Veel interesse voor foto's Tony Van Galen

Veel interesse voor foto's Tony Van Galen

Veel belangstelling vanavond in ZLDR Luchtfabriek voor de opening van de fototentoonstelling van Tony Van Galen. De expo bevat schitterende foto's van het verzet tegen de mijnsluitingen die samen een boeiend tijdsdocument vormen van een woelige periode in Limburg, tegelijk de afsluiting van een tijdperk. De foto's tonen mijnwerkers, rijkswachters en politiemensen, leiders en volgers, ... vaak in het heetst van de strijd. Leen Gos en Leen Roels van Mijn-Erfgoed zochten een aantal sleutelfiguren van de foto's op, ze interviewden hen op video over de gebeurtenissen van toen en wat dat met hen heeft gedaan. Ze konden ook aankondigen dat de expo nog tot en met 31 mei in de Luchtfabriek te zien is, daarna gaat hij op tournee langs de mijngemeenten.

Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx kaderde de tentoonstelling binnen de happening Mijnkracht en de herdenking van de 25ste verjaardag van de sluiting van Zolder en de 100ste van de eerste kolenontginning, waarrond het hele jaar nog activiteiten zullen plaatsvinden. Oud-politieman Frans Claes en ex-mijnwerker Alex Ketels lieten vanuit hun oogpunt hun licht schijnen op de gebeurtenissen van destijds.

Fotograaf Tony Van Galen zelf onderstreepte dat hij de foto's altijd had bewaard met het idee er iets mee te doen bij een herdenking. Hij was ook erg opgetogen over de manier waarop de cel Mijn-Erfgoed de tentoonstelling heeft opgebouwd. Nadien werden herinneringen opgehaald bij de foto's en bij een glas, door mijnwerkers, politiemensen en mediamensen die het destijds meemaakten. (meer foto's van Marina Poelmans)32039