Archief juni 2011

dit-weekend-provinciale-guldensporenviering

Dit weekend provinciale Guldensporenviering

Dit weekend staat de provinciale Guldensporenviering op het programma. Het start morgenavond om 18 uur met de opening van de 11-daagse beeldententoonstelling 'Beeldig Limburg' in Duurzaam Bouwen met werk van Jo Agten, Marie-Josée Drees, Inge Hendrix, Francois Joré, Martha Lambrechts, Jan Peirelinck, Bruno Ramaekers, Salvator Scavone, Tim Smeulders, Viviane Swennen, Eddie Symkens, Staf Timmers, Erwin Vaes, Guy van Assche, Jeanine Vandebosch en Robert Vandereycken. De vernissage (…) Lees het hele bericht

financien-ter-discussie

Financiën ter discussie

Vlak voor de zomervakantie was het vanavond niet bepaald één van de boeiendste gemeenteraden om te volgen. De goedkeuring van een marktconsultatie voor de uitgifte van thesauriebewijzen zorgde nog voor de meeste commotie. Het gaat om een erg technisch verhaal waarbij zo'n 25 miljoen euro vreemd - en dus terugbetaalbaar - geld wordt binnengehaald. Nieuw-fractieleider Tony Beerten wond zich daar danig over op en het kwam tot een felle woordenwisseling met burgemeester Claes. (…) Lees het hele bericht

fietser-gewond-bij-botsing

Fietser gewond bij botsing

Rond 15 uur zijn in de Jeugdlaan in Viversel en een fietser gebotst. De fietser, een man van 76 uit Heusden-Zolder, werd gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

sergio-verrassingsgast-op-school-s-out-party

Sergio verrassingsgast op School 's out party

In het Sint-Franciscuscollege hebben ze met een formidabele 'School 's out party' op de Berkenvelden traditiegetrouw een dol punt gezet achter het schooljaar. Dat gebeurde opnieuw in een heuse festivalsfeer met optredens van leerlingen en leerkrachten, met een collectieve 'lay down', met water en schuim én een verrassingsoptreden van niemand minder dan Sergio. Wellicht geen prototype van de voorbeeldige student, maar wel nog altijd showbeest eerste klas.(Meer foto's van Rudi Coomans)

45-bestuurders-te-snel

45 bestuurders te snel

Na klachten van buurtbewoners voerde de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles uit in Sluisbamd, Witte Barrier en Koolmijnlaan. 411 wagens werden gecontroleerd. 45 bestuurders reden te snel.

afscheid-van-de-lagere-school-slot

Afscheid van de lagere school (slot)

Bij Heideland in Viversel stonden de leerlingen sjiek uitgedost voor hun afscheid van de lagere school en van hun juffen Mia (L4) en Rita (S6). Firdaouss Lamrabat, Dana Gybels, Marijke Toth, Tim Meyen en Fatik Cayiroglu.

afscheid-van-de-lagere-school-17-2

Afscheid van de lagere school (17)

In gemeenschapsschool 't Bergske zit de lagere school er helemaal op voor de leerlingen van juffrouw Roberta Knops. Ipek Guney, Muhammed Senturk, Batuhan Mus, Aysenur Cortuk, Aygül Atmaca, Ferhat Baydar, Eminegül Ozkoçak, Berkan Duran, Dhilal Baghoudi, Karim Amzil, Sultan Erogan, Selen Sevencan en Eren Sekban.

ook-kleuters-studeren-af-1

Ook kleuters studeren af

De oudste kleuters van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden namen op gepaste wijze afscheid van de kleuterschool. In september maken ze immers de overstap naar het eerste leerjaar. Vandaag serveerden ze een mooi feest aan ouders, juffen en de andere kleuters. Uitgedost als heuse professoren brachten ze een mooi en emotioneel lied waarna ze hun kleuterdiploma in ontvangst namen. En daarna volgde uiteraard een receptie.

vandaag-gezien-29-juni-2011

Vandaag gezien

Dit is een zweefvlieg, maar ze is wel even tot stilstand gekomen op een bloem. (foto Jan Leijskens)

laatste-fietsexamens-zijn-afgelegd

Laatste fietsexamens zijn afgelegd

In basisschool Reitveld (Boekt) legden de zesdejaars vandaag hun fietsexamen af. Het 7 km lange parcours omvatte alle mogelijke verkeerssituaties inclusief het gebruik van verkeerslichten. 28 leerlingen doorstonden de proef en krijgen een fietsdiploma. Politie en gemeenschapswachten overtuigden de overblijvende scholen om deze praktische verkeersproef ook in hun omgeving te laten plaatsvinden. Het resultaat is dat 259 leerlingen van 10 basisscholen als afgestudeerd in de fietskunde mogen beschouwd worden.

supersonic-festival-70-artiesten-op-8-podia

Supersonic Festival: 70 artiesten op 8 podia

Op zaterdag 3 september heeft op Circuit Zolder het Supersonic Festival plaats, een gloednieuw dancefestival tijdens de 24 uur van Zolder. Het wordt georganiseerd door Star Events samen met MNM dat het festival grotendeels uitzendt. Er wordt gewerkt met 8 podia en liefst 70 artiesten. waar uiteraard plaats is voor uiteenlopende genres: hardstyle, house & technhouse, retro by Bonzaï, Atmoz Clubbin', dubstep by Loop & Untitled en urban r&b, de mainstage valt (…) Lees het hele bericht

onweer-bleef-rustig-in-heusden-zolder

Onweer bleef rustig in Heusden-Zolder

Terwijl in Beringen straten onder liepen en bij Ford Genk de nieuwe auto's deuken van de hagel opliepen, bleef Heusden-Zolder ondanks de zware donderslagen gespaard van onheil. Al bij al kwamen er bij de brandweer 3 oproepen binnen en dan nog voor kleinigheden. Aan de bliksem zal het nochtans niet gelegen hebben, zo blijkt uit de foto's die ons hebben bereikt. (foto Gust Put (boven) en meer foto's van Gust Ischen, Yves Maex en Andy Brepoels)

het-weer-flinke-afkoeling

Het weer: flinke afkoeling

De volgende dagen domineren koelere maritieme luchtstromingen het weerbeeld. Het kwik komt een flink stuk lager uit en het wordt licht wisselvallig. Vaak is het echter wel droog.
Vandaag ruimt de wind naar het noorden en voert koelere lucht aan. Het kwik stagneert op 19 graden. In de voormiddag is het regenachtig, na de middag klaart het stilaan op en is er ook wat zon.
Morgen wisselen zonnige perioden en wolken elkaar af. De kans op een bui is klein en er staat een matige (…) Lees het hele bericht

cultuurcheque-voor-jo-martens

Cultuurcheque voor Jo Martens

Zoals we al eerder meldden, is Jo Martens uit Bolderberg de winnaar geworden van de fotowedstrijd die we lanceerden bij Circo Paradiso. Jo kreeg nu een cultuurcheque ter waarde van 200 euro van Muze-directeur Tom Michielsen. Hij mag zich samen met zijn gezin op de gloednieuwe Muze-brochure storten en daaruit een aantal interessante voorstellingen in het seizoen 2011-2012 kiezen.

afscheid-van-de-lagere-school-16-2

Afscheid van de lagere school (16)

In Sint Jan Berchmans Viversel nemen de leerlingen van het 6de afscheid van de lagere school en van hun juffrouw Myriam Orens. Dennis Arckens, Chari Bammens, Silke Carolus, Tine Ceustermans, Sophie Daniëls, Robin De Plekker, Nikos Dermentzoglou, Cédric Flipkens, Céline Flipkens, Arissa Gonzalez, Jonas Hillen, Wout Horions, Martijn Mol, Bo Peeters, Maxim Pieters, Jasper Schreurs, Hanne Smeets, Tijs Tessens, Amelie Thoelen, Daimi Uldal, Kaat Vandermaesen, Eva Vissers en Dieter Warson.

afscheid-van-de-lagere-school-15-2

Afscheid van de lagere school (15)

In de school van Bolderberg zitten het schooljaar en het lager onderwijs er bijna op voor de leerlingen van de 6de klas van juffrouw Annette Palmers. Yanaika Bruyninckx, Adriaan Cartuyvels, Maryse Cromphout, Noor De Dyn, Lauren Dehollogne, Quinten Driessens, Daan Geens, Elias Gharieni, Arwin Goossens, Jonathan Gorremans, Fien Greunlinx, Eline Janssen, Julie Jennes, Giel Joris, Jason Lommelen, Lander Poelmans, Indy Schepers, Kato Switten, Jasper Teunen, Nik Tormans, Julie Van Ongeval, Lotte Verstrepen, Alex Willems, Michiel Wilms, Jorrit Windmolders en Karel Zabot.

filmverslag-dwars-door-limburg-online

Filmverslag 'Dwars door Limburg' online

Zondag organiseerde wielerclub Chasse Patat de allereerste 'Dwars door Limburg', een wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften. Bijzonder daaraan was de tour van 122 km die door een groot deel van Limburg leidde. Een beeldverslag daarvan kan je vanaf nu hier bekijken.

nieuw-onweer-met-felle-blikseminslagen

Nieuw onweer met felle blikseminslagen

Er hangen al een hele tijd dreigende wolken in de lucht en we horen het gedonder van ver aankomen. Maar om half 8 lijkt het onweer heel dicht bij Heusden-Zolder. Hier alvast de eerste bliksemschicht vastgelegd in Boekt. UPDATE Het onweer heeft voor fiks gedonder en flinke bliksemschichten gezorgd, maar van schade is tot nu toe geen sprake. Om kwart voor negen begint het weer op te klaren vanuit het westen. Toch zou het volgens de weermodellen nog heel de nacht onrustig kunnen zijn. UPDATE Kort over 22u komt er een nieuw onweer aan. Volgens de buienradar ziet het er behoorlijk uit. Enkele zware inslagen hebben in huizen de 'aardlekschakelaar' uitgeschakeld. Van schade is voorlopig nog geen sprake. (Meer foto's van Yves Maex, Leen Beunens en Gust Ischen)

waterpret-op-scholensportdag

Waterpret op scholensportdag

Vandaag had de traditionele sportdag voor de basisscholen plaats. Die konden op verschillende plaatsen allerlei sporten beoefenen, zowel binnen als buiten. Het ging over balsporten, hockey, volksspelen, fietsen, ... maar het meest succesvolle waren toch de activiteiten in en rond het openlucht zwembad. Wat wil je met deze temperaturen. Het was dan ook aanschuiven aan de waterglijbaar of het drijvend springkasteel. Andere kinderen zochten een plekje in de schaduw, gingen op de trampoline of speelden beachvolley. (meer foto's)

brabantse-cultuurcentra-bezoeken-muze

Brabantse cultuurcentra bezoeken Muze

Een 60-tal directeurs en medewerkers van de cultuur- en gemeenschapscentra van de provincie Vlaams-Brabant bezocht vandaag cultuurcentrum Muze. Ze waren vooral benieuwd naar het verhaal dat Tom Michielsen te vertellen had over Circo Paradiso en de jazzwerking in het Muzecafé. Vele centra beschouwen MUZE als een voorbeeld van hoe lokaal creatief talent een plaats kan krijgen in een cultuurcentrum met bovenlokale uitstraling. Ook de manier waarop andere organisaties bij de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-juni-2011

Vandaag gezien

En wij die dachten dat paddenstoelen iets voor de herfst waren. Onze fotograaf stootte  hier al een op een wieltje, en dat is een paddenstoelensoort die te vinden is van de zomer tot de winter. (foto Jan Leijskens)


afscheid-van-de-lagere-school-14-2

Afscheid van de lagere school (14)

In de vrije buitengewone basisschool De Linde nemen de kinderen uit 1998 afscheid van meester Gie Vrancken, juffrouwen Ingrid Timmermans en Evi Nouwen en directeur Peter Vanhamel. Furkan Yigit, Soukaina Sadik, Bjorn Jans, Yordy Vos, Kildrian Anthonissen, Brent Reynders, Touriya Bakkar, Sofyane Noujmi, Batuhan Atmaca, Hamza Dalia, Tayfun Kayar, Oguzhan Kursun, Bebi Manirakiza, Ilias Lamkharrat, Öyküm Oztunayli, Harun Varen, Derya Yildiz, Aleyna Demirel, Atakan Akbaba, Alessandro Cerigioni, Mehmet Semiz, Oktay Gönenç, Serdar Incirci, Glenn Matthijsen en Joke Massart.

afscheid-van-de-lagere-school-13-2

Afscheid van de lagere school (13)

In de gemeentelijke lagere school Beekbeemden nemen de leerlingen van het zesde leerjaar deze week afscheid van juffrouw Els Baert. Younes Abdel-Wahab, Likem Akyuz, Lenka Appeltans, Berat Bar, Feyza Bolat, Cedric Decat, Oguzhan Gungor, Fulya Kurtulus, Iris Maes, Bram Malice, Ibrahim Mavili, Jill Perceval, Selina Perrone, Beyza Pirinc, Massimo Poel, Elena Savelkoul, Bilal Sozer, Kenneth Steegen, Irem Turan, Semih Uygun, Celina Van Geel, Massimo Wautraets en Thalia Zientala.

brand-bij-hulsmans-snel-onder-controle

Brand bij Hulsmans snel onder controle

Door het snelle optreden van de brandweer is een brand bij Houthandel Hulsmans in de Bieststraat net niet op een ramp uitgedraaid. Binnen in de zaak had een heftruck geladen met een stapel hout vuur gevat. De brandweer had het vuur snel onder controle zodat uitbreiding kon vermeden worden. De heftruck is wel vernield. Het hout werd met een andere machine naar buiten gebracht en daar verder afgekoeld. (Meer foto's)

spoorweg-is-afgesloten

Spoorweg is afgesloten

Zoals aangekondigd zijn arbeiders van Infrabel vandaag van start gegaan met de werkzaamheden aan de spooroverweg op de Koerselsebaan. De balken worden er vervangen door rubberen examplaren om de geluidsoverlast terug te dringen. De spoorweg is daardoor afgesloten, er zijn omleidingen via onder meer Geenrijt en Schaapsweg, waar het nu dus bijzonder druk is. De werken zouden nog heel de week duren. (foto Michiel Reynders)

tc-zolder-verliest-nipt-interclub-finale

TC Zolder verliest nipt interclub finale

Op de tennisterreinen aan de Sport Inn stonden TC Zolder en SAS Diepenbeek tegenover elkaar in de finale van de gewestelijke interclub bij de heren. Telkens 4 spelers moesten het tegen elkaar opnemen. Opvallend is dat het daarbij zowat de twee kleinste clubs van Limburg zijn die het tot in de finale hebben geschopt. Helaas moest Zolder nipt de titel laten aan die van Diepenbeek. Na de enkels stond het 2-2. Maar de 2 dubbels werden verloren, één in super tie-break, de tweede in twee superspannende sets met het kleinste verschil. (meer foto's van Maarten Vogels)

huldiging-van-olympische-atleten

Huldiging van Olympische atleten

Enkele weken geleden hadden in Hasselt en Genk de Special Olympics plaats, zeg maar de nationale kampioenschappen voor mensen met een handicap. Ook enkele gasten van 't Weyerke namen in verschillende disciplines deel en behaalden een medaille. Ze werden gisteren tijdens de Weyerkesfeesten gehuldigd. (foto Rudi Coomans)

15-500-euro-benefietgeld-voor-t-weyerke

15.500 euro benefietgeld voor 't Weyerke

't Weyerke heeft altijd al op veel goodwill in de streek mogen rekenen. Geregeld worden allerlei benefietacties georganiseerd. Dat is ook nog eens duidelijk gebleken tijdens de Weyerkesfeesten waar initiatiefnemers - bij wijze van spreken - stonden aan te schuiven om een cheque te overhandigen. De Lourdesfietsers (foto boven) hadden met hun tocht 2.150 euro verzameld. Een Lummense voetbalclub zamelde met een benefietactie 2.500 euro in. Het loopevenement Zolderrun bracht 450 euro in het laatje. De serviceclub Kiwanis tenslotte zamelde met een eetdag en andere initiatieven 10.399 euro in.  (foto's Rudi Coomans)

vandaag-gezien-27-juni-2011

Vandaag gezien

In de aanloop naar het nieuwe seizoen testen ze momenteel bij SK Heusden 06 twee nieuwe keepers uit, de Fransman Lapin en de Engelsman Rabbit

peter-balette-assistent-coach-bij-standard

Peter Balette assistent-coach bij Standard

Vorige maand meldden we al dat er voor Heusdenaar Peter Balette geen plaats meer was als assistent-coach bij Club Brugge. Nu heeft hij onderdak gevonden bij Standard van kersvers eigenaar Roland Duchatelet. Balette wordt er assistent van José Riga. Sportief is het alleszins een verbetering voor de bescheiden Balette.

afscheid-van-de-lagere-school-12-2

Afscheid van de lagere school (12)

Meester Marcel Daniëls neemt eind deze week afscheid van zijn zesdeklassers in de vrije lagere school van Berkenbos. Noah Aerts, Verona Aquino, Yakup Burakcin, Rabia Dag, Selin Esen, Emre Karadag, Berkay Konak, Furkan Konak, Gwendoline Nijssen, Emre Özcan, Dogukan Tüysüz, Dries Ulenaers, Mirte Vanbockryck en Lars Van der Gaast.

afscheid-van-de-lagere-school-11-2

Afscheid van de lagere school (11)

In de vrije lagere school van Berkenbos zit het er deze week op voor de leerlingen van de zesde klas bij juffrouwen Annelies Daemen en Anita Haesevoets. Jeroen Beutels, Aslikan Cakran, Batuhan Cesur, Glen Claes, Celina Gonzalez, Adem Güller, Canan Kaya, Timothy Landerloos, Onur Özcan, Furkan Pinar, Laurissa Ribis, Sinar Ulgar, Alessia Urbini, Steven Vanhoudt en Celil Yildirim.

deuce-zorgt-voor-orgelpunt

Deuce zorgt voor orgelpunt

Coverband Deuce plaatste vannacht het orgelpunt achter zatte zondag. Met een repertorium dat laveert tussen stevige rockklassiekers en Hollandse meebrullers kregen het publiek aan het meezingen (nu ja, we blijven beleefd) en er werd aardig wat geswingd voor het podium. Ondertussen zinderden de decibels door de Heusdense nacht. (meer foto's)

regi-imponeert-paco-charmeert

Regi imponeert, Paco charmeert

Zeker 1.000 mensen zijn zondag naar 't Domherenhof afgezakt voor dag drie de Weyerkesfeesten, met vooral de shownamiddag als blikvanger. Daarbij stal Regi de show, maar ook Paco Garcia kon net als vrijdag het publiek bespelen. Guillaume en Mathieu waren de revelatie voor het publiek en iedereen die wilde kon in de tolwagen van de federale politie. Hoewel je dat laatste beter niet deed na een portie frieten of barbeque. (meer foto's van Rudi Coomans)

zatte-zondag-was-een-voltreffer

Zatte Zondag was een voltreffer

Het weer is zondag juist op tijd - 's middags - omgeslagen tot zomers om van Zatte Zondag een geslaagd feest te maken. Heusden-Centrum kreeg een pak feestvierders over de vloer, de terrassen zaten vol, de tapkranten en cocktailshakers draaiden onafgebroken, de muzikanten en vooral de hoofdacts op het podium zorgden voor sfeer. Louisville Slugger, Keybridge en Deuce kregen het volk aan het swingen en zo bleef de sfeer erin tot zondagavond laat. (meer foto's)

kris-vangrieken-winnaar-bij-de-masters

Kris Vangrieken winnaar bij de masters

De laatste wedstrijd van de dag, de masters, ging pas om 18u30 van start. De masters is eigenlijk een amalgaan van verschillende categorieën en leeftijden, maar waarbij daarom niet minder snel wordt gereden. Kris Vangrieken was de snelste bij de amateurs masters A, ¨Patrick Bogaerts won bij de masters B en Jef Vancraen was de snelste bij de masters C. (meer foto's van Bart Claes en Michiel Reynders)

filip-zandecki-bereikt-finish

Filip Zandecki bereikt finish

Lokale renner Filip Zandecki had zich voor de start van de nieuwelingenkoers maar één doel gesteld: de wedstrijd uitrijden. Hij heeft op school immers pas zijn examens achter de rug en tijd om de trainen is er amper geweest. In een zware wedstrijd haalde Filip zijn doel en reed als 83ste over de streep. (foto Michiel Reynders)

dries-verstrepen-doet-het-weer

Dries Verstrepen doet het weer

De nieuwelingenwedstrijd kende geen makkelijk verloop met zoveel renners, enkelen gingen tegen de grond, anderen konden de combinatie van de hoge snelheid en de warmte niet aan en stapten uit de wedstrijd. Lange tijd reed een kopgroep van 7 in de spits van de wedstrijd maar uitgerekend in de laatste ronde werd die bijgehaald door 11 achtervolgers zodat ze zich met 18 voor de spurt aanboden. Dries Verstrepen was daarin de snelste, het was al zijn derde overwinning in de beker van België. Matheu Van Der Poel - zoon van Adri - werd tweede en Jordi Warfop werd derde. (Meer foto's van Michiel Reynders en Bart Claes)

160-nieuwelingen-zijn-de-baan-op

160 nieuwelingen zijn de baan op

160 nieuwelingen zijn vertrokken voor hun wedstrijd in de beker van België. Ze maken eerst een grote ronde van meer dan 30 km en komen dan terug voor een aantal lokale ronden. Bij hen zit ook de lokale renner Filip Zandecki die rijdt bij Sport en Steun Leopoldsburg.(meer foto's van Michiel Reynders). 

hophra-gerard-is-de-snelste

Hophra Gerard is de snelste

In de loop van de koers voor elite zonder contract en beloften kwam de zon er volop door en viel de warmte zwaar op de renners. Die maakten er een boeiende strijd van. In de slotfase kwam er een afscheiding tot stand en daaruit ging Hophra Gerard alleen vandoor, hij hield stand tot aan de finish voor Christophe Verhaegen en Nicolas Vereecken. Tim Detroyer blijft leider in de stand om de beker van België.(foto Bart Claes) (meer foto's van Michiel Reynders)

de-renners-zijn-vertrokken

De renners zijn vertrokken

Een kleine 200 renners van 33 verschillende ploegen hebbben kort voor de middag de start genomen van dev eerste 'Dwars door Limburg', een wedstrijd voor Elite zonder contract en beloften. Ze zijn nu bezig aan een grote toer door Limburg van liefst 122 km om dan straks terug te keren en hier nog 5 plaatselijke ronden van 9 km af te leggen. De inzet is groot want de wedstrijd telt ook mee voor de beker van België.(Meer foto's van Michiel Reynders en Bart Claes)

samen-op-de-motorfiets

Samen op de motorfiets

Op de tweede dag van de Weyerkesfeesten volgt voor de gasten altijd één van de hoogtepunten: de motorrun. Motorrijders komen dan uit allen windstreken met hun motorfiets of zijspan om op geheel vrijwillige basis een toertje met de mensen te maken. En die voelen zich dan de koning te rijk. Heel wat motorrijders werden overladen met dankbare knuffels. (meer foto's van Rudi Coomans)

24-uur-donker-maar-droog

24 uur: donker maar droog

Voor de renners van de Eneco 24 hours op Zolder is ondertussen de nacht begonnen, en dat is de zwaarste periode van heel de uithoudingswedstrijd. Gelukkig is het gestopt met regenen en is het daardoor ook minder fris dan daarstraks. In de mate van het mogelijke zoeken de renners ook elkaars gezelschap op. (Meer foto's van Yves Maex)

eerst-naar-koersel-dan-naar-compostela

Eerst naar Koersel, dan naar Compostela

Jean Mangelschots uit Berkenbos en Gerda Vanschooren, afkomstig uit Berkenbos, beginnen op 4 juli in Saint-Jean-Pied de Port aan een bedevaart te voet naar Santiago de Compostela. Ze leggen in totaal 800 km af en krijgen in Compostela het gezelschap van hun partners, Josée Tielens en Henri Kelchtermans. Samen stappen ze dan nog eens 100 km naar Finisterra (het einde van de wereld). Half augustus hopen ze thuis te zijn. Vandaag zijn ze met een tiental vrienden en kennissen naar 't (…) Lees het hele bericht

mooi-vuurwerk-sluit-zaterdag-af

Mooi vuurwerk sluit zaterdag af

De toeschouwers kregen zaterdagavond vanop de speelplaats van De Springplank een mooi muzikaal vuurwerk te zien, met behoorlijk wat variatie en ook enkele stevige klappers. (Meer foto's)

ambachtenmarkt-is-toegevoegde-waarde

Ambachtenmarkt is toegevoegde waarde

Met meer dan 20 ambachtslieden en kunstenaars mocht de eerste kunst- en ambachtenmarkt in Heusden een meevaller genoemd worden. Enkele deelnemers gaven daarbij een demonstratie zoals bijvoorbeeld de mandenvlechters. Daarnaast was er ook heel wat keramiek te zien, juwelen, glaskunst, ... spectaculaire blikvanger was wel de demonstratie van de lokale kunstsmid Robin Das geassisteerd door Raf (vanne smeed) Nulens. (meer foto's)

avondmarkt-werkt-beter

Avondmarkt werkt beter

Hoewel het nog altijd geen overrompeling van marktkramers was - het slechte weer heeft ongetwijfeld ook meegespeeld - is het duidelijk een goede zet om de jaarmarkt later 's avonds te laten starten in plaats van na de middag. Het aanbod situeerde zich tussen kleding - vergelijkbaar met de Turkenmarkt - kersen, eten, juwelen tot en met uitvaartverzekeringen. Bovendien was er animatie door ambiancemuzikanten, een ballonclown en uiteraard Julien de orgeldraaier. (meer foto's)

30-tal-attracties-op-de-kermis

30-tal attracties op de kermis

Op de kermis in Heusden-Centrum hebben zowat 30 attracties hun tenten opgeslagen: van draaimolens, tot schietkramen, lunaparken en enkele grotere attracties. Uiteraard was het aan de frietkramen van bij de opening aanschuiven geblazen. (meer foto's)

sint-jankermis-is-geopend

Sint-Jankermis is geopend

Met een optocht door harmonie De Heidegalm, een korte toespraak door schepen van feestelijkheden Nanda Van Ende - die even later de assistentie kreeg van haar collega Dirk Schops om het lint door te knippen is Heusden kermis zaterdagavond officieel geopend. (meer foto's)

kletsnatte-start-voor-24-uur-fietsen

Kletsnatte start voor 24 uur fietsen

De Eneco 24 hours [!] Zolder hebben een kletsnatte start gekend. Door de regen en het opspattende water, waren de renners die om 15 uur de eerste rondjes moesten draaien al na enkele minuten doorweekt. Ze snakken dan ook naar het aangekondigde drogere en warmer weer. Vooral vannacht zou het mogen droog blijven voor hen. (meer foto's van Davy Neuteleers)

99-per-uur-in-de-brugstraat

99 per uur in de Brugstraat

De verkeersdienst van de politie heeft snelheidscontroles gehouden in de Koolmijnlaan, Bieststraat en Brugstraat. 525 wagens werden gecontroleerd. 14 bestuurders reden te snel. 1 rijbewijs wordt ingetrokken : de overtreder reed in Brugstraat 99 km/u in plaats van de toegelaten 50 km/u.

schremkeschieters-strijden-om-zomertitel

Schremkeschieters strijden om zomertitel

Zoals ieder jaar bij de kermis organiseerde Veenbonk ook vandaag weer het zomerkampioenschap 'schremkeschieten' op de petanqueterreinen van De Zandloper. Voor de jongeren onder ons: bij schremkeschieten is het de bedoeling om 'rondellen' zo dicht mogelijk bij, of liefst op een koord te gooien, en die van de tegenstander weg te spelen. Het wordt gespeeld door telkens twee ploegen van 3. De 36 deelnemersplaatsen waren lang vooraf ingevuld. De samenstelling van elke ploeg wisselt (…) Lees het hele bericht

tijdelijke-gehandicaptenparkings-in-heusden

Tijdelijke gehandicaptenparkings in Heusden

Door de kermis en alle bijhorende activiteiten zijn de parkeerplaatsen voor autobestuurders met een handicap op het Willibrordusplein en aan de Kring niet bereikbaar. Daarom zijn tijdelijke G-parkings voorzien in de Pastorijstraat, ter hoogte van De Voorzorg. (foto Julien Maebe)

vandalen-slaan-weer-toe

Vandalen slaan weer toe

Tussen twee en vier uur vanochtend hebben vandalen de ruit van een deur ingeslagen in de Guido Gezellelaan. Rond dezelfde tijd verdwenen in de buurt ook een fietsenrek. In de Pastorijstraat lagen twee fuifnummers in de haag te slapen. Dorpsraadvoorzitter Julien Maebe doet alvast de suggestie om 'leren fuiven' in te voeren als vak in de humaniora.

zware-straffen-voor-meylandtse-drugsbende

Zware straffen voor 'Meylandtse' drugsbende

De rechtbank in Hasselt heeft vandaag een 33-jarige man uit het Nederlandse Tilburg en een Belgische vrouw van Marokkaanse afkomst veroordeeld tot 2,5 jaar cel en 5.500 euro boete. De rechter vroeg de onmiddellijke aanhouding van de vrouw. Ze stonden aan het hoofd van een zevenkoppige bende cannabistelers. De plantage was ondergebracht in een woning aan de Meylandtlaan, tegenover het kasteel. De plantage draaide tussen augustus 2009 en maart dit jaar. Een anonieme bron had de politie in (…) Lees het hele bericht

85-gediplomeerde-kunstenaars

85 gediplomeerde kunstenaars

Vanavond zijn de diploma's van de middelbare graad van de Academie voor Beeldende Kunsten uitgereikt bij kasteel Meylandt. et Was droog en de zon scheen, dus kon de proclamatie buiten op het terras gebeuren. Dat was ook praktischer want liefst 67 jongeren en 18 volwassenen kregen hun diploma. Schepen van onderwijs Dirk Schops heeft dan ook heel wat kunstzunnige kussen mogen overhandigen, samen met het diploma uiteraard. (Meer foto's van Cindy Schepers)

weyerkesgasten-zingen-mee-met-paco

Weyerkesgasten zingen mee met Paco

De Weyerkesfeesten zijn vandaag van start gegaan. Er zijn enkele honderden wandelaars opgedaagd die weer en wind trotseerden voor de wandeltocht. Voor de gasten van 't Weyerke was de shownamiddag met Paco Garcia meteen al een eerste hoogtepunt. Ze waren dan ook niet van 't podium weg te slaan als 'backing vocals' van Paco. Meer foto's van Rudi Coomans. De activiteiten op de Weyerkesfeesten van morgen en zondag vind je hier terug.

straf-met-uitstel-voor-cannabistelers

Straf met uitstel voor cannabistelers

Een 44-jarige vrouw uit Heusden-Zolder en haar even oude Oostenrijkse man zijn vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld elk 15 maanden cel met uitstel en 5.500 euro boete met uitstel veroordeeld voor het telen van cannabis. Ze hadden een cannabisplantage met een 600-tal planten in hun woning en een tweede met 1.000 stuks in de kelder van taverne De Bosrand op Hengelhoef, die de vrouw uitbaatte. De rechtbank achtte het koppel niet schuldig aan de verkoop van de cannabis. Ze hadden (…) Lees het hele bericht

zwembad-is-klaar-voor-opening

Zwembad is klaar voor opening

Morgen gaat het openluchtzwembad op Terlaemen weer open en op de eerste dag mogen alle inwoners van 12 tot 19u30 gratis komen zwemmen. Vanaf dan is het elke dag tijdens die uren open - behalve als het weer te slecht is - een ticket kost € 2 (kinderen tot 5 jaar gratis), en een tienbeurtenkaart kost 15 euro. De afgelopen maanden is het zwembad helemaal opgekalefaterd. Alle tegels en boorden zijn verwijderd en vervangen door gloednieuwe, en ook een deel van de grasmat is vernieuwd. (…) Lees het hele bericht

cvo-studenten-ontwerpen-huisstijl-voor-fuif

CVO-studenten ontwerpen huisstijl voor fuif

In het CVO hebben15 studenten met succes hun opleiding DTP afgemaakt, dat staat voor Desktop Publishing en omwat allerlei gratische technieken, met de nadruk op het technische aspect. De studenten volgden gedurende 4,5 maand een voltijdse opleiding, het gaat om mensen die al hoger onderwijs achter de rug hebben, uit de grafische sector komen en zich willen specialiseren of die zich willen omscholen. Nu wacht hen nog een stage van 6 weken. Als project hebben de studenten in opdracht van de (…) Lees het hele bericht

leerlingen-ruimen-natuur-op

Leerlingen ruimen natuur op

De klassen van 1B van het Sint-Franciscuscollege hebben het natuurgebied De Galgenberg (aan de Watertoren) opgeruimd. In het kader van hun project 'Groen' hebben ze natuurbeheerswerken uitgevoerd. Met zagen, kniptangen en spierkracht gingen ze de overwoekerende boompjes te lijf, onder leiding van hun leerkracht Stefan Was en Ben van Limburgs Landschap. Een nieuw bondgenootschap waar iedereen wel bij vaart.

laatste-opruimbeurt-voor-de-bib

Laatste opruimbeurt voor de bib

De klas van meester Marc van De Brug ruimde voor de laatste keer dit schooljaar de bib op. Een jaar lang zorgden de leerlingen ervoor dat de puinhoop verdween die andere bezoekers van de jeugdafdeling achterlieten. In de zomermaanden heeft het bibpersoneel er dus een vakantiejob bij. De leerlingen van het vijfde leerjaar mogen alvast beginnen oefenen, want vanaf september is het aan hen.

het-weer-zomer-op-komst

Het weer: zomer op komst

Een hogedrukgebied over Frankrijk bouwt stilaan op over onze streken, maar eerst moet een storing met veel wolken en wat lichte regen verdreven worden. De volgende dagen stijgt de luchtdruk verder en wordt het zonniger en warmer. Maandag en dinsdag worden tropische maxima bereikt, maar op dinsdag neemt de onweersdreiging toe.
Vandaag is het wisselend bewolkt en er vallen enkele buien. De maxima liggen rond 18 of 19 graden bij een matige wind.
Morgen is het somber en er valt enige tijd (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-24-juni-2011

Vandaag gezien

Schattig toch,vier jonge zwaluwen op een rijtje in de schuur van de familie Hermans.

dit-weekend-fiets-24-uren-op-circuit

Dit weekend fiets 24 uren op circuit

Dit weekend heeft op Circuit Zolder de editie 2011 van de Eneco 24 Hours Cycling[!]Zolder plaats. Het evenement is een stuk vroeger op de kalender gezet, zodat het ook veel langer licht zal zijn. Vorig jaar won het Bollini Cycling Team met 984 km in een etmaal, maar voor de meeste ploegen gaat het om de lol, de sfeer, de uitdaging of de teambuilding. Dat laatste zorgt er ook voor dat heel wat bedrijven aan de (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-10-2

Afscheid van de lagere school (10)

Nog in de lagere school van Boekt neemt meester Stefan Truyers volgende week afscheid van zijn klas 6B. Eren Arikboga, Liselore Baerts, Dries Bielen, Brian Bongaerts, Laurine Bos, Gürkan Erylmaz, Nicolas Hermans, Martijn Knops, Greg Lemmens, Andert Morhaye, Loes Philips, Anzor Saoutiev, Charles Segers en Babette Wellens.

afscheid-van-de-lagere-school-9-2

Afscheid van de lagere school (9)

In de vrije lagere school van Boekt tellen de leerlingen van 6A samen met de juffrouwen Liliane en Els de dagen af. Immanuel Aerts, Kato Beckers, Manouk Driessens, Bryan François, Gilles Jans, Can Kadioglu, Tibo Oeyen, Wout Put, Lotte Reynders, Charlotte Segers, Robbe Segers, Hannah Vesters, Brecht Willems en Pelin Yigit.

vanavond-gezien-24

Vanavond gezien

De combinatie van zon en regen zorgde ervoor dat in de vooravond vanuit Heusden-Zolder een prachtige regenboog te zien was. (foto Yves Maex) (meer foto's van Maarten Vogels en Dimitri Reynders)

parcours-wielerkoersen-wordt-uitgebreid

Parcours wielerkoersen wordt uitgebreid

De lokale omloop waarop wielerclub Chasse Patat zondag de drie koersen organiseert is bijgestuurd en uitgebreid in vergelijking met andere jaren. Het is 9 km, de start ligt zoals altijd aan sporthal Olympia, de aankomst aan het Gezellenhuis. De omloop gaat langs Guido Gezellelaan, Brugstraat, Kruiswegstraat, Schootstraat, Holleweg, Schomstraat, Kapelstraat, Dijkstraat, Heusdense Weg, Kiezelvoortweg, Beringerheide, Merelstraat, Garenstraat, Geenrijt en Sint-Jansstraat. Alle info op www.chassepatat.be

vandaag-gezien-23-juni-2011

Vandaag gezien

Enkele weken geleden toonden we al hoe een duivenkoppel zich gevestigd had op het verwarmingselement bij restaurant Déjà Vu in Heusden. En ja, duiven en eieren zijn ondertussen niet geroosterd geraakt en de gezinsuitbreiding is vandaag zowaar een feit. Hopelijks staat er geen tortelkuikenbouillon op het kermismenu dit weekend, ondertussen gaat de dorpsraad op zoek naar een peter en meter. (foto Julien Maebe)

motoren-baas-op-circuit-vandaag

Motoren baas op circuit vandaag

Allemaal tweewielers vandaag op de wekelijkse vrije training op Circuit Zolder. Het Duitse Dunn-Racing had de omloop afgehuurd, te vergelijken met de Motorsportschool hier. (Meer foto's van Davy Neuteleers)

volgende-week-gaat-spoorweg-dicht

Volgende week gaat spoorweg dicht

Wie de spoorweg aan de Koerselsebaan is gepasseerd, heeft daar wellicht al de werfkeet en de materialen zien staan. Volgende week gaan arbeiders van Infrabel de spoorwegovergang volledig vernieuwen. De houten balken worden vervangen door rubberen elementen waardoor het lawaai van het passerend verkeer grotendeels zal verdwijnen. Die werken zullen ongeveer heel de week duren, al die tijd blijft de spoorweg afgesloten en moet het verkeer om via onder meer Geenrijt en Schaapsweg.

afscheid-van-de-lagere-school-8-2

Afscheid van de lagere school (8)

Nog in 't Molenholleke zit de lagere school er bijna op voor de leerlingen van 6B in de klas van juffrouw Veerle Roels. Onur Aktag, Dylan Claes, Kaat De bruyn, Lennert Engelen, Finn Janssens, Maikel Kellens, Lars Kerkhofs, Brandon Lemmens, Chiara Mazzei, Zoe Moons, Kaat Reynders, Ariungerel Sanjmyatav, Lorenzo Stirpe, Jimte Van de Voorde, Laura Van Duffel en Jill Welkenhuysen.

afscheid-van-de-lagere-school-7-2

Afscheid van de lagere school (7)

In 't Molenholleke nemen de leerlingen van 6A volgende week afscheid van juffrouw Pam Princen. Michèle Bielen, Emre Bilican, Leandro Bomans, Batuhan Cankurtaranoglu, Erdem Gani, Brian Gerits, Karin Iniguez Orrego, Evan Laeremans, Kobe Landuyt, Caro Lucas, Selena Pal, Beyza Savas, Maud Schepers, Sarah Vandevelde, Dries Van Duffel, Nathan Vercruysse en Kerim Yavuzay.

tv-opnamen-in-het-berenhuis

TV-opnamen in Het Berenhuis

Het is momenteel erg druk in Het Berenhuis, dagelijks komen er klassen op bezoek die met een leuke activiteit een tof einde aan het schooljaar breien. Vandaag kwam zelfs de TV langs. TVL-presentatrice en ex-Miss Belgian Beauty Cynthia Reekmans kwam samen met een cameraman een filmpje draaien voor 'Hart voor Limburg'. Als filmsterren mochten de jongsten uit De Bark opdraven. Het filmpje is in het najaar op TVL te bekijken. www.ikzagtweeberen.com.
(meer foto's)

volgende-week-gemeenteraad

Volgende week gemeenteraad

23 punten krijgt de gemeenteraad volgende week donderdag 30 juni om 19 uur tijdens de openbare zitting te verwerken. Daarbij moet de knoop doorgehakt worden over de restauratie van de Monnoyer schouw op De Schacht. Zoals we eerder al meldden, geeft Vlaanderen daarvoor een restauratiepremie, maar dan moet de gemeente zelf 15 % betalen. Ook het ingewikkelde punt over de uitgifte van thesauriebewijzen om de buitengewone uitgaven te financieren staat op de agenda. Ook gaat het over de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-juni-2011

Vandaag gezien

Een boktor maakt gebruik van de schaarse zonnestralen om zich even in een bloem te nestelen. (foto Jan Leijskens)

dit-weekend-kermis-in-heusden-centrum

Dit weekend kermis in Heusden-Centrum

Dit weekend staat Heusden-Centrum op stelten want 't is Sint-Jankermis. Die wordt zaterdag om 18 uur feestelijk geopend door koninklijke harmonie De Heidegalm. Op hetzelfde moment organiseren de Handelaars Heusden Dorp samen met de gemeente ook de traditionele avondmarkt. Dit jaar komt daar nog eens een kunst- en ambachtenmarkt bovenop. Daarvoor zijn liefst 30 standhouders ingeschreven: smeedwerk, keramiek, netvlechten, beeldhouwen, juweelonwerpen, enz. Sommigen stellen tentoon, (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-6-2

Afscheid van de lagere school (6)

In 6B van De Brug tellen de leerlingen met een beetje tegenzin af naar het moment van afscheid van juffrouw Dorine Snyders. Stijn Aerts, Tamara Angelini, Michaël Arvanitidis, Burak Celik, Göktug Celik, Maxim Engelen, Umut Irevül, Yaren Kayhan, Dante Moscatiello, lo-Camille Rohof, Sevde Tabu, Halil Türkan, Pieter-Jan Vliegen, Aylin Yavuz, Melek Yücel en Jani Zito.

afscheid-van-de-lagere-school-5-2

Afscheid van de lagere school (5)

Nog enkele dagen en dan neemt meester Marc Neuteleers afscheid van de leerlingen van 6A in De Brug. Okay Aras, Rana Bicer, Furkan Bilici, Jarne Clerckx, Aleyna Demir, Zeynep Elkilic, Elyesa Ergezen, Jonas Kenis, Ihsan Keskin, Joost Mulders, Enrique Rubio, Dennis Simoens, Julie Vanbrabant, Indra Wagner en Rabia Yildiz.

schuilen-voor-de-regen

Schuilen voor de regen

Als het regent en je hebt geen paraplu moet je ergens beschutting zoeken, zoals die koolwitje op een klaproosbol. (foto Jan Leijkens)

vandaag-gezien-21-juni-2011

Vandaag gezien

Een helikopter van het bedrijf Paramount Helicopters uit Diest dook dinsdag kort na 14 uur plots op in het luchtruim boven Heusden-Centrum. De helikopter cirkelde een tijdje laag rond, de schouwen op de huizen bleven nog net overeind. Bij wijze van spreken dan toch.

het-weer-midzomer

Het weer: midzomer

Volgens de kalender noteren we vandaag 21 juni de langste dag, of is het het langste licht. Officieel valt deze dag echter meestal op de 22 ste of de 23 ste. In ieder geval krijgen we nu ongeveer een drietal dagen dat het bijna 17 u licht is. Helaas zal de zon niet zo lang aanwezig zijn, vermits een omvangrijk lagedrukgebied over de Britse Eilanden en Scandinavië ons weer domineert. Wolken zijn daarbij van de partij en het blijft ook niet geheel droog. De volgende dagen blijft het nog wisselvallig, maar vanaf (…) Lees het hele bericht

vanavond-begint-de-zomer

Vanavond begint de zomer

Eén zwaluw maakt de lente niet, luidt het gezegde, maar in dit geval geeft hij wel aan dat de astronomische zomer vandaag begint. Meer precies vanavond om 19u16. En dan maar hopen dat het zomerweer niet allemaal in de lente is opgebruikt. (foto Yves Maex)

koolmijnlaan-krijgt-rotonde-bij

Koolmijnlaan krijgt rotonde bij

Er komt een rotonde op de kruising van de Koolmijnlaan met de Mijnwerkerslaan en de Stadionlaan. Dat is de plaats waar twee weken geleden nog twee doden vielen bij een ongeval. De weg maakt daar een bocht en er ligt ook een knik in het wegdek.Het Vlaams gewest zal de rotonde aanleggen en moet daarvoor ruim 30 are (voor 195.000 euro) onteigenen van de gemeente. Wanneer de rotonde er precies komt, is nog niet duidelijk. Eerst zou de aansluiting van de Langstraat met de Koolmijnlaan (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-4-2

Afscheid van de lagere school (4)

In de Springplank in de Kapelstraat wuift juffrouw Anke Vanzeer volgende week haar leerlingen van 6A uit. Onur Aktepe, Oguzhan Aydin, Xhemile Boshnjaku, Alper Cakir, Sterre Claes, Frouke Cypers, Ellen Daniëls, Oytun Demirci, Dilara Durel, Sinem Durmaz, Jesse Fonteyn, Giete Heyligen, Karel Lemmens, Lauren Leyssens, Loes Melotte, Febe Put, Semih Sagir, Arne Schraeyen, Melissa Schroyen, Kobe Timmers en Elian Vanderborght.

afscheid-van-de-lagere-school-3-2

Afscheid van de lagere school (3)

In De Springplank Eversel zien meesters Jan Aerts en Chris De Wit hun leerlingen van 6C volgende week met lede ogen vertrekken. Kadir Albay, Bo Batens, Benjamin Buyse, Myrthe Claes, Anissa Fillée, Mevlan Gashi, Ellen Goddé, Aybuke Gur, Janne Ketelslegers, Jerco Lemmens, Marie-Julie Lemmens, Silke Neven, Jonas Neys, Stef Neys, Bert Schepers, Indra Schoofs, Eline Schraepen, Mete Selcuk, Bram Smeets en Marie Van Esser.

en-toch-is-het-midzomernacht

En toch is het midzomernacht

Op verschillende plaatsen in de wereld, onder meer in het Britse Stonehenge, verzamelen vanavond druïden om de midzomernacht te vieren. Bij ons werpt de hoge vochtigheidsgraad - foto gemaakt in Boekt - een ietwat mysterieuze waas over de vooravond van de zomer. Wedden dat het op de Kluis en de mijnterril vol zit met elfen en trollen. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-20-juni-2011

Vandaag gezien

Dit is de slingerplant van de reukerwten, je kent ze wel, eenmaal die in bloei staan, verspreiden ze een heerlijke geur. En 't is echt niet dat iemand ze in de knoop heet gelegd. (foto Jan Leijskens)

nieuw-dancefestival-tijdens-24-uur

Nieuw dancefestival tijdens 24 uur

Heusden-Zolder lijkt stilaan hét dancebastion van de regio te worden. Naast de verschillende zomerfestivals die er staan aan te komen, heeft op 3 september op Circuit Zolder een gloednieuw dancefestival plaats. Dat wordt georganiseerd binnen de 24 uren van Zolder en er zouden tientallen dj's op de affiche staan. Het gaat om een organisatie van Star Events uit Houthalen-Helchteren, samen met MNM en de steun van de gemeente en het circuit. Volgende week worden de details prijs gegeven tijdens een persconferentie.

jazzseizoen-op-zijn-braziliaans-afgesloten

Jazzseizoen op zijn Braziliaans afgesloten

Met Enrique Tarde kreeg het jazzseizoen in het Muzecafé een waardige afsluiter. Meer nog, een herfstachtige zondag werd overgoten met Brazilian moves, zoete gitaarsolos, een losgeslagen saxofonist, een briljante drummer en virtuose pianist. En ondertussen hield Enrique Tarde al dat geweld netjes tussen de lijnen die hij uitzette met zijn contra- en elektrische bas. (Meer foto's van Ria De Clerck)

aftellen-naar-zatte-zondag-1

Aftellen naar Zatte Zondag

Het is aftellen naar 'Zatte Zondag', het randgebeuren rond de GP Ward Van Ende, nu zondag in Heusden-Centrum. Vanaf 17 uur treden op het podium voor 't Kuipershof drie live coverbands op. De aftrap wordt gegeven door Louisville Slugger, die zelf hun muziek omschrijven als ‘Hard Driven Contrary & Western’, zangeres Sarah was in 2004 nog idool-finaliste. Omstreeks 19u30 is het de beurt aan ‘Keybridge’, een groep van eigen bodem die commerciële pop en (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-2-2

Afscheid van de lagere school (2)

In de Luchtballon in de Kortstraat neemt juffrouw Yeter Demirci volgende week afscheid van haar zesde leerjaar. Celil Bozdag, Cihat Bozdag, Neslihan Güney, Dogukam Kocaman, Giorghia Kondaris, Berra Okutan, Mevlut Simsek, Neslihan Yalcinkaya, Enes Yildirim, Figen Yilmaz en Remza Sukoli.

afscheid-van-de-lagere-school-1-2

Afscheid van de lagere school (1)

De leerlingen van het zesde leerjaar van De Schans nemen afscheid van hun school en juffrouw Ingrid Vanheel. Esma Aktepe, Tugba Avci, Enes Aydin, Mounia Bahssi, Meltem Bayrak, Altari Can, Selcan Celik, Onder Demir, Seyda Demirci, Yalcin Dogan, Asli Elmaci, Cagla Erden, Burak Karki, Aleyna Oztoprak, Kubra Safranti, Senem Sesler, Kubra Yildirim.

vandaag-gezien-19-juni-2011

Vandaag gezien

Tijdens de speedway op Helzold wilde één van de rijders eens controleren of het grind wel voldoende geborsteld was. (foto Stephan Volders)

opnieuw-tegenslag-voor-van-samang-beckers

Opnieuw tegenslag voor Van Samang-Beckers

Tijdens de derde manche van het Belcar Endurance Championship op Francorchamps heeft Bart Van Samang met zijn teammaat Peter Beckers in een BMW 335i opnieuw te kampen gehad met pech. Ze waren gestart met regenbanden maar moesten al snel overschakelen op slicks. Maar nadien begon het weer te regenen waardoor Bart spinde en de bandenmuur raakte. Daardoor was een goed resultaat niet meer haalbaar, en ging alle aandacht naar het testen van een aantal dingen. Zo kon de race nog (…) Lees het hele bericht

brand-g-gezellelaan-snel-onder-controle

Brand G. Gezellelaan snel onder controle

Iets over half elf zondagavond is de brandweer uitgerukt voor een huisbrand in de Guido Gezellelaan. Buren hadden vuur opgemerkt achter het raam van een leegstaande woning. Het rijhuis krijgt vaker ongewenst bezoek en ook nu zat er blijkbaar iemand binnen. De brandweer had het vuur snel geblust en kon zich nadien beperken tot het ventileren van woning. De politie is een onderzoek gestart. (Meer foto's van Dimitri Reynders)

speedwayspektakel-op-helzold

Speedwayspektakel op Helzold

Het was vandaag weer spektakel troef in het Helzoldstadion want de Speedwayfanclub organiseerde daar het 4-landen kampioenschap. Er daagden ook heel wat toeschouwers op en die kregen waar voor hun geld tijdens wedstrijd die op het scherp van de snee werden betwist. De regen had deze keer als aangenaam nevenverschijnsel dat het stof voor het publiek beperkt bleef. (foto's Rudi Coomans)

buurtbarbecue-op-de-gemeentewinning

Buurtbarbecue op de Gemeentewinning

We zitten nu volop in de periode van de buurtfeesten en straatbarbecues. Ook de buren van de Knaepenstraat bliezen verzamelen, onder meer voor een barbecue. De opkomst lag lager dan vorig jaar, maar de afwezigen hadden ongelijk, volgens degenen die zich nog herinnerden dat het tot in de vroege uurtjes heeft geduurd. (meer foto's van Cindy Schepers)

tientallen-deelnemers-aan-kluizenaarswandeling

Tientallen deelnemers aan kluizenaarswandeling

Ondanks het wat dreigende weer zijn tientallen belangstellenden opgedaagd voor de kluizenaarswandeling in Bolderberg. De vzw Toerisme Heusden-Zolder wil daarmee de herinnering aan de figuur van kluizenaar Lambert Hoelen levend houden. Er werd gewandeld door een deel van Bolderberg, uiteraard de kluis op en onderweg werd van een borrel genoten. Ondertussen vertelde Michel Verdonck - in de kleren en de huid van de kluizenaar - zijn levensverhaal.

afscheid-van-de-lagere-school-19

Afscheid van de lagere school

Zowat 300 kinderen in Heusden-Zolder nemen over twee weken afscheid van de lagere school. Ze zijn nu nog druk bezig met hun laatste examens en taken in het zesde leerjaar, er staan nog enkele leuke activiteiten op het programma en dan worden ze uitgezwaaid uit de school waar ze een belangrijk deel van hun jeugdjaren hebben doorgebracht. Vanaf morgen en dat tot en met de laatste schooldag brengen we dagelijks enkele klasfoto's van de zesde leerjaren uit alle scholen in de gemeente.

raf-vanthoor-10de-op-francorchamps

Raf Vanthoor 10de op Francorchamps

Tijdens de wedstrijd voor het Belcar Endurance Championship op Francorchamps is Raf Vanthoor met zijn ploegmaat Kris Wauters in een Mercedes SLS op de 10de plaats geëindigd, op 2 ronden van de winnaars Marc Goossens-Maximime Soulet.

wachten-op-de-eerste-sprieten

Wachten op de eerste sprieten

Terwijll de voetballers nog van vakantie genieten, zijn de clubverantwoordelijken overal volop bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Niet alleen worden spelers gekocht en verkocht, op vele plaatsen is de grasmat opnieuw ingezaaid. Hoewel dat niet evident is met de felle regens van de afgelopen dagen, zoals hier in Bolderberg. (foto Yves Maex)

ook-al-40-jaar-verbroederd-met-brilon

Ook al 40 jaar verbroederd met Brilon

Dit jaar wordt niet alleen gevierd dat Heusden-Zolder en Hesdin al 35 jaar verbroederd zijn. Ook is het 40 jaar geleden dat de jumelage-akkoorden met het Duitse Brilon werden ondertekend. Daar werd vanavond alvast even bij stilgestaan bij de herdenkingsplaat aan de blokhut op Meylandt. De blokhut is immers door Brilon geschonken bij de 20ste verjaardag van de verbroedering. Op 15 en 16 oktober heeft in Brilon een viering plaats en het is de bedoeling met zoveel mogelijk inwoners van Heusden-Zolder met de bus daar naartoe te trekken.

1-250-euro-voor-heideland-en-t-weyerke

1.250 euro voor Heideland en 't Weyerke

Twee initiatieven in Heusden-Zolder hebben vanavond elk 1.250 euro gekregen vanuit partnerstad Bad Arolsen. Jarenlang zat er een Belgisch garnizoen in Bad Arolsen. Daar ontstond een Duits-Belgische vriendschapsvereniging uit die geregeld via activiteiten geld inzamelde voor het goede doel. Bij de Belgische legerreorganisatie werd de eenheid naar Leopoldsburg overgebracht en daar is ze ondertussen ook opgedoekt. Maar in het fonds van de vereniging zat nog 5.000 euro en dat geld wordt nu verdeeld (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-en-hesdin-zijn-35-jaar-verbroederd

Heusden-Zolder en Hesdin zijn 35 jaar verbroederd

In de blokhut op Meylandt is in de vooravond de 35ste verjaardag van de verbroedering tussen Heusden-Zolder en het Franse Hesdin gevierd.Toen het toenmalige Heusden verbroederde met het Duitse Brilon, had die Duitse stad al een jumelage met de Franse. De rest verliep automatisch en sindsdien zijn ze op zowat elke viering samen aanwezig. Jos De Keyser van het verbroederingscomité rakelde nog eens de geschiedenis van de jumelages op, burgemeester Sonja Claes verwelkomde de (…) Lees het hele bericht

buurtfeest-in-de-schilderswijk

Buurtfeest in de Schilderswijk

De buurtfeesten zijn weer op gang gekomen. Vandaar werd onder meer de spits afgebeten in de Schilderswijk in Zolder. Daar vatten ze het ieder jaar groot op met na de middag een creatief multicultureel feest voor de kinderen. Daarna startte de barbecue voor iedereen met ook een djembé-optreden waaraan de kinderen ook deelnamen. (Meer foto's van Ria De Clerck)

nieuw-voorraadkelder-voor-jarig-sint-vincentius

Nieuw voorraadkelder voor jarig Sint-Vincentius

Feest bij Sint-Vincentius waar tegelijk de opening van de nieuwbouw en de 15de verjaardag werd gevierd. Aan de Koepel (Mommeplas) is een nieuwe conciërgewoning gebouwd en ook een uitgebreide voorraadkelder. "Voor die conciërgewoning zoeken we nog iemand die bij onze filosofie aanleunt en op wie we kunnen rekenen om ook buiten de gewone uren aan de voorraden  te kunnen," zegt voorzitter Jef Balette. "Die grotere kelder was nodig omdat we van de BIRB, een Europese organisatie (…) Lees het hele bericht

leerlingen-winnen-klasfeest-met-veilig-verkeer

Leerlingen winnen klasfeest met veilig verkeer

In de Springplank in Eversel organiseerde de oudervereniging een wedstrijd 'veilig verkeer'. Op verschillende telmomenten werden punten gegeven voor veilig verkeersgedrag. Daarbij werd onder meer gekeken naar het dragen van een fietshelm, fluovestjes, de staat van de fiets, enz. Uiteindelijk won klas 6C, de leerlingen worden door de oudervereniging getrakteerd op een spetterend feest, al zullen ze het wel veilig houden.

er-rijden-bijna-geen-bussen-van-de-lijn

Er rijden bijna geen bussen van De Lijn

De staking bij De Lijn zorgt ook in Heusden-Zolder, net zoals in de rest van Limburg, voor grote hinder bij het openbaar vervoer. Er rijden bijna geen bussen. Op dit ogenblik is de dienst onder meer niet verzekerd op de lijnen 2, 23 en 29. Hier vindt u een overzicht van de situatie. De vakbonden hebben de staking uitgeroepen om druk uit te oefenen op de onderhandelingen over een nieuwe CAO. De directie vindt dat onterecht omdat alle eisen kunnen besproken worden.

auroraces-worden-weeral-gereorganiseerd

Auroraces worden (weeral) gereorganiseerd

Vanaf 2012 krijgen de verschillende Belgische autokampioenschappen op circuit een facelift. Om te beginnen krijgen de huidige kampioenschappen een nieuwe naam: de BTCS wordt het Touring Championship en de Belcar wordt omgedoopt tot GT Championship. Er komt ook een nieuw kampioenschap, het Endurance Championship. De drie worden gegroepeerd onder de noemer Belgian Racing Series. De wedstrijden van drie uur zullen op één dag gereden worden, meestal op zaterdag. Alle (…) Lees het hele bericht

livia-award-voor-hilde-rutten

Livia-award voor Hilde Rutten

Hilde Rutten van Berghoff Belgium (in de Boterbosstraat) heeft gisteravond de Livia-award van Unizo-Limburg gekregen. Dat is de prijs voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar die ook andere vrouwen kan inspireren. Hilde Rutten (37) haalde het van 2 andere genomineerden. Ze nam een 3-tal jaren geleden Berghoff Belgium over, een groothandel voor huishoudelijke artikelen (vooral keukengerei) voor de Benelux. Ze heeft 6 werknemers en wist op korte tijd een distributienetwerk uit te (…) Lees het hele bericht

reddingshonden-hebben-peter-en-meter

Reddingshonden hebben peter en meter

De Limburgse Reddingshonden hebben vandaag in Viversel hun nieuwe peter en meter voorgesteld, en dat zijn niet de eerste de besten: gouverneur Herman Reynders en zangers Dana Winner. De vereniging bestaat uit vrijwilligers met hun honden die zich op verschillende vlakken nuttig maken. Zo is één van hun hoofddoelen het opsporen van vermisten. De honden en hun begeleiders moeten uiteraard (…) Lees het hele bericht

49-gediplomeerden-aan-de-academie

49 gediplomeerden aan de academie

In kasteel Meylandt heeft de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten vanavond de diploma's uitgereikt aan de studenten van de hogere graad/specialisatiegraad. In het totaal mochten 49 studenten hun getuigschrift komen afhalen. En dat ze dat verdiend hebben, mag blijken uit de tentoonstellng van hun werken. Die is nog te bezichtigen tot en met 26 juni in het kasteel en ook in Het Heem en basisschool De Luchtballon. Schepen van onderwijs Dirk Schops en burgemeester Sonja Claes (…) Lees het hele bericht

veel-belangstelling-voor-monsterverhaal

Veel belangstelling voor monsterverhaal

Een grote opkomst gisteravond voor de eerste info-avond van het oudercomité van basisschool Beekbeemden Gerlinde Gilissen van het Berenhuis wist de aanwezigen te boeien met verhaaltjes die ze voorlas en duidde, ze bracht ook het 'monster van Beekbeemden' waarrond de kinderen de afgelopen weken liefst 266 tekeningen hadden gemaakt, van hoofdfiguur Friek. De aanwezigen kregen trouwens nog een cadeautje mee om thuis aan de slag te gaan: een zakje met het verhaal van Friek, een (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-blijft-wisselvallig

Het weer: het blijft wisselvallig

Een omvangrijke depressie over de Britse Eilanden schuift de volgende dagen naar onze regio en brengt nog meer wisselvalligheid in onze streken. Daarbij komt het kwik een stukje lager uit. Aan het wisselvallige weer komt er voorlopig nog geen einde. Ook op de lange termijn blijven de neerslagkansen vrij hoog, al wordt het wel wat warmer en is er af en toe ruimte voor de zon.

Vandaag maakt de zon plaats voor toenemende wolken en in de namiddag volgt er regen vanuit het zuidwesten. De (…) Lees het hele bericht

rioleringswerken-in-eversel-bijna-afgerond

Rioleringswerken in Eversel bijna afgerond

Het heeft lang geduurd, maar in Eversel komt het einde van de riolerings- en wegenwerken in zicht. In de Vroenweg, een deel van Everselkiezel en op het Heike is een nieuwe riolering aangelegd. Dat heeft gezorgd voor de gebruikelijke ongemakken, maar nu liggen er mooie wegen met voetpaden op de Everselkiezel, fietspaden op het Heike en bloemperken in de Vroenweg. Ook de grote collector in de Padbroekweg raakt stilaan afgewerkt, deze week is daar de afdekplaat in beton gestort. Nu moet nog de verbinding met de riolering gemaakt worden. En dan zou het leed geleden zijn. (foto's August Ischen)

fit-o-meter-domherenhof-is-opgeknapt

Fit-o-meter Domherenhof is opgeknapt

De fit-o-meter in het Domherenhof is de afgelopen weken volledig opgeknapt. De jongste tijd lag die er verwaarloosd bij. Vandalen en metaaldieven hadden de toestellen vernield en delen van het pad waren weggespoeld. De gemeente heeft nu het pad tot twee meter verbreed en verhard met dolomiet. Op enkele plaatsen is daar drainage onder aangebracht om wegspoelen te voorkomen. Ook de toestellen zijn vernieuwd, alles ligt er netjes bij. "We willen met de brede, verharde paden en de opstelling (…) Lees het hele bericht

oplichters-moeten-slachtoffers-vergoeden

Oplichters moeten slachtoffers vergoeden

Drie oplichters uit Heusden-Zolder, Hasselt en Maasmechelen moeten twee slachtoffers in totaal 85.500 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechter in Hasselt beslist. De drie hadden mensen het geld afgetroggeld om er zogezegd zeer lucratieve beleggingen mee te doen. Ze beloofden hoge rendementen, maar het geld verdween in hun zakken. Een 50-jarige man uit Heusden-Zolder kreeg de zwaarste straf: tien maanden cel en 1.650 euro boete. De 46-jarige Hasselaar en de 60-jarige (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-1

Gewonde bij botsing

Vanmiddag zijn twee auto's gebotst op de Graaf de Theuxlaan, vlakbij de rotonde op Suska. Een 28-jarige inwoner van Heusden-Zolder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

zware-hagelbui-boven-heusden-zolder

Zware hagelbui boven Heusden-Zolder

Een onweer met een zware hagelbui trekt kort over 17 uur boven Heusden-Zolder. De hagel is tot 2 cm dik. Hopelijk krijgen we geen herhaling van de situatie van 21 juli 2009. De hagel is ondertussen op de meeste plaatsen overgegaan in felle regen. Schade of overlast? Laat het ons weten, liefst met foto's. In Boekt werd door de felle windstoten een poort letterlijk uit de muur gerukt. UPDATE Al bij al  viel het bij ons nog mee. de brandweer kreeg een tiental oproepen voor omgewaaide bomen, takken op de rijbaan en wat wateroverlast. En ook deze katalpa in Boekt (rechtsonder)  zal een zomer mogen overslaan.(foto's Yves Maex, René Bosmans, Andy Brepoels)

nieuwe-klassen-in-eversel-rijzen-uit-de-grond

Nieuwe klassen in Eversel rijzen uit de grond

Aan de school De Springplank in Eversel wordt volop gewerkt. Zoals bekend kent die school een groeiend aantal leerlingen en zijn er dus extra klassen nodig. Tegen de Everselkiezel worden drie nieuwe klaslokalen gebouwd, en de containerklas wordt gesloopt en ruimt plaats voor een eetzaal en nog een klas. (foto's August Ischen)

niet-bang-zijn-voor-wantsen

Niet bang zijn voor wantsen

Gisteren hadden we al de parende vuurwantsen, dit is nog een wants, gekiekt door Jan Leijskens in een klaproos. Wist je trouwens dat er in de lage landen meer dan 20 soorten wantsen leven. Enkele lezers meldden dat er veel vuurwantsen in hun tuin zitten - bij ons ook trouwens - en ieder jaar worden het er meer. Noch de groendienst noch de tuincentra kunnen hen helpen. "Hoeft ook niet," zegt Jan Leijskens. (…) Lees het hele bericht

maansverduistering-was-goed-te-zien

Maansverduistering was goed te zien

Alleen bij het begin van de maansverduistering was er gisteravond wat bewolking, maar voor het overige was het fenomeen goed te volgen en dat hebben onze lezers dan ook gedaan. Wie niet meer helemaal nuchter was zal zich afgevraagd hebben hoe het kon dat de maan zo snel evolueerde van laatste kwartier naar volle maan... Hierboven een foto van Jean Vandevoort. (klik hier voor meer foto's van Cindy Schepers en Yves Maex)

bascule-gebouwtjes-wijken-voor-houthandel

'Bascule-gebouwtjes' wijken voor houthandel

Op De Schacht wordt momenteel het stuk grond opgeruimd dat in de uiterste hoek aan de kant van de Cité ligt. Daar komt het nieuwe gebouw van houthandel Hulsmans uit Zolder, die op zijn huidige locatie zonevreemd ligt en een nieuw modern gebouw laat optrekken op een groot perceel. Daarvoor moeten de twee gebouwtjes weg, die werden de afgelopen jaren gebruikt om materiaal van de gemeente te stockeren. Vroegere hoorden ze bij de 'oude 'bascule'. Daar werden de vrachtwagens gewogen die met steenkool buitenreden. Later kwam er een nieuwe 'bascule' aan de kant van de Lindeman.

en-de-winnaar-is

En de winnaar is ...

Jo Martens. De deskundige jury, onder wie de fotografen van het Lenscollectief gaf de meeste  punten aan zijn foto die hij maakte op Circo Paradiso. Binnenkort mag onze laureaat dus een cultuurbon van Muze in ontvangst nemen.

een-monster-dat-fijne-momenten-bezorgt

Een monster dat fijne momenten bezorgt ...

Onder de noemer 'Het monster van Beekbeemden' organiseert het oudercomité van de gemeentelijke basisschool morgenavond om 19u15 een info-avond met als gastvrouw Gerlinde Gilissen van het Berenhuis. Gerlinde schreef voor de school een verhaal over Friek, het monster van Beekbeemden. De juffen en meesters hebben dat voorgelezen in de klas, de kinderen maakten een tekening of schilderij over Friek, en die werkjes zullen morgen getoond worden tijdens een expo. Gerlinde geeft vervolgens een lezing over rituelen, positieve en fijne momenten.

fietstraining-om-ongevallen-te-vermijden

Fietstraining om ongevallen te vermijden

De politie heeft samen met de medewerkers van het wijkcentrum Lindeman een fietstraining georganiseerd voor 20 kinderen uit de wijk. De fietsertjes kregen een behendigheidsparcours te verwerken waarin ze alle fietsvaardigheden konden oefenen. Voor de politie is het één van de middelen om op een educatieve manier de verkeersongevallen met zwakke weggebruikers te verminderen.

regi-blikvanger-op-weyerkesfeesten

Regi blikvanger op Weyerkesfeesten

Van 24 tot en met 26 juni hebben de traditionele Weyerkesfeesten plaats op het Domherendomein. Het begint vrijdag 24 juni met de Weyerkestocht, een wandeltocht over 5, 10, 15 en 20 km met vertrek tussen 8 en 15 uur. Na de middag luistert Paco Garcia een variétémidag op voor de bewoners van 't Weyerke en de senioren uit de streek. Om 21 uur is er een party waarop dj Remo Perrotti. Zaterdag kan je van 8 tot 15 uur vertrekken voor de Weyerkesgordel over 35, 65 en 105 km. Er (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-juni-2011

Vandaag gezien

Twee vuurwantsen, betrapt op een intiem moment. (foto Jan Leijskens)

cvo-cursisten-maken-site-voor-wim-swerts

CVO-cursisten maken site voor Wim Swerts

De webdesigners van het CVO Heusden-Zolder hebben de nieuwe website gemaakt van de gekende striptekenaar Wim Swerts. Swerts tekent voor Studio100 strips als Samson, Piet Piraat, Kabouter Plop, Kim, W817 en Daarmee Basta. Hij had zelf al cursussen gevolgd in het CVO en het lag dan ook voor de hand dat Toon Gorissen en Koen Timmers bij hem gingen aankloppen in hun halfjaarlijkse zoektocht voor een stevige opdracht voor de cursisten websdesign. Uitschieters in de groep waren Ulrike Schröder (…) Lees het hele bericht

een-jaar-doorbijten-voor-de-geenrijt

Een jaar doorbijten voor de Geenrijt

Tijdens een druk bijgewoonde informatievergadering in de harmoniezaal in Heusden zijn vanavond de plannen voor de uitgebreide riolerings- en wegenwerken in de Geenrijt voorgesteld. Gemeente, studiebureau Technum en aannemer VBG gaven er de toelichting. Zoals al vaker gemeld, kampt de Geenrijt al een kwarteeuw met wateroverlast bij felle regen en onweer. De gemeente heeft nu samen met onder meer Aquafin en de provincie een plan uitgewerkt dat in het totaal bijna 2 miljoen euro kost (exclusief (…) Lees het hele bericht

veiligheid-ringlaan-is-aandachtspunt

Veiligheid Ringlaan is aandachtspunt

2011 is bijna halfweg en een aantal zware verkeersongevallen in Heusden-Zolder dreigen de statistieken in negatieve zin te beïnvloeden. Nochtans ging het de afgelopen tien jaar de goeie kant op wat het aantal verkeersongevallen betreft. De politie wilde tussen 2001 en 2010 het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers drastisch verminderen, en die zijn ook effectief met 40 % teruggedrongen. Naar de zwakke weggebruikers en zeker naar de scholen worden dan ook heel wat acties, campagnes en (…) Lees het hele bericht

fietsers-klagen-van-rupsenjeuk

Fietsers klagen van rupsenjeuk

Het fietstoerisme in Limburg zou in deze periode naar zijn hoogtepunt moeten gaan, maar dat valt dik tegen als je dorpsgenoot Frans Mentens - een fietser in hart en nieren - mag geloven."De laatste weken wordt ons fietsplezier vergald door de 'jeuk en brobbels' die we overal oplopen door de processiersupsen (foto is genomen op 't Meylandt). Ik ben fietsers tegengekomen vanuit de streek van Munster, de Moezel en de Rijn en ze komen nooit meer terug. Ik heb een bericht (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-juni-2011

Vandaag gezien

In de Kringwinkel ... wanhopige stoelen willen bezeten worden. (foto Yves Maex)

normale-temperaturen

Normale temperaturen

Aan de voorzijde van een storing, die onze regio op donderdag bereikt, kan een wig van hogedruk het weer even gunstig beïnvloeden. Het einde van de week verloopt droog, maar tijdens het weekend laat een depressie de neerslagkansen opnieuw toenemen. De temperaturen zijn eerder normaal voor de tijd van het jaar.
Vandaag maken wolkenvelden plaats voor opklaringen in de namiddag. De kans op een bui is klein en de maxima komen uit op gemiddeld 22 graden. Er staat weinig wind.
Morgen zijn er (…) Lees het hele bericht

zonne-energie-scoort-in-munchen

Zonne-energie scoort in München

Op de beurs InterSolar in München hebben twee bedrijven uit Heusden-Zolder zich in de kijker gewerkt: Solar Company uit de Magazijnstraat en Segers uit de Koeltorenlaan. Intersolar is de grootste Europese beurs over zonne-energie. The Solar Company kreeg veeel aandacht voor zijn zogenaamde BIPV-panelen. Building Integrated Photo Voltaic panelen geven mogelijkheden aan architecten en ontwerpers om te spelen met beglazing, kleuren, vormen en tegelijk het hele oppervlak te (…) Lees het hele bericht

spelen-en-smullen-op-dag-van-de-buren

Spelen en smullen op 'Dag van de buren'

Aan de Koepel - Mommeplas - had vandaag de traditionele 'Dag van de buren' plaats. Dat is een gezellig gebeuren met een springkasteel, een ballonnenclown en een schminkstand voor de kinderen. Ondertussen vermaakten de jongeren zich op een voetbaltornooi en kon iedereen proeven van de frieten en zelfgemaakte hapjes. (Meer foto's van Rudi Coomans)

in-boekt-gingen-ze-van-de-grond

In Boekt gingen ze van de grond

In Boekt hebben ze een succesvolle Boekt Feest editie achter de rug. Ter afsluiting van de driedaagse mochten zes tombolawinnaars eens van de grond gaan, letterlijk dan met twee luchtballonnen. (foto Andy Brepoels)

vandaag-gezien-13-juni-2011

Vandaag gezien

Op de vijver van 't Meylandt heeft een visser een gouden vangst gedaan, en dat met de huidige goudprijzen .... (foto René Bosmans)

rene-en-wendy-zijn-koning-en-koningin

René en Wendy zijn koning en koningin

Bij de Sint-Jacobusgilde in Eversel heeft René Vanhoof zich tot koning geschoten. René was al eerder koning in 2004 en 2005 en maakt zo'n 15 jaar deel uit van de gilde. De nieuwe koningin is Wendy Reymen, zij kon zich in 2008 ook al eens kronen en maakt 12 jaar deel uit van Sint-Jacobus. (foto Rudi Coomans)

dokter-tony-swinnen-plots-overleden

Dokter Tony Swinnen plots overleden

De bekende huisarts Tony Swinnen is overleden. Hij stierf gisteren in de buurt van Barcelona, mogelijk aan de gevolgen van een beroerte tijdens het zwemmen. Tony Swinnen was afkomstig van Neerpelt maar had zijn praktijk uitgebouwd in Zolder-Centrum. In de jaren zeventig en tachtig werd hij in heel Vlaanderen bekend door zijn  medische praatjes in allerlei programma's op de openbare omroep. Hij was ook jarenlang voorzitter en woordvoerder van de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Tony Swinnen heeft talrijke boeken en publicaties op zijn naam. De jongste jaren promootte hij vooral het belang van lichamelijk en geestelijk actief blijven voor senioren. Tony Swinnen is 68 geworden, hij laat een vrouw, twee zonen en een dochter achter.

sinksenfoor-in-eversel

Sinksenfoor in Eversel

Wie zegt Sinksenfoor denkt natuurlijk meteen aan Antwerpen. Maar het is ook Sinksenkermis in onze eigen metropool ... in Eversel. Misschien minder groot, maar even plezant. (foto's Gust Ischen)

aangekomen-in-santiago-de-compostella

Aangekomen in Santiago de Compostella

Na een fietstocht van 17 dagen, in niet altijd gemakkelijke omstandigheden, is dorpsgenoot Tony Lespoix samen met zijn compagnons de route aangekomen in het bedevaartsoord Santiago de Compostella.

adac-masters-brengen-verwachte-spektakel

ADAC-masters brengen verwachte spektakel

In de ADAC Masters op Circuit Zolder - het topnummer van het weekend - werd de eerste reeks gewonnen door Ferdinand en Johannes Stuck in een Lamborghini Gallardo, voor Alexandros Margaritis en Dino Lunardi in een BMW Alpina en Luca Ludwig en Christopher Mies in een Audi R8. In de turbulente tweede reeks was de overwinning voor Lunardi-Margaritis voor Philip Geipel en Albert von Thurn und Taxis in een Lamborghini Gallardo en Robert Renauer en Kenneth Heyer in een Mercedes Benz SLS. (Meer foto's van Davy Neuteleers en Yves Maex)

gesmaakt-aperitiefconcert-van-kav-eversel

Gesmaakt aperitiefconcert van KAV-Eversel

De KAV- Eversel heeft er een jaarlijkse traditie van gemaakt om een aperitiefconcert te organiseren in Sint-Baaf. Vandaag gebeurde dat met een prachtig optreden van koninklijke harmonie De Ware Vrienden uit Zolder. En even traditioneel af de blinde zanger Guy een solo-optreden. (foto's Rudi Reykers)

eerste-communicanten-in-heusden-centrum

Eerste communicanten in Heusden-Centrum

De afgelopen weken zijn hier heel wat communicanten de revue gepasseerd. Vandaag was het aan de kinderen van het eerste leerjaar van De Springplank en De Brug in Heusden-Centrum om voor hun eerste communie in de Sint-Willibrorduskerk te verzamelen. (foto Rudi Coomans)

vandaag-gezien-12-juni-2011

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof deze wandelende jonge egel in zijn tuin. Een ideale én natuurlijke methode tegen de slakken.

niet-vergeten-t-is-vaderdag

Niet vergeten: 't is vaderdag

In gezinnen met schoolgaande kinderen is het doorgaans geen probleem, maar voor de anderen toch even ter herinnering ... 't is vaderdag. De drankenhandels hebben het de voorbije dagen al gemerkt en bij de bakkers stonden vanmorgen opvallend meer vrouwen aan te schuiven. Nogal wat sympathieker dan al die reclame voor boor- en zaagmachines ... dienen toch alleen maar om te werken.

mislukte-inbraak-in-de-schansstraat

Mislukte inbraak in de Schansstraat

Dieven hebben tevergeefs geprobeerd binnen te dringen in een woning in de Schansstraat. Ze probeerden het slot van de achterdeur te forceren. Maar dat mislukte. Eerder deze week konden inbrekers wel aan de haal gaan met geld uit een huis aan de Ringlaan. In diezelfde buurt, de Dekenstraat, verdween een tiental kippen uit een ren. En de jongste dagen is er ook weer sprake van vandalisme op de Lindeman. Daar zijn verschillende ruiten ingegooid.

duitsers-vinden-weg-naar-zolder

Duitsers vinden weg naar Zolder

Al behoorlijk wat volk vandaag op Circuit Zolder voor de Duitse ADAC-races. En morgen worden nog veel meer Duitse autosportliefhebbers verwacht. Die krijgen dan ook heel wat spektakel te zien, met de masters op kop natuurlijk, maar ook met mooie éénzitterraces. (meer foto's Yves Maex)

jaguar-tolt-door-weide

Jaguar tolt door weide

Rond half 8 vanmorgen heeft in de Sint-Jobstraat in Bolderberg een bestuurder de controle over zijn wagen verloren. De auto ging een weide in, ramde daar twee kledingcontainers en enkele paaltjes om op de weg terug tot stilstand te komen. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Een man van 23 uit Beringen is naar het ziekenhuis gebracht, zijn verwondingen vielen al bij al nog mee. De auto, een jaguar, raakte zwaar beschadigd.  (foto Andy Brepoels)

ik-wil-de-grootste-hebben

Ik wil de grootste hebben

Vandaag gezien op Circuit Zolder, fotografen proberen elkaar te overtroeven met de lengte van hun lens. Tja. (foto Bart Claes)

juul-kabas-te-gast-bij-de-thuiszorg

Juul Kabas te gast bij de thuiszorg

Het OCMW organiseerde voor de zesde keer de 'dag van de thuiszorgdiensten'. Iedereen die een beroep doet op de thuiszorgdiensten was uitgenodigd voor een gezellige middag met Juul Kabas. Die zong heel wat liedjes uit de tijd van toen en ter afwisseling speelde een muzikant klassieke Vlaamse liedjes op zijn accordeon. Ondertussen genoten de aanwezigen van een hapje en een drankje. (foto Marc Vanpol)

het-weer-licht-wisselvallig-1

Het weer: licht wisselvallig

Een langere periode met wisselvallig weer is aangebroken. Hierbij krijgen we de ene dag neerslag en de andere dag wat zon. Alvast de volgende 10 dagen gaat het weerbeeld op en af en de maxima liggen meestal rond 20 graden.
Vandaag is het meestal zwaar bewolkt met eerst hier en daar een bui. Na de middag neemt het aantal buien toe en ze worden bovendien intenser. Een donderslag is mogelijk. Maxima rond 20 graden.
Morgen wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. Er kan een bui tot (…) Lees het hele bericht

glimwormen-een-maand-te-vroeg

Glimwormen een maand te vroeg

Groot was de verbazing van Jan Leijskens toen hij in zijn tuin vier glimwormen aantrof, dat is meer dan een maand vroeger dan normaal.

op-meer-dan-400-plaatsen-seingevers

Op meer dan 400 plaatsen seingevers

Het stond al maanden op de kalender, maar toch heeft wielerclub Chasse Patat pas gisteren de definitieve bevestiging gekregen dat de eerste 'Dwars door Limburg' op 26 juni wel degelijk kan doorgaan. Deze wedstrijd voor Elite z.c. en Beloften, die meetelt voor de beker Van België, is na de Beverbeek Classic de tweede grootste wielerwedstrijd dit jaar in Limburg. Zo'n koers vergt heel wat voorbereiding. Zo moeten alle betrokken gemeenten en politiezones hun medewerking én (…) Lees het hele bericht

boekt-feest-met-muziek-en-wereldculturen

Boekt Feest met muziek en wereldculturen

Vanaf morgen tot en met zondag heeft Boekt Feest plaats, het jaarlijkse dorpsfeest aan de Ubbelvelden. Het gaat morgen om 21 uur van start met Wieze Rockt in de feesttent met de female metalband Nightwitches en rockcovergroep Outback. Tickets kosten € 7. Zaterdag vanaf 13 uur staan een minivoetbaltornooi, pannakooi en petanque op het programma, 's avonds om 20u30 een gratis concert in de feesttent met coverband Silhouet (foto). Zondag om 13 uur begint de familienamiddag (…) Lees het hele bericht

politie-brengt-slag-toe-aan-drugsmilieu

Politie brengt slag toe aan drugsmilieu

Het ziet ernaar uit dat de politie een belangrijke slag heeft toegebracht aan het drugsmilieu. Gisteravond heeft de politie van Heusden-Zolder samen met eenheden van de federale politie drie verdachten klemgereden en gearresteerd bij het Sint-Willibrordusplein in Heusden. Buurtbewoners getuigden dat het er daarbij spektakulair aan toeging. Bij de lokale politie wilde niemand vandaag enige commentaar geven. Dat lijkt er - samen met de tussenkomst van de federale politie - op te wijzen dat het om een grote zaak gaat. De verdachten moeten nog voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter, eenmaal dat gebeurd is, volgt wellicht meer informatie.

werken-aan-la-baracca-gestart

Werken aan La Baracca gestart

De werkzaamheden aan buurthuis La Baracca op de Lindeman zijn vandaag van start gegaan. Zoals gemeld wordt het gebouw van binnen en buiten volledig opgeknapt voor de nieuwe vzw de uitbating overneemt en de nieuwe uitbater aan de slag kan.

een-jaar-celstraf-voor-amokmaker-in-cafe

Eén jaar celstraf voor amokmaker in café

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een lastige caféklant (26) uit Houthalen veroordeeld tot een effectieve celstraf van een jaar en een boete van 1.100 euro. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding. De man ging op 23 oktober vorig jaar samen met zijn 21-jarige broer amok maken in een café in Heusden, waar een vriend net daarvoor geen drank had gekregen van de cafébaas. Bij zijn aankomst viel de man uit Houthalen meteen de cafébaas aan. Daarbij sneuvelde de (…) Lees het hele bericht

levenslang-geen-paarden-meer-houden

Levenslang geen paarden meer houden

Een 62-jarige handelaar uit Turnhout mag voor de rest van zijn leven geen paarden meer houden. Dat heeft de rechter in Hasselt vandaag beslist. De man had vijf paarden staan in een weide in Heusden-Zolder. Tussen januari en maart 2010 zijn meermaals inbreuken op de wet inzake dierenwelzijn vastgesteld. De paarden hadden geen of onvoldoende drinkwater en voedsel, hun schuilhok was te klein en in de weide lag prikkeldraad, waaraan de dieren zich konden verwonden. Hij moet ook 1.375 euro boete betalen.

duitse-topraces-op-circuit-zolder

Duitse topraces op Circuit Zolder

Zaterdag en zondag worden veel Duitse motorsportliefhebbers op Circuit Zolder verwacht voor het ADAC-weekend. Het hoofdevenement is de ADAC GT Masters met liefst 30 krachtige GT-sportwagens die het in races van 1 uur tegen elkaar opnemen: Audi, Alpina, BMW, Corvette, Ferrari, Lamborghini en Porsche en sinds dit jaar de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 Gullwing. Ook één Belgische deelnemer: het Waalse Porsche Mühlner Motorsport-team. Er zijn ook twee series met éénzitters: de (…) Lees het hele bericht

thuiszorg-zit-in-de-lift

Thuiszorg zit in de lift

De thuiszorgdiensten van het OCMW zitten in de lift. Vorig jaar deden 580 - vooral bejaarde - inwoners een beroep op de diensten. 169 maakten gebruik van de gezinszorg, 201 van de poetsdienst. 383 inwoners werden geholpen bij hun aanvraag voor een tegemoetkoming voor bejaarden. Dagverzorgingscentrum De Brug bood opvang aan 43 bejaarden. En om voor al die diensten voldoende personeel te hebben, werd een nieuwe opleiding polyvalent verzorgende ingericht, 38 werklozen volgen een opleiding van één jaar om nadien aan de slag te gaan als verzorgende of zorgkundige.

vandaag-gezien-9-juni-2011

Vandaag gezien

Een krabspin op verkenning in een vingerhoedskruid. (foto Jan Leijskens)

hengelen-voor-de-camera

Hengelen voor de camera

De loze vissertjes die vandaag zaten te hengelen op de vijver van 't Geuvelke in Viversel, werd nauwlettend in de gaten gehouden door de tv-camera. Er werden opnames gemaakt voor 'Dag Limburg', vrijdagavond te zien op TVL. En achteraf zullen ze niet kunnen liegen over de grootte van hun vangst. (foto Yves Maex)

drukke-marktdag-voor-de-politie

Drukke marktdag voor de politie

De politie heeft tijdens de multiculturele markt overtredingen vastgesteld wegens parkeren op fietspad in Koolmijnlaan (6) en in Stationsstraat (4), negeren parkeerverbod in Kolderhof (1) en Struikenstraat (2). 1 fotokopie van een speciale kaart voor mindervaliden werd in beslag genomen. 7 marktbezoekers parkeerden op het voetpad in de Koolmijnlaan. De politie werd erbij geroepen voor 1 verloren gelopen kind. Op de Cité zijn twee motorfietsers tegengehouden: ze hadden geen kentekenplaat noch verzekering voor hun moto. In Wendelenhof negeerden 5 bestuurders het parkeerverbod op het binnenplein.

volgende-week-infovergadering-voor-geenrijt

Volgende week infovergadering voor Geenrijt

Na 25 (!) jaar overstromingsmiserie - waarvan eergisteren nog een staaltje te beleven viel - lijkt voor de inwoners van de Geenrijt een oplossing in zicht. De gemeente kondigt aan dat na de bouwvakantie de wegen- en rioleringswerken van start gaan. Volgende dinsdag 14 juni om 19u30 krijgen ze alle uitleg bij de plannen en  het verloop van de werken tijdens een infovergadering in de fanfarezaal (Kerkenblookstraat)

ook-kerkhof-getroffen-door-wervelwind

Ook kerkhof getroffen door wervelwind

De windhoos van maandagavond heeft ook op een klein deel van het kerkhof in Heusden-Centrum huisgehouden. Bloemstukken en potten lagen verspreid in het hoek van het kerkhof. Opvallend is dat maar een beperkt aantal graven getroffen is, wat bewijst dat de 'slurf' van de tornado zeer smal was. (foto Maurice Mues)

gewonde-op-e-314-1

Gewonde op E 314

Vanmorgen rond kwart voor 6 is een ongeval gebeurd op de E 314 ter hoogte van Zolder in de richting van Leuven. De bestuurder, een man van 32 uit Heusden-Zolder, raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

opvang-bereikt-53-van-de-kinderen

Opvang bereikt 53 % van de kinderen

Vorig jaar maakten 1.007 gezinnen gebruik van de buitenschoolse kinderopvang, het ging om 1.558 kinderen, dat is 53 % van de schoolgaande kinderen tot 12 jaar in Heusden-Zolder. Gemiddeld worden 's morgens 155 kinderen opgevangen en na de school komen er 294. Op woensdagmiddagen zijn er gemiddeld 97 kinderen, in de vakantie loopt dat op tot 108.

met-de-cultuurraad-naar-de-zomeropera

Met de cultuurraad naar de Zomeropera

De cultuurraad organiseert op zaterdag 11 juni een cultuuruitstap naar de Zomeropera in Alden Biesen. Dit jaar staat ‘Manon Lescaut’ van Puccini op het programma. Het verhaal van de tot mislukking gedoemde liefde van de chevalier voor de beelschone doch geldzuchtige Manon. Succesregisseur Frank Van Laecke staat in voor de verrassende enscenering van deze voorstelling in het kader van de landcommanderij. Tickets kosten 36 euro busvervoer inbegrepen. Er zijn nog enkele plaatsen, info en tickets an.maex[!]heusden-zolder.be of 011/80 80 98

vandaag-gezien-8-juni-2011

Vandaag gezien

Een eigenzinnige opname van de lisdodde, een plant die vooral langs oevers en moerassen groeit, deze is aangetroffen in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

kleuters-leren-pizza-s-maken

Kleuters leren pizza's maken

Vandaag hebben de kleuters van juf Mimi van de vrije basisschool van Boekt een bezoek gebracht aan de pizzeria van de papa van hun klasgenootje Leandro: Pep en Pino. Ze leerden er tijdens een workshop pizza's maken en als finale mochten de zelf gemaakte pizza's worden verorberd. (meer foto's van Andy Brepoels)

turken-hielpen-bij-voorbereiding-ordedienst

'Turken hielpen bij voorbereiding ordedienst'

De Turkse gemeenschap heeft zelf mee geholpen om de ordedienst na de match België-Turkije in goede banen te leiden. Dat zegt korpschef Geert Luypaert na de evaluatie van vrijdagavond. "Ik heb in het bijzonder op drie mannen een beroep kunnen doen bij de organisatie ervan. Mede daardoor en door een goed uitgekiende wegomleiding waren er geen incidenten."

elias-tomas-en-daan-hebben-een-wiskundebrein

Elias, Tomas en Daan hebben een wiskundebrein

In het Sint-Franciscuscollege zitten duidelijk heel wat leerlingen met een wiskundeknobbel. Dat blijkt uit hun prestaties op de wiskunde-olympiade. 2 leerlingen van de tweede graad en 7 leerlingen van de derde graad konden doorstoten tot de tweede ronde en 3 leerlingen drongen door tot de finale in Antwerpen. Daan Nilis en Tomas Mertens behaalden daar een zeer verdienstelijke derde prijs terwijl Elias Moons de maximale score behaalde, goed voor een eerste prijs. Elias mag (…) Lees het hele bericht

het-weer-wisselvallig-en-minder-warm

Het weer: wisselvallig en minder warm

Depressionaire invloeden zorgen voor een wisselvallig weerbeeld met een vrij hoge onstabiliteit en kans op buien. In de twee helft van de week kan een mobiele wig van hoge druk voor overwegend droog weer zorgen, maar in het weekend wordt de kans op een bui weer groter. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.
Vandaag wisselen bewolkte perioden af met enkele opklaringen. Het is meestal droog, maar op het einde van de namiddag komen er enkele buien opzetten. In de avond en nacht gaat (…) Lees het hele bericht

schade-is-veroorzaakt-door-mini-tornado

Schade is veroorzaakt door mini-tornado

De felle windstoten die in de Koerselsebaan en de Heuvelstraat en ook in Koersel gisteravond voor schade aan onder meer daken hebben gezorgd, waren inderdaad afkomstig van een windhoos of mini-tornado. Dat blijkt uit dit filmpje dat vanuit Koersel gemaakt is. Volgens de European Severe Weather Database (ESWD), was de omgeving Koersel maandagavond ook een enige plek in Europa waar zich een 'tornado' voordeed.

ondertussen-in-turkije-geen-problemen

Ondertussen in Turkije ... geen problemen

Komkommerpaniek in West- en Oost-Europa? In Turkije niets aan de hand, zo stelt onze man ter plaatse vast in Kusadasi. De ondervond overigens ook geen enkel probleem toen hij vrijdag in Belgische outfit naar het voetbal ging kijken. Meer nog, de Turkse kelner liep zelfs een tijdje in Belgische kleuren rond. (foto's Gilbert Vanutte)

een-blik-op-welzijn

Een blik op welzijn

Nog tot 17 juni zijn de schoolverantwoordelijken binnen de gemeente in de weer om aan de directies, schoolteams en ouderverenigingen de 'Blik op welzijn 2011-2012' voor te stellen. Onder de noemer 'Welke shake verfrist jouw school' - een verwijzing naar de Faitrade drankjes - wordt in een brochure het volledige aanbod rond welzijn voor leerlingen, leerkrachten en ouders gebundeld. En dat is nogal wat: projecten, lespakketen, infosessies, ontmoetingen, uitlenen van materialen, enz. Die zijn ondergebracht rond 8 thema's: van vrije tijd en taal, via opvoeden tot verkeersveiligheid. Je kunt de brochure ook hier bekijken.

fietsers-zijn-in-lourdes-aangekomen

Fietsers zijn in Lourdes aangekomen

De moedige fietsers Rik Tijskens, Ronny De L'arbre en Benny Ooms zijn gisteren veilig en wel in Lourdes aangekomen, na een fietstocht van 9 dagen in wisselende omstandigheden. De eerste dagen waren al meteen zwaar met veel tegenwind, op dag drie was er een stuk grindweg en hadden ze 3 platte banden op 100 meter. De ene dag was nat, bewolkt en fris, de andere liep de temperatuur op tot 30 graden. Op de laatste dag stonden begeleiders Benny en Greet hen op te wachten aan het bord (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-23

Vanavond gezien

Toen was het nog aan het komen, even later zouden we ook voelen wat die wolken in petto hadden. (foto Jean Vandevoort)

wateroverlast-en-daken-kapot

Wateroverlast en daken kapot

Bij de brandweer zijn al verschillende oproepen binnengekomen door het onweer, de rukwinden en de regen. In Heusden-Zolder gaat het vooral om beschadigde daken, daar zijn enkele ploegen bezig met het terugleggen van de pannen. Dat was onder meer het geval bij frituur 't Bekske op de Koerselsebaan. In de regio Tessenderlo is meer sprake van wateroverlast, ook in Koersel staan straten en kelders blank. Toch is bij de brandweer nog alles onder controle en is geen sprake van een overrompeling. UPDATE De Geenrijt is - traditioneel - onder water gelopen. Even geen foto's dus omdat we onze handen vol hadden met pompen. In de Heuvelstraat liep een schoonheidssalon schade op.

5-medailles-voor-atleten-uit-heusden-zolder

5 medailles voor atleten uit Heusden-Zolder

Met drie medailles op drie spelers hebben de atleten van badmintonclub Smash (foto) het uitstekend gedaan tijdens de afgelopen Special Olympics. Bob Biesmans haalde goud in de zwaarste reeks. In de tweede zwaarste reeks haalden Steven De Craene goud en Stevie Nagy brons. Ook voor de trainers van de club is de medailleoogst een opsteker. Ook de G-basketters van KBBC Zolder deden het uitstekend met twee finaleplaatsen. Zolder High behaalde zilver en Zolder Low behaalde goud.

fietsexamen-voor-de-springplank

Fietsexamen voor De Springplank

Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van het zesde van De Springplank in de Kapelstraat om hun fietsexamen af te leggen. Daarbij moesten ze onder meer flink uit hun doppen kijken op de Koerselsebaan en de rotonde in 't centrum. (Meer foto's van Rudi Coomans)

jef-put-geeft-dirigeerstok-door

Jef Put geeft dirigeerstok door

Het Vocaal Ensemble Amicantus heeft na zijn concert van het afgelopen weekend stichter-dirigent Jef Put gevierd. 15 jaar geleden richtte hij Amicantus op en tijdens de concerten wist hij op een schitterende manier zijn voorliefde voor de oude muziek over te brengen op het publiek. Jef Put studeerde muziektheorie en zang, en behaalde daarvoor de gouden regeringsmedaille. Daarnaast genoot hij een ruime koorervaring bij de leermeesters Juliaan Wilmots, Erik van Nevel en Kurt Bikkembergs. In 2003 (…) Lees het hele bericht

marco-cirone-geeft-m-van-jetje

Marco Cirone geeft 'm van jetje

Tijdens de Summerjazz in het Muzecafé beweest gitarist Marco Cirone zondagavond dat je niet altijd blazers nodig hebt om een prachtige jazzset neer te zetten. Samen met gitarist Tim Finoulst, basist Nathan Wouters en drummer David Broeders bracht hij de perfecte sound om een zwoele zondag af te sluiten. (meer foto's van Ria De Clerck)

weer-een-bouwbedrijf-failliet

Weer een bouwbedrijf failliet

De rechtbank van koophandel heeft de bvba Atabo uit de Sint-Lutgardistraat failliet verklaard. Het gaat om een bouwonderneming, waarmee andermaal een bedrijf uit Heusden-Zolder in de bouwsector op de klippen gaat

nog-tal-van-rupsenhaarden

Nog tal van rupsenhaarden

De eikenprocessierups is aan het uitbreken, ondanks de massale besproeiingscampagne in Heusden-Zolder eerder dit jaar worden voortdurend nieuwe haarden ontdekt. Zoals hier in de Kerkenblookstraat waar verschillende bomen zijn aangetast. De komende dagen en weken gaan de rupsen trekken en kunnen hun haartjes voor irritatie zorgen. De gemeente schakelt een privéfirma in voor het verwijderen van de nesten. (foto Kim Fisette)

ocmw-ondersteunde-182-asielzoekers

OCMW ondersteunde 182 asielzoekers

Vorig jaar heeft het OCMW 53 dossiers van asielzoekers ondersteund. 34 daarvan kregen materiële ondersteuning in het kader van het lokaal opvanginitiatief (LOI). Doordat het vaak om gezinnen gaat, liep het op tot 182 personen, waarvan 122 in het LOI. Op 31 december werden nog 32 dossiers of 110 personen ondersteund. Zoals bekend moet elke gemeente instaan voor een bepaald aantal asielzoekers, de gasten van De Bark vallen daar niet onder.

ook-bij-heideland-zijn-er-communicanten

Ook bij Heideland zijn er communicanten

7 kinderen van de school Heideland waren naar de kerk van Bolderberg afgezakt voor hun 'communiemoment'.

zolderse-kerk-zette-deuren-open

Zolderse kerk zette deuren open

Vandaag was het in heel Vlaanderen Openkerkendag en kon je kerkgebouwen gaan bezoeken. In Heusden-Zolder nam de Sint-Vincenciuskerk van Zolder deel. Daat gaf Josée Geerts uitleg bij de geschiedenis en de kunstwerken. Door het warme weer was het geen echte overrompeling maar geen nood, deze prachtige kerk kan nog iedere zondag in de zomervakantie bezocht worden met gids. (foto Lieven Kaerts)

vandaag-gezien-5-juni-2011

Vandaag gezien

De weegbree staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

vanthoor-tweede-en-zevende

Vanthoor tweede en zevende

In het Oostenrijkse Spielberg is Laurens Vanthoor zondagmiddag 7de geëindigd in de derde reeks van het F3-kampioenschap. Vanthoor blijft kampen met moeilijk af te stellen banden, een euvel dat amper te verhelpen is doordat geen testritten meer zijn toegestaan. Gisteren was hij nochtans schitterend tweede gefinisht in de tweede reeks. Daardoor staat hij zesde in het klassement met 82 punten, Roberto Merhi blijft leider met 162 punten.

ook-de-formule-1-gaat-cleaner

Ook de formule 1 gaat cleaner

Eén van de doelstellingen van de Clean Week 2020 op Circuit Zolder is om ook de autosport ecologischer te maken. En dat idee vindt nu alvast ingang op het hoogste niveau. Vanaf 2013 zullen de formule 1-bolides uitgerust worden met een ecologische viercilindermotor met een cilinderinhoud van 1600cc. Dat heeft de FIA beslist. Heel wat constructeurs hebben geprobeerd de maatregel tegen te houden, maar ze zullen hoe dan ook de zuinige en ecologisch meer verantwoorde motor moeten inbouwen. Dat betekent ook dat de aerodynamica van de wagens nog belangrijker wordt, waardoor 35 procent brandstof zou kunnen bespaard worden.

amateurs-racen-in-500-km-van-zolder

Amateurs racen in 500 km van Zolder

Heel wat motorrijders - vooral amateurs - zijn dit weekend neergestreken op Circuit Zolder voor de 500 km van Zolder van het BMEC, het Belgian Moto Endurance Championship. Dat is een circuit van uithoudingswedstrijden met volgende maand een wedstrijd in Dijon, in augustus volgt Francorchamps en op 8 september opnieuw Zolder. Vandaag en ook morgenvoormiddag vinden op Zolder trainingsritten plaats, de race start morgen om 14u15 en wordt rond 18u30 afgevlagd. (meer foto's van Yves Maex)

wachten-op-de-babyborrel

Wachten op de babyborrel

Bij de familie Deferme in Eversel is het gezin in één klap flink uitgebreid. Dat brengt natuurlijk wat extra gepiep mee. (foto Lowie Deferme)

blonds-have-more-fun

Blonds have more fun ...

"Blonds have more fun", Rod Stewart schreeuwde het eind de jaren zeventig al uit. Wat moet het dan niet zijn als je met twee bent, zoals dit duo dat op Meylandt opdaagde. (foto René Bosmans)

problemen-om-energierekeningen-te-betalen

Problemen om energierekeningen te betalen

Nogal wat inwoners van Heusden-Zolder kampen met problemen om hun energierekeningen te betalen. 211 mensen zijn vorig jaar opgeroepen door de lokale adviescommissie van het OCMW omwille van achterstallige elektriciteits- of aardgasrekeningen. Er hadden in het totaal 4.556 opladingen van de budgetmeter plaats, voor meer dan 250.000 euro. Dat is een oplaadkaart waar je vooraf geld opzet om je stroom of gas te betalen en zo het verbruik binnen de perken te houden.

vanthoor-zevende-in-oostenrijk

Vanthoor zevende in Oostenrijk

In de eerste manche van de F3 Euroséries in het Oostenrijkse Spielberg is Laurens Vanthoor vandaag 7de geëindigd. De overwinning was voor de Spanjaard Robert Merhi. Om 17u.55 kan je op EXQI Sport reeks twee volgen en morgen om 11u10 wordt ook de slotrace live uitgezonden.

politie-sluit-koolmijnlaan-af

Politie sluit Koolmijnlaan af

Het gedoe rond de voetbalinterland België-Turkije is uiteindelijk allemaal beperkt gebleven in Heusden-Zolder. In heel wat cafés volgden supporters de wedstrijd, de jeugd was samengekomen in jeugdhuis Distel en op het Braderieplein keken enkele honderden Turkse mannen, vrouwen en kinderen naar de match op groot scherm. Kort na affluiten heeft een groep jongeren korte tijd de Koolmijnlaan geblokkeerd, meteen het sein voor de talrijk aanwezige politie om alle toegangswegen af te (…) Lees het hele bericht

toch-een-groot-scherm-op-cite

Toch een groot scherm op Cité

Er staat toch een groot videoscherm op de Cité voor de match België-Turkije. De initiatiefnemers hebben het verbod van de gemeente om het scherm op het Braderieplein te plaatsen omzeild door het op het terras van café Bosporus te zetten. Daar zaten een half uur voor de match al enkele tientallen vrouwen, mannen en kinderen. Het zal allemaal wat in mineur verlopen door het dodelijk ongeval van vannacht waarbij twee kennissen omkwamen, daardoor zal er geen muziek gespeeld worden en is ook de barbecue afgevoerd.

frenske-aerts-is-overleden

Frenske Aerts is overleden

In Heusden is Frans Aert vrij plots overleden. Hij was de stichter van zelfbediening en beenhouwerij Aerts in de Guido Gezellelaan, die onlangs helemaal vernieuwd werd tot een Sparwinkel. Frenske begon destijds met een rondrijdende groetenwagen, later opende hij zijn zelfbediening. En hoewel de zaak al een hele tijd in handen van de kinderen was, is hij tot in zijn laatste dagen bijgesprongen. Frans Aerts zou dit jaar 85 worden, de uitvaartplechtigheid heeft maandag plaats.

vandaag-gezien-3-juni-2011

Vandaag gezien

Een penseelkever is neergestreken op een bloem. (foto Jan Leijskens)

wat-met-de-verkeersveiligheid-op-de-cite

Wat met de verkeersveiligheid op de Cité?

De jongste tijd houdt de politie bijna dagelijks snelheids- en andere controles op de Koolmijnlaan. Er zijn ook twee vaste flitscamera's op komst. En toch gebeuren er nog heel wat ongevallen met als triest hoogtepunt het drama met twee doden afgelopen nacht. De N719 Koolmijnlaan-Brugstraat-Guido Gezellelaan is sowieso de gevaarlijkste verkeersas van Heusden-Zolder. De afgelopen 10 jaar zijn er 371 ongevallen gebeurd met 2 doden, 6 zwaargewonden, 110 lichtgewonden en 253 ongevallen met stoffelijke schade. Wat kan er nog meer aan gedaan worden? Laat het ons weten op onze Facebookforum.

het-weer-vanaf-zondag-wisselvallig

Het weer: vanaf zondag wisselvallig

Een hogedrukgebied verliest zijn grip over onze streken, waardoor storingen de volgende dagen ons weer gaan bepalen. Eerst wordt het echter nog zonnig en warm, héél warm.
Vandaag domineert de zon in de namiddag aan een staalblauwe hemel, nauwelijks gehinderd door wolken. Het kwik klimt gestaag verder naar 24 of 25 graden. Er staat wel een matige wind uit het oosten of het noordoosten.
Morgen wordt het drukkend warm. Het kwik kan klimmen tot 28 of 29 graden en er is een hoge (…) Lees het hele bericht

ook-tweede-slachtoffer-is-overleden

Ook tweede slachtoffer is overleden

Ook het tweede slachtoffer van het ongeval op de Koolmijnlaan afgelopen nacht, is overleden in het ziekenhuis. Een fietser en een voetganger waren gegrepen door een slippende auto, de fietser stierf ter plaatse, de voetvanger vanmorgen in het ziekenhuis. Beide slachtoffers zijn veertigers uit Heusden-Zolder, ook de autobestuurder is een man uit de gemeente. Na het ongeval kwam het tot incidenten op de cité.

fietser-dood-voetganger-zwaargewond

Fietser dood, voetganger zwaargewond

Donderdagnacht, kort voor middernacht is op de Koolmijnlaan een fietser verongelukt. Een voetganger, die wellicht naast de fietser wandelde raakte zwaargewond. Beiden werden gegrepen door een auto. Door de klap werden beide slachtoffers in het struikgewas geslingerd. Voor de fietser, iemand uit Heusden, kwam alle hulp te laat. Zijn kennis is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Na het ongeval bleef de Koolmijnlaan een hele tijd afgesloten voor verder onderzoek.

346-inwoners-kregen-ocmw-steun

346 inwoners kregen OCMW-steun

De sociale dienst van het OCMW behandelde vorig jaar 2.201 hulpvragen, 346 inwoners kregen financiële steun. De meeste bezoekers vinden hun weg naar het OCMW voor begeleiding, informatie en administratieve vragen. Er wordt ook meer tijd uitgetrokken voor huisbezoeken, 1.523, en aan 1.006 inwoners is een verwarmingstoelage toegekend. 201 cliënten moesten 1 of meer maanden rondkomen met een uitkering, bijna 30 % van hen is jonger dan 25 jaar. Ze krijgen extra begeleiding (…) Lees het hele bericht

kris-vos-schutterskoning-bij-olv-gilde

Kris Vos schutterskoning bij OLV-gilde

Bij de Koninklijke Onze Lieve Vrouwgilde vindt traditioneel op Hemelvaartdag het koningschieten plaats. Bij iedere gilde gelden daarbij andere regels, bij OLV wordt geschoten op één hoofdvogel. Kris Vos werd voor de derde keer koning, nadat hem dat in 1992 en 2003 ook al lukte. (foto Lieven Kaerts)

kleine-pony-s-op-hoog-niveau

Kleine pony's op hoog niveau

Aan manège Hemelrijk in Eversel had vandaag het nationaal kampioenschap voor jonge pony's plaats. Mooi om zien, vooral ook hoe de jonge ruiters en hun pony's geconcentreerd in de arena verschenen en daar de hindernissen probeerden te nemen. (Meer foto's van Gust Ischen)

hoogzomer-rond-het-kanaal

Hoogzomer rond het kanaal

Hoewel de astronomische zomer pas rond 21 juni begint, is de weerkundige zomer gisteren al van start gegaan. En dat was op deze Hemelvaartsdag duidelijk te merken in de buurt van het kanaal. Het contrast was er groot tussen de duizenden rustige fietsers, de hertjes in de schaduw, de recreanten op een tuffend bootje en anderzijds de razende waterscooters en motorboten. (Meer foto's van Yves Maex)

eerste-communie-in-viversel-1

Eerste communie in Viversel

Ook in Viversel was het vandaag eerste communiefeest, daar telden ze 13 feestvarkens. (foto Rudi Coomans)

eerste-communie-in-berkenbos-2

Eerste communie in Berkenbos

14 kinderen beleefden in de Sint-Valentinuskerk in Berkenbos hun eerste communieviering. (Foto Rudi Coomans)

eerste-communie-in-zolder-2-1

Eerste communie in Zolder (2)

Nog in Zolder-Centrum kregen leerlingen van Beekbeemden en twee leerlingen van 't Bergske vanochtend voor het eerst de communie. (foto Rudi Coomans)

eerste-communie-in-zolder-1

Eerste communie in Zolder (1)

Een grote groep kinderen, allen leerlingen van 't Molenholleke deden vandaag hun eerste communie in Zolder-Centrum. (foto Rudi Coomans)

foto-s-circo-nog-tot-morgen-insturen

Foto's Circo nog tot morgen insturen

Nog tot morgen, vrijdag, middernacht hebben jullie de tijd om uw foto's van Circo Paradiso in te sturen. Niet te versmaden, er is een cultuurcheque van liefst 200 euro te winnen, goed voor een aantal heerlijke avonden in Muze. Mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

vandaag-gezien-2-juni-2011

Vandaag gezien

Dit is de wespenboktor, op verschillende vlakken een imitatie van de echte wesp. (foto Jan Leijskens)

meer-lessen-nederlands-als-tweede-taal

Meer lessen Nederlands als tweede taal

Alsmaar meer mensen volgen in Heusden-Zolder de cursussen 'Nederlands als tweede taal'. De taallessen worden onder meer uitgewerkt door het CVO. Bij het Huis van het Nederlands in Heusden-Zolder hebben zich vorig jaar 450 mensen aangemeld (inclusief inwoners van buurgemeenten), in 2009 waren er dat nog 341. De stijging is trouwens te verklaren door de opening van De Bark, de vluchtelingen moeten zich verplicht aanmelden. Het Onthaalbureau telde tussen 1 september 2009 en 31 augustus (…) Lees het hele bericht

fietsdiploma-voor-leerlingen-beekbeemden

Fietsdiploma voor leerlingen Beekbeemden

Na 2 voorbereidende oefensessies, begeleid door de wijkagent, legden de 23 leerlingen van het zesde jaar van basisschool Beekbeemden het fietsexamen af. Over een lang en soms  moeilijk parcours lagen 10 verkeerssituaties verspreid waar politie en gemeenschapswachten een beoordeling op gaven. Alle 23 leerlingen doorstonden de test met glans en krijgen een heus fietsdiploma.

vrouw-lichtgewond-na-koprol

Vrouw lichtgewond na koprol

Woensdag na de middag is een vrouw uit Heusden-Zolder lichtgewond geraakt bij een spektakulair ongeval in de Wijerstraat in Ter Donk (Zonhoven). Haar wagen ging - mogelijk door een technisch defect - uit de bocht, knalde tegen een boom en kwam zo op zijn dak in de Roosterbeek terecht. Als bij wonder liep de bestuurster slechts een kleine hoofdwonde op.

auto-en-scooter-botsen

Auto en scooter botsen

Op de hoek van de Koerselsebaan en de Geenrijt zijn woensdag na de middag een auto en een scooter gebotst. De bestuurder van de scooter kwam ten val en raakte licht gewond. Hij hoefde uiteindelijk niet naar het ziekenhuis zodat de ambulance kon terugkeren. (foto Dimitri Reynders)

vandaag-gezien-1-juni-2011-1

Vandaag gezien

Stef Hermans trof vanochtend deze jonge Vlaamse gaai in zijn tuin aan. Hij kon op dat ogenblik nog niet vliegen, maar mits de nodige oefening en geduld moet dat spoedig lukken.

een-attentie-voor-de-leesmoekes

Een attentie voor de leesmoekes

In de lagere school van Berkenbos hebben de kinderen met zang, dans en een kleine attentie de leesouders bedankt voor hun inzet dit schooljaar. Daarbij werden ook twee jubilerende leesmoekes gevierd: Daniëlle die al 15 jaar langs komt en Yücel die al 10 jaar komt voorlezen. Toch zijn zij niet de recordhouders, dat zijn Madeleine en Anneke die al 31 jaar leesmoeke zijn, langer dan vele juffen op school werken. (foto Rudi Coomans)

vandaag-gezien-1-juni-2011

Vandaag gezien

File in het bos aan het Speelhuisje. (foto Bim Borkel)

la-baracca-wordt-verbouwd

La Baracca wordt verbouwd

De concessieovereenkomst met buurthuis La Baracca is ondertekend, maar er is nog wat werk voor het buurthuis op de Lindeman zijn deuren kan openen. Er moet nieuwe elektriciteit gelegd worden, muren moeten uitgebroken en er zijn nieuwe verwarming en een dak nodig. Daarvoor heeft de gemeenteraad een begrotingswijziging met 125.000 euro goedgekeurd. Sinds gisteren zijn de offertes van drie bouwbedrijven binnen, er wordt nu een aannemer gekozen. Er is ook een stappenplan uitgewerkt voor het (…) Lees het hele bericht

een-boel-zomerpret-voor-de-kinderen

Een boel zomerpret voor de kinderen

De afdelingen welzijn en locale economie en vrije tijd van de gemeente bundelen de krachten om tijdens de vakanties een gevarieerd vrijetijdsaanbod voor de kinderen te sprokkelen, Deze zomer staat weer een heleboel op het programma: sport- en creakamp, speelplein goes crazy week, en de speelplein goes totally nuts afsluiter. Daarnaast ook nog sportkampen tennis en Engels, atletiek, waterfun en alles op wielen, mar ook praatos, dansos en kookos in het Spaansos. Er wordt zelfs geprobeerd om vervoer te voorzien voor kinderen die in de opvang verblijven. Vanaf nu kan je inschrijven, heel het aanbod vind je hier, je kunt ook bellen op 011-80 80 85.