Oostenrijkers hebben meer discipline dan Belgen

Oostenrijkers hebben meer discipline dan Belgen

We kijken tussendoor ook hoe uitgeweken inwoners van Heusden-Zolder het in deze periode stellen. Zo ook Heusdenaar André Leers die al vele tientallen jaren in Oostenrijk woont.  Daar hebben ze deze week de maatregelen iets versoepeld.  André is vandaag voor het eerst in 4 weken naar de lokale supermarkt in Bad Aussee gegaan, tot nu toe deed zijn vrouw om de paar dagen de inkopen. "De Oostenrijkers houden zich massaal aan de voorschriften en handelen bezonnen. Dat is echt mooi om te zien. Men blijft vriendelijk en houdt afstand. Er was weinig volk in de supermarkt en iedereen draagt een mondmasker, die zijn verplicht, ook op het openbare vervoer. Bijna iedereen heeft een zelfgemaakt mond-neus masker op. Mijn jongste dochter heeft de mondmaskers voor de hele familie genaaid met de naaimachine van grootmoeder. Van in het begin heeft de regering de mondmaskers goed gecommuniceerd en er op gewezen, dat het geen medische mondmaskers moeten zijn. Virologen van de MedUni Wenen zien het nut ervan wel degelijk in."

Laag sterftecijfer

Oostenrijk heeft een uiterst laag corona-sterftecijfer in vergelijking met België, ook daar zijn de COVID-19 sterfgevallen in de rusthuizen meegeteld. "Het is mooi weer hier, ik zou graag gaan zeilen, maar het sportleven ligt stil. De sportverenigingen houden zich aan het verbod, maar vandaag heeft de minister van sport verklaard, dat er vanaf 1 mei de outdoor activiteiten mogen plaatsvinden." Over grotere events bestaat nog politieke discussie.

Vakantie in het binnenland

Ook heeft Bondskanselier Kurz verklaart, dat buitenlandse reizen niet kunnen, zolang er geen medikament tegen corona is, en hij heeft gevraagd, dit jaar de vakantie in het binnenland door te brengen. "Geen probleem," aldus André, "gezien Oostenrijk voor meer dan 70% uit bergen en wouden bestaat, en daardoor heel dun bewoond is. De meeste mensen wonen geconcentreerd in de steden. Wat ik met spijt moet zeggen: met ontzetting kijkt men hier naar België en men begrijpt niet, dat 10 keer meer mensen sterven als in Oostenrijk. Oostenrijk heeft geslapen zoals ieder ander land, maar Ischgl was een kaakslag. Vanaf dat ogenblik is men hier kordaat en efficiënt opgetreden."
53525