De sound van Senegal en Madagaskar in Muze

De sound van Senegal en Madagaskar in Muze

Vrijdag 30 april kan Muze opnieuw uitpakken met een exclusief dubbelconcert voor België: het duo Tarika Sammy (foto) uit Madagaskar en Les Frères Guissé uit Senegal. Beiden vertolken de fusie tussen de tradities en spiritualiteit van hun land enerzijds en de wereldtaal van de folkmuziek anderzijds.
Les Frères Guissé zijn drie broers afkomstig uit de streek Fouta Tooro in het noorden van Senegal, een regio die bekend staat om haar rijke muziekcultuur en sterk verbond is met het leven rond de Sénégal Rivier. Muziek, de Pekaan, is er de rode draad door het gemeenschapsleven. De liedjes van de Frères Guissé zijn geëngageerd en klagen onder meer kinderarbeid en vrouwenonderdrukking aan.
Tarika Sammy zijn de twee neven Sammy & Bosco uit zuidelijk Madagaskar, de thuisbasis van de marovana (een houten plank met metalen snaren aan beide zijden) en de lokanga (soort viool). Al vanaf jongs af zijn de neven intensief bezig met traditionele muziek. Zo leerden ze concertina spelen van hun grootvader en hoe ze de zuidelijke ritmes in hun muziek konden laten doorklinken. De muzikantenspelen op elk instrument dat ze in handen krijgen, zijn beiden begaafde liedjesschrijvers en maken al hun bijzondere instrumenten zelf. Na het concert is er nog een ‘Senegal Special’ van de deejays Zé Dabjar Orchestrar.Tickets: € 18, € 16, tot 12 jaar gratis. 4847