DOORPRIKT: Het jaar van de vraagtekens

DOORPRIKT: Het jaar van de vraagtekens

Straks vieren we de overgang van het oude naar het nieuwe jaar en 2018 kondigt zich ook in Heusden-Zolder aan als een jaar met heel wat vraagtekens.

Zo blijft er - ondanks enkele positieve signalen - de beklemmende onduidelijkheid over de bouw van de wielerpiste. Beklemmend vooral omdat een groot deel van het toekomstig sportinfrastructuurbeleid er aan vastgeknoopt is en sportclubs dus in permanente onzekerheid verkeren.

Er is domein Bovy, waar dit jaar hard gewerkt is, maar waar volgend jaar geen transitieperiode meer als excuus kan ingeroepen worden. Bovy moet in de loop van 2018 op kruissnelheid komen en een goed draaiende horeca moet samen met een aantrekkelijke omgeving de motor vormen.

Zolder-Centrum maakt zich ongerust over zijn toekomst na de verhuizing van CVO, het vertrek van Muze, het mogelijke verdwijnen van de sporthal, ... In de nadagen van 2017 heeft het gemeentebestuur een masterplan gelanceerd. Of dat de ideale oplossing behelst, laten we nog in het midden, maar nu is er tenminste een concrete discussiebasis, die meer houvast biedt dan nostalgische beschouwingen en warrige cijferstudies.

De start van de bouwwerken aan de nieuwe Muze en de concrete timing die daaraan vastplakt, bevat gelukkig minder vraagtekens en stelt een moderne infrastructuur in het vooruitzicht voor een cultuurcentrum dat ons in heel Vlaanderen wordt benijd.

Ondertussen kijken gemeente, inwoners van Viversel en Eversel-Ubbersel uit naar het antwoord van Vlaanderen op de nieuwe voorstellen rond de ontsluiting van de kolenhaven. Een dossier waarrond we dit najaar een zeldzame eensgezindheid zagen in Heusden-Zolder.

Maar naast de infrastructurele vraagtekens, zijn er nog andere maatschappelijke problemen die op een stevig antwoord wachten. Gaat de pest van het sluikstorten kunnen beteugeld worden? Het is duidelijk dat de roep op het gezond verstand in dovemansoren valt, dus daar zal alleen de rekening presenteren helpen. De straatracers zijn al flink aangepakt, maar nog niet uit het verkeer verdwenen. En we moeten er geen tekeningetje bij maken dat de peperdure racende wagens in handen van jonge bestuurders de uiting zijn van andere activiteiten die hier ook druk beoefend worden.

Het grootste vraagteken - en meteen datgene waarmee zowat alles samenhangt - is 14 oktober 2018, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel lijsten precies zullen deelnemen, maar 't zullen er veel zijn. De meeste zijn ondertussen volop bezig met de invulling van de plaatsen en - sommige - proberen met de moed der wanhoop voldoende kandidaten bijeen te harken. Het zullen nog zenuwachtige maanden worden en de uitkomst is momenteel moeilijk te voorspellen.

Wel waren de meeste partijen het afgelopen jaar al wat minder scherp voor elkaar en vielen zelfs vormen van eensgezindheid te bespeuren in dossiers als de kolenhaven en de kinderopvang. Het voordeel van verkiezingen is wel dat een aantal mensen kleur moet bekennen. En hopelijk maakt de stembusslag een eind aan de soap die we sinds oktober 2012 moeten ondergaan.

Dat zijn zorgen voor morgen, laten we ons in deze laatste uren van 2017 ook focussen op het positieve. De vele vrijwilligers in Heusden-Zolder, de activiteiten die uit het bruisende verenigingsleven voortvloeien, de solidariteit met wie het moeilijk heeft, hier en in het zuiden, de mooie sportieve organisaties en de indrukwekkende prestaties, het is een onvolledige lijstje maar laat het ons samenvatten in al het mooie dat Heusden-Zolder samen met zijn inwoners in petto heeft. We mogen er straks trots op klinken.

Aan de overkant van middernacht wacht 2018, zullen we er samen een jaar met een uitroepteken van maken!?

(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook

38677