Archief augustus 2019

radio-1-met-culture-club-live-vanuit-muze

Radio 1 met 'Culture Club' live vanuit Muze

Het is ondertussen al lang geweten dat Muze begin september naar het nieuwe cultuurcentrum verhuist. Dat zal ook in de media de nodige weerklank krijgen. Zo wordt de eerste uitzending van het nieuwe seizoen van ‘Culture Club’, het cultuurprogramma van Radio 1, op vrijdagavond 6 september live vanuit de nieuwe Muze uitgezonden. Tijdens de uitzending, die loopt van 18 tot 20 uur, zal Discobar Galaxie optreden, later op de avond trouwens nog te horen en te zien in Muze. Voor de rest staan bijdragen en gesprekken over de culturele actualiteit op het programma. Wie kans wil maken om die live-uitzending mee te maken, kan zich hier inschrijven. (foto Kris Vandevenne)
 

en-nu-we-toch-bezig-zijn

En nu we toch bezig zijn ...

Het Koning Boudewijnplein was enkele dagen geleden netjes opgeruimd en 't is weeral prijs. (foto boven). En ook de containers in de Kerkenblookstraat kregen alweer enkele ladingen toegespeeld die daar niet thuishoren. (foto onder)

inbraak-in-boekt-1

Inbraak in Boekt

Eigenaars van een winkel in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Boekt ontdekten vanmiddag dat er was ingebroken. De politie ging langs voor de vaststellingen, over de buit is nog geen mededeling gedaan.

hoe-lang-houden-vrijwilligers-de-moed-erin

Hoe lang houden vrijwilligers de moed erin?

Iemand van de ‘Mooimakers’, vrijwilligers die zwerfvuil opruimen, heeft de omgeving van Helzold opgeruimd. Het ging om een boel blikjes, maar ook om broodresten, pampers, pizzadozen, een broodbakmachine en enkele zakken huishoudelijk afval. Twee volle kruiwagens. Alles is dezelfde dag opgehaald door de mensen van Alternatief. Maar een dag later ….zijn in de bosrand hopen huishoudelijk afval gestort, blikjes, etensresten, … een andere passant dumpte zelfs een lading kiezel, aarde en boordstenen achter een struik. Hoe lang zullen de vrijwilligers op die manier de moed erin houden??

sint-vincentius-herdenkt-brandweermannen

Sint-Vincentius herdenkt brandweermannen

Ook de medewerkers van Sint-Vincentius hebben vandaag de overleden brandweermannen herdacht. Ze staken enkele kaarsjes aan bij hun gedachtenisprentjes tijdens het sorteren van de binnengebrachte kleding. (foto Hilda Was)

een-sober-en-persoonlijk-afcheid

Een sober en persoonlijk afscheid

Het was een sobere en tegelijk erg persoonlijke en ontroerende uitvaartdienst. Bij het begin kende Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem Chris Medo en Benni Smulders postuum het ereteken van moed en zelfopoffering toe, waarna hij de familie ging condoleren Verder was de dienst doorregen met prachtige getuigenissen. Over Benni en Chris, als brandweermannen, als collega’s bij het leger en PLOT, als papa’s en echtgenoten. Het werk van de brandweer werd belicht, de gevoelens (…) Lees het hele bericht

menigte-volgt-plechtigheid-op-scherm

Menigte volgt plechtigheid op scherm

Op het binnenplein van de brandweer was een menigte samengekomen om de uitvaartdienst op een gigantisch scherm te volgen. Heel wat inwoners van Heusden-Zolder, maar toch vooral brandweermannen die uit alle hoeken van het land waren afgezakt. En ondanks het vele volk, kon je buiten tijdens de dienst een speld horen vallen. Heel het gebeuren werd intens mee beleefd. In tientallen kazernes hielden op hetzelfde ogenblik brandweermannen, die daar de dienst moesten verzekeren en niet naar Heusden kon komen, ook een herdenking.
 

indrukwekkende-erehaag-langs-de-weg

Indrukwekkende erehaag langs de weg

Langs de Koerselsebaan stond vanmorgen één van de meest indrukwekkendste erehagen die ons land ooit heeft gekend. Een lange - soms dubbele - rij van brandweermannen, militairen, PLOT-medewerkers, ambulanciers en politiemensen stond opeengepakt tussen begrafenissen Beyne en de brandweerkazerne. Toen de kisten bij de begrafenisondernemers door brandweermannen naar buiten werden gedragen en op twee ladderwagens werden gezet, was het muisstil. Vervolgens brachten alle aanwezigen samen de groet. De brandweerwagens reden vervolgens langzaam naar de kazerne, daar werden de kisten binnengedragen.

toestroom-al-vroeg-begonnen

Toestroom al vroeg begonnen

Meer dan een uur voor de start van de uitvaartdienst komen brandweermensen uit het heel land massaal toegestroomd, ze komen met bussen en brandweerauto's.  De Koerselsebaan is al afgesloten voor het verkeer door de drukte.

de-kijk-van-richie-378

De kijk van Richie

Op een dag als deze ...

zoeken-naar-goede-fietswegen-in-de-grensstreek

Zoeken naar goede fietswegen in de grensstreek

De voorbije twee dagen bezocht fietser Paul Coolen de grensstreek van Polen. Dat land hinkt op materieel vlak nog achterop, maar daar staat tegenover dat alles goedkoop is: hotels, eten en drinken. De bevolking is op het eerste gezicht wat terughoudend maar hartelijk en behulpzaam als het ijs gebroken is. De Poolse wegen zijn niet echt goed befietsbaar als je de geijkte routes verlaat. Paul is zuidwaarts getrokken en stak meermaals de grens over op zoek naar een goede route, die vond hij langs de Oder op Duits grondgebied. Morgen gaat het richting Sachsenhausen (concentratiekamp) en nadien naar Berlijn, dit aan ongeveer 100 km per dag. Meer

auto-gestolen-in-joachimstraat

Auto gestolen in Joachimstraat

Een inwoner van de Joachimstraat is zijn auto kwijt. Gisteravond zijn dieven ermee vandoor gegaan terwijl de auto op de oprit van de woning van de eigenaar stond.

bakkerij-verkoopt-koekjes-voor-slachtoffers

Bakker verkoopt koekjes voor slachtoffers

Terwijl bedrijven al sommen hebben gestort op de rekening die is geopend ter ondersteuning van de getroffen gezinnen van de brandweermannen en in tientallen winkels spaarpotten staan, komen er ook nog individuele initiatieven van handelaars bij. Zo verkoopt bakkerij Scheurs in de Guido Gezellelaan zakjes met ambachtelijke koekjes waarvan de opbrengst ook volledig naar de gezinnen gaat.

gigantische-volkstoeloop-voor-begroeting

Gigantische volkstoeloop voor begroeting

Vrijdagavond heeft een enorme massa een laatste groet gebracht aan de overleden brandweermannen Benni Smulders en Chris Medo. Meer dan een uur vooraf stonden al lange rijen aan te schuiven. Aan de ene kant vele honderden brandweermannen uit heel Vlaanderen, aan de andere kant vooral inwoners van Heusden-Zolder. Eerst kregen familie en genodigden de kans om in alle intimiteit hun groet te brengen. Daarna zijn de andere aanwezigen urenlang gepasseerd aan de kisten van beide brandweermannen die werden geflankeerd door hun collega’s. Aan de uitgang kreeg iedere aanwezige een mooi gedachtenisprentje van elk van de slachtoffers.

bloemen-uit-het-hele-land

Bloemen uit het hele land

Bij hun uitvaart zullen de beide brandweermannen morgen geëerd worden door een zee van bloemen. Die zijn van heinde en verre gekomen, onder meer van veel brandweerkorpsen uit heel België. De meeste korpsen zullen morgen ook vertegenwoordigd zijn. (foto Julien Maebe)

vakantiegroeten-uit-boedapest

Vakantiegroeten uit Boedapest

Naar jaarlijkse gewoonte trok de familie Neuteleers rond 15 augustus op citytrip. Dit jaar was Boedapest, ce hoofdstad van Hongarije, de bestemming. De foto geeft een avondzicht op het Buda Castle, the Chain Bridge en het parlement.

verkeersregeling-geldt-morgen-van-8-tot-14-uur

Verkeersregeling geldt morgen van 8 tot 14 uur

De aangekondigde verkeersregeling tijdens de afscheidsviering voor de overleden brandweermannen geldt zaterdag van 8 tot 14 uur. Daardoor kan er geen verkeer meer in de Geenrijt tussen Koerselsebaan en Schreverland – het stuk voor de brandweerkazerne – en ook het deel van Schreverland aan de kant van de kazerne wordt in die periode afgesloten. De Koerselsebaan zal tussen Kapelstraat en Exelgaarden afgesloten worden tijdens de vorming van de erehaag en de tocht van begrafenissen (…) Lees het hele bericht

onverwacht-bezoek-bij-de-post

Onverwacht bezoek bij de post

Casimir Elsen wilde een brief gaan posten maar dat werd hem even belet door deze vlinder. BPost zet wel vaker vlinders op zijn postzegels, maar live op de postbus lijkt ons nieuw. Kent iemand deze soort? Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. UPDATE Verschillende lezers bevestigen ondertussen dat het om de populierenpijlstaart gaat.

vakantiegroeten-uit-noorwegen-5

Vakantiegroeten uit Noorwegen

 An Vanheel maakte met haar gezin een rondreis door het noorden van Noorwegen. Dankzij de nooit ondergaande zon genoten ze daar 24 uur per dag van de prachtige landschappen. Deze foto nam An in Fredvang op de Lofoten … omstreeks middernacht. We hopen dat ze tussendoor toch wat geslapen hebben.

salon-gedumpt-in-de-natuur

Salon gedumpt in de natuur

Je houdt het niet voor mogelijk hoe de Weg naar de Grauwe Steen blijkbaar the place to be is voor sluikstorters. Een onverlaat heeft er schaamteloos een volledige salon achtergelaten. Wellicht nog nooit gehoord van grofvuilophaling, of meegeven met de leverancier van een nieuw salon of de kringwinkel. (foto Amber Siwinski)

rouwregister-is-morgen-nog-toegankelijk

Rouwregister is morgen nog toegankelijk

Morgen, vrijdag, is het een brugdag en zijn alle gemeentediensten gesloten. De inkomhal wordt evenwel geopend van 7.30 u tot 12.30, zo kan iedereen die daartoe nog niet de kans gehad heeft, het rouwregister voor Benni Smulders en Chris Medo nog komen ondertekenen. 

frituur-cite-bakt-zondag-frieten-voor-families

Frituur Cité bakt zondag frieten voor families

Frituur Cité in de Koolmijnlaan in Heusden (Cité) gaat zondag heel de dag frieten bakken ten voordele van de families van de getroffen brandweermannen. “Ik was op vakantie in Turkije toen ik het drama vernam en was zwaar aangedaan,” vertelt Omer Aydemir. “Die mannen van de brandweer staan 365 dagen per jaar voor ons allemaal klaar, en dan gebeurt zoiets. Verschillende onder hen zijn ook klant bij mij. We gingen al bloemen neerleggen maar vonden (…) Lees het hele bericht

processie-en-viering-in-mooi-decor

Processie en viering in mooi decor

De traditionele Sacramentsprocessie van Viversel op behoorlijk wat erbarmen van de weergoden rekenen, want de dreigende wolken hebben zich grotendeels koest gehouden tot na het gebeuren. Aan de kerk van Viversel vertrok de lange processie met verschillende taferelen, waarbij uiteraard de legende van de Bloedende Hostie en het leven destijds centraal staan. De Sacramentsprocessie is dan ook een combinatie van folklore, verering en gebed met ook onderweg enkele piëteitsvolle momenten. Einddoel (…) Lees het hele bericht

kvv-is-klaar-voor-tweede-provinciale

KVV is klaar voor tweede provinciale

KVV Heusden-Zolder is klaar om met deze groep de confrontatie met de andere teams in tweede provinciale aan te gaan. Woensdagavond werd nog een oefenpartij bij eersteprovincialer Leopoldsburg afgewerkt. Door een heel aantal blessures moest trainer Filip Peeters liefst 6 kernspelers vervangen. Die noodploeg startte uitstekend, maar vergat in de eerste helft te scoren en zo stond het bij de rust 2-0. In de tweede helft onderging KVV de wet van de sterkste en liepen die van ’t Kamp verder uit tot 4-0.

iedereen-wil-iets-doen-voor-brandweermannen

Iedereen wil iets doen voor brandweermannen

De solidariteit met de omgekomen brandweermannen blijft aanhouden. Aan de kazerne, waar alles klaargemaakt wordt voor morgenavond en zaterdag, is ondertussen een rood hekwerk geplaatst waar de vele bloemen en tekeningen aan opgehangen zijn, er zijn ook kaarsen geplaatst. Hetzelfde gebeurt nog altijd op de plaats van de ramp in Beringen. Via verschillende buurtbewoners en inwoners kregen we ondertussen de vraag voor een oproep om vrijdagavond tijdens de begroeting en zaterdag tijdens de uitvaart (…) Lees het hele bericht

bijna-87-000-euro-subsidies-voor-jogem

Bijna 87.000 euro subsidies voor Jogem

Jogem in Zolder krijgt Vlaamse subsidies om zijn kamphuis te moderniseren. Vlaams minister voor toerisme Ben Weyts heeft opnieuw een aantal subsidies toekgekend aan jeugdverblijven in Vlaanderen. Dat gebeurt geregeld in het kader van het decreet Toerisme voor Allen dat de kwaliteit en veiligheid van niet-commerciële vakantieverblijven wil verbeteren. De tussenkomst bedraagt maximaal 40 % van de totale kostprijs. De Jogem is een populaire bivakplaats waar in de zomer heel wat jeugdgroepen hun tenten opslaan. Er worden moderniseringswerken uitgevoerd en voor twee onderdelen kent de minister respectievelijk 58.983 euro en 27.775 euro aan subsidies toe.

richie-denkt-aan-de-moeders

Richie denkt aan de moeders

Hier bij ons vieren de meeste mensen Moederdag in mei, in het Antwerpse en sommige andere streken doen ze dat vandaag op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Enkelen hebben die gewoonte mee naar hier gebracht, Richie geeft hen wat inspiratie.

kaarskensprocessie-grotendeels-van-regen-gespaard

Kaarskensprocessie grotendeels van regen gespaard

De weergoden waren de kaarskensprocessie in Bolderberg woensdagavond vrij gunstig gezind. De regen bleef beperkt zodat de paraplu’s maar een tijdlang moesten bovengehaald worden. De processie kon dus probleemloos trekken van de kerk naar de kluis en daar kon een sfeervolle eucharistie in openlucht opgedragen worden. (foto’s Roger Convents)

markt-is-ook-toeristische-attractie

Markt is ook toeristische attractie

Wie zich door toeristische folders liet inspireren om vandaag te komen flaneren tussen de exotische kraampjes van de multiculturele markt, zal zeker niet ontgoocheld geweest zijn. De zon zorgde voor het juiste decor en er was een flinke opkomst van marktkramers en publiek. En er zaten duidelijk heel wat toeristen tussen de bezoekers, ’t was een toren van babel van dialecten. 

alleen-genodigden-in-kazerne-buiten-groot-scherm

Alleen genodigden in kazerne, buiten groot scherm

Zoals eerder gemeld kan iedereen op vrijdag 16 augustus vanaf 19 uur een laatste groet brengen aan Benni Smulders en Chris Medo, in de brandweerkazerne. Vooraf krijgen familie en genodigden de kans om hun groet in intieme kring uit te brengen, daardoor kan het aanvangsuur mogelijk wat verschuiven. Er wordt veel volk verwacht, dat kan ook leiden tot lange wachttijden. Op zaterdag 17 augustus om 10 uur heeft de afscheidsplechtigheid plaats, opnieuw in de brandweerkazerne. Binnen (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-moeizaam-noordwaarts-geraakt

Paul Coolen, moeizaam noordwaarts geraakt

Paul Coolen kende bij het begin van zijn fietsodyssee heel wat problemen met de bus (3 wijzigingen van de rit door de maatschappij) en zo belandde hij vanochtend om 8 in meer dan 24 uur via Berlijn in Kopenhagen. Kopenhagen is een fietsstad bij uitstek, tolerant ten opzichte van tweewielers en dat bezorgde Paul een relaxed gevoel. Na een verkenning nam hij de trein over de fameuze Bridge (met de fiets kan niet) om dan na  Malmö het prachtige binnenland te bezoeken, de beelden spreken voor zich. Vanavond neemt hij de ferry naar Polen en kan wat uitblazen op de nachtboot. Vanaf morgen gaat het dan met de fiets doorheen Europa, zuidwaarts. Je vindt alle info op zijn blog.

vakantiegroeten-uit-kampen

Vakantiegroeten uit Kampen

Anny Aerts is met vakantie in het Nederlandse Kampen (Overrijsel). En wat ze daar te zien kreeg … boven op de kerktoren woekerden plukken gras en dus hebben ze symbolisch een koe van de stadsboerderij omhoog gehesen zodat ze het gras kan weggrazen. Die Nederlanders toch, altijd een apart gevoel voor humor.

vandaag-gezien-92

Vandaag gezien

Een spin eet een mier op en gebruikt daarvoor een feestelijke tafel. (foto Jan Leijskens)

politie-neemt-verkeersmaatregelen-tijdens-uitvaart

Politie neemt verkeersmaatregelen tijdens uitvaart

Nu zaterdag vindt dus de uitvaart plaats van Chris Medo en Benni Smulders in de brandweerkazerne. Er wordt een toeloop verwacht van brandweermensen en sympathisanten vanuit het hele land, daarom gelden verschillende verkeersmaatregelen. Bij de start van de plechtigheid worden de kisten van de overledenen op de ladderwagen van begrafenissen J. Beyne naar de kazerne gebracht. Langs de weg zullen brandweermensen en militairen een lange erehaag vormen. Tijdens die (…) Lees het hele bericht

vzoc-166-dieren-in-beslag-in-7-dagen

VZOC: 166 dieren in beslag in 7 dagen

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben ze dezer dagen amper de tijd om hun opendeurweekend later deze maand voor te bereiden. Zeven dagen na elkaar moesten de medewerkers uitrukken om verwaarloosde dieren op te halen die in beslag genomen waren. Het begon vorige week dinsdag met een partij exotische vogels in Montenaken. Bij de pastoor van Montenaken dan nog die blijkbaar de liefde van Sint-Franciscus voor de dieren op een andere manier uittte en bij wie de politie zelfs een wapen moest afpakken voor de dieren konden weggehaald worden. Andere inbeslagnames speelden zich af in Brecht, Beringen, Heusden-Zolder, Scherpenheuvel-Zichem en Wommelgem. De teller staat op 166 dieren: 1 goudhamster, 2 papegaaien, 3 valkparkieten, 2 agapornis, 7 goudvissen, 125 vechthanen, 11 geiten, 8 schapen, 4 hangbuikvarkens en  4 pony's.

morgen-trekt-sacramentsprocessie-door-viversel

Morgen trekt Sacramentsprocessie door Viversel

Ze hebben wekenlang gewerkt aan de voorbereidingen, kleren genaaid, gepast, versteld, geoefend … en morgen is het zover, dan trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie uit in Viversel. Er wordt ’s ochtends verzameld aan de kerk en daar vertrekt de processie om 9.30 u. Ook nu weer bestaat de optocht uit verenigingen, taferelen en uiteraard inwoners. Eindpunt is de Sacramentskapel binnen het circuit waar de eucharistieviering wordt opgedragen. (foto Lode Beylemans)
 

wat-een-spektakel-in-de-lucht

Wat een spektakel in de lucht

Voorafgaand aan het onweer en de regenboog, speelde zich nog een luchtspektakel af vanavond. Een indrukwekkende shelfcloud of arcus.

morgen-kaarskensprocessie-naar-de-kluis

Morgen kaarskensprocessie naar de Kluis

Het is in Bolderberg al een traditie sinds 41 jaar om aan de vooravond van Maria Hemelvaart een kaarskensprocessie te houden. Vroeger was domein Bovy de bestemming, maar na de restauratie van de Kluis, moest niet lang worden nagedacht om daar naartoe te trekken. Morgen om 19.30 u wordt verzameld aan de kerk, daarna wordt – met kaarsen – de Bolderberg beklommen naar de kluis. Daar wordt een eucharistie in openlucht opgedragen, in de bijzondere en sfeervolle omgeving van het historische gebouw. Mocht het weer te slecht zijn, dan vindt de misviering plaats in de kerk. Wie niet goed te been is, kan met de auto mee naar boven.  (foto Roger Convents)

vakantiegroeten-uit-eversel

Vakantiegroeten uit Eversel

Vakantie dichtbij de deur. Evi Grauls is boeren(midget)golf gaan spelen op de boerderij in Eversel. Het was de eerste dag open en dus nog rustig. Blijkbaar open op zondag en woensdag van 10 tot 17 uur en bereikbaar via het jaagpad langs het kanaal met de fiets of via Vroenweg 17.

vanavond-gezien-95

Vanavond gezien

Vanavond trok een fel maar heel kort onweer over, de zon brak door toen het nog volop regende en dat leverde een volledige regenboog op. Maar ook adembenemende beelden op het mijnterrein, vastgelegd door Kim Adriaens.

auto-crasht-tegen-woning-in-terlaemenlaan

Auto crasht tegen woning in Terlaemenlaan

Op de Terlamenlaan in Boekt is vanavond een bestuurster met haar auto van de weg geraakt en tegen een huis gecrasht. Het is nog niet duidelijk waardoor de vrouw de controle over het stuur verloor, maar vlakbij het kruispunt met de Ubbelstraat ging ze van de weg ramde de brievenbussen van twee woningen, en ging zo door de bomen en struiken om tegen een woning tot stilstand te komen. De vrouw raakte daarbij lichtgewond en werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Het huis – dat nog maar enkele maanden nieuwe bewoners heeft – raakte aan de voorzijde behoorlijk zwaar beschadigd. De brandweer – die ondertussen alweer paraat is - moest onder meer de muur stutten. (foto’s Michiel Reynders)

bolderberg-fc-is-klaar-voor-de-start

Bolderberg FC is klaar voor de start

Bij Bolderberg FC zijn ze klaar voor een nieuw seizoen in tweede provinciale. De club koestert ondertussen ambities voor de nabije toekomst en speelt ook haar uitgebreide jeugdwerking als troef uit.

inbraak-lukt-niet-in-dekenstraat

Inbraak lukt niet in Dekenstraat

Vannacht waren inbrekers op pad in Zolder-Centrum. Ze probeerden binnen te dringen in een woning in de Dekenstraat, dat is niet gelukt. De bewoners ontdekten de inbraaksporen vanochtend.

bromfietster-gewond-in-zolder

Bromfietster gewond in Zolder

 Een vrouw uit Zonhoven is deze namiddag met haar bromfiets gevallen in de Laambroekstraat. De vrouw van 41 raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

beringen-en-heusden-zolder-houden-samen-gebedswake

Beringen en Heusden-Zolder houden samen gebedswake

De parochiegemeenschappen van Heusden-Zolder en Beringen organiseren op vrijdagavond 16 augustus een gebedswake voor de twee overleden brandweermannen. De katholieke geloofsgemeenschappen willen met een gezamenlijk kort gebedsmoment hun medeleven tonen. De wake vindt plaats vrijdag om 18 uur in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden. Diaken Ward Ceyssens, nauw betrokken bij het brandweerkorps, gaat voor in de gebedsviering, in aanwezigheid van deken Marcel Meysen van het dekenaat (…) Lees het hele bericht

zondag-stille-mars-in-beringen

Zondag stille mars in Beringen

In Beringen wordt zondag een stille mars gehouden ter ere van Benni en Chris, de twee overleden brandweermannen van Heusden-Zolder. Initiatiefneemster is Christine Diliën, een vriendin van Benni en zijn echtgenote. Nu zondag  om 14 uur wordt verzameld aan de brandweerkazerne van Beringen. Een brandweerwagen zal voorop rijden richting het gebouw waar de brandweermannen het leven lieten. Daar zal dan 1 minuut stilte gehouden worden en zal de brandweer de sirene laten loeien. Iedereen wordt opgeroepen om mee op te stappen.

unizo-start-crowdfunding-voor-getroffenen

UNIZO start crowdfunding voor getroffenen

Op initiatief van enkele bedrijven heeft de ondernemersorganisatie UNIZO een spontane crowdfunding opgestart voor de families van de twee omgekomen brandweermannen. De ondernemersorganisatie zegt bijzonder geraakt te zijn door te gebeurtenissen en wil iets doen voor de getroffenen. Ze roept daarom alle ondernemers in Beringen en Heusden-Zolder op om de handen in elkaar te slaan. Concreet wordt gevraagd om een bijdrage, groot of klein, over te maken op rekeningnummer BE41 7360 2255 6810 met als vermelding ‘steun gezinnen brandweer’. Daarnaast kan een spaarpot gezet worden in een winkel voor klanten of medewerkers, ook kunnen bedrijven een rouwdoek of -lint hangen aan poort of hekwerk. Op 23 augustus wordt de actie afgesloten en nadien zal het bedrag overhandigd worden. Hier vind je alle info.

een-golf-van-solidariteit

Een golf van solidariteit

Het drama bij de brandweer heeft in het hele land een golf van solidariteit en medeleven teweeggebracht. In zowat alle brandweerkazernes van het land, tot in Nederland toe, zijn ondertussen huldemomenten gehouden en een eresaluut gebracht. Dat is ook gebeurd op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel waar Benni Smulders werkte. Ook heel wat gemeentebesturen en politiekorpsen hebben zich bij de herdenkingen aangesloten. Op verschillende plaatsen hangen de vlaggen halfstok. De sociale media staan bol (…) Lees het hele bericht

adac-masters-nu-ook-belangrijk-voor-dries-vanthoor

ADAC-Masters nu ook belangrijk voor Dries Vanthoor

Dries Vanthoor kan alweer terugblikken op een succesvol raceweekend, want terwijl in Zolder de 24 uur werden betwist, trok hij met Land Motorsport Audi en zijn teamgenoot Ricardo Feller naar het Nederlandse Zandvoort voor de ADAC GT Masters. In de eerste race finishte hij elfde maar de tweede race wonnen ze overtuigend. Meteen de eerste zege van Dries Vanthoor in het Duitse kampioenschap. In de tussenstand staan Vanthoor en Feller vierde, terwijl hun team tweede staat bij de teams. Volgend weekend wacht de volgende opdracht op de Nürburgring. 

morgen-hervatten-werken-aan-brug

Morgen hervatten werken aan brug

Vanaf morgen wordt opnieuw gewerkt aan de kanaalbrug op de E314  in Viversel. Vorige week lieten AWV en de Vlaamse Waterweg nog weten dat de verhoging van de dubbele brug opnieuw vertraging opliep door aanslepende problemen met de afdeklaag (roofing). Over de zaak wordt geprocedeerd en na een nieuw expertise door een deskundige die het gerecht heeft aangesteld, is afgesproken om morgen weer te beginnen werken. Daarbij zal de expert voortdurend mee toezicht houden op de werken en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Als technische problemen of extreme weersomstandigheden geen nieuw roet in het eten gooien zou eind volgend jaar alles kunnen klaar zijn, een vertraging van meer dan 2,5 jaar. (foto Lode Beylemans)

paul-coolen-is-vertrokken-voor-zijn-fietsexpeditie

Paul Coolen is vertrokken voor zijn fietsexpeditie

Fietser Paul Coolen is vandaag vertrokken voor zijn Odyssee van Kopenhagen tot Istanbul. Bij zijn vertrek aan Het Berenhuis werd hij uitgewuifd door leden van de Fietsersbond en de Dorpsraad en door zijn vrouw An. Op 15 september hopen ze hem gezond en wel weer in de armen te sluiten.

zaterdag-afscheidsplechtigheid-in-kazerne

Zaterdag afscheidsplechtigheid in kazerne

Zaterdagmorgen om 10 uur vindt in de brandweerkazerne van Heusden-Zolder de gezamenlijke uitvaartplechtigheid plaats van de omgekomen brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders. Daarbij is gekozen voor een sobere bijeenkomst. Vrijdagavond om 19 uur kan iedereen die dat wenst de beide brandweermannen een laatste groet brengen, ook in de kazerne. Voor de omkadering zorgt begrafenissen J. Beyne, Koerselsebaan 37 in Heusden.

brand-in-beringen-door-menselijke-tussenkomst

'Brand in Beringen door menselijke tussenkomst'

De dodelijke brand in de Koolmijnlaan in Beringen is mogelijk veroorzaakt door een ‘menselijke tussenkomst’, er zijn geen aanwijzingen voor een technisch defect. Dat zijn de eerste bevindingen van de branddeskundige die deze namiddag het uitgebrande gebouw heeft onderzocht. Hij zette een brandhaarddetectiehond in en kreeg de hulp van het lab van de federale gerechtelijke politie en van een deskundige met een 3D-scan. Volgens het parket zal nu verder onderzoek moeten uitwijzen of die mogelijke menselijke tussenkomst al dan niet opzettelijk is. Met andere woorden of het om brandstichting gaat dan wel om een vuurtje dat uit de hand is gelopen is.

als-de-stilte-voor-zich-spreekt

Als de stilte voor zich spreekt

Hierbij nog filmpje van het eerbetoon en ingetogenheid aan de brandweerkazerne. Een sprekende stilte.

indrukwekkend-eerbetoon-aan-de-kazerne

Indrukwekkend eerbetoon aan de kazerne

Enkele honderden mensen – onder wie het gemeentebestuur, maar ook vooral veel gewone inwoners en kinderen van Heusden-Zolder – zijn maandagnamiddag naar de brandweerkazerne afgezakt waar ze een kort, ingetogen eerbetoon bijwoonden. Toen de brandweermannen, samen met de ambulanciers en MUG-personeel, naar buiten stapten werden ze onthaald op een spontaan applaus. Er werd gestart met een minuut stilte, daarna volgde het ‘geef acht’ en tenslotte loeide een tijdlang de sirene van een brandweerwagen. Voor de korpsleden was dit duidelijk een zeer emotioneel moment en zij vonden nadien troost bij elkaar. Ook nu weer was psychologische ondersteuning aanwezig. Na afloop kwam de korpsleiding het publiek nog eens uitdrukkelijk bedanken voor zijn aanwezigheid en steun.

doorprikt-respect-voor-een-engagement

DOORPRIKT: Respect voor een engagement

Het noodlot, een tragische samenloop van omstandigheden, de schrik van elke brandweerman, … hoe de oorzaak van het drama in Beringen ook wordt omschreven, …. Het zal Benni en Chris niet terugbrengen, het zal de wonden van Arno niet minder pijnlijk maken, het zal het verdriet van de families en het korps niet milderen.

Wie bij de brandweer gaat, weet dat hij (of zij) risico’s loopt. Maar hij maakt op de eerste plaats de bewuste keuze voor een engagement, de verbintenis om dag en nacht, bij (…) Lees het hele bericht

richie-als-formateur-19

Richie als formateur (19)

We gaan blijkbaar opnieuw naar een 'Zweedse coalitie'.

rouwregister-is-geopend

Rouwregister is geopend

In de raadzaal van het gemeentehuis is maandagmorgen het rouwregister voor de overleden brandweermannen geopend. Als eerste schreef burgemeester Mario Borremans een tekst, gevolgd door de schepenen Marleen Hoydonckx, Isabelle Thielemans, Dirk Schops en Funda Oru. Ondertussen waren ook al de eerste inwoners opgedaagd. Straks om 14 uur wordt in alle gemeentediensten een minuut stilte gehouden. Aan de brandweer zullen de wagens worden buitengereden en een tijdlang de sirenes laten loeien.

vlotte-zege-voor-kvv-1

Vlotte zege voor KVV

In een wedstrijd voor de beker van het gewest heeft KVV Heusden-Zolder makkelijk gewonnen van Excelsior Hamont. Het werd 4-0.

24-uur-van-zolder-kende-succesvolle-editie

24 uur van Zolder kende succesvolle editie

De 24 uur van Zolder hebben een succesvolle editie gekend. Het weer viel uiteindelijk veel beter mee dan voorspeld, daardoor zakten veel autosportliefhebbers naar het circuit af. Zeker de animatie op zaterdag droeg ertoe bij dat het ook meer en meer als een familiegebeuren werd ervaren. Ook het hele teamwerk was de moeite om gade te slaan. Zelfs de races van de 'oudjes' vielen in de smaak. En ook op sportief vlak had deze editie zowel hoogtepunten als dramamomenten in petto. Hier kun je nog eens de volledige uitslag bekijken. (foto’s Ann Jordens)

meer-en-meer-bloemen-bij-kazerne

Meer en meer bloemen bij kazerne

Alsmaar meer mensen en verenigingen hebben in de loop van de dag bloemen en kaarsen achtergelaten bij de brandweerkazerne. Ook aan de draad langs de weg zijn bloemen bevestigd. Verschillende inwoners hebben ondertussen ook brandende kaarsen op vensterbank of drempel gezet. (foto Julien Maebe)

stiltemoment-voor-voetbalmatch

Stiltemoment voor voetbalmatch

Voor de voetbalwedstrijd vandaag in Bolderberg hielden spelers van beide ploegen en supporters een minuut stilte ter nagedachtenis van de omgekomen brandweermannen.

rouwregister-open-vanaf-9-uur

Rouwregister open vanaf 9 uur

Vanaf 9 uur morgenvroeg kan in de gemeentehuizen van Heusden-Zolder en Beringen iedereen het rouwregister gaan ondertekenen dat geopend wordt voor de overleden brandweermannen. Ondertussen komen vanuit het hele land rouw- en steunbetuigingen. Tal van brandweerkorpsen hebben op hun websites en facebookpagina hun medeleven betuigd. Ook heel wat politiezones hebben dat ondertussen gedaan. Bij verschillende brandweerkorpsen, onder meer in Brussel, is bij de wisseling van de wacht, een minuut stilte gehouden. 

longin-en-co-winnen-24-uur-van-zolder

Longin en co winnen 24 uur van Zolder

 Het verzinkt allemaal in het niets op een dag als deze maar de 24 uren van Zolder zijn gewonnen door Bert en Stienes Longin samen met Christof Corten en Giorgio Maggi in de Norma M20 FC van Kraft Racing.  Zij legden 791 rondes af, dat zijn er 6 meer dan -verrassend – de Porsche 991 met Marc Goossens, Dylan Derdaele, Louis Machiels, Lars Kern Nicolas Saelens. Derde op 18 ronden werd de Norma van Mc Donalds Racing met Koen De Wit, François Boulon, Kris Cools en Frédéric Vervisch. Tom Boonen leek lange tijd op de overwinning af te stevenen tot zijn motor verbrandde. (foto's Ann Jordens)

eerste-bloemen-aan-de-brandweerkazerne

Eerste bloemen aan de brandweerkazerne

Aan de brandweerkazerne van Heusden-Zolder zijn de eerste bloemen neergelegd. Die zijn afkomstig van de Dorpsraad Heusden die daarmee haar deelneming en steun wil betuigen.

slachtoffers-zijn-papa-s-van-37-en-42-jaar

Slachtoffers zijn papa's van 37 en 42 jaar

De brandweermannen die om het leven gekomen zijn waren respectievelijk 37 en 42 jaar. Ze waren beiden gehuwd en papa. De drie brandweermannen die met een rookintoxicatie naar het ziekenhuis van Heusden waren gebracht, hebben dat ondertussen mogen verlaten. De jonge brandweerman met de zware brandwonden wordt verder in Leuven verzorgd. Op een persconferentie in Beringen gaf brandweerkolonel Bert Swijsen zojuist meer uitleg over de gebeurtenissen, de burgemeesters van Beringen en Heusden-Zolder hebben er opgeroepen om sereen om te gaan met de slachtoffers, hun families en collega’s. Het korps kan ondertussen voor psychische hulp een beroep doen op het FIST (Firefighter Stress Team), de DSI van het Rode Kruis en slachtofferhulp van de politie. "Zondag 11 augustus 2019 zal voor altijd een zwarte dag zijn voor Heusden-Zolder," verklaarde burgemeester Borremans op de persconferentie. (foto's Hans Put)

korps-en-heusden-zolder-in-diepe-rouw

Korps en Heusden-Zolder in diepe rouw

De verslagenheid is groot bij de brandweer in Heusden-Zolder. Zowat het hele korps is samengekomen in de kazerne om samen het verdriet te verwerken. Burgemeester Mario Borremans is ook aanwezig, hij keerde terug uit vakantie. De vlaggen in de gemeente zullen halfstok gehangen worden en er zal een rouwregister in het gemeentehuis gelegd worden. Kolonel Bert Swijsen van de zone Zuid-West-Limburg spreekt van een zwarte dag in de hulpverlening. Ook Minister van Binnenlandse Zaken Pieter Decrem heeft zijn medeleven met de families en het korps betuigd, hij spreekt van het noodlot.

3-gewonden-met-rookintoxicatie-1-naar-leuven

3 gewonden met rookintoxicatie, 1 naar Leuven

Drie van de gewonde brandweermannen liepen vooral een rookintoxatie op, zij zijn eerder lichtgewond en naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder overgebracht. De vierde brandweerman is zwaargewond en naar het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven getransporteerd. Er is slachtofferbijstand voor de rest van het korps.

2-brandweermannen-van-heusden-sterven-in-beringen

2 brandweermannen van Heusden sterven in Beringen

FLASH Bij een zware brand met een instorting in Beringen zijn vannacht twee brandweermannen van het korps van Heusden-Zolder om het leven gekomen. 4 andere brandweermannen van Heusden-Zolder zijn gewond. Het vuur werd kort over 2 uur opgemerkt in een leegstaande gebouw in de Koolmijnlaan in Beringen. Het korps van Beringen kwam eerst aan en vroeg bijstand van ploegen uit Tessenderlo en Heusden-Zolder. Om het vuur te kunnen blussen zijn  de brandweermannen het gebouw binnengedrongen. Tijdens de brand heeft zich een opstapeling van rookgassen voorgedaan. Daarop werd iedereen tot onmiddellijke evacuatie opgeroepen, maar niet iedereen raakte tijdig buiten. Door de hitte en de drukgolf stortte het gebouw in. De gewonden konden er snel uitgehaald worden maar er bleven twee vermisten.  

24-uur-is-ook-animatie-en-amusement

24 uur is ook animatie en amusement

De 24 uur van Zolder is meer dan de uithoudingsrace alleen. Het is, zeker op zaterdag, een enorme drukte met een grote opkomst. Er is vooreerst een heel VIP-gebeuren, daarnaast ook heel wat animatie en bijvoorbeeld ook een concours d’élégance. En er zijn de demo’s van drifters. (foto’s Ann Jordens)

norma-s-leiden-de-dans-na-een-derde

Norma's leiden de dans na één derde

Na 8 uur race of één derde van de 24 uur van Zolder, leidt favoriet Russel Racing by PK Carsport met 257 rondes. Daarmee heeft de Norma van de broers Thiers, Gilles Magnus en Jeffrey Van Hooydonck twee rondes voorsprong op een andere Norma, die van Mc Donalds Racing en die van GKH Racing op 4 rondes. Tom Boonen volgde op de vierde plaats. De Porsche van Belgium Racing met Marc Goossens aan het stuur was de eerste GT op de vijfde plaats op 7 rondes.

de-uitslagen-van-de-gemeentelijke-ontmoetingsdag

De uitslagen van de gemeentelijke ontmoetingsdag

Vandaag had de gemeentelijke ontmoetingsdag voor competitievoetbalploegen plaats. Alle ploegen aangesloten bij de Belgische Voetbalbond en de Bedrijfssportbond spelen daarbij één wedstrijd, zonder klassement. Voor de coaches een gelegenheid om andere spelers te laten aantreden in het eerste elftal. Dit zijn de uitslagen: RP Products-SK Heusden 06: 5-3, Wieze Boys – FC Anadol: 1-5 en KVV Heusden-Zolder-Bolderberg FC 3-8.

norma-boven-maar-porsche-rukt-op

Norma boven, maar Porsche rukt op

Na bijna 5,5 uur in de 24 uur van Zolder rijdt de Norma van Krafft Racing met onder meer vader en zoon Longin relatief comfortabel aan de leiding met 181 rondes, dat zijn er twee meer dan de Norma van Russel Racing en drie meer dan de Norma van Mc Donalds Racing. Nog altijd Norma boven dus, toch op de eerste vier plaatsen, want ondertussen zijn ook de Porsches 991 van Belgium Racing en Independent Motorsports (Wauters-broers) opgerukt naar 5 en 6, terwijl Noord-Limburger Niels Lagrange zijn Lamborghini op de 7de plaats heeft gepositioneerd. (foto's Ann Jordens)

auto-s-botsten-in-schaapsweg

Auto's botsten in Schaapsweg

 Eén autobestuurder is gisteravond lichtgewond geraakt bij een ongeval in Heusden. Op het kruispunt van de Bergstraat en de Schaapsweg botsten twee wagens. 

paul-coolen-fietst-van-kopenhagen-naar-istanboel

Paul Coolen fietst van Kopenhagen naar Istanboel

Nu maandag 12 augustus vertrekt Paul Coolen weer voor een solo-fietstocht. Deze keer doorkruist hij Europa van noord naar zuid, van Kopenhagen tot Istanboel. Hij rijdt langs het vroegere IJzeren Gordijn,fietst door 12 landen met 11 taalgebieden. Het wordt een tocht van zowat 3200 km, die hij vooral al fietsend zal afleggen, misschien wordt een stukje met trein of bus overbrugd. De terugreis doet hij met het vliegtuig. ’t Is wel de bedoeling om heel de trip klimaatneutraal te laten verlopen. Busrit, boot en retourvlucht worden ecologisch gecompenseerd via www.co2logic.com. Zijn reis kun je volgen via deze link en uiteraard op de Internetgazet. Paul vertrekt maandag aan Het Berenhuis en keert terug op zondag 15 september. 

kwartet-blijft-samen

Kwartet blijft samen

Vier musketiers lopen al heel de Dodentocht samen en van plan dat te blijven tot aan de finish: Frank Gilot, Jan van Speybroeck, Patrick Raymaekers en Piet Rogiers. (foto Petra Tielens)

de-eerste-ie-stappers-zijn-binnen

De eerste IE-stappers zijn binnen

De dapperen stappen ondertussen nog kranig door in de richting van finish in Bornem, hoewel voor veel deelnemers nog een lange weg voor de boeg ligt. Niet zo voor Freddy Swinnen, Gerry Wouters , Davy Wouters en Chris Baerts want zij zijn ondertussen aangekomen. (foto’s Petra Tielens)

botswing-zet-folkfestival-ham-in-juiste-toon

Botswing zet Folkfestival Ham in juiste toon

Vrijdagavond is in Ham het folkfestival van start gegaan. En het openingsoptreden werd verzorgd door Botswing uit Heusden-Zolder. De band zorgde meteen dat de sfeer erin zat, en dat werd duidelijk gesmaakt door het publiek. (foto’s Patrick Cosemans)

24-uur-mix-van-lokale-rijders-en-vedetten

24 uur: mix van lokale rijders en vedetten

Straks om 16 uur worden de 24 uur van Zolder op gang gevlagd. Tot gisteren stonden 41 wagens en welgeteld 180 rijders op de startlijst. Maar ondertussen hebben door technische problemen in de oefenraces twee teams de handdoek moeten werpen. Op de deelnemerslijst staan ook weer  thuisrijders. Zo maakt Rik Ceyssens zijn debuut in de 24 uur, normaal rijdt hij met historische wagens en vorig jaar in de Nascar. Hij rijdt mee in de #82 BMW M235i van Heli Racing. Bart Van Samang rijdt sinds jaar en (…) Lees het hele bericht

burgemeester-komt-stappers-aanmoedigen

Burgemeester komt stappers aanmoedigen

In en rond Bornem wordt nog volop gestapt door de deelnemers aan de Dodentocht en het team dat stapt voor IE Limburg vzw. Ook burgemeester Mario Borremans kwam hen een hart onder de riem stekend, in het gezelschap van zijn viervoeter. De 100 km stappen zal voor hem niet voor meteen zijn, een politicus moet immers sowieso al vaak op de blaren zitten.

vakantiegroeten-uit-kusadasi-3

Vakantiegroeten uit Kusadasi

Met het Offerfeest voor de deur hebben deze rammen, geiten en  schapen in het Turkse Kusadasi er nog geen idee van dat hun dagen geteld zijn. Gilbert Vanutte heeft hen niets verklapt en ze verder laten genieten van hun hooi. 

verkeer-moet-omrijden-in-stationsstraat

Verkeer moet omrijden in Stationsstraat

Er wordt vandaag gewerkt aan de spoorwegovergang in de Stationsstraat. Het verkeer kan er niet door en wordt omgeleid, onder meer via de Mommestraat. (foto Tony Lespoix)

de-kijk-van-richie-377

De kijk van Richie

De zomer is duidelijk een inspiratiebron voor onze huiscartoonist.

die-van-48-uit-berkenbos-fietsen-in-kasterlee

Die van '48 uit Berkenbos fietsen in Kasterlee

De dameslichting van 1948 uit Berkenbos maakt er een traditie van om samen op fietstweedaagse te trekken. Nu al voor de 14de keer en daarvoor werd Kasterlee als bestemming uitgekozen. Afgezien van wat bezorgde blikken naar het wolkendek, zit de sfeer er goed in, laat Lutgart Aerts ons weten.

vanavond-gezien-94

Vanavond gezien

De reflexie van het zonlicht in regenwolken zorgde vrijdagavond voor een mooi kleurenpallet boven Heusden-Zolder. (foto Julien Maebe) UPDATE En toen even later de zon nog ietsje verder was gedaald, richtte ook Kim Adriaens naar boven en ook dat leverde een adembenemend spektakel op, kijk maar naar de foto's hieronder.

een-interessant-boeken-en-platenaanbod

Een interessant boeken- en platenaanbod

De eerste editie van de boeken- en vinylbeurs op de binnenkoer van domein Bovy kende vandaag niet echt een overrompeling. Nochtans waren er heel wat standhouders afgezakt en die etaleerden een erg ruim en interessant aanbod. Daartussen boeken die je echt niet makkelijk meer vindt of vinylplaten die je al langer zocht, en hier eindelijk op de kop kon tikken. Mogelijk is hier een nieuwe traditie gelanceerd. (foto's Ann Jordens)

auto-botst-tegen-aanhangwagen

Auto botst tegen aanhangwagen

In de Kapelstraat is vanochtend vroeg, ergens rond half 1, een auto gebotst tegen een aanhangwagen die daar geparkeerd stond. De bestuurder liep lichte verwondingen op. Hij bleek gedronken te hebben.

jongeren-doen-winkelbezoekers-schrikken

Spelende jongens doen winkelbezoekers schrikken

Spelende jongeren deden in de vooravond een aantal bezoekers van de Aldi in Heusden opschrikken omdat ze in de buurt van de ingang met een nep-wapen aan het zwaaien waren. Op zich leek het op een echt wapen, hoewel je aan 4 jongeren van een jaar of 12 wel kunt afleiden dat het niet om een echt pistool ging. Zelf waren ze zich blijkbaar ook van geen kwaad bewust. Ze fietsten dan door richting Action, waar ze door de politie onderschept werden en wellicht een lesje te horen kregen.

moedige-stappers-voor-ie-zijn-er-klaar-voor

Moedige stappers voor IE zijn er klaar voor

De voorbereidingen zijn achter de rug, de moed zit erin, begeleiders en sympathisanten zijn present: de deelnemers aan de Dodentocht die stappen voor de vzw IE Limburg zijn helemaal klaar in Bornem. Overigens, daarnaast doen nog heel wat andere inwoners van Heusden-Zolder mee aan de Dodentocht. Goeie moed gewenst.

vakantiegroeten-uit-zuid-afrika-1

Vakantiegroeten uit Zuid-Afrika

We kregen ook een vakantiefilmpje binnen. Langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika bezocht Jos Willems de Bourke's Luck Potholes. Het zijn opmerkelijk cilindervormige gaten, slaggaten in het Zuid-Afrikaans, ontstaan door watererosie op de plek waar de rivieren de Blyde en de Treur samenvloeien. 
 

ludo-vangeel-wordt-waarnemend-korpschef

Ludo Vangeel wordt waarnemend korpschef

Op 30 augustus legt Geert Luypaert de eed af als nieuwe zonechef van de politiezone Tongeren-Herstappe. Daardoor eindigt automatisch zijn mandaat als korpschef in Heusden-Zolder. De burgemeester heeft vanaf dan commissaris Ludo Vangeel (archieffoto) voor onbepaalde tijd aangesteld als waarnemend korpschef. Of er ook een effectieve zonechef komt voor Heusden-Zolder, is niet zeker. Dat hangt af van de besprekingen met de omliggende zones over een eventuele fusie. Maar in dat dossier is er nog geen evolutie.

vakantiegroeten-uit-slovenie-4

Vakantiegroeten uit Slovenië

Greta Feher trok met haar familie naar Slovenië en bezocht er het dorpje Žužemberk.

opvangcentrum-van-94-naar-120-vluchtelingen

Opvangcentrum: van 94 naar 120 vluchtelingen

Het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat zal binnenkort zijn capaciteit verhogen van 94 naar 120 vluchtelingen. Dat is een uitbreiding met bijna 28 procent. Het centrum start met een aparte leefgroep voor de niet-begeleide minderjarige jongeren. Daarvoor wordt het centrum aangepast. Het receptielokaal verhuist naar een iets grotere ruimte. Er wordt dus verhuisd en vertimmerd en tegen de viering van de 10de verjaardag op 18 oktober moet alles in orde zijn. (…) Lees het hele bericht

nummer-1-start-als-eerste

Nummer 1 start als eerste

Op Circuit Zolder heeft het nummer 1 zich donderdagavond ook als eerste gepositioneerd in de Superpole: de Norma M20 van Russel Racing met aan het stuur Gilles Magnus. Hij was duidelijk sneller dan de Deldiche Racing met Sam Dejonghe en  de Krafft Racing met Stienes Longin. Het was in ieder geval voorin weer alles Norma wat de klok sloeg met de 5 snelste tijden voor de prototypes. (foto David Amgad)

99-bezoekers-op-circuit

99 bezoekers op Circuit

 99 geïnteresseerden namen donderdag deel aan de rondleiding achter de schermen van Circuit Zolder. En ze kregen waar voor hun geld want de voorbereidingen voor de 24 uur waren volop aan de gang, niet alleen op het de omloop en in de boxen, maar ook in de paddock. De gasten kwamen uit  Brasschaat, Heist-op-den-Berg, Halen, Lanaken, Scherpenheuvel, Helchteren, Kortenbos,  Alken, Wellen, Peer, Nieuwrode, Kessel, Nijlen, Kuringen, Kinrooi, Kortrijk, Waregem, (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-berlijn

Vakantiegroeten uit Berlijn

Rita Vanhove bracht vandaag met haar familie een bezoekje aan  Gärden der Welt in Berlijn. Op de foto de Japanse tuin, die slechts een klein stukje vormt van het geheel met tuinen uit de hele wereld. Berlijn is trouwens geen onbekend terrein voor Rita, haar dochter woont er zodat ze er geregeld op bezoek gaat en leuke uitstapjes maakt.

morgen-tweede-poging-voor-boeken-en-platenbeurs

Morgen tweede poging voor boeken- en platenbeurs

Vrijdag – morgen dus – wordt een tweede poging ondernomen om op het binnenplein van Domein Bovy een boeken- en vinylplatenbeurs te organiseren. In juli moest de eerste editie omwille van het weer worden afgeblazen, duimen maar dat het morgen allemaal meevalt. Tussen 12 en 17.30 u worden boekenwurmen en platenfreaks verwacht om er rond te snuisteren. Een 20-tal standhouders etaleert een ruim aanbod.

ooievaars-overnachten-in-beatrijslaan

Ooievaars overnachten in Beatrijslaan

Vanavond zijn ooievaars op doortocht geland in de Beatrijslaan. Ze zochten er blijkbaar om te rusten en te overnachten. Misschien toch maar even de geboortestatistieken in de buurt in de gaten houden … (foto Gert Bex)

slagboom-moet-sluipverkeer-uit-vogelsanckbos-weren

Slagboom moet sluipverkeer uit Vogelsanckbos weren

Er zullen niet langer auto’s over het onverharde deel van de Vrunstraat in Vogelsanckbos kunnen. Sluipverkeer zorgde daar voor overlast en de gemeente heeft nu een slagboom geplaatst even voorbij het boswachtershuis. Als de slagboom naar beneden is, kunnen de auto’s er niet meer door. Voetgangers kunnen moeiteloos voorbij de slagboom, fietsers zullen moeten afstappen om er langs te kunnen, maar daar zou een aanpassing voor gebeuren. Maar paardenkoetsen kunnen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-91

Vandaag gezien

Je moet niet altijd ver reizen om leuke foto's te maken in de vakantie, vond Leen Beunens, en dus trok ze vandaag naar de oefeningen op Circuit Zolder, waar ze deze 'vlaggenman' vastlegde. Ze maakte trouwens nog meer leuke foto's, die vind je hier.

deelnemers-aan-dodentocht-stappen-voor-ie-vzw

Deelnemers aan Dodentocht stappen voor IE vzw

Heel wat deelnemers aan de Dodentocht in Bornem – die morgenavond van start gaat – zullen stappen voor een goed doel: IE Limburg vzw. IE staat voor Infantiele Encefalopatie, hersenverlamming bij jongeren. De vereniging organiseert ieder jaar een vakantie voor gezinnen met een gehandicapt kind. Het doel is om  enerzijds de ouders een weekje te ontlasten van hun zware dagelijkse taak en anderzijds de kinderen (…) Lees het hele bericht

nieuwe-stedebouwkundige-vergunning-voor-remo

Nieuwe stedebouwkundige vergunning voor Remo

De deputatie heeft vandaag de stedenbouwkundige vergunning voor de uitbreiding van de Remo-stortplaats opnieuw bevestigd. Daarmee krijgt Group Machiels opnieuw de mogelijkheid om de stortplaats uit te breiden, er afvalstoffen te verwerken en recyclage-activiteiten te ontplooien met het oog op zijn Closing the Circle-Project. Eerder had de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan na een klacht vernietigd en dus werd ook de (…) Lees het hele bericht

veel-verschuivingen-in-aanloop-naar-24-uur

Veel verschuivingen in aanloop naar 24 uur

Sinds vanmorgen oefenen de ruim 40 deelnemers aan de 24 uur van Zolder volop op het circuit. Straks bij de strijd om de superpole zal misschien al iets duidelijker worden over de krachtsverhoudingen, hoewel dat nog altijd wat anders is dan een etmaal race. Alleszins hebben verschillende teams zich ondertussen versterkt. Zo wist in de Belcar 1 regerend kampioen Russell Racing in laatste instantie nog Frédéric Bouvy binnen te halen bij de broers Thiers, Jeffrey Van Hooydonk en Gilles (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-toscane-1

Vakantiegroeten uit Toscane

Bart Scherrens genoot van een stukje ongerepte natuur in het Italiaanse Toscane.

sk-heusden-06-de-ploegfoto

SK Heusden 06: de ploegfoto

SK Heusden 06 heeft al eerder toelichting gegeven bij zijn transferbeleid. Nu is ook de traditionele 'familiefoto' verspreid. Daarop staan rechtstaand: Theunissen Sam, Custers Hans (bestuurslid), Surinx Kevin, Yavuz Cem, Verslegers Jimmy, Gulirmak Yavuz, Mateos Mendoza Michael, Vanspauwen Glenn, Schrijvers Igor, Ulupinar Tolga, van der Meer Steven, Eykens Max, Luijten Mart, Roosen Gert-Jan, Coksayilir Haci, Al-Ghrairi Noor, Imzri Ayoub, Clauw Cedric, Sas Cobe, Jouck Ludo (…) Lees het hele bericht

pittige-oefenavond-voor-kvv

Pittige oefenavond voor KVV

KVV Heusden-Zolder speelde vanavond enkele oefenmatchen. De eerste ploeg ontving  eersteprovincialer Park Houthalen. Ondanks het klasseverschil lag de thuisploeg niet onder, ze kreeg zelfs de beste kansen maar benutte die niet, zo bleef het 0-0. De beloften versloegen Wiemesmeer met 4-3.

pak-volk-voor-de-parade-van-de-24-uur

Pak volk voor de parade van de 24 uur

De parade van de deelnemers aan de 24 uur van Zolder naar het Heldenplein heeft een massa volk gelokt. Heel wat geïnteresseerden, ook niet-autosportliefhebbers, verdrongen zich rond de bolides om een glimp op te vangen of een foto te maken. Rijders deelden handtekeningen uit. Ook in het gemeentehuis was het drummen want daar moesten de administratieve plichtplegingen worden vervuld. In de vooravond reed heel de karavaan onder begeleiding opnieuw naar het circuit. Daar wordt morgen geoefend, overdag, maar ook ’s avonds in het donker. (foto’s David Amgad)

gratis-met-de-bus-naar-pukkelpop

Gratis met de bus naar Pukkelpop

In Kiewit zijn ze bijna klaar om te starten met Pukkelpop 2019 en ook in Heusden-Zolder zijn honderden jongeren de laatste voorbereidingen aan ’t treffen om er enkele dagen tegenaan te gaan. Eén goede tip: ga gratis met de bus heen en terug vanuit Heusden-Zolder. Je heenreis kan je plannen via de routeplanner van De Lijn. Op vertoon van een je PKP19-ticket is de busreis helemaal gratis. Na een dag (…) Lees het hele bericht

straks-parade-van-24-uur-rijders

Straks parade van 24 uur-rijders

Vandaag is er de traditionele parade van de deelnemers aan de 24 uur van Zolder van het circuit naar het Heldenplein. Om 15.30 u vertrekken de meer dan 40 bolides begeleid door politie en Race Rescue vanaf Parking 69. Ze rijden via de Terlaemenlaan, O.L.V.-straat, Meylandtlaan, Boekterheide, 11-novemberstraat, Bieststraat, Ringlaan, Pironlaan naar het Heldenplein. In het gemeentehuis wonen de teams een briefing bij en buiten vindt een technische controle plaats. Het publiek kan (…) Lees het hele bericht

vogelverschrikker-vernield-in-berkenbos

Vogelverschrikker vernield in Berkenbos

De bewoners van residentie Amideus hebben vanmorgen één van hun vogelverschrikkers – die deelneemt aan ‘De zomer van de vogelverschrikker’ - vernield teruggevonden. Hij is vanmorgen tussen 8 en 9 uur gesneuveld op eigen terrein. De bewoners gaan hem zo snel mogelijk reanimeren om alsnog zijn kansen hoog te houden in de wedstrijd.

vakantiegroeten-uit-tirol-2

Vakantiegroeten uit Tirol

Yara Lambrechts nam deze foto in het Zillertalgebied in Tirol (Oostenrijk). Voor wie de details wil weten: het is bij de Olpererhütte in Dornauberg en deze brug ligt boven het meer van Schlegeis.  Je moet er wel een stevige wandeling en 600 meter klimwerk voor over hebben, je komt hier dan ook op 2400 meter boven zeeniveau terecht. Niet voor watjes, vindt Yara.

wat-een-pret-op-kamp-in-wzc-berckenbosch

Wat een pret op kamp in WZC Berckenbosch

Het kamp waarmee 30 jonge kinderen een week lang samen met de bewoners van woonzorgcentrum Berckenbosch door 100 jaar geschiedenis worden geleid, draait op volle toeren. En het wordt door kinderen én senioren heel erg gesmaakt. Samen spelen en experimenteren ze heel de dag en beleven daarbij de grootste lol. Zelfs de oudste bewoner, die over 3 maanden 100 wordt, zit mee met de kinderen in de klas. De ‘leerlingen’ proberen er te schrijven met een echte (…) Lees het hele bericht

sint-vincentius-kom-tijdens-openingsuren

Sint-Vincentius: 'Kom tijdens openingsuren'

Het dagelijks bestuur van Sint-Vincentius is vandaag samengekomen en uiteraard stond ook de golf van vandalisme daar op de agenda. De bestuursleden reageren net als de vrijwilligers aangeslagen op de vernielingen en graffiti die er worden aangebracht en door de houding van degenen die er rondhangen. Dagelijks bekommert Sint-Vincentius zich om 180 tot 190 gezinnen in onze gemeente, die gesignaleerd worden door het OCMW. De helft van het cliënteel bestaat uit moslimgezinnen, er wordt (…) Lees het hele bericht

werken-aan-kanaalbrug-lopen-verder-uit

Werken aan kanaalbrug lopen verder uit

De werken aan de kanaalbrug op de E314 in Viversel blijven moeizaam verlopen en zullen nog langer duren. De afgelopen maanden is wat vooruitgang geboekt, maar de werkzaamheden zitten niet op kruissnelheid. De noordelijke brug opent ten vroegste in het najaar voor het verkeer. De werken om de bruggen te verhogen – het gaat eigenlijk om twee aparte bruggen -  zijn nu al bezig sinds juni 2017, het verkeer wordt er omgeleid over een tijdelijke brug. 

Sinds vorige (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-sinop

Vakantiegroeten uit Sinop

De familie Kaya was op vakantie in de omgeving van Sinop in Turkije en bezocht er de grot.

meer-dan-300-lopers-op-midzomerjogging

Meer dan 300 lopers op Midzomerjogging

Maandagavond had in Eversel de Midzomerjogging plaats, de traditionele loop die ook als het sluitstuk van de parochiefeesten wordt beschouwd. En of het een succes was. In het totaal kwamen 314 lopers aan de start. Onder hen ook 53 kinderen voor de peuterloop of de 1 km. De 5 km mocht 112 lopers verwelkomen. Bij de heren won Stef Simons in 17:11 voor Leroy Buttiens en Bert Wouters. Bij de dames was Anne-Sophie Slegers de snelste in 21:59, Jutta Lenaerts en Liesbeth Vanneste mochten mee op het podium. De 10 km was met 147 lopers de meest populaire afstand. Stef Simons was met 33:31 drie seconden sneller dan Jonas Permentier, Michiel Vanholst volgde wat verder als derde. Bij de dames was de zege voor Nele Reynders in 44:26, tweede werd Elien Frederix en derde Joni Bulens. (foto’s Ann Jordens)

racen-op-zolder-is-laatste-wens-van-wielemie

Racen op Zolder is laatste wens van Wielemie

Rolstoelatlete Marieke – Wielemie -  Vervoort, die onlangs nog gehuldigd werd tijdens de KBC-Nacht - wil als laatste wens op donderdag 12 september meerijden met een Lamborghini Huracan Evolution op Circuit Zolder. Ze zal dat doen aan de zijde van Peltenaar Niels Lagrange. Marieke Vervoort is ondertussen 40, ze vecht al jaren tegen een ongeneeslijke spieraandoening. De pijn wordt onhoudbaar en ze bereidt euthanasie voor. Haar laatste wens was met een zeer (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-22

Gewonde bij botsing

 Rond 2 uur maandagnamiddag zijn twee auto’s gebotst in de Edward Staintonstraat. In één van de auto’s viel een gewonde, hij is naar het ziekenhuis afgevoerd.

sint-vincentius-is-golf-van-vandalisme-beu

Sint-Vincentius is golf van vandalisme beu

In een schrijven aan onder meer burgemeester, schepenen en voorzitters van moskeeverenigingen, vraagt Sint-Vincentius ‘bemiddelende tussenkomst’ naar aanleiding van de golf van vandalisme waaraan het centrum de jongste tijd ten prooi valt. Het gebouw van Sint-Vincentius in de Sint-Lutgardisstraat is de jongste weken beklad met Turkse slogans. De bestelwagen van de vereniging, die dient om voedsel op te halen en aan huis te brengen, is ook (…) Lees het hele bericht

zware-boete-voor-topman-van-voka-limburg

Zware boete voor topman van VOKA-Limburg

Johann Leten, de CEO van werkgeversorganisatie VOKA-Limburg, is door de correctionele rechtbank in Hasselt veroordeeld tot 16.000 euro boete.  Leten, afkomstig van Heusden-Zolder, verhuurde in de Vunderstraat op de Zolderse Voort, een woning die eigendom is van zijn bejaarde moeder. In het huis waren twee woongelegenheden ondergebracht, maar volgens de wooninspectie voldeden die niet aan de vereisten. Zo bestond er een risico op (…) Lees het hele bericht

zwembaden-heidestrand-moeten-dicht

Zwembaden Heidestrand moeten dicht

De zwembaden en de vijvers van het Heidestrand moeten dicht. Dat heeft de rechter in Hasselt vanmorgen beslist. De rechtbank volgt daarmee de eis die het openbaar ministerie eerder had gesteld. Sinds 2012 wordt het Heidestrand uitgebaat zonder milieuvergunning, volgens de rechtbank is dat alleen maar te wijten aan de nalatigheid van de uitbater. De rechtbank ging dan ook niet in op de vraag van de verdediging om het vonnis uit te stellen, omdat ondertussen een nieuwe (…) Lees het hele bericht

deelnemers-24-uur-woensdag-op-heldenplein

Deelnemers 24 uur woensdag op Heldenplein

Volgend weekend staat met de 24 uur van Zolder één van de hoogtepunten van het lokale autosportseizoen op het programma en ook de blikvanger uit het Belgian Endurance Championship. Op dit moment staat 43 wagens op de voorlopige deelnemerslijst. Die kun je nu woensdag van dichtbij bekijken want dan is er de traditionele parade. Om 15.30 vertrekken de bolides op het circuit begeleid door politie en Race Rescue en ze rijden in kolonne door (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-de-jura

Vakantiegroeten uit de Jura

Op de avond van de heetste dag van het jaar leek het wel of de hemel in brand stond aan het Lac De Remoray in het Franse Jura-gebergte. Jos Willems haalde meteen zijn fototoestel boven.

30-kinderen-op-kamp-in-wzc-berckenbosch

30 kinderen op kamp in WZC Berckenbosch

In woonzorgcentrum Berckenbosch starten ze vandaag met hun kamp ‘100 jaar terug in de tijd’. Kinderen van 3 tot 12 jaar komen deze week elke dag naar het WZC en  ze genieten er samen met de senioren van activiteiten zoals spelletjes (bikkelen, beugelen en muurkaatsen), broodjes en pannenkoeken bakken, schrijven met pen en inkt, vliegeren, … Zo maken ze samen in de loop van de week een wandeling door een eeuw geschiedenis en beleven daar ongetwijfeld veel pret aan. En dat het kamp een succes is, staat ook vast. Met 30 deelnemers is het volledig volgeboekt. 2 monitoren van Ideekids nemen elk een groep op sleeptouw.

het-weer-vierde-mee-in-eversel

Het weer vierde mee in Eversel

Ook de tweede dag van de parochiefeesten Eversel kreeg een zetje in de rug van het weer. Daardoor konden heel wat wielertoeristen op pad. Later namen meer dan 100 inwoners of gezinnen deel aan de fotozoektocht, gewonnen door Chris Vanzeer. Bar en barbecue maakten het festijn compleet. Hopelijk zit morgen niemand met een kater want morgenavond moet iedereen fris en wel aan de start staan van de Midzomerjogging. (foto's Rita Vanhove)

vandaag-gezien-90

Vandaag gezien

Michel Oyen kreeg vandaag een distelvlinder op bezoek in zijn bebloemde border.

bekercampagne-kvv-is-voorbij

Bekercampagne KVV is voorbij

Zoals enigszins verwacht is de campagne voor de Beker van België van KVV Heusden-Zolder vandaag gestrand op het veld van Londerzeel. Het werd 6-1 tegen een veel sterkere tegenstander.

vunder-en-neerjoutenstraat-feesten-al-10-jaar

Vunder- en Neerjoutenstraat feesten al 10 jaar

Het straatcomité van de Vunder- en Neerjoutenstraat nodigde zijn inwoners al voor de 10de keer uit op de buurtsamenkomst. Die lieten zich niet pramen om te komen genieten van frieten, ijsjes, drankjes en goed gezelschap. En omdat het een jubileumeditie was, kwamen Rocco en Arturo van ‘We Two’ er nog een flinke muzikale schep bovenop doen. (foto’s Ludo Vanherle)

veel-fietsers-op-mtb-tocht-voor-rikolto

Veel fietsers op MTB-tocht voor Rikolto

Het was een drukte van jewelste vandaag aan de terreinen van Eendracht Ubbersel. De jaarlijkse mountainbiketocht ten voordele van Rikolto bracht een pak fietsers bijeen. Die waren van ver gekomen, voor de sportieve uitdaging en ook om het vroegere Vredeseilanden een steuntje te geven voor zijn projecten in het zuiden. Fietstochten zijn trouwens de jongste jaren een instrument van Rikolto om ontwikkelingslanden, hun noden en de projecten te verkennen. Vandaag kregen de fietsers een mooi parcours in Heusden-Zolder en Lummen voor de wielen, door veel groen met onderweg ook een bevoorrading die erg van pas kwam. (foto’s David Amgad)

vakantiegroeten-uit-zwitserland

Vakantiegroeten uit Zwitserland

Een donkere vakantiefoto deze keer, ’s nachts gemaakt door Gust Put, in het Zwitserse Frutigen op 900 meter hoogte. Het was de nacht van de gedeeltelijke maansverduistering. Toen de maan terug zo goed als vol was, zag hij aan de linkerkant een bijmaan. Meestal is dat de voorbode van slecht weer, maar dat was toen in Zwitserland niet het geval.

veel-volk-op-benefiet-voor-tybo-en-ferre

Veel volk op benefiet voor Tybo en Ferre

Het voetbalterrein van Flandria Paal was zaterdag herschapen in een grote speelplaats met springkastelen en veel animatie. Honderden ouders en kinderen kwamen Ferre en Tybo een hart onder de riem steken. De twee kinderen strijden momenteel tegen kanker. Tybo is uit Heusden-Zolder en heeft een erg zeldzame kanker. Ferre uit Paal heeft leukemie. De kinderen vonden het gisteren tof dat zoveel kinderen naar Paal kwamen om hen te steunen. Het is de bedoeling dat ze me te opbrengst van de benefiet iets leuks kunnen doen.  Het initiatief kwam van Esso Rutten uit Paal. Tybo is de kleinzoon van een personeelslid en Ferre is de zoon van een vaste klant. 

eversel-beleeft-een-feestelijke-avond

Eversel beleeft een feestelijke avond

Nadat de menselijke ketting de aanzet had gegeven tot de parochiefeesten in Eversel, werd ook de rest van het programma ingezet. Zo was er een leuke en uitgebreide kinderanimatie uitgewerkt. En de volwassenen – de gezinnen eigenlijk – troepten later op de avond gezellig samen rond de optredens die geafficheerd werden in het kader van Eversel Terrast. Veel sfeer en ambiance en de aanwezigen lieten zich door de artiesten niet pramen om de dansvloer in te nemen. (foto’s Ann Jordens)

300-inwoners-omarmen-eversel

300 inwoners omarmen Eversel

Ze waren zaterdag met zowat 300, de inwoners van Eversel die deelnemen aan de actie ‘omarm ons dorp’. Ze maakten een levende ketting als teken van verbondenheid en van het belang van elke schakel in het geheel. (foto's Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-aarschot

Vakantiegroeten uit Aarschot

Fernand en Karin Claes-Cerstelotte maakten een fietsuitje naar Aarschot en zagen daar 4 molens op een eiland in de Demer – de ’s Hertogenmolens – die vroeger fungeerden als schors-, olie- en graanmolens. Later werden ze ingeschakeld voor de pre-productie van lucifers.

coverbands-maken-ambiance-bij-etalage

Coverbands maken ambiance bij Etalage

Aan café Etalage aan de Eikelenbosstraat klonken de decibels zaterdagavond stevig door, er stonden twee ambiancegroepen op het podium. Eerst gaven de zanger en muzikanten van Madhouse ‘m van jetje en later op de avond was het aan Cover on the Rocks om met covers de sfeer er helemaal in te jagen. (foto’s David Amgad)
 

vakantiegroeten-uit-izmir

Vakantiegroeten uit Izmir

De familie Konak is met de auto op vakantie in Sigacik bij Izmir in Turkije. De foto is gemaakt met een drone bij een bezoek aan één van de vele, mooie baaien in de streek. 

vort-be-och

Vort bè och

Vort bè och, of gût es vort’, ’t is te hopen dat je dat nog niet te vaak te horen hebt gekregen want dan sta je onder de voeten en wil iemand je aan de kant, weliswaar op een onbeleefde manier.

vandaag-gezien-89

Vandaag gezien

De kleine vuurvlinder, gespot in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

de-kijk-van-richie-376

De kijk van Richie

En zo omzeil je de privacy-wet.

werkloosheid-vertoont-gemengd-beeld

Werkloosheid vertoont gemengd beeld

Einde juli zaten in Heusden-Zolder 993 mensen zonder werk, dat zijn er 38 of 3,7 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ten opzichte van juni dit jaar is er evenwel een fikse stijging met 106. Maar dat is niet abnormaal voor de maand juli. 6,7 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder werk, in Limburg en Vlaanderen bedraagt dat cijfer 6,4 en 6,3 %. De kloof met de rest is wel groter aan het worden. Het aantal oudere werklozen en ook de langere werklozen blijven verminderen, maar de jonge schoolverlaters trekken de cijfers op.

vakantiegroeten-uit-new-york-1

Vakantiegroeten uit New York

Martijn Vanvelk maakte een rondreis door de Verenigde Staten en bezocht daar onder meer New York City.

de-nieuwe-muze-opent-in-stijl

De nieuwe Muze opent in stijl

Op 6 september opent het nieuwe cultuurcentrum Muze zijn deuren in een deel van het voormalige ophaalgebouw van de mijn en de nieuwbouw die er aan toegevoegd is. Vrijdag 6 september wordt de balzaal ‘ingewijd’ door Discobar Galaxie met het programma ’25 light years’. Adriaan Van den Hoof (DJ Love Boat), DJ Bobby Ewing en DJ Lars Capaldi vormen al een kwarteeuw de beste dj’s van het land en dat vieren ze samen met de opening van de nieuwe Muze. Voor 10 euro maak je (…) Lees het hele bericht

zondag-rijden-de-mountainbikers-voor-rikolto

Zondag rijden de mountainbikers voor Rikolto

Nu zondag heeft de 6de editie plaats van de mountainbike-tocht van de Rikolto Bikers De opbrengst gaat integraal naar Rikolto, het vroegere Vredeseilanden en drijvende krachten zijn ook nu weer Heusdenaars An Kindermans en Maarten Verlinden. Zij hebben ondertussen de pijltjes al gehangen van de trajecten. Vertrek en aankomst liggen aan de terreinen van Eendracht Ubbersel. Daar zijn douches voorzien, een afspuitstand voor de fietsen, een bewaakte fietsenstalling en (…) Lees het hele bericht

vandalisme-aan-scoutslokalen

Vandalisme aan scoutslokalen

Geen prettige vakantie voor de scouts van Bolderberg, want hun lokalen in de Vrunstraat kregen vandalen op bezoek. Die gooiden twee ruiten in.

chiro-berkenbos-laat-zich-horen-in-riemst

Chiro Berkenbos laat zich horen in Riemst

De Chiro van Berkenbos is momenteel op kamp in Riemst met liefst 75 leden. Ze hebben kampplaats ’t Stupke ingenomen. Daar hebben ze zelfs een podium gebouwd voor een eigen festival: Berkenpop. Wat gaat daar nog allemaal uit voortspruiten? (foto’s Tony Lespoix)

vakantiegroeten-uit-antalya

Vakantiegroeten uit Antalya

De familie Burunkaya is met vakantie in het Turkse Antalya en bezocht daar onder meer de Düden watervallen.

eversel-wil-zichzelf-omarmen

Eversel wil zichzelf omarmen

In Eversel zijn ze volop in de weer om de editie 2019 van de parochiefeesten in de laatste rechte lijn te brengen. De jongste jaren wordt gezocht naar vernieuwing in het programma en ook achter de schermen komt stilaan een verjonging in het bestuur, terwijl  ook de oudere trekkers actief blijven. Blikvanger wordt dit jaar ‘Omarm ons dorp’: zaterdag om 17 uur wordt geprobeerd een zo lang mogelijk mensenketting rond Eversel te maken, als teken van de verbondenheid in het dorp. (…) Lees het hele bericht

richie-als-formateur-18

Richie als formateur (18)

Zolang de formatie duurt, blijft hij gaan ....

meer-dan-100-deelnemers-voor-circuitrondleiding

Meer dan 100 deelnemers voor circuitrondleiding

De rondleidingen op Circuit Zolder kenden in juli al een sterke opkomst, maar na de onderbreking van vorige week, zijn vandaag alle records gebroken met liefst 101 deelnemers. En dat zonder grote groepen. Het was dan ook een kleine overrompeling bij de inschrijvingen. De deelnemers kwamen uit Zele, Sint-Truiden, Lummen, Alken, Westerlo, Houthalen-Helchteren, Oudsbergen,  Kinrooi, Stokrooie, Pelt, Zwevezele, Koersel, Lommel en Heusden-Zolder. Gidsen Jos en Taïsa moesten alles uit de kast halen, onder meer het recente BMX-WK zat nog vers in het geheugen bij de meeste bezoekers. Daarnaast werden de deelnemers getrakteerd op drukke oefeningen, want de 24 uur van Zolder komt eraan. (foto’s Bert Rodiers)

vakantiegroeten-uit-italie-8

Vakantiegroeten uit Italië

De familie Bielen trok naar Italië voor een actieve vakantie met wandelen, fietsen en zelfs raften. De foto is genomen in het Noorden, vlakbij de Paso Tonale.

dronken-automobilist-zorgt-voor-schade

Dronken automobilist zorgt voor schade

Een dronken automobilist heeft woensdag kort voor middernacht de metalen afsluitingen van de middenberm op de oversteekplaats op de Koerselsebaan in de buurt van de spoorweg stukgereden. De man zelf bleef ongedeerd, maar zijn auto en de verkeersinfrastructuur liepen heel wat schade op. De politie stelde vast dat de man gedronken had, waardoor de rekening nog meer zal oplopen.

kenn-colt-speelt-nu-ook-met-live-band

Kenn Colt speelt nu ook met live-band

Kenn Colt was donderdag in de vooravond te gast op het Q-Beach House in Oostende. Deze keer niet als dj – zoals vorige week nog op Tomorrowland – maar voor het eerst met een volledige live-band die zijn eigen nummers uitvoerde. Het werd een miniconcert waarop ook zijn nieuwe nummer ‘Be Allright’ werd uitgevoerd maar ook ‘Come back to me’.  Het Beach House liep er alleszins voor vol.

heusdense-berenkasten-in-leopoldsburg

Heusdense Berenkasten in Leopoldsburg

Het Berenhuis kreeg vier bestellingen voor Berenkasten van de gemeente Leopoldsburg en Samenlevingsopbouw RIMO Limburg. Die zijn opnieuw gemaakt door de Heusdense kunstsmid Robin Das. De kasten zijn vandaag geplaatst aan de schoolpoorten van het GO! Atheneum, Sint-Michiel, De Heppening in Heppen en Methodeschool Ondersteboven. Ze zijn wel een maatje kleiner dan de 7 Berenkasten in Heusden-Zolder, maar zullen voor zeker evenveel leespret zorgen.

vakantiegroeten-uit-zuid-frankrijk-1

Vakantiegroeten uit Zuid-Frankrijk

Marlies Decabooter trok met haar gezin naar het zuiden van Frankrijk. Ze bezochten er onder meer een krokodillenboerderij met veel krokodillen. Haar dochter wilde even vergelijken hoe groot ze was in verhouding tot de krokodil. Hopelijk heeft het resultaat geen krokodillentranen opgeleverd.

wandelen-in-hz-in-het-spoor-van-de-theux

Wandelen in HZ: in het spoor van de Theux

Deze maand neemt Stefan Was ons mee in het spoor van Graaf de Theux, met vertrek aan het Sint-Willibrordusplein in Heusden. Het is een wandeling van ongeveer 6 km op verharde en onverharde paden, waarbij je de gele, betonnen paaltjes met zwart geschilderde pijlen volgt. Bij het vertrek – achter de kerk – bevindt zich de familiegrafkelder van de graven de Theux de Meylandt et Montjardin uit 1815. Toen in 1923 het kerkhof rond de kerk verplaatst werd naar (…) Lees het hele bericht

recordaantal-geboortes-in-ziekenhuis

Recordaantal geboortes in ziekenhuis

Het Sint-Franciscusziekenhuis kende de afgelopen maand juli een echte babyboom: er werden liefst 111 baby’s geboren. Daarmee wordt het maandgemiddelde van 75 met meer dan 40 % overstegen. De kraamafdeling is dan ook één van de afdelingen waarmee het ziekenhuis zijn regionale rol wil waarmaken. Er is een team van vroedvrouwen, kinderverzorgsters en gynaecologen aan de slag. De afgelopen maand was het sowieso al niet makkelijk met de hitte, de drukte in een vakantieperiode (…) Lees het hele bericht