Archief november 2019

ondergrond-is-weggespoeld-door-waterlek-in-boekt

Ondergrond is weggespoeld door waterlek in Boekt

De gevolgen van het waterlek in Boekt zijn veel ernstiger dan gevreesd. Er is zo'n grote hoeveelheid water vrijgekomen dat de ondergrond is weggespoeld. Technici van De Watergroep zijn er deze namiddag nog volop aan het werk. Een deel van het wegdek zal moeten vervangen worden. Er moet dus ter plaatse nog met een tijdlang hinder rekening gehouden worden.

stroomproblemen-in-de-kerkenblookstraat

Stroomproblemen in de Kerkenblookstraat

Terwijl ze in Boekt problemen hadden met het water, zaten ze vanochtend in een deeltje van Heusden-Centrum zonder stroom. Het probleem zat vooral in de Kerkenblookstraat. Daar viel de elektriciteit rond 3 uur vanochtend uit. Om 10 uur hadden de meeste inwoners weer stroom en kort over 11 uur was volgens Fluvius het probleem helemaal van de baan.

dit-weekend-extra-controles-op-de-weg

Dit weekend extra controles op de weg

Komend weekend is het weer extra oppassen geblazen als je de weg opgaat. De Limburgse politiekorpsen houden hun tweede grote SLIMweekend van het jaar. Van vrijdagavond 22 uur tot maandagmorgen 6 uur staan ze overal klaar om alcohol-, -drugs- en snelheidscontroles te houden. En tegelijk mag iemand die tegengehouden wordt, zijn papieren ook tonen. De politie in Heusden-Zolder zal postvatten op de gemeente- en gewestwegen. De wegpolitie zal controles houden aan de op- en afritten van de E313 en E314.

fietser-van-de-week-raymond-beerten

Fietser van de week: Raymond Beerten

Raymond Beerten uit Schreverland is een fervente - maar niet fanatieke - fietser. Hij gebruikt zijn vehikels (vier exemplaren!) graag, maar soms vervalt hij naar eigen zeggen nog in gemakzucht. "Of noem het voor mijn part luiheid. Dan heb ik een - flauw - excuus om toch de auto te nemen," zo relativeert hij zelf. Maar Raymond benadrukt ook dat de Fietsersbond en de ijveraars erachter hem danig helpen om hem fietsers- of sportief geweten ... (nee, niet "te schoppen" maar...) aan te praten. Dus doet hij hoe langer hoe meer zijn best. Wil je ook iemand nomineren als fietser van de week: mailen naar paul.coolen[!]telenet.be

weer-een-waterlek-in-boekt

Weer een waterlek in Boekt

Er zijn opnieuw problemen met een lek in de waterleiding in Boekt. Deze keer doet het zich voor aan de hoek van de Oude Schans en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Daar stond een deel van de weg blank vanmorgen. De brandweer kwam ter plaatse met een ploeg en zette een deel van de weg tijdelijk af in afwachting van de reparatie door De Watergroep. Inwoners van een deel van Boekt ondervinden ondertussen minder druk op de waterleiding. UPDATE Later werd de watertoevoer in de buurt helemaal afgesloten. Tegen de middag was die hersteld maar toen was er nog altijd een omleiding voor het verkeer.

gedeeltelijke-staking-laat-zich-voelen

Gedeeltelijke staking laat zich voelen

Zoals verwacht laat de staking van de socialistische vakbond bij De Lijn zich ook in Heusden-Zolder voelen. Op de lijn 22 Hasselt-Beringen-Mijnen (en terug) zijn al zeker 15 ritten geschrapt. Van lijn 23 Beringen-Lillo-Hasselt vallen zeker 12 ritten weg. Op lijn 34 Zolder-Houthalen rijden alle bussen. Van lijn 51 Heusden-Hasselt zijn 11 ritten geschrapt. Op lijn 52 Beringen-Boekt-Hasselt zijn al 15 ritten geschapt, van een aantal andere is het nog niet geweten, maar heel wat bussen rijden daar wel. Op de lijn 92 Diest-Heusden tenslotte is van 3 ritten vanavond nog niet geweten of ze verzekerd zijn, maar overdag rijden alle bussen.

straf-voor-verslaafde-die-zijn-moeder-bedreigde

Straf voor verslaafde die zijn moeder bedreigde

Een 36-jarige man uit Ham is vandaag veroordeeld tot 200 uur werkstraf voor geweld tegen zijn moeder en zijn zoontje van vier. De man had twee kinderen, maar hij zat aan de drugs en alcohol. Er waren op dat moment problemen met het bezoekrecht. Hij ging op 1 augustus dit jaar langs bij zijn moeder in Heusden-Zolder, die had op dat moment zijn zoontje op de arm. Hij was onder invloed en bedreigde zijn moeder met twee aardappelmessen. Hij zou 'haar kapot maken en kapot schieten als ze naar de (…) Lees het hele bericht

bestuurder-thuis-aangetroffen-na-achtervolging

Bestuurder thuis aangetroffen na achtervolging

Een automobilist uit Heusden-Zolder kan zich binnenkort aan een stevige straf van de politierechter verwachten. De politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad stond in de nacht van zondag op maandag opgesteld in Zonhoven voor een verkeerscontrole. Maar in plaats van te stoppen sloeg de man op de vlucht. De achtervolging werd ingezet, daarbij werd op momenten 190 per uur gehaald. De politie vond het te gevaarlijk om de auto te blijven achtervolgen, te meer (…) Lees het hele bericht

75-jarigen-van-berkenbos-vierden-feest

75-jarigen van Berkenbos vierden feest

De 75-jarigen van Berkenbos hebben hun jubileumfeest gehouden. Dat deden ze tijdens een heerlijk buffet waarbij heel wat herinneringen werden opgehaald. Dit zijn de feestvierders van links naar rechts: Jean Mangelschots, Frieda Hulsmans, Sylviane Volders, Marie Vanhoudt, Paul Tielens, Maria Geerts, Maria Ceyssens, Paula Mechelmans, Maria Leyssens, Paula Schepers, Lizette Mentens, Alphonsine Aerts en Godelieve Geerts. De kern die jaarlijks de klas uitnodigt bestaat uit Sylviane, Jean, Alphonsine en Paul.


4-bussen-op-10-rijden-morgen-niet

4 bussen op 10 rijden morgen niet

Morgen zal naar schatting 4 op de 10 bussen van De Lijn niet rijden. Dat is het gevolg van een staking waartoe de ACOD heeft opgeroepen. In Vlaams-Brabant is al sinds vorige week een sociaal conflict aan de gang en de socialistische vakbond heeft zijn leden gevraagd om morgen in heel Vlaanderen het werk neer te leggen. De christelijke vakbond doet niet mee aan de staking. Morgenvroeg zal duidelijk zijn welk de gevolgen voor de bussen in Heusden-Zolder zullen zijn, maar reizigers houden best nu al rekening met mogelijke problemen.

inwoners-sint-maartenlaan-nog-geduld-tot-juni

Inwoners Sint-Maartenlaan: nog geduld tot juni

De riolering in de Sint-Maartenlaan wordt momenteel vervangen. Die was versleten en vertoonde onder meer verzakkingen. Tegelijk wordt nu ook een gescheiden riolering aangebracht. Op dit moment is de aannemer bezig met rioleringswerken tussen de Halstraat en de Schansstraat. Nadien volgt het deel tussen de Schansstraat en de Pastoor Paquaylaan, waar de kleuterschool ligt. Nadien krijgt de straat een nieuwe asfaltlaag. Als het weer geen roet in het eten strooit, zou tegen juni 2020 alles klaar moeten zijn.

zone-30-in-boekt-wordt-uitgebreid

Zone 30 in Boekt wordt uitgebreid

De gemeente is al een tijdje bezig met de verbetering van de verkeersveiligheid rond de scholen. In Boekt wordt daarvoor de zone 30 vergroot. De vaste zone 30 wordt uitgebreid met het gedeelte rond het grasveld in de Astridlaan. Daarnaast wordt een dynamische zone 30 ingericht in de Ubbelstraat. Bij het begin en einde van de schooltijd licht op de borden die 30 km/u op en geldt dus de snelheidsbeperking. Het moet de veiligheid van fietsers en voetgangers ten goede komen.

moerasvijver-krijgt-helder-water-voor-boomkikker

Moerasvijver krijgt helder water voor boomkikker

De moerasvijver op Bovy krijgt een onderhoudsbeurt van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). Eerst wordt het water afgelaten zodat duidelijk wordt hoe de bodem er uitziet. Daarna wordt het profiel van de vijver aangepast zodat het water volledig kan weglopen. De moerasvijver zal de hele winter droogstaan om de boomkikker alle kansen te geven en om de blauwbandgrondel te bestrijden. Op termijn zal de vijver helder water krijgen en dat is precies wat (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-117

Vandaag gezien

Op het Koning Boudewijnplein is weer een milde schenker langsgekomen. (foto Mia Theunis)

12-verzorgenden-zorgkundigen-afgestudeerd

12 verzorgenden/zorgkundigen afgestudeerd

In het opleidingscentrum van het OCMW heeft opnieuw een groep van 12 cursisten de opleiding verzorgende/zorgkundige met succes afgerond. De schepenen Funda Oru en Yasin Gül waren aanwezig bij de proclamatie. Ondertussen is alweer een nieuwe lichting van 16 cursisten met de opleiding gestart. Ook die gebeurt in samenwerking met de VDAB. Er is nog steeds een grote nood aan mensen met deze opleiding.

inbraken-in-woning-en-bedrijf

Inbraken in woning en bedrijf

In het verlengde weekend zijn totnutoe twee inbraken gemeld. Bij een bedrijf in de Mijnwerkerslaan is een computer gestolen. In de Bevrijdingsstraat in Berkenbos drongen inbrekers een woning binnen. Het is niet duidelijk of ze daar buit hebben gemaakt.

orde-van-lady-tatiana-brengt-opnieuw-lichtstoet

Orde van Lady Tatiana brengt opnieuw lichtstoet

De Orde van Lady Tatiana is het jongste carnavalsgezelschap in Heusden-Zolder. Vorig jaar pakten ze uit met een eerste lichtstoet in de kerstperiode. En die krijgt dit jaar een vervolg onder leiding van bezieler Marc Leijzen. De kerstlichtstoet zal op 21 december vanaf 17 uur door de straten van Viversel trekken. (foto Julien Maebe)

de-feestknallers-houden-reuzebal

De Feestknallers houden reuzebal

De Feestknallers zijn de grootste carnavalsgroep van Heusden-Zolder. Zij beginnen de komende weken aan een lange tournee langs de grootste carnavalsbals onder leiding van bezieler Jaak Verslegers. Het hoogtepunt wordt voor de Feestknallers ongetwijfeld hun grote bal op zaterdag 1 februari in Ons Huis. In het gezelschap van heel wat carnavalsgroepen zal dan de nieuwe prins of prinses ook bekendgemaakt worden. (foto Julien Maebe)

de-slamridders-houden-weer-driedaagse

De Slamridders houden weer driedaagse

De Slamridders zijn tegenwoordig het 'oudste' carnavalsgezelschap. Onder leiding van voorzitter en keizer Roger Beaufays hebben ze heel wat op het programma staan. Op 19 januari houden ze 's ochtends in Ons Huis hun frühshoppen met prinsaanstelling en in de namiddag de kinderzitting met bekendmaking van de jeugdprins. In het weekend van 17 tot 19 april volgt de carnavalsdriedaagse met verkleed bal, kinderbal, fuif en stoet. (foto Julien Maebe)

carnavalisten-zetten-hun-nieuwe-seizoen-in

Carnavalisten zetten hun nieuwe seizoen in

11 november en dus is maandagavond om 20.11 uur het carnavalseizoen 2019-2020 officieel geopend in de raadszaal van het gemeentehuis. Daar werden de Slamridders, de Feestknallers en de Orde van Lady Tatiana ontvangen door waarnemend burgemeester Marleen Hoydonckx en schepen Dirk Schops. De gezagsdragers kregen de toegangsbadges tot het gemeentehuis overhandigd. De ludieke speldeprikken links en rechts waren weer niet uit de lucht. Alleszins mogen we ook nu weer een goed gevuld carnavalsseizoen verwachten in Heusden-Zolder. (foto's Julien Maebe)

65-jarigen-van-heusden-centrum-aan-het-feest

65-jarigen van Heusden-Centrum aan het feest

De 65-jarigen van Heusden-Centrum bliezen verzamelen in de Sint-Annagilde. Het werd een gezellige avond doorspekt met anekdotes en verhalen van weleer. Er is al een afspraak gemaakt voor ... de 70ste verjaardag van iedereen. 

afscheid-van-een-hoffelijk-en-galant-politicus

'Afscheid van een hoffelijk en galant politicus'

Bij CD&V - de partij waarin hij altijd actief is geweest - wordt Jef Lemmens herinnerd als een galant en hoffelijk politicus. "In een periode dat zowel een burgemeester als een huisarts nog heel wat maatschappelijk aanzien genoten, zocht hij met iedereen het compromis. Ook mensen van het OCMW herinneren zich dat hij OCMW-cliënten zowel als politicus als huisarts bekommernisvol benaderde," vertelt CD&V-schepen Isabelle Thielemans. Tot (…) Lees het hele bericht

winnaars-van-de-wedstrijd-rond-zijden-bloemen

Winnaars van de wedstrijd rond zijden bloemen

Aan de jaarlijkse zijden bloemenshow van Begrafenissen J. Beyne is traditiegetrouw een wedstrijd gekoppeld. De winnaars zijn letterlijk en figuurlijk in de zijden bloemetjes gezet. De eerste prijs ging naar Els Martens, de tweede was voor Rebecca Hermans en de derde voor Linda Vandael, allen uit Heusden-Zolder. De vierde was voor Sylvia Heyligen uit Lummen en Maurice Cauberghs uit Heusden-Zolder was de vijfde winnaar.

tweede-plaats-voor-hanne-gevers

Tweede plaats voor Hanne Gevers

De ene cross is nog niet uit de benen en Hanne Gevers staat alweer op een ontieglijk uur aan de start van de volgende. Vandaag behaalde ze een mooie tweede plaats in de cross in het Antwerpse Niel.

wapenstilstand-herdacht-in-zolder-1

Wapenstilstand herdacht in Zolder

Ook in Heusden-Zolder zijn  vandaag 11 november de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de vredesmissies in het buitenland herdacht.  Eerst werden bloemen neergelegd aan het monument in Heusden, vervolgens werd een eucharistieviering opgedragen in Zolder. Aan het gedenkteken in Zolder vond deze keer de hoofdplechtigheid plaats. Er werden kransen neergelegd door waarnemend burgemeester Marleen Hoydonckx, door de  petereenheid CBOS-Noord, de oudstrijdersverenigingen en de Italiaanse gemeenschap. Harmonie Eigen Volk uit Viversel speelde de Last Post, de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw en de pastoor van Zolder sprak een gebed uit.

oud-burgemeester-jef-lemmens-is-overleden

Oud-burgemeester Jef Lemmens is overleden

Afgelopen nacht is Jozef Lemmens overleden in De Bloemelingen. Jef Lemmens was huisarts en jarenlang CVP-burgemeester van de toenmalige gemeente Zolder. Hij kreeg de sjerp in 1965 en behield die tot aan de fusie in 1976.  In fusiegemeente Heusden-Zolder werd partijgenoot Jef Aerts burgemeester en werd Lemmens eerste schepen. In die periode hadden de christen-democraten een absolute meerderheid. Hij nam een laatste keer deel aan de verkiezingen in oktober 1982, toen werd de CVP van de kaart geveegd en stapte (…) Lees het hele bericht

een-brief-naar-de-sint-bpost-helpt-je

Een brief naar de Sint? BPost helpt je

Sinterklaas is met zijn stoomboot onderweg vanuit Spanje richting ons land. Zaterdag vaart hij de haven van Antwerpen binnen, vanaf 13.30 u rechtstreeks te volgen op Eén. Ondertussen maken kinderen hun wensenlijstjes op en sturen ze hun brieven naar de Sint. De BPost helpt hen een handje en heeft een aantal postbussen ingekleed, met daarop ook het officiële adres van Sinterklaas.

de-kijk-van-richie-392

De kijk van Richie

Een doordenkertje op de laatste dag van de Boekenbeurs.

oorlogsmonument-in-eer-hersteld

Oorlogsmonument in eer hersteld

In de aanloop naar de 11 november-herdenking heeft het oorlogsmonument in Heusden zijn oude glorie terug gekregen. Het is niet alleen netjes van een nieuwe verflaag voorzien. Ook de neus en voeten van het beeld zijn weer in hun oorspronkelijke staat hersteld. (foto Julien Maebe)

nog-een-keer-de-amateurs-op-de-baan

Nog één keer de amateurs op de baan

Op Circuit Zolder had vandaag nog een Skylimit Super Sunday plaats. Het publiek is dit seizoen duidelijk genoeg verwend geweest en liet het grotendeels afweten. Maar op het circuit kwamen heel wat hobbyrijders al dan niet met passagiers in actie en zij amuseerden zich duidelijk wel. Er reden trouwens enkele mooie karretjes mee.

belangrijke-winst-voor-boekt

Belangrijke winst voor Boekt

In de Vlaamse liga van het petanque heeft Boekt Gullegem verslagen met 5-4. Olympia verloor van Okapi Zwevegem met 4-5. In de rangschikking ruilen de lokale ploegen van plaats: Boekt wordt 3de en Olympia 5de. De uitslagen in ere-afdeling Limburg: Boekt A - Zig Zag 8-1, Genenbos A - De Berk A 4-5, St. Truiden A - Olympia A 6-3. Boekt haalde zijn eerste overwinning dit seizoen. In de eerste provinciale won Boekt B in Genenbos B met 2-7. 2de provinciale: Genenbos B -De Berk B 5-4, Hasselt A - Boekt C 7-2, Olympia C - De Berk C 6-3 en Pelter B - Olympia B 6-3. Het is de eerste keer dat De Berk C kon winnen op Olympia.

wie-weet-meer-over-aanrijding-koerselsebaan

Wie weet meer over aanrijding Koerselsebaan?

Afgelopen nacht tussen 1 en 3 uur is een auto gebotst tegen een Nissan Juke die geparkeerd stond voor de deur van de eigenaar, aan de Koerselsebaan 128 in Heusden. Daarbij raakte de wagen ernstig beschadigd, maar de aanrijder is doorgereden. De politie is ondertussen met een onderzoek gestart. Brokstukken van de aanrijdende auto worden bekeken en ook de beelden van bewakingscamera's in de buurt. Getuigen - of alsnog de aanrijder zelf - mogen zich melden bij de politie of via 0474 05 81 26  of robbyv1975[!]gmail.com

rijvaardigheidscursus-voor-jonge-bestuurders

Rijvaardigheidscursus voor jonge bestuurders

Het was dit weekend druk op de terreinen van ProMove op Circuit Zolder. Daar passeerden heel wat jonge bestuurders die recent hun rijbewijs haalden. Met een steuntje van de gemeente Heusden-Zolder konden ze daar voor een prikje een rijvaardigheidscursus volgen. En die vaardigheden komen vroeg of laat zeker van pas in het verkeer dat alsmaar drukker en ingewikkelder wordt.

broodwijding-en-dierenzegening-voor-st-hubertus

Broodwijding en dierenzegening voor St.-Hubertus

Sint-Hubertus is één van de patroonheiligen van de parochie Zolder-Centrum. Hij werd vandaag gevierd, met een euchauristie met daarin de broodwijding. Nadien werden de gezegende broodjes uitgedeeld en werden ook de dieren gezegend. (foto's Kristien Jaspers)

opnieuw-winst-voor-anadol

Opnieuw winst voor Anadol

In de derde provinciale B heeft FC Anadol Kadijk SK verslagen met 2-0. Uiteraard blijft Anadol zo aan de leiding. 

gelijkspel-voor-bolderberg-8

Gelijkspel voor Bolderberg

In de tweede provinicale B heeft Bolderberg FC 1-1 gelijk gespeeld tegen 's Herenelderen.

heusden-weet-de-goal-staan

Heusden weet de goal staan

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 Amandina VC met een kurkdroge 6-0 terug richting Herk-de-Stad gestuurd.

veel-volk-afgezakt-naar-de-shopfabriek

Veel volk afgezakt naar de Shopfabriek

Er is vandaag erg veel volk afgezakt naar de Shopfabriek in De Centrale. Al van kort na de opening om 10 uur 's morgens kwamen heel wat belangstellende snuisteren in de vele winkeltjes die er een uitgebreid aanbod van kleding, gebruiksvoorwerpen en cadeautjes etaleren. Tussendoor waren er ook ludieke fotoessies, kinderschmink, een kinderkerstfoto. De drink- en foodtrucks buiten hadden ook de handen vol. Nog open tot zondagavond 18 uur.

geslaagde-concertavond-van-de-verenigde-vrienden

Geslaagde concertavond van De Verenigde Vrienden

Een sfeervol concert gisteravond van De Verenigde Vrienden in 't Kuipershof, de harmonie zette de zaal ook figuurlijk in vuur en vlam met een stevig en swingend repertorium. De jeugdharmonie en drumband De Toekomst deden hun muzikale duit in het zakje. De poëtische teksten waarmee presentator Marcel Kumpen het geheel aan elkaar praatte, waren een duidelijke meerwaarde voor deze avond. De financiële meerwaarde wordt dan weer gebruikt voor het goede doel, een steuntje voor de families van de getroffen brandweermannen na de ramp van 11 augustus. (foto's Ria De Clerck)


fred-klee-is-nog-niet-uitgespeeld

Fred Klee is nog niet uitgespeeld

Zaterdagavond bracht Fred Klee samen met zijn band de laatste voorstelling van  het muziektheater 'Radio Cachot'. Achteraf stelde hij zijn gelijknamige boek voor. Schuld en boete, berouw, hoop en de rauwe realiteit in de gevangenis vormen de rode draad door de voorstelling en het boek. Fred kondigde alvast een nieuwe theaterproductie aan voor het volgende seizoen. (foto's Herman Eerdekens)

een-franciscaanse-inspiratiedag-in-sfc

Een Franciscaanse inspiratiedag in SFC

Op zaterdag 16 november van 10 uur tot 17.30 uur organiseert TAU, de Franciscaanse familie, opnieuw een inspiratiedag in het Sint-Franciscuscollege en dat naar aanleiding van missie[!]sfc. Het thema is deze keer 'Samen onderweg vandaag'. Zoals ook al bij de nieuwjaarswake is de aanleiding de 800ste verjaardag van de ontmoeting tussen Franciscus van Assisi en sultan Al-Kamil. Er zal nagedacht (…) Lees het hele bericht

leiders-laten-geen-steek-vallen

Leiders laten geen steek vallen

In de eerste provinciale van het basketbal had leider KBBC Zolder A weinig moeite met Bree A, het werd 87-65. In tweede provinciale won Zolder B nog makkelijker van Cosmo Genk B: 90-46.  Een derby in derde provinciale A: Heusden B versloeg Zolder C met 88-76.  In de vierde provinciale kon ook Bilzerse D geen vuist maken naar leider Kajoba: 81-33. Een zware nederlaag leed ook Zolder E bij Croonen Lommel D: 101-27. Zolder F moest het onderspit delven tegen Orly Hasselt B: 42-87. Eerder speelden Zolder E en Zolder G tegen elkaar, 't werd een nipte 48-49.


weer-extra-dieren-in-vzoc-na-inbeslagname

Weer extra dieren in VZOC na inbeslagname

De drukte blijft maar aanhouden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De politie van Geel trommelde het VZOC op om een aantal verwaarloosde dieren op te halen. En zo zijn de hokken en weides weer wat voller geworden: 11 geiten, 2 pony's, enkele kippen en konijnen zijn er nu bijgekomen.

ook-lindeman-vierde-sint-maarten-vurig

Ook Lindeman vierde Sint-Maarten vurig

Op het pleintje op Lindeman stroomde het volk samen rond het traditionele Sint-Maartensvuur. De buurt had veel hout samengebracht en tegen half 9 likten de vlammen metershoog en had ook de pop de strijd opgeheven. Er stond weinig wind dat zorgde voor een hoge rookkolom die van ver zichtbaar was door de gensters. Twee brandwachten hielden alles onder controle. Mensen van verschillende komaf verbroederden rond het vuur en de versnaperingen en drankjes gingen vlot van de hand.


sint-maartensvuur-laait-hoog-op-in-boekt

Sint-Maartensvuur laait hoog op in Boekt

In Boekt is vanavond erg veel volk opgedaagd voor de Sint-Maartensviering van de Chiro. Het was deze namiddag al begonnen met een kindernamiddag. Kinderen konden spelletjes spelen en pompoenen uithollen. In de vooravond trokken ze dan voor een wandeling het bos in, daar werd het verhaal van Sint-Maarten verteld. 's Avonds werd de apotheose bereikt toen het Sint-Maartensvuur hoog oplaaide. De rest van de avond verbroederden de Boektenaren bij een hapje en drankje. (foto's Michiel Reynders)

1500ste-bezoeker-op-artikel-27

1500ste bezoeker op Artikel 27

Al na een week mochten de organisatoren van de 19de editie van Artikel 27 de 1500ste bezoeker in de figuurlijke bloemetjes zetten. Mevrouw Vissers uit Maaseik kreeg als attentie fairtrade lekkers aangeboden. Morgen is de expo ook open van 14 tot 18 uur, maandag 11 november is ze dicht. (foto Bart Claes)

kvv-klopt-munsterbilzen

KVV klopt Munsterbilzen

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond Munsterbilzen verslagen met 2-0.

veel-schade-1-lichtgewonde-bij-botsing

Veel schade, 1 lichtgewonde bij botsing

In de Terlaemenlaan ter hoogte van de afrit van de autosnelweg is zaterdagavond een botsing gebeurd. Twee auto's raakten daarbij zwaar beschadigd. Eén lichtgewonde is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer kwam ter plaatse om het wegdek te reinigen, die was bezaaide met olie en brokstukken. De politie had samen met passanten de handen vol om het verkeer in het goede banen te leiden. 

wieze-boys-blijft-winnen-1

Wieze Boys blijft winnen, ook winst voor RP

In het bedrijfsvoetbal heeft leider VK Wieze Boys A bij Vini's gewonnen met 2-6.  RP Products versloeg De Condé met 3-2 .

bont-allegaartje-op-race-promotion-night

Bont allegaartje op Race Promotion Night

Met de Race Promotion Night wordt vandaag een officieel punt gezet achter het raceseizoen op Circuit Zolder, hoewel nog wel wat activiteiten in het verschiet liggen. In het deelnemersveld viel vooral een bont allegaartje te bespeuren van bolides op 4 wielen en een motorkap met meer of minder paarden eronder. Jonge en minder jonge bakken. Een schrale wind kon niet beletten dat de aanwezigen warm liepen voor het gebeuren en dat de deelnemers zich goed leken te amuseren.

e-liev-of-ne-liev

E liev of ne liev?

Ken je het verschil tussen è liev en ne liev? Ne liev, da's ne leeuw, al dan niet een Vlaamse. En è liev dat is uw vriend of vriendin. En as't nog mèr zjust oan es, dan est è niev liev. Het kan ook een aad liev zèn, da's dan weer een liefde van lang geleden.

laatste-weekend-expo-over-boerenleven

Laatste weekend expo over boerenleven

Dit weekend heb je de laatste kans om de tentoonstelling rond het 'Oude boerenleven in Heusden' te bezoeken in Hof Ter Bloemen. De Geschied- en Heemkundige Kring heeft daar oude werktuigen samengebracht, maar ook bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen, een Leuvense stoof en veel foto's. Ook de schilderijen van Leon Engelen zijn te bezichtigen. Ter plekke kun je ook het gelijknamige boek aanschaffen met foto's en verhalen over het boerenleven in Heusden. Zaterdag en zondag nog open van 14 uur tot 17.30 uur. (foto Marina Poelmans)

dorpsraad-bolderberg-houdt-volksraadpleging

Dorpsraad Bolderberg houdt volksraadpleging

De dorpsraad van Bolderberg houdt op maandag 2 december zijn jaarlijkse volksraadpleging. Tussen 20 en 22 uur zijn alle inwoners welkom in de Witte Zaal. Daar kunnen ze hun problemen en bekommernissen melden, de dorpsraad verzamelt alles en zal ze indien nodig doorgeven aan het gemeentebestuur. Het is niet de bedoeling om klassieke problemen als geurhinder, defecte straatverlichting of de toestand van de weg aan te brengen, daarvoor dient de gemeentelijke meldingskaart. Er zal trouwens ook geen burgemeester of schepen aanwezig zijn. Leden van de dorpsraad zullen aan aparte praattafels alles noteren.

de-muziek-van-cohen-in-de-kerk-van-bolderberg

De muziek van Cohen in de kerk van Bolderberg

Sophia Ammann vertolkte vrijdagavond Leonard Cohen samen met Jon Birdsong (trompet) en Joppe Tanghe (zang). Sophia bracht de songs van Leonard Cohen op een beklijvende manier in een spookachtig verlichte kerk van Bolderberg. Geen enkele stoel bleef leeg, de muziek van Cohen blijft dan ook veel mensen beroeren. Hij is deze week 3 jaar geleden overleden. (foto's Ria De Clerck)

de-kijk-van-richie-391

De kijk van Richie

't Is maar een idee eh.

witte-lintjes-tegen-geweld-op-vrouwen-4

Witte lintjes tegen geweld op vrouwen

Vrouw en Maatschappij, de vrouworganisatie van de CD&V, heeft vrijdagavond aan de Carrefour haar traditionele witte lintjes-actie gehouden. Voorbijgangers werden uitgenodigd om een wit lintje te dragen als teken van verzet tegen geweld op vrouwen. Ze kregen ook een drankje en koekje aangeboden. Dit jaar staat de actie in het teken van de uitbreiding van de opvangcentra voor slachtoffers van seksueel geweld.

feestje-voor-100-jarige-paul-vanderspikken

Feestje voor 100-jarige Paul Vanderspikken

't Is feest vandaag in woonzorgcentrum Berkenbosch. Bewoner Paul Vanderspikken viert immers zijn 100ste verjaardag en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Paul is afkomstig van Houthalen-Helchteren. 

funda-oru-is-nationaal-ondervoorzitter-sp-a

Funda Oru is nationaal ondervoorzitter SP.A

Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van sp.a. De sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement haalde het bij de voorzittersverkiezingen van Hannes De Reu en Christ'l Van der Paal. Dat betekent ook dat schepen Funda Oru uit Heusden-Zolder de nationale ondervoorzitter wordt van de socialisten. Ze kregen beiden 72 % van de stemmen van de leden. Ze zullen samen de partij de komende vier jaar leiden. UPDATE Zelf gaat Funda Oru zich vooral (…) Lees het hele bericht

zwarte-lola-is-overleden

Zwarte Lola is overleden

Zwarte Lola is overleden. De zangeres van pikante liedjes werd als Annie Heuts geboren in Maastricht. Maar ze woonde al heel lang in Bolderberg. Haar bekendste nummer is 'Ik ben Lola van de stripteasebar' in de jaren zestig. Nadien had ze nog een aantal andere bekende nummers, altijd met een erotisch ondertoontje. In 1987 stopte ze met optreden, maar af en toe kwam ze nog eens als zangeres naar (…) Lees het hele bericht

419-000-subsidies-voor-school-boekt

€ 419.000 subsidies voor school Boekt

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft voor  24 miljoen euro subsidies toegekend voor de bouw of verbouwing van scholen in Vlaanderen. Ook de vrije basisschool van Boekt krijgt een toelage van 419.000 euro. Dat geld dient als ondersteuning van een nieuwbouw en voor de omgevingswerken errond. Het geld komt via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (…) Lees het hele bericht

opnieuw-gigantische-inbeslagname-door-vzoc

Opnieuw gigantische inbeslagname door VZOC

Het houdt maar niet op in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De ene inbeslagname voor dierenverwaarlozing is nog niet uitgevoerd, of de volgende oproep komt al binnen. Soms zitten daar wel heel grote 'partijen dieren' bij. Ook nu weer bij een inbeslagname in Haacht. Daar zijn liefst 449 vogels weggehaald: 212 kippen, 87 duiven, 23 kalkoenen, 6 eenden, 5 pauwen 58 zangvogels en 44 parkieten. Maar vooral vielen toch de 9 emoe's en 5 nandoe's op. Daarvoor moest uiteraard apart transport en dito huisvesting voorzien worden.

zoutkorrels-in-politieke-wonden

Zoutkorrels in politieke wonden

In de Muzeschouwburg kon je donderdagavond luisteren naar 'Genoeg!', het verhaal van een politieke dynastie. Het is een donkere komedie over familiebanden, een lichte tragedie over postjes en portefeuilles met acteurs als Warre Borgmans , Dimitri Leue , Michaël Pas, Alice Reijs en Sara Lâm. Verwijten, politieke afrekeningen, felle debatten volgen elkaar in recordtempo op. Het leek bij wijlen een combinatie van De Zevende Dag, het Journaal en een circus.  (foto's Ria De Clerck)

nieuwjaarsdrink-definitief-afgevoerd

Nieuwjaarsdrink definitief afgevoerd

 Het staat nu definitief vast dat er op de eerste zaterdag van januari geen gemeentelijke nieuwjaarsdrink meer komt op het Heldenplein. Het gemeentebestuur had dat al eerder laten uitschijnen, maar heeft nu ook de dorpsraden over de beslissing geïnformeerd. Die dorpsraden zorgden telkens voor de uitbating van de drankenstandjes. In 2020 komt er een nieuw concept - op een ander tijdstip - waarbij het de bedoelding is de inwoners op een ongedwongen manier samen te brengen.

sterke-quizzers-bij-neos

Sterke quizzers bij Neos

Voor de tweede keer hield Neos Heusden-Zolder een ledenquiz, die kwam tot stand na wat denkwerk door Lut Was en Raymond Beerten. Aan het eind van een gezellige denk- en puzzelnamiddag kwam ploeg 4 als nipte overwinnaar tevoorschijn.  Op 21 november neemt Neos Heusden-Zolder met zijn Heuszo-quizploeg deel aan de voorronde van de provinciale quiz. (foto Trudo Groffi)

morgen-ontsteekt-lindeman-het-sint-maartensvuur

Morgen ontsteekt Lindeman het Sint-Maartensvuur

Zaterdagavond zal de temperatuur in de wijk Lindeman weer met enkele graden de hoogte ingaan, want dan wordt op het pleintje het jaarlijkse Sint-Maartensvuur ontstoken. Het begint 's avonds om 19 uur met een vuurshow van Circus Paljasso. Daarna wordt het vuur ontstoken en kan iedereen genieten van een heel assortiment aan drankjes en hapjes. Die worden door de buurt aangeboden en de opbrengst gaat naar het Sinterklaasfeest.

fred-klee-brengt-de-gevangenis-naar-muze

Fred Klee brengt de gevangenis naar Muze

Morgen staat Fred Klee uit Paal in CC Muze met de laatste theatervoorstelling van 'Radio Cachot'. Die maakte hij al in 2017 en is nadien gevolgd door een gelijknamig boek. Het gaat over zijn leven in de gevangenis nadat hij in 2003 veroordeeld werd tot vijf jaar celstraf. Hij besloot er het beste van te maken en de gevangenisdirectie wist zijn creatieve talent en vlotte pen te waarderen. Al snel werd hij ingezet als onderhoudsman, media-man, hulp-voor-alles en kreeg hij (…) Lees het hele bericht

artikel-27-verwelkomde-de-ondernemers

Artikel 27 verwelkomde de ondernemers

In de oude Muze was het donderdag ondernemersavond op de expo Artikel 27. Dat is ondertussen ook al een traditie. Want ook kunstenaars zijn ondernemers en tegelijk kunnen ondernemers inspiratie en creativiteit puren uit de kunst. De aanwezigen werden verwelkomd door schepen van economie Isabelle Thielemans. (foto's Julien Maebe)

academie-zorgt-voor-licht-en-warmte-voor-vinz

Academie zorgt voor licht en warmte voor Vinz

Prachtig initiatief van de kunstacademie in de aanloop naar de Warmste Week. De kinderen hebben daar kunstzinnige houders voor kaarsjes gemaakt. Zij willen warmte en licht4life geven. Voor 5 euro kun je zo'n uniek exemplaar aanschaffen. De academie heeft als goede doel Vinz gekozen, de achtjarige zoon van leerkracht Inge. Hij vecht tegen leukemie en de academie wil aan Vinz en zijn familie laten voelen dat ze als één team achter hen staan. Daarom gaat de opbrengst van die prachtige theelichtjes naar Vinz en de vzw Kleine Prins. Je kunt in kasteel Meylandt je exemplaar komen kiezen en ter plaatse betalen. 

leerlingen-moeten-de-straat-op

Leerlingen moeten de straat op

Vanuit de Dorpsstraat krijgen we de melding dat leerkrachten al verschillende dagen met hun leerlingen over de straat moeten omdat de stoep geblokkeerd is. Ook voor personen met een beperking levert dat problemen. 

ook-rik-de-egel-woont-nu-in-t-weyerke

Ook Rik de Egel woont nu in 't Weyerke

Rond de huisjes van 't Weyerke is vandaag het educatieve pad 'Rik de Egel' geopend. Dat is bedoeld voor volwassenen met een mentale beperking. Spelenderwijs leren ze alles over het leven van de egel en kunnen zo hun steentje bijdragen aan het overleven van de egel. Twee jaar geleden ontstond dit project als een droom, vandaag werd het mogelijk met steun van het educatief innovatiefonds van Natuurpunt. Voor 't Weyerke en Natuurpunt was het dan ook een feestelijk gebeuren. Zelfs de zon kwam even haar sympathie betuigen. (foto's Marina Poelmans)

leerlingen-de-brug-bezochten-artikel-27

Leerlingen De Brug bezochten Artikel 27

De leerlingen van het eerste leerjaar van VLS De Brug bezochten met veel enthousiasme de tentoonstelling Artikel 27  in de oude Muze-gebouwen. Het was een leerrijke ervaring met veel inbreng en fantasie van de kinderen. Ze werden daarbij gestimuleerd door Gerlinde Gilissen en Herwig Nulens tijdens een geanimeerde rondleiding. (foto's Inge Vreys)

jelle-geens-te-gast-bij-koningspaar

Jelle Geens te gast bij koningspaar

Voor één keer geen aerodynamisch pakje maar een sjiek kostuum met strikje vandaag voor triathleet Jelle Geens. Hij werd vandaag op het koninklijk paleis in Brussel ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde samen met andere Belgische atleten die dit jaar bijzondere prestaties leverden. Op de foto een fiere Jelle samen met zijn collega Claire Michel.

kwb-overdag-leert-reanimeren

KWB-Overdag leert reanimeren

De KWB van Heusden-Centrum is vandaag opnieuw gestart met KWB-overdag, een seizoen lang wekelijkse infobijeenkomsten. Vandaag ging het over hartfalen en reanimatie, begeleid door het Rode Kruis. Na een inleiding door Lode Schops konden de aanwezigen samen met een paar Rode Kruis-helpers volop oefenen op poppen. Voor velen is het wellicht een stimulans om zich in wat uitgebreidere cursussen verder te bekwamen. En dat is geen overbodige luxe, want iedereen kan op elk ogenblik met (…) Lees het hele bericht

cocainedealers-riskeren-celstraffen

Cocaïnedealers riskeren celstraffen

Drie mannen uit Heusden-Zolder riskeren celstraffen tussen 14 en 37 maanden omdat ze 2 jaar lang cocaïne hebben gedeald. Speurders hielden hen al een tijd in de gaten. Ze voerden observaties uit, tapten hun telefoons af en ondervroegen drugsgebruikers. Alles wees de drie aan als dealers. Ze daagden niet op voor hun proces wat hen ongetwijfeld een effectieve  celstraf zal opleveren. Voor een man die eerder al veroordeeld was voor drugshandel, eiste het openbaar ministerie (…) Lees het hele bericht

boekt-en-de-berk-aan-de-leiding

Boekt en De Berk aan de leiding

Ook de 50-plussers hebben een nieuwe speeldag afgewerkt in de petanquecompetitie. In ere-afdeling verloor Olympia A van Genenbos A met 2-7. 1ste provinciale: Boekt B - Maaseik A 4-5, De Berk A - Genenbos C 8-1 en Genk A - Boekt A 3-6. Boekt A staat ongeslagen aan de leiding. 3de provinciale: Olympia B - Bocholt A 3-6. 4de provinciale: Boekt C - Olympia C 7-2, De Berk C - Genk D 6-3 en Hasselt B - De Berk B 3-6. De Berk C staat aan de leiding.

de-verenigde-vrienden-tonen-hun-vurig-hart

De Verenigde Vrienden tonen hun vurig hart

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden houdt zaterdag 9 november om 19.30 uur haar jaarconcert in 't Kuipershof. Het thema luidt 'In vuur en vlam'. Dat kreeg door het inferno in Beringen op 11 augustus waarbij 2 Heusdense brandweermannen omkwamen en een derde gewond raakte, een extra dimensie. De harmonie besliste daarom om haar steentje bij te dragen, enerzijds door muziek te maken en anderzijds om geld in te zamelen en de getroffen families moreel en (…) Lees het hele bericht

dieven-weg-met-juwelen

Dieven weg met juwelen

Dieven zijn gisteren aan de haal gegaan met juwelen een een handtas uit een woning in de Galgeneinde. Ze waren aan de achterzijde het huis binnengeraakt door een ruit stuk te gooien of te slaan.

nog-niet-alle-vragen-in-zolder-zijn-beantwoord

Nog niet alle vragen in Zolder zijn beantwoord

Dorpsraad Zolder-Centrum mocht vanavond een kleine 100 geïnteresseerden verwelkomen op zijn open dorpsraad in de harmoniezaal. Ze kregen er heel wat info over de plannen voor Zolder-Centrum, hoewel de leden van de dorpsraad achteraf het gevoel hadden dat veel inwoners met onbeantwoorde vragen bleven zitten. Schepen Lode Schops gaf toelichting bij de werkzaamheden in de Dorpsstraat en Dekenstraat, zoals de rioleringswerken, de bouw van de nieuwe school voor Beekbeemden, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-116

Vandaag gezien

Het rood bekermos, te vinden in Bolderberg. Het fleurt grauwe herfst- en winterdagen altijd weer op. (foto Jan Leijskens)

inwoners-voor-10-naar-wereldbeker-veldrijden

Inwoners voor € 10 naar Wereldbeker veldrijden

Zoals gemeld komt ook dit jaar de Wereldbeker veldrijden naar Circuit Zolder. Daar krijgen we dus op Tweede Kerstdag 26 december de absolute wereldtop in het cyclocross te zien. Altijd goed voor spektakel in de verschillende categorieën maar zeker bij de profs. Inwoners van Heusden-Zolder kunnen aan de vrijetijdsbalie van het gemeentehuis hun ticket kopen aan slechts 10 euro. Breng wel de identiteitsbewijzen van alle gezinsleden mee voor wie je een ticket wil kopen. Tickets in voorverkoop voor niet-inwoners zijn ook aan de vrijetijdsbalie verkrijgbaar voor 12 euro. Online bestellen kan ook: www.pro-cycling.be. Kinderen tot 12 jaar mogen er gratis in. (foto Jan Leijskens)


zondag-is-de-shopfabriek-er-weer

Zondag is de Shopfabriek er weer

De Shopfabriek komt nu zondag 10 november met zijn 13de editie naar De Centrale (Marktplein 15). Op deze gezellige pop-up beurs kun je snuisteren tussen meer dan 50 hippe en eigentijdse Belgische en Nederlandse winkeltjes Sommige hebben trouwens ook een online shop. In het aanbod zitten onder meer decoratie- en interieurartikelen, geschenken en papierwaren, heren- en dameskleding en schoenen, juwelen en accessoires, de nieuwste stoffen en fournituren, baby- en kinderkleding en (…) Lees het hele bericht

recordaantal-meldingen-eikenprocessierups-in-2019

Recordaantal meldingen eikenprocessierups in 2019

Dit jaar had Heusden-Zolder meer dan de vorige jaren te kampen met overlast door de eikenprocessierups. Toch zijn de problemen met de rupsen hier lang niet zo groot als in delen van Noord-Limburg en het Maasland die als kerngebied van de plaag worden bestempeld.  Gemeenteraadslid Hans Zegers (N-VA) die ook vanuit het kabinet van gedeputeerde Bert Lambrechts de problematiek opvolgt, vroeg de cijfers op bij de gemeentediensten. En ze zijn toch behoorlijk indrukwekkend. Dit (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-elke-martens

Fietser van de week: Elke Martens

Elke Martens is moeder van 3 kinderen en rijdt 4 keer per week met de fiets vanuit de Haverveldstraat naar haar werk in Houthalen, een ritje van toch 8 km. Ze doet dat naar eigen zeggen omdat er al genoeg auto's op de baan zijn. Op deze manier kan ze haar steentje bijdragen aan het milieu. Bovendien krijgt Elke er zo haar dagelijkse beweging als extra erbovenop. Wil je ook een fietser van de week nomineren? paul.coolen[!]telenet.be

gaslek-in-sint-lutgardisstraat

Gaslek in Sint-Lutgardisstraat

Dinsdagavond is een gaslek ontdekt in een woning in de Sint-Lutgardisstraat. Dat is wellicht ontstaan bij renovatiewerken in de keuken. De zoon van het bejaarde koppel rook een gasgeur toen hij binnenkwam en verwittigde de brandweer. Metingen bevestigden dat het om gas ging. De straat werd afgesloten tot de brandweer het lek had gedicht. De bewoners hebben veiligheidshalve elders overnacht.

6-4-zit-zonder-werk

6,4 % zit zonder werk

Eind oktober zaten in Heusden-Zolder 972 mensen zonder werk, dat zijn er 25 of 2,5 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. En ook op maandbasis is de vermindering even groot. 6,4 % van de beroepsbevolking heeft bij ons geen job, in Limburg is dat 6,0 % en in Vlaanderen 5,9 %. De daling was het sterkst bij de oudere werklozen en bij degenen die tussen 1 en 2 jaar werkloos zijn. 

angst-hoeft-niet-verlammend-werken

Angst hoeft niet verlammend werken

Het zaaltje van de bibliotheek was vanavond volgelopen voor de lezing van schrijver  Gerrit Houtman. Onder de noemer 'Maak angst tot je vriend' gaf hij in een uiteenzetting mee hoe angst zeker niet altijd negatief hoeft te zijn of verlammend moet werken. Het was een lezing in samenwerking met de Evangelische Christenen van Heusden-Zolder van wie Reiner Jursch de inleiding deed. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-115

Vandaag gezien

De nieuwe verlichting is aangebracht op de armaturen op de middenberm in de Guido Gezellelaan. De aansluiting moet later nog gebeuren, samen met de plaatsing van de contactdozen voor de kerstverlichting. En nu maar hopen dat niemand zich nog vergist en de weg afsnijdt over de middenberm. (foto Julien Maebe)

wie-worden-de-opvolgers-van-brenda-en-seppe

Wie worden de opvolgers van Brenda en Seppe?

De kampioenenhulde van Heusden-Zolder - waarbij de sportkampioenen van 2019 op het podium worden geroepen - heeft plaats op 13 maart 2020. Na jaren balzaal in de (oude) Muze heeft de sportraad voor een nieuwe locatie gekozen: ZLDR Luchtfabriek. De dienst sport start met het verzamelen van de gegevens van alle inwoners die dit jaar kampioen zijn geworden op de verschillende niveaus en uiteraard van de verenigingen die een titel hebben weggekaapt. Het wordt ook uitkijken wie als sportvrouw en sportman van het jaar in de voetsporen van Brenda Kaczmarczyk en Seppe Siborgs zal treden. Vanaf nu kan iedereen alle info van de kampioenen digitaal indienen via deze link. Let op, dat kan tot en met 1 december.

ontdekkingen-op-internationaal-seniorenfeest

Ontdekkingen op internationaal seniorenfeest

In De Zandloper had vandaag het internationaal seniorenfestival plaats . De bezoekers werden er getrakteerd op Syrische specialiteiten en voor de ambiance zorgde een Syrische dj. Alleen schepen Dirk Schops hield het in zijn toespraak toch maar bij het Nederlands. Voor de rest was de namiddag een ontdekkingstocht. (foto's Julien Maebe)

11-novemberplechtigheid-in-zolder

11 novemberplechtigheid in Zolder

Volgende maandag 11 november worden de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de vredesmissies herdacht. De hoofdplechtigheid vindt zoals bekend in een beurtrol plaats, deze keer in Zolder. Om 9.30 uur worden aan het monument in Heusden kransen neergelegd. Om 10 uur begint in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder een eucharistieviering, om 11 uur volgt de optocht naar het oorlogsmonument waar om 11.10 uur een bloemenhulde met muzikaal eerbetoon plaatsheeft.valt-belgie-samen-te-houden

Valt België samen te houden?

Met een voordracht van Rik Van Cauwelaert rond de vraag of België nog valt bijeen te houden, sloot Neos Heusden-Zolder een drieluik van politieke analyses af. Rik Van Cauwelaert gaf een helder overzicht van datgene wat er in de Belgische politiek allemaal fout loopt. Ondertussen toont volgens hem de actualiteit nog maar eens aan dat België moeilijk te besturen valt en dat de split  tussen beide landsdelen groot is. Van Cauwelaert gaf ook de  raad om in februari, maart best niet te veel (…) Lees het hele bericht

faillissementen-in-heusden-zolder-blijven-beperkt

Faillissementen in Heusden-Zolder blijven beperkt

In Limburg zijn in de eerste 10 maanden van dit jaar 680 bedrijven failliet gegaan. Dat is op twee na het grootste aantal van de jongste tien jaar. Toch is de maand oktober met 79 falingen eerder een gemiddelde maand in vergelijking met alle oktobermaanden sinds 2009.. Maar het studiebureau Graydon Belgium maakt zich vooral zorgen over het aantal bedreigde jobs door de faillissementen. In Heusden-Zolder viel het ook in oktober weer mee als we het aantal bedrijven bekijken dat op (…) Lees het hele bericht

georgische-sigarettendieven-veroordeeld

Georgische sigarettendieven veroordeeld

De rechter in Hasselt heeft vandaag drie Georgische sigarettendieven veroordeeld tot elk 25 maanden cel en een boete van 1.600 euro. Ze sloegen de eerste helft van dit jaar liefst 15 keer  toe, vooral in warenhuizen van Okay en Colruyt. Ook in Heusden-Zolder. Naast sigaretten maakten ze ook flessen whisky en smartwatches buit. Op het ogenblik van de feiten verbleven de Georgiërs in het asielcentrum in Helchteren. Twee van hen zitten nu in de gevangenis van Hasselt, een (…) Lees het hele bericht

laurus-opnieuw-als-enige-in-gault-milau

Laurus opnieuw als enige in Gault & Millau

Voor het derde jaar op rij staat restaurant Laurus in de Stationsstraat met een score van 13/20 in de prestigieuze Gault & Millau België 2020. De culinaire gids is vandaag voorgesteld. De zaak met chef Bruno Dethier en gastvrouw Sonia Geraerts is ook dit jaar de enige in Heusden-Zolder die in de rangschikking is opgenomen. 

900-bezoekers-in-openingsweekend-artikel-27

900 bezoekers in openingsweekend Artikel 27

In het openingsweekend kreeg de 19de editie van Artikel 27 al meteen 900 bezoekers over de vloer. Zaterdag vond ook al een eerste rondleiding plaats, namelijk met kinderen van Taalstimulering Lindeman. De expo in de oude Muze is gratis te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur. Donderdag 7 november vanaf 20 uur is iedereen welkom op een nocturne, inschrijven via gerlinde.gilissen[!]pandora.be

viking-trio-wachten-op-de-filmmakers

Viking Trio: wachten op de filmmakers

In het MuzeCafé stond zondagavond het Viking Trio op het podium. David Demuynck schudt telkens weer nieuwe composities uit zijn muzikale mouw. Geïnspireerd op Scandinavië levert dat melodieuze monotone stukken op afgewisseld met schrille solo’s en donderende drumsticks, wel altijd ondersteund door een rustige bass.  Ideale filmmuziek eigenlijk. (foto's Ria De Clerck)

inbraakpoging-in-schansstraat-1

Inbraakpoging in Schansstraat

In de nacht van zaterdag op zondag is in de Schansstraat gepoogd om in te breken. Dat is niet gelukt, er was wat schade aan de deur.

we-hebben-een-jarige

We hebben een jarige ...

Er zijn toch mensen met oog voor detail. Zo viel het Christophe Jaemers op dat het jaagpad langs het kanaal aan de Industrieweg vandaag precies 50 jaar oud is. Dit zijn de coördinaten van de jarige 51°00'18.0"N 5°14'21.0"E. ook hier te vinden. Al veelvuldig bewandeld en bereden. Lang zal het leven in de gloria, en hopelijk in goede staat.

vandaag-gezien-114

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof de panteramaniet aan. Opgelet, in sommige gevallen kan deze paddenstoel dodelijk zijn als je ervan eet.

winst-voor-olympia-en-boekt

Winst voor Olympia en Boekt

In de Vlaamse liga van het petanque rukte Olympia op naar de derde plaats en Boekt naar de vijfde plaats nadat beide wonnen. Boekt - Zig Zag 5-4 en Verbroedering - Olympia 4-5. In de ere-afdeling Limburg:  Boekt A - Sint Truiden A 4-5, De Berk A - Pelter A 4-5 en Olympia A - Tongeren A 6-3. 1ste provinciale Limburg: Genk A - Boekt B 3-6. 2de provinciale Limburg: Olympia B - Boekt C 5-4, De Berk C - Bocholt A 6-3 en Olympia C - Hasselt B 5-4.

liefst-1100-mountainbikers-vertrekken-aan-de-veen

Liefst 1100 mountainbikers vertrekken aan De Veen

De wielertoeristenclub Sportvrienden Boekt mocht zich vandaag weer in de handen wrijven. Liefst 1100 mountainbikers waren vanuit alle windstreken afgezakt naar De Veen voor de mountainbiketoertocht. Daarmee mogen die van Boekt zich bij de grotere van Limburg rekenen. De deelnemers kregen een mooi parcours van 25, 35 of 45 km voorgeschoteld, en dat was door de regen van de afgelopen tijd niet altijd makkelijk. Maar zo hebben mountainbikers het graag. De organisatie liet voor de rest overigens niets aan het toeval over en legde de deelnemers in de watten.  (foto's Ann Jordens)

opnieuw-vlotte-zege-voor-anadol

Opnieuw vlotte zege voor Anadol

In de derde provinciale blijft FC Anadol vlot scoren, vandaag won het met 1-4 bij Lummen.

uitwinst-voor-kvv-1

Uitwinst voor KVV, afstraffing voor Bolderberg

In de tweede provinciale heeft KVV Heusden-Zolder met 1-2 gewonnen bij FC Paal-Tervant A. Bolderberg FC moest een 7-0 pandoering slikken bij Thor Hasselt.

sk-06-wint-op-verplaatsing

SK 06 wint op verplaatsing

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn uitwedstrijd bij Eendracht Gingelom met 0-2 gewonnen. 

kajoba-blijft-aan-de-leiding

Kajoba blijft aan de leiding

In de vierde provinciale van het basketbal blijft Kajoba Bolderberg aan de leiding. Het versloeg deze voormiddag  Orly Hasselt B met 55-56. Nog enkele uitslagen van gisteravond: Zolder B won bij Gems Diepenbeek A met 48-67.  Zolder C verloor van Zonhoven A met 66-88. Zolder D ging bij Alfa 2000 Achel A met 101-60 de boot in.

aan-de-slag-voor-11-11-11

Aan de slag voor 11.11.11

In Eversel hebben KWB, Scouts en Femma ook dit jaar de handen in elkaar geslagen voor de 11.11.11-actie. En dus waren ze vanochtend 6 uur al met veel vrijwilligers aan de slag om 500 ontbijtpakketten klaar te maken. (foto Rita Vanhove)

het-oude-boerenleven-in-heusden-8

Het oude boerenleven in Heusden (8)

Van dorsen krijg je dorst en dus werd er vroeger na het dorsen een pintje gedronken. Zoals in 1960 Angèle, Anna, Louis en Jozef  Meyen, Romain en HenriGijbels, Louis Claes en René Vandebroek.


zolder-wint-topper-in-beringen

Zolder wint topper in Beringen

In de eerste provinciale van het basketbal lijkt er voorlopig niet te tornen aan de dominantie van KBBC Zolder A. Het won in de vooravond de topwedstrijd bij Miners Beringen B na een spannende partij met 54-57 en versterkt zijn leiderspositie. In de tweede provinciale verloor Heusden A bij Lummen B met 67-61.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-12

Een rijk paddenstoelenseizoen (12)

Ook in Bolderberg zijn deze herfst heel wat paddenstoelen tevoorschijn gekomen. Jan Leijskens trof er onder meer de spekzwoertzwammen, de roestvlekkenmycena, de spitse knotszwam, de oortjes en de witte slijmzwam.

wieze-boys-a-en-b-bekeren-verder

Wieze Boys A en B bekeren verder

In het bedrijfsvoetbal stonden vandaag bekerwedstrijden op het programma en die van Boekt gaan allebei verder. VK Wieze Boys A won met 0-3 gewonnen bij Sporting Caetsbeek.  En Wieze Boys B schakelde Tuinwijk VV uit met 3-0. RP Products speelde een inhaalwedstrijd voor de competitie: het werd thuis 2-2 tegen FC Total Energy.

hoe-je-woning-duurzamer-maken

Hoe je woning duurzamer maken

Op 19 november organiseren Dubo Limburg, Kamp C (provincie Antwerpen) en hogeschool UCLL een infosessie over het duurzaam maken van woningen en hernieuwbare energie. Daarbij zal Dubo Limburg toelichten hoe iedereen zijn woning toekomstklaar kan maken voor 2050: met welke maatregelen kun je je woning verbeteren, welke premies kun je aanvragen en hoe kan Dubo daarbij helpen. Tenslotte stelt UCLL een mobiele koffer voor die werkt op gelijkstroom. Met de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-390

De kijk van Richie

 Een gepast kapsel voor elke gelegenheid

het-oude-boerenleven-in-heusden-7

Het oude boerenleven in Heusden (7)

Veel koren zie je tegenwoordig niet meer op de velden. Maar vroeger was het één van de belangrijkste bezigheden van de boeren. Zoals hier de familie Frederix die aan het maaien is. Ook een beeld uit het boek 'Oude Boerenleven in Heusden' van de Geschied- en Heemkundige Kring.

3-moedigen-namen-deel-aan-critical-mass-in-hasselt

3 moedigen namen deel aan critical mass in Hasselt

Els, Fabienne en Paul zijn drie moedige fietsers die vandaag 1 uur regen en wind hebben getrotseerd van Heusden tot Hasselt. Daar namen ze met 250 andere fietsers deel aan de 'critical mass'. Met die organisatie wil Fietsfront Hasselt de straten van de hoofdstad innemen om het functioneel fietsen te promoten. Het was een indrukwekkende karavaan over een traject van 5 km. (foto's Paul Coolen) Bekijk hier ook een filmpje.

overrompeling-bij-opening-artikel-27

Overrompeling bij opening Artikel 27

Naar schatting 200 mensen hebben deze namiddag de opening van Artikel 27 2019 bijgewoond. 'O Tempera, o muze', maakte heel wat mensen sentimenteel, in het gedacht dat dit waarschijnlijk het alllerlaatste evenement is in het oude cultuurcentrum. De kunstenaars hebben voor een extra dimensie gezorgd in de gekende ruimtes. Hoewel het voor velen ook het allereerste bezoek was aan bijvoorbeeld de loges. De ploeg vrijwilligers onder leiding van Herwig Nulens en Gerlinde Gilissen hebben er weer een prachtige omgeving van gemaakt. Altans tot en met 24 november. (foto's van Ria De Clerck)

allerheiligen-op-kerkhof-in-zolder

Allerheiligen op kerkhof in Zolder

Je kunt er niet naast kijken dat de jongste jaren het aantal graven met urnes sneller toeneemt dan de klassieke graven, zoals hier ook op het kerkhof in Zolder. 

allerheiligen-op-kerkhof-in-heusden

Allerheiligen op kerkhof in Heusden

De melancholie die een dag als Allerheiligen sowieso bij heel wat mensen doet opwellen, wordt vandaag nog versterkt door het druilerige weer. 

wandelen-in-hz-de-blauwe-wandeling

Wandelen in HZ: de blauwe wandeling

Vandaag wandelt de Internetgazet mee met Louis Hauquier over de blauwe wandeling van 5,1 km. Die vertrekt op Bovy, waar we de Fazantenlaan nemen richting Galgenberg. De Galgenberg is een getuigenheuvel die zijn oorsprong vindt in het Mioceen. In die periode kwam vooral het zuidwesten van Vlaanderen boven de zeespiegel te liggen Er ontstonden  ijzerzandsteenzones die meer weerstand boden aan erosie. De Galgenberg ontleent zijn naam aan het feit dat er galgen gestaan hebben. Over de (…) Lees het hele bericht

een-lach-en-diepe-emotie-in-zwarte-zaal

Een lach en diepe emotie in Zwarte Zaal

1 persoon in de schijnwerpers en rechts een harp-, een luit- en een bugelspeler.Op de schermen achteraan een zwerm spreeuwen, majestieus zeilend door de lucht. Jan Petit dwaalde donderdagavond in de Zwarte Zaal van Muze door zijn Facebook-leven en van daaruit raakte hij in het doolhof van zijn eigen leven. Of was het het leven van de toehoorders, over wie ging het eigenlijk… Je moest soms hard lachen om dan weer teruggeworpen te worden in zware overpeinzing over wat we eigenlijk doen in ons (…) Lees het hele bericht

iemand-een-legkip-nodig

Iemand een legkip nodig?

Nog tot 16 uur kun je in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum terecht om 130 legkippen of 10 muskus-eenden te adopteren. Legkippen zijn zeldzaam in het VZOC, omdat het meestal hanen zijn die in beslaggenomen worden. Deze kippen zijn afkomstig van een inbeslagname in Puurs. Je mag maximaal drie kippen per gezin meenemen en je moet ook zelf een geschikte doos voor het vervoer meebrengen. Alleen maar tot 16 uur.

de-kijk-van-richie-389

De kijk van Richie

Een doordenkertje op Allerheiligen.