Coronacrisis beperkt de Ramadan

Coronacrisis beperkt de Ramadan

Volgende week, op 24 april, begint voor de moslims de vastenmaand Ramadan. En net zoals voor de christenen de vastenperiode, de Goede Week en Pasen helemaal anders zijn voorlopen door de coronabeperkingen, zal ook de islamitische vasten een heel ander verloop kennen. Heusdenaar Mehmet Üstün heeft daarom als voorzitter van Het Executief van de Moslims in België (EMB) een nieuwe reeks richtlijnen verspreid. De moskeeën blijven dicht voor het publiek en er zal binnenin geen enkele activiteit georganiseerd worden.  Het avondgebed kan daardoor alleen thuis gehouden worden, in beperkte kring met familieleden die onder hetzelfde dak wonen. Vanuit de Grote Moskee in Brussel zullen videoopnames met lezingen door imams ter beschikking gesteld worden. Om de veiligheidsafstanden te respecteren en bijeenkomsten van mensen voor voedingswinkels te vermijden, worden de moslims verzocht om niet te wachten tot het einde van de dag om hun inkopen te doen.

Alleen thuis met eigen gezin

De maaltijden na zonsondergang moeten thuis genuttigd worden en alleen met familieleden die er wonen.  Het is verboden om naasten, vrienden of buren uit te nodigen. De verschillende organisaties en moskeeën kunnen dus dit jaar ook geen iftar-avond organiseren waarop heel wat gasten werden uitgenodigd. Bijeenkomsten van mensen, die zich soms vormen na het nuttigen van de maaltijd, worden niet langer toegelaten. Er wordt ook gevraagd dat wie een deel van de nacht wakker blijft, aandacht heeft voor het behoud van de rust in de buurt.

Uitzondering voor 'coronabestrijders'

Sowieso zijn kinderen, ouderen of kwetsbaren, zwangere vrouwen of  vrouwen die borstvoeding geven en zieken vrijgesteld van het vasten. Uitzonderlijk mogen dit jaar ook de moslimgelovigen die in zware omstandigheden in de frontlinie werken in de strijd tegen de coronapandemie, indien nodig, het vasten onderbreken of de start ervan uitstellen. Toch  blijft het een maand van solidariteit waarbij iedereen wordt opgeroepen om hulp te blijven bieden en contact te houden met ouderen en eenzamen, maar daarbij op veilige afstand te blijven. Mehmet Üstün en zijn medewerkers van de Moslimexecutieve benadrukken "dat het van groot belang is dat de gehele moslimgemeenschap deze aanbevelingen strikt opvolgt en begrijpt dat deze essentieel zijn om de volksgezondheid te vrijwaren. In deze context is geduld daarbij de belangrijkste deugd."



53529