Pieter-Jan Vliegen houdt van het zwaardere werk

Pieter-Jan Vliegen houdt van het zwaardere werk

Alle ogen van de cyclocrossliefhebbers zijn morgen op de Koppenbergcross gericht, ook Heusdenaar Pieter-Jan Vliegen komt daar aan de start bij de beloften. En met een zekere gretigheid want zware crossen met hoogteverschillen en veel bochtenwerk liggen Pieter-Jan, daar mag voor hem trouwens ook best wat modder of zand mee gemoeid zijn. "Als het maar geen saai parcours is."

Sinds begin dit veldritseizoen rijdt de ondertussen 18-jarige bij de beloften, eigenlijk van op een ogenblik dat hij nog junior was waardoor hij het moet opnemen tegen renners die ruim 4 jaar ouder zijn. Hij heeft ondertussen wel al een tiental jaren ervaring, want hij begon toen hij amper 8 was. Dat Pieter-Jan talent heeft, staat buiten kijf, getuige daarvan zijn 5 overwinningen in de jeugdreeksen. Veldrijden is zijn ding en ook enige doel in het wielrennen, hij droomt ervan ooit prof te worden in een topteam, hoewel plezier hebben in de sport ook belangrijk is voor hem. Hij betwist nog wel wat mountainbike- en wegwedstrijden maar die staan in het teken van de voorbereiding op het veldritseizoen.

Nationale selectie


Tegenwoordig maakt hij deel uit van het jongerenteam van AA Drink. Maar Kris Wouters, de ploegleider van Telenet Fidea, is zijn coach. Hij geeft hem trainingsschema's, bespreekt met hem de wedstrijden, en laat hem om de 2 weken deelnemen aan de groepstraining van Telenet Fidea, waardoor Pieter-Jan zich met sterke renners kan meten. Dat ook de wielerbond in hem gelooft, bewijzen zijn selecties voor onder meer het nationale team voor de wereldbeker, eerst bij de junioren en bij de beloften zit hij ook alweer in de B-selectie.

 De eerste wedstrijden bij de beloften waren wat moeilijker door de overgang. "Het tempo ligt er iets hoger, na de bochten wordt altijd snel opgetrokken en de fiets gaat sneller op de schouder. Toch hoop ik dit seizoen mijn niveau te kunnen aanhouden, in Zonhoven en Ruddervoorde reed ik telkens goed, maar had materiaalpech. En de koers in Koksijde was alvast een goede verkenning van het BK-parcours.”

Studies

Ondertussen studeert Pieter-Jan Vliegen in Geel, waar hij een bacheloropleiding elektromechanica volgt. Een soort topsportstatuut geeft hem de mogelijkheid om in januari - het hoogtepunt van het veldritseizoen - bijvoorbeeld de examenregeling wat aan te passen. Maar nu dus eerst morgen de Koppenberg overwinnen.37065