Afscheid van de politiek: Robin Stroobants

Afscheid van de politiek: Robin Stroobants

Met Robin Stroobants verdwijnt één van de jongere gemeenteraadsleden van het toneel, iemand met veel kennis van ICT ook. Maar hij verkoos zelf niet op te komen bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen.

Robin Stroobants begon deze legislatuur als schepen van openbare werken, sport, brandweer, IT, verkeer en mobiliteit. Maar toen ontstond het conflict binnen de N-VA. Burgemeester Borremans en schepen Schops verlieten de partij, de N-VA werd uit de meerderheid gezet en de bevoegdheden van Robin Stroobants werden teruggebracht tot 'wagenpark'. Dat was ook het enige wat hij na drie jaar - volgens een verkiezingsafspraak kon doorgeven aan zijn opvolgster Ann Leyssens.

Hij blikt terug op de enkele goede herinneringen met een flinke dosis relativeringsvermogen. "Op zich stap je in een organisatie waar enkele zaken al op gang getrokken werden en die je verder kunt uitvoeren of plannen, die vanuit de dienst al voorbereid werden en subsidies voor zijn aangevraagd. Als die subsidies binnenkomen dan kan je als politicus daar wel een lintje gaan knippen maar het echte werk is jaren voordien gebeurd. Zo heb ik de werken aan de Kanaalweg niet op gang getrokken maar wel mee mogen uitvoeren en blik ik met een erg goed gevoel terug op de samenwerking tussen buurt, aannemers en de gemeente."

Vernieuwde werkplaats

"Het fietspad in de Kerkstraat is dan wel weer mee in de planning gekomen vanuit het budget in 2013 maar wordt uitgevoerd worden door een andere schepen. Maar vooral de renovatie van de werkplaats zal ik onthouden. Dit was al de derde legislatuur dat die renovatie in het budget stond maar ze werd telkens niet weerhouden. Het zijn de werknemers die het dichtst bij de bevolking staan, in de laagste looncategorie zitten en werken in de slechtste infrastructuur. Electoraal brengt je dat niets op maar ik ben er enorm tevreden mee dat ik mijn collega's daar heb kunnen overtuigen om dat geld toch te voorzien." 

Bemiddelaar in plaats van leerling

En de grootste teleurstelling? "In 2013 stapte ik samen met 3 ervaren partijleden in het schepencollege. In plaats van daar een goeie mentor te vinden heb ik vanaf dag één mogen bemiddelen, in mijn eigen partij, met de administratie en met de coalitiepartners. In plaats van constructief samen te werken werd, eerder gekeken vanwaar iets kwam dan wat de inhoud was. Kunstgras in Zolder lag op tafel om Vrijheid-Zolder en Viversel een doorstart te geven. Ik kreeg 10 dagen om Statie-Zolder ook te overtuigen. Dat lukte niet en heel het project werd gekelderd. Vandaag zijn niet alleen Viversel en Vrijheid opgedoekt maar ook Statie Zolder is kopje onder gegaan. Als klap op de vuurpijl heeft men, nadat bevoegdheid sport niet meer bij mij lag, beslist om een kunstgras veld aan te leggen op de site van Vrijheid." 

Bij de afgelopen verkiezingen kwam Robin Stroobants niet meer op. "Een bewuste keuze zodat ik meer tijd had voor mijn zoon van 3 jaar en mijn vrouw die toen hoogzwanger was. In het juiste politieke klimaat lijkt het mij een enorm leuke en uitdagende functie maar op dit moment zet ik liever een stapje achteruit. Over zes jaar ligt dat misschien anders."44080