Archief november 2015

regisseurs-en-acteurs-van-black-in-roxy

Regisseurs en acteurs van Black in Roxy

Vanavond liep het ronduit storm voor de film Black in The Roxy Theatre, een vertoning in het kader van de maandagse Elan Filmavonden. Uitbater Ludo Vangenechten moest de film in drie zalen tegelijk vertonen om alle toeschouwers een plaats te geven. Die kwamen uiteraard voor de film over de oorlog tussen Brusselse straatbendes met een rauwe Romeo en Julia rode draad, maar ook omdat regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah samen met hoofdacteur Aboubakr Bensaïhi naar de (…) Lees het hele bericht

brevetten-start-to-run-zijn-binnen

Brevetten start to run zijn binnen

Enkele tientallen sportieve inwoners behaalden het brevet Start-to-run over de 5 of 10 km.

jeugd-kbbc-zolder-wint-teambuildingweekend

Jeugd KBBC Zolder wint teambuildingweekend

Vorige week plaatsten we hier nog een oproep om het filmpje van de U12 van KBBC Zolder te liken, want ze namen deel aan een wedstrijd van basketbalclub Limburg United. En ze hebben het gewonnen en dus mogen de meisjes en jongens op teambuildingsweekend naar Center Parcs.

sterke-prestaties-van-moed-en-volharding

Sterke prestaties van Moed en Volharding

Voor de 12de editie van de Cup Michel Wanten mocht turnkring Moed en Volharding gymnasten uit Engeland, Malta, Luxemburg, Nederland en België verwelkomen. Ondanks dat het een vriendschappelijke wedstrijd is, werd er op niveau gepresteerd ook door de thuisgymnasten. Als team in categorie 2 haalden Mislina Bicer, Kaat Geusens, Yana Krammerhoffer en Lotte Cruts de 5de plaats. In categorie 4 eindigde het team Evelyn Neuteleers, Jolien Achten en Laura Vanmullen vierde. In de all-around resultaten in (…) Lees het hele bericht

morgen-opruimactie-in-koolmijnlaan

Morgen opruimactie in Koolmijnlaan

Jaarlijks wordt in de aanloop naar de eindejaarsfeesten een grondige opruimactie georganiseerd in de Koolmijnlaan, zodat onder meer bladeren verwijderd worden uit het winkelcentrum. Morgen is het weer zover, dan worden verschillende personeelsleden van onder meer de vzw Alternatief en de gemeentediensten gemobiliseerd samen met het rollend materieel van de gemeente. Daarvoor is ook een tijdelijk parkeerverbod afgekondigd zodat ook de parkeerplaatsen kunnen gereinigd worden.

veel-ongevallen-bij-het-slechte-weer

Veel ongevallen bij het slechte weer

Het slechte weer zorgt niet alleen voor moeizaam verkeer op de weg, er gebeuren ook meer ongevallen. Op de weg tussen Zonhoven en Bolderberg, niet zo ver van het Heidestrand, heeft een bestuurder een zware klap gemaakt met zijn auto. De auto werd daarbij totaal vernield en één persoon is naar het ziekenhuis afgevoerd. (foto Jay Alberts). Kort voor half drie werd aan de rotonde bij de kerk in Heusden-Centrum een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond. Rond half 5 vanavond zijn op het kruispunt van de Stationsstraat en de Mommestraat twee auto's gebotst. Er vielen geen gewonden, maar er was heel wat schade en het verkeer verliep traag omdat er maar één rijstrook vrij was. De brandweer kwam ter plaatse om olie en glas op te ruimen.

inbrekers-in-school-beekbeemden

Inbrekers in school Beekbeemden

Onbekenden zijn dit weekend binnengedrongen in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden, dat werd vanmorgen ontdekt. Ze hadden met een steen het venster van een containerklas verbrijzeld en waren zo binnengedrongen in drie klassen. Daar namen ze onder meer computers mee, en ook de afvalbakken, vermoedelijk om de buit te transporteren. Door de inbraak was het ook vuil en lag er glas in de klasjes, maar toen de kinderen aankwamen was alles opgeruimd en had de politie de vaststellingen gedaan. Er is behoorlijk wat schade aangericht. In de Waterleidingstraat zijn dieven een woning binnengedrongen.

vandaag-gezien-30-november-2015

Vandaag gezien

Wellicht zingen ze op school niet meer het liedje van het roodborstje dat tikt op het raam enz. Maar nu we meer en meer guur weer krijgen, komt dit vogeltje wellicht dichter bij de deur. (foto Marcel Gybels)

beekbeemden-nam-deel-aan-voorleesweek

Beekbeemden nam deel aan Voorleesweek

Ook de school Beekbeemden nam deel aan de Grote Voorleesweek. Alle ouders en grootouders werden uitgenodigd om een verhaaltje te komen voorlezen in hun eigen moedertaal. Het eerste, tweede en derde leerjaar én alle kleuterklassen zetten hun deuren open voor de voorleesouders. In totaal kwamen 40 ouders een verhaaltje lezen, niet in het Nederlands, maar ook in het Turks. (foto's An Neven)

een-prijzenregen-in-december-feestmaand

Een prijzenregen in december feestmaand

Wij wonen in een regio die veel moois, lekkers en creatiefs in petto heeft. En ondertussen is het al verschillende jaren een traditie dat uw Internetgazet in de feestmaand december de lezers laat proeven van al dat fraais. Gewoon omdat wij u graag blij maken in deze barre tijden en ook om u te danken voor uw trouw, samen met de vele anderen die onze lezersfamilie in 2015 nog groter maakten. Zet u dus schrap voor de prijzenregen, samen met heel wat dynamische ondernemers verwennen we u met etentjes, ontbijten, bloemen, cadeaucheques, schoonheids- en wellnessproducten, bioscooptickets, enz. December wordt een prachtige feestmaand bij uw Internetgazet. Hou deze site dus elke dag in de gaten.

sint-bezocht-de-blauwe-wijk

Sint bezocht De Blauwe Wijk

De Blauwe Wijk in Zolder hield een geslaagd Sinterklaasfeest, hoewel dat in eerste instantie nog spannend werd voor de kleinsten. Nadat de Sint in zijn sjieke wagen was gearriveerd, bleek dat hij zijn Pieten vergeten was. En toen de Pieten terecht waren, waren die de pakjes en snoep verloren. Gelukkig bracht Cindy redding en staken de mensen van vzw De Blauwe Wijk een handje toe. En zo kon iedereen met gevulde handen en blij gemutst naar huis. (meer foto's van Tony Sempels)

hebad-gaat-naar-de-play-offs

Hebad gaat naar de play-offs

Een feestelijk weekend voor badmintonclub Hebad Heusden. Hebad 1G won eerst van Saive 1B met 8-0, nadien werd 4-4 gelijk gespeeld tegen Grace 1G. Het team is daarmee geplaatst voor de play-offs en is alvast zeker om ook volgend jaar nationaal badminton te spelen.

boekt-wint-petanquederby

Boekt wint petanquederby

Een bijzonder spannende derby dit weekend in de federale petanquecompetitie, Boekt kwam immers op bezoek bij Olympia. Het liep gelijk op tot 3-3, maar toen wisten de bezoekers de zege uit de brand te slepen, het werd 3-6. Op de andere terreinen verloor de A-ploeg van Olympia met 4-5 van Horizon B. Gelukkig zorgde de B-ploeg voor een opstekertje door met 4-5 in Hasselt te gaan winnen.

glas-in-harmonie-met-licht-en-geluid

Glas in harmonie met licht en geluid

In De Mijlpaal is vanmiddag de tentoonstelling 'Glass Works' geopend. En het ziet ernaar uit dat Lut Maris met dit thema en deze werken een rake keuze heeft gemaakt, want voor de vernissage was de opkomst ronduit gigantisch. Jeroen Maes van het GlazenHuis gaf duiding bij de expo en bij het belang van glas in de kunst en de ruime toepassingsmogelijkheden. Dat merk je ook op de tentoonstelling, geen enkele (…) Lees het hele bericht

statie-wint-derby-tegen-heusden

Statie wint derby tegen Heusden

Een derby in vierde provinciale A, daar versloeg Statie Zolder thuis SK Heusden 06 met 2-1. KVV Heusden-Zolder ging met 1-2 winnen bij Sporting Ellikom.

anadol-en-bolderberg-winnen-uit

Anadol en Bolderberg winnen uit

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider Anadol bij Hoger Op Heide Hasselt gewonnen met 0-1. En ook FC Bolderberg won met 0-1 bij Houthalen VV.

vandaag-gezien-29-november-2015

Vandaag gezien

Een merkwaardig exemplaar op deze sombere zondag, deze trof Jan Leijskens niet aan op dood hout maar op mos. Is het een zwarte trilzwam of weet iemand de juiste naam? redactie[!]heusden-zolder.eu.

u17-van-sk-heusden-beste-team-in-de-heenronde

U17 van SK Heusden beste team in de heenronde

Een titel van herfstkampioen of kampioen in de eerste ronde levert niets op in het voetbal, maar als ze daar in eerste klasse poeha over maken, dan mag dat bij de jeugd ook. En dus zijn ze bij SK Heusden 06 trots op de prestatie van hun U17-spelers die onder leiding van trainer Wilfried Wouters op één speeldag van het einde van de heenronde alvast die symbolische bekroning niet meer kunnen ontlopen ...

over-ridders-kastelen-en-snoeptaarten

Over ridders, kastelen en snoeptaarten ...

Het begint misschien eentonig te klinken, maar de academie heeft zondagmorgen opnieuw een prachtige tentoonstelling geopend. Deze keer mochten de kinderen van de tekenacademie hun fantasie de vrije loop laten gaan rond de 300ste verjaardag van kasteel Meylandt, het historische kasteel waarin de jubilerende academie haar vaste stek heeft. Ruim 300 kinderen hebben er grote en piepkleine kunstwerken bijeengebracht, en telkens valt het weer op (…) Lees het hele bericht

vck-verliest-in-geel

VCK verliest in Geel

In het volleybal heeft VCK Bolderberg zijn wedstrijd bij Gamba Geel verloren met 3-1. Het had nochtans anders kunnen zijn, als VCK de eerste twee sets niet telkens uit handen had gegeven. Set 3 leek de wedstrijd nog te doen kantelen, maar in de vierde was het op. Setstanden 26-24, 25-22, 16-25 en 25-16.

artikel-27-schenkt-6070-euro-aan-het-zuiden

Artikel 27 schenkt 6070 euro aan het Zuiden

Kort na het afsluiten van de editie 2015 van Artikel 27 is de balans al gemaakt. 22 tentoonstellingsdagen met werk van 39 kunstenaars, bekeken door 1561 paar ogen, gesmaakt door 20 groepen, opgefleurd door 8 sprookjeslezers en gedragen door vele vrijwilligershanden. Bovendien luidde de expo het definitieve afscheid in van het schooltje op de Voort en het zwembad. En heel belangrijk, Artikel 27 kan 6070 euro schenken aan Mali Muleba vzw in Tanzania en vzw Suyana Peru. Wie tips heeft over leegstaande gebouwen voor volgende editie mag die alvast doorspelen ...

film-en-live-muziek-heerlijke-combinatie

Film en live-muziek, heerlijke combinatie

Het Michel Bisceglia Trio voorzag vanavond in Muze de film 'Blue Bird' live van een sound track. Een heel aparte ervaring. (foto Lenscollectief)

5-winnaars-van-een-steengrillmenu

5 winnaars van een steengrillmenu

Tussen de deelnemers aan de wandeling op de mijnterril werden vanavond nog 5 winnaars van een steengrillmenu in Den Lavaar uitgeloot. De gelukkigen zijn Bas Van Hofstraeten uit Deurne, Jan Grauwels uit Antwerpen, Bart Grauwels uit Hoegaarden, Femke Beets uit Heusden-Zolder en Eddy Willems uit Heusden-Zolder.

kajoba-verliest-van-tessenderlo

Kajoba verliest van Tessenderlo

In de derde provinciale van het basketbal heeft Kajoba vanavond tegen Optima Tessenderlo B verloren met 64-76. In vierde provinciale heeft KBCC Zolder C Bilzerse C verslagen met 71-57. In de eerste provinciale bij de dames won DBBC Zolder A in Hasselt C met 47-56.

man-gedraagt-zich-verdacht

Man gedraagt zich verdacht

Inwoners van de Guido Gezellelaan waarschuwen voor een man die zich verdacht gedraagt. Hij is vanmiddag blijkbaar op verschillende plaatsen gaan aanbellen, en als er werd opengedaan hing hij een verward verhaal op dat hij een kapper zocht. Het gaat om een man die rond de 50 jaar geschat wordt, aan de dikke kant en met donker haar.

de-adventslichtjes-zijn-ontstoken

De adventslichtjes zijn ontstoken

Aan de kerk van Viversel zijn vanavond de lichtjes van de adventsboom ontstoken, daarmee worden de 4 weken tot Kerstmis afgeteld. Eerst werd de mis mee opgeluisterd door de harmonie en het zangkoor en ook de vormelingen staken een handje toe. Burgemeester Mario Borremans hield een korte toespraak waarna voorzitter Peter Flipkens van het parochiaal team de lichtjes mocht ontsteken. (foto's Lode Beylemans)

vandaag-gezien-28-november-2015

Vandaag gezien

Bij valavond, het moerassige gebied tussen Bolderberg en Zonhoven, het kloppend hart van De Wijers. (foto Jan Leijskens)

de-mooiste-bloemstukken-rond-landenthema-s

De mooiste bloemstukken rond landenthema's

Liefhebbers van mooie bloemstukken moeten zeker zondag eens langsgaan in Muze. Daar is vandaag de jaarlijkse bloemschiktentoonstelling van Flower Arte van start gegaan. De (overwegend) dames hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om de mooiste creaties tot stand te brengen, met uiteenlopende bloemen uiteraard maar ook met fruit en attributen. Het centrale thema dit jaar is trouwens landen. En de opbrengst van de verkoop van bloemstukjes gaat naar Rode Neuzen Dag. Voor je toegangsgeld van € 3 krijg je ook nog een pannenkoek, laat organisatrice Mieke Van Broekhoven (boven) weten. Nog te bekijken morgen van 10 tot 19 uur. (meer foto's van Tony Sempels)

twee-overwinningen-in-bedrijfsvoetbal

Twee overwinningen in bedrijfsvoetbal

Weer twee overwinningen in het bedrijfsvoetbal vandaag. VK Wieze Boys won met 0-2 bij SV De Condé. RP Products ging met dezelfde cijfers winnen bij FC Tamara.

honderden-wandelaars-bedwingen-de-mijnterril

Honderden wandelaars bedwingen de mijnterril

De wandeling met de pitslamp de terril op van de vzw Toerisme Heusden-Zolder is zaterdag opnieuw een voltreffer geworden. Van bij de opening stonden de deelnemers aan te schuiven aan de inschrijvingstafel. Nieuw was dit jaar dat de eerste tussenhalte ZLDR Luchtfabriek vormde waar al een eerste blik op het mijnverleden werd geworpen. Dan ging het in groepen richting mijnterril, waar eerst door de tent met borrels en zuiderse versnaperingen werd gepasseerd, terwijl de accordeonist voor de nodige (…) Lees het hele bericht

collegeploeg-is-vlaams-kampioen-badminton

Collegeploeg is Vlaams kampioen badminton

Op de eindronde in Sinaai heeft de meisjes badmintonploeg van het Sint-Franciscuscollege zich tot Vlaams Kampioen Scholensport 2015 gekroond. Ze wonnen beide ronden met 5-0 en 5-0. Het team bestaat uit Diete Daemen, Laura Poelmans, Bo Borremans en Michelle Coomans, alle vier lid van badmintonclub Smash. In de paasvakantie mogen ze naar Malta om daar de Belgische kleuren te verdedigen op het wereldkampioenschap scholensport-badminton.

de-kijk-van-richie-174

De kijk van Richie

De Rode Neuzen Dag wekt veel sympathie los.

oude-duitse-humor-blijft-overeind

Oude Duitse humor blijft overeind

Vooroorlogse Duitse humor werd gisteravond in Muze nieuw leven ingeblazen door het maffe duo Gert Jochems en Vitalski. (foto Lenscollectief)

sint-streek-neer-in-bolderberg

Sint streek neer in Bolderberg

Het zijn weer drukke dagen voor Sinterklaas en zijn zwarte pieten, ze moeten werkelijk van links naar rechts hossen. Vrijdagavond werden de jeugdspelers van FC Bolderberg alvast op een bezoekje getrakteerd, de pieten gingen zelfs mee een balletje trappen. (foto's Yves Maex)

real-verliest-in-genk

Real verliest in Genk

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal leed HZ Real Heusden een 7-2 nederlaag bij FC Sporting Genk.

si-kan-nog-winnen

SI kan nog winnen

Eindelijk nog eens een overwinning voor MFC SI Heusden-Zolder in de tweede afdeling van het zaalvoetbal. Het versloeg vrijdagavond ZVK Genk met 6-5. De thuisploeg nam een blitzstart en na 4 minuten had Vanpol al 2 keer gescoord, en daarna werden nog twee kansen gemist. Maar dan sloeg Genk terug en rukte voor de rust op naar 2-3, meteen na de herneming werd het zelfs 2-4. Dan kwam SI terug op stoom, het ging naar 5-4, dan weer 5-5 en op 4 punten voor tijd stond de zege op de bordjes.

een-nieuwe-belg-maar-alleen-om-te-lachen

Een nieuwe Belg, maar alleen om te lachen

Als 'Nieuwe Belg' kreeg Jan Jaap van der Wal gisteravond een uitverkochte Muzeschouwburg op zijn hand. (foto Lenscollectief)

vluchtmisdrijf-na-aanrijding-met-fietser

Vluchtmisdrijf na aanrijding met fietser

Rond 10 voor acht vanmorgen is in de Schaapsweg een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond en had verzorging nodig. De autobestuurder pleegde vluchtmisdrijf.

klaar-voor-de-klim-naar-de-terriltop

Klaar voor de klim naar de terriltop?

Zijn de zaklampen opgeladen of liggen er verse batterijen klaar? Zijn de wandelschoenen gepoetst? Nog een warme jas uit de kast halen en dan ben je voorbereid voor de jaarlijkse 'Met de pitslamp de terril op'. Vertrek tussen 17 en 18 uur in Den Lavaar, deelnemen kost  slechts € 3, daarvoor word je onderweg getrakteerd op straffe verhalen, een consumptie en Turkse en Marokkaanse versnaperingen, met tussendoor ook nog een bezoek aan ZLDR Luchtfabriek. Achteraf worden 5 steengrillmenu's verloot tussen de deelnemers. Na de terrilwandeling kun je blijven plakken bij zo'n steengrillmenu (vooraf reserveren: 011 82 26 96). Uiteraard zal uw Internetgazet als mediapartner van de vzw Toerisme Heusden-Zolder zichtbaar aanwezig zijn.

vandaag-gezien-27-november-2015

Vandaag gezien

Een herfstzon, ochtenddauw of vrieskoude ... het geeft zwammen, klimop of een aardtongen een extra dimensie. (foto's Jan Leijskens)

leerbedrijf-t-tussendoortje-voor-een-gezonde-hap

Leerbedrijf 't Tussendoortje voor een gezonde hap

De leerlingen van het zevende jaar Retailmanagement en Visual Merchandising van het Sint-Franciscuscollege hebben op campus Heusden hun leerbedrijf ''t Tussendoortje' geopend. Met een assortiment gezonde snacks en fruit is het voor de leerlingen en leerkrachten the place to be voor een 'tussendoortje'.’ En de leerlingen-uitbaters oefenen ondertussen alle vaardigheden die er bij de organisatie en uitbating van een handelszaak te pas komen. (foto's Patrick Daniëls)

turners-voor-rode-neuzen-tijdens-cup-michel-wanten

Turners voor Rode Neuzen tijdens Cup Michel Wanten

Dit weekend komen turners uit alle richtingen afgezakt naar de sporthal van Berkenbos want Moed en Volharding organiseert er de jaarlijkse Cup Michel Wanten, al voor de 12de keer. Vandaag wordt er geoefend maar zaterdag en zondag kun je het grootste deel van de dag gymnasten aan het werk zien in verschillende disciplines. Bovendien steunt de club Rodeneuzendag want er wordt rode neuzen verkocht en ook cupcakes die de speelsters zelf hebben versierd. (foto Ivo Geukens)

veel-podiumtalent-in-middenschool-sfc

Veel podiumtalent in Middenschool SFC

De filmzaal van het SFC was deze week driemaal uitverkocht voor de zesde editie van talent [!] sfc. De leerlingen van de Middenschool brengen dan hun talenten op het podium en dat gaat van muziek, zang, poëzie tot dans. Ook nu mag de Bovenbouw zich de komende jaren aan een stroom van aanstormend talent verwachten.
(meer foto's van Patrick Daniëls)

ruim-48-000-euro-subsidie-voor-school-bolderberg

Ruim 48.000 euro subsidie voor school Bolderberg

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits heeft vandaag een reeks nieuwe subsidiedossiers bekendgemaakt die goedgekeurd zijn voor de bouw, aanpassing of uitbreiding van scholen. Op de lijst één school uit Heusden-Zolder: de vrije lagere basisschool van Bolderberg mag rekenen op een toelage van welgeteld 48.265,73 euro.

kinderen-laten-verbeelding-los-op-300-jaar-kasteel

Kinderen laten verbeelding los op 300 jaar kasteel

Naast haar eigen 50ste verjaardag wil de academie voor beeldende kunsten ook nog eens de 300ste verjaardag van het kasteel Meylandt onder de aandacht brengen. Die 3 eeuwen worden letterlijk in de verf gezet met een speelse en sprookjesachtige tentoonstelling van de kinderen van de tekenacademie. Zij presenteren prachtige kunstwerken rond het kasteel en zijn bewoners doorheen de tijd: ridders en jonkvrouwen, draken, spoken en vleermuizen. Zelfs Rapunzel laat haar gouden vlecht uit een kasteeltoren naar beneden hangen. Voor de opening van de tentoonstelling, zondag om 10u30 werd een kinderreceptie voorzien met reusachtige snoeptaarten en andere roze lekkernijen. Kasteel Meylandt zelf is immers ook geschilderd in een oud roze kleur. De tentoonstelling loopt tot en met 19 december.

bestuurder-gewond-bij-botsing-1

Bestuurder gewond bij botsing

Kort voor 9 uur vanochtend zijn twee auto's gebotst op de Beringersteenweg. Een kleine 100 meter voor de rotonde Suska-Berg richting Hasselt reed een auto in achter op een stilstaande voorganger, mogelijk speelde de laagstaande zon daarbij een rol. De bestuurder van de auto die op de ander inreed, werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

nieuwe-brico-beringen-versterkt-die-in-heusden

Nieuwe Brico Beringen versterkt die in Heusden

Vandaag opent op be-Mine in Beringen de grootste Brico van Limburg. Zaakvoerders Sven en Debby Curinkx-Wyns zijn geen onbekenden in Heusden-Zolder want ze zijn ook hier franchisenemer van de Brico aan de Koolmijnlaan. En daar blijft het niet bij want volgend jaar zullen ze ook in Neerpelt een Brico openen. In Beringen werken bij de start 18 mensen en dat kan mogelijk nog groeien. En de nieuwe vestiging zal ook invloed hebben op de winkel in Heusden-Zolder. "Uiteraard blijft die winkel behouden en hij is complementair. Dankzij de grote stock in Beringen kunnen we ook in Heusden-Zolder onze klanten sneller bedienen en producten gaan aanbieden die we voordien moesten bestellen. We gaan in Heusden-Zolder zelfs nog investeren in een modernisering", vertelt Debby. (foto Hans Put)

sint-vincentius-wil-compensatie-huur

Sint-Vincentius wil compensatie huur

De jongste tijd is al verschillende keren gebleken dat het erg druk is bij Sint-Vincentius, de organisatie die de behoeftigen ondersteunt. Alsmaar meer inwoners komen daar aankloppen omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, en ook in de hele vluchtelingenproblematiek in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren speelt Sint-Vincentius zijn rol. Door de groeiende activiteiten zijn de huidige ruimtes te klein geworden en moet de organisatie het volledige gebouw van De Koepel - het vroegere (…) Lees het hele bericht

sharina-van-gompel-beheerst-podium-in-malta

Sharina Van Gompel beheerst podium in Malta

Een tiental gymnasten uit Berkenbos, Paal en Bilzen heeft de afgelopen dagen deelgenomen aan de internationale wedstrijd toestelturnen voor meisjes op het eiland Malta. En met wat een succes! Ze haalden individueel en per toestellen liefst 14 podiumplaatsen en als team werden ze eerste. Sharina Van Gompel van Moed en Volharding spande de kroon: ze won individueel all-round, haalde het podium bij 3 toestellen en won dus ook met haar team. Ook voor trainer Luk Van Gompel was (…) Lees het hele bericht

meylandt-art-een-waaier-van-kunst

Meylandt Art: een waaier van kunst

Een pak volk vanavond in de foyer van Muze op de opening van Meylandt Art, de overzichtsexpo met werk van 180 academiestudenten ter afsluiting van de tentoonstellingen voor 50 jaar academie. De studenten presenteren een gevarieerde selectie schilderijen, foto’s, tekeningen, grafiek en beeldhouwwerken. Ze hebben hun verbeelding de vrije loop gelaten en op persoonlijke wijze vorm gegeven aan stillevens, naaktmodellen, landschappen en aan eigen ideeën en composities. Stuk voor (…) Lees het hele bericht

marcel-is-weer-present-op-terrilwandeling

Marcel is weer present op terrilwandeling

Elk jaar bij de terrilwandeling is Marcel Veltjen een vaste gast en ook zaterdagavond zal hij weer in het duister van de terril al dan niet verhuld door geheimzinnige schaduwen postvatten om aan de wandelaars een mysterieus verhaal op te dissen. Deze keer gaat hij enkele geheimen van de mijnterril ontsluieren, zaken die velen hebben gezien maar waarvoor niemand de verklaring kent. Alleen wie wat weet van de geschiedenis - heel lang geleden - van reuzen kan het begrijpen. En na zaterdag wellicht ook de terrilwandelaars, maar daarvoor moet je - na het vertrek aan Den Lavaar tussen 17 en 18 uur - zeker bij Marcel blijven staan tot hij de ontknoping van zijn verhaal heeft gebracht.

raad-bitsige-discussies-over-cijfers-en-vragen

Raad: bitsige discussies over cijfers en vragen

Zoals verwacht zorgde de bespreking van de budgetwijziging 2015 en het aangepast meerjarenplan 2014-2019 in de gemeenteraad voor een scherpe discussie tussen meerderheid en oppositie. De technische details zullen we u besparen, maar zoals eerder deze week wees ook nu schepen van financiën Peter Tielens op de gezonde aanpak van de gemeentefinanciën door te zorgen voor meer inkomsten en minder uitgaven. De oppositie bleef erop hameren dat de cijfers onduidelijk zijn en dat er (…) Lees het hele bericht

moet-ferrand-prevot-passen-voor-wk

Moet Ferrand-Prévot passen voor WK?

De Franse wielrenster Pauline Ferrand-Prévot is 6 weken buiten strijd nadat ze op training een breukje in het kniegewricht opliep. Daardoor zal ze moeten passen voor de Wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag. Mogelijk komt ook haar deelneming aan het wereldkampioenschap einde januari in het gedrang, daar zou ze normaal haar regenboogtrui hebben verdedigd. De sympathieke Française is een graag geziene gaste op de wedstrijden op Circuit Zolder, vorig jaar eindigde ze derde.

live-filmconcert-met-michel-bisceglia-trio

Live filmconcert met Michel Bisceglia Trio

Zaterdagavond om 20u15 vindt in de Muzeschouwburg een bijzonder concert plaats: een filmconcert met het Michel Bisceglia Trio en de film Blue Bird van Gust Van den Berghe. De film is gebaseerd op het theaterstuk ‘L’oiseau bleu’ (1908) van Maurice Maeterlinck, tot op vandaag de enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur. Het verhaal geeft de zoektocht weer van de houthakkerskinderen Tyltyl en Mytyl die, geleid door het Licht, de blauwe vogel van het (…) Lees het hele bericht

in-pyama-luisteren-naar-verhalen

In pyama luisteren naar verhalen

De jaarlijkse voorleesweek krijgt speciale aandacht in De Springplank Eversel. De kinderen komen twee dagen 's avonds naar school in slaapkleding met knuffel en in de klas, die gezellig ingericht is met kussentjes, kaarsjes en aangepaste verlichting, lezen ouders verhaaltjes voor het slapen gaan. De ouders kunnen ondertussen een koffie drinken of een boek uitzoeken op de tweedehandsboekenbeurs. De opbrengst van deze voorleesweek gaat naar 'Mobile school', dat die zich inzet voor straatkinderen met mobiele schoolborden. Kinderen en ouders zijn alvast laaiend enthousiast. (meer foto's)

damhert-werkt-aan-algenburgers

Damhert werkt aan algenburgers

Ruim een jaar na de lancering van de insectenburgers van Damhert loopt de verkoop in ons land niet echt goed. Vorig najaar kregen de insectenburgers veel aandacht omdat het bedrijf als eerste in Europa dit lanceerde tegen de achtergrond van toekomstige voedseltekorten. Het bedrijf won er eerder dit jaar zelfs een innovatie-award mee. Maar in een bourgondisch land als het onze is het niet makkelijk om mensen te overtuigen van de voedzaamheid en smaak van insectenburgers. In Wallonië is het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-november-2015

Vandaag gezien

Een sierappeltje in de ochtendzon met een dauwdruppel, sierappels worden ook wel eens aangeplant om de bestuiving in de fruitboomgaard te bevorderen. (foto Jan Leijskens)

de-mijlpaal-zet-glas-centraal

De Mijlpaal zet glas centraal

Nu zondag opent in kunstgalerij De Mijlpaal een interessante tentoonstelling 'Glass-Works'. Centraal staat inderdaad glas en Lut Maris vertrok bij de samenstelling vanuit de compositie ‘Glassworks’ van Philip Glass uit 1981. Glass wilde hiermee zijn muziek toegankelijker maken maar met behoud van de gelaagdheid en de mystiek.  Glas als materie is eeuwenoud, en in eerste instantie een (…) Lees het hele bericht

steun-het-filmpje-van-kbbc-zolder-jeugd

Steun het filmpje van KBBC Zolder-jeugd

Basketbalclub Limburg United organiseert momenteel een wedstrijd waarbij het team dat een filmpje instuurt en de meeste likes heeft op zondag 29 november, op teambuilding in Erperheide mag. De U12 van KBBC Zolder zijn meten aan het werk getogen en hebben een leuk filmpjes gemaakt. Ze hopen nu op de steun van zoveel mogelijk basketliefhebbers en andere sympathisanten. Stemmen kan tot zondag om 15 uur via deze Facebookpagina.

meerderheid-financien-zijn-op-orde

Meerderheid: 'Financiën zijn op orde'

Morgen bespreekt de gemeenteraad onder meer het budget 2016 en het aangepast meerjarenplan 2014-2019. De oppositie zal ongetwijfeld nog wat kritiek afvuren, maar de meerderheid vindt alvast dat ze goed bezig is. Zo dienen voor volgend jaar de belangrijkste inkomstenbronnen van de gemeente - personenbelasting, onroerende voorheffing en gemeentefonds - volgens de ramingen nauwelijks bijgestuurd te worden. Daarbij komen de nieuwe belastingen die eerder zijn goedgekeurd, alleen de belasting op onbebouwde (…) Lees het hele bericht

rustige-najaarsmarkt

Rustige najaarsmarkt

De opkomst voor de multiculturele markt vandaag was niet overweldigend maar wel redelijk goed voor deze tijd van het jaar. Bovendien waren de weergoden tot 's middags niet zo goed geluimd. Pas nadat de marktkramers na de middag hun stand hadden opgezet kwamen er opklaringen en konden de bezoekers nog genieten van een streepje zon. Ondertussen wordt de voorbereidingen getroffen voor de winterspecial op woensdag 9 december. Dan is er kinderanimatie en brengt een wijze man uit het oosten lekkers mee.

gauwdief-maakt-een-slachtoffer

Gauwdief maakt één slachtoffer

Het was rustig vandaag op de multiculturele markt. De politie hield één overtreder tegen, hij reed met een wagen die niet gekeurd was en met kale banden. Eén marktbezoekster werd het slachtoffer van een gauwdiefstal. En om duidelijk te maken dat niet alleen rond de markt fout geparkeerd wordt: aan het Sint-Willibrordusplein zijn 2 geparkeerde auto's aangetroffen op een laad- en loszone.

overtreders-in-verkeersvormingsklas

Overtreders in verkeersvormingsklas

Tijdens 2 grote fietsencontroles eind oktober stelde de politie diverse inbreuken vast wegens defecte fietsverlichting en technische gebreken aan de rijwielen van de scholieren. 55 jongeren kregen een pv van waarschuwing en moesten zich binnen een korte periode met de herstelde fiets ter controle aanbieden in een politiecommissariaat. 16 personen die zonder of met een defecte fietsverlichting reden of die niet hadden opgezet kregen een jongeren-proces-verbaal. Zij werden uitgenodigd om deze (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-bekeek-ook-de-veiligheidsmaatregelen

Ziekenhuis bekeek ook de veiligheidsmaatregelen

Ook in het Sint-Franciskusziekenhuis hebben ze gevolg gegeven aan de omzendbrief van de regering. Die heeft aan ziekenhuizen en brandweerkorpsen gevraagd om in het kader van de terreurdreiging nog eens de bestaande veiligheidsmaatregelen te bekijken. Aanleiding is ook een voorval in Engeland waar terroristen zich hadden voorgedaan als verplegers. In het Sint-Franciskusziekenhuis heeft de preventieadviseur nog eens op alle afdelingen de richtlijnen overlopen. Intern zijn ook met de directie alle stappen in de preventieplannen besproken. In het ziekenhuis gaan ze er wel van uit dat sowieso iedereen op elk moment klaar moet zijn voor een calamiteit van welke aard dan ook.

10-000-bezoekers-verwacht-voor-wereldbeker

10.000 bezoekers verwacht voor Wereldbeker

Ook de verkoop voor de Wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag loopt goed, daar rekent Koen Monu op zowat 10.000 toeschouwers. Het parcours van de Wereldbeker is voor 95 procent hetzelfde als dat van het wereldkampioenschap, een maand later. Dat betekent dus dat die wedstrijd een extra graadmeter voor het WK is en dus aan uitstraling wint. Bovendien worden er nog meer toeschouwers uit Heusden-Zolder verwacht dan andere jaren, omdat inwoners die een weekendticket voor het WK kopen, een ticket voor de Wereldbeker gratis krijgen. Daarvoor moeten ze gewoon naar de balie vrije tijd in het gemeentehuis gaan. Ook wie al zo'n combiticket op zak heeft, kan nog een gratis kaartje voor de Wereldbeker komen afhalen.

al-32-000-tickets-verkocht-voor-wk-veldrijden

Al 32.000 tickets verkocht voor WK veldrijden

Ruim twee maanden voor het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder zijn al 32.000 tickets verkocht. Bij de voorstelling van het WK vorig jaar stelde organisator Koen Monu 80.000 toeschouwers als ambitieuze doelstelling. Het laatste WK in ons land, Koksijde 2012 kreeg 60.000 bezoekers. Koen Monu hoopt wel dat de terreurdreiging tegen eind januari verminderd is, want nu al moeten daarvoor een aantal maatregelen ingecalculeerd worden. UPDATE Ondertussen is ook duidelijk dat de hotels van het WK mee genieten, in heel de regio zitten volgens Monu de hotels vol en nu al hebben de WK-bezoekers kamers geboekt tot net over de grens in Nederland, Luik en Antwerpen.

21-wanbetalers-onderschept

21 wanbetalers onderschept

De politie hield samen met de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) controles op 2 plaatsen in de gemeente. 790 voertuigen passeerden de ANPR-camera van VlaBel. 21 bestuurders werden onderschept en geconfronteerd met hun achterstallige verkeersbelastingen. In totaal werd € 8728,56 niet-betaalde taksen gerecupereerd. De BMW5-seriewagen van een overtreder die al voor de vierde maal werd betrapt is in beslag genomen en getakeld. Voorts controleerde de politie de (…) Lees het hele bericht

een-web-doekje-voor-het-bloeden

Een (web)doekje voor het bloeden

Wat hebben hanen en deze wollige spinnenwebben gemeen? In de jaren '50 en '60 werd ook hier op zondagvoormiddag aan hanenvechten gedaan. Telkens twee hanen moesten het dan tegen elkaar opnemen en er werd op gewed. Sommige kemphanen overleefden het niet, andere werden gewond naar huis gebracht. In de stal werd zo'n spinnenweb genomen en op de wonde gelegd om het bloed te stelpen. Het hanenvechten is ondertussen verboden, maar het gebeurt op een aantal plaatsen in Limburg nog illegaal. (foto's Marcel Gybels)

terrilwandeling-de-steengrill-gaat-naar

Terrilwandeling: de steengrill gaat naar ...

Erg veel lezers hebben de afgelopen dagen met een mailtje geprobeerd een steengrill uit de brand te slepen, zoals die zaterdag na de terrilwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder bij Den Lavaar worden geserveerd. Maar het lot heeft één winnaar aangeduid en dat is ... Hildegarde Brouwers. Wil je zaterdag de wandeling ook de benen onder tafel schuiven, reserveren kan nog op 011 - 82 26 96 of info [!] denlavaar.com.

morgen-opent-slotexpo-van-50-jaar-academie

Morgen opent slotexpo van 50 jaar academie

Een heel jaar lang heeft de academie met tentoonstellingen en activiteiten haar 50ste verjaardag in de kijker gezet. Daar wordt nu een slot aan gebreid met de expo Meylandt Art in cultuurcentrum Muze. Daar opent morgen donderdag een overzichtstentoonstelling met mooie grafiek, schilderkunst, fotokunst, beeldhouwkunst en tekenkunst van studenten van het 3de tot en met het 6de jaar. De vernissage heeft plaats donderdag om 20 uur in de foyer van Muze, daarna blijven de werken te kijk tot en met 3 januari, dagelijks van 14 tot 20 uur (niet tussen Kerstmis en Nieuwjaar).

brainstormen-over-oplossingen-voor-armoede

Brainstormen over oplossingen voor armoede

Een 20-tal gemotiveerde inwoners is dinsdagavond op de uitnodiging van de vzw Toetertochtoe ingegaan om de hoofden samen te steken over de armoedeproblematiek in Heusden-Zolder. Ter voorbereiding waren de mensen van Toetertochtoe met 14 mensen die met armoede geconfronteerd worden, gaan praten: burgemeester en schepenen, OCMW-verantwoordelijken, armoede-organisaties, sociale huisvestingsmaatschappij, enz. Uit die gesprekken kwamen verschillende werkpunten naar boven zoals een gebrek aan (…) Lees het hele bericht

twee-jaar-cel-voor-agressieve-vrouw

Twee jaar cel voor agressieve vrouw

De vrouw van 22 uit Heusden-Zolder, die 4 weken geleden voor de strafrechter moest verschijnen - maar niet opdaagde - omdat ze een man opzettelijk had aangereden met haar terreinwagen, is vandaag veroordeeld tot 2 jaar effectieve gevangenisstraf, 600 euro boete en 2000 euro gerechtskosten. Ze moet het slachtoffer bijna 26.000 euro schadevergoeding betalen. De feiten speelden zich bijna twee jaar geleden af in de Koolmijnlaan. Daar zou de vrouw - die al eerder veroordeeld was - drugs (…) Lees het hele bericht

dieven-stelen-voertuigsleutels

Dieven stelen voertuigsleutels

Dieven zijn aan de haal gegaan met de sleutels van een voertuig in de Landweg. Het is niet duidelijk wat hun bedoeling is.

het-weer-iets-zachter

Het weer: iets zachter

Met storingen die met de regelmaat van de klok onze streken aandoen, blijft het de volgende dagen erg wisselvallig met geregeld regen of buien. De luchtstroming wordt echter meer zuidwestelijk, waardoor wat zachtere lucht wordt aangevoerd. Het wordt dus minder koud.
Vandaag komt er na een droge maar bewolkte ochtend, een storing opzetten met regen, die tijdelijk voorafgegaan wordt door wat smeltende sneeuw. De namiddag verloopt regenachtig. Maxima rond 3 graden.
Morgen domineren wolken (…) Lees het hele bericht

treinhinder-door-persoonsongeval

Treinhinder door persoonsongeval

Wie in Heusden of Zolder de trein naar Antwerpen neemt, moet rekening houden met vertragingen. Rond half 11 vanmorgen is in het station van Mol een persoonsongeval gebeurd. De trein werd geëvacueerd. Vervolgens zijn vervangbussen ingelegd tussen Herentals en Mol, het is niet duidelijk hoe lang de hinder zal duren.

buurt-opruimen-in-ruil-voor-punten

Buurt opruimen in ruil voor punten

Het zwerfvuil is een pest in Heusden-Zolder en daarom gaat de gemeente, samen met Limburg.net en OVAM de claimkaart invoeren. Het komt erop neer dat je op www.indevuilbak.be/claim-uw-plek een stukje grond in de buurt kan claimen, een parkje, straaf of wijk, alles is opgedeeld in vakjes van 100 meter bij 100. Zo'n vakje kan door 4 personen of 4 teams geclaimd worden. Wie dat claimt, (…) Lees het hele bericht

mobiliteit-tussen-diensten-is-mogelijk

'Mobiliteit tussen diensten is mogelijk'

Burgemeester Mario Borremans wil niet te diep ingaan op de brief met verzuchtingen die het voltallige OCMW-management aan de politieke mandatarissen bezorgde. "Er zal tegen 2019 een nieuwe personeelsformatie uitgetekend worden en daarin zullen we zeker rekening houden met hun bekommernissen. Ook willen we rekening gehouden met de vraag om externe mobiliteit tussen OCMW- en gemeente-administratie." De burgemeester wijst er nog op dat een deel van het management in het overleg zit rond de integratie van de diensten, en dat er geen specifieke besprekingen met het OCMW-management op zich gepland staat. "Maar ze kunnen altijd overleg vragen."

alleen-il-tartufo-kan-winnen

Alleen Il Tartufo kan winnen

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond 3-3 gelijk gespeeld tegen ZVK Lenaerts Zutendaal. In de derde provinciale D heeft Il Tartufo Heusden met 3-4 gewonnen bij Dozie Boys. In 4de A verloor Firtina Heusden met 3-9 van Grote Brogel.

werkwinkel-krijgt-plaats-onder-schachtbok

Werkwinkel krijgt plaats onder schachtbok

Er is een herstemming gevonden voor het gebouw onder de schachtbok van de mijn, één van de laatste kankervlekken op het terrein. Zoals bekend is de schachtbok zelf beschermd en is het geheel eigendom van de LRM. Samen met de VDAB zou de gemeente de Werkwinkel in het gebouw willen onderbrengen. Eerst was 1 miljoen euro voorzien voor de bouw van een nieuwe Werkwinkel, maar door de nieuwe plannen is dat budget opgetrokken tot 1,8 miljoen. Het gebouw moet immers een zeer grondige restauratie ondergaan. Eerst moet ook de LRM nog haar akkoord geven.

waarom-een-verhuizing-van-muze

Waarom een verhuizing van Muze?

Over de toekomst van cultuurcentrum Muze is lang nagedacht en gediscussieerd. De huidige meerderheid besliste dan uiteindelijk om het onder te brengen in De Verdieping. De restauratie van de huidige verouderde versie was op 12 miljoen euro geraamd, het nieuwe project zou 12,4 miljoen kosten. Bovendien kan nu Muze zijn werking onverstoord verder zetten tot bij de opening van de nieuwbouw. Die opening wordt geschat voor de start van het cultuurseizoen 2018-2019 - vlak voor de (…) Lees het hele bericht

dit-wordt-het-nieuwe-cultuurcentrum

Dit wordt het nieuwe cultuurcentrum

Het voorontwerp voor het nieuwe cultuurcentrum Muze in De Verdieping is goedgekeurd door het schepencollege en vanavond voorgesteld. De schouwburg wordt geïntegreerd op het bovendek van ophaalmachinegebouw 3. De binnen- en buitenmuren blijven bewaard en binnenin komt één opklimmend blok met 400 zitplaatsen, 40 meer dan nu. Rolstoelgebruikers kunnen op de eerste rijen terecht en er komt een aparte ingang voor laatkomers. De nieuwe balzaal wordt aan de voorzijde (…) Lees het hele bericht

dronken-en-120-per-uur-op-koolmijnlaan

Dronken en 120 per uur op Koolmijnlaan

In het kader van het gemeenschappelijk actieweekend in Limburg hield de politie alcohol-, drug- en snelheidscontroles op 4 plaatsen in de gemeente. In totaal legden 129 bestuurders een ademtest af. 3 hadden te veel gedronken. Het flitstoestel stond ook opgesteld. 506 wagens werden gecontroleerd. 51 bestuurders reden te snel in de Westlaan (36) en de Terlaemenlaan (8). In de Koolmijnlaan onderschepte de politie een snelheidsduivel die 120 km/u reed waar 70 is (…) Lees het hele bericht

er-is-weer-beeld

Er is weer beeld ...

Het digitaal informatiebord van de gemeente aan het Sint-Willibrordusplein heeft lange tijd uit gelegen. Er is bijna even lang gezocht naar de oorzaak, maar nu is het weer hersteld en kunnen ook de voorbijgangers in Heusden-Centrum de gemeente-info oppikken. (foto Julien Maebe)

bromfietser-gewond-bij-botsing-1

Bromfietser gewond bij botsing

Aan de Koerselsebaan is rond half één vanmiddag een bromfietser tegen een auto gebotst. De bromfietser kwam ten val en raakte gewond. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis afgevoerd.

inbraakpoging-in-cultuurcentrum

Inbraakpoging in cultuurcentrum

In de Stationsstraat zijn dieven afgelopen weekend binnengedrongen in een werfkeet. De inbraak is pas vanochtend ontdekt. En ook in cultuurcentrum Muze is een inbraakpoging gebeurd, daar raakten de daders niet binnen.

studenten-nemen-ziekenhuisafdeling-over

Studenten nemen ziekenhuisafdeling over

Kan een afdeling in een ziekenhuis volledig gerund worden door studenten? Binnenkort weten we het antwoord want onder de noemer ‘Patchwork by student teams’ nemen studenten van Hogeschool PXL en PIVH Hasselt de proef op de som bij Sint-Franciskusziekenhuis Heusden-Zolder, Jessa Ziekenhuis Hasselt, AZ Vesalius Tongeren en Sint Trudo Sint-Truiden. 40 studenten uit 4 opleidingen nemen 4 weken samen een ziekenhuisafdeling over onder toezicht van het ziekenhuispersoneel. Concreet (…) Lees het hele bericht

ocmw-management-vraagt-respect-van-politici

OCMW-management vraagt respect van politici

In een schrijven aan de gemeenteraad, het schepencollege en de OCMW-raad toont het voltallig managementteam van het OCMW zijn bekommernis over de huidige gang van zaken. Ze vragen alle politici om de visienota integratie die ze in 2013 hebben goedgekeurd 'correct toe te passen vanuit respect voor alle medewerkers die hun werk met bezieling doen en hun schouders willen zetten onder dit nieuwe en uitdagende project voor een betere dienstverlening aan de bevolking'. Het (…) Lees het hele bericht

schilderswijk-kreeg-226-bezoekers-op-stand

Schilderswijk kreeg 226 bezoekers op stand

De Zolderse Schilderswijk nam deel aan de Dag van de Wetenschap op de universitaire campus in Diepenbeek. Liefst 226 kinderen zijn op de stand glas komen graveren. Ook wetenschapsjournalist Dirk Draulants kwam een kijkje nemen. (foto's Theo Rayen)

parijse-vredesteken-in-heusdens-metaal

Parijse vredesteken in Heusdens metaal

Wie gisteren op de Dag van de Ambachten langs geweest is bij kunstsmid Robin Das, heeft Robin samen met Raf Nulens bezig gezien aan de creatie van een kunstwerk. Het heeft heel de dag in beslag genomen en gisteravond om 22u30 was het af: het Parijse vredessymbool waarin de Eiffeltoren is versmolten in het universele vredesteken. Afgelopen week is dat nieuwe vredesteken de wereld rondgegaan, nu dus in een aparte versie in Heusden-Zolder.

terrilwandeling-win-een-steengrillmenu

Terrilwandeling: Win een steengrillmenu

Zaterdag trekt Heusden-Zolder met de pitslamp de mijnterril op en dit in aanloop naar het feest van Sint-Barbara, de patroonheilige van de mijnwerkers die ons de terril als relikwie hebben nagelaten. Vertrekken kan tussen 17 en 18 uur aan Den Lavaar en aansluitend kun je genieten van een steengrillmenu. Eén van onze lezers kan gratis de benen onder tafel schuiven. Wil je in aanmerking komen, stuur dan voor dinsdag middernacht een mail naar redactie[!]heusden-zolder.eu, vergeet niet je naam en adres te vermelden.

een-winterse-ochtend

Een winterse ochtend

Staat je auto buiten, vertrek dan tijdig want het heeft vannacht gevroren, de temperatuur daalde tot iets onder min 1. De auto's zijn dus dicht gevroren, en de strooidiensten zijn uitgerukt. Op de weg is het uitkijken, maar het is vooral gevaarlijk geweest vanochtend vroeg in het westen van het land.

kajoba-wint-derby-in-zolder

Kajoba wint derby in Zolder

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Kajoba vandaag met 70-78 de derby bij Zolder B gewonnen. Na een zenuwachtige start stonden de bezoekers 14-18 voor na het eerste kwart.Coach Gert Put gooide dan zijn ploeg helemaal om, dat bracht Zolder beter in de wedstrijd, maar bij de rust was het toch 39-45. Zolder naderde weer in het derde kwart (57-59). De spanning werd nog groter toen het op 7 minuten voor tijd gelijk stond, maar onder meer door foutenlast moest de co-leider het onderspit delven tegen de betere buur uit Bolderberg. (foto's Tony Sempels)

ook-voor-de-jongsten-is-er-mooi-theater

Ook voor de jongsten is er mooi theater

Theater De Spiegel speelde vandaag twee keer 'Mouw' voor de allerjongste theaterliefhebbers in Muze. (foto Lenscollectief)

verlies-voor-olympia

Verlies voor Olympia

In de federale petanquecompetitie verloor Olympia uit in Roeselare met 5-4. Ook in tweede provinciale verloor de A-ploeg met dezelfde 5-4 cijfers van Horizon (Bree). De B-ploeg won thuis van dorpsgenoot De Berk C met zware 8-1 cijfers. Volgende zaterdag is er de top derby tussen Olympia en Boekt in het lokaal aan de Veenderweg.

inbraak-in-de-ringlaan

Inbraak in de Ringlaan

In de Ringlaan is een inbraak gepleegd. Dat gebeurde vermoedelijk afgelopen nacht, maar het is pas vastgesteld kort na de middag. De politie ging langs voor een onderzoek.

een-vurig-slot-voor-artikel-27

Een vurig slot voor Artikel 27

Met een prachtig en bijzonder sfeervol vuurkunstwerk - mooiste van de afgelopen jaren - heeft vuurkunstenares Annemarie Schoonens werd vanavond op de speelplaats van het vroegere schooltje van De Voort een punt gezet achter Artikel 27 2015. Het aanwezige publiek - jong en oud - genoot van het spektakel. Voordien had burgemeester Mario Borremans zijn trots uitgesproken op het werk van de vrijwilligers van Artikel 27 en hij toonde zich nu al benieuwd naar volgend jaar. (meer foto's)

kinderen-lezen-verhaaltje-voor-bij-kunstwerk

Kinderen lezen verhaaltje voor bij kunstwerk

Een mooi moment vandaag in de late namiddag bij de afsluiting van het tentoonstellingsproject Artikel 27 2015. In het schooltje op de Zolderse Voort mocht een 8-tal leerlingen van de Lindeman een gedicht, sprookje of verhaaltje voorlezen bij een kunstwerk dat ze zelf hadden uitgekozen. De kinderen moesten hierbij een drempel overwinnen om door een microfoon voor een aandachtig publiek een tekst voor te lezen in een taal die meestal niet hun moedertaal is. Maar ze deden het met enthousiasme. (meer foto's)

alleen-kvv-kan-winnen

Alleen KVV kan winnen

In de vierde provinciale A won KVV Heusden-Zolder met 2-4 bij Eendracht Houthalen. SK Heusden 06 speelde 2-2 gelijk bij Lille. En Statie Zolder verloor met 1-2 van VV Lummen.

winst-voor-anadol-en-bolderberg-2

Winst voor Anadol en Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal blijft FC Anadol onverstoorbaar op zijn elan doorgaan, vandaag moest Houthalen VV eraan geloven met 5-1. FC Bolderberg won van Halveweg Zonhoven met 1-0.

kunstsmid-spierbundels-en-gloeiend-ijzer

Kunstsmid: spierbundels en gloeiend ijzer

Tweede halte op de Dag van de Ambachten was het atelier van kunstsmid Robin Das in de Schootstraat. Samen met Raf Nulens gaf hij er heel de dag demonstraties van kunstsmeedwerk, een taaie en tijdrovende klus met veel 'manpower' en gloeiend ijzer. Daarbij maken ze de meest uiteenlopende werken, ook op bestelling, van tuinornamenten, omheiningen, tot verfijnde beeldjes, grafmonumenten, tafels, ... In de showroom konden de bezoekers trouwens een blik werpen op het aanbod.

de-speciale-broodjes-van-el-parachutero

De speciale broodjes van El Parachutero

Op deze Dag van de Ambachten kon je komen kennismaken met de manier waarop Johan Snyders in El Parachutero in de Kapelstraat zijn speciale broodjes bakt en daarbij ook de filosofie van duurzaamheid niet uit het oog verliest. Hij legde uit hoe hij zijn deeg maakt en met welke ingrediënten, hoe hij Kempense tradities met zuiderse smaken tracht te verzoenen en hoe hij een seizoensproduct als pompoen verwerkt zonder in de kitscherige halloweenmolen mee te draaien. Uiteraard mochten de bezoekers ook proeven.

brecht-en-ingrid-prinsenpaar-van-boekweitmannen

Brecht en Ingrid prinsenpaar van Boekweitmannen

Het carnavalsbal van De Boekweitmannen valt vroeg op het seizoen en het was buiten koud en miezerig ... maar daar viel binnen in de balzaal van Muze niets van te merken. De sfeer zat er goed in en er waren heel wat andere carnavalsgroepen met hun hoogwaardigheidsbekleders naar Zolder afgezakt. Voor prinses Daniëlla I en Nar Luc zat rond elven haar ambtsperiode erop en toen was het met spanning uitkijken naar het nieuwe 'kopstuk' . Het is Brecht I die als prins een jaar lang De Boekweitmannen mag leiden langs bals, stoeten en zittingen en dat samen met prinses Ingrid I. Zij werden meteen van de nodige eretekens voorzien en mochten de gelukwensen van de andere groepen in ontvangst nemen. (meer foto's van Tony Sempels)

tussen-rasta-en-reggae

Tussen Rasta en Reggae ...

Je zou het als een vorm van pesten kunnen beschouwen ... op een ochtend dat we wakker worden met een bevroren natuur en dat autoruiten ijsvrij moeten gemaakt worden, krijgen we hier foto's uit het exotische Jamaica van Roger Borgions in onze mailbox. De spectaculaire 'Dunn river falls' bijvoorbeeld, hoog vanuit de bergen stroomt kolkend water, via tal van watervallen in de oceaan. En dan is er nog het ongerepte natuurmausoleum van Bob Marley" De rastaman neemt U mee op een tocht vol nostalgie met het geluid van de zuiverste reggae en de geur van de zuiverste ... Het is overigens nog niet duidelijk of de voorzitter van het Verbroederingscomité 'in functie' naar Jamaica is afgezakt ... een rastaverbroedering zou eens wat anders zijn ...

vck-verliest-van-booischot

VCK verliest van Booischot

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een 1-3 nederlaag geleden tegen Mendo Booischot. De thuisploeg was nochtans gretig gestart maar de piepjonge tegenstander was duidelijk met ambitie naar Limburg afgezakt. De tweede set kende een spannend uiteinde maar twee ultieme VCK-missers veroorzaakten ook daar het verlies. Een furieus Bolderberg in de derde set waarin Booischot amper een vuist kon maken. Maar in de vierde set veegden de Antwerpse jonkies de thuisploeg van de vloer. Setstanden: 22-25, 27-29, 25-18 en 16-25.

eversel-vierde-zijn-vrijwilligers

Eversel vierde zijn vrijwilligers

In Sint-Baaf werd zaterdagavond het Sint-Ceciliafeest gehouden. Dat is een jaarlijkse traditie van de parochie Eversel om al medewerkers te danken voor hun inzet het hele jaar door. Oospronkelijk ging het om een viering van het zangkoor waarvan Sint-Cecilia de patroonheilige, maar dat is uitgebreid naar alle vrijwilligers van werkgroepen, verenigingen en organisaties. (foto Rita Vanhove)

zolder-gaat-winnen-bij-leiders

Zolder gaat winnen bij leiders

In de eerste provinciale van het basketbal ging KBBC Zolder A met 58-68 winnen bij leider Lummen A. Zolder komt nu terug in het spoor van het leidersduo Lommel en Lummen.

veel-nederlagen-in-het-basketbal

Veel nederlagen in het basketbal

In de tweede provinciale A van het basketbal heeft Zonhoven A Berkenbos 95 verslagen met 90-55. Heusden A verloor thuis van Genk A met 56-87. In de derde provinciale B verloor Heusden B nipt van Genk B met 86-88. In vierde provinciale B diende Stevoort E Zolder C een 71-44 nederlaag toe. In de eerste provinciale van het damesbasketbal versloeg DBBC Zolder A Zonhoven B met 73-72. In tweede provinciale verloor DBBC Zolder B, met 32-52 van Peer A.

vandaag-gezien-21-november-2015

Vandaag gezien

Twee jonge zwanen zwemmen in De Wijers, hun verenkleed is nu nog bruinachtig en ietwat donzig, maar binnenkort krijgen ze volwaardige witte veren. (foto Marcel Gybels)

nog-een-week-voor-de-terrilwandeling

Nog een week voor de terrilwandeling ...

Exact over een week worden veel wandelaars verwacht om samen met de vzw Toerisme Heusden-Zolder 'met pitslampen de mijnterril op te trekken'. Vertrekken tussen 17 en 18 uur aan Den Lavaar, aan de terril wachten drankjes en versnaperingen. Na de tocht kan iedereen voor 18 euro aanschuiven aan de steengrill met slabuffet, frieten en een Winter Ter Dolen. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vooraf reserveren is noodzakelijk 011 82 26 96 of info[!]denlavaar.com. Hou de komende dagen zeker ook de Internetgazet in de gaten ...

wieze-boys-alleen-op-kop

Wieze Boys alleen op kop

In het bedrijfsvoetbal stuurden de Wieze Boys A Palmaers Bilzen met een 5-0 huiswaarts. RP Products leed zijn eerste puntenverlies van het seizoen met een 4-4 gelijkspel bij Mees 80. Wieze Boys A staat nu alleen aan de leiding met 2 punten meer dan RP Products.

het-weer-vrieskoude-in-aantocht

Het weer: vrieskoude in aantocht

Na de overvloedige regenval in onze regio zijn we terecht gekomen in koude en onstabiele luchtstromingen. Het kwik komt een flink stuk lager uit en de buien hebben een winters karakter. In de tweede helft van de week wordt het iets zachter.
Vandaag zwaar bewolkt met af en toe een opklaringen, maar vooral ook geregeld regen of buien, die kunnen vergezeld worden van korrelhagel en smeltende sneeuw. Het is koud bij maxima slecht rond 5 graden.
Morgen is het koud in de ochtend met (…) Lees het hele bericht

toeristische-gidsen-verzamelden-op-mijnsite

Toeristische gidsen verzamelden op mijnsite

68 toeristische gidsen uit heel Vlaanderen verzamelden vandaag in Heusden-Zolder voor hun gidsendag. Het was overigens al 3 jaar geleden dat de Vlaamse gidsen nog eens samenkwamen. Het is de bedoeling om op zo'n dag wat nuttige toeristische kennis op te doen en tegelijk elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De gidsen maakten in Den Lavaar kennis met het Vogelsanckschelpje en het Kempens Buffet. In Duurzaam Bouwen werden ze verwelkomd door FTG-voorzitter Marc Reyniers. (…) Lees het hele bericht

vaja-kon-dioz-en-paul-michiels-schitteren

Vaja Kon Dioz en Paul Michiels schitteren

De Vaja Kon Dioz tribute in de Muzeschouwburg zat meteen goed gisteravond. Zangeres Ann deed Dani Klein even vergeten. Het was ook duidelijk dat de opgetelde muzikale ervaring op het podium de eeuw ruim oversteeg. En Paul Michiels amuseerde zich duidelijk vanaf het eerste moment dat hij in het voetlicht verscheen. Nadien noemde hij het machtig om met zo'n groep te kunnen optreden. Dikwijls is de waardemeter van een goed optreden de afterparty in het Muzecafé ... het werd laat. Vanavond heb je nog een kans om het concert te beleven. (meer foto's van Ria De Clerck)

wiener-circus-speelt-vanaf-vandaag-in-heusden

Wiener Circus speelt vanaf vandaag in Heusden

Het Wiener Circus is de voorbije dagen neergestreken op het Koning Boudewijnplein waar vanaf vandaag tot en met woensdag voorstellingen op het programma staan. Het Wiener Circus bestaat sinds 1965 en is daarmee het oudste rondreizende circus in ons land. Het huidige programma bevat een hele rist internationale artiesten, van acrobaten, een fakir, een clown tot nummers met kleindieren. De show duurt zowat 2 uur. Er zijn voorstellingen vandaag om 15 en 18 uur, morgen om 11 en 15 uur, maandag en dinsdag om 18 uur en woensdag om 15 uur.

de-kijk-van-richie-173

De kijk van Richie

Neos Heusden-Zolder organiseert op vrijdag 3 december om 14 uur in Muze een lezing met professor Christine Van Broeckhoven over dementie en Alzheimer. Hier vind je alle info. Huiscartoonist Richie zal er ook zijn ... als hij het niet vergeet.

johan-en-robin-tonen-hun-ambachtskunsten

Johan en Robin tonen hun ambachtskunsten

Morgen zondag is het de Dag van de Ambachten, in heel Vlaanderen kan je dan een kijken gaan nemen bij echte ambachtslieden. In Heusden-Zolder nemen twee ambachtslieden deel. In de Schootstraat 224 opent kunstsmid Robin Das zijn atelier en showroom. Hij maakt een breed assortiment smeedwerk, van vuurschalen, kunstwerken, reclameborden tot grafmonumenten. Robin stookt zondag zijn vuur extra heet en zal zijn hamer zwaar op het gloeiend ijzer laten neerkomen om vervolgens weer verfijnd tewerk te gaan. Open van 11 uur tot 17u30. In de Kapelstraat 24 laat Johan Snyders iedereen een kijkje nemen in zijn handwerkbakkerij El Parachutero. Johan maakt zowel ouderwetse broodjes uit de Kempen als zuiderse broodjes. Voor morgen voorziet hij zelfs enkele bijzondere creaties. Open van 8 tot 16 uur.

provinciaal-zaalvoetbal-iedereen-wint

Provinciaal zaalvoetbal: iedereen wint

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal won La Baracca Lindeman met 3-4 bij De Kampioenen Overpelt. In de derde provinciale D won HZ Real Heusden met 1-5 bij Calcetto Genk. Il Tarfuto Heusden versloeg United Hasselt met 4-1. In vierde A versloeg Ikra Heusden ZVC United Beverlo met zware 15-5 cijfers.

nieuwe-nederlaag-voor-si-1

Nieuwe nederlaag voor SI

Een nieuwe nederlaag voor MFC SI Heusden-Zolder in de tweede afdeling B van het zaalvoetbal. Het verloor vrijdagavond met 5-4 bij ZVC United Beverlo. UPDATE Al na 2 minuten stond er 0-1 op het bord via Castellana. Si verzuimde de kansen af te maken en Beverlo kwam via strafschop terug langszij. In de tweede helft liep Beverlo op een diefje en met een beetje geluk 2 doelpunten uit. Een sterke thuisdoelman hield alles tegen. Toch konden de bezoekers de kloof beheersbaar (…) Lees het hele bericht

krijgen-onze-trage-wegen-limburgs-geld

Krijgen onze trage wegen Limburgs geld?

In de Ursulinnenkapel in Wellen hebben de provinciediensten en gedeputeerde Jean-Paul Peuskens vandaag het nieuwe subsidiereglement van de provincie voor de trage wegen voorgesteld. Die voorstelling werd bijgewoond door een 50-tal ambtenaren, schepenen en projectmedewerkers, ook uit Heusden-Zolder. Heusden-Zolder en de 7 dorpsraden komen nog in aanmerking omdat de 4 modules op eigen kracht al doorlopen zijn. Subsidies moeten nu wel aangevraagd worden voor een project opstart. (foto's Julien Maebe)

open-vld-denkt-aan-extra-gemeente-inkomsten

Open VLD denkt aan extra gemeente-inkomsten

Open VLD Heusden-Zolder, dat niet in het schepencollege zit maar met de gemeenteraadsvoorzitter toch deel uitmaakt van de meerderheid, is tevreden over de toestand van de gemeentefinanciën. Zowel de inkomsten als uitgaven worden volgens Open VLD goed beheerd en door efficiënt te werken kan het totale budget zelfs licht dalen met als resultaat een schuldvermindering in 2019. Toch koesteren de liberalen naar eigen zeggen nog 'wilde maar realistische dromen' zoals de invulling van de huidige (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-november-2015

Vandaag gezien

De komende dagen gaan we dan toch richting temperaturen die eerder bij de winter dan bij de lente aanleunen, de natuur gaat ondertussen rustig zijn gangetje, zowel de aronskelk als de winterjasmijn staan in bloei. (foto's Jan Leijskens)

bolderberg-heeft-eigen-bin-voor-veiligheid

Bolderberg heeft eigen BIN voor veiligheid

Bolderberg heeft zijn eigen Buurt Informatie Netwerk (BIN) dat werkt via WhatsApp. Het is de bedoeling een soort sociale controlenetwerk uit te bouwen waarbij verdachte personen en auto's niet alleen gemeld worden aan de politie, maar via de WhatsApp komt de informatie ook terecht bij iedereen die bij het netwerk is aangesloten. Zo wordt iedereen meteen extra alert. Wie lid wil worden moet gewoon WhatsApp op zijn gsm installeren en een mailtje sturen naar bin [!] bolderberg.be met naam, gsm nummer, straat en huisnummer. Initiatiefnemer Francis Holsteyns laat weten dat er na 4 dagen al 60 inschrijvingen zijn. De hoofdgroep heet BIN Bolderberg maar vanaf 100 deelnemers moet er gesplitst worden, dat zal gebeuren naargelang de straat van de deelnemers.

leerlingen-uit-kermt-bezoeken-heemkunde-expo

Leerlingen uit Kermt bezoeken heemkunde-expo

18 leerlingen van het vijfde leerjaar van de Stedelijke Basisschool Kermt brachten deze voormiddag een bezoek aan de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden in 'Hof Ter Bloemen'. Met veel aandacht en vragen volgden ze de uitleg van gids Guido. Achteraf kregen ze als beloning een drankje. Het was overigens het enige schoolbezoek aan de tentoonstelling, de heemkundekring had naar eigen zeggen alle plaatselijke scholen uitgenodigd ... De expo blijft nog open tot en met zondagnamiddag. (foto's Julien Maebe)

boetes-voor-fout-geparkeerde-vrachtwagens

Boetes voor fout geparkeerde vrachtwagens

De verkeersdienst van de politie hield een controle op het parkeerverbod voor voertuigen boven de 3,5 ton. Vrachtauto's en bussen mogen alleen met een gemeentelijke parkeerkaart parkeren op de 5 parkings die daarvoor zijn voorzien. In de Muitenberg en Kapelstraat werd een chauffeur aangetroffen zonder zo'n parkeerkaart. In de Lange Beemden lag een ongeldige kaart tegen de voorruit. Eén vrachtwagenchauffeur kreeg een boete wegens parkeren in de Koeltorenlaan. 2 (…) Lees het hele bericht

info-voor-ouders-van-digitale-kinderen

Info voor ouders van digitale kinderen

Op 30 november om 19u45 heeft in de bibliotheek een vormingsavond voor ouders plaats. Een eerste infosessie handelt over 'veilig online'. Kinderen werken alsmaar jonger met een computer of tablet. Barbara Creemers legt uit wat kinderen daar zo boeiend aan vinden en wat ouders kunnen doen om het zo veilig mogelijk te laten verlopen. Een tweede infosessie gaat in op tablets voor peuters en kleuters. Ilse Deprez probeert duidelijk te maken hoeveel schermtijd je kan toelaten, welke spelletjes geschikt zijn en welke meerwaarde digitale boeken bieden. Deelnemen is gratis, maar wel vooraf inschrijven via welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 86, ook melden aan welke sessie je wilt deelnemen.

klachten-over-teergeur-in-viversel

Klachten over teergeur in Viversel

Er zijn de jongste weken verschillende klachten vanuit Viversel over geurhinder. Het gaat blijkbaar om een teerachtige geur, afkomstig van het bedrijf APL (Asfalt Productie Limburg nv) in de Dellestraat. Naar gelang de windrichting is die vooral waar te nemen in de omgeving van Doelenstraat en Kerkstraat. inwoners klagen onder meer over hoofdpijn, en ze stuurden meldingskaarten naar de gemeente. "We zijn samen met een klager en de milieu-inspectie al langs geweest bij het bedrijf. (…) Lees het hele bericht

boekt-bekijkt-verkeersingrepen

Boekt bekijkt verkeersingrepen

Dorpsraad Boekt kreeg een 50-tal aanwezigen op zijn jaarlijkse volksvergadering. Daarin ging het onder meer over de hertekening van het dorpscentrum, over een reeks verkeerspijnpunten en -verbeteringen, zoals het kruispunt Terlaemenlaan/Ubbelstraat - waar schepen Schops dieper op inging - milieuzaken en activiteiten. Voorzitter Jos Tielens drong ook aan om zo snel mogelijk de beloofde evaluatiecommissie rond het Buurthuis te installeren. (foto's Julien Maebe)

banden-tussen-de-4de-pijlers-aangehaald

Banden tussen de 4de pijlers aangehaald

Een behoorlijke opkomst vanavond in Muze waar de 4de pijlers van Heusden-Zolder verzamelden. Afgevaardigden van de 'steuncomités' van de 7 ontwikkelingsprojecten die we hier de afgelopen week voorstelden, kwamen er samen om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Schepen van ontwikkelingssamenwerking Jeanne Prikken toonde zich trots met zoveel onbaatzuchtige inzet voor het zuiden vanuit Heusden-Zolder. Voorzitster Rita Meynen van de GROS maakte de (…) Lees het hele bericht

schoolpoppen-geven-elkaar-het-ja-woord

Schoolpoppen geven elkaar het ja-woord

Het zal vanmiddag vast niet de eerste keer geweest zijn dat burgemeester Mario Borremans in de raadszaal met een poppenkast werd geconfronteerd, maar twee poppen die in het huwelijksbootje stappen ... dat was nog nooit gebeurd. Het ging om een initiatief van de Daltonschool. Daar waren enkele kleuters verliefd geworden op elkaar. En dus vonden de leerkrachten het een een leuk idee om wat te doen rond de gevoelens van de kinderen. En door er een 'officiële' (…) Lees het hele bericht

foutparkeerders-hinderen-schoolbus

Foutparkeerders hinderen schoolbus

De schoolbus ondervond problemen om de leerlingen af te zetten aan basisschool Beekbeemden en daarom controleerde de politie het parkeergedrag van de ouders. 5 bestuurders die het parkeerverbod negeerden, kregen een boete. Ook 3 ouders die op een arceerstrook parkeerden die is aangelegd om de schoolbus te laten draaien, kregen een proces-verbaal. Eén chauffeur negeerde een toegangsverbod. Op het binnenplein van het Wendelenhof stelden de inspecteurs 2 (…) Lees het hele bericht

verkeersmedailles-voor-bolderberg-en-boekt

Verkeersmedailles voor Bolderberg en Boekt

379 Vlaamse basisscholen krijgen deze week van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een medaille als bekroning van hun inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie. In totaal reikt de VSV dit jaar 18 gouden, 59 zilveren en 302 bronzen Verkeer op School-medailles uit op basis van de activiteiten die de scholen inrichten. Het gaat bijvoorbeeld om fiets- en voetgangersexamens, acties voor fluohesjes en fietshelmen, verkeersouders, .... Twee medailles gaan naar Heusden-Zolder. Een zilveren is weggelegd voor de vrije basisschool van Bolderberg en een bronzen medaille gaat naar de vrije basisschool van Boekt.

brandweer-houdt-een-online-verkoop

Brandweer houdt een online verkoop

De hulpverleningszone Zuid-West Limburg organiseert vanaf morgen een online veiling van overtollig brandweermateriaal. Door het samengaan van 7 brandweerposten - Heusden-Zolder, Tessenderlo, Beringen, Hasselt, Herk-de-Stad, Sint-Truiden en Tongeren - in één hulpverleningszone, en het efficiënter inzetten van de beschikbare brandweermaterialen, en de vervanging van een aantal materialen, werden heel wat spullen overbodig. Het gaat om voertuigen, pompen, zagen, helmen, hydraulisch (…) Lees het hele bericht

speedwaypiste-wordt-korter-en-veiliger

Speedwaypiste wordt korter en veiliger

In het Helzoldstadion wordt met man en macht gewerkt aan de volledige herinrichting van de speedwaypiste. De Speedwayclub heeft daarvoor de grote middelen laten aanrukken. De bestaande piste is volledig weggeschraapt en wordt gedraineerd. Er komt een vernieuwde piste, die nog ongeveer 320 meter lang zal zijn, een 50-tal meter korter dus. Voorzitter Benny Kupers benadrukt dat het om extra (…) Lees het hele bericht

de-laatste-4-dagen-artikel-27

De laatste 4 dagen Artikel 27

De editie 2015 van Artikel 27 heeft nog vier dagen te gaan. Tot nu toe liggen 17 dagen kunst kijken achter de rug, 1283 bezoekers gingen de kunstwerken bekijken en er waren al 20 rondleidingen. De werken van 39 kunstenaars hangen, liggen en staan nog te wachten op een koper, hoewel heel wat ondertussen al een nieuwe eigenaar hebben. Zondag heeft de finissage plaats met om 16 uur kinderen van wijkwerking Lindeman die sprookjes lezen bij acht kunstwerken en bij valavond vuurkunstwerk door Annemarie Schoonens. Het zwembad wordt om 17 uur definitief gesloten. Daarna kan nog nagenoten worden in het fairtradecafé (foto Yuliia Shkvarchuk)

missie-sfc-in-de-bres-voor-sint-vincentius

Missie@sfc in de bres voor Sint-Vincentius

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 november organiseert het Sint-Franciscuscollege het jaarlijkse missiefeest missie [!] sfc. Leerlingen en personeel zetten zich een weekend lang in voor mensen die het hoogstnodige moeten missen. Dit jaar is gekozen voor één groot kapstokproject, namelijk Sint-Vincentius Heusden-Zolder. Niet (…) Lees het hele bericht

smakenpalet-in-de-bark

Smakenpalet in De Bark

Vanavond kon je in De Bark een hele reeks uiteenlopende exotische tapas proeven. Die waren door de gasten bereid in het kader van de 'Week van de Smaak'. Ze waren daarvoor een hele dag in de weer geweest. Het resultaat was een culinair smakenpalet. (foto's Julien Maebe)

4de-pijler-vzw-vrienden-van-kankala

4de Pijler: vzw Vrienden van Kankala

In Kananga, een stad in het midden van Congo RDC, veroorzaakten oorlogen grote armoede. Veel kinderen belandden er op straat. De stichting Kankala, ontstaan bij de broeders van de Bouworde van Heusden Zolder, vangt straatkinderen op, biedt hen onderdak en scholing op maat. Waar vroeger de nadruk lag op de opvang, bescherming en scholing van de kinderen, gaat nu meer aandacht naar de reïntegratie van het kind in de familie of maatschappij. Ieder kind heeft het recht om zijn familie (…) Lees het hele bericht

als-dat-geen-liefde-is

Als dat geen liefde is ...

Dit fuutkoppel denkt wellicht dat het lente is, hoewel, waarom zouden ze elkaar in de herfst niet graag mogen zien? (foto Marcel Gybels)

opnieuw-twee-verwaarloosde-pony-s

Opnieuw twee verwaarloosde pony's

Er komt maar geen einde aan de toevloed van verwaarloosde paarden bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Vandaag zijn de medewerkers op vraag van de politie MidLim 2 verwaarloosde pony's gaan ophalen in de Meeënweg in Genk. Getuigen hadden de politie erbij gehaald omdat er niet werd omgekeken naar de dieren. Ze zaten in een onverzorgde weide, zonder schuilhok, zonder water of eten. De pony's kregen nu onderdak in het VZOC

het-weer-kouder-vanaf-het-weekend

Het weer: kouder vanaf het weekend

In een strakke westelijke luchtstroming worden storingen naar onze streken gestuurd. Wolken en perioden met regen domineren. De aangevoerde lucht is wel nog steeds zacht. Tijdens het weekend kiest de wind voor een noordelijke sector en wordt koudere lucht aangevoerd. De neerslag krijgt dan een winters karakter.
Morgen is het betrokken en in de loop van de ochtend komt er regen vanuit het zuiden opzetten. Pas later in de namiddag wordt het weer droger. Maxima rond 14 graden en een strakke wind met (…) Lees het hele bericht

geen-enkele-bestuurder-geflitst

Geen enkele bestuurder geflitst

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. In de rustige straten van de klagers werd geen enkele bestuurder geflitst. Er passeerden overigens slechts enkele voertuigen tijdens de flitscontroles van samen anderhalf uur: in de Kuilberg reed niemand op 11 gecontroleerden te snel, in Grootven geen van de 2 passanten en in de Reeënlaan passeerde in een half uur zelfs geen enkele wagen… Een bestuurder die zonder richtingaanwijzer te (…) Lees het hele bericht

georgische-inbrekers-veroordeeld

Georgische inbrekers veroordeeld

De rechter in Hasselt heeft vandaag 4 Georgiërs veroordeeld voor 8 woninginbraken en 2 inbraakpogingen. Twee van hen zitten in de cel, de andere twee gaven verstek. Ze kregen celstraffen tussen 12 en 18 maanden. Ze moeten ook elk een boete van 600 euro betalen. De woninginbraken werden tussen november 2014 en juni dit jaar gepleegd, telkens op enkele honderden meters van treinstations, onder meer in Heusden-Zolder, Aalter, Bilzen, Zonhoven, Herk-De-Stad en Beringen. De vier verbleven in asielcentra en onderhielden druk gsm-verkeer met elkaar. Onder meer door hun telefoonverkeer en door een achtergelaten sjaal konden ze worden ontmaskerd.

maandag-verenigde-gemeenteraadscommissie

Maandag verenigde gemeenteraadscommissie

Niet alleen is er volgende week donderdag een gemeenteraad, maandag mogen alle gemeenteraadsleden ook al eens afzakken naar de raadzaal voor een verenigde gemeenteraadscommissie. Die buigt zich over de huurovereenkomst met Limburgs Landschap, de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, het voorontwerp van Muze in De Verdieping, het budget van de politie en de budgetwijzigingen van de gemeente.

vandaag-gezien-18-november-2015

Vandaag gezien

Ook deze terrasplant lijdt aan een duidelijke klimatologische verwarring. (foto Julien Maebe)

vaja-kon-dioz-en-de-winnaars-zijn

Vaja Kon Dioz: en de winnaars zijn ...

De tickets voor het concert van de tributeband Vaja Kon Dioz met special guest Paul Michiels zijn de deur uit, aan het aantal reacties te zien, is er heel wat belangstelling voor het concert dat zowel op vrijdag- als op zaterdagavond de schouwburg van Muze in lichterlaaie zal zetten. Dit zijn de winnaars van een duoticket: Ghislaine Helsen, Gisèle Boutsen, Annie Leenders, Jos Willems, Jos Cams en Monique Mechelmans. Voor wie naast de vrijkaarten heeft gegrepen ... er zijn nog plaatsen beschikbaar aan de kassa of in voorverkoop (Muze en Muzecafé).

gemeenteraad-over-19-punten

Gemeenteraad over 19 punten

De openbare agenda van de gemeenteraad van donderdag 26 november bevat 19 punten. De raad buigt zich over de politiebegroting voor volgend jaar en de vernieuwing van de huurovereenkomst voor Schansbeemden en de Laambeekvallei met Limburgs Landschap. Op het financiële vlak zullen de budgetwijziging 2015, en de aanpassing van het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2016 ongetwijfeld de nodige commentaren losweken.

4de-pijler-vzw-fajar-baru-belgie

4de Pijler: vzw Fajar Baru België

‘Fajar Baru’ betekent ‘Nieuwe Dageraad’, het project organiseert een opvangtehuis voor verlaten kinderen in Cimanggis, een voorstad van Jakarta. Het is een initiatief van de zusters van de Rozenkrans, een Indonesische congregatie. Ze worden bijgestaan door de Vlaamse scheutist Clem Schreurs. Toen de zusters een vijftal jaren terug aandacht kregen voor verwaarloosde kinderen in de agglomeratie rond Jakarta, hadden ze nooit gedacht dat de toestand zo ernstig was. (…) Lees het hele bericht

promove-opent-zijn-rijvaardigheidscentrum

ProMove opent zijn rijvaardigheidscentrum

In paddockzone 6 van Circuit Zolder heeft ProMove vandaag het nieuw rijvaardigheidscentrum geopend, meteen de kroon op 18 jaar werk. Het is de ambitie om met rijvaardigheidsopleidingen het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In de eerste helft van dit jaar alleen al stierven in ons land 294 mensen in het verkeer en vaak zijn die ongevallen veroorzaakt doordat mensen de risico's onderschatten en zichzelf als bestuurder overschatten. Vaak gaat het om overdreven snelheid en controleverlies (…) Lees het hele bericht

152-te-snel-tijdens-flitsmarathon

152 te snel tijdens flitsmarathon

De politie hield snelheidscontroles uit in straten waarvan bekend is dat er te snel wordt gereden. 787 wagens passeerden het flitstoestel. 152 bestuurders reden te snel. Eén rijbewijs wordt ingetrokken. In de Dekenstraat reden 56 van 288 bestuurders te snel, in Het Heike 44 op 107 (40%), in Nieuwe Dijk 41 op 107 (39%), in Boekterheide 11 op 285. Voorts werden in het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'verlichting' 4 inbreuken vastgesteld wegens defecte (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-november-2015

Vandaag gezien

Het Genker Mijnwerkerskoor kon op een enthousiaste 'samenzang' rekenen vanmiddag in Hof Ter Bloemen. (foto Julien Maebe)

tapas-en-recylage-koken-in-week-van-de-smaak

Tapas en recylage koken in Week van de Smaak

We zitten weer in de 'Week van de Smaak', in Heusden-Zolder vinden in dat kader twee activiteiten plaats. Morgen, woensdag, om 19 uur organiseert opvangcentrum De Bark in de Kapelstraat the World of Tapas. De bewoners, afkomstig van verschillende landen, continenten en culturen serveren dan hun lekkerste gerechten die voor een klein prijsje worden verkocht. Ook lokale verenigingen werken mee. Centraal thema is (…) Lees het hele bericht

istanbul-zondag-centraal-in-zldr-luchtfabriek

Istanbul zondag centraal in ZLDR Luchtfabriek

Nu zondag 22 november om 15 uur organiseert Muze samen met UTV in ZLDR Luchtfabriek Imago Mundi 'Passage', een intercultureel muziekverhaal over Istanbul. De Turkse metropool is een stad van losse eindjes, van water dat te diep is, maar ook van bruggen die altijd opnieuw gebouwd worden. Luitiste Sofie Vanden Eynde schildert samen met de Turkse zanger Mustafa Dogan Dikmen een caleidoscopisch (…) Lees het hele bericht

volgend-weekend-overal-slim-controles

Volgend weekend overal SLim-controles

Wie komend weekend met de auto de weg opgaat, kan maar beter op zijn tellen passen. De Limburgse politiekorpsen - ook die in Heusden-Zolder - en de wegpolitie houden hun tweede grote SLim-weekend van het jaar. Dat betekent dat je tussen vrijdagavond 22 uur en maandagochtend 6 uur op alle Limburgse wegen en ook op de autosnelwegen en bij op- en afritten kunt gecontroleerd worden op het gebruik van drank en drugs. Ook zijn er snelheidscontroles en wie aan de kant moet, mag ook zijn papieren tonen en de technische staat van de auto wordt bekeken. Het gaat om het grote controleweekend van dit jaar.

donderdag-open-volksvergadering-in-boekt

Donderdag open volksvergadering in Boekt

Naar jaarlijkse gewoonte heeft op donderdag 19 november om 20 uur in Buurthuis "Den Ubbel" de open volksvergadering van Boekt plaats. Iedere Boektenaar is uiteraard welkom. De Dorpsraad brengt eerst verslag uit over de activiteiten van het voorbije jaar. Dan volgt er een hoorzitting waarin iedereen zijn vragen kan stellen over de leefomgeving in Boekt. Schepen Lode Schops zal enkele plannen van de gemeente komen toelichten. Speciale aandacht gaat daarbij naar het plan ter herinrichting van het kruispunt van de Ubbelstraat met de Terlaemenlaan.

dappere-dorpsgenoten-op-marathon-van-valencia

Dappere dorpsgenoten op marathon van Valencia

Zes inwoners van Heusden-Zolder en één van Koersel namen samen deel aan de marathon van Valencia. Opvallend resultaat: ouderdomsdeken Hendrik Frederix (55) liep de marathon in 3:32:07 en liet daarmee de rest van de jonge bende achter zich. Hendrik was in Valencia aan zijn 7de marathon toe. Bart Van Ende (44) liep er al 8 en was tweede snelste van het gezelschap in 3:33:50. Jurgen Elsen (33, Koersel) liep 3:39:29, Jo Willems (34) deed er 3:41:21 over, Jorrit Frederix (32, zoon van Hendrik) eindigde in 3:48:17, Toon Haverals (33) in 4:05:44 en tenslotte Maarten Dijsselbloem (36) in 5:07:13. Die laatste liep de marathon ongetraind uit, puur op karakter, de rest van het gezelschap had een betere voorbereiding, inclusief schema's.

4de-pijler-ziekenhuis-voor-ziekenhuis

4de Pijler: Ziekenhuis voor Ziekenhuis

Sinds 2005 heeft het Sint-Franciskusziekenhuis, in het kader van Ziekenhuis voor Ziekenhuis van de NGO Memisa, een partnerschap met het Hôpital Générale de Référence (HGR) van Panzi in de Democratische Republiek Congo, ook de omliggende gezondheidszone is bij het project betrokken. Bijna 169.000 inwoners leven (…) Lees het hele bericht

een-levend-vredesteken-in-t-molenholleke

Een levend vredesteken in 't Molenholleke

In 't Molenholleke maakt de juffen vanmorgen uitgebreid tijd om stil te staan bij de gebeurtenissen in Parijs en de gevoelens die de kinderen daarbij hadden. Om 12 uur hielden de zesdeklassers een minuut stilte op hun eigen, creatieve manier, in gedachten bij alle slachtoffers van oorlogen en terreur in de wereld.

minister-vandeurzen-onder-de-indruk-van-droomboom

Minister Vandeurzen onder de indruk van Droomboom

Hoog bezoek vandaag in De Droomboom in de Sint-Maartenlaan, niemand minder dan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen kwam daar kennismaken met toch wel een bijzonder project. In de gebouwen van de vroegere meisjesschol van Berkenbos heeft een groep ouders-vrijwilligers de handen in elkaar geslagen en uit de mouwen gestoken. Samen organiseren er een heleboel naschoolse activiteiten waar je echt van staat te kijken: academie woord en beeld, lessen Frans en zelfs Chinees, (…) Lees het hele bericht

wie-zijn-de-sportkampioenen-van-2015

Wie zijn de sportkampioenen van 2015?

Begin 2016 organiseert de gemeentelijke sportraad van Heusden-Zolder samen met de afdeling vrije tijd - dienst sport de traditionele kampioenenhulde voor sportclubs en individuele sporters uit de gemeente. Ben jij zelf individueel of per ploeg kampioen geworden, of ken je iemand die een titel heeft binnengehaald, laat het dan snel weten. Voor 2 december moeten de kampioenen schriftelijk of digitaal bezorgd worden aan Gemeentebestuur Heusden-Zolder, afdeling vrije tijd - dienst sport, Heldenplein 1 3550 Heusden-Zolder of liefst per e-mail: renilde.snyers[!]heusden-zolder.be. Vermeld daarbij naam, adres, leeftijd, geslacht en behaalde titels. Clubkampioenschappen of -prijzen komen niet in aanmerking. De inzendingen worden op 2 december afgesloten.

vaja-kon-dioz-en-paul-michiels-win-tickets

Vaja Kon Dioz en Paul Michiels: win tickets!

Vaya Con Dios van Dani Klein behoort definitief tot de muziekgeschiedenis en dat tot spijt van liefhebbers en fans in alle contreien. Gelukkig hebben we hier op eigen bodem een alternatief: de tributeband Vaja Kon Dioz: 9 zanger(essen)s/muzikanten die hun strepen verdiend hebben in diverse bands en projecten. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze staan dolgraag live op een podium en zijn verlekkerd op het repertoire van Vaya Con Dios. Trouwens zangeres Ann Schraepen en bassist Marc Gielen (…) Lees het hele bericht

feestverlichting-en-kerstboomplechtigheid

Feestverlichting en kerstboomplechtigheid

Nu de dreiging van een stroomonderbreking in de komende periode niet meer zo groot is, hangt - na een jaar onderbreking - de feestverlichting ook weer in de verschillende handelskernen. Het is weliswaar nog even wachten om te lampjes te zien branden. De Middenstand Heusden-Zolder organiseert op dinsdag 8 december de officiële ontsteking van de feestverlichting in de dorpen. Het Verbroederingscomité organiseert  samen met het gemeentebestuur een ontsteking van de kerstverlichting van de verbroederingsboom, op vrijdag 11 december om 19u30 aan kasteel Meylandt. Iedereen is er welkom en na het officiële gebeuren wordt een glühwein aangeboden.

vandaag-gezien-16-november-2015

Vandaag gezien

In de Kapelanijstraat, we zijn even op ons hoofd gaan staan en hebben dan maar de omleiding gevolgd.

ook-beemdbeemden-stond-stil-bij-parijs

Ook Beemdbeemden stond stil bij Parijs

Zoals in heel wat scholen werd ook in Beekbeemden stilgestaan bij de gebeurtenissen in Parijs. Om 12 uur hielden groot en klein één minuut stilte waarna de tekst van de vriendenboom werd voorgelezen. (foto An Vanoppen)

autobrandje-op-parking-hof-ter-bloemen

Autobrandje op parking Hof Ter Bloemen

De brandweer is op de middag uitgerukt naar de Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen in de Pastoor Van Mierlolaan. Op de parking had een auto vuur gevat. De brand bleef beperkt zodat de brandweer de toestand snel onder controle had. Ook de schade aan de wagen viel mee.

gespreksavond-over-armoede-heusden-zolder

Gespreksavond over armoede Heusden-Zolder

De vzw Toetertochtoe organiseert volgende week dinsdag 24 november een gespreksavond voor de inwoners van deze gemeente rond het thema 'Armoede in Heusden-Zolder'. De avond begint met een korte voorstelling van een dossier daarover, waarna alle aanwezigen van gedachten kunnen wisselen en oplossingen of suggesties op tafel kunnen brengen. De avond heeft plaats in zaal 4 van Ons Huis in Berkenbos en begint om 19u30. Wie wil deelnemen, geeft best vooraf een seintje: toeter[!]toetertochtoe.be

stevige-set-van-albert-vila-quartet

Stevige set van Albert Vila Quartet

De jazzliefhebbers kregen zondagavond in het Muzecafé een prachtig optreden van het Albert Vila Quartet geserveerd, waarbij Vila werd geflankeerd door Bram Weijters, Hendrik Vanattenhoven en Toon Van Dionant. (foto's Lenscollectief)

college-houdt-vanmiddag-een-minuut-stilte

College houdt vanmiddag een minuut stilte

Ook in het Sint-Franciscuscollege zullen de gebeurtenissen in Parijs niet ongemerkt en onbesproken voorbijgaan. Vanmiddag om 12 uur houden alle 1640 leerlingen en 240 personeelsleden 1 minuut stilte. Daarmee stellen ze een symbolisch gebaar dat verder zal begeleid worden door leerkrachten en secretariaatsmedewerkers.

lars-boom-op-wereldbeker

Lars Boom op Wereldbeker

Op Tweede Kerstdag, 26 december, start Lars Boom in de Wereldbeker cyclocross in Heusden-Zolder. De 29-jarige Nederlander ruilde jaren geleden het veld voor de weg en doet het daar best goed. Maar hij wil dit seizoen opnieuw enkele crossen rijden. Vandaag bevestigde hij dat hij aan de start zal zijn op Circuit Zolder. Hij gaat ook nog enkele andere crossen rijden, welke is nog niet duidelijk.

olympia-herpakt-zich

Olympia herpakt zich

In het petanque kon de federale ploeg van Olympia na een spannende eindstrijd de buit binnenhalen tegen Alosta (Aalst) met 5-4. Even een anekdote: een Antwerps lid van Olympia reed rechtstreeks naar Aalst en stond daar voor de gesloten deur, hij wist niet dat het een thuismatch was, bij een 4-2 tussenstand kon hij alsnog invallen. In tweede provinciale ging de A-ploeg verliezen met 6-3 cijfers tegen Genenbos B, en dat na een 3-3 tussenstannd. In derde provinciale blijft de B-ploeg het goed doen. 5-4 tegen Genenbos D.

abdijbieren-smaken-ook-bij-rotweer

Abdijbieren smaken ook bij rotweer

Eén ding is duidelijk: als er bier op het menu staat, laten die van KWB Heusden zich zich door regen noch wind tegen houden. Gisteravond togen ze - ondanks het rotweer - met 183 op pad voor de derde abdijbierwandeling. Op een parcours van zowat 5 km konden ze proeven van gekende en minder gekende abdijbieren, waarvan het ene al beter smaakte dan het andere. Vooral de blondjes (bij het bier of wat dacht je?) vielen in de smaak en zo kwam iedereen goed gemutst, zingend en lachend terug, meestal in groepen die alsmaar aanzwollen. (foto's Rosita Vandebroek)

zwembad-in-franse-kleuren

Zwembad in Franse kleuren

Zoals aangekondigd kleurt het zwembad in Zolder vanaf vanavond blauw-wit-rood als teken van solidariteit met Frankrijk. Jeroen Bosmans zorgde voor de lichtinstallatie, waarmee zowel de ramen als de startblokken op het dak worden belicht. (foto's Julien Maebe)

vlotte-zege-voor-sk-heusden-06

Vlotte zege voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A vond SK Heusden 06 vlot de weg naar doel tegen Sporting Ellikom: 4-1. KVV Heusden-Zolder verloor met 1-2 tegen Thes Sport Tessenderlo B. Statie Zolder ging met 5-1 onderuit op het veld van SK Meldert

anadol-blikt-halveweg-in

Anadol blikt Halveweg in

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider Anadol met 1-5 gewonnen bij Halveweg Zonhoven, daarmee blijft Anadol - dat eerder al de eerste periodetitel binnenhaalde - comfortabel aan de leiding.

4de-pijler-syana-vzw

4de Pijler: Syana vzw

Suyana vzw geeft mensen uit de sloppenwijken van Lima meer kansen en steunt samen met de KU Leuven de ONG Padma, opgericht door Liesbet Willems. Als psychologe werkt ze met mensen uit de sloppenwijken, slachtoffers van geweld. Padma groeide en nu werkt Liesbet met een team van lokale mensen. Padma biedt psychologische begeleiding aan, er is samenwerking met scholen met workshops voor leerlingen en leerkrachten, (…) Lees het hele bericht

carnaval-is-gestart-the-black-panthers

Carnaval is gestart: The Black Panthers

The Black Panthers tellen tegenwoordig 32 leden. Sinds december zwaait Fugge I er de scepter als Nar der Black Panthers. Hij mag er nog een maand van genieten, want op vrijdag 18 december is zijn rijk uit. Dan wordt weer veel volk verwacht in Ons Huis voor het carnavalsbal en de machtsoverdracht van The Black Panthers.

twee-inbraken-in-ubbelstraat

Twee inbraken in Ubbelstraat

Tijdens 'Eén dag zonder' de dag waarop de politiekorpsen het aantal inbraken tot een minimum probeerden te herleiden met extra patrouilles en toezicht, zijn er in Heusden-Zolder twee inbraken gemeld. Die gebeurden alletwee in huizen in de Ubbelstraat. Op beide plaatsen raakten de daders binnen, op één plaats via een raam aan de achterzijde. UPDATE Ook gisteravond rond half 12 is een inbraak vastgesteld in Boekt. In de OL-Vrouwstraat waren inbrekers een woning binnengedrongen via een Velux-raam.

tricolore-verlichting-voor-zwembad

Tricolore verlichting voor zwembad

Ook de mensen achter de tentoonstelling Artikel 27 blijven niet ongevoelig voor de gebeurtenissen in Parijs. Uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen en uit geloof in wereldwijde solidariteit, zal het zwembad in Zolder-Centrum - waar een deel van de tentoonstelling loopt - vanaf vanavond blauw, wit en rood worden verlicht.

makkelijke-zege-voor-vck-1

Makkelijke zege voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg Elvoc Elen verslagen met 3-0. In de rangschikking scheidde amper één punt beide clubs maar daarvan was niets te merken tijdens de wedstrijd. Bij de thuisploeg liep onder leiding van het duo Palmers-Berckmans alles gesmeerd en er werd meteen al een kloof geslagen die nooit meer prijs werd gegeven. En eigenlijk waren de twee volgende sets vergelijkbaar. Setstanden: 25-17, 25-17 en 25-15.

verlies-voor-fc-bolderberg-1

Verlies voor FC Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg zaterdagavond zijn wedstrijd bij FC Eksel A verloren met 2-1.

ook-priesters-moeten-stage-doen

Ook priesters moeten stage doen

Ook priesters in opleiding moeten een stage doen, onder meer een homilie houden. Zo oefent Jos Janssen uit Heusden - rechts op de foto, gekend als directeur van de scholengroep De Heide en de jongerenprojecten in de Filipijnen  - zijn stage uit in Viversel en Bolderberg. Zijn homilie zaterdagavond in Viversel sloot aan bij onder meer de gebeurtenissen in Parijs. Dezelfde preek doet hij zondag nog eens over in de mis van half 11 in Bolderberg. (foto Lode Beylemans)

zolder-wint-van-pelt-a

Zolder wint van Pelt A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A van Pelt A gewonnen met 80-71. Zolder nam de snelste start en Overpelt keek tegen een 15 puntenachterstand aan na het eerste quarter. Ondanks een moeilijke start in het tweede kwart, bleef die voorsprong overeind tot begin de vierde periode. Toen kwam Pelt nog terug tot op 5 punten, maar de driepunters van Michiel Quetin stelden de zege veilig.
In tweede provinciale verloor Berkenbos '95 van Bree A met 61-91. In (…) Lees het hele bericht

4de-pijler-mali-muleba

4de Pijler: Mali Muleba

Mali Muleba staat voor een boerenorganisatie en een fruitsapfabriekje in Muleba, Tanzania. Het project wil de meest kwetsbaren uit het afgelegen Muleba-district een extra inkomen geven. Muleba mag dan arm zijn, het is rijk aan fruit. Dat fruit wordt nu rechtstreeks bij de boeren gekocht, aan een eerlijke prijs, waardoor hun inkomen meer dan verdubbeld is. In de fruitsapfabriek van Mali wordt al vele jaren (h)eerlijk en gezond fruitsap gemaakt van (…) Lees het hele bericht

artikel-27-viert-1000ste-bezoeker

Artikel 27 viert 1000ste bezoeker

Een enorme drukte vandaag bij Artikel 27. Vanochtend werden de ouders van De Babbeldoos met hun 5-jarige kleuters ontvangen en na de middag kwamen het oudercomité Berkenbos en de Droomboom met 18 kinderen langs. In het kunstcafé werd de duizendste bezoeker gevierd. Bart Haest uit Antwerpen kreeg een mand vol fairtrade lekkers. Nog tot en met volgende week zondag (behalve maandag en dinsdag) zijn de drie locaties nog dagelijks van 14 tot 18 uur te bezoeken.

reuzen-uit-heusden-zolder-op-vlaamse-viering

Reuzen uit Heusden-Zolder op Vlaamse viering

In Dendermonde is vandaag de vijfde verjaardag van de Reuzenfederatie Vlaanderen gevierd met een academische zitting. Centraal daarin stonden de erkenning als 'Immaterieel Cultureel Erfgoed' en de onlangs toegekende Vlaamse Cultuurprijs. Er waren ongeveer 300 leden van reuzengilden en sympathisanten aanwezig. Onder leiding van Lambert Hoelen, de Kluizenaar, van Bolderberg waren ook de 4 reuzen van Heusden-Zolder vertegenwoordigd: De Kluizenaar, de Putheks, Jef Slam en Trees Turf (in opbouw). Tijdens de apotheose nodigden de 3 Dendermondse alle aanwezige reuzen ten dans. Iedere reus en reuzin ging met een herdenkingspenning naar huis. (foto's Julien Maebe)

sfeervolle-maar-te-natte-sint-maartentocht

Sfeervolle maar te natte Sint-Maartentocht

Vanavond was er ook in Zolder-Centrum de allereerste Sint-Maartentocht, waarvoor de Heemkundige Kring de handen in elkaar had geslagen met handelaarsvereniging, dorpsraad, en andere organisaties. De binnenkoer van het Woutershof vormde het ideale start- en aankomstdecor en het gebouw was sfeervol verlicht. Gelukkig was de binnenkoer ook overkapt met tentjes want ook hier speelde het herfstweer een stuk spelbreker. Toch lieten in het totaal zowat 100 mensen - vooral gezinnen met kinderen - zich (…) Lees het hele bericht

sint-maartensvuur-in-boekt-laat-zich-niet-doven

Sint-Maartensvuur in Boekt laat zich niet doven

Rotweer vanavond en daar had ook de Sint-Maartenviering van de chiro Boekt onder te lijden. Eerst was een fakkeltocht gepland met daarin centraal het verhaal van Sint-Maarten en die werd gevolgd door de ontsteking van het Sint-Maartensvuur. Toch was er een meer dan behoorlijke opkomst - naar schatting 200 mensen - voor een evenement dat ondertussen al een traditie is in Boekt. En het vuur liet zich niet afschrikken door het vuur want de vlammen laaiden hoog op en verspreidden hun warmte. Het feestje zal wellicht nog een hele tijd duren, want er was genoeg drank en ander hartverwarmend spul ter beschikking.

wieze-boys-behoudt-het-maximum

Wieze Boys behoudt het maximum

In het bedrijfsvoetbal won VK Wieze Boys A vandaag met 2-3 bij Kotem Vrij Vooruit. Daarom komt Wieze Boys op gelijke hoogte van RP Products dat vrij was. Beide hebben 27 punten uit 9 wedstrijden, de derde kijkt al tegen een 8-punten kloof aan. In december treffen Wieze Boys en RP Products elkaar twee keer, op 5 december in de competitie en even later voor de beker.

carnaval-is-gestart-de-feestknallers

Carnaval is gestart: De Feestknallers

Met 34 volwassenen en 14 kinderen als leden vormen De Feestknallers tegenwoordig een uitvoerig gezelschap. Met Kelly I hebben ze sinds afgelopen seizoen voor het eerst een eigen prinses. Overigens mag Kelly nog zowat het hele seizoen de scepter blijven zwaaien, want het carnavalbal met aanstelling van de nieuwe prins of prinses der Feestknallers vindt plaats op zaterdag 27 februari in 't Kuipershof.

de-powervoice-van-barbara-dex

De powervoice van Barbara Dex

Tijdens de première van 'Dex, drugs en rock & roll' bewees Barbara Dex - muzikaal geruggensteund door onder meer Buscemi - dat ze met haar powervoice zowat alle genres aankan. Straffe madam. (foto's Lenscollectief)

cultuurminister-gatz-in-debat-met-middenveld

Cultuurminister Gatz in debat met middenveld

Vlaams minister van media en cultuur Sven Gatz organiseerde vanmiddag een cultuurbrunch in ZLDR Luchtfabriek. Hij ging er met het culturele middenveld uit Limburg in debat over het cultuurbeleid en de aanpak van de lokale cultuur. Eerst mocht de Gentse strijkinstrumentenbouwer Tim Duerinck uitleggen hoe hij onder meer cello's maakt met piepschuim, op dat ogenblik hadden de aanwezigen al een demo gekregen van een celliste. Het opleidingshoofd van de afdeling muziek van Luca School of (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-172

De kijk van Richie

Richie feliciteert De Ware Vrienden ...

meeuwen-te-sterk-voor-si-1

Meeuwen te sterk voor SI

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal kreeg MFC SI Heusden-Zolder een 0-6 nederlaag aangesmeerd van ZVK Meeuwen. Tegen een knap spelend Meeuwen kon SI geen vuist maken. De eerste helft ging nog gelijk op, met 0-1 bij de rust, maar na twee minuten in de tweede helft stond het al 0-3.ZVK bleef doordrukken, een thuisgoal zat er niet in. Meeuwen is overduidelijk titelkandidaat.
In de derde provinciale D heeft HZ Real Heusden met 4-7 gewonnen bij United Hasselt. Il Tarfufo Heusden won (…) Lees het hele bericht

witte-lintjes-tegen-geweld-op-vrouwen-2

Witte lintjes tegen geweld op vrouwen

Leden van CD&V Plus Vrouw & Maatschappij hebben vanavond aan de Carrefour in Heusden witte lintjes uitgedeeld. Het gaat om een jaarlijkse actie ter veroordeling van geweld op vrouwen en om iedereen op te roepen tot actief verzet, niet alleen tegen fysiek geweld, ook tegen emotioneel, psychologisch en seksueel geweld. Dit jaar focust de actie extra op geweld dat gepleegd wordt op vrouwelijke vluchtelingen. Er moet volgens de CD&V-vrouwen ingezet worden op onderzoek naar geweld in (…) Lees het hele bericht

wist-je-dat-80-leefloners

Wist je dat ... 80 leefloners

Er is vanavond heel wat te doen over de weigering van burgemeester De Padt van Geraardsbergen om asielzoekers op te vangen. In zijn gemeente loopt de emmer van de armoede al over, beweert hij, en daarbij verwijst hij onder meer naar de leefloners. We hebben even enkele indicatoren opgezocht en vergeleken met Heusden-Zolder dat wél zijn verantwoordelijkheid neemt in de opvang van asielzoekers, daarbij blijkt dat Geraardsbergen wel meer leefloners telt, maar beter scoort dan Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

4de-pijler-vzw-dakbhanga

4de Pijler: vzw Dakbhanga

Van 1997 tot eind 2004 werkte Rita Meynen voor een Britse NGO in een gezondheidsproject in het zuiden van Bangladesh. In één van de dorpen, Dakbhanga, kon niemand lezen of schrijven. Het dorp is alleen te bereiken via een rivier en heeft tot vandaag nog geen elektriciteit. Op vraag van enkele vaders werd gestart met een schooltje: de leraar van de Koranschool begon met het eerste leerjaar in een bamboe barak naast de moskee in 1998. Rita klopte bij familie en vrienden aan voor (…) Lees het hele bericht

het-weer-wisselvallig-8

Het weer: wisselvallig!

De straalstroom komt vanuit het noorden dichter naar onze streken en zorgt voor een wisselvalliger weerbeeld. Met een zuidwestelijke luchtstroom wordt echter nog steeds relatief zachte lucht aangevoerd, al nemen de regenkansen en de wind toe.
Vandaag hebben we al zonnige periodes gehad, maar regen en buien zijn niet uit te sluiten. Maxima rond 14 graden.
Morgen verloopt de ochtend overwegend droog, maar wolken domineren. Nadien wordt het betrokken en na de middag gaat het regenen. Het (…) Lees het hele bericht

twee-onderscheidingen-voor-tc-heusden

Twee onderscheidingen voor TC Heusden

Tennisclub TC Heusden is door Tennis Vlaanderen bekroond met het label 'Jeugdvriendelijke Tennisclub 2016'. Daarbovenop kreeg de club ook nog de extra onderscheiding 'Erkende Kids Tennisschool 2016'. Bij de club - waar voortdurend gewerkt wordt aan uitbreiding van de infrastructuur en het aanbod voor de (jonge) tennissers zijn ze daar behoorlijk trots op.

alweer-lang-geleden

Alweer lang geleden ...

In 1964 deden Marcel Gybels (links met het schupje) - toen uit de Schaapsweg - en Harrie Gilissen (rechts met de borstel) - toen uit Hasselt-Centrum - hun legerdienst in de leopoldkazerne van Gent. Een geweer hadden ze niet, want zij waren verplegers. Ze hebben in die tijd veel praktijkervaring opgedaan, de dokters waren immers in staking en de verplegers van het leger moesten in de ziekenhuizen gaan helpen. Meer dan 50 jaar later, wonen beide heren in Heusden, op 500 meter van elkaar.

carnaval-is-gestart-de-slamridders

Carnaval is gestart: De Slamridders

De Slamridders hebben momenteel 30 leden en ze hebben ook dit seizoen weer een fiks programma. Prins André II en mini-prins Jonas I moeten met hun gevolg heel wat zittingen en bals afschuimen. Maar op zondag 17 januari, dan zit hun ambtsperiode erop. Tijdens het frühshoppen (met ontbijt) in Ons Huis moet André de macht overdragen aan zijn opvolger en na de middag tijdens de kinderzitting weet Jonas wie de nieuwe (…) Lees het hele bericht

pc-olympia-op-wandel-in-ohe-en-laak

PC Olympia op wandel in Ohé en Laak

De leden van petanqueclub Olympia maakten hun jaarlijkse wandeluitstap, deze keer naar het Nederlandse Ohé en Laak, net over de grens. Het werd een mooie wandeling door de Maasvallei, met tussendoor geregeld een drankstop. Praktisch probleem dat daarbij de kop opstak was dat plastic borrelglaasjes geen lang leven beschoren zijn ... zeker niet bij intensief gebruik. Er wordt naar verluidt een oplossing gezocht voor volgend jaar.

ook-kinderen-geboeid-door-kunst

Ook kinderen geboeid door kunst

Artikel 27 zorgt voor drukke dagen in en rond het zwembad, Muze en het schooltje van de Voort. Vandaag bezochten 46 leerlingen de tentoonstelling. Het ging om de twee eerste leerjaren van De Brug uit Heusden-Centrum, en de leerlingen van BuSo De Richter uit Genk. Eén van de komende dagen zal ongetwijfeld de 1000ste bezoeker langskomen en die wordt traditiegetrouw in de bloemetjes gezet. Intussen wisselden ook al heel wat kunstwerken van eigenaar. Goed nieuws voor de projecten Mali Muleba en Suyana Peru, die de opbrengst na 22 november in ontvangst mogen nemen.

4de-pijler-missiegroep-bert-vanbuel

4de pijler: Missiegroep Bert Vanbuel

Kaga Bandoro is een regio in de Centraal Afrikaanse Republiek, één van de armste landen ter wereld. Driemaal zo groot als België en gelegen midden in de brousse, zonder elektriciteit, telefoon of drinkbaar water. Jongeren en kinderen vormen 70 % van de bevolking. Bert Vanbuel uit Zolder, Salesiaan en sinds 2005 bisschop, bouwde er lagere scholen, kleuterscholen en beroepsscholen. Er is ook opvang nodig voor kinderen met aids die vaak door hun ouders in de steek gelaten worden. (…) Lees het hele bericht

de-4de-pijlers-van-heusden-zolder

De 4de pijlers van Heusden-Zolder

Op 19 november verzamelen alle vrijwilligers die in Heusden-Zolder bezig zijn met ontwikkelingsprojecten 'in het zuiden'. Die zogenaamde 4de pijlers spelen een belangrijke rol als steunpilaar in Heusden-Zolder voor projecten ginder. We spreken van 4de pijler om ze te onderscheiden van de eerste drie: de overheid, de internationale organisaties en de erkende niet-gouvernementele organisaties. Het gaat dus om kleinere initiatieven die in dit geval allemaal een band hebben met onze gemeente of inwoners. De bedoeling van de bijeenkomst op 19 november is het netwerk te versterken, en hier nog meer steun te vinden, Internetgazet probeert een steentje bij te dragen door de projecten vanaf vandaag in de kijker te zetten.

okra-zolder-vierde-jubilerende-koppels

OKRA -Zolder vierde jubilerende koppels

OKRA-trefpunt Zolder hield zijn traditionele herfstfeest en 100 leden waren naar Muze afgezakt om er wat bij te praten. Na een korte toespraak door voorzitter Hugo Ketelslegers werd een aantal leden gevierd voor hun gouden of diamanten bruiloft. De gouden koppels zijn Roger en Yvonne Schillebeekx-Bammens, Marcel en Annie Schepers-Vermeyen, Marcel en Martha Vanluyd-Dusoleil en het diamanten koppel is Jozef en Jeannine Vanvelk-Dessart. Er werd geklonken op de gezondheid van de (…) Lees het hele bericht

bezoekers-vinden-vlot-markt

Bezoekers vinden vlot markt

Zoals al gemeld en verwacht, was het gisteren erg druk op de multiculturele markt. Opvallend ook dat sinds de verhuizing van de Koolmijnlaan naar het Schachtplein, de bezoekers ook vlot de weg vinden naar dat deel van de markt.

vandaag-gezien-12-november-2015

Vandaag gezien

Een leuke kleurschakering, bloeiende kardinaalsmuts boven op mos. (foto Jan Leijskens)

veel-schade-geen-gewonden-bij-botsing

Veel schade, geen gewonden bij botsing

Bij een botsing in de Pastoor Van Mierlolaan is deze namiddag nogal wat schade aangericht. Een auto die van de sporthalparking wegreed, werd gegrepen door een klein busje voor leerlingenvervoer. Gelukkig had de bestuurder net voordien de laatste leerlingen thuis gebracht. Een andere auto die langs de weg geparkeerd stond, deelde in de klappen. Er was dus heel wat schade, maar er vielen geen gewonden. (foto Julien Maebe)

drifter-is-zijn-rijbewijs-kwijt

Drifter is zijn rijbewijs kwijt

Ringlaan en Dorpsstraat blijven toppers als het aankomt op snelheidsovertredingen. 59 bestuurders op 545 reden te snel in de Ringlaan, 45 op 200 negeerden de 50 km/u in de Dorpsstraat. Eén bestuurder reed aan 93 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. In de Kapelstraat gingen 13 op 56 bestuurders in de fout. Na klachten van buurtbewoners werd geflitst in P. Van Mierlolaan: 2 op 60 reed te snel. Op het Koning Boudewijnplein zag een inspecteur een jonge bestuurder driften voor de ogen van enkele 13-jarigen. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

carnaval-is-gestart-de-boekweitmannen

Carnaval is gestart: De Boekweitmannen

De Boekweitmannen blijven er ook na 59 jaar volop mee doorgaan. Ze tellen op dit moment 28 leden die een druk programma voor de boeg hebben. En even traditioneel pakken zij al vroeg in het seizoen uit met hun carnavalsbal. Dat heeft plaats op zaterdag 21 november om 20u11 in de balzaal van Muze. Later op de avond zullen prinses Daniëlla I en Nar Luc I afscheid nemen en plaats ruimen voor hun opvolger(s).

drukke-markt-zorgt-voor-parkeerproblemen

Drukke markt zorgt voor parkeerproblemen

Het was gisteren erg druk op de multiculturele markt, en dat blijkt ook uit cijfers van de politie: 90 marktbezoekers vlogen op het boekje. Liefst 65 bestuurders negeerden het parkeerverbod in de Vunderstraat. Dat verbod kwam er na klachten van de buurtbewoners over sluikstorten. Voorts stelden de inspecteurs overtredingen vast wegens negeren van een parkeerverbodsbord (12), parkeren vlakbij een zebrapad (2), parkeren op een fietspad (4), negeren van een éénrichting (1) en (…) Lees het hele bericht

barbara-dex-en-buscemi-als-verrassend-duo

Barbara Dex en Buscemi als verrassend duo

Het regent tegenwoordig premières in cultuurcentrum Muze. Ook morgenavond weer, om 20u15 geven Barbara Dex en Buscemi (Dirk Swartenbroekx) er het startschot van hun nieuwe tournee. Dat de Kempense diva Barbara Dex heel wat in haar mars heeft, weet Vlaanderen al langer. Maar nu slaat ze weer een andere richting in met nieuw eigen werk. Met 'Dex, Drugs & Rock 'n Roll' stelt ze haar gloednieuwe CD voor in de Vlaamse (…) Lees het hele bericht

zaterdag-op-sint-maartentocht-in-zolder-centrum

Zaterdag op Sint-Maartentocht in Zolder-Centrum

Zaterdag kan iedereen in het centrum van Zolder op pad voor de Sint-Maartentocht. Daarvoor heeft de Heemkundige Kring de handen in elkaar geslagen met Dorpsraad, Verenigde Handelaars Zolder, Schilderswijk, KWB, de lagere scholen Zolder-Centrum, Muze en de gemeente. Kortom, een 'breed front' dat tekent voor een bruisende activiteit. Van 18 tot 20 uur kan iedereen vertrekken op de binnenkoer van het Woutershof. Deelnemen is gratis, de tocht is geschikt voor jong en oud, ook (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-neemt-deel-aan-anti-inbraakactie

Heusden-Zolder neemt deel aan anti-inbraakactie

De politie van Heusden-Zolder neemt wel deel aan de campagne 'Eén dag niet' waarbij het de bedoeling is de komende 24 uur het aantal inbraken tot een minimum te beperken. Daarvoor zet het korps net als de andere extra patrouilles in, met combi maar ook anoniem. Aan de flitsmarathon nam Heusden-zolder niet deel, omdat heel het jaar door al frequent de flitswagen wordt ingezet. "Maar soms is het gewoon belangrijk om samen iets te doen en daarom doet Heusden-Zolder nu wel mee aan deze campagne. Ook op andere dagen gaan de controles tegen woninginbraken onverminderd door, maar nu brengen we de actie extra in de schijnwerper,' aldus korpschef Geert Luypaert

steun-gezocht-voor-indisch-kindje

Steun gezocht voor Indisch kindje

De oprichters van het weeshuis Mamare in India doen een warme oproep voor steun voor een kindje met hartproblemen. Het weeshuis is tien jaar opgericht door Reinhilde Vanvelk uit Zolder, Martien Mivis uit Paal en Maaike Hof uit Eindhoven. Rose Mary, de vrouw van de manager van het weeshuis, heeft op 1 november het leven geschonken aan Angel Mary. Maar het kindje heeft zware hartproblemen. Het heeft al een hartoperatie ondergaan. Die kostte zoveel geld dat de ouders een lening moesten aangaan. (…) Lees het hele bericht

het-nieuwe-carnavalsseizoen-is-ingezet

Het nieuwe carnavalsseizoen is ingezet

In de raadzaal van het gemeentehuis is vanavond het carnavalsseizoen 2015-2016 geopend. Daarvoor waren de vier gezelschappen uit Heusden-Zolder met hun hoogwaardigheidsbekleders en gevolg naar het gemeentehuis afgezakt. Opvallend veel volk trouwens. Ze werden er ontvangen door burgemeester Mario Borremans en schepen Lode Schops. De burgemeester wenste de carnavalisten een succesvol seizoen toe en beloofde op hun prinsenaanstellingen aanwezig te zijn. De voorzitters of woordvoerders van De (…) Lees het hele bericht

wielertoeristen-tegen-auto

Wielertoeristen tegen auto

Vanmiddag is een lichtgewonde gevallen bij een aanrijding tussen fietsers en een auto in de Koolmijnlaan. Kort over half één zou een auto voor enkele wielertoeristen zijn ingedraaid, die botsten in de flank van de auto en kwamen ten val. Eén fietser raakte lichtgewond, hij werd niet afgevoerd naar het ziekenhuis, maar de politie kwam wel ter plaatse voor de vaststellingen.

inbraak-in-michel-scheperslaan

Inbraak in Michel Scheperslaan

Gisteravond is ingebroken in een woning aan de Michel Scheperslaan. De bewoners stelden de inbraak vast toen ze rond 22 uur thuiskwamen.

wapenstilstand-herdacht-in-zolder

Wapenstilstand herdacht in Zolder

De hoofdviering van de herdenking van de Wapenstilstand had dit jaar in Zolder-Centrum plaats. Daar was er de eucharistieviering, nadien trok het gezelschap naar het herdenkingsmonument. Bij de hulde waren ook leerlingen van Beekbeemden betrokken, militairen van petereenheid CBOS Noord brachten de groet, Eigen Volk speelde de Last Post , Brabançonne en Vlaamse Leeuw, burgemeester Borremans, afgevaardigden van leger, oudstrijdersverenigingen - ook van de Italiaanse - legden bloemen neer. (meer foto's van Marina Poelmans)

bloemenhulde-in-heusden-2

Bloemenhulde in Heusden

De hoofdviering van de herdenking van de Wapenstilstand vindt dit jaar in Zolder plaats. Maar voor de eucharistieviering en plechtigheid daar begon, zakten de officiële delegaties naar het monument in Heusden af voor een groet en bloemenhulde. (foto's Julien Maebe)

op-12-december-voorstelling-stille-wegen-project

Op 12 december voorstelling Stille Wegen project

De 7 Dorpsraden hebben zich samen met de verantwoordelijke ambtenaren en schepen Schops gebogen over het volledige dossier van de Trage Wegen dat nu is samengesteld. Op 12 december wordt in de ZLDRluchtfabriek het Stillewegenproject aan het publiek voorgesteld en nog een laatste maal afgetoetst. Daarna volgt de effectieve start van de herstelling van de wandel- en fietsverbindingen die in verval zijn geraakt. Zo moet op termijn een nieuw verkeersluw netwerk tot stand komen. De evolutie kun je volgen op www.stillewegen.be

de-kijk-van-richie-171

De kijk van Richie

Klaar voor de herdenking van Wapenstilstand.

de-ernst-van-de-oorlog-bespeeld-en-bezongen

De ernst van de oorlog bespeeld en bezongen

Vandaag wordt de Wapenstilstand herdacht en gisteravond was Muze al het decor voor de première van Oorlogsgeleerden II. Daarin brengen 4 grote zangers-muzikanten nummers die verwijzen naar de oorlog, uiteenlopende genres ook van Billy Bragg, Boudewijn de Groot, Robb Johnson, Wannes Van de Velde, Siegfried Sassoon, Sting, Jules Decorte, Marlène Dietrich, Randy Newman, John Prine, Bob Dylan, Bram Vermeulen, Elvis Costello, ... Wigbert Van Lierde, Vera Coomans, Dirk Blanchart en Jokke Schreurs zetten die met zo'n intensiteit op het podium dat de zaal er stil van werd. (foto Lenscollectief)
(meer foto's van Ria De Clerck)

de-val-bruist-van-de-ideeen

De Val bruist van de ideeën

De Val wil voortaan een ontmoetingscentrum of buurtplaats zijn waar alle inwoners en verenigingen van Viversel terecht kunnen. Om die plannen toe te lichten, de mogelijkheden op een rijtje te zetten en naar de behoeften te peilen, werd vanavond een verkennende vergadering op het getouw gezet. De Val is al sinds meer dan 16 jaar open en wil nu een klein broertje of zusje zijn van De Vierseleer waar iedereen terecht kan voor een glas, om te vergaderen, voor binnen- en buitenactiviteiten, .... Er (…) Lees het hele bericht

51-west-limburg-vertoont-bond-film-voor-als

51 West-Limburg vertoont Bond-film voor ALS

51 Club West-Limburg neemt geregeld een maatschappelijk engagement op zich, zo is er de jaarlijkse benefietvoorstelling van een topfilm in The Roxy Theatre. Dinsdagavond was er heel wat volk afgezakt naar de bioscoop van medelid Ludo Vangenechten voor de nieuwe Bondfilm Spectre. In drie zalen tegelijk volgden de filmliefhebbers de spannende prent nadat ze eerst een inleiding met een stukje Bond-historiek hadden gekregen. Deze keer had 51 Club West-Limburg een 'Hart voor ALS' als goede doel uitgekozen. Voorzitter André Hulsmans gaf wat toelichting bij het gekozen doel en overhandigde dan een cheque van 1500 euro aan een delegatie van 'Hart voor ALS', geld dat kan gebruikt worden voor onderzoek naar ALS

vandaag-gezien-10-november-2015

Vandaag gezien

Mooie taferelen op de Limburgse heide in de herfst. (foto Jan Leijskens)

het-weer-minder-zacht

Het weer: minder zacht!

Langs de noordelijke flank van hogedrukgebieden over het zuiden van Europa schuiven storingen van west- naar oost, net ten noorden van onze streken. De wolkenvelden van deze storingen krijgen we mee, de neerslag slechts af en toe. Bovendien is de luchtstroming zuidwest, waarbij er minder zachte lucht wordt aangevoerd.
Vandaag domineren wolkenvelden het weerbeeld en de zon is meestal afwezig. Een lokaal drupje motregen is niet uitgesloten, al blijft het meestal droog. De maxima liggen rond 15 graden (…) Lees het hele bericht

morgen-herdenking-van-wapenstilstand

Morgen herdenking van Wapenstilstand

Zoals ieder jaar wordt ook nu op 11 november in Heusden-Zolder het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht en tegelijk ook alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van Belgische missies in het buitenland. De organisatie gebeurt door het gemeentebestuur samen met de oud-strijdersbonden N.S.B. Zolder en V.O.V. Heusden, de hoofdviering vindt afwisselend in beide deelgemeenten plaats. Dit jaar is dat in Zolder en zorgen zangkoor Sint-Cecilia en de Koninklijke Harmonie Eigen Volk voor zang (…) Lees het hele bericht

extra-controles-op-fietsverlichting

Extra controles op fietsverlichting

Gisteren is de provinciaal gecoördineerde thema-actie 'Verlichting - zwakke weggebruikers/bromfietsers' van start gegaan, die loopt tot en met 20 november. Het is uiteraard geen toeval dat de politie in deze periode controles houdt, het winteruur en het herfstweer maken de zichtbaarheid van fietsers heel wat minder. Wie jonger is dan 18 en fietst met een defecte verlichting of zijn verlichting niet gebruikt, krijgt een jongeren-pv en moet naar de verkeersvormingsklas. En het parket zal ook de andere pv's met prioriteit behandelen.

elke-gybels-signeert-op-boekenbeurs

Elke Gybels signeert op Boekenbeurs

Onze dorpsgenote Elke Gybels was maandag op de Boekenbeurs om er samen met Rik Prenen uit Bree hun boek 'Van klacht naar kracht' te signeren. Dat is vorige maand uitgegeven door LannooCampus. Eerst gaven beiden tijdens een interactieve lezing over 'hoop in regenachtige dagen', tips die iedereen in het dagelijkse leven kan toepassen. Daarna signeerden Elke en Rik hun boek op de stand van Lannoo. Meer op hun website www.decontext.be

24-uren-in-voorlaatste-augustusweekend

24 uren in voorlaatste augustusweekend

De organisatie van de 24 uren van Zolder wordt nog eens naar een ander weekend verplaatst. De etmaalrace vindt niet meer plaats in het het laatste maar in het voorlaatste weekend van augustus, dus op zaterdag 20 en zondag 21 augustus. Daarmee wordt de concurrentie van de formule 1 op Francorchamps vermeden, maar zaterdag is wel de laatste dag van Pukkelpop. Uiteraard blijven de 24 uren deel uitmaken van de Belcar, die nog vier andere raceweekends kent volgend seizoen: in mei of juni (…) Lees het hele bericht

de-ware-vrienden-hebben-trouwe-leden

De Ware Vrienden hebben trouwe leden

Zoals aangekondigd gaf de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden afgelopen weekend een herfstconcert met een jubileumtintje, want de harmonie bestaat 145 jaar. Bij zo'n gelegenheid worden naast het concert ook altijd verdienstelijke leden gehuldigd, en De Ware Vrienden hebben nogal wat leden met 'jaren op de teller'. Een pin voor 5 jaar lid was er voor Yannick Langens en Lieve Peeters, een pin 10 was voor Yannick Leeten, Jonny Lijnen, Kristiaan Mesens, Anne Moermans, Ludo Peeters, Dorien, (…) Lees het hele bericht

slim-controle-samen-met-de-buurzone

SLim-controle samen met de buurzone

In het weekend voerde de politie in samenwerking met de naburige politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo alcoholcontroles uit. 96 bestuurders legden een ademtest af. Slechts één bestuurder had teveel gedronken. 2 afgenomen speekseltesten resulteerden in één positieve vaststelling. Het rijbewijs werd ingetrokken. Voorts werd de snelheid van 721 wagens gecontroleerd. 34 bestuurders reden sneller dan toegelaten. De inspecteurs stelden nog 5 inbreuken vast wegens technische eisen en rijbewijs.

pv-tegen-vrachtwagens-die-weg-vuil-maken

PV tegen vrachtwagens die weg vuil maken

Naar aanleiding van klachten van bedrijven en weggebruikers over de bevuiling van de rijbaan en het fietspad hield de politie 17 controles in de Westlaan. In 2 gevallen werd vastgesteld dat de Westlaan inderdaad bevuild werd door vrachtverkeer. Tegen twee firma's is proces-verbaal opgesteld.

drukke-eerste-week-voor-artikel-27

Drukke eerste week voor Artikel 27

Artikel 27 heeft een geslaagde eerste week achter de rug met 653 bezoekers op de drie locaties. Nu de herfstvakantie voorbij is, zijn ook de dagelijkse rondleidingen gestart. Vanmorgen werden de dames van vriendENtaal Lindeman ontvangen, een jaarlijkse traditie trouwens. In totaal zullen er 18 groepen de expositie bezoeken. Het grote publiek is welkom elke woensdag tot en met zondag - van 14 tot 18 uur - en dat tot 22 november.

1122-inwoners-zitten-zonder-werk

1122 inwoners zitten zonder werk

Tussen november 2014 en eind oktober dit jaar ontving de VDAB 701 vacatures uit Heusden-Zolder. Maar uiteraard worden niet alle beschikbare jobs aan de VDAB gemeld. Ondertussen is in deze gemeente eind oktober het aantal werklozen tot 1122 gedaald, dat is 4,3 % minder dan eind september en 1,8 % minder dan een jaar eerder. De mannen zijn lichtjes in de meerderheid. In de meeste categorieën is er een afname, opvallende stijgers zijn vorige maand de werkloze 50-plussers, +3,5 %, en de niet-EU-burgers, + 7,0 %. 7,76 % van de beroepsbevolking in Heusden-Zolder zit nu zonder job.

facebookgroep-wil-skatepark

Facebookgroep wil skatepark

Zoals in heel wat andere gemeenten, is ook in Heusden-Zolder sinds kort een Facebookgroep actief die ijvert voor een skatepark in de gemeente. Die heeft ondertussen de kaap van de 250 likes overschreden. De initiatiefnemers beweren dat er meer dan 100 skaters zijn in Heusden-Zolder. Anderzijds komt er binnen afzienbare tijd een skatepark in Beringen, daar heeft het stadsbestuur de afgelopen jaren geld aan de kant gezet, zodat er nu een budget van 200.000 euro beschikbaar is. Dat wordt wellicht een skatepark dat een kleine verplaatsing de moeite waard maakt.

spoorwegproblemen-raken-stilaan-opgelost

Spoorwegproblemen raken stilaan opgelost

Sinds kwart over 8 zijn de storingen aan de seininrichtingen verholpen. Die hebben in het totaal 2 uur geduurd, daardoor bleven tussen Zolder en Zonhoven heel wat overgangen - afwisselend lange tijd dicht - met heel wat verkeersproblemen tot gevolg. Ook de trein tussen Hasselt en Mol en omgekeerd moesten extra voorzichtig rijden, daardoor ontstonden er vertragingen tot 20 minuten. Bij de spoorwegen verwachten ze dat ook die tegen 10 uur achter de rug zullen zijn.

op-9-december-winterspecial-op-markt

Op 9 december winterspecial op markt

Nu woensdag 11 november is er zoals gebruikelijk op de tweede woensdag van de maand multiculturele markt. Er wordt behoorlijk weer voorspeld en het is een feestdag ... het zal dus ongetwijfeld erg druk worden. En ook volgende maand is er een speciale markt. Op woensdag 9 december wordt het een feesteditie, een winterspecial. Tussen 13 en 17 uur brengt een wijze man uit het oosten allerlei lekkers en voor de kinderen staat er ook springkasteel en is er animatie.

problemen-aan-overweg-in-zolder

Problemen aan overweg in Zolder

Door een storing aan de overweg waren er rond 7 uur vanmorgen problemen aan de spoorwegovergang in de Stationsstraat in Zolder. De slagbomen bleven er naar beneden. Op hetzelfde moment waren er ook in Zonhoven gelijkaardige problemen.

de-sint-aan-t-werk

De Sint aan 't werk?

Als we rond deze tijd van 't jaar 's avonds een gloeiende hemel zagen, dan werd vroeger altijd gezegd dat Sinterklaas koeken aan 't bakken was. Als dat inderdaad zo is, dan moet zondagavond zijn oven meer dan behoorlijk gevuld geweest zijn. (foto's Christina Put)

alleen-olympia-b-wint

Alleen Olympia B wint

In derde provinciale van het petanque heeft de B-ploeg van Olympia de eer gered door bij Kelchteren B te gaan winnen met 3-6. Dat was een compensatie voor de nederlaag van de twee andere teams. De A-ploeg verloor met 4-5 tegen Tongeren B. De federale ploeg van Olympia blijft het slecht doen en verloor nu met zware 2-7 cijfers uit in Lier

de-geschiedenis-van-de-jefa-slot

De geschiedenis van de Jefa (slot)

Tijdens het Jefa-folkfestival moest af en toe ook gedacht worden aan de inwendige mens van de grote groep medewerkers. In die tijd werd nog zelf voor de catering gezorgd. De heren links op de foto maken deel uit van de technische ploeg van het toenmalige BRT 2 Omroep Limburg die een deel van het folkfestival opnamen om achteraf in het eigen folkprogramma uit te zenden. Ondertussen loopt de verkoop van het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring als een trein, er zijn al meer dan 200 (…) Lees het hele bericht

weer-twee-inbraken-1

Weer twee inbraken

Vanmorgen zijn weer twee inbraken ontdekt in Heusden-Zolder. In de Ringlaan hadden de daders een deur opengebroken om binnen te geraken. Ook aan de Beemdenstraat hebben inbrekers toegeslagen. Daar zijn ze via een raam binnengedrongen.

alleen-zolder-b-wint-vandaag

Alleen Zolder B wint vandaag

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Zolder B Achel A verslagen met 73-62. Kajoba ging bij Pelt C onderuit met 75-66. In vierde A verloor Zolder Z met 41-85 van Lommel C (foto Tony Sempels). In vierde provinciale B tenslotte verloor Zolder C met 69-45 bij Lummen C.

statie-wint-bij-lille-sk-06-in-houthalen

Statie wint bij Lille, SK 06 in Houthalen

Statie Zolder won in vierde provinciale A. Het werd 2-3 op het veld van Lille. SK Heusden 06 won met dezelfde cijfers bij Eendracht Houthalen. KVV Heusden-Zolder speelde 1-1 bij FC Eksel B.

anadol-en-bolderberg-winnen-1

Anadol en Bolderberg winnen

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Anadol met 2-1 van Eksel gewonnen. Ook Bolderberg kon vandaag winnen, het werd 3-1 tegen Lommel Kolonie.

rumours-liep-nog-uit

Rumours liep nog uit

Nog even een beeldje van de hele 'bende' die gisteravond in Muze het Rumours-verhaal op het podium bracht. En hieronder nog wat sfeer van de afterparty die nog wat feestvierders uit de bol liet gaan. (foto's Lenscollectief)

rumours-als-ware-het-de-echte-fleetwood-mac

Rumours als ware het de echte Fleetwood Mac

De Fleetwood Mac Tribute naar aanleiding van 40 jaar Rumours die Sara Gilis en co in een uitverkochte balzaal van Muze brachten, was een schot in de roos. Iedereen was erg enthousiast over hetgeen daar op het podium werd gebracht en over de echte Rumours-sound die werd geëvoceerd. (foto's Ria De Clerck)
(hier ook clips)

nieuw-verlies-voor-vck-bolderberg-1

Nieuw verlies voor VCK Bolderberg

Opnieuw verlies voor VCK Bolderberg in het volleybal, het ging met 3-1 de boot in bij VC Nijlen. Nochtans nam het een goede start door de eerste set te winnen. De volgende twee waren voor de thuisploeg, en in de vierde slaagde Bolderberg er nog in om een 19-24 uit handen te geven. Setstanden: 24-26, 25-20, 25-19 en 26-24.

bmw-domineert-race-promotion-night

BMW domineert Race Promotion Night

De Vocht, Van Loo en Heyninck hebben in hun BMW 120 D de Race Promotion Night gewonnen. In 400 minuten legde het trio 206 rondes af, het was daarmee 5 seconden sneller dan Schrey-Mies in een BMW M235i en 1'25" dan Dreszer-Kox-Kox, ook al in een BMW. De tweede en de derde verspeelden hun winstkansen doordat ze strafrondes kregen respectievelijk voor het negeren van de zwarte en gele vlag.

circuit-heeft-weer-een-speeltuintje

Circuit heeft weer een speeltuintje

Circuit Zolder heeft opnieuw een permanent speeltuintje. Dat kreeg een plaats links op de zone 8, achter brasserie The Wheels. Het is aangelegd door het circuit in samenspraak met de nieuwe uitbaters van de brasserie. Niet alleen ligt de speeltuin vlak bij het horecaterras, het is ook vlakbij de parking, de fietsenstalling en tussen terras en speeltuin is er een autoluwe zone. De komende dagen wordt het speeltuintje nog met houtschors aangekleed en dan kan het opengesteld worden. (foto Francis Holsteyns)

afscheid-al-tappend

Afscheid al tappend ...

Met de Race Promotion Night eindigde meteen ook het competitiegebeuren voor afscheidnemend CEO Thierry Deflandre op Circuit Zolder. Daarom nam hij zelf plaats achter de tapkraan tijdens de afterparty. (foto Francis Holsteyns)

heusden-a-wint-berkenbos-verliest

Heusden A wint, Berkenbos verliest

In de tweede provinciale A van het basketbal heeft Heusden A Miners Beringen C verslagen met 69-40. Berkenbos 95 verloor in Lummen B met 75-62. In derde provinciale B verloor Heusden B met 47-85 Hasselt C. In vierde B verloor Heusden Z met 42-56 van Sint-Truiden C. De dames van DBBC Zolder A verloren nipt van Lommel A met 54-55. In tweede provinciale versloegen de dames van Zolder B dan weer Alken A met 58-57.

de-geschiedenis-van-de-jefa-6

De geschiedenis van de Jefa (6)

Het Folkfestival trok volk van heinde en verre naar het terrein achter sporthal Olympia, er heerste veel sfeer en ambiance, er blijven dan ook veel goeie herinneringen van over, hoewel sommigen vandaag even met de ogen moeten knipperen als ze zichzelf zien zitten ...

klaar-voor-de-tweedehandsbeurs

Klaar voor de tweedehandsbeurs

De Gezinsbond Heusden en Eversel organiseert morgen vanaf 10 uur een tweedehandsbeurs met kinderkleding, speelgoed en andere kinderspullen in 't Kuipershof. Dat daar heel wat voorbereiding bij te pas komt, bleek vandaag. Niet alleen moesten de schragen vol spullen klaar gezet worden, alles kreeg nauwgezet een label mee. (foto's Julien Maebe)

is-het-herfst-of-lente

Is het herfst of lente?

De extreem zachte temperaturen zetten de natuur nog maar eens op zijn kop. Ook de kip van Hugo Vrijsen weet niet meer welk seizoen het is, want ze zit momenteel met 8 schattige, piepjonge kuikens ...

winst-voor-wieze-boys

Winst voor Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 1-4 gewonnen bij UD Barcelona. UPDATE RP Products won met 1-2 bij Pool Keramo A.

nog-een-inbraakpoging-in-rijkelstraat

Nog een inbraakpoging in Rijkelstraat

Deze namiddag is opnieuw een poging tot inbraak ontdekt in de Rijkelstraat. Deze keer waren de inbrekers niet binnen geraakt. Gisteren zijn daar ook al drie inbraken vastgesteld.

veel-jonge-atleten-voor-allereerste-indoormeeting

Veel jonge atleten voor allereerste indoormeeting


Heel wat jonge atleten vandaag in de Golazo Arena voor de allereerste officiële indoormeeting in Limburg. Jongeren tussen 8 en 14 jaar konden zich meteen in uiteenlopende disciplines. Iedereen is het erover eens dat de ideale trainings- en wedstrijdomstandigheden indoor in de winter een extra vooruitgang zullen betekenen voor het atletiekgebeuren in de regio. (foto's Davy Neuteleers)

wietplantage-opgedoekt-in-garenstraat

Wietplantage opgedoekt in Garenstraat

De politie heeft een wietplantage opgedoekt in de Garenstraat in Heusden. Bij de inval waren twee personen aanwezig. Het gerecht besliste dat ze na de ondervraging weer vrij mochten, maar later zullen ze voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. De plantage bestond uit ongeveer 400 planten. Die werden samen met de hele installatie ter plaatse vernietigd.

de-kijk-van-richie-170

De kijk van Richie

Van lezen kun je dronken worden ...

sien-eggers-in-sterke-vertolking-van-leo-pleysier

Sien Eggers in sterke vertolking van Leo Pleysier

Voor een uitverkochte Muzeschouwburg speelden Het Gevolg & Het Paleis, met onder ander Sien Eggers.'Wit is altijd schoon' van Leo Pleysier. Voordien gaf Marit Stocker in het Muzecafé een voorwoord met enige duiding bij de voorstelling. (foto's Lenscollectief)

la-baracca-krijgt-pandoering

La Baracca krijgt pandoering

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman vanavond een 8-0 pandoering moeten slikken bij ZVK Il Mondo Paal. In derde provinciale D won Il Tartufo Heusden met 4-3 van FC Sporting Genk. UPDATE In vierde provinciale A deed Ikra Heusden de netten van ZVK Totten Ham rammelen, het werd 13-2.

zuiddag-bracht-10350-euro-op

Zuiddag bracht 10350 euro op

De Zuiddag van 22 oktober heeft in Heusden-Zolder 10350 euro opgebracht. Die dag zijn 207 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege een dag lang gaan werken in bedrijven, instellingen en organisaties. Hun loon - 50 euro - ging naar de jongerenwerking van een cacao-coöperatie in Nicaragua, één van de projecten van Vredeseilanden.

de-geschiedenis-van-de-jefa-5

De geschiedenis van de Jefa (5)

Het Folkfestival vormt uiteraard een legendarisch onderdeel van de Jefa-geschiedenis. Hier een beeld van de opbouw, waarbij vaste presentator Ness Barzan ook de handen uit de mouwen steekt, verder zien we onder meer de betreurde Phil Frederix.

thomas-neuteleers-keihard-tegen-de-mat

Thomas Neuteleers keihard tegen de mat ...

Turner Thomas Neuteleers die na een stevige oefening aan de rekstok plat op zijn buik op de mat terecht komt en daar uitgeteld blijft liggen ... het is een beeld dat we nog nooit hadden gezien, maar vanaf vanavond zal televisiekijkend Vlaanderen er zowat dagelijks mee geconfronteerd worden. Thomas speelt namelijk zichzelf in een reclamefilmpje voor Base en daarin moest hij dus hard tegen de mat gaan. Er was voor een stand-in gezorgd maar Thomas deed de stunt liever zelf. Overigens moest hij een 20-tal keren tegen de mat gaan voor de stunt goed gefilmd was, maar hij heeft het zonder schrammen overleefd.

inbrekers-slaan-tweemaal-toe

Inbrekers slaan tweemaal toe

Inbrekers hebben afgelopen nacht weer op twee plaatsen in Heusden-Zolder toegeslagen. In de Rijkelstraat was een gaatjesboorder actief, die kon een woning binnendringen. En in de Kluisstraat kreeg de Witte Zaal weeral maar eens ongewenst bezoek. Het is al de zoveelste keer dat die zaal geviseerd wordt door dieven.

bewegend-kamp-bij-moed-en-volharding

Bewegend kamp bij Moed en Volharding

Tijdens de herfstvakantie mochten alle sportievelingen tussen 5 en 14 jaar zich komen uitleven tijdens een 'bewegend kamp' van Moed en Volharding in de sporthal van Berkenbos. Elke voormiddag heerste daar een sportieve drukte, er werd geklommen, geklauterd en gesprongen en de kinderen leerden heel wat turnoefeningen. Niemand heeft zich naar verluidt verveeld.

5-bestuurders-betrapt-zonder-gordel

5 bestuurders betrapt zonder gordel

Bij een verkeerscontrole in de Dekenstraat betrapte de politie 5 bestuurders die geen gordel droegen. Een bestuurster die met een "L" reed zonder begeleider werd onderschept. Voorts zijn verkeersinbreuken vastgesteld wegens slecht zichtbare reproductienummerplaat, parkeren op stoep en fietspad, hinderlijk parkeren op een kruispunt en negeren van een gewichtsbeperking. 22 bestuurders legden een ademtest af. Iedereen blies safe .

vandaag-gezien-6-november-2015

Vandaag gezien

Nog enkele natuurpareltjes uit de omgeving van Helzold. (foto's Stefan Was)

herfstconcert-van-jarige-ware-vrienden

Herfstconcert van jarige Ware Vrienden

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden geeft morgenavond om 19u30 een herfstconcert in de harmoniezaal in Zolder-Centrum. Het wordt een bijzonder concert want de vereniging viert dit jaar haar 145ste verjaardag. Daarom nemen zowel de harmonie, de jeugdharmonie als de percussieband deel aan het concert. Zij zullen een gevarieerd muzikaal programma uitvoeren. De toegang is gratis.

verzamelen-geblazen-voor-de-4de-pijlers

Verzamelen geblazen voor de 4de pijlers

Concrete ontwikkelingsprojecten in het zuiden kunnen op alsmaar meer sympathie rekenen. Bedrijven werken over de grenzen heen, studenten studeren in het buitenland, toeristen ontdekken nieuwe landen. De media brengen de hele wereld dichterbij en internet biedt ongekende nieuwe mogelijkheden om contacten over de grenzen heen uit te bouwen. Al deze spontane initiatieven zijn 4de pijlers. www.4depijler.be. En ook in Heusden-Zolder is een brede waaier van (…) Lees het hele bericht

19-nieuwe-zorgkundigen-afgestudeerd

19 nieuwe zorgkundigen afgestudeerd

Heusden-Zolder heeft er opnieuw 19 zorgkundigen bij. De groep studeerde gisteren af na een opleiding van 1 jaar. Ze kunnen nu aan de slag in een woonzorgcentrum, een dienst voor gezinszorg, een ziekenhuis, een dagverzorgingscentrum… Jaarlijks organiseert het OCMW samen met VDAB Social Profit Genk zo'n opleiding polyvalent verzorgende en de aanvullende module zorgkundige. Wie interesse heeft voor de volgende cursus verzorgende of zorgkundige, neemt best contact op via VDAB Social Profit Genk 089 30 14 21.

de-knepen-van-het-motorcrossen

De knepen van het motorcrossen

Terwijl op het circuit volop geoefend werd voor de Race Promotion Night van zaterdag, kregen binnen het circuit jongeren de knepen van het motorcross onder de knie. (meer foto's Tony Sempels)

de-geschiedenis-van-de-jefa-4

De geschiedenis van de Jefa (4)

Jeugdhuis Jefa maakte geregeld een uitstap naar een optreden of interessante plek. Dat kon heel breed gaan, zelfs tot in Domein Bokrijk. Op de foto Renilde Deferm, Marleen Polmans, Johan Reynders, Herman Eerdekens, Lydia Vanoppen, Hilde Tielens, Ness Barzan, Lea Belien, Marleen Vogels, Fien Polmans, Carine Dekkers, Jip Coletti, Jef Polmans, Pio Caresia, Jos Dams, Anita Sterckx, Marina Cuppens, Geert Mullens, Linda Meeus, Godfried Stockmans en Dominique van Briel

vandaag-gezien-5-november-2015

Vandaag gezien

Ook vandaag toont Stefan Was ons een aantal bewonderenswaardige paddenstoel- en zwamachtige creaturen vanop Helzold.

de-val-brengt-alle-verenigingen-rond-de-tafel

De Val brengt alle verenigingen rond de tafel

We hebben onlangs al even verwezen naar de nieuwe werking van De Val in Viversel. De Val wil in samenwerking met De Vierseleer graag een thuisbasis zijn van alle bestaande, maar ook van eventueel nieuw op te richten verenigingen in Viversel. Daarbij wordt gedacht aan de visclub, dorpsraad, toneel/Mirakelspel, harmonie en zangkoor, school en ouderraad, parochie, ziekenzorg en missie, jeugdwerking en jeugdhuis, petanqueclub, kaartclub, hobbyclub, tennisclub, naaiclub, wielerclub, wandelclub, KWB, Okra, ... Alle verenigingen zijn welkom en daarom organiseert De Val een verkennende vergadering op dinsdag 10 november om 19u30.

laatste-weekend-inofoffice-in-de-mijlpaal

Laatste weekend #InofOffice in De Mijlpaal

De tentoonstelling #INOFOFFICE in kunstgalerij De Mijlpaal is op 5, 6 en 7 november aan haar laatste weekend toe. Je kunt telkens van 14 tot 18 uur het gevarieerde werk van 35 gerenommeerde kunstenaars gaan bekijken. Daarna is het heel even wachten, want op 29 november opent de volgende tentoonstelling 'Glass-works'.

vreemde-waterwezens-in-de-bib

Vreemde waterwezens in de bib

In de bib verzamelden de kinderen voor een workshop rond waterwezens. Eerst leerden ze over het leven op de bodem van de oceaan. Daar zwemmen en kruipen heel wat bizarre wezentjes. Met de inspiratie die ze daarbij opdeden, knutselden hun eigen waterwezentje met boetseerpasta en allerlei maffe materialen. Het kreeg nadien een thuishaven in een bokaal met daarop nog een zelf getekend etiket.

race-promotion-night-als-afsluiter-1

Race Promotion Night als afsluiter

Nu zaterdag heeft op Circuit Zolder de Race Promotion Night plaats en hoewel dat zeker niet de laatste activiteit van het jaar is, geldt het als officiële seizoensafsluiter. Er zijn zaterdag heel de dag activiteiten maar de echte race start om 14u30. De koers is trouwens verlengd tot 400 minuten waardoor ze weer wat dieper de avond ingaat, de geblokte vlag valt dan ook om 21u10. Daarmee krijgen zowel de rijders van de Belgian Gentlemen Drivers Club als de toeschouwers nog een keer voor de winterstop een compact 24-urengevoel. Nadat de laatste bolide in de pitlane staat, haasten BGDC-rijders, hun teams en sympathisanten naar de after party waar afscheidnemend directeur Thierry Deflandre zelf de pintjes stapt. De toegang op de Race Promotion Night is al even traditiegetrouw gratis.

en-dan-snel-die-berg-af

En dan snel die berg af ...

Ook op de derde dag van het sportkamp Play on Wheels bij het circuit is het enthousiasme nog niet afgekoeld. Vandaag gingen de jonge deelnemers er onder meer tegen aan op het BMX-circuit. (foto Francis Holsteyns)

de-geschiedenis-van-de-jefa-3

De geschiedenis van de Jefa (3)

De Jefa was een broeihaard van creativiteit, in de loop der jaren zijn er de meest originele activiteiten bedacht. Zo was er al in 1968 de verkiezing van Miss Jefa, inderdaad, een missverkiezing avant la lettre. Dit waren de kandidates: Christine Truyers (later Conny Fabry), Roza Vander Aerden, Francine Bielen, Rita Vogels, Lutgarde Van den Abbeele, Lydia Vandebroek en Joséé Vanheel.

40-jaar-rumours-wordt-zaterdag-gevierd

40 jaar Rumours wordt zaterdag gevierd

Op 4 februari volgend jaar is het precies 40 jaar geleden dat 'Rumours' van Fleetwood Mac, één van de meest legendarische albums uit de popgeschiedenis, het daglicht zag. Die verjaardag wordt gevierd door een groep uitstekende Limburgse muzikanten samengesteld door Sara Gilis (Billie King, Marco Z, Motek, The Happy): zangeres Ilse Goovaerts (Neeka), gitaristen Marco Cirone, Rob Vanspauwen en David Broeders en de ritmesectie van The Sore Losers (Alessio Di Turi en Kevin Maenen. Alle bekende hits zoals 'Go Your Own Way', 'Don’t Stop', 'Dreams', 'You Make Loving Fun'… komen aan bod. Nu zaterdag om 20u15 staan ze in de balzaal van Muze, er zijn nog slechts 50 tickets beschikbaar.

politie-had-de-handen-vol

Politie had de handen vol

In de Poorthoevestraat is gisteravond een poging tot inbraak gebeurd, maar de dieven zijn niet binnen geraakt. Aan het benzinestation Totalfina langs de Beringersteenweg hebben vandalen gisteravond beschadigingen aangebracht. Nog gisteravond laat is een poging tot diefstal ontdekt in de Dijkstraat. In de Breugellaan hebben dieven de auto uit een garage gestolen, de diefstal is vanmiddag ontdekt. Deze namiddag is ook een gewonde gevallen bij een verkeersongeval in de Schansstraat.

11-11-11-voor-sociale-bescherming

11.11.11 voor sociale bescherming

Ook in Heusden-Zolder komt de komende dagen en weken de 11.11.11-actie volop op gang. Sociale bescherming staat dit jaar centraal want ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen, je job of oogst verliezen en geen inkomen hebben, heel je leven werken zonder uitzicht op pensioen, ... voor meer dan 5 miljard mensen is dat realiteit. 11.11.11 voert samen met 19 andere organisaties campagne voor sociale bescherming voor iedereen. Lees het hele bericht

vandaag-gezien-4-november-2015

Vandaag gezien

In de omgeving van Helzold trof Stefan Was nog heel wat bijzondere creaturen van de natuur aan.

crescendo-speelt-tom-dick-amp-harry

Crescendo speelt 'Tom, Dick & Harry'

Toneelgroep Crescendo zit in de laatste rechte lijn naar haar nieuwste theaterproductie: 'Tom, Dick & Harry' van Ray en Michael Cooney. Tom en Linda gaan een baby adopteren. Het wordt de mooiste dag van hun leven. Tenminste, indienToms broers, Dick en Harry, niet hadden besloten om te helpen. Het resultaat van hun ‘hulp’ zijn twee illegale immigranten, een versneden lijk en een lading smokkelwaar. Maar (…) Lees het hele bericht

de-geschiedenis-van-de-jefa-2

De geschiedenis van de Jefa (2)

Aan de toog van de Jefa is de wereld in de loop der jaren duizenden keren verbeterd. Ondertussen konden de Jefisten er goedkope pintjes of pjêrekes drinken. Als alle tonnen die er ooit vertapt zijn tijdens bals, fuiven, instuiven, optredens en het folkfestival op een rijtje zouden gezet worden, ... dan zou je lang onderweg zijn van begin tot einde.

173-bestuurders-geflitst

173 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. 1067 wagens werden gecontroleerd. 173 bestuurders gingen over de limiet. Zo reden in Inakker liefst 46 op 93 bestuurders te snel ! Ook in 11-novemberstraat stond geen maat op de snelheid : 40 op 120 krijgen een boete. 56 op 642 reden te snel in Meylandtlaan, waar een snelheidsduivel 110 km/u haalde. Voorts reden in Dorpsstraat 18 op 75 te snel en in Witte Barrier 13 op 137.

oude-filmpjes-kijken-in-het-woutershof

Oude filmpjes kijken in het Woutershof

De Heemkundige Kring van Zolder hield vandaag een eerste namiddag 'oude filmpjes' kijken in het Woutershof. Iedereen was uitgenodigd om historische opnamen mee te komen bekijken, niet alleen om nog eens te genieten van beelden van toen, maar ook in de hoop dat de aanwezigen een aantal personen uit de filmpjes zouden herkennen. Zo werden beelden afgespeeld over de wijding van priester Claes in 1957, burgemeester Felix Mullens, ... tussendoor werden door de aanwezigen ook heel wat verhalen van (…) Lees het hele bericht

spektakelbeleving-tijdens-play-on-wheels

Spektakelbeleving tijdens Play on Wheels

Zoals we een tijdje geleden al aankondigden, heeft in en rond Circuit Zolder deze week het sportkamp Play on Wheels plaats. Jongeren tussen 8 en 12 jaar kunnen er een week lang kennismaken met alle mogelijke disciplines die je tegenwoordig bij het circuit kunt beoefenen. De belangstelling is erg groot, maar de beleving is dan ook enorm. Vandaag bijvoorbeeld maakten de deelnemers kennis met elektro motorcross. (foto Francis Holsteyns)

het-weer-het-blijft-zacht

Het weer: het blijft zacht!

Het hogeluchtdrukgebied over het oosten van Europa verliest zijn invloed over onze streken. Hierdoor kunnen storingen, hetzij onder verzwakte vorm, stilaan over onze regio doordringen. Deze storingen worden vooral gekenmerkt door wolkenvelden, in mindere mate door neerslag. Het blijft wel erg zacht.
Morgen zorgt een storing voor zwaar bewolkte perioden, evenwel afgewisselde met enkele opklaringen. Vooral na de middag is een lokale bui niet uitgesloten. Maxima rond 17 of 18 graden.
Lees het hele bericht

funwinkel-het-einde-van-een-monument

Funwinkel: het einde van een monument

De winkel van Fun/Moderna in de Koolmijnlaan blijft definitief dicht, daarmee verdwijnt een monument na 68 jaar uit de Koolmijnlaan. De winkel was al sinds 1 juli dicht wegens verbouwingen en een heroriëntatie. De afgelopen maanden hebben zaakvoerster Marleen Bongaerts en haar familie naar een nieuwe toekomst gezocht, ook oprichter en familievader Jan Bongaerts heeft tot vlak voor zijn overlijden mee overlegd over de plannen. Jarenlang werd de winkel gerund door moeder Cecile, de (…) Lees het hele bericht

christine-van-broeckhoven-over-dementie

Christine Van Broeckhoven over dementie

Op 3 december om 14 uur geeft prof. dr. Christine Van Broeckhoven in de grote zaal van cultuurcentrum Muze een lezing over dementie en Alzheimer. De spreker, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, is op dat domein een wereldautoriteit. Zij wordt uitgenodigd door NEOS Heusden-Zolder maar de voordracht is toegankelijk voor iedereen en wordt afgerond met een kop koffie of thee met taart.Voor 25 november inschrijven is noodzakelijk, door storting van € 10 op BE30 4555 1093 4111 (BIC KREDBEBB) van Neos Heusden-Zolder.

zaterdag-eerste-indoormeeting-in-golazo-arena

Zaterdag eerste indoormeeting in Golazo Arena

Volgende zaterdag heeft voor het eerst in Limburg een officiële indooratletiekmeeting plaats in de Golazo Arena op De Veen. Tot nu zijn er al enkele try-outs geweest. Maar zaterdag hoopt AVT 150 tot 200 jonge atleten tussen 7 en 14 jaar te verwelkomen voor een totaalprogramma. Daarbij zowel de 60 meter, de horden, de kogel, hoog- en verspringen. De meeting start om 12u30 en duurt tot 's avonds. Op 28 december staat trouwens een avondmeeting met de seniores gepland. En in maart komt er een internationale polsstokmeeting. Ondertussen draait de Arena op volle toeren. Buiten de eigen AVT-atleten komen ook de atleten van Looise, Genk, Tongeren, Herentals, Turnhout, Atla en de volledige nationale elite er trainen. Daarmee zit de hal zowat elke dag gevuld.

de-geschiedenis-van-de-jefa-1

De geschiedenis van de Jefa (1)

Sinds dit weekend loopt in Hof Ter Bloemen de jaarlijkse herfsttentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Daarbij is ook het jaarboek gepresenteerd dat voor een deel is gecentreerd rond 'jeugdclub' Jefa die ruim een halve eeuw geleden ontstond. Vandaag en de komende dagen tonen we wat foto's het het Jefaverleden. In de loop der jaren heeft Jefa tal van voetbalploegen gehad, zowel voor veldvoetbal als in het zaalvoetbal. Hier één van de terreinploegen met de vaak aanwezige kapelaan Lei Gielen.

warmste-allerzielen-ooit

Warmste Allerzielen ooit

Het was vandaag de warmste en zonnigste Allerzielen ooit. Nu staan ook alle bloemen op het kerkhof, en het was ook wat rustiger dan gisteren. Die combinatie gaf de kerkhoven een aparte sfeer, zoals fotograaf Tony Sempels vandaag kon vaststellen op het kerkhof van Zolder-Centrum. (meer foto's)

jongeman-gewond-in-stationsstraat

Jongeman gewond in Stationsstraat

Bij een ongeval in de Stationsstraat is gisteravond rond 19 uur een jongeman van 17 uit Zonhoven gewond geraakt. Omdat zijn toestand er op het eerste gezicht ernstig uitzag, werd naast de ambulance ook de MUG opgeroepen.

vandaag-gezien-2-november-2015

Vandaag gezien

Stefan Was trof deze aardster aan op de Beringerheide. Deze paddenstoelachtige plant zich voort door zijn sporen te verspreiden, meestal via regendruppels. In dit filmpje toont Stefan hoe de plant haar sporen lost.

minder-faillissementen-in-oktober

Minder faillissementen in oktober

Tussen januari en oktober dit jaar zijn 693 Limburgse bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 3,90 procent meer dan vorig jaar. Limburg is daarmee de enige provincie met een groei van de faillissementen. Maar op maandbasis was er een flinke daling. In oktober waren er 78 faillissementen, 10,3 % minder faillissementen dan in oktober vorig jaar. De cijfers komt van Graydon Belgium. Ook in Heusden-Zolder zijn weer enkele vennootschappen toegevoegd aan dit trieste lijstje. Het gaat om (…) Lees het hele bericht

cicloo-doet-een-geste-voor-de-inwoners

Cicloo doet een geste voor de inwoners

Vanaf nu zal Cicloo, de mascotte van de wereldkampioenschappen veldrijden op zaterdag 30 en zondag 31 januari in Heusden-Zolder, meer en meer te zien zijn. Voor de inwoners van Heusden-Zolder die het evenement willen bijwonen, start morgen een speciale actie. iedere inwoner die een combiticket voor zaterdag en zondag koopt (€ 41,50), krijgt een gratis ticket (waarde € 13) voor de Wereldbeker veldrijden op 26 december. (1 ticket per inwoner). De tickets zijn te koop aan de balie van de dienst vrije tijd in het gemeentehuis.

nieuwe-dartsclub-doet-het-uitstekend

Nieuwe dartsclub doet het uitstekend

Heusden-Zolder heeft een nieuwe sportclub: DC Cindy's, een elektronische dartsclub. Spil daarin is de familie Deelkens, die voortaan weet wat te doen op zondag. Stefan Deelkens, de vader en tevens captain van de nieuwe elektronische Dartsclub, bracht samen met uitbaatster Cindy Mertens, DC Cindy’s tot leven. Met de komst van ’t Bergske uit Genk - daarbij het 12-jarige aankomend talent Dominick Koziel - kregen ze dit weekend een geduchte tegenstander. Het pleit werd in het voordeel van de familie Leekens beslecht met 6–4, goed voor een stapje richting top van de rangschikking. Moet het trouwens nog gezegd dat naast het dartsbord ook veel lol getrapt wordt ... (foto Tony Sempels)

kringwinkels-in-de-weer-voor-vluchtelingen

Kringwinkels in de weer voor vluchtelingen

De Limburgse Kringwinkels - dus ook die van Heusden-Zolder/West-Limburg - hebben de handen in elkaar geslagen om de opvangcentra voor vluchtelingen te ondersteunen. Directe aanleiding was een vraag vanuit het opvangcentrum in Helchteren, eerst naar medisch materiaal zoals rollators, rolstoelen en krukken, maar momenteel vooral naar warme mannenkleding zoals jassen, pyjama’s, kousen, (…) Lees het hele bericht

nieuwe-maand-ingezet-met-stevige-jazz

Nieuwe maand ingezet met stevige jazz

De eerste zondag van de maand en dus mochten de jazzmuzikanten er weer eens een stevige lap op geven in het Muzecafé. Marco Cirone bracht David DeMuynck, Rob VanSpauwen en David La Mela en samen produceerden ze en smeltkroes van standards, funk en Sahara, ... (foto's Ria De Clerck)
 (meer op Aftermuzeclip)

de-laatste-trekker

De laatste trekker?

Dit is ongetwijfeld één van de laatste trekkers: de kleine barmsijs, die dit weekend van een ringetje is voorzien. Stefan Was en co trekken er vandaag voor een laatste keer op uit om vogels te ringen en te registreren en dan zit het trekseizoen erop. Maar zo gauw de echte winter zijn intrede heeft gedaan, worden in Heusden-Zolder de 'inlandse' vogels geringd.

wie-kent-dit-voorwerp

Wie kent dit voorwerp?

Op de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden in Hof Ter Bloemen ligt dit voorwerp: een blauw-wit gestreepte beurs met daarin koperen nummerplaatjes aan een touwtje. Het is geschonken door een inwoner maar tot nu toe kent niemand het gebruik of de herkomst van het voorwerp. Wie kan dit mysterie uitklaren? De dorpsraad looft alvast als beloning een potje Heusdense ambachtelijke Boterjaanpaté uit, af te halen op de tentoonstelling.

massa-medailles-voor-smash-op-pk

Massa medailles voor Smash op PK

Dit weekend zijn in Bocholt de provinciale kampioenschappen badminton voor volwassenen en rolstoelgebruikers betwist. Smash is daarvan teruggekeerd met heel wat podiumplaasten. Lode Claes 1ste heren enkel rolstoel en 1ste heren dubbel rolstoel, Tony Peeters 1ste heren dubbel rolstoel, Jacques Fasoul 2de heren dubbel rolstoel en 3de heren enkel rolstoel, Samuel Davids 2de heren enkel rolstoel en 2de heren dubbel rolstoel, Poelmans Laura 1ste Dames enkel B1 en 2de dubbel dames B1, Diete Daemen 1ste (…) Lees het hele bericht

volle-bestelwagen-kleding-en-schoenen

Volle bestelwagen kleding en schoenen

Voorzitter Jef Aerts en medewerker Roger van Sint-Vincentius zijn met een volle bestelwagen naar het Rode Kruisopvangcentrum in Helchteren gereden. In het opvangcentrum voor vluchtelingen hebben ze een grote hoeveelheid winterkleding en schoenen afgeleverd die de afgelopen week zijn binnengebracht. Ze werden er trouwens met open armen en dankbaarheid ontvangen. Winterkleding en schoenen - vooral voor heren - zijn nog altijd hard nodig en blijven welkom bij Sint-Vincentius, Sint-Lutgardisstraat 87.

levendige-kunstwerken-in-een-aftandse-school

Levendige kunstwerken in een aftandse school

Het voormalige schooltje van de Voort mag voor de tweede keer gastlocatie zijn voor Artikel 27. Daarin zijn de meest uiteenlopende kunstwerken ondergebracht, van schilderijen, beelden tot installaties. Tussen het werk van de zowat 30 kunstenaars in het schooltje zie je bijvoorbeeld ook de nieuwste werken van Berenhuis-boegbeeld Marcel Witte. En het fairtrade-café is dit jaar weer helemaal anders ingericht dan vorig jaar, het werd vandaag in ieder geval al druk bezocht. Ook dat blijft geopend tot en met 22 november. (meer foto's)

kunst-gluren-door-15-gaatjes

Kunst gluren door 15 gaatjes

Het tweede deel van de Artikel 27 tentoonstelling bevindt zich in de bovenfoyer van Muze. Daar is een dubbele wand opgebouwd met daarin 15 kijkgaatjes die de 15de verjaardag van het tentoonstellingsproject symboliseren. 15 gaatjes die totaal uiteenlopende kunstwerken herbergen. Telkens heeft die ene toeschouwer dat ene kunstwerk even voor zich alleen. Als een intieme waarneming of een stiekem artistiek rendez-vous.

een-zwembad-als-kunstdecor

Een zwembad als kunstdecor

De kunstwerken van Artikel 27 in het zwembad zijn duidelijk gerelateerd aan de locatie zelf. Het gaat vooral om installaties die op één of andere manier in verband staan met het zwembad. Een reeks schoenovertrekken bijvoorbeeld die tot een eigen geheel met elkaar zijn vervlochten. En blikvanger is uiteraard de lege zwemkom zelf waarin Mark Swysen een bijzondere installatie heeft gecreëerd met rookeffecten die nog werden versterkt door de invallende diffuse zonnestralen. (meer foto's)

15de-editie-van-artikel-27-is-in-gang-gezet

15de editie van Artikel 27 is in gang gezet

Er was veel volk vanmiddag voor de vernissage van de 15de editie van Artikel 27. Op deze zonovergoten, zachte herfstdag kon het openingsgebeuren met fairtradedrink in ideale omstandigheden op de parking van het oude zwembad plaatsvinden. Vanop de toegangstrap werden iedereen welkom geheten door Herwig Nulens van Artikel 27 waarna schepen van cultuur Marleen Hoydonckx de loftrompet mocht afsteken aan het adres van de organisatoren die er jaar na naar in slagen om een prachtige (…) Lees het hele bericht

halloween-bij-fc-bolderberg

Halloween bij FC Bolderberg

Geen horrorscenario op het voetbalveld, maar toch beleefde het entourage van FC Bolderberg, vooral de jeugdspelers, een gruwelijk halloweengebeuren. (foto's Yves Maex)

kvv-en-statie-winnen

KVV en Statie winnen

In de vierde provinciale A waren er vandaag overwinningen voor Statie Zolder en KVV Heusden-Zolder. KVV versloeg SV Breugel met liefst 5-2. Statie won van Sporting Ellikom met 2-0. SK Heusden 06 verloor met 1-2 van Thes Sport.

anadol-wint-bij-lommel

Anadol wint bij Lommel

In de derde provinciale A van het voetbal gaat FC Anadol gewoon door op zijn elan. Het won met 1-2 bij Lommel Kolonie.

bus-van-de-lijn-bekogeld-in-koolmijnlaan

Bus van De Lijn bekogeld in Koolmijnlaan

Gisteravond omstreeks 19 uur is in de Koolmijnlaan de bus van De Lijn 22 - Hasselt-Beringen - bekogeld met stenen. De Lijn diende een klacht in bij de politie omdat het niet de eerste keer is dat een bus in die buurt bekogeld wordt.

t-weyerke-neemt-clouseau-uitdaging-aan

't Weyerke neemt Clouseau-uitdaging aan

De bewoners en het personeel van ’t Weyerke zijn nog nooit een uitdaging uit de weg gegaan. Zo maakten ze in 2013 al deel uit van het wereldrecord rolstoeldansen en nu zjn ze nog een stapje verder gegaan. Koen en Kris Wauters van Clouseau dagen met hun nieuwe videoclip iedereen uit om te bewegen, de leukste inzending belonen zij met een mini-concertje. "Iets voor ons," meenden enkele personeelsleden van 't Weyerke en in twee dagen tijd boksten zij hun eigen #zinomtebewegen in elkaar. Benieuwd wat de Clouseau-brothers hiervan vinden ...

de-zon-op-een-bloemenzee-3

De zon op een bloemenzee (3)

Nog wat impressies van het oudere deel van het kerkhof van Heusden-Centrum. (foto's Julien Maebe)

de-zon-op-een-bloemenzee-2

De zon op een bloemenzee (2)

Op het kerkhof van Heusden valt op hoe de urnengraven een alsmaar groter deel van het geheel innemen. (foto's Marcel Gybels)

de-zon-op-een-bloemenzee-1

De zon op een bloemenzee (1)

Veel bloemen in alle kleuren en samenstellingen vanmorgen op het kerkhof van Bolderberg. (foto's Roger Convents)

jong-geweld-op-muzepodium

Jong geweld op Muzepodium

Drie jonge Belgische bands mochten zaterdagavond het Muzepodium innemen en zij serveerden het publiek een gevarieerde muzikale avond: Lili Grace, Little Dots en Hydrogen Sea en Alessio Di Turi deed er nog een dj-schepje bovenop in het Muzecafé. (foto's Lenscollectief)