Gemeente stapt in kapitaalsverhoging Holding

De gemeenteraad was vanavond in zowat een half uur afgehandeld en dat moet een record zijn voor de afgelopen jaren. Het enige punt waar wat langer bij stilgestaan werd en waar vragen bij rezen, was de kapitaalsverhoging van de Gemeentelijke Holding, een constructie waarvan alle gemeentebesturen deel uitmaken. De noodzakelijke kapitaalsverhoging is nodig in de nasleep van de bankencrisis en de klappen die Dexia kreeg. De Gemeentelijke Holding wil daarom een kapitaalsverhoging van net geen 500 miljoen euro doorvoeren.

Heusden-Zolder brengt daarbij enerzijds bijna 268.000 euro in cash in, het krijgt daarvoor 6.540 A-aandelen en die zouden 10 jaar lang 13 % opleveren. Anderzijds is er ook een inbreng in natura, namelijk de 33.750 Dexiacertificaten die de gemeente uit 2000 heeft en die B-aandelen opleveren. Vanuit de oppositie waren er vragen bij het beloofde rendement, maar schepen van financiën Leon Truyers benadrukte dat de ontvanger en de dienst financiën hadden aangedrongen om deze keuze te maken. Meerderheid en Vlaams Belang stemden voor, Nieuw en SP.a onthielden zich.

De gemeente weigert ook aan de brouwerij Alken-Maes om het huurcontract voor het buurthuis Boekt voor negen jaar te vernieuwen. De brouwerij had twee maanden geleden om gevraagd. Een huurder heeft wettelijk recht op drie hernieuwingen en die zijn in het verleden al gebeurd, vandaar de weigering.3399