DOORPRIKT: Toerisme is geen terrorisme

DOORPRIKT: Toerisme is geen terrorisme

Moeten politici en actiegroepen zich nu ook gaan moeien met schoolreizen? Het was de afgelopen dagen en weken alleszins het geval bij een school uit Landen die haar jaarlijkse uitstap naar Heusden-Zolder maakte met bezoek aan de Selimiyemoskee, een Turks cultuurcentrum, een kebabzaak, de wijken en het wijkenspel. Het is één van de pakketten die worden aangeboden door toerisme Heusden-Zolder. Ook één van de aanbiedingen die kennis laten maken met de erfenis van het mijnverleden.

Typisch is dat het protest werd gevoed en gevoerd door actiegroepen en politici die in de verste verte niets met de school te maken hebben. En die garen denken te spinnen van stokebrand te spelen tussen inwonersgroepen. Niet dat we blind moeten zijn voor het feit dat gemeenschappen hier politiek of ideologisch worden bewerkt, vanuit Ankarra of Pennsylvania, en dat organisaties en individuen zich daar voor laten gebruiken, integendeel. En dat die invloed zich bij momenten op straat laat merken, is verwerpelijk en keert zich tegen de Turkse gemeenschap zelf. Maar door de eigen Vlaamse jeugd af te sluiten voor een deel van de maatschappelijke realiteit, kweek je de kiemen voor nog meer conflicten in de toekomst. Laat kinderen kennismaken met andere culturen, geloven, levenswijzen, … precies om niet te verstikken in kortzichtigheid - al dan niet met een muur er omheen - zoals die zich als een olievlek over Europa verspreidt de jongste jaren. 

Zelf hebben we al verschillende moskeebezoeken meegemaakt. Ze waren leerrijk, gingen alleen over de beleving van het geloof, niet over het eigen gelijk, en zeker niet over politiek of ideologie. Dat daarbij de grootste moskee in de gemeente en de eerste Turkse moskee in West-Europa in een toeristisch pakket wordt gestoken, is verdedigbaar, los van de Turkije-connectie. Want wat zouden de kritikasters zeggen als het om een Milli Görüs-moskee gaat? Of één van de andere niet-erkende gebedshuizen die nog conservatiever zijn? En is het een drama dat kinderen op diezelfde schoolreis een kebab eten? Volgens de ene tegenstander is het halal-eten, volgens de andere is kebab niet representatief voor dé Turkse keuken. Da’s waar. Maar horen we dezelfde protesten tegen een bord pasta of een pizza, die ook niet dé Italiaanse keuken laten proeven? Zoals je ook in West-Vlaanderen geen steppegras kunt bestellen, dat we in Limburg zo graag eten.

Het mijnverleden heeft een ingrijpende invloed gehad op Heusden-Zolder en zijn bevolkingssamenstelling. Dat is de realiteit, en als je je wil profileren als toeristische gemeente, dan speel je alle troeven uit, ook deze. Of moeten we onder invloed van extremistische milieugroepen de bezoeken aan Circuit Zolder ook uit het aanbod schrappen? Of de scholen vragen om het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum niet meer te bezoeken omdat een extremistische dierenrechtenorganisatie vragen heeft bij de werking ervan?
Al een geluk dat in de Heusdense carnavalstoet geen karikaturen worden opgevoerd, wie weet wie er dan weer stond te roepen. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook


51832