Diep: 9 authentieke verhalen uit de mijnen

Diep: 9 authentieke verhalen uit de mijnen

>Veel belangstelling vanmiddag in ZLDR Luchtfabriek voor de presentatie van het boek 'Diep - De Mijnologen' van Johan Veldeman. Hij interviewde 9 mensen die verbonden zijn door de mijn en wiens verhaal een diepe inkijk biedt in het leven in en rond de mijn. Het gaat om een Italiaan (Rocco Berterame), een Turk (Ünal Sekmen), een Marokkaan (Abdelkader El Goul), een Oostenrijker (Jan Kohlbacher), een Pool (Ludwig Tankowski), een mijnwerker-voetballer (Moske Mantels), de laatste hoofdingenieur (Emile Nicolas), een militante délégué (Jean Ooms) en de uitbaatster van de melkbar in Zolder (Hilda Put).

Uitgever Paul Boutsen van vzw Het Vervolg -Coalface is voortdurend bezig met het bewaren én valoriseren van het mijnverleden en zag in dit boek de kans om via authentieke menselijke verhalen het mijnbestaan 'levend' te houden. Auteur Johan Veldeman had oorspronkelijk niet veel met de mijnen. Maar toen hij enkele jaren geleden een boek schreef over toeristische routes in Limburg, was Ludwig Tankowski zijn gids. "Zijn levensverhaal, een echt episch verhaal, wekte mijn interesse op voor het leven tussen en achter die grote stenen gebouwen. Die dag besliste ik om een boek over de mijnwerkers te maken. Jammer genoeg is Ludwig er niet meer om het resultaat te zien."
De 9 authentieke verhalen kunnen ongetwijfeld iedereen boeien die leeft in of begaan is met de mijnstreek. Voor de oudere generatie een herkenning, voor de jongeren een kennismaking. Naast de mijnologen zelf, waren vandaag verschillende hoofdrolspelers uit het mijnverhaal aanwezig, gedeputeerde Igor Philtjens kwam de steun vanuit de provincie onderstrepen en gouverneur Herman Reynders overhandigde de getuigen hun exemplaar.
Het boek kost € 20 en is te koop via Het Vervolg, maar ook in Standaard Boekhandel, boekhandels Grim in Hasselt, Malpertuis in Genk en sommige toeristische diensten.
40558