Archief maart 2022

variapunten-met-wat-speldenprikken

Variapunten met wat speldenprikken

Bij de variapunten - die niet vooraf zijn ingediend - vroeg Ann Leyssens (N-VA) waarom de goedkeuring van de horecavergunningen zo lang duurt, terwijl sommige uitbaters ook heel wat kosten moeten doen om zich in regel te stellen. Burgemeester Borremans wees erop dat de meeste aanvragen wel voor de deadline van 31 december waren ingediend, maar dat er nog een aantal keuringen moeten gebeuren, bijvoorbeeld voor de brandveiligheid of andere vergunningen.

Herwig Hermans (N-VA) maakte zich (…) Lees het hele bericht

nv-a-stelt-rendabele-uitbating-woutershof-in-vraag

NV-A stelt rendabele uitbating Woutershof in vraag

De gemeente- en OCMW-raad duurden vanavond - alle variavragen inbegrepen - amper 40 minuten. De raad keurde het subsidiereglement 'Samentuinen' goed waardoor bijvoorbeeld de dorpstuintjes ondersteuning kunnen krijgen. Tony Lespoix (Vlaams Belang) vroeg of ook de tuintjes langs de Zolderseweg daar niet kunnen in opgenomen worden, zodat de eigenaars gekend zijn en bij stopzetting van hun pacht of huur ook alles moeten opruimen. Maar zij komen volgens burgemeester Borremans (GOED) sowieso (…) Lees het hele bericht

vaccinatiecentrum-naar-kleinere-locatie

Vaccinatiecentrum naar kleinere locatie

De huidige vaccinatiecampagne tegen COVID loopt stilaan ten einde. In TheMax is in april nog één vaccinatiemoment voorzien, namelijk op 20 april tussen 15 en 18 uur. Mensen kunnen er dan alleen op afspraak terecht. Daarna wordt overgeschakeld op een 'waakfase' waarbij vermoedelijk tot september voor een standbye centrum wordt gezorgd voor mensen die een extra prik of booster nodig hebben of voor nieuwe vijfjarigen. Dat zal niet meer in TheMax gebeuren. Er wordt (…) Lees het hele bericht

ugo-dehaes-heeft-nu-een-voorstelling-met-robots

Ugo Dehaes heeft nu een voorstelling met robots

Ugo Dehaes, die uit de danswereld komt, was in volle coronaperiode al te gast in Muze met zijn dansende robots. Nu heeft hij een hartverwarmende voorstelling gecreëerd waarin de menselijke artiest vervangen wordt door  artificiële intelligentie en robots. Maximaal 30 toeschouwers nemen plaats rond een grote tafel waarop zich een voorstelling ontrolt met kleine, organische robots. Stilaan evolueren ze van ‘slijmerige cocons’ naar complexere en blinkende machines. ‘Simple Machines’ is (…) Lees het hele bericht

sortering-per-kleur-in-optimo-systeem-loopt-goed

Sortering per kleur in Optimo-systeem loopt goed

Sinds de omschakeling op het ophaal- en sorteersysteem van Optimo, komen bij het nieuwe sorteercentrum in Beringen dagelijks 70 vrachtwagens met 330 ton afval toe. Dat is vandaag gezegd bij een bezoek aan de sorteerinstallaties. Zoals in heel wat andere Limburgse gemeentes en Diest kunnen ook de inwoners van Heusden-Zolder sinds begin januari hun afval om de twee weken in vijf kleuren zakken buitenzzetten. Daar rezen heel wat vragen over. "Maar die zakken worden wel degelijk gescheiden in (…) Lees het hele bericht

drie-bloedinzamelingen-in-april-in-heusden-zolder

Drie bloedinzamelingen in april in Heusden-Zolder

Ook de komende weken spreidt het Rode Kruis weer zijn bedjes in Heusden-Zolder om bloed in te zamelen. Op dinsdag 5 april van 17.30 uur tot 20.30 uur kun je terecht in Sint-Baaf in Eversel. Op maandag 11 april van 17.30 uur tot 20 uur staan de ploegen klaar in Ons Huis in Berkenbos. Tenslotte is er een bloedinzameling in de Witte Zaal in Bolderberg, op donderdag 21 april van 17.30 tot 21 uur. Je kunt hier een afspraak maken. 

coronapatienten-in-ziekenhuis-net-onder-de-20

Coronapatiënten in ziekenhuis net onder de 20

In het Sint-Franciscusziekenhuis blijven de cijfers van patiënten met een COVID-besmetting net onder de 20 per dag liggen. Er is dus geen verdere stijging in vergelijking met de voorbije weken. Wel is het momenteel erg druk in het ziekenhuis. Dat zou kunnen te maken hebben met het feit dat mensen opnieuw vlotter de stap naar medische zorgen durven zetten. 

caroline-en-filip-vanavond-in-blind-gekocht

Caroline en Filip vanavond in Blind Gekocht

In 'Blind Gekocht' op Play 4 staan vanavond Filip Struyf en en Caroline  Carpentier centraal, hier gekend als de eigenaars en uitbaters van binnenspeeltuin Tarzan & Jane. Zij wonen nu samen met hun dochters Julie (8), Marie (7) en zoon Thomas (19) in Grobbendonk in een woning met veel luxe. Maar de dagelijkse verplaatsingen van Grobbendonk naar Heusden-Zolder kosten veel tijd en energie en dus zoeken ze een woning hier in de buurt. Maar die moet opnieuw het nodige comfort kunnen bieden en voldoende ruimte hebben. Caroline en Filip leggen daarvoor een budget van ... 1 miljoen euro op tafel. Benieuwd wat daar gaat uitkomen. Blind Gekocht, vanavond 20.40 uur op Play 4. (foto Play 4)

olympia-b-promoveert-naar-tweede

Olympia B promoveert naar tweede

In de 50-plus reeksen van het petanque zit de competitie er ook op. Olympia B heeft in de derde provinciale het seizoen op de tweede plaats afgesloten en promoveert daarmee naar de tweede afdeling. De uitslagen Ere Limburg Boekt A – De Berk A: 7-2 en Olympia A – Tongeren A: 6-3. 1ste Limburg Boekt B – Genenbos B: 2-7. 3de Limburg De Berk C – Genk C: 4-5 en Olympia B – Interlommel B: 7-2. 4de Limburg Genk D – Boekt C: 6-3.

gemeente-en-gewest-ruilen-weg

Gemeente en gewest ruilen weg

De Mijnwerkerslaan, die dwars over het mijnterrein gaat, is nu nog een gemeenteweg maar binnenkort wordt dat een gewestweg. Hij wordt geruild tussen het Vlaamse Gewest en de gemeente voor het deel van de Koolmijnlaan tussen de twee rotondes. Dat deel van de N719 wordt dus van gewestweg omgezet in gemeenteweg. Het dossier hangt samen met de herinrichting van dat deel van de Koolmijnlaan. (Streetview)

collegeleerlingen-eindelijk-weer-op-italiereis

Collegeleerlingen eindelijk weer op Italiëreis

Het is zover, na twee jaar kunnen de leerlingen van het zesdejaar van het Sint-Franciscuscollege weer op Italiëreis. De bussen zijn ingeladen en vannacht reizen ze af, tot maandag 11 april. Het gaat om 108 leerlingen en 12 begeleidiers. En binnenkort kunnen ook de eerstejaars met 138 leerlingen en begeleiders op skivakantie.

t-weyerke-en-het-berenhuis-starten-kunstproject

't Weyerke en Het Berenhuis starten kunstproject

Het Berenhuis en 't Weyerke starten samen een kunstproject. Zo gaan 16 kinderen en een 20-tal gasten van het Dynamisch Dagcentrum aan de slag begeleid door een kunstenaar. Vandaag was Zjeeke Polleunis te gaan voor de eerste workshop rond keramiek. Zo komen er negen workshops en de kunstwerken zullen in juni worden tentoongesteld. Op die manier wordt ook de verhuizeing van het vroegere Atelier Idee in de Kleuterweg naar de nieuwe winkel in het Kapellehof in Heusden-Centrum beklonken, daar zijn ze trouwens de buren van Het Berenhuis. (foto's Gerlinde Gilissen)

morgen-laatste-dag-van-hoop-doet-geven

Morgen laatste dag van Hoop Doet Geven

Morgen 31 maart is het de laatste dag van de actie Hoop Doet Geven. Nog tot sluitingstijd kun je dan in de verschillende warenhuizen in Heusden-Zolder die deelnemen niet-bederfbare voeding of onderhoudsproducten in de karren aan de uitgang deponeren. De inhoud wordt overmorgen overhandigd aan Sint-Vincentius waar ze dan kunnen sorteren. 

erfgoeddag-focust-op-het-schoolleven

Erfgoeddag focust op het schoolleven

Op zondag 24 april vindt de jaarlijkse Erfgoeddag plaats, deze keer met als thema ‘Erfgoeddag maakt school!’. Het schoolleven en -verleden staan dus centraal. De mijngemeenten hebben daarvoor onder impuls van FARO, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed de handen in elkaar geslagen. In ZLDR Luchtfabriek zal het immateriële erfgoed dat onze reuzencultuur vormt centraal staan. Je leert er het verhaal van de 7 reuzen van Heusden-Zolder kennen, tussen 11 en 17 (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-zwaait-juf-marleen-uit

't Molenholleke zwaait juf Marleen uit

Kleuterschool 't Molenholleke zwaaide juf Marleen uit die haar laatste dag maakte van 40 jaar in het kleuteronderwijs. De kleuters maakten nog een allerlaatste wandeling met haar en wuifden haar samen met de collega's uit. Marleen Hoydonckx gaat deze week met vervroegd pensioen en kan zich dan volop op haar schepenambt storten en uiteraard op haar fiets.

fietser-van-de-week-jo-melotte

Fietser van de Week: Jo Melotte

Johan Melotte, Jo voor de vrienden, woont in Viversel en neemt geregeld de fiets voor dagelijkse boodschappen of een vergadering zoals hier - vorige zomer - voor de burgerbeweging Toekomst Telt in de Blokhut bij de vijvers van kasteel Meylandt. Heb je ook iemand te tippen als fietser van de week? Dat kan hier.

wit-goud-zwart-stof-toneelstuk-rond-hilda-put

'Wit Goud, Zwart Stof', toneelstuk rond Hilda Put

Vanavond zijn de voorbereidingen gestart voor het theaterstuk 'Wit Goud, Zwart Stof', dat in september zal opgevoerd worden bij de 30ste verjaardag van de sluiting van de mijn van Zolder. Centraal staat het gekende verhaal van Hilda Put, die op haar 22ste startte als melkmeisje in de melkbar van Zolder. Een vrouw die zich overeind hield tussen 9.000 mannen, in goede en slechte tijden. Het verhaal beslaat dan ook de laatste 30 jaar van de mijn. Het is de eerste productie (…) Lees het hele bericht

besmettingen-blijven-stijgen-maar-minder-sterk

Besmettingen blijven stijgen, maar minder sterk

De voorbije week hebben 368 inwoners van Heusden-Zolder een positieve coronatest afgelegd, dat is een stijging met 16 %. Het ziet er dus naar uit dat de heropleving van de besmettingen - wellicht ten gevolge van de versoepelingen - nu weer wat aan het afzwakken is. Gemiddeld bedragen de nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder wel nog altijd 1.086 per 100.000 inwoners. 

dorpstuinders-willen-asiel-geven-aan-valken

Dorpstuinders willen asiel geven aan valken

In de dorpstuintjes wordt normaal iedere dinsdag behoorlijk laag bij de grond gewerkt, letterlijk dan. Maar vandaag gingen ze het ettelijke meters boven de grond zoeken. Tegen een oude eik hebben de tuinders een nestkast aangebracht waar ze asiel willen verlenen aan een koppel valken. De prefabwoning staat hen vrij ter beschikking, de enige wederdienst die gevraagd wordt is dat ze muizen vangen op het terrein. (foto's Julien Maebe)

tweederde-heeft-een-horecavergunning

Tweederde heeft een horecavergunning

Zoals bekend moeten alle horecazaken in Heusden-Zolder een horecavergunnning aanvragen, dat moest tegen 31 december 2021 gebeuren. Om de vergunning te krijgen moeten de horecazaken aantonen dat ze in orde zijn met alle voorschriften zoals bouwvergunning, milieuvergunning ondernemingsnummer, voorschriften van het FAVV, verzekeringen, brandveiligheid, eventuele terrasvergunning, toestemming voor alcoholische dranken, eventueel opheffing sluitingsuur, ... Ondertussen hebben al 83 horecazaken hun (…) Lees het hele bericht

hz-vraagt-ontsluiting-naar-noord-zuid

HZ vraagt ontsluiting naar Noord-Zuid

Tijdens het openbaar onderzoek naar de Noord-Zuidverbinding Limburg heeft het schepencollege enkele aandachtspunten herhaald voor de ontsluiting van Heusden-Zolder. Zoals bekend wordt in Houthalen-Helchteren gekozen voor tunnels onder de Grote Baan gecombineerd met een elektrische trambus tussen Noord-Limburg en Hasselt. Heusden-Zolder wil dat de ontsluiting van industriezone De Schacht (mijnterrein) bij voorkeur verloopt via Herebaan-West en niet via Stationsstraat-Michel Scheperslaan. Heusden-Zolder vraagt ook een rechtstreekse snelle busverbinding op de as van de N719 (Koolmijnlaan richting Helchteren). Zo worden het Sint-Franciscusziekenhuis, het Sint-Franciscuscollege en de mijnsite verbonden met de woonkernen richting Lillo en Helchteren. 

het-klimaatrapport-van-heusden-zolder-ontleed

Het klimaatrapport van Heusden-Zolder ontleed

De vijf provincies hebben een klimaatrapport opgesteld waarin bekeken wordt hoe de klimaatverandering evolueert, zodat ook gerichter naar maatregelen kan gekeken worden. De gegevens in het rapport zijn teruggebracht naar het gemeenteniveau. Zo lezen we dat Heusden-Zolder gemiddeld 173 droge dagen per jaar telt, dat zijn dagen met minder dan 0,1 mm neerslag. Dat kan tegen het jaar 2100 evolueren naar 236.In de winter wordt een toename van de neerslag verwacht, maar (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-794

De kijk van Richie

Voor de muziekliefhebbers ... 

bureau-gaat-remo-lucht-2-keer-4-weken-meten

Bureau gaat Remo-lucht 2 keer 4 weken meten

Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder hebben samen een gespecialiseerd bedrijf aangesteld om luchtmetingen te doen rond het Remo-stort, de stortplaats is al bijna 2 jaar niet meer in gebruik, maar op vraag van de buurtbewoners worden nieuwe metingen gedaan naar de kwaliteit van de lucht. Het was wel even zoeken naar een bedrijf dat bereid was om de metingen te doen. UIteindelijk is dan toch een bureau gevonden dat nu een aantal staalnames zal doen. Dat zal wellicht half april (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-eva-burgers

Tip van de bib: Eva Burgers

We geven deze week nog een laatste boekentip voor de jeugd mee. In de bib raden ze zeker Afslag Zuid van Eva Burgers aan.

Korte inhoud

In een dorp aan de kust raken Rebel en haar vrienden in de ban van een misdaad. De politie lijkt niets te doen, dus gaat het drietal zelf op onderzoek uit. Rebel heeft een extra reden om de politie niet te vertrouwen. Officieel overleden haar ouders in een hotelbrand. Maar klopt dat wel?

In deze jeugdthriller worden enkele jongeren tegen wil en dank helden door het heft in eigen handen te nemen. Maar tegen welke prijs?

oekrainse-turnster-welkom-bij-mev

Oekraïense turnsters welkom bij MeV

Turnkring Moed en Volharding stelt zijn werking open voor turnsters uit Oekraïne die in onze contreien zijn aanbeland of zouden toekomen. En dat is geen toeval want bij coördinator en hoofdcoach Luk Van Gompel ligt Oekraïne, en vooral Kiev, na aan het hart. "Tijdens mijn eigen turncarriere, later als toerist en als trainer met turnsters van Moed en Volharding ben ik 8 keer naar Kiev geweest. Ik heb er vrienden en heb ook thuis Oekraïense (…) Lees het hele bericht

whispering-sons-op-nieuwe-festival-hear-hear

Whispering Sons op nieuw festival HEAR HEAR!

HEAR HEAR! Zo heet het nieuwe eendagsfestival waarmee de organisatie van Pukkelpop op zondag 14 augustus - dus in de aanloop naar het eigenlijke Pukkelpop - uitpakt. Er zijn vier podia met ook grote namen zoals prijken Editors, Pixies en Liam Gallagher. Maar ook Whispering Sons, grotendeels samengesteld uit zangers/muzkanten van bij ons staat op de affiche. Daarmee werkt de band verder aan haar internationationale uitstraling. 

proefcamera-s-staan-opgesteld-in-koolmijnlaan

Proefcamera's staan opgesteld in Koolmijnlaan

Zoals aangekondigd heeft in de loop van de dag een beveiligingsfirma de camera's geplaatst in de Koolmijnlaan. Die staan daar deze week als proef, nadien worden de resultaten geëvalueerd en worden de ervaringen gebruikt in een breder cameraplan voor de hele omgeving. Dat moet helpen om de verkeersveiligheid en de sociale overlast aan te pakken. Er staan nu twee installaties, één ter hoogte van het Brilonplein en het ander aan de overzijde van de weg op de hoek van de Kleuterweg. 

wie-rijdt-ook-hier-de-ronde-van-vlaanderen

Wie rijdt ook hier de Ronde van Vlaanderen?

Vorige week heeft Vlaams minister Peeters in Oudenaarde, samen met boegbeelden Eddy Planckaert en Jesse Vandenbulcke, de nieuwe fietscampagne ‘Mijn Ronde van Vlaanderen’ gelanceerd. Het is de bedoeling om mensen aan te sporen om de fiets te gebruiken om te gaan winkelen of voor andere nutsverplaatsingen. Middenstandsraad Heusden-Zolder heeft zich op vraag van de gemeente achter die campagne geschaard. De MHZ verdeelde via de 4 (…) Lees het hele bericht

poep-de-disco-toestanden-in-het-muzecafe

'Poep de disco' .. toestanden in het MuzeCafé

Zondagavond stelde 'Intige Taluure' het album 'Poep de disco' voor in het MuzeCafé. Zij speelden ookhet voorprogramma van Intige Taluure & Mauro Pawlowski. Beide optredens waren met gastmuzikanten en verrassende wendingen. Overingens: de platen zijn te koop bij de initiatiefnemer, de Heusdense platenwinkel Pick Up CD & Vinylshop. (foto's Herman Eerdekens)

ex-ondergronders-betogen-ludiek-maar-vastberaden

Ex-ondergronders betogen ludiek maar vastberaden

Een zeer grote groep voormalige ondergrondse mijnwerkers uit alle Kempense steenkoolmijnen betoogt deze voormiddag in Brussel. Vanmorgen waren ze met tientallen bussen vertrokken op de parking achter de Muze. Enkele honderden hadden de trein genomen. Het aantal aanwezigen wordt rond de 3.500 geschat. In Brussel manifesteren ze ludiek, maar luidruchtig. Ze willen dat de overheid er alles aan doet om hun met een schadevergoeding en interesten te compenseren voor jarenlange (…) Lees het hele bericht

online-routeplanner-kan-vanaf-nu-gebruikt-worden

Online routeplanner kan vanaf nu gebruikt worden

Sinds vandaag staat de online routeplanner op de website van de gemeeente. De  routeplanner berekent de aanbevolen fietsroutes om op je bestemming geraken. Het is een primeur in Vlaanderen in samenwerking met U Hasselt. De fietsroutes werden samengesteld door lokaal bestuur Heusden-Zolder, Route2School, Mobiel 21, de jeugd- en sportverenigingen, fietsersbond en de lokale politie. Je kunt dus gewoon je bestemming ingeven, of dat nu een school, sporthal, verenigingslokaal of winkel is. Ook de trage wegen zijn er in opgenomen, natuurlijk zijn sommige trage wegen bij langdurige regen minder geschikt om te fietsen.

vandaag-gezien-363

Vandaag gezien

In De Wijers hebben de grauwe ganzen aan familie-uitbreiding gedaan. (foto's Roger Convents)

geen-promoties-in-het-petanque

Geen promoties in het petanque

In het petanque zit de competitie erop. In de Vlaamse liga eindigt Olympia op de 3de plaats terwijl Boekt de competitie afsluit op de 8ste plaats. De uitslagen: ere Limburg Boekt B – De Berk A: 5-4 en Zigzag A – Boekt A: 4-5. 1ste Limburg Interlommel A – De Berk B: 6-3 en Olympia A – Genenbos D: 4-5. 2de Limburg Boekt C – De Berk C: 7-2. In de Limburgse competitie eindigden De Berk A, Olympia A en Boekt C alle drie op de 3de plaats in hun reeks. Promotie zit er dus niet in.

koffiestop-voor-broederlijk-delen-1

Koffiestop voor Broederlijk Delen

In de kerk van Eversel kon je vandaag een koffie drinken en daarvoor een vrijwillige bijdrage leveren. Het ging om de actie 'Koffiestop' ten voordele van Broederlijk Delen. Ook werden narcissen verkocht voor hetzelfde doel. (foto Mieke Swerts)

de-titanenstrijd-der-twee-pk-s

De titanenstrijd der twee pk's

Het eerste deel van de 1.000 km van Zolder werd onder een grijze hemel gereden, maar na de middag brak de zon door. Het zou de rijders niet veel deren, zij maakten er hun eigen spektakelstuk van. Voor sommigen is dit puur amusement, maar heel wat teams maakten er ook een prestigieuze strijd van. En daarvoor haalden ze alle power die er in hun 2 pk zat, da's meer dan je denkt trouwens. (foto's Dirk Dekens)

ook-de-kleintjes-zijn-aan-hun-seizoen-begonnen

Ook de 'kleintjes' zijn aan hun seizoen begonnen

Terwijl op het grote circuit de eerste races van het seizoen werden afgewerkt, zijn ook de bestuurders van de radio-controlled cars er weer aan begonnen. Zij werkten vandaag hun eerste clubwedstrijd van het seizoen af. Ondertussen hebben ze hun circuit vernieuwd, met snelle bochten, 180 graden bochten, jumps, technische stukken, rechte stukken, een grote triple, enz. Gisteren mochten ze al kennismaken met het parcours tijdens de vrije trainingen en vandaag was het voor echt , zowel voor de 2x2 als de 4x4 buggy's en de trucks. 

alleen-anadol-kan-winnen-1

Alleen Anadol kan winnen

In de tweede provinciale speelde KVV Heusden-Zolder 1-1 bij Thes Sport B, voor KVV al het elfde gelijkspel dit seizoen. FC Anadol versloeg Hamont 99 met 1-0. En Bolderberg FC beleefde een doelpuntenfestival bij Hechtel FC: 4-4.

weer-thuisverlies-van-sk-heusden-06

Weer thuisverlies van SK Heusden 06

In de vierde provinciale C van het voetbal heeft SK Heusden 06 weer een thuisverlies geleden, deze keer 1-2 tegen Koersel B.

vandaag-gezien-362

Vandaag gezien

Cedric Vancluysen kon deze veldleeuwerik vastleggen terwijl die even genoot op een rozenbottelstruik. 

gezinsviering-in-eversel

Gezinsviering in Eversel

In een volle kerk van Eversel had een gezinsviering plaats. Centraal thema was  'Dromen van een nieuwe wereld'. 
Na de viering werden veel narcissen verkocht om Broedelijk Delen te steunen. (foto Evi Grauls)

zolder-b-blijft-winnen-1

Zolder B blijft winnen

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Zolder B met 52-60 gewonnen bij Gems Diepenbeek A. Heusden verloor met 61-56 bij Miners Beringen C. In de derde provinciale ging Zolder D vlot winnen bij Optima Tessenderlo C: 66-98. In vierde provinciale moest Zolder E het onderspit delven tegen Optima Tessenderlo D met 75-60.

muzecafe-als-anatolische-rocktempel

MuzeCafé als Anatolische rocktempel

The Voice of Art organiseerde vanavond in het MuzeCafé een Anatolische rockavond. Een hedendaagse band bracht er interpretaties van het werk van Baris Ile en Cem Olalim. Zij inspireerden volksmuziek op hedendaagse pop en rock. Dat er een publiek voor het genre is, bewees een stampvol MuzeCafé waar de sfeer er goed inzat. (foto's Ann Jordens)

vannacht-begint-zomertijd

Vannacht begint zomertijd

Vannacht schakelen we over op het zomeruur, om 2 uur wordt de klok dus door gezet naar 3 uur. Morgenvroeg is het daardoor een uur langer donker, maar morgenavond blijft het een uur langer licht. Het zomeruur blijft behouden tot de nacht van 29 op 30 oktober, dan draaien we de klok weer terug.

geen-paniek-over-de-straatverlichting

Geen paniek over de straatverlichting

We kregen al reacties binnen van mensen die ons signaleren dat de straatverlichting uitligt. Maar het is vanavond - zoals ieder jaar - Earth Hour, waarbij de openbare verlichting minstens een uur wordt gedoofd of op nachtregime gezet. Dat is enerzijds om de lichtvervuiling aan te klagen en anderzijds de verspilling die daarmee gepaard gaat. Aan de actie doen massa's steden en gemeenten over heel de wereld mee, dus ook Heusden-Zolder. 

de-gentlemen-hebben-hun-eerste-race-afgewerkt

De Gentlemen hebben hun eerste race afgewerkt

Voor de Belgian Gentlemen Drivers Club is het nieuwe raceseizoen vandaag gestart op Circuit Zolder. Een 40-tal deelnemers, opgedeeld in verschillende klassen kwam aan de start en met zijn allen maakten ze er weer een spektakelstuk van. (foto's Dirk Dekens)

laurens-vanthoor-triomfeert-op-nurburgring

Laurens Vanthoor triomfeert op Nürburgring

Laurens Vanthoor heeft vanmiddag weer eens op het hoogste schavotje gestaan. Deze keer op de Nürburgring waar hij samen met zijn ploeggenoten de Fransman Frédéric Makowiecki en de Deen Michael Christensen de eerste race van de Nürburgring Endurance Series won. Met hun Porsche van Manthey-Racing waren ze iets meer dan een seconde sneller dan de Audi van Land Motorsport en een Porsche van KCMG.. Laurens haalde meteen zijn dochtertje mee op het podium. 

2-pk-s-zijn-klaar-voor-hun-race

2 pk's zijn klaar voor hun race

De 1000 km van Zolder voor 2 pk's wordt morgen beslist, maar vandaag moesten uiteraard de kwalificaties worden gereden. De racefan kijkt zich toch nog altijd de ogen uit bij alle mogelijke geiten of eendjes die op het circuit verschijnen en daar behoorlijk snel over razen. (foto's Dirk Dekens)

wieze-boys-a-wint-bij-pool-keramo

Wieze Boys A wint bij Pool Keramo

In het bedrijfsvoetbal verloor Wieze Boys B met 0-1 van SV De Condé. Met dezelfde cijfers ging Wieze Boys A winnen bij Pool Keramo A.

vandaag-gezien-361

Vandaag gezien

We hadden het eergisteren nog over het unieke van het gebied De Wijers. Roger Convents kon er futen en geoorde futen fotograferen. Maar hij maakte ook een prachtig filmpje van het zogenaamde baltsgedrag van een koppel. Het lijkt wel een synchroonballet. 

de-kijk-van-richie-793

De kijk van Richie

Altijd sporten met geschikt materiaal.

lindeman-beleefde-eerste-lenteconcert

Lindeman beleefde eerste lenteconcert

Op Lindeman konden ze eindelijk een feestje bouwen vandaag. Na de uitgestelde kerstconcerten en kerstmarkt, werd gekozen voor een lentegebeuren. En ook het weer speelde het spel prima mee. De markt nam vandaag een bescheiden start en zou morgen nog wat aandikken, maar voor de inwendige mens viel aan La Baracca alleszins heel wat te vinden. In de kerk was veel volk samengestroomd voor het concert. Daar was gekozen voor een mix van nostalgische en romantische muziek, met harmonie, koor en solisten. Heel sfeervol en veel meezingers. Morgenavond heeft trouwens een tweede concert plaats van wat nu al een geslaagd weekend wordt genoemd. (foto's Heidi Daniëls)

enkele-tientallen-vormen-stiltecirkel

Enkele tientallen vormen stiltecirkel

Enkele tientallen mensen hebben in de vooravond voor het gemeentehuis een stiltecirkel gevormd als steun aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het initiatief ging uit van het Interreligieus Platform Heusden-Zolder. Dat vraagt niet alleen solidariteit met de slachtoffers in OekraÏne zelf, maar ook met de tegenstemmen in Rusland, het vraagt een staakt-het-vuren en vrede door dialoog. Mensen hadden witte lakens, kaarsen en Oekraïnse vlaggen meegebracht. Er werd een woordje gesproken vanuit verschillende religies en uiteraard een stilte gehouden. (foto's David Amgad)

opletten-voor-brandgevaar-door-droogte

Opletten voor brandgevaar door droogte

De droogte begint zich stilaan te laten voelen in de natuur, ook rond de deur. Zo is gisteren in de vooravond nog brand ontstaan in een haag in de Nieuwstraat, de brandweer werd opgeroepen. Het is nu ook extra voorzichtig zijn met onkruidverbranders, sigaretten en barbecue-assen.

cara-hendriks-eert-haar-ouders-in-the-voice-kids

Cara Hendriks eert haar ouders in The Voice Kids

Vandaag begint op VTM een nieuwe reeks van The Voice Kids. En in de eerste aflevering treedt al meteen een dorpsgenote aan: de 14-jarige Cara Hendriks. Ze werd op school verrast met haar ticket voor de Blind Auditions. Cara zingt uiteraard graag en speelt daarnaast ook basketbal, momenteel in Lummen. Het nummer dat ze brengt is Like My Father van Jax en ze draagt dat op aan haar mama en papa. The Voice Kids, VTM, 20.35 uur. (foto VTM)

exsultate-zingt-requiem-voor-oekraine

Exsultate zingt Requiem voor Oekraïne

Exsultate en het Limburgs Kamerorkest slaan de handen in elkaar en brengen op zaterdag 2 april (kerk Genk-Bret) en zondag 3 april om 16 uur (kerk Berkenbos) het Requiem van de Franse componist Gabriel Fauré. Het Requiem van Fauré is voor Exsultate de ideale uitdaging na twee jaar concertstilte. In het teken van de oorlog in Oekraïne, die iedereen raakt, dragen LKO en Exsultate hun gezamenlijk concert op aan de slachtoffers van dit menselijk drama. Ze openen beide concerten met een prachtige Oekraïense hymne en de opbrengst van beide concerten wordt geschonken aan een fonds voor de Oekraïense vluchtelingen. Tickets zijn verkrijgbaar via kaarten[!]exsultate.be (voor Berkenbos op 3 april) of LKO.tickets[!]hotmail.com (voor Bret-Genk op 2 april).

hans-lemmen-geeft-lezing-over-kunst-1

Hans Lemmen geeft lezing over kunst

De Nederlandse kunstenaar Hans Lemmen geeft morgenavond om 19 uur een voordracht in het atelier van de beeldhouwers van de academie (Schomstraat 8). Lemmen woont en werkt in Haspengouw in een traditionele vierkantshoeve. De omgeving, zijn manier van leven en zijn kunst vallen grotendeels samen. Zijn onderwerpen zijn universeel en het werk is tijdloos maar tegelijk zeer persoonlijk. Het landschap rondom zijn huis vormt vaak het decor in zijn tekeningen. Daarnaast maakt hij ook sculpturen. Hij zal één en ander uit de doeken doen over zijn werk en leven als kunstenaar. De toegangsprijs bedraagt € 5, reserveren kan op 011 80 80 89.

het-paradijs-is-voor-ileen-en-thomas

Het paradijs is voor Ileen en Thomas

Ileen Vaes (29, afkomstig uit Heusden-Zolder en haar partner Thomas van den Bussche (30) hebben het VTM-programma Paradijs zoekt Personeel gewonnen. Ze vertrekken dus op 4 april naar Zanzibar waar ze het paradijselijke vakantieresort mogen gaan uitbaten. Eerst gaat Ileen hier nog haar 30ste verjaardag vieren met familie en vrienden. In principe mogen ze het resort voor één jaar uitbaten, maar de eigenaars hebben al laten uitschijnen dat er misschien een verlengstuk aan komt. Een tip dus voor wie een vakantie plant in die contreien. (foto VTM)

lichtgewonde-bij-botsing-5

Lichtgewonde bij botsing

Vanmorgen zijn in de Vogelsancklaan drie auto's achter op elkaar gebotst. Daarbij is één lichtgewonde gevallen. Er was wel behoorlijk wat materiële schade. 

2-pk-s-en-bgdc-dit-weekend-op-circuit

2 pk's en BGDC dit weekend op circuit

Dit weekend krijgen we weer races op Cicuit Zolder met de 100 Series by BGDC, de 2CV Racing Cup en de C1 Racing. De 1000 km van Zolder door de  2 pk's heeft zaterdag een kwalificatiesessie van 75 minuten en dan zondag om 10 uur start de eigenlijke 1.000 km, een race van bijna 8 uur met meer dan 40 2 pk's. Bij de Belgian Gentlemen Drivers’ Club wordt het drummen want daar verwachten ze een 40-tal wagens aan de start. In de verschillende klassen verschijnen uiteenlopende wagens aan de start, van Ford, via Porsche Cayman GT4, Porsches GT3 Cup, Audi R8, Peugeot 308, BMW's, Seat, ... De race van de BGDC wordt betwist zaterdag tussen 14.30 uur en 17.50 uur.

wijersfonds-moet-extra-impuls-aan-de-wijers-geven

Wijersfonds moet extra impuls aan De Wijers geven

Op Domein Bovy is vandaag het nieuwe 'Wijersfonds' voorgesteld, dat is een fonds om kleinschalige, lokale projecten te ondersteunen. Inwoners, verenigingen of ondernemers kunnen projecten indienen die bijvoorbeeld de omgevingskwaliteit in 7 Wijersgemeenten verbeteren. Op Bovy had vandaag de eerste Ambasseursdag plaats, met ondernemers die mee de kar van de Wijers willen trekken.

Inwoners, verenigingen of ondernemers kunnen voortaan ideeën indienen om (…) Lees het hele bericht

testcamera-s-voor-meer-veiligheid-in-koolmijnlaan

Testcamera's voor meer veiligheid in Koolmijnlaan

De gemeente test volgende week een proefopstelling van camera’s in de Koolmijnlaan bij het kruispunt met de Kleuterweg. Die zullen er staan van maandag tot en met donderdag. De dienst preventie werkt momenteel aan een grootschalige bewakingscameraplan voor de Koolmijnlaan, om zo meer in te zetten op meer sociale en verkeersveiligheid. De resultaten van de proefopstelling moet dienen voor de verdere ontwikkeling van de plannen.  in de oudejaarsnacht waren er ook al tijdelijke camera's aangebracht in de buurt om baldadigheid te filmen. 

morgen-en-overmorgen-90-per-uur-op-e313

Morgen en overmorgen 90 per uur op E313

Al enkele dagen zij er hoge concentraties fijn stof in de lucht, daarom geldt vanaf morgenvroeg 6 uur smogalarm in ons land. Op een aantal snelwegen mag je vanaf dan, wellicht tot en met zaterdag, niet sneller dan 90 km per uur rijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de E313, maar de beperking stopt rond Geel, voor Limburg nog.  die ook hier een stuk passeert. De E 314 valt op dit moment buiten de beperkingn, tot achter Leuven. Wie morgen en overmorgen de baan op moet, ziet op deze kaart van het Vlaams Verkeerscentrum in het blauw de autosnelwegen met een snelheidsbeperking.

wie-speelt-volgend-seizoen-reeks-hoger

Wie speelt volgend seizoen reeks hoger?

In de petanquecompetitie 50-plus belooft het, na deze speeldag, een bijzonder spannend einde seizoen te worden volgende week. Immers, Boekt B en Olympia B komen beide nog in aanmerking voor promotie. De uitslagen: Ere Limburg Boekt A – Sint Truiden A: 5-4 , De Berk A – Zigzag A: 0-9 en Olympia A – Genenbos A: 3-6. 1ste Boekt B – Maaseik A: 5-4, 3de  De Berk B – Interlommel B: 5-4 en Olympia B – Genk B: 5-4. 4de Boekt C – Tongeren B: 7-2.

maandag-trekken-ex-mijnwerkers-weer-naar-brussel

Maandag trekken ex-mijnwerkers weer naar Brussel

Maandag trekken naar schatting 3.000 gepensioneerde mijnwerkers opnieuw naar Brussel. De mijnwerkers die in de ondergrond werkten vinden dat ze nog een pak geld te goed hebben, omdat ze sinds de sluiting van de mijnen niet het afgesproken pensioenbedrag uitbetaald kregen.  Sinds december 2019 zijn de ex-mijnwerkers al enkeele keren naar buiten gekomen. Bij de ingewikkelde pensioenberekening waren niet de afgesproken dienstjaren in rekening gebracht. Ze haalden hun slag thuis en de Kamer (…) Lees het hele bericht

lindeman-eindelijk-markt-en-concert

Lindeman: eindelijk markt en concert

Ze hebben er ook een hele tijd moeten op wachten, maar dit weekend kunnen ze in de wijk Lindeman ook weer feesten. Om te beginnen houden ze een gezellige lentemarkt, die vindt zowel vrijdag, zaterdag als zondag vanaf 16.30 uur plaats bij La Baracca. Vrijdag om 20 uur en zaterdag om 19 uur heeft in de kerk van Lindeman een lenteconcert plaats met romantische en nostalgische muziek van alle tijden met de harmonie Eendracht Meulenberg en het Italiaans koor Variopinti onder leiding (…) Lees het hele bericht

147-uitgehongerde-vogels-en-dieren-in-vzoc

147 uitgehongerde vogels en dieren in VZOC

Na de grote inbeslagname van vogels en stinkdieren in Bolderberg vorige week, is het vandaag alweer een gigantische drukte in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De medewerkers moesten vandaag op vraag van de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn naar Pelt om daar 147 zwaar verwaarloosde dieren te evacueren. Het waren vooral hoenders zoals eenden, hanen, ganzen, kalkoenen en daarnaast ook een hele partij ‘veeltepelmuizen’. Die muizen waren bedoeld als ‘voederdieren’ voor 2 (…) Lees het hele bericht

blue-bikes-kunnen-nog-veel-beter-gebruikt-worden

Blue-bikes kunnen nog veel beter gebruikt worden

Sinds de lente van vorig jaar staan de blue-bikes aan de stations van Heusden en Zolder, 8 op elke plaats. De opvallende blauwe fietsen hebben slimme sloten met ingebouwde kaartlezer. Door je Blue-bike- of MOBIB-kaart tegen het slot te houden of door de QR-code te scannen in de Blue-bike-app, ontgrendel je de fiets en kan je meteen vertrekken. Om je rit te beëindigen plaats je de Blue-bike terug op de locatie waar je hem ontleend hebt en sluit je het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-360

Vandaag gezien

Een tulpenboom in de Kapelstraat in volle bloei. (foto Julien Maebe)

weer-werkmateriaal-gestolen

Weer werkmateriaal gestolen

Opnieuw is afgelopen nacht ingebroken in een bestelwagen en ook deze keer waren de daders uit op werkgereedschap. De inbraak gebeurde in Het Heike.

jelle-geens-in-de-container-cup

Jelle Geens in De Container Cup

Volgende maandag 28 maart start de derde reeks van 'De Container Cup' op Play 4. Opnieuw zal een hele reeks BV's het van maandag tot donderdag in de container tegen elkaar opnemen in een serie intensieve sportproeven en zo een gooi doen naar het eindklassement. Bij de sportieve toppers één deelnemer van bij ons: triatleet Jelle Geens zal het opnemen tegen duatleet en tweevoudig wereldkampioen Seppe Odeyn. Twee veelzijdige atleten, dat belooft vuurwerk.

de-kijk-van-richie-792

De kijk van Richie

't Is wier mert vandaag. En opnief schoe wjêr.

zo-kan-het-ook-sint-franciscusziekenhuis

Zo kan het ook: Sint-Franciscusziekenhuis

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft onlangs zijn fietssenstalling voor het personeel uitgebreid en er wordt dan ook meer en meer gebruik van gemaakt. De Fietsersbond heeft ondertussen een visie overhandigd aan de ziekenhuisdirectie om ook bezoekers te stimuleren meer met de fiets te komen. Volgens de bond moet de fietser nog te zeer naar zijn ingang zoeken. Fietsen en gezondheid zijn hoe dan ook sterk verbonden en dat laatste is immers de 'core business' van het ziekenhuis. Ook een tip voor een goed voorbeeld van fietsinfrastructuur? Dat kan hier.

opnieuw-een-kwart-meer-besmettingen

Opnieuw een kwart meer besmettingen

Afgelopen week zijn er 316 nieuwe positieve inwoners geregistreerd in Heusden-Zolder, dat zijn er opnieuw 25 % meer dan vorige week. Daar zitten lang niet alle nieuwe gevallen bij, want veel mensen met een positieve zelftest nemen maatregelen zonder naar de dokter te gaan of een PCR-test te ondergaan. Het gemiddelde aantal besmettingen zit nu op 938 per 100.000 inwoners. 11.251 inwoners zijn sinds het begin van de pandemie positief getest.

fysieke-gemeenteraad-met-bescheiden-agenda

Fysieke gemeenteraad met bescheiden agenda

Op donderdag 31 maart om 19 uur vergadert de gemeenteraad, en dat opnieuw op de klassieke manier in de raadszaal. De agenda is op dit moment nog beperkt tot 6 punten in openbare zitting. Daarbij het subsidiereglement 'samen tuinen', de toewijzingsprocedure van het Woutershof, een overeenkomst met de provincie voor een klimaattuincoach en de verlenging van het  Strategisch veiligheids- en preventieplan.

fietsroutekaart-is-klaar

Fietsroutekaart is klaar

Na de paasvakantie krijgen alle leerlingen van de scholen in Heusden-Zolder een kaart met aanbevolen fietsroutes. Om de verplaatsing naar school nog veiliger te maken, zijn AAP&NEL alvast flitsende fluohesjes komen uitdelen. Binnenkort kan iedereen trouwens een fietsroutekaart afhalen aan het onthaal in het gemeentehuis.Ondertussen is ook de digitale fietsrouteplanner in de maak. Specialisten van de UHasselt werken die momenteel af, en de planner geeft je de veiligste route (…) Lees het hele bericht

fietsstraten-in-de-centra-zijn-nu-klaar

Fietsstraten in de centra zijn nu klaar

We hebben de voorbije weken al bericht dat de eerste fietsstraten in Heusden-Zolder werden ingericht, de signalisatie is nu rond. In Zolder-Centrum is de huidige zone 30 omgevormd tot een zone fietsstraat. Na de werken in Dekenstraat, Dorpsstraat en Molenstraat komen ook die straten bij de fietszone. Zo komt er een veilige fiets-as door Zolder-Centrum en liggen de 3 basisscholen binnen de zone zodat schoolkinderen veiliger naar school kunnen fietsen. Het autoverkeer verplaatst (…) Lees het hele bericht

elan-bracht-nowhere-in-avant-premiere

Elan bracht Nowhere in avant-première

Gisteren was er in het kader van de ElaN Filmavonden in The Roxy Theatre de avant-première van Nowhere. En dat in aanwezigheid van regisseur Peter Monsaert en de jonge talentvolle acteur Noa Tambwe Kabati.De film schetst een gelaagd portret met ontroerende personages, over verbinding, hoop en familiale roots.Het aanwezige publiek reageerde erg enthousiast. Pas op 6 april komt Nowhere in de Belgische zalen. De komende periode staat er nog heel wat te gebeuren met op donderdag 31 maart de Roxy Music Night met de docu The Wrecking Crew en op maandag 4 april een nieuwe ElaN Filmavond met de avant-première van The Duke. 

tevreden-dat-dokters-geeerd-worden-met-een-straat

Tevreden dat dokters geëerd worden met een straat

Vorig jaar werd beslist om op de nieuwe verkaveling Mortelveld - achter de sporthal in Heusden - vier straatnamen te noemen naar dokters die destijds en belangrijke rol hebben gespeeld, onder meer rond de mijn en het ziekenhuis: Leon Weytjens, Mieke De Laat, Jan Hillen en Jos Miserez. Vandaag kreeg burgemeester Mario Borremans een delegatie op bezoek om de gemeente te bedanken voor die beslissing. Het waren zij die aan de basis lagen van het voorstel om de straten te noemen naar de medici. Gemeenteraadslid Mohamed Ahmidouch was vergezeld van dokter Louis Louette, dokter Daniel Jamaer, schoonzoon van dokter Hillen, een nicht van dokter Hillen, Marcel Veltjen en Paul Boutsen van vzw Het Vervolg. 

be-mine-blues-affiche-klaar-ticketverkoop-start

be-Mine Blues-affiche klaar, ticketverkoop start

De organisatie van be-Mine Blues heeft haar affiche van de editie op 12 juni voorgesteld en meteen wordt morgen om 10 uur ook de ticketverkoop gelanceerd. Zoals bekend heeft het festival dit jaar plaats op het Marktplein voor CC Muze. Op de affiche staan the Bluesbones, Fred Klee and Southern Rumble, The Dibs, David Ronaldo and The Dice, Steven Troch Band en Rock on Wood. Een mix dus van blues, bluesrock, americana en rock&roll met een vleugje country. Er is ter plekke een ruime keuze uit eten en drank en er komen verschillende standjes die met muziek te maken hebben. Tickets kosten in voorverkoop 20 euro, aan de kassa 25 euro. Maar de eerste 500 supersnelle reserveerders betalen slechts 15 euro. De organisatoren laten ook nog weten dat er geen VIP-tent is. "Bij be-Mine Blues is iedereen VIP", zo luidt het daar.

drie-lichtgewonden-bij-botsing-tussen-2-auto-s

Drie lichtgewonden bij botsing tussen 2 auto's

Op de Beringersteenweg zijn vanmorgen rond 9 uur twee auto's gebotst. Daarbij vielen drie lichtgewonden, de beide bestuurders en een kind dat in één van de wagens zat. Ze zijn voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval zorgde voor verkeershinder in de ochtendspits.

samana-kwam-samen-in-kerk-van-eversel

Samana kwam samen in kerk van Eversel

Het was lang geleden dat Samana Eversel nog kon samenkomen. Dit voorjaar is er ook nog geen feest, wel een gezellig samenzijn in de kerk van Eversel. Daar werd gezongen onder muzikale begeleiding van Armand Wynands en Jan De Decker. Na de zangstonde konden de aanwezigen gezellig bijkletsen bij een koffie en een stukje taart. (foto's Mieke Swerts)

tip-van-de-bib-midam-adam

Tip van de bib: Midam & Adam

De tip van de bib is deze week een strip: Game Over: Attack of the Blorks, van de hand van Midam & Adam.

Korte inhoud

Net als Super Mario is Kleine Barbaar de held in zijn eigen computerspel. En net als Mario is Barbaar op zoek naar de prinses. Dat een horde groteske monsters hem in de weg staat, mag geen probleem zijn. Die kan hij wel aan. Of niet? Hier is er immers geen gamer die Barbaar kan helpen.

Een zalig stoute en grappig bloederige strip waarin elke pagina een grap is - een nieuwe manier om de held op volstrekt hilarische manier om zeep te helpen.

bestuurder-gewond-door-botsing-tegen-paal

Bestuurder gewond door botsing tegen paal

In de bocht op de afrit 27 (naar Circuit Zolder) van de E314 heeft deze namiddag een autobestuurder de controle over het stuur verloren en is zo tegen een verlichtingspaal gebotst. De bestuurder moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Er was niet veel verkeershinder doordat de wagen langs de weg was terechtgekomen en de afrit sowieso weinig gebruikt wordt omwille van de werkzaamheden in de Terlaemenlaan. (foto Depannage Schops)

cc-muze-nieuwe-vriendenpas-voor-volgend-seizoen

CC Muze: nieuwe Vriendenpas voor volgend seizoen

Cultuurcentrum Muze lanceert voor volgend seizoen een nieuwe Vriendenpas. Wie een cultuurseizoen lang vriend van Muze is, koopt als eerste zijn ticket aan het goedkoopste tarief. En daar zit ook een omruilgarantie tot een week voor de voorstelling bij. En dat voor voorstellingen van onder meer Wim Helsen, Ozark Henry, Michael Van Peel, Alex Agnew, Circus Ronaldo, Gabriel Rios, Grof Geschud, Amelie Albrecht, Erhan Demirci, Kleinskunsteiland om er maar enkelen te noemen.  De Vriendenpas, die persoonlijk is, kost 10 euro en geldt voor alle voorstellingen van 1 september 2022 tot 1 juli 2023. (fotocollage Gert Dehasque/Muze)

vandaag-gezien-359

Vandaag gezien

Nu de lente begonnen is, ging Jan Leijskens op zoek naar wat gepaste beelden. Zoals van speenkruid, al dan niet met blauwe druifjes of madeliefjes, krokus en klimop. 

wisselvallige-resultaten-in-petanquecompetitie

Wisselvallige resultaten in petanquecompetitie

In de ere-afdeling Limburg van het petanque verloor Boekt B van Genenbos B met 4-5. Met 5-4 verloor ook De Berk A van Fenix A. En dat was ook het resultaat van Pelter A-Boekt A. In de eerste afdeling blikte Olympia A Kelchteren A in met 9-0. De Berk B verloor met 7-2 van Hasselt A. In de tweede afdeling verloor De Berk C met 7-2 van Hasselt B en klopte Olympia B Tongeren B met 5-4.

gemiddeld-20-tal-covid-patienten-in-sfz

Gemiddeld 20-tal COVID-patiënten in SFZ

Het toenemend aantal coronabesmettingen laat zich ook opnieuw voelen in het Sint-Franciscusziekenhuis. Het aantal COVID-patiënten schommelt daar voortdurend, maar het zit meestal rond de 20. Drievierde van hen is opgenomen specifiek omwille van corona, één vierde isvoor andere oorzaken gehospitaliseerd en bljikt dan positief. Wel is het zo dat de meeste patiënten maar kort in het ziekenhuis verblijven. Er is momenteel geen COVID-afdeling meer. Dat betekent dat de besmette patiënten in isolatiekamers liggen, wat veel extra inzet van de personeelsleden vergt want die moeten zich telkens weer omkleden en ontsmetten.

ze-proberen-het-ook-via-de-watergroep

Ze proberen het ook via De Watergroep

Deze kregen we ook in onze mailbox. Zogenaamd van De Watergroep om nog een achterstallige factuur te betalen. Ze doen hun best om het echt te laten lijken, al staan er nog enkele taalfouten in en een onbestaande naam van een directielid. Bij een echte factuur van De Watergroep staan onder meer jouw volledige naam en adres vermeld, en ook jouw klantennummer. In dit geval zijn het dus ook weer oplichters, ze gebruiken trouwens een Duits rekeningnummer, wat ook al niet normaal is voor een Belgisch nutsbedrijf. Wees dus voorzichtig, zoals met alles tegenwoordig ...

veel-gas-dossiers-voor-parkeren-op-cite

Veel GAS-dossiers voor parkeren op Cité

Heusden-Zolder heeft vorig jaar 691-GAS-dossiers geopend. GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sanctie, 547 zijn door de politie geopend, 144 door het gemeentebestuur. In 458 gevallen ging het om inbreuken op stilstaan en parkeren, winkelcentrum Cité steekt er met kop en schouders bovenuit. Daarnaast zijn 135 GAS-dossiers geopend voor sluikstorten. Wie meerdere keren betrapt wordt, kan tot 350 euro moeten betalen, met daarbovenop nog (…) Lees het hele bericht

ooggetuige-is-eerste-thriller-van-jimmy-cams

Ooggetuige is eerste thriller van Jimmy Cams

Zopas verscheen 'Ooggetuige - NIet alle dromen zijn bedrog', een boek van Jimmy Cams uit Viversel. Cams (1979) is in het dagelijkse leven IT-manager. Hij is een fervent lezer van thrillers en droomde er al langer van om er zelf één te schrijven. Die droom is nu dus in vervulling gegaan, en hij liet zich daarbij inspireren door Dean Koontz, Stephen King en Jeffery Deaver. In 'Ooggetuige' wordt hoofdpersonage Peter door een gruwelijke droom uit zijn reeds (…) Lees het hele bericht

zeg-niet-zomaar-banaan

Zeg niet zomaar banaan ...

In het vijfde leerjaar van De Luchtballon ging het tijdens de les begrijpend lezen over de kunstenaar Stephan Brusche. Een kunstenaar die kunst maakt ... met bananen. De leerlingen waren zo enthousiast dat ze tijdens de les muzische vorming zelf met bananen aan de slag gingen. Allemaal waren ze eventjes Brusche. Dus, zeg niet zomaar ‘een banaan’.  (foto's Bahattin Koçak)

magisch-zwart-geopend-met-performance

'Magisch Zwart' geopend met performance

In galerij De Mijlpaal is vandaag de tentoonstelling 'Magisch Zwart' geopend. Zwart is iets bijzonders, zeker ook in de kunst. Het is opslorpend, rustgevend en poëtisch. Het reflecteert geen licht of kleuren, maar is toch een onuitputtelijke bron van inspiratie voor veel kunstenaars. Misschien doordat het precies daardoor geen begin of einde lijkt te hebben, eerder oneindigheid. Het symboliseert ook de nacht, het donkere, het verstoppen en tegelijk omhulling en (…) Lees het hele bericht

the-beer-experience-was-schuimende-editie

The Beer Experience was schuimende editie

Hoeveel bezoekers er precies geweest zijn, is nog niet duidelijk, maar de eerste editie van The Beer Experience die vanavond in en rond Muze afsloot, is zeker een succes geweest. De bierliefhebbers kwamen van ver, maar dat gold ook voor de brouwerijen en de experten. Op naar de volgende editie? (foto Ann Jordens) UPDATE Op zaterdag waren er 1350 bezoekers en op zondag 1100.

lopen-en-afzien-midden-in-de-natuur

Lopen en afzien midden in de natuur

We meldden het al, de VijverRun 33 loopt voor het grootste deel van de 33 km door de natuur. Het bos van de Kluis, de vijvers van Terlaemen, ... kortom, de atleten leren het gebied van De Wijers op een aparte manier kennen. Vandaag hoorden ze daar ook al volop de vogels fluiten voor wie de lente letterlijk en figuurlijk in de lucht hing. Fotograaf Dirk Dekens zorgde voor deze sfeerbeelden onderweg. 

kvv-geeft-anadol-6-2-pandoering

KVV geeft Anadol 6-2 pandoering

Een derby in de tweede provinciale A waar FC Anadol op bezoek ging bij de buren van KVV Heusden-Zolder. Het werd een 6-2 overwinning voor KVV.  Bolderberg FC won met 2-1 van ESK Leopoldsburg.

sk-heusden-nam-deel-aan-werelddownsyndroomdag

SK Heusden nam deel aan Werelddownsyndroomdag

SK Heusden 06 heeft gehoor gegeven aan de oproep van Voetbal Vlaanderen om deel te nemen aan Werelddownsyndroomdag. En dus droegen onder meer de spelers van de eerste ploeg, de U9, U10, U11 en U21 allemaal twee verschillende kousen. Meestal een groene en een zwarte zodat de clubkleuren toch gerespecteerd bleven. 

het-is-lente

Het is lente

Zojuist, even over half 5, is de lente 2022 officieel gestart. Dat vertaalt zich ook de komende dagen in veel zon en geen neerslag. En de meesjes hebben duidelijk ook lentekriebels. (foto Julien Maebe)

heusden-wint-vlot-bij-lummen

Heusden wint vlot bij Lummen

In de vierde provinciale C van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn moeilijke uitwedstrijd bij Lummen VV gewonnen met 0-3.

chiro-zolder-zamelde-veel-in-voor-oekraine

Chiro Zolder zamelde veel in voor Oekraïne

Chiro Zolder heeft inzamelingsactie gehouden voor Oekraïne. En de oogst is ronduit indrukwekkend: een grote hoeveelheid kleren, droge voeding, voeding in blikken, verzorgings-en chirurgisch materiaal, ...  "Morgen brengen we al het materiaal naar Kortessem. We zijn supertrots en het is prachtig om te zien hoeveel mensen zich inzetten", laat Rune Carremans van Chiro Zolder nog weten.

veel-enthousiasme-om-eindelijk-weer-te-lopen

Veel enthousiasme om eindelijk weer te lopen

Het was er aan te merken dat na tal van afgelastingen iedereen weer meer dan goesting had om er in te vliegen tijdens de VijverRun33. Het was zonnig maar fris, maar bovenal kwam het enthousiasme bovendrijven, bij de deelnemers aan alle afstanden. Voor de 5 km waren er iets meer dan 130 deelnemers. Bij de dames won Karen Van Praeyen in 19:22, voor Lio Ramaekers en Christel van Rooy. Bij de mannen Stan Mouling de snelste in 17:43, voor Chriske Wouters en Wim Beckers. 129 lopers (…) Lees het hele bericht

vrijdag-stiltecirkel-voor-vrede-aan-gemeentehuis

Vrijdag stiltecirkel voor vrede aan gemeentehuis

Het Interreligieus Platform Heusden-Zolder organiseert op vrijdag 25 maart om 18 uur een stiltecirkel voor het gemeentehuis. Aanleiding is uiteraard de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.  De slogans zijn 
- Staakt het vuren nu!
- Solidariteit met het Oekraïense volk en met al die lijdt onder deze oorlog
- Solidariteit met de Russische anti-oorlogsbeweging
- Humanitaire hulp voor alle slachtoffers
- Vrede door dialoog
De deelnemers wordt gevraagd om een kaars of witte doek of laken mee te brengen. Het wordt een ingetogen actie.

sultan-ahmet-moskee-op-pad-tegen-zwerfvuil

Sultan Ahmet moskee op pad tegen zwerfvuil

Ook de jongeren van de Sultan Ahmet moskee hebben deelgenomen aan Straat.net, de zwerfvuilactie van Limburg.net. "Hygiëne en properheid is van enorm belang in de Islam. Daarom willen wij iedereen sensibiliseren om zijn steentje bij te dragen voor netheid in onze straten. Dat is een verantwoordelijkheid van ieder individu", zo laten ze weten.

vck-klopt-nu-ook-sint-truiden

VCK klopt nu ook Sint-Truiden

In het damesvolleybal  blijft VCK Bolderberg een kans op de titel behouden. Gisteren heeft het met 3-1 gewonnen van Sint-Truiden, nummer 5 in de stand. De Haspengouwers konden in de loop van de match trouwens geregeld een vuist maken, maar moesten zich toch gewonnen geven. Setstanden: 25-16, 22-25, 25-23 en 25-21.

de-kijk-van-richie-791

De kijk van Richie

Ook zondag kan je nog gaan genieten van tientallen biersoorten op The Beer Experience. 

eversel-ubbersel-zamelde-veel-goederen-in

Eversel-Ubbersel zamelde veel goederen in

Vandaag kon iedereen in Eversel-Ubbersel voedingswaren en verzorgingsproducten binnenbrengen in de jeugdlokalen voor de actie 'Hoop Doet Geven' van Sint-Vincentius. Daarvoor hadden dorpsraad, parochie, KWB, Ferm, Femma en Scouts de handen in elkaar geslagen. De lokale bevolking toonde zich van haar warmste kant en verzamelde een grote hoeveelheid goederen, mogelijk is zelfs de 450 kg van twee jaar geleden overtroffen.“Ik denk dat er minder bezoekers waren, maar dat ze wel méér hebben meegebracht”, zegt Rudi Rykers, die het initiatief getrokken heeft. (foto Willy Van Aelst)

zolder-b-wint-derby

Zolder B wint derby

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A Hades Kiewit B verslagen met 98-59 en leidt in het voorlopige maar onvolledige klassement. Een derby in tweede provinciale, daar kreeg Heusden geen kans op het terrein van Zolder B, de thuisploeg won met 70-54.

vluchtelingen-zijn-er-maar-minder-dan-verwacht

Vluchtelingen zijn er, maar minder dan verwacht

In de late namiddag is Ivan Hermans met de bus en daarin 21 Oekraïnse vluchtelingen gearriveerd aan de Vierseleer. Dat is amper de helft van wat gehoopt was, maar blijkbaar - zoals Ivan al eerder meldde - heerst er veel wantrouwen bij de vluchtelingen aan de Poolse grens en wordt vanuit andere landen vrij 'agressief gerecruteerd'. Uiteindelijk zullen ook maar 18 vluchtelingen onderdak krijgen in Heusden-Zolder, één gezin trekt door naar familie in Brussel. In ieder geval, de (…) Lees het hele bericht

drie-supportersplekken-voor-vijverrun33

Drie supportersplekken voor VijverRun33

Er wordt meer dan behoorlijk weer voorspeld voor morgen. Dat belooft dus voor de editie 2022 van de VijverRun33 die eindelijk nog eens kan plaatsvinden. De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten, maar traditiegetrouw willen ook heel wat supporters een kijkje komen nemen. Voor hen drie tips van interessante plekken:  Aan de voet van de Kluis, boven op de Kluis en bij het bevoorradingspunt aan de Vrunstraat nr. 2. De 33 km vertrekt om 12 uur, de 5 km om 12.30 uur en de 12 km om 13.45 uur.

dag-1-van-the-beer-experience-schot-in-de-roos

Dag 1 van The Beer Experience schot in de roos

De eerste dag van The Beer Experience was meteen een schot in de roos. Toen de deuren deze namiddag opengingen, stonden al heel wat bieflebbers te trappelen om te gaan proeven. Anderen wilden echt wat komen opsteken van de foodpairings om nadien zelf in de prakijk te brengen. De vele bierdeskundigen hadden aandachtige toehoorders. Er werd niet alleen veel geproefd maar binnen vriendenklieken ook druk gepalaberd en gediscussieerd over de biersoorten. Voor de liefhebbers was het dan ook één groot ontdekkingsverhaal. Met tussendoor ambiancemuziek waar vandaag Vandal X en Big Joe & Phantom 309 voor tekenden en vanavond Wall Streets afsluit. (foto's Ann Jordens)

hebad-mist-op-een-haar-de-landstitel

Hebad mist op een haar de landstitel

Het heeft net niet mogen zijn, na een spannende en bijzonder verdienstelijke finale in de eerste nationale van het badminton heeft het eerste team van Hebad zich uiteindelijk met 5-3 moeten gewonnen geven tegen W&L. Het had de eerste landstitel in de 50-jarige geschiedenis van de club kunnen zijn, maar 't zal hopelijk voor een volgende keer zijn. Eerder op de dag had de tweede ploeg in de twee nationale de derde plaats behaald na een overtuigende 5-1 zege tegen Grace. Ondanks de ontgoocheling over de gemiste titels, mag Hebad wel trots terugblikken op een topseizoen. 

zolderse-dames-verliezen-bij-leider

Zolderse dames verliezen bij leider

In de tweede provinciale van het damesbasketbal heeft Zolder in de vooravond met 73-39 verloren bij Femina Habac Sint-Truiden B. Een zwaar verdict maar Sint-Truiden is dan ook de leider in de reeks.

kennismaken-met-de-nieuwste-vrachtwagens

Kennismaken met de nieuwste vrachtwagens

Febetra, de federatie van transporteurs en logistieke dienstverleners hield vandaag een event voor haar leden op Circuit Zolder. Die konden er onder meer kennismaken met de nieuwste vrachtwagens van verschillende merken en er een proefrit mee maken. Er waren ook enkele demonstraties zoals van de Hamse Sleepdienst - gespecialiseerd in het takelen van vrachtwagens - en van de brandweer die een bevrijding simuleerde. De gasten konden ook deelnemen aan een test bij Promove of vertrekken voor een offroadbeleving.

wieze-boys-a-verslaat-century

Wieze Boys A verslaat Century

Veel spektakel vandaag in het bedrijfsvoetbal. In de absolute topper stuurde Wieze Boys A Century met 3-0 terug naar Hasselt. RP Products won met 0-3 bij De Condé. Heusden-Zolder speelt daardoor een hoofdrol in het kampioenschapsdebat. Wieze Boys B verloor met 6-5 van El Toro, ook daar kregen de toeschouwers dus waar voor hun verplaatsing.

heusdense-dorpsraad-verzamelde-12-zakken

Heusdense dorpsraad verzamelde 12 zakken

12 zakken vol rommel, dat was de buit van de zwerfvuilactie van de Dorpsraad Heusden. Aan de top van klassement stonden dit jaar mondmaskers en Red Bull blikjes. (foto Julien Maebe)

mojo-helden-toffe-voorstelling-over-de-blues

Mojo Helden, toffe voorstelling over de blues

Een heel toffe familievoorstelling viel er deze namiddag te beleven met Mojo Helden in de bib. Met muzikaal theater werd kinderen de roots van de blues bijgebracht, maar tegelijk ook dat blues de basis is van veel hedendaagse muziek. Jammer dat er niet meer ouders met hun kinderen waren afgezakt, want 't was echt wel prettig. (video Julien Maebe)

brand-achter-appartement-snel-geblust

Brand achter appartement snel geblust door buren

Het heeft deze namiddag even gebrand op een terras aan de achterzijde van een appartementsgebouw in de Astridlaan. Het vuur was snel onder controle, doordat buren hadden ingegrepen met brandblussers. Daardoor bleef de schade vooral beperkt tot het terras en de omgeving. De brandweer brak nog wel de bepleistering aan de buitenmuur af, de isolatie daarachter bleek gesmolten. Het vuur zou ontstaan zijn door een weggewaaide sigaret van de buren. (foto Michiel Reynders)

moskeejongeren-in-de-bres-voor-hoop-doet-geven

Moskeejongeren in de bres voor 'Hoop Doet Geven'

De jongeren van de Sultan Ahmet moskee hielden de afgelopen periode ook een inzamelactie voor de actie 'Hoop doet Geven'. Zij konden deze voormiddag al een eerste, stevige lading droge voeding overhandigen aan Sint-Vincentius.

neos-in-het-spoor-van-rubens

Neos in het spoor van Rubens

Tijdens een daguitstap naar Antwerpen bracht een grote groep van Neos Heusden-Zolder in de voormiddag een bezoek aan het havengebied. In de namiddag maakte gezelschap een Rubenswandeling, die aantoonde hoe groot de invloed van Rubens voor de stad wel geweest is. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-790

De kijk van Richie

Morgen begint de lente. 

duizenden-vrijwilligers-ruimen-zwerfvuil-op

Duizenden vrijwilligers ruimen zwerfvuil op

In heel Limburg en Diest trekken dit weekend zowat 22.000 vrijwilligers op pad om zwerfvuil op te ruimen. De voorbije twee jaar moest de lente-opruimacties telkens worden geannuleerd door corona. Daarom was er vorig najaar een extra Straat.net. En ondanks dat het daardoor amper een half jaar geleden is hebben zich nu opnieuw 193 scholen en 499 verenigingen gemeld. Ook in Heusden-Zolder steken vrijwilligers de handen uit de mouwen. Zij krijgen van Limburg.net de nodige materialen en een cent voor hun kas.

vluchtelingen-maken-zich-klaar-voor-afreis

Vluchtelingen maken zich klaar voor afreis

In Polen, nabij de Oekraïnse grens is Ivan Hermans volop bezig met de voorbereidingen voor de terugkeer naar België in het gezelschap van tientallen vluchtelingen. Een aantal moeders moet kinderen heeft ondertussen al de keuze gemaakt om mee te komen en dus vanaf morgen in Heusden-Zolder een veilige opvang te krijgen. 

meer-dan-30-brouwerijen-op-the-beer-experience

Meer dan 30 brouwerijen op The Beer Experience

In CC Muze, Het MuzeCafé en ZLDR Luchtfabriek is alle klaar voor de eerste editie van The Beer Experience georganiseerd door de VZW Walk This Way. We hadden het al even over de workshops, de lezingen, foodpairings en livemuziek. Ondertussen staat ook de indrukwekkende lijst van brouwerijen vast die ter plaatse hun bieren zullen aanbieden Antidoot - Kemker - Br. De La Sambre - Chien Bleu - Butcher's Tears - Lupulus - D'Oude (…) Lees het hele bericht

enorm-aanbod-in-de-uitverkoop-van-de-bib

Enorm aanbod in de uitverkoop van de bib

Vandaag is het de eerste dag van de boeken- en platenverkoop van de bibliotheek in 't Kuipershof. De eerste bezoekers vielen bijna achterover van het enorme aanbod waarmee de zaal zit volgestouwd. En er vallen koopjes te doen, een halve euro voor een boek en 5 euro voor een plaat .... 't is geen geld. Het gaat bovendien om een breed aanbod, ook inhoudelijk. Onze man ter plekke meende trouwens al enkele antiquairs en brocanteurs bespeurd te hebben. En ook de 'gewone' bezoekers zeulden hele ladingen naar buiten. Ook morgen en zondag kun je er nog terecht. (foto's Julien Maebe)

pagadder-van-theater-tot-toveren

Pagadder: van theater tot toveren

In kleuterschool Pagadder gaan ze onverstoord verder met hun maandthema's. Zo kwam 'Hoera Theater' dramasessies in de klas geven, waarbij een acteur de kleuters in een rol liet kruipen. Ook nadien konden de kinderen verder gaan met het rollenspel, naar eigen interesse en niveau. Als apotheose gaven ze een voorstelling aan clown Trijn, een gedramatiseerde versie van het verhaal van Sneeuwwitje. Theaterartiest en Clown Trijn waren tevreden. Ondertussen is Toverwetenschapper op bezoek geweest, hij toonde de kleuters allerlei goocheltrucs.

de-kijk-van-richie-789

De kijk van Richie

Iedereen kan nog altijd zijn steentje bijdragen. 

justine-nieuw-gevangenisverhaal-van-fred-klee

Justine, nieuw gevangenisverhaal van Fred Klee

In Muze werd vanavond ‘Justine’ opgevoerd, het vervolg op Radio Cachot van Fred Klee. Ook deze keer speelt het zich af in de gevangenis, het is een reconstructie van het waargebeurde verhaal van een gevangenisverpleegster, de haar engagement later met de dood betaalt. Fred Klee vertelt, speelt gitaar en zingt, Jolijn Anthonissen is sterk in de rol van Justine. (foto's Ann Jordens)

vanavond-gezien-117

Vanavond gezien

We zijn vanavond weer getrakteerd op een erg mooie zonsondergang, met veel rood zoals dat de jongste dagen het geval is. 

ook-actie-hoop-doet-geven-loopt-nog

Ook actie Hoop Doet Geven loopt nog

In de schaduw van de solidariteitsacties voor Oekraïne loopt momenteel ook nog de actie 'Hoop doet geven' waarmee Sint-Vincentius goederen inzamelt voor de behoeftigen in Heusden-Zolder. De organisatie doet een oproep aan de inwoners om in de verschillende warenhuizen bewaarbare voeding of hygiëneproducten te droppen, in de winkelkarren die daarvoor staan opgesteld. Het gaat Aldi Zolder, Aldi Heusden, Delhaize Bolderberg, Spar Bolderberg, Okay Boekt, Broekmans (…) Lees het hele bericht

ivan-hermans-is-onderweg-met-de-bus-naar-polen

Ivan Hermans is onderweg met de bus naar Polen

Ivan Hermans is op dit moment met een bus van De Zigeuner onderweg naar Krakowic in Polen, tegen de Oekraïnse grens om er vluchtelingen op te halen. Hij heeft er vooraf contacten gelegd met Duitse hulporganisaties die er ter plaatse aan het werk zijn en zorgen voor de coördinatie en vertaling. Ter plekke zal bekeken worden hoeveel vluchtelingen meegenomen kunnen worden, er wordt gerekend op een 40 tot 45 maar dat hangt ook samen met onder het aantal (…) Lees het hele bericht

kleuters-maken-bijna-1-000-zaadbommetjes

Kleuters maken bijna 1.000 zaadbommetjes

Deze week maakten 118 kleuters van vrije kleuterschool De Toverfluit samen 944 zaadbommetjes in de tuin van Het Berenhuis. Alle kogeltjes worden in mei gedropt tijdens een grote lentewandeling. Als de wilde bloemen uitkomen, zullen bijen en vlinders een prachtige lente beleven. 

weer-werkgereedschap-gestolen

Weer werkgereedschap gestolen

Opnieuw hebben dieven werkgereedschap uit een bestelwagen gestolen. Dat gebeurde afgelopen nacht in de Holstraat waar ze de deur van een bestelwagen openbraken. 

fietsster-gewond-na-aanrijding

Fietsster gewond na aanrijding

Vanmorgen omstreeks 8 uur is een fietser geraakt door een auto in de Pater Amideuslaan. De vrouw van 48 kwam daarbij ten val en raakte gewond. De jongste weken zijn al heel wat ongevallen met fietsers gebeurd in de regio.

deme-wil-pfas-grond-zuiveren-in-viversel

DEME wil PFAS-grond zuiveren in Viversel

DEME Environmental, onderdeel van de DEME Group gaat op zijn site in Viversel samen met Mourik een fabriek bouwen om jaarlijks 200.000 ton grond die vervuild is met PFAS te reinigen.  In zijn vestiging in Kallo komt een gelijkaardig bedrijf om 300.000 ton grond te verwerken. Op beide plaatsen samen gaat het om een investering van 7 miljoen euro. Een bestaande installatie zal daarvoor vernieuwd worden."In de bedrijven wordt een nieuwe techniek toegepast: de grond wordt er (…) Lees het hele bericht

nog-heel-wat-plaatsen-beschikbaar-voor-53ste-revue

Nog heel wat plaatsen beschikbaar voor 53ste revue

Bij 't Heusdens Volksteater wordt zowel door de acteurs als het orkest volop gerepeteerd voor de reeks voorstellingen van 'Hey Jey Toch'. De 53ste productie is zoals bekend verschoven naar april met voorstellingen in 't Kuipershof op 2, 3 (14.30 u), 8, 9, 10 (14.30 u), 13, 15, 16, 17 (19 uur), 19, 22, 23 en 24 (19 uur) april, om 20 uur tenzij anders vermeld. Er zijn nog een heleboel plaatsen beschikbaar, kaarten kosten 9 euro en kunnen afgehaald worden op maandag en woensdag van 17.30 tot 19.30 en op zaterdag van 10 tot 12 uur in het revuelokaal (achterkant Kuipershof) (foto's Lowie Gielis)

circuit-heeft-een-nieuwe-safety-car

Circuit heeft een nieuwe safety car

Circuit Zolder heeft een nieuwe safety car: een MINI John Cooper Works Clubman in een opvallend design, ontworpen door Nathan Haetty. En dat is geen toeval want dit jaar viert MINI de 20ste verjaardag van John Cooper Works. In 1992 richtte John Michael 'Mike' Cooper, zoon van Formule-1 autobouwer John Cooper, de sportiefste tak van het Britse merk MINI op: JCW. De wagen werd vandaagt onthuld door MINI Belux. Met zijn opvallende design wil ontwerper Nathan (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-komen-40-tot-45-vluchtelingen-aan

Dit weekend komen 40 tot 45 vluchtelingen aan

Dit weekend komen de eerste Oekraïense vluchtelingen in Heusden-Zolder aan. Ze worden door een inwoner met de bus aan de Poolse grens opgehaald. Die vertrekt morgenavond samen met begeleiders en ingezamelde hulpgoederen. Er zijn ondertussen verschillende opvangplaatsen voorzien in leegstaande woningen. Het gaat om 5 serviceflats in woonzorgcentrum De Bloemelingen, 3 serviceflats in Carpe Diem en 1 in Bocasa. Daarnaast stelt de gemeente de conciërgewoning van sporthal (…) Lees het hele bericht

38-procent-reed-te-snel-in-de-westlaan

38 procent reed te snel in de Westlaan

De verkeersdienst van de politie is gisteravond op pad gegaan en heeft 3 bestuurders betrapt met de gsm achter het stuur, 1 bestuurder droeg geen gordel en 3 hadden hun wagen geparkeerd op het voetpad. Ze kregen allen een stevige boete.

Ondertussen stond de flitsauto op 5 verschillende plaatsen. 212 van de 840 gecontroleerde bestuurders reden te snel, dat is dus meer dan 1 op 4. Opvallend zijn de cijfers in de Westlaan, daar reed 38 procent te snel.

67-illegale-vogels-en-dieren-gepropt-in-koffer

67 illegale vogels en dieren gepropt in koffer

Bij de controle van een verdachte auto in Bolderberg heeft de politie gisteren een hele lading illegale dieren in beslagen genomen. Een interventieploeg zag een VW Touran die aan lage snelheid door de Doelenlaan reed. De koffer van de auto zat vol dozen met allerlei vogels, wilde en gekweekte, inheemse en exotische. Het ging om 3 zwanen, 3 ganzen, 3 kippen, 30 siereenden, 24 uitheemse fazanten en daarnaast ook nog 4 stinkdieren. De bestuurder, een (…) Lees het hele bericht

gemeentediensten-plat-door-computerproblemen

Gemeentediensten plat door computerproblemen

Sinds vanmorgen ligt de dienstverlening bij verschillende diensten van Heusden-Zolder stil. Dat komt door netwerk- en serverproblemen. Het gaat om zulke grote problemen dat het gemeentebestuur besloot om een externe firma in te schakelen. Wellicht zal de hinder voor de rest van de week voelbaar blijven. Burgemeester Borremans roept de inwoners – die één of andere dienst nodig hebben –op om telefonisch contact op te nemen. Dan zal bekeken worden wat mogelijk is, maar aan de loketten kan de dienstverlening niet gegarandeerd worden.

neos-bezocht-de-mombeekvallei

Neos bezocht de Mombeekvallei

Neos Heusden-Zolder zakte voor zijn maandelijkse wandeling af naar het natuurgebied Mombeekvallei in Wimmertingen, een smal groen lint doorheen vruchtbare landbouwgronden in de grenszone tussen Alken en Sint-Lambrechts- Herk. Met de zon erbij scheen dat nog dubbel zo mooi. De volgende wandeling is gepland op woensdag 13 april in Zelem. 

de-kijk-van-richie-788

De kijk van Richie

Stel je voor dat de hersenen op een eikel zouden lijken ...

fietser-van-de-week-janina-kwiatkowski

Fietser van de week: Janina Kwiatkowski

Janina Kwiatkowski is onze fietser van de week. Janina woont in Berkenbos en is lid van Femma. De dames maken regelmatig fietstochten maar ze doen ook al hun kleine boodschappen en bezoekjes met de fiets. Janina krijgt energie van al dat trappen, geniet van het gezelschap en houdt het graag veilig. Wil je ook iemand nomineren? Dat kan hier.

collegemuzikanten-brachten-een-mooie-concertavond

Collegemuzikanten brachten een mooie concertavond

Na twee jaar kon het Sint-Franciscuscollege eindelijk nog eens een muziekavond organiseren. En dus konden de muzikaal getalenteerde leerlingen zich nog eens tonen en vooral laten horen aan de medeleerlingen. Degenen die alles in goede banen leidden, moesten bijna vanaf nul beginnen, want door de onderbreking hadden de anciens hun ervaring niet kunnen doorgeven aan de nieuwe lichting. Maar daar viel niets van te merken, technisch en artistiek stond het event op een hoog peil. (foto's Patrick Daniëls)

dorpsraden-staken-in-heusden-de-koppen-samen

Dorpsraden staken in Heusden de koppen samen

Dorpsraad Heusden was gisteren gastheer voor het “Dorpsradenoverleg”. Voorzitter Patrick Neuteleers van Dorpsraad Heusden verwelkomde de afgevaardigden van de collega-dorpsraden. Maarten Lippens, beleidsmedewerker van de vzw Vlaamse Vereniging van Dorpsbelangen was in het kader van zijn ronde langs de aangesloten dorpsraden ook naar Heusden-Zolder afgezakt. De aanwezigen wisselden ervaringen uit en bespraken thema's die als krijtlijn kunnen dienen bij het overleg met het plaatselijk beleid. (foto Fernand Claes)

lentewandeling-op-17-mei-over-trage-weg

Lentewandeling op 17 mei over trage weg

Op 17 mei wordt een lentewandeling georganiseerd over de recent heropende trage weg die de Zandloper verbindt met de zijstraat van de Brugstraat en de Schootstraat. Daaraan zullen 130 kleuters, senioren, welzijnswerkers en buurtbewoners deelnemen. De wandeling is één van de resultaten van een overleg in het kader van 'Zorgzame Buurten' dat onlangs  Toekomst Telt, De Zandloper, De Toverfluit, Huis van het Kind, het Berenhuis, Art 27 VZW, de Fietsersbond en (…) Lees het hele bericht

50-meer-besmettingen-in-een-week

50 % meer besmettingen in een week

De voorbije week zijn 253 inwoners van Heusden-Zolder positief getest.  Dat is zowat 50 % meer dan een week geleden en de eerste stijging sinds lang. Overigens is dat geen verrassing, de virologen hadden het voorspeld als gevolg van de versoepelingen van enkele weken geleden. Het effect van de laatste versoepeling zit hier dan nog niet in. Tegelijk hebben diezelfde virologen ook onderstreept dat deze stijging nog niets is om zich zorgen om te maken, vooral omdat de ziekenhuisopnames laag blijven. Het gemiddeld aantal geregistreerde besmettingen is uiteraard ook gestegen, tot 746 per 100.000 inwoners. 

vandaag-gezien-358

Vandaag gezien

Jan Leijskens kon een kwak spotten, die behoort tot de familie van de reigers en krijg je maar zelden voor de fotolens. 

khalid-benhaddou-over-politiek-en-religie

Khalid Benhaddou over politiek en religie

Volgende week donderdag 24 maart om 17 uur organiseert de Sultan Ahmed Moskee (Pastoor Paquaylaan 77) een lezing door Khalid Benhaddou. Hij is onder meer de coördinator van het netwerk islamexperten. Hij zal het hebben over de verhouding tussen politiek en religie, een erg actueel thema. Daarbij zoekt Khalid Benhaddou een antwoord op vragen als: is er plaats voor religie in de samenleving van de 21ste eeuw, hoe zit het met vrijheid van (…) Lees het hele bericht

zaterdag-familievoorstelling-mojo-helden-in-de-bib

Zaterdag familievoorstelling Mojo Helden in de bib

Op zaterdag 19 maart om 14.30 uur heeft in de bibliotheek de familievoorstelling 'Mojo Helden' plaats.  Een ‘Mojo held’ draagt geen kleurrijk superheldenpak en heeft ook niet de kracht om auto’s op te tillen, te vliegen of te ademen onder water. De kracht van een ‘Mojo held’ zit van binnen en zorgt ervoor dat die vrolijker, zelfzekerder en krachtiger in het leven staat en tegenslagen leert overwinnen. Het is een interactieve muzikale voorstelling, (…) Lees het hele bericht

van-langendonck-3de-in-wsk-super-master-series

Van Langendonck 3de in WSK Super Master Series

Dries Van Langendonck heeft afgelopen weekend zijn derde plaats in de WSK Super Master Series veilig gesteld. Hij verdedigde op het circuit in Sarno zijn podiumplaats in de tussenstand. Winnen zat er niet in maar hij pakte wel genoeg punten om het kampioenschap in de 60 Mini klasse als derde af te sluiten. De Nederlander Dean Hogendoorn ging zondag aan de haal met de zege in de 60 Mini klasse. De Tsjech Jindirch Pesl won het kampioenschap.

tip-van-de-bib-dirk-nielandt

Tip van de bib: Dirk Nielandt

Het jeugdboek dat de bib ons deze week aanraadt is 'Ridder Griezel' van auteur Dirk Nielandt en illustrator Marjolein Pottie.

Korte inhoud

Muis is een dappere ridder. Samen met haar bange vriendin Draak gaat ze op pad. Onderweg ontdekken ze een verlaten kasteel. Muis wil graag een kijkje nemen, maar een oud mannetje waarschuwt hen. Het kasteel is vervloekt! Muis is nieuwsgierig en gaat naar binnen. Draak volgt schoorvoetend. Hij kan Muis toch niet in de steek laten?
De meeste ridders en draken bestrijden elkaar. Maar Ridder en Muis zijn elkaars heldinnen.

vannacht-gezien-9

Vannacht gezien

Afgelopen nacht was er een mooie grote halo rond de maan te zien. 

the-beer-experience-is-ook-een-muziekfestival

The Beer Experience is ook een muziekfestival

Nu zaterdag en zondag heeft in CC Muze, het MuzeCafé, ZLDR Luchtfabriek en omgeving The Beer Experience plaats. Het wordt een paradijs voor bierliefhebbers. Die kunnen niet alleen de meest uiteenlopende bieren degusteren, alle biergeheimen mee ontsluieren, maar ook leren hoe ze bier met eten kunnen combineren én ... genieten van prachtige bands. Er zal een echt festivalsfeertje heersen met op de muzikale affiche:  Kameel, (…) Lees het hele bericht

the-voice-of-art-herdenkt-anatolische-rockers

The Voice of Art herdenkt anatolische rockers

Ook The Voice of Art herneemt na een lange onderbreking zijn activiteiten. Op 26 maart pakt de organisatie uit met het event 'Anatolian Rock & Food' in het MuzeCafé. Daarbij wordt voor de vierde keer een herdenking gehouden van Baris Ile en Cem Olalim. Deze populaire anatolische rockers hebben Turkse volksmuziek verenigd met westerse popinvloeden. Op het podium staan zangeres Üklü Dursun, gitarist Mustafa Yagizoglu, basgitarist Evrim Talanci, (…) Lees het hele bericht

4-brommers-en-1-auto-in-beslag-genomen

4 brommers en 1 auto in beslag genomen

De verkeersdienst van de politie heeft dit weekend intensieve controles gehouden. Op 9 plaatsen stond de flitsauto: net geen 13 % van de 3861 gecontroleerde voertuigen is geflitst. 1 bestuurder is meteen aan de kant gezet, hij moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij 164 reed op de Beringersteenweg waar maar 70 is toegelaten. Ook in de Zandstraat zijn twee snelheidsmaniakken tegengehouden. 4 bromfietsen zijn in beslag genomen. 2 bromfietsen klasse A die maar 25 mogen rijden, (…) Lees het hele bericht

ook-in-opvangcentrum-worden-fietsen-gepromoot

Ook in opvangcentrum worden fietsen gepromoot

Er worden de jongste tijd nogal wat initiatieven genomen rond het fietsen, en wellicht zal dat met de gestegen brandstofprijzen alleen maar toenemen. Zo hebben de plaatselijke KWB, de Fietsersbond en het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat de koppen bij elkaar gestoken. De bewoners hebben daar voor hun verplaatsingen uiteraard geen wagen ter beschikking en zijn aangewezen op het openbaar vervoer of autoritjes van medewerkers van het opvangcentrum. Daarom worden fietsen ingezet, die vaak door (…) Lees het hele bericht

bib-houdt-uitverkoop-van-boeken-en-platen

Bib houdt uitverkoop van boeken en platen

De bibliotheek houdt opruiming en doet een grote hoeveelhyeid boeken en geluidsdragers van de hand. Het gaat onder meer om romans, informatieve boeken, jeugdboeken, en daarnaast zijn er cd’s, dvd’s en vinylplaten in de aanbieding. Het gaat dikwijls om bekende werken. Een vinylplaat kost je tussen 5 en 10 euro, al de rest betaal je 0,50 tot 2 euro. Alleen cash te betalen. De beurs heeft plaats in 't Kuipershof op vrijdag 18, zaterdfag 19 en zondag 20 maart van 10 tot 16 uur.

the-catsmokes-zorgen-voor-muzikaal-zijsprongetje

The Catsmokes zorgen voor muzikaal zijsprongetje

De Sunday Evenening Blues bracht deze keer The Catsmokes naar het Muzecafé.  Muzikaal vormden zij een zijstapje in het bluesgenre dat anders centraal staat, met deze keer meer een mix van country, hill- en rockabilly en  rock’n roll. Ook die cocktail kon het trouwe publiek wel smaken. (foto's Ann Jordens)

boekt-en-olympia-winnen-1

Boekt en Olympia winnen

In de eerste Vlaamse afdeling van het petanque heeft Boekt de Singel verslagen met 5-4 en won Olympia met 6-3 van Lint. In ere-afdeling Limburg versloeg Boekt A-Fenix A met 5-4, dezelfde cijfers voor De Berk A tegen Zig Zag A, terwijl Boekt B met 7-2 verloor bij Genenbos A. De uitslagen in eerste afdeling Limburg De Berk B Genk A 4-5, Maaseik A-Olympia A 3-6, tweede afdeling Bocholt A-Olympia B 8-1, De Berk C-Genk B 4-5, Sparrendal A-Boekt C 7-2.

vandaag-gezien-357

Vandaag gezien

Estelle Bleux ontdekte vandaag de eerste bloesemknop op haar appelboom. Hopelijk een voorteken van een goede oogst.

anadol-houdt-de-punten-thuis

Anadol houdt de punten thuis

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 2-1 gewonnen van FC Paal-Tervant.

zolder-d-blijft-ongeslagen-leider-1

Zolder D blijft ongeslagen leider

In de derde provinciale van het basketbal heeft Zolder D met 86-61 Hades Kiewit C verslagen. Zolder blijft ongeslagen aan de leiding. In vierde provinciale klopte Zolder E Nieuwerkerken B met 67-57.

thuisverlies-voor-heusden-2

Thuisverlies voor Heusden

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 thuis met 1-2 verloren van Alken B.

swingen-in-het-limburgse-dialect

Swingen in het Limburgse dialect

Dikke ambiance in het Limburgse dialect zaterdagavond in CC Muze. Daar stond Rowwen Hèze op het podium en wie de band kent, weet dat bij elk optreden de vlam in de pan slaat. Hun theatertour heet 'Onderaan beginne', het publiek reageerde enthousiast op de meeste nummers, er wazren ook fans van aan de overzijde van de Maas afgezakt. (foto's Herman Eerdekens)

de-kijk-van-richie-787

De kijk van Richie

Een rapport ... 

bolderberg-wint-ondanks-2-moeizame-sets

Bolderberg wint ondanks 2 moeizame sets

In het volleybal hebben de dames van VCK Bolderberg Stalvoc Beverlo met 3-0 verslagen , al ging dat zeker in de eerste en derde set niet zo makkelijk als de uitslag laat blijken. In de eerste moest de thuisploeg er een eindspurt uitpersen om met 25-22 te winnen, de tweede was een makkie met 25-12 maar in de derde kende VKC zijn traditionele dipje dat gelukkig in de slotfase werd weggewerkt 25-23.

zolderse-ploegen-doen-het-goed

Zolderse ploegen doen het goed

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A met 96-57 gewonnen van Nieuwerkerken A. In de tweede provinciale heeft Zolder B Miners Beringen B ingeblikt met 82-44. Heusden ging thuis onderuit tegen Cosmo Genk A: 48-57.

bolderberg-haalt-zwaar-uit-3

Bolderberg haalt zwaar uit

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft Bolderberg FC met 1-5 gewonnen in Halen. KVV Heusden-Zolder speelde 1-1 gelijk bij Hechtel FC.

rp-products-wint-met-kleinste-verschil-van-wieze-b

RP Products wint met kleinste verschil van Wieze B

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products VK Wieze Boys B verslagen met 1-0. Wieze Boys A moest niet spelen door het forfait van FC Tamara.

de-fietshal-is-nu-ook-officieel-geopend

De Fietshal is nu ook officieel geopend

In de Halstraat is deze namiddag De Fietshal officieel geopend, de werking is al een hele tijd geleden opgestart maar corona maakte nu pas de opening mogelijk. In het vroegere keukenbedrijf Vangrieken - waar ook de ateliers voor de bouwopleidingen van CVO De Verdieping zijn ondergebracht - is dus de Fietshal geïnstalleerd. Het is eigenlijk een toonbeeld van samenwerking tussen verschillende diensten van de gemeente, Sociaal Huis, politie, Sint-Vincentius en CVO De Verdieping. (…) Lees het hele bericht

veel-volk-zoekt-inspiratie-in-cvo-serres

Veel volk zoekt inspiratie in CVO-serres

Er was deze voormiddag erg veel belangstelling voor het event 'Buitengewoon Groen en Lekker' van CVO De Verdieping. De serres en tuinen aan de Ganzenstraat kregen veel volk over de vloer, mogelijk dat het mooie weer van de jongste dagen de mensen aanzette om zich te gaan inspireren bij cursussen rond tuinieren, tuinaanleg of eigen groenten telen. Je kreeg er tips van specialisten, ook tijdens lezingen, maar kon ook proeven van de hapjes die tijdens de kookcursussen worden bereid. (foto's Ann Jordens)

slamridders-carnavalsweekend-voor-jong-en-oud

Slamridders: carnavalsweekend voor jong en oud

De Slamridders zijn volop bezig met de voorbereiding van hun carnavalsweekend. Dat wordt zeker bijzonder want door de coronabeperkingen van de afgelopen tijd kunnen zij uitpakken met één van de weinige stoeten van dit jaar. Het begint al op zaterdag 23 april om 14.11 uur met het kindercarnaval. Dan worden de kinderen verkleed verwacht in de feesttent op het Sint-Willibrordusplein voor een gratis party met dansen en spelletjes geanimeerd door de Kids Disco Show. Ze (…) Lees het hele bericht

pagadders-in-hun-pyjama-op-school

Pagadders in hun pyjama op school

Ook in kleuterschool Pagadder kwamen ze in pyjama naar school uit solidariteit met kinderen die niet naar school kunnen omdat ze te ziek zijn en de lessen, via Bednet met een webcam, moeten volgen. (foto's Eline Claesen)

definitief-einde-van-remo-stap-dichterbij

Definitief einde van Remo stap dichterbij

Het definitieve einde van het Remostort is weer een stukje dichterbij gekomen. Group Machiels was bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de beslissing van Vlaams minister van milieu Demir (N-VA), die had het bedrijf een vergunning voor de uitbreiding van de stortplaats geweigerd. Nu heeft alvast de auditeur bij de Raad van State geadviseerd om het beroep te verwerpen. Het arrest zelf moet nog volgen maar in de meeste (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-786

De kijk van Richie

Wijsheid is ook rijkdom.

match-vck-is-verlaat

Match VCK is verlaat

De volleybalwedstrijd tussen de dames van VCK Bolderberg en Stalvoc Beverlo is verplaatst van  zaterdag 17 uur naar 20 uur. Het is een topmatch want Stalvoc staat momenteel vierde en kan dus VCK aardig het vuur aan de schenen leggen.

kleuters-beleefden-een-boeiende-verkeersweek

Kleuters beleefden een boeiende verkeersweek

Kleuterschool De Toverfluit hield een verkeersweek. Heel wat ouders kwamen langs om de kinderen met bijzondere voertuigen te laten kennismaken. Zelfs de politie arriveerde met een combi en een motor. Uiteraard brachten de kleuters hun fiets mee naar school. Om de beurt mochten ze het fietsparcours proberen, met zelfs een carwash en een tankstation. Of ook daar de prijzen de pan uitswingden, is ons niet meegedeeld. Tussendoor stonden nog andere thema-activiteiten op het programma (…) Lees het hele bericht

vijverrun-nu-inschrijven-voor-persoonlijk-nummer

VijverRun: nu inschrijven voor persoonlijk nummer

De inschrijvingen voor de VijverRun33 lopen volop binnen bij Team Sport, dat kan nog tot en met vrijdag 18 maart 11.59 uur. Maar wie inschrijft voor zondag 13 maart middernacht, die krijgt een gepersonaliseerd borstnummer en dat is toch ook een leuk extraatje. Op de dag zelf zijn trouwens geen inschrijvingen meer mogelijk. Deelnemers aan de 33 km betalen € 14 en vertrekken om 12 uur, voor de 5 km betaal je (…) Lees het hele bericht

met-zijn-allen-op-het-ijs

Met zijn allen op het ijs

Mogelijk zitten de toekomstige Bart Swings en Loena Hendrickx in Beekbeemden op school. Het enthousiasme was in ieder geval groot toen ze vandaag met zijn allen de schaatsen aanbonden en over het ijs van de schaatsbaan mochten glijden. Sommigen nog wat aarzelend, anderen met de nodige stijl. (foto's An Vanoppen)

gatab-geeft-een-felix-aan-ziekenhuis

GATAB geeft een 'Felix' aan ziekenhuis

Een feestelijk moment in het Sint-Franciscusziekenhuis deze namiddag. Daar overhandigde de GATAB (de Gemeentelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aanpasbaar Bouwen) een Felix aan facilitair directeur Peter Brouwers. De Felix is een kunstwerk genoemd naar wijlen Felix Aerts, jarenlang de bezieler van de GATAB. Het ziekenhuis krijgt de award omdat het - in samenwerking met de GATAB - de parkeercapaciteit voor mensen met een beperking met 12 plaatsen heeft (…) Lees het hele bericht

st-vincentius-zamelt-in-voor-vluchtelingen

St. Vincentius zamelt in voor vluchtelingen

Mogelijk komen volgende week de eerste Oekraïense vluchtelingen in Heusden-Zolder aan. Sint-Vincentius schiet daarom nu al in actie en doet een dringende oproep aan de bevolking om te starten met de inzameling van producten die het meest dringend zullen nodig zijn: berzorgingsproducten (zeep, shampoo, ...), maandverbanden, pampers, tandenborstel en tandpasta, toiletpapier, ... ongetwijfeld zullen er de komende weken nog oproepen voor andere zaken volgen. Wie wil doneren kan (…) Lees het hele bericht

kleuters-in-pyjama-naar-school-ook-voor-thias

Kleuters in pyjama naar school, ook voor Thias

Het is vandaag Pyjamadag en dan komen ook de kleuters en leerkrachten 't Molenholleke in Zolder in pyjama naar school. Maar dit jaar gaat toch wel alle aandacht naar het wijkschooltje.  De kleutertjes weten maar al te goed wat Bednet is, het platform dat in de kijker staat op pyjamadag. Hun klasgenootje Thias, dat aan leukemie lijdt, volgt de lessen namelijk van thuis uit. "Toen we Bednet installeerden, hadden de kindjes en Thias elkaar al maanden niet meer gezien. Het moment dat ze elkaar terugzagen via de camera, was heel mooi.", vertelde juf Nicole op Radio 2 Limburg vanochtend.

vandaag-gezien-356

Vandaag gezien

Ook kokmeeuwen moeten op tijd en stond een bad nemen. (foto Jan Leijskens)

unizo-bezoekt-group-ceyssens-en-uc-belgium

Unizo bezoekt Group Ceyssens en UC Belgium

Ondernemersorganisatie UNIZO gaat er van uit dat altijd veel kan opgestoken worden van collega-ondernemers in de eigen buurt. Daarom organiseert de afdeling Heusden-Zolder op donderdag 31 maart een bedrijfsbezoek bij Group Ceyssens. Zaakvoerder Dirk Ceyssens zal er zijn ondernemersverhaal uit de doeken doen en de aanwezigen meenemen voor een blik achter de schermen. Nadien steekt het hele gezelschap de straat over voor een netwerkcafé bij buurman Peter Veekmans van UC Belgium. De ontvangst bij Group Ceyssens start om 19 uur. Deelnemen kost € 10 (inclusief drankbonnetjes en een hapje). Snel inschrijven want het aantal deelnemers is beperkt. 

hoog-karatebezoek-uit-japan-in-bolderberg

Hoog karatebezoek uit Japan in Bolderberg

Hoog bezoek vanavond in de sporthal van Bolderberg bij karatevereniging Shoshin Dojo . Daar was de Japanse instructeur Tanaka Sensei te gast voor een demonstratietraining. Hij is een topper, 7de dan, en reist de wereld rond. Momenteel maakt hij een promotour voor SKIF-Belgium. De aanwezigen in Bolderberg waren alleszins onder de indruk van deze charismatische man. Meteen ook een opsteker voor de nog kersverse club die pas in september is gestart (foto's David Amgad)

vooral-rook-door-brandende-zak-met-vuilnis

Vooral rook door brandende zak met vuilnis

Vanavond is brand ontstaan in de garage van een woning in de Pastoor Van Mierlolaan. Een vuilniszak had daar vuur gevat. De brandweer was snel ter plekke en had het vuur meteen geblust. De schade bleef beperkt, de woning en garage moesten verlucht worden. 

n-va-heeft-nieuw-lokaal-bestuur

N-VA heeft nieuw lokaal bestuur

N-VA Heusden-Zolder heeft gisteren een nieuw afdelingsbestuur voor de volgende drie jaar gekozen. Het nieuwe bestuur telt liefst 21 leden. Er werd op de eerste plaats geopteerd voor continuïteit. Daarom kregen voorzitter Peter Orens en ondervoorzitter Steven Goris een verlenging van hun mandaat. Secretaris is Joni Luts, penningmeester Eddy Hermans, communicatieverantwoordelijke Jean-Marie Geeraerts, ledenverantwoordelijke Tony Gijbels, organisatieverantwoordelijke Ria Feyen en jongerenverantwoordelijke Femke Vandenwygaert.

waar-zitten-de-70-jarigen-van-heusden-en-eversel

Waar zitten de 70-jarigen van Heusden en Eversel?

De 'jongens en meisjes' geboren in 1952 in Heusden-Centrum, Eversel en Ubbersel houden dit jaar een reünie om samen hun 70ste verjaardag te vieren. Dat zal ergens in september of oktober gebeuren met een brunch, wandeling en gezellig samenzijn. Maar in deze tijden waarin strikt gewaakt wordt over de privacy, is het niet makkelijk om aan adressen te geraken. Daarom een oproep om contact op te nemen met Edgard Vangeneugden edgard_vgd[!]hotmail.com of Christiane Meynen theuwissen.jan[!]skynet.be. Hierbij ter herinnering nog eens de groepsfoto die 30 jaar geleden werd gemaakt.

uitslagen-in-50-plus-petanque-1

Uitslagen in 50-plus petanque

De uitslagen in de 50-plus petanquecompetitie. Senior League Boekt A-Genenbos A: 1-8, De Berk A-Tongeren A: 5-4, Olympia A-Zig Zag A: 2-7. Eerste afdeling Boekt B-Genenbos C: 3-6, derde afdeling: De Berk C-Genk B: 6-3, Olympia B-Hasselt B: 7-2, vierde afdeling Genk F-Boekt C: 8-1.

nog-geen-oekrainse-vluchtelingen-toegewezen

Nog geen Oekraïense vluchtelingen toegewezen

Er hebben zich al heel wat Oekraïense vluchtelingen gemeld in ons land. Heusden-Zolder heeft er voorlopig nog geen toegewezen gekregen. Inwoners hebben zich wel al gemeld om thuis vluchtelingen op te vangen. Wie dat ook wil doen, kan zich nog altijd melden via het online formulier op de gemeentewebsite. De gemeente voert de komende dagen de verplichte controles van de adressen die tot nu toe bekend zijn. Ondertussen zoekt de gemeente naar echt grotere plaatsen waar noodopvang kan gebeuren gedurende een aantal dagen als de toevloed echt groot zou worden.

twee-bedrijven-nemen-deel-aan-bouwroute

Twee bedrijven nemen deel aan Bouwroute

Volgend weekend, op 12 en 13 maart, vindt Bouwroute plaats. Heel wat bedrijven uit de bouwsector zetten dan hun deuren open om mensen te ontvangen die met bouw- of verbouwplannen zitten. Ze kunnen er vrijblijvend hun vragen stellen. Heel het event vindt coronaproof plaats, je dient dus vooraf je afspraak te boeken. In Heusden-Zolder nemen twee bedrijven deel: Marx Interieurs (schrijnwerken en interieur), Lochtemansweg 118 en Artstone (tuinaanleg en terrassen, vloeren en tegels), Lochtemansweg 51.

er-kunnen-weer-klasbezoeken-in-het-berenhuis

Er kunnen weer klasbezoeken in Het Berenhuis

Ook voor Het Berenhuis was de coronaperiode heel apart, maar de werking is nooit stilgevallen: er waren stoepbezoeken, spelen in tuinbubbels, de uitgave van de Berenkrant, zomerkampen, scholen op bezoek in de Berentuin. Maar na 920 dagen kon vandaag nog eens een klas op bezoek komen in 't Berenhuis zelf: het tweede leerjaar van juffrouw Hilde van 't Molenholleke. En ook andere klassen kunnen weer veilig naar Het Berenhuis afzakken.

7-keer-boeken-en-vinylbeurs-op-domein-bovy

7 keer boeken- en vinylbeurs op Domein Bovy

Op Domein Bovy kun je ook dit jaar weer terecht voor een boeken- en vinylbeurs. Elke tweede zaterdag van de maand - van april tot en met oktober - kun je snuffelen in romans, thrillers, naslagwerken, reisboeken, kinderverhalen, strips,  ... Ook de muziekliefhebbers komen er aan hun trekken want liefhebbers presenteren er een uitvoerige collectie LP's en singles, ... voor wie nog van echt vinyl houdt. (foto Ann Jordens)

jelle-geens-mist-seizoensstart-1

Jelle Geens mist seizoensstart

Jelle Geens moet noodgewongen de start van het triatlonseizoen missen. Hij kwam ten val op training en achteraf bleek hij een breuk in het  'heiligenbeentje' te hbben, een bot bij het staartbeen. Dat betekent een kleine maand niet meer lopen, waardoor hij forfait moet geven vor de de halve triathlons van Miami en Lanzarote. Op 14 mei start de World Triathlon en daar hoopt hij wel tijdig voor klaar te zijn.

het-mocht-wat-minder-gekleed-bij-neos

Het mocht wat minder gekleed bij Neos

Omdat het niet altijd even ernstig moet zijn, pakte Neos Heusden-Zolder in CC Muze uit met de  voordracht van Erna Siebens ‘Van string tot string’. Siebens is ontwerpster van o.a de kostuums voor de reeks kabouter Plop en van tal van Vlaamse musicals. Zij toonde met modellen, fotomateriaal en veel humor uitgerekend wat vrouwen in de loop van de eeuwen hebben moeten ‘afzien om te behagen'. (foto Trudo Groffi)

vandaag-gezien-355

Vandaag gezien

Hoewel de astronomische lente nog een kleine twee weken van ons verwijderd ligt, begint de natuur al lentekriebels te vertonen. Zo staan de bosanemoon, krokus, narcis, sneeuwklokje, speenkruid en wilde sleutelbloem in bloei. Roger Convents ging ze allemaal opzoeken.

morgen-startavond-broederlijk-delen-in-zolder

Morgen startavond Broederlijk Delen in Zolder

De federatie Zolder organiseert morgen om 19.30 uur in de Jogem een startavond voor de campagne van Broederlijk Delen 2022. De campagne focust zich dit jaar op Senegal, Colombia en Israël-Palestina. Spreekster Jill Coene zal meer info geven over het jaarthema en over haar inleefreis naar Colombia. Ook pastoor Ghislain Agognon komt getuigen over zijn project in Benin in West-Afrika.Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

meteen-volle-bak-op-de-vernieuwde-mijnmarkt

Meteen volle bak op de vernieuwde MijnMarkt

De markt staat er weer, en dat mag je letterlijk en figuurlijk interpreteren. Na een onderbreking van 2 jaar konden de marktkramen weer uitgestald worden op het Marktplein. Onder een nieuwe naam, MijnMarkt, en in een wat afgeslankte versie op één plein. Maar met volop zon en een blauwe lucht kon de nieuwe start er niet onder een beter gesternte komen. Er was dan ook erg veel volk voor de eerste editie, en er was voor wat animatie gezorgd met straattheater en muzikale (…) Lees het hele bericht

zo-kan-het-ook-de-kiezelvoort

Zo kan het ook: de Kiezelvoort

Dit seizoen wisselen we op woensdag de 'Fietser van de Week' af met 'Zo kan het ook'. Het is immers maar al te makkelijk om altijd aan de klaagmuur te staan en te zeuren over zaken die misgaan, terwijl er ook voor de fietsers in Heusden-Zolder initiatieven genomen worden die de veiligheid verbeteren. Zo is de Kiezelvoort al geruime tijd afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Nadien is er een degelijke asfaltlaag aangebracht en is de signalisatie op punt gesteld waardoor het zeer aangenaam en veilig fietsen is, maar ook wandelaars kunnen er terecht. En de Beringerheide biedt een alternatief voor de auto's. Heb je ook een goed initiatief om te signaleren? Dat kan hier.

college-zamelt-medisch-materiaal-in-voor-oekraine

College zamelt medisch materiaal in voor Oekraïne

Ook het Sint-Franciscuscollege is gestart met een inzamelactie voor Oekraïne. Samen met het team van Verzorging dat zijn schouders eronder heeft gezet willen ze medisch en verpleegkundig materiaal inzamelen: verbanden allerlei (driehoeksverbanden, verbandsetjes, windels...), gaasjes/kompressen, pleisters, andere bloedstelpende middelen, ontsmettingsmiddelen, reinigingsmiddelen voor wondzorgen,beademingsdoekjes, wondzorgscharen/pincetten, veiligheidsspelden, tape zoals (…) Lees het hele bericht

fietsstraten-worden-ingericht

Fietsstraten worden ingericht

In Heusden-Centrum zijn verschillende rode vakken op de straat aangebracht, onder meer bij het kruispunt Kooidries-Kapelstraat-Kapelanijstraat en in de Pastorijstraat. De vakken geven het begin of einde van de fietsstraten aan die er nu komen in verschillende  centra in Heusden-Zolder. In zo'n fietsstraat mag een auto niet meer dan 30 km per uur rijden en geen fietsers inhalen. (foto's Julien Maebe)

mhz-viert-vrouwendag-met-oekraiense-bloem

MHZ viert Vrouwendag met 'Oekraïense bloem'

Ook de Middenstandsraad vierde vandaag de Internationale Vrouwendag. Er werd gekozen voor de nationale bloem van Oekraïne. Een symbolische actie ter ondersteuning van de vele slachtoffers en vluchtelingen van die vreselijke oorlog. 

te-duur-aan-de-pomp-neem-een-andere-pomp

Te duur aan de pomp, neem een andere pomp

Het zit zowat elke dag in het nieuws, de gas- en mazoutprijzen swingen de pan uit. En ook aan de diesel- en benzineprijzen aan de pomp worden alsmaar duurder. Het inspireerde de Fietsersbond alvast tot dit ludiek filmpje. Maar d'r zit ook heel wat waarheid in. 

huis-van-het-kind-zal-kameleon-heten

Huis van het Kind zal Kameleon heten

De bouwwerken aan het Huis van het Kind – aan het Rode Kruisgebouw - gaan hun laatste fase in. Daarom is vandaag het nieuwe logo met naam onthuld. Dat is Kameleon, wat staat voor KAnsen voor alle kinderen, een MEerwaarde voor gezinnen door samenwerking tussen verschillende diensten, LEvensdomeinen verbinden we en bij het Opgroeien staan we Nabij onze gezinnen. Meer dan een mond vol dus, de naam (…) Lees het hele bericht

circuit-pakt-uit-met-volledig-elektrisch-weekend

Circuit pakt uit met volledig elektrisch weekend

Op 8, 9 en 10 juli ontvangt Circuit Zolder het eerste volledig elektrische autosportevenement uit zijn geschiedenis, gekoppeld aan een salon voor elektrische wagens. Bovenaan de affiche staat de Belgische manche van de FIA ETCR, de competitie voor elektrische toerwagens, maar ook de elektrische eenzitters van de ERA Series Europe 2022 zullen voor spektakel zorgen. Tijdens het raceweekend kan het publiek ook kennismaken met de elektrische auto’s die vandaag op onze wegen te zien (…) Lees het hele bericht

meer-dan-16-000-aan-achterstallige-belastingen

Meer dan € 16.000 aan achterstallige belastingen

De politie hield vandaag samen met de Vlaamse belastingdienst controles op twee plaatsen in Heusden-Zolder. Daarbij is voor liefst 16.392 euro aan achterstallige belastingen geïnd bij 18 bestuurders. Er zijn ook nog andere overtredingen vastgesteld: voertuigen zonder keuring, bestuurder zonder rijbewijs, motorfiets technisch niet in orde, twee bestuurders hadden hun lading niet goed vastgemaakt, twee bestuurders reden zonder gordel en één gebruikte zijn GSM aan het stuur. GSM-gebruik in de wagen geldt vanaf nu als derdegraadsovertreding, dat kost dus 174 euro.

bindus-en-zonsopgang-zamelden-maandverbanden-in

Bindus en Zonsopgang zamelden maandverbanden in

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag hielden Zonsopgang vzw en Bindus vzw een inzamelactie van maandverbanden. Zo konden de afgevaardigden vandaag een hele lading overhandigen aan Sint-Vincentius, die het verder zal verdelen onder de klanten.

rode-kruis-zoekt-hulp-voor-opvang-vluchtelingen

Rode Kruis zoekt hulp voor opvang vluchtelingen

Het Rode Kruis van Heusden-Zolder zoekt vrijwilligers om te helpen bij de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Bij het begin van de coronacrisis lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen de inzet van crisisvrijwilligers in zorgvoorzieningen en huisartsenpraktijken. Crisisvrijwilligers kunnen zich tijdelijk en flexibel inzetten voor bepaalde opdrachten. Dat wordt nu gewijzigd in burgervrijwilligers, om ook buiten een crisis of ramp te kunnen inzetten. Zo worden nu (…) Lees het hele bericht

corona-weekgemiddelde-onder-de-500

Corona: weekgemiddelde onder de 500

De afgelopen week hebben nog 169 inwoners van Heusden-Zolder een positieve test afgelegd. Gisteren waren het er 15. Het weekgemiddelde bedraagt nu 499 per 100.000 inwoners. Van 10.680 inwoners is geweten dat ze de afgelopen twee jaar corona hebben opgelopen. Het is ondertussen 200 dagen geleden dat we nog eens een dag zonder positieve test hadden.

de-kijk-van-richie-785

De kijk van Richie

't Is vandaag Vrouwendag.

tip-van-de-bib-colas-gutman

Tip van de bib: Colas Gutman

Onze jeugdboekentip van deze week is Stinkhond Kampioen!, van auteur Colas Gutman en illustrator Marc Boutavant.

Korte inhoud

Een applaus voor Stinkhond! Samen met Plattekat organiseert hij de Jolympische Spelen. Dat zijn spannende sportwedstrijden waaraan iedereen, staartarm of stinkend rijk, mag deelnemen. Het jongetje Jojo zet zijn beste beentje voor, want hij gelooft dat zijn mama terug naar huis komt als hij een medaille wint. 
In elk dier en elke mens, arm of rijk, schuilt een olympiër.

als-de-winter-voorbij-is-en-je-hebt-een-trui-over

Als de winter voorbij is en je hebt een trui over

We hebben het de voorbije weken al enkele keren aangehaald, het nieuwe Optimo-systeem met ophaling van kleding, schoenen, enz. aan huis, maakt het voor sociale organiaties als Sint-Vincentius en de kringwinkel extra moeilijk om de noodzakelijke goederen in te zamelen. Daar bovenop komt nog eens de internationale situatie waardoor ook voor de Oekraïnse vluchtelingen allerlei inzamelingsacties op het getouw worden gezet. Daarom tonen we deze week nog een vijfde campagne-affiche. 

vandaag-gezien-354

Vandaag gezien

Best sympathiek zo'n roodborstje, maar ten opzichte van andere vogels kunnen het ook best schurkjes zijn. (foto Jan Leijskens)

laurens-vanthoor-rijdt-dit-jaar-in-dtm

Laurens Vanthoor rijdt dit jaar in DTM

Laurens Vanthoor blijft voor verrassingen zorgen. Eerst met zijn prestatie in zijn eerste triathlon en nu met zijn aankondiging dat hij dit jaar uitkomt in de DTM. Met het team SSR Performance treedt hij aan in de #92 GT3R Porsche. Hij gaat dus weer volop aan de slag op Europese circuits. Extra Jammer dat de DTM dit jaar niet naar Circuit Zolder komt.

omleiding-door-werken-in-houthalen

Omleiding door werken in Houthalen

Mensen die geregeld van Heusden-Zolder naar Houthalen rijden en omgekeerd moeten er rekening mee houden dat er tussen vandaag en 15 april gewerkt wordt in de Stationsstraat in Houthalen tussen de Brugstraat en Tramstraat. Daar wordt een middenspanning naar de sporlijn gelegd. Voor het gemotoriseerd verkeer blijft één richting open, naar Heusden-Zolder. Vanuit Heusden-Zolder wordt een omleiding voorzien via de Brugstraat, Meerstraat en Zavelstraat.

vastenbezinningen-in-de-kerk-van-eversel

Vastenbezinningen in de kerk van Eversel

Tijdens de ganse vastenperiode heeft er wekelijks op donderdagavond een vastenbezinning plaats in de kerk van Eversel. Wie wil kan om 18.30 uur de mis bijwonen, anderen zijn welkom om 19 uur. Er wordt gewerkt met teksten die aanspreken, uitdagende vragen, gebed en bezinning in de Franciscaanse traditie. De eerste samenkomst heeft plaats nu donderdag 10 maart, de laatste op 7 april.

de-kijk-van-richie-784

De kijk van Richie

Vandaag veranderen de regels. 

lieven-cambre-verwent-jazzliefhebbers

Lieven Cambré verwent jazzliefhebbers

Opnieuw een stevige jazzavond vanavond in het MuzeCafé. Daar mocht Lieven Cambré - saxofonist van eigen bodem - enkele muzikanten uitnodigen. Samen met pianist Bram Weijters, contrabassist Jasper De Roeck en drummer Lionel Beuvens maakte hij er een boeiende avond van met eigen composities, enkele jazzstandaards en wat improvisatie. (foto's Ann Jordens)

laurens-vanthoor-slaagt-in-eerste-triathlon

Laurens Vanthoor slaagt in eerste triathlon

Dat autoracers veelzijdige atleten zijn, bewees Laurens Vanthoor in Dubai. Hij nam er deel aan zijn eerste triathlon en legde de 1.900m zwemmen, 90 km op de fiets en 21 km hardlopen af in 04:42:16. En dat terwijl hij drie weken niet kon trainen door ziekte.

zolder-d-blijft-ongeslagen-aan-de-leiding

Zolder D blijft ongeslagen aan de leiding

In de derde provinciale van het basketbal heeft Zolder D vandaag met 74-92 gewonnen bij Sint-Truidense C. Zolder blijft uiteraard aan de leiding. 

t-was-meteen-aanschuiven-voor-revuekaarten

't Was meteen aanschuiven voor revuekaarten

Vorig jaar kon 't Heusdens Volksteater geen revue opvoeren door de corona, en om dezelfde oorzaak moesten ook dit jaar in januari en februari de voorstellingen opgeschoven worden. Maar geen nood, tussen 2 en 24 april worden liefst 13 voorstellingen opgevoerd van 'Hey Jey Toch'. Vandaag startte in 't Kuipershof de voorverkoop en het was meteen een stormloop op de kaarten. De mensen willen nog wel eens lachen in deze tijd. (foto's Lowie Gielis)

niemand-kan-winnen-in-tweede-provinciale

Niemand kan winnen in tweede provinciale

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 1-0 verloren van Lindelhoeven. KVV Heusden-Zolder speelde 1-1 gelijk tegen Leopoldsburg. Bolderberg FC kwam met een 2-2 terug van bij Turkse FC Beringen.

de-hardheid-van-de-natuur

De hardheid van de natuur

Tim en zijn papa vonden tijdens hun ochtendwandeling dit kadaver van een reetje bij de Witte Barier. Het diertje was van binnen helemaal leeggegeten. Dat zou op zich kunnen wijzen op een wolf, maar dat kan natuurlijk alleen maar door DNA-onderzoek bepaald worden. 

genieten-in-de-vallei-van-de-mangelbeek

Genieten in de vallei van de Mangelbeek

Nu de zon volop de overhand heeft genomen, is het zeker een geschikt moment om in de vallei van de Mangelbeek te genieten van de stilaan ontwakende natuur en de rust. Wel tref je er nog overal de sporen aan van de stormen. Zoals omgewaaide populieren die een dam vormen in de beek en het bord voor de instagramfoto's dat tegen de vlakte ligt. (foto's Jos Coels)

eindelijk-nog-eens-een-ouderavond

Eindelijk nog eens een ouderavond

Wie zou vanavond in 't Kuipershof het meest blij geweest zijn? De chiroleden zelf of de ouders, want voor het eerst sinds lang kon nog eens een ouderavond gehouden worden. En 't was genieten voor iedereen. (foto's Heidi Daniëls)

zolder-a-wint-moeizaam-bij-hekkesluiter

Zolder A wint moeizaam bij hekkesluiter

Een spannende match vanavond in de eerste provinciale van het basketbal. Daar ging Zolder A met het kleinste verschil winnen bij Sint-Truidense B: 61-62. Sint-Truiden is wel de hekkensluiter ... In tweede provinciale had Heusden heel wat minder moeite met Lummen B, het won 45-78. In de vierde provinciale ging Zolder E winnen met 41-58 bij Sint-Truidense D. 

klinken-op-het-succes-der-limburgse-bieren

Klinken op het succes der Limburgse bieren

Er is heel wat bier geproefd vandaag op de Bolderbergse Bierhappening in de Witte Zaal. Organisatoren Louis en Benny zetten daarbij steevast de Limburgse bieren centraal. En dat is geen beperkende keuze want het assortiment bieren - van blond tot bruin, van licht tot zwaar - dat de afgelopen jaren tussen het bronsgroene eikenhout is ontstaan, is ronduit indrukwekkend. Iedere liefhebber kon dan ook letterlijk een biertje voor zijn pleziertje op de kop tikken. Of meer dan één natuurlijk. (foto's Ann Jordens)

veel-solidariteit-met-oekraine

Veel solidariteit met Oekraïne

Heel wat mensen hebben zich vanmiddag solidair getoond met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Twee uur lang zeulden mensen dozen en tassen aan met allerlei hulpgoederen. Ze brachten in de Berentuin hulpgoederen samen: Pijnstillers, jodium, luiers, maandverbanden, windels, verzorgingsproducten en andere noodzakelijke dingen werden in dozen verpakt. Ze vertrekken maandag naar een verzamelcentrum in Lommel en worden dan naar de grens Polen-Oekraïne gebracht. (foto's Ann Jordens)

competitie-wordt-spannend

Competitie wordt spannend

Eigenlijk was er na de 0-2 zege in de heenwedstrijd van de halve finale al geen twijfel meer dat Wieze Boys A de bekerfinale zou spelen. Vandaag won het ook de terugwedstrijd tegen Solar Assistance met 2-0. In de competitie versloeg RP Products FC Berg met 2-1. En wat ook belangrijk is: Century Hasselt verloor vandaag met 3-2 bij El Toro.

cultuurprogramma-nog-overhoop-tot-midden-2023

'Cultuurprogramma nog overhoop tot midden 2023'

Code geel betekent dus dat vanaf maandag ook voor de cultuursector de beperkingen wegvallen en alleen de verplichte CO2-meter nog overblijft. Maar daarmee zijn alle problemen niet van de baan. Directeur Tom Michielsen van CC Muze schat zelfs dat de gevolgen van de programmatie nog tot midden 2023 zullen aanhouden. "Door alle uitgestelde producties van de afgelopen twee jaar, zitten we nu met een resem voorstellingen op korte tijd, tot vijf per week. Dat zorgt voor keuzestress (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-353

Vandaag gezien

Het loont soms de moeite om in de ochtend al de mijnterril te beklimmen. Zo zag Johan Put er vanochtend een heleboel dansende veldleeuweriken

de-kijk-van-richie-783

De kijk van Richie

Vanaf maandag code geel.

genieten-van-beatles-muziek

Genieten van Beatles-muziek

Je hoefde niet eens een hardcore Beatles-fan te zijn om deze avond in CC Muze te genieten van het concert The Beatles na ... The Beatles door Winterland '76. Prachtige uitvoeringen, zowel muzikaal als vocaal. (foto's Ann Jordens)

8-4-procent-van-de-winkels-staat-leeg

8,4 procent van de winkels staat leeg

In Heusden-Zolder staan op dit ogenblik 50 handelspanden van de 596 handelspanden leeg. Dat is ongeveer hetzelfde als een jaar geleden. Het gaat dus om 8,4 procent dat leegstaat, daarmee staat Heusden-Zolder op de 33ste plaats in Limburg. De cijfers komen van het bureau Locatus. Ter vergelijking Leopoldsburg is koploper met 22 %, Alken scoort het beste met 4,1 % leegstand. Het Limburgse leegstandsgemiddelde bedraagt 13 %. Als we de winkeloppervlakte bekijken dan staat in (…) Lees het hele bericht

oscar-is-een-eeuw-jong

Oscar is een eeuw jong

Oscar Saelens, die in Bolderberg woont, viert vandaag zijn honderdste verjaardag. Burgemeester Mario Borremans mag tegenwoordig geregeld uitrukken voor inwoners die 100 jaar of ouder worden en dus kreeg ook Oscar vandaag zijn bezoek. De burgemeester had geschenken van de gemeente bij en een attentie met felicitaties van het koningshuis. Ook onze gelukwensen aan Oscar uiteraard.

bijna-alle-coronabeperkingen-vallen-maandag-weg

Bijna alle coronabeperkingen vallen maandag weg

Het overlegcomité heeft beslist dat we overschakelen op code geel. Vanaf maandag moeten er geen mondmaskers meer gedragen worden in bijvoorbeeld middelbare scholen, theaters, bioscopen, in winkels en op het werk. Op het openbaar vervoer blijft het wel verplicht en ook in wonzorgcentra en ziekenhuizen. Ook voor de horeca verandert er wat, ook daar moet het personeel geen mondmasker meer dragen en vooral, de (…) Lees het hele bericht

volop-muziek-theater-en-humor-in-cc-muze

Volop muziek, theater en humor in CC Muze

Cultuurcentrum Muze is weer aan een bijzonder drukke voorstellingenreeks bezig. Die werd gisteren al ingezet met De Roovers & Herman. Vanavond speelt Winterland '76 'The Beatles na ... The Beatles'. Morgen brengt Steven Goegebeur 'Mankracht', fijnzinnige comedy over een dipje. Zondag overdag nemen de kinderen Muze in tijdens de workshops van de Grote Uitvindingenshow. Zondagavond nodigt MJO Lieven Cambré & Friends uit.  Dan (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-352

Vandaag gezien

Gevaarlijk ziet het er niet uit en toch is dit het bloemetje van een vleesetende plant. (foto Jan Leijskens)

de-kijk-van-richie-782

De kijk van Richie

Op de radio en overal ...

verkeersproblemen-door-ongeval-op-e313

Verkeersproblemen door ongeval op E313

Vanochtend vroeg is op de E313 in Beringen een dodelijk ongeval met een spookrijder gebeurd. De snelweg is daardoor afgesloten. Het verkeer moet omrijden. Het verkeer richting Hasselt komt daardoor onder meer via de Beringersteenweg en de Meylandtlaan, daardoor staan ook daar overal files.

volgende-week-zaterdag-zet-cvo-zijn-serres-open

Volgende week zaterdag zet CVO zijn serres open

Op zaterdag 12 maart tussen 10 en 13 uur zet CVO De Verdieping de deuren van zijn serres in de Ganzenstraat 37 open. De timing is natuurlijk niet toevallig want de lente hangt in de lucht en dan begint het te kriebelen bij heel wat mensen die in de tuin aan de slag willen. De serres staan in het teken van duurzaam groen, niet alleen in de tuin zelf, maar ook op je bord. Je maakt er dan ook kennis met de tuin- en kookcursussen. De tuinexperts geven nuttige plantentips en de kookleerkrachten zorgen voor lekkerre hapjes. Je hoeft er dus zeker niet alelen naar toe te komen. (foto Hans Put)

klein-theater-op-zoek-naar-verloren-dromen

Klein Theater op zoek naar Verloren Dromen

Het Koninklijk Klein Teater Bolderberg neemt ook de draad weer op en speelt in april ‘Verloren Dromen’ van Peter Opstaele in een regie van Els Moons. Het verhaal handelt over een bouwproject dat verhinderd wordt doordat een oude dame halsstarrig weigert te verhuizen. Een projectontwikkelaar heeft zijn oog laten vallen op een interessant perceel bouwgrond. Maar er staat een ellendig, smerig kot op. En daarin woont Vule Marie, een oud vrouwtje dat er aan de rand van (…) Lees het hele bericht

een-drukke-trainingsdag-op-circuit-zolder

Een drukke trainingsdag op Circuit Zolder

Zonnig weer vandaag en dat maakte er voor de autosportliefhebbers een extra leuke dag van op Circuit Zolder. Daar waren immers heel wat wagens neergestreken uit verschillende klassen die daar de komende maanden races en kampioenschappen komen betwisten. Zij zijn alvast tijdig met hun voorbereidingen gestart, want hier en daar moest nog wat extra gesleuteld en afgesteld worden aan de wagens. (foto's Dirk Dekens)

opgelet-voor-valse-vaccinatieuitnodigingen

Opgelet voor valse vaccinatieuitnodigingen

Ook nu de vaccinatiecampagne, inclusief boosters, grotendeels achter de rug ligt, proberen oplichters nog altijd mensen te misleiden met valse uitnodigingen via mail. Daarin wordt gevraagd om door te klikken zogenaamd om te bevestigen, maar dan wordt je afgeleid naar een website waar ze aan je gegevens willen geraken. De uitnodiging ziet er behoorlijk echt uit, maar zoals wel vaker bij zulke dingen word je niet bij je naam aangesproken. Als contactnummer van het callcenter staat ook een ander nummer vermeld dan dat in Heusden-Zolder. 

ook-lokale-inzamelingen-blijven-nodig

Ook lokale inzamelingen blijven nodig

De afgelopen dagen zijn op heel wat plaatsen inzamelingen gestart voor de oorlogsslachtoffers en -vluchtelingen uit Oekraïne. Ondertussen vragen ook Sint-Vincentius, de kringwinkels en andere sociale organisaties nog bruikbare kleding voor de behoeftigen hier. Ook die campagne loopt nog met wekelijks een ander beeld. 

boekt-b-blijft-op-kop

Boekt B blijft op kop

In de eerste provinciale van het petanque 50+ leed leider Boekt B een 5-4 nederlaag tegen Genk A, maar blijft toch op kop. De andere uitslagen. Senior afdeling De Berk A – Opec A: 7-2, Pelter A – Boekt A: 3-6 en Sint Truiden B – Olympia A: 7-2. 3de Limburg De Berk B – Olympia B: 4-5 en Sparrendal A – De Berk C: 6-3.

wie-zijn-de-sportkampioenen-van-2020-en-2021

Wie zijn de sportkampioenen van 2020 en 2021?

Twee jaar geleden, vlak voor de viering van sportkampioenen van 2019 zouden gehuldigd worden, brak de coronapandemie los en moest het event geannuleerd worden. Ook vorig jaar was er geen kampioenenviering. Maar op vrijdag 13 mei gaan de sportraad en Team Sport van Heusden-Zolder dat allemaal inhalen. Dan is er een viering van de sportkampioenen uit 2019, 2020 en 2021. De lijst van 2019 is nog compleet, maar alle clubs worden gevraagd om voor 19 maart hun provinciale, Vlaamse, (…) Lees het hele bericht

berenhuis-zamelt-medicijnen-in-voor-oerkraine

Berenhuis zamelt medicijnen in voor Oekraïne

Art 27 vzw/Het Berenhuis wil concrete actie ondernemen voor de oorlogsslachtoffers van Oekraïne. Daarom wordt nu zaterdag 5 maart tussen 14 en 16 uur een inzamelactie voor medicijnen gehouden, in de Berentuin, Koerselsebaan 30 in Heusden. Alle medisch materiaal zoals (knevel)verbanden, jodium, bloedstelpende middelen, pijnstillers (ook voor kinderen) ... is welkom. Het wordt nadien met vrachtwagens gebracht naar vrienden in Polen, die vluchtelingen opvangen aan de grens en ze onderdak bieden voordat ze verder reizen. (foto Bearable Love, Marcel Witte)

sfz-toestand-bijna-normaal-meer-bezoek-mogelijk

SFZ: toestand bijna normaal, meer bezoek mogelijk

Gisteren meldden we al dat het aantal coronabesmettingen in Heusden-Zolder sterk blijft dalen. Dat geldt ook voor de buurgemeenten en daardoor is de toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis spectaculair verbeterd. Vandaag lagen er nog slechts twee positieve patiënten in het ziekenhuis. Daaroor is ondertussen ook de bezoekregeling versoepeld. Er is opnieuw dagelijks bezoek van één persoon gedurende 1 uur mogelijk voor de meeste (…) Lees het hele bericht

wie-wil-oekraiense-vluchtelingen-opvangen

Wie wil Oekraïense vluchtelingen opvangen?

Heusden-Zolder sluit zich aan bij de actie #PlekVrij van de federale overheid. Die heeft een nieuwe procedure uitgewerkt voor de crisisopvang van vluchtelingen uit Oekraïne die wellicht ook bij ons zullen aankomen. Na een eerste centrale registratie van vluchtelingen, is er een duidelijke nood aan meer langdurige crisisplaatsen op het Belgisch grondgebied. De beschikbare opvangplaatsen zitten nu al overvol, dus roept de overheid landgenoten op om tijdelijk Oekraïense (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-781

De kijk van Richie

Altijd proberen tactvol te blijven ...

werkloosheid-zit-op-het-vlaamse-gemiddelde

Werkloosheid zit op het Vlaamse gemiddelde

Eind februari zaten in Heusden-Zolder 878 mensen zonder werk, dat zijn er liefst 16,6 % minder dan een jaar geleden. Ook op korte termijn blijft de werkloosheid nog wat verminderen, het waren er nu 13 minder dan eind januari. De meeste werklozen (441) zitten minder dan een jaar zonder job. Qua scholing is de verdeling: 42,2 % laaggeschoold, 40,6 % middengeschoold en 17,1 % hooggeschoold. De werkzoekendengraad bedraagt 5,8 % in Heusden-Zolder, dat is evenveel als het Limburgse en het Vlaamse gemiddelde.

ongewenst-bezoek-op-werf-en-bij-bedrijf

Ongewenst bezoek op werf en bij bedrijf

Bedrijven en bouwwerven zijn de jongste tijd weer geregeld het mikpunt van dieven. Zo is op een bouwwerf in de Brugstraat materiaal ontvreemd. Bij een bedrijf in de Industrieweg is dan weer een lading koper gestolen.

fietser-van-de-week-leonie-vogels

Fietser van de Week: Leonie Vogels

De lente komt eraan, heel wat mensen brengen hun fiets weer in orde om er de komende periode op uit te trekken. Maar ook halen ze de fiets vaker van stal voor hun nuttige verplaatsingen. Daarom pikken we samen met de Fietsersbond de 'Fietser van de Week ' weer op, voortaan afgewisseld met 'Zo kan het ook', want naast kritiek geven is het minstens even zinvol op de aandacht te vestigen op goede ingrepen die het fietsen bevorderen of veiliger maken. De spits wordt vandaag afgebeten door Leonie Vogels, het dochtertje van Kenneth en Lotte uit de Opperstraat in Ubbersel. Ondanks dat ze nog maar vier is, rijdt ze al met fietsje naar het wijkschooltje. Ze doorkruist daarvoor zelfs het bos van Soest.

aantal-coronabesmettingen-blijft-dalen

Aantal coronabesmettingen blijft dalen

Het aantal nieuwe COVID-besmettingen blijft gestaag dalen in Heusden-Zolder. De afgelopen week waren het er nog 181, zo goed als 100 minder dan een week eerder. Het gemiddelde daalt daardoor nog verder tot 534 per 100.000 inwoners. 10.531 inwoners zijn sinds de uitbraak van de pandemie positief getest. 

de-prijzen-van-de-eindejaarsactie-zijn-uitgereikt

De prijzen van de eindejaarsactie zijn uitgereikt

In het gemeentehuis had vanavond de prijsuitreiking plaats van de eindejaarsactie. Dat gebeurde coronaproof, om het kwartier waren de winnaars van een andere handelskern uitgenodigd. Zij kregen hun waardebonnen uit handen van schepen van Lokale Handel en Middenstand Isabelle Thielemans, leden van de MHZ en afgevaardigden van de handelskernen. Alle prijzen bestaan uit geschenkcheques om bij de lokale handelaars te besteden. De winnaars bij de Bolderbergse Handelaars Vereniging (BHV)
€ (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-351

Vandaag gezien

Op de toren van schuttersgilde Oud Heusden streek deze namiddag een ooievaar neer. Herman Vogels zag hoe hij zijn veren weer in de plooi legde en even later vertrok. Misschien had hij nog een dringende opdracht uit te voeren ...

tip-van-de-bib-veldkamp-en-de-boer

Tip van de Bib: Veldkamp en De Boer

De Jeugdboekenmaand is begonnen en dus zullen de mensen van de bib deze maand hun wekelijkse tips ook uit het jeugdgenre putten. Vandaag schuiven ze zo bijvoorbeeld 'Maar eerste ving ik een monster' van Tjibbe Veldkamp en Kees De Boer naar voor.

Korte inhoud

Natuurlijk wil het kind in dit boek nog niet naar bed. Hij wil een verhaal en daarna nog een verhaal, en graag eentje over monsters. Telkens breit het kind een stukje aan het verhaal, zodat bedtijd nog even uitgesteld wordt. Het is een flitsend boek over kleurrijke monsters en een kleine schurk die niet naar bed wil.

carpe-diem-is-10-jaar-bewoond

Carpe Diem is 10 jaar bewoond

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de eerste bewoners hun intrek namen in serviceflats Carpe Diem, op de seniorencampus bij De Zandloper. Een reden tot feesten dus hoewel een groot feest met zijn allen op dit moment nog niet mogelijk is. Daarom werden alle bewoners zondagochtend gewekt met een rijkelijk gevulde ontbijtkorf zodat ze toch een feestelijk moment beleefden. Trouwens, Carpe Diem zoekt nog nieuwe bewoners want er zijn op dit ogenblik enkele flats beschikbaar voor inwoners van Heusden-Zolder, ook mensen van buiten de  gemeente zijn welkom. Zelfs - na goedkeuring - met hun viervoeter. Info via het Sociaal Huis 011 45 61 50.

een-complimentje-kost-niets

Een complimentje kost niets

Het is vandaag Complimentendag. En dus geven wij een complimentje aan onze trouwe lezers, en vooral aan de velen onder hen die op de één of andere manier geëngageerd zijn of zich voor een goede of nuttige zaak inzetten.