Het weer in Heusden-Zolder

Nieuwe hittegolf in de maak

Na de doortocht van een buienlijn, neemt een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland, positie over de Britse Eilanden en breidt de volgende dagen verder uit richting Denemarken en later de Scandinavische landen. Hierbij staat er gedurende een lange periode zonnig, warm en vooral droog weer op het programma. Sterker nog, na het weekend wordt de kans op een hittegolf erg groot.

Vrijdag (05/08) is de afkoeling na de buien in de ochtend zeker welkom. Er is kort na de middag nog kans op een plaatselijke bui, maar daarna blijft het droog en is er steeds meer zon. Bij een matige noordelijke wind, zijn de maxima eerder bescheiden en komen uit op 22 of 23 graden.

Zaterdag (06/08) staat er hoge luchtdruk op de barometer. Het blijft droog en de wolken zijn in de minderheid, al komen er soms wel enkele hoge wolkenvelden voor of een stapelwolkje. De wind waait zwak, later matig uit het noordoosten en voert eerder koele lucht aan. De maxima liggen rond 22 of 23 graden.

Zondag (07/08) wordt een zonovergoten dag. Slechts af en toe verschijnt er een wolkje aan de blauwe hemel. De noordoostenwind spant aan tot matig en de maxima komen uit op een aangename 24 graden. 

Maandag (08/08) is het helder of licht bewolkt en opnieuw kan de zon van de vroege ochtend tot de late avond het weerbeeld overheersen. Het wordt zomers warm bij 26 of 27 graden. 

Dinsdag (09/08) is het al zon wat de klok slaat. Later op de dag is een hoge wolkensluier mogelijk, maar die hindert de zon helemaal niet. Het kwik kan nog wat hoger oplopen bij gemiddeld 28 graden. 

Vanaf woensdag geven een aantal weermodellen tropische maxima aan van 30 of 31 graden. Dat zou dan aanhouden tot en met het weekend. Indien deze weermodellen gelijk hebben, wordt dat een hittegolf. Michel Nulens – Buienradar74817