HZ liet zich in Parijs opmerken als fietsgemeente

HZ liet zich in Parijs opmerken als fietsgemeente

Heusden-Zolder en Circuit Zolder waren gisteren en vandaag  samen te gast op het 'UCI Mobility and Bike City Forum 2019' in Parijs. Heusden-Zolder kreeg in 2017 al de titel van  'UCI Bike City' samen met een handvol andere steden. Op het programma in Parijs stonden onder meer de nominatie van nieuwe 'UCI Bike Cities and Regions', de lancering van twee 'UCI Cycling Toolkits' en uiteraard informatie-uitwisseling en netwerking. De nieuwe UCI Bike Cities zijn Kopenhagen, Parijs, Glasgow en Tirol.

Toolkits

De UCI wil het fietsen op elk niveau promoten: van elite competities tot recreatief en utilitair fietsen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat mensen die de gelegenheid hebben om fietswedstrijden bij te wonen, ook zelf meer geneigd zijn om hun fiets te gebruiken. Daarom heeft de UCI twee toolkits gelanceerd: één voor organisaties met een educatief fietsprogramma voor kinderen en een ‘UCI Toolkit for Event Organisers’ om het fietsgebruik bij grote evenementen in goede banen te leiden.

Investeringen

Ondertussen wordt hier verder geïnvesteerd in het fietsen: in grote organisaties, het Cycling Center op het circuit, veilige fietsroutes naar school, ... Ook in het toerisme krijgt de fiets een prominente plaats met digitale kaarten, nieuwe routes en de combinatie van sportevenementen met recreatief fietsen.Daarnaast leert Heusden-Zolder zijn inwoners fietsen. Door scholen te motiveren om kinderen tot fietsen aan te zetten, met aangepaste infrastructuur voor scholieren, met lessen om kleuters te leren fietsen zonder hulpwieltjes,  veilig elektrisch fietsen voor senioren, bewaakte fietsparkings bij alle evenementen... In 2020 wordt het mountainbikeparcours vernieuwd en zal op Circuit Zolder een cyclocrossparcours aangelegd worden. De procedure voor een overdekte wielerpiste loopt nog. Als die gebouwd is, zal Heusden-Zolder de enige 'city' zijn waar voor alle disciplines een accommodatie is voorzien. 


48743