DOORPRIKT: genoeg spelletjes, nu echt spelen

DOORPRIKT: genoeg spelletjes, nu echt spelen

Eind goed, al goed, zou je denken. Na een turbulente week is de kogel door de binnenspeeltuin. Maar geloof me, heel het project is door het oog van de naald gegaan en heeft tot op vandaag op losse schroeven gestaan. Eerst ondermijnd door kortzichtigheid en daarna werd de oplossing nog even ondergraven door dorpspolitiek.

Gelukkig hebben mensen die boven en buiten dat alles staan, bemiddeld en zo heeft uiteindelijk dan toch het gezond verstand gezegevierd. De fase van gehakketak ligt nu achter de rug. Er blijven wat blutsen in politieke carrosserieën en krassen op het Heusden-Zolders imago.

Maar kunnen we ook iets leren uit deze kwestie. Jazeker. Ten eerste moet het gemeentebestuur blijven inzetten op het aantrekken van goede projecten maar tegelijk de projectontwikkelaars vooraf ook goed informeren – zoals bijvoorbeeld over verplichte pre-archeologische onderzoeken – zodat ze achteraf niet voor onaangename (financiële) verrassingen komen te staan. Ten tweede kun je als projectontwikkelaar mogelijke bezwaren vooraf ontmijnen door zo vroeg mogelijk te communiceren en in dialoog te gaan met alle betrokkenen. Ten derde kun je bij meningsverschillen veel oplossen door in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren. En ten vierde, als het toch in het slop geraakt, kan een buitenstaander zonder belangen, de partijen makkelijker naar een compromis modereren, dan politici dat kunnen.

De initiatiefnemers van Tarzan & Jane moeten zich nu reppen. Er is heel wat tijd verloren gegaan en helaas kost het intussen ook meer dan voorzien. Even afwachten of het lintje nog net voor de verkiezingen zal geknipt worden. Het hoeft niet persé, want eenmaal alles goed verloopt probeert iedereen het politiek te recupereren. Laat het nu maar verder uit de electorale sfeer. Eerst het circus daarna de speeltuin. Tarzan en Jane kunnen ondertussen hun tijgervelletjes al laten strijken.
(Dirk Reynders, Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
39923