Theo Dirix zoekt het graf van Vesalius

Printversie van het berichtMail dit bericht naar een kennis
Zaterdag 15 juli 2017
Theo Dirix zoekt het graf van Vesalius
Heusdenaar Theo Dirix is niet alleen in dienst van Buitenlandse Zaken, al jaren is hij in Griekenland op zoek naar het verloren graf van de Vlaamse anatoom Andreas Vesalius. Vesalius was een Vlaamse anatoom die leefde tussen 1514 en 1564. Hij was de grondlegger van de moderne anatomie van de mens, zeg maar een onderdeel van de biologie dat de structuur en werking van de organen bestudeert. Vesalius vond zijn laatste rustplaats in een kerk op het Griekse eiland Zakynthos, maar een zware aardbeving legde de kerk en de omgeving in 1953 helemaal plat.

Theo werkte een tijd als Belgisch consul in Griekenland. Toen kreeg hij het 'Vesalius-virus' te pakken en sindsdien coördineert hij een groep van Belgische en lokale historici, archeologen en kunstenaars in hun zoektocht naar het graf van Vesalius. Ze zitten er nu dichtbij, meent Theo, en het Griekse ministerie van cultuur gaf zopas toestemming om de ondergrond met de modernste apparatuur te onderzoeken. Theo Dirix en Pascale Pollier konden met een crowd funding campagne middelen verzamelen zodat gespecialiseerde archeologen in september aan de slag kunnen.

Zelf werkt Theo ondertussen al een tijd niet meer in Griekenland. Zijn opdrachten van Buitenlandse Zaken leidden hem onder meer ook naar de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Jordanië, Saudi Arabië en Tanzania. Momenteel werkt hij in Kopenhagen en hij laat weten van daaruit de Internetgazet trouw te volgen. (foto van Jelle Jansens met een enthousiaste Theo Dirix samen met de burgemeester van Zakynthos bij de onthulling van een Vesalius-beeld van Pascale Pollier)
Startpagina
Lettergrootte
Felicitaties & wensen
7/4
Voor: Willy en Simonne Hody-Aerts
Van: Nathalie Hody
op 10 april 2018, zijn jullie 50 jaar getrouwd!! een dikke proficiat !! Nog vele mooie jaren samen!
2/4
Voor: Okra Heusden Vereniging
Van: Frans en Jacqueline Hermans cupers
Een dikke proficiat aan okra en ? dat ze er toch aan gedacht hadden om de paashaas te bestellen voor iedere aanwezige bij de wijding van de fietsen op paasmaandag een fijne verrassing Alice Frans en Jacqueline
3/2
Voor: Raymond Claes
Van: Godelieve Hermans
Het vijftig jarig bestaan van de revue was dit jaar een grote topper IEDEREEN EEN DIKKE PROFICIAT. Doe zo nog vele jaren verder!!
27/1
Voor: Raymond Claes
Van: Tony Lespoix
Proficiat aan t Heusdens Volksteater voor 50 ste jubileum opvoering Van premiére gisteren t es zoe vér