Blijf van de aangepaste parkeerplaatsen!

Blijf van de aangepaste parkeerplaatsen!

Woensdagmiddag hebben gedeputeerde van welzijn Erika Thijs en schepen van verkeer Marc Swevers aan Muze een speciaal parkingbord onthuld. Als eerste in Limburg heeft Heusden-Zolder een groot, mobiel bord laten maken om te plaatsen op parkings voor autobestuurders met een handicap. De tekst "Als je mijn plaats neemt, neem dan ook mijn handicap - overtreding kost 100 euro" moeten foutparkeerders afschrikken. Het bord verhuist geregeld naar een andere parking.

Gedeputeerde Thijs heeft alvast beloofd om dit idee ook in andere gemeenten te promoten. 8 jaar geleden waren er in Heusden-Zolder 22 parkeerplaatsen voor mensen met een handicap, tegen 2009 zijn er dat 204, die zijn bovendien duidelijk afgelijnd en aangeduid. En toch zijn er nog misbruiken, mensen die onterecht een parkingkaart gebruiken of de plaatsen benutten zonder kaart. De politie blijft dan ook toezicht houden, volgens commissaris Danny Wendelen heeft dat ertoe geleid dat het aantal overtredingen in de eerste 11 maanden van dit jaar is teruggevallen tot 10, 6 jaar geleden waren het er nog bijna 70.

Woensdag was het trouwens de Europese dag voor personen met een handicap. De 'gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aanpasbaar bouwen' kon met de onthulling van het bord zijn campagne voor aangepaste parkeerplaatsen afronden. Tegen volgend jaar beloven ze alvast een nieuwe actie.1553