Ook OCMW's doen aan zonevorming

Ook OCMW's doen aan zonevorming

Het OCMW van Heusden-Zolder gaat een eerstelijnszone vormen samen met Houthalen-Helchteren, Lummen, Halen en Herk-de-Stad. De Vlaamse overheid had begin van de zomer een oproep gelanceerd om samen te werken om zo beter op de chronische zorgnoden van een - alsmaar oudere - bevolking in te spelen. Het is de bedoeling om zones te vormen met tussen 75.000 en 125.000 inwoners. Als een lokaal OCMW in eigen gemeente geen oplossing vindt voor een probleem of zorgbehoefte, kan ze dat op het niveau van de zone aankaarten.

De zone in West-Limburg komt er op voorstel van de huisartsenkringen. Alles wordt gecoördineerd en beheerd door een zorgraad. Die moet de zorgaanbieders uit verschillende disciplines stimuleren om in teams samen te werken, het is ook de bedoeling om voor de verschillende beroepsgroepen tot een kringwerking te komen. Alles rond preventie, genezing, rehabilitatie, begeleiding, ondersteuning in welzijn en gezondheid moet op elkaar worden afgestemd, ook in samenwerking met Kind & Gezin, het CLB, bedrijfs- en milieugezondheidszorg.

Er moet ook meer werk gemaakt worden van geïntegreerde zorgplannen voor personen met een zorgnood. De zorgraad moet de OCMW's en gemeenten ook ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van het lokaal sociaal beleid.35575