Toppers op zoek naar WK-limiet en records

Het wordt zaterdag druk tijdens de Nacht van de Atletiek. Voor het voorprogramma alleen al worden meer dan 600 deelnemers verwacht. Dat zijn niet alleen jonge atleten uit de streek, maar zelfs jeugdigen komen uit grote delen van Europa afgezakt. De reden is dat er heel wat hazen aan het werk zijn en daardoor veel landenrecords gebroken worden. Daarnaast zijn er voor het internationale programma zowat 270 deelnemers ingeschreven.

Heel wat atleten willen zich in Heusden alsnog kwalificeren voor het WK atletiek in Londen. Op de 1500 meter wil kersvers Belgisch recordhouder Ismael Debjani zijn snelle benen tonen en zoeken Peter Callahan en Isaac Kimeli naar de WK-limiet. Op de 1500m voor vrouwen probeert Sofie Van Accom zich ook nog te plaatsen. Hetzelfde geldt voor Louise Carton op de 5000m en Axelle Dauwens op de 400m horden.

Ook de familie Borlée is dus present. Kevin Borlée wil aan zijn snelheid werken op de 200m, waarin ook Robin Vandenbemden nog een WK-ticket zoekt. Jonathan wil op de 400m ‘kleine’ broer Dylan mee op sleeptouw nemen. Olivia zien we terug in de 200m. In de 4x400m laat coach Jacques Borlée 2 Belgische ploegen het opnemen tegen Jamaica, Nederland, Japan en Kenia. 

Op de 5000m bij de mannen, komen heel wat snelle Afrikanen aan de start en ook Europees kampioen Kaya. Jeroen D’Hoedt en Dame Tasama maken hun wederoptreden en Bashir Abdi gaat op zoek naar een nieuw persoonlijk record. Europees kampioen tienkamp Thomas Van Der Plaetsen waagt zijn kans in het verspringen en krijgt concurrentie van de Mexicaan Luis Rivera, brons op het WK 2013. Nafi Thiam neemt het in het hoogspringen op tegen Mirela Demireva, brons in Rio. Anne Zagré hoopt op een beste seizoensprestatie op de 100m horden. De 800m vrouwen wordt een strijd tussen ‘jong en oud’. Met Renée Eykens, Segrave en Hinriksdottir is er volledige podium van het EK U23.34931