Heusden-Zolder: 40 keer op de erfgoedkaart

Heusden-Zolder: 40 keer op de erfgoedkaart

Er is vandaag veel te doen over de erfgoedkaart van minister-president Bourgeois - ook bevoegd voor erfgoed - en waarover morgen een openbaar onderzoek start. In Limburg gaat het om bijna 6000 relicten en ruim 60 bouwkundige gehelen. Voor Heusden-Zolder is de lijst al bij al niet zo lang.

Bij de relicten staan 34 gebouwen. Daarbij zitten uiteraard heel wat mijngebouwen, 6 parochiekerken, de kastelen, het jachtwachtershuis op Terlaemen, hoeves in de Witte Barier, Stenenbrug, Zandstraat, het Woutershof, de kapellen in de Sint-Annastraat en de Poorthoevestraat en de Sint-Janskapel, de watermolens op Molenveld en langs de Meylandtlaan, een tweegezinswoning uit 1924 in de Bovenstraat, het modernistisch woonhuis Jalon aan de Sterrenwacht en het notarishuis in de Dorpsstraat dat omgevormd is tot klooster.

Daarnaast heeft Heusden-Zolder ook 6 bouwkundige gehelen op de lijst: de steenkoolmijn, de wijken op Lindeman, Op 't Einde, Mommeplas, tuinwijk Berkenbos, de ingenieurswoningen, de sociale woningen uit 1950 in de Hoensbroeckstraat-Schaapsweg. Het openbaar onderzoek loopt tot 31 juli.34455