Het weer: de winter staat voor de deur

Nog even hebben we invloed van relatief zachte maritieme luchtstromingen, maar in het weekend kan stilaan koude polaire lucht onze regio binnensijpelen. Na het weekend bouwt een krachtig hogedrukgebied over Rusland op richting onze streken en wordt stilaan droge landlucht aangevoerd. Er staat vriesweer op het programma.
Vandaag is het eerst vrij zonnig, maar na de middag komt er meer bewolking opzetten. Een enkele plaatselijk bui is dan niet geheel uitgesloten, al blijft het meestal droog.  De maxima liggen rond 7 graden.
Morgen is het zwaar bewolkt en tijdelijk kunnen er enkele buien vallen. Deze hebben een winters karakter en kunnen vergezeld worden van regen en sneeuw of korrelsneeuw.  Grote hoeveelheden worden evenwel niet verwacht. Het wordt wat kouder bij 5 graden.
Zondag is het koud in de ochtend bij lichte vorst. Nadien kan het kwik slechts oplopen tot een graad of 2. Het is droog en vrij zonnig.
Maandag zijn er bij momenten talrijke wolken waaruit een sneeuwvlokje kan vallen. Veel sneeuw wordt er evenwel niet verwacht, maar de wegen kunnen wel glad worden. Het kwik komt nauwelijks boven het vriespunt uit.
Dinsdag is het droog en vrij zonnig. Het is echter koud bij matige vorst in de ochtend (lokaal tot -5 graden) en overdag haalt het kwik amper 1 graad.
Woensdag is het zonnig, maar koud bij maxima rond het vriespunt. In de ochtend vriest het algemeen.
De tweede helft van de week verloopt eveneens zonnig en koud met algemene vriestemperaturen. Later op vrijdag komt er een storing opzetten en neemt de bewolking toe. Het volgend weekend kan er mogelijk enige tijd sneeuw vallen, maar die zou volgens de meest recente weermodellen overgaan in regen. (Michel Nulens, Meteoservices)9626