Chaos in OCMW-raad: vast bureau afgevoerd

De OCMW-raad is vanavond in een complete chaos verlopen en in een sfeer van verwijten en procedurediscussies. Het begon al meteen toen Hendrik Huyghelier (onafh) en Jo Melotte (NHZ) de gewijzigde agenda afwezen omdat die volgens hen niet binnen de wettelijke termijn aan het publiek was bekendgemaakt. OCMW-voorzitter Elke Gijbels wilde heel de raad verdagen maar ze ving bot. Daarop werd eerst de oorspronkelijke agenda afgewerkt waarbij ook op de moeilijke financiële situatie van het OCMW gewezen werd. Ondertussen was het een zenuwachtig komen en gaan van ambtenaren, raadsleden en andere partij-afgevaardigden die talrijk aanwezig waren. Dan schorste Elke Gijbels de raad 10 minuten voor overleg met de secretaris. Nadien werd dan toch de laatste versie van de agenda afgewerkt omdat de raadsleden die volgens hen wel binnen de wettelijke termijn kregen.

Vast bureau

Centraal stond uiteraard de afschaffing van het vast bureau, omdat de voorzitter vindt dat zij daarin niet gerespecteerd wordt en door voorafgaandelijke vergaderingen buitenspel wordt gezet. Lutgarde Hermans (NHZ) voelde zich daardoor zwaar beschuldigd en zei dat het vast bureau altijd loyaal en correct heeft gewerkt. Hendrik Huyghelier vond dat de communicatie fout loopt omdat de agenda voor het bureau steevast te laat wordt bezorgd en hij wees erop dat ook de N-VA vooraf vergaderde. Jo Melotte probeerde de andere partijen nog te overtuigen om het bureau niet weg te stemmen omdat de goede werking van het OCMW en het bijzonder comité in het gedrang komen. Marc Vanderstraeten (CD&V) zei dat hij het schaamrood op de wangen kreeg over al de verwijten, dat er een gebrek aan vertrouwen is en dat de relatie tussen OCMW en gemeente totaal verziekt is. Leon Steenberghs (Vlaams Belang) tenslotte vond het pijnlijk dat de politieke situatie van de gemeente is overgewaaid naar het OCMW en dat het een schande is dat er in het belang van de bevolking niet aan één zeel getrokken wordt.

Hulp van Vlaams Belang

Toch werd er gestemd: N-VA en CD&V stemden met de hulp van het Vlaams Belang het vast bureau weg. De andere partijen reageerden woedend. Ze probeerden nog een amendement voor te leggen zodat voor de rest van de legislatuur geen nieuw bureau meer kan geïnstalleerd worden, maar ook dat werd van tafel geveegd. Daarop verlieten NHZ, SP.A en de onafhankelijke de vergadering. Maar er komt zo goed als zeker een klacht bij de gouverneur.17459