Heusden-Zolder sluit aan bij EDC-card

Heusden-Zolder sluit aan bij EDC-card

Het gebeurt maar zelden dat een punt van de N-VA-oppositie op de gemeenteraad wordt goedgekeurd, maar gisteravond aan het eind van de vergadering was dat toch het geval voor de EDC-kaart. Het gaat om de de European Disability Card. Het punt was voorbereid door OCMW-raadslid Bjorn Winters en voorgebracht door Ann Leyssens. De EDC is vergelijkbaar met een studentenkaart maar dan voor personen met een handicap.

Die kunnen met de kaart hun beperking bewijzen en bij musea, pretparken, toeristische verblijven… genieten van bepaalde maatregelen om hun bezoek te vergemakkelijken. Het kan bijvoorbeeld gaan om kortingen, brochures in eenvoudige taal, vlottere toegang tot attracties, assistentie, gespecialiseerde gidsen,... . Enkele buurgemeenten zijn al toegetreden en ook in 7 andere Europese landen wordt de kaart aanvaard.

Door zich nu ook aan te sluiten, engageert de gemeente Heusden-Zolder zich om zowel de eigen instellingen als andere organisaties aan te porren om maatregelen te nemen voor mensen met een EDC-kaart. Wie zelf denkt voor zo'n kaart in aanmerking te komen, kan die aanvragen bij de FOD Sociale Zaken of de VAPH.39194