DOORPRIKT: Het jaar van de chaos

2014 was een bewogen jaar in Heusden-Zolder. Het begon op 6 januari, het feest van Driekoningen, toen de N-VA met de burgemeester en eerste schepen zijn koningskinderen zag vertrekken, het begin van een exodus en een woelig jaar. De meerderheid verschrompelde, viel uit elkaar tot uiteindelijk twee N-VA schepenen hun bevoegdheden werden ontnomen. Het begin van een permanente stellingenoorlog, die eerst uitmondde in de oprichting van de nieuwe partij GOED en daarna de brand in het OCMW stak. Ook daar kantelde de boel, met als absurde situatie dat de meerderheid in de gemeenteraad oppositie is in de OCMW-raad en omgekeerd. Dossiers en beslissingen bleven ondertussen aanslepen, behalve één: die om inwoners en bedrijven het gelag te laten betalen met een belastingverhoging tegen alle beloften in.

Maar niet alleen de politiek was dit jaar zo lek als een vergiet, in delen van Zolder waren de inwoners bevreesd om 's morgens buiten te stappen of ze stonden met de voeten in het water door het zoveelste lek. Gevolg van verouderde leidingen, die destijds door de gemeente zijn verkocht aan De Watergroep, precies om extra investeringen te vermijden. Ook gemeenteschool Beekbeemden zat sinds jaar en dag met vochtproblemen, maar de verkoop aan het gemeenschapsonderwijs werd onder druk van het massale protest en een verdeelde meerderheid afgeblazen. Uit het zwembad verdween het water dan weer, de stop werd eruit getrokken en de deuren gingen dicht wegens versleten. Een reden te meer voor de dorpsraad om de alarmbel te luiden want met het nakende vertrek van het CVO, de geplande verhuizing van Muze en de onzekere toekomst van de sporthal vreest die voor een leegloop en ontzieling van de lokale gemeenschap.

De toekomst van meerdere sporthallen en sportvelden blijft trouwens onzeker in een tijd dat sportclubs het al moeilijk hebben onder druk van stijgende kosten, groeiende reglementen, afhakende sponsors en wegblijvende vrijwilligers. Daarnaast gaat het wel de goede kant op met het fietsgebeuren op het circuit en de atletieksport op De Veen. En hartverwarmend was ook de inzet van atleten en begeleiders in de G-sporten.

Maar er is natuurlijk de crisis die knabbelt aan alle kantjes van onze comfortzone, en die de onderste sporten van de sociaal-economische ladder het hardst treft. Nog meer (kinder)armoede in onze gemeente, en die zal niet opgelost worden met affiches en brochures. Sluikstorten en dierenverwaarlozing zijn ook minder fraaie kanten aan onze maatschappij die vaker bovendrijven. Ze staan in schril contrast met de wezenlijke inspanningen om onze natuurgebieden op de waarderen.

Maar het was hier zeker niet altijd kommer en kwel en gelukkig was er af en toe ook nog reden voor een feestje. De 40ste verjaardag van Muze bijvoorbeeld, een cultuurcentrum dat meer dan ooit bruist en het verschil maakt met zijn soortgenoten. Of de herdenking van 50 jaar migratie met heel wat mooie en artistieke momenten, overgoten met een geut fairtrade. De Wijers dat de toeristische hoop weer voedt. En tientallen keren hebben vrijwilligers de mouwen opgestroopt om zich in te zetten voor allerlei goede doelen. Koren en harmonieën vinden nog steeds voldoende adem, lokale kunstenaars en theatergezelschappen tarten de verbeelding.

Verbeelding, creativiteit, inzet en af en toe wat goede wil, het zijn eigenschappen die Heusden-Zolder in 2015 meer dan ooit zal nodig hebben om een beleidsmatige tweede adem te vinden. Politici kunnen veel inspiratie opdoen bij hun inwoners en verenigingen.(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(Reacties op Facebook)

18137