'Overleven met een leefloon is aartsmoeilijk'

Morgen van 14u30 tot 18 uur heeft in 't Kuipershof het slotmoment plaats van 'Kook je fit'. Eén van de ankerpunten tijdens de actie van de afgelopen weken was de uitdaging die het OCMW had gelanceerd om een week lang met een leefloon rond te komen, 52 gezinnen gingen er op in en uit hun reacties blijkt het het erg leerrijk was. Een bloemlezing.
 “Aan het begin van de week dacht ik dat het geen probleem zou zijn om met 92 euro rond te komen. Maar als ik alle tussendoortjes optel, houden we toch niets meer over. En dat is waar het om draait als je arm bent: al die extraatjes moet je je ontzeggen.”
“Mijn vrienden en ik wilden iets gaan drinken, maar ik had geen geld. Ik ben toch geweest en heb dit maar ‘op de poef’ laten schrijven. De eerste schulden zijn dus gemaakt.”
 “Ik ervaar deze week als ongezond omdat je met dit budget zeer goedkoop en eenzijdig voedsel koopt.”
 “Maar goed dat er een Aldi en een Lidl bestaan.”
 “Ik mag van geluk spreken dat ik aan het werk was. Op het werk is koffie, water, verwarming, … gratis.”
 “Het is voor mensen die hiermee moeten rondkomen een hele kunsttoer en het grenst bijna aan het ongelooflijke. We hebben alleen maar veel meer respect gekregen voor mensen die met een beperkt budget moeten rondkomen.”
 “Een lange periode op deze manier moeten leven is eerder ‘overleven’.”
 “Het ontbijt blijft even gevarieerd en ook ’s middags en ’s avonds mogen we genieten van lekkere kost. Kleine aanpassingen zoals het zelfgebakken brood, het opeten van de restjes van de vorige dag en je bord vullen en vervolgens ook volledig verorberen, dragen bij tot onze slaagkansen voor deze inleefweek.”6139