Fake aan de orde op Erfgoeddag

Fake aan de orde op Erfgoeddag

Zondag is het Erfgoeddag en die draait dit jaar rond het thema 'Fake?' Of het met het thema te maken heeft, weten we niet, maar in Heusden-Zolder valt één en ander te beleven. De Heemkundige Kring van Zolder stelt zich de vraag of het schilderij 'Christus aan het Kruis' in de Sint-Vincentiuskerk een echte Anton van Dijck of niet. De ontdekking van het schilderij was destijds aanleiding voor de oprichting van de heemkunde kring. In de kerk kun je het doek bekijken, gecombineerd met een kerkbezoek. In museum Woutershof loopt ook een tentoonstelling over 'de voorlopige geschiedenis van de Zolderse Van Dyck'. Doorlopend van 10 tot 18 uur.
Zondag wordt ook de fietstocht 'In het spoor van de bloedende hostie' geopend tussen Herckenrode, Viversel en Lummen. Je kunt uiteraard heel de dag de route volgen, maar de vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert om 13u30 aan de kerk van Viversel een begeleide tocht. Deelnemen is gratis, de deelnemers krijgen een brochure met fietskaart en de gidsen geven de nodige uitleg.
De vzw Het Vervolg brengt tijdens een wandeling op het mijnterrein de legende van Leyn Wecks de putheks weer tot leven. Vertrek om 10 en om 13 uur, het aantal plaatsen is beperkt, vooraf inschrijven op 089-86 58 804783