DOORPRIKT: De kinderen van de rekening

Ware het niet dat we nogal wat kerstmarkten hebben en dat er acties voor het goede doel op stapel staan, het zou een zeer sombere eindejaarsperiode zijn in Heusden-Zolder. En niet alleen omdat de kerstlichtjes in de meeste dorpskernen gedoofd blijven. Ook heel wat van onze dorpsgenoten verliezen dezer dagen hun werk bij Ford-Genk en de toeleveranciers. De rest van de bevolking voelt de gevolgen van de crisis en van de federale en Vlaamse regeringsmaatregelen. In alle statistieken van armoede en kansarmoede verschijnt Heusden-Zolder in het koppeloton. Het OCMW krijgt alsmaar meer hulpvragen, Sint-Vincentius telt in minder dan een jaar tijd een kwart meer gezinnen die problemen hebben met het invullen van hun basisbehoeften. En wat wil de meerderheid in het gemeentebestuur doen? De bevolking nog eens extra in de geldbeugel laten tasten en een deel van de huisvuilfactuur doorschuiven. Het mag dan wel maximaal 50 euro zijn, maar dat komt nog eens bovenop al die andere inleveringen en minderinkomsten. Bovendien betalen de grootste gezinnen de maximumfactuur en laat daar nu juist de grootste armoede zitten. De voorbije jaren luidde in Vlaanderen, Limburg en ook in Heusden-Zolder het devies: de vervuiler betaalt. Maar dit is een lineaire belasting waarbij iedereen betaalt, ongeacht zijn sorteer- of recycleergedrag. En ondertussen dumpen de echte vervuilers hun afval op onze pleinen, straten en in de natuur.
Daarnaast is er de belasting op drijfkracht, een erfenis uit het industriële tijdperk en een doorn in het oog van de werkgeversorganisaties, die pleiten voor een ondernemersvriendelijk klimaat in deze barre tijden. Heusden-Zolder tart dus alle logica. Vanavond wordt er al een eerste keer over gedebatteerd tijdens een commissie, maar donderdag is er de gemeenteraad en hoe consequent zullen de politieke partijen dan stemmen? De socialisten zijn de grootste criticasters van de maatregelen van de Vlaamse en federale regering die de bevolking treffen, gaan zij nu gewoontjes een belasting voor hun eigen bevolking stemmen? De liberalen willen in Brussel niet horen van bijkomende belastingen en pleiten voor een vriendelijk ondernemersklimaat, wat hier bij ons? De lokale lijsten benadrukken altijd hun onafhankelijkheid en hoe ze daardoor tegen de stroom kunnen inroeien, maar hoe Nieuw en GOED zullen ze deze keer zijn? En laat Sterk zich ook al in de stroom meesleuren.
 En ongetwijfeld zullen oppositiepartijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang heel hard roepen en weerwerk bieden. N-VA en CD&V moeten daarbij wel niet vergeten dat hun vertegenwoordigers in de parlementen samen met de liberalen allen op de ja-knop drukken om het regeringsprogramma goed te keuren, met daarin ook maatregelen die de financiële slagkracht van de bevolking beknotten. Maar wat nog het meest verontrust: we willen graag geloven dat het schepencollege laattijdig én met negatieve financiële gegevens van de hogere overheid geconfronteerd wordt. Maar dat geldt ook voor de andere gemeenten waar de belastingen niet worden verhoogd. En het hele verhaal van de sporthallen, de Muzeverhuizing, een oplossing voor Beekbeemden, enz. moet nog beginnen. Als één verschuiving in de tabellen al wordt doorgerekend aan de bevolking, wat hangt ons de komende jaren nog boven het hoofd? (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
17983