Lange discussie, maar geen koolmijnplan

Lange discussie, maar geen koolmijnplan

De gewone agenda van de gemeenteraad was in een kleine 40 minuten afgewerkt. Daarop kwam de N-VA met haar bijkomend punt rond het Koolmijnplan om de bestaande en dreigende problemen binnen de Turkse gemeenschap aan te pakken. Voor dat punt waren er duidelijk meer Turkse toeschouwers in de zaal, terwijl ook de politie nadrukkelijker aanwezig was. Nadat ze het voorgestelde punt uit de doeken had gedaan, onderstreepte OCMW-voorzitter Elke Gybels ook dat de verantwoordelijkheid niet bij de gemeenschap zelf kan worden gelegd zoals de meerderheid zou geopperd hebben tijdens de commissie.

"Tot op een bepaald punt ben ik het eens met dit ingediende punt," stelde schepen Funda Oru, "Er is inderdaad op een ongepaste manier gereageerd op zondagavond, maar ik denk dat de politie juist handelde. Je moet daarvoor ook niet de hele Turkse gemeenschap stigmatiseren en geen haatpropaganda gaan verspreiden via de sociale media. Ik sta achter het beleid dat wij hier de afgelopen jaren hebben gevoerd, we hebben bijvoorbeeld heel wat gedaan rond kinderarmoede. Met dit punt haal je niet alleen jezelf als OCMW-voorzitter onderuit maar ook het OCMW-personeel."

Wijkontwikkeling

Schepen Engin Özdemir trad Oru bij en wees op de wijkontwikkeling en wijkplannen die volgens hem efficiënt werken. Daarbij wordt ook iedere bewoner gestimuleerd om verantwoordelijkheid op te nemen in de wijk. Hij deed ook de verdere wijkwerking uit de doeken.Özdemir zag ook niet in waarom de N-VA zich bezorgd toont over de situatie in Turkije. Hij riep op "Hou op met internationale politiek over te hevelen naar hier en hou op met mensen tegen elkaar op te zetten, zoals ook de nationale N-VA-ministers doen. Hij betreurde ook wat er op de Koolmijnlaan gebeurd is en zei dat een gewestweg niet mag geblokkeerd worden."

Op zijn beurt gaf schepen Nico Geeraerts een aantal positieve cijfers over werkloosheid en handel. "Heusden-Zolder zit op het Vlaams niveau van de werkloosheid en de leegstand op de Cité is vrij beperkt. Bovendien werken we volop aan de opwaardering van het handelscentrum. Daarop repliceerde Elke Gijbels "Ik heb nergens gezegd dat de gemeente, het OCMW of de politie slecht werken, we willen niet polariseren, we komen met een constructief voorstel."

Verantwoordelijkheid

Ook Bruno Buyse (onafh) zei dat er niet kan beweerd worden dat er niets gebeurd is, hij vroeg zich alleen af of er resultaat geboekt is. Hij vond de oprichting van zo'n werkgroep geen slecht idee, maar dat die breed moet gedragen worden." Vanuit CD&V voegde Kristof Was eraan toe dat er inderdaad in Heusden-Zolder geen plaats is voor buitenlandse politiek en dat het niet hoort om hier een belangrijke straat in te nemen. Maar volgens CD&V had de politie wel goed gereageerd. Voor de christen-democraten moet er eerst een plan van aanpak zijn en pas dan kan er een werkgroep rond uitgebouwd worden. De partij deed een oproep aan de gemeenteraadsleden van Turkse origine om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Tony Lespoix (Vlaams Belang) kon niet begrijpen dat wat op de Koolmijnlaan gebeurt, na 40 jaar integratie nog altijd voorkomt. "Ik heb er niets tegen dat ze feesten, maar ze moeten de straat vrijlaten zodat ook andere mensen het Paasfeest kunnen gaan vieren." . Namens Open VLD zei gemeenteraadsvoorzitter Marc Swevers dat het een feit is dat de politie al een aantal keren is moeten optreden op de Koolmijnlaan. "Dat is al een teken dat het beleid faalt. Maar als ik zie hoe Turken in hun eigen land vieren, dan denk ik dat er hier een behoefte is om goede afspraken te maken waar ze zich moeten aan houden."

Hendrik Huyghelier (onafh) - die ook OCMW-raadslid is - ging plaatsnemen in het publiek omdat in het punt van de N-VA gegevens uit het OCMW waren verwerkt, die niet aan de OCMW-raad waren gecommuniceerd. Simonne Janssens-Vanoppen pleitte nog eens om een aantal mensen samen te brengen om te voorkomen dat zich in de toekomst die feiten weer herhalen. Burgemeester Mario Borremans was het ermee eens dat de gebeurtenissen in de Koolmijnlaan in de toekomst moeten vermeden worden. Ook hij wees op de belangrijke taak die de Turkse mandatarissen daarbij hebben en hij vroeg dat elke partij haar contacten in de Turkse gemeenschap zou aanspreken, in plaats er een werkgroep rond op te richten. N-VA, Vlaams Belang, Open VLD en onafhankelijke Bruno Buyse stemde voor, CD&V onthield zich, de meerderheidspartijen stemden tegen. Werkgroep en plan zijn dus verworpen.
33109