Nepal: 2 jaar na de aardbeving

Nepal: 2 jaar na de aardbeving

Vandaag precies twee jaar geleden trof een verwoestende aardbeving het arme Aziatische land Nepal. De balans aan menselijk en materieel leed was afschuwelijk, en tot op vandaag lijdt de bevolking nog altijd onder de tekorten en de vernielde infrastructuur. Heusdenaar Luc Reynders, die het gebied kende van zijn expedities, had zich al voor de ramp geëngageerd om een aantal dorpen te helpen. En na de aardbeving heeft hij meer dan een tandje bijgestoken, vooral om onderwijs en medische hulp te verbeteren.

Zo was er de bouw van een ziekenhuis in het afgelegen Mainapokhari waar 60.000 bewoners tot in 2011 geen professionele medische zorg kenden. Al snel na de opening in 2012 was de capaciteit van het ziekenhuis ontoereikend. Het land kent een hoog sterftecijfer door gebrekkige gezondheidsvoorzieningen, vooral bij jonge moeders en kleine kinderen. Ook rondom zwangerschap en bevalling zijn de problemen groot. De helft van de kinderen onder de vijf jaar is ondervoed, diarree is er levensbedreigend. In de bergen is dat cijfer nog dramatischer. Een smalle weg is de enige manier om het gebied te bereiken, een openbare bus rijdt 12 uur over de 200 kilometer vanuit hoofstad.

Dolakha

Dolakha is nog minder ontwikkeld, de bewoners hebben geen schoon drinkwater, evenwichtige voeding, gezondheidszorg en educatie. Himalayan Care Hands heeft in 2011 een klein ziekenhuis gebouwd, dat ook dienst doet als huisartsenpost en kraamkliniek dienst doet. Met een beperkte capaciteit worden maandelijks meer dan 400 patiënten geholpen. Vorig jaar kreeg het ziekenhuis een eigen ambulance. 2/3 van de kostprijs is betaald met giften uit België en Nederland en 1/3 via Nepal. In juni vorig jaar is gestart met de uitbreiding en een eerste etage gebouwd aan het ziekenhuis.

Hulp op afstand

Vanop afstand bieden Luc Reynders en de organisaties waarmee hij samenwerkt allerlei hulp aan: de inzet van vrijwilligers, kennis en kunde en waar mogelijk subsidies en donaties voor nieuwe materialen of uitbreidingen van de kliniek. De hoop blijft om op termijn het sterftecijfer van de bewoners, vooral van de zwangere vrouwen en kinderen naar beneden te kijken.
Morgen bekijken we de concrete steun vanuit Heusden-Zolder.
33084