Afscheid van de politiek: Bruno Buyse

Afscheid van de politiek: Bruno Buyse

Bruno Buyse was de afgelopen jaren ongetwijfeld tegelijk het meest sprekende én besproken raadslid. Hij debuteerde in de gemeenteraad van Heusden-Zolder op 1 januari 2013 voor de N-VA maar had exact 30 jaar eerder al hetzelfde gedaan in de gemeenteraad van Leuven voor het toenmalige Agalev.

Van de 60 gemeenteraden de afgelopen legislatuur heeft hij er één gemist. Hij was eerste schepen van verandering, grondgebiedszaken ( ruimtelijke ordening , publieke ruimte , milieu , patrimonium) in de eerste 8 maanden van deze bestuursperiode. Daarna stopte hij als schepen - wat hij omschrijft als een vrijwillig vertrek - waarna hij terugplooide op zijn rol als raadslid. Zeker nadat N-VA uit de meerderheid was gewerkt en ook nadat hij uit de partij was gezet, bleef hij erg actief met opmerkingen en interpellaties, vaak tot ergernis van de meerderheid.

Domme uren

Waarop hij het meest tevreden terugkijkt? "De afschaffing van wat de gemeentemedewerkers de domme uren noemde. Bij uitbreiding van hun arbeidsovereenkomst werden deze uren vergoed aan het tarief waaraan ze begonnen waren en niet waaraan ze nu werkten. Hierdoor werden sommige ambtenaren voor een deel van hun arbeidstijd minder betaald om hetzelfde werk te doen . Hoewel dit wettelijk mogelijk was, voelde men dat dit niet correct was . Het werd met terugwerkende kracht vanaf 1/1/2013 ingevoerd." En de grootste teleurstelling? "Gebrek aan ambitie van de gemeente om op langere termijn echt toekomstgericht te plannen en de burgers via echte participatie te betrekken. Heusden-Zolder is een prachtige gemeente met veel onontgonnen mogelijkheden en heel wat positief ingestelde medewerkers die beter verdienen. Daarnaast het niet kunnen realiseren van de plannen die in 2012 gemaakt zijn door interne discussies en niet nakomen van afspraken." 

Bruno Buyse zag daarnaast ook een aantal evoluties in de gemeentepolitiek. "De vergroting van de lokale autonomie die enkel werkt indien er een efficiënt toezicht is dat aan de zijde van de burger staat hetgeen nu ontbreekt. Het gemis aan inhoudelijk debat en de steeds grotere rol die het management speelt in de politieke besluitvorming in de gemeente hoewel het geen verantwoording verschuldigd is aan de kiezers. Het nieuwe decreet lokaal bestuur is een mooi voorbeeld van hoe management en politiek elkaar vinden maar de burger over wie het gaat hoe langer hoe meer vergeten. De weigering om transparantie te brengen in de taken die een gemeente moet doen voor de hogere overheden en de financiering ervan, het komt er op neer dat de lasten voor de gemeenten verhogen."

Handelen als kleintjes

"Dat zelfs gemeenten met meer dan 30.000 inwoners blijven denken en handelen als veel kleinere gemeenten en er dus een schaalvergroting nodig is om een goed evenwicht te vinden tussen inhoudelijk debat, transparantie naar de burgers en het zelf managen van de eigen noden. Dit lukt veel sneller bij gemeenten van 75000 of meer inwoners zoals blijkt in bijvoorbeeld Mechelen, Kortrijk, Oostende, ... Te veel eigenbelang om herkozen te worden primeert in plaats van visie op langere termijn. Verdwijnen de laatste idealisten?" 

"Op alle vlakken in de politiek en dus ook gemeentelijk is perceptie belangrijker dan realiteit en hebben de politici die de mensen naar de mond praten het makkelijker dan zij die zeggen wat er echt moet gebeuren. Misschien als de nood voor de deur staat zal een jonge generatie opstaan die doet wat nodig is. De vraag zal zijn tegen welke maatschappelijke kost. Ik blijf erin geloven." 

Bruno Buyse zegt dat hij geen politieke plannen meer heeft. " Er komen nog geregeld burgers en politici langs op mijn kantoor om een probleem aan te kaarten of een visie te vragen. Waar ik behulpzaam kan zijn, wil ik altijd mijn steentje blijven bijdragen. Ik hoop wel dat de nieuwe ploeg vanaf 2019 luistert naar de burgers en ze vooral betrekt in hun beslissingsprocessen als evenwaardige partners. De 31 raadsleden in welke functie ook wens ik veel werkkracht en inzet voor het algemeen belang ook als ze er zelf niet beter van worden.44073