Wielerpiste moet over drie jaar openen

Wielerpiste moet over drie jaar openen

Op Circuit Zolder zijn zaterdagmorgen de plannen voor de nieuwe overdekte wielerpiste voorgesteld. Het was de afgelopen jaren een moeilijk parcours, maar de financiering is nu rondgeraakt en er is een consortium aangeduid dat tegen 2023 het complex klaar moet hebben. "Een fantastisch hefboomproject dat zowel de Vlaamse topsport als de breedtesport naar een hoger niveau tilt”, zegt Vlaams minister van sport Ben Weyts. Op dit moment heeft Vlaanderen twee overdekte wielerpistes, allebei in Gent, waarvan maar één voldoet aan de UCI-normen voor EK's en WK's. De piste op circuit Zolder zal ook geknipt zijn voor de organisatie van Europese en wereldkampioenschappen. Daarnaast moet het uiteraard een belangrijk trainingscentrum vormen. Het gaat om een complex van 15.000 m². Binnen de piste komt er ook een middenplein met 4 sportunits, buitenkant een tribune voor 2000 personen, daarnaast wordt ook een topgymnastiekhal geïntegreerd, en een medisch centrum. Ook G-sporters kunnen er terecht. 

21 miljoen euro

Het geheel kost ruim € 21 miljoen. Vlaanderen investeert  € 6 miljoen in de bouw van deze nieuwe topsportinfrastructuur én zal jaarlijks nog eens tot € 1,3 miljoen op tafel leggen voor de exploitatie. Ook Heusden-Zolder, LSM (Limburg Sterk Merk), Cycling Vlaanderen, de Koninklijke Belgische Wielerbond, vzw Cycling Friends en de Nationale Lotterij investeren in dit project. 


“Dit wordt een prachtig nieuw uithangbord voor Vlaanderen en voor onze wielersport”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Deze topsportinfrastructuur zal internationale uitstraling hebben. Elke wielergekke Vlaming zal er zijn hartje kunnen ophalen.” 
Jan Peumans, voorzitter vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder: “Ik ben bijzonder trots dat we dit sportproject, dat in België zijn weerga niet kent, zullen kunnen realiseren. Dankzij het harde werk van velen en van vele jaren beschikt Vlaanderen binnenkort over een fantastisch nieuw sportcomplex.”
“Een overdekte velodroom met olympische allures en multifunctioneel sportcomplex vormt een bijkomende troef voor Limburg als fietsprovincie”, zegt Tom Vandeput, voorzitter raad van bestuur LSM. “Het zal Limburg een extra impuls geven, zowel economisch, toeristisch als sportrecreatief.”

Sportinfrastructuur voor Heusden-Zolder

“We zijn in Heusden-Zolder bijzonder tevreden dat dit project er nu komt”, zegt burgemeester Mario Borremans. Een middenplein van 3.000m², een kwalitatieve sportvloer en een gymhal van meer dan 1.000m² voor de lokale clubs, tillen onze sportinfrastructuur naar een nieuw niveau.”
Jacques Heynen, voorzitter vzw Circuit Zolder:  "Met de terugkomst van de DTM (Deutsche Tourenwagen-Masters) hadden we nood aan een aangepast medisch centrum. Het is prachtig dat dit geïntegreerd wordt in dit project en de verbinding zal vormen tussen de nieuwe state-of-the-art velodroom en Circuit Zolder.”
“Het realiseren van de velodroom was na mijn wielercarrière een nieuwe droom. Hier kunnen we heel wat meer jongeren helpen bij hun ontwikkeling”, zegt Marc Wauters, voorzitter vzw Cycling Friends.

Wie gaat het doen?

De bouw is toegewezen aan het 'Consortium Wielerdroom'. Dat bestaat uit  architecten Aviapartners-Architects & Planners bvba - ontwerpers van de pistes in Gent en Roubaix - en DBV-Architecten Multiprofessionele Architectenvennootschap bvba uit Hasselt. Daarnaast zijn er de aannemers Vanhout nv, Houben nv en Sweco. Het ontwerp komt van Velotrack International FZE die onder meer de piste in Grenchen heeft getekend.
(foto's Michiel Reynders)59320