Het weer: het wordt kouder

Na de doortocht van een storing volgende nacht, wordt in een noordelijke hoogtestroming onstabiele en koude lucht over onze streken aangevoerd. Buien komen daarbij gemakkelijk tot ontwikkeling en met de koude bovenluchten krijgen de buien een winters karakter. De volgende dagen stabiliseert de atmosfeer door de gunstige invloed van een hogedrukgebied. Het wordt echter nog wat kouder en tijdens de nachten vriest het algemeen.
Vandaag hebben we een droge en winderige dag achter de rug. Morgen wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Verspreid vallen er een aantal buien die lokaal worden vergezeld van korrelhagel, korrelsneeuw of zelfs natte sneeuw. Tussen de buien door, kan de zon af en toe tevoorschijn komen. Het is eerder fris bij maxima rond 5 graden en er staat een matige tot vrij krachtige west-noordwestenwind, met rukwinden tot 50 km/u.
Vrijdag is de zon geregeld van de partij in de voormiddag. Na de middag komen er meer wolken opzetten, maar het blijft droog. Het kwik bereikt een graad of 4. Matige wind.
Zaterdag vriest het algemeen in de ochtend. Nadien komen de maxima uit op 3 graden. Het is wisselend bewolkt en overwegend droog.
Zondag is de zon geregeld aanwezig en het blijft droog. Na een koude vriesnacht bereikt het kwik 3 graden. Zwakke wind.
Na het weekend blijft het koude weer aanhouden. Overdag komt het kwik enkele graden boven het vriespunt uit en tijdens de nacht vriest het algemeen. Meestal is het droog met ook ruimte voor de zon, maar op dinsdag lijkt er een kans te zijn op enkele sneeuwvlokken. Voorlopig geven de weermodellen echter geen grote neerslaghoeveelheden. (Michel Nulens - Meteoservices)44402