Archief mei 2015

goud-voor-roger-en-yvonne

Goud voor Roger en Yvonne

Gisteren vierde een bekend koppel zijn gouden bruiloft: Roger Schillebeeks en Yvonne Bammens. Beiden zijn al zowat hun hele leven lang actief in het verenigingsleven en ook tegenwoordig is stilzitten er niet bij. Roger was jaren geleden provinciaal voorzitter van de KWB én nationaal ondervoorzitter. Daarom waren naast de familie ook nogal wat mensen van KWB, KAV, Ziekenzorg, de wijkwerking en het ACV op de viering aanwezig. Die startte met een dankviering in de kerk van Zolder, waarna een feest volgde in Ons Huis.

politie-zoekt-oplichter

Politie zoekt oplichter

De politie zoekt een oplichter die op parking 69, vlakbij het circuit, allerlei spullen probeerde te verkopen aan passanten. Het gaat om een Nederlander. Vrijdag heeft de man al zeker één slachtoffer gemaakt. Die had wat van hem gekocht en betaald via een draagbare betaalterminal. Maar achteraf bleek dat het bedrag drie keer van zijn rekening was verdwenen.

vanthoor-rijdt-beste-oefentijd-op-le-mans

Vanthoor rijdt beste oefentijd op Le Mans

Tijdens een testdag met het oog op de 24 uren van Le Mans heeft Laurens Vanthoor de snelste tijd gereden in de categorie LMP2. Vanthoor, de enige Belg in de Franse uithoudingsrace, rijdt er in een Ligier-HPD van het team OAK Racing, de wagen met het nummer 34. Hij reed in de ochtendritten de snelste tijd in zijn categorie: 3:41.919, bijna een halve seconde sneller dan de tweede. Na de middag konden de chrono’s niet meer verbeterd worden door de regen. In de LMP1 was het de Nieuw-Zeelander Brendon Harley die met een Porsche 919 Hybride de snelste tijd klokte: 3:21:061. De etmaalrace wordt gereden op 13 en 14 juni.

een-doorprikt-ei

Een doorprikt ei ...

Gilbert Vanutte vond in zijn tuin een licht beschadigd ei van zowat 9 cm lang en 6 cm breed met er dwars doorheen … een brochettestokje gepriemd. Eén mogelijkheid is dat een ekster – de jongste tijd een erg bedrijvige soort – het ding heeft laten vallen wegens ‘te zwaar’ maar dan nog blijft de vraag wie er het stokje heeft door gestoken. UPDATE Volgens Pierre Rutten is het wellicht een ganzenei, zo'n stokje wordt al eens gebruikt door mensen om het ei uit te blazen.

63-eretekens-van-koninklijke-vereniging

63 eretekens van koninklijke vereniging

In ‘t Kuipershof hield de Koninklijke Menslievende vereniging van Drager Van Eretekens en Medailles van België, afdeling Limburg, haar jaarlijkse promotiefeest. 63 leden uit binnen- en buitenland mochten een onderscheiding ontvangen uit de handen van Nationaal Voorzitter Rudi Maes, omdat ze een verdienstelijke prestatie hadden geleverd. 84 leden namen deel aan het jaarlijkse diner.

modern-toeristisch-infokantoor-is-geopend

Modern toeristisch infokantoor is geopend

Vanmiddag is in Bolderberg het vernieuwde kantoor van de dienst toerisme officieel geopend. Het kantoor onderging de afgelopen maanden een metamorfose. Met een volledige opfrissing, modern meubilair en de integratie van multimedia is het kantoor omgevormd tot een moderne dienst waar de toerist terecht kan voor allerlei informatie over de streek. Net zoals in het hele toeristische beleid vormen ook in het kantoor De Wijers, het mijnerfgoed en Circuit Zolder de drie troeven. (…) Lees het hele bericht

bart-stouten-over-proust-in-de-mijlpaal

Bart Stouten over Proust in De Mijlpaal

Wie meer wil weten over auteur Marcel Proust, moet vanavond om 19 uur zeker naar kunstgalerij De Mijlpaal. Radiomaker Bart Stouten geeft daar een lezing over de schrijver, een verhaal over hoe tijd en muziek wonden kunnen helen. Hij baseert zich op het monumentale boek ‘A la recherche du temps perdu’ van Proust. De lezing maakt deel uit van de tentoonstelling Image Talks#3 van Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens die nog loopt tot 21 juni. Snel inschrijven voor de lezing: demijlpaal[!]skynet.be

luc-reynders-vertrekt-morgen-naar-nepal

Luc Reynders vertrekt morgen naar Nepal

Zoals hij eerder al had aangekondigd, vertrekt Luc Reynders morgen met hulpgoederen naar Nepal. Hij neemt 60 tot 70 kg medisch materiaal mee dat moet dienen om de voorraden in het Himalyan Care Hands ziekenhuis in Maniapokhar aan te vullen. Door de verwoestende aardbeving was de omgeving moeilijk bereikbaar geworden en was er dus dringend nood aan medisch materiaal. Een deel is al vooruit gestuurd en ginder zijn ook nog spullen gekocht. Eenmaal ter plaatse gaat Luc het materiaal (…) Lees het hele bericht

tweede-plaats-voor-brandweer-op-bk

Tweede plaats voor brandweer op BK

De wedstrijdploegen van brandweer Heusden-Zolder hebben het uitstekend gedaan op de nationale brandweerwedstrijden in Duffel. De B-ploeg werd tweede op 1 seconde van de winnaar in de reeks met ouderdomspunten (extra punten naargelang de leeftijd). In de reeks zonder ouderdomspunten behaalde de A-ploeg van Heusden-Zolder bij haar eerste deelname een vierde plaats, de collega’s van Hasselt werden zevende. Bij de jeugdbrandweer deed de jeugd van zone Zuidwest Limburg het uitstekend: de eerste 2 podiumplaatsen werden bezet door Hasselt de derde plaats was voor Bree.

wie-kent-dit-diertje

Wie kent dit diertje?

Hugo Vrijsen roept de hulp in van onze lezers. Dit diertje zit al enkele uren op de bladeren van de gele lis aan de rand van zijn tuinvijver, maar weet iemand wat het is? redactie heusden-zolder.eu UPDATE Verschillende lezers reageerden ondertussen, Frido Van Hertum en Pierre Rutten zijn het er alvast over eens dat het gaat om een lege pophuid van een libelachtige. Libellen of waterjuffers laten hun eieren achter in het water, daar komen de larven uit als nimf die zo nog lang voortleeft tot ze volgroeid is. Daarna kruipen ze meestal langs een waterplant uit het water om te verpoppen, de lege pophuid blijft achter. Vandaar het opengebarsten borststuk op de achterzijde.

gewonde-bij-botsing-vandalisme-op-cite

Gewonde bij botsing, vandalisme op Cité

In de Zolderseweg zijn gisteravond twee auto’s gebotst. Eén van de inzittenden, de dochter van de bestuurster van één van de auto’s, raakte door de klap lichtgewond en had verzorging nodig. Kort voor half 3 vannacht moest de politie naar de Koolmijnlaan, vandalen hadden daar een deurbel in brand gestoken.

eversel-is-pater-beckers-niet-vergeten

Eversel is pater Beckers niet vergeten

Eversel heeft zaterdagavond pater Jef Beckers op een serene en warme manier herdacht. Het is vandaag immers precies 50 jaar geleden dat de missionaris in Congo samen met heel wat collega’s werd vermoord en voor de krokodillen gegooid door de Simba’s, de rebellen. Eerst werd een druk bijgewoonde eucharistieviering opgedragen waarin het leven, werk en martelaarschap van Jef Beckers centraal stonden. Daarna trok een grote groep naar het versierde monument van pater (…) Lees het hele bericht

wist-je-dat-de-bruyne-naar-heusden-zolder

Wist je dat ... De Bruyne naar Heusden-Zolder

Kevin De Bruyne komt op termijn naar Heusden-Zolder, niet om hier aan een nieuwe fase in zijn voetballoopbaan te beginnen, maar wel om te wonen. Samen met zijn vriendin heeft hij in hier bouwgrond gekocht en daar gaan ze op termijn hun droomhuis neerpoten. Het zal nog niet voor meteen zijn want momenteel maakt hij nog het mooie weer bij Wolfsburg en er staan nog enkele clubs in de rij om hem binnen te halen.

de-kijk-van-richie-145

De kijk van Richie

Laat zitten die sigaret ...

jo-claes-wint-gouden-strop

Jo Claes wint Gouden Strop

Auteur Jo Claes – afkomstig van Heusden maar wonend in Leuven – is de winnaar van de Gouden Strop, de prijs voor de beste misdaadroman van het afgelopen jaar. Zoals we eerder al meldden, was hij genomineerd voor zijn boek De mythe van Methusalem. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. Volgens de jury heeft Jo Claes zijn verhaal ‘intelligent, spannend, met veel vaart en beeldend beschreven’. Het gaat over een (…) Lees het hele bericht

het-weer-zomerse-maxima-1

Het weer: zomerse maxima!

Op de langere termijn kan een hogedrukgebied over onze streken opbouwen en met een zuidoostelijke luchtstroming wordt er warme lucht aangevoerd. Er zouden dan zomerse temperaturen ontwikkelen over onze streken. Eer het echter zo ver is, brengen storingen en depressies nog wisselvallig en nat weer.
Vandaag is het evenwel rustig en overwegend droog met opklaringen en wolken. Het wordt echter niet al te warm bij maxima rond 15 graden.
Morgen zijn er opklaringen in de ochtend, maar nadien (…) Lees het hele bericht

buizerd-in-klem

Buizerd in klem

Een ploeg van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is vrijdag opgetrommeld voor een interventie in Beringen. Daar was een buizerd in een klem gevangen. De vogel is voor verzorging mee genomen naar het centrum.

24-uur-lang-beeldhouwen-in-de-academie

24 uur lang beeldhouwen in de academie

In de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten zijn ze sinds vrijdagavond aan hun nieuwste stunt bezig. Het atelier beeldhouwen - in het Heem aan de Schomstraat – is om 18 uur gestart aan een 24 uren-marathon. Tot zaterdagavond 18 uur zijn er kunstenaars aan het werk met boetseren, hout kappen, raku bakken, enz. Ze maken alsmaar nieuwe creaties en ondertussen vinden ook workshops plaats. Directeur Walter Missotten is razend enthousiast over de vindingrijkheid (…) Lees het hele bericht

mini-berenkast-maar-later-een-grote-voor-senioren

Mini-Berenkast maar later een grote voor senioren

Vandaag is in de inkomhal van seniorencentrum De Zandloper een mini-Berenkast geplaatst. Het is een opwarmertje voor de zevende Berenkast die op zondag 18 oktober opent aan de ingang van De Zandloper. Trouwens, waar tot nu toe de Berenkast geplaatst werden in de buurt van scholen of plaatsen waar veel kinderen zijn, komt het zevende exemplaar er op vraag en met steun van de seniorenraad en vzw De Zandloper. De opening zal gepaard gaan met een mooi feest dat net als de kast wordt ondersteund door Cera- Samen investeren in welvaart en welzijn. Maar in afwachting kan al flink geoefend worden met het mini-kastje. (foto Ann Palmans)

springplank-voetbalt-op-kunstgras

Springplank voetbalt op kunstgras

De Vrije Basisschool De Springplank Eversel kan prat gaan op een Limburgse primeur. De 2 voetbalvelden van de lagere school zijn met flinke steun van de oudervereniging aangekleed met tweedehands kunstgrasmatten, afkomstig uit Oslo. Een West-Vlaamse firma gebruikt de school als Limburgs proefproject voor de aanleg van gerecupereerd kunstgras. Kinderen, ouders, leerkrachten en directeur reageren zeer enthousiast. Het kunstgras ligt er trouwens net op tijd om volgende zaterdagnamiddag tijdens het schoolfeest van nabij bekeken te worden.

leerlingen-molenholleke-doen-fietsexamen

Leerlingen Molenholleke doen fietsexamen

De leerkrachten van de 2 zesdejaarsklassen van ‘t Molenholleke namen met 46 leerlingen deel aan het jaarlijkse fietsexamen. Gemeenschapswachten en politie traden op als evaluatoren van de rijvaardigheden van de kinderen. Het parcours door Zolder-Centrum bevatte verschillende rijvaardigheden zoals het correct nemen van een rotonde, voorrang verlenen op een kruispunt en links afslaan. 45 leerlingen doorstonden de test en bewezen zich zelfstandig en correct in het verkeer te kunnen begeven.

mag-het-eens-een-ander-kleurtje-zijn

Mag het eens een ander kleurtje zijn?

Zoals mensen al eens van haarkleur veranderen, zo komen tegenwoordig ook bloemen wel eens met een ander tintje op de proppen. Neem nu deze rododendrons aan de sporthal van Bolderberg. Tien jaar lang gaf hij alleen een blauwe kleur, maar dit jaar geeft hij bloemen in twee kleuren: blauw en rood. (foto Jan Salaets)

24-zakken-zwerfvuil-in-lindeman-halhei-en-cite

24 zakken zwerfvuil in Lindeman, Halhei en Cité

De afgelopen maand ging veel aandacht naar groen en milieu in de wijken Lindeman, Cité en Halhei. Er was eind april al een info- en sensibiliseringsmoment, er werd een wijkkrant verdeeld, de recyclageboom werd in de drie wijken tentoongesteld en toegelicht en er waren de afvalinzamelacties. Kinderen van de taalstimulering gingen samen met buurtbewoners en mensen van Limburgs Landschap op pad. Ze haalden in Lindeman 15 volle vuilniszakken zwerfvuil op, in Halhei waren dat 6 zakken en op de Cité 3.

brochure-wil-handelsproblemen-cite-aanpakken

Brochure wil handelsproblemen Cité aanpakken

Binnenkort verspreidt het gemeentebestuur een brochure met tips voor de handelaars in de Koolmijnlaan. Het gaat om de grootste handelskern met meer dan 125 zaken en 18.000 m² winkeloppervlakte en daarin zit een heel divers aanbod en het is ook het belangrijkste gebied dat een uitstraling buiten de gemeente heeft. Toch zijn er ook heel wat problemen, daarom geeft de brochure de handelaars tips over het gebruik van het Nederlands als handelstaal, een nette omgeving, een etalage met uitstraling, de winkelinrichting, … Maar er wordt ook duidelijk verwezen naar vergunningen waarmee ze in orde moeten zijn op bouwkundig vlak, sociale wetgeving, hygiënische voorschriften, rookverbod, … Dit voorjaar krijgt elke handelaars op de Cité het bezoek van de handelsconsulent van Stebo en een medewerkers van de gemeente, zij brengen de brochure samen met wat uitleg.

alper-unadag-naar-trabzonspor

Alper Unadag naar Trabzonspor

Voetballer Alper Unadag, geboren en getogen in Heusden-Zolder, heeft een contract getekend bij de Turkse topclub Trabzonspor. Unadag is een aanvallende middenvelder. Hij is nog maar 25, maar heeft ondertussen al een hele loopbaan achter de rug. Hij speelde onder meer bij Verbroedering Geel, PSV, Alemania Aken en tot nu toe bij het Turkse Kayserispor. Hij heeft ook in het totaal 8 caps in de Turkse nationale jongerenploegen. Zijn nieuwe ploeg eindigt het seizoen in de Turkse competitie op de 5de of 6de plaats.

camera-moet-sluikstorters-betrappen

Camera moet sluikstorters betrappen

Ook het gemeentebestuur is de vele sluikstortingen in Heusden-Zolder hartsgrondig beu. Daarom wordt een speciale camera aangekocht die vervuilers moet betrappen. Die zullen dan geen verwittiging meer krijgen maar meteen een boete. Het wordt een mobiele, snel verplaatsbare camera die op verschillende manieren zal gecamoufleerd worden zodat niemand hem ziet staan. Hij zal vooral ingezet worden op plaatsen die ‘populair’ zijn bij sluikstorters. Het gemeentebestuur denkt er ook aan om volgend jaar een grootscheepse sensibiliseringscampagne op te zetten.

uitbreiding-blauwe-zone-nog-niet-bijgestuurd

Uitbreiding blauwe zone (nog) niet bijgestuurd

Namens CD&V stelde Annette Palmers het nieuwe reglement voor de blauwe zone in de Guido Gezellelaan in vraag, omdat het in tegenspraak is met het standpunt van alle adviesraden. Het gaat dan onder meer over de parkeerduur die tot 30 minuten zou beperkt worden en beperkt blijft tot één kant van de weg. Het zou ook geëvalueerd worden na 3 maanden. CD&V vreest dat aan één kant van de weg alle parkeerplaatsen permanent zullen bezet blijven. Daarom wil (…) Lees het hele bericht

parkeren-voor-zorgverleners-wordt-niet-gewijzigd

Parkeren voor zorgverleners wordt niet gewijzigd

N-VA-fractieleider An Leyssens diende een voorstel in om het retributiereglement op het parkeren te wijzigen. Thuisverzorgers moeten nu voor € 75 een gemeentekaart kopen om op betaalparkings te mogen staan. N-VA stelt voor om naar analogie met Schaarbeek een speciale kaart af te leveren waarbij een uur mag geparkeerd worden. Hendrik Huyghelier (onafh) zei dat ondertussen het systeem in Schaarbeek vervangen is door een systeem waarbij voor garagepoorten mag geparkeerd (…) Lees het hele bericht

mogen-raadsleden-naar-de-sportraad-of-niet

Mogen raadsleden naar de sportraad of niet?

Tony Lespoix (Vlaams Belang) was verontwaardigd. Hij was gaan luisteren naar de algemene vergadering van de sportraad en kreeg achteraf een brief dat hij daar niet gewenst is. Hij verwees naar het reglement van de adviesraden dat hij op vraag daar mocht aan deelnemen. Volgens schepen van sport Peter Tielens mogen alleen de schepen van sport en de sportfunctionaris daar op vraag aan deelnemen. Fractieleider Jan Jans trad zijn partijgenoot bij en sprak over censuur en dictatuur en kondigde aan dat ze voortaan op de sportraad zullen aanwezig zijn. Voorzitter Marc Swevers vond dat in het kader van de openbaarheid van bestuur raadsleden wel toegang zouden moeten krijgen.

simonne-janssens-vanoppen-levert-badge-in

Simonne Janssens-Vanoppen levert badge in

Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) verbaasde zich over de vermeende inbraakpogingen in het gemeentehuis. Ze voelde zich bespied door het systeem omdat in de gaten kan gehouden welk raadslid waar en hoe lang op welke plaats geweest is. "De burgemeester pleit voor de privacy van de personeelsleden, ik sta ook op mijn privacy en wens dat niet mee te maken. Ik lever dus mijn badge in en zal in de toekomst de personeelsleden wel vragen om dossiers te mogen inkijken." En daarop leverde ze ostentatief haar badge in bij de voorzitter van de gemeenteraad. Burgemeester Borremans wilde niet uitweiden over de zaak, maar zei alleen maar dat er feiten gebeurd zijn vooraf, waarna er een onderzoek is gebeurd.

verklaring-tegen-kinderarmoede-ondertekend

Verklaring tegen kinderarmoede ondertekend

Burgemeester Mario Borremans en OCMW-voorzitter Elke Gijbels hebben vanavond een verklaring tegen kinderarmoede ondertekend. 23 % van de kinderen in de Europese Unnie loopt het risico in de armoede te vervallen. In Heusden-Zolder is de situatie ook allerminst rooskleurig, met een kwart van de kinderen die in armoede start. Eerder al lanceerde de gemeente een kansarmoedebeleidsplan en nu wordt ook gevolg gegeven aan een federale oproep om een verklaring te ondertekenen. Daarin verbinden de gemeentebesturen zich om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de kinderarmoede door de toegang tot de middelen te verbeteren, betaalbare dienstverlening te verstrekken en het recht van kinderen op participatie te bevorderen. De maatregelen worden in de verklaring nog verder geconcretiseerd.

veel-interesse-voor-stahlhelmen

Veel interesse voor Stahlhelmen

De collectie van 44 Stahlhelmen die in alle 44 Limburgse gemeenten - waaronder eentje in de academie van Heusden-Zolder - artistiek bewerkt zijn, genieten op de weide in Bokrijk erg veel belangstelling. Dat heeft ook Jan Leijskens kunnen vaststellen. Nog gratis te bezoeken tot 7 juni, daarna verhuist de collectie naar Halen.

wie-houdt-laurens-vanthoor-van-de-zege

Wie houdt Laurens Vanthoor van de zege?

Organisator SRO vindt al sinds 1999 geregeld de weg naar Circuit Zolder en van 5 tot 7 juni is Stéphane Ratel er weer met de derde manche van de Blancpain Sprint Series, en daarnaast de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, de Duitse DTC ADAC Procar, de RACB GT Parade en de AMG Parade. De Blancpain Sprint Series is één van de toppers van het autoseizoen op Zolder. Het wordt nog extra aantrekkelijk doordat thuisrijder Laurens Vanthoor momenteel leidt in het kampioenschap en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-mei-2015

Vandaag gezien

Gust Put vroeg zich al enkele dagen af wat deze mysterieuze druppel in zijn klimop was. Het is een schuimachtig mengsel, dat blijkt koekoeksspuug te zijn, en dat is dan weer het nest dat gemaakt van de larve van het schuimbeestje. Het schuim is blijkbaar afkomstig uit de plantensappen die de larve opzuigt en waarvan ze de afvalstoffen afscheidt.

tele-onthaal-zoekt-vrijwilligers-1

Tele-Onthaal zoekt vrijwilligers

Tele-Onthaal Limburg is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het is belangrijk om voldoende medewerkers te hebben om 24 uur per dag bereikbaar te zijn. Daarom start in oktober een nieuwe opleiding voor vrijwilligers. Voel je je daarvoor aangesproken? Ben je sociaal voelend en kun je luisteren naar mensen die het moeilijk hebben? Kun je 1 maal per week 4 uren naar Hasselt komen en ben je bereid om ook nachtdiensten te doen ? Dan heeft Tele-Onthaal wellicht zinvol en verrijkend vrijwilligerswerk in petto. Een informatiebrochure kun je aanvragen via het secretariaat tel. 011 22 77 67 of via limburg[!]tele-onthaal.be.

twee-treinen-op-drie-rijden

Twee treinen op drie rijden

De staking van de treinbestuurders is ook bij ons te voelen. Op dit ogenblik rijdt één trein op drie niet tussen Hasselt en Mol (en omgekeerd). Dat kan in de loop van de dag nog veranderen, maar neem best je voorzorgen.

diamanten-bruiloft-met-geschiedenis

Diamanten bruiloft met geschiedenis

Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat Jozef Mullens uit Zonhoven met Josephine Schroyen uit Heusden trouwde in de Heusdense Sint-Willibrorduskerk. Het was meteen de eerste dienst in de gerenoveerde kerk. De kerk was eigenlijk nog niet eens open. Ze was lange tijd gesloten omdat door de voortdurend groeiende bevolking een uitbreiding nodig was. De linkerzijbeuk werd afgebroken en het grote achterdeel werd bijgebouwd. Op 30 mei 1955 werd ze echt in gebruik genomen en in juli 1956 ingezegend. Maar voor Josephine en Jozef schittert het diamant dus vandaag.

een-creatief-feest-aan-de-lindemanse-zee

Een creatief feest aan de Lindemanse zee

Een hele drukte vanmiddag aan het wijkcentrum Lindeman want daar had het wijkfeest Limburg aan zee in Lindeman plaats. De blikvanger was de rondtrekkende caravan met vuurtoren maar echt centraal stonden de kinderen. Zij konden zich creatief uitleven aan knutselen met afvalmaterialen, blokken, kleren, … maar net zo goed fairtrade hapjes maken, en onder leiding van Kundabuffi leerden ze onder meer djembé spelen, … en Kundabuffi gaf ook nog een optreden. De meesten hadden dan ook spijt dat de middag om was. (meer foto’s van Marina Poelmans)

2-motards-zonder-handschoenen-betrapt

2 motards zonder handschoenen betrapt

Van 27 april tot 25 mei nam de ook de politie van Heusden-Zolder deel aan de provinciale verkeersthema-actie 'motorrijders'. Tijdens het preventieve luik werden 2 motorscreenings georganiseerd waarbij zowel theoretische kennis als praktische rijvaardigheden aan bod kwamen. Tijdens het repressieve luik zijn 3 inbreuken vastgesteld: 2 motards reden zonder de verplichte handschoenen en 1 bestuurder reed met een niet-verzekerde motorfiets. Zijn tweewieler werd in beslag genomen en getakeld. Vandaag heeft de gouverneur de volgende thema-actie aangekondigd. De komende periode zal vooral gekeken worden naar het gebruik van parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

onderzoek-naar-inbraak-in-viversel

Onderzoek naar inbraak in Viversel

De bewoner van een huis aan de Pleinstraat in Viversel heeft vanmorgen kort over 11 uur de politie gebeld met de melding dat hij een dief had betrapt, er zou ook een confrontatie zijn  geweest. De politie onderzoekt de zaak verder, daarbij werd een robottekenaar ingeschakeld die op basis van de beschrijvingen van de bewoner de dader probeerde te schetsen.

vandaag-gezien-27-mei-2015

Vandaag gezien

De provincie doet samen met gemeentebesturen, bedrijven en particulieren heel wat inspanningen om bijen en andere honingverwerkers meer levenskansen te geven. De bijenvolken hebben de afgelopen jaren immers zware verliezen geleden. Degene die er nog zijn, hebben het dezer dagen druk. (foto Marcel Gybels)

hele-ochtend-problemen-op-e314-door-ongevallen

Hele ochtend problemen op E314 door ongevallen

Vanmorgen hebben verschillende ongevallen de ochtendspits op de E314 tussen Genk en Heusden-Zolder flink bemoeilijkt. Rond half 9 botsten bij afrit 28 Heusden-Zolder drie auto's en een lichte vrachtwagen. Dat ongeval veroorzaakte een lange file tot in Houthalen, daar botsten opnieuw twee auto's. Toen op beide plaatsen de wrakken auto's getakeld waren, was er weer een ongeval bij afrit Heusden-Zolder. Maar tegen de middag waren alle problemen opgelost.

zwembad-terlaemen-neemt-aanloop-naar-zomer

Zwembad Terlaemen neemt aanloop naar zomer

Akkoord, het is nog een beetje fris buiten, maar de weersvoorspelling beginnen stilaan zomerse gedaanten aan te nemen, en dus mogen ze op Terlaemen stilaan het openluchtzwembad en omgeving in orde gaan maken. Het gaat open op zaterdag 20 juni en blijft toegankelijk tot 30 augustus, in principe dagelijks van 12 tot 19u30. Dat geldt ook voor de mini-golf. De toegang kost € 3. Je kunt het ook allemaal volgen op de nieuwe Facebookpagina.

budget-ook-meerderheid-blijft-bij-cijfers

Budget: Ook meerderheid blijft bij cijfers

De welles-nietes spelletjes over de financiële toestand van Heusden-Zolder zoals die vorig jaar in december al werden ingezet, blijven voortduren. Schepen van financiën Peter Tielens blijft vasthouden aan het cijfer van een schuld van 43 miljoen tegen 2019, zoals het ook vermeld staat in de tabellen van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Hij zegt dat de N-VA foutieve gegevens hanteert, en niet-opgenomen en gedeeltelijk opgenomen leningen meetelt. Ook spreekt hij over een 'begeleidende aanbeveling met betrekking tot de korte termijnfinanciering' en niet over 'op de vingers tikken' door het ABB, dat voor de rest het budget en meerjarenplan wel goedkeurde.

hoe-ziet-de-toekomstige-winkel-eruit

Hoe ziet de toekomstige winkel eruit?

Verschillende handelaars en lokale ondernemers luisterden gisteravond in Muze geboeid naar een uiteenzetting van trendwachter Herman Konings. Centraal daarin stond dat ze zich niet moeten ongerust maken dat hun handelszaken zullen verdrongen worden door e-shops, maar dan zullen ze hun eigen winkels of horecazaken wel meer belevingswaarde en –ruimte moeten geven. In de praktijk moet ieder dat uiteraard voor zichzelf of zijn eigen zaak bekijken. (foto’s Danny Tielens)

morgen-ligt-lindeman-aan-zee

Morgen ligt Lindeman aan zee

Het regent de afgelopen dagen en weken evenementen in Heusden-Zolder en morgen namiddag staat Lindeman centraal. Het lokale wijkcentrum organiseert immers samen met de provincie ‘Limburg aan zee” voor ouders en kinderen. Dat is een groot wijkfeest met workshops, muzikale verhalen en lekkere fairtradehapjes. Van 14 tot 15 uur neemt Kundabuffi iedereen mee in het muzikale verhaal van ‘Moeder Aarde’, iedereen maakt samen muziek en leert zo dat we goed voor de aarde moeten (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-mei-2015

Vandaag gezien

Er wordt dezer dagen veel poeha gemaakt over het nieuwe leven in de verschillende dierentuinen, maar ondertussen zag in een Heusdense weide dit veulentje ook het levenslicht, in alle stilte maar even schattig. (foto Christina Put)

les-soeurs-in-eerste-pop-up-store-in-hasselt

Les Soeurs in eerste pop-up store in Hasselt

Tegenwoordig is het al pop-up wat de klok slaat. Alleen Hasselt – dat zich toch als één van dé winkelsteden van Vlaanderen wil profileren – hinkt wat achterop. Er zijn immers weinig mogelijkheden voor flexibele contracten voor tijdelijke huur : prijzen, voorwaarden en administratie maken het omslachtig en duur om een handelspand voor enkele maanden te bezetten. Maar de zusjes Jules, Kay en Clio Hendrickx uit Heusden-Zolder van het juwelenlabel Lees het hele bericht

zebrapad-in-bolderberg-bijgeschilderd-voor-examen

Zebrapad in Bolderberg bijgeschilderd voor examen

Na een voorbereidende oefenles met de wijkinspecteur legden 34 leerlingen van het vierde leerjaar van Vrije Basisschool Bolderberg het voetgangersexamen af. De kinderen kregen een aantal voetgangerssituaties voorgeschoteld die ze op een reglementaire manier moesten oplossen. Er bleek wel een probleem met de slechte toestand van de verkeersmarkeringen aan de rotonde in het algemeen en met de zebrapaden in het bijzonder. De gemeentelijke werkplaatsen hebben daags voor het examen de (…) Lees het hele bericht

tolkien-expo-loopt-nog-tot-einde-juni

Tolkien-expo loopt nog tot einde juni

De expo rond J.R.R. Tolkien in de bibliotheek loopt nog tot einde juni. Je wordt er onder gedompeld in een wereld van Fantasy en merkwaardige figuren. Blikvanger is zeker de grote draak Smaug, daarnaast zijn er de workshops en andere activiteiten, waarbij The Hobbit nooit ver weg is. (foto’s Julien Maebe)

delalieux-combineert-united-en-houthalen

Delalieux combineert United en Houthalen

In het basketbal speelt Jonas Delalieux volgend seizoen opnieuw voor Houthalen, en dat na één seizoen bij Lommel. Jonas blijft uiteraard ook bij eersteklasser Limburg United aan de slag, maar zoals wel meer jongeren daar combineert hij dat met een lager geklasseerde club. Dat moet hem meer speelgelegenheid geven.

techniek-doet-vanthoor-de-das-om

Techniek doet Vanthoor de das om

In het Britse Silverstone is Laurens Vanthoor samen met zijn teamgenoten Robin Frijns en Jean-Karel Vernay op de tweede plaats geëindigd in de manche voor het Europees kampioenschap uithouding. Hun Audi kampte met technische problemen waardoor ze niet voluit voor de zege konden gaan. Jongere broer Dries Vanthoor werd ook op Silverstone 17de en 9de in de twee races voor de Formule Renault 2.0.

oppositie-stelt-parkeermaatregelen-in-vraag

Oppositie stelt parkeermaatregelen in vraag

Het ziet ernaar uit dat op de gemeenteraad donderdag een hartig woordje zal gesproken worden over het parkeren in Heusden-Zolder, want zowel N-VA als CD&V hebben bijkomende punten daarover ingediend. De N-VA vraagt de opheffing van het retributiereglement dat eind april werd goedgekeurd en legt een nieuw reglement voor dat op 1 juni zou moeten ingaan. CD&V heeft zware bedenkingen bij de uitbreiding van de blauwe zone in Heusden-Centrum, omdat de adviezen van verschillende raden niet gevolgd worden en omdat zowel de blauwe zone langs ene zijde van de Guido Gezellelaan als de beperking tot een half uur niet zouden kloppen met de realiteit.

kwb-bolderberg-op-bezoek-in-duitsland

KWB-Bolderberg op bezoek in Duitsland

De KWB van Bolderberg maakte van het verlengde weekend gebruik om een uitstap Duitsland te maken. Daar verkenden ze Wallendorf. Jan Leijskens had zijn fototoestel in aanslag.

galatasaray-supporters-vieren-kampioenstitel

Galatasaray-supporters vieren kampioenstitel

Galatasaray is de nieuwe Turkse voetbalkampioen. Galatasaray won eerder al zijn match en vanavond kwam eerste achtervolger Fenerbahçe niet verder dan 2-2 bij Basaksehir. Met nog één speeldag te gaan kan Galatasaray niet meer bijgehaald worden. Meteen na het laatste fluitsignaal vanavond kwamen de rood-gele supporters naar buiten op de Koolmijnlaan, het is trouwens al langer geweten dat deze club de grootste aanhang heeft in Heusden-Zolder. Er werd gedanst en gezongen, gescandeerd en een aantal auto’s reed toeterend rond. Er werd wat vuurwerk afgestoken en de straat was korte tijd geblokkeerd. Het feest duurde nog een hele tijd voort. (meer foto’s)

aperitiefconcert-in-eversel

Aperitiefconcert in Eversel

In Eversel organiseerden de Femmadames hun jaarlijkse aperitiefconcert. De sfeer zat er al snel in en daar was het optreden van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden uit Zolder niet vreemd aan. (foto Rita Vanhove)

academie-gaat-24-uur-beeldhouwen

Academie gaat 24 uur beeldhouwen

Het grote ‘Hoera Feest!’ aan kasteel Meylandt ligt nog maar pas achter de rug – de expo loopt nog tot eind deze maand – en de jarige academie pakt alweer uit met een nieuwe stunt. Volgend weekend wordt een 24 uren marathon gehouden in het atelier beeldhouwkunst in de Schomstraat (Het Heem). Ze beginnen eraan op vrijdagavond 29 mei om 18 uur en gaan non-stop door tot zaterdagavond 18 uur. Dag en nacht is (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-mei-2015

Vandaag gezien

Een kronkelige varen in de zon. (foto Jan Leijskens)

senioren-fietsen-naar-peer

Senioren fietsen naar Peer

We hadden het hier eerder al over de wekelijkse fietstochten van OKRA. Wel, vandaag is het voor iedereen een vrije dag, daarom deze tip. Straks om 13u15 verzamelen ze zoals iedere maandag aan de bib en er staat een trip naar het Lindehof in Peer over 40 km op het programma. Deelnemers zijn zowel op de gewone als met de elektrische fiets welkom. De wegkapiteins zorgen onderweg voor de veiligheid. (foto Karel Smeets)

zelfs-de-kleinsten-dansen-op-boekt-feest

Zelfs de kleinsten dansen op Boekt Feest

Ronduit schitterend weer vandaag en dus was het een vol huis voor de derde dag van Boekt Feest. Deze familiedag – met nadruk op animatie voor de kinderen – is altijd het hoogtepunt van drie dagen dorpsfeest. Er was heel wat te beleven, onder meer werd vandaag nog gevoetbald. Daarnaast was orgeldraaier Julien Maebe present, en hij gaf zijn Boekter collega-dorpsraadvoorzitter Jos Tielens meteen een spoedopleiding, … dat belooft voor de toekomst. De jeugdharmonie van de Zolderse harmonie De Ware Vrienden hadden speciaal voor deze gelegenheid een 10-tal werken ingeoefend. En dat de muziek aansloeg, bleek uit het feit dat zelfs de kleinsten mee dansten. (meer foto's)

14-eerste-communicanten-in-heusden-centrum

14 eerste communicanten in Heusden-Centrum

Vandaag hebben in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden-Centrum 14 kinderen hun 1ste communie gedaan. Het zijn Lisa Swinnen, Hanne Pennings, Maud Bruyninckx, Nica Breugelmans, Alissa Vertongen, Elise Desmaret, Margaux Kaelen, Valentino Petrosillo, Cisse Vanpol, Louis Ceyssens, Celia Rubio, Kobe Vanhoudt, Renske de Vries, Yenne Maes. Ze werden begeleid door de juffen Maria, Inge en Ann.

annick-en-steve-beste-schutters-bij-sint-jacobus

Annick en Steve beste schutters bij Sint-Jacobus

De klepschuttersgilde St. Jacobus in Eversel hield vandaag haar jaarlijkse koningsschieting. Het werd een spannende strijd waarbij Annick Driessens zich tot koningin schoot en Steve Claes zichzelf tot koning wist te schieten. Ze werden gepast gehuldigd door de andere gildeleden. (foto Eric Lefèbvre)

547-fietsers-voor-de-weyerkesgordel

547 fietsers voor de Weyerkesgordel

Ook al werden de vroegere Weyerkesfeesten onder de noemer BijZolder in een totaal nieuw kleedje gestoken en een maand vroeger op de kalender gezet, de Weyerkesgordel blijft een vaste waarde. Deze fietstocht over 3 verschillende afstanden is vandaag al voor de 16de keer georganiseerd en in Zolder en Beringen namen in het totaal 547 fietsers de start. Wie de 75 of 110 km aandurfde, kwam ook langs het nieuwe dienstencentrum Groenhoef in Schoonderbuken bij Scherpenheuvel. En iedereen verzeilde uiteraard in het straatkunstenfeest. (foto Jos Coels)

bijzolder-geeft-nieuwe-impuls-aan-weyerkesfeesten

BijZolder geeft nieuwe impuls aan Weyerkesfeesten

De voormalige Weyerkesfeesten zijn in een totaal nieuw kleedje gestoken. Het begon vrijdagavond al met een druk bijgewoonde Q-Party en vandaag ging het verder met het straatkunstenfestival ‘BijZolder’. Daarvoor zakten veel bezoekers naar de Domherenstraat af en die kregen er een gevarieerd programma geserveerd met troubadours, vertellers, drumbands, workshops, … entertainment, goed voor een glimlach of heel wat meer, … en dat zowel voor oud als voor de jongsten. Tussendoor (…) Lees het hele bericht

eerste-geef-en-ruilfeest-een-succes

Eerste Geef- en Ruilfeest een succes

Heel wat mensen genoten vanmiddag onder een stralende zon van het eerste Geef- en Ruilfeest aan in het Weyerkesbos. Het Huis van het Kind en de dienst welzijn van de gemeente organiseerden dit feest in de week van de opvoeding. Kinderen konden er speelgoed en babyspullen ruilen. Er was animatie met een schminkstand en De Berenmobiel, de ouders vonden er heel wat informatie rond opvoeden. Het was een geldloos evenement. Buurtbewoners maakten gebak met fairtrade-ingrediënten, dat gratis kon geproefd worden aan het geefbuffet. (foto’s Gerlinde Gilissen)

leerlingen-heideland-zijn-filmsterren

Leerlingen Heideland zijn filmsterren

Samen met nog drie andere scholen werd in BOGO! Heideland Viversel het ‘groot worden feest’ georganiseerd. Dat is het allereerste Lentefeest van de vrijzinnige jeugd voor het buitengewoon onderwijs, uniek in Limburg ook. Zo kregen ook de leerlingen die op school niet confessionele zedenleer volgen de kans om samen met ouders en familie op een feestelijke en waardevolle manier hun overgang van kind naar jongvolwassene in groep te vieren. Elk kind kon zijn talenten tonen aan een (…) Lees het hele bericht

waterlek-in-de-bieststraat

Waterlek in de Bieststraat

In de Biesstraat is vanochtend vroeg een lek in de waterleiding ontstaan, daardoor stond een deel van de straat onder water. De hulpdiensten werden kort voor 7 uur verwittigd. De brandweer kwam ter plaatse en technici van de watermaatschappij kwamen het lek herstellen.

wordt-het-gemeentehuis-binnenkort-bestormd

Wordt het gemeentehuis binnenkort bestormd?

Samen met een viking-team nam schepen Robin Stroobants gisteren deel aan de Fisherman’s Friend StrongmanRun. Zouden ze zich voorbereid hebben op een bestorming van het gemeentehuis om daar de bevoegdheden terug te veroveren? Naast zijn stoere strijdmakkers kan Robin zich als schepen van wagenpark in ieder geval nog versterken met een stormram of vikingsnek, hoewel dat laatste niet veel verder dan de haven van Genenbos zal komen …

lopen-en-wandelen-tegen-kanker

Lopen en wandelen tegen kanker

Op de sportvelden van Kiewit wordt van gisterenmiddag tot deze namiddag de ‘Levensloop’ ten voordele van de Stichting tegen Kanker gehouden. Daarin wandelen of lopen 43 teams 24 uur lang, met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen. Daarbij ook één team uit Heusden-Zolder: Q-BUS architecten. Gisteravond was er een sfeervol moment met een kaarsenketting over de hele piste ter nagedachtenis van de familie, vrienden en kennissen die de strijd verloren hebben. Er daagden ook heel wat supporters en sympathisanten op. (foto’s Kurt Vanvelk)

n-va-cijfers-gemeente-blijven-onvolledig

N-VA: cijfers gemeente blijven onvolledig

De N-VA Heusden-Zolder blijft bij haar standpunt dat Heusden-Zolder in 2019 zal eindigen met een openstaande schuld van meer dan 72 miljoen euro. De partij reageert daarmee op de cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur waarin een schuld van 43 miljoen wordt vooropgesteld. Maar volgens de partij bevat het document TM2 alleen financiële schulden op lange termijn, terwijl in het meerjarenplan 2014-2019 ook inkomsten zijn voorzien door de opname van kortlopende financieringen voor (…) Lees het hele bericht

fietsers-moeten-voetgangers-worden

Fietsers moeten voetgangers worden

De afsluiting van de spoorwegovergang in de Merelstraat voor auto's en de omleidingsaanduiding voor de fietsers, zou misschien de indruk kunnen wekken dat voetgangers nog wel door mogen ... dat is ook zo, fietsers kunnen dus afstappen en dan worden ze voetgangers. Het bord C3 verbiedt de doorgang aan bestuurders. Maar voetgangers moeten wel dubbel uitkijken want het kan er levensgevaarlijk zijn.

een-heel-weekend-keramiekkunst-kijken

Een heel weekend keramiekkunst kijken

Keramiekliefhebbers kijken zich dit weekend de ogen uit op Bovy tijdens de keramiek driedaagse. Kunstenaars uit verschillende disciplines tonen er hun werk en enkelen maken ter plaatse hun creaties. Vandaag nog tot 18 uur en ook morgen maandag nog van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis. (foto’s Davy Neuteleers)

we-two-heeft-nog-vele-jaren-te-gaan

We Two heeft nog vele jaren te gaan

Een bomvolle tent en dikke ambiance zaterdagavond in de Muzeschouwburg voor het verjaardagsconcert van We Two. Tegelijk stelden Rocco en Arthuro hun jubileum-CD The Godfathers voor, begeleid door muzikanten en zangeressen waar ze vaker mee op het podium stonden. De party liep uit tot diep in de nacht. (foto’s Lenscollectief)

vandaag-gezien-23-mei-2015

Vandaag gezien

We dachten dat de formule 1-bolides dit weekend in Monaco aan het racen waren, maar blijkbaar heeft iemand een defect exemplaar aan de glasbollen op het Koning Boudewijnplein gedumpt. Daar lag zaterdag trouwens ook weer allerlei ander afval. Om moedeloos van te worden. (foto Julien Maebe)

dorpsbarbecue-brengt-boektenaren-samen

Dorpsbarbecue brengt Boektenaren samen

Eén van dé succesnummers op Boekt Feest is altijd de dorpsbarbecue waar honderden Boektenaren de inwendige mens komen versterken, en tegelijk de vaste materie doorspoelen met een pintje of een product van de ‘Bubbels- en Wijnbar’. De weersvoorspellingen zijn goed voor morgen, dan heeft de traditionele familiedag plaats, het hoogtepunt van het weekend. (foto’s Julien Maebe)

afscheid-van-koninklijke-vrijheid-zolder

Afscheid van Koninklijke Vrijheid Zolder

Voor voetbalclub Koninklijke Vrijheid Zolder was het vanavond eentje waar gemengde gevoelens naar boven kwamen, het was het afscheidsfeest van de club. Enerzijds was er trots op de spelers dat ze tot de laatste wedstrijd zijn blijven strijden en dat ze ook nog eens de promotie naar tweede provinciale afdwongen. Anderzijds was het voor velen een moeilijke avond omdat precies op een sportief hoogtepunt afscheid genomen werd van een belangrijk stuk Zolderse voetbalgeschiedenis. Een pijnlijk afscheid in schoonheid. Er werd dan ook hulde gebracht aan de bestuursleden en andere vrijwilligers die jarenlang het voetbal mogelijk maakten bij Vrijheid. De spelers zwerven na vandaag uit over verschillende clubs in de regio en Vrijheid belandt met andere clubs in de voetbalherinneringen van Heusden-Zolder. (foto Kenneth Poelmans)

boektenaren-speelden-voetbal-en-petanque

Boektenaren speelden voetbal en petanque

Vanmiddag stond Boekt Feest in het teken van het sportieve: er was een voetbaltornooi om een ingekrompen terrein, er was een petanquewedstrijd, anderen kozen voor een spelletje kaart of om gewoon wat te soezen. Immers, gisteravond was het een flink muzikaal feestgedruis in de grote tent. It goede bron vernamen we dat pas om half 6 vanochtend de laatste fuifnummers hun bed probeerden terug te vinden. In de vooravond werd dan de traditionele dorpsbarbecue aangestoken. (meer foto’s)

geert-maes-is-de-strongman-in-de-run

Geert Maes is de StrongMan in de run

De Fisherman’s Friend StrongMan Run op en langs Circuit Zolder is een heus spektakelstuk geworden, maar dat weet je natuurlijk vooraf bij dit evenement. 2453 deelnemers namen de start. De lucht dreigde constant, maar zelfs zonder regen konden de deelnemers zich niet droog houden. Het spectaculaire parcours van zowat 17 km was voorzien van zware hindernissen en water en schuim speelden daarbij ook een rol. De deelnemers kwamen uit een groot deel van Europa. Winnaar werd Geert Maes uit Lommel in 1u en 56 seconden. Leerkracht Sam Geerits van het Sint-Franciscuscollege leverde een geweldige prestatie met een 13de plaats en de eerste inwoner van Heusden-Zolder was Jimmy Bartels als 17de. Peter Crespi werd 59ste, Bilal Sozer 72ste en Christoph Declerck 74ste.(alle uitslagen)
(meer foto's van Kurt Vanvelk)

we-two-is-er-helemaal-klaar-voor

We Two is er helemaal klaar voor

Na een laatste repetitie gisteravond is We Two helemaal klaar voor de viering van zijn 35ste verjaardag en de voorstelling van een CD met 13 toppers uit de pop- en rockgeschiedenis. Tijdens de repetitie kregen Rocco en Arturo alvast de steun van Gema Lopez, Johan Schroyen en Belinda Daniëls. Het concert is uitverkocht, maar goed nieuws want om 22 uur is iedereen nog welkom op de gratis after party in het Muzecafé met The Soul Messiahs, die brengen eigen groovy werk en parels uit de Motown- en soulmuziek. Het feest zal nog tot in de vroege uurtjes doorgaan want DJ Lena tovert swingende dansmuziek uit haar platenkoffer.

muzikale-opening-van-tolkien-project

Muzikale opening van Tolkien-project

In de bibliotheek is vanmorgen het Fantasy-project geopend, de komende dagen en weken staat alles in het teken van auteur Tolkien en zijn fantasierijke boeken. Vanmorgen werd de bijhorende tentoonstelling op een zeer originele manier geopend, met de Koninklijke Harmonie De Heidegalm die werk uit Lord of the Rings live kwam spelen. Voor de vaste krantenlezers op zaterdagochtend was het even opkijken, maar het werd door zowat iedereen erg gesmaakt. De allerjongsten keken en luisterden met de grootste verbazing. (meer foto’s van Julien Maebe)

het-weer-rustig-voorjaarsweer

Het weer: rustig voorjaarsweer

Een zwakke storing schuift over onze streken met veel wolken en in mindere mate neerslag. Na een dagje met meer zon en hogere maxima, domineren koele luchtstromingen opnieuw het weerbeeld. Het blijft wel meestal droog en de wind is niet al te krachtig, het wordt rustig voorjaarsweer.
Vandaag zorgt een storing voor veel bewolking met soms een drupje motregen, maar meestal is het droog. In de late namiddag zijn er enkele opklaringen mogelijk. Maxima rond 18 graden.
Morgen is er flink (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-144

De kijk van Richie

Ook Richie zit te popelen voor de finale van het Ero ... euh Eurovisiesongfestival.

huis-peter-balette-versierd

Huis Peter Balette versierd

De landstitel van AA Gent blijft niet ongemerkt in Heusden-Zolder. Sympathisanten hebben de woning van hulpcoach Peter Balette een blauw-wit kleurtje gegeven met ballonnen en linten. (foto's Julien Maebe)

eversel-herdenkt-pater-beckers

Eversel herdenkt pater Beckers

Op 30 mei is het precies 50 jaar geleden dat pater Jef Beckers in Congo werd vermoord, dat wordt volgende week zaterdag in Eversel herdacht. Jef Beckers werd geboren in 1916 in de toenmalige Langstraat, nu de Pater Beckersstraat. Na zijn middelbare studies trad hij in bij de Kruisheren in Diest,. Twee jaar na zijn priesterwijding vertrok hij in 1945 naar de missies in Kongo. 20 jaar lang trok hij rond in de brousse, hij bezat alleen een stoel en een tafel, een pijp en een koffiepot. Duizenden (…) Lees het hele bericht

boeiende-dag-voor-eersteklassers-van-boekt

Boeiende dag voor eersteklassers van Boekt

De 39 leerlingen van de eerste klasjes van de juffen Annemie en Marijke van de Vrije Basisschool Boekt hadden vandaag een spannende schooluitstap. De twee klassen brachten wisselend een bezoek aan Het Berenhuis en de brandweer. Ze picknickten in De Berentuin en gingen vanmiddag spelen in de speeltuin van de sporthal.

spoorwegen-2-weken-langer-dicht

Spoorwegen 2 weken langer dicht

De firma die in opdracht van Infrabel wegenwerken uitvoert aan de spoorwegovergangen in de Merelstraat en de Gompartsstraat, heeft andere richtlijnen gekregen van de spoorwegmaatschappij. De werkzaamheden zullen daardoor twee weken langer duren en dat heeft zijn gevolgen voor het verkeer. De overweg in de Gomparsstraat blijft daardoor dicht tot 19 juni (in plaats van 5 juni) en in de Merelstraat blijven de slagbomen naar beneden tot 3 juli (in plaats van 19 juni). Dat betekent dat tussen 26 mei en 19 juni beide overwegen samen dicht zijn waardoor het verkeer via de Koerselsebaan moet omrijden.

leerlingen-in-berkenbos-krijgen-fietsdiploma

Leerlingen in Berkenbos krijgen fietsdiploma

In de omgeving van de Vrije Lagere School Berkenbos had het fietsexamen plaats. 22 laatstejaars legden op de speelplaats onder leiding van de plaatselijke KWB eerst een fietsbehendigheidsparcours af. Vervolgens werd in de buurt een parcours gefietst met verschillende verkeerssituaties zoals het opvolgen van de bevelen van een verkeersagent. 22 leerlingen werden door politie, gemeenschapswachten en KWB-leden begeleid en beoordeeld. Ze slaagden en kregen een fietsdiploma.

uitverkocht-verjaardagsfeest-van-we-two

Uitverkocht verjaardagsfeest van We Two

Rocco di Turi en Arturo Belline zijn jarig, ze worden 35 jaar … Niet zijzelf natuurlijk maar wel We Two, de naam waarmee ze ondertussen als duo in alle contreien beroemd zijn geworden. Ze vieren dat morgen in de schouwburg van Muze met een live-concert waarop ze hun CD voorstellen. Ze laten zich omringen door gitarist Marco Cirone, pianist David Demuynck en drummer David La Mela. Nadien volgt een afterparty in het Muzecafé met The Soul Messiahs en daarna draait dj Lena. Het is uitverkocht, Rocco en Arturo zijn nu eenmaal populair.

de-trein-der-traagheid-2

De trein der traagheid

Hier wordt soms wel eens gemopperd omdat te treinen te kort zijn, of omdat ze te traag zijn. Marcel Peeters spotte in de Provence deze rupsen die er wel in slagen een lange trein te vormen. Weliswaar een zeer trage.

2-fabiola-en-pat-krimson-feesten-met-wieze-boys

2 Fabiola en Pat Krimson feesten met Wieze-Boys

Het heeft het afgelopen seizoen uitstekend gedraaid bij de vk Wieze-Boys. De beker werd binnengehaald en tot op het laatst sprak de ploeg haar woordje mee in de titelstrijd. De club heeft een goede werking en is sinds jaar en dag één van de vaste waarden in het liefhebbersvoetbal, al 45 jaar ondertussen. Die verjaardag gaat niet ongemerkt voorbij en wordt vanavond gevierd met stevige party. Op de affiche Outback, 2 Fabiola en Pat Krimson. Er zal dus geswingd worden. Alles heeft plaats in een verwarmde tent met vloer op de Ubbelvelden in Boekt. Tickets kosten € 12 aan de kassa en het begint om 21u30.

peter-balette-is-kampioen-met-de-buffalo-s

Peter Balette is kampioen met de Buffalo's

AA Gent is kampioen. De Buffalo’s versloegen vanavond Standard met 2-0 en kunnen niet meer bijgehaald worden. De eerste landstitel in hun geschiedenis waar onze dorpsgenoot en hulptrainer Peter Balette ook flink de hand heeft in gehad. Meteen na het eindsignaal is Peter, net als de spelers, de staf en zowat heel Gent uit het dak gegaan. Dat zal wellicht een groot deel van de nacht doorgaan. Het is dan ook nog onduidelijk wanneer Peter met zijn titel op zak op het thuisfront zal arriveren. Proficiat! (foto Buffalozone.be)

daar-gaat-dus-ons-geld-naar-toe

Daar gaat dus ons geld naar toe

Niets zo handig als tegenwoordig je kleding online bestellen bij de beroemde Z...-firma. En dan haal je het pakje gewoon af bij de post, opent het aan de deur en gooit de verpakking op de stoep. Gemiddeld kost de opruiming van zwerfvuil in de Vlaamse gemeente 9,60 euro per inwoner. Voor alle duidelijkheid, een andere klant bracht dit weer binnen in de post waar de verpakking in de container werd gedumpt, want de bestemmeling was er vakkundig uit gescheurd.  De week van de opvoeding zou eerder voor sommige volwassenen moeten dienen.

een-dank-je-wel-voor-de-opvoeding

Een dank-je-wel voor de opvoeding

In de ‘week van de opvoeding’ bedacht de gemeentelijke basisschool Beekbeemden een verrassingsdag voor de ouders. Toen ze hun kinderen kwamen ophalen, werden ze onthaald met een rode loper en feestbogen. 'Opvoeden doen we samen en we doen het goed! Proficiat!' was de slogan. De ouders kregen ook een ‘dank je wel-kaartje’ van hun kinderen. Die hadden nog 120 extra kaartjes gekleurd voor anderen die hen begeleiden bij het ‘groot worden’: grootouders, buren, jeugdleiding, … (foto’s An Vanoppen)

53-slagen-in-fietsexamen-in-heusden

53 slagen in fietsexamen in Heusden

Ook in de vrije lagere School De Brug werd een fietsexamen afgenomen van de laatstejaars. Leerkrachten, gemeenschapswachten en politie planden een parcours in het drukke centrum van Heusden waarbij de leerlingen in het echte verkeer werden beoordeeld op hun fietsvaardigheden. Liefst 53 zesdejaars doorstonden de fietstest en bewezen op een zelfstandige en veilige manier met de fiets naar school te kunnen rijden.

fietsgemeente-we-zitten-nog-op-schema

Fietsgemeente: we zitten nog op schema

Met vandaag nog exact een maand te gaan in de verkiezingen van fietsgemeente, staat Heusden-Zolder nog comfortabel op kop in de categorie middelgrote gemeenten. We telden vandaag 797 stemmen, dat is 333 meer dan de tweede Kontich, en op korte afstand daarachter Deinze. De overwinning is evenwel nog lang niet binnen, we zullen deze kloof verder moet uitdiepen en vooral een goed eindoffensief moeten voorbereiden. Hier kun je stemmen.

inbraak-in-auto-2

Inbraak in auto

Een inwoner van Heusden-Zolder is gisteren het slachtoffer geworden van een inbraak in zijn auto. Hij is de feiten gisteravond bij de politie gaan afgeven.

wist-je-dat-43-miljoen-schuld-in-2019

Wist je dat ... 43 miljoen schuld in 2019

Volgens het Agentschap Binnenlands Bestuur zal Heusden-Zolder aan het einde van 2019
43 258 040 euro schulden hebben. Eerder woedde over dat cijfer een felle discussie in de gemeenteraad, ook al omdat er een softwarefout in het document daarover (TM2) was geslopen. Schepen van financiën Peter Tielens hield toen vol dat de schuld tegen 2019 42 958 040 euro zou bedragen, terwijl de N-VA het op 72 650 409 euro hield.

vandaag-gezien-21-mei-2015

Vandaag gezien

Dat heeft dat een groen gebied, op de grens van Heusden en Koersel. (foto Eric Lefèbvre)

ook-weyerkesgordel-een-maand-vroeger

Ook Weyerkesgordel een maand vroeger

Vroeger vielen de Weyerkesfeesten einde juni, maar doordat ze nu vervangen zijn door BijZolder en ook ruim een maand eerder plaatsvinden, is ook de Weyerkesgordel naar voor geschoven. Die fietstocht is ondertussen een klassieker geworden met telkens enkele honderden deelnemers. Maar het parcours is voor dit jaar ook vernieuwd. De afstanden zitten nog altijd op 35, 75 of 105 km. Vertrekken kan zondag tussen 8 en 15 uur in de Domherenstraat 3 in Zolder of de Hekstraat 84 in Beringen. Deelnemen kost € 4 maar daarmee maak je ook kans om een sportieve fiets te winnen.

zaterdag-strongmanrun-op-circuit-zolder

Zaterdag StrongmanRun op Circuit Zolder

Zaterdag heeft op Circuit Zolder weer de Fisherman's Friend StrongmanRun plaats. Ook voor de editie 2015 worden weer een massa deelnemers verwacht die zich op en naast het circuit tot het uiterste zullen geven. Ook nu zullen ze weer geconfronteerd worden met loodzware proeven. De organisatie is dit jaar overgenomen door Golazo. Er is een parcours uitgetekend van liefst 17 km lang met een 17-tal hindernissen. Die vergen het uiterste van de deelnemers op het vlak van lopen, klimmen, springen, kruipen, water en andere onaangename hinderpalen overwinnen. Deelnemers kunnen individueel meedoen of in team van maximaal 10, dan wordt de ploegenrangschikking opgemaakt op basis van de resultaten van de eerste 7. Inschrijven kan nog altijd ter plaatse. De run wordt om 15 uur op gang geschoten.

kapel-op-de-voort-krijgt-kiezellaag

Kapel op de Voort krijgt kiezellaag

Enkele inwoners van de Zolderse Voort zijn volop aan het werk rond de kapel. Ze leggen er een kiezellaag aan, die moet helpen om het extra-werk aan gras en onkruid te beperken. Daarvoor is 40 ton kiezel geleverd. Gisteren is al een eerste deel verspreid, zaterdagvoormiddag tussen 10 en 12 uur wordt de rest gedaan. De noeste helpers hopen dat dan nog wat helpende handen met een schop, kruiwagen en veel goesting langskomen, zij zetten alvast de drank klaar.

volop-kinderpret-in-de-bark

Volop kinderpret in De Bark

Rode Kruisopvangcentrum De Bark organiseerde vandaag weer een kinderfeest. Dat is een leuke spelnamiddag voor kinderen tussen 6 en 12 die allerlei spelletjes kunnen spelen maar ook aan workshops kunnen deelnemen. Er waren zowat 90 kinderen ingeschreven. De ouders konden ondertussen terecht in een praatcafé. (meer foto's)

bovy-wordt-weer-ingenomen-door-keramisten

Bovy wordt weer ingenomen door keramisten

Het is ondertussen al een flinke traditie geworden dat domein Bovy wordt ingenomen door keramiekkunstenaars tijdens het weekend van Pinksteren. En ook zaterdag van 12 tot 18 uur en zondag en maandag van 10 tot 18 uur is dat weer het geval. Er worden zowat 25 kunstenaars verwacht met een stand. Het zijn beoefenaars van uiteenlopende disciplines en zowel de liefhebbers van klassieke potten als van meer modern keramiekwerk kunnen hun gading vinden. Bovendien zijn er ook demonstraties van draaien, raku, handopbouw, …

28-leerlingen-slagen-in-fietsexamen

28 leerlingen slagen in fietsexamen

Samen met de gemeenschapswachten en gemeentelijke basisschool Beekbeemden organiseerde de politie het fietsexamen voor het zesde leerjaar. Na enkele voorbereidende verkeerslessen kregen de leerlingen een parcours opgelegd in het reële verkeer. De 28 laatstejaars moesten hun fietsvaardigheden tonen in het oversteken op een kruispunt, een rotonde nemen, de juiste plaats innemen op de openbare weg, inhalen en een hindernis voorbij rijden. Gemeenschapswachten en politie evalueerden (…) Lees het hele bericht

katelijne-genomineerd-als-strafste-directeur

Katelijne genomineerd als strafste directeur

Katelijne Vancluysen uit Heusden-Zolder, directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, was vandaag door Klasse genomineerd als 'strafste schooldirecteur' samen met twee Vlaamse collega's. Het was een directeur uit Lier die het uiteindelijk haalde als eindlaureaat maar de nominatie is voor Katelijne al een hele erkenning. Klasse wilde vooral de rol van de directeur in de kijker zetten. Katelijne is verantwoordelijk voor een 40-tal personeelsleden en 1780 leerlingen. Het gaat om deeltijds kunstonderwijs waar zowel jongeren als volwassenen leren tekenen of schilderen bijvoorbeeld, maar ook ateliers kunnen volgen. Voor haar was het trouwens een totale verrassing dat ze genomineerd was door haar achterban, en ze werd uit ruim 900 voorgedragen directeurs bij de laatste drie geselecteerd.

wk-s-met-vlag-en-wimpel

WK's met vlag en wimpel

Na de stickers op de dienstvoertuigen van de gemeente, is een nieuwe fase ingezet in de promotie van de WK's wielrennen: de BMX deze zomer en het veldrijden volgende winter. De gemeentewimpels worden nu geflankeerd door WK-wimpels. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-20-mei-2015

Vandaag gezien

Deze jonge koolmeesjes in de Schootstraat koesteren zich voorlopig nog in de nestwarmte.(foto Marcel Gybels)

vrees-voor-overlast-door-inkrimping-parking-e314

Vrees voor overlast door inkrimping parking E314

Burgemeester Mario Borremans bevestigt dat de gemeente Heusden-Zolder een negatief advies heeft gegeven aan de herinrichting van de parking langs de E314. Daardoor liggen de plannen aan beide zijden van de snelweg momenteel stil. Wegen en Verkeer wil de parking in concessie geven aan Total. Dat zou er een tankstation met horeca en sanitaire infrastructuur bouwen. Op zich een goede zaak ook al omdat de sociale controle zou verhogen, nu gebeurt er veel criminaliteit op de parking. Maar van de (…) Lees het hele bericht

platencontract-voor-lex-anton

Platencontract voor Lex Anton

Anton Clijmans, afkomstig uit Heusden-Zolder maar nu wonend in Hasselt, heeft een platencontract getekend bij Sony Entertainment, dat is de firma waar eerder ook al Netsky terechtkwam, maar ook heel wat andere internationale acts zitten er ‘op stal’. Ze werken er onder het sublabel Epic Amsterdam. Anton Clijmans werkt nu onder de artiestennaam Lex Anton. Anton is altijd al een creatief talent geweest, hij won in Heusden-Zolder als piepjonge student een logo-ontwerpwedstrijd, (…) Lees het hele bericht

auto-knalt-tegen-brug

Auto knalt tegen brug

Aan de voormalige spoorwegbrug – waar nu het fietsroutenetwerk loopt – in de Zolderseweg is vanavond een auto die vanuit de Sluisbamd kwam tegen de betonnen zijkant geknald. Hoe dat precies kon gebeuren, is niet duidelijk, want er was geen andere auto in het ongeval betrokken. De bestuurder raakte eerder lichtgewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd. De doorgang bleef versperd tot de zwaar beschadigde wagen was getakeld.

voor-bijna-10-000-verkeersbelasting-geind

Voor bijna € 10.000 verkeersbelasting geïnd

Samen met de Vlaamse Belastingdienst hield de politie van Heusden-Zolder controles op verschillende plaatsen in de gemeente. De inspecteurs van VLABEL stelden 23 processen-verbaal op wegens net betaalde verkeersbelasting. De wanbetalers hadden voor € 9896 schulden open staan. De politie controleerde op boorddocumenten en verkeersinbreuken. 9 bestuurders begingen overtredingen zoals rijden zonder verzekering, geen geldig keuringsattest (2), geen gordel dragen (2), kind vervoeren zonder zitje, rijden zonder rijbewijs en rijden met een niet-ingeschreven voertuig. 1 auto werd getakeld.

vandaag-gezien-19-mei-2015

Vandaag gezien

Zou het met de regen te maken hebben dat deze regenwormen zin kregen om te paren? (foto Jan Leijskens)

het-weer-tijdelijk-wat-warmer

Het weer: tijdelijk wat warmer

Het opbouwen van een uitloper van het hoog der Azoren over onze streken, tempert de onstabiliteit, waardoor de buien stilaan uit het weerbeeld verdwijnen. De volgende dagen verlopen meestal droog en het wordt tijdelijk wat warmer.
Vanmiddag komen er buien opzetten. Lokaal is er kans op onweer en hagel met windstoten tot 70 km/u. Maxima rond 15 graden.
Morgen vallen er enkele buien, afgewisseld met opklaringen. Een donderslag is mogelijk, maar in de loop van de namiddag nemen de buien (…) Lees het hele bericht

ondernemers-kijken-naar-succesvolle-websites

Ondernemers kijken naar succesvolle websites

UNIZO-Heusden-Zolder organiseerde in Muze de actuasessie 'Haal meer uit je website'. Met meer dan 60 aanwezige ondernemers was de bijeenkomst helemaal volzet. Spreker Lieven Van de Velde toonde welke factoren belangrijk zijn voor het succes van een website zoals het behalen van een hoge score in Google, meer kwalitatieve bezoekers aantrekken en die ook overtuigen, met welke content creëer je meerwaarde en waar lopen bezoekers op vast. Hij gaf de aanwezigen ook enkele succesrecepten van andere ondernemers mee en werkte met enkele voorbeelden van deelnemers uit de zaal.

dorpsraad-bezocht-atletiek-arena

Dorpsraad bezocht atletiek arena

De dorpsraad van Heusden-Centrum probeert zo af en toe op een originele locatie te vergaderen. Gisteren gebeurde dat in de gloednieuwe Golazo Atletiek Arena. Een fiere AVT-voorzitter Marcel Schepers gaf het gezelschap een rondleiding in de infrastructuur.

80-leerlingen-slagen-in-voetgangersexamen

80 leerlingen slagen in voetgangersexamen

Samen met de lagere scholen organiseert de politie het voetgangersexamen in basisschool Boekt, St.-Jan Berchmans Viversel en Bolderberg. De inspecteurs stelden samen met de leerkrachten een verkeersparcours op waarbij de leerlingen van het vierde leerjaar verschillende vaardigheden moesten vertonen in verkeerssituaties: hun plaats innemen op de openbare weg, een hindernis veilig voorbij stappen, een zebrapad correct gebruiken, oversteken op bevel van een bevoegd persoon en oversteken (…) Lees het hele bericht

vanaf-morgen-bestrijding-van-processierups

Vanaf morgen bestrijding van processierups

In sommige gemeenten is de voorbije weken al gestart met de preventieve besproeiingen tegen de eikenprocessierups. Dit jaar wordt daarvoor een nieuw product gebruikt, dat heeft dezelfde werking als het vorige, maar is ruim de helft duurder. De provincie voorziet daarom een extra tussenkomst in de kosten. Als de weersomstandigheden het toelaten, start morgen een gespecialiseerde firma in Heusden-Zolder met de besproeiingen. Daarbij gaat de meeste aandacht naar broedhaarden van de voorbije jaren, en drukke publieke plaatsen. In een drietal dagen zou de klus geklaard moeten zijn. Wie nog hinderlijke 'nesten' van de rups zou ontdekken, kan bellen op 011 80 82 19.

zondag-geef-en-ruilfeest-in-weyerkesbos

Zondag Geef- en Ruilfeest in Weyerkesbos

Zondag van 14 tot 17 uur heeft in het Weyerkesbos (hoek Koolmijnlaan-Rode Kruisstraat) een Geef- en Ruilfeest voor speelgoed, babyspullen en kinderkleding plaats. Het initiatief maakt deel uit van de Week van de Opvoeding. Je kunt een Geef- en Ruilfeest nog het best vergelijken met een rommelmarkt, alleen wordt er niets verkocht en komt er geen geld aan te pas. Iedereen die thuis nog bruikbare kinderspullen heeft en daar niets meer kan mee doen, is welkom. Een plekje reserveren kan via (…) Lees het hele bericht

bijzolder-nieuwe-formule-voor-weyerkesfeesten

BijZolder: nieuwe formule voor Weyerkesfeesten

De vroegere Weyerkesfeesten zijn over een heel andere boeg gegooid: een ander tijdstip en een nieuwe formule. Dit weekend heeft de eerste editie van BijZolder plaats. Het begint nu vrijdag om 21 uur met de Q-Party aan de Domherenstraat. Q-Music-dj's Bart-Jan Depraetere en Maarten Van Coillie zorgen met danshits voor de sfeer en Sven Ornelis draait zijn gekende foute uur. (tickets € 11 vvk, € 15 kassa). Zondag 24 mei vanaf 12 uur is er dan het gratis (…) Lees het hele bericht

open-lesdag-bouw-en-doe-het-zelf

Open-lesdag 'bouw' en 'doe-het-zelf'

Hoewel het huidige schooljaar nog op volle toeren draait, denken ze bij het CVO nu al aan het volgende, en krijgen toekomstige studenten de kans om kennis te maken met een aantal opleidingen. Zo houden de afdelingen 'bouw' en 'doe-het-zelf' nu vrijdag vanaf 18u15 een open lesdag. Daarvoor moet je wel zijn in de serres van het CVO, in de Ganzenstraat.

meeste-asielzoekers-in-limburg-uit-rusland

Meeste asielzoekers in Limburg uit Rusland

De grootste groepen asielzoekers in Limburg zijn afkomstig uit Rusland (299), Afghanistan (240), Armenië (154), Kosovo (140), Guinea (93), Democratische Republiek Congo (85), Macedonië (77, Iran en Pakistan (72). Irak sluit de top tien af met 71 asielzoekers. De gemeenten met het grootste aantal asielzoekers op hun grondgebied zijn Sint-Truiden, Heusden-Zolder, Hasselt, Lanaken, Tongeren en Genk. Niet toevallig gaat het om gemeenten met een opvangcentrum, of om steden.

tweemaal-goud-voor-g-basket-zolder

Tweemaal goud voor G-basket Zolder

De Special Olympics zijn echt wel een succes geweest voor de deelnemers uit Heusden-Zolder. In de hoogste categorie heeft G-basket Zolder A goud gewonnen. En de G-basketters van de B-ploeg konden natuurlijk niet achterblijven, zij wonnen goud op Level. De feeststemming was compleet in het Zolderse kamp.

vandaag-gezien-18-mei-2015

Vandaag gezien

Als we het hebben over een dactylorhiza Majalis, dan denken velen onder jullie misschien aan een dactylografe of typiste. Maar neen hoor, het is de Latijnse naam voor een brede orchis en die staat nu in bloei. (foto Roger Convents)

duimen-voor-aa-gent-en-peter-balette

Duimen voor AA Gent en Peter Balette

Als AA Gent volgende donderdag of eventueel zondag voor het eerst voetbalkampioen van België wordt, dan is die titel voor een stuk ook Heusden-Zolders gekleurd. Want onze dorpsgenoot Peter Balette is ondertussen sinds oktober 2013 assistent-coach. Vroeger was hij ook al aan de slag in Opglabbeek, Meerhout, Heusden-Zolder, Overpelt-Lommel, Club Brugge en Standard. Bij Gent kwam hij terecht door Mircea Rednic met wie hij (…) Lees het hele bericht

en-zo-is-de-klus-geklaard

En zo is de klus geklaard

De laatste fase van de spoorwerkzaamheden bij de Staintonstraat/Schootstraat ligt achter de rug. De contacten zijn weer aangesloten en vervolgens kon de trein weer zoals gebruikelijk aan de linkerzijde rijden. Met de zware machines van tegenwoordig hebben ze in amper een 5-tal dagen geklaard waar vroeger weken over werden gedaan. (foto’s Marcel Gybels)

herman-konings-over-de-handel-van-de-toekomst

Herman Konings over de handel van de toekomst

Een aantal organisaties die met handel en middenstand bezig zijn, organiseren op 26 mei om 20 uur in Muze een lezing van trendwatcher Herman Konings. Als analist en consumentenpsycholoog doet hij trends in de consumentengedragingen en –verwachtingen uit de doeken en vertelt hij hoe de lokale handel en horeca daar kunnen op inspelen. Tot nu toe vreesden velen de verdringing van de klassieke winkel door de e-shop, maar Konings meent dat fygitale ruimtes de toekomst zijn. In een fygitale ruimte (…) Lees het hele bericht

fietser-gewond-op-rotonde

Fietser gewond op rotonde

Aan de rotonde van Ringlaan, Michel Scheperslaan, Stationsstraat is vanmiddag kort over 12 uur een fietser aangereden. Het slachtoffer raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

nummerplaten-gestolen-1

Nummerplaten gestolen

Vanmorgen kwam een vrouw aan op haar werk bij een bedrijf in de Koeltorenlaan. Daar stelde ze vast dat de nummerplaten van de auto waren gestolen. Een kwaal die alsmaar vaker voorkomt trouwens. Vaak worden die kentekenplaten dan gebruikt bij één of andere misdaad.


een-vertelcaravan-voor-de-kleuters-in-ubbersel

Een vertelcaravan voor de kleuters in Ubbersel

De kleutertjes van juf Esmeralda van het wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel zijn apetrots, want ze hebben nu een eigen vertelcaravan. Een oude caravan, met een eigen verhaal, heeft een tweede leven gekregen op de speelplaats. En daar genieten de kleuters samen van spannende verhalen en sprookjes. Ook dit initiatief maakt weer deel uit van het MOS-project.

alcoholgedrag-in-het-verkeer-wordt-bestudeerd

Alcoholgedrag in het verkeer wordt bestudeerd

De politie van Heusden-Zolder neemt deel aan de nationale gedragsmeting ‘rijden onder invloed van alcohol 2015’. Zo verzamelen de inspecteurs bij 3 alcoholcontroles op verschillende plaatsen en tijdstippen waardevolle informatie over de omvang van de killer in het verkeer, alcohol. Daarbij gebruiken ze een invulformulier. De resultaten gaan nadien naar het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid voor verdere analyse. 179 wagens passeerden de controles. 46 bestuurders legden (…) Lees het hele bericht

is-dit-nu-een-fietspad-of-niet

Is dit nu een fietspad of niet?

In de Edward Staintonstraat lijkt de situatie wel heel onduidelijk voor de fietsers: ligt daar nu een fietspad of niet? Voor de automobilisten zijn duidelijke parkeervakken afgebakend, tot tevredenheid van velen. Maar ondertussen zijn de stippellijnen die het fietspad moeten markeren weggesleten en niet meer leesbaar. Bovendien is er geen bord te zien dat het verplicht fietspad aangeeft. Het fietspad, dat sowieso al niet breed is, wordt druk gebruikt door leerlingen op weg naar het Sint-Franciscuscollege, en volgend jaar komen er daar nog een pak bij. Misschien is enige duidelijkheid dan toch aangewezen?

spoorweg-wordt-fase-na-fase-vernieuwd

Spoorweg wordt fase na fase vernieuwd

Bij de spoorwerken zijn alweer enkele volgende fasen achter de rug. Zoals het drillen van de dwarsliggers, het recht trekken en uitlijnen van de rails, …. Werkzaamheden die vooral door grote machines worden uitgevoerd. (foto’s Marcel Gybels)

maandag-is-fietsdag-voor-okra

Maandag is fietsdag voor OKRA

Bij OKRA Heusden is maandag fietsdag, en dat al voor het 20ste seizoen op rij. Elke maandag tussen Pasen en september fietsen de senioren erop uit voor een ritje van ongeveer 40 km in de streek. Daarbij wordt zoveel mogelijk voor veilige fietspaden of het fietsroutenetwerk gekozen met onderweg een stop voor een drankje. Want het moet natuurlijk plezierig blijven. Vanaf juli wordt er ook nog op donderdag gefietst, maar dan staat er wel 60 km op het menu. Iedereen die wil mee fietsen is welkom, elke maandag om 13u15 verzamelen aan de bib. Meer info: Leon Truyers 011 42 62 75.

windowsoplichters-zijn-weer-erg-actief

Windowsoplichters zijn weer erg actief

De zogenaamde Windows-oplichters slaan de jongste dagen weer massaal toe in Heusden-Zolder. Alleen op onze redactie al, hebben we hen in enkele dagen twee keer aan de lijn gehad. Ze proberen u op een vriendelijke manier te laten geloven dat je het doelwit bent van hackers en virussen. Ze bieden aan om een nieuwe virusscanner te installeren en via Western Union kost het zogezegd maar 15 euro. Maar een inwoner van Heusden-Zolder is intussen zo al 150 euro van zijn bankrekening kwijt, want daar gaat het natuurlijk om. Dus een goede raad: verbreek onmiddellijk het contact als ze u bellen.

reiterberger-laat-zich-niet-verrassen

Reiterberger laat zich niet verrassen

Het overwegend Duitse publiek kreeg vandaag waar voor zijn geld op Circuit Zolder. De rijders maakten er spannende en spektakulaire races van. Daarbij nemen de zijspannen natuurlijk altijd een aparte plaats in, met hun adembenemende bochtenwerk en de perfecte coördinatie tussen rijder en co-rijder. De eerste race van de Superstock 1000 was voor Marcus Reiterberger op een BMW, voor Ducatirijder Xavi Forés en Yamaharacer Max Neukirchner. Reiterberger nam ook de tweede dagzege voor zijn rekening voor 2 Ducatirijders: Lorenzo Lanzi en Xavi Forés. In het klassement verdubbelt hij zijn puntenaantal. Bij de zijspannen wonnen Kretzer-Lehnertz, voor Gürck-Wechselberger en Streuer-Koerts. (foto's Superbike-IDM.de)

geslaagd-aperitiefconcert-van-eigen-volk

Geslaagd aperitiefconcert van Eigen Volk

Het lenteconcert van Eigen Volk Viversel kon rekenen op heel wat toehoorders. Onder leiding van de dirigent Jan Rypens, die aan zijn eerste publieke optreden met de harmonie toe was, wist Eigen Volk de muziekliefhebbers te boeien. En Inge Hulsmans praatte alles vlekkeloos aan elkaar. (foto's Lode Beylemans)

laurens-vanthoor-wint-24-uren-van-nurburgring

Laurens Vanthoor wint 24 uren van Nürburgring

Laurens Vanthoor heeft in een gloednieuwe Audi R8 LMS de 24 uren van de Nürburgring gewonnen. Zoals bekend was Vanthoor door zijn team op twee bolides ingeschreven. Maar het was uiteindelijk het grijze exemplaar, nr. 28 met Vanthoor, de Duitser Christopher Mies en de Zwitsers Edward Sandström en Nico Mueller die als eerste werd afgevlagd. Daarvoor hadden ze een zware strijd moeten leveren tegen BMW-team met onder meer onze landgenoot Maxime Martin. De Audi won met nauwelijks 40 seconden voorsprong. Dat is een onwaarschijnlijk kleine kloof in een etmaal-race en voor de Nürburgring alleszins een record.

topatleten-van-klein-tot-groot

Topatleten van klein tot groot

220 deelnemers startten vandaag in de verschillende competitie-onderdelen van de Meylandt Jogging die AC Meylandt voor de tweede keer organiseerde. Het begon met een karamellenloop voor de allerkleinsten, die moesten dus niet alleen lopen maar ook zoveel mogelijk snoepjes en speelgoedjes verzamelen, luid aangemoedigd door de ouders. Daarna was het tijd voor het echte loopwerk. De kinderen van de drie eerste leerjaren liepen 600 meter. Zita Lespoix was de snelste voor Kyra (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-mei-2015

Vandaag gezien

Na een regenbui is het margrietbloemetje op zijn mooist. (foto Jan Leijskens)

eerste-zege-voor-alexander-preuss

Eerste zege voor Alexander Preuss

Op Circuit Zolder zijn ondertussen de eerste motorraces achter de rug. In de Suzuki GSX R750 Challenge werd de eerste wedstrijd gewonnen door Alexander Preuss, voor Thorsten Junker en Tim Stadtmüller

geluidsmatten-worden-gelegd

Geluidsmatten worden gelegd

Een nieuwe etappe vandaag in de vernieuwing van de spoorwegen. Nabij de Staintonstraat en Schootstraat worden de geluidsdempende matten gelegd. En in tegenstelling tot de voorbije dagen toen vooral zware machines het werk deden, is het nu handarbeid, weliswaar met de hulp van een grote stalen hand. (foto’s Marcel Gybels)

tien-jaar-te-gek-speelde-in-muze

Tien jaar 'Te Gek' speelde in Muze

In Muze was er gisteravond een voorstelling van ‘Te Gek’. Dat project bestaat inmiddels tien jaar en het gaat om een initiatief van psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest dat op populaire manier psychische problemen bespreekbaar wil maken en beeldvorming over geestelijke gezondheid wil bijsturen. Aan de voorstelling nemen grote namen deel zoals Guy Swinnen, Stefan Degand, Marcel Vanthilt en Wannes Cappelle en ze worden muzikaal bijgestaan door 'De Laatste Showband' (Paul Poelmans, Chris Peeters, Bert Embrechts, Joost Van den Broeck en Patrick Riguelle). (foto Lenscollectief)

zilver-voor-tuur-lemmens-op-bk-zwemmen

Zilver voor Tuur Lemmens op BK zwemmen

Ook vandaag, op de tweede dag van de Belgische zwemkampioenschappen in Antwerpen, heeft Tuur Lemmens zich laten opmerken. De zwemmer van de Hasseltse Zwemvereniging Spartacus werd bij de U18 tweede op de 100 meter rug in een tijd van 59.52.

worden-de-beren-later-in-3d-geprint

Worden de Beren later in 3D geprint?

Door de regen kwam vanmiddag niet de massa naar Het Berenhuis afgezakt, maar geen probleem, morgen na de middag is er weer een kans en vanavond is er uiteraard onder de opgeklaarde hemel nog een avondwandeling. Ondertussen werkt het ‘technisch departement’ volop aan … een auto met volautomatische muizenval. En die moet onderdeel per onderdeel 3D gescand en geprint worden. Een stukje technologische toekomst in het Berenhuis dus. (foto Julien Maebe)

damian-cudlin-pakt-de-superpole

Damian Cudlin pakt de Superpole

In de race om de Superpole tijdens de IDM Superbike op Circuit Zolder waren het weer de toppers die de snelste tijden realiseerden. Het was de Australiër Damian Cudlin op een Yamaha die 1:43.097 liet afklokken, een fractie sneller dan zijn merkgenoot Duitser Max Neukirchner (1:44.019) en kampioenschapsleider Markus Reitenberger op een BMW. In de Supersport 600 was er al een eerste race, daarin won Jan Bühn (Yamaha), voor Christian Stange (Suzuki) en Tatu Lauslehto (Suzuki)

proeven-van-turkse-specialiteiten-op-kermes

Proeven van Turkse specialiteiten op Kermes

Vandaag was het de derde en laatste dag van de Kermes 2015 aan de Diyanet Selimiye Moskee. Dat kun je nog het best vergelijken met een traditionele Vlaamse kermis. Je kunt er kiezen uit een heleboel specialiteiten uit alle regio’s van Turkije, en er staan verkoopkraampjes met boeken, mode-accessoires, geschenkartikelen, enz. Er kon dus van alles geproefd worden, een zanger liep gewoon zonder muzikale begeleiding, met alleen maar een microfoon, tussen de mensen, de kinderen amuseerden zich op een springkasteel, … en ook het ontmoetingsaspect speelt een belangrijke rol. De uiteindelijke opbrengst gaat naar verschillende projecten, onder meer een waterput in Zimbabwe. (meer foto’s)

5-medailles-voor-smash-berkenbos

5 medailles voor Smash Berkenbos

Toen de 7 leden van badmintonclub Smash naar de Special Olympics vertrokken, waren de verwachtingen hooggespannen. Want in het verleden zorgden ze steevast voor een stevige medailleoogst. En ze hebben niet teleurgesteld met één gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles en dan nog twee vierde plaatsen. Bob Biesmans won goud bij de heren enkel A, Stevie Nagy behaalde zilver bij de heren enkel B, ook zilver voor Hanne Maes bij de dames enkel C, Andries en Dirk Daniëls wonnen brons in de unified B. En bij de dames enkel C waren er mooie vierde plaatsen voor Katharine Peeters en Pauline Cams.

brons-en-fairplaybeker-voor-niels-vidal-en-team

Brons en fairplaybeker voor Niels Vidal en team

Doelman Niels Vidal en zijn ploeg MPI Maaseik zijn dan toch niet met lege handen van het voetbaltornooi van de Special Olympics moeten terugkeren. Na de teleurstelling van gisteren hadden ze zich voldoende kunnen oppeppen voor een stevige prestatie vandaag, ze wonnen met 5-3 in de strijd voor de derde en vierde plaats en behaalden daarmee brons. Bovendien wonnen ze ook nog eens de beker voor fairplay.

neukirchner-voorlopig-de-snelste

Neukirchner voorlopig de snelste

De Duitser Max Neukirchner, de tweede na de eerste manche in de IDM Superbike, lijkt voorlopig op Circuit Zolder de snelste. Tijdens de kwalificaties zette hij met 1:33.108 de snelste tijd neer. Hij bleef daarmee 2 tienden voor de Spanjaar Xavi Forés en was twee volle seconden sneller dan de Australiër Damian Cudlin. Straks wordt nog gestreden voor de Superpole

spoorwerken-zijn-enorme-logistieke-operatie

Spoorwerken zijn enorme logistieke operatie

De spoorwerkzaamheden aan de Staintonstraat draaien vandaag op volle toeren. Het valt daarbij vooral op wat een gigantische logistieke operatie het is. Er wordt zwaar spoorwegmateriaal ingezet dat tegelijk uiterst precies functioneert. En bij die werkzaamheden zijn heel wat personeelsleden nodig. En die moeten uitkijken want geregeld passeren ook de gewone reizigerstreinen. (foto's Marcel Gybels)

vandaag-gezien-16-mei-2015

Vandaag gezien

Jan Leijskens is al enkele keren (figuurlijk) deze bruine kikker tegen het lijf gelopen, maar hij is nogal schuw en verstopt zich telkens onder het gras.

tuur-lemmens-derde-in-u18

Tuur Lemmens derde in U18

Op de eerste dag van de Belgische zwemkampioenschappen in Antwerpen werd Tuur Lemmens vijfde bij de mannen op de 200 meter rug. Dat was meteen ook goed voor een derde plaats in de U18.

de-kijk-van-richie-143

De kijk van Richie

De belastingbriefkoorts begint zo stilaan de kop op te steken.

nachtarbeid-aan-de-spoorwegen

Nachtarbeid aan de spoorwegen

Weekend of niet, nacht of niet, de personeelsleden van Infrabel en privé-firma’s blijven met veel volk doorwerken aan de sporen, heel de nacht door. Hier zijn ze aan de slag langs de Koerselsebaan, maar ook op andere plaatsen zijn ze dezer dagen en de komende weken aan het werk.

vele-tientallen-op-avondberenwandeling

Vele tientallen op avondberenwandeling

De avondberenwandeling is vanavond een succes geworden. Zowat 80 wandelaars – volwassenen en kinderen – vertrokken aan het Berenhuis voor een tocht van zowat anderhalf uur langs de vertelpunten van de wandeling. Onderweg vertelde Gerlinde Gilissen het verhaal van de Beren, hoe ze in Heusden-Zolder terechtkwamen en er nog voor lange tijd hun leven willen uitbouwen. Alle ankerpunten waren sfeervol verlicht door Jeroen Bosmans met als hoogtepunt toch wel het (…) Lees het hele bericht

infrabel-is-gestart-aan-staintonstraat

Infrabel is gestart aan Staintonstraat

Zoals aangekondigd is na de middag ook de spoorwegovergang in de Staintonstraat/Schootstraat dichtgegaan. Meteen is Infrabelpersoneel aan de slag gegaan om de sporen uit te lijnen en de dwarsliggers te vernieuwen. Daarbij worden zware machines ingezet. Het lawaai is in de omgeving te horen en de directe buurtbewoners voelen het gedaver tot in hun huis. Op 20 mei gaan de slagbomen weer open. (foto’s Marcel Gybels)

auto-tegen-boom-1

Auto tegen boom

In de Heuvelstraat is gisteravond kort over half twaalf een auto tegen een boom gebotst. De bestuurder raakte daarbij gewond.

2-x-goud-1-x-zilver-voor-marleen-loos

2 x goud, 1 x zilver voor Marleen Loos

Op het Belgisch Kampioenschap seniorenbadminton in Mortsel was Marleen Loos van badmintonclub Smash één van de grote triomfators met drie medailles. Ze behaalde goud in het enkel dames +50, goud in het dubbel dames +45 en zilver in het dubbel gemengd +45. (foto ©arlo.vn)

geen-finale-voor-mpi-maaseik

Geen finale voor MPI Maaseik

Kopjes neer bij de ploeg van MPI Maaseik en doelman Niels Vidal. Ze verloren vandaag met 2-3 van Centre Cerfontaine en missen daardoor de finale van de Special Olympics. Morgen kan er nog een troostprijs volgen want dan spelen ze voor brons tegen Sint-Dimphna of Albatros. Tot nu toe heeft Niels Vidal 3 gouden en 1 zilveren medaille in zijn bezit. (foto R.B.)

promo-planning-is-failliet

Promo Planning is failliet

De economie vertoont momenteel een wat wisselend beeld. De werkloosheid neemt af, ook in Heusden-Zolder zoals we al eerder meldden, en de werkgelegenheid in vooral kleine KMO's neemt toe in Limburg. Daartegenover staat dat er nog altijd veel faillissementen zijn. In Heusden-Zolder is het bedrijf Promo Planning in de Kapelstraat failliet verklaard. Het was gespecialiseerd in de verdeling van vakantiebrochures bij reisbureaus in de Benelux. Op zijn hoogtepunt telde het een 40-tal werknemers, het voerde eerder al een reorganisatieplan door, tevergeefs. Nog op het lijstje van faillissementen adviesbureau Van Lishout Consulting bvba uit de Geenrijt en autohandel Verco bvba uit de Sint-Jobstraat.

het-weer-minder-warm-1

Het weer: minder warm

Langs de noordoostelijke flank van het hogedrukgebied der Azoren, wordt in westelijke hoogtestroming minder warme en soms gestoorde lucht naar onze streken gestuurd. Het wordt hierbij licht wisselvallig met soms wat neerslag, maar er is ook ruimte voor af en toe zonneschijn.
Vandaag maken wolkenvelden in de ochtend steeds meer plaats voor de zon. Vooral na de middag is het flink zonnig en kan het kwik oplopen tot gemiddeld 17 graden. Er komt wel een matige noordelijke wind te staan.
Lees het hele bericht

12-communicanten-in-viversel

12 communicanten in Viversel

In Viversel hebben 12 kinderen hun eerste communie gedaan. De feestvierders zijn Ann-Sofie Thans, Lena Laermans, Lien Bormans, Lily Schoofs, Nikki Horemans, Phara Goris, Yuna Weyens, Mathieu Jans, Rune Princen, Rowan Vanheel, Seppe Indeherberg en Zander Ceunen. (foto Lode Beylemans)

een-nest-bouwen-in-ijltempo

Een nest bouwen in ijltempo

Deze vrouwtjesmerel wil duidelijk nog een ei leggen in mei want ze is tegen ijltempo een nest aan het bouwen, zo kon Marcel Gybels haar in volle vlucht fotograferen bij het in- en uitvliegen.

de-jeugd-van-bolderberg-is-goed-bezig

De jeugd van Bolderberg is goed bezig

Het stond letterlijk op de promobordjes ‘Deze club is goed bezig’ en dat was ook te merken op de eerste dag van het jeugdtornooi van FC Bolderberg. Verschillende ploegen namen het tegen elkaar op, opgezweept door de coach of supporters en ze maakten er duidelijk geen eindeseizoensmatchen van. (meer foto’s van Yves Maex)

24-punten-op-de-gemeenteraad

24 punten op de gemeenteraad

Op donderdag 28 mei om 19 uur vergadert de gemeenteraad over 24 punten in openbare zitting. Veel cijfermateriaal op de vergadering want de jaarrekeningen van 8 kerkfabrieken moeten goedgekeurd worden. Daarnaast een heleboel grondgebiedszaken zoals de verdere afhandeling van de aanpassingen in de omgeving van het college in Berkenbos en de goedkeuring van het rooilijnplan op de hoek van Geenrijt en Koerselsebaan waar bijkomende parkeerplaatsen voor bus- en treinreizigers worden aangelegd. Ook de verkoop van de woning langs de Koerselsebaan waar Kind & Gezin tot voor kort zat, moet de goedkeuring krijgen, die zou minstens 225.000 euro moeten opbrengen.

team-niels-vidal-maakt-nog-kans-op-finale

Team Niels Vidal maakt nog kans op finale

Op het G-voetbaltornooi in de Special Olylpics competitie St.Pieters-Woluwe maakt MPI Maaaseik, de ploeg van doelman Niels Vidal nog altijd kans op de finale. De eerste match vandaag was tegen een Waalse ploeg. Het begon slecht met 0-3 na de eerste helft, Maaseik kwam nog terug tot 2-3 in de tweede helft maar de doelpaal stond liefst vier keer in de weg van een beter resultaat. De tweede wedstrijd was tegen een andere Vlaamse ploeg en die werd met 3-6 gewonnen. De vier teams tellen nu allemaal evenveel punten, morgen wordt beslist wie naar de finale gaat

tc-heusden-gaat-tennishal-uitbreiden

TC Heusden gaat tennishal uitbreiden

TC Heusden gaat de tennishal aan Olympia uitbreiden met twee bijkomende binnenterreinen. De bouwvergunning is zopas afgeleverd. Het gaat om een investering van 540.000 euro. De club zal dat deels betalen met eigen middelen, met 10.700 euro investeringssubsidie van de gemeente en met een lening bij de bank van 515.000 euro, later deze maand zal de gemeente beslissen om zich voor 80 % daarvan borg te stellen. Ook moet de concessie met de vzw aangepast worden.

vanthoor-start-in-2-wagens-op-nurburgring

Vanthoor start in 2 wagens op Nürburgring

Dit weekend worden in Duitsland de 24 uren van de Nürburgring betwist. Laurens Vanthoor is één van de kandidaten voor de overwinning. Hij moet het wel opnemen tegen meer dan 150 andere racewagens met vooral een 20-tal GT's van Audi, BMW, Mercedes, Aston Martin, Porsche, Bentley, McLaren en Nissan. Het WRT-team van Vanthoor zet twee nieuwe Audi's R8 LMS in. Opvallend is dat het team Laurens Vanthoor voor beide auto's heeft ingeschreven. In de ene vormt hij team met de Duitser Christopher Mies, de Zwitser Nico Müller en de Zweed Edward Sandström, in de andere met de Duitsers Christer Jöns en Pierre Kaffer en de Deen Nicki Thiim. Vanthoor krijgt op die manier een dubbele winstkans. De 43ste editie van de 24 uren van de Nürburgring starten zaterdag om 16 uur.

duitse-motorfans-nemen-circuit-zolder-in

Duitse motorfans nemen Circuit Zolder in

Van morgen tot en met zondag heeft op Circuit Zolder de tweede meeting van de SUPERBIKE*IDM 2015 plaats, het 'Deutsche Motorradmeisterschaft'. Markus Reiterberger (foto) is na de dubbele zege tijdens de seizoenstart op de Lausitzring de favoriet in de klasse Superbike. Vorig jaar waren het nog de Ducati-rijders die de races domineerden, maar de nieuwe machines stonden in de eerste manche nog niet op punt. Dat opende de weg oor Markus Reiterberger van Team Van Zon-Remeha-BMW. Naast de SUPERBIKE*IDM staan in Zolder ook gastklassen op het programma: de Yamaha R6-Dunlop-Cup, de Suzuki GSX-R 750 Challenge, de Suzuki Gladius Trophy en de IG Königsklasse. Er worden veel motorsportfans verwacht uit Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en het Saarland. Klik voor het volledige programma

vandaag-gezien-14-mei-2015

Vandaag gezien

De wijnknop gaat bloeien. 't Is overigens geen plant om wijn van te maken, gewoon genieten van de bloem. (foto Roger Convents)

verlichting-voor-avondlijke-berenwandeling-getest

Verlichting voor avondlijke berenwandeling getest

Terwijl er wordt afgeteld naar de viering van 5 jaar Berenhuis wordt niets aan het toeval overgelaten en wordt ook de sfeerverlichting getest voor de nocturnewandelingen die vrijdag en zaterdag om 21u30 vertrekken. (foto’s Julien Maebe)

kinderkunstwerkjes-gestolen-op-expo

Kinderkunstwerkjes gestolen op expo

Een mama plaatste een berichtje op Facebook: tijdens 'Hoera Feest!' bij kasteel Meylandt hebben onbekenden vorig weekend het beeldje (foto) gestolen waaraan haar dochter wekenlang had gewerkt op de academie. Voor zover bekend, zijn er 3 beeldjes meegenomen. Blijkbaar gebeuren zulke praktijken ook tijdens Circo Paradiso of tijdens expo's in Muze. Het zijn uiteraard maar enkelen van de duizenden bezoekers die dit doen, en er verdwijnen maar enkele van de duizenden kunstwerken. (…) Lees het hele bericht

politie-begeleidt-hulpdiensten-rond-koolmijnlaan

Politie begeleidt hulpdiensten rond Koolmijnlaan

Bij tussenkomsten van MUG en/of ziekenwagen in de Koolmijnlaan en omgeving, probeert de politie momenteel ook een ploeg ter plaatse te sturen. Personeelsleden van de spoeddiensten voelen zich onveilig na de commotie die recent ontstond na het overlijden van een man van Turkse origine en de discussie daarover met het Sint-Franciskusziekenhuis. Daarop zou in enkele cafés tot acties zijn opgeroepen. Blijkbaar gaat het om geïsoleerde initiatieven, los van de gemeenschap, en ook de familie van het slachtoffer zou er niets mee te maken hebben. Het extra toezicht is alleen nog voor deze week voorzien.

vandaag-gezien-13-mei-2015

Vandaag gezien

De salomonszegel staat in bloei. (foto's Jan Leijskens)

drie-dagen-kermes-bij-diyanet-selimiye-moskee

Drie dagen 'Kermes' bij Diyanet Selimiye moskee

Morgen, vrijdag en zaterdag organiseert de Diyanet Selimiye Moskee in de Valentinusstraat haar jaarlijkse Kermes, dat is een driedaags eetfeest binnen en buiten waar je allerlei specialiteiten kunt proeven. De voorbije jaren kwamen daar telkens enkele duizenden bezoekers naartoe. 'Bijzonder is dat er de specialiteiten uit verschillende streken van Turkije worden geserveerd," vertelt voorzitter Erkan Konak. "Vele inwoners van Heusden-Zolder komen bijvoorbeeld (…) Lees het hele bericht

pony-kreeg-make-over-voor-berenweekend

Pony kreeg make-over voor Berenweekend

In en rond Het Berenhuis zijn al enkele weken de voorbereidingen aan de gang voor het open wekend van 15, 16 en 17 mei. Zo kreeg de roze pony in de Kerkenblookstraat een flinke make-over. De blikvangers van het feestweekend worden ongetwijfeld de avondwandelingen op vrijdag en zaterdag, de 13 vertelpunten van de Berenwandeling worden dan sprookjesachtig verlicht. Een verteller neemt de wandelaars mee op nachtelijke (…) Lees het hele bericht

27-vormelingen-in-heusden-centrum

27 vormelingen in Heusden-Centrum

Ook in Heusden-Centrum kreeg een groep jongeren het vormsel, de viering werd voorafgegaan door priester Poorters. Vooraf waren de 27 jongeren begeleid door de catechisten Tessa, Roel en Liesbeth. De vormelingen zijn: Giel Bruninckx, Mathias De Haes, Mayte de Nef, Franne Evers, Siebe Goossens, Laura Goyens, Lisa Goyens, Elise Hermans, Britt Kaczmarczyck, Thomas Leyssens, Margot Mavakala, Ode Peeters, Siebe Peeters, Tristan Rasschaert, Mathias Reynders, Stef Roosen, Maite Rubio, Adore Simone, Hanne (…) Lees het hele bericht

bruno-buyse-dit-is-een-reactie-op-onze-klacht

Bruno Buyse: 'Dit is een reactie op onze klacht'

Bruno Buyse zegt zich niet te kunnen herinneren wat hij die zondag 14 december heeft gedaan maar dat hij voor 99 % zeker is dat hij niet in het gemeentehuis is geweest. Ook ontkent hij ten stelligste dat hij heeft geprobeerd binnen te geraken in de genoemde kantoren. En hij zou zijn badge zijn kwijt geweest. Hij is ook verbaasd dat hij pas einde maart een oproepingsbrief van de politie kreeg, hij heeft vorige maand zijn verklaring afgelegd. Volgens Bruno Buyse gaat het om een reactie op (…) Lees het hele bericht

klacht-bij-gerecht-tegen-bruno-buyse

Klacht bij gerecht tegen Bruno Buyse

Het gerecht voert een onderzoek naar N-VA-gemeenteraadslid Bruno Buyse. Die zou een half jaar geleden geprobeerd hebben om met zijn badge binnen te dringen in de kantoren van de eerste schepen, het diensthoofd grondgebiedszaken, de raadszaal en de afdeling interne organisatie. Dat lukte niet, maar de pogingen werden wel opgeslagen in het registratiesysteem. De burgemeester diende een klacht in bij de politie, die heeft ondertussen Buyse ondervraagd en het pv overgemaakt aan het (…) Lees het hele bericht

drie-wagens-botsen-op-snelweg

Drie wagens botsen op snelweg

Rond kwart voor 5 zijn op de E 314 richting Nederland zijn ter hoogte van Zolder 3 wagens gebotst. Het ging om twee auto’s en één bestelwagen. Eén van de bestuurders raakte lichtgewond. Het ongeval en de takelwerkzaamheden zorgden wel voor lange files.

katleen-bogaerts-genomineerd-voor-livia-award

Katleen Bogaerts genomineerd voor LIVIA-award

UNIZO-Limburg heeft de drie genomineerden bekend gemaakt voor de Livia-Award 2015. Dat is de prijs voor vrouwelijke ondernemers die iets extra presteren waardoor ze een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke ondernemers in Limburg. Eén van de genomineerden is Katleen Bogaerts van Tumi Therapeutics uit De Lobbert. Sinds 2011 leidt zij het expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-mei-2015

Vandaag gezien

De speelplaats van de vroegere school in de Kapelstraat werd zowaar nog eens een keertje gebruikt zoals dat 80 jaar lang is gebeurd: als speelplaats. Kleuters van de school van Bolderberg brachten een bezoek aan het Berenhuis en terwijl ze op hun bus wachtten, deden ze nog wat leuke spelletjes. (foto Julien Maebe)

college-steunt-project-in-roemenie

College steunt project in Roemenië

In het Sint-Franciscuscollege heeft directeur Gert Koninckx vanmorgen een cheque van 3250 euro overhandigd aan oud-leerling Rik Geerts, drijvende kracht achter Casa Mare Speranta, een opvangproject voor opgroeiende kansarme jongeren in Vorniceni, een dorp in Roemenië, bij de grens met Moldavië. Het gaat om een deel van de opbrengst van de festiviteiten missie [!] sfc. Het (…) Lees het hele bericht

springplank-is-peter-van-natuurgebied-t-soest

Springplank is peter van natuurgebied 't Soest

Het 6de leerjaar van de Springplank Eversel heeft het officiële peterschap ontvangen over het bos van Soest in Eversel . De leerlingen helpen Natuurpunt ondertussen al meer dan 10 jaar bij het beheer van natuurgebied 't Soest. Daarbij wordt een vast stramien gevolgd: eerst een verkenning met natuurgidsen, daarna een les en vervolgens wordt een biodiverteitspel gespeeld. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag, onder meer voor het verwijderen van streekvreemde planten als de Amerikaanse eik of vogelkers. In de lente gaan ze dan de resultaten van hun werk bekijken. En in de toekomst zullen ze alles nog nauwer in de gaten houden, nu ze tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel het peterschap kregen. (foto's Springplank)

bib-en-sfc-huldigen-leesbeesten

Bib en SFC huldigen leesbeesten

Ook dit jaar konden leerlingen van het tweede jaar van het Sint-Franciscuscollege, deelnemen aan ‘SFC leest mee', een project van de bibliotheek samen met de school. De leerlingen lazen en beoordeelden gloednieuwe boeken, die ze tijdens de middagpauzes ontleenden in de schoolbib. Leesbeesten die 3 of meer boeken hadden gelezen en beoordeeld, werden daarvoor gehuldigd in de bib. Ook auteur Els Beerten was uitgenodigd, enkele leerlingen en een leerkracht interviewden haar over het boek ‘Eén mens is genoeg’. Tussendoor zorgden leerlingen van de academie muziek, woord en dans voor de muzikale sfeer.

inbraak-in-witte-zaal-bolderberg

Inbraak in Witte Zaal Bolderberg

Verantwoordelijken van de vzw die de Witte Zaal van Bolderberg uitbaat, ontdekten vanmorgen dat er was ingebroken in het parochielokaal in de Kluisstraat. Daarbij werd schade aangericht, de politie verrichtte de nodige vaststellingen. Er is wellicht niets gestolen. Het is overigens niet de eerste keer dat de Witte Zaal het mikpunt is van inbrekers.

motorrijder-gewond-aan-rotonde

Motorrijder gewond aan rotonde

Gisteravond kort voor tien uur is aan de rotonde bij de kerk van Heusden-Centrum een verkeersongeval gebeurd. Bij de kruising met de Poorthoevestraat botsten een motor en een auto. De motorrijder raakte daarbij gewond.

zware-overtreders-lopen-tegen-de-lamp

Zware overtreders lopen tegen de lamp

Samen met Douane & Accijnzen organiseerde de politie op verschillende plaatsen controles op niet betaalde penale boetes. Tijdens de actie werden 4 wagens aangetroffen die niet gekeurd waren. Ondanks het vroege uur reden 4 bestuurders al in dronken toestand. 3 dronkenlappen speelden zo hun rijbewijs kwijt. De auto van een bestuurder die een kind vervoerde zonder kinderzitje, zijn voertuig niet verzekerd was en reed met een ongeldig rijbewijs werd getakeld. Een andere bestuurster die (…) Lees het hele bericht

haagbrand-in-bolderberg

Haagbrand in Bolderberg

De brandweer is in de vooravond uitgerukt naar de Waterlozenstraat in Bolderberg, daar had een haag vuur gevat. Eerst waren er berichten dat het vuur dreigde over te slaan naar een woning, daarom werd niets aan het toeval overgelaten. Maar uiteindelijk was de brand snel onder controle.

vandaag-gezien-11-mei-2015

Vandaag gezien

De rode en de witte meidoorn staan in bloei. (foto's Roger Convents)

boekt-feest-biedt-veel-muziek

Boekt Feest biedt veel muziek

In Boekt tikt de klok af naar het pinksterweekend want dan vieren ze daar drie dagen lang 'Boekt Feest'. Hoogtepunt is de familienamiddag op zondag 22 mei. Het animatieteam koos voor het thema muziek. In het Speldorp mag de jonge generatie zich sportief uitleven in avontuurlijke spelen en rondhossen op gekke fietsen. Voor schoonheidsprins(es)jes in wording is er een kindergrime en kapsalon. Zingende clowns nemen de jeugd op sleeptouw en je kunt percussie leren spelen op olievaten. Ouders genieten vanop het grote terras van de muzikale middaggasten. Als afsluiter van de familiedag is er een swingend optreden van de Knetter Kidsband. Maar ook op vrijdag- en zaterdagavond zijn al muzikale hoogstandjes te beleven in de feesttent. Op zaterdag, om de dorpsbarbecue te verteren, nodigt rock ’n roll-sensatie Pink Cadillac ten dans op covers van Elvis over Buddy Holly en de Stray Cats, gratis toegang. Vrijdagavond zal het nog meer dreunen met eerst de rockcoverband Outback (foto), als ideale opwarmer voor Pat Krimson en 2 Fabiola.

vrijheid-zolder-neemt-op-23-mei-afscheid

Vrijheid Zolder neemt op 23 mei afscheid

Vrijheid Zolder organiseert op zaterdag 23 mei om 19 uur een officiële afscheidsviering. Zoals al langer bekend zet de club een punt achter haar bestaan. Maar 't is een afscheid met zeer gemengde gevoelens. Want in de eindronde heeft ze nog de promotie naar tweede provinciale afgedwongen. Daarmee zou het de hoogste gerangschikte club van Heusden-Zolder geweest zijn, maar zover komt het dus niet. De verwarring werd nog groter doordat iedereen er vanuit ging  dat na (…) Lees het hele bericht

zilveren-medaille-voor-evelyn-neuteleers

Zilveren medaille voor Evelyn Neuteleers

Nadat Evelyn Neuteleers onlangs de Limburgse titel Artistieke Gymnastiek behaalde, moest ze zondag in Beveren-Waas aan de slag op het Belgisch kampioenschap dubbel mini trampoline. De verwachtingen waren hooggespannen want in die discipline behaalde Evelyn eerder ook al de Limburgse en Vlaamse titel. Het werd een spannende wedstrijd waarbij de favorieten elkaar niets toegaven. Uiteindelijk moest Evelyn Neuteleers genoegen nemen met een zilveren medaille. 'Mijn sprongen waren zeer goed, maar niet super genoeg om kampioen te worden, ik kan hier wel mee leven," verklaarde ze achteraf.

b2-sponsort-limburg-united

B2 sponsort Limburg United

Supermarkt Broekmans uit Zolder-Centrum wordt volgend één van de hoofdsponsors van eerste klasse basketclub Limburg United. Naast zijn supermarkt B2, profileert Broekmans zich vooral buiten de regio met zijn drankenhal met daarin een groot assortiment aan whiskey en andere sterke dranken. Limburg United debuteerde dit jaar bij zijn oprichting meteen in de hoogste basketklasse, haalde de eindronde, maar liet het de laatste wedstrijden afweten. Toch wordt het algemeen als dé revelatie van het seizoen beschouwd.

vanthoor-wint-en-leidt-in-wk-tussenstand

Vanthoor wint en leidt in WK-tussenstand

Laurens Vanthoor en zijn Nederlandse ploegmaat Robin Frijns hebben in hun Audi WRT de leiding genomen in het klassement van de Blancpain Sprintseries. Ze domineerden dit weekend helemaal de tweede WK manche in het Britse Brands Hatch. Gisteren toonden ze zich al oppermachtig in de kwalificaties. Zo mocht Vanthoor vandaag vanop de pole positie in de openingsrace vertrekken. Hij bouwde snel een voorsprong op en ploegmaat Frijns moest die alleen maar behouden. En in de hoofdrace (…) Lees het hele bericht

een-muzikale-flash-back-naar-de-16de-eeuw

Een muzikale flash back naar de 16de eeuw

Het Ensemble Sarada – met onder meer Tom Beets, afkomstig van Heusden – zorgde ervoor dat je vanmiddag een speld kon horen vallen in de Sint-Vincentiuskerk. Met hun Musica Segreta namen ze de toehoorders mee naar de 16de eeuw waar toenmalige grote componisten hun muziek aan het hof van Leo X ten gehore brachten. (meer foto’s van Tony Sempels)

5000-toeschouwers-zien-bellarosa-winnen

5000 toeschouwers zien Bellarosa winnen

De start van de Belcar Trophy kon rekenen op 5000 toeschouwers en de zeges waren algemeen voor het fabrieksteam van Wolf en de snelle Italiaan Ivan Bellarosa, in de divisie GT voor Belgium Racing, met Dylan Derdaele en Peter Hoevenaars in de Porsche 991 Cup en in de Divisie Toerisme voor de meervoudige Belcar, BTCS en Supercar-kampioenen Steve Vanbellingen en Eric Qvick in een BMW WTCC. De pechvogels waren in de Belcar Kumpen-Longin-Beliën, ook in een Wolf, want zij vielen (…) Lees het hele bericht

inbreker-slaat-met-koevoet

Inbreker slaat met koevoet

In de Driesstraat heeft een bewoner gisteravond rond kwart over tien een inbreker op heterdaad betrapt. De bewoner kreeg een koevoet op het hoofd, maar raakte uiteindelijk niet erg gewond. De zoon heeft de verdachte nog achtervolgd maar verloor hem uiteindelijk uit het oog. Achteraf bleek er braakschade aan de achterdeur, maar de inbreker was niet binnen geraakt.

opnieuw-een-volkstoeloop-op-meylandt

Opnieuw een volkstoeloop op Meylandt

Ook zondag was het weer een regelrechte volkstoeloop op ‘Hoera Feest’. Alle terrassen zaten stampvol onder een stralende zon. Aan de kermisattracties en de workshops was het erg druk. Muziek- en dansgroepen, een steltloper en typetjes oogstten veel bijval. En opnieuw was er veel interesse voor de kunstwerken van de kinderen. Overigens kan de kunsttentoonstelling nog tot 31 mei bezocht worden. Er volgen dit jaar nog verschillende expo’s en andere activiteiten om de 50ste verjaardag van de academie te vieren. En na dit meer dan geslaagde kunstenfestival, mag je er bijna zeker van zijn dat er voor het volgende jaar extra leerlingen naar de academie afzakken. (meer foto’s)

39-eerste-communicanten-uit-bolderberg

39 eerste communicanten uit Bolderberg

In de Heilig Hartkerk van Boekt deden maar liefst 39 communicantjes van Bolderberg vandaag hun eerste communie. De feestvierders zijn Vereijcken Wannes, Stulens Jelle, Van Mol Rauke, Geurts Louis, Broux Loranne, Vanderhoydonck Iben, Dias Matthis, Wellens Lore, Klaps Michèle, Swinnen Janne, Hagelsteens Amélie, Corstjens Louise, Aussems Joy, Vandereyken Karlynn, Daemen Dorien, D’haeyere Lotte, Gilissen Gilles, Theunis Sem, Vanherk Nora, Stulens Jules, Thiel Alexander, Stynen Lisa, Willaert Korneel, Bynens Damiaan, Leeten Ruben, Roosen Thomas, Tielen Amélie, Nulens Camille, Van Buggenhout Maxime, Indeherberg Mathias, Maris Elisabeth, Derys Eva, Mesotten Sebastien, Hermans Gilles, Ariën Yoran, Martens Kobe, Deferm Senne, Hermans Nore en Fransen Nicolas. (foto Roger Convents)

vandaag-gezien-10-mei-2015

Vandaag gezien

Ook dit koolwitje geniet van de zon en de bloeiende bloemen. (foto Jan Leijskens)

spoorwerken-zorgen-voor-verkeersomleidingen

Spoorwerken zorgen voor verkeersomleidingen

De werkzaamheden die Infrabel de komende weken gaat uitvoeren op spoorlijn 15 tussen Beringen en Zolder, hebben een belangrijke invloed op het lokale verkeer. De spoorwegen gaan dwarsliggers en enkele overwegen vernieuwen. De werken gebeuren overdag, ’s nachts en in het weekend, ze kunnen ook voor wat geluidshinder zorgen. Morgenvroeg om 7 uur gaat de overweg in de R. Gompartsstraat dicht en die blijft afgesloten tot vrijdagavond 5 juni. Op 26 mei om 7 uur gaat de spoorwegovergang in de (…) Lees het hele bericht

dankmis-voor-vormelingen-in-viversel

Dankmis voor vormelingen in Viversel

In Viversel werd een dankmis opgedragen voor de vormelingen. De catechisten, Carien en Rita, werden door de vormelingen in de bloemetjes gezet en de mama’s kregen een kleine attentie voor Moederdag. Aansluitend was er – zoals elke tweede zaterdag – een ontmoeting bij een drankje. (foto’s Lode Beylemans)

vrunstraat-viert-met-een-puntzak

Vrunstraat viert met een puntzak

De buurtwerking Vrunstraat bestaat 35 jaar en heeft dat gisteravond gevierd. De buren waren uitgenodigd om met een ‘puntzak’ te komen uchteren. Uiteraard moesten de frieten ook worden doorgespoeld en zo werd het daar een gezellige boel. (foto’s Louis Hauquier)

sportieve-viering-van-60-jaar-basket-zolder

Sportieve viering van 60 jaar basket Zolder

Feest bij basketbalclub KBBC Zolder dit weekend. De club bestaat 60 jaar en het G-basket waarin ze een pionier gaat ondertussen al tien jaar mee. 10 jaar geleden kreeg de club de gouden ‘K’ al toebedeeld, als club in opmars in de nationale reeksen, helaas staken extra-sportieve perikelen stokken in de wielen. Toch heeft dat het enthousiasme niet kunnen bekoelen. Dat was ook zaterdag weer te merken. Er werden verschillende wedstrijden gespeeld maar dé blikvanger was toch de (…) Lees het hele bericht

vuurspektakel-imponeert-op-hoera-feest

Vuurspektakel imponeert op 'Hoera Feest'

Voor het avondprogramma kwam er opnieuw veel volk naar het domein Meylandt afgezakt. De kunstwerken kregen nog altijd veel belangstelling, en de muziekoptredens brachten stevige ambiance in de tent. Hoogtepunt was bij het intreden van de duisternis, de ‘bateau de feu’, van Circus Paljasso, drie kerels die circusacts vervlechten met vuurkunst. Terwijl de eerste het terrein voorbereidde en het publiek opwarmde, kwamen zijn collega’s traag over de vijver aangevaren met een boot vol (…) Lees het hele bericht

ivan-bellarosa-pakt-de-pole

Ivan Bellarosa pakt de pole

36 auto’s vertrekken in de eerste race van de Belcar Trophy en de pole positie is voor de Italiaan Ivan Bellarosa in de Wolf GB08 van Avalon Formula. Net voor de start van de kwalificaties openden de hemelsluizen zich, waardoor de wagens vertrokken op een nog natte piste. Het belangrijkste slachtoffer daarvan was de Wolf GB08 van Hudspeth-Belotti, die van de baan ging waardoor de rode vlag werd uitgehaald. Nadien was het droog en won de Italiaan Bellarosa nipt de strijd van de Belg Sam De Jonghe (…) Lees het hele bericht

graffiti-als-kunstvorm-en-aankleding

Graffiti als kunstvorm en aankleding

Er was een tijd dat graffiti als vandalisme werden beschouwd, maar tegenwoordig worden ze meer en meer geaccepteerd als kunstvorm en als decoratie. Ook dierenarts Anneleen De Vroey in de Dorpsstraat deed de afgelopen dagen een beroep op een graffiti-kunstenaar om enkele blinde muren op te vrolijken met … dieren, of wat had je gedacht. Meteen ook de figuurlijke kers op de taart van de restauratie van de praktijk die dit weekend heropent. (foto’s Tony Sempels)

animatie-werd-erg-gesmaakt

Animatie werd erg gesmaakt

De animatie vanmiddag op 'Hoera Feest!' was uiteraard op de eerste plaats gericht op kinderen en jongeren, maar ook de minder jongeren konden de wandelende, dansende en musicerende acts erg smaken. En tussendoor was de dranktent een populair toevluchtsoord. (meer foto’s van Julien Maebe)

de-kunst-van-de-jonge-garde-staat-centraal

De kunst van de jonge garde staat centraal

‘Hoera Feest!’ is een kunstenfestival in de meest brede zin van het woord. Maar centraal staat toch het creatieve werk dat 2100 jonge kunstenaars de afgelopen maanden hebben gepresteerd. En het resultaat kun je zowel in kasteel Meylandt bewonderen als in heel het kasteelpark. Jaar na jaar blijven de leerlingen verbazen met hun werken, en dus ook de leerkrachten met hun inspiratie en onderricht. (meer foto’s van Julien Maebe)

enorme-opkomst-voor-hoera-feest

Enorme opkomst voor 'Hoera Feest!'

Het eerste luik van ‘Hoera Feest!’ aan de academie is een overdonderend succes geworden. Van de vroegere middag was het er een drukte van jewelste, veel ouders waren met hun kinderen meegekomen voor het aangepaste programma met workshops enzomeer. De aanwezige politie en parkeerwachters waren dan ook geen overbodige luxe om het drukke verkeer te kanaliseren. Op sommige ogenblikken stonden er zelfs files en ook op het terrein en in de tent was het erg druk. (foto’s Julien Maebe)

koen-lieckens-and-the-hitmachine-maken-indruk

Koen Lieckens and The Hitmachine maken indruk

Onder de indruk… zo verliet onze man ter plaatse vrijdagavond het Muzecafé na het optreden van Koen Lieckens and the Hitmachine. De muzikanten hebben al vele watertjes doorzwommen, onder meer aan de zijde van Hooverphonic en K’s-Choice, maar Koen Lieckens troont hen mee naar andere horizonten, langs een jazz/pop/electro-stijl. Anderzijds schromen ze zich niet om hits nieuw leven in te blazen. Saxofonist Tom Van Cyck, toetsenist Ewout Pierreux en bassist Herwig Scheck weten dan ook hun instrumenten te hanteren en vervolgens het publiek te bespelen. Te onthouden voor als ze nog eens in de buurt passeren. (meer foto’s van Tony Sempels)

de-kijk-van-richie-142

De kijk van Richie

Sokken worden de meest rendabele belegging ...

het-weer-maandag-zomers-warm

Het weer: maandag zomers warm!

Onder invloed van een hogedrukgebied krijgen we enkele dagen met droog weer en veel zon. Samen met een meer zuidelijke luchtstroming wordt er bovendien warmere lucht aangevoerd, waarbij het kwik de zomerse grens van 25 graden kan bereiken. Halfweg de week stroomt koelere en wisselvallige lucht opnieuw over onze streken.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zon is geregeld van de partij, maar bij momenten domineren de wolken. Na de middag is een enkele lokale bui niet uitgesloten, al (…) Lees het hele bericht

moederdagwestrijd-en-de-winnaars-zijn

Moederdagwestrijd: En de winnaars zijn ...

We hebben heel wat leuke en ook ontroerende verhalen binnengekregen voor onze Moederdag-wedstrijd. Dit zijn de winnaars geworden. De moeder van de pas getrouwde Steven Jans krijgt een gelaatsverzorging in de Wellnessboetiek, omdat ze er in Aruba niet bij was. Mieke Oeyen verrast haar mama met een spray tanning bij de Wellnessboetiek omdat ze altijd voor de kinderen klaar staat en ook voor haar zus zorgt. Lea Vandebroeck wordt door kinderen en kleinkinderen getrakteerd op een mooi boeket van Bopha omdat ze voor iedereen klaar staat. En ook Celine-Simonne Aerts mag naar Bopha Bloemenatelier omdat haar dochter Nathalie trots is op haar gezonde levenswijze die ze onlangs heeft ingezet.

ziekenzorg-heusden-op-uitstap-naar-postel

Ziekenzorg Heusden op uitstap naar Postel

Ziekenzorg Heusden-Centrum maakte een uitstap naar Postel met een Mariaviering in de Kloosterkerk van de Paters Norbertijnen. Tijdens de viering ging speciale aandacht naar André en Jacqueline Ceyssens-Kygnee, die 's anderdaags hun diamanten bruiloft vierden. Na een filmpje en een wandeling door de kruidentuin, wachtten de bekende Postelse kaas en brood. Onderweg werd nog een veld bekeken waar graszoden gekweekt worden. (foto’s Maurice Mues)

ook-zondag-een-gevuld-kunstenfestival

Ook zondag een gevuld kunstenfestival

Zondag vanaf 13 uur is er ook weer heel wat te doen in het kasteelpark Meylandt. ‘Hoera Feest’ toont dan uiteraard ook weer de kunstwerken van de meer dan 2100 jonge kunstenaars. Maar opnieuw is er overal beweging, geluid en humor met walking act, mobiele act, muzikale act, dans act, … van eigen bodem zijn er onder meer Turn- en Danskring Sporta en G&G en Rocco met swingende latin om 15u30 en ook Marino Punk (foto) komt langs, mét zijn accordeon. In een workshop leer je enkele circustechnieken en er is natuurlijk ook weer de kermis.

verkeersweek-volledig-geslaagd

Verkeersweek volledig geslaagd

In De Springplank Eversel is vandaag de verkeersweek afgesloten. Voor de middag kregen de kleuters een theateroptreden over veilig verkeer en na de middag werd de dopjesactie afgesloten. De koker met de ‘fietsdopjes’ was ruimschoots het meest gevuld, die van de auto’s het minst. Opzet geslaagd dus. Na de middag bracht het zesde leerjaar nog een toneeltje en dansje met oproep om deze lijn door te trekken in de rest van het schooljaar. Elk kind kreeg nog een verkeersattribuut. De dopjesactie leverde liefst 16.000 dopjes op, de Belgische vereniging van blindengeleidehonden in Tongeren zal tevreden zijn.

fietser-gewond-bij-val-4

Fietser gewond bij val

Kort over tien uur vanmorgen is een vrouw gevallen met de fiets op de Inakker. Daarbij raakten de fietsster gewond, ze verloor een stukje van haar vinger.

inbraak-in-scoutslokalen

Inbraak in scoutslokalen

Afgelopen nacht is ingebroken in de scoutslokalen aan de Oude Baan. Daarbij is schade aangericht. De feiten zijn vanmorgen vastgesteld.

meer-dan-400-fietsers-op-happening-cbos-noord

Meer dan 400 fietsers op happening CBOS-Noord

CBOS-Noord, de petereenheid van De Schans en de gemeente Heusden-Zolder, organiseerde vandaag haar 4de fietshappening ten voordele van De Schans. De deelnemers konden kiezen uit 50, 75 en 100 km . Liefst 194 fietsers namen de start voor 100 km, 115 gingen voor de 75 km en nog eens 106 voor 50 km. Starten kon in het kwartier Libbrecht in Leopoldsburg of aan De Schans in de Paquaylaan. Majoor Peter Eeman gaf zelf het voorbeeld door de 50 km te fietsen. Aan de Schans en in Schakkebroek waren rust- en bevoorradingsposten voorzien. Met meer dan 400 deelnemers en prima weer was het alleszins een voltreffer. (foto's Roger Borgions)

stahlhelmen-zijn-verzameld-in-bokrijk

Stahlhelmen zijn verzameld in Bokrijk

Vanavond opent op het domein Bokrijk de tentoonstelling met de 44 Stahl-helmen die de afgelopen weken in evenveel Limburgse gemeenten zijn 'gedecoreerd'. De helmen staan op de weide nabij het kasteel en nu pas valt hun verscheidenheid op, iedere gemeente of kunstenaar heeft ze aangepakt volgens eigen inspiratie of benadering. Ook de helm die in de academie van Heusden-Zolder werd aangepakt prijkt ertussen. De hele collectie is in Bokrijk te bekijken tot 8 juni, ondertussen is beslist dat de helmen nadien definitief verhuizen naar Halen, waar ze zullen aansluiten bij het oorlogsverhaal van het museum van de Slag der Zilveren Helmen.

kinderacademie-uit-wit-rusland-imponeert

Kinderacademie uit Wit-Rusland imponeert

De kinderacademie uit Gomel in Wit-Rusland bracht vanmiddag op uitnodiging van Okra een wervelende danshow in 't Kuipershof. De combinatie van de voortdurende beweging en de kleurrijke kostuums kon het talrijke publiek erg boeien. (foto's Julien Maebe)

bib-zet-tolkien-en-fantasy-centraal

Bib zet Tolkien en fantasy centraal

De bibliotheek zet de komende weken de 'fantasy' in de kijker: fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden. Van boeken, muziek, films, ... alles waar bovennatuurlijke elementen een belangrijke rol spelen, komt aan bod. Van 23 mei tot 30 juni loopt een expo rond J.R.R. Tolkien met reuzendraak “Smaug”, levensgrote fantasy-figuren, oude fantasy-boeken en –juwelen, een Hobbit kaartspel ontworpen door Martin Wallace en zoveel meer. De expo wordt op 23 mei om (…) Lees het hele bericht

straffen-en-boetes-voor-vloeibare-xtc

Straffen en boetes voor vloeibare XTC

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft twee dertigers uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 18 maanden cel en 6.000 euro boete. Ze hadden vloeibare XTC (GHB) gemaakt met gootsteenontstopper en gedistilleerd water, beide producten samen leveren GBL of de grondstof voor GHB. Beiden waren betrapt met heel wat liters van het spul. Eén van hen is een kwaliteitscontroleur van ijzerertsen, hij vertelde de rechter dat het spul diende voor zijn controles, maar daar trapte de rechtbank niet in. (…) Lees het hele bericht

geweigerde-pmd-zakken-gedumpt

Geweigerde PMD-zakken gedumpt

Als de blauwe PMD-zakken spullen bevatten die daar niet in thuishoren, krijgen ze van de ophalers een rode sticker en blijven ze staan. En dan is het de bedoeling dat ze weer worden binnengehaald uiteraard. Maar deze zakken zijn vanmorgen aangetroffen achter de kerk van Zolder-Centrum, gedumpt bij een openbare afvalbak, op een steenworp van het gemeentehuis ... (foto Ludo Vanherle)

circuit-zolder-heeft-nieuw-logo

Circuit Zolder heeft nieuw logo

Het vertrouwde logo van Circuit Zolder wordt voortaan aangevuld met de World On Wheels-slogan. Daarmee benadrukt het circuit dat het tijdperk van de eenzijdige autosport-uitbating achter de rug ligt en dat alles op 2 of 4 wielen heel het jaar door op en langs het circuit beoefend wordt: veldrijden, BMX, EMX, karting, avondfietsen, Vlaamse Wielerschool, e-mobility en telegeleide wagens. "Circuit Zolder is een plaats waar verschillende groepen sport kunnen beleven, zowel gemotoriseerd als niet-gemotoriseerd en World on Wheels [!]CircuitZolder moet de grote parasol zijn waar dat alles onder past en waarover iedereen over twee tot drie jaar spreekt, " zegt algemeen directeur Thierry Deflandre.

persprijs-voor-reportage-over-collegebrand

Persprijs voor reportage over collegebrand

Gisteravond zijn in Brussel de jaarlijkse Belfius-persprijzen uitgereikt. In de categorie radio ging de prijs naar VRT-reporter Katrien Kubben voor haar reportage over de brand in het toenmalige Heilig-Hartcollege in Heusden, op 23 januari 1974 en dat naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de ramp. Ze liet in de reportage verschillende betrokkenen aan het woord.

extra-parkings-voor-hoera-feest

Extra parkings voor 'Hoera Feest'

Voor ‘Hoera Feest’ laat de academie niets aan het toeval over. Er is een grote feesttent geïnstalleerd, een bijkomende grote overdekking, er liggen overal houten vloeren, … Zoals we gisteren schreven, kun je best met de fiets komen. Voor de auto’s zijn verschillende parkeerzones ingericht. De politie zal ter plaatse het verkeer in goede banen leiden en 6 parkeerwachters helpen iedereen om veilig en (…) Lees het hele bericht

zolder-viert-60-jaar-basket-en-10-jaar-g-basket

Zolder viert 60 jaar basket en 10 jaar G-basket

Feest morgen bij KBBC Zolder want de basketbalclub bestaat 60 jaar en viert tegelijk 10 jaar G-basket. Op het programma uiteraard vooral … basketbal. Om 17 uur is er match Unified U12 – G-basket, en om 18 uur nemen de U18 het op tegen een G-basketploeg. Om 20u30 volgt dan een galamatch tussen Zolder A en de oud-spelers. Dat laatste team bestaat uit heel wat klinkende namen: Jef en Hans De Belser, Kris (…) Lees het hele bericht

hoera-feest-op-zaterdag-met-acts-en-veel-muziek

Hoera Feest op zaterdag met acts en veel muziek

Het zaterdagprogramma tijdens ‘Hoera Feest’ is er één om ‘U’ tegen te zeggen. Het gaat van start om 13 uur en dan krijg je achtereenvolgens een hele reeks mobiele acts, straattheater, muzikale acts, workshops, … kortom, de meest vreemde en verrassende toestanden waarbij het publiek – als het daar zin in heeft – zelf ook kan deelnemen. Tussendoor loopt natuurlijk de kermis met (…) Lees het hele bericht

schouwbrandje-in-de-ubbelstraat

Schouwbrandje in de Ubbelstraat

Er doen zich de jongste tijd nogal wat schouwbranden voor. Vanavond even over tien uur moest de brandweer naar een woning in de Ubbelstraat in Boekt voor een kleine schouwbrand. De toestand was er snel onder controle.

rob-de-nijs-intiemer-dan-ooit

Rob De Nijs intiemer dan ooit

Rob De Nijs kreeg vanavond een uitverkochte Muze-schouwburg op zijn hand met zijn programma ‘Nu het om jou gaat’. Decennialang wist De Nijs grote zalen te bespelen met een uitgebreide band, nu laat hij zich begeleiden door drie muzikanten om in kleine zalen een intieme sfeer te creëren, en dat lukt wonderwel. (foto Lenscollectief)

overweg-staintonstraat-gaat-5-dagen-dicht

Overweg Staintonstraat gaat 5 dagen dicht

Infrabel heeft voor de komende weken belangrijke werken gepland aan de sporen en spoorovergangen, ook in Heusden-Zolder. De weggebruikers worden er nu al voor gewaarschuwd dat ze in de Edward Staintonstraat/Schootstraat zullen moeten omrijden van 15 tot 20 mei want dan is daar de overweg afgesloten. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-7-mei-2015

Vandaag gezien

Marcel Gybels heeft een grote groene kikker op bezoek in zijn tuinvijver.

okra-bezocht-hoogstraten

OKRA bezocht Hoogstraten

Voor de OKRA-afdelingen van Zolder en Boekt is het een jaarlijkse traditie om in het voorjaar een daguitstap naar een minder gekende plaats te maken. Dit jaar werd dat Hoogstraten, een grensplaats en centrum van de aardbeienteelt. Na een tussenstop in Merksplas werd de veiling van Hoogstraten bezocht waar op dat ogenblik tonnen aardbeien, tomaten, komkommers en paprika's een nieuwe eigenaar vonden. Na het middagmaal stond Hoogstraten zelf op het programma met zijn imposante kerk en mooi gerestaureerde begijnhof. Hoogstraten is Vlaanderen, maar moet zich toch schrap zetten tegen de Nederlanders door wie het langs drie zijden omringd is.

kom-met-de-fiets-naar-hoera-feest

Kom met de fiets naar 'Hoera Feest!'

Voor het kunstenfestival ‘Hoera Feest!’ op 9 en 10 mei wordt veel volk verwacht in en rond kasteel Meylandt. Er zijn wel wat parkings voorzien, maar die kunnen snel vollopen. Daarom raadt de academie iedereen aan om met de fiets te komen. Aan de dreef naar het kasteel staat een grote fietsparking ter beschikking waar gemeenschapswachten gratis je fiets in de gaten houden, terwijl je geniet van de tentoonstelling, de kinderhappening, de straatartiesten, de kermis en live muziek, ook al gratis trouwens.

33-jaar-geleden-verongelukte-gilles-villeneuve

33 jaar geleden verongelukte Gilles Villeneuve

Morgen, vrijdag, is het precies 33 jaar geleden dat de Gilles Villeneuve overleed. Dat gebeurde na een zware crash op Circuit Zolder tijdens de oefenritten voor de Grote Prijs van België formule 1. De Museumwerking herdenkt de Canadese toprijder met een kleine expo in het museum (overdekte tribune). De expo kan dit weekend tijdens het New Race Festival bezocht worden tussen 13 en 18 uur.

de-jonge-feestelijke-kunst-staat-centraal

De jonge, feestelijke kunst staat centraal

In en rond kasteel Meylandt zijn tientallen creatievelingen nog altijd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk om alles klaar te maken voor het grote ‘Hoera Feest’ van volgend weekend. Het is onwaarschijnlijk wat ze al allemaal hebben opgebouwd en elk uur groeit het feestdorp alleen nog (…) Lees het hele bericht

twee-verkeersongevallen-vanavond

Twee verkeersongevallen vanavond

Omstreeks 17 uur vanavond zijn op het kruispunt van de Dennenweg en de Schansstraat twee auto’s gebotst. Daarbij raakte één van de bestuurders licht gewond. De vrouw werd naar het nabije Sint-Franciskusziekenhuis overgebracht. Ook op de E 314, net voor de kanaalbrug in Viversel in de richting van Lummen, gebeurde vanavond een ongeval. Twee auto’s botsten daar, één sloeg over de kop.

anadol-is-nu-ook-algemeen-kampioen

Anadol is nu ook algemeen kampioen

FC Anadol heeft zich vanavond gekroond tot algemeen kampioen van de vierde provinciale. Nadat het zaterdag de heenwedstrijd in Herderen Millen met 1-2 won, versloeg het de Zuid-Limburgers nu ook in de terugwedstrijd met 4-1. En dus mocht er opnieuw een feestje gebouwd worden, dat beginnen ze daar stilaan gewoon te worden.

circuit-is-klaar-voor-de-belcar

Circuit is klaar voor de Belcar

Op Circuit Zolder is vanavond de Belcar voorgesteld die dit weekend tijdens het New Race Festival zijn eerste manche van het seizoen kent. In 2006 was er de laatste editie en voor deze nieuwe Belcar Trophy verschijnen 30 wagens aan de start, een mix van prototypes, GT’s en toerwagens. De Belcar kent 3 manches met als finale de 24 Hours of Zolder. Andy Jaemers reed als jongere nog mee in de Belcar, en vandaag staat hij mee in de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-mei-2015

Vandaag gezien

Volgens fotograaf Gust Put is dit een cumulonimbus, in de vooravond gefotografeerd boven de weide aan de Graaf de Theuxlaan. UPDATE En ja hoor, Frank Deboosere himself heeft zojuist bevestigd dat het om een cumulonimbus gaat.

de-vrije-markt-op-de-benzineboulevard

De vrije markt op de benzineboulevard

Sinds de Meylandtlaan is uitgegroeid tot de benzineboulevard en de ketens elkaar met kortstondige prijzenslagen te lijf gaan, staat soms een file aan het ene station, de andere keer is het een drukte van jewelste aan het andere. (foto Julien Maebe)

politie-leverde-267-signalisatievergunningen-af

Politie leverde 267 signalisatievergunningen af

De politie leverde vorig jaar 267 signalisatievergunningen af. Dat zijn toelatingen om wegenwerken uit te voeren op de openbare weg waarbij werfsignalisatie moet worden geplaatst (183), verhuizingen (49) en plaatsing van containers (10). Door de administratieve vereenvoudiging zijn 9 permanente vergunningen toegekend aan nutsmaatschappijen die geregeld kleinere aansluitingen of herstellingen moeten uitvoeren. In 2013 werden 284 en in 2013 werden 263 vergunningen afgeleverd. De (…) Lees het hele bericht

minder-werklozen-meer-mannen-en-ouderen

Minder werklozen, meer mannen en ouderen

In een maand tijd - van einde maart tot einde april - is de werkloosheid in Heusden-Zolder weer met 5,1 % gedaald, van 1205 naar 1144. Dat is beter dan Limburg waar er een vermindering met 2,6 % was. Op jaarbasis is er wel nog een stijging met 2,6 %, in heel Limburg ging dat cijfer met 4 % omhoog. Het hoeft ook niet te verbazen dat in deze periode dat ex-werknemers van Ford-Genk in de statistieken terechtkomen, het aantal mannelijke werklozen op jaarbasis met 9,3 % toeneemt en het aantal 50-plussers met een kwart. Daartegenover staat een lichte afname van het aantal jonge stempelaars.

bromfietser-gewond-3

Bromfietser gewond

In de Galgenbergstraat is een inbraak gepleegd. Die is vandaag kort voor de middag ontdekt. In de Acht Meilaan is even over twee uur een bromfietser aangereden door een auto. De bromfietser raakte daarbij licht gewond.

de-bark-organiseert-wereldkinderfeest

De Bark organiseert wereldkinderfeest

Op woensdag 20 mei organiseert De Bark het jaarlijkse wereldkinderfeest. Dat is een spelnamiddag met leuke workshops voor kinderen tussen 6 en 12 jaar? De nadruk ligt op creativiteit zoals striptekenen, circusacts, streetdance, ... allemaal dingen die aangeleerd worden in workshops. De kleinsten kunnen spelen in de speeltuin. Ook de ouders zijn welkom, terwijl hun oogappel zich vermaakt kunnen zij terecht in het praatcafé of een rondleiding door het opvangcentrum meemaken. Om 14 uur openen de Bark-kids de middag op een feestelijke manier, rond 17 uur wordt afgesloten nadat de kinderen een drankje en iets lekkers hebben genuttigd.

jo-claes-bij-laatste-5-voor-gouden-strop

Jo Claes bij laatste 5 voor Gouden Strop

Auteur Jo Claes maakt nog altijd kans op de Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Eerder meldden we al dat hij op de shortlist met 12 genomineerden stond met zijn misdaadroman 'De mythe van Methusalem'. En de stichting CPNB heeft vandaag de uiteindelijke 5 genomineerden bekendgemaakt, en daar staat Jo ook nog bij. Hij moet het opnemen tegen de Vlamingen Guido Eekhaut met Kingston Noir en Patrick Conrad met Walker en de Nederlanders Marion Pauw met Hemelen en Marjolijn Uitzinger met De huisgenoot. Op 28 mei wordt de winnaar bekendgemaakt in Amsterdam, die krijgt 10.000 euro en een kunstwerk.

de-verenigde-vrienden-laten-het-oerwoud-klinken

De Verenigde Vrienden laten het oerwoud klinken

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden geeft de instrumenten geen kans om in de zomermaanden onder het stof te komen. Want zoals ieder jaar organiseert ze ook nu weer, van 2 tot en met 5 juli, een muziekvierdaagse. 'Klanken uit het oerwoud' luidt het centrale thema en dat zal ook te horen zijn in dit muzikaal wildlife adventure: de klank van het oerwoud, de sfeer van safari's en de brousse, ... En dat voor jonge en veel minder jonge deelnemers, voor beginnende muzikanten en gevorderden. Leden betalen € 60, niet-leden € 70. Inschrijven bij mia.kesters [!] skynet.be.

neos-op-cultuurreis-in-andalusie

NEOS op cultuurreis in Andalusië

De voltallige groep senioren van NEOS Heusden-Zolder trok naar het zonnige Andalusië. Daar brachten ze een cultuurbezoek aan Sevilla, Cordoba en Ronda. De cultuur werd gesmaakt, maar ook de tapas, de sfeer en de streek.

sport-en-jeugdbewegingskleding-gezocht

Sport- en jeugdbewegingskleding gezocht

De sport- en jeugdverenigingen van Heusden-Zolder houden in de maanden mei en juni een grote inzamelactie voor tweedehandskleding voor sportdisciplines, jeugdbewegingen, maar ook attributen als rackets, voetbalschoenen, turnkleding, ... Zoals bekend begint 1 kind op 4 in Heusden-Zolder zijn leven in armoede. Kinderen uit kansarme gezinnen vinden niet makkelijk de weg naar de sportclub, ze kunnen het lidgeld niet betalen of zich geen kleding of materiaal veroorloven. Daarom kunnen de verengingen (of ook individuen) spullen binnenbrengen bij Sint-Vincentius (Sint-Lutgardisstraat 87), elke maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur. Het is de bedoeling om in september een soort winkel in te richten met allemaal tweedehandsspullen.

paul-coolen-vertelt-over-zijn-fietstocht

Paul Coolen vertelt over zijn fietstocht

Heel wat toehoorders dinsdagavond in de bib waar Paul Coolen het verhaal kwam doen van zijn fietstocht van Dubai tot Kathmandu. Paul is dan ook een rasverteller die in zijn verhaal de gastvrijheid centraal stelde die hij in zowat alle landen mocht ervaren. De fiets blijft trouwens ook in zijn dagelijkse denken en doen een centrale rol spelen.

win-een-gelaatsverzorging-bruining-of-boeketten

Win een gelaatsverzorging, bruining of boeketten

Moederdag komt nu met rasse schreden dichterbij. Dat betekent dat iedereen die nog in aanmerking wil komen voor ons prachtig Moederdag-prijzenpakket nu in de pen moet kruipen. De Wellnessboetiek stelt een feest make-up mét advies ter beschikking en ook nog eens een spray tan, waarmee je bliksemsnel een bruin kleurtje hebt. Ideaal om naar communie- of andere feesten te gaan. En bij Bopha Bloemenatelier worden twee verse bloemenruikers gemaakt voor onze winnaars. Gewoon laten weten waarom uw moeder zo’n geschenk verdient, voor vrijdag 15 uur, redactie[!]heusden-zolder.eu.

eigen-campagnebeeld-voor-mainapokhari

Eigen campagnebeeld voor Mainapokhari

Luc en Christine Reynders-Lemmens hebben een eigen campagnebeeld laten maken voor hun steunacties aan het ziekenhuis van Mainapokhari en de regio daarrond in het getroffen Nepal. Ze willen daarmee ook benadrukken dat alle steun volledig en rechtstreeks bij de bevolking terechtkomt. Dat staat in schril contrast met de grote hulporganisaties in ons land die onder elkaar bakkeleien over wie nu wel dan niet aan de grote inzamelacties mag deelnemen.

toverwereld-uit-wit-rusland-danst-in-heusden

Toverwereld uit Wit-Rusland danst in Heusden

Vrijdag 8 mei om 14 uur organiseert OKRA Heusden in samenwerking met Ziekenzorg Boekt een optreden van De Toverwereld uit Wit-Rusland. Al voor de tweede keer strijkt het jongerengezelschap hier in de regio neer en komt dus ook nu weer naar ’t Kuipershof. De Wit-Russische kinderacademie, een dansgroep uit Gomel, brengt een toverspel met dans en kleurrijke kostuums uit het thuisland en andere Oost-Europese landen. Geen stijf traditioneel gedoe, maar jonge vlotte dansanimatie. Kaarten kosten € 10, kinderen tot en met 12 jaar gratis, te koop aan de kassa of bij Maurice Mues 011 42 65 14 of riske01[!]outlook.com. De opbrengst gaat naar een goed doel.

smash-in-de-bres-voor-supertuur

Smash in de bres voor Supertuur

Badmintonclub Smash springt in de bres voor het goede doel. Zaterdagavond vanaf 18 uur gaan clubleden de toog verzorgen op ‘Hoera Feest’ aan kasteel Meylandt. Het geld dat de club daarvoor krijgt van de academie, wordt geschonken aan www.supertuur.blogspot.be. Verschillende familieleden van Tuur waren of zijn nog steeds lid van Smash. Zij hebben een speciale rekening waarop giften kunnen gestort worden en dat geld wordt gebruikt om de ziekte van Tuur te bestrijden. De dag dat Tuur genezen is of het geld niet meer nodig heeft, wordt de rest overgemaakt aan het Kinderkankerfonds.

stahlhelm-verhuist-naar-bokrijk

Stahlhelm verhuist naar Bokrijk

De betonnen Stahlhelm die Rasa Zukauskaite van de academie de voorbije weken in opdracht van de gemeente heeft gedecoreerd, wordt teruggebracht naar zijn 43 andere ‘broertjes’ die in evenveel gemeenten zijn opgesmukt. Ze worden in Bokrijk samengebracht voor de tentoonstelling Limburg 1914-1918 die loopt van 8 mei tot 14 juni. Wat er nadien mee gebeurt, is nog niet duidelijk. (foto Julien Maebe)

jonkheer-van-kasteel-terlaemen-overleden

Jonkheer van kasteel Terlaemen overleden

Jonkheer François de Bellefroid, de bewoner van het kasteel van Terlaemen, is gisteren overleden. Hij was 89 en al een tijdje ziek. Jonkheer en Jonkvrouw de Bellefroid-Poswick wonen sinds 1992 in het kasteel van Terlaemen dat ze erfden van hun overleden tante mevrouw Palmers de Terlaemen. Onder impuls van François de Bellefroid werd het landgoed ook vaker opengesteld voor het publiek. Zo kregen gidsen van Limburgs Landschap of Toerisme Heusden-Zolder geregeld toestemming om er met een groep natuurliefhebbers doorheen te trekken, enkele weken geleden nog voor de jaarlijkse dauwwandeling. En elk jaar in de zomer mochten de Fuchsiavrienden in de kasteeltuinen hun druk bezochte Fuchsiaflora houden.

toegankelijkheid-postgebouw-is-aangepast

Toegankelijkheid postgebouw is aangepast

Met enkele ingrepen is de toegankelijkheid van het nieuwe postgebouw al aangepast. Zo is het vroegere opstapje met een plaat overbrugd. En er is een automatische deur die helemaal openschuift zodat rolstoelen of kinderwagens makkelijk binnen kunnen. Als nu nog de parkeerplaats voor personen met een beperking wat meer zichtbaar wordt aangegeven, zal de GATAB wellicht tevreden zijn.

senioren-leren-alles-over-elektrische-fietsen

Senioren leren alles over elektrische fietsen

In het kader van het OKRA-project 'Veilig elektrisch fietsen' gaf de verkeersdienst van de politie in sporthal St.-Baaf alle informatie over dit type fiets dat momenteel boomt in de fietsverkoop. 23 senioren luisterden geboeid naar tips over waarop te letten bij de aankoop van een elektrische fiets, het onderhoud van de batterij, de gevaren op de weg en het rijden in groep. Na de theoretische sessie stelde de Thuiszorgwinkel 3 fietstypes ter beschikking. De kandidaten konden zo aan den lijve ervaren hoe elektrisch fietsen verschilt van de klassieke fiets. Op een parcours testten de cursisten hun vaardigheden zoals remmen, afdraaien, op- en afstappen, inhalen en ontwijken.

het-weer-licht-wisselvallig-4

Het weer: Licht wisselvallig

Een depressie over Schotland stuurt onstabiele lucht naar onze streken, waarin buien tot ontwikkeling komen. De volgende dagen is er een bescheiden drukstijging, waarbij het meestal droog blijft. In het weekend wordt de kans op een bui opnieuw groter.
Morgen zijn er opklaringen in de ochtend en is het droog. Nadien komt er meer bewolking opzetten en vallen er enkele buien. Een donderslag is mogelijk. Later in de namiddag wordt het droog en zijn er meer opklaringen. De maxima liggen rond 17 (…) Lees het hele bericht

alleen-omgewaaide-bomen-door-rukwinden

Alleen omgewaaide bomen door rukwinden

In Heusden-Zolder is de stormschade vandaag beperkt gebleven. De brandweer moest wel op een aantal plaatsen omgewaaide bomen gaan opruimen. Dat was onder meer het geval in de Westlaan, het Herderspad, de Van Eycklaan en de Meylandtlaan. In de Van Eyklaan kwam de boom terecht op een geparkeerde auto. (foto Mehmet Ozkocak) De brandweer kreeg ook verschillende oproepen vanuit Lummen. Op sommige plaatsen zorgden de omgewaaide bomen voor hinder. Maar nog voor 17 uur was alles overal opgeruimd.

tornados-komen-naar-de-kbc-nacht

Tornados komen naar de KBC-Nacht

De Nacht van de Atletiek die dit jaar op 19 juli plaats heeft in De Veen, kan alvast met de eerste grote namen uitpakken. Het viertal van de Belgian Tornados zal aan de start van verschillende afstanden verschijnen. Het gaat om Kevin, Jonathan en Dylan Borlée en Julien Watrin, brons op het WK 4 x 400 meter en afgelopen weekend ook derde op de World Relays op de Bahamas. In Heusden zullen ze allemaal individueel aantreden. Ondertussen is ook bekendgeworden dat de KBC haar verbintenis als titelsponsor heeft verlengd. (foto Sporza)

vandaag-gezien-5-mei-2015

Vandaag gezien

Een oude, klassieke en doodgewone plant maar het bloemetje is erg mooi van dichtbij: de brem. (foto Jan Leijskens)

jim-broux-is-nieuwe-n-va-voorzitter

Jim Broux is nieuwe N-VA-voorzitter

N-VA Heusden-Zolder heeft een nieuwe voorzitter. Robert Lemmens heeft zijn mandaat doorgegeven aan ondervoorzitter Jim Broux en dat tot aan de volgende bestuursverkiezingen in 2016. Op de volgende bestuursvergadering wordt een nieuwe ondervoorzitter verkozen. Robert Lemmens benadrukt dat hij het voorzitterschap doorgeeft om persoonlijke redenen, hij is bezig een langere reis te plannen en dat vergt heel wat voorbereiding, in afwachting blijft hij wel bestuurslid. Jim Broux is 37, woont in Bolderberg en is beroepshalve hoofd administratie, personeel en IT in hotel Stiemerheide in Genk. Hij is ook actief in de schoolraad van de vrije school Bolderberg en de dorpsraad van Bolderberg. Oppositie voeren, de huidige meerderheid op haar fouten wijzen en de volgende verkiezingen voorbereiden blijven ook zijn prioriteiten.

ook-de-directeur-van-de-academie-is-jarig

Ook de directeur van de academie is jarig

Het was vanmorgen even schrikken aan de academie. De ‘50’ in het letterbord en aan de grote spandoeken tegen het kasteel was vervangen door een ‘60’. Had iedereen zich dan vergist bij het schrijven van de geschiedenis van de academie? Bij nader inzien blijkt directeur Walter Missotten vandaag 60 te worden, het personeel en de medewerkers lieten midden in de opbouw voor de festiviteiten nog even hun creativiteit de vrije loop om het directeur te verrassen. “In het weekend geef ik hier een groot verjaardagsfeest en iedereen mag komen,” grapte Walter.

voormalig-gebouw-kind-amp-gezin-wordt-verkocht

Voormalig gebouw Kind & Gezin wordt verkocht

De gemeente gaat het gebouw waar de afgelopen jaren Kind & Gezin zat – langs de Koerselsebaan, vlakbij de Noordberm – eind deze maand openbaar verkopen. Naargelang de hoogste bieder zal de woning dan al dan niet gesloopt worden om in een groter bouwproject op te nemen. Kind & Gezin zelf is enkele weken geleden verhuisd naar het Rode Kruisgebouw in Berkenbos, daar worden nu de consultaties gehouden. Daarmee keert de dienst terug naar haar roots, want het gebouw is destijds neergezet voor het Rode Kruis en wat toen nog het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn was.

ensemble-sarada-rondt-klassiekreeks-af

Ensemble Sarada rondt klassiekreeks af

Nu zondag om 15 uur brengt het Ensemble Sarada ‘Musica Segrata’ in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder. Organisator Muze en presentator Fred Brouwers stellen daarmee het laatste klassieke concert van het seizoen voor. Ensemble Sarada bestaat uit Tom Beets (blokfluit), afkomstig uit Heusden-Zolder, Griet De Geyter (sopraan), Nathalie Fransen (blokfluit en luit), Pieter Campo (blokfluit) en Floris De Rycker (luit). Zij spitsen zich toe op de muzikale bedrijvigheid aan het hof van paus Leo X, met componisten als Josquin des Prez, Cipriano de Rore, Costanzo Festa, Marchetto Cara, Bartolomeo Tromboncini, Felice Anerio, Jean Le Santier, … Tickets: € 16, € 13, € 10.

parkeerautomaten-tegen-morgen-ingesteld

Parkeerautomaten tegen morgen ingesteld

Het systeem waarbij je in winkelcentrum Cité aan de parkeerautomaat een ticket voor een gratis kwartier kunt nemen, gaat pas morgen in. Na de afschaffing van de witte parkeerschijf zou de nieuwe regeling gisteren van kracht zijn gegaan, maar het bleek dus niet te werken. Volgens schepen van verkeer Lode Schops lag dat bij de firma die de aanpassing moest doen, die had elders een dringende depannage, waardoor de aanpassing in Heusden is uitgesteld. Maar tegen morgenvroeg zouden alle automaten aangepast zijn, zodat je vanaf woensdagmorgen je gratis kwartierticket kunt nemen.

het-berenhuis-viert-zijn-vijfde-verjaardag

Het Berenhuis viert zijn vijfde verjaardag

Hou alvast 15, 16 en 17 mei vrij in je agenda want Het Berenhuis viert dan zijn vijfde verjaardag. En dat er mag gevierd worden staat vast: in die periode werden 350 klassen ontvangen, werden naast het Berenhuis, de Berenwandeling, de Berentuin en de Berenmobiel ontwikkeld en zijn 6 Berenkasten geplaatst uit Heusden-Zolder. En dan hebben we het nog niet over alle andere activiteiten en aanwezigheden. Feesten dus, met onder meer op vrijdag- en (…) Lees het hele bericht

viering-academie-wordt-groot-feest

Viering academie wordt groot feest

De academie van Heusden-Zolder bestaat 50 jaar en het kasteel Meylandt – hoofdzetel van de academie – is precies 300 jaar oud. Dat wordt al heel het jaar gevierd met allerlei tentoonstellingen maar nu zaterdag 9 en zondag 10 mei bereiken de festiviteiten hun hoogtepunt met het ‘Hoera Feest’. Heel het weekend wordt het domein Meylandt ondergedompeld in een sfeer die je nog best met Circo Paradiso kan vergelijken: prachtige kunstwerken van 2100 jonge (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-4-mei-2015

Vandaag gezien

Bij de bosduiven is de emancipatie blijkbaar nog niet doorgedrongen, terwijl het vrouwtje de 'broedpermanentie' voor haar rekening neemt, zit het mannetje rustig op de uitkijk. (foto Marcel Gybels)

2-niet-verzekerde-auto-s-getakeld

2 niet-verzekerde auto's getakeld

De interventiedienst van de politie nam tijdens de normale diensturen in het kader van 'rijden = blazen' 157 ademtesten af. 3 bestuurders bliezen positief en speelden daarmee hun rijbewijs kwijt. Voorts stelden de inspecteurs overtredingen vast wegens fout parkeren (16), gsm'en aan het stuur (8), niet dragen van de gordel (10), niet verzekerd rijden (2), rechts inhalen, in verboden richting rijden en technische defecten (2). Na het tuningevent Race Wars liet de politie 2 wagens takelen wegens niet verzekerd.

zoon-richt-ravage-aan-in-huis

Zoon richt ravage aan in huis

Een inwoner van de Koolmijnlaan belde na de middag naar de hulpcentrale. Hij vroeg politiebijstand omdat één van zijn zonen het hele huis had vernield. De schade was blijkbaar vrij groot. Alleen was het voor de man op dat ogenblik nog niet duidelijk wie van zijn drie zonen de dader was.

de-eerste-plantjes-staan-erin

De eerste plantjes staan erin

Het openluchtklasje met tuintje aan Beekbeemden komt meer en meer tot leven. De kleuters van het eerste klasje hebben alvast samen met hun juf de eerste aardbeiplantjes gezet. Die werden heel voorzichtig behandeld en kregen meteen te drinken. De kleuters kunnen haast niet wachten tot ze de eerste vruchten kunnen proeven.

moslims-bezoeken-katholieke-kerk

Moslims bezoeken katholieke kerk

Op hun beurt brachten leden van de Sultan Ahmed moskee een bezoek aan de historische Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum. Ze kregen er van Hugo Beerten een rondleiding en uitleg over de inrichting, de kunstwerken en het verloop van de vieringen.

zou-dit-een-slakkengangetje-zijn

Zou dit een slakkengangetje zijn?

Wat doen wijngaardslakken na een regenbui in de lente? Ze krijgen een hormonale opstoot en beginnen aan het nageslacht te werken. Op de tonen van ‘Je ’t aime moi non plus’, maar dan wel veel trager. (foto’s Jan Leijskens)

verkeersvrije-week-in-de-springplank

Verkeersvrije week in De Springplank

Drukte aan de schoolpoort van De Springplank in Eversel want daar startte vanmorgen de verkeersvrije week. Aan kinderen en ouders was gevraagd om te voet, met de fiets, de step, enz. naar school te komen, en die oproep had duidelijk gehoor gevonden. Er zijn bovendien drie kokers opgesteld en daar worden plastic dopjes ingegooid naargelang het gebruikte transportmiddel. Aan het eind van de week wordt dan de balans opgemaakt en gaat de dopjes-opbrengst naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren. Heel de week staat een fietsparcours op de speelplaats en vrijdag wordt alles afgesloten met poppentheater, toneel, dans en een liedje.

parkeerautomaten-zijn-nog-niet-aangepast

Parkeerautomaten zijn nog niet aangepast

Volgens het aangepaste reglement is in het winkelcentrum Cité vanaf vandaag de witte parkeerkaart niet meer geldig, maar kun je aanspraak maken op een gratis kwartiertje. Daarvoor moet je gewoon even een ticket gaan halen aan de parkeerautomaten. Maar vanmorgen bleven de automaten geld vragen, en kregen we dus geen gratis ticket voor een kwartier.

win-mooie-prijzen-voor-moederdag

Win mooie prijzen voor Moederdag

Volgende zondag is het Moederdag en wie wil bij die gelegenheid zijn of haar mama eens niet verwennen? Soms is het zoeken naar een gepast geschenk. De Internetgazet wil jullie daar graag bij helpen. Wij geven vier heerlijke prijzen weg. Twee mooie bloemboeketten van Bopha Bloemenatelier, en van de Wellness Boetiek een feest make up met bijhorend make-up advies en ook nog een spray tan. Spray-tanning bestaat uit het vernevelen van een bruiningslotion op huid of gelaat. Wil jij zo’n mooie prijs voor je moeder in de wacht slepen? Mail ons dan voor vrijdag 15 uur, waarom je vindt dat jouw moeder die prijs verdient. Vergeet niet jouw naam te vermelden en naam en adres van jouw moeder. redactie[!]heusden-zolder.eu

hulp-is-onderweg-naar-mainapokhari

Hulp is onderweg naar Mainapokhari

Christine Lemmens en Luc Reynders hebben ondertussen meer info gekregen uit het Nepalese gebied rond Mainapokhari. De eerste hulptroepen zijn onderweg naar de zwaar getroffen regio rond het ziekenhuisje. Het gaat daarbij om kleinschalige maar nuttige initiatieven van Nepalese organisaties. De vrachtwagens hebben tenten en rijst bij om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Maar de wegen zijn er slecht aan toe, ook al door de regen van de afgelopen dagen. Maar de bevolking trekt aan één koord en de schaarser wordende goederen worden herverdeeld. Iedereen steekt de handen uit de mouwen om het normale leven zo snel mogelijk te herstellen.

110-jonge-renners-aan-de-start-in-eversel

110 jonge renners aan de start in Eversel

Berg-Op kreeg vandaag voor zijn wielerwedstrijden voor aspiranten en miniemen in het totaal 110 deelnemers aan de start. Die gingen er stevig tegenaan en vooral de streekrenners presteerden erg goed. De uitslag: Aspiranten 12 jaar: 1. Noah Muller, 2. Brent Blommen, 3. Elvia Peeters. Aspiranten 13 jaar: Flore Wienen, 2. Juul Maes, 3. Jente Boons. Aspiranten 14 jaar: 1. Ryan Cortjens, 2. Julien Gaspard, 3. Siebe Goossens. Miniemen 8 jaar: 1. Tim Doyen, 2. Sven Fauville, 3. Warre Smets. (…) Lees het hele bericht

alle-turners-van-moed-volharding-op-podium

Alle turners van Moed&Volharding op podium

In Bilzen had dit weekend het Limburgs kampioenschap AGD C-niveau plaats en de gymnasten van Moed & Volharding hebben er weer knappe prestaties geleverd, meer nog, alle deelnemers stonden op het podium. Zo behaalde Laura Kelchtermans bij de 11-jarigen een 3de plaats. Bij de 12-jarigen stond Lien Gijbels op het tweede schavotje. Bij de 13-jarigen werd Jolisa Schreurs tweede en Laura Romero derde. Bij de +16-jarigen werd Evelyn Neuteleers 1ste en Sharina van Gompel 3de.

de-avond-van-de-regenboog

De avond van de regenboog

Raar weertje vanavond met regen en zonneschijn tegelijk en dan krijg je een regenboog natuurlijk, op een bepaald moment stond er zelfs een dubbele, nadien was het luchtruim trouwens ook mooi gekleurd. En dan  grijpen onze lezers uiteraard naar hun fototoestel. Hierbij foto’s van Ana Moran, Eddy Bielen, Gust Ischen en Jeroen Bosmans.

vandaag-gezien-3-mei-2015

Vandaag gezien

De bladeren zijn groen, en dus slaan ook de bladluizen toe. (foto Marcel Gybels)

applaus-voor-cyrano-van-kunstverkenner-senior

Applaus voor 'Cyrano' van Kunstverkenner Senior

De jongeren van de groep Kunstverkenner Senior, kregen heel wat applaus voor hun voorstelling Cyrano die ze in de vooravond speelden in de Muzeschouwburg. Het is één van de vier voorstellingen die dit voorjaar in het kader van Kunstverkenner worden gebracht, een samenwerking van het Sint-Franciscuscollege, de academie van Beringen en cultuurcentrum Muze. (foto Lenscollectief)

exsultate-hield-open-repetitie

Exsultate hield open repetitie

Het koor Exsultate durft al eens vaker van de platgetreden paden stappen. Uiteraard brengt het ook in kerken en zalen kerstconcerten en andere thema-optredens. Maar net zo goed wagen ze zich aan een optreden in het opvangcentrum De Bark of zoals nu ook weer een open repetitie tijdens 'de week van de amateurkunsten'. Deze keer ging de aandacht naar het meerstemmig zingen, eerst wat stemopwarmers en daarna liederen in verschillende talen en stijlen, en ook met heel wat instrumenten erbij. Trouw op post is ook altijd organist en multi-instrumentalist Guido Leenders.

beelden-van-kristof-vrancken-en-patrick-ceyssens

Beelden van Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens

Veel volk vanmiddag in De Mijlpaal voor de vernissage van de expo met werk van Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens. Image Talks#3 gaat uiteraard over beelden en beeldvorming, waar beiden erg sterk in zijn. KULeuven-professor Johan Wagemans boeide het publiek met een interessante uiteenzetting. De tentoonstelling loopt tot 21 juni. Op 31 mei om 19 uur geeft radioman Bart Stouten een uiteenzetting over Marcel Proust. En op de laatste dag, 21 juni om 11 uur luisteren Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens de finissage op met een interactieve aperitieflezing over ‘hoe beelden kunnen denken’. (Meer foto’s van Ronny Vanthienen)

racewars-natte-auto-s-en-vurige-vrouwen

RaceWars: natte auto's en vurige vrouwen

Het event RaceWars op Circuit Zolder was vanmorgen gestart in volle zon. De blinkende getunede auto’s kwamen toen ook volledig tot hun recht. Ook de stuntmannen konden toen in de beste omstandigheden hun werk doen en de bikini-dames konden zonder kippenvel hun auto’s wassen. Stilaan kwamen er meer wolken, en die brachten helaas veel regen mee. Verschillende stuntmannen lieten zich daardoor niet uit hun lood slaan, en de meisjes, die spuwden gewoon nog wat langere vlammen. (meer foto’s van Stephan Volders)

vrijheid-verliest

Vrijheid verliest

In de eindronde van de derde provinciale heeft Vrijheid Zolder een steek laten vallen. Het verloor met 2-3 van Munsterbilzen.

kindervoorstelling-naar-binnen-verplaatst

Kindervoorstelling naar binnen verplaatst

Theater De Spiegel liet vanmorgen het bos vollopen voor zijn voorstelling 'Bzzz't', er kwam heel wat interactie van het jonge publiek. Straks om 16 uur is er een nieuwe voorstelling, maar omdat de voorstelling bedoeld is voor de allerkleinsten en de weersverwachtingen niet denderend zijn, verhuist de voorstelling naar de balzaal van Muze. (foto Lenscollectief)

de-legende-van-sint-barbara

De legende van Sint-Barbara

Na het bezoek aan de Turkse moskee trok het hele gezelschap enkele tientallen meters verder voor een ‘katholieke tussenstop’ aan het beeld van Sint-Barbara langs de Koolmijnlaan. Diaken Ward Ceyssens schetste er de legende van Barbara die door haar vader werd opgesloten in een toren en later werd gedood omdat ze haar geloof niet wilde afzweren. Ze werd daarbij ook nog eens gefolterd met fakkels. Die combinatie van toren, vuur en dood maakte haar tot beschermheilige van gevaarlijke (…) Lees het hele bericht

op-bezoek-in-de-moskee

Op bezoek in de moskee

De eerste rondleiding van de Open Gebedshuizendag vond plaats in de Sultan Ahmed moskee. Islamleraar Ömer nam de geïnteresseerden mee in de gebedsruimte en gaf hen daar toelichting bij de gebedsmomenten, één van de imams – de oproeper – liet horen hoe wordt opgeroepen tot het gebed, de hoofdimam las een fragment uit de koran voor, er werd uitgelegd waarvoor de twee preekstoelen worden gebruikt en er was de steeds terugkerende vraag waarom mannen en (…) Lees het hele bericht

open-gebedshuizendag-start-met-ontbijt

Open Gebedshuizendag start met ontbijt

Bij de start van de Open Gebedshuizendag stond er nog een stralende zon en dat kwam goed van pas voor het openingsontbijt in openlucht achter de Sultan Ahmed moskee in de Paquaylaan. Daarvoor was heel wat volk opgedaagd. Er waren enkele korte toespraken door de leden van de interreligieuze dialooggroep, die veel waarde hechtten aan de ontmoeting en de gesprekken die zo’n initiatief op gang brengt. De aanwezigen werden ook verwelkomd vanuit de katholieke kerk en de drie (…) Lees het hele bericht

test-voor-de-blauwe-zone

Test voor de blauwe zone?

Het leek vanmorgen in de Guido Gezellelaan een grote test voor de toekomstige blauwe zone. Een rij auto's had het voetpad aan de rechterkant van de weg ingenomen. Voor voetgangers zat er niets anders op dan over het fietspad te gaan. (foto Julien Maebe)

abdelhadi-el-hachimi-snelste-op-10-000-m

Abdelhadi El Hachimi snelste op 10.000 m

Vandaag hadden op De Veen een atletiekmeeting en enkele Belgische afstandskampioenschappen plaats. Tijdens de meeting won Robin Vanderbemden de 400 meter in 47’01. Hans Van Alphen won het kogelstoten met een worp van 14m45, in het discuswerpen gooide Filip Peetrain 51m03. De 100 meter horden bij de vrouwen was voor Regin Rutsaert in 16’31. Het Belgisch kampioenschap 3000 meter steeple voor vrouwen werd gewonnen door Sofie Van Accom voor Astrid Verhoeven en Charlotte Sijmens. 10.000 meter masters (35-40-45): 1. Steven Heemskerk, 2. Bart Verschoren, 3. Karel Dewaele. 10.000 meter vrouwen: 1. Ferahiwat Tulu Gamachu, 2. Mauela Soccol, 3. Birgit Massage. 10.000 meter Masters (50+): 1. Luc Van Asbroeck, 2. Patrick Vanderstraeten, 3. Dermot Redmond. 10.000 meter mannen: 1. Abdelhadi El Hachimi (29’03.33) 2. Steven Casteele, 3.Nick Van Peborgh.

nieuwe-landstitel-voor-nathalie-lemmens

Nieuwe landstitel voor Nathalie Lemmens

Feest ten huize Lemmens in Viversel want Nathalie Lemmens heeft met haar team Asterix Kieldrecht nu ook de landstitel gewonnen. In de finale bood tegenstander Charleroi twee sets lang stevig weerwerk, maar Kieldrecht kon die telkens naar zich toetrekken. In set drie ging het allemaal veel makkelijker en zo werd de titel met 3-0 binnengehaald. Nathalie is een vaste waarde op de middenpositie, samen met haar club heeft ze nu twee jaar achter elkaar de dubbelslag behaald: de landstitel én de beker van België.

anadol-gaat-door-op-zijn-elan

Anadol gaat door op zijn elan

FC Anadol is aardig op weg om na de titel in zijn reeks, ook de globale eindronde van de vierde provinciale te domineren. Het won vanavond zijn heenwedstrijd bij Herderen Millen met 1-2. De bezoekers lieten bovendien nog veel kansen liggen. Woensdag om 19 uur volgt de terugwedstrijd op het terrein van Anadol.

rp-products-en-wieze-boys-delen-de-punten

RP-Products en Wieze Boys delen de punten

In het derby van de bedrijfsvoetbalbond hebben RP Products en Wieze Boys de punten gedeeld: het werd 2-2. En daarmee hebben de beide ploegen broederlijk het seizoen afgesloten, maar volgend seizoen mag de rivaliteit weer oplaaien.

alle-kapellen-groot-en-klein

Alle kapellen groot en klein

Gisteren is dus de meimaand én Mariamaand van start gegaan. Zoals we al meldden, heeft de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden weer alle kapellen geïnventariseerd. Hierbij een overzicht van alle versierde exemplaren. Die kan iedereen nog de hele maand mei gaan bekijken. (meer foto's)

straks-derby-als-slotmatch-in-bedrijfsvoetbal

Straks derby als slotmatch in bedrijfsvoetbal

Vandaag om 15 uur wordt op het voetbalterrein Ubbersel de competitie in de bedrijfsvoetbalbond afgesloten met de clash tussen RP Products en Wieze Boys. Beide clubs hebben een succesvol seizoen achter de rug. Wieze Boys won zowaar de beker en zette hiermee alvast de viering van zijn 45ste verjaardag in die later deze maand op het programma staat. Met nog één match te gaan staan de Wieze Boys samen met Tongeren op één punt van leider Kotem en is de titel theoretisch nog haalbaar. Daarvoor zullen ze alleszins niet op een cadeautje van RP Products moeten rekenen, dat één plaats lager staat maar qua puntenaantal te ver is teruggeslagen.

rally-van-looi-wordt-herdacht

Rally van Looi wordt herdacht

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de laatste Rally van Looi plaatsvond. Die ontstond in 1977 als de ‘Nacht van Looi’ en werd 3 jaar later omgevormd tot de Rally van Looi en groeide snel uit tot een begrip in onze regio. Op zaterdag 22 augustus is er een grote herdenking rond de Rally van Looi. Via deze Facebook pagina wordt nog gezocht naar oude foto's en ander materiaal en er is ook een website. Wie zeker aanwezig zal zijn is Adelbert Engler. Hij maakte in de beginjaren furore met het Radio Benelux Rallyteam. Adelbert heeft zijn passie voor de auto’s nooit verloren een is nu internationaal gekend voor zijn Mustang Garage in de Schaapsweg, waar onlangs nog Mustang Fever plaats had.

de-kijk-van-richie-141

De kijk van Richie

Zo wordt meteen duidelijk waarom Vrijheid door de eindronde vliegt ...

het-weer-warmer-3

Het weer: warmer!

Aan de voorzijde van een storing die onze regio op zondag bereikt zorgt een mobiele wig voor een overwegend droge zaterdag. De luchtstroming wordt overwegend zuidwesten, waarbij zachtere lucht wordt aangevoerd. Na het weekend klimt het kwik nog wat hoger, maar de neerslagkansen blijven hoog.
Vandaag wordt een droge dag met flinke zonnige perioden en maxima rond 16 graden. Er staat bovendien niet al te veel wind, waardoor het erg aangenaam is.
Morgen schuift een storing vanuit het (…) Lees het hele bericht

highway-party-is-groot-succes

Highway Party is groot succes

Met 1200 kaarten verkocht in voorverkoop en nog een pak extra volk op de avond zelf, was de Highway Party van Chiro Boekt vrijdagavond een denderend succes. Al vrij vroeg kwamen de fuifnummers toegestroomd aan de tent. Later joeg dj Lisa Smolders de temperatuur en de ambiance daar flink de hoogte in. En wat ook eens mag vermeld, alles aan democratische prijzen en een fuifbus pikte de feestvierders op en bracht hen ’s nachts veilig weer naar huis.

schouwbrand-in-de-beringersteenweg

Schouwbrand in de Beringersteenweg

Rond kwart voor tien vanavond is brand ontstaan in de schouw van een woning langs de Beringersteenweg. De brandweer was er snel bij zodat de uitbreiding van het vuur werd voorkomen. De oorzaak zou bij een vogelnest liggen.

vandaag-geroken-1

Vandaag geroken

Geef toe, we kunnen de maand mei toch moeilijk inzetten zonder die heerlijk geurende meiklokjes. (foto Jan Leijskens)

win-tickets-voor-het-mooov-filmfestival

Win tickets voor het MOOOV-filmfestival

In The Roxy Theatre in Koersel loopt nog tot maandagavond het filmfestival MOOOV waar je niet alledaagse maar erg boeiende films te zien krijgt. Op het programma staan nog: Taxi Teheran, zaterdag om 20 uur, Relatos Salvajos (Wild Tales) zaterdag om 17u30 en zondag om 20 uur, Timbuktu wordt zondag om 17u30 gedraaid, en Theeb zondag om 20 uur. Maandagavond om 20u30 staat dan de slotfilm Charlie’s Country op de affiche. Wij mogen een aantal van onze lezers plezieren met dit filmlekkers want we geven 15 filmtickets voor MOOOV-films naar keuze weg. Snel mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

ook-in-mainapokhari-is-de-catastrofe-enorm

Ook in Mainapokhari is de catastrofe enorm

Het is nu helemaal duidelijk dat de catastrofe in Nepal totaal is na de aardbeving, met nu al meer dan 7000 doden, 20.000 gewonden en miljoenen daklozen. Maar uit de afgelegen gebieden bereikt de informatie de regering ook maar met mondjesmaat. Christine Lemmens en Luc Reynders kregen nu ook de eerste foto’s door van hun Nepalese vrienden. Mainapokhari, het gebied waar ze het ziekenhuis ondersteunen, telt 1100 schamele huisjes voor 6500 inwoners, daarvan zijn er 700 volledig vernield. Het ziekenhuisje zelf is gespaard gebleven maar het zit momenteel zonder materiaal. Daarom is het de bedoeling dat Luc – als alles goed gaat – deze maand nog afreist naar Mainapokhari met medisch materiaal. Financiële giften zijn ondertussen welkom op BIC: RABONL2U IBAN: NL78RABO0138257698 (fiscaal attest vanaf 40 €)

45-van-de-79-kapellen-waren-versierd

45 van de 79 kapellen waren versierd

1 mei is de start van de Mariamaand, en dus zijn de leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden op pad gegaan voor hun 39ste kapellekensactie. Dat doen ze ieder jaar en dan krijgen de mensen die de kleine en grote kapellen onderhouden en versieren, een attentie. Maar het is natuurlijk niet makkelijk, jaarlijks verdwijnen er kapellen. Dit jaar waren er liefst 5 weg: in de Schootstraat, Kapelstraat, Kortstraat, Halvijver en Pastoor Paquaylaan. Van de 79 kapellen die nog overblijven waren (…) Lees het hele bericht

inbrekers-in-aanhofstraat-en-geenrijt

Inbrekers in Aanhofstraat en Geenrijt

Gisteravond is een inbraakpoging ontdekt in de Aanhofstraat. Dieven hadden geprobeerd zich toegang tot een woning te verschaffen, maar dat is niet gelukt. In de Geenrijt zijn inbrekers vannacht wel een woning binnen geraakt. Daar is de diefstal vanochtend vroeg ontdekt.

heusden-zolder-is-een-nevelstad

Heusden-Zolder is een 'nevelstad'

Heusden-Zolder is één van de vier gemeenten die door 'Kind&Samenleving' zijn geselecteerd als 'nevelstad'. Een nevelstad is een gemeente in een buitengebied, geen stad dus maar wel een grotere gemeente waar de bevolking blijft groeien en de bewoning dichter wordt. 'Kind&Samenleving' wil nu onderzoeken via een begeleidings- en inspraaktraject hoe kinderen en jongeren zich in zo'n omgeving voelen. Een doelgroep tussen 8 en 15 jaar zal gepolst (…) Lees het hele bericht

druppels-op-de-kleurenpracht

Druppels op de kleurenpracht

Felle regen kan soms bloemen verknoeien, maar als ze stand houden vormen druppels en kleuren een prachtige combinatie, zoals dus vanmorgen al had toen ook de mist een vinger in de pap. (foto's Gust Ischen)

enorme-kolonie-neushoornkevers-ontdekt

Enorme kolonie neushoornkevers ontdekt

Toen terreinbeheerder Thomas Heyligen met zijn graafmachine aan de slag ging in een hoop hakselhout die hij zelf had aangelegd in de Garenstraat, wist hij niet wat hij zag. Het krioelde er van de kevers, achteraf bleek het te gaan om de vrij zeldzame neushoornkever. Die heeft in het hakselhout blijkbaar een ideale biotoop gevonden, want het gaat er om honderden diertjes, en misschien wel meer. Thomas snelde meteen met zijn vondst naar Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Hij gaat nu voorlopig de hoop hakselhout ongemoeid laten zodat de neushoornkevers er ongestoord 'hun ding kunnen doen'. (foto's Evert Cuppens)

zondag-spektakel-met-race-wars

Zondag spektakel met Race Wars

Zondag van 8 tot 18 uur wordt Circuit Zolder volledig ingenomen door Race Wars, het jaarlijkse event rond tuning, blitse wagens en spektakulaire demo's. Zowat iedereen die in de Benelux met een getunede auto rondrijdt - meer dan 3.000 in het totaal - komt die dag zijn wagen laten bewonderen op of langs het circuit. De 100 mooiste wagens mogen plaatsnemen in 'The Circle of Gold'. De durvers rijden zelf mee in de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-mei-2015

Vandaag gezien

Ook de natuur lijkt vanochtend aan een rustdag begonnen op deze Dag van de Arbeid, zoals hier blijkt op de Beringerheide, langs de nieuwe loopomloop. (foto Greta Mullens)

we-blijven-een-fairtradegemeente

We blijven een FairTradegemeente

Ook voor 2015 is het label van Heusden-Zolder als FairTradegemeente herbevestigd, een label dat al bijna 9 jaar wordt gedragen. Het FairTradeverhaal leidt in Heusden-Zolder trouwens een eigen leven met acties, initiatieven en engagementen, en dat zowel van het gemeentebestuur, verenigingen, handelaars als van individuen. Onlangs nog tijdens de inspiratiedag van De Wijers voor horeca-uitbaters, werd de fairtradehorecaplanner gelanceerd met online tools en tips om een horecazaak duurzaam aan te (…) Lees het hele bericht