Discussie over een fictief hotel

Discussie over een fictief hotel

Schepen van Ruimtelijke Ordening Lode Schops gaf een historisch overzicht van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Bovy waar al sinds 2003 aan gewerkt wordt, toen ging het nog om twee BPA's. Er zijn in de loop der jaren ook verschillende studies en inspraakmomenten geweest. En ook nu zal na deze lente gedurende 60 dagen een openbaar onderzoek gevoerd worden. Ook daarbij komt een infovergadering, voor Bolderberg maar ook de rest van de gemeente.

Belangrijk is ook dat de bestemming van de gebouwen rond het middenplein wordt omgezet van dagrecreatie naar verblijfsrecreatie. Niet alleen wordt het bestaande hotel daardoor gelegaliseerd, het opent ook mogelijkheden voor de zogenaamde vierde wand, de buurt waar vroeger de feesttent stond. Daar zou een nieuw gebouw kunnen komen, hotel, jeugdherberg, congrescentrum, ... op een oppervlakte van 30 meter bij 30 in de buurt van de Sint-Jobstraat mag tot 4 verdiepingen hoog gebouwd worden, trapsgewijs daalt dat tot 2 verdiepingen bij het plein. Als er gebouwd wordt, zal dat moeten in de stijl van de bestaande gebouwen en ook de maximale oppervlakte is beperkt. Er zijn ook voorwaarden opgelegd voor de hoek Sint-Jobstraat-Galgeneinde, om te voorkomen dat daar een blok met louter appartementen zou komen.

Bruno Buyse (onafh) drong aan op maximale betrokkenheid van de bevolking. Robin Stroobants (N-VA) vroeg zich af of er wel behoefte is aan een eventueel hotel dat een 60-tal kamers zou moeten hebben om rendabel te zijn. Annette Palmers (CD&V) vond dat er meer betrokkenheid moest zijn van de dorpsraad en de Vrienden van Bolderberg en ook was ze ongerust over de herbestemming naar natuurgebied van een groot deel van de zone. Een tweede ingang tegenover BoCasa kan de toegang volgens haar voor senioren weliswaar verbeteren, maar de rest van het gebied en de wandelpaden zijn amper toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn of voor kinderwagens. En ook zij had vragen bij de noodzaak van een hotel. Lode Schops zei dat de opmerkingen zullen meegenomen worden maar dat wat het hotel betreft, er alleen maar een kader getekend wordt waarbinnen dat eventueel zou kunnen.

Raadsvoorzitter Marc Swevers gaf drie voorbeelden van flagrante bouwovertredingen op Bovy die werden geduld tijdens CD&V-bestuur in een poging de kritikasters de mond te snoeren. Volgens hem heeft Bovy in het verleden al genoeg kansen laten liggen en moet nu toekomstgericht gehandeld worden. Het ontwerp werd goedgekeurd door de meerderheid en Vlaams Belang, CD&V stemde tegen, N-VA en Bruno Buyse onthielden zich.31379