Archief november 2011

kreejaater-houdt-kinderen-in-spanning

Kreejaater houdt kinderen in spanning

Het verteltheater Kreejaater hield vandaag de kleuters en kinderen van het eerste leerjaar in spanning tijdens met een sintverhaal in de bib. Het ging over verteller Bart die een koffer in de gang vindt met daaraan een geheimzinnige brief. Met kaarsjes en lampjes werden de kinderen alvast in de juiste stemming gebracht voor de komst van de Sint.

nicolas-provost-in-the-roxy-theatre

Nicolas Provost in The Roxy Theatre

Opnieuw hoog bezoek in The Roxy Theatre want Nicolas Provost (links) kwam persoonlijk naar daar afgezakt voor de Limburgse première van zijn film The Invader. Hij staat hier op de foto met Ludo Vangenechten van de Roxy. De film begint vanaf vandaag te lopen.

neos-laat-senioren-genieten

Neos laat senioren genieten

Nogal wat mannen en vrouwen die met pensioen gaan, dreigen in een zwart gat te vallen. En dat net op een ogenblik dat ze terechtkomen in een periode waarin ze kunnen genieten of uitgestelde plannen of dromen realiseren. Ze kunnen terecht bij Neos Heusden-Zolder, NEtwerk van Ondernemende Senioren. Het is een bruisende vereniging voor actieve senioren met een brede belangstelling: cultuur, lezingen, theater, concerten, uitstappen, reizen, sport, nordic wandelen, bowling, ontspanning… het (…) Lees het hele bericht

europees-charter-is-ondertekend

Europees charter is ondertekend

Net als 41 andere Limburgse gemeenten - Hasselt en Genk hadden zich al eerder geëngageerd - heeft Heusden-Zolder vanmorgen in het provinciehuis het 'Convenant of Mayors' ondertekend. De gemeenteraad had de tekst vorige maand al goedgekeurd. Het gaat om een Europees charter waarin de gemeenten zich - samen met de provincie - engageren om de CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 20 % terug te dringen. Een CO2-nulmeting moet vaststellen waar de gemeente vandaag staat, zodat iedere (…) Lees het hele bericht

limburgs-landschap-verkoopt-natuurkalender

Limburgs Landschap verkoopt natuurkalender

De activiteitenkalender van Limburgs Landschap is altijd al een hebbeding geweest voor de leden van de vereniging, vooral ook omwille van de prachtige natuurfoto's. Vanaf dit jaar is hij trouwens voor iedereen te koop, misschien een tip voor onder de kerstboom? Vanaf 6 december kan de kalender afgehaald worden op het secretariaat, Dekenstraat 39 (tegenover Muze), op werkdagen van 9 tot 16u30, tel. 011-53 02 50. Hij kost slechts 2 euro. Voor 4 euro kan je hem laten opsturen.

over-een-week-brandt-de-feestverlichting

Over een week brandt de feestverlichting

In heel Heusden-Zolder heeft een firma de feestverlichting ondertussen aangebracht maar pas volgende week woensdag wordt ze met een korte plechtigheid officieel 'ontstoken'. De gemeente wacht uit respect voor Sinterklaas tot hij terug op de boot richting Spanje zit. Vorig jaar waren in de verschillende dorpskernen in het totaal 249 elementen opgehangen. Dit jaar zijn het er 384. De gemeente heeft daarvoor haar budget opgetrokken van 10.000 naar 20.000 euro, de handelaarsverenigingen leggen daar samen 3.232 euro bovenop. Het is de middenstandsraad die het geheel coördineert. Volgende week worden ook de nieuwe winterwimpels voorgesteld.

vroeger-en-nu-26-1

Vroeger en nu (26)

De Cité ter hoogte van 'Onder de Poort', lang voor de huizen een opknapbeurt kregen. Op oude foto's valt telkens weer op dat er vroeger ook overal bomen langs de weg stonden. Het 'begroenen' van onze buurten is dus heus geen uitvinding van de jongste tien jaar. (foto Gust Ischen)

patrick-schoofs-nieuwe-trainer-van-viversel

Patrick Schoofs nieuwe trainer van Viversel

Bij Standaard Viversel hebben ze hun nieuwe trainer Patrick Schoofs voorgesteld aan de A-kern. Schoofs is 52 en woont in Heusden-Zolder. Hij heeft zelf gespeeld bij verschillende clubs in eerste en tweede klasse. Als trainer was hij tot nu toe vooral actief in het Antwerpse.

het-weer-veranderingen

Het weer: veranderingen

Alvorens een storing over onze regio schuift, hebben we eerst nog recht op de zon. Dankzij hogedrukinvloeden zijn er weinig wolken en kan de zon domineren. De volgende dagen komt er evenwel echt herfstweer opzetten. Regen, buien en soms veel wind staan hierbij op het programma.
Woensdag is het op veel plaatsen helder in de ochtend. De zon kan dan ook uitbundig tevoorschijn komen. Later komen er enkele stapelwolken en hoge sluierwolken opzetten, maar het blijft vrij zonnig. Maxima rond 11 graden.
Lees het hele bericht

regi-nu-ook-op-het-tennisterrein

Regi nu ook op het tennisterrein

Over 10 dagen worden in het Sportpaleis in Antwerpen de 10de Diamond Games gespeeld. Voor Kim Clijsters, die het tegen Caroline Wozniacki opneemt, wordt het de eerste match sinds lang. En samen met zus Elke dubbelt ze tegen Wozniacki-Wickmayer. Tussen de beide wedstrijden in steekt Regi met een DJ-set de vlam in de Antwerpse pan.

internaatbeheerder-doorverwezen-voor-aanranding

Internaatbeheerder doorverwezen voor aanranding

De raadkamer in Hasselt heeft vandaag de voormalige internaatbeheerder van het Sint-Franciscuscollege naar de correctionele rechtbank doorverwezen voor aanranding. Hij moet zich verantwoorden voor de aanranding van de eerbaarheid van 7 jongeren. De man is op 14 maart aangehouden, maar drie weken later onder voorwaarden vrijgelaten. Hij mag geen contact meer hebben met de jongeren met wie hij vroeger chatte en hij moet zich laten begeleiden. De advocaten van de slachtoffers hadden gevraagd dat (…) Lees het hele bericht

gestolen-trekker-teruggevonden

Gestolen trekker teruggevonden

Aan de Industrieweg in Viversel is een trekker teruggevonden. Het voertuig bleek eerder elders gestolen.

le-mans-series-komen-naar-zolder

Le Mans Series komen naar Zolder

Circuit Zolder heeft de grote lijnen van zijn kalender  2012 vastliggen. Eerder was al duidelijk dat het WTCC niet meer zou terugkeren, maar dat GT1 opnieuw te verwachten is. Nu is ook bevestigd dat Le Mans Series volgend jaar een stop inlassen op Circuit Zolder. 2012 is het tweede kalenderjaar dat Thierry Deflandre aansnijdt als algemeen directeur: “De internationale kick off van ons seizoen is opnieuw het GT1 World Championship. Ook in 2012 zien we graag en gratis (…) Lees het hele bericht

luisteren-naar-spannend-sint-verhaal

Luisteren naar spannend Sint-verhaal

Een week lang komen de kleuters naar de bib om te genieten van mooie verhalen over de Sint. De 4- en 5-jarigen luisteren geboeid en met kloppend hart naar een mooi Sinterklaasverhaal: "Plotter en het cadeautje voor de Sint" van Hilde Schuurmans.Overigens, woensdag kunnen alle kleuters en kinderen van het eerste leerjaar gratis naar het verteltheater van Krejaater, de kleuters om 14 uur, de eerste leerjaren om 15 uur. (meer foto's)

chinese-lessen-op-tv

Chinese lessen op tv

Blijkbaar ontdekt de rest van Vlaanderen nu ook dat ze in het Sint-Franciscuscollege pionierswerk verrichten met hun Chinese lessen. Vandaag wordt een ploeg van het jeugdjournaal Karrewiet verwacht en ook het journaal op Eén zou er een item aan besteden. De kans is groot dat Melanie Ruelens (foto Patrick Daniëls) daarbij in beeld komt. Zij is één van de leerlingen die het schitterend doen in de lessen Chinees. Ze heeft afgelopen zomer trouwens school gelopen in China.

bolderberg-wordt-een-haven

'Bolderberg wordt een haven'

De toeristische visie op vijvergebied De Wijers is klaar. Ze past in het actieplan Limburgse Kempen en het masterplan De Wijers. Het gebied wordt daarin beschouwd als een landschapspark (zoals het Nationaal Park, de Maasvallei, Voerstreek, ...) en zal gepromoot worden als kindvriendelijke en groene vakantiebestemming met aandacht voor het cultuurhistorische. Voor Heusden-Zolder zijn Bovy, het circuit, de kern Bolderberg en de mijnsite de belangrijkste toeristisch-recreatieve plaatsen. Er komen (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-25-1

Vroeger en nu (25)

Het vroegere gemeentehuis in Zolder-Centrum. Enkele jaren geleden is het gesloopt en het vrijgekomen pleintje biedt - in afwachting van een herbestemming - uitzicht op de Bloemelingen. (foto Gust Ischen)

de-laatste-mooie-herfstdagen

De laatste mooie herfstdagen

Voor de komende dagen wordt rotweer aangekondigd. En dus profiteerde Valentin Vreven ervan om nog gauw te genieten van de laatste mooie herfstdagen. Hij maakte een fietstocht vanuit Heusden-Zolder naar de Begijnenvijvers - grens van Hechtel-Eksel en Peer - en terug. (meer foto's)

boekt-krijgt-een-wijkcomplex

Boekt krijgt een wijkcomplex

In de begroting voor volgend jaar staat 2,060 miljoen voor wijkinfrastructuur Boekt. Het gaat om een complex dat zal gebouwd worden op de grond waar 6 jaar geleden de eerste steen gelegd is voor een sporthal die er nooit kwam. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het buurthuis, de academie (die nu nog in de oude bib zit), de petanque, bijkomende jeugdlokalen, vergaderlokalen, sanitair voor de tennisclub en een conciërgewoning. Daar komt ook een (…) Lees het hele bericht

unizo-heeft-beleidsplan-voor-verkiezingen

UNIZO heeft beleidsplan voor verkiezingen

UNIZO Heusden-Zolder, de vereniging van zelfstandige ondernemers, heeft de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar al genomen. Een afvaardiging van ondernemers schaarde zich rond de tafel en werkte een prioriteitenfiche uit, met punten die belangrijk zijn voor het ondernemerschap en om het ondernemerschap op te krikken in de komende 6 jaar. “Als ondernemers hebben we één kans om de 6 jaar om onze bekommernissen op papier te zetten: het is nu of nooit”. Met (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-24-1

Vroeger en nu (24)

Het Sint-Barbaraplein in Berkenbos, de gebouwen zijn gebleven, maar de wegen zijn enigszins anders aangelegd. (foto Gust Ischen)

marijn-put-is-vlaams-kampioen

Marijn Put is Vlaams kampioen

Marijn Put van badmintonclub Hebad is in Edegem Vlaams kampioen geworden. In 2009 behaalde hij al de Vlaamse titel in de B-reeks en nu is het dus raak op het hoogste niveau. Marijn domineerde het heren enkel en won de finale van een andere Limburger Jente Paesen met 21-15 en 21-18

win-een-vip-arrangement-voor-roulez-roulez

Win een VIP-arrangement voor Roulez Roulez

Acteur Jan Van Looveren is bekend als kameraad van Philippe Geubels in MLF of als de Joeri (Jim Mobile). Jonas van Geel is acteur, musicalster en schitterende imitator in ‘Tegen De Sterren Op’. Samen duiken ze in hun maatpak voor de productie ‘Roulez Roulez’. Met een 16-koppige big band brengen ze een heerlijke mix van comedy en klassiekers. Te kijk nu zaterdag 3 december om 20u15 in Muze. Na afloop kunt u Jan Van Looveren & Jonas Van Geel persoonlijk ontmoeten in (…) Lees het hele bericht

concert-doet-herfst-vergeten

Concert doet herfst vergeten

Een herfstige zondag, te miezerig voor een wandeling, maar wel ideaal om een hartverwarmend concert geserveerd te krijgen in de Sint-Vincentiuskerk Roeland Hendrikx en het Panocha String Quartet maakten de verwachingen helemaal waar en deden met Mozart en Brahms de kerk leven. En dank zij de uitleg van Fred Brouwers kregen de toehoorders ook nog wat achtergrondinformatie mee. (meer foto's van Ria De Clerck)

bolderberg-blijft-autoritair-leider

Bolderberg blijft autoritair leider

In vierde provinciale C heeft leider FC Bolderberg met 0-1 gewonnen bij Terkoest Alken. Als Bolderberg volgende de buren uit Stokrooie in bedwang houdt, sluit het de heenronde af zonder verlies. Zelfs de Sint zag van langs het veld dat het goed was (foto Yves Maex) Statie Zolder verloor thuis tegen Berbroek Schulen met 1-2

sk-heusden-06-wint-thriller

SK Heusden 06 wint thriller

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 met 4-5 een regelrechte thriller op het veld van SV Breughel gewonnen (foto Jochen Heyligen). Anadol verloor op het veld van Sporting Ellikom met 4-2.

verlies-voor-vrijheid

Verlies voor Vrijheid

In derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder op het terrein van Kattenbos Sport verloren met 2-1.

ontwricht-zolder-biedt-weerstand-aan-leider

Ontwricht Zolder biedt weerstand aan leider

In het basketbal heeft Zolder met 65-46 verloren van Nieuw Brabo. Zolder moest het doen zonder topschutter Vanhove en zo werd het dus een moeilijke klus tegen de co-leider. Toch konden de bezoekers in het spoor blijven, doordat oorspronkelijk ook Brabo niet veel liet zien. Vlak voor rust sloegen de Antwerpenaren toch een kleine kloof, die werd nadien uitgediept. Zolder kwam nog even dreigen maar de veer brak voor de beperkte kern.

dames-zorgen-voor-gymnastiekspektakel

Dames zorgen voor gymnastiekspektakel

Al sinds vanmorgen vroeg zijn turnsters uit verschillende Europese landen aan de slag in de sporthal Berkenbos voor de Cup Michel Wanten. Op deze vriendschappelijke ontmoeting van Moed en Volharding komen zowat alle disciplines van de artistieke gymnastiek voor dames aan bod. Veel spektakel dus en ook heel wat uitvoeringen op hoog niveau. Het tornooi duurt nog tot ongeveer 19 uur vanavond en wordt afgesloten met de huldiging. (meer foto's van Bart Claes)
UPDATE We kregen ook nog deze fotoreeks van Maurice Smeets binnen

550-euro-voor-st-vincentius-en-mama-alice

550 euro voor St. Vincentius en Mama Alice

Vorige maand organiseerde CD&V-Plus in Muze het feest van de burgemeester voor het goede doel. De opbrengst daarvan werd vanmorgen geschonken aan Sint-Vincentius Heusden-Zolder en de vzw Mama Alice. Sint-Vincentius bezorgt onder meer basisvoedsel en kleding aan inwoners die moeilijk rondkomen. Met de vzw Mama Alice werkt onze dorpsgenote Liesbet Willems in Peru voor straatkinderen. Beide organisaties kregen 550 euro. (foto Ronny Vanthienen)

vck-door-het-oog-van-de-naald

VCK door het oog van de naald

De terugwedstrijd voor de volleybalbeker van Limburg tussen Bolderberg en Racing Genk was slecht voor hartlijders. Genk had de heenwedstrijd met 3-2 gewonnen, dus moest VCK niet alleen winnen maar ook nog een extra set binnenhalen. Bovendien kreeg Genk in elke set een voorgift van 0-4. Daardoor liep het al meteen fout in de eerste set, Bolderberg kon weer effenen en ook de derde set moeizaam binnenhalen. Dan sloeg Genk terug en ook in de vijfde set was de spanning te snijden, toch won (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-23-1

Vroeger en nu (23)

De veertiendaagse markt is destijds bescheiden begonnen, ondertussen kennen we ze helemaal anders, en op een andere plaats. Let ook op hoe dominant de koeltorens van de mijn wel waren in het landschap. (foto Gust Ischen)

viversel-verliest-topper

Viversel verliest topper

In derde provinciale C heeft Standaard Viversel vanavond de topper tegen MD Halen verloren met 0-1.

kvv-met-de-billen-bloot

KVV met de billen bloot

In de eerste provinciale van het voetbal deed KVV Heusden-Zolder het vanavond 'op zijn Genks' bij de leider, Hades. Het verloor met liefst 8-0.

berenhuis-nu-ook-internationaal-erkend

Berenhuis nu ook internationaal erkend

Het Berenhuis heeft deelgenomen aan de internationale conferentie van Exact (Excellence Academy for Trainers) in Heerlen. Het is nu erkend als internationale 'Best Practise' om op een informele wijze kinderen en jongeren te helpen een kansrijke toekomst uit te bouwen. Meer info op www.exact4.eu. En volgende woensdag neemt Het Berenhuis deel aan de onderwijsbeurs Dynamo (Cultuur in elke klas) van het ministerie van Onderwijs in Leuven. Leerkrachten kunnen zich een hele dag onderdompelen in cultuureducatie via infosessies, workshops, netwerkmomenten en andere verwennerijen. En het is uiteraard de bedoeling dat ze dat in de klas toepassen.

groeten-van-georges-uit-portugal

Groeten van Georges uit Portugal

Zanger-kunstenaar Georges Veltjen heeft de aankomende koude bij ons achter zich gelaten en is voor een aantal maanden teruggekeerd naar Portugal. In het dorpje Penacova zat hij er in volle zon terwijl de rest van de streek nog door de mist werd opgeslorpt.

vroeger-en-nu-22-1

Vroeger en nu (22)

Het oorspronkelijke gebouw van Ons Huis in Berkenbos. Sindsdien is het gerestaureerd en is er ook de grote zaal met wat kleinere lokalen bijgekomen. En de parking is aangepast. (foto Gust Ischen)

12-maanden-cel-voor-ontvoering-dochter

12 maanden cel voor ontvoering dochter

De rechtbank in Hasselt heeft twee Indiërs uit die stad veroordeeld tot 12 maanden cel voor de ontvoering en bedreiging van de 15-jarige dochter van één van hen. De vader had opgevangen dat zijn dochter, die bij haar moeder in Heusden-Zolder verbleef een relatie had met een twintiger en dat pikte hij niet. De feiten waren zeer traumatiserend voor het slachtoffer, dat in de ochtend van 31 mei 2011 in Heusden-Zolder bij de haren in een auto gesleurd werd, toen ze naar de bushalte (…) Lees het hele bericht

si-wint-topper-tegen-koersel

SI wint topper tegen Koersel

In het zaalvoetbal had MFC SI Heusden-Zolder aan supporters en sponsors beloofd een feest te maken van de topper tegen Koersel. En het heeft woord gehouden want de buren werden met 9-6 verslagen. Ruim 200 toeschouwers zagen SI een verdiende overwinning behalen. De thuiszege kwam nooit in het gedrang ondanks het matige spel. Toch kon Koersel 6 keer scoren. Ex-SI speler Vanheeswijck nam 4 doelpunten voor zijn rekening. De thuisploeg maakte dan ook verdedigend nogal wat fouten, nieuwkomer Jeroen Claes maakte een meer dan geslaagd debuut met onder meer een mooi doelpunt.

klarinetmuziek-op-wereldniveau-in-zolder-kerk

Klarinetmuziek op wereldniveau in Zolder-kerk

Muze presenteert nu zondag om 15 uur een interessant programma in de kerk van Zolder. Dan treedt er Roeland Hendrikx (foto onder) op, de beste Belgische klarinettist, samen met het beroemde Panocha strijkkwartet uit Praag (foto boven). Samen brengen ze een schitterende versie van de klarinetkwintetten van Mozart & Brahms. Het geheel wordt toegelicht door Fred Brouwers. Een hartverwarmende uitstap op een druilerige herfstzondag. Tickets: € 12, € 15 (kassa). www.muze.be

engelse-studenten-behalen-cvo-diploma

Engelse studenten behalen CVO-diploma

Een groep Engelse studenten heeft vandaag in het CVO hun diploma gekregen nadat ze de voorbije 11 dagen een opleiding 'Passive House Building' hebben gevolgd. Daarbij kregen ze zoveel mogelijk informatie over passiefhuisbouw. De eerste week was vooral theoretisch, deze week deden ze stages in bedrijven. Ook werden bezoeken gebracht aan onder meer de houtskeletbouw van Machiels en CeDuBo. Voor het toeristische luik stonden Tongeren, Alden Biesen en C-Mine op het programma. De studenten (…) Lees het hele bericht

spannend-verhaal-van-stanley

Spannend verhaal van Stanley

Peter De Graef en de Kolonie brachten het ijzersterke verhaal van ontdekkingsreiziger Stanley die in 1877 de monding van de Congostroom bereikt, muzikaal ondersteund door het Hermes Ensemble.(foto Lenscollectief)

het-weer-naar-een-recordmaand

Het weer: naar een recordmaand

Tussen een hogedrukgebied met kern ten westen van Frankrijk en depressies in het noorden van Europa is er een groot drukverschil, wat over onze streken meer wind met zich meebrengt. Hierdoor is de kans op mist beduidend kleiner. De volgende dagen is het hogedrukgebied van belang voor ons weer, maar af en toe kan een zwakke storing onze regio passeren.
Morgen kan er in de ochtend wat nevel voorkomen, maar er zijn ook brede opklaringen. De zon komt tevoorschijn en het kwik klimt tot 10 of 11 graden. Er (…) Lees het hele bericht

geenrijt-werken-rond-jaarwisseling-een-maand-stil

Geenrijt: werken rond jaarwisseling een maand stil

Vandaag en begin volgende week worden de waterslikkers geplaatst in de Geenrijt tussen Merelstraat en Garenstraat, eind volgende week gieten ze daar de borduren. De week van 5 december zal de steenslag afgewerkt worden en rond 12 december volgt de onderlaag asfalt. Tussen Garenstraat en Gompartsstraat wordt momenteel het laatste deel van de afvalwaterbuizen geplaatst, maandag beginnen ze in dat stuk van voorafaan met de plaatsing van de kleinere buizen voor regenwater. Dat zal duren tot week 50. De (…) Lees het hele bericht

senna-en-gp-brazilie-in-roxy

Senna en GP Brazilië in Roxy

Wie heimwee heeft naar de gouden tijden met de formule 1 op Circuit Zolder, die moet zeker zondag 27 november naar The Roxy Theatre in Koersel. Dan wordt een hele avond opzet rond Ayrton Senna, de legendarische Braziliaanse formule 1 rijder. En da's ook geen toeval want zo wordt een stukje Europalia Brazilië naar de bioscoop gebracht. Het begint om 16u30 met de ontvangst met een glaasje cava. Om 17 uur kan je gratis de grote prijs van Brazilië formule 1 op groot scherm (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-21-1

Vroeger en nu (21)

De Koolmijnlaan met links de hoek met de Kleuterweg, veel gebouwen staan er nu nog altijd, alleen is de invulling behoorlijk veranderd. (foto Gust Ischen)

geen-advocaat-tegen-gemeentelijke-holding

Geen advocaat tegen Gemeentelijke Holding

De gemeente neemt voorlopig geen advocaat om haar belangen te behartigen in de zaak van de waardeloze Dexia-aandelen bij de Gemeentelijke Holding. Het Vlaams Belang had dat voorgesteld, ook om bestuurders van de holding die tekort zouden geschoten zijn aansprakelijk te kunnen stellen. Maar schepen van financiën Leon Truyers - zelf advocaat - vond dat geen goed idee omdat totaal niet duidelijk is of er fouten gemaakt zijn en hij vreesde een klacht wegens laster en eerroof als hij (of zijn (…) Lees het hele bericht

leerlingen-bezoeken-gemeenteraad

Leerlingen bezoeken gemeenteraad

Elk jaar bezoekt een klas van het Sint-Franciscuscollege de gemeenteraad, en ook dit jaar kwamen de leerlingen van het zesde jaar humane wetenschappen de raad volgen. Ze kregen natuurlijk meteen een pak cijfers op hun brood. Tussendoor gaf informatieambtenaar Eddy Cupers hen toelichting bij de stemprocedures en het verloop en ze hadden ook heel wat vragen in petto.

nv-a-verdeeld-over-begroting

NV-A verdeeld over begroting

De oppositie had verschillende bedenkingen bij de opmaak van de begroting. Zo vroeg Lode Schops zich af of het wel de taak van de gemeente is om een groot project als het ophaalgebouw uit te voeren, ook al wordt er dan een grote subsidie aan toegekend. Simonne Janssens-Vanoppen (NV-A) vond dat het budget overhaast was opgemaakt waardoor de adviesraden niet geraadpleegd waren, ze vond dat er nog een aantal herschikingen moeten gebeuren en dat de gemeente zich beter moet laten informeren over de (…) Lees het hele bericht

commissie-moet-financien-op-de-voet-volgen

Commissie moet financiën op de voet volgen

De begroting 2012 telt ruim 42 miljoen uitgaven (47 % personeelskosten, bijna 21 % werkingkosten) en 38,5 miljoen euro inkomsten (8 % prestaties, 86 % overdrachten), met de verrichtingen van vorige jaren en de overboekingen sluit de begroting af met een positief resultaat 191.569 euro. In de buitengewone dienst zijn investeringen voor ruim 40 miljoen euro voorzien. De grootste projecten daarbij zijn: verfraaiing en verkeersveiligheid in Zolder-Centrum (1,9 miljoen), De Verdieping (20 miljoen waarvan (…) Lees het hele bericht

dexiaverlies-535-000-euro-plus-dividenden

Dexiaverlies: 535.000 euro plus dividenden

Schepen van financiën Leon Truyers gaf op de gemeenteraad toelichting bij de financiële situatie van de gemeente na het Dexia-débâcle. In het verleden hebben het Gemeentekrediet en de gemeentelijke holding (2,2 miljoen euro) de gemeente een aardige stuiver opgebracht; Maar in 2009 besliste de gemeenteraad om voor 535.000 euro in te tekenen op een kapitaalsverhoging van de gemeentelijke holding. Dat geld is nu helemaal verdwenen doordat de waarde van de aandelen tot 0 is herleid. (…) Lees het hele bericht

afwezige-schepen-ozer-onder-vuur

Afwezige schepen Özer onder vuur

Zoals ieder jaar moest de gemeenteraad vanavond de toelagen van werkingsmiddelen aan de fracties toekennen, het gaat daarbij om 150 euro per lid. Ook gemeenteraadsleden die zich 'afscheuren' krijgen zo'n vergoeding vanaf het volgende jaar. Bij die gelegenheid haalde raadslid Simonne Janssens-Vanoppen (NV-A) zwaar uit naar schepen Özer die al jaren betaald wordt als schepen en zelden aanwezig is op het schepencollege en vaak verstek laat gaan voor de gemeenteraad. Ze noemde het (…) Lees het hele bericht

jongeren-voeren-actie-voor-jeugdlokalen

Jongeren voeren actie voor jeugdlokalen

Voor het begin van de gemeenteraad voerden meer dan 100 jongeren actie tegen wat zij noemen het afschaffen van de middelen voor de restauratie van Het Heem. Daarin zitten de Chiro, KAJ, en Speelpleinwerking, terwijl vzw De Schom als overkoepelend orgaan instaat voor onderhoud en beheer. Maar er zijn heel wat problemen met de gebouwen: de verwarming laat te wensen over, er is enkele beglazing, geen isolatie, er zit asbest in het dak, ... De verenigingen moeten zware energiekosten dragen. Ze maken zich (…) Lees het hele bericht

raam-stuk-gegooid-in-terlaemenlaan

Raam stuk gegooid in Terlaemenlaan

In de Terlaemenlaan heeft iemand het raam van een woning stuk gegooid. Daarover is vanmiddag een klacht ingediend bij de politie. Er zijn de jongste tijd al meerdere gevallen van vandalisme geweest in de gemeente.

pitbulls-vallen-hond-aan

Pitbulls vallen hond aan

Een man uit Heusden-Zolder heeft bij de politie een klacht ingediend omdat zijn hond werd aangevallen door twee pitbulls. De man alarmeerde de politie terwijl hij bij de dierenarts zat te wachten. De hond had verzorging nodig. De aanval had kort voordien plaats op een weide.

leerlingen-ook-op-zomerkamp-in-china

Leerlingen ook op zomerkamp in China

Aanvullend bij de lessen Chinees heeft het Sint-Franciscuscollege nog meer plannen. Zo kreeg directeur Eddy Willems tijdens zijn reis in China contact met een secundaire school, en het ziet ernaar uit dat daarmee een uitwisseling tot stand komt. Zo zullen de leerlingen van hier mails uitwisselen met hun collega's ginder, hetzij in het Chinees, hetzij in het Engels. Daarnaast zullen leerlingen die in het SFC Chinees volgen, gratis - op kosten van de Volksrepubliek - op zomerkamp kunnen gaan naar Bejing. Op dit ogenblik komen daar drie leerlingen voor in aanmerking, meer bepaald degenen die zich al het best in het Chinees kunnen uitdrukken.

bib-zoekt-ervaren-fiets-en-wandelreizigers

Bib zoekt ervaren fiets- en wandelreizigers

De bibliotheek is op zoek naar reizigers die bereid zijn om hun fiets- en wandelervaringen te delen met anderen. Bedoeling is die samen te brengen voor een reisbabbel op zaterdag 3 maart van 9 tot 12 uur. Het mag dan gaan over het gebruik van boeken en kaarten, waar je een goed hotelletje of toffe gids vindt, een aanbevolen restaurant, een boeiende route, ... Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar greta.mullens[!]heusden-zolder.be met vermelding van de bestemming en het jaar dat je er geweest bent.

conficiusinstituut-steunt-china-project-aan-sfc

Conficiusinstituut steunt China-project aan SFC

Het proefproject 'Chinees op de middelbare school' van het Confucius Instiuut van Groep T in Leuven is officieel van start gegaan, en ook het Sint-Franciscuscollege neemt daaraan deel. Zoals bekend wordt in het college al 5 jaar Chinese les aangeboden, ze was daarmee de eerste in Vlaanderen. Er zijn contacten geweest met de Chinese ambassade en directeur Eddy Willems is ook in Bejing geweest. Via het Conficiusinstituut wordt nu een 'native speaker' als leerkracht betaald door de (…) Lees het hele bericht

eric-en-claudia-emigreren-naar-frankrijk

Eric en Claudia emigreren naar Frankrijk

Eric en Claudia Philips-Peeters verkassen binnenkort samen met hun kinderen Yetteke en Yanneke naar Frankrijk; Tot voor kort baatten ze een frituur-broodjesbar uit in de Sint-Maartenlaan, nu blijven ze in de horecasector want in Artigat, langs Le Fossat, in een pittoreske omgeving gaan ze een B&B en 'table d'hôte' op poten zetten. Daarmee gaat een droom in vervulling. Na een zoektocht hebben ze een geschikt pand gevonden en gekocht. Er ligt stroom en water, maar (…) Lees het hele bericht

cite-krijgt-ijssalon

Cité krijgt ijssalon

In het voorjaar opent in de Koolmijnlaan een ijssalon. Het komt in het ronde hoekgebouw waar tot voor kort de winkel van 't Weyerke was ondergebracht; De voorbereidiingen zijn al gestart. Het ijssalon wordt uitgebaat door een familie die al eerder in de sector haar sporen verdiende in Leopoldsburg en Tessenderlo en zelf haar ijs maakt.

vroeger-en-nu-20-1

Vroeger en nu (20)

Het kruispunt in Boekt, vroeger stonden er geen verkeerslichten. Aan het reclamebord kan je nog zien dat er een frituur-restaurant was en daarlangs lag de toen bekende dancing Wieze Palace. Binnen afzienbare tijd zal het uitzicht weer veranderen, want het voormalige café aan de overzijde ruimt plaats voor een nieuwbouw met handelszaak. (foto Gust Ischen)

vanavond-gezien-32

Vanavond gezien

De Wieze Boys en FC Bolderberg speelden een oefenpartijtje tegen elkaar. In de loop van de match was de mist zo dik dat je van de middellijn amper tot aan de backlijn kon zien. Als 't in Valencia ook zo'n mist was geweest, had Racing Genk tenminste één excuus gehad ... (foto Yves Maex)

werkgevers-vragen-opwaardering-wegen

Werkgevers vragen opwaardering wegen

Vandaag liep het openbaar onderzoek af naar het ontwerp van actualisatie Ruimtelijk Structuurplan Limburg (RSPL). De Limburgs werkgeversorganisaties VKW en UNIZO hebben samen een bezwaar ingediend, daarin vragen ze onder meer een opwaardering van enkele wegen in West-Limburg. Dat moet dan een oplossing bieden voor afrit 26 van de E 314 in Lummen die Stedebouw dichtwil. Een oplossing is de N 717 Lummen-Beringen (vroegere dodenweg) opwaarderen tot secundaire weg. Dan zou de carpoolparking - de grootste (…) Lees het hele bericht

frank-daenen-boeit-kleuters

Frank Daenen boeit kleuters

Vandaag was Frank Daenen op bezoek in de bib, hij ontving er kleuters en vertelde hen het verhaal van Victor, een verhaal dat ook over zijn kat, hond, konijn, .... gaat. De kinderen luisterden vol enthousiasme, en ook ouders en/of grootouders beleefden er pret aan. Na afloop kregen de kinderen een mooi boek mee naar huis, bedoeling om voortaan de dag af te sluiten met een gezellig leesmoment. Ook de komende dagen is Frank Daenen nog in de bib. (meer foto's)

artikel-27-bracht-2-360-euro-op

Artikel 27 bracht 2.360 euro op

De 11de editie.van de kunsthappening Artikel 27 in de vroegere rijkswachtkazerne heeft 2.360 euro opgebracht. Dat is het resultaat van de verkoop van kunstwerken. Dat geld wordt verdeeld tussen de schoolkinderen van Dakbhanga (Bangladesh) en de kleuters van Phum Pang (Cambodja) om ook een stukje van hun 'grote verwachtingen' te realiseren. Wie nog eens de sfeer van de afgelopen editie wil opsnuiven kan terecht bij dit filmpje. Voor de mensen van Artikel 27 begint nu de zoektocht naar een leegstaand gebouw voor de editie 2012. Ideeën zijn altijd welkom.

stichting-vicky-en-alexis-steunt-reddingshonden

Stichting Vicky en Alexis steunt reddingshonden

De Stichting Vicky & Alexis steunt dit jaar de reddingshonden van de civiele bescherming. De stichting is genoemd naar Vicky Storms uit Heusden-Zolder en haar vriend Alexis Robert uit Hannuit die omkwamen bij de ontploffing en instorting van enkele gebouwen in Luik in januari 2010. Een tijdje later richtten de ouders van beide slachtoffers de stichting op die bedoeld is om steun te bieden aan mensen die op één of andere manier door het noodlot zijn getroffen. Nu wordt in elke (…) Lees het hele bericht

vck-laadt-zich-op-voor-bekermatch

VCK laadt zich op voor bekermatch

VCK Bolderberg heeft gisteravond gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen Herenthout, de tweede uit liga B die vorig weekend leider Lendelede versloeg. Het werd een spannende gelijkopgaande wedstrijd. Setstanden: 24-26, 26-28, 28-26 en 25-21. Zaterdag om 16 uur is er de terugwedstrijd voor de beker van Limburg, thuis tegen Genk. Niet makkelijk want de bezoekers krijgen elke set een bonus van 4 punten en bij winst moet VCK nog een extra set binnenhalen.

vroeger-en-nu-19-1

Vroeger en nu (19)

Het Sint-Barbarabeeld in Zolder, nabij de rotonde. Er staat ook nog een beeldje op het gelijknamige plein op de Cité. Niet verwonderlijk natuurlijk dat de patroonheilige van de mijnwerkers (maar ook van elektriciens en brandweer) alom tegenwoordig is.(foto Gust Ischen)

si-heusden-zolder-klaar-voor-topmatch

SI Heusden-Zolder klaar voor topmatch

Bij zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder doen ze er alles aan om van de derby vrijdagavond tegen Koersel de match van het jaar te maken. Zo worden voor de match alle jeugdploegen van SI Heusden-Zolder voorgesteld. Alle ouders en sponsors zijn uitgenodigd. Na de wedstrijd staat een frietwagen op het kerkplein van Heusden. Alle sponsors, jeugdspelers, spelers en bestuur worden uitgenodigd voor gratis friet en snacks en een pint te drinken in één van clublokaal het Themacafé. De club verwacht dan ook een volle zaal.

nog-veel-werk-in-zolder-centrum

Nog veel werk in Zolder-Centrum

Zowat 55 mensen hebben vanavond de open dorpsraad van Zolder-Centrum bijgewoond waar toelichting werd verschaft bij een aantal prangende dossiers. Zo maken inwoners zich ongerust over het manoevreren van de gelede bussen van De Lijn en over het aantal parkeerplaatsen en de blauwe zone. Ook vrezen sommigen dat het verkeer van de Ringlaan terug richting Dorpsstraat wordt gestuurd. Schepen van verkeer en mobiliteit Marc Swevers zei dat de blauwe zone, hoe dan ook zal blijven omdat voor veel (…) Lees het hele bericht

het-weer-nog-enkele-dagen-met-mist

Het weer: nog enkele dagen met mist

Onze regio blijft nog even onder de invloed van hogedrukgebieden met vooral droog weer. De kans op mist is echter groot en deze tijd van het jaar koelt het ook al flink af tijdens de nacht. Storingen naderen echter tijdens het weekend, waarbij de kans op wat neerslag stilaan wat toeneemt.
Morgen is het somber met nevel, mist en lage wolken. Plaatselijk kan er erg dichte mist voorkomen. Het is niet zeker of de mist optrekt, maar mogelijk zijn er in de namiddag toch enkele zonnestralen te bespeuren. (…) Lees het hele bericht

takko-fashion-komt-naar-cite

Takko Fashion komt naar Cité

In de winkel langs de Koolmijnlaan waar Hans Textiel heeft gezeten, komt nu een filiaal van de Duitse kledingketen Takko Fashion. De overeenkomsten daartoe zijn ondertekend, er worden aanpassingen aan het gebouw gedaan en tegen maart zou de nieuwe winkel opengaan. Takko is een dertigtal jaren geleden in Duitsland opgericht en telt nu filialen in een 16-tal landen. In Limburg zijn er al winkels in Maasmechelen, Maaseik en Sint-Truiden. Hier kan je alvast een kijkje nemen.

crescendo-doet-het-op-zijn-spaans

Crescendo doet het op zijn Spaans

Toneelgroep Crescendo uit Viversel speelt de komende weken 'Olé olé mi amor' in de Vierseleer (Westlaan). Twee jaar geleden speelde het gezelschap 'Buenos dias Benidorm' en nu komt het vervolg. De familie Van Neste staat na 10 dagen vakantie in Benidorm klaar om met de bus terug te keren naar België. De bomma blijft echter bij haar vriend Alfonso en dochter Charlotte laat tegen haar zin vakantielief Juan achter. Ondertussen gebruiken de dochter van de buren en haar (…) Lees het hele bericht

eversel-vierde-sint-ceciliafeest

Eversel vierde Sint-Ceciliafeest

Naar jaarlijkse gewoonte hebben ze in Eversel het St.-Ceciliafeest gevierd. Na een mis werd er gefeest in Sint-Baaf waar de ploeg van Emma Swinnen een uitgebreid feestmaal serveerde. Ze waren met 64, allemaal inwoners die zich inzetten voor kerk en parochie, van het zangkoor, lector, catechist, parochiebladbode, Ziekenzorg tot bestuurslid Parochiale Instellingen. Bovendien bracht ook de Sint een verrassingsbezoek.(meer foto's)

vandaag-gezien-22-november-2011

Vandaag gezien

Kijk, dat krijg je dan in een gemeente waar de stammentwisten nog volop woeden. Zaterdag toonden we de nieuwe berg in Heusden-Centrum en prompt komen ze in Eversel met een nog bredere berg op de proppen. Meer nog, ze hebben er een meer bij waar ook nog eens watervogels vertoeven. (foto's Gust Ischen)

vroeger-en-nu-18-1

Vroeger en nu (18)

De Paquaylaan had vroeger heel wat cafés en horecazaken, het was lange tijd zelfs een gekende uitgaansbuurt waar ze ook vanuit andere dorpen naartoe kwamen. Nu is dat enigszins anders. (foto Gust Ischen)

dorpsraad-bekijkt-zolder-centrum

Dorpsraad bekijkt Zolder-Centrum

De Dorpsraad van Zolder-Centrum houdt straks om 20 uur een 'open dorpsraad' in samenwerking met het gemeentebestuur. Op de agenda staan vier punten: de mobiliteit, het gouden kwartet, de site van het oud gemeentehuis en de nieuwe woonprojecten. Ook de bevoegde schepenen zullen aanwezig zijn. De dorpsraad heeft plaats in de zaal van de harmonie, in de Dorpsstraat.

werk-van-joke-driesen-te-kijk-in-hasselt

Werk van Joke Driesen te kijk in Hasselt

In Huis Pricken 2 in de Diesterstraat 7 in Hasselt stelt kunstenares Joke Driesen (rechts) - afkomstig van Heusden-Zolder - nog tot 29 mei tentoon samen met de gekende Coco Meesen uit Tongeren. Joke baat samen met collega's de horecazaak Pricken uit, ze heeft er een lange carrière als grafisch ontwerper opzitten, maar is ook een veelzijdig kunstenares. In Pricken 2 kan je kennismaken met haar beeldjes, schilderijen en juwelen. Daarbij zoekt ze een geheel eigen weg, de beeldjes ogen onschuldig, de schilderijen zijn vaak kleurrijk en de juwelen robuust. Coco Meesen toont schilderijen. Open maandag tot donderdag van 8 tot 18u30 (vrijdag tot 19u30), zaterdag van 9 tot 18u30. (foto Ria De Clerck)

schade-hersteld-na-ongeval

Schade hersteld na ongeval

Een tijdje geleden verloor op de Guido Gezellelaan een bestuurder de controle over zijn auto, hij ramde onder meer een verlichtingspaal en de voorgevel van een recent appartementsgebouw. Vandaag is gestart met de herstelling van de voorgevel en nu werd pas duidelijk hoe groot de schade was. (foto Julien Maebe)

boekweitmannen-hebben-feestjaar-ingezet

Boekweitmannen hebben feestjaar ingezet

Carnavalsgroep De Boekweitmannen heeft een bijzonder jaar ingezt. Dit jaar vieren ze immers hun 55ste verjaardag en 5 x 11 is een speciaal jubileum in het carnaval. Dat zal niet ongemerkt voorbij gaan. Dit weekend hebben ze dat ingezet met hun traditionele bal met prinsaanstelling. De macht bij de Boekweitmannen wordt dit jaar gedragen door prins Gilbert II, zijn dochter Ann II en kleinzoon Lennart I. Nu begint een druk seizoen met bals, zittingen en stoeten. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld 18 februari want dan houden De Boekweitmannen een bijzondere feestzitting in het cultuurcentrum.

3-procent-dronken-6-procent-te-snel

3 procent dronken, 6 procent te snel

De politie heeft in Limburg bij de SLimacties van afgelopen weekend 87 dronken bestuurders betrapt, dat is 3 % van het totaal, 418 auto's of 6 % reed te snel. 14 van de 24 gecontroleerde bestuurders hadden drugs gebruikt. 40 rijbewijzen zijn meteen ingetrokken. De controles zijn gehouden in alle politiezones en door de wegpolitie op de autosnelwegen en ook de politie van Heusden-Zolder hield op verschillende plaatsen alle passanten tegen voor een controle

pret-a-gouter-behoudt-zijn-ster

Prêt-à-Goûter behoudt zijn ster

Het restaurant Prêt-à-Goûter in Bolderberg mag ook het komende jaar met een Michelinster pronken. Dat blijkt uit het nieuwe overzicht van de Michelin dat vandaag is gepubliceerd. Limburg telt nu twee restaurants met twee sterren, en zes met één. Daarbij drie nieuwkomers: Innesto in Houthalen, JER in Hasselt en De Mijlpaal in Tongeren.

vandaag-gezien-21-november-2011

Vandaag gezien

Als je in deze tijd van het jaar een ochtendlijke wandeling op de mijnterril maakt, dan ontplooit er zich onder je een waar kleurenpalet.

vroeger-en-nu-17-1

Vroeger en nu (17)

De vroegere 'rijksscholen' hebben plaats gemaakt voor woningen. Let ook op hoe de mijnterril afgevlakt is en groener geworden is. (foto Gust Ischen)

praktijkervaring-voor-leerlingen-veiligheid

Praktijkervaring voor leerlingen veiligheid

Enkele leerlingen van het 7de specialisatiejaar integrale veiligheid van het Sint-Franciscuscollege waren juist nu op stage bij de brandweer. Ze mochten - voorzien van de nodige veiligheidskleding - mee naar de plaats van de brand aan de terrillaan. Een uitgelezen kans om een flinke dosis praktijkervaring op te doen, die ze gretig aangrepen.

zoeken-naar-de-oorzaak

Zoeken naar de oorzaak

Bij een reusachtige brand zoals bij A & E Venus is het nooit eenvoudig om de oorzaak vast te stellen. Alle pistes worden daarvoor nog opengelaten. Het lab van de gerechtelijke politie is vanmorgen toegekomen en met een onderzoek gestart.

nog-altijd-nablussen-bij-venus

Nog altijd nablussen bij Venus

Een ploeg van de brandweer is vanochtend nog altijd aan het nablussen bij Venus Sanitair, op een aantal plaatsen smeult het vuur nog na en er ontsnappen nog altijd rook en stank.Wellicht blijft de brandweer nog heel de dag aanwezig. Heel de nacht is de brandweer massaal ter plaatse geweest. Daarbij moest ook de voorraad perslucht geregeld aangevuld worden. Bij het krieken van de dag was ook de schade pas goed duidelijk. Het enige wat vann de fabriekshal overblijft is een hoop verwrongen staal, het kantoorblok staat nog wel recht maar is binnenin ook vernield.

bedrijf-is-totaal-vernield-enorme-schade

Bedrijf is totaal vernield, enorme schade

Kort na middernacht was al duidelijk dat van het bedrijf Venus sanitair niet meer zou overblijven dan wat verwrongen staal. De schade loopt zeker in de miljoenen euro's. Het gaat dan ook om één van de - in oppervlakte - grootste branden van de jongste jaren in Heusden-Zolder. Het zag er om twee uur naar uit dat de brandweer nog heel de nacht moest nablussen. Buurbedrijven hebben wellicht geen schade opgelopen. Bij het bedrijf LTC konden tijdig de bestelwagens verplaatst worden. Later kwamen technici van Infrax de stroomtoevoer afsluiten. (foto's Dimitri Reynders)

watertoevoer-legt-koolmijnlaan-lam

Watertoevoer legt Koolmijnlaan lam

Om zo'n gigantische vlammenzee te bestrijden is uiteraard veel water nodig. Dat werd aangevoerd door de tankwagens van Heusden-Zolder en Beringen. Maar met de slangenwagen werd ook een enorm lange aanvoerleiding aangelegd, die ging ter hoogte van Helzold de Koolmijnlaan over tot aan het vroegere 'schlamkot'. De straat moest daardoor afgesloten worden door de politie. En ook op de plaats van de ramp zelf lag een complex van brandslangen naar en van de verschillende pompwagens. De rookpluim, gecombineerd met de mist en het bluswater deed in de onmiddellijke omgeving roet neervallen, daar die zou onschadelijk zijn. (foto's Dimitri Reynders)

inferno-op-de-schacht

Inferno op De Schacht

FLASH Vanavond is er brand ontstaan in het bedrijf Venus Keukens en Badkamers op De Schacht. De zaak ligt naast het containerpark. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar het vuur woedt hevig. Er slaan tot 30 meter hoge vlammen de lucht in. De brandweer is massaal ter plaatse met groot materieel. UPDATE Toen de brandweer ter plaatse kwam stond zowat heel het bedrijf in lichterlaaie. Het korps liet alle beschikbare  manschappen en (…) Lees het hele bericht

en-de-winnaars-zijn-7

En de winnaars zijn ...

Ignace Schops was het juiste antwoord op onze vraag van vandaag. Ann Gijbels en Samantha Vanesch winnen elk twee bioscoopkaartjes voor The Roxy Theatre. Daarmee zit onze wedstrijd erop. Veel filmplezier aan al de winnaars en voor de anderen ligt misschien binnen afzienbare tijd een andere wedstrijd in het verschiet.

felle-strijd-in-het-zwembad

Felle strijd in het zwembad

In het overdekt zwembad in Zolder had vandaag de finale plaats van de driekamp. De leerlingen van het lager onderwijs hadden de afgelopen weken in hun klas al drie verschillende proeven gedaan, en de besten kwam nu tegen elkaar uit in de grote finale. Het ging er spannend aan toe en de ambiance zat er volop in.
(meer foto's van Davy (…) Lees het hele bericht

terlaemen-op-stelten

Terlaemen op stelten

In Beringen kennen ze ondertussen al ettelijke jaren 'Paal op stelten'. Wij hebben nu voortaan 'Terlaemen op stelten' met deze steltlopers die verzamelden op de leeglopende vijvers van Terlamen. (foto Davy Neuteleers)

artikel-27-danste-zijn-laatste-tango

Artikel 27 danste zijn laatste tango

Met onder meer een fel gesmaakte tangodemonstratie door John Bruninx en Hilde van tangoclub Tango Brujo is vandaag een punt gezet achter de editie 2011 van Artikel 27. Het is opnieuw een succesvolle editie geworden met knappe werken, veel bezoekers en heel wat interactie. Voor de vroegere rijkswachtkazerne begint nu stilaan de nieuwe toekomst als onderdeel van het nieuwe rusthuis en voor de mensen van Artikel 27 ... de zoektocht naar een nieuwe locatie voor volgend jaar en de voorbereiding van andere projecten. (meer foto's van Ronny Vanthienen)

vanthoor-valt-uit-na-crash

Vanthoor valt uit na crash

In de Grand Prix van Macao in de formule 3 is Laurens Vanthoor vandaag al vroeg in de wedstrijd uitgevallen. Hij raakte betrokken bij een crash, net als topfavoriet Roberto Merhi. De Spanjaard Daniel Juncadella won.

de-sint-is-in-heusden-zolder-neergestreken

De Sint is in Heusden-Zolder neergestreken

Ze waren de voorbije dagen al elders in het land gesignaleerd, maar nu hebben we zelf gezien dat Sinterklaas en zijn pieten ook in Heusden-Zolder langskomen. Zo was hij vandaag te gast bij de kinderen van het OCMW-personeel in De Zandloper. Dat ging niet zonder slag of stoot. De brandweer had één van de pieten van het dak moeten redden, die was immers aan een zonnepaneel blijven hangen. De brandweer bracht dan maar heel het gezelschap zelf naar het feest. (meer foto's van Björn Pennings)

vandaag-gezien-20-november-2011

Vandaag gezien

Zo zie je het ook eens zoals ze het vanuit een ander dorp zien. Onze mijnterril gespot, eerst vanop de uitkijktoren aan 't Koersels Kapelleke en daarna vanop het militair domein. Wat beleven we toch een fotogenieke herfst.

vck-wint-van-taai-walhain

VCK wint van taai Walhain

In de eerste nationale van het volleybal heeft VCK Bolderberg met 0-3 gewonnen bij Walhain. In de eerste set boog Bolderberg een 19-12 achterstand om in een zege, ook de volgende sets verliepen moeilijk maar werden toch binnengehaald. Setstanden: 22-25, 23-25, 23-25. Bolderberg staat nu derde met 18 punten. Ook de heren in eerste provinciale wonnen met 3-0 van Hechtel-Eksel. En de dames van VCK verloren met 3-1 van Maaseik.

bbc-zolder-wint-in-slotseconde

BBC Zolder wint in slotseconde

In het basketbal heeft KBBC Zolder Gembo B verslagen met 81-79. In het derde kwart nam Zolder acht punten voorsprong maar miste dan enkele kansen zodat Gemo terugkwam. Na vrijworpen van Delalieux werd het dan toch 74-69, maar opnieuw nam Gembo de leiding. Tijdens de laatste minuut wisselde de leider maar liefst zes keer van kant. Op 3 seconden van het einde scoorden de bezoekers de 78-79, maar na een time-out en inworp van Vanaenrode maakte Nelissen de beslissende driepunter.

dan-maar-een-matchke-onder-elkaar

Dan maar een matchke onder elkaar

In de sport kan je toch soms rare dingen tegenkomen. Zo moest rugbyclub RC9 het vandaag opnemen tegen Brugge. Maar door een vergissing (!) zijn de West-Vlamingen gewoon niet komen opdagen. Daardoor hebben die van RC9 zich dan maar opgesplitst en een wedstrijd onder elkaar betwist. En soms ging het daarbij nog ferm aan toe ook. (meer foto's van Stephan Volders)

match-statie-stilgelegd-na-rellen

Match Statie stilgelegd na rellen

Statie Zolder heeft zijn wedstrijd op Termolen Zonhoven (vierde provinciale C)  niet kunnen uitspelen, na ongeveer 20 minuten in de tweede helft - het stond toen 1-0 - heeft de scheidsrechter de wedstrijd stilgelegd na een massale knokpartij. "Een speler van Zonhoven haalde één van onze spelers onderuit met de voet vooruit, hij kreeg rood. Onze speler lag geblesseerd op de grond, en daarop heeft iemand van de thuisploeg hem een stamp in het gezicht gegeven. In het tumult (…) Lees het hele bericht

leider-bolderberg-blijft-ongenaakbaar

Leider Bolderberg blijft ongenaakbaar

In vierde provinciale C won leider Bolderberg met 3-0 van Engsbergen, het telt nog altijd vier punten meer dan Heide Hasselt.

anadol-haalt-zwaar-uit

Anadol haalt zwaar uit

In vierde provinciale A kwam SK Heusden 06 niet verder dan 0-0 thuis tegen Wijshagen. Anadol zorgde voor de klapper van de dag door Houthalen VV met 6-1 naar huis te sturen.

viversel-wint-zolder-verliest

Viversel wint, Zolder verliest

In de derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder met 0-1 verloren van Zelem. Viversel won op het terrein van Eendracht Houthalen met 2-3.

zwaar-thuisverlies-voor-kvv

Zwaar thuisverlies voor KVV

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 1-4 verloren van Termien. KVV staat elfde met 14 punten. (andere uitslagen volgen straks)

acv-plant-bos-op-lindeman

ACV plant bos op Lindeman

Een grote groep ACV-militanten uit West-Limburg heeft vanmorgen op de Lindeman een bos aangeplant. Het maakte deel uit van een 'dankmoment' voor de verkozen militanten die zich de afgelopen 4 jaar hebben ingezet. Het bos met inlandse soorten als zomereik, spork, wilde kamperfoelie, brem en lijsterbes - enkele honderden in het totaal - staat op de hoek Galgenbergstraat-Kolderstraat, waar Limburgs Landschap de exoten heeft verwijderd. Het bos staat symbool voor kracht, duurzaamheid en (…) Lees het hele bericht

de-voorlaatste-wint-rode-kruis-quiz

De Voorlaatste wint Rode Kruis quiz

Zaterdagavond had in de Truckstop de eerste quiz van het Rode Kruis Heusden-Zolder plaats. Tien sterke ploegen kampten er om de prijzenpot. Ze werden door kwismaster Marnicq vakkundig door een reeks vragen rond algemene kennis, actualiteit en hulpverlening geloodst. Het was uiteindelijk de ploeg 'De Voorlaatste' die zich tot winnaar kroonde. Van bescheidenheid gesproken .... (meer foto's van Dimitri Reynders)

win-de-laatste-bioscooptickets

Win de laatste bioscooptickets

En dit is de laatste opgave met als inzet de laatste vier tickets voor The Roxy Theatre. Hoe heet de inwoner van Heusden-Zolder die al heel wat binnen- en buitenlandse onderscheidingen heeft gekregen voor zijn inzet om het natuurbehoud en het verzoenen van natuur en recreatie? Omdat het zondag is, mag je tot 23 uur vanavond mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu

vroeger-en-nu-16-1

Vroeger en nu (16)

Destijds lag er nog geen rotonde aan de kerk in Heusden, en de wegwijzer zorgde ervoor dat je zonder gps in Koersel geraakte. (foto Gust Ischen)

en-de-winnaars-zijn-6

En de winnaars zijn ...

Opnieuw twee gelukkigen die met twee kaartjes naar The Roxy Theatre mogen en dat zijn Monique Luts en Nando Barzan. Zij wisten dat de hagelramp Bolderberg trof op 21 juli 2009. Veel mensen wisten dat te vinden, hoewel opvallend veel inzendingen er een jaartje langs zaten. De tijd vliegt inderdaad snel, en zo hebben jullie morgen alweer een laatste kans op filmtickets.

slimcontroles-op-volle-toeren

SLimcontroles op volle toeren

De aangekondigde SLimcontroles draaien ook in Heusden-Zolder op volle toeren. De politie trekt zowat heel de gemeente rond en stelt overal controleposten op. De bestuurders moeten op straat zelf stoppen en iedereen moet blazen. "De sneltoestellen geven ons de mogelijkheid om zowat 100 testen per uur uit te voeren, het equivalent van wat we vroeger per avond deden. En als het toestel aanduidt dat de bestuurder ook maar het minste heeft gedronken, moet die aan de kant voor een grondige (…) Lees het hele bericht

lindemanbewoners-vieren-vurig-feest

Lindemanbewoners vieren vurig feest

Op het pleintje achter kerk op de Lindeman hebben ze vanavond hun Sint-Maartensvuur ontstoken. Dat gebeurde tijdens een volksfeest waar heel wat volk op afkwam. Het aanbod was dan ook groot: van kinderschmink, tombola, allerlei hartige en zoetige hapjes tot zuiderse drankjes. Eerst werd een knetterend vuurwerk afgestoken en daarna staken ze het vuur aan de enorme houtstapel. Binnen de kortste keren likten de vlammen enkele tientallen meters hoog in de donkere lucht, de hitte was zo groot dat de brandslang erop gezet werd en de aanwezigen achteruit moesten, dichter bij elkaar, en zo werd het nog gezelliger. (meer foto's)

vw-s-en-audi-s-veroveren-circuit

VW's en Audi's veroveren circuit

Vandaag is Circuit Zolder ingenomen door Volkswagens en Audi's. De Belgian VW Audi Club-dag is de traditionele afsluiter van het gemotoriseerde seizoen. En dan komen de freaks en de clubleden van beide merken. Je ziet er ook nieuwste en historische modellen. En voor de clubleden waren natuurlijk enkele rondjes op het circuit het hoogtepunt. (meer foto's van Davy Neuteleers)

internationale-specialiteiten-op-seniorenfeest

Internationale specialiteiten op seniorenfeest

In De Zandloper had vandaag het traditionele internationaal seniorenfeest plaats. Na de verwelkoming door schepen Dirk Schops, deed een 40-tal betalende aanwezigen zich tegoed aan een internationaal menu met onder meer Belgische, Turkse, Duitse, Spaanse en Italiaanse producten. Evita, de stagiaire uit Letland, deed er nog zoetigheden uit haar land bovenop. De kers op het spreekwoordelijke patéke was de Oriëntaalse dansdemonstratie door danseres Evita. Don't try this at home, luidde het advies. (meer foto's van Julien Maebe)

we-zitten-weer-goed-bij-de-mia-s

We zitten weer goed bij de MIA's

Op zaterdag 10 december reikit de Vlaamse muzieksector haar jaarlijkse MIA's uit:de Music Industry Awards. En zoals ieder jaar komen er ook weer artiesten uit Heusden-Zolder of die hier hun roots hebben op het lijstje voor. Het gaat dan vooral om Mauro Pawlowski (dEUS), Mario Gossens (Triggerfinger), Steven De Bruyn en Regi Penxten (Milk Inc.). Een overzicht van de nominaties waarin zij voorkomen: groep (dEUS), Rock/Alternative (dEUS), Dance/Elektronica (Milk Inc.), Liveact (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-19-november-2011

Vandaag gezien

Tot nu toe hadden we een berg aan beide uitersten van Heusden-Zolder: de Bolderberg en de mijnterril. Nu is daar midden in de gemeente nog een exemplaar bijgekomen, recht tegenover de brandweerkazerne. Als die nog wat hoger wordt, dan kunnen we daar binnenkort aan wintersport gaan doen. Hoewel het wat ons betreft zich eerder zal beperken tot de après-ski.

vanthoor-vertrekt-als-7de-in-macao

Vanthoor vertrekt als 7de in Macao

In de kwalificaties voor de Grote Prijs van Macao Formule 3 is Laurens Vanthoor zaterdagmorgen 7de geëindigd. Voor die kwalificaties werd een race over 10 ronden gereden, Vanthoor was daarin 6,5 seconden trager dan de Duitser Wittmann. De eigenlijke grand prix wordt morgen over 15 ronden betwist.

witte-lintjes-tegen-geweld-op-ouderen

Witte lintjes tegen geweld op ouderen

Zoals dezer dagen in heel Vlaanderen, gebeurt trokken vanmorgen ook de CD&V vrouwen en de werkgroep Vrouw & Maatschappij het winkelcentrum aan de Koolmijnlaan op, om witte lintjes tegen geweld op vrouwen uit te delen; Dit jaar is het thema 'Ouderen zijn niet te kloppen' omdat heel wat oudere vrouwen het slachtoffer zijn van thuismishandeling, een probleem dat evenwel nog niet vaak onder de aandacht is geweest.

win-bioscooptickets-4

Win bioscooptickets

Onze vraag vandaag luidt: op welke datum werd Bolderberg getroffen door een zware hagelramp? Het juiste antwoord, samen met je naam en adres maillen naar redactie[!]heusden-zolder.eu en je maakt kans op twee tickets voor The Roxy Theatre die we ook vandaag weer aan twee lezers mogen geven. Voor 22 uur vanavond.

vroeger-en-nu-15-1

Vroeger en nu (15)

De Molenstraat in de richting van de Dorpsstraat, ook vroeger wilde het er nogal eens druk zijn vlak voor schooltijd. Alleen had je toen weinig last van parkerende auto's. (foto Gust Ischen)

overwinning-voor-mfc-heusden-zolder

Overwinning voor MFC Heusden-Zolder

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vanavond met 2-3 gewonnen op het terrein van Meeuwen. Na enkele mindere weken kon SI de topper tegen Meeuwen (tot nu met het maximum van de punten) winnen. Nochtans speelde het een makke eerste helft met weinig tempo waarin het al vroeg achterkwam. De 2de helft daarentegen was van veel betere makelij en SI boog dan ook zijn achterstand om in een verdiende 2-3 winst. Volgende week volgt een nieuwe topper met de komst van buur RSC Koersel.

en-de-winnaars-zijn-5

En de winnaars zijn ...

Paul Grauls en Yves Konings winnen elk twee bioscoopkaartjes voor The Roxy Theatre want net als vele anderen wisten dat dat de volgende editie van Circo Paradiso plaatsheeft in (mei) 2013. Veel plezier en voor de anderen ... morgenvroeg een nieuwe kans.

bioshirts-als-steun-voor-dierenprojecten

Bioshirts als steun voor dierenprojecten

Het bedrijf Damhert uit de Kapelstraat, tot nu toe vooral bekend voor zijn natuurvoeding en - suiker, brengt nu met Fake Fur een nieuw kledinglabel op de markt dat past in de bedrijfsfilosofie 'Respect voor mens, dier & milieu'. Fake Fur zijn t-shirts die volledig van biokatoen (zonder insecticiden of meststoffen, met beperkt waterverbruik en van katoenplantages die het eco-systeem beschermen) zijn gemaakt. Een deel van de opbrengst van ieder shirt gaat naar een (…) Lees het hele bericht

geslaagd-grootoudersfeest-in-berkenbos

Geslaagd grootoudersfeest in Berkenbos

De vrije lagere school (eerste en tweede leerjaar) en de kleuterschool van Berkenbos kunnen terugblikken op een geslaagd grootoudersfeest. Eerst was het verzamelen geblazen op de parking van Ons Huis om een reis te maken door de sprookjeswereld op de speelplaats van de lagere school. Elke opdracht bracht hen dichter bij de sprookjesfiguur die alles zou leiden in het Ontmoetingscentrum. En daar brachten de kleuters en kinderen een gesmaakt optreden voor de grootouders. Pinokkio, Gepetto en Sneeuwwitje, zagen een hele stoet sprookjesfiguren voorbijkomen. (meer foto's van VLS Berkenbos)

dode-is-drugsdealer-uit-heusden-zolder

Dode is drugsdealer uit Heusden-Zolder

De dode die gisteren is gevonden op de parking van de E 314, is een man van 42 uit Heusden-Zolder. Hij had liefst 30 zakjes drugs in zijn maag zitten en het grootste deel daarvan was opengesprongen. Dat heeft de lijkschouwing uitgewezen. De man is een bekende van het gerecht, anderhalve week geleden was hij in Heusden-Zolder op de vlucht geslagen bij een politiecontrole. Daarbij was hij uit zijn auto gesprongen. Wellicht had hij toen al drugs bij zich.

inbraken-in-de-vooravond

Inbraken in de vooravond

Toen de bewoner van een huis in de Dorpsstraat gisteravond thuiskwam, merkte hij dat er was ingebroken. Het slot lag aan de buitenkant op de grond. Nu de duisternis vroeg invalt, is het aantal inbraken in de vooravond in heel Limburg sterk toegenomen.

twee-gewonden-bij-botsing-1

Twee gewonden bij botsing

Op de Koolmijnlaan, op het kruispunt met de Koeltorenlaan, zijn rond twee uur vrijdagmiddag twee auto's gebotst. Daarbij vielen  2 licht gewonden. Ze zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon de verkeershinder beperken.
(Foto's 'Dimitri Reynders)

art-27-swingt-naar-zijn-slot

Art. 27 swingt naar zijn slot

Zondag 20 november sluit de 'Grote Verwachtingen', de 11de editie van Artikel 27 de deuren. Tot dan kan je er nog terecht vanaf 13u30. Tijdens de finissage geven John Bruninx en Hilde (foto) van tangoclub Tango Brujo uit Hasselt een dansdemonstratie en ze nodigen de moedigen uit om het zelf ook te proberen. Om 16 uur experimenteert kunstenaar Peter Geerts met soundscapes. Tussendoor kan je je verwarmen aan het vuur van smeedkunstenaar Robin Das, een babbeltje slaan met de andere deelnemers of een Fairtrade glas nuttigen. In restaurant Déjà-Vu kunnen de liefhebbers ook nog altijd een Fairtrade-menu bestellen.

het-weer-zon-in-het-weekend

Het weer: zon in het weekend

Storingen, hetzij onder verzwakte vorm, naderen stilaan onze streken, maar zullen pas na het weekend over onze regio kunnen doordringen. Het weekend staat dus in het teken van hogedrukinvloeden, waarbij de zon tevoorschijn kan komen. Het is bovendien relatief zacht voor de tijd van het jaar, al koelt het tijdens de nacht behoorlijk af.
Vandaag kan het even duren alvorens nevel en mist overal verdwenen zijn, maar na de middag komt de zon tevoorschijn bij 12 graden.
Morgen is er opnieuw (…) Lees het hele bericht

vanaf-maart-afkoppeling-regenwater

Vanaf maart afkoppeling regenwater

De rioleringswerken in Heusden draaien op volle toeren. Gisteren is asfalt gelegd in de Garenstraat tussen Merelstraat en pompstation (aan de beek). Op dit ogenblik worden de rioleringsbuizen gelegd tussen Garenstraat en Gompartsstraat terwijl in de Geenrijt tussen St. Jansstraat en Garenstraat de huizen op de nieuwe riolering worden aangesloten. Borduren en slokkers volgen eind deze maand. Volgende maand wordt die strook van asfalt voorzien. Afhankelijk van het weer wordt in maart gestart met de afkoppeling van het regenwater aan de woningen.

vandaag-gezien-18-november-2011

Vandaag gezien

De gemeente geeft nu zelfs op haar eigen infoborden toe dat ze in slechte papieren zit ....

win-bioscooptickets-3

Win bioscooptickets

Om in aanmerking te komen voor de vier bioscooptickets van The Roxy Theatre moet je vandaag antwoorden op de vraag: wanneer vindt de volgende editie van Circo Paradiso plaats. Mailen voor 22 uur met naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu

vroeger-en-nu-14-1

Vroeger en nu (14)

De 'melkerij' op Suska-Berg, let vooral ook op de transportvoertuigen voor het gebouw. Ondertussen zijn er een aantal winkels ondergebracht. (foto Gust Ischen)

vandaag-autopsie-op-lijk

Vandaag autopsie op lijk

Het gerecht laat vandaag een lijkschouwing uitvoeren op het lichaam van de man die gisteren dood is aangetroffen op de parking langs de E 314. Het is immers niet duidelijk hoe hij om het leven is gekomen. Alle pistes blijven nog open, zowel een wanhoopsdaad, een misdaad als een ongeval. De autopsie kan meer duidelijheid brengen. Politie en gerecht blijven ondertussen op zoek naar de identiteit van de man.

huldiging-voor-50-jaar-toerisme

Huldiging voor 50 jaar toerisme

Tijdens een stemmige viering in het business center van Circuit Zolder is vanavond de viering van 50 jaar vzw Toerisme Heusden-Zolder feestelijk afgerond. Dat gebeurde dag op dag een halve eeuw na de oprichting. Er waren heel wat mensen van vroeger en nu aanwezig. Huidig voorzitter Michel Verdonck trad op als gastheer en tijdens een panelgesprek konden de pioniers wat herinneringen ophalen: baron Henri de Villenfagne de Vogelsanck, destijds burgemeester, Gaston Bielen, 30 (…) Lees het hele bericht

en-de-winnaars-zijn-4

En de winnaars zijn

Opnieuw hadden een massa lezers ontdekt dat de vzw Toerisme Heusden-Zolder 50 jaar bestaat, sommigen zaten er tien jaar langs. De winnaars van tickets voor The Roxy Theatre zijn vandaag: Evelien Veltjen en Marie-José Bellinkx

lijk-op-snelwegparking

Lijk op snelwegparking

Op de parking langs de E314 in Heusden-Zolder is vandaag in de late middag het lijk van een onbekende man gevonden. Hij is nog niet geïdentificeerd. Het is ook nog onduidelijk hoe de man overleden is. De snelwegparking langs de E314 richting Maasmechelen werd afgesloten voor het onderzoek. Een wetsdokter heeft ter plaatse de eerste vaststellingen gedaan. 

dit-weekend-overal-slimcontroles-1

Dit weekend overal SLimcontroles

Oppassen als je dit weekend de baan op moet, want in heel Limburg worden SLimcontroles gehouden. Daaraan werken alle politiezones mee, dus ook Heusden-Zolder, terwijl de verkeerspolitie zich aan de op- en afritten van snelwegen opstelt. Daarbij wordt de snelheid gecontroleerd en zullen massa's bestuurders een ademtest en eventueel drugtest moeten afleggen. En als je tegengehouden wordt, is je auto ook best op technisch vlak in orde en heb je alle papieren bij. Het is het tweede algemene (…) Lees het hele bericht

brandweer-naar-afvalbrandje

Brandweer naar afvalbrandje

De brandweer is woensdagavond rond half 11 uitgerukt naar de Kapelstraat. Wat eerst gemeld was als woningbrand, bleek te gaan om wat afval dat vuur had gevat. Vermoedelijk doordat de bewoonster hete asse erover had gegooid. Het vuur was dan ook snel geblust en richtte geen schade aan.

vermandere-verovert-muze

Vermandere verovert Muze

Van zondag 20 november tot en met zondag 15 januari kan je in de foyer van Muze een selectie van het beeldend werk van zanger-muzikant-kunstenaar Willem Vermandere gaan bekijken. Naar aanleiding van de expo maakte Muze een postkaart die de veelzijdige artiest een stukje samenvat. Nu zondag om 15 uur opent Vermandere de tentoonstelling met een concert, maar dat is uitverkocht.

win-bioscooptickets-2

Win bioscooptickets

Klaar voor een nieuwe wedstrijdvraag met vier tickets voor The Roxy Theatre als inzet? De vzw Toerisme Heusden-Zolder viert al een heel jaar een verjaardag. Welke? Mail voor 22 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu, en vergeet uw naam en adres niet te vermelden.

missiefeest-van-college-in-een-modern-kleedje

Missiefeest van college in een modern kleedje

In het Sint-Franciscuscollege hebben ze het vroegere Missiefeest in een modern kleedje gestoken, dat heet voortaan missie [!] sfc. Morgen om 19 uur gaat het van start met een quiz voor ploegen. Zaterdag om 17u30 luistert het leerlingenkoor een eucharistie op in de parochiekerk van Berkenbos. Een uur later openen het restaurant, en een beurs met posters, boeken en strips. Nieuw is de apertief- en (…) Lees het hele bericht

kreabovrouwen-maken-het-spannend

Kreabovrouwen maken het spannend

Toneelgroep Kreabo uit Boekt staat morgen en zaterdag op de planken van de Muzeschouwburg met 'Bloeddropjes', een thriller van John Patrick, geregisseerd door Trudo Groffi. Centraal staat Kristien Vandeghinste die na een ongeval herstelt van een heupbreuk in het afgelegen buitenverblijf van haar vader in de buurt van Virton. Door wordt ze opgepast door haar boezemvriendin. Ze krijgen het verrassend bezoek van 3 tienermeisjes dei zouden verdwaald zijn tijdens een spel. Maar is dat wel (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-13-1

Vroeger en nu (13)

De kolenhaven of 'de lossing' in de volksmond. Vroeger stonden er indrukwekkende kranen om de steenkool van de treinen op schepen over te laden. Nu wordt er hoofdzakelijk zand overgeslagen. En op mooie dagen zijn er ook waterscooters en boten actief. (foto Gust Ischen)

en-de-winnaars-zijn-3

En de winnaars zijn

De bioscooptickets voor The Roxy Theatre gaan vandaag naar Alain Jans en Sonia Meeuws. Zij wisten net als meer dan 60 andere juiste inzenders dat het reetje 'Eduardus' werd gedoopt. Morgenvroeg volgt een nieuwe opgave.

dj-s-nemen-morgen-den-lavaar-over

DJ's nemen morgen Den Lavaar over

In Den Lavaar zijn ze morgen toe aan de tweede editie van The Mine Afterwork Party, die zoals bekend elke derde donderdag van de maand plaatsheeft. Het start om 17 uur met hapjes, een uur later kan je spareribs met donker brood bestellen en om 20 uur gooit de dj schijven ui de jaren '70 op de platenspeler. Om 21u30 neemt de special guest dj het heft in handen met de top 20 van de jaren '70. Om 1 uur eindigt de party, al dan niet in rokend puin.

jeroen-claes-helpt-mfc-uit-de-puree

Jeroen Claes helpt MFC uit de puree

Bij zaalvoetbalclub SI MFC Heusden-Zolder is de spelerskern flink door elkaar geschud. Joyce Nicolosi en Philippe Djemali kunnen het niet meer combineren met hun beroepsleven en daarom hebben ze hun overeenkomst beëindigd. Sterkhouder Kristof Meykens is definitief uitgevallen, Rossi en Walczak zitten alletwee een rode schorsing uit. Daardoor wordt de spoeling dun en dus heeft het bestuur Jeroen Claes (exHalen) aangetrokken. Hij heeft 8 jaar ervaring bij topklasser Rolini Koersel en kan de (…) Lees het hele bericht

doorprikt-evenementenhal-of-lege-doos

Doorprikt: evenementenhal of lege doos?

Circuit Zolder denkt dus na over de bouw van een evenementenhal. Nu hebben we in de loop der jaren al dossierkasten vol prachtige plannen gezien voor Terlaemen, die uiteindelijk allemaal in het luchtledige zijn beland. Deze keer blaast de directie er niet hoog mee van de toren en wil ze het liever discreet houden tot de nodige studies de haalbaarheid staven. Een gezonde houding. Vraag is natuurlijk waarvoor zo'n hal moet dienen in een periode dat andere complexen in Hasselt, Genk of Bree amper (…) Lees het hele bericht

slachtoffer-is-uit-heusden-zolder

Slachtoffer is uit Heusden-Zolder

De bejaarde vrouw, die vanmiddag met haar Citroën onder een trein reed op een overweg in Zonhoven, is de 80-jarige Rosa Willekens uit Heusden-Zolder. Ze reed trouwens van Zolder richting Zonhoven. Getuigen bevestigen dat ze verblind moet zijn geweest door de krachtige en laagstaande zon. (foto Zonhoven.nu)

krijgt-circuit-een-evenementenhal

Krijgt circuit een evenementenhal?

Mogelijk komt er een multifunctionele hal bij Circuit Zolder, het project bevindt zich nog in een conceptfase. De hal zou komen op het terrein waar het medisch centrum staat, op de hoek van Kerkstraat en Herderspad. Er is al gepraat met de overheden en sportbonden. Nu wordt een studie naar de haalbaarheid uitgevoerd. Veel willen ze bij het circuit niet kwijt over het idee, maar er zou sprake zijn van atletiek, wielrennen, evenementen en concerten. Als uit de huidige studie de haalbaarheid zou (…) Lees het hele bericht

berkenbos-be-stopt-ermee

Berkenbos.be stopt ermee

Spijtig nieuws uit Berkenbos, want Marcel Kumpen van Berkenbos.be laat weten dat hij na bijna 2,5 jaar stopt met zijn website. Marcel heeft het de jongste tijd beroepshalve erg druk, zodat hij niet langer het nieuws en het verenigingsleven in zijn kerkdorp op de voet kan volgen. Een beslissing die hij met pijn in het hart neemt. Sinds de start in juni 2009 verschenen er 1.897 artikels, de lay-out werd twee keer gemoderniseerd door de bvba mrtn.be. De teksten en foto's blijven nog een tijdje online om terug te blikken. Wie zich geroepen voelt voor een overname, kan mailen voor de voorwaarden naar info[!]berkenbos.be.

vandaag-gezien-16-november-2011

Vandaag gezien

Dankzij de vele late zonnestralen heeft Julien Maebe vandaag in zijn Heusdense tuin de laatste frambozen van het seizoen kunnen oogsten. Als spreekwoordelijke kers op de taart, zeg maar.

treinverkeer-strop-door-ongeval

Treinverkeer strop door ongeval

FLASH Er rijden momenteel geen treinen tussen Zolder en Hasselt in beide richtingen. Het treinverkeer is verstoord nadat in Zonhoven een auto onder een trein terechtkwam. Op de trein vielen geen gewonden, maar in de auto is minstens één dode. De verstoring van het treinverkeer op een woensdagmiddag zullen heel wat scholieren met vertraging thuiskomen. Wel hebben de spoorwegen ondertussen een bus ingezet. UPDATE Het ongeval gebeurde net (…) Lees het hele bericht

130-internationale-turnsters-in-berkenbos

130 internationale turnsters in Berkenbos

Op zondag 27 november organiseert turnkring Moed & Volharding in de sporthal van Berkenbos de 8ste Cup Michel Wanten. Dat is een internationale AGD-wedstrijd, voor dames dus. En hoewel het om een vriendschappelijke wedstrijd gaat, zijn de prestaties altijd op hoog niveau. Er worden zowat 130 deelneemsters verwacht uit Italië, Engeland, Duitsland, Nederland, Luxemburg en uiteraard ons land. Op zaterdag kunnen de deelnemende dames alvast trainen. Op zondag zijn er heel de dag (…) Lees het hele bericht

win-bioscooptickets-1

Win bioscooptickets

Ook vandaag liggen er weer vier bioscooptickets voor The Roxy Theatre klaar voor onze lezers. Tenmnste voor wie voor 22 uur vanavond het juiste antwoord op deze vraag mailt: in april haalden de duikers van de brandweer van Heusden-Zolder een ree uit het Albertkanaal. Het diertje overleefde de reddingsactie en kreeg een naam van de brandweermannen. Hoe luidde die naam? Mailen voor 22 uur, met je naam en adres, naar redactie[!]heusden-zolder.eu

scholen-tegen-elkaar-in-3-kamp

Scholen tegen elkaar in 3-kamp

In het kader van de zwembaddagen op 19 en 20 november organiseert de dienst sport een water 3-kamp voor alle leerjaren van het basisonderwijs in Heusden-Zolder. Het gaat dus om een scholencompetitie met voorronden en een finaledag. De voorronden zijn ondertussen achter de rug, tijdens het schoolzwemmen hebben de vier beste leerlingen van elk leerjaar van elke school zich geplaatst voor de finale. En nu zondagnamiddag komen die in de 3-kamp tegen elkaar uit.

servetringen-voor-de-feestdagen

Servetringen voor de feestdagen

Als je dames kent die deel uitmaken van de groep W!LT, laat je bij hen dan zeker eens uitnodigen tijdens de feestdagen. Zij volgen immers bij Localoca in het stationsgebouw een workshop servetringen in keramiek Gisteravond leerden ze al hoe een klompje klei kan omgevormd worden tot een unieke servetring. Volgende keer worden ze van een mooi kleurtje voorzien (de servetringen, bedoelen we). (meer foto's)

vroeger-en-nu-12-1

Vroeger en nu (12)

Op de Koolmijnlaan kon je destijds je auto gaan voltanken bij "'t Spoan', zoals heel wat andere tankstations is dat ondertussen - samen met de bijhorende fietsenhandel - verdwenen. De prijzen zullen in die tijd ook wel wat lager geweest zijn. Opvallend hoeveel huizen voor de rest bewaard zijn gebleven. (foto Gust Ischen)

en-de-winnaars-zijn-2

En de winnaars zijn ...

Vandaag waren jullie reacties nog massaler dan gisteren, en de meesten onder jullie hadden ook wel door dat we op zoek waren naar Thomas Neuteleers, de sportman van 2011. Na selectie van de juiste antwoorden, deed de computer de rest en dit zijn de winnaars van twee filmtickets voor The Roxy Theatre: Mia Theunis en Alfons Schroeyen. Morgenvroeg komt er een nieuwe opgave.

oplichters-moeten-in-januari-opnieuw-verschijnen

Oplichters moeten in januari opnieuw verschijnen

Voor de rechtbank van Leuven moesten vandaag een 48-jarige man en zijn 41-jarige vriendin, beiden uit Heusden-Zolder, verschijnen. Ze zijn beschuldigd van oplichting. De man heeft de Duitse nationaliteit, hij had in juli dit jaar in Tervuren twee mensen opgelicht voor in het totaal 9.000 euro. In een andere zaak stond hij terecht met zijn vriendin. In Oud-Heverlee hadden ze samen valsheid in geschrifte gepleegd en valse arbeidsovereenkomsten afgesloten. Ze gebruikten het geld van hun (…) Lees het hele bericht

vriendentaal-bezoekt-art-27

VriendENtaal bezoekt Art. 27

Vanochtend bezochten de dames van vriendENtaal Onder de Poort de tentoonstelling Artikel 27. Op de foto poseren ze bij een keramieken beeld van de Turks- Belgische beeldhouwer Halil Karakaya. De tentoonstelling zelf loopt nog tot en met zondag.

naar-een-marathongemeenteraad

Naar een marathongemeenteraad?

Na de ultrakorte gemeenteraden van de afgelopen maanden, ziet het ernaar uit dat we volgende week een marathonzitting op ons brood gaan krijgen. Op de agenda staan liefst 39 punten, waaronder de begroting 2012, wat traditiegetrouw het langste punt van het jaar is. Daarbovenop komen nog een heleboel agendapunten met cijfers en getallen. En ook de toelichting over de gevolgen van de Dexia-affaire voor de gemeentefinanciën, en dat was een punt waar vorige zitting al een deel van de oppositie amper op zijn stoel kon blijven zitten. De zitting heeft plaats op donderdag 24 november om 19 uur.

herfst-op-meylandt

Herfst op Meylandt

's Morgens ontwaken we met wit gras, witte daken, ... het begint behoorlijk te vriezen. Maar de zon bezorgt ons overdag nog mooi herfstweer, ideaal om te wandelen voor wie daarvoor de tijd heeft. Zoals de andere groene gebieden bij ons, toont ook het Meylandt dezer dagen mooie kleuren. (foto's René Bosmans)

het-weer-nog-even-droog

Het weer: nog even droog

Een hogedrukgebied over Oost-Europa kan aanhoudend het weer in onze streken bepalen. Daarbij is de ene dag de kans op mist groot, de andere dag wat kleiner. In het tweede deel van de week trekt een verzwakte storing over de regio en veranderen we van luchtmassa. Deze luchtmassa kenmerkt zich vooral door meer wolken en minder koude nachten.
Vandaag is het uitermate zonnig. Na een koude start met algemene vorst kan het kwik oplopen tot een graad of 10.
Morgen vriest het licht in de (…) Lees het hele bericht

win-bioscooptickets

Win bioscooptickets

Er liggen opnieuw vier tickets te wachten van The Roxy Theatre. Het enige wat je moet doen om kans te maken is voor 22 uur vanavond het juiste antwoord met je naam én adres mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu. De vraag van vandaag: in februari 2011 zijn de sportkampioenen van het afgelopen jaar gehuldigd, wie is daarbij uitgeroepen tot sportman van het jaar?

tc-heusden-bouwt-eigen-clubhuis

TC Heusden bouwt eigen clubhuis

Aan de tennisterreinen bij sporthal Olympia wordt hard gewerkt aan een behoorlijk groot gebouw een clubhuis voor tennisclub TC Heusden. De club startte in 1970 met twee buitenterreinen. Het ledenaantal groeide in de loop der jaren tot boven de 600. Momenteel zijn er 10 buitenterreinen, 1 midi-terrein en een tennishal met 3 binnenterreinen. Ook de jeugdwerking is sterk uitgebreid met onder meer de oprichting van tennisschool Q-Ten. De nood aan een eigen clubhuis groeide en na heel wat (…) Lees het hele bericht

cursus-voetbalinitiator-start-in-januari

Cursus voetbalinitiator start in januari

Voor voetbalclubs is het belangrijk dat hun trainers geschoold zijn. Daarom wordt van 23 januari tot en met 7 mei 2012 een cursus initiator voetbal georganiseerd, telkens op maandagavond in de lokalen en op de terreinen aan de Noordberm in Heusden. De uren kunnen variëren, maar meestal loopt het van 18u30 tot 22u30. Voorwaarde is wel dat er minstens 12 deelnemers zijn. De cursus wordt opgezet door BLOSO in samenwerking met de voetbalbond. Wie slaagt, krijgt een getuigschrift 'Initiator C' en daarmee kan je dan weer verdere opleidingen volgen. Info op www.bloso.be

vroeger-en-nu-11-1

Vroeger en nu (11)

De koolmijn in werking, op een ogenblik dat het hele terrein nog niet dichtgebouwd was en nog een deeltje groen. Zoals dat nu opnieuw het geval is. (foto Gust Ischen)

en-de-winnaars-zijn-1

En de winnaars zijn ....

Jullie hebben werkelijk massaal gereageerd op onze eerste wedstrijdvraag. De meesten hebben ook het juiste antwoord gegeven want de verbroedering tussen Heusden-Zolder en Brilon bestaat nu 40 jaar. De computer heeft vanavond uit de juiste antwoorden twee winnaars getrokken: Yvonne Mertens en Roger Elsen winnen elk twee bioscooptickets voor The Roxy Theatre. Vandaag geen geluk gehad? Geen nood, morgenvroeg volgt een nieuwe kans.

cvo-fotografen-stellen-tentoon-in-hesdin

CVO-fotografen stellen tentoon in Hesdin

Een aantal fotografen van het digiproject 3 van het CVO neemt deel aan een tentoonstelling in het Franse Hesdin. Daar werd al voor de 7de keer een grote expo georganiseerd. In het voorjaar was er al een groepje fotografen van project 2 in Hesdin gaan kijken wat de expo inhield. Naast de tentoonstelling met een opgelegde opdracht was er ook één met vrij werk. Meteen de start om deel te nemen. En dus togen ze onlangs met een 50-tal fotos naar het departement Pas de Calais, waar de (…) Lees het hele bericht

dames-van-rc9-verliezen-topper

Dames van RC9 verliezen topper

Op de zesde speeldag van het damesrugby in tweede nationale A is RC9 Heusden-Zolder met 20-5 onderuit gegaan bij RC Walferdange. Het was de topper tussen de twee ongeslagen leiders, en het was ook een verre verplaatsing naar Luxemburg. Beide ploegen waren elkaar waard en het spel ging op een neer. Toch kwam de thuisploeg nog voor de rust op voorsprong en ze liep na de koffie verder uit. De talrijke bezoekende suppporters kregen even hoop na de aansluitingstreffer, maar het bleef uiteindelijk 20-5.

doorprikt-voor-een-onafhankelijk-standpunt

Doorprikt: voor een onafhankelijk standpunt

Doorprikt ... onder die noemer zullen we voortaan af en toe ons commentaar bij een lokale situatie of evolutie op deze website plaatsen. Gewoon omdat sommige gebeurtenissen nu eenmaal om meer achtergrondinfo vragen of omdat enkele ballonnetjes moeten doorprikt worden. En in alle bescheidenheid: wij doen dat volledig autonoom. Want hoewel we altijd openstaan voor de meest uiteenlopende samenwerkingen, zijn we na 9.000 artikels nog altijd een onafhankelijke website, die niet naar de pijpen hoeft (…) Lees het hele bericht

die-ochtend-in-de-mangelbeekvallei

Die ochtend in de Mangelbeekvallei

De eerste uren zijn nog voor de nevel, daarna wint de zon het pleit. De ene boom heeft zijn bladerkleed al afgeschud, de ander staat nog in 'herfsttenue'. (foto Marc Swevers)

rc9-wint-na-potige-match

RC9 wint na potige match

In het rugby heeft RC9 gewonnen van Brigandze na een stevige wedstrijd. In de aanvangsfase waren beide clubs aan elkaar gewaagd, het ging hard tegen hard, zonder punten maar wel met een aantal geblesseerden als resultaat. Dankzij een penaltykick van Simon Rodiers kon RC9 op 3 – 0 komen. Meteen nadien maakteWard Beerten een ongelooflijke break en kon een try afdrukken. Rusten met 10-0. Ook in de tweede helft bleef het een zeer stevige rugbywedstrijd. Brigandze bleef vechten maar bezweek onder de thuisdruk.

winst-en-verlies-bij-olympia

Winst en verlies bij Olympia

Geen nationale competitie dit weekend iin het petanque. Maar in de 2de provinciale behaalde de A-ploeg van Olympia Heusden een punt door een nipte overwinning (5-4) tegen Sparrendal A (Lanaken). De B-ploeg die zonder haar 3 basisschutters moest aantreden, ging met een zware 7-2 bij Hasselt onderuit.

vier-met-ons-mee-en-win-bioscooptickets

Vier met ons mee en win bioscooptickets

Artikel nummer 9.000 is gepubliceerd, de kaap van de 10.000 foto's gerond en 1.355 dagen onafgebroken online .... als dat geen redenen zijn om te vieren. Daarom maakt de Internetgazet Heusden-Zolder er een feestweek van, niet toevallig samen met The Roxy Theatre in Koersel, Deze sympathieke bioscoop, die als enige onafhankelijke in Limburg heeft stand gehouden, viert de komende weken zijn 65ste verjaardag. Onze lezers kunnen dagelijks tot en met zondag 4 bioscooptickets winnen waarmee ze naar de allernieuwste, al dan niet digitale films kunnen gaan kijken. Mail het juiste antwoord op onze kwisvraag door (met je naam en volledig adres), voor 22 uur. De vraag van vandaag: onlangs trok de Internetgazet naar het Duitse Brilon voor de viering van de verjaardag van de verbroedering met Heusden-Zolder. Welke verjaardag? Mail naar redactie [!] heusden-zolder.eu

unit-4-houdt-het-beautiful

Unit 4 houdt het beautiful

Tom van Dyck en companen gaven als Unit 4 een spetterend jazzconcert weg zondagavond in het Muzecafé. Vooral het nummer Beatiful had zijn naam niet gestolen en bleef nazinderen bij de vele aanwezigen. (meer foto's van Ria De Clerck)

vroeger-en-nu-10-1

Vroeger en nu (10)

Nog eens het Sint-Franciskusziekenhuis, boven in zijn tweede, inmiddels uitgebreide versie. En onder zoals het er nu uitziet. Overigens bestaat het huidige ziekenhuis ongeveer een kwart eeuw, en in die periode is het voortdurend uitgebreid. Vooral de jongste jaren gaat het erg snel. (foto Gust Ischen)

phaedra-joris-limburgs-kampioen

Phaedra Joris Limburgs kampioen

In het zwemmen is Phaedra Joris uit Heusden na de laatste dag van het B-circuit uitgeroepen tot Limburgs B-kampioen bij de meisjes 13 jaar. Het B-Circuit bestaat uit 3 wedstrijddagen verdeeld over het hele jaar. De zwemmer die over de 3 wedstrijddagen heen de hoogste punten behaalt mag zich B-kampioen noemen. Dit B-circuit is enkel voorbehouden voor zwemmers die nog geen A-limiet behaalden. Op deze laatste dag behaalde Phaedra goud op 100m wisselslag en brons op 50m vrij. (foto Davy Neuteleers)

wie-gaat-in-carpe-diem-wonen

Wie gaat in Carpe Diem wonen?

De serviceflats Carpe Diem van het OCMW in de Hesdinstraat zijn bijna voltooid. Eentje is zelfs helemaal afgewerkt en functioneerde dit weekend als kijkflat. Iedereen kon een kijkje komen nemen naar de afwerking, uitrusting en comfort van de flats. En er was de mogelijkheid om je meteen in te schrijven op de wachtlijst, wat al verschillende inwoners hebben gedaan. Achteraf werd in De Zandloper druk gediscussieerd over het wonen in serviceflats. Overigens zal De Zandloper in de loop van volgend jaar - afwerking is voorzien tegen januari - heel wat extra klanten vlakbij hebben. (meer foto's van Cindy Schepers)

het-heusdense-wielerleven-slot

Het Heusdense wielerleven (slot)

Nog een laatste greep uit de renners van vroeger in Heusden. Op de foto hierboven de renners Jozef Reynders, Henri Ceyssens en François Vogels samen met Bèr Frit. Onder op de foto's onder meer Felix Maris, Frans Mentens en het trio van hierboven. Meer foto's van Heusdense renners, oude verslagen van de kermiskoersen en foto's van de wielertoeristen in het boek van de geschied- en heemkundige kring dat voor € 10 te koop is in 't Punteke, Hauweycken, de Spar, bij Bartels en De Fruitpomp

domein-bovy-bij-valavond

Domein Bovy bij valavond

Een idyllisch prentje vanop domein Bovy, juist de intrede van de avond. (foto Marc Swevers)

babbeldoos-op-kunstbezoek

Babbeldoos op kunstbezoek

Mama's, papa's en kinderen van De Babbeldoos - 5-jarigen - brachten een kunstzinnig beroep aan Artikel 27.

op-verkenning-over-trage-wegen

Op verkenning over 'trage wegen'

De dorpsraden van Heusden-Zolder hebben vandaag samen met burgemeester, verkeersschepen en gemeenteraadsleden een tweede keer een deel van het 'trage wegen'-project verkend. Binnenkort zullen ze daarover een volledig voorstel indienen en ze hopen dan samen met de vzw Trage Wegen de aanzet te geven om de dorpskernen én het Meylandt via fiets- en jeugdvriendelijke verbindingen dichter bij elkaar te brengen. En dat kan dan ook weer een toeristische meerwaarde voor het fietsroutenetwerk betekenen. (foto Julien Maebe)

en-de-boer-hij-maaide-voort

En de boer, hij maaide voort

Voor een boer is een zondag vaak een werkdag, zeker als het maïsveld moet afgemaaid worden, zoals hier op de hoek van de Obbeekstraat en de Graaf de Theuxlaan. (foto's Jurgen Jacob)

nog-net-voor-de-winter-komt

Nog net voor de winter komt ...

Je meest het hieronder in ons weerbericht, morgenvroeg kan het vriezen. En als koning winter aan de deur klopt, is het rijk der paddestoelen uit. Stefan Was kon nog net een vrij zeldzame spechtinktzwam (Ccprinus picaceus) vastleggen. Zjn hoed is bruinzwart, aanvankelijk volledig bedekt door het witte, viltige velum dat bij het uitgroeien van de hoed in onregelmatige banden openbreekt en dan doet denken aan de veren van een grote bonte specht.

het-weer-tijdelijk-kouder-1

Het weer: tijdelijk kouder

Morgen vriest het in de ochtend licht. Nadien kan de zon het kwik laten oplopen tot 13 graden. Er komen slechts enkele hoge wolkensluiers voor.
Dinsdag wordt het opnieuw een flink zonnige dag. In de ochtend vriest het licht, maar rond de middag komen de temperaturen uit op 13 graden. Er zijn vrijwel geen wolken en er is weinig wind.
Woensdag maakt een heldere ochtend stilaan plaats voor wat meer wolken in de namiddag. De zon blijft echter aanwezig in het weerbeeld. Na een koude (…) Lees het hele bericht

wordt-rijdende-bierbak-nieuwe-hype

Wordt rijdende bierbak nieuwe hype?

Op Circuit Zolder is dit weekend de RollerCrate voorgesteld. Het gaat om een idee van Luc Van Esch van de Bierkaai dat gerealiseerd is door René Baldewijns. De RollerCrate ziet eruit als een normale bierbak, maar in 10 seconden kan die omgebouwd worden tot een rijdende versie. Daardoor is het een milieuvriendelijk, ecologisch, elektrisch aangedreven vervoerssysteem, dat voorzien is van een eigen zonne-energiesysteem. Peter Schepers, die eerder al ervaring opdeed op de Motorsportschool, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-november-2011

Vandaag gezien

Een aardster, gevonden door Marc Vanzonhoven in zijn tuin.

kampioenen-bij-sint-jacobusgilde

Kampioenen bij Sint-Jacobusgilde

De schutters van de C-ploeg van Sint-Jacobusgilde Eversel hebben in het Verbond Lummen de titel behaald: Wendy Reymen, Benny Schops Fernand Nijs, Henri Schuyten, Eric Lefebvre, Gert-Jan Vanderhoydonk, Fons Jaspers en Lydia Schaepen. Bij de mannen individueel werd Ludo Schuyten kampioen en bij de veteranen behaalde Henri Schuyten de titel.

nipte-nederlaag-voor-bbc-zolder

Nipte nederlaag voor BBC Zolder

Na een spannende basketbalmatch heeft Zolder A met 74-75 verloren van Betekom. Beide ploegen speelden haasje over in het wedstrijdbegin. In het laatste kwart sloegen de bezoekers een tienpuntenkloof, toch kwam Zolder nog terug, maar het moest uiteindelijk het onderspit delven.

vck-bolderberg-haalt-uit

VCK Bolderberg haalt uit

Net als in het voetbal blijft VCK Bolderberg het in het volleybal bijzonder goed doen. Deze keer moest Sint-Jan Hemelveerdegem met 3-0 voor de bijl. Setstanden waren 25-15, 25-18 en 25-22. Bolderberg staat nu derde.

bolderberg-blijft-winnen

Bolderberg blijft winnen

In vierde provinciale C heeft Bolderberg met 1-3 gewonnen bij Loksbergen. Statie Zolder verloor met 4-3 bij Amandina. In de rangschikking blijft Bolderberg op kop, het telt 27 punten uit 11 wedstrijden.

stevige-winst-voor-anadol

Stevige winst voor Anadol

In vierde provinciale A verloor SK Heusden 06 thuis met 1-6 van Excelsior Hamont. Anadol won met 2-5 bij R.S. Beverlo.

zolder-wint-viversel-verliest

Zolder wint, Viversel verliest

In derde provinciale heeft Vrijheid Zolder Eendracht Houthalen verslagen met 3-1. Standaard Viversel verloor op het terrein van Verbroedering Lommel met 2-1. Vrijheid blijft op kop samen met Halen, dat een wedstrijd minder telt.

verlies-voor-kvv

Verlies voor KVV

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder verloren op het veld van Wellen met 4-1. KVV blijft daarmee op een elfde plaats met 14 punten.

herfst-in-bolderberg-2

Herfst in Bolderberg (2)

Als je de kans hebt, probeer dan zeker nog wat te genieten van de herstdagen. Zoals blijkt uit de foto's van Gust Ischen in Bolderberg, beleven we een prachtig seizoen.

opsteker-voor-thiers-broers

Opsteker voor Thiers-broers

Met de 1000 km van Zolder is zaterdagavond het doek gevallen over het raceseizoen 2011. In de uithoudingsrace toonden de broers Thiers zich samen met Frédéric Verisch de snelsten, ze wonnen met 6 ronden voorsprong. En dat is een opsteker voor hen nadat ze toch een tijdje in de put zaten door het dodelijke ongeval in de pitlane. (meer foto's (…) Lees het hele bericht

auto-rijdt-in-rioleringsput

Auto rijdt in rioleringsput

In de Geenrijt, ter hoogte van de werken aan de Corbiestraat, is vanmorgen een spectaculair ongeval gebeurd. Op die plaats is de weg open gegraven voor de aanleg van de riolering. Een autobestuurder, die zo diep in het glas had gekeken dat hij de diepe put niet zag, reed erin. De hulpdiensten kwamen ter plaatse. 

vroeger-en-nu-9-1

Vroeger en nu (9)

Het Sint-Franciskusziekenhuis in zijn eerste en tweede versie. De aanzet werd gegeven door de mijn, maar het waren de Grauwzusters die het ziekenhuis altijd hebben gerund.  (foto Gust Ischen)

2-gewonden-bij-botsing-1

2 gewonden bij botsing

Op de Koolmijnlaan ter hoogte van het mijnterrein zijn vrijdag kort voor half drie twee auto's gebotst. Er kwamen twee ziekenwagens ter plaatse, maar uiteindelijk werden twee gewonden met één ambulance naar het ziekenhuis gebracht. (foto's volgen)

het-heusdense-wielerleven-6

Het Heusdense wielerleven (6)

Wielrenner Hugo Veltjen behaalde midden de jaren zestig heel wat bekers en palmen, hij komt dan ook met verschillende foto's voor in het boek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Boven wordt hij omringd door zijn verloofde en vele supporters, onder staat hij onder meer met een spurtoverwinning en met zijn collega's François Mertens en Remi Demeyer.

herfst-in-bolderberg-1

Herfst in Bolderberg (1)

't Zijn heerlijke herfstdagen, de natuur verspreidt ook een echte herfstgeur en dieren en planten zijn in najaarsstemming. Dat kon Gust Ischen ook vaststellen tijdens een wandeling in Bolderberg, vandaag en morgen laat hij ons meegenieten van heerlijke plaatjes. 

heropening-jh-distel

Heropening JH Distel

Vanavond is jeugdhuis Distel heropend. De afgelopen maanden zijn er opknapwerken gebeurd. Vooral het sanitair is volledig vernieuwd. En dat was de aanleiding voor een feestje.

kerstverlichting-hangt-al

Kerstverlichting hangt al

Kerstmis is nog veraf maar toch hangen in de meeste centra in Heusden-Zolder de kerstverlichtingen al. De firma's die daarvoor worden ingeschakeld, hebben het zo druk dat ze er tijdig moeten aan beginnen. Infrax zorgt ook al voor de aansluitingen, maar het is wachten tot ongeveer 1 december eer de lampjes aanfloepen. Overigens heeft in Heusden-Zolder nog nooit zoveel openbare kerstverlichting gehangen. Daarvoor is het budget opgekrikt, er is gekozen voor een afwisseling in de armaturen. (foto's Julien Maebe)

vroeger-en-nu-8-1

Vroeger en nu (8)

Zo zag de sporthal van Zolder-Centrum eruit toen ze nog in opbouw was. Ook de grond errond moest op dat ogenblik duidelijk nog bewerkt worden. (foto Gust Ischen)

gelijkspel-van-mfc

Gelijkspel van MFC

In de tweede nationale van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder 5-5 gelijkgespeeld tegen ZVK Eisden-Dorp. Het blijft daarmee in de subtop van het klassement plakken.

carnavalsseizoen-is-gestart

Carnavalsseizoen is gestart

Met een officiële ontvangst in het gemeentehuis is vrijdagavond om 20u11 het nieuwe carnavalsseizoen geopend. De Boekweitmannen, de Slamridders, de Feestknallers en de Black Panthers waren in vol ornaat aanwezig. Voor hen begint een drukke periode met bals en zittingen en later, dan zitten we al een eindje in 2012, met stoeten. (Meer foto's van Maarten Vogels)

het-heusdense-wielerleven-5

Het Heusdense wielerleven (5)

Rudi Ceyssens was ook een wielertalent die bij de jeugd heel wat prijzen wist weg te kapen en kon terugvallen op een ruimte supportersschare. Zo zie je hem onder omringd door Peter Jamers en Pierre Gijbels na een overwinning in 1984, daarna posteert hij met neef, buur en mederenner Marc De Hondt en daarnaast met de Belgische ploeg die deelname aan het WK tijdrijden in 1985. Boven tenslotte is hij in actie op het Belgisch kampioenschap in Diegem in 1979.

race-promotion-night-als-afsluiter

Race Promotion Night als afsluiter

Morgen zaterdag wordt een punt gezet achter het raceseizoen op Circuit Zolder met de Race Promotion Night. Deze wedstrijd (1000 kilometer van Zolder) is voorbehouden aan wagens die door een geldige deelnemer zijn ingeschreven en die voldoen aan het technisch reglement van het Belcar Endurance Championship 2011, van de Belgian Touring Car Series 2011, van de Dutch Supercar Challenge 2011 en het VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. In het voorprogramma staat een wedstrijd van 2 uren van de Belgian Gentleman Drivers Club 2011, waaraan ook de wagens van Skylimit Eventskunnen deelnemen die conform zijn aan het reglement BGDC 2011. De toegang is gratis. Programma

taart-en-bubbels-voor-5-jaar-fairtrade

Taart en bubbels voor 5 jaar Fairtrade

Heel wat belangstelling vandaag voor de viering van de vijfde verjaardag van Heusden-Zolder Fairtradegemeente. De tentoonstelling van Artikel 27 was het ideale decor voor deze viering, waar met eerlijke bubbels werd geklonken en burgemeester Claes en schepen Thielemans de Fairtradetaart mochten aansnijden. Johan Snyders, 1 van de Fairtrade-trekker bij ons benadrukte dat het ondersteunen van de mensen uit het Zuiden geen tijdelijke maar een voortdurende zorg moet blijven. Zeker nu de crisis hier ook toeslaat zou je het durven vergeten, dat zij zonder onze steun geen leven meer hebben. (meer foto's van Ria De Clerck)

oorlogsslachtoffers-werden-herdacht

Oorlogsslachtoffers werden herdacht

11 november vandaag en dus worden de slachtoffers van beide wereldoorlogen en van de Belgische vredesmissies in het buitenland herdacht. Leden van de oudstrijdersverenigingen legden eerst bloemen neer aan het monument in Heusden, daarna werd een herdenkingsmis opgedragen in de kerk van Zolder-Centrum. Heel het gezelschap met onder meer afgevaardigden van het gemeentebestuur trok daarna voor de uitvoerige hulde naar het monument in Zolder. Daar werden bloemen neergelegd, de Brabançonne werd gespeeld en de last post, de compagnie scholing zorgde voor de militaire eerbetuiging. (foto's Dimitri Reynders)

vroeger-en-nu-7-1

Vroeger en nu (7)

De Pastoor Paquaylaan met het voormalige kapsalon Lagoda. (foto Gust Ischen)

het-heusdense-wielerleven-4

Het Heusdense wielerleven (4)

De familie Werckx bekleedde ook een aparte plaats in binnen het wielrennen. De liefde voor de wielersport kregen Christel en Gerry met de paplepel ingegoten. Christel werd in 1986 nationaal kampioen bij de nieuwelingen, een jaar later tweede op het BK junioren, en bij de ellite werd ze in de Belgische kampioenschappen tweede (1988), derde (1990) en eerste in 1991 en 1993. Bovendien behaalde ze in 1990 een bronzen medaille op het wereldkampioenschap in Japan in de puntenkoers. Gerry werd in 1990 Belgisch kampioen veldrijden bij de junioren.

beste-vakantiefotografen-in-de-prijzen

Beste vakantiefotografen in de prijzen

In Den Lavaar had vanavond de prijsuitreiking plaats van de vakantiefotowedstrijd 2011 van Internetgazet Heusden-Zolder. Dit jaar ontvingen we een recordaantal inzendingen zodat de jury de handen vol had. Dat was ook schepen van toerisme Marc Swevers niet ontgaan die het had over de hoge kwaliteit van de inzendingen. Hij riep de fotografen ook op om in de toekomst op zoek te gaan naar mooie vakantiefoto's in eigen gemeente en staafde de herleving van het toerisme in Heusden-Zolder met (…) Lees het hele bericht

kijkdagen-bij-carpe-diem

Kijkdagen bij Carpe Diem

Zaterdag 12 en zondag 13 nnovember organiseert het OCMW kijkdagen in Carpe Diem, de serviceflats die momenteel in de Hesdinstraat, vlakbij De Zandloper worden gebouwd. Er worden daar 28 moderne serviceflats gebouwd, één is momenteel afgewerkt en dient nu als kijkflat. Bezoekers kunnen zich zaterdag en zondag tussen 9 en 17 uur in De Zandloper aanbieden, van daaruit vertrekken geleide bezoeken aan de residentie. Wie geïnteresseerd is, kan zich alvast inschrijven. De volgorde van (…) Lees het hele bericht

guy-didelez-begeestert-jongeren

Guy Didelez begeestert jongeren

Week van de bib, Boekenbeurs, .... geen betere tijd voor een goed boek dan de herfst. In het Sint-Franciscuscollege hadden ze daarom vandaag Guy Didelez op bezoek. Deze bekroonde auteur gaf een literaire lezing voor de leerlingen van het eerste jaar en zijn toehoorders waren behoorlijk onder de indruk van zijn voorstelling. Hij maakt dan ook op een heel eigen, gedreven manier jongeren warm voor zijn verhalen. (foto Patrick Daniëls)

zwemmen-met-een-smoske

Zwemmen met een smoske

Volgende week op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag loopt in het overdekt zwembad een nieuwe actie: het lunchzwemmen. Voor 4,5 euro mag je niet alleen van 12 tot 13 uur zwemmen, maar nadien krijg je ook nog een smoske in het Muzecafé. Kwestie van de verbruikte calorieën weer aan te vullen. Alle info bij de dienst sport, via tel. 011-80 80 85 of in het zwembad, tel. 011-53 31 76.

feest-om-5-jaar-fairtradegemeente

Feest om 5 jaar FairTradegemeente

Morgen is het feest want het is 5 jaar dat Heusden-Zolder een FairTradeGemeente werd. In de loop van die periode zijn heel wat campagnes en spontane acties georganiseerd, maar ook kleinere initiatieven. Zowat overal in de gemeente kan je ondertussen FairTradeproducten vinden. Morgen om 14 uur wordt daarom een feestje gevierd met fairtradetaart en bubbels. Waar kan dat beter dan op de Expo van Artikel 27?

vroeger-en-nu-6-1

Vroeger en nu (6)

De kerk van Viversel, alleen de omgeving is veranderd. (foto Gust Ischen)

everzwijn-op-de-koolmijnlaan

Everzwijn op de Koolmijnlaan

Woensdagavond is een everzwijn opgedoken op de Koolmijnlaan, ter hoogte van het Rode Kruis. Even voor tien uur zag een Rode Kruisvrijwilliger een volwassen exemplaar de weg oplopen, om even verder opnieuw in het Weyerkesbos te verdwijnen. Een ploeg van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum en een politiepatrouille gingen samen met nog enkele vrijwilligers op zoek in het bos, maar dat leverde niets op. Tegen half twaalf zag een getuige het dier opnieuw het bos inlopen, maar weer werd het niet gevonden.

oplichter-veroordeeld

Oplichter veroordeeld

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft vandaag een 38-jarige man uit Houthalen bij verstek veroordeeld tot 3 jaar effectieve celstraf en een boete van 5.500 euro wegens misbruik van vertrouwen. Hij troggelde een vrouw 15.750 euro af door haar voor te houden dat hij met het geld een winstgevende investering zou doen en ze een veelvoud zou terugverdienen. De man was eerder al veroordeeld voor oplichting en bedreigingen. Maar dat had niet veel uitgehaald want tussen 16 en 23 juni 2008 sloeg hij toe (…) Lees het hele bericht

hoog-bezoek-in-the-roxy-theatre

Hoog bezoek in The Roxy Theatre

Hoog bezoek gisteravond in The Roxy Theatre in Koersel, daar ging tijdens de Ladies Movie Night de film 'Het varken van Madonna' in première en nadien kwamen er niemand minder dan regisseur Frank Van Passel en acteurs Kevin Janssens, Rudi Delhem en Nico Sturm op bezoek. Ze waren bijzonder opgetogen over het warme Limburgse onthaal. Op de foto zie je hen samen met onze dorpsgenoot en Roxy-uitbater Ludo Vangenechten (derde van rechts) en Ludo's vader en Roxy-stichter Milo Vangenechten (met hoed). Overigens, hebben de Internetgazet en The Roxy Theatre volgende week iets leuks in petto voor onze lezers ...

het-heusdense-wielerleven-3

Het Heusdense wielerleven (3)

Roger Swerts is zonder twijfel de absolute wielertrots van de gemeente, hij was in de jaren '60 en '70 één van de sterkste renners van zijn generatie. Zijn palmares liegt er niet om: bronzen medaille op het wereldkampioenschap in 1965, - foto boven is van het WK in 1969 in Zolder - Belgisch kampioen in 1974, winnaar van Gent-Wevelgem en het kampioenschap van Zurich, hij reed 7 keer de Ronde van Frankrijk waar hij in 1972 14de werd, datzelfde jaar eindigde hij 16de in (…) Lees het hele bericht

taalstimulering-bezoekt-art-27

Taalstimulering bezoekt Art 27

De tentoonstelling 'Grote Verwachtingen' moest vandaag de kritische blikken doorstaan van de kinderen van de groep Taalstimulering Lindeman. Die ontpopten zich tot ware kunstkenners en genoten van alles wat "die gekke kunstenaars gemaakt hebben". Andere kritische - of minder kritische - geïnteressseerden zijn nog welkom tot 20 november in de voormalige rijkswachtkazerne.

drie-designprijzen-voor-berghoff

Drie designprijzen voor BergHOFF

Op de IF Product Design Awards 2012 is BergHOFF drie keer in de prijzen gevallen. De Zeno fruitmand (foto), de Neo 5 ply kookpottenlijn en de Neo snijplank - allemaal ontwerpen van Frederik Aerts - kregen de IF Product Design Award. In het totaal waren er bijna 3.000 inzendingen uit 48 landen. Jurycriteria waren onder meer ontwerpkwaliteit, ergonomie en aspecten van universeel design.

bouw-rusthuis-start-deze-maand

Bouw rusthuis start deze maand

De grondwerken voor bouw van het nieuwe rusthuis in Heusden-Centrum gaan van start na 20 november. Eerder was gepland om deze week te beginnen, maar de aannemer heeft het hele rijkswachtgebouw in de Pastoor van Mierlolaan nodig als stockage- en vergaderruimte. Daarom wordt gewacht tot na de tentoonstelling van Artikel 27. Zoals bekend wordt het nieuwe complex een 'zusje' van De Bloemelingen in Zolder-Centrum. Volgens de huidige planning zal het 100 kamers en 40 serviceflats tellen. Eerst was (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-5-1

Vroeger en nu (5)

Het Heem ziet er alleszins groener uit dan vroeger, en de gebouwen zijn in de plaats gekomen van de barakken. Duizenden kinderen hebben hier tijdens de vakanties en de weekends gespeeld, nu nog altijd trouwens. (foto Gust Ischen)

het-weer-het-wordt-zonniger

Het weer: het wordt zonniger

Een krachtig hogedrukgebied over het oosten van Europa kan steeds meer het weerbeeld in onze streken bepalen. Aanvankelijk zorgen restanten van storingen voor veel bewolking, maar in de tweede helft van de week krijgt de zon steeds meer kans om tevoorschijn te komen. De nachten worden wel kouder.
Morgen is het vaak bewolkt, maar de zon kan ook tevoorschijn komen. Vooral na de middag is er meer zon. Het kwik kan oplopen tot 17 graden en de wind waait zwak tot soms matig uit het zuiden tot het (…) Lees het hele bericht

het-heusdense-wielerleven-2

Het Heusdense wielerleven (2)

Een renner die de Ronde van Frankrijk populair maakte in Heusden was Ward Van Ende. In 1950 moest hij opgeven, nochtans had hij voor een stunt gezorgd in een Pyreneeënrit. Hij viel in de afdaling van Aubisque tegen 70 km per uur, liet zich verzorgen en reed toen met gehavende knie en arm en gescheurde kleding voort. Het leverde hem een frontpaginafoto op in het weekblad Sportclub. In 1951 en 1952 werd hij telkens 14de in het eindklassement, wat een straffe prestatie was. Bij zijn (…) Lees het hele bericht

limburgs-landschap-viert-40ste-verjaardag

Limburgs Landschap viert 40ste verjaardag

Limburgs Landschap vzw, met zetel in het Domherenhuis viert donderdag zijn 40ste verjaardag met een academische zitting in het provinciehuis. 40 jaar geleden dreigde het Stamprooierbroek vernield te worden door de inplanting van een gigantische varkenskwekerij. Die dreiging kon afgewend worden door de aankoop van de grond. Ook de rechttrekking van de Bosbeek in Neeroeteren kon vermeden worden door aankoop van strategische percelen. De redding van het Stamprooierbroek was in 1971 de (…) Lees het hele bericht

11-novemberviering-in-zolder

11 novemberviering in Zolder

Traditiegetrouw heeft op 11 november de herdenking van de oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen en van de Belgische slachtoffers in vredesmissies plaats. De centrale viering heeft dit jaar in Zolder plaats met om 10 uur een herdenkingsdienst in de kerk van Zolder-Centrum en omstreeks 11u15 een optocht en bloemenhulde met militaire eer aan het monument door de petereenheid CBOS - 1ste Cie Scholing Noord van Leopoldsburg. Koninklijke Harmonie Eigen Volk zorgt voor de muzikale omlijsting van mis en plechtigheid. Voordien, om 9u30, wordt ook een korte bloemenhulde aan het monument in Heusden gebracht.

vroeger-en-nu-4-1

Vroeger en nu (4)

Het zogenaamde 'bivak' op de Lindeman. Ondertussen heeft de kern van de wijk ook een hele evolutie ondergaan, onlangs nog heropende er buurthuis La Baracca. (foto Gust Ischen)

gemeente-treedt-toe-tot-burgemeestersconvenant

Gemeente treedt toe tot 'burgemeestersconvenant'

Heusden-Zolder gaat op 30 november - samen met andere Limburgse gemeenten - toetreden tot de Convenant of Mayors (burgemeestersconvenant). Dat is een Europees initiatief waarin stden en gemeenten zich engageren voor een klimaatbeleid dat nog verder gaat dan dat van de Europese Unie, met andere woorden tegen 2020 de CO2-uitstoot met méér dan 20 % verminderen. Daarbij zullen ze vooral efficiënter omgaan met energie en duurzame energiebronnen gebruiken. Daarvoor wordt een klimaatactieplan uitgewerkt en ook de inwoners zullen erbij betrokken worden.

het-heusdense-wielerleven-1

Het Heusdense wielerleven (1)

In de bibliotheek loopt nog tot 26 november de fototentoonstelling van de geschied- en heemkundige kring Heusden en dat naar aanleiding van de publicatie van het jaarboek dat in het teken van het wielrennen staat. Heusden heeft een rijke traditie van renners en organisaties. Zo werd hier in 1954 het Belgisch kampioenschap voor profs georganiseerd, winnaar werd niemand minder dan Rik Van Steenbergen. Op de foto boven werd het bloemenmeisje voor dat kampioenschap Irène (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-7-november-2011

Vandaag gezien

Een inktzwammen, al dan niet geschikt om je vulpen te vullen. (foto's Jan Leijskens)

jeugdlokalen-mikpunt-van-dieven-en-vandalen

Jeugdlokalen mikpunt van dieven en vandalen

Afgelopen weekend hebben vandalen zware schade toegebracht aan de jeugdlokalen Berkenheim in Berkenbos. Ze gooiden ruiten in, vernielden spullen, goten verfpotten leeg en spoten brandblussers leeg. De chiro zit er in zak en as. Maar het gaat niet om een alleenstaand geval. De laatste jaren zijn een hele reeks jeugdlokalen in Heusden-Zolder meermaals ten prooi gevallen aan inbrekers en vandalen. In het jeugdlokaal van Boekt werd brand gesticht. Aan de Jogem, vooral jeugdhuis 't Raster zijn (…) Lees het hele bericht

brandweer-beperkt-vuur-in-tuinhuis

Brandweer beperkt vuur in tuinhuis

Even over half 7 vanmorgen is door een onbekende oorzaak een brandje ontstaan in een tuinhuis in de Stationsstraat. De brandweer had het vuur snel geblust, de schade bleef dan ook beperkt tot wat spullen n het tuinhuis.

vroeger-en-nu-3-1

Vroeger en nu (3)

Een zicht op het klooster van de Urselinnen in de Brugstraat. Hun torentje hebben ze altijd gehad, zowel in het oude als in het neiuwe gebouw. (foto Gust Ischen)

eversel-krijgt-seniorenappartementen

Eversel krijgt seniorenappartementen

Eversel krijgt er de komende periode een aantal appartementen bij die geschikt zijn voor senioren. De nieuwbouw komt op de plaats waar nu nog de oude school staat. Dat terrein van bijna 20 are is eigendom van de gemeente, ze wil het verkopen aan een projectontwikkelaar die er een complex bouwt met koop- en huurappartementen. Daarbij worden een aantal voorwaarden gesteld zoals kwaliteitsvolle architectuur, duurzame materialen, het moet passen in de omgeving en vooral goed toegankelijk zijn en (…) Lees het hele bericht

slechte-speeldag-voor-olympia

Slechte speeldag voor Olympia

In de nationale petanquecompetitie leed Olympia Heusden zijn eerste nederlaag van het seizoen: 6-3 in Lokeren. Heusden nam nochtans een goede start met2 winstgames in de eerste ronde, maar de 3de werd met 13-12 verloren en toen was de veer gebroken. In provinciale werden beide Olympiaploegen ook verslagen. Olympia A ging met 6-3 verliezen bij buur Boekt B en thuis verloor Olympia B nipt met 4-5 tegen Pelt B.

gezellig-tapijtconcert-in-muze

Gezellig tapijtconcert in Muze

Amaryllis en Spencer de Rover brachten een uitermate gezellig tapijtenconcert in de balzaal van Muze. (foto Lenscollectief)

smokin-quartet-doet-het-vonken

Smokin' Quartet doet het vonken

Onder leiding van Rafael Mertens en Marco Cirone sloegen de jazzvonken zondagavond zeer snel over op het bomvolle Muzecafé. De sfeer flirtte dan ook met de grenzen van de brandveiligheid. Het was zelfs iets teveel drummen om ten volle te genieten van het samenspel van piano en gitaar. (meer foto's van Ria De Clerck)

leuke-bakjes-tijdens-trackdays

Leuke bakjes tijdens Trackdays

D'er reden dit weekend een aantal opvallende 'bolides' rond op Circuit Zolder tijdens de Skylimitevents Trackday. (meer foto's van Davy Neuteleers)


bolderberg-wint-bij-la-chaine

Bolderberg wint bij La Chaine

In de eerste nationale van het volleybal heeft Bolderberg met 1-3 gewonnen bij La Chaine Orp.VCK staat nu op een gedeelde derde plaats met 12 punten.
Het wedstrijdbegin verliep gelijkopgaand tot 11-11. Toen sloeg het duo Cosemans-Palmers een kloof die uiteindelijk in setwinst uitmondde. In de tweede leek het even fout te gaan toen de thuisploeg tot 16-12 uitliep, VCK kon het evenwel rechtzetten. En net toen ook de derde winst binnen handbereik leek, raakte Steven Vanderzande (…) Lees het hele bericht

johan-timmers-beste-meylandtvisser

Johan Timmers beste Meylandtvisser

De Meylandtvissers hebben hun nieuwe clubkampioen gehuldigd. Johan Timmers was de beste van de hele bende. (foto René Bosmans)


zolder-klopt-geraardsbergen

Zolder klopt Geraardsbergen

In het basketbal heeft KBBC Zolder A Geraardsbergen verslagen met 85-76. De wedstrijd startte gelijkopgaand, Maesen drukte even door maar 15 thuisfouten in de eerste helft en een 0 op 17 van de Oost-Vlamingen deed dematch kantelen, zeker door de vele missers na de rust bleef de thuisploeg tegen een 17-puntenkloof aankijken. Toch vond Zolder zijn tweede adem en kon de leiding weer pakken definitief deze keer. In heel de match zijn 59 fouten gefloten.

meer-dan-400-schapen-geofferd

Meer dan 400 schapen geofferd

Vandaag vieren de moslims het Offerfeest en dat is één van de hoogdagen van de Islam. Traditiegetrouw wordt dan 's morgens massaal naar de moskee gegaan en nadien begint het slachten van de schapen, hoewel ze dat ook mogen vervangen door een gift of door het slachten van een dier in het thuisland. De gemeente had zoals steeds aan het Brancardiershof een tijdelijke slachtplaats ingericht waar iedereen met een slachtbon zijn schaap door 6 erkende kelers kon laten slachten. Het ging om (…) Lees het hele bericht

statie-geeft-het-weg

Statie geeft het weg

In vierde C verloor Statie Zolder - met veel geblesseerden - tegen Donk met 2-3 nadat het nochtans lang 2-0 had voorgestaan, maar het slikte een resem gele kaarten.

sk-heusden-moet-er-7-slikken

SK Heusden moet er 7 slikken

In vierde provinciale A moest SK Heusden 06 een zware 7-0 slikken bij Herkol. Anadol verloor thuis tegen Breugel met 0-2

slecht-weekend-voor-zolder-en-viversel

Slecht weekend voor Zolder en Viversel

In de derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder een verrassende 5-0 pandoering opgelopen bij Kadijk. Gisteravond al had Viversel met 0-2 verloren van Stal Sport.

kvv-verslaat-beringen

KVV verslaat Beringen

In eerste provinciale won KVV Heusden-Zolder van KVK Beringen met 4-2. Na 18 minuten bracht Berin de thuisploeg voor, maar net voor de rust trapte Leyssens een strafschop - na rood voor de bezoekersdoelman - langs. Kort na de rust kon Jeunen verdubbelen, maar Beringen maakte de aansluiting. In de laatste tien minuten vielen nog drie goals waarvan een penalty voor de bezoekers.

520-ontbijtpakketten-voor-11-11-11

520 ontbijtpakketten voor 11.11.11

In Eversel hadden vandaag de scouts, KWB en KAV de handen in elkaar geslagen voor hun jaarlijkse ontbijtpakketactie ten voordele van 11.11.11. Om 6 uur werden de handen uit de mouwen gestoken en om 8 uur vertrokken liefst 520 pakketten naar Eversel en omstreken. Ook Evita, de EVS-studente uit Letland, kwam een handje toesteken. (foto's Kaat Dewitte)

en-weg-zijn-ze

En weg zijn ze ....

We hebben lang en geregeld van flarden nazomer kunnen genieten, maar nu de herfst niet meer te stuiten lijkt, vertrekken de trekvogels richting zuiden. Doe ze daar de groeten! (foto Yves Maex)

11-11-11-actie-is-vertrokken

11.11.11-actie is vertrokken

De 11.11.11-actie spitst zich dit jaar toe op klimaatmaatregelen omdat het op de eerste plaats de bevolking in het zuiden is, die de rekening van de klimaatverandering betaalt. In Heusden-Zolder komt de actie dit weekend al op gang. Gisteravond was er een avondwandeling op de terril, vanochtend worden in Eversel ontbijtpakketten aan huis geleverd en straks om 16 uur houdt de Chiro van Berkenbos een Chiro-café met wafels, chocomelk en een spel met de ouders. Volgende week zondag van 8u30 (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-2-1

Vroeger en nu (2)

Een zicht vanuit de Dorpsstraat naar de Dekenstraat, vooral de structuur van de weg is aangepast. (foto Gust Ischen)

gruwelen-in-bolderberg

Gruwelen in Bolderberg

De scouts van Bolderberg organiseerden zaterdagavond hun halloweentocht en daar kwam een pak volk af. En de deelnemers kregen waar ... euh angst voor hun geld, want ze werden onderweg met heel wat griezelige taferelen geconfronteerd. (meer foto's van Yves Maex)

brandweer-hasselt-is-de-snelste

Brandweer Hasselt is de snelste

Brandweerploegen uit Vlaanderen hebben het vandaag in de kazerne van Heusden-Zolder tegen elkaar opgenomen in een indoorwedstrijd. Daarbij moesten ze zo snel mogelijk een opstelling maken van een waterpunt (een denkbeeldige rivier) naar een pomp. Er werden 5 reeksen betwist, waarbij de slechtse tijd mocht wegvallen. Het was uiteindelijk brandweer Hasselt die won in minder dan 23 seconden voor Oudenaarde 2 en 2 en Harelbeke. (foto's Bart Claes)

thomas-neuteleers-8ste-in-kroatie

Thomas Neuteleers 8ste in Kroatië

Op de Challenger Cup in het Kroatische Osijek neemt Thomas Neuteleers deel aan 3 toestellen. Op de brug werd hij 19de na een val, aan het rek behaalde hij een 11de plaats en bij de grondoefening kon hij zich plaatsen voor de finale. Daarin probeerde via enkele moeilijke delen een betere ranking te behalen, maar dat kostte hem 2 vallen, goed voor een 8ste plaats. Ondertussen hebben ze Thomas in zijn club Olympia Houthalen gehuldigd voor zijn prestaties en hem vereeuwigd op een levensgroot canvasdoek. Dat hangt nu in de gymhal van sporthal Lakerveld in Houthalen.

lezers-genieten-van-fairtrade-menu

Lezers genieten van fairtrade menu

We troffen vanavond de winnaars van onze VIP-wedstrijd van Artikel 27 samen gezellig aan tafel in restaurant Déjà Vu waar ze door Nancy Lemmens culinair verwend werden met een fairtrade menu. Voordien hadden ze ook al een rondleiding gehad op de tentoonstelling de oude rijkswachtkazerne waar enkele kunstenaars hun werk toelichtten.

vroeger-en-nu-1-1

Vroeger en nu (1)

De woningen van de 7 Septemberlaan zijn nog duidelijk te herkennen. Maar de villa van dokter Deferme verderop in de Paquaylaan heeft ondertussen plaats gemaakt voor nieuwbouw. (foto Gust Ischen)

rafael-mertens-met-smokin-quartet-in-muzecafe

Rafaël Mertens met Smokin' Quartet in Muzecafé

Morgenavond staat er nog maar eens muzikaal talent afkomstig uit Heusden-Zolder op het jazzpodium in het Muzecafé. Pianist Rafaël Mertens studeerde jazzpiano bij meesterpianist Ron van Rossum in het Lemmensinstituut en specialiseerde zich tijdens lessen bij een rist internationaal gerenommerde muzikanten. Morgenavond speelt hij met Smokin' Quartet, een gelegenheidsband met Ozan Bosdag (bas), Marco Cirone (gitaar) en David La Mela (drums). Zij vonden elkaar in de gezamenlijke liefde voor (…) Lees het hele bericht

si-verliest-in-leopoldsburg

SI verliest in Leopoldsburg

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vanavond met 5-3 verloren bij Leopoldsburg. 1ste nederlaag voor SI, dat op voorhand al dacht gewonnen te hebben omdat de thuisploeg amper een basis-5 tussen de lijnen kon brengen omdat het 3 spelers moest missen. Niets was minder waar, want de thuisploeg verdedigde zich kranig en won dan ook uiteindelijk verdiend het pleit met 5-3.

veel-interesse-voor-heusdens-wielerboek

Veel interesse voor Heusdens 'wielerboek'

Veel belangstelling vanavond - de polyvalente zaal van de bib was volgelopen - voor de voorstelling van het dertiende jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Onder de titel 'Heusden Vroeger' zijn ook nu weer zowat 300 foto's in een boek samengebracht, met als leidraad het wielergebeuren in Heusden. De gemeente heeft inderdaad een rijke traditie op het vlak van (kermis)koersen, wielrenners en wielertoeristen. Tijdens toespraken van oud-schepen Marie-José (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-morgen-start-nieuwe-reeks

Vroeger en nu: morgen start nieuwe reeks

Vroeger en nu .... onder die noemer start morgen op deze site een nieuwe reeks. De Heemkunde Kring Zolder en de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden hebben ons een hele reeks oude dorpsgezichten bezorgd, waarvoor onze dank. En fotograaf Gust Ischen is er - net als vorig jaar - met de fiets en fototoestel op uitgetrokken. Vaak na heel wat speurwerk en gesprekken vond hij opnieuw de plaats vanwaar de historische foto gemaakt was, en hij drukte opnieuw af. Het resultaat is een prachtige fotoreeks die kriskras door de gemeente een blik biedt op de evolutie van Heusden-Zolder in de loop der decennia.

jeugdwerking-tc-heusden-bekroond-door-vtv

Jeugdwerking TC Heusden bekroond door VTV

De jeugdwerking van Tennisclub TC Heusden is door de Vlaamse Tennisvereniging (VTV) uitgeroepen tot 'VTV-erkende Kids Tennisschool 2012' en ze krijgt bovendien het label 'jeugdvriendelijke tennisclub 2012'. Dat is een opsteker voor de clubmedewerkers die heel het jaar door bezig zijn met trainingen, opleidingen, wedstrijden, kampen, enz. Slechts 15 % van de 175 clubs die bij de VTV zijn aangesloten, hebben het label behaald.

morgen-huisvuilophaling

Morgen huisvuilophaling

Voor wie zijn afvalkalender niet raadpleegt: morgen zaterdag wordt in Heusden-Zolder het huisvuil opgehaald. Normaal gebeurde dat vorige dinsdag, maar toen was het Allerheiligen dus is de ophaling naar zaterdag verschoven. Voor Heusden-Centrum en Boekt komt er trouwens morgen ook nog de papierophaling bij.

het-weer-droger-maar-kouder-na-het-weekend

Het weer: droger maar kouder na het weekend

Een depressie is weerbepalend voor het weekend. Na het weekend stijgt de luchtdruk geleidelijk aan en nemen de neerslagkansen af. Het wordt wel kouder en wolken kunnen nog domineren. Halfweg volgende week lijkt de zon de overhand te zullen krijgen, maar de nachten worden kouder.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Naar de avond toe worden de wolken dominant, maar het blijft meestal droog. Het kwik kan oplopen tot 20 graden en er staat een matige wind.
Morgen liggen de (…) Lees het hele bericht

menselijke-resten-zijn-van-man-uit-olen

Menselijke resten zijn van man uit Olen

FLASH In het Albertkanaal nabij de Laarstraat in Viversel en ook vlakbij de kolenhaven zijn vanmiddag menselijke resten gevonden. UPDATE De gruwelijke ontdekking werd rond het middaguur gedaan door voorbijgangers. Eerst werd het onderbeen opgemerkt in Viversel, even later zag iemand een romp drijven nabij de kolenhaven; Duikersploegen van de brandweer van Heusden-Zolder en Tessenderlo gingen op twee plaatsen in het water om de resten naar de kant te halen. De (…) Lees het hele bericht

nieuwe-lijst-met-faillissementen

Nieuwe lijst met faillissementen

In oktober zijn een recordaantal faillissementen genoteerd in ons land. Ook in Heusden-Zolder bleef het bedrijfsleven andermaal niet gespaard want de lijst is hier weer een stuk langer geworden. En er blijven opvallend veel klappen vallen in de bouwsector. De meeste recente uitgesproken of afgehandelde faillissementen zijn stukadoorsbedrijf Cabo bvba uit de Heuvelstraat, bouwbedrijf Euro-Bouw bvba uit de Sluisbamd, Karadeniz55 Comm. V uit de Koolmijnlaan, transportbedrijf Tr.op.im.ex bvba uit de Lochtemansweg en dienstverlener BNL-Tactics Belgium bvba uit de Sint-Jobstraat.

politie-doekt-5-canabisplantages-op

Politie doekt 5 canabisplantages op

De recherche van de politiezone Heusden-Zolder heeft een netwerk van liefst 5 canabisplantages opgedoekt. Daaraan ging een uitgebreid onderzoek vooraf. Er werden 12 huiszoekingen verricht. Niet allee plantages lagen in Heusden-Zolder, daarom werd samengewerkt met de federale gerechtelijke politie en de politiezones West-Limburg, Houthalen-Helchteren, Hazodi en Beringen-Ham-Tessenderlo. Drie personen zijn aangehouden. Er zijn drie auto's en een hoeveelheid geld in beslag genomen. In het totaal zijn ongeveer 750 canabisplanten vernietigd.

marc-dex-en-co-brengen-canzonissima-tot-leven

Marc Dex en co brengen Canzonissima tot leven

De seniorenraad en Muze organiseren op donderdag 17 november om 14 uur in de schouwburg van Muze Canzonissima. Op de affiche Marc Dex (foto), Andrea Croonenberghs en Jan Muës begeleid door de muzikanten Frank Stoffelen, Patrick Dockx en Alain Verresen. Canzonissima is een begrip geworden in de geschiedenis van de Vlaamse muziek. In 1963 werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd en deed dienst als songfestivalvoorronde. Vele deelnemers zijn later vaste waarden (…) Lees het hele bericht

duikers-zoeken-vermiste-in-kanaal

Duikers zoeken 'vermiste' in kanaal

In Viversel zijn duikers van de brandweer van Heusden-Zolder, Beringen en Tessenderlo met de hulp van een bootje en de verlichting van de elevator al een deel van de avond op zoek naar een vermiste persoon. De wagen van de vermiste is aangetroffen bij de brug, het is niet duidelijk of het om een wanhoopsdaad dan wel een ongeval gaat. De duisternis maakt de zoekactie er niet makkelijker op UPDATE Later is de betrokkene gezond en wel teruggevonden in de buurt. De enigzins verwarde man kwam zelf terug naar zijn wagen en werd door de politie meegenomen. (foto's Dimitri Reynders)

parkeerreglement-vrachtwagens-is-van-kracht

Parkeerreglement vrachtwagens is van kracht

Sinds 1 november is het nieuwe reglement op het vrachtwagenparkeren van kracht. Vrachtwagens vanaf 3,5 ton mogen alleen nog parkeren aan Mireille, Helzoldlaan-Stadionlaan, Koolmijnlaan onder de brug, Kapelstraat (werkplaatsen), De Lange Beemden en Vlinderstraat. Buitingweg-De Veen en Mijnterrein zijn dus geschrapt. Vrachtwagenchauffeurs uit Heusden-Zolder kunnen vanaf nu met een copie van hun identiteitskaart en van het inschrijvingsbewijs van hun vrachtwagen een bewonersparkeerkaart afhalen in het (…) Lees het hele bericht

winnaars-vip-arrangement-zijn-bekend

Winnaars VIP-arrangement zijn bekend

Onze mailbox werd vandaag overspoeld met antwoorden op de wedstrijdvraag in verband met Artikel 27. De juiste antwoorden waren inderdaad Cambodja en Bangladesh. Vele goede en snelle antwoorden, en de onschuldige hand - jaja, die hebben we moeten inhuren - heeft de winnaars getrokken. Je vindt hun namen op onze facebookpagina

zaterdag-tapijtconcert-in-muze

Zaterdag tapijtconcert in Muze

Op zaterdag 5 november om 20u15 kan je in de balzaal van Muze terecht op een tapijtconcert met Amaryllis en Spencer the Rover. Op een zee van tapijten nestelt een 100-tal muziekliefhebbers zich op kussens en stoeltjes voor een intense en intieme ontmoeting tussen publiek en artiest, met minimaal geluid, sfeervol en zonder podium. Met een muntthee, hapjes en een soepje tussendoor. De jonge Antwerpse singer-songwriter Amaryllis Uitterlinden komt uit een creatief theaternest. Ze studeerde kleinkunst aan (…) Lees het hele bericht

verkeerswisselaar-is-klaar

Verkeerswisselaar is klaar

Vanaf vandaag kan je alle rijstroken op de E 313 en E 314 van de verkeerswisselaar in Lummen gebruiken. De twee nieuwe bruggen zijn ingeschoven, daarop is 2000 ton asfalt gelegd en ook de andere wegen kregen nog eens 4500 ton asfalt. Als het nodige is, kan er in de toekomst nog een rijstrook bij in gebruik worden genomen. Het gevaarlijke klaverblad is nu definitief verleden tijd, de verkeerswisselaar zal voor heel wat minder files en ongevallen zorgen. Ook particulieren en bedrijven in Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

win-een-vip-arrangement-op-artikel-27

Win een VIP-arrangement op Artikel 27

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van FairTradeGemeente Heusden- Zolder en de elfde editie van de tentoonstelling ‘Artikel 27’ trakteert de gemeente Heusden- Zolder 10 inwoners op een bijzondere nocturne op zaterdagavond 5 november. Art 27 ontvangt je eerst in de tentoonstellingslocatie in de voormalige rijkswachtkazerne waar je een rondleiding krijgt en kunt kennismaken met enkele deelnemende kunstenaars. Nadien volgt een culinaire verwennerij met een fairtrade en (…) Lees het hele bericht

artikel-27-de-grote-verwachtingen-ingelost

Artikel 27: de 'Grote Verwachtingen' ingelost

Onder ruime belangstelling - volgens rijkswachtcijfers een 100-tal aanwezigen - is vandaag de najaarstentoonstelling van Artikel 27 onder de noemer 'Grote Verwachtingen' geopend. En die grote verwachtingen zijn door de meeste kunstenaars ook ingelost, je treft er heel wat verrassende werken waarvan we je in bijlage alvast een aantal impressies tonen. Nog tot 20 november kan je de expo in het vroegere rijkswachtgebouw bezoeken, elke dag van 13u30 tot 18 uur (morgen tot 19 uur), op (…) Lees het hele bericht

het-weer-zachte-periode

Het weer: zachte periode

Storingen schuiven vanuit het westen over onze streken, maar worden door een krachtig hogedrukgebied over het oosten van Europa, sterk verzwakt en in hun oostwaartse progressie vertraagd. Wolken domineren vaak en soms kan er wat regen vallen. Het is bovendien zacht. De volgende dagen houdt het zachte herfstweer aan met vaak wolken en soms wat regen.
Morgen komt er nevel en mist voor in de ochtend, maar nadien volgen er enkele opklaringen. Tegen de avond gaat het echter licht regenen. Maxima rond 18 (…) Lees het hele bericht

herfst-met-ingredienten-uit-alle-seizoenen

Herfst met ingrediënten uit alle seizoenen

Ludo Sempels maakte vandaag een herfstwandeling aan de dreef bij de Witte Barier, en trof er ingrediënten uit alle seizoenen: van verdorde bladeren, via braambessen tot hulstbesjes.

zonovergoten-bloemenzee-op-kerkhoven

Zonovergoten bloemenzee op kerkhoven

1 november vandaag, en velen brengen een bezoek aan het graf van hun geliefden. Met de zon en de zachte temperaturen, is het geen typisch Allerheiligenweer. De chrysanten baden in het zonlicht; Hierbij alvast wat sfeerbeelden die Gust Ischen en Michel Gerits maakten op de kerkhoven van Eversel en Zolder-Centrum. (straks meer)

gatab-voelt-zich-genegeerd

GATAB voelt zich genegeerd

Vorige week reageerde raadslid Simonne Janssens-Vanoppen al erg boos tijdens de gemeenteraad omdat de gemeentediensten zouden nagelaten hebben de tennisclub in Heusden aan te sporen tot een advies bij de gemeentelijke toegankelijkheidsraad bij de bouw van een clublokaal. Op zijn beurt reageert GATAB-voorzitter Felix Aerts verontwaardigd. "Ondanks de wet van 1 maart 2010 waardoor ze verplicht zijn om advies te vragen en ondanks het charter dat de gemeente met de provincie heeft ondertekend, hebben ze ons (…) Lees het hele bericht