Moslims vieren vandaag het Offerfeest

Moslims vieren vandaag het Offerfeest

Vandaag viert de moslimgemeenschap het Offerfeest. In de moskeeën was er eerst rond 6 uur het ochtendgebed, de grote massa aan de Selimiye Moskee was present tegen half 8, voor het feestgebed, naar schatting een kleine 2.000. Daarvoor werd neit alleen de gebedsruimte zelf, maar ook de toegangshal en de feestzaal gebruikt. Na de gebeden werden de gebruikelijke wensen overgemaakt. Buiten werd een collecte gehouden voor de werking van de organisatie, dat gebeurt twee keer per jaar.

Doordat er dit jaar geen slachtplaats is in Heusden-Zolder of Beringen, laten de meeste moslims van hier in een ander land een dier slachten. De Diyanet-vereniging onderhoudt daarvoor contacten met 120 landen wereldwijd, de gelovigen maken dan een som over aan geloofsgenoten in die landen om in hun naam een schaap of rund te laten slachten.

"Een donatie op zich geldt niet," zegt voorzitter Erkan Konak van de Selimiye Moskee. "Daar bestaan veel misverstanden over. Moslims worden verondersteld geregeld te geven aan goede doelen, zo'n 2,5 % van hun vermogen jaarlijks. Ze doen dat ook bij de Ramadan, een geboorte, ... Maar voor het Offerfeest moet effectief een offer gebracht worden. Naar schatting tussen 1500 en 2000 mensen uit Heusden-Zolder hebben dat in het buitenland gedaan." (meer foto's)
35352