Archief december 2014

doorprikt-het-jaar-van-de-chaos

DOORPRIKT: Het jaar van de chaos

2014 was een bewogen jaar in Heusden-Zolder. Het begon op 6 januari, het feest van Driekoningen, toen de N-VA met de burgemeester en eerste schepen zijn koningskinderen zag vertrekken, het begin van een exodus en een woelig jaar. De meerderheid verschrompelde, viel uit elkaar tot uiteindelijk twee N-VA schepenen hun bevoegdheden werden ontnomen. Het begin van een permanente stellingenoorlog, die eerst uitmondde in de oprichting van de nieuwe partij GOED en daarna de brand in het OCMW (…) Lees het hele bericht

feestmaand-finale-4-steengrillmenu-s-te-winnen

Feestmaand: Finale 4 steengrillmenu's te winnen

De laatste dag van het jaar, dus alle remmen los voor de grote finale van onze feestmaand. Het steengrillmenu van Den Lavaar is de jongste tijd uitgegroeid tot zowat het populairste gerecht in onze contreien. Wel voor deze finaledag geven we er liefst vier weg!!! Laat ons voor middernacht - de jaarwisseling - weten welke twee wereldkampioenschappen op 2 wielen de komende twee jaar naar Heusden-Zolder komen. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres. De winnaars maken we op nieuwjaarsdag bekend.

feestmaand-en-de-winnaar-is-27

Feestmaand: En de winnaar is ...

Een massa reacties overspoelde onze mailbox, de meesten achterhaalden dat Laurens Vanthoor de sportman van het jaar was. Monique Mechelmans werd door het lot aangeduid als winnares en mag bij de Wellnessboetiek langsgaan voor een gelaatsverzorging. De anderen ... hou u klaar voor de finale.

het-weer-koude-oudejaarsnacht

Het weer: koude oudejaarsnacht!

Anticyclonale condities houden storingen uit onze streken. We kunnen het jaar afsluiten met droge condities, al wordt het wel een koude nieuwjaarsnacht. Het nieuwe jaar starten we met veel zon en lage maxima, maar de tweede dag van het jaar gaat het regenen en wordt het gevoelig zachter.
Vandaag is het koud in de ochtend met temperaturen rond of net boven het vriespunt. Lokaal komt er nevel en mist voor, maar nadien is er ruimte voor wat zon. Soms is de bewolking hardnekkig en is het eerder grijs, (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-en-de-omaanse-gastvrijheid

Paul Coolen en de Omaanse gastvrijheid

Wereldfietser Paul Coolen beleefde vandaag een ongelooflijk boeiende dag. Hij reed 120 km door de woestijn van Oman, weliswaar op asfaltwegen maar hij raakt niet uitgepraat over de bijzonder gastvrije Omaanse bevolking. "Je houdt dit niet voor mogelijk. Ze nodigen je overal uit als je even stilstaat," laat hij weten. "Het is een warm land met een warme bevolking. Daarbij eindeloos fietsen, zonsondergang, de maan en sterren en waar nodig prachtige muziek in de oortjes." De dag heeft hij vandaag afgesloten in een authentieke Arabische tent met alles wat er bij hoort.

feestmaand-win-een-gelaatsverzorging

Feestmaand: Win een gelaatsverzorging

Na de jaarovergang en Nieuwjaar zijn de festiviteiten voor veel mensen nog niet gedaan, want dan begint de trein der nieuwjaarsrecepties. Met een gelaatsverzorging van de Wellnessboetiek verschijn je stralend op zo'n receptie. Je komt in aanmerking als je ons weet te vertellen wie begin 2014 werd gehuldigd als sportman van het jaar in Heusden-Zolder. Mailen voor morgenvroeg 8 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met naam en adres.

feestmaand-en-de-winnaar-is-26

Feestmaand: En de winnaar is ...

Verschillende inzenders sloegen de bal mis, want we hebben inderdaad nog zes voetbalploegen in de provinciale competities: Vrijheid Zolder, Bolderberg en Statie Zolder in derde, en in vierde Anadol, SK Heusden 06 en KVV Heusden-Zolder. Eddy Webers behoorde tot degenen die het wel juist hadden en met de hulp van het lot mag hij aanschuiven voor een luch in El Parachutero. De anderen kunnen spoedig weer hun kans wagen.

veel-cinema-in-muze-in-het-voorjaar

Veel cinema in Muze in het voorjaar

In het voorjaar programmeert cultuurcentrum Muze weer een rijk filmaanbod. Tussen 13 januari en 6 mei kun je 12 films gaan bekijken. Op 13 januari om 14 uur en 14 januari om 20u15 is 'Qu' est-ce-qu'on a fait au bon Dieu' (foto) van Philippe de Chauveron te zien. Samen met de seniorenraad zijn er ook vertoningen: Otto is een neushoorn (Kenneth Kainz, 17 februari 14 uur) en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Felix Herngren, 10 maart 14 uur). De Italianen (…) Lees het hele bericht

een-winterse-zonsondergang

Een winterse zonsondergang

Zo zie je in de winter de zon ondergaan vanuit Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

vandaag-gezien-29-december-2014

Vandaag gezien

Een oranje trilzwam gecombineerd met ijs. (foto Jan Leijskens)

feestmaand-win-een-heerlijke-lunch

Feestmaand: Win een heerlijke lunch

Vandaag kun je een overheerlijke lunch voor twee bij El Parachutero in de Kapelstraat winnen, zo eentje met zuiderse broodjes en dito beleg, en verder aller erop en eraan. Daarvoor moet je ons wel voor dinsdag 13 uur laten weten welke voetbalclubs uit Heusden-Zolder nog in de provinciale afdelingen spelen. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

met-tom-waits-het-nieuwe-jaar-in

Met Tom Waits het nieuwe jaar in

Op zaterdag 3 januari om 21u30 wordt de nieuwjaarsrust alweer doorbroken in het Muzecafé met een optreden van Big Joe & Phantom 309. De naam verwijst naar het gelijknamige nummer van Tom Waits en de band speelt die avond dan ook enkel manteriaal van Waits. Zanger Big Joe Johan Schroyen is trouwens een geweldige Waitsvertolker. The Phantoms zijn Stefan Elsen (drums), Yvan Vanerdeweghe (bas), Tom Michielsen (gitaar), Jef Peys (piano) en Gema Lopez (zang, marimba en spielerei). Voor dit concert krijgen ze versterking van saxofonist Igor Maseroli.

gewonden-en-veel-schade-bij-botsing

Gewonden en veel schade bij botsing

Op het kruispunt van de Schansstraat en de Sint-Maartenlaan zijn vanmiddag twee auto's op elkaar geknald. De klap was zo hevig dat één van de wagens door een tuinmuurtje bij de hoekwoning vloog en dat volledig vernielde, ook de auto's liepen zware schade op. Twee gewonden werden naar het ziekenhuis afgevoerd.

feestmaand-en-de-winnaar-is-25

Feestmaand: En de winnaar is ...

Bijna iedereen wist dat de politiezone Heusden-Zolder samenwerkt met Beringen-Ham-Tessenderlo. Zo ook Chris Deelkens, voor wie € 25 aan feestartikelen liggen te wachten bij Pitou-Kado in de Guido Gezellelaan. Straks zijn we weer gul.

kerstreceptie-in-vunder-en-neerjoutenstraat

Kerstreceptie in Vunder- en Neerjoutenstraat

We zijn begonnen aan de periode van de recepties. Zo hielden de bewoners van de Vunder- en Neerjoutenstraat hun kerst- en nieuwjaarsdrink. Het straatcomité had voor de nodige gevulde glazen en versnaperingen gezorgd en zo werd het oudejaar al uitgewuifd om het nieuwe met goede voornemens aan te vatten. Meteen ook een gelegenheid om de nieuw buren te verwelkomen. (foto's Ludo Vanherle)

volleybalbekerfinale-is-een-feit

Volleybalbekerfinale is een feit

In de terugwedstrijd voor de halve finale van de volleybalbeker van België heeft Asterix Kieldrecht met 1-3 gewonnen bij Charleroi. Opnieuw was het een spannende wedstrijd. Asterix haalde de eerste set binnen, dan was het de beurt aan Charleroi. Maar de volgende 2 sets waren voor Kieldrecht. En dus mochten Nathalie Lemmens en haar ploegmates juichen want de tweede bekerfinale op rij is een feit. Op 21 februari is VDK Gent de tegenstander.  

mooi-kerstconcert-van-exsultate

Mooi kerstconcert van Exsultate

De Sint-Willibrorduskerk is vandaag gewoon stampvol gelopen voor het kerstconcert van het zangkoor Exsultate. Het koor, met Eva en Lotty Bylois, in een glansrol bracht een waaier van Vlaamse en internationale kerstliederen, gospels en spirituals. Zang en muziek kregen elk een volwaardige rol en het publiek reageerde aangenaam verrast. (meer foto's van Julien Maebe)

sneeuwballengooiers-en-inbrekers

Sneeuwballengooiers en inbrekers

De politie is gisteren in de vooravond naar de Koolmijnlaan geroepen. Daar stond een 8-tal jongeren met een winkelkar vol sneeuwballen, die ondertussen ijs geworden waren. En daarmee bekogelden ze auto's en voorbijgangers. Toen de ploeg ter plaatse kwam, hadden de sneeuwballengooiers het hazenpad gekozen. Ze hadden de winkelkar achtergelaten en die is door de politie meegenomen. Gisteren in de vroege avond kwam een bewoner van de Inakker thuis, inbrekers hadden het slot geforceerd (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-heeft-dubai-verkend

Paul Coolen heeft Dubai verkend

Onze wereldfietser Paul Coolen is na een nachtvlucht in Dubai aangekomen. Daar wachtte hem een superdrukke tocht van luchthaven naar jeugdherberg. Vanmiddag heeft hij een lang fietsbezoek aan Dubai gebracht, met al zijn extremen: hoog en laag, duur en goedkoop, super rijk en super arm, druk en rustig... Paul doorbreekt daarmee een beetje het eenzijdige beeld. Hoewel Dubai sinds kort zijn eigen wielerronde heeft, zijn in het verkeer de fietsers niet zo welkom. Er zijn er amper te (…) Lees het hele bericht

een-kwestie-van-rap-zijn

Een kwestie van rap zijn ...

't Is al weer een tijdje geleden dat er nog ijspegels aan dakgoten hingen. Marcel Gybels legde er eentje vast die aan 't smelten was. Druppeltje per druppeltje en als je snel bent, kun je de vallende druppel ook nog kieken. (foto onder)

feestmaand-win-voor-25-feestartikelen-1

Feestmaand: Win voor € 25 feestartikelen

Het is 28 december, dus wordt het stilaan tijd om je voorraad feestartikelen voor oudejaar in te slaan: slingers, ballonnen, vuurwerk, ... we willen je een handje helpen met een cadeaucheque van 25 euro te besteden bij Pitou-Kado in de Guido Gezellelaan. Weet je nog met welke politiezone die van Heusden-Zolder voortaan gaat samenwerken? Stuur je antwoord voor maandag 12 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met naam en adres.

mooi-maar-koud-en-glad

Mooi maar koud en glad

De combinatie van het sneeuwlaagje met de zon en heldere lucht levert wel mooie beelden op van de mijnterril, maar veel wandelaars zijn er niet vandaag. Nogal wiedes, de vriestemperatuur en dunne wind maken het berekoud en daarnaast heeft het vannacht zo hard gevroren dat het op sommige plaatsen zelfs gevaarlijk glad is.

vandaag-gezien-28-december-2014

Vandaag gezien

Van aan Suska-Berg zie je achter de kerk van Heusden de besneeuwde Alpentoppen opdoemen. (foto Gust Put)

nathalie-lemmens-op-2-sets-van-fiinale

Nathalie Lemmens op 2 sets van fiinale

Nathalie Lemmens uit Viversel is goed bezig met haar volleyteam Asterix Kieldrecht. Gisteren wonnen ze de heenwedstrijd van de halve finale van de beker van België tegen Dauphines Charleroi met 3-1, en dat na een heuse thriller. Vanavond staat de terugmatch op het programma en daar moeten minstens 2 sets gewonnen worden. Voor Nathalie en co staat de bekerfinale op het spel, die wordt op 21 februari in het Sportpaleis betwist.

feestmaand-en-de-winnaar-is-24

Feestmaand: En de winnaar is ...

De jury heeft de foto van Annie Leenders - de kerstkaart in de kerstkaart - tot winnaar verkozen en zij mag dus in Den Lavaar gaan aanschuiven voor een steengrillmenu. De anderen, niet getreurd, er liggen nog prijzen onder onze kerstboom. Zet je schrap.

schepen-stroobants-start-met-eigen-blog

Schepen Stroobants start met eigen blog

Voor schepen Robin Stroobants is de maat vol. In het aanzwellende conflict tussen de N-VA en de andere meerderheidspartijen werden van hem en zijn collega Elke Gijbels eerder dit jaar de bevoegdheden ontnomen. Sindsdien steekt hij zijn groeiende frustratie niet onder stoelen of banken. De beslissingen worden volgens hem genomen op aparte vergaderingen buiten het schepencollege en daarbij staat hij zelf buitenspel. Hij is het ook niet eens met de cijfers die de meerderheid hanteert, en vreest een zwaardere schuldenlast voor de toekomst dan beweerd wordt. Robin Stroobants wil de zaken vanaf nu duidelijk maken op zijn eigen blog www.stroobants.me

een-grote-sneeuwman

Een grote sneeuwman

Bij de familie Troonbeeckx in Eversel maakten ze vandaag deze grote sneeuwman.

winterpret-aan-muze

Winterpret aan Muze

Mirthe, Tsane en Lander beleven winterpret aan Muze.

de-eerste-sneeuw-van-mira

De eerste sneeuw van Mira

Ten huize van Dorien Wynands is het een speciale winterdag want de eerste keer sneeuw voor dochtertje Mira. De echte sneeuwpret zal zo te zien nog even op zich laten wachten.

een-besneeuwde-tuin

Een besneeuwde tuin

Danny Goossens ging de sneeuw in de tuin zoeken.

inbraak-en-botsing

Inbraak en botsing

In de Edward Staintonstraat is vanmiddag een woninginbraak vastgesteld. Bij een kopstaart-aanrijding in de Koolmijnlaan is een gewonde gevallen.

niet-alle-bomen-zijn-geknakt

Niet alle bomen zijn geknakt

Er zijn gelukkig ook nog bomen overeind gebleven onder het gewicht van de sneeuw. (foto Marcel Gybels)

paul-coolen-is-vertrokken

Paul Coolen is vertrokken

De eerste sneeuw van deze winter vormde vanmiddag het decor voor het vertrek van Paul Coolen voor zijn fietsodyssee langs de Arabische Emiraten, Oman, India en Nepal. Met fiets en al stapte hij in Heusden op de trein. Wellicht wachten hem zeker in het eerste deel van zijn trip heel andere temperaturen. We volgen hem in ieder geval op de voet. (foto Julien Maebe)

een-winters-kerstkaartje

Een winters kerstkaartje

Annie Leenders maakte van de nood een deugd en integreerde de zelfgemaakte kerstkaarten van de kleinkinderen in een realistische kerstkaart.

de-eerste-vlokken-in-eversel

De eerste vlokken in Eversel

Steve Dufoor kiekte de eerste sneeuwvlokken vanochtend zeer vroeg in Eversel

vedetten-van-hier-en-ginder

Vedetten van hier en ginder

We keren nog één keer terug naar de Wereldbeker veldrijden gisteren. Enkele lokale vedetten uit Heusden-Zolder zochten daar het gezelschap op van grootheden uit het wielrennen. Op de foto boven poseren bij niemand minder dan Raymond Poulidor, de eeuwige tweede, links onder de wereldkampioene in het veldrijden en winnares van gisteren de Nederlandse Marianne Vos, en rechts onder de wereldkampioene op de weg de Française Pauline Ferrand-Prévot, gisteren derde in de Wereldbeker.

feestmaand-win-een-steengrillmenu-8

Feestmaand: Win een steengrillmenu

De eerst sneeuw van deze winter is dus een feit. Weet je wat, in plaats van te mopperen maken we van de nood een deugd. Geen kwisvraag vandaag, maar stuur ons gewoon uw mooiste sneeuwfoto's. Voor 11 uur zondagmorgen naar redactie[!]heusden-zolder.eu. De mooiste krijgt van ons een steengrillmenu in Den Lavaar ter waarde van 28 euro. Vergeet uw naam en adres niet te vermelden.

feestmaand-en-de-winnaar-is-23

Feestmaand: En de winnaar is ...

Een massa reacties op onze prijsvraag van gisteren, heel wat mensen wisten inderdaad dat het team van Safety First onlangs te gast was in het Sint-Franciskusziekenhuis. Maar het is Chantal Lachat die met twee naar de film mag in The Roxy Theatre. Straks grabbelen we weer in onze prijzenpot.

oppassen-in-bossen

Oppassen in bossen

Zoals eerder al aangeven, zijn op verschillende plaatsen zijn al bomen en takken bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Op een aantal plaatsen in Limburg versperren die de weg. De politie waarschuwt wandelaars ook om attent te zijn in bossen waar ook bomen kunnen omvallen of takken kunnen afknappen. Dat gevaar wordt nog groter als er straks nieuwe sneeuw valt. UPDATE Ook brandweer Heusden-Zolder heeft al oproepen voor omgewaaide bomen binnengekregen. Het zou gaan om een tiental oproepen onder meer in de Koolmijnlaan, Kapelhof en Stukkenstraat, maar er is geen sprake van echte schade.

een-pak-sneeuw-gevallen

Een pak sneeuw gevallen!

Er is vanochtend in alle vroegte veel sneeuw gevallen. In Heusden-Zolder ging het om ettelijke centimeters, meer naar het zuiden toe bleef het beperkt tot regen. Maar bij ons dus een flink sneeuwtapijt en de strooidiensten zijn er niet in geslaagd de wegen vrij te houden, dat beperkte zich vanochtend tot sporen. Op verschillende plaatsen zijn takken afgebroken onder het gewicht van de sneeuw. Wel is na 7 uur de temperatuur boven de 0 graden gestegen zodat de dooi is ingezet.

het-weer-winteroffensief

Het weer: Winteroffensief!!

Een storing verbonden aan een depressie die ten zuiden van onze provincie naar het zuidoosten schuift zorgt voor erg veel neerslag. Achter deze storing stroomt koude lucht van polaire oorsprong over onze streken, waarbij de neerslag overgaat naar natte sneeuw en sneeuw. Nadien wordt het koud met nachtvorst en maxima die amper boven het vriespunt komen.  
Vannacht neemt de bewolking toe vanuit het westen en iets na middernacht volgt er neerslag. Dit is onder de vorm van regen en sneeuw of sneeuw. (…) Lees het hele bericht

dief-op-heterdaad-betrapt

Dief op heterdaad betrapt

Gisteravond kort over zeven uur was er een poging tot diefstal in de Astridlaan. Buurtbewoners konden de dader(s) bij een zaak op heterdaad betrappen, maar die waren achteraf spoorloos.

vredeslicht-van-betlehem-naar-eversel

Vredeslicht van Betlehem naar Eversel

Zoals ieder jaar brachten scoutsleden en sympathisanten het vredeslicht te voet van Hasselt naar Eversel. Eerder werd het vanuit Bethlehem via Wenen naar Hasselt gebracht. In de kerk van Eversel werd de Godslamp op het altaar aangestoken met het vuur. Daarna kreeg het vredeslicht een plaats in de scoutslokalen. De Jins van de scouts zorgden daar voor een warme ontvangst, figuurlijk, maar ook letterlijk met een kampvuur.

de-afwezigen-hadden-ongelijk

De afwezigen hadden ongelijk

De afwezigen hadden ongelijk vanmiddag tijdens de wereldbekerwedstrijd cyclocross op en rond Circuit Zolder. Want de renners maakten er spannende races van. Toch bleef er nogal wat volk afwezig, er was duidelijk minder dan andere jaren. Het forfait van Sven Nys en het wegvallen van Niels Albert samen met nog enkele gedwongen afwezigheden zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Dat woog een stuk op de sfeer, die zat er vooral in op die plekken waar het volk het meest samentroepte, op de spektakelplaatsen dus. (foto's Julien Maebe)

180-behoeftigen-op-feest-van-de-vrede

180 behoeftigen op Feest van de Vrede

Tientallen vrijwilligers van Sint-Vincentius waren vanavond druk in de weer. In de cafetaria en de keuken van het Sint-Franciscuscollege bereidden ze een feestmaal voor 180 mensen die uitgenodigd waren door de vereniging die zich inzet voor de armen. Op dit Feest van de Vrede worden mensen uit alle culturen verenigd voor een gezellige avond. Ze werden eerst toegesproken door pastoor Guido Dewaegeneere, OCMW-voorzitter Elke Gijbels en schepen van armoedebestrijding Funda Oru. Een fluittiste (…) Lees het hele bericht

heel-wat-poetswerk-achteraf

Heel wat poetswerk achteraf

Ook al viel het weer vandaag nog mee en was het parcours niet helemaal in een moddergeheel herschapen - de zanderige bodem blijft erg poreus - na de koersen had het entourage van de renners heel wat werk om de fietsen weer proper te krijgen. We zagen zelfs teams die de hogedrukreiniger op de kleding zetten.

van-der-haar-sterker-dan-pauwels

Van der Haar sterker dan Pauwels

Lars van der Haar (Giant-Shimano) voelt zich blijkbaar thuis in Heusden-Zolder want na vorig jaar won hij ook vandaag de manche voor de wereldbeker op en rond het circuit. Van der Haar, eerder ook al de snelste in Valkenburg, koos al snel het hazenpad. Even leek een groepje achtervolgers hem nog te kunnen bedreigen, maar de kloof werd alsmaar groter, ook toen wereldbekerleider Kevin Pauwels alleen doorzette in de achtervolging. Hij finishte uiteindelijk op 45 seconden. Walsleben leek lange tijd de (…) Lees het hele bericht

marianne-vos-blijft-de-sterkste

Marianne Vos blijft de sterkste

De dames maakten er op Circuit Zolder een bijzonder boeiende wereldbekerstrijd van. Het leek eerst een makkie te worden voor de Nederlandse wereldkampioene Marianne Vos die in haar tweede wedstrijd van het seizoen als een bezetene van start ging. Ze sloeg meteen een kloof. Sanne Cant, leidster in de wereldbeker, kende pech en kwam niet verder dan een vijfde plaats. Maar ondertussen waren net bij het ingaan van de laatste ronde de Tsjechische Nash en de Franse Ferrand-Prévot teruggekomen. Toch kon Vos op de laatste klim de twee anderen weer losschudden en ze won met panache. In de rangschikking voor de wereldbeker staat Sanne Cant aan de leiding met 206 punten, 29 meer dan de Amerikaanse Compton die vandaag opgaf.

laurens-sweeck-zorgt-voor-de-verrassing

Laurens Sweeck zorgt voor de verrassing

Bij de beloften behaalde onze landgenoot Laurens Sweeck (Corendon-Kwadro) zijn eerste wereldbekeroverwinning. Hij hield verrassend de toppers wereldkampioen Wout Van Aert en de Nederlander Mathieu van der Poel achter zich. De Nederlander Stan Godrie nam de beste start, twee ronden bleef een zestal vooraan tot Laurens Sweeck in de derde ronde een kloof sloeg. Niemand kon hem nog bedreigen en hij won met 24 seconden voorsprong. Van Aert blijft op kop in de wereldbeker met 160 punten, 20 meer dan Michael Vanthourenhout.

eli-iserbyt-is-ongenaakbaar

Eli Iserbyt is ongenaakbaar

Eli Iserbyt heeft de wereldbekerwedstrijd bij de junioren gewonnen. Hij was sneller dan de Nederlanders Jens Dekker en Max Gulickx. Onze landgenoot was favoriet want hij is ook Belgisch en Europees kampioen. Van bij de start legde hij er een strak tempo op, aanvankelijk konden alleen de Italiaan Giorgio Rossi en de Nederlander Max Gulickx hem volgen maar ook zij moesten afhaken. Na een lange solo won Iserbyt. Met 170 punten in de werelbekerstand telt hij er 25 meer dan de Zwitser Johan Jacobs, derde in de stand is Max Gulickx met 119 punten.

feestmaand-win-filmtickets-1

Feestmaand: Win filmtickets

Met Bowling Balls, Brabançonne, de Vlaamse versie van Annie en Maya lopen momenteel verschillende binnenlandse films in TheRoxyTheatre. Maar er zijn nog andere populaire producties te bekijken als Hobbit, Exodus, Dumb & Dumber, Paddington, Mr. Turner, Penguins, Mockingjay en Asterix. Bovendien zijn er in de vakantie extra voorstellingen. Interesse? We hebben hier nog twee tickets klaarliggen. Mail ons voor morgenochtend 8 uur de juiste oplossing. Van welke populaire tv-reeks streek onlangs de crew neer in het Sint-Franciskusziekenhuis. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

feestmaand-en-de-winnaar-is-22

Feestmaand: En de winnaar is ...

De Fuchsiashow vindt tegenwoordig inderdaad plaats bij kasteel Terlaemen zoals veel lezers wel wisten. Lisette Boonen werd door het lot aangeduid als winnares van de Spray Tan in de Wellnessboetiek. Straks volgt een nieuwe opgave.

toetertochtoe-wil-maatschappelijke-discussies

Toetertochtoe wil maatschappelijke discussies

Vanmorgen is Toetertochtoe voorgesteld, een groepje inwoners dat iedereen zoveel mogelijk wil betrekken bij het maatschappelijk leven in Heusden-Zolder. Ze proberen iedereen te mobiliseren om deel te nemen aan discussies rond thema's of zelf onderwerpen aan te brengen. Via Facebook lanceert Toetertochtoe discussies, uitwisselingen van ideeën, thema's, ... maar evengoed items die door andere inwoners worden aangebracht. Als een thema sterk blijkt te leven, dan worden daarrond (…) Lees het hele bericht

wegversmallingen-voor-veiliger-kruispunt

Wegversmallingen voor veiliger kruispunt

Het is even wennen voor het verkeer dat door de Kapelstraat rijdt. Ter hoogte van de kruising met de Geenrijt en de Schomstraat zijn daar aan beide zijden van het kruispunt - zoals eerder aangekondigd - wegversmallingen aangebracht. Er kan maar één wagen tegelijk door, dus geldt er een voorrangsregeling, die ook aangeduid is. De maatregel moet het kruispunt veiliger maken, daar zijn immers al zware verkeersongevallen gebeurd.

vier-generaties-op-een-kerstfoto

Vier generaties op een kerstfoto

Van een leuke kerstfoto gesproken ... dit is er eentje. Overgrootmoeder Martha Schaeken is 90 jaar en ze mocht zopas haar achterkleindochter Lobke Silkens verwelkomen. Met grootmoeder Marie-Andre Jans en mama Isabelle Vermeyen wordt het plaatje van de vier generaties compleet gemaakt.

vandaag-gezien-25-december-2014

Vandaag gezien

Regendruppels op kraailook, het lijken wel kleine glazen kerstballetjes. (foto Jan Leijskens)

morgen-vier-wereldbekercrossen

Morgen vier wereldbekercrossen

Morgen wordt dus op en rond Circuit Zolder de voorlaatste manche van de wereldbeker veldrijden betwist. Het parcours is op een aantal plaatsen gewijzigd, waarmee geëxperimenteerd wordt met het oog op de wereldkampioenschappen in 2016. Daarvoor zijn meer bruggen aangelegd zodat er minder 'oversteken' zijn voor het publiek en alle vlotter kan verlopen. Er staan morgen vier wereldbekerkoersen op het programma. De junioren starten om 10 uur, de beloften om 11u10, de dames om 13u30 en de eliterenners om 15 uur. Iets over 16 uur wordt de finish verwacht. Kaarten kosten € 15 aan de kassa, en voor alle duidelijkheid: ook inwoners van Heusden-Zolder moeten betalen. Alle info

feestmaand-win-een-spray-tan

Feestmaand: Win een Spray Tan

Ook op deze Kerstdag valt er weer wat te winnen op uw Internetgazet. Wat zou je denken van een Spray Tan bij de Wellnessboetiek? Het geeft je een mooi kleurtje om bij oudejaar op stap te gaan; Beantwoord voor middernacht de volgende vraag: Waar houden de Fuchsiavrienden de jongste jaren hun Fuchsiashow? Mailen voor middernacht met naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

hulpverleners-werken-ook-op-feestdagen

Hulpverleners werken ook op feestdagen

Terwijl velen aan de feesttafel zaten, waren ook in de kerstnacht vele hulp- en zorgverleners aan het werk. Zo was de pechdienst snel ter plaatse om iemand met twee nagels in de band aan de pas opgeruimde werf van de bibliotheek te depaneren. (foto Julien Maebe)

koor-zorgt-voor-de-kerstsfeer

Koor zorgt voor de kerstsfeer

Een hele tijd voor de middernachtmis in de Sint-Willibrorduskerk van start ging, zorgde het koor Exsultate al voor de gepaste sfeer met kerstliederen. (foto Julien Maebe)

een-fijne-kerstmis-2

Een fijne Kerstmis

Een witte of groene, een koude of warme Kerstmis, de echte warmte komt hoe dan ook uit je binnenste. Onze redactie wenst alle lezers mooie en gezellige kerstdagen.

de-kijk-van-richie-122

De kijk van Richie

Een helpend handje van iedereen maakt de wereld een stuk leefbaarder.

een-krakmoment-voor-het-goede-doel

Een krakmoment voor het goede doel

De Heusdense chiro droeg woensdagavond bij aan de kerstsfeer op het Sint-Willibrordusplein met zijn krakmoment. Er werden jenevertjes - heel wat soorten - soep en choco verkocht ten voordele van Sint-Vincentius. Die werden gretig afgenomen door kerkbezoekers en andere kerstsfeerzoekers. (foto's Julien Maebe)

feestmaand-en-de-winnaar-is-21

Feestmaand: En de winnaar is ...

Het juiste antwoord op onze vraag van vandaag luidde uiteraard de Sacramentskapel. Godelieve Engelen was één van de velen met het juiste antwoord en zij mag in Den Lavaar gaan genieten van een steengrillmenu. Morgen is er weer een opgave.

viversel-vierde-al-vroeg-kerstmis

Viversel vierde al vroeg Kerstmis

Viversel heeft vanavond Kerstmis gevierd met een volle kerk. Met het thema 'Grenzeloos Licht' wordt de aanloop naar het nieuwe jaar genomen. Na de dienst werd iedereen getrakteerd op glühwein en kerstcake. (foto's Lode Beylemans)

neem-plaats-voor-een-korte-busrit

Neem plaats voor een korte busrit

Ook al is een hele tijd geleden een deel van de multiculturele markt verplaatst naar de Koolmijnlaan, de pendelbus van aan de parking bij Helzold blijft rijden. Alleen ... de wandelafstand van de parking tot aan de bushalte is groter dan de afstand van de bushalte tot aan het begin van de markt. Kafka of Absurdistan? Veel passagiers zitten er niet meer op, gelukkig moeten die de rekening niet betalen.

vandalisme-aan-grafsteen

Vandalisme aan grafsteen

Op het kerkhof van Zolder-Centrum is vandalisme gepleegd aan een grafsteen. De politie deed de nodige vaststellingen. In de Valentinusstraat is na de middag een diefstal gemeld. Dieven hadden uit de kantine van FC Anadol een televisietoestel en wat kleingeld meegenomen.

lichtgewonde-bij-botsing-in-heusden

Lichtgewonde bij botsing in Heusden

Even over half drie vanmiddag zijn twee auto's gebotst op het kruispunt van de Pastorijstraat en de Kapelstraat. Daarbij raakte één van de twee bestuurders lichtgewond, en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Beide auto's waren zwaar beschadigd en zijn getakeld.

gezocht-muzikale-helden-voor-p-arty-xl-night

Gezocht: Muzikale helden voor (P)Arty XL Night

Op 30 april 2015, tijdens de week van de amateurkunsten, staat de (P)Arty XL Night in het teken van ‘Lokale Helden’. Het gemeentebestuur en het Sint-Franciscuscollege slaan de handen in elkaar en creëren een pop-up jeugdcultuurzone in cultuurcentrum Muze. Daarvoor zijn ze op zoek naar jong en fris muziektalent. Dus zit muziek maken in je bloed en speel je solo, duo, trio of in een band, .... schrijf dan voor 9 januari in via Muze. Meer info vind je hier.

chiro-houdt-krakmoment-voor-st-vincentius

Chiro houdt krakmoment voor St.-Vincentius

Op kerstavond zitten de meeste mensen aan de feestdis. Maar er zijn er ook die op dat moment aan anderen denken. Zo houdt Chiro Heusden vanavond weer een 'Krakmoment' op het Sint-Willibrordusplein. Vanaf 21 uur staan de leden daar met jenever, warme chocomelk en soep en die verkopen ze ten voordele van Sint-Vincentius. Ga dus wat vroeger naar de middernachtmis of loop gewoon eens langs op het plein, 't kan er best gezellig zijn.

kersteditie-van-multiculturele-markt

Kersteditie van multiculturele markt

Voor wie er aan zou twijfelen, ook vandaag is er een multiculturele markt. Tussen 12 en 17 uur kun je terecht in de Koolmijnlaan en op het Marktplein voor de kersteditie. Wedden dat nogal wat marktkramers een kerstmuts dragen of voor extra versiering zorgen?

feestmaand-win-een-steengrillmenu-7

Feestmaand: Win een steengrillmenu

Het steengrillmenu in Den Lavaar blijkt zo populair te zijn, dat we er ook vandaag eentje op de menukaart zetten. Dan moet je ons wel het juiste antwoord sturen op de vraag: naar welke kapel houden ze in Viversel ieder jaar op 15 augustus een processie? Voor vanavond 23 uur sturen met je naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

feestmaand-en-de-winnaar-is-20

Feestmaand: En de winnaar is ...

Het is inderdaad de zone Zuid-West-Limburg waarvan onze brandweer vanaf 1 januari deel uitmaakt. Vele goede antwoorden kwamen onze mailbox binnen, maar ook sloeg een aantal lezers de bal mis. Uit de juiste antwoorden duidde het lot Jos Bosmans als winnaar van een steengrillmenu bij Den Lavaar aan. Morgen valt er weer wat te winnen.

waterlek-en-botsing

Waterlek en botsing

Vannacht belden bewoners van de Landweg de hulpdiensten over een waterlek dat daar langs de straat was ontstaan. De Watergroep stuurde technici om de herstelling uit te voeren. In de Meylandtlaan zijn vanmorgen kort over negen uur twee auto's gebotst, daarbij viel een gewonde

bruggen-bouwen-voor-de-wereldbeker

Bruggen bouwen voor de wereldbeker

Om het parcours voor de wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag op en rond Circuit Zolder uit te bouwen, zijn heel wat bruggen en kunstmatige hellingen nodig. Daarvoor wordt een gespecialiseerde firma ingeschakeld.

vandaag-gezien-23-december-2014

Vandaag gezien

Een kerststukje, in de natuur. (foto Jan Leijskens)

herinneringsposter-aan-oorlogsexpo

Herinneringsposter aan oorlogsexpo

Leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden hebben een ingekaderde herinneringsposter overhandigd aan Sara Van Ende van het Woonzorgcentrum Ter Bloemen. Daar hield de kring onlangs een erg succesvolle tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. De poster hangt nu bij de ingang van de cafetaria. Overigens is het boek bij de tentoonstelling nog altijd te koop, misschien een tip voor wie nog op zoek is naar een kerstgeschenk.

het-weer-groene-kerst-komt-eraan

Het weer: Groene Kerst komt eraan

Zachte, maar gestoorde westelijke luchtstromingen domineren het weerbeeld tot Kerstmis. Nadien wordt de aangevoerde lucht kouder en vooral in het weekend is er kans op winterse neerslag.  
Vandaag domineren wolken en af en toe kan er wat motregen vallen, al is het vaak droog. Na de middag neemt de kans op een drupje regen verder af en is een sporadische opklaring mogelijk. Maxima rond 12 graden en vrij winderig.  
Morgen zorgt een storing voor betrokken weer met perioden (…) Lees het hele bericht

steun-gezocht-voor-aangepaste-busjes

Steun gezocht voor aangepaste busjes

Luc en Hilde Lemmens-Vandeput stuurden ons volgende oproep. Hun zoon verblijft in 't Weyerke in het nieuwe studiocomplex Hof van Loon voor mensen met niet-aangeboren hersenletsels (NAH). Voor de verplaatsingen met de bewoners in hun rolstoelen hebben begeleiders en vrijwilligers nood aan aangepaste busjes. Maar zowel op Vlaams als op federaal niveau zijn daarvoor geen subsidies voorzien. Ze zijn dus afhankelijk van giften. Steun is welkom op de rekening van vzw Stijn, dienstencentrum ’t Weyerke met vermelding 'nieuwe bussen voor mensen met een NAH'. Stortingen boven € 40 geven recht op een fiscaal attest.

feestmaand-win-een-steengrillmenu-6

Feestmaand: Win een steengrillmenu

Allez vooruit, omdat de hongerigen spijzen een werk van barmhartigheid is, vandaag nog eens zo'n fel begeerd steengrillmenu ter waarde van 28 euro in de vitrine. Stuur ons voor dinsdagavond 22 uur het antwoord op de vraag: Hoe heet de brandweerzone waarvan Heusden-Zolder binnenkort deel uitmaakt? redactie[!]heusden-zolder.eu en misschien sturen we jou met onze groeten naar Den Lavaar.

familiehappening-bij-vck

Familiehappening bij VCK

Volleybalclub VCK Bolderberg organiseert op 27 december haar traditionele Familiehappening en een tornooi met de wisselbeker Sam Vanhees als inzet. In sporthal Kajoba spelen tussen 13 en 14u30 de starters 2*2 en 4*4 en van 15 tot 17u30 de 6*6. Ouders, spelers, vrienden, ... iedereen mag aantreden. Even belangrijk zijn de aperitiefbar en de versnapering 'made by spelers heren 1'.

feestmaand-en-de-winnaar-is-19

Feestmaand: En de winnaar is ...

Josee Geerts was één van de velen die wisten dat de kleine ijsvogelvlinder geadopteerd is door Heusden-Zolder. Zij mag voor een pedicure langsgaan in de Wellnessboetiek. Voor de anderen ... uitkijken naar de volgende opgave maar weer.

wereldkampioene-marianne-vos-vrijdag-aan-start

Wereldkampioene Marianne Vos vrijdag aan start

Geen Sven Nys op tweede Kerstdag op en rond Circuit Zolder voor de Wereldbekerwedstrijd veldrijden. Maar leider Kevin Pauwels zal uiteraard supergemotiveerd aan de start verschijnen. Andere Belgen zijn Jens Adams, Bart Aernouts, Jim Aernouts, Wietse Bosmans, Tom Meeusen, Tim Merlier, Rob Peeters, Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch en Bart Wellens. Wout Van Aert komt bij de beloften aan de start. Bij de vrouwen komt wereldkampioene Marianne Vos (foto) naar Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

weer-inbrekers-op-pad-4

Weer inbrekers op pad

Vanmorgen even over half 7 ontdekte een inwoner van de Inakker bij thuiskomst van zijn werk dat er ingebroken was. De poort stond open en het slot van de keukendeur was geforceerd. Het bleef evenwel bij een poging tot diefstal, zonder buit. In de Guido Gezellelaan werd gepoogd om een buitendeur open te breken, dat mislukte. In de Stadionlaan raakten de inbrekers wel binnen, daar werd ook heel wat inboedel van een woning vernield. In de Pater Amideuslaan werden twee vensters ingeslagen, daar zou het om vandalisme gaan.

liesbet-willems-start-nieuw-vrouwenproject

Liesbet Willems start nieuw vrouwenproject

Liesbet Willems is voor de kerstperiode terug uit Peru. Daar heeft ze ondertussen alweer een nieuw project gelanceerd: Puriy. Dat project wil vrouwen uit de sloppenwijk en slachtoffers van geweld werk geven. Zelf zegt Liesbet dat het onvoorstelbaar is hoe die vrouwen op korte termijn al veranderd zijn. Maar koken kost natuurlijk geld en daarom probeert ze naast de klassieke methodes - zoals onlangs de spaghetti-avond - ook crowdfunding. Ook in Peru en in de Verenigde Staten probeert ze op die manier geld in te zamelen. Alle info vind je hier 

ticketautomaten-lijden-onder-regen

Ticketautomaten lijden onder regen

Aan de stations van Heusden en Zolder staan automaten waar iedereen zijn ticket zelf kan betalen en afdrukken. Op de trein kost het je immers een pak extra, een soort boete eigenlijk. Maar die automaten hebben te lijden onder de regen. Bij overvloedige regen zoals de afgelopen dagen, blijkt het water binnen te sijpelen. En daardoor moeten reizigers vaak meerdere pogingen doen, tot zes keer toe, om aan een geldig ticket te geraken. Reizen met de trein blijft altijd een beetje avontuur. (foto's Julien Maebe)

paul-coolen-fietst-van-dubai-naar-kathmandu

Paul Coolen fietst van Dubai naar Kathmandu

Bij Paul Coolen hebben de fietskriebels weer toegeslagen. Tussen 27 december en 24 januari wil hij fietsen van Dubai tot Kathmandu. Op zijn programma staan de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, India en Nepal. Daarbij zal hij niet allen verschillende landsgrenzen overschrijden maar ook scherpe cultuurgrenzen: van de moslims in het absurd rijke Dubai en het oliewoestijnland Oman, naar de hindoes in het arme en overrompelende India tot de boeddhisten in Nepal, Kathmandu. Zoals bij zijn vorige (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-pedicurebeurt

Feestmaand: Win een pedicurebeurt

Vandaag zit er een pedicurebeurt bij de Wellnessboetiek in onze prijzenkast. Daarvoor willen we van u vernemen welk diersoort Heusden-Zolder geadopteerd heeft in het kader van de aandacht voor bedreigde dier- en plantensoorten. Stuur uw antwoord voor 23 uur vanavond naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met naam en adres.

go-start-opnieuw-met-middenschool

GO! start opnieuw met middenschool

Het hing al langer in de lucht, maar nu staat het vast dat het GO! volgend schooljaar na een lange onderbreking weer van start gaat met middelbaar onderwijs in Heusden-Zolder, een middenschool. En dat is opvallend in een periode van fusies en campusconcentraties. Op 1 september 2015 opent in de gebouwen in de Kortstraat in Heusden de Linus Middenschool. De naam verwijst naar professor Linus Pauling, een wetenschapper bekend geraakte als chemicus. In het onderwijsaanbod van de nieuwe school zullen techniek, wetenschappen en ICT dan ook centraal staan. De middenschool valt onder dezelfde directie als de basisschool.

de-winter-is-begonnen

De winter is begonnen

Om 3 minuten over middernacht is de winter begonnen, al merken we dat niet meteen aan de temperatuur. Voordeel is wel dat in de loop van deze week de dagen stilaan langer worden, al zal ook dat niet onmiddellijk opvallen ...

waar-men-gaat-langs-heusden-zolderse-wegen

Waar men gaat langs Heusden-Zolderse wegen ...

Deze keer in Zolder-Centrum. De vervuiler betaalt noemen sommigen dat ... (foto Julien Maebe)

feestmaand-en-de-winnaar-is-18

Feestmaand: En de winnaar is ...

Velen wisten dat Muze zijn 40ste verjaardag vierde. Ook Bert Genaey en het leverde hem een steengrillmenu in Den Lavaar op. Morgen spelen we weer.

lachen-met-drie-acts

Lachen met drie acts

In een uitverkochte Muzeschouwburg werd vanavond heel wat afgelachen met Jeroen Leenders, Steven Mahieu en Tomas Smith. Zij brachten een aardig portie comedy. (foto Lenscollectief)

boekt-en-olympia-verdelen-de-buit

Boekt en Olympia verdelen de buit

Nog in het petanque stonden troffen vier ploegen van Olympia en Boekt elkaar. In de federale competitie ontving Boekt leider Olympia. Maar de leider kwam bleekjes voor de dag en ging met 5-4 voor de bijl. In tweede provinciale verloor Olympia A thuis met 4-5 van Boekt A. De B- en C-ploeg van Olympia konden wel winnen van Boekt met respectievelijk 8-1 en 7-2.

de-berk-a-verslaat-sint-truiden

De Berk A verslaat Sint-Truiden

Op de laatste speeldag voor de winterstop in het petanque heeft De Berk A met 7-2 gewonnen van St-Truiden. St-Truiden dat de laatste weken goed bezig was en vorig weekend nog Horizon B versloeg, bleek niet opgewassen tegen een collectief sterk De Berk. Nu volgen twee rustweekends en dan wacht de derby tegen Boekt.

anadol-verliest-topper

Anadol verliest topper

In vierde provinciale A liet Anadol vandaag een steek vallen, het verloor met 1-2 de topper van Sparta Lille. KVV Heusden-Zolder versloeg Peer SV met 2-1.

derby-s-liggen-statie-niet

Derby's liggen Statie niet

Weer een derby in het voetbal vandaag, in de derde provinciale A ontving Vrijheid Zolder Statie Zolder, het werd een klinkende 5-1 zege voor de thuisploeg. Vorige week slikte Statie ook al 5 doelpunten in Bolderberg. Bolderberg won nu met 2-0 van Turkse FC.

rallyworld-aan-zijn-30ste-editie-toe

RallyWorld aan zijn 30ste editie toe

We gaan weer in de richting van de feestdagen en dan ligt traditiegetrouw het boek Rallyworld van Willy Weyens in de krantenwinkel. In Rallyworld 2015 is een jubileumeditie want Willy en zijn team van Belgische en buitenlandse journalisten vieren al de 30ste verjaardag. Ook zoon Nick leverde weer zijn fotografische bijdragen. Rallyworld houdt vast aan zijn succesvol concept: een compleet overzicht in woord en beeld van het Belgische en internationale rallyseizoen. Het voorwoord is geschreven (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-21-december-2014

Vandaag gezien

Regendruppels op mos. (foto Jan Leijskens)

wigbert-is-meer-dan-ebbenhouten-blues

Wigbert is meer dan ebbenhouten blues

Samen met zijn band toverde Wigbert  het overvolle MuzeCafé om tot een club van folk, blues, kleinkunst en roots recht uit het hart. Uit vijf CD’s diste hij mooie en ontroerende liedjes op, inclusief enkele klassiekers en tintelend gitaarspel.Wigbert is zoveel meer dan ebbenhouten blues, een vat vol tegenstrijdigheden maar wel iemand die de ziel van de toehoorder raakt. Een grote meneer gisteravond op een klein podium. (foto's  Ria De Clerck) (meer)

feestmaand-win-een-steengrillmenu-5

Feestmaand: Win een steengrillmenu

We geven vandaag nog eens een steengrillmenu met een waarde van 28 euro in Den Lavaar weg. Bezorg ons voor vanavond 22 uur het antwoord op de vraag welk jubileum cultuurcentrum Muze dit jaar vierde. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

zolder-houdt-lummen-af

Zolder houdt Lummen af

In het basketbal heeft KBBC Zolder Lummen A verslagen met 93-70. D thuisploeg ging razendsnel van start onder impuls van Jeroen Balette ( 28ptn). In het tweede quarter kon Lummen de achterstand milderen tot 39-31. Ondanks de pressing van de bezoekers hield de thuisploeg stand na de rust, en in het laatste kwart kon Lummen nog amper scoren.

feestmaand-en-de-winnaar-is-17

Feestmaand: En de winnaar is ...

Levent Turkeli had het, net zoals de meeste mensen ,bij het rechte eind en het was inderdaad Multimove waarmee de kleuters beter leren bewegen. Levent wint voor € 25 feestartikelen bij Pitou Kado. Zondag is er weer een opgave.

heel-wat-volk-op-kerstmarkt-bij-de-brandweer

Heel wat volk op kerstmarkt bij de brandweer

Meer volk dan de vorige edities op de kerstmarkt op de binnenkoer van de brandweerkazerne. Meer dan 20 verenigingen probeerden de bezoekers te verleiden met warme en koude dranken en eten. De kerstman was ook daar weer neergestreken, kinderen mochten zich uitleven op spelletjes in de garage en ze hakten enthousiast in op een reusachtig ijsblok waarin prijzen verscholen zaten. Om 9 uur gingen alle ogen de hoogte in voor een vuurwerk, maar daarmee was het nog lang niet afgelopen. (meer foto's)

gezellige-sfeer-op-bolderbergse-kersthappening

Gezellige sfeer op Bolderbergse kersthappening

In Bolderberg had vanavond de jaarlijkse kersthappening plaats, vooraf kwamen inwoners vanuit vier richtingen met fakkels naar het Castellopleintje afgezakt. Daar wachtten hen meer dan 20 kraampjes waar ze zich te goed konden doen aan allerlei lekkers of cadeautjes voor onder de boom op de kop konden tikken. De kinderen mochten rekenen op een attentie van de kerstman. Het leek alsof er iets minder volk dan de andere jaren naar het pleintje afzakte, maar toch blijft de Bolderbergse kersthappening een gezellig gebeuren. (meer foto's)

kerstfeest-bij-ziekenzorg-eversel-1

Kerstfeest bij Ziekenzorg Eversel

Ziekenzorg Eversel organiseerde vandaag het jaarlijkse kerstfeest. Een veertigtal zieken en senioren vierden eucharistie opgeluisterd door het parochiaal zangkoor. Na een feestmaal was er tijd om wat bij te praten en werden enkele kerstliederen en liedjes van toen gezongen. Met een koffie en kerstgebakje achter de kiezen, keerde iedereen voldaan huiswaarts. (foto's Gust Ischen)

inbraak-in-de-bergstraat

Inbraak in de Bergstraat

In een woning in de Bergstraat is gisteravond een inbraak ontdekt. De daders hadden met een koevoet een raam aan de zijgevel opengebroken.

bancontact-lag-weer-plat

Bancontact lag weer plat

Ook in Heusden-Zolder hebben heel wat handelaars en klanten vanmiddag te kampen gehad met het bancontactsysteem dat niet werkte en waardoor dus geen elektronische betalingen mogelijk waren. Uitgerekend voor vandaag had Worldonline alle verrichtingen gratis aangekondigd ter compensatie van de algemene storing vorig jaar. Maar juist nu viel het systeem weer uit. Dezelfde maatschappij ATOS zou ook aan de grondslag liggen van de vertraging in de installatie van de digitale geschenkcheque-automaat in Heusden-Zolder.

feestmaand-win-voor-25-feestartikelen

Feestmaand: Win voor € 25 feestartikelen

In de aanloop naar de feestdagen ben je op zoek naar originele cadeautjes, versierspullen, ballonnen of vuurwerk, bij Pitou Kado in de Guido Gezellelaan vind je een heel assortiment. En wij kunnen jou er naartoe sturen met een cheque van 25 euro. Stuur ons voor vanavond 23 uur het antwoord op deze vraag: Hoe heet het programma waarmee kleuters vanaf februari leren bewegen in Heusden-Zolder? redactie [!] heusden-zolder.eu. Vergeet je naam en adres niet.

de-kijk-van-richie-121

De kijk van Richie

We kennen het woord van het jaar.

si-moet-tevreden-zijn-met-een-punt

SI moet tevreden zijn met één punt

In het zaalvoetbal heeft SI MFC Heusden-Zolder een 6-6 gelijkspel behaald tegen Eisden. Nochtans liet de thuisploeg een resem kansen onbenut, maar ze kreeg in de slotfase het deksel op de neus. Eerder verloren de beloften met 3-4.

feestmaand-en-de-winnaar-is-16

Feestmaand: En de winnaar is ...

Het was inderdaad Pieter Bas die de film Afrit 27 maakte, en Brigitte Thijs was één van de velen die de juiste oplossing instuurden. Zij mag met twee gratis naar de film in The Roxy Theatre in Koersel. De anderen ... uitkijken naar straks, want het begint snel te gaan met onze wedstrijdvragen.

zolderse-kerststal-is-weer-bevolkt

Zolderse kerststal is weer bevolkt

Het is in Zolder-Centrum ondertussen een traditie geworden dat de week voor Kerstmis de kerststal officieel wordt ingewijd door parochie, dorpsraad en verenigde handelaars. Na de avondmis brachten kinderen de beelden naar de stal. Het kinderkoor zong enkele gepaste liederen en daarna mochten de aanwezigen met drank en hapjes de kerstperiode inzetten. (meer foto's van Joran Tielens).

gewonde-bij-ongeval

Gewonde bij ongeval

Aan het Sint-Willibrodusplein is rond half acht vanmorgen een verkeersongeval gebeurd. Daarbij viel een gewonde. Het was een postbode die met zijn brommer viel na een uitwijkbeweging.

geen-jeugdvoetbal-dit-weekend

Geen jeugdvoetbal dit weekend

Er is dit weekend geen voetbal voor de jeugd, de dames, reserven en ook in het G-voetbal wordt niet gespeeld. Het Provinciaal Comité Limburg heeft beslist tot de algemene afgelasting omdat de overvloedige regen veel terreinen onbespeelbaar maakt of het risico op grote schade vergroot.

cadeaucheque-voor-het-ziekenhuispersoneel

Cadeaucheque voor het ziekenhuispersoneel

Ondanks het feit dat technische problemen voor de vertraging zorgen bij de installatie van de geschenkkaartautomaat, vindt de nieuwe digitale geschenkkaart van de Middenstandsraad en Middenstandsvereniging Heusden-Zolder vzw gretig afzet. Zo heeft de directie van het Sint-Franciskusziekenhuis besloten om haar 920 personeelsleden de nieuwe geschenkkaarten cadeau te doen als eindejaarsgeschenk, telkens een waarde van € 20 om te besteden bij de lokale middenstand. Het SFZ kreeg eerder al titels als klantvriendelijkste ziekenhuis. Van de Middenstandsvereniging krijgen ze er vandaag nog één bij: maatschappelijk verantwoorde onderneming. Daarom kreeg het ziekenhuis de verpakking ter waarde van € 920 cadeau. (foto Marina Poelmans)

meer-geld-uitgeven-voor-meer-onkruid

Meer geld uitgeven voor meer onkruid

In de toekomst zal iedereen er moeten aan wennen dat er wat meer onkruid in het straatbeeld van Heusden-Zolder zal te zien zijn. Dat is het gevolg van de nieuwe richtlijnen. Openbare besturen mogen vanaf 1 januari geen pesticiden meer gebruiken. Tot nu toe volstonden enkele sproeibeurten om voetpaden, open verhardingen en fietspaden voor lange tijd onkruidvrij te houden. Maar voortaan moet er dus meer geharkt en geborsteld worden. Dat zal het gemeentepersoneel doen. Voor het wegbranden van onkruid op verhardingen en het borstelen van grote oppervlakten wordt een externe firma ingeschakeld en dat zal 200.000 euro extra kosten. Er zal wel extra aandacht gaan naar het onkruidvrij houden van de centra en de begraafplaatsen. Maar toch zal hoe dan ook het onkruid snellen terugkomen.

feestmaand-win-filmtickets

Feestmaand: Win filmtickets

In The Roxy Theatre kun je dezer dagen weer heel wat interessante films gaan bekijken. De nieuwe prent Bowling Balls, maar ook Brabançonne, Dumb and Dumder, The Battle of the 5 armies, Exodus, Maya eerste vlucht, Pinguins of Madagascar, enz. Je kunt gratis gaan kijken, want wij hebben twee filmtickets klaar liggen. Weet je nog wie de film Afrit 27 rond 50 jaar migratie opnam? Antwoord voor zaterdagmorgen 8 uur met naam en adres naar redactie [!] heusden-zolder.eu

nieuwjaarsreceptie-op-3-januari

Nieuwjaarsreceptie op 3 januari

Het gemeentebestuur houdt weer een nieuwjaarsreceptie voor de bevolking. Op zaterdag 3 januari van 19 tot 22 uur is iedereen welkom op het Heldenplein (voor het gemeentehuis). Daar staan drankkraampjes die bemand worden door de dorpsraden, de moskeeverenigingen en de KWB van Zolder. Er wordt ook hotdog verkocht. Voor de muzikale animatie zorgt Rocco di Turi, ambiance gegarandeerd. Na het beperkte succes van vorig jaar, rijden er geen bussen.

feestmaand-en-de-winnaar-is-15

Feestmaand: En de winnaar is ...

Vele lezers wisten of achterhaalden dat inderdaad een Porsche als eerste over de meet ging na de 24 uren van Zolder 2014. Het lot duidde Jacques Helaers aan als winnaar van een heerlijk steengrillmenu in Den Lavaar. Morgen geven we weer wat weg.

oppositie-bolt-het-af

Oppositie bolt het af

De gemeenteraad vanavond was al niet bepaald een verheven vertoning, maar het echte venijn zat in de staart. Toen voorzitter Marc Swevers (Open VLD) een amendement te berde bracht bij het huishoudelijk reglement van de raad, stond de boel op stelten. Hij wil dat de gemeenteraden op een meer zakelijke manier verlopen, dat de debatten inhoudelijker worden gevoerd en dat punten die naar voor gebracht worden geen partijpropaganda mogen zijn. Daarom moeten ze tijdig ingediend worden en als ze (…) Lees het hele bericht

meerderheid-keurt-extra-belasting-goed

Meerderheid keurt extra belasting goed

De verhoogde belasting op drijfkracht voor de bedrijven wordt met 25 % verhoogd. En ook de belasting op de afvalophaling is goedgekeurd. NHZ, GOED, Open VLD, SPA en onafhankelijke Hendrik Huyghelier stemden voor, N-VA, CD&V en Vlaams Belang stemden tegen.

alle-n-va-amendementen-verworpen

Alle N-VA-amendementen verworpen

De N-VA diende dus 14 amendementen in bij de begroting 2015. Het ging onder meer om een uitstel van de begroting, aanpassingen in de begroting, afvoeren de belastingverhogingen en afschaffen van nog enkele andere belastingen. Tussendoor werden de debatten overstemd door heel wat geroep en getier de kop op. De N-VA wilde de dotatie van de politie met 500.000 euro verminderen - dat moest geput worden uit de reserves - en ook de renovatiewerken aan de brandweerkazerne afvoeren omdat ze niet meer moeten gedragen worden door de gemeente, maar voor alle amendementen kreeg de partij alleen steun van CD&V en Vlaams Belang en dat was dus te weinig.

verwarring-en-aanzwellende-kritiek

Verwarring en aanzwellende kritiek

Bruno Buyse (NV-A) trok van leer tegen de schuldenlast van de gemeente en nam vooral het financieel beleid van schepen Peter Tielens (NHZ) op de korrel. Daarop kreeg Buyse verschillende meerderheidsleden over zich heen omdat hij foutieve cijfers zou gebruiken. Maar ook Sonja Claes (CD&V) vond dat er onduidelijkheid is geslopen in de cijfers die de meerderheid hanteert. En zo werd er lange tijd heen en weer gepalaberd over de correctheid van het cijfer van de voorziene schulden. Sonja Claes nam de (…) Lees het hele bericht

de-cijferdans-is-gestart

De cijferdans is gestart

Bij de bespreking van het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2015 onderlijnde schepen van financiën Peter Tielens nog eens dat de vervroegde terugbetaling van de leningen - zoals vorige keer door de N-VA bepleit - de gemeente 2 miljoen euro extra zou kosten omwille van de uittredings- en wederbeleggingsvergoeding die de banken aanrekenen. De gemeente moet extra in de buidel tasten vor het pesticidevrij behandelen van onkruid en voor de invoering van de brandweerzone, samen 2,4 (…) Lees het hele bericht

bitsige-start-van-de-raad

Bitsige start van de raad

Bij het begin van de gemeenteraad was de toestand al meteen gespannen. Naar aanleiding van de budgetwijziging van het OCMW haalde voorzitster Elke Gijbels zwaar uit naar de titelvoerend financieel beheerder van de gemeente, die volgens haar het OCMW in het zak had gezet. Het zal dan ook volgens Gijbels de laatste keer zijn dat het OCMW voor de gemeente in de bres springt. Burgemeester Borremans en schepen Özdemir noemden haar opmerkingen ongepast. Daarop volgde nog een welles-nietes (…) Lees het hele bericht

verwarmingsproblemen-beekbeemden-opgelost

Verwarmingsproblemen Beekbeemden opgelost

De verwarmingsproblemen in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden zijn opgelost. Daarvoor is een nieuw verwarmingssysteem geïnstalleerd met drie condenserende ketels, nieuwe leidingen en radiatoren. Twee ketels zijn geplaatst in nieuwe nissen op de gelijkvloerse verdieping, de derde hangt op hoogte in de kelder. In het totaal hebben de werken bijna 172.000 euro gekost.

werken-zijn-voltooid

Werken zijn voltooid

Het ziet ernaar uit dat na drie dagen de verkeersellende in de Graaf de Theuxlaan en de Meylandtlaan is opgelost. Op de derde dag van de werken - en niet de tweede zoals gepland - is de bovenste asfaltlaag aangebracht ter hoogte van de brug van het fietsroutenetwerk. Ook vandaag stonden er weer files tot voorbij Suska en tot aan de verkeerslichten in Boekt.

auto-in-de-gracht

Auto in de gracht

Vanmiddag is aan de oprit Zolder-Terlaemen van de E314 aan de Terlaemenlaan een auto de gracht in gegleden. Daarbij viel een licht gewonde.

heusden-zolder-pakt-kinderarmoede-aan

Heusden-Zolder pakt kinderarmoede aan

In heel België neemt de kinderarmoede alsmaar toe, maar Heusden-Zolder wordt bijzonder hard getroffen met 1 kind op 4 dat start in armoede. Gemeente en OCMW lanceren daarom een breed actieplan dat het probleem structureel aanpakt. Zo moet een confronterende affichecampagne het probleem zichtbaar maken en de bevolking oproepen het onrecht van kinderarmoede niet te dulden. Wie wil meewerken aan de affichecampagne kan Lees het hele bericht

de-luidste-post-in-heusden-zolder

De Luidste Post in Heusden-Zolder

Ook Heusden-Zolder nam vanmiddag deel aan De Luidste Post naar aanleiding van de sluiting van Ford-Genk. De brandweersirene loeide om half één twee minuten lang. Circuit Zolder - sinds jaar en dag gebruiker van Ford-interventiewagens - heeft 3 van die Fords aan de ingang geplaatst.

fakkeltocht-en-kersthappening-in-bolderberg-1

Fakkeltocht en kersthappening in Bolderberg

Zaterdagavond is het in Bolderberg weer de kersthappening, maar voor die opengaat trekken de traditionele fakkeltochten door de straten. Om 17u30 verzamelen de deelnemers aan  Eurospar Sint-Jobstraat, hoek Galgeneinde-Koedrieshof, hoek De Slogen-Waterlozen en scoutslokaal Vrunstraat. Onder begeleiding trekken de wandelaars met hun brandende fakkels om 18 uur richting centrum, daar worden ze verwacht aan het Castellopleintje waar op dat moment de kerstmarkt officieel opengaat. Daar staan liefst 21 kraampjes met drank als jenevers, bieren, frisdrank, koffie, choco, maar ook allerlei hapjes: oesters, hotdog, worstenbroodje, soep, satés, enz. Voor de cadeautjesjagers zijn er juwelen, hoeden, sjaals, disneyballonnen, ... Wedden dat ook de kerstman naar Bolderberg afzakt?       

de-warmste-week-komt-op-gang

De Warmste Week komt op gang

Morgen gaat de Warmste Week van start, van 18 tot 24 december mobiliseert Studio Brussel inderdaad voor het goede doel. Ook Heusden-Zolder doet volop mee. Er zijn verschillende vzw's met een link met Heusden-Zolder die geregistreerd zijn: Mali Muleba vzw, Vzw Stijn, Vzw Perles de joies, vzw De Droomboom, vzw Suyana, Limburgs Landschap vzw, vzw Intro en de Liga Myasthenia Gravis vzw.   Heel wat acties worden op het getouw (…) Lees het hele bericht

kerstfeest-bij-ziekenzorg-bolderberg

Kerstfeest bij Ziekenzorg Bolderberg

Ziekenzorg Bolderberg hield vanmiddag zijn jaarlijkse kerstfeest. Na een gebed en enkele kerstliederen door het zangkoor volgde een gezellig samenzijn. (foto's Roger Convents)


feestmaand-win-een-steengrillmenu-4

Feestmaand: Win een steengrillmenu

Laten we er vandaag nog eens een heerlijk steengrillmenu tegenaan gooien. Een lekkere vleesschotel met een waarde van 28 euro in Den Lavaar, Marktplein 7. Onze vraag: met welk automerk reden de winnaars van de 24 uur van Zolder in 2014. Je antwoord voor donderdag 17 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Met naam en adres uiteraard.

gewonde-bij-botsing-10

Gewonde bij botsing

Kort voor zes uur vanavond is een gewonde gevallen bij een botsing tussen twee auto's in de Meylandtlaan. Dat gebeurde vlakbij de afrit van de autosnelweg. Ziekenwagen en politie kwamen ter plaatse.

n-va-wil-schulden-en-belastingen-verminderen

N-VA wil schulden en belastingen verminderen

De N-VA reageert afwijzend op de begroting en het meerjarenplan die morgen op de gemeenteraad voorliggen en die volgens de partij tegen eind 2019 de schuldenlast verdubbelen tot meer dan 2.000 euro per inwoner. Dat is vier keer zoveel als de buurgemeenten, heeft de N-VA becijferd. Bovendien zijn er reservefondsen aanwezig die de belastingverhogingen overbodig maken. De partij stelt daarom voor de schuldenlast te plafonneren tot 34 miljoen tegen 2019, het overschot aan kasmiddelen af te bouwen, de (…) Lees het hele bericht

het-weer-zacht-maar-nat

Het weer: zacht maar nat!

In een westcirculatie worden storingen en depressies in vlug tempo naar onze streken gestuurd. Een erg wisselvallige maar ook zachte periode staat voor de deur. Enkel het weekend lijkt wat droger te verlopen.
Morgen houdt het grijze en regenachtige weer aan. De namiddag verloopt wel wat droger, maar een spatje motregen blijft mogelijk. Het wordt uitzonderlijk zacht bij 13 graden en er komt veel wind te staan. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 50 en 70 km/u.
Vrijdag bereikt een (…) Lees het hele bericht

4500-euro-verkeersbelasting-niet-betaald

4500 euro verkeersbelasting niet betaald

Samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst hield de politie controles op verkeersbelasting. 65 wagens werden gescand. 12 bestuurders hadden samen een openstaande belastingschuld van € 4581. Bijkomend legden 18 bestuurders een ademtest af. Niemand had gedronken maar 2 reden onder invloed van drugs, zo bleek uit een speekseltest. Eén persoon reed al een hele tijd met de auto zonder rijbewijs. Voorts werden pv's opgemaakt wegens negeren van de verkeerslichten aan de werken in Graaf de Theuxlaan (4) en niet verlenen van voorrang.

sevda-durukan-in-de-prijzen

Sevda Durukan in de prijzen

Hairstylist Sevda Durukan uit de Guido Gezellelaan is voor het tweede jaar op rij in de prijzen gevallen tijdens de Hairdressers Awards 2014 in Genval. Ze won er de Color Award. Vorig jaar kreeg ze op hetzelfde festival de prijs van beste nieuwkomer. In Heusden runt ze The Studio by Sevda.

verkeersproblemen-door-ongeval

Verkeersproblemen door ongeval

Vanmiddag is een ongeval gebeurd aan één van de verkeersremmers in de Sluisbamd. Daardoor zat het verkeer tussen Heusden en Zolder een tijdlang helemaal versperd. Het verkeer werd omgeleid langs de Mommestraat en de Stationsstraat, dat zorgde daar voor een hele drukte. Die werd nog versterkt doordat automobilisten op weg naar Zonhoven of Hasselt de werken en vertragingen aan de Graaf de Theuxlaan willen vermijden.

extra-openingstijden-voor-large-or-small

Extra openingstijden voor 'Large or Small'

In kunstgalerij De Mijlpaal loopt nog steeds de tentoonstelling 'Large or small? small or Large?', één object, één juweel. Goed nieuws voor wie de expo nog niet heeft bezocht want er zijn extra openingsmomenten ingelast. Je kunt er nog terecht alle dagen van december - behalve Kerstdag - en van 2 tot en met 5 januari, telkens van 14 tot 18 uur. De finissage volgt op 5 januari van 17 tot 18 uur.

feestmaand-en-de-winnaar-is-14

Feestmaand: En de winnaar is ...

Het was niet zo moeilijk om te weten te komen dat de bruggen vervangen worden om boten met hoger gestapelde containers door te laten. Uit de massa juiste inzendingen heeft het lot Rita Christiaens aangeduid als winnares van het kerstbloemstuk bij Bopha. De anderen kijken best uit want ergens vandaag verschijnt de nieuwe opgave.

zaterdag-kerstmarkt-bij-de-brandweer

Zaterdag kerstmarkt bij de brandweer

Het is ondertussen een jonge traditie maar een vaste waarde dat de vriendenkring van de brandweer een kerstmarkt organiseert op de binnenkoer van de kazerne. Nu zaterdag 20 december is het weer zover. 21 verenigingen uit Heusden-Zolder bemannen en bevrouwen evenveel kraampjes waar je je kunt te goed doen aan een waaier van eten en drinken. De opbrengst wordt trouwens verdeeld tussen de verenigingen. Alles wordt sfeervol aangekleed, de kerstman heeft beloofd dat hij langskomt voor de (…) Lees het hele bericht

ziekenzorg-viversel-vierde-al-kerstmis

Ziekenzorg Viversel vierde al Kerstmis

Ziekenzorg Viversel organiseerde vandaag een kerstfeest. Na een gebedsmoment volgde een gezellig samenzijn met heel wat lekkers op de tafel. (foto's Lode Beylemans)

fietser-gewond-bij-aanrijding-6

Fietser gewond bij aanrijding

Rond half 3 vanmiddag is in de Koolmijnlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is afgevoerd naar het ziekenhuis.

vandaag-gezien-16-december-2014

Vandaag gezien

Vochtig en miezerig weer, de meeste mensen houden er niet van, planten des te meer. (foto Jan Leijskens)

sirenes-uit-solidariteit-bij-sluiting-ford

Sirenes uit solidariteit bij sluiting Ford

Niet schrikken als je nu donderdag om 12u30 2 minuten lang de sirene van de brandweer hoort loeien. Op dat ogenblik vindt de Luidste Post plaats, dat is een initiatief van de stad Genk omdat donderdag tegen de middag de laatste auto van de band loopt bij Ford-Genk. In Genk wordt dan op alle mogelijke manieren 2 minuten lang lawaai gemaakt door politie, brandweer, kerkklokken, stadsdiensten, scholen, inwoners, ... en Genk heeft ook de andere Limburgse gemeenten om solidariteit gevraagd. Overigens kun je het hele gebeuren inclusief de aftelling naar half één, live volgen op Radio 2 Limburg dat zijn programma Middagpost voor één dag omdoopt in De Luidste Post en rechtstreeks vanuit Genk uitzendt.

files-door-werken

Files door werken

De werkzaamheden aan de op- en afrit van het fietsroutenetwerk in de Graaf de Theuxlaan zijn vanmorgen zoals aangekondigd van start gegaan. En het gebruik van de verkeerslichten zorgt daarbij voor de nodige hinder. Op sommige momenten stonden er vandaag al files tot in Boekt en tot voorbij de rotonde aan Suska-Berg. Te mijden dus als je er niet persé moet zijn.

multimove-doet-kleuters-bewegen

Multimove doet kleuters bewegen

De sportdienst van Heusden-Zolder start op 1 februari met Multimove in sporthal Olympia en dat in samenwerking met verschillende sportclubs. Het is immers belangrijk voor hun motorische ontwikkeling dat kinderen op jonge leeftijd bewegingsvaardigheden als dribbelen, glijden, heffen en dragen, … onder de knie krijgen. Daarbij is ook essentieel dat kleuters niet lid worden van één sportclub maar in een omgeving terechtkomen waar veel afwisseling en niet de competitie centraal staan. Met Multimove biedt de sportdienst kinderen van de 2de en 3de kleuterklas, op deze manier een gevarieerd bewegingsprogramma aan met 12 fundamentele bewegingsvaardigheden. Elke zondag van 10 tot 11 uur komt de tweede kleuterklas aan bod, van 11 tot 12 de derde kleuterklas. Deelnemen kost 2 euro per sessie of 20 euro voor 11 lessen. Meer info

feestmaand-win-een-kerststuk

Feestmaand: Win een kerststuk

We zitten volop in de aanloop naar Kerstmis, huiskamers worden versierd met kerstbomen, lampjes en andere decoratie. Een mooi kerststukje staat daar ongetwijfeld ook mooi tussen. Bloemenatelier Bopha aan het Sint-Willibrordusplein schenkt zo'n prachtig kerststuk aan één van onze lezers. De wedstrijdvraag van vandaag: de bruggen over het Albertkanaal moeten vervangen worden, waarom? a) Omdat ze lijden aan betonrot, b) omdat ze gebarsten zijn door mijnverzakkingen c) omdat ze hoger moeten worden zodat boten met hoger gestapelde containers er onderdoor kunnen. Stuur uw antwoord met naam en adres voor dinsdagavond 23 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu

kastrol-serveert-vergeten-groenten

Kastrol serveert vergeten groenten

Op campus Heusden van het Sint-Franciscuscollege is vanavond het restaurant 'Kastrol' geopend, een leeronderneming van het zevende jaar 'Organisatie en Assistentie'. De leerlingen hebben de voorbije maanden de handen vol gehad met de voorbereidingen, onder meer met een teambuilding en een marktonderzoek. Ze gingen op zoek naar startkapitaal met sponsors, met de uitgifte van aandelen en met de verkoop van proevertjes. Vervolgens hebben ze zelf hun restaurant ingericht. De naam (…) Lees het hele bericht

doorprikt-de-kinderen-van-de-rekening

DOORPRIKT: De kinderen van de rekening

Ware het niet dat we nogal wat kerstmarkten hebben en dat er acties voor het goede doel op stapel staan, het zou een zeer sombere eindejaarsperiode zijn in Heusden-Zolder. En niet alleen omdat de kerstlichtjes in de meeste dorpskernen gedoofd blijven. Ook heel wat van onze dorpsgenoten verliezen dezer dagen hun werk bij Ford-Genk en de toeleveranciers. De rest van de bevolking voelt de gevolgen van de crisis en van de federale en Vlaamse regeringsmaatregelen. In alle statistieken van (…) Lees het hele bericht

boom-omgevallen-en-vandalisme

Boom omgevallen en vandalisme

In het Sint-Franciscuscollege in de Minderbroedersstraat hebben vandalen afgelopen weekend een ruit ingegooid. de politie heeft een onderzoek ingesteld. Vanmiddag werd de politie geroepen naar de Koolmijnlaan. Vier verdachte individuen hingen daar rond een personenwagen en probeerden de deuren open te krijgen. De brandweer moest na de middag dan weer naar de Weg naar de Grauwe Steen. Daar was een boom omgevallen op een fietspad.

ziekenhuis-stakers-en-opvorderingen

Ziekenhuis: stakers en opvorderingen

Ook in het Sint-Franciskusziekenhuis waren er vandaag stakende personeelsleden. Sommigen daarvan waren sowieso niet ingepland. Anderzijds had de directie ook haar voorzorgen genomen. Zo waren in enkele operatiezalen geen activiteiten voorzien. Daarnaast waren er ook 20 mensen opgevorderd om de zorg niet in het gedrang te brengen.

7-dronken-59-te-snel

7 dronken, 59 te snel

De politie hield snelheidscontroles: 1709 wagens passeerden het flitstoestel. 59 bestuurders negeerden de snelheidslimiet, 42 van hen in de Koolmijnlaan, in mindere mate werden overtreders betrapt in de Vogelsancklaan (6), Koerselsebaan (6) en M. Scheperslaan (1). 2 bestuurders raasden aan 96 km per uur door de bebouwde kom en mochten meteen hun rijbewijs inleveren. 69 bestuurders legden een ademtest af. 7 hadden teveel gedronken. 5 van hen trachtten te ontkomen. Eén rijbewijs is ingetrokken. Eén wagen werd wegens gebrek aan keuring in beslag genomen en getakeld. Eén overtreder bestuurde zijn voertuig ondanks een rijverbod.  

vooral-stakende-leerkrachten-in-basisonderwijs

Vooral stakende leerkrachten in basisonderwijs

Heel wat scholen in het kleuter- en lager onderwijs in Heusden-Zolder zijn vandaag dicht gebleven door de staking. De ouders waren vooraf wel verwittigd dat ze hun kinderen best konden thuishouden of een alternatieve opvang zorgen. Heel wat ouders bleven vandaag trouwens zelf thuis, dat was ook te merken aan de drukte op de weg. In het Sint-Franciscuscollege namen 20 leerkrachten deel aan de staking. De examens waren sowieso verplaatst en bijna alle leerlingen bleven thuis.

boekt-heeft-nu-zijn-nieuwe-buurthuis

Boekt heeft nu zijn nieuwe buurthuis

Boekt heeft weer een stap verder gezet in de uitbouw van een volledige gemeenschapsinfrastructur. Dit weekend heeft het nieuwe buurthuis Den Ubbel zijn deuren geopend. Uitbaters Davy en Anouck zijn voortaan de gastheer en gastvrouw voor verenigingen en Boektenaren. Daarmee is de kous niet af in Boekt. Binnenkort wordt het oude buurthuis gesloopt, en start de aanleg van nieuwe tennisterreinen, een speelweide, terras en buitenbanen voor de petanque.

ontbijt-omdat-iedereen-komt-werken

Ontbijt omdat iedereen komt werken

Op de industrieterreinen en in de grote bedrijven wordt vandaag amper gewerkt door de staking. In de KMO's is over het algemeen de situatie helemaal anders. De personeelsleden van Eurosys en de Wellnessboetiek bijvoorbeeld kregen vanmorgen van bedrijfsleider Raf Coomans een uitgebreid ontbijt aangeboden. Naar eigen zeggen was dat niet nodig om hen te overtuigen om te komen werken, maar om hen te bedanken dat ze bereid waren om vandaag gewoon aan de slag te gaan. Iedereen was ook present.

staking-laat-zich-voelen

Staking laat zich voelen

Zoals aangekondigd en verwacht laat de nationale staking zich ook bij ons stevig voelen. Er rijden geen bussen of treinen vanochtend, de kranten zijn toch bedeeld maar in een afgeslankte vorm, straks moet wellicht ook niet veel post verwacht worden. Ook niet al het onderwijzend personeel gaat aan de slag. Het gemeentehuis is open, de dienst bevolking werkt, in de andere diensten is er een beperkte bezetting. In de meeste grote bedrijven in Heusden-Zolder wordt geheel of gedeeltelijk gestaakt. Op het industrieterrein Zolder-Lummen ligt zowat alles lam, daar versperren een drietal stakersposten de toegang.

schulden-ocmw-en-gemeente-onvergelijkbaar

'Schulden OCMW en gemeente onvergelijkbaar'

Onafhankelijk raadslid Hendrik Huyghelier heeft op de OCMW-raad van dinsdag een bijkomend punt geplaatst om de financiën van gemeente en OCMW te vergelijken en voor te stellen dat beide financiële diensten hun kennis bundelen om dubbel werk te vermijden en de beste deals te sluiten bij de onderhandelingen met de banken. Huyghelier reageert hier naar eigen zeggen mee op beweringen van N-VA gemeenteraadslid Bruno Buyse dat de gemeente een hogere schuldenlast heeft dan het OCMW. Huyghelier (…) Lees het hele bericht

op-18-januari-winterborrelwandeling-naar-de-kluis

Op 18 januari Winterborrelwandeling naar de kluis

Op zondag 18 januari organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder de jaarlijkse Winterborrelwandeling naar de kluis van Bolderberg. Iedereen die het al eens heeft gedaan, weet dat het een mooie, voor de meesten doenbare wandeling is die je bovenop beloont met een prachtig panorama op de vijvers en het kasteel van Terlaemen. In de kapel van de kluis kun je niet alleen even genieten van de rust, kluizenaar (…) Lees het hele bericht

700-toeschouwers-voor-eversels-toneel

700 toeschouwers voor Eversels toneel

Applaus vanavond in Sint-Baaf in Eversel waar de derde en laatste opvoering plaatsvond van 'Van hût naar hâr', de toneelvoorstelling die de kroon op het werk moest zetten van de viering van 175 jaar Eversel. 700 toeschouwers kwamen kijken naar de 3 voorstellingen waarin regisseur Benny Bosmans een 30-tal gelegenheidsacteurs tot een knalprestatie had gebracht. Verhalen van vroeger, anekdotes van nu en zelfs een blik in de toekomst. Het publiek genoot ervan. (foto Gust Ischen)

living-roots-en-steppe-in-muze

Living Roots en Steppe in Muze

Muze was gisteren zowat helemaal doortrokken van de muziek met eerst een concert van Living Roots met onder andere Jan De Smet en Sarah Bettens in de schouwburg. Nadien een intiem optreden van Steppe met radiomaker Lies Steppe en gitarist Patrick Steenaerts, gesteund door basist Michel Hatzigeorgiou en drummer Karel De Backer. (foto's Lenscollectief)

nieuwe-zege-voor-de-berk

Nieuwe zege voor De Berk

In het petanque heeft De Berk A met 3-6 gewonnen in Genenbos. Zo sluit het team de 1ste helft van de competitie af met 8 overwinningen op 9 wedstrijden.

feestmaand-en-de-winnaar-is-13

Feestmaand: En de winnaar is ...

De academie viert volgend jaar haar gouden jubileum, de 50ste verjaardag dus. En uit al degenen die ons het juiste antwoord bezorgden, heeft het lot Sandra Theunis als winnares aangeduid. Zij mag de komende weken langsgaan in de Wellnessboetiek voor een manicure, ideaal voor de feestdagen. De andere lezers kunnen morgen opnieuw hun kans wagen.

brandweer-huldigt-benny-put-op-korpsfeest

Brandweer huldigt Benny Put op korpsfeest

Op het korpsfeest van de brandweer werd dit jaar één brandweerman gehuldigd: Benny Put, hij werd 50 jaar en heeft 20 jaar dienst in het korps van Heusden-Zolder. Hij kreeg een decoratie en echtgenote Ingrid werd mee in de bloemetjes gezet door korpscommandant Marc Ceyssens, burgemeester Mario Borremans en schepen van brandweerzaken Lode Schops. (foto Bart Claes)

casa-de-locos-heeft-nieuwe-traditie-op-de-rails

Casa De Locos heeft nieuwe traditie op de rails

De eerste editie van de kerstmarkt die Casa De Locos op Bovy organiseerde, was een succes. In de paardenstal en het gasthof waar allerlei creatieve standen waren opgesteld, was het bijna heel de middag drummen. Iedereen kon dan ook een origineel kerstcadeautje op de kop tikken, dat vond ook de kerstman die er was neergestreken. Leen Beunens fotografeerde de jongsten in een kerstsetting met een gepaste outfit, ideaal voor op de familiekerstkaart. (meer foto's)

kerstman-voor-oud-en-jong-in-wzc-berkenbosch

Kerstman voor oud en jong in WZC Berkenbosch

Woonzorgcentrum Berkenbosch kreeg vanmiddag erg veel volk over de vloer voor zijn kerstmarkt. Er heerste een erg gezellige sfeer zowel in de volgelopen cafetaria als in de tent waar je cadeautjes kon kopen, of hartverwarmende hapjes en drankjes kon nuttigen. De kerstman was er voor jong en oud en muzikanten van harmonie De Heidegalm zorgden voor sfeervolle muziek. (meer foto's)

sneeuw-op-kersthappening-revue

Sneeuw op kersthappening revue

't Heusdens Volksteater hield zondag zijn jaarlijkse kersthappening met de start van de voorverkoop voor de volgende productie. Gezellige boel daar met lekkers en vloeibaars, sfeervolle decoratie en buiten lieten ze zowaar echte sneeuw neerdwarrelen. Het werd meteen een stormloop en er gingen al enkele duizenden kaartjes over de toonbank. Maar geen nood, je kunt elke maandag en woensdag van 17u30 tot 19u30 en zaterdag van 10 tot 12 uur terecht in het HVT-lokaal (achterkant Kuipershof) of tijdens die uren op de revuefoon 0477 36 86 75. (meer foto's)

olympia-grijpt-de-macht

Olympia grijpt de macht

Met een vertraging van bijna één uur - door verkeersproblemen van tegenstander Melle (Gent) - werd de topper in de federale petanquecompetitie tussen de eerste twee aangevat. Na de eerste ronde stond het 2-1 voor Olympia Heusden. De tweede ronde verliep heel wat moeilijker, daar kon de thuisploeg maar één spel winnen waardoor de bezoekers tot 3-3 terugkeerden. In de laatste ronde toonde Olympia zich de beste en de twee winnende partijen werden snel binnengehaald: 5-4 einduitslag en Olympia op kop.

sk-06-wint-bij-kvv

SK 06 wint bij KVV

Ook een derby in vierde provinciale A. Daar won SK Heusden 06 met 2-5 bij KVV Heusden-Zolder. Anadol gaat voort op zijn elan en versloeg SK Meldert met 3-1.

bolderberg-haalt-zwaar-uit-tegen-statie

Bolderberg haalt zwaar uit tegen Statie

In de derde provinciale A van het voetbal kende FC Bolderberg geen erbarmen voor dorpsgenoot Statie Zolder, het werd 5-0. (foto's Yves Maex)  Vrijheid Zolder verloor met 1-2 van Kattenbos.

kbbc-zolder-blijft-winnen

KBBC Zolder blijft winnen

In het basketbal zijn er maar weinig ploegen die een vuist kunnen maken naar KBBC Zolder. Nu was het BC Helchteren dat met 85-77 werd verslagen. De bezoekers waren meteen op achtervolgen aangewezen, ze konden even langszij komen, maar de thuisploeg gaf haar dominantie niet uit handen. In het laatste kwart moest Helchteren zich helemaal gewonnen geven.

vck-rondt-heenronde-af-met-zege

VCK rondt heenronde af met zege

In het volleybal heeft VCK Bolderberg de heenronde afgewerkt met een klinkende zege en een 6de plaats in de rangschikking. Het had zaterdagavond weinig moeite met Wara Genk B dat met 3-1 naar huis werd gestuurd, alleen in de derde set konden de bezoekers het heft in handen nemen. Setstanden : 25-17, 25-17, 20-25, 25-21.

hebad-neemt-uitstekende-start

Hebad neemt uitstekende start

Vandaag werd in sporthal Olympia gespeeld voor de eindronde in tweede nationale badminton, Hebad was gastclub. Het gaat daarbij om wie kampioen wordt en samen met de tweede volgend jaar in eerste nationale speelt, maar ook om de degradatieploegen aan te wijzen. Moet het daarom nog gezegd dat de wedstrijden op het scherp van de snee betwist werden? Badminton kan dan ook een mooie sport zijn om naar te kijken. UPDATE Hebad zelf heeft alvast een uitstekende start (…) Lees het hele bericht

massa-volk-op-openingsfeest-van-bib

Massa volk op openingsfeest van bib

Met muziek, informatie, ludieke animatie, cartoons, verhalen voor groot en klein, en een verkennende zoektocht kreeg het grote publiek vanmiddag een blik voor en achter de schermen van de vernieuwde bibliotheek. En de publieke opkomst was groot, zeer groot, bij momenten stond de centrale hal stampvol. Jong en oud wilde kennismaken met de nieuwe bib en voor zowat iedereen was het een aangename verrassing. Een moderne, lichte en hippe bibliotheek, die aanspoort tot lezen, luisteren en creatief bezig zijn en (…) Lees het hele bericht

inbreker-op-heterdaad-betrapt-1

Inbreker op heterdaad betrapt

In de Beringersteenweg heeft gisteravond een inwoner een inbreker op heterdaad betrapt. Een bewoner van het Herderspad belde vanmorgen in alle vroegte de hulpdiensten omdat hij vermoedde dat er een waterlek was bij de bovenburen dat bij hem binnensijpelde.

de-nieuwe-bib-is-geopend

De nieuwe bib is geopend

De vernieuwde bibliotheek is vanmorgen officieel geopend tijdens een academische zitting. Naast het gemeentebestuur - de grondleggers, de tegenstanders en de uitvoerders - was ook Vlaams minister van cultuur Sven Gatz aanwezig. Hij hield niet alleen een toespraak maar liet zich door bibliothecaris Jos Nys en schepen van cultuur Marleen Hoydonckx rondleiden. Verder was de viering doorspekt met enkele ludieke verrassingen zoals een optreden van het West-Limburgs mannenkoor en het grote lint met dito schaar - presentje van de academie - waarmee minister, burgemeester en schepen de bib officieel voor geopend mochten verklaren. (meer foto's van Ronny Vanthienen)

de-kijk-van-richie-120

De kijk van Richie

De feestdagen zijn in aantocht.

feestmaand-win-een-manicure

Feestmaand: Win een manicure

Iedereen wil er tijdens de feestdagen uiteraard keurig bijlopen, daarom geven we vandaag een manicure weg in de Wellnessboetiek, in de Graaf de Theuxlaan. Laat ons weten welk jubileum de gemeentelijke academie in 2015 viert en je komt in aanmerking. redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres en dat voor zondagavond 20 uur.

het-weer-wisselvallig-maar-zacht

Het weer: wisselvallig maar zacht

Een storing verlaat stilaan onze regio en wordt gevolgd door droger weer. Later wordt de atmosfeer onstabiel en is er kans op een bui. Na het weekend zorgt een strakke westelijke luchtstroming voor erg wisselvallig weer met geregeld regen of buien en vaak ook veel wind. Het blijft heel de periode relatief zacht voor de tijd van het jaar.
Vandaag is het betrokken weer met regen in de ochtend. Nadien wordt het stilaan droger en later op de dag zijn ook enkele opklaringen mogelijk. Maxima rond 5 (…) Lees het hele bericht

morgen-kerstmarkt-in-wzc-berkenbosch

Morgen kerstmarkt in wzc Berkenbosch

Morgen, zondag, heeft in woonzorgcentrum Berkenbosch een kerstmarkt plaats. Iedereen is er welkom van 14 uur tot 17u30. In cafetaria Berckenplein en in de kersttent buiten wachten hapjes en drankjes zoals jenever, glühwein, chocolademelk, hotdog, poffertjes, worstenbroodjes, ... Aan een kraampje zijn zelfgemaakte producten te koop. Harmonie De Heidegalm speelt live kerstmuziek en de kerstman heeft beloofd dat hij ook langskomt. De opbrengst van de kerstmarkt komt ten goede van de bewoners.

kleuters-brengen-kerstwensen-naar-senioren

Kleuters brengen kerstwensen naar senioren

Zoals ieder jaar brachten de 5-jarige kleuters van juf Lina en Anne van 't Molenholleke kerst- en nieuwjaarswensen in De Bloemelingen.  Vooraf wordt in de klas hard gewerkt aan zelf gekleurde kerstkaarten.  En dan trekken de volledig uitgedoste kerstpostbode naar het woonzorgcentrum om hun kaarten naar de bewoners te brengen.

feestmaand-en-de-winnaar-is-12

Feestmaand: En de winnaar is ...

Sommigen sloegen de bal mis, maar de meeste lezers hadden wel gevonden dat Lars van der Haar vorig jaar de Wereldbeker veldrijden op Circuit Zolder won. Uit de juiste winnaars duidde het lot Lydia Schops als winnaar uit. Ze mag met zijn tweetjes gaan genieten van een heerlijk ontbijt in El Parachutero. Voor de anderen volgt morgen weer een nieuwe opgave met een leuke prijs.

verbroederingscomite-ontsteekt-de-lichtjes

Verbroederingscomité ontsteekt de lichtjes

Het Verbroederingscomité hield vanavond een symbolische ontsteking van de kerstboom bij kasteel Meylandt. Die gebeurde voor het eerst zonder de partnersteden en ook zonder elektrische verlichting omwille van de dreigende black-out. Het rotslechte weer weerhield de massa ervan om te komen en zorgde ook dat heel de plechtigheid - dank zij de gastvrijheid van de academie - in de grote zaal van het kasteel plaatsvond. Er waren toespraken van de voorzitter Roger Borgions van het (…) Lees het hele bericht

heel-wat-overtreders-op-de-bon

Heel wat overtreders op de bon

Tijdens de multiculturele markt parkeerden 3 marktbezoekers op een fietspad. Eén bestuurder met gsm in de hand kreeg een boete van € 110. In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'verlichting' hield de politie drie controles in de buurt van het college. 547 fietsen werden gecontroleerd. 20 fietsen vertoonden gebreken zoals defecte verlichting, defecte remmen of een tekort aan reflectoren. 52 scholieren kregen een jongeren-proces-verbaal : ze hadden een defecte (…) Lees het hele bericht

hek-waait-om

Hek waait om

De krachtige winden - tot 90 km per uur - hebben niet echt veel schade veroorzaakt. Maar kort over 9 uur vanmorgen kreeg de politie al een oproep voor de Koolmijnlaan. Aan een bouwwerf was het hek omgewaaid en op het voetpad terechtgekomen.

vandaag-gezien-12-december-2014

Vandaag gezien

De KWB legt de laatste hand aan de kerststal bij de Sint-Willibrorduskerk in Heusden. (foto Julien Maebe)

gisteren-geen-inbraak-in-heusden-zolder

Gisteren geen inbraak in Heusden-Zolder

Blijkbaar is de actie 1dagniet een succes geweest in Heusden-Zolder. De politie meldt dat er gisteren geen enkele inbraak was. De afgelopen weken waren er zowat dagelijks inbraken en diefstallen. Op de nationale cijfers is het nog even wachten.

staking-wordt-voelbaar-in-heusden-zolder

Staking wordt voelbaar in Heusden-Zolder

De nationale staking van maandag zal ook in Heusden-Zolder voelbaar zijn, nog meer dan de regionale actiedag van vorige maand. Zo mag je er vanuit gaan dat er geen treinen of bussen zullen rijden. Van postbedeling zal ook niet veel in huis komen, er zal wellicht niets vertrekken uit het sorteercentrum. Bij de gemeente wordt veel meer gestaakt dan vorige keer. In de werkplaats zou de staking nagenoeg volledig zijn. Maar ook in het gemeentehuis blijft veel personeel weg, dat is onder meer (…) Lees het hele bericht

neos-hield-kerstfeest

NEOS hield kerstfeest

NEOS vierde zijn kerstfeest en voor vele leden is dat blijkbaar de mooiste activiteit uit het gevulde jaarprogramma. Na een ingetogen bezinning was het aanschuiven voor een feestelijk menu. Tussendoor kon iedereen ook de kerststallententoonstelling bewonderen.

aanhangwagen-verdwenen

Aanhangwagen verdwenen

In de Guido Gezellelaan zijn onbekenden er gisteren met een aanhangwagen vandoor gegaan. De diefstal is gisteren in de late middag vastgesteld.

feestmaand-win-een-ontbijt-voor-twee

Feestmaand: Win een ontbijt voor twee

De prijs die vandaag onder de kerstboom ligt, loont ook meer dan de moeite. Een heerlijk ontbijt voor twee in de gloednieuwe zaak El Parachutero in de Kapelstraat. Zin in verse broodjes met een exotisch smaakje en alles erop en eraan? Johan en Marie zullen je graag ontvangen. Maar dan moet je ons wel voor vrijdagavond 20 uur laten weten wie vorig jaar de wereldbeker veldrijden op Circuit Zolder won. redactie[!]heusden-zolder.eu, vergeet je naam en adres niet.

minister-gatz-opent-zaterdag-de-nieuwe-bib

Minister Gatz opent zaterdag de nieuwe bib

In de bibliotheek is het momenteel alle hens aan dek om de nieuwbouw klaar te krijgen voor het grote openingsfeest van zaterdag. Voortdurend moet er gepoetst worden na weer één of andere klus, zelfs bibliothecaris Jos Nijs trekt met de stofzuiger de boormachines achterna, ... verder worden er nog lockers geplaatst, de betaalautomaat, de inlevergleuf en de pc's geïnstalleerd. Voor het feest worden stoelen en standen klaargezet, ... Zaterdag van 13 tot 18 uur is iedereen welkom op het grote volksfeest, alle activiteiten vind je terug in onze kalender. Voor de middag gebeurt ook al de officiële opening door niemand minder dan Vlaams minister van cultuur Sven Gatz.

zaterdag-topbadminton-bij-hebad

Zaterdag topbadminton bij Hebad

Wie graag eens badminton op hoog niveau ziet, moet zaterdag naar sporthal Olympia afzakken. Hebad Heusden is dan immers gastclub voor de eerste wedstrijddag van de play-offs en play-downs in tweede nationale. Hebad eindigde zelf vijfde in de reguliere competitie en moet in de play-downs zijn plaats in tweede nationale veilig stellen. Tegenstanders zijn Ixelles (Brussel), Dilbeek (Vlaams-Brabant) en Grace 2. (Luik). Om 10u30 speelt Hebad tegen Grace 2, om 14u30 tegen Dilbeek. In de play-offs strijden (…) Lees het hele bericht

geen-treinen-door-staking-1

Geen treinen door staking

De treinstaking - van een deel van de bestuurders - zorgt ook hier al de hele ochtend voor problemen. Zowel in de richting van Hasselt als in de richting Antwerpen rijden er nagenoeg geen treinen. En het ziet ernaar uit dat voor de rest van de dag niet veel verbetering moet verwacht worden.

is-die-drempel-ook-gestolen

Is die drempel ook gestolen?

Vandaag loopt dus de actie 1dagniet waarbij alle diensten proberen inbraken in te dijken. Maar zijn alleen woningen en bedrijven het slachtoffer van dieven of valt ook de verkeersinfrastructuur van de gemeente ten prooi aan verdwijning? Je zou het haast geloven als je door de Michel Scheperslaan rijdt (foto boven), daar staat het bord F87 dat bestuurders aanmaant tot een maximale snelheid van 30 km per uur omdat het een (…) Lees het hele bericht

feestmaand-en-de-winnaar-is-11

Feestmaand: En de winnaar is ...

We werden overspoeld met inzendingen en iedereen wist echt wel dat de filmopnamen is Berkenbos voor 'Marina' waren. Die film speelt momenteel niet meer in TheRoxyTheatre, wel een heleboel nieuwe prenten en winnaar Robin Veltjen mag er met zijn tweetjes eentje uitkiezen. Morgen volgt alweer een opgave.

7-tips-om-inbrekers-af-te-schrikken

7 tips om inbrekers af te schrikken

De politie kan wel op dieven jagen, maar de inwoners kunnen zelf ook heel wat preventieve maatregelen nemen, die het inbrekers moeilijk maken. De politie schuift 7 tips naar voor die voor iedereen haalbaar zijn. Sluit altijd alle deuren en ramen, ook al ben je maar enkele minuten weg. Geef extra aandacht aan de beveiliging van de zij- en achterkant van de woning, want dat is het favoriete werkterrein van inbrekers. Maak je huis zichtbaar, niet alleen door een goede binnen- en (…) Lees het hele bericht

ook-heusden-zolder-bestrijdt-inbraken

Ook Heusden-Zolder bestrijdt inbraken

Morgen is er dus de actie 1Dagniet waarbij de politiekorpsen in het hele land alles op alles zetten om inbraken te vermijden. Ook Heusden-Zolder doet eraan mee. Zo is er een kleurwedstrijd in alle lagere scholen, 1300 kinderen kunnen prijzen winnen door een tekening van de Nederlandse kunstenaar Mike Kerstens met daarop preventietips te kleuren. En als ze die tips aan hun ouders overmaken, is dat natuurlijk ook meegenomen. De politie zet (…) Lees het hele bericht

springplank-kleuters-bezoeken-weyerke

Springplank-kleuters bezoeken Weyerke

Zoals bekend is 't Weyerke één van de projecten die geselecteerd zijn voor Music For Life. De oudervereniging van basisschool De Springplank in Eversel organiseert daarvoor op zondag 14 december tussen 16 en 17 uur (vertrek) een kerstwandeling in de bossen van Eversel met drankjes en hapjes. Om de kinderen mee te laten inleven in het goede doel brachten de oudste kleuters een bezoek aan leefeenheid Trap 2 van 't Weyerke. De bewoners en hun begeleiders vertelden (…) Lees het hele bericht

safety-first-nam-ziekenhuisbewaking-over

Safety First nam ziekenhuisbewaking over

Het Sint-Franciskusziekenhuis is één dag lang bijzonder veilig geweest, ... of precies niet, want het team van Safety First nam de bewaking over. De week van de patiëntveiligheid stond in het thema van Safety First Ziekenhuis! Net in die periode lanceerde VTM een fotowedstrijd bij de lancering van de nieuwe afleveringen van de razend populaire serie. Mede dankzij de Mediclowns won de kinder- en jeugdafdeling van het SFZ de wedstrijd. En dus kwamen Smos en co samen met heel de crew naar het ziekenhuis afgezakt voor opnames. Die zullen later te zien zijn, maar ondertussen geldt meer dan ooit het devies 'Safety First!' in het ziekenhuis.

n-va-tegen-belastingsverhoging

N-VA tegen belastingsverhoging

De N-VA vindt het begrotingsvoorstel voor 2015 onaanvaardbaar is en spreekt zich uit tegen de belastingverhoging voor de gezinnen en bedrijven. Volgens de N-VA is de huisvuilbelasting sociaal onrechtvaardig, omdat er geen sociale correctie gebeurt. De partij had zelf eerder een voorstel om de belasting op drijfkracht om te vormen tot K-taks, waarbij het energieverbruik de basis vormde. Bovendien ziet de N-VA geen noodzaak om de belastingen te verhogen: volgens haar zouden de afdrachten (…) Lees het hele bericht

boomvalk-is-vogel-van-het-jaar

Boomvalk is vogel van het jaar

De boomvalk is verkozen tot vogel van het jaar, in een 'online referendum' georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen. De kleine roofvogel neemt de kroon in 2015 dus van de kerkuil over. Hij haalde het in de stemming met voorsprong op de blauwborst en de pimpelmees. Ook in onze contreien komt hij voor. Vogelbescherming Vlaanderen noemt de verkiezing een meevaller omdat hij goed pas in de campagne 'Een roofvogel is geen huisdier'. (foto Stefan Was) 

eversel-is-klaar-voor-jubileumtoneel

Eversel is klaar voor jubileumtoneel

Ze hebben er hard voor gerepeteerd in Eversel, er bestaat dan ook geen toneeltraditie. Maar voor de viering van de 175ste verjaardag van de parochie hebben ze alles uit de kast gehaald om een echt toneelstuk op poten te zetten. 25 gelegenheidsacteurs spelen dit weekend drie keer 'Van hût na hâr' in Sint-Baaf. Alleen voor zondag om 18 uur zijn nog kaarten beschikbaar, te koop in Sint-Baaf of bij Jan Vandenput, 0478 31 48 04.

middenstand-draait-op-volle-toeren

Middenstand draait op volle toeren

De Middenstandsraad hield vanavond haar jaarlijkse feestbijeenkomst in de Laurus. Tegelijk werd ook het nieuwe logo van de kersverse vzw Middenstandsvereniging Heusden-Zolder gepresenteerd. Het gaat om een ontwerp van Fernand Claes, als waardering knipte Middenstandsraadvoorzitter Danny Tielens een stuk van de das van de ontwerper, maar hij kreeg meteen een nieuwe met het logo erop. Ook penningmeester Ludo (…) Lees het hele bericht

het-weer-regen-wind-en-vrij-zacht

Het weer: Regen, wind en vrij zacht !

Langs de noordelijke flank van het hogedrukgebied der Azoren schuiven storingen naar onze streken. Het wordt regenachtig en winderig, maar er wordt ook zachtere lucht aangevoerd. De volgende dagen blijft het wisselvallig met geregeld regen of buien. Slechts af en toe is er een droger intermezzo.
Morgen valt er flink wat regen in de ochtend. Pas tegen de middag wordt het droger en na de middag zijn er ook opklaringen. In de avond worden dat zelfs brede opklaringen. Maxima rond 8 graden en een matige (…) Lees het hele bericht

inbraken-in-garage-en-auto

Inbraken in garage en auto

Dieven drongen binnen in een garage in de Sint-Jobstraat, daar hebben ze allerlei spullen gestolen. In de Sint-Vincentstraat ontdekte de eigenaar van een auto vanmiddag dat er ingebroken was in zijn wagen.

volgende-week-werken-bij-fietsbrug

Volgende week werken bij fietsbrug

Het was al voor eerder aangekondigd, maar nu volgende week dinsdag en woensdag zal het asfalt aan de toegang tot het fietsroutenetwerk langs de Graaf de Theuxlaan (fietsbrug) dan toch worden vernieuwd. De aannemer zal die werken uitvoeren buiten de spitsuren. Om het verkeer beurtelings door te laten, worden verkeerslichten geplaatst.

opgelet-voor-gauwdieven-op-de-markt

Opgelet voor gauwdieven op de markt

Het jongste jaar worden bezoekers van de multiculturele markt geregeld het slachtoffer van gauwdieven. Ze vinden er immers het ideale werkterrein: een drukte en zoekers die niet altijd oplettend zijn. Het aantal diefstallen kan nochtans beperkt worden door alerter te zijn: de portefeuille niet zichtbaar in de handtas, handtas goed afsluiten, geen geld in de achterzak van je broek, ... Om de bezoekers daarop attent te maken, worden op verschillende plaatsen banners uitgehangen met een preventieve boodschap en het aantal gauwdiefstallen van vorige keer.

plein-wordt-stortplaats

Plein wordt stortplaats

Het Koning Boudewijnplein leek vanmorgen weer een grote vuilnisbelt. Nadat de papiercontainers waren opgehaald, bleek er nog een grote hoeveelheid papier en karton achtergebleven, gewoon gedumpt tussen de containers. Dat is uiteraard ook sluikstorten. De politie kwam ter plaatse, maakte foto's en verzamelde andere bewijzen. De mensen van de technische dienst moesten alles komen opruimen. Maar ze troffen er nog meer aan. Een matras bijvoorbeeld. Of gewoon een stel stoelen tussen de glascontainers. Daar waren trouwens ook dozen en andere spullen achtergelaten. (foto's Julien Maebe)

mobiliteitsplan-een-laatste-keer-doorgenomen

Mobiliteitsplan een laatste keer doorgenomen

Het gemeentelijk mobiliteitsplan is aan een laatste raadpleging onderworpen. Dorpsraden Sint-Franciscuscollege, Gatab en de natuur- en milieuraad kregen daarbij een vinger in de pap. Nu kan het dossier worden omgezet in een uitvoerings- en beleidsplan.

feestmaand-win-bioscooptickets

Feestmaand: Win bioscooptickets

Vandaag zijn er 2 bioscooptickets voor The Roxy Theatre in Koersel te winnen. En het loont de moeite want er loopt daar momenteel een boeiend programma met onder meer Brabançonne, The Hobbit, Mockingjay, Feel my love, Paddington, Pinguins of Madagascar en Asterix. Je hebt ook nog een laatste kans om Instellar en The Loft te gaan bekijken. En voor volgende week ligt er nog meer moois in het verschiet. Wil je winnen, laat ons dan weten voor welke bekende Vlaamse film in oktober 2012 schoolscènes zijn gefilmd in Berkenbos. redactie[!]heusden-zolder.eu, vergeet je naam en adres niet. Reageren voor woensdag 15 uur.

de-bolderbergse-kerstboom-schittert

De Bolderbergse kerstboom schittert

In Bolderberg was vanavond een pak volk - vooral handelaars en horecamensen - opgedaagd voor de ontsteking van de kerstboom. Dit jaar werd het zoals we eerder deze week aankondigden een ecologisch exemplaar met led-lampjes, zonnepanelen en batterijen zodat er geen stroom van het net hoeft gebruikt te worden. Burgemeester Mario Borremans - die de verlichting mocht ontsteken - had dan ook lof voor voor de creativiteit van de werkgroep onder leiding van Alain Gorremans. Daar had (…) Lees het hele bericht

internen-geevacueerd-na-rookontwikkeling

Internen geëvacueerd na rookontwikkeling

In het Sint-Franciscuscollege campus Berkenbos zijn vanavond alle internen voor korte tijd geëvacueerd. Dat gebeurde nadat het brandalarm was afgegaan. Achteraf bleek dat in het lokaal waar de centrale verwarming is ondergebracht een plaat bij de schouw was losgekomen waardoor het hele lokaal vol rook liep en dus het alarm afging. Meteen werd het evacuatieplan op gang gebracht en dat verliep vlot. Ondertussen kwam ook de brandweer ter plaatse gesneld. Maar het ging dus louter om een rookontwikkeling. Toen alles veilig werd verklaard, konden de leerlingen weer naar binnen. Volgens de brandweer heeft het incident ook niet voor schade gezorgd. Het was wel een goede evacuatie-oefening.

bedrijfsdieven-en-nepmeteropnemer

Bedrijfsdieven en nepmeteropnemer

In de Industrieweg zijn dieven afgelopen weekend binnengedrongen bij een bedrijf. Ze knipten daarvoor de draad door. In de Westlaan werd een auto van een firma aangetroffen met een ingeslagen ruit. Ook hier ging het zo goed als zeker om een poging tot diefstal. Aan het Suskahof bood zich na de middag een man aan voor de opname van gas en elektriciteit. Maar hij kon zich niet identificeren. Het zou gaan om een veertiger.

heusdens-volksteater-houdt-zondag-kersthappening

Heusdens Volksteater houdt zondag kersthappening

Zondag 14 december om 14 uur houdt 't Heusdens Volksteater zijn jaarlijkse kersthappening in 't Kuipershof. De zaal wordt sfeervol aangekleed en zal vol staan met drink- en eetkraampjes waar je aan democratische prijzen kunt eten en drinken. Maar uiteraard is de happening vooral de lancering van de voorverkoop voor de revue 2015. 'S... Sjit!!' wordt 10 keer opgevoerd tussen 31 januari en 22 februari. Telkens is het weer een stormloop op de kaarten. Die kosten 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de kassa. Trouwens, 't Heusdens Volksteater pakt ook uit met een gloednieuwe website www.hvt.be en is voortaan ook te vinden op Facebook.

procedure-voor-nieuwe-bruggen-van-start

Procedure voor nieuwe bruggen van start

Het was al langer bekend dat er binnen afzienbare tijd 2 nieuwe bruggen over het kanaal komen in Viversel. Dat is een beslissing van nv De Scheepvaart samen met de Vlaamse regering. Alle bruggen over het kanaal moeten immers een minimale hoogte van 9m10 krijgen zodat er meer containers op de boten kunnen gestapeld worden en dus meer transport over de waterwegen kan gebeuren. De moeilijkste operatie wordt de brug over de E314. Om het verkeer om te leiden, wordt eerst een noodbrug gebouwd (…) Lees het hele bericht

zware-commissie-en-gemeenteraad-op-komst

Zware commissie en gemeenteraad op komst

Er staan drukke tijden voor de boeg voor de gemeentepolitici. Volgende week maandag om 19 uur staat een verenigde gemeenteraadscommissie op het programma, eentje met de voltallige gemeenteraad dus. Op de agenda de financiering van de pensioenen van de ambtenaren, de aanpak van de brandweerhervorming - van gemeentelijk naar zonaal niveau - het gewijzigde budget 2014, en het aangepast meerjarenplan tot 2019 met ook budget 2015. Dat wordt dus al een stevige boterham. En volgende week donderdag om 19 uur is het dan gemeenteraad met 22 punten in de openbare zitting. Daar komen de commissiepunten nog eens terug met ook de financiën van het OCMW, de nieuwe belastingen, grondzaken, enz. Ook dat wordt wellicht een lange zitting.

veel-interesse-voor-grisaille-expo

Veel interesse voor Grisaille-expo

Veel belangstelling gisteren voor de opening van de expo 'Grisaille' in cultuurcentrum Muze. Curator Joannes Késenne gaf een interessante lezing over het kunsttechnische begrip 'Grisaille' en een toelichting bij het werk van Stefan Beyst, Jeroen Boussier, Elias Ghekiere, Renato Nicolodi en Robert Piccart. De tentoonstelling kan je nog bekijken tot en met 4 januari. Wel rekening houden met de korte winterslaap van Muze van 25 december tot en met 1 januari. Op zondag 4 januari om 17 uur is weer iedereen welkom voor de finissage. Dan wordt een gratis catalogus uitgedeeld met teksten over en beelden van de kunstenaars. (foto's Kris Vandevenne, Muze)

zaterdag-topper-in-het-petanque

Zaterdag topper in het petanque

In het petanque waren er dit weekend geen wedstrijd. Maar dat gaf de spelers van Olympia de kans op zich voor te bereiden op de absolute topmatch van volgend weekend. Zaterdag om 14 uur komt Melle (Gent) op bezoek en dat is dus een treffen tussen de twee koplopers. Iedereen is welkom om eens kennis te maken met petanque op een hoger niveau, het Olympialokaal ligt langs het atletiekstadion aan De Veen.

a-new-quartet-is-born

A new quartet is born

Lieven Cambré (altsax) en Koen Nys (tenorsax) speelden zondagavond samen met Martijn Vanbuel (contrabas) enToon Van Dionant (drums) in het Muzecafé. Meteen de geslaagde première van een nieuw kwartet maar later namen nog andere kleppers deel aan de jam session. (foto' s van Ria De Clerck)

feestmaand-en-de-winnaar-is-10

Feestmaand: En de winnaar is ...

Jullie hebben massaal gereageerd op de eerste wedstrijdvraag in onze feestmaand. Iedereen wist uiteraard dat de 1 dag niet-actie op 11 december woninginbraken wil voorkomen, en ook Heusden-Zolder neemt daaraan deel. Theo Claes bezorgde ons één van de vele juiste inzendingen en mag dus zijn benen onder tafel schuiven in Den Lavaar. Niet gewonnen? Niet getreurd, nog heel de maand december geven we prijzen weg. Morgen om te beginnen.

frank-dumont-is-nu-diaken

Frank Dumont is nu diaken

Feest vanmiddag in de kerk van Boekt waar bisschop Patrick Hoogmartens, Frank Dumont tot permanent diaken wijdde. Heel wat mensen woonden de viering bij, en ook nadien de receptie in de Witte Zaal in Bolderberg. De giften gaan allemaal naar de Sint-Vincentiusvereniging, die daarvoor kwam danken. (meer foto's van Lode Beylemans)

anadol-maakt-weer-7-rozen

Anadol maakt weer 7 rozen

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft Anadol opnieuw zwaar uitgehaald. Deze keer ging SV Breugel met 2-7 voor de bijl. SK Heusden 06 verloor met 1-5 van Verbroedering Lommel. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-1 bij Ellikom.

alleen-statie-haalt-punt

Alleen Statie haalt punt

In de derde provinciale A van het voetbal speelde Statie Zolder 1-1 gelijk tegen Kadijk SK. Bolderberg verloor met 1-0 in Kattenbos. Volgende week is er een derby tussen Bolderberg en Statie.

inbraak-in-meylandtlaan

Inbraak in Meylandtlaan

In de Meylandtlaan is afgelopen nacht een inbraak gepleegd. De feiten zijn vanmorgen vastgesteld.

zilver-voor-aram-raeymaekers-op-bk-karate

Zilver voor Aram Raeymaekers op BK karate

Aram Raeymakers uit Heusden-Zolder heeft zonet op het Belgisch kampioenschap karate in Koersel de zilveren medaille behaald in de categorie 12-14-jarigen. Aram is nog maar 12 jaar. Dat belooft dus!

kashmir-won-al-15-kampioenstitels

Kashmir won al 15 kampioenstitels

Dat de appel vaak niet ver van de boom valt, bewijst Int. Mch. Chyerdak Kashmir. Wie? Wel, het is de barzoi of Russische windhond waarmee Roland Soete dagelijks door Zolder wandelt. Kashmir is een zoon van Int. Mch. Ischyma Hitan Rayen, die enkele jaren geleden op internationale shows heel wat prijzen won. Kashmir is in 2011 geboren in Heusden-Zolder in de kennel Chyerdak van fokster Deborah Soete en mede-eigenaar Annie Rogiers. Hij is 3 jaar en won al 15 kampioenstitels. Zo behaalde hij op The Green Dogshow in Libramont de titel 'Continental Winner', en dat als beste van 1300 honden van alle rassen. Moet het nog gezegd dat de eigenaars trots zijn op hun kampioen?

vck-kansloos-in-geel

VCK kansloos in Geel

Voor VCK Bolderberg heeft de verplaatsing naar VC Camba Geel uiteindelijk niets opgeleverd. De eerste twee sets begonnen telkens gelijkopgaand, maar uiteindelijk beet Bolderberg in het figuurlijk zand, de derde was quasi een formaliteit voor de thuisploeg die in amper één uur de 3-0 afwerkte. Setstanden : 25-21, 25-22, 25-15

zie-de-maan-schijnt-zonder-bomen

Zie de maan schijnt zonder bomen ...

Normaal zingen ze op aan de vooravond van Sinterklaas "Zie de maan schijnt door de bomen ...", op deze foto met een enorm heldere volle maan, zijn weliswaar geen bomen te zien, maar de Sint is dan ook opnieuw onderweg richting Spanje. (foto Yves Maex)

belangrijke-zege-van-vrijheid-zolder

Belangrijke zege van Vrijheid Zolder

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder vanavond gewonnen op het veld Wijchmaal met 2-4. Ook Wijchmaal staat in de subtop waardoor Vrijheid belangrijke punten sprokkelt voor het klassement.

muziek-en-presentatie-verrassen-op-jaarconcert

Muziek en presentatie verrassen op jaarconcert

Muzikale fijnproevers werden vanavond op hun wenken bediend in 't Kuipershof, want daar serveerde de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden haar jaarconcert onder de noemer 'Muzikale Noten Mix'. Het werd een gevarieerd programma onder leiding van Wim Lauryssen, waarbij ook drumband Just For Fun er een flinke slag bovenop gaf. Er was een verrassende presentatie aangekondigd en die kwam er ... in de persoon van contrabassist-buikspreker-poppenspeler Marcel Veltjen. (foto's Julien Maebe)

kinderen-brengen-rozen-naar-99-jarige-bertha

Kinderen brengen rozen naar 99-jarige Bertha

De kinderen van 't Molenholleke brachten een roos naar de oma van juffrouw Véronique en dat op haar verjaardag. Niets speciaals zal je denken maar de jarige Bertha mocht liefst 99 kaarsjes uitblazen. Het eeuwfeest komt dus in zicht, maar nu al was het een erg blij moment, zowel voor Bertha als voor de kinderen.

feestmaand-win-een-steengrillmenu-3

Feestmaand: Win een steengrillmenu

Sinterklaas heeft vannacht wat cadeautjes achtergelaten. Er zit zowaar een bon bij voor een voor een steenkoolgrilformule met een waarde van 28 euro in Den Lavaar, Marktplein 7. Onze vraag van vandaag: Welk is het centrale thema van de actie '1 dag niet' op 11 december? Stuur je antwoord voor zondagavond 22 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu

inbreker-staat-aan-slaapkamerdeur

Inbreker staat aan slaapkamerdeur

In de Teutenweg heeft gisteravond een bewoner een dief op heterdaad betrapt. De man was al vroeg slapen maar werd wakker van een geluid, blijkbaar wou een dief zijn slaapkamer binnenkomen. Ook de dief schrok, sprong van de trap naar beneden en sloeg vervolgens op de vlucht. Het zou gaan om een magere man van ongeveer 1m80 en kort zwart haar. Ook in de Ubbelstraat is ingebroken. De bewoner kwam vroeg op de avond thuis en zag dat de deur was ingetrapt. Binnen was alles overhoop gehaald. Later op de avond is brand gesticht in de vuilnisbak van een tankstation in de Meylandtlaan. Iemand zag een zilverkleurige VW Golf stoppen aan het tankstation, er werd iets brandends in de vuilnisbak gegooid. De man kon zelf het brandje blussen.

de-grootste-kerstboom-staat-er-weer

De grootste kerstboom staat er weer

Op de rotonde in Bolderberg hebben de leden van de BHV weer serieus de handen uit de mouwen moeten steken. Je moet er natuurlijk wat voor over hebben om telkens weer uit te pakken met de grootste kerstboom van Heusden-Zolder. Overigens zullen er wel lichtjes in branden, een inventieve oplossing met zonnepanelen en een batterij voedt de ledlampjes. (foto Bolderberg.be

de-kijk-van-richie-119

De kijk van Richie

Sinterklaas kreeg vannacht hulp van een medeplichtige.

de-beatles-hadden-het-zelf-moeten-horen

De Beatles hadden het zelf moeten horen

Schitterend hoe de Beatles gisteravond muzikaal geëerd werden door Rocco Di Turi & Friends. Op het podium ook nog heel wat bekenden zoals Johan Schroyen, Gemma Lopez, Belinda Daniëls, Pino Guaraci, ... om er maar enkelen te noemen. Wie vanavond gaat, weet dat hem of haar een feest te wachten staat in Muze. (foto's Lenscollectief)

si-vecht-te-laat-terug

SI vecht te laat terug

In het zaalvoetbal verloor SI MFC Heusden-Zolder met 5-4 bij United Wellen, ei zo na zorgde SI voor een stunt want bij de rust stond het nog 5-0. De beloften wonnen met 3-9.

het-weer-het-wordt-zachter-1

Het weer: Het wordt zachter

Na de doortocht van een storing kan een wig van hoge luchtdruk tijdelijk ons weer bepalen. Een volgende storing meldt zich echter al vlug vanuit het noordwesten. Na het weekend breekt een relatief zachte, maar erg wisselvallige periode aan. Winterweer staat er voorlopig niet meer op het programma.
Morgen domineren wolken in de ochtend met periodiek wat regen. Vanuit het westen wordt het droger en later zijn er ook enkele opklaringen. Tegen de avond komt er echter mist opzetten. Maxima rond 7 graden. (…) Lees het hele bericht

momenteel-83-vluchtelingen-in-de-bark

Momenteel 83 vluchtelingen in De Bark

In De Bark, het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat, zijn op dit moment 83 van de 94 plaatsen bezet. Dat is opnieuw een stijging. De verklaring ligt bij het globaal toegenomen aantal asielzoekers in ons land sinds afgelopen zomer. Dat komt door de grotere vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak, de conflictgebieden waar IS hard toeslaat. Ook heeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen meer beschermingsstatuten toegekend.

sint-met-verbroederingscomite-naar-heideland

Sint met verbroederingscomité naar Heideland

Een delegatie van het verbroederingscomité Heusden-Zolder is vandaag naar de school Heideland in Viversel. De leden gingen de Sint een handje toesteken en hadden ook hun duit in het snoepzakje gedaan. Voor alle kinderen - van de allerkleinsten tot de oudsten - was het een enorme gebeurtenis om de Sint met zijn gevolg te ontmoeten. (foto's Roger Borgions)

wilde-iemand-zijn-bedje-spreiden

Wilde iemand zijn bedje spreiden?

In Heusden-Centrum staan de containers klaar voor de papierophaling van morgen. Maar iemand heeft gewoon een kinderbedje gedumpt op het Boudewijnplein. Akkoord, de kleur van het kader past bij die van de containers, maar het hoort er duidelijk niet thuis. (foto Julien Maebe)

extra-belastingen-voor-gezinnen-en-bedrijven

Extra belastingen voor gezinnen en bedrijven

In tegenstelling met eerdere beloften van de meerderheid worden voor volgend jaar toch de belastingen verhoogd, zowel voor gezinnen als bedrijven. De gezinnen krijgen de huisvuilfactuur van Limburg.net rechtstreeks in de bus en moeten daarvoor tussen 31,25 en 50 euro betalen. Door de gezinnen te laten betalen, moet de gemeente zelf zowat 500.000 euro minder betalen aan Limburg.net. Schepen van financiën Peter Tielens geeft toe dat de meerderheid op zoek ging naar extra inkomsten, (…) Lees het hele bericht

sint-even-spoorloos-in-beekbeemden

Sint even spoorloos in Beekbeemden

Grote paniek vandaag in de basisschool Beekbeemden! Sinterklaas was spoorloos verdwenen, en ondanks een zoekactie van de zwarte pieten was hij niet te vinden. Gelukkig kwamen de speurneuzen van de politie ter plaatse en zij vonden de Sint terug. Hij had zich verstopt, omdat hij het beu was altijd maar te moeten werken. Maar uiteindelijk werd het toch nog een prettig feest waarbij de kinderen konden genieten van lekkers en het speelgoed voor de klas. (foto An Vanoppen)

vandaag-gezien-5-december-2014

Vandaag gezien

Gespot in het Bolderdal, de grote parasolpaddenstoel. (foto Jan Leijskens)

laatste-hulde-aan-de-beatles-is-uitverkocht

Laatste hulde aan de Beatles is uitverkocht

Sinds 2010 wordt elk jaar rond 8 december - de sterfdag van John Lennon - een hulde gebracht aan The Beatles in Muze. Telkens rond een ander thema, in een andere samenstelling maar wel met spilfiguur Rocco Di Turi (midden op fotomontage). Dit jaar valt na 5 jaar het doek over de cyclus en presenteert Rocco vandaag en morgen met een boel zielsverwanten zijn laatste eerbetoon aan de Fab Four. Wie er wil bij zijn, is eraan voor de moeite, beide concerten zijn uitverkocht.

sint-vincentius-vraagt-steun-aan-de-bevolking

Sint-Vincentius vraagt steun aan de bevolking

De eindejaarsfeesten zijn in aantocht,maar de 60 vrijwilligers van St.Vincentius worden voortdurend geconfronteerd met meer mensen die een beroep doen op hulp voor voeding, kleding en allerlei huishoudmateriaal. Begin dit jaar kregen 145 gezinnen voedselpakketten, ondertussen is dat al opgelopen tot 180 gezinnen met 164 kinderen. 115 van die kinderen zijn nog geen 12 jaar. De gezinnen worden door het OCMW aan Sint-Vincentius gesignaleerd als hulpvragers. Heel wat organisaties, scholen en (…) Lees het hele bericht

recep-yagizoglu-praat-over-mixed-kebab

Recep Yagizoglu praat over Mixed Kebab

Ondanks dat de bib nog gesloten is, was er een bijeenkomst van de Kijkclub, in het Wijkcentrum in Halhei. Daar werd de film Mixed Kebab besproken. Onze dorpsgenoot Recep Yagizoglu vertolkte daarin een rol, en hij was dan ook zelf aanwezig. Hij gaf een boeiende inleiding op de filmpraktijk en de Turkse geschiedenis. "Als acteur kun je elke dag een ander figuur spelen, boeiend!", zegt rasverteller Recep. De avond werd afgerond met een ... kebab

feestmaand-prijzenregen-op-komst

Feestmaand: prijzenregen op komst

Vol verwachting klopt ons hart, want morgennacht is het zover, dan komt de Sint (hopelijk) op bezoek. Meteen de start van de cadeautjestijd en ook bij onze lezers mogen de harten vol verwachting beginnen te kloppen. Ook dit jaar maakt uw vertrouwde Internetgazet van december weer een feestmaand met een heuse cadeautjesregen. De komende weken kun je hier etentjes, tickets, gadgets, beautybehandelingen, enz. winnen. Eén goeie raad, zorg dat je dagelijks langskomt, het loont de moeite.

casa-de-locos-houdt-kerstmarkt-op-bovy

Casa De Locos houdt kerstmarkt op Bovy

Op zondag 14 december van 11 tot 18 uur wordt de binnenkoer van domein Bovy omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt. Achter dit initiatief gaan Nele Broekmans en Heidi Eggen schuil, die beiden hun creatieve ervaringen hebben samengebracht in de nieuwe vzw Casa De Locos. Dit is een eerste project, maar ze willen in de toekomst met meer creatieve projecten uitpakken, marktjes, workshops, eigen producten, ... Voor de (…) Lees het hele bericht

celstraffen-en-boetes-voor-wiettelers

Celstraffen en boetes voor wiettelers

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft vandaag 5 wiettelers veroordeeld tot celstraffen en geldboetes omdat ze twee wietplantages hadden opgezet in Beringen en Heusden-Zolder. Twee mannen uit Eindhoven - de organisatoren van de plantages - daagden niet op voor het proces en kregen 18 maanden effectief en 6000 euro boete. De politie ontdekte eerst de plantage in een huis in Beringen nadat de eigenaar een klacht had ingediend: de huur werd niet betaald, er waren verbouwingen uitgevoerd en er hing (…) Lees het hele bericht

artikel-27-schenkt-8500-euro-weg

Artikel 27 schenkt 8500 euro weg

Artikel 27 heeft een succesvolle editie 2014 achter de rug rond het thema 'Schatkamers van Migratie'. In 30 dagen zagen 1200 bezoekers de werken van 35 kunstenaars op de 3 locaties. Er kwamen ook 19 groepen. Artikel 27 kan 8500 euro schenken aan Mali Muleba vzw in Tanzania en Dakbhanga vzw in Bangladesh. Nu al zijn tips over leegstaande gebouwen welkom voor de editie 2015.

het-is-sint-baar

Het is Sint-Baar

4 december vandaag en dus het patroonsfeest van Sint-Barbara, in de volksmond Sint-Baar. De beschermheilige van de gevaarlijke beroepen als mijnwerkers, brandweermannen, elektriciens, ontmijners, enz. werd vroeger uitvoerig gevierd in onze contreien. De dag voordien was er de kolenslag in de mijn en de dag zelf was een vrije dag. De Sint kwam in de mijnwerkersgezinnen ook vaak al op deze dag langs. Sommige ex-mijnwerkers houden de traditie in ere om hun patroonheilige te vieren en spreken nog eens af. Het verhaal van Sint-Barbara werd afgelopen zaterdag tijdens de terrilwandeling ook nog eens opgerakeld. Maar zoals zoveel raakt ze stilaan in de vergetelheid.

vandaag-gezien-3-december-2014

Vandaag gezien

Sinterklaas moest vandaag een verplaatsing maken van Heusden-Zolder naar Hasselt. Maar zijn paard was nog aan het rusten van de koude nacht, en het openbaar vervoer vond hij wat riskant met al die stakingen van de jongste tijd. En dus kozen Sint en piet voor een step. En zowaar, ze waren op tijd in Hasselt, in het kinderdagverblijf waar ze verwacht werden.

auto-rijdt-tegen-boom

Auto rijdt tegen boom

Op de Beringersteenweg is rond half 11 gisteravond een auto tegen een boom gebotst. De bestuurder kon uiteindelijk op eigen kracht uit het wrak komen, maar raakte wel gewond bij de crash.

exsultate-geeft-kerstconcert

Exsultate geeft kerstconcert

Het koor Exsultate geeft een kerstconcert op zondag 28 december om 16 uur in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden-Centrum. Het wordt een sfeervol optreden onder leiding van dirigent Bruno Sprengers met medewerking van Eva en Lotte Bylois. Voor het woord zorgt Godfried Kippers, Dorine De Keyser en Patricia Gielis spelen fluit, Roel Machon en Geertrui Verjans bedienen de cello, Guido Leenders zit aan de piano en voor bas en percussie tekent Koben Sprengers. Tickets € 14 (kassa), € 12 (vvk), € 8 (-12j). Info en tickets: 0479-88 12 74. (foto Peter Joris)

zuiderse-broodjes-uit-heusden-op-tvl

Zuiderse broodjes uit Heusden op TVL

Als je geïnteresseerd bent in hoe ze bij El Parachutero broodjes met een exotisch tintje maken, dan moet je morgen naar Dag Limburg op TVL kijken. De tv-camera is letterlijk een kijkje in de interne keuken gaan nemen. Een eerste keer te zien om 18 uur en later ook nog herhaald.

elias-moons-wint-brons-op-programmeerwedstrijd

Elias Moons wint brons op programmeerwedstrijd

Elias Moons (midden op foto) is al langer gekend als wiskundeknobbel en computerspecialist, en dat heeft hij het afgelopen weekend nog eens mogen bewijzen. Hij studeert ingenieur computerwetenschappen aan de KULeuven waar hij op zijn eerste masterjaar (4de jaar) zit. Afgelopen weekend nam hij samen met zijn twee teamgenoten deel aan de Noord-West Europese programmeerwedstrijd in het Zweedse Linköping, de laatste preselectie voor het wereldkampioenschap. De deelnemers kregen er 11 (…) Lees het hele bericht

frank-dumont-zondag-tot-diaken-gewijd

Frank Dumont zondag tot diaken gewijd

Zondag om 14u30 wordt in de kerk van Boekt Frank Dumont tot diaken gewijd. In de federatie Zolder zullen er dit weekend geen andere eucharistievieringen gehouden worden. Voor die wijding tot permanent diaken komt bisschop Patrick Hoogmartens zelf naar Boekt. Frank is getrouwd met Martine en samen hebben ze een dochter Charlotte. Zelf vragen ze geen geschenk maar wel een gift aan de Sint-Vincentiusvereniging. Na de viering in de kerk volgt een receptie in de Witte Zaal van Bolderberg. (foto Lode Beylemans)

tegen-de-richting-op-een-rotonde

Tegen de richting op een rotonde

Na klachten van buurtbewoners observeerde de politie het negeren van de verplichte rijrichting op de rotonde Heuvelstraat/Kleuterweg. Eén bestuurder reed inderdaad tegen de rijrichting van de rotonde in. Hij gebruikte geen knipperlicht en droeg geen gordel. Hij kreeg een boete van € 220. Twee andere bestuurders reden met een niet-verzekerde auto. Beide wagens werden getakeld. In de Koolmijnlaan zijn 7 foutparkeerders beboet, zij zetten hun auto op het fietspad, de stoep of een kruispunt. De afgelopen periode controleerde de onbemande camera in opde Cité de snelheid van 369.750 voertuigen. 287 bestuurders (0,07%) reden te snel.

de-kijk-van-richie-118

De kijk van Richie

Mogelijk wordt binnenkort wiet toegelaten voor medische doeleinden.

oplichter-misbruikt-naam-van-scouts

Oplichter misbruikt naam van scouts

Verschillende handels- en horecazaken hebben al het bezoek gehad van een jongeman die beweert dat hij namens de scouts van Heusden reclameruimte verkoopt. Hij vraagt geld en laat het officieel uitschijnen door alle gegevens van de adverteerder te laten mailen. Maar het e-mailadres blijkt niet te bestaan, net zo min als het gsm-nummer dat hij achterlaat. Het zou gaan om een jongeman van ongeveer 18 jaar, maar die heeft dus niets met de scouts te maken.

ook-zolder-klaar-met-plan-stille-wegen

Ook Zolder klaar met plan stille wegen

Na Heusden heeft nu ook Zolder zijn voorkeursplanning voor de stille wegen dinsdagavond vastgelegd. Ook de andere dorpen gaan zich nog buigen over de plannen. En dan moet alles over een zestal maanden in één grote projectvergadering samengebracht worden, waarna het praktische werk van start gaat. (foto Julien Maebe)

grisaille-in-drie-kunstvormen

Grisaille in drie kunstvormen

Zondag 7 december om 17 uur heeft in de foyer van Muze de vernissage plaats van de expo Grisaille. Deze is samengesteld door Joannes Késenne, docent kunsttheorie aan de MAD-faculty, die ook de inleiding zal verzorgen. Het gaat om werk van 5 kunstenaars: Robert Piccart, Jeroen Boussier, Stefan Beyst, Elias Ghekiere en Renato Nicolodi. Stefan Beyst wil in zijn foto’s een zelfgecreëerde realiteit van hogere orde uitstralen. Robert Piccart presenteert een meergelaagd collageprocedé met historische verwijzingen. In het oeuvre van Jeroen Bossier overheerst de poëzie. Schilder Elias Ghekiere baseert zich op 17de eeuws zilverwerk uit het Rijksmuseum Amsterdam,. De installatiekunstenaar Renato Nicolodi toont een architecturale sculptuur waarbij de betekenis van grisaille als steenkleur spreekt. De expo loopt tot 4 januari.

er-wordt-gestrooid

Er wordt gestrooid

Onze weerman zei het daarstraks al, we krijgen een winterprikje. Vanavond zijn de eerste sneeuwvlokken gevallen, in Zuid-Limburg waren het zelfs enkele centimeters. Bij ons ging het maar om enkele vlokken, maar toch zijn de strooivrachtwagens vanavond ook in Heusden-Zolder actief.

over-geld-kapitalisme-en-alternatieven

Over geld, kapitalisme en alternatieven

Op donderdag 18 december om 19u30 geeft Arjan Broers een lezing in het Muzecafé over 'Geld en goed, lessen voor welwillende kapitalisten'. Hij is journalist en theoloog en voerde gesprekken met economen, filosofen en een theoloog over wat de crisis ons te leren heeft, een crisis die vooral begon in de financiële wereld en die heel het kapitalisme en de vrije markt op zijn kop zet. Hij onderzoekt ook Oikocredit, een kleine alternatieve bank die geld leent voor armen in ontwikkelingslanden. Deelnemen is gratis, wel vooraf inschrijven, via deze link

gewonde-bij-botsing-9

Gewonde bij botsing

In de Guido Gezellelaan zijn twee auto's gebotst. Daarbij viel één gewonde.

drie-inbraken-overdag

Drie inbraken overdag

Gisteren hebben inbrekers opnieuw toegeslagen in drie woningen. Ze drongen binnen in een huis in de Kanaalweg. En in de Ringlaan kregen twee huizen ongewenst bezoek. De inbraken gebeurden vermoedelijk allemaal overdag.

het-weer-nachtvorst-3

Het weer: nachtvorst!

Onder impuls van hogeluchtdrukgebieden, die zich uitstrekken van de Atlantische Oceaan tot Rusland, stijgt de luchtdruk in onze regio. Hierbij staat een koude en droge noordoostelijke luchtstroming. Op het einde van de week kunnen storingen tot onze streken doordringen met nadien aanvoer van gevoelig zachtere, maar ook gestoorde lucht.
Vanavond en het eerste deel van de nacht is er kans op enkele sneeuwvlokken. Het wordt een koude nacht met lichte vorst.
Morgen is het wisselend tot (…) Lees het hele bericht

3-weken-om-vuilniszakken-af-te-halen

3 weken om vuilniszakken af te halen

Wie zijn huisvuilzakken nog niet heeft afgehaald, heeft daarvoor nog een drietal weken de tijd. Vanmorgen hadden nog iets meer dan 1000 gezinnen hun zakken niet afgehaald, dat is bijna 8,5 % van het totaal. Iedereen heeft daarvoor nog de tijd tot 24 december, dan gaan de deuren van het gemeentehuis dicht voor dit jaar en vervalt het tegoed. Vanaf 10 februari worden de nieuwe zakken verdeeld in de dorpskernen.

vandaag-gezien-2-december-2014

Vandaag gezien

De eikenbloedzwam tref je vooral op stammen en stronken van loofbomen, en zoals de naam verraadt vooral bij de eik. (foto Jan Leijskens)

letterfeest-om-moedertaaldag-te-vieren

Letterfeest om Moedertaaldag te vieren

Taal blijft een cruciale zaak in onze samenleving. Zo raakte gisteren nog bekend dat in Heusden-Zolder en in 12 andere Limburgse gemeenten de provincie het project 'Kind en Taal' start om kinderen tussen 1 en 6 beter Nederlands te laten leren. Eerder hadden we hier ook al het multi-taalproject 'Slaapwel Teddy'. En dat krijgt een vervolg in een 'Letterfeest' op de Internationale Moedertaaldag. De eerste editie daarvan zal plaatshebben op vrijdag 27 februari om 18u30 in (…) Lees het hele bericht

ondervoorzitter-nhz-wordt-secretaris-open-vld

Ondervoorzitter NHZ wordt secretaris Open VLD

Weer een transfer in politiek Heusden-Zolder. Ben Vandebergh, voormalig ondervoorzitter van NHZ, is overgestapt naar de Open VLD. Volgens een persbericht van de Open VLD werd zijn visie over financiën en infrastructuur niet langer gedeeld binnen het bestuur van NHZ. Hij distantieert zich van bepaalde beslissingen, die in strijd zijn met het verkiezingsprogramma van NHZ, dat hij zelf mee uitgewerkt heeft. Bij de Open VLD zal hij de rol van secretaris opnemen en werken aan de uitbouw van de lokale afdeling. Open VLD benadrukt dat ze de huidige meerderheid blijft steunen.

kerkenblook-steunt-sint-vincentius

Kerkenblook steunt Sint-Vincentius

Het wijkcomité van de Kerkenblook was vanavond te gast bij Sint-Vincentius en de leden kwamen niet met lege handen. Ze overhandigden een cheque van 250 euro aan de voorzitter en schatbewaarder van Sint-Vincentius. Het geld is afkomstig van hun straatbarbecue en kan goed gebruikt worden voor de behoeftigen in deze wintertijd. (foto Julien Maebe)

aankoop-van-anpr-camera-gepland

Aankoop van ANPR-camera gepland

De politie gaat een 30-tal Astrid radio's kopen. Die komen in de plaats van de toestellen uit 2005 en 2006, die ondertussen versleten zijn. Het worden gelijkaardige toestellen als de politiezones in de buurt om daar bij nood vlot mee te communiceren. En het ziet er ook naar uit dat de politie volgend jaar een ANPR-camera krijgt. Althans, er is 70.000 euro in het budget voorzien. Het gaat om een camera met automatische nummerplaatherkenning die op een auto kan gemonteerd worden. Die geeft automatisch een alarmsignaal als bijvoorbeeld iemand met een valse of gestolen nummerplaat rondrijdt, of als de eigenaar van die wagen iets op zijn kerfstok heeft.

een-plezant-en-hartverwarmend-evenement

Een plezant en hartverwarmend evenement

Al voor de 18de keer organiseerde de KWB van Eversel een muzikaal evenement voor de mensen van Variant. En een heleboel andere verenigingen waren weer belangeloos mee op de kar gesprongen. Het was lachen, gieren, brullen en zingen maar toen de Sint met pieten en pakjes binnenkwam, werd het toch wel even spannend voor iedereen ... (foto's Rita Vanhove)

aan-het-stuur-ondanks-rijverbod

Aan het stuur ondanks rijverbod

Nu december is begonnen, is ook de BOB-campagne rond eindejaar gestart, die duurt nog tot 26 januari. Maar autobestuurders moeten zich niet alleen verwachten aan grote controles in het weekend. Ook tussendoor, overdag en 's avonds kan je tegengehouden worden voor een alcoholcontrole. Nu ook weer moesten 6 bestuurders blazen, het apparaat gaf voor iedereen safe aan. Maar één man zat aan het stuur, ondanks een rijverbod, zijn wagen werd in beslag genomen en getakeld.

weer-11-leerlingen-zonder-fietsverlichting

Weer 11 leerlingen zonder fietsverlichting

Opnieuw hield de politie een fietscontrole in het kader van de verkeersthema-actie 'Verlichting', deze keer aan de poorten van het SFC, campus Heusden. 59 fietsen werden bekeken, 11 leerlingen gebruikten de fietsverlichting niet of reden op een fiets met defecte verlichting. Dat is gevaarlijk voor zichzelf en voor anderen, dus moeten ze naar de verkeersvormingsklas. In het totaal stelde de politie 15 processen-verbaal van waarschuwing op voor technische gebreken aan de fiets. Die leerlingen mogen opnieuw bij de politie langsgaan met hun fiets.

nieuwe-mug-is-eindelijk-in-gebruik

Nieuwe MUG is eindelijk in gebruik

Misschien heb je ondertussen de nieuwe MUG van het Sint-Franciskusziekenhuis al zien rijden. Het heeft inderdaad enkele maanden langer geduurd dan voorzien vooraleer de terreinwagen in gebruik kon genomen worden. Dat heeft te maken met aanslepende administratieve problemen rond de homologatie. Maar nu wordt de terreinwagen dus volop ingezet.

trein-met-vertraging

Trein met vertraging

Vandaag wordt in verschillende andere provincies in Vlaanderen en Wallonië gestaakt tegen de regeringsmaatregelen. Dat kan toch een invloed hebben op het treinverkeer in Limburg. Of er een verband is, is nog niet duidelijk maar de trein van half 8 naar Hasselt arriveerde vanmorgen in Heusden en Zolder met een tiental minuten vertraging. Net op het ogenblik dat veel scholieren alternatieven aan het zoeken waren, stopte de trein dan toch nog.