Afscheid van de politiek: Marc Swevers

Afscheid van de politiek: Marc Swevers

Voor Marc Swevers, de huidige voorzitter van de gemeenteraad, is het morgen zijn laatste zitting. Al is dat in zijn geval misschien eerder voorlopig, want hij sluit het politieke hoofdstuk nog niet af.

Na de verkiezingen van 2000 debuteerde Marc Swevers in de gemeenteraad als één van liberale verkozenen. Hij heeft er dus 3 legislaturen met ongever 180 gemeenteraden opzitten. Tussen 2007 en 2012 was hij schepen van toerisme, lokale economie, markten, verkeer en integratie.

Op de verkiezingsavond in oktober 2012 was hem in eerste instantie een schepenmandaat toegezegd , als hij als enige Open VLD-er de coalitie versterkte. Toen een tijd later de SP.A erbij werd gehaald, kreeg hij het voorzitterschap van de gemeenteraad.

Parkeerbeleid en markt

Vooral uit zijn periode van schepen houdt hij een aantal goede herinneringen over aan realisaties die toen op de sporen zijn gezet. "We hebben een stabiel en rechtvaardig parkeerbeleid uitgewerkt en een reglement voor het parkeren van vrachtwagens. De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur voor de plaatselijke middenstand is een belangrijk netwerkmoment geworden. En we hebben nu eindelijk een goed georganiseerde markt op het mijnterrein." 

En zijn grootste teleurstelling? Dat wij in de loop van deze legislatuur als meerderheidspartij aan de kant werden geschoven nadat er in 2016 een voorakkoord werd gesloten door de nieuwe toekomstige meerderheid." 

LAT-relaties

Ook Marc Swevers ziet een evolutie die de lokale politiek beïnvloedt. "Het maatschap tussen de raadsleden van verschillende partijen heeeft plaatsgemaakt voor LAT-relaties waar het vertrouwen ver zoek is." Ook al is hij er in januari niet meer bij in de volgende gemeenteraad, dat betekent nog niet dat Marc Swevers de politiek vaarwel zegt, want hij blijft alleszins lid van Open VLD.44052