Technologie is de derde hand bij Bewel

Technologie is de derde hand bij Bewel

Bij Bewel in Heusden-Zolder doet de high-tech zijn intrede. De vestiging hier is gespecialiseerd in elektro-montage in opdracht van andere bedrijven. “Wij schakelen altijd de 2 handen van onze medewerkers in, maar door complexere productieprocessen, moeten we een beroep doen op een derde hand, in de vorm van technologie. Dat zal het aantal arbeidsplaatsen niet verminderen, integendeel,” legt algemeen Johan Bongaerts uit. Bewel kwam in contact met technologiebedrijf Arkite uit Genk. En met de hulp van twee leerlingen van technische school Mosa RT uit Maaseik, die er hun eindwerk van maakten, kwam een proefopstelling tot stand.

Kleuren

“In dit geval gaat het om een stuurkast assembleren. Op het scherm krijgt de medewerker bij elke stap eenvoudige instructies te lezen, vergezeld van een foto of filmpje. Bovendien licht de software met kleurvakken het materiaal ( schroevendraaier, kabel) op dat in elke stap nodig is. Tenslotte controleert een sensor of een handeling juist is uitgevoerd,” licht Jan Vrancken van Arkite toe.

Cobots

De proefopstelling waar verschillende medewerkers al vlot mee omgaan, blijft tot eind deze zomer staan, daarna is het de bedoeling om die effectief in het productieproces in te schakelen. Ze kijken ook al uit om de technologie in andere vestigingen en bij ander werk te gebruiken. Deze cobot – colloboratieve robot – is maar één stap in de vooruitgang binnen het bedrijf: ze werken rond ‘smart’ werkposten, er gebeurt onderzoek naar de mogelijkheden van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) en er wordt een R&D-expert aangeworven die op zoek moet naar gepaste technologieën. Bewel telt op dit moment 1800 personeelsleden, het heeft zelf 9 vestigingen maar 35 % van de medewerkers is extern aan de slag bij 22 verschillende bedrijven.
47464