DOORPRIKT: Bruggen en kloven

DOORPRIKT: Bruggen en kloven

In een samenleving zijn altijd verschillende actoren aanwezig. Zo heb je bruggenbouwers en kloofhouwers. In Heusden-Zolder zijn beiden actief. Er zijn mensen in verenigingen, gemeentediensten, scholen, moskeeverenigingen, kerken, ... die zich inzetten om bruggen te slaan tussen gemeenschappen, om het samenleven en het onderlinge respect te bevorderen. Daarnaast heb je andere groepen die voortdurend inhakken op de fundamenten van onze maatschappij , zodat de kloven breder worden en de bruggen weer instorten: onverdraagzame autochtonen die zich bedreigd voelen, maar aan de andere kant een schijnbaar groeiende groep van allochtone afkomst die lak heeft aan de regels en voorschriften, en geen respect toont voor de omgeving waarin ze leeft.


Zo waren de gebeurtenissen van zondagavond weer maar eens een opgestoken middenvinger naar de samenleving. Neen, niet omdat er gefeest werd op zich. En ook hoeft niemand zijn afkomst te verloochenen. Maar ondanks alle oproepen om het rustig te houden - ook in hun eigen milieu – heeft een groep Turken wegen geblokkeerd. Meer nog, vanuit andere mijngemeenten - waar het rustig bleef - kwamen ze afgezakt naar de speeltuin die Heusden-Zolder heet, om hier wat te komen dollen. Goed wetende dat het niet was toegelaten, en goed wetende dat het enorm veel agitatie bij de rest van de bevolking zou oproepen.

En zo zien de bruggenbouwers weer maar eens hun moeizaam opgebouwde pijlers in de uitdeinende kloof wegzinken. Gemeentebestuur en politie kijken voor een stuk machteloos toe. En hoewel we allerminst pleitbezorgers van machtsvertoon en harde maatregelen zijn, moet maar eens eindelijk duidelijk gemaakt worden wie hier de lakens uitdeelt en wie de regels doet naleven. Het stemgedrag van afgelopen zondag bewijst dat ze nood hebben aan een sterke leiding, tijd dus om die behoefte ook op het lokale vlak in te vullen.

Zoniet zullen bepaalde groepen bij elke nieuwe gelegenheid, de situatie nog meer verzieken in Heusden-Zolder. Een bekommernis die trouwens wordt gedeeld door moskeeverantwoordelijken, heel wat handelaars en oudere Turken. Zij beseffen wél dat hun aanhang, hun families en hun kleinkinderen nu en later niet vooruitkomen in een verdeelde maatschappij.

En tot slot nog even dit: de heibelmakers en oproerkraaiers die denken met hun bedreigingen en intimidatie indruk te maken op ons, moeten weten dat de persvrijheid een grondwettelijk recht is. En dat hoor je te respecteren. Dit is onze job, dit is ons werkterrein en voor niets of niemand zullen we een stap terugzetten.
(Dirk Reynders, Internetgazet Heusden-Zolder)
40401