Archief april 2017

knappe-voorstelling-van-kunstverkenner-nestor

Knappe voorstelling van Kunstverkenner Nestor

'Kunstverkenner Nestor' speelde zondagavond het theaterstuk 'Pest/Grens' in de Muzeschouwburg. Een jong gezelschap met talent. (foto Lenscollectief)

buurtbewoners-sint-janskapel-planten-meiboom

Buurtbewoners Sint-Janskapel planten meiboom

De buurtbewoners van de Sint-Janskapel houden nog steeds hun mei-avondviering in ere. Eerst vieren ze samen de eucharistie voor de historische kapel. En dan versieren ze en planten ze de meiboom waarbij iedereen een handje toesteekt. Tenslotte heffen ze samen het glas, gekruid met wat buurtverhalen. (foto's Patrick Bartels)

nu-ook-eerste-ploeg-van-smash-kampioen

Nu ook eerste ploeg van Smash kampioen

Bij badmintonclub Smash Berkenbos stonden de bubbels al koud, en terecht want na de 2de herenploeg vorige week, is nu ook de 1ste herenploeg kampioen geworden in eerste provinciale. Volgend seizoen starten ze met veel ambitie in de derde liga.

paul-coolen-op-de-grand-canyon

Paul Coolen op de Grand Canyon

Na veel spartelen en trappen en zware tegenwind is Paul Coolen aan de rand van de Grand Canyon geraakt. Een adembenemende ervaring, eerst vrij toeristisch maar het park zelf noemt hij de moeite waard, zeker als je staat aan de rand van de afgrond van de kloof die meer van 2 miljoen jaar geleden door de Colorado-rivier is gevormd. Nadien ging hij met een toeristische trein terug naar de vallei met onderweg muziek, Amerikaanse moppen en een overval. De volgende drie dagen fietst hij door de woestijnen naar Las Vegas met misschien nadien een tocht door Dead Valley, met veel water ... Meer info op zijn blog.

zege-en-tweede-plaats-voor-laurens-vanthoor

Zege en tweede plaats voor Laurens Vanthoor

Laurens Vanthoor kan tevreden terugblikken op zijn weekend. Hij nam in de Verenigde Staten met zijn Porsche 911GT3R deel aan de SprintX Race op het internationaal autocircuit van Virginia. Zaterdag won hij de race en vandaag is hij tweede geëindigd in de tweede race. Ook zijn team is in de wolken met zijn prestaties.

veel-nieuwsgierigen-voor-nieuwe-jeugdlokalen

Veel nieuwsgierigen voor nieuwe jeugdlokalen

Deze namiddag is veel volk afgezakt naar Het Heem in Heusden voor de officiële opening van de nieuwe jeugdlokalen, een feest met drankjes en animatie. De kinderen en jongeren van de jeugdverenigingen stonden centraal, maar ook de volwassenen waren maar al te nieuwsgierig naar die nieuwe lokalen die de historisch oude gebouwen hebben vervangen. In haar toespraak benadrukte schepen van jeugd Funda Oru hoe rond dit dossier erg nauw is samengewerkt tussen onder meer jeugdverenigingen, (…) Lees het hele bericht

leuk-feestje-voor-25-jaar-patapoef

Leuk feestje voor 25 jaar Patapoef

De spelotheek Patapoef - in de vroegere bibliotheek van Berkenbos - bestaat 25 jaar. Bij zo'n jubileum hoort natuurlijk een fijn feestje en daarvoor waren heel wat kinderen en ouders deze namiddag afgezakt naar de Minderbroedersstraat. Ze konden er pret maken met een ballonclown, een rare aap, animatie door Het Berenhuis, schminken, knutselen, drankjes, hapjes, springkasteel, ... kortom een compleet feest, waar ook burgemeester Mario Borremans en schepen van jeugd Funda Oru een kijkje kwamen nemen. (meer foto's)

drie-wapens-gestolen-bij-inbraak

Drie wapens gestolen bij inbraak

In het Vlierhof is gisteravond een inbraak ontdekt. De inbrekers kwamen binnen via de achterdeur en gingen aan de haal met drie wapens. In de Kleuterweg verdween de nummerplaat van een auto.

vandaag-gezien-30-april-2017

Vandaag gezien

Om nog wat extra kleur aan deze zondag te geven, stuurt Jan Leijskens ons wat lentebloempjes, zoals de gaspeldoorn (boven en links onder), de daslook en de madeliefjes die nu overal welig tieren.

gemeente-verkoopt-grond-via-puntensysteem

Gemeente verkoopt grond via puntensysteem

De gemeente gaat vier bouwgronden verkopen in de Watertorenstraat en voor het eerst wordt daarbij een puntensysteem gehanteerd. De vier percelen - voor open bebouwing - zullen tussen 62.000 en 80.100 euro kosten (zonder de kosten). Om in aanmerking te komen mag je nog geen eigendom hebben en voor de rest worden er extra punten toegekend als je bijvoorbeeld in Heusden-Zolder woont, enz. De informatiebundel kun je afhalen bij de afdeling grondgebiedszaken, je vindt die ook op de Lees het hele bericht

evelyn-neuteleers-zilver-op-vlaams-kampioenschap

Evelyn Neuteleers: zilver op Vlaams kampioenschap

Evelyn Neuteleers - onlangs nog verkozen tot sportvrouw van het jaar in Heusden-Zolder - heeft vandaag zilver behaald op de Vlaamse kampioenschappen dubbel mini trampoline in Hulshout. Ze was er titelverdedigster maar al snel werd vandaag de sterkte van de concurrentie duidelijk. Evelyn zelf deed uitstekende sprongen, maar haar landingen waren iets onzuiver en dat kostte haar de titel. Maar zilver is natuurlijk nog alitjd mooi. Bovendien zaten de eerste drie op een fractie van elkaar in (…) Lees het hele bericht

wie-maakte-hier-wie-gek

Wie maakte hier wie gek?

De voorstelling 'Te Gek!?' bracht vanavond vier nerveuze vrouwen naar Muze: Ella Leyers, Eva De Roovere, Inge Paulussen en Tine Reymer. Ze stonden op de rand van een zenuwinzinking maar dankzij - of ondanks - de teksten van Hugo Matthysen en Gerda Dendooven en de songs de ze met De Laatste Show Band mochten brengen, waren ze er tegen het eind van de avond weer bovenop. (foto Lenscollectief)

15-vormelingen-in-viversel-1

15 vormelingen in Viversel

Met de vormselviering in Viversel is zaterdagavond een hele reeks communievieringen in Heusden-Zolder geopend. 15 vormelingen kregen in de Sint-Quintinuskerk het vormsel van Jan Vander Velpen van het bisdom. Hij leidde de viering samen met de pastoor, diaken, parochie-assistente en de cathechisten Carien en Rita. De 15 vormelingen stonden er op hun paasbest bij, klaar om vanavond of morgen verder te feesten. (foto Lode Beylemans)

wieze-boys-b-wint-slotmatch

Wieze Boys B wint slotmatch

In het bedrijfsvoetbal moesten nog enkele inhaalwedstrijden in de B-afdeling worden afgewerkt. VK Wieze Boys B won met 6-3 va FC Vlam Eisden. Ook voor de B-ploeg zit de competitie erop.

de-hongerigen-spijzen-2

De hongerigen spijzen ...

Enkele dagen geleden bracht Marcel Gybels de hardwerkende ouders van een koolmezenfamilie al even in beeld. Vandaag laat hij duidelijker zien wat er zoal voor het menu gesprokkeld wordt: spinnen en larven bijvoorbeeld. Over smaken valt niet te twisten, zeker niet als je een jonge koolmees bent.

het-heem-klaar-voor-feestelijke-opening

Het Heem klaar voor feestelijke opening

De brem aan het Heem staat in bloei, het lijkt alsof hij symbolisch een feestelijk kleedje heeft aangetrokken voor de opening van de nieuwe jeugdlokalen morgen. Daarvoor is een heel programma uitgewerkt. Vanaf 13u30 is jong en oud welkom aan de Schomstraat voor een animatieprogramma door de jeugdverenigingen met Vlaamse kermis, grimekraam, springkasteel, een tentoonstelling 'vroeger en nu', enz. Om 15 uur begint dan het officiële gedeelte met een 4-tal toespraken en een receptie (…) Lees het hele bericht

inbraken-in-abdijstraat-en-slagmolenstraat

Inbraken in Abdijstraat en Slagmolenstraat

Vannacht is ingebroken in een woning in de Abdijstraat. De bewoner stelde vanochtend vroeg vast dat ze een via achterraam waren binnengedrongen. En ook in de Slagmolenstraat is vannacht een inbraak gebeurd. Daar konden de dieven het keukenraam openen door een gaatje te boren.

auto-s-beschadigd-met-verf-op-terlaemen

Auto's beschadigd met verf op Terlaemen

De politie werd gisteren naar Circuit Zolder geroepen om schade aan auto's vast te stellen. Ter hoogte van de Oto-bar waren zowat 12 auto's beschadigd met verf.

fons-en-roger-zijn-vertrokken-naar-compostela

Fons en Roger zijn vertrokken naar Compostela

De Zolderse vrienden Fons Vandecruys en Roger Ramaekers zijn vanmorgen vertrokken voor hun fietstocht naar Santiago de Compostela. Aan de Blokhut op Meylandt werden ze uitgezwaaid door familie en vrienden, terwijl een aantal fietsers hen mee begeleidde op de eerste kilometers. Voor Fons en Roger gaat daarmee een plan in vervulling waar ze al verschillende jaren zaten op te broeden. Het is voor hen een combinatie van avontuur en pelgrimstocht. Ze fietsen over oude wegen die een Nederlander (…) Lees het hele bericht

vormelingen-organiseren-fuif-voor-goede-doel

Vormelingen organiseren fuif voor goede doel

De vormelingen van Zolder-Centrum organiseerden een fuif voor de lagere school. Daarmee wilden ze geld inzamelen voor de strijd tegen de hongersnood in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen en dat lijkt gelukt. Meer dan 160 jongeren beleefden een leuke party. De vormelingen hadden alles zelf uitgewerkt en georganiseerd, van sponsoring, inkom tot drank en uiteraard de ambiance. (foto's Lode Beylemans)

de-kijk-van-richie-259

De kijk van Richie

Tegenwoordig weet je maar nooit met al die exotische soepen ...

tom-lanoye-op-de-planken-gebracht

Tom Lanoye op de planken gebracht

Theater Malpertuis met Viviane De Muynck bracht vrijdagavond in Muze 'Gaz, pleidooi van een gedoemde moeder', een monoloog van Tom Lanoye. (foto Lenscollectief)

het-weer-droog-weekend

Het weer: droog weekend!

Een storing verbonden aan een depressie nabij Ijsland nadert traag onze regio en zorgt voor neerslag in de nacht van zondag op maandag. Tot dan blijft het droog en is er ook ruimte voor de zon. De wind ruimt daarbij stilaan naar een zuidelijke richting, waarbij de aangevoerde lucht warmer wordt. De temperaturen bereiken dan hogere waarden.
Vandaag komen er wolkenvelden voor in de ochtend en lokaal zijn er enkele mistbanken. De zon kan echter dit ochtendgrijs gestaag wegbranden en naarmate de dag (…) Lees het hele bericht

winst-voor-berkenbos-united-en-real

Winst voor Berkenbos United en Real

In het zaalvoetbal heeft Il Tartufo vrijdagavond met 4-5 verloren van De Waerd Bokrijk, een match in derde provinciale D. Real Heusden won met 4-9 bij Terkoest SI. In vierde A ging Berkenbos United met 3-5 winnen bij FC Mini Star Genk.

lokale-helden-doen-p-arty-night-ontbranden

Lokale Helden doen (P)arty Night ontbranden

De lokale helden hebben een echt feest gemaakt van de (P)arty Night, waarvoor vrijdag het Sint-Franciscuscollege, Muze en de gemeente de handen in elkaar hadden geslagen. Ozie & Surie pakten het publiek dadelijk in met een prachtige stem en heerlijk tokkelende gitaar. Ambiancemuziek van Wallfish werd gevolgd door bijna heavy metal van de Lost Rakes. Als een ware verademing kwam dan Rune Carremans, met haar heerlijke stem. Your Favourite House Garden Kitchen Orchestra (…) Lees het hele bericht

kwb-in-actie-voor-propere-buurten

KWB in actie voor propere buurten

De zes KWB-afdelingen van Heusden-Zolder hadden deze namiddag hun bestuursleden gemobiliseerd om in de Mommestraat een prikactie te houden tegen zwerfvuil en voor statiegeld. De KWB-ers willen een halt toeroepen worden aan het zwerfvuil en het sluikstorten in Heusden-Zolder. Bij glas- en kledingcontainers, langs de weg en in de natuur worden plastic zakken achtergelaten, matrassen, sigarettenpeuken, blikjes, etensresten enz.

Daarom hield KWB in het sluikstortgevoelige deel van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-april-2017

Vandaag gezien

Jan Leijskens stuurde ons wat lentebeelden. Een wijngaardslak, vergeet-me-nietjes mét en zonder bezoek en een jonge sprinkhaan.

gewonde-bij-botsing-20

Gewonde bij botsing

Rond kwart voor elf vanmorgen zijn op de Meylandtlaan twee wagens gebotst. Daarbij is een gewonde gevallen.

moslims-naar-genk-voor-offerfeest

Moslims naar Genk voor Offerfeest?

Heusden-Zolder onderhandelt met het slachthuis in Genk over de mogelijkheid dat moslims bij het Offerfeest daar hun schapen kunnen laten slachten. Zoals bekend hebben de gemeenten uit West- en Midden-Limburg, die vorig jaar samenwerkten rond de tijdelijke slachtvloer in Beringen, daar dit jaar van afgezien. Dat komt doordat er na een openbare aanbesteding geen partner is gevonden om de slachtplaats uit te baten. De vraag is nu of in Genk voldoende plaats zal zijn, mogelijk moeten de moslims uitwijken naar de tweede dag van de festiviteiten. Alleszins zullen ze hun slachtbonnen nog altijd in het gemeentehuis kunnen kopen.

zolderse-kwb-op-wandel-in-wirtzfeld

Zolderse KWB op wandel in Wirtzfeld

De KWB van Zolder trok er voor enkele dagen tussenuit om te gaan wandelen met leden en partners. Dat gebeurde al voor de 25ste keer. Ze waren met 41 om naar Wirtzfeld bij Bütgenbach te gaan. Daar werd veel gewandeld in de natuur, sommigen klokten af op 30 km. Anderen maakten een huifkartocht. Het Zolders orkest 'The Final Four' - bestaande uit KWB-leden was met zijn hele hebben en houden naar ginder getrokken om de dansavond op te luisteren.

lokale-helden-6-straydogs

Lokale Helden (6): Straydogs

In de straten van Hasselt startten drie jonge honden hun zoektocht naar succes. Drie zangstemmen, een gitaar, een sax en percussie zorgen voor een unieke sound met een flinke dosis ambiance: Straydogs. Het trio heeft nu de straten verlaten en vindt zijn weg naar verschillende podia in heel België. Het concept blijkt overal te werken, van huiskamers, via barbecues of in drukke cafés en op festivalweides. "Overal en altijd, zelfs in hondenweer, zo concluderen ze zelf!” Vanavond tijdens de (P)arty Night met lokale helden als Straydogs zullen wellicht maar weinigen blijven stilstaan ...

academie-organiseert-kunstenfestival-hallo-wereld

Academie organiseert kunstenfestival 'Hallo Wereld

De Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten organiseert opnieuw een kunstenfestival ter afronding van het schooljaar Op zaterdag 20 en zondag 21 mei heeft ‘Hallo wereld’ plaats in en rond Muze. Het gaat om een reusachtige tentoonstelling met werk van 2300 kinderen en jongeren over de wereld waarin wij leven. De expo opent zaterdag om 13u30, aansluitend volgt een spectaculair kinderspel in het park tegenover Muze, verder staan er zaterdag en zondag tenten met workshops. Het wordt een druk weekend, later brengen we meer details.

bovy-bevat-een-waardevol-natuurgebied

Bovy bevat een waardevol natuurgebied

De afgelopen tijd is een Harmonisch Park- en Groenbeheerplan (HPG-plan) opgemaakt voor Domein Bovy. Daarvoor had het Centrum Duurzaam Groen in 2015 al van de gemeente de opdracht gekregen. Maar de studie daarvoor neemt lange tijd in beslag omdat ze moet uitgesmeerd worden over de vier seizoenen. En de conclusies zijn zeer interessant. Zo zijn er biologisch waardevolle elementen teruggevonden als zuur eikenbos, elzenbroekbos, oude houtwal uit vochtige wilgenstruwelen en zomereik, rietland, enz. In het (…) Lees het hele bericht

fitness-squash-en-de-winnaar-is

Fitness, squash, ... en de winnaar is ...

Ilse Larbie was één van de lezers die wisten dat cardio-fitness het programma is dat op de hartslag wordt afgesteld. Zij mag het alvast gaan proberen met een reeks fitnessbeurten of andere programma's bij Hezo

lokale-helden-5-y-f-h-g-k-o

Lokale Helden (5): Y F H-G-K O

Nog een band op het podium vanavond tijdens (P)arty Night is Your Favourite House-Garden-Kitchen Orchestra. De band smeedde haar zwakte om tot kracht. Huh? Wel, bij hun deelname aan een wedstrijd kregen Niels (banjo/trompet) en Ward (zang/ukelele) de kritiek van de jury dat hun opnames een te groot huis-tuin-keuken gehalte hadden. Eigenwijs besloten ze daarop, om dat kantje niet weg te werken, maar precies de (…) Lees het hele bericht

senioren-op-verkenning-in-durbuy

Senioren op verkenning in Durbuy

78 senioren trokken met De Zandloper naar de Ardennen voor een dagje Durbuy. Ze kregen een rondleiding in een kasteel van de Hare Krishna beweging, genoten van een middagmaal in een restaurant in het centrum van Durbuy en bezochten het Parc des Topiaires met een massa mooi gesnoeide buxusplanten. Heel de dag bleef het weer mooi voor de tijd van het jaar. (foto's Freddy De Block)

everzwijnen-op-zwembadbezoek-in-viversel

Everzwijnen op zwembadbezoek in Viversel

Everzwijnen hebben het varken uitgehangen in Viversel, ze hebben de ligweide aan het zwembad enigszins heringericht. Ze waren daar geraakt via de grasmat van de visvijver en zo ook weer vertrokken, wellicht nadat ze doorhadden dat het zwembadseizoen nog niet geopend was. (foto's Lode Beylemans)

stickerverkoop-van-rode-kruis-is-gestart

Stickerverkoop van Rode Kruis is gestart

De veertiendaagse van het Rode Kruis is gestart en traditiegetrouw waren medewerkers van de afdeling Heusden-Zolder voor de start van de gemeenteraad present om de eerste stickers te verkopen. De stickers gingen alvast vlot van de hand, de opbrengst gaat volledig naar de afdeling Heusden-Zolder die er materialen kan van kopen. Als je de komende dagen de vrijwilligers nog zou tegenkomen, een sticker kost 5 euro en je kunt er prachtige prijzen mee winnen zoals elektrische plooifietsen, reizen of een keuken.

lange-discussie-maar-geen-koolmijnplan

Lange discussie, maar geen koolmijnplan

De gewone agenda van de gemeenteraad was in een kleine 40 minuten afgewerkt. Daarop kwam de N-VA met haar bijkomend punt rond het Koolmijnplan om de bestaande en dreigende problemen binnen de Turkse gemeenschap aan te pakken. Voor dat punt waren er duidelijk meer Turkse toeschouwers in de zaal, terwijl ook de politie nadrukkelijker aanwezig was. Nadat ze het voorgestelde punt uit de doeken had gedaan, onderstreepte OCMW-voorzitter Elke Gybels ook dat de verantwoordelijkheid niet bij de gemeenschap zelf kan (…) Lees het hele bericht

personeelsbeleid-gemeente-en-ocmw-afstemmen

Personeelsbeleid gemeente en OCMW afstemmen

Er werden aan de raad een aantal principes voorgelegd om de verdere integratie tussen gemeente en OCMW vlot te laten verlopen. Zo zal er samengewerkt worden rond vacatures. Die zullen ingevuld worden door de procedure van externe personeelsmobiliteit, ze zullen gezamenlijke selecties houden en wervingsreserves aanleggen. Ook zullen beide besturen personeel aan elkaar ter beschikking te stellen. Er is wel nog werk aan de winkel om tot een gezamenlijke rechtspositieregeling te komen.

vrouwen-schieten-met-scherp

Vrouwen schieten met scherp

Even wat gehakketak op de gemeenteraad toen de raad de voordracht van Funda Oru voor de raad van bestuur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten moest bekrachtigen. Ze was daartoe voorgedragen door S.PA.-nationaal. Bruno Buyse vroeg zich af wat haar ambitie is en wat ze daar gaat doen, waarop de schepen reageerde dat ze daar hetzelfde ambieert als iedere vertegenwoordiger in een intercommunale. Simonne Janssens-Vanoppen sprak de hoop uit dat haar stem in de VVSG meer zou te horen zijn dan op de gemeenteraad, waarop Funda Oru repliceerde 'Ik heb respect voor uw leeftijd'. Ze kreeg 16 ja-stemmen achter haar naam.

bouwwerken-muze-starten-na-bouwvakantie

Bouwwerken Muze starten na bouwvakantie

De bouwwerken voor de Verdieping II - cultuurcentrum Muze - zijn toegewezen aan de tijdelijke vereniging Vanderstraten-Houben-Monument, die ook al het eerste deel bouwde. Er waren in het totaal vier kandidaten maar met een totaalprijs van 9,7 miljoen waren de drie het goedkoopst. Na de bouwvakantie gaan ze aan het werk. In het najaar van 2018 zal dan eerst de schouwburg van Muze in gebruik genomen worden, in het voorjaar van 2019, de rest van het complex, zodat de overgang geleidelijk kan (…) Lees het hele bericht

al-7-sluikstorters-betrapt

Al 7 sluikstorters betrapt

Er zijn de voorbije periode in Heusden-Zolder al 7 sluikstorters betrapt. Dat is merkwaardig genoeg niet gebeurd door de bewakingscamera die twee periodes is ingezet op een stortgevoelige plaats. Er komen nu wel meer meldingen en tips binnen die helpen om de daders terug te vinden. Die krijgen allen een fikse boete.

er-komen-vijf-personeelsleden-bij

Er komen vijf personeelsleden bij

Het gemeentebestuur heeft twee jaar vroeger dan voorzien zijn personeelsbesparing gerealiseerd. Zoals bekend was het de bedoeling om tussen 2013 en 2019 28,56 voltijdse personeelsleden te besparen door maar de helft van de gepensioneerden te vervangen. Dat aantal is dus al gehaald. Daarom is nu gekeken of de personeelsbehoeften op sommige diensten zijn veranderd, er komen vijf functies bij, telkens één op de diensten ICT, patrimonium (verkeer), ruimtelijke ordening, huisvesting en GIS, (…) Lees het hele bericht

lokale-helden-4-rune-carremans

Lokale Helden (4): Rune Carremans

Tussen het het zware geweld van de lokale helden vrijdagavond tijdens (P)arty Night, is ook een rustpunt ingebouwd met Rune Carremans. Deze 16-jarige zangeres kiest voor de rustigere, emotionele covers. Maar om het contrast wat binnen te perken te houden, breidt ze voor de gelegenheid haar repertoire uit tot een mix van trage en uptempo liedjes. Rune laat zich op de piano begleiden door een pianiste, door de (oud)-leerlingen beter bekend als mevrouw Dilissen ... die van M.O. Hier alvast een voorsmaakje.

sharefair-in-eversel-op-6-mei

ShareFair in Eversel op 6 mei

Op zaterdag 6 mei tussen 12 en 19 uur organiseert de KVLV van Eversel een ShareFair aan de jeugdlokalen in de Butastraat. Dat is een weggeefmarkt en iedereen is er welkom om te geven en te nemen. Het mag gaan om de meest uiteenlopende dingen: kinderboeken, speelgoed, handtassen, juwelen, ... kortom spullen die je niet meer nodig hebt en waarmee je anderen een plezier kunt doen. Of andersom, misschien ben je wel op zoek naar bepaalde spulletjes. Bezoekers kunnen ook genieten van een drankje in het Fairtradecafé. De spullen vooraf binnenbrengen kan op 5 mei tussen 18 en 20 uur en 6 mei tussen 9 en 12 uur, maar ook op de dag zelf.

toestand-riolering-schootstraat-erger-dan-verwacht

Toestand riolering Schootstraat erger dan verwacht

De werkzaamheden in de Schootstraat zijn ingrijpender dan verwacht. De riolering is er veel zwaarder beschadigd dan vooraf gedacht. De werken zijn nog altijd gepland tot eind volgende week, maar er zijn ondertussen pompen ingezet en dikke slangen. Daardoor is een bruggetje over de slangen gelegd zodat fietsers er toch nog voorbij kunnen. Ander verkeer kan er niet door. De Aveve-winkel blijft wel bereikbaar. (foto's Julien Maebe)

lokale-helden-3-lost-rakes

Lokale Helden (3): Lost Rakes

Eén van de groepen die morgen vanaf 19 uur op het Muzepodium staan tijdens (P)arty Night is Lost Rakes. Je kunt het bijna een familieband noemen, drie van de vier leden zijn familie van elkaar. Maar los van hun genen, delen ze alle vier de passie voor muziek. Het was Tom die de muziekmicrobe doorgaf aan zijn twee neven tijdens hun jamsessies op zolder. Van de zolder evolueerde het naar het repetitiekot: de heren (…) Lees het hele bericht

het-kampioenenteam-van-moed-en-volharding

Het kampioenenteam van Moed en Volharding

Nadat ze afgelopen weken allemaal in kleinere groepjes deelnamen aan de provinciale turnkampioenschappen, zijn de turnsters van Moed en Volharding vandaag eens kunnen samenkomen. En wat een team: elke deelneemster van de club uit Berkenbos kwam op het podium: alles samen 14 medailles en daarbij 7 provinciale titels. De verwachtingen voor de komende Vlaamse kampioenschappen zijn dan ook hooggespannen. (foto Sofie Neuteleers)

markt-voor-het-laatste-achter-monnoyerschouw

Markt voor het laatste achter Monnoyerschouw

Vandaag waren de weergoden de multiculturele markt goed gezind, ze hebben de voorspelde regenbuien ingehouden tot aan het einde. Daardoor is heel wat volk opgedaagd. Het was ook een beetje een speciale editie want vandaag werd voor het laatst het deel rechts van de Monnoyerschouw gebruikt. Daar komt binnenkort een hekwerk voor de bouw van de nieuwe Muze en dus zal de markt vanaf 10 mei enigszins herschikt zijn.

wijkschooltje-zet-verkeer-centraal

Wijkschooltje zet verkeer centraal

Ook het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel gaat werken rond het thema 'verkeer'. En als start kwam wijkagent Herman Thiels alvast met de combi langs. De kinderen mochten in de combi zitten en de agent liet hen kennismaken met de materialen die de politie zoal gebruikt. Misschien zijn al enkele toekomstige politieagenten overtuigd ...

een-namiddagje-amuseren-op-wereldfeest

Een namiddagje amuseren op Wereldfeest

Bij het wijkcentrum Lindeman verzamelde deze namiddag een grote groep kinderen voor een ‘Wereldfeest’. Zij kregen een heleboel spelletjes, workshops, dans- en sportinitiatie aangeboden en konden naar muzikale verhalen luisteren. Met een steuntje van de weergoden, werd het een leuke bedoening. (meer foto's van Marina Poelmans)

volop-ambiance-tijdens-grijs-goud

Volop ambiance tijdens 'Grijs Goud'

'Grijs Goud' vanmiddag in cultuurcentrum Muze was ronduit een schitterend evenement. De studenten van PXL-music hadden in het kader van 'PXL breekt uit' dit event opgezet voor senioren, die ze verwenden met muziek uit de jaren '50 en '60. Daarvoor had Jo met de Banjo, één van Vlaanderens oer-dj's, nog eens diep in zijn platenbak gegrabbeld, en een eigen band van PXL-music had een heel aangepast repertoire ingeoefend. De zaal was vol gelopen met senioren en (…) Lees het hele bericht

nepal-2-jaar-later-steun-uit-heusden-zolder

Nepal 2 jaar later: steun uit Heusden-Zolder

Zoals gemeld, zet Luc Reynders zich al verschillende jaren in voor Nepal. Zijn verhaal, zeker na de vernielingen van de aardbeving twee jaar geleden, heeft heel wat mensen niet onberoerd gelaten. Er is heel wat solidariteit op gang gekomen.

Luc Reynders verkoopt ondertussen containers voor Nepal. Het gaat om de containerklassen van de achterzijde van het vroegere Sint-Franciscuscollege in de Brugstraat, die hij van de directie kreeg. Met de opbrengst hoopt Luc Reynders de bevolking in (…) Lees het hele bericht

lokale-helden-2-wallfish

Lokale Helden (2): Wallfish

Wat een toevallige ontmoeting aan de bushalte niet teweeg kan brengen! Twee jaar en een hele zoektocht naar extra bandleden later, spelen de gasten van Wallfish nog samen. De heren hebben zich nog geen vaste stijl aangemeten, al kunnen we hen wel in het rockgenre situeren. Zelf hebben ze ook nog geen behoefte aan een duidelijke richting: “Voorlopig spelen we vooral op gut feeling en waar we ons het meest mee amuseren”. Zo stonden ze zich al te amuseren op Putrock en Eversel Rock Festival (…) Lees het hele bericht

man-valt-van-dak-bij-werkzaamheden

Man valt van dak bij werkzaamheden

In de Mommestraat is kort na de middag een man van het dak van een huis gevallen tijdens werkzaamheden. De ziekenwagen en de MUG waren snel ter plaatse en dienden hem de eerste zorgen toe Daarna is het slachtoffer afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand zou niet kritiek zijn.

ogen-en-camera-tegen-sluikstorten

Ogen en camera tegen sluikstorten

We kunnen vandaag het mysterie ontsluieren van de borden met ogen en camera's die de voorbije dagen in het centrum van Zolder opdoken. Het gaat om de aankondiging van de grote actie tegen zwerfvuil van KWB. Eén keer per jaar voeren alle KWB-afdelingen van Heusden-Zolder één grote gezamenlijke actie tegen zwerfvuil en sluikstorten. Ze kiezen daarbij een straat uit die zwaar getroffen wordt, nu de Mommestraat. Vrijdag tussen 15u30 en 16u30 zal iedere passant op een (…) Lees het hele bericht

fietsen-door-indianen-nation

Fietsen door indianen Nation

Een boeiende maar zware (regen en strakke wind) fietstocht bracht Paul Coolen door het Navajo indianenreservaat, ook wel Navajo Nation genoemd. Zowat 150.000 indianen spreken nog steeds de taal Navajo, een zeer moeilijke taal die ook tijdens WO II door de Amerikanen in hun strijd tegen de Japanners als codetaal werd gebruikt. De indianen proberen te leven van het toerisme, maar het was er vrij kalm. Ze wonen er in erg eenvoudige omstandigheden Ze zijn zwijgzaam en staan niet graag op de foto, maar ze zijn wel trots op hun roots. Paul kon er eentje interviewen.

busje-komt-zo-waarschijnlijk

Busje komt zo ... waarschijnlijk

In Boekt-Centrum is de voorbije periode hard gewerkt om enkele straten en kruising te herinrichten. Alleen naar de juiste plaats van de bushalte is het nog wat zoeken, ... sowieso zal het moeilijk zijn om daar in de buurt nog een bibliotheek te vinden ...

vandaag-gezien-26-april-2017

Vandaag gezien

Roger Convents ging op landschapsverkenning door het gebied van De Wijers. En dat leverde een mooi samenspel van natuur, water en wolken.

lokale-helden-1-ozie-amp-suri

Lokale Helden (1): Ozie & Suri

Ozie & Suri hebben hun optreden vrijdag als lokale helden wellicht onrechtstreeks te danken aan hun gitaarleraar bij Kert&Kele. Hij bezorgde hen immers enkele podiumkansen. Maar uiteraard heeft hun muzikaal talent de doorslag gegeven bij de selectie. Ze kozen een nummer van Adele, en daarvoor moet je over lef beschikken. Vrijdagavond brengt het duo vooral covers van pop en alternatieve muziek, waar ze op hun geheel eigen wijze een draai aan geven. Maar speciaal op de (P)arty Night brengen ze een zelf geschreven en gecomponeerd nummer.
Meer info

vrijdag-p-arty-nigt-met-lokale-helden

Vrijdag (P)arty Nigt met lokale helden.

Na de zoektocht van de afgelopen maanden, bereikt de campagne rond de 'lokale helden' nu vrijdag 28 april zijn hoogtepunt tijdens de (P)arty Night in Muze, een organisatie van team jeugd, Muze en het Sint-Franciscuscollege. Zes bands of artiesten zullen er vanaf 19 uur het beste van zichzelf geven. We stellen ze in een korte reeks aan u voor. Voor de aansluitende fuif wordt ook voor talent van eigen bodem gekozen. Wezlee en DJ Don D. Palmer beloven een afsluiter van formaat.

bloedinzamelingen-in-heusden-zolder

Bloedinzamelingen in Heusden-Zolder

We zitten in een volgend kwartaal en dat betekent dat het Rode Kruis binnenkort weer neerstrijkt in Heusden-Zolder voor bloedinzamelingen. Op dinsdag 2 mei kun je naar Sint-Baaf in Eversel, op donderdag 4 mei naar de Witte Zaal in Bolderberg en op maandag 8 mei naar Ons Huis in Berkenbos. En dat telkens van 18 uur tot 20u30.

nepal-2-jaar-na-de-aardbeving

Nepal: 2 jaar na de aardbeving

Vandaag precies twee jaar geleden trof een verwoestende aardbeving het arme Aziatische land Nepal. De balans aan menselijk en materieel leed was afschuwelijk, en tot op vandaag lijdt de bevolking nog altijd onder de tekorten en de vernielde infrastructuur. Heusdenaar Luc Reynders, die het gebied kende van zijn expedities, had zich al voor de ramp geëngageerd om een aantal dorpen te helpen. En na de aardbeving heeft hij meer dan een tandje bijgestoken, vooral om onderwijs en (…) Lees het hele bericht

cvo-aan-de-slag-in-het-berenhuis

CVO aan de slag in Het Berenhuis

Terwijl de eerste groepen het vernieuwde Berenhuis bezoeken, kunnen de vrijwilligers na weken van intensief werk, even rusten. De cursisten van CVO De Verdieping werken nu op hun beurt aan de verfraaiing van de ruimte achter het huis. Daar komt op de zevende verjaardag van de beren op 26, 27 en 28 mei immers een ontmoetingsruimte om de gasten te ontvangen. Volgende week zijn de vrijwilligers weer present om de ruimte verder in te richten. (foto's Gerlinde Gilissen)

verkeersweken-in-de-schans-en-de-luchtballon

Verkeersweken in De Schans en De Luchtballon

Gemeenschapsscholen De Schans en De Luchtballon organiseren 2 verkeersweken om het belang van verkeersveiligheid voor schoolkinderen in de verf te zetten. Daarvoor hebben ze samen met de verkeersdienst van de politie een gevarieerd praktijkgericht programma opgesteld voor kleuters en scholieren: verkeerseducatieve wandelingen in de schoolomgeving, fietstochten, voetgangers- en fietsexamens en bezoeken van de politie in de klas.

 Ook zullen gemengde controles plaatsvinden door (…) Lees het hele bericht

kaarten-voor-mirakelspel-zijn-al-te-koop

Kaarten voor Mirakelspel zijn al te koop

Zoals bekend wordt dit jaar in Viversel het Mirakelspel weer opgevoerd, en dat 700 jaar nadat volgens de legende het mirakel rond de bloedende hostie zich voltrok. Het is de vijfde uitvoering van het openluchtspel. De originele tekst uit 1979 van Wim Hemerijckx is door hemzelf en Willy Gilis herschreven in een eigentijdse versie. Als regisseur is Bregje Beckers aangetrokken, een jong aanstormend talent in de toneelwereld. Zij mag een honderdtal acteurs en figuranten in goede banen leiden. Op het (…) Lees het hele bericht

n-va-wil-koolmijnplan-tegen-turkse-problemen

N-VA wil 'Koolmijnplan tegen Turkse problemen'

De N-VA wil dat er in de gemeente een werkgroep komt die een 'Koolmijnplan' uitwerkt. Het voorstel staat nu donderdag op de gemeenteraad en moet volgens de indieners de ontstane en vooral dreigende problemen rond de Turkse gemeenschap helpen aanpakken. Directe aanleiding was volgens de N-VA de urenlange chaos op de Koolmijnlaan na het Turkse referendum.

"Dat was niet de eerste maal maar er zijn redenen om aan te nemen dat de situatie nu veel ernstiger moet genomen (…) Lees het hele bericht

motorrijder-gewond-4

Motorrijder gewond

In de Pastoor Paquaylaan is gisteravond een motorrijder aangereden door een auto. De motorrijder raakte daarbij gewond en is met de ambulance afgevoerd naar het nabije ziekenhuis.

sooch-sooch-t-es-kaad

Sooch Sooch 't es kaad

As ze 's mèrreges vrûg 't er door mot, dan est toch mèr kaad, en dan zit ne mins al es gemèkkelek, sooch sooch, toch mèr friskes. Vraag me niet vanwaar die sooch sooch komt.

grijs-goud-muziek-uit-de-goeie-ouwe-tijd

'Grijs Goud' muziek uit de goeie ouwe tijd

De hogeschool PXL breekt dezer dagen weer uit. Dat betekent dat de deuren van de school potdicht blijven en studenten en docenten elders op de één of andere manier met hun vak moeten bezig zijn gedurende twee dagen. PXL-Music presenteert morgen om 13 uur in dat kader 'Grijs Goud'. Onder het motto 'oude muziek door jonge etters' worden senioren in cultuurcentrum Muze uitgenodigd voor een namiddag met muziek uit de goeie ouwe tijd, uit de jaren '50 en '60. Daarvoor (…) Lees het hele bericht

rozenkring-is-gestart-met-aanplant

Rozenkring is gestart met aanplant

De leden van de Rozenkring uit Heusden-Zolder zijn zoals eerder aangekondigd op de mijnterril van Beringen gestart met de aanplant van rozen. De bodem van de terril en het klimaat zouden erg geschikt zijn voor wilde en oude rozensoorten. Die worden daar nu dus door de rozenspecialisten gezet, met de nodige meststoffen erbij.

morgen-theater-in-de-bib

Morgen theater in de bib

Bij de buren - Theater Luxemburg is morgen van 14 tot 15 uur te gast in de bibliotheek. Twee acteurs komen met een koffer vol boeken naar de bib. Ze brengen het verhaal van muis, die één, fijne stoel heeft. Het probleem is alleen dat er een grote beer op de stoel zit en die is niet van plan om weg te gaan. Wat Muis ook roept of doet, de beer blijft lekker zitten… De voorstelling mikt op iedereen vanaf 4 jaar. Trouwens, achteraf kun je de voorstelling ook reserveren voor thuis in de living.
Meer info of inschrijvingen: 011 80 80 90 of bibliotheek[!]heusden-zolder.be

winst-voor-la-baracca-4

Winst voor La Baracca

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman van zvk Meeuwen gewonnen met 4-3.

smash-is-kampioen-1

Smash is kampioen

In het badminton is de tweede herenploeg van Smash Berkenbos kampioen geworden in 3de provinciale. Zij wonnen dit jaar al hun wedstrijden.

nog-2-podiumplaatsen-voor-moed-en-volharding

Nog 2 podiumplaatsen voor Moed en Volharding

Op de Limburgse turnkampioenschappen werd Emma Bosmans kampioen in de B12, in diezelfde categorie was Isil Guldal 3de. Alle deelnemende gymnasten van Moed en Volharding hebben een podiumplaats behaald, waarbij 7 kampioenstitels. (foto Sophie Neuteleers)

meezingen-op-open-repetitie-van-exsultate

Meezingen op open repetitie van Exsultate

Het zangkoor Exsultate houdt op dinsdag 2 mei een open repetitie in de kleine feestzaal van cultuurcentrum Muze. Tussen 20 en 22 uur mag iedereen gezellig komen meezingen en zo ervaren dat zingen in groep een echte beleving is. Het koor kiest daarbij voor een mix van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse liederen, swingliederen, afgewisseld met meezingers en tussendoor een vleugje romantiek. Exsultate heeft van deze open repetities een traditie gemaakt tijdens de Week van de AmateurKunsten. Je hoeft (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-24-april-2017

Vandaag gezien

Het broedwerk zit erop voor de koolmeesjes, maar nu is 't wel druk om de hongerige jongen te voederen. (foto's Marcel Gybels)

33-foutparkeerders-op-de-bon

33 foutparkeerders op de bon

Ook in Heusden-Zolder nam de politie de afgelopen weken deel van de provinciale actie tegen 'hinderlijk parkeren'. 33 bestuurders zijn betrapt terwijl ze een parkeerverbod negeerden of parkeerden op een fiets- of voetpad. Een bestuurster met een rijverbod kon met de ANPR-camera betrapt worden en is uit het verkeer gehaald. Voorts negeerden 5 vrachtwagenbestuurders het parkeerverbod voor voertuigen van meer dan 3,5 ton.

tegen-maandag-de-kapellen-versieren

Tegen maandag de kapellen versieren

Volgende maandag is het 1 mei en dan trekt de Geschied- en Heemkundige Kring weer op tocht langs de grote en kleine kapellen in Heusden. Wie zijn eigen kapel of buurtkapel versierde, kan rekenen op een attentie van de kring. Daarom doet het bestuur nu al een oproep om tegen maandag de kapellen te versieren.

geheimzinnige-bordjes-opgedoken-in-zolder-centrum

Geheimzinnige bordjes opgedoken in Zolder-Centrum

Wie vanmorgen door Zolder-Centrum reed, kon er niet naast kijken. Op de rotondes, maar ook in de Sluisbamd en omgeving stonden overal bordjes met ogen en camera's afgebeeld. Voorlopig heeft iedereen nog het raden naar de bedoeling van de geheimzinnige bordjes, maar misschien wordt het de komende dagen wel duidelijk ...

dylan-geybels-vlaams-kampioen-en-naar-wk

Dylan Geybels: Vlaams kampioen en naar WK

Op de Vlaamse kampioenschappen tumbling in Petegem-aan-de-Leie heeft Dylan Geybels uit Heusden-Zolder goud behaald bij de seniores. Hij was als favoriet aan het kampioenschap begonnen. In de twee tumblingreeksen in de voorronde nam hij al meteen zes punten voorsprong op zijn naaste concurrent. Maar ook in de finale wilde hij nog eens alles geven om naast de kampioenstitel ook een selectie voor het wereldkampioenschap U21 af te dwingen. En dat is hem gelukt. Maar eerst nog eens goed presteren volgende maand op de Belgische kampioenschappen in Beveren. Dylan is aangesloten bij Klimop Merksem.

2-weken-werken-in-de-schootstraat

2 weken werken in de Schootstraat

Aquafin is vandaag in de Schootstraat, nabij de kruising met de Pastoor Van Mierlolaan, gestart met werken in opdracht van de gemeente. De riolering wordt daar hersteld. De werken zullen duren tot en met vrijdag 5 mei. Er mag geen gemotoriseerd verkeer meer door, alleen plaatselijk verkeer, fietsers en voetgangers mogen nog passeren.(foto's Julien Maebe)

kvv-heusden-zolder-is-al-rond-voor-volgend-seizoen

KVV Heusden-Zolder is al rond voor volgend seizoen

Kersvers kampioen KVV Heusden-Zolder koestert ook hoge ambities voor volgend jaar in derde provinciale. De club is nu al rond met haar versterkingen. Er zijn 10 nieuwe spelers aangetrokken. Jonathan Claes (Weerstand Koersel), Tiemen Eerdekens en Tom Smolders (Thor Hasselt), Espinosa Polo Santos (Bolderberg), Martijn Gilissen (Boxberg), Cedric Hermans (Ham United), Romario Philtjens (vrije speler), Tobias Raskin (Schoonbeek-Beverst), Mathias Vanheeswijck en Nick Weckx (Anadol). Daartegenover staan (…) Lees het hele bericht

win-10-beurten-fitness-groepslessen-of-squash

Win 10 beurten fitness, groepslessen of squash

Weet jij hoe de fitness heet waarbij het trainingsprogramma afgesteld wordt op de gemeten hartslag? Probeer zeker te antwoorden voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp want je kunt bij Hezo een 10 beurtenkaart Fitness of groepslessen of squash winnen met een waarde van € 75.

in-de-kijker-hezo-fit-en-wellnesscentrum

In de kijker: Hezo Fit- en Wellnesscentrum

Hezo Fit- en Wellnesscentrum aan de Beringersteenweg 11B is sinds jaar en dag een trendsetter in de sector. Iedereen die aan zijn of haar lichaam wil werken vindt er een programma op maat. Of je nu je conditie wil aanscherpen, enkele kilootjes kwijt wil spelen, revalideren na een blessure, je voorbereiden op een bijzondere prestatie of gewoon genieten van een gezonde ontspanning in een prettig gezelschap, ...

Danny Van (…) Lees het hele bericht

kinderzegening-in-eversel

Kinderzegening in Eversel

In Eversel is het traditie om op de zondag na Pasen een kinderzegening te houden. Afgelopen jaar zijn in de parochie 23 kindjes gedoopt. De kindjes en hun ouders waren opnieuw uitgenodigd voor de kinderzegening. Nadien was er nog een gezellig samenzijn in Sint-Baaf. (foto's Mieke Swerts)

veel-jonge-renners-aan-de-start-in-eversel

Veel jonge renners aan de start in Eversel

In Eversel werd vandaag de Bèr Sjap Classic betwist, een organisatie van Wielerclub Berg Op, die jonge renners een koerskans wil geven. Bij de 12-jarige aspiranten won Michael Latin de groepsspurt van 16. En ook bij de 13-jarigen bood een groep van 26 renners zich aan voor de eindspurt waarin Ferre Vanschoonbeek de snelste was. Zelfde scenario bij de 14-jarigen waar een peleton van 23 renners naar de finish stormde, daar was Quinten Dalving de rapste. Eerder waren liefst 94 miniemen aan de start verschenen van de verschillende leeftijdscategorieën. Daar waren Gabriel Vanden Berghe, Ferre Hulsmans, Kyan Degreef en Dany Gabez de winnaars.

alessandro-borgia-houdt-de-zege-thuis

Alessandro Borgia houdt de zege thuis

Met rijders die er zoals steeds een spektakelstuk van maakten en een goeie publieke opkomst mag de Speedwayclub Helzold tevreden zijn over haar eerste organisatie dit seizoen. Bij de inters won Nederlander Romano Hummel de finale voor de Tsjech Ondrej Smetana en de Fransman Xavier Muratet. Bij de nationalen bleef de overwinning in ons land met Alessandro Borgia, gevolgd door de Brit Lee Springthorpe en de Nederlandse Kelly Velda. En ook de classics waren weer naar Helzold afgezakt, daar toonde de Brit Ian Leverington zich de snelste in de finale, voor de Nederlander Bart Uil en een andere Brit Phil Spencer. (meer foto's van Stephan Volders)

stal-pakt-de-titel-bij-bolderberg

Stal pakt de titel bij Bolderberg

In de derde provinciale A heeft FC Bolderberg alles uit de kast gehaald om Stal Sport voorlopig van de titel te houden. Maar die van Koersel lieten hun feestje niet verstoren en wonnen met 0-1. En toen werd het effectief een feest ... (foto's Yves Maex)

anadol-haalt-zwaar-uit-4

Anadol haalt zwaar uit

In de tweede provinciale A heeft Anadol zwaar uitgehaald naar staartploeg Kadijk SK. Het werd 6-1.

zolderrun-jasper-carels-houdt-zege-thuis-in-10-km

ZolderRun: Jasper Carels houdt zege thuis in 10 km

't Was fris vanochtend toen de ZolderRun op gang geschoten werd. Voor de ene atleet het ideale weer, de andere vindt dan weer dat hij zijn topniveau niet kan halen. In ieder geval kregen de organisatoren een behoorlijk aantal deelnemers aan de start. De 2,5 km werd betwist door 34 lopers. Nico Van de Water uit Turnhout eindigde eerste na 10'01". Tweede werd Sander Van Genechten uit Westerlo op 41" en de derde podiumplaats was voor Tim Lemmens uit Paal op 1'15". Bart Cucup uit (…) Lees het hele bericht

aanschuiven-voor-een-kennismaking-met-het-sfc

Aanschuiven voor een kennismaking met het SFC

Het begint zo stilaan een traditie te worden dat het Sint-Franciscuscollege overrompeld wordt tijdens zijn open-schooldag. Een groot aantal potentiële leerlingen kwam samen met de ouders een kijkje nemen. Ze maakten kennis met het pedagogisch project, met de praktische organisatie en de activiteiten op school. Hun toekomstige medeleerlingen maakten hen alvast warm voor het SFC met enkele leuke optredens en leerkrachten en directie gaven uitleg bij de wederzijdse verwachtingen. Het ziet ernaar uit dat de klassen weer snel zullen gevuld zijn. (foto's Patrick Daniëls)

fietsers-vallen-langs-kanaal

Fietsers vallen langs kanaal

Op het jaagpad langs het Albertkanaal, bijna ter hoogte van Circuit Zolder, zijn vanmiddag kort voor half 1 drie fietsers tegen elkaar gebotst en gevallen. De onfortuinlijke fietsers raakten daarbij gewond.

diefstal-uit-bestelwagen-1

Diefstal uit bestelwagen

Vannacht is ingebroken in een bestelwagen die geparkeerd stond in de Galgenbergstraat. De dieven ging aan de haal met werkmateriaal en een gps.

veel-volk-en-sfeer-op-mijn-kracht

Veel volk en sfeer op Mijn-Kracht

Mijn-Kracht was dit jaar nog meer dan de eerste editie een schot in de roos. De weersomstandigheden zaten mee, maar het programma was nog veel meer uitgewerkt dan vorig jaar. De tentoonstellingen kregen veel volk over de vloer, de mijnfoto's van Tony Van Galen werden druk bezocht en ook heel wat mensen wilden kennismaken met de camera obscura van Johny Vekemans in de gouden zeecontainer. Live-muziek viel er overal te horen, buiten in de tent, binnen Luchtfabriek op twee verschillende podia, de (…) Lees het hele bericht

crowdfunding-voor-marktplein

Crowdfunding voor Marktplein

Vanmorgen is in ZLDR Luchtfabriek het nieuwe toerismeseizoen geopend. Burgemeester Mario Borremans noemde het Mijn-Kracht festival een voorbeeld van samenwerking tussen tientallen organisaties, ondernemers en vrijwilligers. Hij verwees ook naar de herdenking van de sluiting van de mijnen, die dit jaar nog naar boven zal komen, onder meer met de 'Suite voor de Laatste Mijn' op 30 september.

Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx had nog een nieuwtje in petto. Als het (…) Lees het hele bericht

fietsen-over-route-66

Fietsen over Route 66

Paul Coolen heeft ondertussen 2000 km in de benen. Vanuit Texas heeft hij de bekende Route 66 gevolgd, er zijn originele stukken bij maar soms ook autosnelweg. Na het oversteken van de grens Texas/New Mexico veranderen klimaat en landschap nog meer: alsmaar droger, weidser, leger. De stadjes hebben allemaal dezelfde ongezellige structuur: een grote brede baan met aan beide kanten elk commercieel aanbod. Paul legt nog uit: "Fietsen is Amerika gaat erg goed hoewel hier géén fietspaden (…) Lees het hele bericht

het-accident-van-nigel-williams

Het accident van Nigel Williams

Stand-up comedian Nigel Williams lijkt al op zijn lauweren te rusten, maar zover is het nog niet, hij bracht vanavond in de Muzeschouwburg zijn allerlaatste zaalshow 'Accident de parcours'. (foto Lenscollectief)

mjn-kracht-ook-circuit-zolder-is-present

Mjn-Kracht: ook Circuit Zolder is present

Dat Mijn-Kracht uitgroeit tot een event waarbij iedereen in Heusden-Zolder is betrokken, bewijst de aanwezigheid van Circuit Zolder morgen. Het circuitteam komt met een aantal attracties naar het mijnterrein afgezakt. Op een BMX behendigheidsparcours kan iedereen vanaf 12 jaar gratis zijn eerste meters proberen. In een Renault Twizy kan iedereen met een rijbewijs eens proeven van een behendigheidsparcours zoals ProMove dat op (…) Lees het hele bericht

supersam-is-uitgegroeid-tot-een-klassieker

SuperSam is uitgegroeid tot een klassieker

De benefiet SuperSam is echt uitgegroeid tot een volwassen organisatie. Vandaag kwam dan ook een pak volk naar de Centrale afgezakt, in de vooravond waren er al meer dan 500 mensen de kassa gepasseerd en nog steeds kwamen er toe. Achter de organisatie zit een grote ploeg vrijwilligers, die de eet- en drankstanden bemannen, de toegang, de tombola, ... De kinderen beleven er een leuke namiddag en de verschillende artiesten en bands joegen de temperatuur nog wat verder de hoogte in. Steven Goegebeur (…) Lees het hele bericht

de-zorg-van-de-mijnen-in-een-expo

De zorg van de mijnen in een expo

In het museum Woutershof is vanavond de tentoonstelling 'Hand in Hand' geopend.. In het kader van het thema 'Zorg' van de Erfgoeddag blikt die expo terug op de koolmijn als projectontwikkelaar en zorgverlener in de 20ste eeuw. Ze toont ook aan hoe de koolmijn, de kerk en de politiek hand in hand gingen in de dienstverlening aan de bevolking. Je ziet er oude foto's, Sint-Barbarabeelden, de vlag en vele foto's van Helzold, enz.

Bij de opening vertelde (…) Lees het hele bericht

speedwayrijders-oefenen-volop-op-helzold

Speedwayrijders oefenen volop op Helzold

Over de piste van de Helzold scheurden vandaag al de speedwaymachines. Ze waren volop aan het oefenen voor de races van morgen. Rijders uit binnen- en buitenland zullen dan het Helzold Speedway Kampioenschap betwisten. (foto's Marcel Gybels)

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In de tweede afdeling van het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A met 3-2 verloren van Vlam Eisden. In de eerste afdeling won RP Products zijn inhaalwedstrijd tegen Global Impact met 5-1. Bekerwinnaar VK Wieze Boys A won zijn inhaalmatch bij UD Barcelona met 2-3.

gewonde-bij-botsing-19

Gewonde bij botsing

In de Meylandtlaan zijn deze namiddag twee auto's gebotst. Bij het ongeval, rond kwart voor 2, viel één licht gewonde.

mario-goossens-en-co-overrompelen-pick-up

Mario Goossens en co overrompelen Pick Up

Het is vandaag Record Store Day, de dag waarop wereldwijd de onafhankelijke platen- en CD-winkels in de kijker worden gezet. Die worden alsmaar schaarser, maar ons op Suska-Berg hebben we nog de Pick Up en zoals ieder jaar is het groot feest bij Fonny Jans. Al van vroeg in de namiddag werd het kleine winkeltje overrompeld. Ook al omdat er heel wat bands komen optreden. Blikvanger is drummer Mario Goossens, die zich vandaag niet ver moest verplaatsen, en als gelegenheidsdrummer van Roza Parks (…) Lees het hele bericht

weer-2-podiumplaatsen-voor-moed-en-volharding

Weer 2 podiumplaatsen voor Moed en Volharding

Het succes van Moed en Volharding blijft maar duren. Deze voormiddag traden enkele gymnasten aan in het Limburgs kampioenschap B11. En 't was juichen want, Josephine Kaers won zilver en Lyana Vanoevelen behaalde brons. (foto's Sofie Neuteleers)

makkelijk-seizoensslot-voor-vck

Makkelijk seizoensslot voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg ook zijn laatste wedstrijd van het seizoen makkelijk gewonnen, 3-0 tegen Maasmechelen. Nochtans zag het er vooraf niet zo best uit met een rist onbeschikbare basisspelers. Allerlei kunstgrepen van coach Gert Vanhees bleken te volstaan want in de eerste set ging het erop en erover. In de tweede toonde de thuisploeg zich overmoedig, maar 't kwam nog goed en ook de derde was eerder een formaliteit. Setstanden 25-13, 25-23 en 25-19.

de-kijk-van-richie-258

De kijk van Richie

Nog iemand honger?

het-weer-wisselvallige-periode-2

Het weer: wisselvallige periode

Na de doortocht van een storing bouwt een hogeluchtdrukgebied op over onze streken, maar heeft slechts een beperkte invloed. Na het weekend nemen de neerslagkansen opnieuw toe en er staan nog een deel koude nachten te wachten.
Vandaag valt er regen in de ochtend. Nadien wordt het droger en vooral na de middag blijft het geheel droog. De wolken zijn wel dominant en de zon is meestal afwezig. Het is eerder fris bij maxima rond 12 graden.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen (…) Lees het hele bericht

veelzijdig-theater-van-froe-froe

Veelzijdig theater van Froe Froe

Jong en minder jong hebben zich vrijdagavond in Muze bijzonder goed geamuseerd met de voorstelling 'Helena' door Theater Froe Froe, met theater, video, live-muziek, poppen, .... (foto Lenscollectief)

berkenbos-haalt-weer-zwaar-uit

Berkenbos haalt weer zwaar uit

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal moest SI MFC Heusden-Zolder niet meer aantreden voor zijn laatste seizoenswedstrijd want Grace-Hollogne gaf forfait. In vierde provinciale A versloeg Berkenbos United Lfc A-Team Lommel S met 8-1. In derde B speelde Hz Real Heusden 5-5 gelijk op het terrein van Sporting Genk.

neos-op-bloesemwandeling

NEOS op bloesemwandeling

Deze keer hadden de leden van NEOS Heusden-Zolder gekozen voor een bloesemwandeling in de fruitstreek. Eerst werd de kloosterkapel van abdij Mariënlof van Colen bezocht, daarna ging het richting boomgaarden van Borgloon.

mijnkracht-ontbijt-en-de-winnaars-zijn

Mijnkracht-ontbijt: en de winnaars zijn ...

Gigantisch veel lezers willen zondagochtend graag aanschuiven voor dat mijn-kracht-ontbijt in Den Lavaar. 't Was natuurlijk ook niet moeilijk te achterhalen dat de mijn van Zolder 25 jaar geleden dichtging. Het lot heeft Iris Many en Marjolein Baeten aangeduid als winnaars. Smakelijk!

veel-interesse-voor-foto-s-tony-van-galen

Veel interesse voor foto's Tony Van Galen

Veel belangstelling vanavond in ZLDR Luchtfabriek voor de opening van de fototentoonstelling van Tony Van Galen. De expo bevat schitterende foto's van het verzet tegen de mijnsluitingen die samen een boeiend tijdsdocument vormen van een woelige periode in Limburg, tegelijk de afsluiting van een tijdperk. De foto's tonen mijnwerkers, rijkswachters en politiemensen, leiders en volgers, ... vaak in het heetst van de strijd. Leen Gos en Leen Roels van Mijn-Erfgoed zochten een aantal (…) Lees het hele bericht

nieuwe-fietsjes-voor-de-toverfluit

Nieuwe fietsjes voor De Toverfluit

Dankzij de gulle deelneame van veel ouders aan de activiteiten van kleuterschool De Toverfluit konden ze daar 15 nieuwe fietsjes kopen. En als kers op de taart mochten de 5-jarige kleuters deze fietsjes zelf monteren. Van ervaringsgerichte techniek gesproken! Zelfs de verpakking mag nadien creatief gebruikt worden. (foto's Marleen Indesteege)

radio-2-gaf-aanzet-naar-mijn-kracht

Radio 2 gaf aanzet naar Mijn-Kracht

In ZLDR Luchtfabriek had vanmiddag als proloog op Mijn-Kracht de live-uitzending van het middagprogramma van Radio 2 Limburg plaats. Er werd vooral gebabbeld over het mijnverleden en Marco Cirone en David Demuynck brachten gepaste muziek. Sfeerfoto's en een -filmpje op de Facebookpagina van Radio 2 Limburg.

wint-heusden-zolder-een-ecologisch-speelplein

Wint Heusden-Zolder een ecologisch speelplein?

Bebat, dat in ons land de inzameling van batterijen coördineert, daagt in de maand mei voor de 5de keer provincies uit voor de ‘Win een speelplein voor je gemeente’ actie. Deze keer nemen 77 gemeenten uit Limburg en Luik het tegen elkaar op. Heusden-Zolder neemt ook deel. In elke provincie krijgt één gemeente een ecologisch speelplein. Winnaar wordt de gemeente die het grootste aantal gebruikte batterijen kan inzamelen. Daarbij wordt uiteraard het ingezamelde gewicht (…) Lees het hele bericht

erfgoeddag-ook-in-museumwerking-circuit

Erfgoeddag ook in museumwerking circuit

Zondag is er de Vlaamse Erfgoeddag met als thema ‘Zorg’ en naast het hele gebeuren rond Mijn-Kracht kan iedereen ook een kijkje nemen bij de museumwerking van Circuit Zolder. Daar kun je zien hoe bij de races kosten noch moeite worden gespaard om alles veilig te laten verlopen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. Daarvoor heeft het circuit een vloot van interventiewagens permanent klaarstaan, er zijn de ploeg van Race Rescue, de marshals, het medical team en de Rode Kruisposten. Hun (…) Lees het hele bericht

veel-snelheidsovertreders-in-inakker

Veel snelheidsovertreders in Inakker

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in verschillende straten. 1496 auto's passeerden het flitstoestel, 281 reden te snel. Koploper was de Inakker (108 overtreders), en vervolgens Elf Novemberstraat (64), Veldstraat (55), Dellestraat (22), OLV-straat (13), Poelenstraat (12) en Mijnwerkerslaan (7). Eén snelheidsduivel die in de Veldstraat 90 haalde in plaats van 50, speelt zijn rijbewijs kwijt. Een andere werd geflitst met de gsm in de hand, ... nog (…) Lees het hele bericht

radio-2-limburg-live-vanop-de-mijn

Radio 2 Limburg live vanop de mijn

Straks tussen 12 en 13 uur zendt Radio 2 Limburg zijn middagprogramma rechtstreeks uit vanuit ZLDR Luchtfabriek en dat naar aanleiding van Mijn-Kracht. Presentatrice Eva Droogmans - zelf afkomstig van Bolderberg - ontvangt er als gasten de vroegere leider van de opzichters Michel Dylst, Hilda Put, die in de melkbar werkte, ex-mijnwerker Unal Sekman en er is een reportage over Magda Hendrickx, de verpleegster van de sociale dienst van de mijn.

mijn-kracht-experimenteren-in-workshops

Mijn-kracht: experimenteren in workshops

Tijdens Mijn-Kracht zondag kan jong en oud aan allerlei boeiende workshops deelnemen. Vanaf 10 jaar word je in De Centrale geïntroduceerd in de wereld van de drones, je leert er een parcours afleggen en behaalt misschien een diploma. In 'cool met chemie' maak je je eigen badproducten, in de techniek- en wetenschapsacademie mag je allerlei proeven doen. In de gouden container introduceert fotograaf Johnny (…) Lees het hele bericht

de-verwoestingen-van-een-tornado

De verwoestingen van een tornado

Na 16 dagen fietsen zag Paul Coolen er wat minder fris uit, maar een Amerikaanse kapster heeft wonderen gedaan. Ze vertelde over een zware tornado die enkele dagen geleden met 240 km per uur over de streek was getrokken en heel wat had verwoest. In die buurt trof Paul inderdaad verschrikkelijke dingen. Daarna fietste hij door de streek met de hoogste concentratie koeien in Texas verspreid over enorme ranches. Hij sprak met personeel van een winkel annex benzinestation en een interviewde een Lees het hele bericht

heel-wat-prijzen-bij-de-zolderrun

Heel wat prijzen bij de ZolderRun

Zondagvoormiddag wordt Zolder-Centrum ingenomen door de deelnemers aan de 9de ZolderRun. Zoals elk jaar is het de bedoeling om een centje in te zamelen voor 't Weyerke. Maar ook de deelnemers hoeven niet met lege handen naar huis te gaan. Ze krijgen bij de aankomst water en een WCup sportdrank, bij de inlevering van hun borstnummer ontvangen ze een verrassingspakket (zolang de voorraad strekt). En de deelnemers blijven best ter (…) Lees het hele bericht

telenet-geschenkboxen-en-de-winnaar-is

Telenet-geschenkboxen: en de winnaar is ...

Het was toch even tellen en goed opletten bij onze wedstrijdvraag deze week, heel wat inzenders hadden de bal dan ook misgeslagen. Maar er zijn in het totaal wel degelijk 8 Auva-winkels. Davy Debaele was één van de juiste inzenders en hij wint de twee geschenkboxen van Telenet.

dit-weekend-weer-speedway-op-helzold

Dit weekend weer speedway op Helzold

Dit weekend komen de speedwayliefhebbers weer aan hun trekken tijdens het Helzold Speedway Kampioenschap. Rijders uit 7 landen nemen het tegen elkaar op in 3 klassen. Bij de internationalen, de topklasse, is er het wederoptreden van clubrijder Nick Lourens, na een jaar blessureleed. Het Nederlandse toptalent Romano Hummel komt het iedereen ongetwijfeld moeilijk maken al zal de Duitse clubrijder Sascha Stumpe erg te duchten zijn. Ook een clubrijder vanuit Frankrijk, Savier Muratet, hij krijgt (…) Lees het hele bericht

veur-schuppe-zot-gekomen

Veur schuppe zot gekomen

Als ge erges veur schuppe zot noa touw zèt gekome, dan betekent dat dat je om niets of zonder reden bent gekomen. Als het dan niet te ver was of je niet te veel moeite hebt moeten doen, gaat dat nog ...

motoren-nemen-circuit-in

Motoren nemen circuit in

Op Circuit Zolder was het vandaag een internationale testdag voor motoren. Motorracers uit binnen- en buitenland waren naar hier afgezakt om op de racetrack van 4 km hun machine te testen en verder af te stellen. Sommige rijders maakten er ook een soort onderlinge race van en probeerden elkaar geen duimbreed toe te geven. (meer foto's van Marcel Gybels)

mijn-kracht-foto-s-met-de-put-in-de-hoofdrol

Mijn-kracht: foto's met de put in de hoofdrol

Mijn-Kracht wordt ook dit jaar opgefleurd met een aantal exposities en die staan natuurlijk in het teken van de mijnen. Blikvanger is de fototentoonstelling van Tony Van Galen die de erfgoedcel Mijn-Erfgoed organiseert in de mezzanine van ZLDR Luchtfabriek. Tony was fotograaf voor Het Laatste Nieuws in de woelige periode van de mijnsluitingen en het verzet daartegen. Zijn zwart-wit foto's hebben een grote artistieke en historische waarde, ze worden (…) Lees het hele bericht

letterfeest-in-t-molenholleke

Letterfeest in 't Molenholleke

In 't Molenholleke waren de dienst welzijn van de gemeente en Het Berenhuis vandaag te gast met een Letterfeest. De 5-jarige kleuters van de vestigingen Holstraat en De Winning werden verrast door beer en prinses en leerden 'letterkundige' versjes die ze daarna trots voordroegen aan het publiek. Intussen bereidden de 35 ouders en grootouders een Fairtrade Letterbuffet dat op het einde van het feest werd opgesmuld. Schepen Marleen Hoydockx benadrukte het belang van het speels aanleren van taal.

432-auto-s-geflitst-2-rijbewijzen-ingetrokken

432 auto's geflitst, 2 rijbewijzen ingetrokken

Tijdens de flitsmarathon heeft de politie van Heusden-Zolder snelheidscontroles gehouden op 10 plaatsen tussen 8 uur 's morgens en 2 uur 's nachts. In het totaal passeerden 1675 wagens de camera. 432 bestuurders reden te snel: Bieststraat (121), St.-Jobstraat (80), Michel Scheperslaan (72), Het Heike (68), Brugstraat (30), Westlaan (25), Meylandtlaan (14), Dekenstraat (11), Stationsstraat (8) en Koerselsebaan (3). Het rijbewijs van twee snelheidsduivels wordt ingetrokken. Eén reed 105 in de Brugstraat, de ander 90 in Het Heike, op beide plaatsen is maar 50 per uur toegelaten. Met bijna 26 % geflitste bestuurders staat Heusden-Zolder in de top van de Belgische rangschikking.

voetganger-gewond-6

Voetganger gewond

In de Stationsstraat is vanmorgen even over 10 uur een voetganger aangereden door een auto. De voetganger raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

pizzabakker-moet-toch-12-jaar-de-cel-in

Pizzabakker moet toch 12 jaar de cel in

Gennaro Bartolomeo, de pizzabakker uit Bolderberg, moet wel degelijk 12 jaar de cel in voor grootschalige cocaïnesmokkel. In februari vorig jaar had hij die straf al gekregen van de correctionele rechtbank in Hasselt, maar hij was in beroep gegaan. Dat proces in beroep startte in Antwerpen in september en het arrest vandaag bevestigt die straf. Ook de Colombiaanse vrouw die de contactpersoon was tussen Europa en Zuid-Amerika zag haar celstraf van 12 jaar bevestigd. 13 anderen,onder (…) Lees het hele bericht

positieve-anonieme-slogan-bij-schoolingang

Positieve anonieme slogan bij schoolingang

'Wat is dit een leuke school!!', die boodschap vonden ze vanmorgen aan de ingang van kleuterschool De Toverfluit en lagere school De Brug op de klinkers van de speelplaats. Volgens de directies is het door een anonieme leerling geschreven ... de kleuters gingen er alvast bij poseren. (foto Marleen Indesteege)

kapellehof-start-nu-met-17-appartementen

Kapellehof start nu met 17 appartementen

Bouwbedrijf Cordeel uit Hoeselt lanceert zaterdag de eerste fase van het woonproject Kapellehof op de vroegere schoolsite aan de Kapelstraat. In eerste instantie gaat het nu om 17 appartementen. Die gaan van 70 m² voor een 1-slaapkamerappartement tot 115 m² voor een 3-slaapkamerappartement. In een latere fase komen er nog eens 20 appartementen verspreid over de eerste en tweede verdieping en commerciële ruimtes op de gelijkvloerse verdieping.

weyts-voorziet-633-000-voor-fietspaden

Weyts voorziet € 633.000 voor fietspaden

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft voor het eerst een fietsinvesteringsplan opgemaakt met daarin tussen nu en 2019 47 miljoen voor fietsinfrastructuur in Limburg. Het gaat om enkele tientallen projecten, vooral fietspaden en fietsbruggen die het fietsen veiliger en comfortbaler moet maken. Daarbij wordt niet zozeer gemikt op toeristische fietsers, maar wel op scholieren en fietsers van en naar het werk. Volgens de plaatselijke N-VA zit daar - onder meer op haar aandringen - voor 632.900 euro bij (…) Lees het hele bericht

vanochtend-gezien-12

Vanochtend gezien

Een oude truc om bloesems te beschermen tegen vrieskoude is ze vooraf met water te besproeien, dan vormt zich snel een ijslaag die de bloemen tegen groter onheil beschermt. Roger Convents pastte het toe op zijn appelbloesems, het resultaat is in ieder geval verrassend.

de-kijk-van-richie-257

De kijk van Richie

Zou Richie een secretaresse hebben die zijn cartoons maakt?

win-een-mijn-kracht-ontbijt

Win een Mijn-Kracht ontbijt

Zondag zal de hele mijnsite zinderen onder impuls van het Mijn-Kracht-festival. Zo kun je vanaf 9 uur terecht in restaurant-eetkaffee Den Lavaar voor een uitgebreid ontbijt met alles erop en eraan. Reserveren kan aan 25 euro per persoon, per volwassene mag één kind tot 12 jaar gratis mee-eten. We hebben hier twee ontbijten voor twee lezers in onze prijzenpot zitten. Laat ons voor vrijdag 15 uur weten hoe lang de mijn van Zolder dit jaar dicht is. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres. Morgenavond worden de winnaars bekendgemaakt.

kortingbonnen-voor-kippenhokken-al-uitgeput

Kortingbonnen voor kippenhokken al uitgeput

De kippenactie van Limburg.net is weer een gigantisch succes. Ze is pas in het weekend gelanceerd, en het eerste luik zit er al op. 650 Limburgse gezinnen konden namelijk een kortingbon van 30 euro bij de aankoop van een kippenhok krijgen. Maar al die bonnen zijn nu al de deur uit. Rest nog het tweede deel van de actie, waarbij inwoners punten van hun e-portemonnee kunnen inruilen voor een kip. En kippen kunnen uw huishoudelijk afval tot 30 % verminderen én bovendien nog eieren leveren. Hier vind je er alles over.

zondag-op-tijd-op-post-voor-zolderrun

Zondag op tijd op post voor ZolderRun

De lopers mogen dezer dagen niet klagen dat het te warm is om zich voor te bereiden op de ZolderRun van nu zondag. In ieder geval worden ze op tijd verwacht aan de sporthal van Zolder voor deze 9de editie. Niet alleen liggen start en finish voor de sporthal, eveneens zijn daar de kleedkamers en douches voor de deelnemers. Er is ook een gratis sporttassenbewaking. Parkeren kan aan het gemeentehuis (Heldenplein), Supermarkt Broekmans (…) Lees het hele bericht

mijn-kracht-mix-van-muziek-en-straattheater

Mijn-Kracht: mix van muziek en straattheater

Mijn-kracht is ook een aaneenrijging van optredens, zowel muzikale acts als straattheater. Rocco Di Turi & Arturo Bellini alias We Two (foto) kunnen uiteraard niet ontbreken. Zo is ook Along Comes Mary Trio een vaste waarde met een blik op de tijd van toen. Hun gitarist Fabio Canini komt samen met Marco Z ook nog eens op het podium. En Marco Z speelt op zijn beurt nadien mee met God Save The Kinks, een eerbetoon (…) Lees het hele bericht

breuk-tussen-motorsportschool-zolder-en-nederland

Breuk tussen Motorsportschool Zolder en Nederland

De Motorsportschool Zolder beëindigt met onmiddellijke ingang de samenwerking met Peter den Heijer en Motorsportschool Holland. "Na een mooie samenwerking van meer dan 10 jaar zijn we genoodzaakt deze beslissing te nemen," laten Werner Daemen, Hans Van de Ven en co weten. Wat er precies gebeurd is, maken ze niet duidelijk. Voor de Belgische deelnemers maakt het geen verschil uit, maar de Nederlandse rijders kunnen alleen nog inschrijven via www.motorsportschoolZOLDER.nl. Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuwe Nederlandse structuur voor Motorsportschool Zolder.

sp-a-open-vld-wil-oppositie-voeren

sp.a: 'Open VLD wil oppositie voeren'

Volgens sp-a Heusden-Zolder zoekt Open Vld al langer een mogelijkheid om uit de meerderheid te stappen om richting verkiezingen oppositie te kunnen voeren. De partij zegt dat ze zelf had voorgesteld om een oplossing te zoeken voor de huisvuilophaling in de zomermaanden, vooral op vraag van appartementsbewoners. Eerst kon het volgens Limburg.net niet om de vuilniszakken naar het recyclagepark te brengen omdat aanpassingen zouden moeten gebeuren aan de bestaande milieuvergunningen, wat niet op (…) Lees het hele bericht

cd-v-niets-te-maken-met-gerommel

CD&V: 'Niets te maken met gerommel'

Op haar beurt reageert CD&V Heusden-Zolder op de uitstap van Open VLD uit de meerderheid. De christen-democraten zeggen dat ze volledig achter het proefproject staan waarbij de inwoners hun vuilniszak naar het recyclagepark kunnen brengen omdat het voor Limburg.net niet haalbaar is dat overal te doen. Ze beweert ook dat gisteren vanuit de top van de plaatselijke Open VLD schriftelijk felicitaties aan de CD&V werden gestuurd met die oplossing. Voorts beweert CD&V dat Open VLD al maanden (…) Lees het hele bericht

al-105-geflitst-in-heusden-zolder

Al 105 geflitst in Heusden-Zolder

In het kader van de flitsmarathon - die nog loopt tot 6 uur morgenvroeg - hield de verkeersdienst van de politie al snelheidscontroles in 4 straten in Heusden-Zolder. 673 wagens passeerden de camera. 105 bestuurders negeerden de snelheidsbeperking in Het Heike (66), Westlaan (25), Dekenstraat (10) en Koerselsebaan (3). Het rijbewijs van een snelheidsduivel die in Het Heike 90 reed waar slechts 50 mag wordt ingetrokken. De tekstkar die in Brugstraat stond opgesteld maande bestuurders aan hun snelheid te matigen.

lekker-ravotten-in-de-driesstraat

Lekker ravotten in de Driesstraat

Het is vandaag de traditionele Buitenspeeldag, een intiatief waarmee verschillende organisaties en kinderzenders de jongsten willen stimuleren om buiten te spelen en te ravotten. Gezond in de openlucht, ook al is het dan vandaag wat frisser. In de Driesstraat voegden de ouders zelf de daad bij het woord en ze bakenden een veilige speelzone af voor de kinderen. Die konden zich naar hartenlust uitleven, onder meer op een reusachtig springkasteel. De ouders hielden een oogje in het zeil en maakten er ondertussen op hun manier een pretje van ...

marc-swevers-blijft-gemeenteraadsvoorzitter

Marc Swevers blijft gemeenteraadsvoorzitter

Ook nadat Open VLD uit de coalitie is gestapt, blijft Marc Swevers voorzitter van de gemeenteraad. Een schepencollege kan de andere schepenen wel bevoegdheden afnemen, zoals bij de N-VA gebeurde, maar een gemeenteraadsvoorzitter afzetten kan niet. Marc Swevers ziet zijn rol ook niet veranderen: "Ik heb er voordien voor gezorgd dat meerderheid én oppositie aan het woord kwamen, en dat zal zo blijven. En als ik met de burgemeester moet overleggen over een gemeenteraad of commissie, dan zal dat (…) Lees het hele bericht

open-vld-stapt-uit-meerderheid

Open-VLD stapt uit meerderheid

FLASH De Open VLD stapt uit de meerderheid in Heusden-Zolder. Dat heeft het partijbestuur op een spoedbijeenkomst beslist. UPDATE Directe aanleiding is volgens de liberalen de chaos en de communicatie rond het afvaldossier voor de zomermaanden. Ze vindt het onverantwoord nu plots te moeten vernemen dat het schepencollege de eerdere beslissing negeert en dat de inwoners nu zelf hun vuilzakken in de zomer naar het recyclagepark moeten brengen. Volgens Open VLD (…) Lees het hele bericht

volgende-week-wereldfeest-op-lindeman

Volgende week wereldfeest op Lindeman

Op woensdag 26 april heeft aan het wijkcentrum Lindeman het ‘Wereldfeest’ plaats, een feest voor alle kinderen. De afdeling welzijn en lokale economie van de gemeente wil hen warm maken om te bewegen, creatief te zijn, aan te sluiten bij een vereniging of een andere leuke vrijetijdsbesteding. Ze kunnen zich uitleven in leuke workshops, dans- en sportinitiaties en muzikale verhalen. Alle workshops zijn trouwens gratis. De ouders genieten ondertussen in een fairtradecaféetje van eerlijke drankjes en hapjes. Afspraak tussen 14 en 17 uur aan de Galgenbergstraat 55.

geen-extra-huisvuilophaling-in-de-zomer

Geen extra huisvuilophaling in de zomer

Amper een maand na de lancering van de wekelijkse huisvuilophaling in de zomer, moet de gemeente dat idee alweer inslikken. Het bleek binnen Limburg.net niet haalbaar te zijn als ook andere gemeentebesturen hiervan gebruik zouden maken. In de plaats wordt in het recyclagepark van Heusden-Zolder een proefproject opgezet waarbij de inwoners tussen 1 juni en 30 september hun huisvuilzakken mogen binnenbrengen. Limburg.net - dat het park uitbaat - kon hiervoor een uitzondering bekomen voor (…) Lees het hele bericht

funda-oru-in-raad-van-bestuur-vvsg

Funda Oru in raad van bestuur VVSG

De gemeenteraad van donderdag 27 april bevat voorlopig 13 punten. Op de agenda de financiën van de kerkfabrieken. Daarnaast moet de gemeente zelf de verwaarloosde woningen én gebouwen registreren én belasten, nadat het Vlaams gewest die verantwoordelijkheid heeft afgestoten. Daarvoor moet een nieuw reglement worden opgesteld. Schepen Funda Oru gaat zetelen in de raad van bestuur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Ze wordt voorgedragen door SP.A nationaal, maar de gemeenteraad moet dat bekrachtigen.

muziek-en-kinderanimatie-op-benefiet-supersam

Muziek en kinderanimatie op benefiet SuperSam

Nu zaterdag heeft voor de derde keer de Benefiet SuperSam plaats, in De Centrale op het mijnterrein. Sam Vanhees zou op 24 april 18 jaar worden, maar hij overleed in augustus 2014 aan kanker. Voor zijn 15de verjaardag organiseerden zijn ouders samen met familie en vrienden een verrassingsfeest voor hem, na zijn overlijden wordt dat voortgezet met een jaarlijkse benefiet. De opbrengst gaat naar 2 organisaties waar Sam en zijn ouders veel (…) Lees het hele bericht

flitsmarathon-is-aan-de-gang

Flitsmarathon is aan de gang

Sinds 6 uur vanmorgen is de flitsmarathon aan de gang. Overal zetten de lokale en federale politie flitsauto's in en zijn de vaste camera's geactiveerd. Dat zal nog tot morgenochtend 6 uur duren. Ook in Heusden-Zolder kun je letterlijk en figuurlijk tegen de lamp lopen, op de wegen van gemeente en Vlaamse gemeenschap staat de lokale politie, op de E 313 en E 314 is de wegpolitie gemobiliseerd.

vandeurzen-stelt-gebruikersraad-t-weyerke-gerust

Vandeurzen stelt gebruikersraad 't Weyerke gerust

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft de leden van de gebruikersraad van 't Weyerke gerustgesteld dat hun familieleden niet zullen benadeeld worden in de nieuwe financiering. Zoals bekend krijgen mensen met een handicap sinds begin dit jaar zelf een zorgbudget dat ze kunnen besteden, terwijl vroeger de middelen rechtstreeks naar de instellingen ging. Maar voor de familieleden was nu duidelijk geworden dat gasten van 't Weyerke minder krijgen, dan mensen in een gelijkaardige situatie (…) Lees het hele bericht

ongeval-zorgt-voor-hinder

Ongeval zorgt voor hinder

Een ongeval op de Vogelsancklaan vlak voor de snelwegbrug heeft in de vooravond voor heel wat verkeershinder gezorgd. Bij de botsing viel één gewonde, twee auto's werden getakeld. Terwijl de politie zorgde voor de vaststellingen en de verkeersafwikkeling moest de brandweer het wegdek gaan reinigen

vandaag-gezien-18-april-2017

Vandaag gezien

In de tuin van Marcel Gybels houdt het mannetje van de Vlaamse gaai langs alle kanten de boel in de gaten terwijl het vrouwtje zit te broeden.

auto-moto-en-brommer-in-beslag-genomen

Auto, moto en brommer in beslag genomen

Samen met de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) hield de politie controles op achterstallige verkeersbelasting en boorddocumenten. De belastinginspecteurs scanden 994 voertuigen. 28 bestuurders waren in het totaal € 9237 taksen verschuldigd. Eén bestuurder chauffeur kon de € 489 achterstal niet onmiddellijk betalen. Zijn wagen is in beslag genomen en getakeld.

De politie stelde voorts 5 verkeersinbreuken vast wegens niet-verzekerd rijden, niet dragen van de gordel, (…) Lees het hele bericht

ludo-vanluyd-gaat-met-pensioen

Ludo Vanluyd gaat met pensioen

Ludo Vanluyd gaat met pensioen. Hij was degene die vanuit het Rode Kruis als manager het opvangcentrum De Bark in de Kapelstraat van in het begin uitbouwde en ook zoveel mogelijk bruggen met de lokale gemeenschap probeerde te bouwen. Voordien had hij al ervaring opgedaan in andere opvangcentra van het Rode Kruis. In de herfst van 2015 stapte Vanluyd over naar het opvangcentrum in Helchteren, van 90 gasten naar zowat 500 was een grote stap. Terwijl het in Heusden-Zolder meestal erg rustig was, heeft hij het afgelopen anderhalf jaar heel wat brandjes moeten blussen in Helchteren. Op 1 juni gaat hij officieel met pensioen, maar omdat hij nog heel wat vakantie moet opnemen zet hij eind deze week al een punt achter zijn actieve loopbaan.

mijn-kracht-eten-vanuit-foodtrucks

Mijn-Kracht: Eten vanuit foodtrucks

Zoals we gisteren al meldden, kun je zondag tijdens Mijn-Kracht in ZLDR Luchtfabriek allerlei lokale specialiteiten proeven. Maar ook buiten moet je niet op je honger blijven zitten, want het evenement groeit stilaan uit tot een foodtruckfestival. Er komen liefst 9 foodtrucks afgezakt met elk hun eigen specialiteit. Ape-ritief schenkt wijn en prosecco uit, de Bakfrietfiets bakt biofrietjes met truffelworst en huisbereide cervela, Baru (…) Lees het hele bericht

over-blokhutten-en-lege-hotels

Over blokhutten en lege hotels

Paul Coolen beleefde weer een mooie fietsdag, gestart aan een historisch hotel in Matador, vervolgens een lange tocht door de Texaanse immense landschappen, waar hij werd 'tegengehouden' door een politieagent die vroeg hoe het met hem ging. Daaruit ontstond een heel gesprek over tornado's die zeer plots kunnen opduiken, wapens, Texanen... Paul mocht hem interviewen. Hij maakte een tussenstop in Hotel Turkey waar (…) Lees het hele bericht

burgemeester-ongepast-gedrag

Burgemeester: “Ongepast gedrag”

Burgemeester Mario Borremans ontkent dat er in Heusden-Zolder geen voorbereidingen waren getroffen rond het Turkse referendum. "Niets deed vooraf vermoeden dat er zulke reacties op straat zouden komen. Toch waren bij de politie wat extra manschappen voorzien en zondagavond is de politiechef zelf met een hoofdinspecteur op pad getrokken. Uiteindelijk bleek er toch wel wat aan de hand en toen ook nog auto's uit Beringen toekwamen, werd de straat dichtgezet. Op dat ogenblik moet je kiezen voor de (…) Lees het hele bericht

okra-is-aan-22ste-fietsseizoen-begonnen

OKRA is aan 22ste fietsseizoen begonnen

OKRA Heusden-Centrum, trapt zijn fietsseizoen traditiegetrouw af met een fietsenzegening. Na de zegening door pastoor Guido Dewaegeneere kreeg iedereen nog een paaseitje voor onderweg en kon de eerste koude fietstrip worden aangevat. OKRA is daarmee aan zijn 22ste fietsseizoen begonnen. Liefhebbers zijn altijd welkom om mee te fietsen, vertrek elke maandag om 13u30 aan de bib. (foto's Maurice Mues)

robotgrasmaaier-gestolen-in-zolder

Robotgrasmaaier gestolen in Zolder

Afgelopen nacht hebben onbekenden een robotgrasmaaier ontvreemd bij de firma Jeva aan de Dekenstraat 87 in Zolder. De maaier stond buiten op het gazon. De dief heeft de maaier samen met de grondblaas meegenomen, maar omdat de kabel niet loskwam, is die doorgeknipt. Het gaat om een robotmaaier van Bosch. Zulke toestellen zijn beveiligd met een code, zonder die code werkt de maaier niet en kan die ook niet verkocht worden. Zelfs Bosch zelf kan de code niet herinstalleren. De eigenaar roept de dief daarom op om het toestel gewoon te komen terugzetten.

turkse-viering-op-de-politieke-agenda

Turkse viering op de politieke agenda

Dat de gebeurtenissen van zondagavond op de Koolmijnlaan in politiek Heusden-Zolder niet onbesproken zouden blijven, was te verwachten. En dat wordt nu bevestigd: het Vlaams Belang heeft alvast een punt toegevoegd aan de verenigde commissie van maandag 24 april. Daarin vraagt de partij uitleg over de verkeersreglementering en boetes die gelden bij het blokkeren en hinderen van het verkeer in die straat. Gisteren had ook al de N-VA laten weten dat ze van de meerderheid wil horen hoe het allemaal is (…) Lees het hele bericht

5-x-4-generaties-en-92ste-verjaardag-pieta

5 x 4 generaties en 92ste verjaardag Piëta

Groot feest bij de familie Dekkers-van den Heuvel vandaag. De hele familie - 44 leden - was samengekomen om de 92ste verjaardag van Piëta te vieren. Maar er was nog meer reden tot feesten want binnen de familie zitten liefst 5 maal 4 generaties. Ook dat gebeurt niet zo vaak. (foto's Lode Beylemans)

kvv-houdt-boxberg-in-bedwang

KVV houdt Boxberg in bedwang

In de eindronde om de algemene titel in vierde provinciale heeft KVV Heusden-Zolder na zijn zware nederlaag bij Racing Boxberg, de terugwedstrijd eervol afgesloten met een 3-3 gelijkspel.

man-in-levensgevaar-na-klap-op-e313

Man in levensgevaar na klap op E313

Een man uit Heusden-Zolder ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij vanmorgen vroeg bij een ongeval betrokken raakte op de E313 aan de afrit Zolder-industrie. De man van 28 reed een Duitse auto aan met daarin 5 personen. Bij de felle klap werden beide auto's totaal vernield. Drie inzittenden van de Duitse auto werden naar het Jessa Ziekenhuis gebracht, één van hen zou in levensgevaar zijn. De man uit Heusden-Zolder werd met zware verwondingen naar het (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-pakt-de-beker

Wieze Boys A pakt de beker

VK Wieze Boys A heeft deze namiddag op het terrein van RP Products in Ubbersel de Beker van Limburg in de bedrijfssportbond gewonnen. In de finale versloegen de Boektenaren Kotem met 3-2. Het was een pittige en bij momenten erg potige partij. Dat leverde de Maaslander een kwartier voor tijd een rode kaart op. Kort voordien hadden ze nog de aansluitingstreffer kunnen maken, maar de Wieze Boys hielden het spel onder controle en konden rustig standhouden tot aan het eindsignaal. De ontlading was (…) Lees het hele bericht

inzet-en-sfeer-op-baseballtornooi-van-de-jeugd

Inzet en sfeer op baseballtornooi van de jeugd

Een traditie die niet wankelt, dat is de beste omschrijving voor het gemeentelijk baseballtornooi dat de jeugdraad telkens op paasmaandag organiseert. Dit jaar waren de speelterreinen in Berkenbos de plaats van afspraak. Liefst 20 ploegen - evenveel meisjes als jongens - hadden zich ingeschreven en waren duidelijk niet afgezakt om zich te laten inblikken door de tegenstander. Meppen met alle kracht en het laatste greintje kracht uit het lijf persen in de spurt naar de volgende honk. De supporters (…) Lees het hele bericht

n-va-viering-op-koolmijnlaan-was-fout-feestje

N-VA: 'Viering op Koolmijnlaan was fout feestje'

In een persbericht haalt de N-VA Heusden-Zolder bijzonder scherp uit naar het feestje waarmee gisteravond in de Koolmijnlaan de overwinning van het ja-kamp in het Turkse referendum werd gevierd. "Wie een buurtfeest of muziekoptreden in de buitenlucht organiseert, moet dat 9 weken vooraf aanvragen en voor tijdelijke verkeersmaatregelen is een aanvraag 3 maanden vooraf nodig. Behalve als je net geholpen hebt de weg naar een dictatorschap in Turkije te helpen stemmen, voor iemand die de doodstraf (…) Lees het hele bericht

mijn-kracht-rondsnuffelen-en-proeven

Mijn-Kracht: rondsnuffelen en proeven

Het is nu aftellen naar Mijn-Kracht, de familiehappening die volgende zondag de mijnsite weer doet bruisen. Dit jaar krijgt het mijnverleden nog meer aandacht want het is 100 jaar geleden dat in Winterslag de eerste steenkool werd bovengehaald en we zitten een kwarteeuw na de sluiting van Zolder als laatste mijn. De happening valt ook samen met de Erfgoeddag en de opening van het toeristisch seizoen in Heusden-Zolder. De (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-april-2017

Vandaag gezien

De mooie kleuren van de appelbloesem, vandaag helaas bedekt met regendruppels ... (foto Jan Leijskens)

win-twee-geschenkboxen-van-telenet

Win twee geschenkboxen van Telenet

Deze week kun je liefst twee geschenkboxen van Telenet winnen: een play-box voor 75 dagen play en een play-sports-box voor 3 dagen naar keuze alle sportzenders van Telenet. Daarvoor moet je even goed opletten en tellen hoeveel Auva-winkels er zijn. Antwoorden voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp.

in-de-kijker-auva

In de kijker: Auva

Sinds kort prijkt een nieuwe naam aan de Graaf de Theuxlaan: Auva. Zo heten tegenwoordig de vroegere Eurosys winkels. In 1993 startte Raf Coomans thuis in zijn kelder met een computerwinkeltje. ’t Klinkt misschien nostalgisch, maar zo ging dat in die tijd. In 1998 verhuisde hij naar Suska Berg. Daar werkte hij samen met groep Eurosys onder de naam Eurosys Heusden. In 2003 werd daar een gloednieuw, ruimer pand gebouwd.

Vorig jaar (…) Lees het hele bericht

joni-mitchell-nummers-prachtig-herkauwd

Joni Mitchell nummers prachtig herkauwd

Cultuurcentrum Muze was dit weekend het decor van enkele stevige muziekoptredens. In The Joni Mitchell Project brachten onder meer Tutu Puoane en Tineke Postma & Band schitterende bewerkingen van nummers van Joni Michell. Voordien had het publiek ook al een stevige verrassing gekregen van support-act Symphony For Two Little Boys. (foto's Lenscollectief)

erdogan-aanhangers-op-straat-in-koolmijnlaan

Erdogan-aanhangers op straat in Koolmijnlaan

Meteen nadat de uitslag van het referendum in Turkije werd bevestigd, zijn ook in Heusden de Erdogan-aanhangers op straat gekomen. Ze reden rond met toeterende auto's en vatten post met Turkse vlaggen en de afbeelding van Erdogan midden op de Koolmijnlaan. Die werd geblokkeerd met auto's en door feestvierders. De politie zorgde voor een omleiding. Ondertussen werd de Turkse politiek geïmporteerd naar de Heusdense straten. (meer foto's)

dodelijk-arbeidsongeval-op-circuit-zolder

Dodelijk arbeidsongeval op Circuit Zolder

Op Circuit Zolder is in de vooravond een dodelijk arbeidsongeval gebeurd. Een arbeider van een externe firma die aan de brug bovenop de Sacramentshelling publiciteit aan het aanbrengen was, raakte gekneld tussen de bak van zijn hoogtewerker en de brug. Daar werd hij nadien aangetroffen. Brandweer en medische hulpdiensten kwamen nog ter plaatse maar konden alleen maar zijn dood vaststellen. Het parket stuurde een deskundige, vermoedelijk zal ook het arbeidsauditoraat een onderzoek instellen. (foto Michiel Reynders)

paaseieren-rapen-in-de-blauwe-wijk

Paaseieren rapen in de Blauwe Wijk

In het bos van Anna bij de Blauwe Wijk had de paashaas zijn eieren verstopt. 24 kinderen uit de wijk gingen op jacht. Nadien werd alles netjes verdeeld zodat iedereen met evenveel huiswaarts kon. Voorzitter Patrick Volders en co hadden daarnaast nog voor een natje voor de ouders gezorgd. (meer foto's van Tony Sempels)

huis-ulburghs-bewaart-de-geest-van-zijn-bewoners

Huis Ulburghs bewaart de geest van zijn bewoners

Het huis van Jef en Jeanne Ulburghs in de Sint-Annastraat in Zolder wordt het decor voor activiteiten die het engagement van de legendarische priester en zijn  zus doortrekken. Doel is bij te dragen tot verbondenheid en duurzaamheid over generaties en verschillen heen. Zo komt er op dinsdag 18 april een stiltedag onder leiding van Willy Gielen. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 9u30 en 16 uur, voor een dag uit de drukte weg: wandelen, lezen, rusten, mediteren, ... Iedereen mag een (…) Lees het hele bericht

texas-de-staat-van-de-wapens

Texas: de staat van de wapens

Paul Coolen heeft ondertussen Dallas ver achter zich gelaten en fietst diep door Texas met ook die typische mentaliteit: eigenzinnig, trots en ook vriendelijk.Het landschap wordt stilaan droger, met ook die enorme ranches waar hij de vier gasten op de foto onder ontmoette. Hele dagen door krijgt hij te maken met een sterke zijwind. Gelukkig is het rustig op de weg, alleen moet hij opletten dat passerende vrachtwagens hem niet van de weg blazen. En dat elke Texaan een wapen heeft, merkt Paul (…) Lees het hele bericht

paasviering-in-kerk-van-viversel

Paasviering in kerk van Viversel

In de Sint-Quintinuskerk in Viversel hield de federatie Zolder haar paaswake. Die werd opgeluisterd door de koren van Bolderberg en Viversel. De pastoor zegende het vuur en wijdde het water, enkele belangrijke symbolen in het paasgebeuren. Daarop werden de paaskaarsen van de 4 parochies ontstoken en nadien door de afgevaargden meegenomen naar hun kerk. (foto's Lode Beylemans)

vrolijk-pasen-3

Vrolijk Pasen

De Internetgazet wenst alle lezers fijne paasdagen. Wist je trouwens dat dit jaar Pasen samenvalt voor de katholieken , de orthodoxen en de kopten? Dat gebeurt niet zo vaak, de volgende keer is in 2025.

alleen-kajoba-en-zolder-d-winnen

Alleen Kajoba en Zolder D winnen

In de tweede provinciale kreeg Zolder B een 120-34 pandoering van Zonhoven A. Ook Heusden A verloor, met 44-65 van Hasselt C. En ook in derde A moest Heusden B het hoofd buigen voor Stevoort D: 62-75 In derde B won Kajoba Bolderberg met 69-64 van Hades Hasselt B. In vierde A versloeg Zolder D Pelt C heel nipt met 68-67. In vierde B verloor Zolder Z met 70-40 van Cosmo Genk C.

stevige-winst-voor-zolder-a

Stevige winst voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A, Lummen een zware 90-50 nederlaag toegediend. Nochtans had Lummen een gelijkopgaand eerste kwart afgesloten met 6 punten voorsprong. Maar in het tweede kwart nam Zolder onder impuls van Vervoort 5 punten voorsprong. In de tweede helft was Lummen - tot de degradatie veroordeeld - niet meer bij machte om nog veel te scoren terwijl Vandevoort de rebounds én punten aan elkaar reeg.

paastornooi-was-voltreffer

Paastornooi was voltreffer

Bij SK Heusden 06 mogen ze terugblikken op een geslaagd paastornooi. De vele deelnemende ploegen hadden een pak supporters meegebracht. Niet alleen stonden de parkeerplaatsen in de buurt vol, de kantines kregen pakken dorstigen over de vloer. Ook al omdat het weer niet al te best was. Maar daar lieten de enthousiaste jeugdspelers zich niet door afschrikken, ze gingen ervoor en juichten bij elk doelpunt alsof ze een ronde verder bekeren in de Champions League. Wie weet over een jaar of 10, 15, ... (…) Lees het hele bericht

winst-voor-wieze-boys-b

Winst voor Wieze Boys B

Vandaag is er in het bedrijfsvoetbal alleen in de tweede afdeling gespeeld. VK Wieze Boys B won van Aviaclub met 4-3.

drummen-voor-paastornooi

Drummen voor paastornooi

Heel wat jonge voetballertjes waren vanmorgen al vroeg uit de veren om vanuit verschillende uithoeken van Limburg een verplaatsing te maken naar de Noordberm waar ze deelnemen aan het paastornooi van SK Heusden 06. Samen met de ouders of begeleiders was het zelfs aanschuiven om het stadion binnen te komen, en het Koning Boudewijnplein staat al heel de dag vol geparkeerd. Jeugdvoetbal leeft, gelukkig maar. (foto's Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-256

De kijk van Richie

Een mooi paasweekend voor iedereen!

het-weer-wisselvallig-pasen

Het weer: wisselvallig Pasen!

Een storing schuift over onze streken en brengt regen met zich mee. Nadien volgt onstabiele lucht met kans op buien. Een volgende storing wordt in een noordwestelijke luchtstroming op Paasmaandag naar ons gestuurd. Vanaf halfweg de week stabiliseert de atmosfeer en wordt het droger en zonniger.
Vandaag trekt een storing over de regio met enige tijd regen. Tegen de middag wordt het droger en na de middag volgen er ook opklaringen. Een lokale bui is echter niet uitgesloten. Het is fris met 12 graden (…) Lees het hele bericht

berkenbos-teistert-diepenbeekse-netten

Berkenbos teistert Diepenbeekse netten

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal versloeg La Baracca Lindeman Futsal 67 Paal met 4-6. Il Tartufo Heusden won in derde D van Sporting Genk met 4-2. Voor de klapper van de speeldag zorgde Berkenbos United in vierde A, het ging bij Malazgirt Diepenbeek winnen met 4-23.

mfc-wint-laatste-thuismatch

MFC wint laatste thuismatch

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder bij zijn laatste thuismatch van het seizoen de supporters nog eens verwend: het werd 7-1 tegen United 76 Schoten. De beloften verloren met 4-2.

sfc-team-is-terug-op-belgische-bodem

SFC-team is terug op Belgische bodem

Moe, maar voldaan en vooral verrijkt is het team van het Sint-Franciscuscollege vanavond op Zaventem geland na zijn fietstocht door Bangladesh. En de Banglabari-projecten hebben er ongetwijfeld enthousiaste ambassadeurs bij ...

honden-en-vrouwen-in-de-wei

Honden en vrouwen in de wei ...

Toespijs speelde vanavond 'De Hondenwei' in cc Muze. Wedden dat het iets met honden te maken had? Hoewel je hun bazinnen ook niet moet onderschatten. (foto Lenscollectief)

brouwerij-enigma-5-bieren-in-een-jaar

Brouwerij Enigma: 5 bieren in één jaar

De Heusdense brouwerij Enigma viert haar eerste verjaardag en dat doet brouwer Mark Veugelers met een voorstelling in 't Middelpunt - vanavond en ook morgen - en op zaterdag 29 april tussen 12 en 18 uur houdt hij een degustatie in drankenhal Broekmans. Mark is gestart als hobbybrouwer, als biochemicus wist hij natuurlijk sowieso één en ander van mengsels.

Zo begon hij 5 jaar geleden te experimenteren met een eigen kleine (…) Lees het hele bericht

morgen-paastornooi-bij-sk-heusden-06

Morgen paastornooi bij SK Heusden 06

Morgen zaterdag 15 april organiseert SK Heusden 06 zijn paastornooi. Daarmee wordt een oude traditie aan de Noordberm gerespecteerd. Liefst 88 jeugdploegen komen vanuit heel Limburg afgezakt om hun wedstrijdje te spelen. En het gaat om de allerkleinsten (min 6-jarigen) tot en met de 13-jarigen. En hoewel er geen trofeeën of prijzen op het spel staan, zet iedereen zijn beste beentje voor. De eerste aftrap wordt om 9u30 gegeven, de laatste matchen starten om 17 uur. Frieten, kebab en een altijd-prijs-tombola maken het tornooisfeertje compleet.

politie-houdt-woensdag-flitsmarathon

Politie houdt woensdag flitsmarathon

Let volgende week woensdag op als je met de auto de weg opgaat. In heel het land houden lokale en federale politie dan weer een flitsmarathon. Dat wil zeggen dat ze van 6 uur woensdagochtend tot 6 uur donderdagochtend, dus 24 uur lang, zoveel mogelijk flitscamera's op zoveel mogelijk plaatsen inzetten. In Heusden-Zolder wordt sowieso de flitswagen al vaak geposteerd, dus dat zal ook woensdag het geval zijn.

20-ploegen-in-baseballtornooi-jeugdraad

20 ploegen in baseballtornooi jeugdraad

Op paasmaandag organiseert de jeugdraad van Heusden-Zolder het jaarlijkse baseballtornooi voor jeugdverenigingen. Dat is al aan zijn 28ste editie toe. Deze keer treffen de ploegen elkaar op de terreinen van Chiro Berkenbos. De wedstrijden beginnen om 9 uur en rond 15 en 16 uur zijn de finales gepland. Er zijn zowel 10 jongens- als 10 meisjesploegen ingeschreven.

wieze-boys-speelt-maandag-bekerfinale-in-ubbersel

Wieze Boys speelt maandag bekerfinale in Ubbersel

Paasmaandag wordt een hoogdag voor de Koninklijke Limburgse Bedrijfssportbond, want op de terreinen van RP Products in Ubbersel wordt dan de Limburgse bekerfinale betwist. En laat uitgerekend die andere plaatselijke topper, VK Wieze Boys A, de finale spelen tegen het Maaslandse Kotem VV. Er zullen ongetwijfeld heel wat voetballiefhebbers afzakken naar Ubbersel. De aftrap wordt gegeven om 15 uur.

voordelig-inschrijven-voor-de-zolderrun

Voordelig inschrijven voor de ZolderRun

Op zondag 23 april wordt in het centrum van Zolder de ZolderRun gelopen, al de 9de editie. Er is een kidsrun, een jogging over 2,5 km en de run over 5 en 10 km. Tot en 17 april kun je (behalve voor de kidsrun) vooraf inschrijven aan een voordelig tarief. Je betaalt dan voor de jogging € 3 in plaats van € 5 en voor de 5 en 10 km € 5 in plaats van € 7. Inschrijven kan hier. Alle wedstrijden worden in de voormiddag betwist.

vrachtwagens-botsen-op-e-314-in-viversel

Vrachtwagens botsen op E 314 in Viversel

Op de E314 aan de kanaalbrug in Viversel zijn rond 10 uur twee vrachtwagens gebotst in de staart van een korte file, richting Leuven. Eén bestuurder raakte lichtgewond. Er was wel heel wat materiële schade en daardoor was een tijdlang heel de snelweg geblokkeerd. Er stond een file tot in Houthalen. Nadien kwam het verkeer stapvoets op gang terwijl de takeldiensten aan de slag gingen. Kort over 11 uur was de weg vrij, maar de file loste zich slechts heel langzaam op. Bekijk hier het filmpje.

kledingbon-van-50-en-de-winnaar-is

Kledingbon van € 50: En de winnaar is ...

Te oordelen aan het aantal deelnemers willen blijkbaar nogal wat mensen hun kleerkast 'verversen' deze lente. Zowat iedereen wist dat Boetiek Domani al 22 jaar langs de Guido Gezellelaan zit, maar het is Jef Minten die met de kledingcheque van 50 euro aan de haal is gegaan.

koffer-vol-medailles-voor-moed-en-volharding

Koffer vol medailles voor Moed en Volharding

Het team van Moed en Volharding is met een rijke oogst aan medailles en trofeeën teruggekeerd van de internationale turnwedstrijd in Colchester. In de laatste wedstrijden is het de gymnasten prima vergaan. Josephine Kaers werd 2de allround en won zilver op balk en vloer. Emma Bosmans eindigde 8ste allround en behaalde brons op de sprong. Straffe prestatie van Kaat Geusens, zij werd 1ste allround, won goud op sprong én balk, zilver op de brug en brons op de grond. Marie Bosmans (…) Lees het hele bericht

talen-troef-slot-vlaamse-gebarentaal

Talen Troef (slot): Vlaamse Gebarentaal

Wist je dat … in Heusden-Zolder dove en slechthorende mensen wonen die communiceren in een taal die velen niet kennen? De Vlaamse Gebarentaal of VGT, de taal van de Vlaamse Dovengemeenschap. Op 26 april 2006 werd de Vlaamse Gebarentaal als taal erkend door het Vlaams Parlement. Misschien probeerde je zelf ook al eens met een doof persoon te communiceren? Of misschien ken je helemaal geen dove mensen maar zou je wel graag een nieuwe, visuele taal leren en zo ook bijleren over een andere cultuur? 
 - Qrios Hasselt: opleiding Vlaamse Gebarentaal
- Fevlado vzw: vrije gebarencursus Hasselt
- gebarenwoordenboek:

heerlijke-bloesemtocht-zit-erop

Heerlijke Bloesemtocht zit erop

De Bloesemtocht van het SFC zit erop. De laatste dag is de trip traditiegetrouw wat korter, kwestie van de geteisterde voeten wat te sparen en ook heeft niet iedereen de voorbije dagen een denderende nachtrust genoten. Maar genieten van bloesems en het Haspengouwse landschap deden ze des te meer. Vandaag op een traject tussen Wellen en het prachtige Borgloon, ook weer langs fruitboomgaarden en onder meer het doorkijk kerkje. De weergoden waren dit jaar alleszins ook in een wandelstemming, want het grootste deel van de Bloesemtocht is in de zon verlopen. (foto's begeleiders)

allerlei-racewagens-te-gast-op-circuit

Allerlei racewagens te gast op circuit

Hoewel Tom Boonen natuurlijk blikvanger was, reden er vandaag nog allerlei andere bolides op het circuit rond. Niet alleen was er een internationale trainingsdag, er stond ook een nieuwe Petrolhead Thursday op de kalender waardoor nogal wat eigenaars van exclusieve wagens waren afgezakt. Maar ook de klassieke 'racesbakskes' waren uiteraard present. (foto's Marcel Gybels)

tom-boonen-is-zijn-nieuwe-leven-begonnen

Tom Boonen is zijn nieuwe leven begonnen

Voor Tom Boonen is zijn leven na de wielersport duidelijk al meteen na Parijs-Roubaix begonnen. Vandaag scheurde hij rondjes op Circuit Zolder in zijn Donkervoort sportwagen. Donkervoort is een exclusief Nederlands sportwagenmerk, Boonen liet er een tijd geleden één op maat maken. En nu is er natuurlijk niet meer de druk om risico's te vermijden met het oog op de koersen. Ongetwijfeld gaan we hem nu nog vaker op het circuit zien. Boonen gaat ook werken als een soort van ambassadeur voor het Nederlandse sportwagenmerk. (foto's Marcel Gybels)

bangladeshfietsers-morgenavond-weer-thuis

Bangladeshfietsers morgenavond weer thuis

Voor de Bangladeshfietsers zit het fietswerk erop, hoewel dat ondertussen routine geworden was. Ze legden hun laatste bezoeken af. Daarbij kwamen ze onder de indruk van een ziekenhuis in Joyrampura waar een 20-tal moeders met boorling verblijft, maar ook een lijdend kind dat besneden is door een kwakzalver, enz. De patiënten zijn er wel in goede handen. Elders kregen de jongeren een ongemakkelijk gevoel bij de donkere boerkameisjes, de handen en voeten in zwarte handschoenen en schoenen, (…) Lees het hele bericht

dames-en-honden-besnuffelen-elkaar-op-de-wei

Dames en honden besnuffelen elkaar op de wei

Morgenavond speelt Toespijs 'De hondenwei' in de Muzeschouwburg. Het is een tragikomische voorstelling van en met Alice Reijs en Ariane van Vliet in een regie van Tom Van Dyck. ’Toespijs’ is trouwens het productiehuis van Van Dyck en Reijs dat ook televisiereeksen maakt. In dit toneelstuk verschijnt een nieuwe dame met hond op de hondenwei. Meteen beginnen dames-hondeneigenaars en viervoeters elkaar te (…) Lees het hele bericht

fietser-aangereden-door-tractor

Fietser aangereden door tractor

Vanmorgen rond kwart voor elf is aan de Koerselsebaan een fietser geraakt door een tractor. De fietser kwam ten val en liep verwondingen op. 

handige-trapjes-langs-het-routeke

Handige trapjes langs het routeke

Het landschapsteam van het Regionaal Landschap Lage Kempen heeft de afgelopen periode hard gewerkt langs het fietspad over het oude kolenspoor. Zo werd de woekerende plantengroei verwijderd zodat fietsers en voetgangers een mooi zicht hebben over de Mangelbeekvallei. Ook de bruggetjes zijn nu weer goed zichtbaar. En langs de bruggen zijn houten trapjes gemaakt zodat voetgangers makkelijk van beneden het routeke op kunnen en vice versa. En die zijn al ontdekt ...

er-komt-beweging-aan-de-schoolsite

Er komt beweging aan de schoolsite

Het woon- en winkelproject aan de Kapelstraat op de vroegere site van de school, komt blijkbaar op gang. Volgende week wordt gestart met de verkoop van de appartementen.

kvv-krijgt-opdoffer

KVV krijgt opdoffer

De aspiraties van KVV Heusden-Zolder op de algemene titel in vierde provinciale zijn zacht uitgedrukt getemperd, nadat het een 5-0 pandoering moest slikken bij Racing Boxberg. Maandagnamiddag om 15 uur is er de terugwedstrijd. Na het behalen van de reekstitel en de promotie is deze eindronde uiteraard wel van ondergeschikt belang.

alles-wat-je-moet-weten-om-een-zaak-te-starten

Alles wat je moet weten om een zaak te starten

De Middenstandsraad Heusden-Zolder organiseert samen met Stebo en Unizo Limburg een informatieavond rond 'Starten als ondernemer'. Iedereen die eraan denkt om van start te gaan als ondernemer krijgt er een antwoord op zijn of haar vragen, ook over de steunmaatregelen en de begeleiding. Daarvoor zijn ervaren startersadviseurs uitgenodigd en zij weten alles van opstartvoorwaarden en -faciliteiten, hoofd- of bijberoep, sociaal statuut, welke vennootschap kiezen, BTW en belastingen, steun en begeleiding. De avond heeft plaats op maandag 15 mei om 19 uur in cultuurcentrum Muze. Deelnemen is gratis, wel vooraf inschrijven via www.middenstandsraad-hz.be/starters. Meer info: hans.vanwonterghem[!]stebo.be of 0471 38 99 46.

nog-4-dagen-lokale-kunst-bekijken

Nog 4 dagen lokale kunst bekijken

Nog tot en met zondag kun je in Muze terecht voor de tentoonstelling van de lokale kunstkringen HAZET en Filokalia. 26 kunstenaars tonen schilderijen, foto's, beelden, installaties, juwelen en keramiek. Open van 14 tot 20 uur. (foto Frans Morawski)

land-van-vogelsanck-herstellen-door-fusie

'Land van Vogelsanck herstellen door fusie'

De oppositie in Houthalen-Helchteren heeft een extra gemeenteraad samengeroepen om een fusie met Heusden-Zolder en Zonhoven te bespreken. De oppositiepartijen reageren daarmee op het initiatief van de gemeente om verregaande samenwerkingsverbanden met Genk aan te gaan. Ze vrezen dat de de gemeente wordt opgeslokt door een grotere stad.

Als argumenten verwijzen ze naar de periode 1308-1795 toen de drie gemeenten al samen het Land van Vogelsanck vormden. Bovendien zien ze (…) Lees het hele bericht

fietsen-door-hartje-dallas

Fietsen door hartje Dallas

Na 1000 km fietsen is Paul Coolen in Dallas geraakt. Met een soort metro naar het centrum kon hij de drukke invalswegen vermijden. Dat centrum is rustig, ongevaarlijk en met vriendelijke behulpzame mensen. Een prima transportsysteem houdt veel auto's van de weg maar fietsers zie je er niet. Vier uur lang bekeek Paul de wolkenkrabbers en autowegen vanop de fiets en hij reed ook de Katy Trail, een oude spoorweg die tot een fiets- en wandelpark is omgevormd. Ondertussen is hij in randstand (…) Lees het hele bericht

paasmarkt-was-topeditie

Paasmarkt was topeditie

Paasvakantie en goed weer, dus is de multiculturele markt een topeditie geworden met een pak bezoekers. Het aanbod is ondertussen weer uitgebreid met geurende aloe vera plantjes en een Nederlandse marktkramer met grote hoeveelheden ambachtelijke worst. Het exotische aspect is versterkt door een marktkramer met onbekende nootjes. Maar bovenal heeft de Paashaas heel wat kinderen - ook minder jonge! - blij gemaakt met zijn chocolade eitjes. En de Speurneuzenactie via Facebook leverde drie (…) Lees het hele bericht

talen-troef-11-vzw-art-e

Talen Troef (11): vzw ART.E

De vzw ART.E organiseert in samenwerking met de bib Cool4kids. Deze boekenclub komt elke derde zaterdag van de maand van 10 tot 10u30 samen. Ze is er voor kinderen van het 3de tot en met het 6de leerjaar. Kinderen kunnen er op een ongedwongen manier met elkaar babbelen over boeken en wat ze graag (of net niet graag) lezen. Via creatieve opdrachtjes presenteren ze elkaar hun gelezen boek, ze maken boekenleggers, doen taalspelletjes, maken een gedichtenbundel en gaan op uitstap. Interesse in de activiteiten voor kinderen en volwassenen? Volg hen op Facebook.

bloesemtocht-maakt-naam-helemaal-waar

Bloesemtocht maakt naam helemaal waar

De trekkers van het SFC hebben vandaag weer het hele arsenaal aan tochttechnieken mogen bovenhalen om hun weg doorheen Haspengouw te banen. Ze vertrokken vanochtend aan zaal De Brug in Nieuwerkerken om vervolgens een dag lang door de prachtige en gevarieerde fruitstreek te stappen. En ja, de Bloesemtocht maakt haar naam helemaal waar. Na een tussenhalte in het Truiense Zepperen, trokken ze na de middag verder om dan vanavond in Wellen te arriveren. Gelukkig was het gedruppel voor de avond voorbehouden en konden ze overdag vaak van een milde zon genieten. De troepen stellen het nog wel! (foto's Jana)

gebruikers-t-weyerke-ontevreden-over-subsidies

Gebruikers 't Weyerke ontevreden over subsidies

De Gebruikersraden van VZW Stijn, Dienstencentrum ’t Weyerke- waarin vooral familieleden zetelen - zijn gestart met een petitie gericht aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Daarin laten ze hun ongenoegen kennen over de effecten en de onduidelijkheden rond de persoonsgebonden financiering. Zoals bekend - en eenvoudig gesteld - worden de subsidies sinds begin dit jaar niet meer aan de zorginstellingen gegeven maar rechtstreeks aan de gebruikers die daarmee een eigen budget (…) Lees het hele bericht

pech-op-de-balk-sterk-op-de-brug

Pech op de balk, sterk op de brug

Deze voormiddag zijn in Colchester vijf gymnasten van Moed en Volharding in actie gekomen. Helaas gingen ze allemaal van de balk wat hun puntenaantal wel naar beneden heeft getrokken. Kato Vrancken en Rani Truyen haalde beiden wel zilver op de brug. En ook allround waren hun resultaten nog behoorlijk. In groep 1 eindigde Amelie Deferme 6de, Isil Guldal 9de en Kirsten Steegmans 18de en in groep 2 was Kato Vrancken 4de en Rani Truyen 5de. (foto Sofie Neuteleers)

team-sfc-blijft-overeind-in-bangladesh

Team SFC blijft overeind in Bangladesh

De avonturen blijven zich opstapelen voor de Bangladesh-fietsers. Zo hebben ze 8 families bezocht die dankzij Banglabari een nieuw huis konden bouwen. Overal was de gastvrijheid en de fierheid even groot. Ondertussen worden de leerlingen en leerkrachten ook gevolgd door twee plaatselijke cameraploegen die erg geïnteresseerd zijn in hun expeditie. En wie nog niet overtuigd is van hun inzet ... 's morgens om 6u30 springen ze al de fiets op. Eerst een boottocht en dan een fietstocht van 75 km (…) Lees het hele bericht

eerste-amerikaans-podium-voor-vanthoor

Eerste Amerikaans podium voor Vanthoor

Het begint Laurens Vanthoor erg goed te gaan in de Verenigde Staten en ook zijn Porsche staat stilaan op punt. Hij heeft er zijn eerste podiumplaats beet, Vanthoor werd met zijn ploegmaat Kevin Estre derde in de uithoudingsrace in de straten van het Californische Long Beach. Hij had de vierde qualificatietijd gereden, rukte in de race al snel op naar de eerste plaats. Maar na de pitstops viel het team terug naar een vijfde stek. Gelukkig kon Estre in de slotfase nog enkele plaatsen winnen en zo stonden ze alsnog op het podium., voor het eerst.

m-v-start-uitstekend-in-colchester

M&V start uitstekend in Colchester

Het is een traditie dat de turners van Moed en Volharding naar het Engelse Colchester trekken. Daar zijn ze neergestreken voor de internationale wedstrijden. Op de eerste dag kwamen de 7-, 8- en 9-jarigen aan de beurt en die boekten meteen mooie resultaten. Mirle Steegmans turnde haar eerste wedstrijd ooit. Zij behaalde een 7de plaats allround in haar categorie. Jinthe Steegmans won brons op de brug in haar leeftijdscategorie. In de allround werden Jinthe Steegmans 11de, Lira Munoz 14de en (…) Lees het hele bericht

vol-goede-moed-gestart-in-haspengouw

Vol goede moed gestart in Haspengouw

Voor de collegeleerlingen die dinsdagochtend aan hun driedaagse Bloesemtocht begonnen, was het misschien niet helemaal een verrassing dat die door Haspengouw leidt. Ze werden gedropt in Sint-Lambrechts-Herk, en trokken dan via heel wat hoofdzakelijk stille wegen richting Wijer, waar hen een tractatie wachtte. Vervolgens moesten ze hun weg zoeken naar Nieuwerkerken, waar het eindpunt van de dag lag. Het was de eerste dag, en het weer was goed, dus zit de moed er nog volop in bij de deelnemers. (foto's Jan De Decker)

senioren-bezoeken-durbuy

Senioren bezoeken Durbuy

De senioren van Heusden-Zolder maken op dinsdag 25 april een daguitstap naar Durbuy. Ze vertrekken om 8 uur aan De Zandloper. Op het programma een geleid bezoek aan het kasteel van Hare-Krishna, een uitgebreid middagmaal in Durbuy-Centrum, een bezoek aan Parc des Topiaires met zijn gebeeldhouwde planten. E dan nog enkele uren vrije tijd in Durbuy, om 17 uur wordt de terugreis aangevat. Deelnemen kost € 42, er zijn nog wat plaatsen vrij. Inschrijven ten laatste woensdag 19 april in De Zandloper 011 45 23 34 (tussen 8u30 en 11u30)

talen-troef-10-integratie-en-inburgering

Talen Troef (10): Integratie en Inburgering

Wil je Nederlands leren of Nederlands oefenen? Je kunt hiervoor naar het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) gaan. Het AgII helpt je de meest aangepaste cursus Nederlands te vinden. Wil je extra Nederlands oefenen in je vrije tijd? VriendEntaal is een conversatiegroep. Je leert mensen kennen en Nederlands oefenen. Er wordt gepraat over verschillende thema’s zoals feesten, gezin, kinderen, hobby’s of eten. Ze komen één keer per week samen. Wil je meer info over wat je (…) Lees het hele bericht

op-lichtjestocht-met-de-kvlv

Op lichtjestocht met de KVLV

Volgens jarenlang traditie organiseerden de KVLV-vrouwen vanavond hun stille avondwandeling met kaarsjes. Ze hielden halt bij enkele kapelletjes waar bezinningsteksten werden voorgelezen. Ook de heren van de KWB stapten mee. (meer foto's van Julien Maebe)

win-chocolade-paashazen-op-de-markt

Win chocolade paashazen op de markt

De multiculturele markt wordt morgen een lentespecial. Niet alleen begint zoals eerder gemeld de pendelbus te rijden, ook de paashaas brengt een bezoekje en hij heeft naar verluidt chocolade eitjes bij. Maar er is meer. Zo wordt een speurneuzenactie opgezet waarbij je een fairtrade chocolade paashaas kunt winnen. Daarvoor moet je om 13u30, 14u30 én 15u30 naar de Facebookpagina van de multiculturele markt gaan, en daar vind je de nodige tips. Succes alvast en haast je, want zo'n haas houdt er een stevige tred op na.

de-kunstverkenners-komen-er-weer-aan

De Kunstverkenners komen er weer aan

Nu donderdag gaat Kunstverkenner weer van start, een project dat jongeren laat kennismaken met theater in al zijn facetten. Daarvoor werken het Sint-Franciscuscollege, de Academie voor Muziek, Woord en Dans Beringen en cc Muze samen. Bijna 70 jongeren brengen dit voorjaar vier voorstellingen, geïnspireerd op klassiekers én hun eigen leefwereld.

Nu donderdag om 20 uur speelt Kunstverkenner Senior ‘Something is rotten in the State of Fantasy’. De toeschouwer komt (…) Lees het hele bericht

paaslunch-in-residentie-amideus

Paaslunch in residentie Amideus

De bewoners van de assistentiewoningen Amideus mochten vandaag de benen onder tafel schuiven voor een paaslunch. Verschillende onder hen hadden zelf de handen uit de mouwen gestoken en waren al om 9 uur samengekomen om de maaltijd te bereiden. Er werden groenten gewassen en gesneden voor een kippensoep, eieren gekookt en wafels gebakken. Al die geuren lokten de andere bewoners rond de middag uit hun woning en ze genoten samen van de paaslunch. En er werd natuurlijk druk bijgepraat.

gewonde-bij-botsing-18

Gewonde bij botsing

Kort over half 2 vanochtend zijn in de Meylandtlaan twee auto's gebotst. Daarbij is één lichtgewonde gevallen.

sperwer-pluimt-duif

Sperwer pluimt duif

Peter Beerten werd aan zijn keukentafel opgeschrikt door een slag tegen de ruit. Ondanks dat hij er stickers met een afbeelding van een sperwer heeft op aangebracht, vloog er een duif tegen en ze werd meteen gepakt door ... een sperwer. Die begon de duif meteen te pluimen, om ze even later verder mee te nemen in de tuin. Na zowat een uur was de duif volledig gepluimd en nam de sperwer zijn kale prooi mee. Peter bleef achter met een grasveld vol pluimen. Bekijk hier ook het filmpje.

herstelling-aan-sint-willibrordusplein

Herstelling aan Sint-Willibrordusplein

De aanloop naar de drempel aan het Sint-Willibrordusplein wordt hersteld. Die was versleten en door dorpsraad en handelaarsvereniging was aangekaart dat vrachtwagens en snel rijdende auto's voor lawaai en schokken zorgden. Dat zou straks moeten opgelost zijn. Het verkeer heeft wel een tijdje moeten omrijden. (foto's Julien Maebe)

iedereen-heeft-weer-stroom

Iedereen heeft weer stroom

De stroomproblemen in Heusden zijn in de loop van de voormiddag opgelost geraakt. Volgens Infrax was bij graafwerken een middenspanningslijn geraakt. En dat onderbrak de stroomtoevoer. Volgens de netwerkbeheerder ging het om een 500-tal gezinnen die zonder stroom zaten, daarnaast waren ook verschillende handelszaken getroffen. In het totaal hebben de problemen zowat anderhalf uur geduurd.

actie-tegen-gokken-is-gestart

Actie tegen gokken is gestart

Zoals aangekondigd is de gemeente gestart met bezoeken aan de aanbieders van gok- en kansspelen. Hen wordt gewezen op hun wettelijke verplichtingen over het gokken en hun rol in de gokproblematiek. De actie komt er omdat het aantal gok- en kansspelen in Heusden-Zolder toeneemt. Er is al een ruim online aanbod en alsmaar meer handelaars plaatsen toestellen. Dat kan voor extra gokverslaving zorgen met alle problemen van dien. Daarom komt er binnenkort ook een actie naar de inwoners, via de sociale media.

stroompanne-in-heusden

Stroompanne in Heusden

FLASH Door een panne zitten grote delen van Heusden momenteel zonder elektriciteit. Infrax is van het euvel op de hoogte en heeft zijn ploegen uitgestuurd om een oplossing te zoeken. .

talen-troef-9-vzw-de-droomboom-chinees

Talen Troef (9): vzw De Droomboom Chinees

你好, 亲爱的朋友  = dag, mijn beste vriend!  Leerkracht Philippe kiest voor een speelse aanpak van de initiatielessen Chinees. De kinderen 'schrijven' geen Chinees maar 'tekenen' eigenlijk. Na een jaar kunnen ze zich voorstellen, zeggen hoe ze heten, hoe oud ze zijn, waar ze wonen, … en zelfs liedjes zingen in het Chinees! En dit alles op een speelse manier, na schooltijd. Meer info: www.vzwdedroomboom.be

real-verliest

Real verliest

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft Hz Real Heusden maandagavond met 2-3 verloren van Primo Zelk.

zwoegen-in-het-berenhuis

Zwoegen in Het Berenhuis

In en rond Het Berenhuis wordt deze vakantie hard gewerkt. Een kleine ploeg vrijwilligers werkt dagelijks aan het nieuwe concept. Na 7 jaar wordt alles opgefrist met nieuwe verhalen, nieuwe schilderijen van Marcel Witte en een volledig nieuw interieur. De housewarming voor het grote publiek is op 27 en 28 mei, maar na de vakantie zal alvast een aantal scholen kennismaken met het nieuwe Berenhuis.

collegeleerlingen-trekken-op-bloesemtocht

Collegeleerlingen trekken op Bloesemtocht

De komende drie dagen trekken de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege op Bloesemtocht. Het is al van 1979 een jaarlijkse traditie dat de 13- en 14-jarigen een driedaagse voettocht maken rond een thema. Dit jaar zijn er liefst 125 deelnemers ingeschreven, zij worden begeleid door een groep leerkrachten en een 30-tal leerlingen van het 5de jaar die de controleposten bemannen.

De leerlingen worden morgen gedropt in een onbekende omgeving en moeten dan in kleine groepjes drie dagen (…) Lees het hele bericht

bezoek-aan-een-van-de-armste-plekken

Bezoek aan één van de armste plekken

De Bangladeshfietsers van het Sint-Franciscuscollege zijn ondertussen al zowat 6 dagen onderweg, en hun reis is verre van een plezierreisje. Zo zijn ze naar één van de armste plekken ter wereld gevaren: een zandeiland in het midden van de Brahmaputra dat geregeld in het regenseizoen overspoeld wordt. Ze hadden er contact met een microkredietgroep van een dertigtal vrouwen. Die gaan kleine leningen aan voor een koe, een winkeltje of voor zaaigoed voor rode pepertjes. De leerlingen en (…) Lees het hele bericht

win-een-kledingbon-van-50-euro

Win een kledingbon van 50 euro

De lente is in 't land, ideaal om wat frissere kleding in te slaan. Met wat geluk win je deze week een kledingbon van 50 euro bij Boetiek Domani. Laat voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp weten hoe lang Domani al langs de Guido Gezellelaan is gevestigd.

in-de-kijker-boetiek-domani

In de kijker: Boetiek Domani

Ben jij op zoek naar een nieuwe outfit? Spring zeker eens binnen bij Boetiek Domani. De winkel is al 22 jaar gevestigd op de Guido Gezellelaan 172 te Heusden-Zolder. Het is ondertussen een gevestigde waarde in dames- en herenkleding onder leiding van zaakvoerster Brenda Corsi. Schoondochter Saartje Kennes draait ook volop mee.

Je kan er momenteel terecht voor de nieuwste lente- en zomercollectie. Ze meten (…) Lees het hele bericht

talen-troef-8-vzw-de-droomboom-frans

Talen Troef (8): vzw De Droomboom Frans

Bij vzw de Droomboom geven ze niet zomaar lesjes Frans na schooltijd! Juf Ingrid speelt er samen met de kinderen met taal: Franse liedjes zingen, verhalen voorlezen, toneeltje spelen, gezelschapsspelletjes en zelfs winkeltje spelen. Bij mooi weer spelen ze ook buiten spelletjes. Maar alles op zijn Frans! Zo leren kinderen spelenderwijs een nieuwe taal! Meer info: www.vzwdedroomboom.be

het-krieken-van-een-lente-ochtend

Het krieken van een lente-ochtend

Voor de dauwwandeling vanmorgen vroeg op het goed van Terlaemen, waren er maar 10 wandelaars die om 6 uur present waren. Bij het krieken van de dag dus, maar het was een oh zo mooi foto-uur, zo blijkt uit de oogst van vroege vogel Jan Leijskens. (meer foto's)

twee-gewonden-bij-twee-ongevallen-1

Twee gewonden bij twee ongevallen

Bij twee ongevallen zijn deze namiddag twee gewonden gevallen in Heusden-Zolder. Rond half twee kwam in de Brugstraat een motor tegen een auto terecht. De motorrijder raakte daarbij gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Kort over twee uur raakten op de Meylandtlaan twee auto's betrokken in een frontale botsing. In één van de auto's viel een gewonde.

mustang-fever-was-topeditie

Mustang Fever was topeditie

De 15de editie van Mustang Fever is een voltreffer geworden. Doordat het een jubileumeditie was, had Adelbert Engler een extra inspanning geleverd en hij werd meer dan een handje geholpen door het mooie weer. Veel volk dus en gigantisch veel Mustangs. En zondagnamiddag een spectaculaire airshow van een Mustangvliegtuig. De American music bracht iedereen in de juiste stemming. Door de toestroom van Mustangs uit alle windstreken en de rondritten waren het hele weekend de Amerikaanse droombolides te (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-zolder-a-2

Verlies voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal verloor Zolder A van Union Leopoldsburg A met 66-54. In tweede provinciale verloor Heusden A van Pelt A met 54-76 en verloor Zolder B met 47-69 van Bree B. In derde A verpulverde Heusden B Lommel A met 100-42. Zolder C versloeg Lummen B met 69-53. In derde B verloor Kajoba van Cosmo Genk B met 66-80. In vierde A was er een zege voor Zolder D: 58-72 bij Optima Tessenderlo C. In vierde B versloeg Heusden C Gems Diepenbeek B met 51-43. De dames van Zolder verloren in tweede provinciale van Zonhoven C met 29-53.

rijkelijk-gelijkspel-voor-bolderberg

Rijkelijk gelijkspel voor Bolderberg

In derde A speelde FC Bolderberg vandaag 3-3 gelijk bij Wijchmaal.

verlies-voor-anadol-3

Verlies voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal verloor FC Anadol met 2-0 van MD Halen.

monsterzege-van-wieze-boys

Monsterzege van Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal versloeg Wieze Boys A FC Global Impact met 0-13. Het ging om een inhaalwedstrijd. Wieze Boys B won van FC Beukenhof met 4-2.

veel-muziek-en-wensen-op-viering-palmzondag

Veel muziek en wensen op viering Palmzondag

De Palmzondagviering op Lindeman kreeg dit jaar een extra feestelijk kantje doordat ze werd opgeluisterd door twee harmonieën: de Ware Vrienden uit Zolder en Giuseppe Verdi uit Erbè. De delegatie had ook een olijftak uit Italië meegebracht. In zijn homilie riep de Italiaanse pastoor op om thuis in de familie, met vrienden en in de straat vrede te sluiten, dat is meer haalbaar dan wereldvrede te willen brengen. De beide burgemeesters brachten hulde aan alle slachtoffers van (…) Lees het hele bericht

exsultate-klaar-voor-vrt-big-band

Exsultate klaar voor VRT Big Band

Voor het Heusdense zangkoor Exsultate is het vandaag zowat een historische dag. Na intense repetities staat het straks samen met de VRT Bigband op het podium van een uitverkochte Muzeschouwburg. De VRT Big Band is een 8-tal jaren geleden opgericht om de gloriedagen van de BRT Big Band en het BRT Jazzorkest te doen herleven. Het is vooral samengesteld uit (ex-)personeelsleden van de omroep en wordt geleid door Dree Peremans. Solo-zangeres vandaag is Tutu Puoane en Fred Brouwers, die ook  vast bij (…) Lees het hele bericht

talen-troef-7-team-tien-voor-taal

Talen Troef (7): Team Tien voor Taal

Team Tien voor Taal is een groep enthousiaste leerlingen, leerkrachten en ouders van het SFC. Samen gaan ze op zoek naar positieve initiatieven om de Nederlandse taalvaardigheid te stimuleren en het samenleven te bevorderen. Maandelijks organiseren ze discussiemiddagen en workshops op school om elkaars cultuur beter te leren kennen. Niet om de verschillen te benadrukken maar om te laten zien dat er heel wat gelijkenissen zijn. Ook de ouderavond, het multicultureel ontbijt, de stand-up (…) Lees het hele bericht

over-kerken-met-en-straten-zonder-ziel

Over kerken met en straten zonder ziel

't Klink soms misschien een beetje raar door het tijdsverschil, maar Paul Coolen heeft nu een overnachting in Leesville, Louisiana, achter de rug. Het heeft geen centrum, alleen een dubbele betonnen laan met fastfoodketens, grills, motels, autocentrales, enz. De mensen zitten ofwel binnen ofwel in hun auto. Fietser Paul was dan ook de enige die zich op straat bevond. In een kerk van de Pinkstergemeenschap zag hij beweging, stapte binnen en kreeg er een rondleiding: een groot podium met (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-minderbroedersstraat

Inbraak in Minderbroedersstraat

In de Minderbroedersstraat is vanmorgen vroeg een inbraak vastgesteld. Het is niet duidelijk wat de dieven hebben buitgemaakt.

geschokte-reacties-door-dood-paard

Geschokte reacties door dood paard

Sinds gisteren wordt onze redactie overspoeld met reacties van geschrokken wandelaars en fietsers die langs de zandweg achter de snelwegbrug - vlak voor Vogelsanckbos - geconfronteerd worden met een dood paard. Het paard is gedeeltelijk met een zeil bedekt. Bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn ze niet op de hoogte, minstens één van de passanten heeft de politie verwittigd. Maar van wie het paard is of wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk.

mustang-fever-is-gestart

Mustang Fever is gestart

In en rond The Mustang Garage is de editie 2017 van Mustang Fever van start gegaan. Het gros van de wagens en bezoekers wordt morgen verwacht maar vandaag zijn in de Schaapsweg al een groot aantal prachtige wagens te bewonderen. (foto's Jean Vandevoort)

vandaag-gezien-8-april-2017

Vandaag gezien

Toen de zwanen aan De Wijers opstegen, vlogen ze boven elkaar en recht in de richting van de lens. (foto Marcel Gybels)

de-kijk-van-richie-255

De kijk van Richie

Een gastronomische tip ...

grote-delegatie-uit-erbe-op-bezoek

Grote delegatie uit Erbè op bezoek

Dit weekend is een grote delegatie uit het Italiaanse Erbè te gast in Heusden-Zolder. De officiële delegatie met onder meer de burgemeester is ook vergezeld door de harmonie Giuseppe Verdi, die had eerder al een bezoek gekregen van harmonie De Ware Vrienden van Zolder. Samen zullen ze morgen de festiviteiten voor Palmzondag opluisteren. Gisteravond werd de delegatie ontvangen door burgemeester en schepenen in het gemeentehuis, waar een receptie werd aangeboden. Nadien waren ze te (…) Lees het hele bericht

talen-troef-6-de-babbeldoos

Talen Troef (6): De Babbeldoos

De Babbeldoos doet op zaterdagvoormiddag  (buiten vakanties) van 9u45 tot 10u45 op een speelse manier aan taalstimulering bij 4- en 5-jarige kleuters. Ze spelen spelletjes, doen aan beweging, dans en zoveel meer. En de mascotte Waki Waki doet altijd heel goed mee en zorgt ervoor dat de kinderen zich dadelijk thuis voelen! Heb je interesse of wil je meer info, spring dan zeker eens binnen tijdens de werking in de Koolmijnlaan 88 of stuur een bericht via Facebook De Babbeldoos.

alleen-berkenbos-kan-winnen

Alleen Berkenbos kan winnen

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal verloor Il Tarfufo Heusden nipt met 5-4 bij Primo Zelk. In dezelfde reeks ook al een krappe nederlaag voor Hz Real Heusden bij ZVK Hasselt Store: 4-3. In vierde A won Berkenbos United ruim van ZVK Totten Ham, met 9-3.

nieuw-verlies-voor-si-1

Nieuw verlies voor SI

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 5-3 verloren van ZVC United Beverlo. De beloften verloren met 10-2.

vandaag-gezien-7-april-2017

Vandaag gezien

't Was snel zijn voor Marcel Gybels, want zo'n klein koolwitje zit niet lang stil.

neos-bezocht-corda-campus

Neos bezocht Corda Campus

Neos Heusden-Zolder bezocht de Corda Campus in Hasselt, de vroegere Philip-site. Geboeid werd geluisterd naar de uitleg van directeur Raf Degens. De Corda Campus is behoorlijk uniek in Europa met 95 startende en 100 bestaande bedrijven. Er werken op dit ogenblik 3000 mensen. Het is de bedoeling tegen 2019 5000 jobs aan te bieden, evenveel als op het hoogtepunt van Philips

opendeur-en-dromentuin-in-de-bark

Opendeur en Dromentuin in De Bark

In het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat staat een drukke lente voor de deur. Tijdens de paasvakantie doen personeel en vrijwilligers een extra inspanning om de jongeren wat aangename momenten te bezorgen. Met de niet-begeleide minderjarigen is een uitstap naar de Zoo gemaakt en met de kleinsten zijn ze gaan zwemmen. Het centrum is versierd met paasdecoratie en volgende woensdag houden personeel en bewoners een grote lenteschoonmaak. Op zaterdag 20 mei zet het centrum zijn deuren open voor (…) Lees het hele bericht

tulpen-uit-amster-euh-zolder

Tulpen uit Amster.... euh Zolder

We zitten volop in het tulpenseizoen en dat brengt Frans Morawski duidelijk in een poëtische bui.
"Ons ma die heette Roosen,
van haar leerde ik de liefde voor bloemen, zonder blozen.
Sommige dagen wordt het veel te grof,
daarom stuur ik jou deze tulpen, uit mijnen hof."

marktbus-rijdt-weer-vanaf-woensdag

Marktbus rijdt weer vanaf woensdag

Van 12 april tot eind september wordt weer een marktbus ingezet op de woensdagen van de multiculturele markt. Die rijdt telkens tussen 12 uur en 16u30 en passeert om de 10 minuten op de verschillende stopplaatsen: Brancardiershof (parking Glas Ceyssens), Zolder Station, Zolder-Voort (Pleintje aan halte De Lijn) en parking Helzold. Het is de bedoeling op die manier de mobiliteit en parkeerproblematiek te verbeteren. Marktbezoekers kunnen makkelijker met het openbaar vervoer komen of wat verder weg parkeren zonder dat ze een hele afstand met hun aankopen moeten zeulen.

paul-coolen-mocht-het-uitleggen-voor-de-krant

Paul Coolen mocht het uitleggen voor de krant

Paul Coolen mocht het vandaag uitleggen, hij werd geïnterviewd door een euh .. nogal stevige reporter van een plaatselijke krant. Onderweg wordt hij vaak op het gelovige karakter van de Amerikanen gewezen: bizarre kerkelijke borden en kruisen langs de straat, massa's kerken in een streek waar weinig mensen wonen, ... reclame voor een ontbijt waarvan je maag omdraait, ... Maar voor de rest weet hij niets dan goeds te vertellen over de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Amerikanen. Lees het hele bericht

het-weer-warm-weekend-2

Het weer: warm weekend!

Dankzij de invloed van een hogedrukgebied kan de zon het weerbeeld in het weekend domineren. Hierdoor kan het kwik flink gaan stijgen en het blijft droog. Na het weekend wordt het minder warm en vanaf de tweede helft van de week nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag worden vanuit het noordwesten talrijke wolkenvelden aangevoerd en is de zon vaak verstopt achter de wolken. Het blijft wel droog bij maxima rond 13 graden.
Morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Er staat nauwelijks (…) Lees het hele bericht

aankoopbon-van-50-en-de-winnaar-is

Aankoopbon van € 50: en de winnaar is ...

Nele Sak is deze week de winnaar van onze wedstrijd, zij wist dat Hobby Croc het eigen merk hondenbrokken van Hobby Farm is. Zij mag voor 50 euro inkopen gaan doen bij Hobby Farm, de anderen ... hou u klaar voor maandag.

talen-troef-5-kind-en-gezin

Talen Troef (5): Kind en Gezin

Kind en Gezin wil samen met zijn partners voor élk kind zo veel mogelijk kansen creëren. De medewerkers stimuleren taal en meertaligheid door allerlei feiten en weetjes in de kijker te zetten op het consultatiebureau. Zo organiseerden ze op 21 maart een extra prikkeling tijdens de consultatie in de namiddag. Toen hingen ze wist-je-datjes rond meertaligheid aan de waslijn. Voor Kind en Gezin is meertaligheid een troef.

sfc-op-skireis-slot-terugreis-aangevat

SFC op skireis (slot): Terugreis aangevat

Na de Pyjama-party verliep het ontwaken voor sommigen in het Ahrntal iets moeizamer dan de vorige dagen. De adrenaline voor de aankomende slalom, zorgde voor de nodige spirit om de laatste ski-dag te beginnen. Maar door de drukte op de pistes werd de slalom geschrapt. Daardoor konden de leerlingen voor de rest van de dag zoveel mogelijk pistes doen. Dan volgde de traditionele groepsfoto, het inleveren van de materialen en de voorbereiding van de terugreis. Die is na het avondeten aangevat om (…) Lees het hele bericht

bangladesh-zware-tocht-enthousiast-volk

Bangladesh: zware tocht, enthousiast volk

Onze Bangladeshfietsers hebben ondertussen hun derde dag achter de rug. En grappig, hun eerste echte fietstocht startte met ... elektrische riksja’s. Na 10 kilometer zat het luxeritje erop en mochten ze hun eigen fietsen op voor een tocht van 65 km. De Brahmaputrarivier vormt zowat de leidraad op hun traject. Zo maakten ze er een Hindoefeest mee maar zien ook hoe de mensen er leven met en vechten tegen de rivier. Het was een zware tocht, waarbij de fietsen op de proef werden gesteld, maar (…) Lees het hele bericht

nieuwe-tenniskampioenen-in-de-maak

Nieuwe tenniskampioenen in de maak?

Tijdens de paasvakantie organiseert TC Heusden traditioneel een paastenniskamp. De allerjongsten kunnen daar spelenderwijs komen kennismaken met de tennissport. En hoewel misschien velen ervan dromen later de nieuwe Williams of Clijsters te worden, ze moeten van jongsaf leren 'pleindweilen.' Overigens zijn ze met liefst 49 deelnemers. (foto's Julien Maebe)

zen-oer-flettekes-al-an-t-bleue

Zèn oer flèttekes al an't bleuë

Gè ziet ze op 't moment euveral stûn, de flèttekes zèn schoen an't bleuë. Hoezo je hebt nog niet gezien dat de viooltjes in de bloei staan?

nog-een-kans-voor-een-motorscreening

Nog één kans voor een motorscreening

Wie er vorige week niet kon bij zijn op de motorscreening bij ProMove op Circuit Zolder, krijgt nog een kans op zaterdag 22 april van 9 tot 12 uur en 13 tot 16 uur op het motorcrossterrein, Marie Curiestraat Lommel. Ook dit wordt georganiseerd door de lokale politiezones, de provincie en het Centrum voor Motorbeheersing. Tijdens deze gratis screening krijgen de motor- en scooterrijders vanaf 125 cc de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen. (…) Lees het hele bericht

lsm-lening-moet-financiele-puzzel-piste-rondmaken

LSM-lening moet financiële puzzel piste rondmaken

Zoals bekend is de kostprijs van de wielerpiste door verstrengde energievoorschriften en andere hogere kosten toegenomen tot 20,5 miljoen euro. Er waren tot nu toe engagementen voor 17 miljoen euro: 6 miljoen van LSM, 4,1 miljoen van Heusden-Zolder, 5,6 miljoen FFEU Vlaanderen (Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eénmalige Investeringsuitgaven), 400.000 van Sport Vlaanderen (vroegere Bloso), 150.000 van de vzw Cycling Friends, 120.000 van de Belgische Wielerbond, 96.000 van de Vlaamse Wielerbond en (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-slapen-bij-de-brandweer

Paul Coolen: slapen bij de brandweer

Paul Coolen heeft een fietsdag van 10 uur achter de rug, waarvan 8 uur tegen de wind: 115 km op de teller aan het eind. Het zit dus nog snor met zijn conditie als 60-jarige. Vaak mooie beelden onderweg, maar amper fruit te vinden, zelfs niet in de supermarkt. Hij kwam ook een bord 'No passing zone' tegen, doorzeefd met kogels. Overnachten deed hij in de brandweerkazerne, op de sofa bij de brandweermannen. Zo raakte zijn vermoeidheid geblust. Meer.

talen-troef-4-cvo-de-verdieping

Talen Troef (4): CVO De Verdieping

CVO De Verdieping geeft taalcursussen Nederlands (NT2) voor anderstaligen (beginners en gevorderden). Je kunt er ook beroepsopleidingen met Nederlands volgen, zoals industriële beroepen, schrijnwerker of hulpkok. Maar Nederlands leren zien ze bij het CVO veel ruimer dan de lessen. Jaarlijks brengen ze een prikkelend taalbezoekje aan het Berenhuis met de cursisten en hun kinderen om spelenderwijs kennis te (…) Lees het hele bericht

sfc-op-skireis-5-van-skipak-tot-pyjama

SFC op skireis (5): Van skipak tot pyjama

De voorlaatste skidag van de SFC-wintersporters is vanmorgen mooi gestart. Op de bergen was overal een laagje sneeuw gevallen en dat bood een prachtig panorama. In het dal hing nog mist, maar boven op de pistes scheen de zon. Alle skiërs zijn tot op het hoogste punt van het skigebied geweest en hebben dus minstens blauwe en rode pistes gedaan. De gevorderden probeerden wat extra te puren uit het Fun-park. En voor de finale-avond in het Ahrntal is er heuse pyjama-party op het getouw gezet.

sanama-eversel-hield-een-paasfeest

Sanama Eversel hield een paasfeest

Samana Eversel hield zijn paasfeest met zegening van de palmtakjes en de nieuwe vlag. De dames van Femma brachten enkele toneelstukjes waarmee goed gelachen werd. Na een maaltijd, keerde iedereen met een palmtakje en een mooie paaskaart naar huis. (foto's Mieke Swerts)

12-foutparkeerders-beboet

12 foutparkeerders beboet

De politie hield controles op hinderlijk parkeren. 12 foutparkeerders kregen een boete wegens niet parkeren in de vakken op Braderieplein (7), parkeren op een voetpad (3) en parkeren op een kruispunt (2). Voorts legden 34 bestuurders een ademtest af. Eén chauffeur blies alarm. Naast de boete werd zijn rijbewijs 3 uur ingehouden. Andere verkeersinbreuken: geen gordel (4), kinderzitje niet gebruiken, negeren van het bevel van een bevoegd persoon, geen valhelm dragen, gsm'en aan het stuur (2), (…) Lees het hele bericht

3-gevallen-van-vandalisme

3 gevallen van vandalisme

Er zijn de afgelopen 24 uur drie gevallen van vandalisme gemeld in Heusden-Zolder. In de Polenstraat is het rolluik van een voordeur stuk getrapt. Aan De Nieuwe Dijk is een steen door een ruit gegooid. En in de Koolmijnlaan is andermaal een bushokje beschadigd.

ziekenzalving-voor-bolderberg-en-viversel

Ziekenzalving voor Bolderberg en Viversel

De zieken van Bolderberg en Viversel kwamen samen in de Vierseleer voor een ziekenzalving.  Daarrond was een hele viering opgezet. (foto's Roger Convents)

bangladeshreizigers-maken-het-goed

Bangladeshreizigers maken het goed

De Bangladeshreizigers van het Sint-Franciscuscollege hebben er ondertussen al enkele boeiende dagen opzitten. Via sms houden ze het thuisfront op de hoogte en ze stellen het goed in dat verre land. Amber, Britt, Nick en leerkracht Rita hebben al snel kennis gemaakt met de bittere armoede die daar heerst, maar tegelijk ook met het enthousiasme van de Bengalen die graag met hen op de foto willen. Ze hebben al heel wat kilometers gefietst en gebruik gemaakt van de Bengaalse spoorwegen. De delegatie van (…) Lees het hele bericht

klaar-voor-15de-mustang-fever

Klaar voor 15de Mustang Fever

Volgend weekend komen de Mustangliefhebbers weer uit alle windstreken naar de Schaapsweg afgezakt want The Mustang Garage organiseert er dan weer Mustang Fever. Het is de 15de editie, een jubileum en dus steken Adelbert Engler en zijn team nog een tandje bij. Nu zaterdag heeft alles plaats tussen 10 en 22 uur. Dan zet de garage haar deuren open, je kunt de miniatuurcollectie van Adelbert bekijken, de grootste miniatuur Mustangverzameling (…) Lees het hele bericht

talen-troef-3-kind-en-taal

Talen Troef (3): Kind en Taal

Kind & Taal vzw is er voor ouders en hun kinderen van 1 tot 6 jaar. Ze organiseren verschillende taalprojecten. Door samen te spelen en activiteiten te doen willen ze kinderen meer kansen geven om een goede start te nemen als ze naar school gaan. Wil je kennismaken en heb je interesse? Spring dan gerust eens binnen op het Instapuurtje voor alle ouders en kinderen tussen 1 en 3 jaar op 5 april van 9u30 – 12u30 in het gebouw van het Rode Kruis, Rode Kruisstraat 1. Meer info? Tel 0486 51 10 87 of ilknur.gultekin[!]kindentaal.be

jeugd-bolderberg-is-aan-paaskamp-begonnen

Jeugd Bolderberg is aan paaskamp begonnen

In Bolderberg is de voetbaljeugd vandaag begonnen aan het paaskamp onder leiding van Eric Decoutere. Tot en met vrijdag wordt er elke dag intensief getraind en wedstrijdjes gespeeld, maar tussendoor is er ook tijd voor ontspanning en pret maken. Da's ook goed voor de teamspirit. (foto's Johny Adriaens)

vele-gezichten-van-zonsondergang

Vele gezichten van zonsondergang

De evolutie van de zonsondergang. De bovenste foto is genomen om 19u52, die linksonder om 19u08 en die rechtsonder om 19u45. (foto's Marcel Gybels)

ouders-en-kinderen-zijn-taalspetters

Ouders en kinderen zijn taalspetters

Tijdens de paasvakantie genieten verschillende ouders en hun kinderen volop van 'Taalspetters', georganiseerd door de dienst welzijn en Huis van het Kind/Spelotheek. Ze beleven drie dagen spelplezier en ontdekken ze het mooie aan taal en spel. Vandaag trok de groep op Berenwandeling. (foto's Gerlinde Gilissen)

paul-coolen-ontdekt-amerikaanse-gastvrijheid

Paul Coolen ontdekt Amerikaanse gastvrijheid

Via www.warmshowers.org kwam Paul Coolen in New Orleans terecht bij Benjy en Suzy. Hij kreeg er kost en inwoon in een open huis, geen gesloten deuren, warme ontvangst, vriendelijk tot en met, géén commerciële bedoelingen, ... kortom, hartelijkheid zonder weerga. Hij zat er met hen aan het ontbijt - eggs with toast - en nadien bleef hij er nog wat aan zijn blog werken, terwijl zij al het huis uit waren. Beter dan een hotel, laat staan motel, maakt Paul zich als bedenking.

sfc-op-skireis-4-rodelen-is-ook-leuk

SFC op skireis (4): Rodelen is ook leuk

Voor de skiërs van het SFC leek de dag in mineur te beginnen met wolken en wat regen in het dal. Maar boven op de pistes bleek dat sneeuw te zijn. Bovendien greep na een half uurtje de zon alweer de macht. Nadeel was wel dat de temperatuur na de middag klom, en zo de sneeuwkwaliteit aantastte. Verschillende groepen verkozen dan ook wat testritten op de Alpine Coaster (rodelbaan). Vanavond wordt een grote spelronde gespeeld.

reunie-van-zolderse-60-jarigen

Reünie van Zolderse 60-jarigen

De 60-jarigen van Zolder-Centrum hielden een geslaagde reunie.Op het menu veel hapjes en drankjes, maar nog meer fijne herinneringen. De vorige bijeenkomst dateerde immers al van 10 jaar. Daarom zijn al plannen gesmeed voor een bijeenkomst in 2021, want 'dei van 56' worden dan 65.

gemeentelijke-werkplaats-wordt-verder-vernieuwd

Gemeentelijke werkplaats wordt verder vernieuwd

In de Kapelstraat zijn de werken gestart om de gemeentelijke werkplaats uit te breiden en te vernieuwen. De voorbije jaren zijn enkele onderdelen al aangepakt. In de nieuwbouw komen burelen, een magazijn, sanitair, kleedruimten, EHBO en een leslokaal. Een deel van de bestaande autostaanplaats wordt omgevormd tot magazijn. Voor de bezoekers komt er een duidelijk onthaal. De magazijnen worden met een overdekking met elkaar verbonden. Lossen en laden voor magazijn en loods zal maar op (…) Lees het hele bericht

het-weer-zonnig-weekend-op-komst

Het weer: zonnig weekend op komst

Een hogedrukgebied bouwt vanuit het westen op over onze streken. Aanvankelijk domineren noordwestenwinden en is de aangevoerde lucht eerder koel. Later kiest de wind voor een zuidelijke sector en wordt warmere lucht aangevoerd. Er is dan ook veel zon.
Vandaag domineert de zon het weerbeeld en het kwik kan tot een aangename 17 graden klimmen. De wind waait zwak uit het zuidwesten.
Morgen zorgt een zwakke storing voor veel bewolking. De zon krijgt het moeilijk om door te breken en dat (…) Lees het hele bericht

de-brug-vierde-zijn-vrijwilligers

De Brug vierde zijn vrijwilligers

Dagverzorgingscentrum De Brug trakteerde zijn vrijwilligers op een zang- en dansnamiddag als dank voor hun inzet. Zij helpen dagelijks bij het middaggebeuren en bij muzieknamiddagen, de wekelijkse wandeling, grote uitstappen, manicure, voorleesuurtje, …. Trouwens, De Brug kan best nog wat helpende handen gebruiken. Dus ben jij iemand die graag met mensen omgaat en regelmatig wat vrije tijd wil besteden aan kook- en/of knutselactiviteiten, gezelschapsspelen, wandelen, helpen bij de (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-daalt-op-maand-en-jaarbasis

Werkloosheid daalt op maand- én jaarbasis

1030 inwoners van Heusden-Zolder zaten eind maart zonder werk, dat is 7,6 % van de beroepsbevolking. De werkloosheid is daarmee in een jaar tijd met 23 eenheden of 2,2 % gedaald. In vergelijking met februari dit jaar zijn het er zelfs 37 minder, een daling met 3,5 % op maandbasis dus. 538 mannen en 492 vrouwen worden verondersteld op zoek te zijn naar werk. De werkloosheid van jongeren (-25) en ouderen (+50) neemt fiks af, de groep langdurig werklozen groeit en de groep van buiten de EU blijft ook problematisch.

laat-je-fiets-labelen

Laat je fiets labelen

Het is hier met de fietsdiefstallen lang niet zo erg gesteld als in sommige steden, maar voor wie het meemaakt, is het hoe dan ook zeer vervelend. Om dat te voorkomen of om na een diefstal je fiets makkelijker terug te vinden, kun je hem laten labelen. Dat kan iedere maandag tussen 9 uur en 11u30 en 13u30 en 18u30 aan het gemeentehuis. Wel vooraf een afspraak maken via 011 80 80 86 (dienst welzijn en lokale economie)

talen-troef-2-facebookgroep

Talen Troef (2): Facebookgroep

Deze groep op Facebook werd opgericht door een inwoner van Heusden-Zolder, je kunt hier Nederlands oefenen met andere mensen. Het maakt niet uit of je nieuwkomer bent of al heel je leven alleen Nederlands spreekt. Iedereen mag en kan lid worden van de groep. Nu telt de groep 57 leden, ze leren van elkaar en geven elkaar handige tips om Nederlands leren aangenaam te maken. Je vindt hen op www.facebook.com/groups/wijsprekennederlands/

sfc-op-skireis-3-zwemmen-na-het-skieen

SFC op skireis (3): zwemmen na het skieën

De zon was ook vandaag weer van de partij op de skivakantie van het SFC. Iedereen genoot van de gezonde berglucht tot een boer zijn mestkar leeg kwam maken op de weide voor het hotel. Alle groepen, inclusief de beginners, hebben ondertussen al minstens enkele blauwe pistes verwerkt. Vanavond stond een heerlijke zwempartij in een mooi zwembad in de buurt op het programma. Ook dat hoort erbij.

winst-voor-la-baracca-3

Winst voor La Baracca

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond met 7-2 gewonnen van ZVK Het Durrep Overpelt.

vandaag-gezien-3-april-2017

Vandaag gezien

De kievitsbloem is er weer, met dauwdruppels. (foto Jan Leijskens)

gewonden-en-ravage-bij-kettingbotsing

Gewonden en ravage bij kettingbotsing

Op de E314 is vanavond een ware ravage aangericht bij een kettingbotsing. Eerst was er een kleinere aanrijding in de richting van Lummen in Heusden-Zolder. daarop ontstond een kijkfile in de richting van Nederland. In de staart van die file botsten 7 auto's en bestelwagens op elkaar. Daarbij vielen verschillende gewonden. Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse. Niemand van de slachtoffers moest bevrijd worden maar enkelen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht worden. Ondertussen (…) Lees het hele bericht

moeilijke-avondspits-door-ongevallen

Moeilijke avondspits door ongevallen

Twee ongevallen zorgen ervoor dat het verkeer volledig strop zit op de E314. Een ongeval gebeurde in de omgeving Heusden-Zolder en het andere bij afrit Circuit Zolder. Daardoor staan files van aan Park Midden Limburg tot Heusden-Zolder en van Lummen tot Zolder. Tegelijkertijd wordt daardoor op de E 313 ook een files vanuit Beringen tot Lummen. Ook op de wegen in de buurt is het erg druk.

veel-interesse-voor-toekomst-mijnomgeving

Veel interesse voor toekomst mijnomgeving

Voor de tweede workshop van 'Kolenspoor City Project' in ZLDR Luchtfabriek zijn alweer 20 mensen opgedaagd. Ook zij brachten heel wat ideeën aan om het mijnterrein en het hele woon- en recreatiegebied errond aantrekkelijker en nuttiger te maken. De vzw Het Vervolg begeleidt nog twee workshops: op zondag 9 april van 10 tot 14u en woensdag 12 april van 13u30 tot 16u (tijdens de markt). Wil je binnenspringen, stuur even een mailtje naar paul.boutsen [!]Lees het hele bericht

vlaamse-regering-gaat-door-met-wielerpiste

Vlaamse Regering gaat door met wielerpiste

Vlaanderen gaat door met de plannen voor de bouw van de overdekte wielerpiste bij Circuit Zolder. De Vlaamse regering heeft principieel het besluit goedgekeurd voor de realisatie van de piste.Op voorstel van minister van sport Philippe Muyters keurde ze ook de oprichting van de vzw Velodroom goed. Daarin krijgt Sport Vlaanderen de meerderheid van de aandelen. De vzw was nodig om de BTW te kunnen recupereren. Daarnaast kan de vzw ook de subsidies aanvragen en een lening aangaan. (…) Lees het hele bericht

2-faillissementen-in-maart

2 faillissementen in maart

In Limburg zijn afgelopen maand 76 bedrijven failliet verklaard, dat zijn er 5 meer dan in maart 2016, een stijging met 7 %. Opvallend is dat de rechtbank van koophandel in Hasselt 20 bedrijven meer failliet verklaarde en dat er in Tongeren 15 minder waren. Limburg volgt daarmee de globale trend van de rest van het land. In Heusden-Zolder valt het allemaal nog mee met in maart 2 bedrijven die op de klippen liepen. Zo is de bvba Sasamco failliet verklaard. Dat is de vennootschap achter taverne (…) Lees het hele bericht

27-bestuurders-betrapt-zonder-gordel

27 bestuurders betrapt zonder gordel

De verkeersdienst van de politie heeft tussen 6 en 27 maart deelgenomen aan de provinciale verkeerscampagne 'gordel & kinderzitjes'. De inspecteurs hielden vooral in de schoolomgevingen een extra oogje in het zeil. 27 bestuurders werden betrapt zonder gordel. 2 ouders vervoerden hun kind zonder kinderzitje in de wagen. Zij kregen een boete van € 165. Van 5 tot 21 april krijgt het foutparkeren extra aandacht.

nieuwe-toestellen-voor-speelpleinen

Nieuwe toestellen voor speelpleinen

In de aanloop naar de paasvakantie zijn nieuwe speeltoestellen te plaatsen op een aantal speelpleinen. Op de pleinen van Olympia, Mommeplas, Lindeman kerk en het Volkerenplein zijn veerdiertjes, schommels, glijbanen en optrekbaren geïnstalleerd. Olympia kreeg een grote klim- en speelcombinatie. Alles samen goed voor een investering van 40.000 euro. Heusden-Zolder telt nu gemeentelijke 29 speelpleintjes, 13 daarvan zijn grasveldjes, de andere zijn uitgerust met speeltoestellen. Hier vind je meer info.

talen-troef-1-wie-werkt-er-rond-taal

Talen Troef (1): Wie werkt er rond taal?

Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat in Heusden-Zolder onwaarschijnlijk veel mensen en organisaties bezig zijn met taal. Daarvoor is de campagne 'Talen Troef' - die nog loopt tot 5 mei - een interessant instrument gebleken. Tijdens de campagne wordt er niet alleen gesproken, taal komt ook naar voor in muziek, spel, theater, voorlezen, film en ontmoeting! Een brede waaier dus, maar we wonen dan ook in een gemeente waar meer dan 70 talen worden gesproken, waar talen mensen verbinden (…) Lees het hele bericht

spookt-het-in-de-oude-school

Spookt het in de oude school?

Sinds kort gaat het licht aan in de oude school in de Kapelstraat. Een merkwaardig verschijnsel in een verlaten, afgesloten en dichtgetimmerd gebouw dat op zijn sloping wacht. Zit de Kapelstraat met een spook opgescheept?

win-een-aankoopbon-van-50-euro

Win een aankoopbon van 50 euro

In een winkel met tuinspullen, dierenvoeding, attributen voor dieren, enz. vind je altijd wel iets dat je kunt gebruiken. Er valt een aankoopbon van 50 euro te winnen bij Hobby Farm. Dan moet je wel voor donderdag 20 uur laten weten hoe de eigen hondenbrokken van Hobby Farm heten. Antwoorden op de website van de Handelaars Heusden Dorp.

in-de-kijker-hobby-farm

In de kijker Hobby Farm

Al wie in Heusden-Zolder en omgeving dieren houdt of in de tuin bezig is, is wel al eens binnengestapt bij Hobby Farm. Sinds vele jaren runt Karel Laermans zijn zaak aan de Beringersteenweg 6. Daar vind je alles voor de tuin: werkmaterialen, maar ook zaaigoed. En ook de dierenliefhebbers kijken er zich de ogen uit, want Hobby Farm heeft bijvoorbeeld vogels, of je nu een mooi fluitende kanarie dan wel gezellig (…) Lees het hele bericht

sfc-op-skireis-2-nog-energie-over-voor-karaoke

SFC op skireis (2) Nog energie over voor karaoke

In het Ahrntal loopt de tweede skidag van het Sint-Franciscuscollege op zijn einde, maar er is daar vanavond een karaoke aan de gang die volgens getuigen het hotel op zijn fundamenten doet daveren. Vanochtend is iedereen opgestaan met een prachtige zon op de bergen en het is heel de dag zonnig gebleven. En hoewel de laatste sneeuw van 9 maart dateert, worden de pistes dagelijks goed 'geprepareerd'. In de voormiddag is het dan ook genieten, na de middag is het wel wat moeilijker op enkele trajecten voor gevorderden. De sfeer blijft er wel goed in.

de-mijlpaal-krijgt-een-kleurtje

De Mijlpaal krijgt een kleurtje ...

In kunstgalerij De Mijlpaal is vandaag de tentoonstelling Gradient geopend. In Heusden-Zolder worden werken in kleur getoond, in de zustergalerij in Knokke zijn het zwart-wit werken. Verschillende bekende namen bij de exposanten in Heusden trouwens: Ulrike Bolenz, Patrick Ceyssens, Nick Ervinck, Stephanie Leblon, Stefan Peters, Joke Raes, Joel Schuurmans en Mieke Teirlinck. Te bezoeken tot 4 juni, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. (foto's Ronny Vanthienen)

elke-vanhoof-doet-thuispubliek-juichen

Elke Vanhoof doet thuispubliek juichen

Het mooie weer lokte vandaag weer heel wat toeschouwers naar de BMX-track voor de tweede manche van de Europa Cup. En opnieuw maakten de rijders er hoogstaande races van. Elke Vanhoof, één van de favorieten van het thuispubliek, kon een podiumplaats behalen. Ze werd vandaag derde in een race gewonnen door de Nederlandse Laura Smulders. Smulders mocht ook gisteren al juichen. Toen was Vanhoof vijfde. Eind deze maand hebben de derde en vierde manches plaats in Erp, Nederland. (meer foto's van Stephan Volders)

de-zwanenzang-van-statie-zolder

De zwanenzang van Statie Zolder

Statie Zolder had zichzelf nog een mooi afscheid willen gunnen. Pasquale Toto mocht de aftrap geven. Na een penalty kwam de thuisploeg op voorsprong. Maar helaas, de bezoekers uit Lummen zetten nog een extra domper op het afscheidsfeestje door twee keer te scoren en de overwinning mee te nemen. Daarmee is het doek gevallen over de club. Danny Baeten gooit de handdoek na 11 jaar voorzitterschap, maandag en ook de komende dagen heeft hij nog gesprekken met overnemers die geïnteresseerd zijn. De (…) Lees het hele bericht

monsterscore-van-de-kampioen

Monsterscore van de kampioen

Kampioen KVV Heusden-Zolder maakte er nog eens een galamatch van aan het eind van de reguliere competitie, het stuurde Flandria Termolen met een monsterscore naar huis: 10-3. SK Heusden 06 versloeg Halveweg Zonhoven met 3-2. Statie Zolder verloor zijn laatste wedstrijd tegen Lummen VV met 1-2.

thuisnederlaag-voor-bolderberg-6

Thuisnederlaag voor Bolderberg

In derde provinciale A leed FC Bolderberg een 1-3 thuisnederlaag tegen FC Eksel A.

anadol-speelt-gelijk-2

Anadol speelt gelijk

In de tweede provinciale A heeft FC Anadol 1-1 gelijk gespeeld tegen KSK Meeuwen.

paul-coolen-is-eraan-begonnen

Paul Coolen is eraan begonnen

Paul Coolen begint vandaag te fietsen in New Orleans waar hij gisteren is aangekomen. De 7 uur tijdsverschil lijkt niet veel invloed te hebben, hoewel hij zich in het hotel wel wat zorgen maakte over het gebrek aan gezond eten, allemaal gekleurd spul, geen vlees of kaas, en plastic borden. Zijn fiets heeft hij ondertussen ook helemaal weer gemonteerd, blijkbaar had de douane een blik in de verpakking geworpen. Langs de Mississippi fietst hij vandaag naar het centrum van New Orleans waar hij bij een fietsfanaat kan overnachten.

kunstwerken-waarschuwen-voor-klimaat

Kunstwerken waarschuwen voor klimaat

KWB en KVLV willen bij de viering van hun respectievelijk 75ste en 100ste verjaardag tonen dat ze voortdurend met maatschappelijk relevante thema's in de weer zijn. Zo loopt er dit weekend in 't Kuipershof een klimaattentoonstelling. "Het is voor een groep kunstenaars fijn en motiverend om samen rond een thema te werken, zoals dat hier het geval is met het klimaat," vertelt bezieler Jean Jacob. En ondanks het sombere toekomstbeeld rond ons klimaat, zijn de kunstenaars er toch in geslaagd om deels kleurrijke werken te maken, die niet alleen dreiging maar ook hoop uitstralen.

een-klimaatwandeling-door-eigen-dorp

Een klimaatwandeling door eigen dorp

Meer dan 30 KWB-leden en -sympathisanten zijn zondag na de middag vertrokken voor een klimaatwandeling door Heusden. Een natuurgids vertelt hen onderweg welke invloed de klimaatwijziging heeft op de natuur en ons leefmilieu en wat we er zelf kunnen aan doen.

info-avond-rond-broederlijk-delen

Info-avond rond Broederlijk Delen

De campagne van Broederlijk Delen loopt weer op volle toeren. Morgenavond staat in het Muzecafé een hele avond in het teken hiervan. De wereld staat voor een heleboel uitdagingen en daarom wordt gewerkt aan een transitie naar een meer duurzame en rechtvaardige wereldorde. Amina Vermeulen van Broederlijk Delen spreekt over de overgang naar een nieuwe levensstijl. En Luc Thewissen getuigt met foto's over zijn inleefreis naar Burkina Faso. Ook de campagnefilm over Burkina Faso wordt getoond. Het begint om 19u30.

ook-in-venray-zijn-ze-eraan-begonnen

Ook in Venray zijn ze eraan begonnen

Vandaag wat beelden vanop het Nederlandse circuit Raceway Venray waar het nieuwe seizoen van de start is gegaan. Wat heeft dat met Heusden-Zolder te maken buiten het feit dat wij hier ook een racecircuit hebben? Wel, net als Zolder krijgt ook Venray een manche van de Nascar Whelen Euro Series (15 en 16 juli) en de promotor voor België van het gebeuren is onze dorpsgenoot en fotograaf Tony Sempels. Hij steunt onder meer Patrick en Mike (…) Lees het hele bericht

europa-cup-achter-de-schermen

Europa Cup achter de schermen

Vandaag heeft op de BMX-track de tweede manche plaats van de Europa Cup. Toeschouwers en deelnemers kunnen zich nu in de zon koesteren, heel wat anders dan het regenachtige gebeuren van gisteren. In afwachting van de volgende racebeelden serveert onze fotograaf Stephan Volders nog wat sfeer van achter de schermen. (meer)

veel-verliesmatchen-in-t-basket

Veel verliesmatchen in 't basket

In de derde provinciale van het basketbal heeft Kajoba Bolderberg met 72-78 verloren van Maasmechelen B. In vierde A verloor Zolder D met 51-60 van Lummen C. De dames van Zolder kregen ook een nederlaag te slikken, 38-17 bij Lommel B.

vanochtend-gezien-11

Vanochtend gezien

De ochtendzon injecteert kleuren in de dauwdruppels. (foto Marcel Gybels)

naamopgave-van-vormelingen-viversel

Naamopgave van vormelingen Viversel

De 15 vormelingen van Viversel sluiten vandaag de reeks van 8 naamopgaves af. In zo'n naamopgave engageren ze zich als jonge christenen, ze worden op zaterdag 29 april gevormd. (foto Lode Beylemans)

er-zit-wat-in-die-lady-linn

Er zit wat in die Lady Linn

Het was zaterdag weer en erg muzikale avond in Muze met Lady Linn die met Her Magnificent Seven een knappe show bracht het nieuw album 'Keep it a secret' De aftershow, in het Muzecafé, werd verzorgd door 'Be Irving', samengesteld uit studenten van de PXL. (foto's Lenscollectief)

zolder-a-verliest-van-lommel

Zolder A verliest van Lommel

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A van Lommel B verloren met 53-68. De eerste helft liep gelijk op maar toch ging Zolder rusten met 6 punten voorsprong. Maar in het derde kwart lukte Lommel een aantal driepunters, Zolder kon nog moeilijk scoren en was op achtervolgen aangewezen. In het vierde kwart kon de thuisploeg geen vuist meer maken.

sfc-op-skireis-1-de-start-genomen

SFC op skireis (1) De start genomen

De skivakantie van het Sint-Franciscuscollege is goed gestart. Na de vermoeiende nachtelijke busrit, was het vanmorgen even erg druk: iedereen het skipak aan en dan naar de materiaalkelder om de skischoenen en -latten te passen. En op de middag had iedereen al de eerste sneeuw onder de latten voelen kraken. De beginnersgroepen hebben ondertussen een reeks val-, draai- en stoplessen gehad en ook al de stoeltjeslift genomen. De gevorderden hebben al een groot stuk van het skigebied verkend. Vanavond (…) Lees het hele bericht

new-kuipke-is-dartskampioen

New Kuipke is dartskampioen

Heusden-Zolder heeft er alweer een kampioenenploeg bij. Met nog 2 wedstrijden te gaan heeft dartsclub New Kuipke zich tot kampioen gekroond in de in 2de afdeling Genkse bond. Dat werd uitbundig gevierd met uiteraard sponsor Heidi van 't Kuipke mee in het kampioenengedruis.

lof-voor-jarige-kvlv-en-kwb-heusden

Lof voor jarige KVLV en KWB Heusden

In 't Kuipershof hebben vanavond een kleine 200 mensen de academische zitting naar aanleiding van 100 jaar KVLV en 75 jaar KWB Heusden-Centrum bijgewoond. De viering werd aan elkaar gepraat door Patrick Balette en bijzonder gesmaakt opgeluisterd door het koor Exsultate onder leiding van Bruno Sprengers en muzikaal begeleid door Guido Leenders. Namens de jubilerende verenigingen schetsten Claire Bussé en Ward Ceyssens het unieke van hun gezamenlijke viering, maar ook hoe elk zijn (…) Lees het hele bericht

renner-zwaargewond-bij-val

Renner zwaargewond bij val

BMX-en is een razendsnelle en technische moeilijke sport. Er gebeuren dan ook veel valpartijen, ook vandaag weer. Meestal zonder erg of met wat schaafwonden of kneuzingen. Eén rijder kwam vandaag bijzonder zwaar ten val. Hij kreeg lange tijd de eerste zorgen op de piste en is dan zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. (foto's Stephan Volders)

veel-spektakel-op-eerste-dag-europacup

Veel spektakel op eerste dag Europacup

Ondanks het slechte weer zijn langs de BMX-track op Circuit Zolder vandaag de tribunes goed volgelopen voor de eerste manche van de European Cup van het seizoen. De renners toonden zich erg hongerig in hun jacht naar de eerste kampioenschapspunten en ze maakten er heuse spektakelstukken van. Races die telkens op het scherp van de snee werden betwist. Het aanwezige publiek had dus overschot van gelijk en kreeg waar voor zijn geld. Morgen volgt de tweede manche. De uitslagen volgen nog. (Meer foto's van Stephan Volders)

urenlang-werk-door-waterlek-in-boekt

Urenlang werk door waterlek in Boekt

Verschillende woningen in Boekt zitten al urenlang zonder water. Oorzaak is een lek in de leiding op de hoek van de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Poelenstraat. Kort na de middag bleek daar water uit de grond op te borrelen. Een tijd later waren de eerste technici van De Watergroep ter plaatse en die lieten onder meer een graafmachine aanrukken om de leidingen bloot te leggen en het lek op te sporen. Vanavond kort voor 9 uur waren ze nog altijd aan het werk, maar vermoedelijk zou het probleem nu opgelost zijn.

vlotte-zege-van-wieze-boys

Vlotte zege van Wieze Boys

In de bedrijfsvoetbalbond heeft VK Wieze Boys A met 2-5 gewonnen bij FC Tamara. VC Sluizen gaf forfait bij RP Products. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B met 5-1 van Huwa San Bilzen.

inbreker-betrapt-1

Inbreker betrapt

In een kapsalon in de Zwaluwstraat is vannacht een inbreker op heterdaad betrapt. Dat gebeurde rond half 4.

vandaag-gezien-1-april-2017

Vandaag gezien

De afgelopen dagen heeft de zon veel bloemen en bloesems doen opengaan, vandaag worden die overvloedig besprenkeld. (foto Marcel Gybels)

kandidaat-overnemers-voor-statie-zolder

Kandidaat-overnemers voor Statie Zolder

Morgen om kwart voor vijf is het over en uit voor Statie Zolder, de club uit vierde provinciale speelt haar laatste thuismatch tegen Lummen en stopt er dan definitief mee. De club kampt al jaren met een gebrek aan vrijwilligers en draaide nog op enkele mensen. Veel supporters kwamen er niet meer, dus minder inkomsten, ook in de kantine, en dan geraakt het geld op. Statie heeft ook geen jeugdwerking.

 "En we krijgen geen steun van de gemeente, in tegenstelling met de buren in (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-254

De kijk van Richie

En dan moet de waterfactuur nog komen ...

koffiebreak-voor-2-goede-doelen

Koffiebreak voor 2 goede doelen

In 't Molenholleke hielden ze vrijdag de jaarlijkse koffiebreak. Onder een stralende zon genoten veel familieleden en kinderen van drankjes en koekjes die ouders en grootouders zelf gebakken hadden. Met de opbrengst van de actie wil de school twee projecten steunen. De vzw Hogar Hermana Elisa El Carmen die zich toelegt op het kindertehuis Hogar Nuestra Señora de la Paz. Juf Michèle van de kleuterschool trekt geregeld naar Chili om daar als vrijwilliger te helpen. Zowat 200 (…) Lees het hele bericht

publiek-enthousiast-op-bonte-avond

Publiek enthousiast op bonte avond

Vrijdagavond werd de viering van 100 jaar KVLV en 75 jaar KWB Heusden feestelijk én ludiek ingezet met een ouderwetse bonte avond. Ex-schepen en acteur Dirk Schops mocht als entertainer-presentator verschillende acts aan elkaar weven: zang van het seniorenkoor, een mini-concert van de harmonie, een act van 't Heusdens Volksteater en zowaar verrassende optredens van wc-dames, twee Schotten die nog net voor de Brexit waren overgevlogen, enz. De zaal was volgelopen en het publiek amuseerde zich duidelijk. De rest van 't weekend staat er nog heel wat te gebeuren.

kleuters-bezochten-de-paasklokken

Kleuters bezochten de paasklokken

De kleuters van de klas van juffen Ines en Anne van 't Molenholleke bezochten de Sint-Vincentiuskerk. Ze klommen tot boven in de toren om de paasklokken te zien. Maar die moeten uiteraard nog naar Rome vertrekken om hun eitjes te gaan halen ...