DOORPRIKT: Van Berg tot Brug (en terug)

De handelaarsverenigingen van Suska Berg en Heusden Dorp smelten dus samen. Op zich misschien geen gebeurtenis waar velen van wakker liggen maar toch interessant om even bij stil te staan. Vele jaren geleden was een wig gedreven tussen beide, maar die tijd ligt achter de rug en we zitten nu in een geheel andere economische situatie.

De handelaar van 2016 is niet meer de ‘commerçant’ van 30 jaar geleden, hij moet soepel en snel inspelen op nieuwe evoluties en geregeld achter zijn toog uitkomen. Bovendien loert de concurrentie niet langer twee straten verder. Nu is er de – al dan niet gesubsidieerde - concurrentie van winkelcentra in Beringen, Hasselt, Genk, Maasmechelen en verder. De consument is erg mobiel geworden en stapt gewoon in de auto om een half uur verder te gaan winkelen. Maar er is nog een andere mobiliteit, alsmaar meer mensen kopen van achter hun computerscherm, van ’s morgens tot ’s avonds scheuren de koerierdiensten over de Heusden-Zolderse wegen om de bestellingen van de webshops te leveren. En tenslotte zijn er de grote ketens die almaar agressiever worden en met verdoken koopjes en dure reclamecampagnes het vuur aan de schenen leggen van de lokale handelaar. Die staat voor de keuze: ofwel zich als een Don Quichote tegen de windmolens te pletter lopen ofwel met ondernemers uit de eigen buurt de handen in elkaar slaan en zich als winkelgebied te profileren, met campagnes, publiciteit, seizoensacties, enz.

Handelaars die samenwerken boezemen de consument in de buurt ook meer vertrouwen in. De voorbije jaren is op gemeentelijk vlak de samenwerking al gegroeid, met onder meer als resultaat de grote eindejaarsactie voor heel Heusden-Zolder. Maar door alle bezwaren uit het verleden overboord te gooien, grenzen op te heffen en naar elkaar te luisteren, geven de Heusdense handelaars nog een bijkomend signaal: verdeling verzwakt, samenwerking versterkt. En zo komt er van Suska-Berg tot aan de brug één handelsgebied tot stand. Lokale politici en partijen moeten bij hen misschien eens te rade gaan. Het woord is ook aan de consument, uiteraard kiest die zo breed mogelijk en opteert die voor eigen voordeel, maar van een gezond brokje lokaal chauvinisme is nog nooit iemand slechter geworden. (Dirk Reynders – Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
29665