Archief oktober 2022

uit-heusdens-verleden-2022-2

Uit Heusdens Verleden 2022 (2)

Eén van de straffe verhalen in het fotoboek 2022 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden, is dat van Marieke Elsen. Zij ging in 1960 mee met de Christelijke Mutualiteit op bedevaart naar Lourdes. 'Meegaan' is hier overdreven, want Marieke was ziek en bedlegerig en al lange tijd niet meer mobiel. Maar in Lourdes kreeg ze plots zeer rare gewaarwordingen, ze voelde zich een pak lichter worden en kreeg even later de aandrang om op te staan. Ze stond op en kon zonder hulp weer gaan. Nadien verklaarden verschillende dokters haar genezen. Maar een verklaring voor het mirakel ... dat hadden ze niet.

samen-breed-aanbod-van-plaatselijke-kunstenaars

Samen: breed aanbod van plaatselijke kunstenaars

In de bibliotheek is vanavond de tentoonstelling 'Samen' geopend. De kunstkringen van Heusden-Zolder hebben handen nog eens in elkaar geslagen en de titel 'Samen' is dan ook niet toevallig gekozen. Bibliothecaris Saskia Schepers was blij om zo'n aanbod van gevarieerde kunstwerken te verwelkomen tussen de boeken en multimedia. Daar kun je nog tot eind deze maand  kunstwerken bewonderen van Laila Abdelmalek, Joke Myszta, Esther Stevens, Johan Janssen, Mirella Parisi, Monique Pluym, Ria Smeets, Louisa Vaes, Brigitte Thijs, Marie-Jeanne Smets en Sonja Engelen. Zeker de moeite om eens binnen te springen tijdens de openingsuren van de bib. (foto's Heidi Daniëls)

muziek-woord-en-beeld-als-aanzet-tot-kompelkoppen

Muziek, woord en beeld als aanzet tot Kompelkoppen

 De Muzeschouwburg was vanavond volgelopen voor de presentatie van de fototentoonstelling 'Kompelkoppen'. Voor en na het officiële gedeelte was het letterlijk aanschuiven om een glimp op te vangen van de indrukwekkende karakterfoto's in de verduisterde ruimte die binnen ZLDR Luchtfabriek gecreëerd is. Het gebeuren werd zeer gepast opgeluisterd door het Genker Mijnwerkerskoor, begeleid door pianist Willy Appermont. De Koninklijke Harmonie De Heidegalm - zelf destijds opgericht door (…) Lees het hele bericht

foto-expo-kompelkoppen-is-geopend

Foto-expo 'Kompelkoppen' is geopend

In ZLDR Luchtfabriek is vanavond de langverwachte tentoonstelling 'Kompelkoppen' geopend. Het gaat om 60 portretten van ex-mijnwerkers vastgelegd door topfotograaf Stephan Vanfleteren. Er was een oproep gedaan tot ex-mijnwerkers uit alle zetels om te komen poseren en ook hun vroegere outfit mee te brengen. Dat leidde tot emotionele momenten en taferelen. De 60 foto's - dubbel zoveel als voorzien en gemaakt in de studiosetting van CC Muze - bestaan uit (…) Lees het hele bericht

brons-voor-dries-vanthoor-op-motorsport-games

Brons voor Dries Vanthoor op Motorsport Games

Op de FIA Motorsport Games in Marseille is Dries Vanthoor derde geworden in de sprintrace. Winnaar werd Porsche-rijder Matt Campbell uit Australië, voor Lamborghini-rijder Mirko Bortolotti. Na goede kwalificaties nam Vanthoor een slechte start, waardoor hij op achtervolgen was aangewezen en de derde podiumplaats het hoogste haalbare bleek. Het was meteen zijn laatste race in een Audi, zoals bekend stapt hij samen met zijn team volgend seizoen over naar BMW.

toppers-halen-het-juist-niet

Toppers halen het juist niet

De toppers in het petanque uit Heusden-Zolder hebben het dit weekend juist niet gehaald. De uitslagen: 2de Nationale: Olympia – Lier: 4-5. Vlaamse: Zigzag – Boekt: 5-4. Ere-Limburg: De Berk A – Pelter A: 5-4 en Olympia A – Sint Truiden A: 1-8. 1ste Limburg: Boekt B – Genk B: 9-0 en Interlommel A – boekt A: 1-8. 2de Limburg: Olympia B – Hasselt A: 3-6.

avondlijke-inbraken

Avondlijke inbraken

Dit weekend zijn minstens twee inbraken gepleegd in Heusden-Zolder, beide zijn vrijdagavond vastgesteld. De eerste had plaats in de Struikenstraat, daar was een raam geforceerd. Later op de avond bleek ook in de Stationsstraat ingebroken te zijn. Daar stelde de bewoonster van een huis vast dat alles overhoop was gehaald.

meer-dan-400-fazanten-en-patrijzen-in-vzoc

Meer dan 400 fazanten en patrijzen in VZOC

Opnieuw een enorme drukte in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Bij een jager in Kortenaken zijn de medewerkers woensdag meer dan 400 illegaal gekweekte fazanten en patrijzen gaan ophalen. Volgens het VZOC was het 'jachtwild' tam gefokt en is het opgegroeid met grote hoeveelheden antibiotica. Wat met de fazanten en patrijzen moet gebeuren zullen het Agentschap Natuur en Bos en het federaal voedselagentschap beslissen. Ze zullen alleszins niet in de natuur losgelaten (…) Lees het hele bericht

beerke-te-sterk-voor-hebad-2d

Beerke te sterk voor Hebad 2D

In derde Liga A van het badminton ontving Hebad 2D vanmiddag Beerke 1D uit Beerse
Het was opnieuw een moeilijke middag voor het tweede damesteam, dat zijn sterkhouders zag doorschuiven naar het eerste team bij Hebad. Het is dus een seizoen om veel te leren. Vandaag werd gestreden voor elk punt, maar ze moesten zich neerleggen bij het meesterschap van de bezoekers die met een 0-8 huiswaarts keerden. UPDATE Hebad 1D speelde zondagavond 4-4 gelijk uit bij (…) Lees het hele bericht

bolderberg-verliest-anadol-wint

Bolderberg verliest, Anadol wint

In de tweede provinciale A verloor Bolderberg FC met 2-0 bij FC Herderen MIllen A. In tweede B nam FC Anadol de maat van Nevok Gruitrode, het werd 4-2.

nu-ook-info-bij-het-graf-van-pastoor-ballings

Nu ook info bij het graf van pastoor Ballings

Enkele maanden geleden hebben vrijwilligers het graf van Pastoor Ballings op het kerkhof van Viversel gerestaureerd. Daarna bleken heel wat inwoners meer te willen weten over leven en werk van de populaire priester. Dezelfde vrijwilligers hebben nu een infobord en foto bij het graf geplaatst. Daarop kan iedereen alvast de grote lijnen lezen, voor het hele, uitgebreide verhaal kunnen ze de QR-code scannen die hen naar een webpagina leidt. (foto's Ronny Swinnen)

clubkampioenen-bij-wtc-kwb-sint-baaf

Clubkampioenen bij WTC KWB Sint-Baaf

Wielertoeristenclub KWB St.Baaf Eversel zette vandaag traditiegetrouw haar kampioenen in de bloemetjes, het seizoen zit er immers op. Drie leden hebben dit jaar bijzonder actief deelgenomen. André Frederix werd gekroond als eerste omdat hij geen enkele rit gemist heeft, Benny Swinnen werd tweede en Pascal Deferme derde. (foto Rita Vanhove)

vanochtend-gezien-28

Vanochtend gezien

Wie het ochtendgloren wil beleven, moet door het winteruur zijn wekker vroeger zetten. Maar in de Mangelbeekvallei werd je daarvoor beloond met nevellaag boven de weilanden. 

allerheiligen-in-de-kerken-van-federatie-zolder

Allerheiligen in de kerken van federatie Zolder

Eerder meldden we al de vieringen rond Allerheiligen in de federatie Heusden, ook de parochies van de federatie Zolder hebben een speciaal programma voor Allerheiligen en Allerzielen uitgewerkt. Overmorgen, 1 november, om 9.30 uur wordt in de kerk van Boekt een eucharistieviering opgedragen met uitdelen van de kruisjes van overledenen, om 11 uur volgt een eucharistie in de kerk van Zolder. Gebedsvieringen met meegeven van gedachteniskruisjes en zegening van de graven (…) Lees het hele bericht

uit-heusdens-verleden-2022-1

'Uit Heusdens Verleden 2022' (1)

Dit weekend is het boek Heusdens Foto-erfgoed 2022 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden officieel gelanceerd. Een week lang brengen we beelden en kleine fragmenten uit het boek. Een opmerkelijk verhaal is dat van Liebrecht Huveneers, een Heusdenaar uit het eerste deel van de 17de eeuw. Dat was de periode dat de pest in onze contreien woedde. Librecht was een pestmeester, iemand die langsging bij de mensen om onder meer vast te stellen of ze pest hadden. In dat geval was (…) Lees het hele bericht

zolder-a-en-b-doen-het-goed

Zolder A en B doen het goed

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A gewonnen van Union Leopoldsburg A met 70-67. In tweede provinciale had leider Zolder B weinig moeite met Gems Diepenbeek A: 74-51.

ook-russische-soldagen-liggen-begraven-in-zolder

Ook Russische soldaten liggen begraven in Zolder

Een illustratie hoe de tijden en verhoudingen kunnen veranderen ... op het kerkhof van Zolder liggen ook verschillende Russische krijgsgevangenen van de Tweede Wereldoorlog begraven, van sommigen is de identiteit bekend, anderen zijn anoniem begraven. (foto's Ivo Van Dessel)

uitwinst-voor-kvv-heusden-zolder-3

Uitwinst voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 1-3 gewonnen in Elen.

rc9-dames-staan-2de-na-5-winstmatchen

RC9-dames staan 2de na 5 winstmatchen

Vandaag traden de dames van Rugbyclub9 tegen Anderlecht aan voor hun vijfde competitietreffen . Het begin van de wedstrijd verliep wat stroef voor beide ploegen.  Al na 5 moest Anderlecht 10 minuten lang met 14 verder na een gele kaart, maar de thuisploeg kon daar geen voordeel uit putten. De eerste try van RC9 na 20 minuten, werd al snel op dezelfde manier door de bezoekers beantwoord, toch stond het bij de rust 12-5. De tweede helft verliep vlotter voor het thuisteam met vooral de jonge (…) Lees het hele bericht

guido-en-dora-namen-afscheid-van-drankenhandel

Guido en Dora namen afscheid van drankenhandel

Het was vanavond een emotioneel moment in de Koolmijnlaan want Guido en Dora hebben voor het laatst hun drankenhandel Bartels - Prik en Tik - gesloten. Vanaf volgende woensdag wordt de zaak voortgezet door de zaakvoerders van Prik & Tik Houthalen-Helchteren -D&M Drinks die dezelfde producten en service zullen aanbieden. Voor de familie Bartels begon het verhaal in 1951 toen Guido's vader Theo - Thei vanne Bartel - startte met zijn drankenhandel. In 1992 namen Guido en (…) Lees het hele bericht

vlotte-zege-van-rp-products

Vlotte zege van RP Products

In het bedrijfsvoetbal won RP Products vrij vlot van FC Solar Assistance met 3-1. Wieze Boys B moest tegen Berg tevreden zijn met een 0-0. Wieze Boys A won met 0-2 bij FC Vini's.

kwb-bekroont-winnaars-van-zijn-fietszoektocht

KWB bekroont winnaars van zijn fietszoektocht

In Ons Huis zijn de prijzen uitgereikt van de 21ste fietszoektocht van de KWB Berkenbos. Er waren 56 wedstrijdformulieren binnengebracht. De vragen of opdrachten oplossen ging nog, maar dan kwam de schiftingsvraag: raden hoeveel cd's er in een korf zaten. Het waren er welgeteld 233. Katrijn Vanoppen zat daar maar één langs en won de eerste prijs, Marie Beutels en Roger Elsen zaten er 2 twee naast en eindigden ex-aequo tweede. Derde werd Annie Leenders met 8 verschil. Een troostprijs was er voor Hubert Eerdekens. (foto's Ludo Vanherle)

leerlingen-organiseerden-zelf-halloween-namiddag

Leerlingen organiseerden zelf Halloween namiddag

Dolle pret in De Leerplaneet gisteren waar de leerlingen van het zesde leerjaar een Halloween spelnamiddag voor heel de lagere school organiseerden. Iedereen amuseerde zich en het was nog maar eens duidelijk hoe tof het is om een bos in de buurt te hebben. (foto's Stefanie Custers)

we-piekten-op-24-2-graden-in-heusden-zolder

We piekten op 24,2 graden in Heusden-Zolder

En weer een nieuw temperatuurrecord vandaag. Meteo Obbeek registreerde deze namiddag rond 14.50 uur liefst 24,2 graden, opnieuw een zomerse dag dus. Om de broeierige sfeer helemaal te onderlijnen, hierbij een foto van de zon zoals de NASA die registreerde. Via deze link kun je de bewegende beelden van de NASA bekijken. 

vannacht-begint-wintertijd

Vannacht begint wintertijd

Komende nacht schakelen we over op de wintertijd. Om 3 uur draaien we de klok terug en wordt het 2 uur. Dat betekent dat het morgenochtend een uur vroeger licht is en het morgenavond een uur vroeger donker wordt. 

de-kijk-van-richie-889

De kijk van Richie

Nog een levenswijsheid.

nederlandse-topjazz-in-muze

Nederlandse topjazz in Muze

De Nederlandse jazztrompettist Teus Nobel stond vrijdagavond met zijn Liberty Group op het podium van de zwarte zaal in CC Muze. Ze putten daarbij vooral uit hun vorig jaar verschenen album 'Pleasure is the measure', aangevuld met onder meer werk uit het vorige 'Journey of Man'.  (foto's Ann Jordens)

verhalen-en-foto-s-uit-heusdens-verleden-in-boek

Verhalen en foto's uit Heusdens verleden in boek

Onder ruime belangstelling is vanavond in de bibliotheek het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden voorgesteld. "Uit Heusdens Verleden" brengt een rijke collectie van historische foto's van inwoners, maar ook heel wat boeiende verhalen. Zoals van pestmeester Liebrecht Huveneers, zouaaf J. Ghysens, de miraculeuze genezing van Marieke Elsen in Lourdes en de heiligen die in de koepel van de oude kerk geschilderd hangen. Guido Aerts (…) Lees het hele bericht

ook-halloween-in-sint-jan-berchmans

Ook Halloween in Sint-Jan Berchmans

Ook in de lagere school van Sint-Jan Berchmans in Viversel was het vandaag griezelen en gruwelen. De foto's van Dapne Claes spreken voor zich. 

halloween-in-de-brug

Halloween in De Brug

In De Brug werd vandaag Halloween gevierd. De kinderen kwamen verkleed naar school, de één al griezeliger dan de ander en ze probeerden mekaar de daver op het lijf te jagen. Tijdens de speeltijd ging het er dus behoorlijk dol aan toe, en in de klas ook wel een beetje ... (foto's Inge Vreys)

een-boswandeling-als-vakantieproloog

Een boswandeling als vakantieproloog

Het 4de leerjaar van De Brug nam vandaag de aanloop naar de herfstvakantie met een boswandeling. De leerlingen kregen allerlei opdrachtjes, zo moesten ze een insectenhotelletje bouwen. Het resultaat oogde mooi en creatief. (foto's Inge Vreys)

we-haalden-vandaag-23-1-graden

We haalden vandaag 23,1 graden

Ongelooflijk eh, 28 oktober en het lijkt wel zomer. Veel wandelaars, fietsers en terraskloppers. Meteo Obbeek heeft vandaag een recordtemperatuur van 23,1 graden gemeten. Die piek is bereikt rond vanmiddag tussen half twee en twee uur.

artikel-27-maakt-zich-klaar-in-zonhovense-wasserij

Artikel 27 maakt zich klaar in Zonhovense wasserij

Door een gebrek aan beschikbare leegstaande gebouwen moet Artikel 27 voor zijn jaarlijkse kunsttentoonstelling uitwijken naar de voormalige wasserij Blanca in Zonhoven. Al ruim een maand zijn de medewerkers daar bezig met opfrissingswerken en dezer dagen komen ook de kunstenaars hun werken leveren. Op 1 november om 14 uur volgt de opening.

extra-subsidies-voor-nieuwbouw-van-de-toverfluit

Extra subsidies voor nieuwbouw van De Toverfluit

Goed nieuws voor de vrije kleuterschool De Toverfluit in de Brugstraat. Die is momenteel bezig met grote renovatie- en uitbreidingswerken. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft nu bekendgemaakt dat het oorspronkelijke subsidiebedrag wordt verhoogd. Er is nu nog eens 130.158 euro vrijgemaakt voor de nieuwbouw, renovatie en omgevingswerken.

hebad-3h-blijft-gaan

Hebad 3H blijft gaan

In het badminton zakte Hebad 3H gisteren af naar Tongeren voor een avondwedstrijd tegen ´t Plemke. Hebad 3H kon 3 van de 4 dubbels winnen, en pakte ook 2 van de 4 enkels. Met een 3-5 winst keerde het team terug naar Heusden. Hebad 3H heeft nu voor de 4de keer op rij gewonnen, enkel de eerste wedstrijd eindigde op een gelijkspel.

bezorgdheid-over-speel-en-trainingsfaciliteiten

Bezorgdheid over speel- en trainingsfaciliteiten

Vanuit de oppositie klonk bezorgdheid over de locaties voor de sportclubs. Steven Goris (N-VA) maakt zich zorgen over de toekomst van basketbalclub KBBC Zolder die door de problemen met de vloer in de oude sporthal moet uitwijken naar andere hallen in Heusden-Zolder en Houthalen. Volgens Goris staat de club dicht bij een fusie met Houthalen, waardoor de grootste zaalsportclub van Heusden-Zolder dreigt te verdwijnen. Ook kaartte hij aan dat de beste uren in de sporthallen soms ingenomen worden door (…) Lees het hele bericht

herbestemming-kerken-voor-volgende-legislatuur

Herbestemming kerken voor volgende legislatuur

Opnieuw een korte gemeenteraad donderdagavond, deze keer exact een half uur, inclusief vragenronde.Tijdens de bespreking van de financiën van de kerken polste Herwig Hermans (N-VA) naar de stand van de zaken van de herbestemmingen van de kerken waar zoals bekend een plan voor bestaat. Schepen Isabelle Thielemans antwoordde dat volgend jaar zal bekeken worden of al een actualisatie nodig is. "De lijnen zijn al uitgezet, maar de keuzes moeten nog gemaakt worden." Alleszins zal de (…) Lees het hele bericht

lenny-en-de-wespen-konden-eindelijk-vieren

Lenny en de Wespen konden eindelijk vieren

Het moet zowat de zesde of zevende poging geweest zijn van Lenny en de Wespen om met hun jubileumprogramma hun 20ste verjaardag in Muze te vieren en eindelijk is het gelukt. Uitgerekend op het ogenblik dat het wespenseizoen er opzit. Lenny en de Wespen staan garant voor eenvoudige liedjes in het Nederlands, die zowel leutig als aangrijpend kunnen zijn, maar steevast in een mooie verpakking zitten. In dit geval nog met een verjaardagsstrik errond. (foto's Ann Jordens)

pak-volk-voor-avant-premiere-van-zillion

Pak volk voor avant-première van Zillion

Enorme drukte donderdagavond in The Roxy Theatre want de Roxy Music Night met de avant-première van de film Zillion werd zowat overrompeld. Ludo Vangenechten had het tot nu toe nog niet meegemaakt dat liefst drie zalen in 48 uur tijd uitverkocht waren. Het publiek kreeg niet alleen de film - echt de moeite waard trouwens - te zien , dj's gooiden voor en na gepaste dreunen op de draaitafel. En als kers op de taart kwamen actrice Charlotte Timmers en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-420

Vandaag gezien

Yves Maex kreeg vandaag bezoek dat zich prikkelbaar opstelde. 

afbraak-van-beekbeemden-is-gestart

Afbraak van Beekbeemden is gestart

Zoals gepland is een aannemer gestart met de afbraak van de oude schoolgebouwen van Beekbeemden. In eerste instantie gaat het nog om het verwijderen van het houtwerk aan de binnenzijde, waarbij ook nog wat oud meubilair moet afgevoerd worden. Nadien kan dan het sloopwerk aan de muren starten. Het is de bedoeling van het gemeentebestuur dat het gebouw volledig verdwijnt zodat de natuur er opnieuw zijn gang kan gaan. 

op-11-november-kun-je-ook-paddenstoelen-spotten

Op 11 november kun je ook paddenstoelen spotten

Het is - zoals de voorbije jaren - weer een rijk paddenstoelenseizoen. Hierbij alvast een aantal exemplaren die de deelnemers aan de gezinswandeling van de vzw Toerisme op 11 november kunnen spotten wanneer zij met gids onder meer langs de Echelbeek en de Laambeek stappen. Vooraf inschrijven kan nog tot en met 1 november. (foto's Michel Oyen)

alle-teams-van-boekt-winnen

Alle teams van Boekt winnen

In het 50+-petanque doen vooral de drie ploegen van Boekt het goed, gisteren wonnen ze allen hun wedstrijd. De uitslagen: ere Limburg: Boekt A – Genenbos A: 6-3 en Boekt B – De Berk A: 6-3. 1ste Limburg: Maaseik A – Olympia a: 5-4. 2de Limburg: Genenbos E – Olympia B: 8-1. 3de Limburg: De Berk B – Bocholt A: 6-3 en Hasselt B – Boekt C: 2-7. 4de Limburg: De Berk C – Interlommel B: 8-1.

veel-verkeerspv-s-bij-de-marktbezoekers

Veel verkeerspv's bij de marktbezoekers

De politie hield gisteren controles rond de MijnMarkt waar – zoals we al meldden – een grote opkomst was door het mooie weer. Die toestroom zorgde ook voor verkeersoverlast. 15 foutparkeerders zijn beboet, 2 stonden op het voetpad, 10 bestuurders droegen geen gordel, 12 gebruikten de gsm achter het stuur, 1 motorrijder droeg niet de vereiste kleding, 1 bestuurder verleende geen voorrang bij het afslaan en bracht een fietser in gevaar, bij 1 (…) Lees het hele bericht

brandweer-verkoopt-materiaal-en-wagens

Brandweer verkoopt materiaal en wagens

Hulpverleningszone Zuid-West Limburg houdt opnieuw een online verkoop van afgeschreven brandweermateriaal. Dat gebeurt vanaf morgen tot 11 november via het online veilinghuis Lussis. Het gaat om kasten, stroomgroepen, ladders, banden, autoonderdelen, een draagbare bluspomp, ... Er zitten ook drie voertuigen in het aanbod, één van de blikvangers is de schuimtankwagen Steyr van post Heusden-Zolder, bouwjaar 1997 en met een tankinhoud van 8.000 liter.

michiel-helpt-ziekenhuizen-bij-hun-duurzaamheid

Michiel helpt ziekenhuizen bij hun duurzaamheid

De vier ziekenhuizen van het andreaz-netwerk Heusden-Zolder, Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren - schakelen Sociaal Incapabele Michiel in om de duurzaamheidsgedachte bij de medewerkers en artsen kracht bij te zetten. In de campagne port Michiel de mensen aan om te doen zoals thuis: zuinig zijn op energie, materialen, water… De campagne met Michiel als woordvoerder is opgebouwd uit ludieke filmpjes rond 7 themadagen: 
- Op ‘Minder op maandag’ nodigen ze (…) Lees het hele bericht

lenny-en-de-wespen-vieren-20ste-verjaardag-in-muze

Lenny en De Wespen vieren 20ste verjaardag in Muze

Lenny & de Wespen strijken morgenavond in de zwarte zaal van Muze neer met hun jubileumtoernee. Ze vieren immers dat ze al 20 jaar muzikale broeders zijn. Na vijf langspelers en 20 singles is het tijd voor een overzicht. Van ‘Meneertje Nee’, het eerste nummer dat de radio haalde en in één adem op de Kleinkunstkollektie belandde, over de populaire ballad ‘Als het kan’ tot hun top-10 singles ‘Hey Marie’, ‘Einde van de rit’, ‘Blij’ en ‘Alles gaat goed’. Het wordt dus een feestje, er zijn nog tickets voor wie erbij wil zijn. (foto Lenny & De Wespen)

halloweensfeer-in-de-savoerenweg

Halloweensfeer in de Savoerenweg

Halloween komt eraan en aan een woning in de Savoerenweg is dat duidelijk te merken. Niet toevallig heeft die straat vorig jaar in de kerstperiode de titel van Fonkelstraat in de wacht gesleept omwille van de mooie verlichting. En nu hebben inwoners hun voortuin mooi gedecoreerd in Halloween-stijl. Vooral 's avonds heel sfeervol. Naar verluidt nog te bekijken morgenavond en vrijdagavond. (foto's Marleen Mechelmans)

papieren-geschenkkaart-voor-31-12-inleveren

Papieren geschenkkaart voor 31/12 inleveren

De gemeente Heusen-Zolder en de Middenstandsraad zijn dit jaar volledig overgeschakeld van de papieren geschenkkaarten naar de digitale cadeaubon. Miisschien een tip in de aanloop naar de feestdagen, via deze link zijn ze te bestellen. Maar wie nog papieren geschenkkaarten in de lade heeft liggen, mag niet vergeten dat die ten laatste op 31 december 2022 (als ze nog geldig zijn, aankoopdatum + 1 jaar) kunnen ingeleverd worden. 

zomerse-drukte-op-mijnmarkt

Zomerse drukte op MijnMarkt

Het bijna zomerse weer zorgde vandaag voor een grote drukte op de MijnMarkt. Er heerste bijna een vakantiesfeertje. Er werd ook goed gekocht, alleen de herfst- en winterkleding bleef onaangeroerd, maar dat is momenteel een fenomeen in alle handelszaken. 

11-bestuurders-hadden-teveel-gedronken

11 bestuurders hadden teveel gedronken

In de nacht van zaterdag op  zondag trok de verkeersdienst van de politie op pad. De agenten namen 776 ademtesten af waarvan 3 positieve bestuurders met 6 uur rijverbod, 7 met 3 uur rijverbod en 1 met een onmiddellijke intrekking rijbewijs voor 15 dagen. 2 wagens waren in overtreding met een commerciële nummerplaat en één met een buitenlands kenteken. 1 kreeg een pv voor een gevaarlijke en niet gekerude tuning en 3 voor een  vervallen keuring. 2 (…) Lees het hele bericht

lokale-ondernemers-kunnen-zaken-doen-met-gemeente

Lokale ondernemers kunnen zaken doen met gemeente

Een 25-tal ondernemers uit Heusden-Zolder volgde gisteravond de netwerksessie "Zaken doen met je gemeente" van UNIZO en het gemeentebestuur. Ongeveer 20% van de economie draait op overheidsuitgaven, ook lokaal.  Soms laten plaatselijke ondernememrs zich nog afschrikken om in te tekenen op overheidsopdrachten omdat ze vrezen voor de complexiteit, de administratieve last en de tijdsdruk. Jan De Leyn van Schoups advocaten gaf een heldere uiteenzetting over het snel evoluerende (…) Lees het hele bericht

heuszo-10de-in-vlaamse-quizfinale-van-neos

Heuszo 10de in Vlaamse quizfinale van Neos

Heuszo, de quizploeg van Neos Heusden-Zolder, stootte met een fraai resultaat in de Limburgse finale door tot de Vlaamse finale in Sint-Gilis-Waas. Op vijftien deelnemers behaalde Heuszo een eervolle tiende plaats. Het was zeker geen gemakkelijke quiz en Heuszo kreeg felicitaties en lofbetuigingen van de meegereisde supporters. 

foto-s-van-malou-swinnen-tot-13-11-in-de-mijlpaal

Foto's van Malou Swinnen tot 13/11 in De Mijlpaal

De tentoonstelling met foto's van Malou Swinnen in Galerij De Mijlpaal loopt nog tot 13 november. Malou Swinnen overleed in de zomer van 2020. De Hasseltse fotografe had een heel eigen werkwijze: ze liet zich altijd inspireren door spontane ontmoetingen met mensen met een bijzonder aantrekkingskracht, die ze vervolgens op haar eigen charmante en ongedwongen manier voor de camera wist te krijgen. Daar ontstond een dialoog tussen de fotografe en de geportretteerde, zoals ook blijkt uit de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-888

De kijk van Richie

Soms heeft onze huiscartoonist een hoog Bond Zonder Naam-gehalte. 

ek-badminton-2024-senioren-komt-naar-velodroom

EK badminton 2024 senioren komt naar Velodroom

Groot nieuws, want zopas is bevestigd dat badmintonclub Smash samen met de Belgische badmintonfederatie het EK voor senioren mag organiseren in 2024. Het is na het WK het grootste evenement dat in de badmintonsport georganiseerd kan worden. Het is meteen ook al één van de grote evenementen die toegewezen zijn aan de nieuwe velodroom. Het heeft plaats in augustus 2024. Het EK duureen hele week en er zullen meer dan 30 landen aan deelnemen. Er zijn 9 leeftijdsgroepen van +35jaar tot +75 jaar.

tal-van-inktviszwammen-tevoorschijn-gekomen

Tal van inktviszwammen tevoorschijn gekomen

Ergens in Heusden-Zolder, aan een bosrand met veel gemalen schors, zijn dezer dagen inktviszwammen te vinden. Het gaat om een vrij zeldzame paddenstoelensoort die doet denken aan een inktvis. Hij ontwikkelt zich uit een 'duivelsei', een soort van zacht liggend ei waaruit 4 tot 7 slanke armen groeien. Hij ruikt naar kadaver wat vliegen aantrekt. Op die manier wordt de soort verder verspreid. Het ziet ernaar uit dat in de buurt de komende dagen en weken nog meer examplaren tevoorschijn komen, want er liggen nog heel wat duivelseieren. (foto's Gust Put)

zijden-bloemenshow-is-aan-laatste-week-toe

Zijden bloemenshow is aan laatste week toe

Bij Franken Uitvaartzorg en de bijhorende bloemenwinkel 't Zonnebloempje loopt nog tot 30 oktober de zijden bloemenshow. Je kunt er een waaier van uiteenlopende bloemstukken - in alle maten, vormen en kleuren - zien. In deze periode is de bloemenwinkel dagelijks geopend.

sterke-daling-van-de-coronabesmettingen

Sterke daling van de coronabesmettingen

Afgelopen week hebben 58 inwoners van Heusden-Zolder een positieve coronatest afgelegd, dat zijn er liefst 23 minder dan een week eerder. Gemiddeld betekent dit 171 besmettingen per 100.000 inwoners, een daling met 59. Tegelijk zijn in de Limburgse ziekenhuizen 90 patiënten met een COVID-besmetting geteld, twee meer dan een week geleden. vier liggen op intensieve zorgen. 

vanmiddag-gezien

Vanmiddag gezien

Heb je vanmiddag de gedeeltelijke zonsverduistering gemist? Gelukkig heeft Monique Zeeuws ze vastgelegd. In het stukje dat de maan uit de zon weghapt, zie je ook dat maan geen perfect rond geheel is. UPDATE De foto's van Inge Vreys, beneden, tonen mooi de evolutie van de zonsverduistering en de strijd van de zon tegen de wolken.

tip-van-de-bib-joeri-slegers

Tip van de Bib: Joeri Slegers

De bib tipt ons deze week 'Otto houdt niet van drukte' van Joeri Slegers.
Deze verhalen geven hoogsensitieve kinderen en hun ouders handvatten om de drukte van alledag te trotseren. Een dikke verhalenbundel over Otto, een vrolijk konijntje dat zich niet altijd thuis voelt in zijn drukke omgeving. Het is geschikt om voor te lezen voor kinderen van 3 tot 5 jaar.

dierenarts-ondervraagd-over-illegale-puppyhandel

Dierenarts ondervraagd over illegale puppyhandel

Een dierenarts uit Heusden-Zolder is opgepakt voor ondervraging in een onderzoek naar broodfokkerij en illegale handel in puppy's uit Oost-Europa. Het onderzoek startte bij Hoeve Hoogland, een erkende handel in honden en katten in Kasterlee. Die heeft al vaker kritiek gekregen, in augustus nog heeft Gaia er een klacht tegen ingediend. De dierenarts uit Heusden-Zolder zou ingeschakeld worden als vaste dierenarts bij Hoeve Hoogland. De federale gerechtelijke politie wil onderzoeken of ze zich schuldig heeft gemaakt aan schriftvervalsing. Na ondervraging mocht ze alleszins weer beschikken.  

sk-heusden-06-zorg-voor-fluokleding-en-fietslicht

SK Heusden 06: Zorg voor fluokleding en fietslicht

Het wordt nu vroeg donker en de weersomstandigheden zijn niet altijd even helder. Het bestuur van voetbalclub SK Heusden 06 heeft daarom het initiatief genomen om kinderen (en hun ouders) op te roepen om een degelijke fietsverlichting te gebruiken en fluokleding te dragen. Uiteraard om naar de trainingen te komen, maar bij de club zien ze het breder en roepen op om gewoon in alle omstandigheden en bij alle bestemmingen goed zichtbaar te zijn als weggebruiker. En dat geldt eigenlijk even goed voor de ouders en grootouders.

leerlingen-ontdekken-hun-eigen-artistieke-talent

Leerlingen ontdekken hun eigen artistieke talent

De leerlingen van 1B van lagere school De Brug mochten vandaag kennismaken met de kunstacademie. En hoe konden ze dat beter doen dan door de handen uit de mouwen te steken. Juffrouw Veerle hielp hen hun eigen artistiek talent te ontdekken en zo maakten ze samen een mooie beer. En ze waren trots op het resultaat, de kersverse kunstenaars. (foto's Inge Vreys)

fotoboek-uit-heusdens-verleden-vrijdag-voorgesteld

Fotoboek Uit Heusdens Verleden vrijdag voorgesteld

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden heeft zijn fotoboek 2022 klaar. "Uit Heusdens Verleden" luidt de titel en het wordt nu vrijdag om 20 uur voorgesteld in de bib van Heusden. Na de inleiding door iemand van de Geschied- en Heemkundige Kring zal Rombout Nijssen, rijksarchivaris in Hasselt zijn licht even op de geschiedenis laten schijnen. Journalist Dirk Reynders vertolkt vervolgens een eigenzinnige visie op enkele gebeurtenissen in het verleden waarna schepen (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik-6

Zolders taalgebruik

Nog een uitdrukking uit de Zoldersen diksjeneer. Hei dingske, hangt het dinge mér óp en droeët! Hallo gij daar, hang de was maar op de draad.

the-lodge-20-korting-als-crisisremedie

The Lodge: 20 % korting als crisisremedie

The Lodge-Group, een horecagroepering met onder meer De Pits op Terlaemen en de Groene Hendrickx in Hasselt, lanceert een actie waarbij in november alle à la carte gerechten en dranken in de brasserieën worden geserveerd met 20 % korting. De groep wil daarmee iets doen voor haar klanten tijdens de crisis. "We beseffen dat mensen het financieel zeer moeilijk hebben tijdens deze winter met torenhoge energieprijzen. We willen dan ook graag iets terugdoen voor onze (…) Lees het hele bericht

fietsersbond-centrum-vermijden-levert-tijdswinst

Fietsersbond: centrum vermijden levert tijdswinst

Wie met de auto van de rotonde aan het gemeentehuis naar de EGR/Spar (richting autosnelwegbrug) wil rijden, is wint de meeste tijd door het centrum van Zolder te vermijden. Dat besluit de Fietsersbond uit een eigen onderzoek. Twee ritten werden met de auto gemaakt, gefilmd én gechronometreerd. De ene ging ging via Pironlaan en Inakker, de tweede via Bieststraat en Elf Novemberstraat. De snelheidsbeperkingen werd strikt gevolgd en uiteraard mochten in de fietsstraten de fietsers ook niet voorbijgestoken worden. Het levert op een kort stukje dus een tijdsverschil op, zoals blijkt uit het filmpje, want doorgaand verkeer loopt vertraging op in het dorpscentrum.

orgel-piano-en-koperblazers-in-kerk-van-viversel

Orgel, piano en koperblazers in kerk van Viversel

In de kerk van Viversel was gisteren heel wat volk opgedaagd voor een muzikale namiddag. Huisorganist Alfons Aerts verraste met enkele klassieke werken op het orgel. Vervolgens zorgden Kris Hermans en zoon Gilles voor prachtige uitvoeringen op orgel en piano. In het tweede deel gaven leerlingen van de Stedelijke Muziekacademie van Beringen het beste van zichzelf met koperblaasmuziek, afgewisseld met orgel- en pianospel. Het was dan ook een muzikaal gevarieerd namiddag. (foto's Stephan Hulsmans)

vandaag-gezien-419

Vandaag gezien

In de vooravond zag Jean Vandevoort deze regenboog vanuit Heusden. De bekroning van een dag vol rare weercapriolen. 

de-berk-a-neemt-de-leiding

De Berk A neemt de leiding

In de ere-afdeling Limburg van het petanque neemt De Berk A de leiding na een nieuwe overwinning. De uitslagen: 2de nationale La Boulle Vottemoeise – Olympia: 9-0, 1ste Vlaamse  Boekt – Moeskroen: 7-2, ere Limburg De Berk A – Opec A: 7-2 en Fenix A – Olympia A: 3-6. 1ste Limburg Boekt A – Maaseik A: 7-2 enGenenbos C – Boekt B: 6-3, 2de Limburg: Hasselt B – Olympia B: 5-4.

leuke-bluesavond-met-travellin-blue-kings

Leuke bluesavond met Travellin' Blue Kings

Het Muzecafé was weer helemaal volgelopen voor de Sunday Evening Blues van deze maand. De Travellin' Blue Kings joegen al bij de eerste akkoorden de vonk in de zaal. De Blue Kings  hebben voor hun inspiratie duidelijk getravelled want die deden ze op in de States, van Texas tot de westkust, maar ook in de Britse bluesscene. Het resultaat is een repertoire waar veel bluesliefhebbers zich kunnen in vinden, en dat was duidelijk te merken, de vlam doofde slechts toen de muzikanten het podium verlieten. (foto's Roman Martyka)

hebad-2-g-staat-derde-in-tweede-nationale

Hebad 2 G staat derde in tweede nationale

In de tweede nationale van het badminton kwam Hebad 2G in de voormiddagsessie niet verder dan een 4-4 gelijkspel tegen Bad 79 1G (Anderlecht). Na de middag kon Hebad 2G vlot afstand nemen van Brasschaat 1G, na het spelen van de dubbels en de enkels was het al 5-1 voor Hebad. De rest was een formaliteit, zo werd het 1-7. Hebad 2G staat nu derde in het klassement. Hebad 4G won in derde liga A voor de vierde keer op rij, nu met 6-2 van Opslag 1G uit Walem. Door deze overwinning komt het op kop. In (…) Lees het hele bericht

zolder-b-blijft-winnen-2

Zolder B blijft winnen

In de tweede provinicale A van het basketbal blijft Zolder B ongeslagen, het won van Genk A met 60-76. Vlotte winst ook voor Zolder C in derde B: 39-97 bij Gems  Diepenbeek B. In vierde A verloor Zolder D nipt van Peer R met 55-57. In vierde B ging Zolder E onderuit bij Nieuwerkerken B, 70-57.

jonge-bestuurders-leren-gepast-reageren

Jonge bestuurders leren gepast reageren

Ook dit jaar kregen bestuurders die recent hun rijbewijs behaalden van de gemeente de kans om aan sterk verminderd tarief een rijvaardigheidscursus te volgen bij ProMove bij het circuit. Dit weekend leerden 70 - overwegend jonge - bestuurders wat ze moeten doen als hun auto begint te slippen, hoe ze dat kunnen voorkomen en hoe ze obstakels kunnen vermijden. Ervaren instructeurs zorgen daarbij voor een praktijkgerichte opleiding.

vandaag-gezien-418

Vandaag gezien

Een witte reiger probeerde vandaag de vijver van Inge Vreys te bereiken. Pech voor de vogel op stelten maar gelukkig voor de visjes in de vijver, slaagde hij daar niet in en zwemmen de visjes nog zorgeloos in het rond. 

van-kwaad-naar-erger-bij-bolderberg-fc

Van kwaad naar erger bij Bolderberg FC

In de tweede provinciale A werd het 2-2 tussen KVV Heusden-Zolder en Turkse Rangers. Bolderberg FC moest een nieuwe bittere pil slikken, 0-7 tegen H.O. Heide Hasselt. Eerder speelde in tweede B FC Anadol 1-1 bij Kadijk SK Overpelt.

heusden-en-halveweg-delen-de-punten

Heusden en Halveweg delen de punten

In de vierde provinciale A van het voetbal hebben SK Heusden 06 en Halveweg Zonhoven 0-0 gelijkgespeeld.

groeten-uit-filot-hamoir

Groeten uit Filot-Hamoir

Leerlingen en begeleidiers van het zesde leerjaar van De Brug groeten ons uit Filot-Hamoir waar ze sinds gisteren op bosklassen zijn. 

dubbele-vlaamse-steun-voor-dierenasielen-ook-vzoc

Dubbele Vlaamse steun voor dierenasielen, ook VZOC

Goed nieuws voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum want Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft vandaag aangekondigd dat hij de structurele steun aan de Vlaamse dierenasielen eenmalig verdubbelt. Dat moet de gestegen energieprijzen compenseren waarmee ook de opvangcentra kampen. De 185 erkende dierenasielen in Vlaanderen krijgen jaarlijks ongeveer 700.000 euro structurele steun. Dat wordt dit jaar dus verdubbeld. Van de asielen wordt wel (…) Lees het hele bericht

geert-oeyen-geeft-rk-opleiding-in-tanzania

Geert Oeyen geeft RK-opleiding in Tanzania

Sinds een week is Geert Oeyen uit Heusden-Zolder - samen met zijn collega Inge Naveau uit Lier - op expertenmissie voor het Belgische Rode Kruis in Tanzania. Twee weken lang leiden ze in Moshi een 15-tal Tanzaniaanse en Rwandese Rode Kruisvrijwilligers op tot lesgever eerste hulp. De training is voor zowel de deelnemers als de lesgevers een vrij intensief gebeuren. 10 dagen lang worden de deelnemers ondergedompeld in een didactisch bad en geven ze aan elkaar allerlei oefenlesjes. De beide Vlaamse lesgevers hebben zich behoorlijk moeten bijscholen om de Afrikaanse eerste hulptechnieken onder de knie te krijgen.  

vanochtend-gezien-27

Vanochtend gezien

Een kleurrijke zonsopgang boven de Wijers. 

leerlingen-van-de-brug-nemen-kasteel-in

Leerlingen van De Brug nemen kasteel in

De herfstvakantie komt dichtbij en traditiegetrouw trekken dan de zesdeklassers van de lagere school De Brug weer voor zes dagen naar 'hun' kasteel. Het Château d'Insegotte is al veel jaren de thuisbasis van De Brug. Vanmorgen even over 10 uur vertrokken 41 leerlingen vanuit het station in Kiewit voor een avontuur in de buurt van Filot-Hamoir. Gisteren brachten ze de koffers al naar de school en vandaag trokken ze vanaf het station van Hamoir door de (…) Lees het hele bericht

puntendeling-bij-de-wieze-boys

Puntendeling bij de Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal hebben de Wieze Boys de punten gedeeld, het treffen tussen Wieze Boys A en Wieze Boys B draaide uit op een 1-1. Voor de B-team een succes en een bevestiging dat het niet toevallig net onder de collega's staat. Voor de A-ploeg is deze uitslag minder, vooral om dat Century wel gewonnen heeft. RP Products won met 1-6 bij Cosmos Spouwen. 

half-jaar-vertraging-voor-elektrificatie-spoor

Half jaar vertraging voor elektrificatie spoor

Wie gehoopt had tegen eind dit jaar met een elektrische trein te sporen tussen Hasselt en Mol, kan dat nog zeker voor een half jaar vergeten. De werken lopen vertraging op omdat door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne materialen en installaties niet tijdig geleverd worden. Ook de bouw van een nieuwe brug over de Koerselsesteenweg in Beringen loopt vertraging op. Tenslotte moet ook nog de brug van het fietsroutenetwerk - het routeke - in Heusden boven de sporen verhoogd (…) Lees het hele bericht

vrouw-van-michel-dylst-vrij-onder-voorwaarden

Vrouw van Michel Dylst vrij onder voorwaarden

De partner van Michel Dylst, de voorzitter van mijnwerkersvereniging KS Vriendenkring (nu EMA) is vrijgelaten onder voorwaarden. De vrouw is net als Dylst zelf op 7 september opgepakt en op 8 september onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze worden ervan verdacht lidgelden van de KS-Vriendenkring te hebben verduisterd. Het onderzoek daarnaar loopt nog volop. De aanhouding van Michel Dylst zelf is vorige week verlengd.

nieuwe-haikubundel-van-ingrid-lenaerts-voorgesteld

Nieuwe haikubundel van Ingrid Lenaerts voorgesteld

In de bibliotheek werd vandaag 'Het kwadraat van een verbeelding' voorgesteld, de nieuwe haikubundel van Ingrid Lenaerts. Het gaat om een reeks haiku's die Ingrid schreef bij de bijzondere foto's van Francine Discry, beelden die variëren van betoverend tot angstaanjagend. De aanwezigen kregen alvast een voorproefje, voorgedragen door Ingrid Lenaerts zelf en Johan Simons. Violist Barthold Pieters zorgde voor de juiste muzikale sfeer. De bundel is te vinden in de bib. (foto's David Amgad)

neos-op-wandel-in-zolder-centrum

Neos op wandel in ... Zolder-Centrum

Voor zijn maandelijkse wandeling ging Neos Heusden-Zolder het deze keer niet ver zoeken. Het gezelschap ging op verkenning in het centurm van Zolder. René Pollers was gids en gaf uitleg bij enkele historische plekken of gebouwen. Zo hielden de wandelaars uiteraard halt bij het Woutershof. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-887

De kijk van Richie

Met angst naar de brievenbus.

ook-dag-van-de-jeugdbeweging-in-de-brug

Ook Dag van de Jeugdbeweging in De Brug

In de lagere school De Brug toonden leerlingen en enkele leerkrachten zich ook enthousiaste leden van jeugdbewegingen. (foto Inge Vreys)

kleuters-en-grootouders-op-wandel-in-toverfluit

Kleuters en grootouders op wandel in Toverfluit

In kleuterschool De Toverfluit kozen ze er dit jaar voor om geen grootoudersfeest te organiseren, maar een grootouderswandeling. Vandaag was het zover en 't werd een plezante boel. Er wachtten onderweg leuke opdrachtjes die de kleuters samen met oma en opa konden doen. En aan het eind van al die inspanningen stond een lekkere kop pompoensoep te dampen, om de halloweensfeer nog even vast te houden en letterlijk te proeven. (foto's Yente Eerdekens)

jeugdbewegingen-in-de-leerplaneet

Jeugdbewegingen in De Leerplaneet

In de Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet lieten de leden van de verschillende jeugdbewegingen zien dat zij weten hoe er pret kan gemaakt worden. (foto Stefanie Custers)

ook-heel-wat-jegudbewegers-in-sint-jan-berchmans

Ook heel wat 'jeugdbewegers' in Sint-Jan Berchmans

Ook in de lagere school Sint-Jan Berchmans in Viversel daagden heel wat leerlingen op in het uniform van hun jeugdbeweging. (foto's Daphne Claes)

emotioneel-vuur-in-nieuwe-programma-van-buurman

Emotioneel vuur in nieuwe programma van Buurman

Zoals aangekondigd lanceerde Buurman donderdagavond in CC Muze zijn tournee 'Vuurman' genoemd naar het gelijkaardige album. Dat bevat tien nummers gebaseerd op evenveel gesprekken die zanger Geert Verdickt aan het kampvuur voerde met mensen met een verhaal. En vaak een heftig, emotioneel verhaal. Emotie is ook de leidraad in de andere nummers van Buurman die afwisselend met het nieuwe werk werden gebracht. De zaal werd er al eens stil van. (foto's Ann Jordens)

samenwerking-in-psychiatrie-voor-een-betere-opvang

Samenwerking in psychiatrie voor een betere opvang

In West-Limburg slaan 3 netwerkpartners van het netwerk RELING de handen in elkaar. Patiënten met psychische klachten,  die zich aanmelden op de spoedgevallendienst van Heusden-Zolder, komen wanneer de spoedarts dat nodig acht, ter plekke in contact met medewerkers van het Mobiel Crisisteam. Zij schatten samen de zorgnood in en  begeleiden de patiënten naar de meest gepaste zorgvorm: een vrij gevestigde psycholoog, een Centrum Geestelijke (…) Lees het hele bericht

uniformen-en-rolletjes-in-t-molenholleke

Uniformen en rolletjes in 't Molenholleke

Zoals aangekondigd is het de Dag van de Jeugdbeweging. Ook 't Molenholleke mocht veel  leerlingen verwelkomen in uniform van Chiro, Scouts & Gidsen, KSA,  ... Tegelijk houdt de school een dag op wieltje zodat de motorische "rollende" vaardigheden op de speelplaats van de lagere school uitvoering gedemonstreerd kunnen worden.

fietsster-zwaargewond-na-aanrijding

Fietsster zwaargewond na aanrijding

Kort over half 8 vanmorgen is in de Vogelsancklaan een fietssrer aangereden door een auto die de E314 verliet. De jonge vrouw kreeg eerst hulp van verschillende autobestuurders die waren gestopt, in afwachting van de komst van de hulpdiensten. De vrouw is uiteindelijk met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

tingel-tangel-danst-voor-het-44ste-jaar

Tingel Tangel danst voor het 44ste jaar

Volkskunstgroep Tingel Tangel is onlangs gestart met haar 44ste dansjaar. De groep bestaat uit 22 dansers (uitsluitend dames), vanaf 50 jaar, maar iedereen is welkom. De groep oefent iedere woensdag tussen 20 en 22 uur in de kleine sporthal van Bolderberg onder leiding van Piet Deweyer,  vroegere dansleider van d’Auwelkens in Opglabbeek. Het dansen gebeurt in een ontspannen sfeer, het plezier staat voorop, maar tegelijk is het ook een gezonde beweging en bovendien goed voor het geheugen. Optredens zijn niet meer gepland. Wie het ook eens wil proberen, kan dat een maand lang gratis doen. Meer info bij Marie-Paule Aerbeydt 0499 40 82 80.

2-x-4-generaties-in-een-familie

2 x 4 generaties in een familie

Bij de familie Bergen kunnen ze bogen op 2 x 4 generaties. Jammer genoeg kan er van dat bijzondere gebeuren geen foto getoond worden door de gezondheidstoestand van de overgrootmoeder. Helene De Catte is geboren in 1940, haar dochters Daisy Bergen en Denise Bergen zijn geboren in 1960 en 1962. Hun dochters Chantal Mertens (1986) en Marijke Coomans (1984) hebben op hun beurt een dochtertje gekregen.Marijke kreeg al in 2007 Elfya Ballet en de jongste spruit is die van Chantal: Lieze Janssens geboren dit jaar op 12 augustus.

weer-een-wolkenspel-vandaag

Weer een wolkenspel vandaag

Er was deze namiddag een halo te zien. Eentje die zich recht boven ons hoofd aftekende, en dus niet boven de horizon zoals een regenboog of bijzonnen.  Voor wie de volledige kleuren van zo'n circumzenitale boog kan waarnemen, die lopen juist andersom als bij een regenboog.

vandaag-gezien-417

Vandaag gezien

Michel Schroyen trof deze paddenstoel aan terwijl hij aan het wandelen was in de buurt van het scoutslokaal De Perenboom. Het gaat om een reuzenzwam die wellicht nog wat zal groeien. 

buurman-wordt-vuurman-in-muze-vanavond

Buurman wordt Vuurman in Muze vanavond

Vanavond brengt Buurman in CC Muze de première van 'Vuurman'. In de zomer van 2021 verwelkomde Geert Verdickt van Buurman tien mensen met een pakkend verhaal aan het kampvuur. Dat resulteerde in tien songs en de nieuwe plaat ‘Vuurman’. Bij elk verhaal schreef Verdickt met collega’s Koen Renders en Stijn Gevaert een lied én maakte hij een podcast. Nu gaat Buurman met deze nieuwe plaat op tournee en MUZE mag de première presenteren. De nieuwe nummers worden aangevuld met Buurman-klassiekers. Er zijn nog tickets beschikbaar. (foto Karel Uyttendaele)

olympia-a-kan-nog-winnen

Olympia A kan nog winnen

In het petanque 50+ trad De Berk B nog altijd niet aan, terwijl de twee andere ploegen hun wedstrijd wonnen. Nadat ze de twee vorige wedstrijden uit verloren, konden  de ploegen van Olympia A nu thuis wel te winnen. De uitslagen Ere afdeling De Berk A – Genenbos B: 5-4, Genenbos A – Boekt B: 6-3 en Sint Truiden B – Boekt A: 5-4. 1ste Limburg Olympia A – Genk A: 6-3. 2de Limburg Olympia B – Genk B: 8-1. 3de Limburg Boekt C – Maaseik B: 6-3 en 4de Limburg Interlommel B – De Berk C: 2-7.

vooral-kerkfabrieken-ter-sprake-op-gemeenteraad

Vooral kerkfabrieken ter sprake op gemeenteraad

De gemeenteraad van 27 oktober om 19 uur telt op dit moment 25 punten, liefst 16 daarvan hebben betrekking op de financiën van de kerkfabrieken. Vanuit de provincie worden extra sanctionerend ambtenaren voor de beoordeling van GAS-dossiers aangeduid en in geheime zitting beoordeelt de raad de komst van OVAM GAS-vaststellers die gedurende enkele maanden op het terrein de zwerfvuilproblematiek mee komen aanpakken. 

morgen-staan-jeugdbewegingen-centraal

Morgen staan jeugdbewegingen centraal

Morgen is het de Dag van de Jeugdbeweging en gaan leden van de verschillende jeugdbewegingen in hun uniform - hemden, t-shirts, sjaaltjes, ... - naar school. Jeugdbewegingen zijn ook in Heusden-Zolder populair, zo zijn liefst 250 leiders en leidsters actief om wekelijks kinderen een leuke zaterdag of zondag te bezorgen. Dus wordt er morgen gevierd. De leden van de jeugdraad trappen af met hun jaarlijkse traditie, ze delen chocoladerepen uit tijdens het ontbijt in het (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-rijdt-volgend-jaar-in-bmw

Dries Vanthoor rijdt volgend jaar in BMW

Dries Vanthoor rijdt volgend jaar in een BMW M4 GT3. Dat heeft te maken met het feit dat zijn team WRT na vele jaren de overstap maakt van Audi naar BMW. En Vanthoor blijft verbonden aan WRT. Net als Charles Weerts trouwens met wie Vanthoor dit seioen voor de derde keer Europees sprintkampioen werd. De breuk tussen Audi en WRT kwam er nadat het Duitse automerk zijn sportieve ambities had verlegd, maar met BMW komt WRT nu opnieuw in een ambitieuze omgeving terecht.

veel-vragen-en-een-deel-antwoorden-in-viversel

Veel vragen en een deel antwoorden in Viversel

Er was veel belangstelling voor de algemene dorpsraad in Viversel vanavond met naar schatting een 80-tal aanwezigen. In het eerste deel kwamen verschillende gevoeligheden aan de oppervlakte zoals - the sequel - het plaatsen van het bord 'Viversel', de situatie na de werken in de Terlaemenlaan, het kruispunt Terlaemenlaan-Westlaan tegeover de op-en afrit E314 is nog altijd gevaarlijk. De bezorgdheid zal overgemaakt worden aan AWV. Andere vragen hadden te maken met de (…) Lees het hele bericht

allerheiligen-in-de-kerken-van-federatie-heusden

Allerheiligen in de kerken van federatie Heusden

Op 1 november - Allerheiligen - worden in alle kerken van de parochiale eenheid Heusden gebeds- en misvieringen opgedragen. In Berkenbos is er om 10 uur een eucharistie en om 15 uur gebed in de kerk met nadien zegening op de begraafplaats. in Eversel is er om 14 uur gebed en zegening op de begraafplaats. In Heusden is er om 9 uur een eucharistieviering, om 15 uur gebed in de kerk en om 16 uur zegening op de begraafplaats (aan het grote kruis). In de kerk van Lindeman is er om 11 uur een gebed tijdens de eucharistieviering.

samana-zolder-vierde-zijn-gouden-jubileum

Samana Zolder vierde zijn gouden jubileum

Samana Zolder-Centrum bestaat 50 jaar en dat gouden jubileum (van het voormalige Ziekenzorg) werd vandaag gevierd in de Jogem. Daar waren liefst 142 leden present. Een organisatie als Samana draait uiteraard volledig op vrijwilligers, zij kregen als bedankje een bloemetje met kaartje. Een vertegenwoordigster van Samana Limburg had een cadeautje bij voor huidig voorzitster Rozette en Roger die 39 jaar voorzitter was. Burgemeester Mario Borremans bracht namens de gemeente een verjaardagscheque van 400 euro. Afgesloten werd met een hapje en drankje voor de aanwezigen. (foto's Lode Beylemans)

vzw-toerisme-neemt-je-mee-op-herfstwandeling

vzw Toerisme neemt je mee op herfstwandeling

Al verschillende jaren organiseerde de vzw Toerisme Heusden-Zolder een herfstwandeling, tot corona die traditie kwam verstoren. Maar op vrijdag 11 november vindt een nieuwe gezinswandeling plaats in de omgeving van de Kluis van Bolderberg, die dit jaar in het teken van de duisternis zal staan. Ze vertrekt om 16 uur aan buurthuis Den Ubbel (Ubbelstraat 98) waar ze ook weer aankomt. Natuurgidsen zorgen voor de begeleiding en nemen de wandelaars - jong en oud, en ook honden aan de (…) Lees het hele bericht

neos-ging-ondergronds-in-maastricht

Neos ging ondergronds in Maastricht

Tijdens een daguitstap naar Maastricht bezocht Neos Heusden-Zolder in de voormiddag de Jezuïetenberg, één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde in Maastricht op hun vrije woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie. Ze maakten ook talloze tekeningen in houtskool en kleur. Verder hakten ze een groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden. Na de middag werd de Cannerberg, het vroegere ultrageheim hoofdkwartier van de NAVO tijdens de Koude Oorlog, bezocht.

de-kijk-van-richie-886

De kijk van Richie

Alles heeft zijn charme.

algemene-dorpsraad-viversel-met-volle-agenda

Algemene dorpsraad Viversel met volle agenda

Morgen, woensdag organiseert de Dorpsraad Viversel een vergadering voor alle inwoners. Die mochten zelf vragen insturen bovenop de vaste thema's die de dorpsraad opvolgt. En er zijn een heleboel netelige kwesties: geurhinder APL, veilige schoolomgeving, ontsluitingsweg studie insteekhaven Lummen, geplande werken in Viversel (o.a. Westlaan, Kerkstraat, Viversel Wijk,...), Velodroom, mobiliteit rond Circuit-Zolder, nieuw dorpsspeeltuintje en wellicht nog heel wat andere punten die de inwoners bezighouden. Het begint om 19.30 uur in de Vierseleer.

8000-inwoners-kregen-al-hun-herfstvaccin

8000 inwoners kregen al hun herfstvaccin

8001 inwoners van Heusden-Zolder hebben in de huidige vaccinatiecampagne hun herfstvaccin gehad. Dat is 23,37 % van de totale bevolking. In het eerste deel mikte de vaccinatiecampagne vooral op de oudere bevolking. Dat blijkt ook uit de cijfers, er zijn 4.864 65-plussers die hun tweede booster hebben gehad, dat is 71,92 % van die bevolkingsgroep. Ook deze week en de komende weken zijn er wekelijks 3 vaccinatiedagen aan de Inakker. 

architectenbureau-q-bus-heet-voortaan-clvr

Architectenbureau Q-Bus heet voortaan CLVR

Het architectenbureau Q-Bus gaat voortaan als CLVR door het leven, waarbij CLVR staat voor 'clever'. Het architectenbureau is van origine van Heusden-Zolder maar huist tegenwoordig in een modern kantoor in de Klaverbladstraat in Lummen. Luc Nizet en Dirk Driesmans gingen samen zo’n 30 jaar geleden van start, sinds afgelopen lente zijn Kevin Coeymans en Marijn Degerickx ook partners. Ondertussen is het kantoor gegroeid en telt nu 14 teamleden.  In (…) Lees het hele bericht

messentrekker-riskeert-12-maanden-celstraf

Messentrekker riskeert 12 maanden celstraf

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het openbaar ministerie vandaag 12 maanden celstraf geëist tegen een 32-jarige man uit Heusden-Zolder die in januari 2018 een andere man uit Heusden-Zolder met een mes had gestoken in een café aan de Koolmijnlaan. Het slachtoffer, op het moment van de feiten bijna 37, wou naar verluidt tussenkomen bij een ruzie tussen de messentrekker en een andere cafébezoeker. Daarbij kreeg hij een messteek die hem op de afdeling intensieve zorgen deed belanden. (…) Lees het hele bericht

coronacijfers-zijn-vrij-stabiel

Coronacijfers zijn vrij stabiel

Afgelopen week hebben 81 inwoners van Heusden-Zolder een positieve coronatest afgelegd. Dat zijn er 3 meer dan de week voordien, eigenlijk een stabilisatie dus. Gemiddeld gaat het om 239 besmettingen per 100.000 inwoners, een week eerder waren er dat 230. In heel Limburg is er een lichte afname. In de Limburgse ziekenhuizen is het aantal COVID-patiënten dan weer gestegen tot 88, maar slechts 4 liggen op intensieve zorgen. 

tip-van-de-bib-sien-verhanneman

Tip van de bib: Siel Verhanneman

Siel Verhanneman belicht de impact die rouw heeft op intimiteit, spontaniteit en de zintuiglijke weergave van het leven. Siel Verhanneman geboren in1989 is schrijver en dichter. Als één van de tien interessantste jonge dichters van de Lage Landen stond haar poëzie in de bloemlezing Nu (2020). Ze publiceerde ook de poëziebundel Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016) en de roman Of iedereen gaat dood (2019). 

kevin-de-bruyne-derde-beste-voetballer-ter-wereld

Kevin De Bruyne derde beste voetballer ter wereld

Bij de uitreiking van de Gouden Bal, de trofee voor 's werelds beste voetballer, is Kevin De Bruyne, derde geëindigd. Dat is de beste prestatie ooit voor een Belgische voetballer. Alleen winnaar Karim Benzama en Sadio Mané gingen hem vooraf. Thibaut Courtois werd zevende maar kreeg de Yashin-award voor beste doelman ter wereld.

stevig-steuntje-van-avt-voor-sint-vincentius

Stevig steuntje van AVT voor Sint-Vincentius

Op deze dag van verzet tegen armoede schonk Marcel Schepers, voorzitter van Atletiekvereniging Toekomst (AVT) Heusden-Zolder en drijvende kracht achter De Veen,  honderden kant-en-klare maaltijden aan Sint-Vincentius. Een mooi gebaar dat in deze barre tijd erg welkom is.

zolder-vroeger-en-nu-3

Zolder vroeger en nu

De Dorpsstraat in Zolder is momenteel in volle verandering. Ooit zag ze er ook idyllisch uit. Toen was er nog een heus postkantoor met postmeester Thys op de hoek van de Molenstraat en was er tegenover de Molenstraat een kleine kruidenierswinkel “Delhaize” van de familie Willems (de kuiper). Rechts ernaast woonde Baptist, de barbier. In het witte huisje woonde de familie Revis. De Dorpsstraat heette toen nog Dekenstraat.

vandaag-gezien-416

Vandaag gezien

Ze staan weer te pronken in de natuur: de groene knolamanieten. Ze zijn mooi, uitdagend, goed riekend maar ... dodelijk, waarschuwt Stefan Was, die er een foto van neemt en voor de rest afblijft.

leerlingen-maken-kennis-met-aspecten-van-armoede

Leerlingen maken kennis met aspecten van armoede

Heel de dag stond in het Sint-Franciscuscollege in het teken van de Dag van Verzet tegen Armoede. De leerlingen en leerkrachten konden daardoor een aantal dingen zelf ervaren, zoals het met een aantal graden minder moeten doen, of een dag zonder koffie. In iedere klas werd een video vertoond en de leerlingen namen deel aan een aantal thema-activiteiten. Daarmee stopt het trouwens niet, want er staat nog heel wat gepland in de aanloop naar de Warmste Week.

olympia-geeft-zich-weer-nipt-gewonnen

Olympia geeft zich weer nipt gewonnen

In de nationale petanquecompetitie heeft Olympia weer nipt verloren.  In de provinciale afdelingen verloren de Olympia ploegen met zware cijfers terwijl De Berk A in de ere-afdeling van Limburg na drie speeldagen de leiding neemt. De uitslagen  2de Nationale Rochfort – Olympia: 5-4, Vlaamse competitie Esseghem – Boekt: 8-1. Ere Limburg Pelter A – Olympia A: 8-1 en Tongeren A – De Berk A: 4-5. 1ste Limburg Boekt B – Zigzag A: 5-4 en Sparrendal A – Boekt A: 6-3. 2de Limburg Boekt C – De Berk B: 7-2 en Oetervallei B – Olympia B: 9-0.

heel-wat-zware-overtreders-betrapt

Heel wat zware overtreders betrapt

De verkeersdienst van de politie heeft vrijdag, zaterdag en zondag controles gehouden met de motoren, een anonieme wagen en de flitsauto. De resultaten van de snelheidscontroles zijn nog niet verwerkt, maar voor de rest zijn heel wat overtreders betrapt. Een auto werd tegengehouden omdat hij met twee reproductienummerplaten reed, de auto was niet ingeschreven, niet verzekerd of gekeurd en de bestuurder had al een levenslang rijverbod. De auto is op bevel van het parket in beslag (…) Lees het hele bericht

17-10-initiatieven-ter-bestrijding-van-armoede

17/10: initiatieven ter bestrijding van armoede

Vandaag, op de Werelddag van het Verzet tegen Armoede, hangt ook in het gemeentehuis van Heusden-Zolder het witte geknoopte laken uit als symbool voor de moeilijkheden die de armoede met zich meebrengt.  Bij die gelegenheid zet de gemeente ook alle initiatieven in de kijker die ze neemt om de (kans)armoede rechtstreeks of onrechtstreeks te bestrijden. Zo zijn er de ontmoetingsgroepen van Hupsakee en Koala waar ouders met hun kindje tussen 0 en 3 jaar geregeld samenkomen. De (…) Lees het hele bericht

met-de-groeten-van-louis-armstrong

Met de groeten van Louis Armstrong

In de zwarte zaal van CC Muze kon je zondagavond van de New Oreans-sfeer proeven. Daarvoor tekende de Free Orleans Rebel Band. Een septet dat zich laat inspireren door de hoogdagen van pioniers als King Oliver, Johnny Dodds en vooral Louis Armstrong. Maar de Free Orlean Rebel band heeft zijn eigen aanpak, het begint meestal met een collectieve improvisatie waaruit de nummers dan geleidelijk structuur krijgen om vervolgens volop de zaal in te blazen. (foto's Ann Jordens)

inbraken-in-het-weekend

Inbraken in het weekend

Afgelopen weekend waren er nog twee inbraken in Heusden-Zolder. Zaterdagavond is een inbraak ontdekt in de Boektlaan, daarbij was de woning doorzocht. En rond middernacht werd ook een inbraak vastgesteld in de Diepeweg. Over de eventuele buit is niets bekend.

zolder-b-blijft-goed-draaien

Zolder B blijft goed draaien

In de tweede provinciale van het basketbal won leider Zolder B met 63-92 van Gems Diepenbeek. In derde B verloor Zolder C met 81-68 van Hasselt BT.  In vierde A verloor Zolder D van Orly Hasselt B met 47-61. In vierde D won Zolder E dan weer tegen Beringen R met 50-57.

prima-speeldag-voor-hebad-ploegen

Prima speeldag voor Hebad-ploegen

In de eerste klasse van de badmintoncompetitie kreeg Hebad 1G vanmorgen de punten cadeau door het algemeen forfait van Grace. Na de middag geraakte het Heusdense team niet verder dan 4-4 tegen Lebad 1G uit Kortrijk. Hebad 2H (foto) won  in eerste provinciale thuis met 5-3 tegen De Bokkerijder 2H uit Overpelt. Winst was er ook voor Hebad 3H, 2-6 uit bij De Bokkerijder 3H (Overpelt) en voor Hebad 1D, 3-5 uit bij Looise 1D (Tessenderlo).

yoren-vanhoudt-laat-iedereen-achter-zich

Yoren Vanhoudt laat iedereen achter zich

Thomas Verheyen won bij de heren Elite2, en Wout Jansen bij de U23. Beide categorieën reden samen. Bij de eerstejaars U17 won Jari Van Lee en bij de tweedejaars Mats Vanden Eynde. Bij de juniores liet plaatselijk renner Yoren Vanhoudt de rest van de 39 deelnemers achter zich en onderstreepte daarmee zijn uitstekende conditie. Bij de Elite 3 mocht Kristof Cop juichen, bij de Masters  A Glenn Sluyts, bij de Masters B Danny Sleeckx en bij de Masters C/D Guido Verhaegen. Er kwamen in het totaal 210 renners aan de start. (foto's Ann Jordens)

elodie-kuiper-de-snelste-dame

Elodie Kuiper de snelste dame

Ook vandaag werd bij wielerclub Berg Op Eversel een druk programma in het veldrijden afgewerkt. Bij de dames Elite was de zege voor de Nederlandse Elodie Kuiper. Zita Peeters was de snelste bij de U17, Lore Sas bij de juniores. Er kwamen 40 dames aan de start. Er werden bij de jongeren heel wat provinciale titels uitgereikt. (foto's Ann Jordens)

thuisverlies-voor-anadol-2

Thuisverlies voor Anadol

In de tweede provinciale B heeft FC Anadol met 1-2 verloren van Eendracht Mechelen aan de Maas.

de-heidegalm-helemaal-in-italiaanse-sfeer

De Heidegalm helemaal in Italiaanse sfeer

De balzaal van CC Muze was gisteravond volgelopen voor een speciale avond die de Koninklijke Harmonie De Heidegalm daar hield: een pastaconcert. Onder leiding van Kristof Aerts werd een concert ten beste gegeven dat de herinneringen aan de Italiëreis van afgelopen zomer weer oprakelede en om helemaal in de sfeer ondergedompeld te worden kon het publiek nadien genieten van een pastabuffet. Het was bellissimo. (foto Pauline Driesen)

veel-fietsers-en-wandelaars-voor-de-trage-wegen

Veel fietsers en wandelaars voor de trage wegen

Blijkbaar zijn de inwoners van Heusden-Zolder benieuwd naar de trage wegen want de fietstochten en wandelingen op deze Dag van de Trage Wegen kennen heel wat deelnemers. Een zeer grote groep fietsers is vertrokken voor een tocht van een  26 km die uiteraard grotendeels over trage wegen leidt.  Ze worden begeleid door seingevers.Tegelijk startten ook enkele tientallen wandelaars aan buurthuis Den Ubbel voor de lange wandeling van ruim 10 km, sommigen met hond. Later kwam nog eens een (…) Lees het hele bericht

een-goed-jaar-voor-de-biopompoenen

Een goed jaar voor de biopompoenen

Alvast voor de biopompoenen is het een uitstekend jaar in de dorpstuintjes. Ook de groeiende kennis en ervaring van de dorpstuinders speelt daarin uiteraard een rol. Je kunt ze zelf proeven want ze verkopen ze ter plaatse, nu dinsdag van 10 tot 13 uur ter hoogte van de Schootstraat 66 in de trage weg achter het kapelletje. Je kunt er ook biohoning aanschaffen, eveneens uit de dorpstuintjes verzorgd door huisimker Liesbeth Vancluysen.

reset-kreeg-2502-klanten-op-kringloopdag

Reset kreeg 2502 klanten op kringloopdag

Gisteren werd in heel het land de kringloopdag gevierd. De 8 kringloopwinkels van Reset vierden deze hoogdag elk op hun eigen manier. Elke Resetwinkel probeerde de binnengebrachte goederen op een mooie manier te presenteren om ze zo een tweede leven te kunnen schenken. Maar liefst 2502 klanten vonden gisteren een pronkstuk in één van de 8 kringloopwinkels. Er gingen bijna 15.000 artikelen over de toonbank, huisraad en meubelen deden het (…) Lees het hele bericht

65-jarigen-van-eversel-verzamelden-2

65-jarigen van Eversel verzamelden

De 65-jarigen van Eversel hielden een reünie. In het Landerhuys werd het een gezellige avond met veel herinneringen.

binnenkort-veilige-oversteek-op-fietssnelweg

Binnenkort veilige oversteek op fietssnelweg

Fietsers die via Lindeman, langs Remo op en Lillo verder richting Helchteren en Peer rijden, hebben zich al jaren gestoord aan de levensgevaarlijke Grote Baan in Helchteren. Die kent vaak zelfs op zondagmorgen zo'n drukte dat oversteken levensgevaarlijk is. Binnenkort is dat probleem van de baan. Vannacht is de stalen fietsbrug van 45 meter lang en 140 ton geplaatst die een onderdeel van de fietssnelweg tussen Noord- en Zuid-Limburg wordt. De klus nam 8 uur in beslag. De aannemer heeft nu nog heel wat werk om de aansluitingen en de omgeving af te werken en dan kunnen de eerste fietsers erover, al wordt dat pas in maart verwacht. 

de-kijk-van-richie-885

De kijk van Richie

Om de trage wegen in Heusden-Zolder te verkennen - te voet of met de fiets - word je deze namiddag aan buurthuis Den Ubbel in Boekt verwacht.

jonge-renners-leverden-strijd-in-eversel

Jonge renners leverden strijd in Eversel

De eerste dag van de cyclossen bij Berg Op Eversel was alvast een succes. Jammer van de regen tussendoor, maar dat was alleen wat vervelend voor de toeschouwers, veel crossers hebben dat graag. Het was trouwens prachtig om te zien hoe de jongens en meisjes van de jongste categorieën er van bij de start invlogen en hun ambities niet onder stoelen of banken staken. Er kwamen zaterdag in het totaal 190 renners aan de start. Dit zijn de winnaars: 8-jarigen Wannes Verbraeken (plaatselijke (…) Lees het hele bericht

uitwinst-voor-kvv-heusden-zolder-2

Uitwinst voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale A van het voetbal won KVV Heusden-Zolder met 2-3 in Stal. Bij Bolderberg FC heeft de trainerswissel nog geen ommekeer gebracht want het kreeg een nieuwe pandoering, 4-0 van KVK Hoeselt deze keer. En ook geen goede speeldag voor SK Heusden 06 in vierde provinciale A, het leed een 3-0 nederlaag bij Weerstand Koersel B.

winst-en-verlies-voor-hebad-2g

Winst en verlies voor Hebad 2G

In het badminton heeft Hebad 2G deze speeldag met gemengde gevoelens afgesloten. Deze voormiddag ging het met 5-3 de boot in tegen Olve 1G, de organiserende club uit Edegem. Een gelijkspel zat er nochtans in want het tweede gemengde duel ging verloren met 22-24 in de derde en beslissende set. Na de middag tegen Peruwelz 1G moest er dus gewonnen worden om de voeling niet volledig te verliezen met de top van het klassement. Hebad 2G pakt de volle buit met een 8-0 overwinning. 

tweemaal-winst-voor-wieze-boys-2

Tweemaal winst voor Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal hebben beide ploegen van Wieze Boys gewonnen. De A-ploeg versloeg Berg met 0-2 en het B-team won van Solar Assistance met 2-1. RP Products won met 0-2 bij SV Vastgoed C.

neen-dit-is-geen-pluizig-knuffelbeest

Neen, dit is geen pluizig knuffelbeest

Sommigen zouden op het eerste gezicht denken dat dit een pluizig knuffelbeest voor de kinderen is, maar het is een meriansborstel, een rups waarvan de (nacht)vlinder in het voorjaar rondfladdert.  (foto Karin Cerstelotte)

leerlingen-van-de-brug-op-verkenning-in-het-bos

Leerlingen van De Brug op verkenning in het bos

Tijdens de week van het bos bezochten de leerlingen van het eerste leerjaar van  VLS De Brug het Domherenhuis. Daar verkenden ze het regenboogpad onder leiding van een gids van Limburgs Landschap. Ze leerden over de kriebelbeestjes, de facetogen van insecten, de bij en de imker, de camouflagekleuren bij insecten en nog zoveel meer. Een wandeling met spelletjes en leuke activiteiten maakte het nog plezanter. (foto's Inge Vreys)

lichtgewonde-in-de-dellestraat

Lichtgewonde in de Dellestraat

Rond vier uur vanmorgen heeft in de Dellestraat, in de buurt van de grens tussen Zolder en Lummen, een bestuurder zijn bocht gemist en is tegen een omheining gebotst. De passagier, een veertiger uit Lummen, raakte bij de botsing lichtgewond. 

neos-geinformeerd-over-opslag-radioactief-afval

Neos geïnformeerd over opslag radioactief afval

Neos Heusden-Zolder bezocht in Dessel ‘TABLOO’, de gloednieuwe permanente expositie- en belevingsruimte over ioniserende straling, afvalbeheer en nucleair onderzoek in België. Het gebouw grenst aan de site van de toekomstige bergingsinstallatie voor radioactief afval. Via een liftsimulatie krijgen bezoekers een idee over hoe gevaarlijk radioactief afval op 190 meter diepte in Boomse klei wordt geborgen. (foto Trudo Groffi)

ploeg-montage-inrichting-na-30-jaar-weer-samen

Ploeg 'montage inrichting' na 30 jaar weer samen

In Ons Huis zat de sfeer er vanmorgen goed in, daar verzamelden de ex-mijnwerkers van de ochtendshift van de 'montage inrichting'. Velen hadden elkaar 30 jaar niet meer gezien, het idee voor een reünie was ontstaan tijdens de laatste bijeenkomst van de KS-Vriendenkring. Er werden heel wat verhalen en anekdotes opgehaald. Deze ploeg moest overal de voorbereidingen gaan treffen voor de kolenwinning. "Als wij ergens aankwamen - onze put was Zolder maar we hebben ook (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-884

De kijk van Richie

Elke medaille heeft twee kanten. 

amicantus-legt-de-laatste-hand-aan-de-messiah

Amicantus legt de laatste hand aan de Messiah

Vanavond had in CC Muze de laatste repetitie plaats voor een bijzonder concert dat Vocaal Ensemble Amicantus morgenavond daar geeft. Het brengt dan samen met organist Fabien Moulaert, een barokorkest en Vlaamse topmuzikanten als Dirk Vandaele de 'Messiah' van Georg Friedrich Händel. Het is één van de grote werken van de Westerse klassieke muziek maar Amicantus kleurt hier een stuk buiten de lijntjes van de tradtionele aanpak. Zeker de moeite om te gaan bekijken en beluisteren. Er zijn nog tickets beschikbaar. (foto's Ann Jordens)

kevers-en-triump-s-veroveren-het-circuit

Kevers en Triumph's veroveren het circuit

Circuit Zolder werd vandaag ingenomen door de deelnemers aan de VW fun cup en de Triumph Competion race die intensief kwamen trainen. De races op zaterdag en zondag tijdens het Zolder Fun Festival zijn overigens gratis toegankelijk.

verenigde-handelaars-zolder-trakteren-wegarbeiders

Verenigde Handelaars Zolder trakteren wegarbeiders

De Verenigde Handelaars Zolder hadden vanmiddag hun tent en barbecue laten aanrukken aan het Beekbeemdenhof. Al een hele tijd zijn arbeiders van bouwfirma's aan de slag om Zolder-Centrum te transformeren in een groen en gezellig dorp met aandacht voor de zwakke weggebruiker en de leefbaarheid van de handel. Dat is een hele klus die bovendien in goede verstandhouding tussen de werklieden en de handelaars verloopt, daarom  werden de arbeiders vanmiddag getrakteerd op een hotdog en een drankje. De appreciatie ging dan ook in twee richtingen. (foto's Marina Poelmans)

politie-pakt-drugsdealer-in-de-schootstraat

Politie pakt drugsdealer in de Schootstraat

De politie heeft woensdag een 31- jarige man uit Heusden-Zolder betrapt op het verkopen van cannabis in de Schootstraat na verschillende meldingen van overlast. Bij de huiszoeking werd 210 gram cannabis, verpakkingsmateriaal en cash geld aangetroffen.  In zijn kamer lag ook nog een luchtdrukpistool. De man is voorgeleid bij de onderzoeksrechter die de man vervolgens in verdenking heeft gesteld en heeft aangehouden. De lokale recherche van politiezone Heusden-Zolder zet het onderzoek verder.

inbraak-in-onze-lieve-vrouwstraat

Inbraak in Onze-Lieve-Vrouwstraat

In de Onze-Lieve-Vrouwstraat is gisteravond een inbraak gemeld. Volgens de bewoners was zowel een vensters als de achterdeur opengebroken en gingen de dieven aan de haal met een broche.

30-jaar-windekind-80-kinderen-en-25-medewerkers

30 jaar Windekind: 80 kinderen en 25 medewerkers

Deze maand viert kinderdagverblijf Windekind zijn 30ste verjaardag. Dat gaat gepaard met leuke activiteiten voor klein en groot en de lancering van een nieuwe huisstijl die het DNA van Windekind weerspiegelt: speels, vrolijk en warm. Een (t)huisje voor élk kind.  
Directeur Giselle Smeyers: “Bij de start in 1992 vingen we een handvol kinderen op in de oude schoollokalen ‘op de Voort’ in Zolder. In 2000 trok Windekind een eigen (…) Lees het hele bericht

tijdelijk-captatieverbod-is-opgeheven

Tijdelijk captatieverbod is opgeheven

De droogtecommissie van de provincie Limburg heeft het tijdelijk captatieverbod op onbevaarbare waterlopen opgeheven. Dat verbod was in Limburg eind mei ingesteld voor een aantal waterlopen in Zuid-, West- en Midden-Limburg. In heel wat andere onbevaarbare en kwetsbare waterlopen in Limburg is er een permanent verbod. De neerslag in september heeft voor een stijging van het waterpeil gezorgd, maar dat is nog niet voldoende voor een structureel herstel. Maar omdat er momenteel (…) Lees het hele bericht

neos-fietst-door-het-gebied-van-de-wijers-1

Neos fietst door het gebied van De Wijers

Als laatste lokale fietstocht voor deze herfst had Neos Heusden-Zolder De Wijers uitgekozen, het gebied van 1001 vijvers. De groep was deze keer klein, maar de fietsvreugde was naar verluidt groot. (foto Trudo Groffi)

kabelbreuk-zet-t-molenholleke-zonder-stroom

Kabelbreuk zet 't Molenholleke zonder stroom

Rond 11 uur vanmorgen is 't Molenholleke even geëvacueerd na een stroompanne. Bij de werken in de Molenstraat was een stroomkabel geraakt waardoor de lagere school zonder elektriciteit viel. De brandweer werd veiligheidshalve opgeroepen om alles te controleren, er bleek geen gevaar zodat de schooldag veilig kon voortgezet worden, hoewel er blijkbaar nog technische problemen waren.

nieuwe-website-aap-nel-online-met-wedstrijd

Nieuwe website aap-nel online mét wedstrijd

Vandaag is de nieuwe website www.aap-nel.be online gegaan, een webstek waar kinderen en ouders heel wat informatie krijgen over het vrijetijdsaanbod en vakantiekampen, maar ook over tussenkomsten in het lidgeld bij een vereniging of een pagina met spelletjes en raadsels vinden. In 2016 verscheen AAP voor de eerste keer in Heusden-Zolder als mascotte voor het vrijetijdsaanbod voor kinderen. Vorig jaar kreeg hij een make-over en werd ook nijlpaardje NEL (…) Lees het hele bericht

de-heidegalm-pakt-uit-met-pastaconcert

De Heidegalm pakt uit met pastaconcert

De Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos pakt morgen met iets speciaals uit: een pastaconcert. Tijdens dit pastaconcert blikt de harmonie terug op haar  concertreis naar Italië. Het muzikale programma verwijst naar natuur en vrede, het 75-jarig jubileum en ze brengen een eerbetoon aan de in 2020 overleden Ennio Morricone. Aansluitend kunnen de toeschouwers genieten van een pastabuffet. Het begint morgen om 18 uur in de balzaal van CC Muze. Tickets kosten € 15, kinderen tot 12 jaar betalen € 10.

opnieuw-22-verwaarloosde-schapen-in-vzoc

Opnieuw 22 verwaarloosde schapen in VZOC

In het Vogel- en Zoogdierenopangcenrum zijn alweer 22 schapen bijgekomen. Die zijn gisteren opgehaald in Gelinden bij Sint-Truiden waar ze ernstig verwaarloosd waren. Daarnaast heeft ook het dierenasiel van Sint-Truiden honden en katten en een schildpad opgehaald. De schapen hadden erg lange onverzorgde hoeven en pijnlijke ontstekingen waardoor ze mankten, ze hadden diarree en waren mager. Sommige schapen hadden ook ademhalingsproblemen. De eigenaar van de dieren (…) Lees het hele bericht

een-heel-weekend-vol-veldritten-in-eversel

Een heel weekend vol veldritten in Eversel

Het veldrijden is weer gestart en dus organiseert Wielerclub Berg Op Eversel nu zaterdag en zondag zijn jaarlijkse cyclocrossen aan de manège in Eversel. Zaterdag verschijnen de miniemen en aspiranten aan de start, de eerste start wordt gegeven om 10 uur, de laatste koers start om 15 uur. De aspiranten betwisten ook het Limburgs kampioenschap. Om 16 uur is er den Grote Prijs Eric Vanderaerden, een cross voor de lol maar tegelijk voor een goed doel, namelijk (…) Lees het hele bericht

sfc-maandag-in-de-bres-tegen-kansarmoede

SFC maandag in de bres tegen kansarmoede

Volgende week maandag is het 'dag van de kansarmoede' en ook het Sint-Franciscuscollege doet mee om iedereen bewust te maken van de cijfers en de impact van kansarmoede. Er zullen buiten enkele geknoopte witte lakens hangen als symbool voor de strijd tegen armoede. Iedereen zal letterlijk voelen wat het betekent om in de kou te staan want de verwarming zal maandag in alle blokken een aantal graden lager gezet worden. Wereldwijd moeten 1,2 miljard mensen overleven met (…) Lees het hele bericht

zondag-te-voet-of-met-fiets-over-de-trage-wegen

Zondag te voet of met fiets over de trage wegen

Nu zondag wordt in heel Vlaanderen de Dag van de Trage Wegen gehouden en uiteraard doet Heusden-Zoder met zijn talrijke wegen ook mee. Het afgelopen jaar hebben alle trage wegen - verbindingspaden waar je over kunt wandelen of fietsen - een naambordje gekregen. Nu zondag kun je op verkenning gaan, te voet of met de fiets, met als start- en aankomstplaats buurthuis Den Ubbel in Boekt. De lange wandeling van 10,2 km start om 13.30 uur, de korte van 4,8 km start om 14.30 uur, die is (…) Lees het hele bericht

winst-voor-boekt-a-en-de-berk-a-1

Winst voor Boekt A en De Berk A

In het petanque 50+ hebben op de tweede speeldag Boekt A thuis en De Berk A uit gewonnen. De uitslagen: Ere Limburg: Boekt A – Sint Truiden A 3-6, Boekt B – Zigzag A 5-4 en Sint Truiden B – De Berk A 4-5. 1ste: Zigzag B – Olympia A 6-3. 2de: Ter Biest A – Olympia B 6-3 en 4de: De Berk C – Sint Truiden D 4-5.

omstaanderstraining-tegen-ongewenst-gedrag

Omstaanderstraining tegen ongewenst gedrag

Heusden-Zolder stapt mee in het project van de omstaanderstraining. In het totaal zullen 17 Vlaamse steden en gemeenten volgend jaar inwoners opleiden om op te leren treden tegen ongewenst gedrag. In Gent wordt dat al twee jaar gedaan. Daar organiseert de stad trainingen voor onder meer stadsmedewerkers, horecapersoneel, jeugdwerkers, mensen uit sportclubs, scholieren, verplegers… In anderhalf uur leren de mensen wat ongewenst gedrag is, hoe je het herkent en hoe je er op reageert. Vlaams minister (…) Lees het hele bericht

55-gezinnen-zijn-actief-gebruiker-van-de-fietshal

55 gezinnen zijn actief gebruiker van De Fietshal

Alsmaar meer mensen ontdekken De Fietshal in de Halstraat. Die werd in maart dit jaar officieel geopend (foto). Het is een combinatie van fietswerkplaats - waar ingeleverde of gevonden fietsen worden opgekalefaterd - en uitleendienst waar mensen of gezinnen die zich geen eigen fiets kunnen veroorloven, fietsen kunnen ontlenen. En meer en meer mensen hebben de weg gevonden. Tot september zijn al 55 gezinnen met een lidkaart naar de fietshal gekomen om een fiets te (…) Lees het hele bericht

heerlijk-wandelen-in-het-bos

Heerlijk wandelen in het bos

We zitten midden in de Week van het Bos, en wat kun je met die mooie nazomerweer dan best doen? Juist ... gaan wandelen in het bos. Zoals Denise Greunlinx en dan genieten van al het natuurschoon dat de herfst in petto heeft. 

leerlingen-van-de-brug-geboeid-door-wetenschap

Leerlingen van De Brug geboeid door wetenschap

Leerlingen van Vrije Basisschool De Brug konden vandaag genieten van Mad Science, een voorstelling vol wetenschap. Met allerlei proefjes worden de kinderen warm gemaakt om deel te nemen aan buitenschoolse lessen rond wetenschap. Enthousiasme was er in ieder geval wel en geregeld vielen de mondjes open van verbazing. (foto's Inge Vreys)

volgende-week-nachtelijke-werken-op-e314

Volgende week nachtelijke werken op E314

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert volgende week gedurende vijf nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Het om plaatselijke herstellingen van verschillende plekken in het wegdek. Op de E314 gaat het om de omgeving Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, in rijrichting Lummen. Op de E313 gaat het om de zone tussen Bilzen en Hasselt, ook in rijrichting Lummen. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven (…) Lees het hele bericht

werken-in-zolder-centrum-gaan-goed-vooruit

Werken in Zolder-Centrum gaan goed vooruit

De voorbije dagen kwamen de werken in Zolder-Centrum in de belangstelling door de waterlekken. Gelukkig wordt er ondertussen ook flink doorgewerkt door de arbeiders en gaat het vooruit. Ondertussen helpt ook het nazomertje een handje. Voor de buurtbewoners is het nog even op de tanden bijten en dan wonen ze in een zo goed als nieuwe dorpskern. 

info-avond-rond-zaken-doen-met-de-gemeente

Info-avond rond zaken doen met de gemeente

Op dinsdag 25 oktober om 19 uur organiseren UNIZO en de gemeente Heusden-Zolder in CC Muze een info-avond voor ondernemers rond het thema "Hoe word je leverancier van je gemeente?". Immers, 20 % van de economie draait op overheidsuitgaven en ook de lokale besturen zijn daarin belangrijk. Daarom worden tijdens een netwerksessie de ondernemers in contact gebracht met de aankoopdiensten van de gemeente en haar partners. Er geldt immers een aparte wetgeving rond overheidsopdrachten. Jan De Leyn, expert in de Wet op de Overheidsopdrachten, overloopt op het wettelijk kader. De gemeente zal een korte toelichting geven over de nieuwe en vaak terugkerende aankopen en overheidsopdrachten. Ondernemers krijgen de kans zichzelf voor te stellen aan de gemeente. De toegang is gratis, wel vooraf registreren

1590-aan-openstaande-boetes-geind

€ 1590 aan openstaande boetes geïnd

Gisteren heeft de politie samen met de Vlaamse belastingdienst een controle gehouden in Heusden-Zolder. Daarbij is voor € 1590 aan openstaande boetes geïnd. Er zijn 6 PV’s opgesteld en daarbij is ook een auto getakeld waarvoor nog een boete van € 600 openstond.  Verder is er nog een bestuurder van een voertuig met Tsjechische nummerplaten geverbaliseerd. De wagen met krachtige motor moest in België ingeschreven zijn en de eigenaar moet hier de jaarlijkse rijtaksen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-883

De kijk van Richie

Weer een wijsheid van onze huiscartoonist  en -kalligraaf. 

nathalie-lemmens-op-bezoek-in-sint-jan-berchmans

Nathalie Lemmens op bezoek in Sint-Jan Berchmans

Een speciale dag in de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel, want daar kwam Nathalie Lemmens op bezoek. Nathalie is vaste waarde bij de Yellow Tigers, die vorige week bij de eerste 10 eindigden op het WK en daarmee de beste prestatie ooit in het Belgische vrouwenvolleybal leverden. Ze draaide jaren mee in de top van het Belgische volley en kwam daarna terecht bij het Duitse Wiesbaden. Nathalie is oud-leerlinge van de school en wilde graag tijd vrijmaken voor de leerlingen. Die van het vijfde leerjaar kregen zelfs een les volleybal. En de anderen stonden te dringen om met haar op de foto te mogen en om een handtekening te versieren. Wie weet komt de opvolging ook uit Viversel. (foto's Daphne Claes)

gastvrij-comite-in-de-bres-voor-vluchtelingen

Gastvrij Comité in de bres voor vluchtelingen

Zopas is het Gastvrij Comité Heusden-Zolder opgericht, een groep vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen op de vlucht. Niet dat er op dat vlak nog geen initiatieven bestaan. Er zijn al heel wat vrijwilligers actief die vluchtelingen helpen met hun papieren of huisvesting, hen wegwijs maken in de gemeente, kinderen helpen bij het huiswerk, oefenkansen bieden om Nederlands te spreken,… In de meeste gevallen werken die samen met OCMW, gemeente of De Bark. "Maar we hoorden (…) Lees het hele bericht

kinderen-met-beperking-mogen-mee-racen

Kinderen met beperking mogen mee racen

Een drukte van jewelste vandaag op en rond Circuit Zolder want daar had de jaarlijkse Vroemdag plaats. Een heleboel organisaties slaan de handen in elkaar om jongens en meisjes met een beperking een bijzondere dag aan te bieden. Een heleboel autoracers kwam met hun bolide naar het circuit om de enthousiaste jongeren een ritje met een racewagen aan te bieden. En daarnaast was er een enorm groot aanbod aan sport en spel, avontuur en spektakel waar ze zich in een beurtrol te pletter konden amuseren. Het werd een heel bijzondere dag. (foto's David Amgad)

michel-dylst-moet-nog-langer-in-de-cel-blijven

Michel Dylst moet nog langer in de cel blijven

De raadkamer in Hasselt heeft vandaag de voorlopige hechtenis van Michel Dylst, voorzitter van de KS-Vriendenkring,  bevestigd. Dat betekent dat hij nog langer in de cel blijft. Zijn partner moet op 21 oktober voor de raadkamer verschijnen. Volgens het parket is uit de eerste financiële analyses van de bankrekeningen gebleken dat het merendeel aan steungelden voor de Vriendenkring KS nwerd 'afgewend' van het doel van de vereniging en er is tot op vandaag nog geen objectieve verantwoording afgelegd voor het gebruik van het geld. Ondertussen zet de Federale Gerechtelijke Politie Limburg het onderzoek verder. UPDATE Het bestuur van EMA - de opvolger van KS-Vriendenkring - zegt ondertussen nog altijd voor 100 % achter Michel Dylst te blijven staan. 

besmettngen-blijven-licht-stijgen

Besmettingen blijven licht stijgen

De voorbije week hebben 78 inwoners van Heusden-Zolder een positieve coronatest afgelegd. Dat zijn er 10 meer dan de week voordien, een lichte stijging dus. Dat betekent ook een beperkte toename in het gemiddelde: van 201 naar 230 besmettingen per 100.000 inwoners. In de Limburgse ziekenhuizen liggen op dit moment 73 mensen met een COVID-besmetting, 11 meer dan een week geleden. 8 liggen er op intensieve zorgen. 

tip-van-de-bib-john-carr

Tip van de bib: John Carr

De bib beveelt ons deze wxeek ‘Ontsnapping uit het getto’ van John Carr aan. Daarin beschrijft John Carr  het verhaal van zijn vader Chaim, die begin 1940 als dertienjarige een bewaker neersteekt bij het getto van Lódz. De man stond op het punt Chaims jongere broertje dood te schieten. Chaim ontsnapt en begint aan een levensgevaarlijke vlucht door het door de nazi’s bezette Europa.

Het boek is in 2022 genomineerd voor de  voor de Christopher Bland Prize van de The Royal Society of Literature.
Een aangrijpend en waargebeurd verhaal.

geslaagde-jubileumtentoonstelling-van-diafragma11

Geslaagde jubileumtentoonstelling van Diafragma11

Fotoclub Diafragma 11 kan terugblikken op een erg geslaagd jubileumweekend. De club bestaat 10 jaar en vierde dat met een creatieve tentoonstelling in de cafetaria van sporthal Zolder. Heel wat mensen kwamen een kijkje nemen naar het resultaat van enkele jaren creatief fotograferen, want ook in coronatijd draaide de club - weliswaar op afstand - verder. Het leek de inspiratie alleen maar aangewakkerd te hebben. De aanwezigheid van werk van de collega's in partnerstad Hesdin gaf bovendien een internationaal tintje aan de expo. Diafragma 11 is klaar voor de volgende 10 jaar.

samana-bolderberg-hield-zijn-ziekendag

Samana Bolderberg hield zijn ziekendag

Samana Bolderberg organiseerde zijn parochiale ziekendag. Die werd ingezet door een eucharistieviering geleid door pater Jozef Schops, nog steeds de alom aanwezig priester in de buurt.

en-dit-zijn-nog-eens-de-winnende-foto-s

En dit zijn nog eens de winnende foto's

Dit zijn nog eens alle winnende foto's die vanavond bekroond werden. Wat de vakantiefotowedstrijd betreft ... tot volgende zomer. 

de-winnaars-en-hun-prijzen

De winnaars en hun prijzen

En dan was het tijd voor de prijzen. De mooiste foto uit Heusden-Zolder (een zonsondergang vanop de mijnterril) werd ingestuurd door Kurt Vanvelk. Hij kreeg van schepen van Toerisme Marleen Hoydonckx een mooi pakketje van Visit Heusden-Zolder. Ook Yolanda Vanbilsen won een pakketje in dezelfde categorie met een avondlijke foto langs het kanaal in Viversel. 

In de categorie algemeen eindigde Lea Decabooter het hoogste met een foto uit Groenland. Zij (…) Lees het hele bericht

de-prijzen-van-de-vakantiefotowedstrijd-uitgereikt

De prijzen van de vakantiefotowedstrijd uitgereikt

Tijdens een sfeervolle receptie in restaurant La Passione in Bolderberg zijn vanavond de prijzen uitgedeeld van de vakantiefotowedstrijd van Internetgazet Heusden-Zolder. Iedereen werd verwelkomd door Dirk Reynders die vaststelde dat het staycation gebeuren nog helemaal in de vakantiebeleving is doorgedrongen en dat veel foto's gemaakt zijn door mensen die op de fiets Limburg en Heusden-Zolder doorkruisten. Schepen van Toerisme van Heusden-Zolder Marleen Hoydonckx toonde zich blij (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik-5

Zolders taalgebruik

Vurwá dikder tóch nie, dan haan ve genoech túl! Waarom dikt ge toch niet, dan hadden we genoeg tel. Taalgebruik bij het kaarten. Waarom gebruik je geen hoge kaarten, dan hadden we hoger gescoord.

vandaag-gezien-415

Vandaag gezien

Michel Oyen maakte een wandeling in de buurt van Meylandt, waar de herfst zich laat zien in de natuur. Langzaam beginnen de bladeren te verkleuren. Paddenstoelen verschijnen. Herfstvruchten liggen overal op de grond.Een oude volkswijsheid luidde dat veel eikels op de grond de voorbode van een strenge winter waren, maar ook zulke  wijsheden zijn door de klimaatverandering op de helling gezet. 

boekt-wint-stevig-tegen-verbroedering

Boekt wint stevig tegen Verbroedering

In de Vlaamse competitie petanque  versloeg Boekt met zware cijfers Verbroederding, terwijl Olympia in de nationale competitie weer nipt verloor met hoogstaand petanquespel. Wie trouwens eens van nationale petanque wil genieten, is altijd welkom bij de lokale clubs. Ondertussen slaat ook corona weer toe want al voor de tweede keer moest De Berk C zijn wedstrijd uitstellen wegens besmettingen. De uitslagen: nationale Olympia – Huy: 4-5; Vlaamse Boekt – Verbroedering: 6-3; Ere Limburg Olympia A – Opec A: 4-5 en De Berk A – Genenbos B: 8-1. 1ste Limburg Boekt B – Genk C: 7-2; 2de Limburg: De Berk C – Hasselt A: uitgesteld en Olympia B – Boekt C: 4-5.


verschillende-overtredingen-in-horecazaken

Verschillende overtredingen in horecazaken

Vrijdag hebben in Heusden-Zolder verschillende diensten een zogenaamde flexactie of gecoördineerde actie gehouden in horecazaken waar een vermoeden was van illegale tewerkstelling en problematische bewoning (inwonende werkkrachten).  De controle ging uit van de gemeente Heusden-Zolder met steun van het ARIEC Limburg (Arrondissementeel Informatie en Expertise Centrum) in overleg met het parket en arbeidsauditoraat Limburg. Er werden 3 illegalen (…) Lees het hele bericht

deze-keer-geen-wk-arena

Deze keer geen WK-arena

Taferelen als op de foto zullen we in het komende WK niet te zien krijgen in Heusden-Zolder. De gemeente organiseert geen WK-arena en er mogen ook geen grote schermen gezet worden op het openbare domein. Dat geeft natuurlijk de kans aan horecazaken en verenigingen om zelf initiatieven te nemen zonder daarbij concurrentie te hebben van grootschalige initiatieven. Vraag is trouwens of gezien de periode van het jaar en de wat getemperde hype rond de Rode Duivels er van heel veel animo sprake zal zijn ...

heusden-zolder-telt-15-dak-en-thuislozen

Heusden-Zolder telt 15 dak- en thuislozen

Heusden-Zolder telde in oktober 2020 15 dak- en thuisloze volwassenen. Dat blijkt uit een rapport van de Koning Boudewijnstichting. Het rapport maakt een hele analyste van de dak- en thuisloosheid in Limburg op basis van tellingen die op dat moment gedaan zijn. De dak- en thuislozen in Heusden-Zolder maken 1,7 % van het totaal in Limburg uit. Over heel de provincie bekeken staat Heusden-Zolder pas op de 15de plaats.

kristof-ulenaers-51ste-in-engeland

Kristof Ulenaers 51ste in Engeland

Kristof Ulenaers is 51ste geëindigd in de British Challenge in het Engels Saltash. Hij liet voor de derde dag op rij een ronde van 73 slagen noteren en kon daardoor op de finaledag nog enke plaatsen vooruitgang maken.

winst-en-verlies-voor-hebad-1

Winst en verlies voor Hebad

In het badminton verloor Hebad 6G met 3-5 thuis tegen Opbad 1G (Opglabeek). Hebad 3G verloor met 5-3 op bezoek bij Dibad 1G in Dilsen. En Hebad 4G won met 3-5 op bezoek bij Tots Keerbergen 1G.

walk-over-van-zolder-b

Walk-over van Zolder B

In de tweede provinciale van het basketbal won Zolder B vlot met 44-91 bij Miners Beringen C. In derde B verloor Zolder C van Stevoort D met 79-41. 

kvv-wint-bolderberg-verliest-2

KVV wint, Bolderberg verliest

In de tweede provinciale A won KVV Heusden-Zolder met 1-0 van Eendracht Louwel. Bolderberg FC verloor opnieuw, deze keer met 1-2 van VK Gestel.

kumpen-tweede-bij-heroptreden

Kumpen tweede bij heroptreden

Bij de NASCAR Pro op Circuit Zolder werd de race vandaag - net als gisteren - gewonnen door Gianmarco Ercoli in een Chevrolet Camaro voor de heroptredende Anthony Kumpen, eveneens in Chevrolet Camaro, en Sebastiaan Blekemolen in Ford Mustang. In de NASCAR 2 was het ook al net als gisteren Liam Hezemans in een Ford Mustang voor Tuomas Pontinen in Chevrolet en Claudio Remigio Cappelli in een Toyota Camri. De derde race vandaag in de MitJet was opnieuw voor Kévin Caprasse. In de Belcar (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-wint-uitmatch

SK Heusden 06 wint uitmatch

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn uitwedstrijd bij Flandria Termolen Zonhoven gewonnen met 0-2.

toekomst-telt-en-natuurpunt-starten-met-bosbaden

Toekomst Telt en Natuurpunt starten met 'Bosbaden'

De burgerbeweging Toekomst Telt en Natuurpunt Heusden-Zolder starten samen een reeks sessies over bosbaden: het op een open en vrije manier beleven van bos en bomen met al je zintuigen en met weinig woorden. Traag stappen, begeleid wandelen met gesloten ogen, contact met de bodem op blote voeten en bewust ademhalen horen daar bij. Weinig denken en vooral voelen om zo opnieuw in contact te komen met onze natuur. Gisteren was er alvast een try-out, begeleid door Ludo Deleux en Koen Matthys. Die had plaats in het bosje bij De Zandloper. Hier vind je meer info over bosbaden.

verwaarloosde-paarden-blijven-maar-opduiken

Verwaarloosde paarden blijven maar opduiken

Opnieuw een triestig beeld van een verwaarloosde en uitgehongerde merrie dat het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Balen moest gaan ophalen in opdracht van de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn. Het dier kan nu in het VZOC wat bekomen een aansterken. Rudi Oyen vreest dat dit soort beelden in de nabije toekomst nog vaker te zien zal zijn.  "Het wordt kouder, het gras groeit haast niet meer en dieren zoals paarden moeten dus o.a. met hooi bijgevoederd worden. En dat kost geld …"

vanochtend-gezien-26

Vanochtend gezien

Hopelijk hebben de vele passanten op de Terlaemenlaan op weg naar de NASCAR races vanochtend ook eens opzij gekeken bij het passeren van de vijvers van Terlaemen. Die gaven omstreeks half 9 deze prachtige beelden. 

gabriel-rios-bracht-de-zomer-terug-naar-muze

Gabriël Rios bracht de zomer terug naar Muze

De warme zomer van 2022 kreeg vanavond een verlengstuk in de Muzeschouwburg die goed was volgelopen voor Gabriel Rios. In zijn programma 'En Vivo' put hij vooral uit zijn jongste album Flore dat een ode is aan zijn roots: Latijns-Amerika en de Caraïben. Rios grijpt daarin ook terug naar oude Latin-klassiekers, weliswaar in een eigen versie, terwijl het ritme van de salsa het publiek met moeite in de zetels houdt om dan weer met een Mexicaanse of Cubaanse ballad wat gas terug te nemen. Kortom, zwoel en sfeervol. (foto's Ann Jordens)

anadol-verliest-in-opglabbeek

Anadol verliest in Opglabbeek

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol vanavond met 2-1 verloren bij Kabouters Opglabbeek.

ercoli-en-hezamens-eerste-winnaars-in-nascar

Ercoli en Hezamens eerste winnaars in NASCAR

Vandaag was er de eerste racedag van het American weekend op Circuit Zolder. De eerste race in de NASCAR Pro werd gewonnen door Gianmarco Ercoli in een Chevrolet Camaro voor Vittorio Ghirelli (Ford Mustang) en Giorgio Maggi (Toyota Camri). In de Euro NASCAR 2 was de zege voor Liam Hezemans, voor Gil Linster en Melvin De Groot, alledrie in een Ford Mustang. In de MitJet International was de eerste race vandaag voor Kévin Caprasse en de tweede voor Sébastien Seveau. En moet het nog gezegd dat de rijders er traditioneel een spektakel van maakten, met ook heel wat brokstukken. De foto's van Dirk Dekens spreken voor zich. 

yoren-vanhoudt-limburgse-kampioen-veldrijden

Yoren Vanhoudt Limburgs kampioen veldrijden

Op de provinciale kampioenschappen veldrijden in Sint-Truiden behaalde Yoren Vanhoudt van het Optimus-Argenta Cycling Team de provinciale titel bij de junioren en eindigde ook tweede in het algemene uitslag.

vandaag-gezien-414

Vandaag gezien

Jan Leijskens maakte vandaag en de voorbije dagen gebruik van het herfstweer met zon en regen om in Bolderberg nog wat foto's te schieten van onder meer een middagbloem, draadvingergras, oostindische kers. 

werken-aan-velodroom-vorderen-nu-snel

Werken aan velodroom vorderen nu snel

De werken aan de velodroom vorderen gestaag en het hele complex krijgt nu zijn 'ware' gestalte. De meeste dakspanten zijn geïnstalleerd en ook de plaatsing van de ramen is al volop bezig. Het ziet ernaar uit dat ondanks het incident met de spanten de bouwwerken toch op schema blijven. 

iedereen-aan-de-winst-in-het-bedrijfsvoetbal

Iedereen aan de winst in het bedrijfsvoetbal

In het bedrijfsvoetbal hebben beide ploegen van de Wieze Boys gewonnen. De A-ploeg klopte El Toro met 2-0. De B-ploeg keerde met een 2-3 zege terug van bij Cosmos Spouwen. RP Products ging met 1-2 winnen bij subtopper Pool Keroma A.

els-beerten-te-gast-bij-leesclub-van-neos

Els Beerten te gast bij leesclub van Neos

Voor de eerste bijeenkomst van de leesclub van Neos Heusden-Zolder van het nieuwe werkjaar was auteur Els Beerten te gast. Els - met roots in Heusden-Zolder - vertelde hoe ze op de idee is gekomen ’schrijfster’ te worden, wat ze als auteur belangrijk vindt en analyseerde haar recentste werk ‘De rest van ons leven’. Het is het levensverhaal van Fredo Santoro, die nauwelijks enkele maanden oud is als de eerste Wereldoorlog uitbreekt. Paralellen met de huidige vluchtelingencrisis zijn nooit veraf, al zijn Fredo en zijn vader geen vluchtelingen in de letterlijke zin van het woord, maar ondervonden ze wel racisme en onbegrip. (foto Trudo Groffi)

diafragma-11-is-creatief-met-contrast

Diafragma 11 is creatief met contrast

Fotoclub Diafragma 11 viert zijn 10de verjaardag met een tentoonstelling die dit hele weekend loopt in de cafetaria van de sporthal van Zolder-Centrum. In de loop der jaren hebben de leden hun creativiteit botgevierd op heel wat thema's. En ook tijdens corona hebben ze niet stilgezeten. Om de twee weken hielden ze een online-bijeenkomst rond een ander thema. Vandaar ook het thema van deze expo 'Creatief met Contrast', het gaat om contrast in al zijn vormen, kleur en zwart-wit, beauty en beast, ... En dat levert verrassende foto's op.  Trouwens, ook vanuit de Franse partnerstad Hesdin nemen 14 fotografen deel. Je kunt alles gaan bekijken vandaag en morgen van 14 tot 17 uur. 

kristof-ulenaers-in-de-finale-in-groot-brittannie

Kristof Ulenaers in de finale in Groot-Brittannië

Kristof Ulenaers heeft zich - net als landgenoot Christopher Mivis - met een tweede ronde van 73 slagen geplaatst voor de finaleronden van de British Challenge golf, een tornooi uit de Challenge Tour. Hij stond na een eerste ronde van 75 slagen op een gedeelde 70e plaats, hij lukte vier birdies maar moest ook drie bogeys en een dubbele bogey noteren. Hij schoof zo elf plaatsen op tot de 59ste plek.

de-kijk-van-richie-882

De kijk van Richie

Uit het leven gegrepen.

vader-en-zoon-joris-maakten-er-een-jazzfeest-van

Vader en zoon Joris maakten er een jazzfeest van

Levende Belgische jazzlegende Bert Joris en het octet van zoon Sam doorkruisen dit najaar Vlaanderen met ‘Bert Joris feat. Sam Joris Octet. Die herfsttournee van de twee trompettisten startte vrijdagavond in CC Muze. Voor zijn 65ste verjaardag bracht Bart Joris nieuw en bekend werk. Dichter bij Miles Davis Nonet kan een mens dezer dagen niet komen schreef Focus-Knack al. En wij sluiten ons daar graag bij aan. De zwarte zaal werd in een gezellig Jazzcafé omgetoverd. Een 50-tal jazzliefhebbers genoot van het samenspel van vader en zoon en de achtkoppige bezetting. (verslag Arnaud Bloemen/foto's Ann Jordens)

drie-waterlekken-in-een-dag-in-zolder-centrum

Drie waterlekken in één dag in Zolder-Centrum

Drie keer hebben ze gisteren in Zolder-Centrum met een ernstig waterlek gezeten. Het eerste in de ochtend. De kelder van een  woning in de Molenstraat liep daarbij onder water. Bewoner Chris heeft samen met vier anderen urenlang gepoetst en geschrobt, tot het in de vooravond opnieuw prijs was. Weer liep de boel onder water. De brandweer kwam ter plaatse om het water weg te pompen, terwijl ook technici van De Watergroep het lek weer herstelden. Het poetsen kon herbeginnen. En om kwart voor tien gisteravond ... opnieuw prijs, zoals blijkt uit het filmpje, en herbegon de ellende. Vandaag mogen ze opnieuw poetsen. 

searchdog-work-kan-een-steuntje-gebruiken

Searchdog@work kan een steuntje gebruiken

Searchdog[!]work, de reddingshondengroep die traint op de pleinen van Hauweyken (achter de Carrefour) in Heusden, hoopt op een financieel steuntje. De groep doet mee aan de 'Trooperwedstrijd'.  Trooper is een app die de groep gebruikt om via online aankopen een kleine % van de aankoop om te zetten naar een bedrag voor de VZW.  Momenteel houdt Trooper een actie en in (…) Lees het hele bericht

werken-in-viversel-kunnen-volgende-fase-ingaan

Werken in Viversel kunnen volgende fase ingaan

Nadat zondag het middenste deel van de brug in Viversel werd neergehaald, hebben de aannemers de hele week doorgewerkt om ook de zijdelingse restanten te verwijderen. Daar moet nu het laatste puin worden geruimd. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe landhoofden volop bezig. De komende weken zal het kanaal op die plaats ook verbreed worden. 

opnieuw-waterlekken-in-zolder

Opnieuw waterlekken in Zolder

Vanavond was er opnieuw een lek in de waterleiding in de omgeving van de Molenstraat in Zolder. Daardoor zat de buurt weer een tijd zonder leidingwater maar het euvel is ondertussen opgelost. Een woning in de Molenstraat kampte evenwel al voor de tweede keer in één dag met wateroverlast. Nog vanavond is ook in de Sint-Annastraat een waterlek. De Watergroep hoopt dat rond 20 uur opgelost te hebben. 

gespreksgroep-rouw-gaat-weer-van-start

Gespreksgroep 'rouw' gaat weer van start

De gespreksgroep rouw gaat weer van start. Die mikt op iedereen wiens partner, kind, broer, zus of een andere dierbare is overleden en die behoefte heeft aan een steuntje in de rouwverwerking. Onder begeleiding van Marleen Hoeben en Katrien Claes van CAW Limburg, komen ze samen in kleine groep (maximaal 9 deelnemers) om te praten over rouw. Elke sessie start met een inhoudelijk gedeelte. Daarna geven krijgen de deelnemers de kans om hun ervaringen met elkaar te delen en bij elkaar steun te vinden. (…) Lees het hele bericht

dealer-daagt-op-tijdens-huiszoeking

Dealer daagt op tijdens huiszoeking

De politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft een aantal drugsdealers opgepakt, onder wie een inwoner van Heusden-Zolder. Het begon eergisteren bij een verkeerscontrole in Bilzen waarbij een bestuurster uit Gingelom een positieve speekseltest aflegde. Bij haar in zat een man die gekend was voor drugsfeiten. In de auto troffen de agenten een aanzienlijke hoeveelheid speed en een beetje crack aan, de passagier had een som cash geld bij zich. Bij een huiszoeking in de (…) Lees het hele bericht

sint-franciscuscollege-sensibiliseert-rond-energie

Sint-Franciscuscollege sensibiliseert rond energie

Het Sint-Franciscuscollege is uiteraard ook een grote instelling met veel lokalen, veel personeelsleden en leerlingen, en dus een energierekening die een belangrijke hap uit het budget neemt. Gelukkig bestaat een groot deel uit nieuwbouw. Toch wordt volop gesensibiliseerd rond het doven van lichten, sluiten van ramen en deuren enz. ... De buitenverlichting is geprogrammeerd om minder lang te branden. Ook wordt getracht om niet langer en ook niet hoger te verwarmen dan strikt (…) Lees het hele bericht

waterlek-bij-werken-in-zolder-centrum

Waterlek bij werken in Zolder-Centrum

Bij de werkzaamheden in Zolder-Centrum is vanmorgen een lek in de waterleiding ontstaan op de hoek van de Dorpsstraat en de Molenstraat. Eerst stroomde het water weg, nadien werd de watertoevoer in de buurt afgesloten door technici van De Watergroep. Kort voor half 11 kwam er bij de meeste buurtbewoners weer water uit de kraan.

nascar-bolides-lieten-zich-horen-en-zien

NASCAR-bolides lieten zich horen en zien

De autosportliefhebbers konden vandaag al volop van de NASCAR-sfeer proeven want in de late namiddag reden de deelnemers aan de NASCAR-races begeleid en in konvooi van het circuit naar het gemeentehuis. Daar had de technische controle plaats, samen met wat administratieve formaliteiten. Ondertussen konden de fans naar hartelust fotograferen en handtekeningen jagen bij de rijders. Meer nog, de jongsten mochten zelf hun naam op enkele auto's schrijven. De sfeer zat er alvast goed in. In de vooravond reed de karavaan dan weer in omgekeerde richting. (foto's Dirk Dekens)

50-competitie-in-petanque-is-gestart

50+competitie in petanque is gestart

In het petanque is ook de  50+competitie gestart. De ploegen van Boekt deden het uitstekend, terwijl De Berk en Olympia hun start misten. De uitslagen. Ere-Limburg: Boekt A – Boekt B: 5-4. 1ste Limburg: Opec A – Olympia A: 5-4. 2de: Oetervallei a – Olympia b: 6-3 3de: Hasselt B – De Berk b: 7-2 en Boekt c – Fenix A: 5-4. 4de: Genk E – De Berk C: 4-5.

rampomgeving-vanuit-de-lucht

'Rampomgeving' vanuit de lucht

De lucht in Boekt kleurde een deel blauw vanavond na het invallen van de duisternis, dat had uiteraard te maken met de massaal aanwezige hulpvoertuigen op het rampterrein. De massale inzet blijkt ook uit de luchtbeelden die DronePartner vastlegde.

rampoefening-met-vliegtuigcrash-op-kamp-in-boekt

Rampoefening met vliegtuigcrash op kamp in Boekt

Op de Ubbelvelden in Boekt is vanavond een grootschalige rampoefening gehouden met alle hulpdiensten. Het scenario daarbij ging uit van een privé-jet die crashte op een terrein waar op dat ogenblik een vakantiekamp van een jeugdbeweging in opbouw was: balans 3 doden, 25 gewonden, van wie 10 ernstig. Het gemeentelijk rampenplan en het medisch rampenplan Limburg werden afgekondigd. Alles was zo echt mogelijk gesimuleerd, inclusief een (…) Lees het hele bericht

ook-ziekenhuis-verspreidt-energiebesparingstips

Ook ziekenhuis verspreidt energiebesparingstips

Een instelling als het Sint-Franciscusziekenhuis verbruikt uiteraard ook heel wat energie en dat vertaalt zich in deze periode in veel hogere facturen. Anderzijds is het in een ziekenhuis niet altijd evident om te besparen, zeker niet in ruimtes waar patiënten verblijven, waar ze behandeld of geopereerd worden bijvoorbeeld. Toch is alvast een lijst met energiezuinige tips onder het personeel verspreid. Daarin staat onder meer het sluipverbruik van toestellen die niet gebruikt worden (…) Lees het hele bericht

nascar-geeft-circuit-zolder-amerikaans-tintje

Nascar geeft Circuit Zolder Amerikaans tintje

Vanaf vandaag wordt Circuit Zolder ingenomen door de bolides van de NASCAR Whelen Euro Series die samen met de finale van het Belcar Endurance Championship voor een welgevuld American Festival zullen zorgen. Circuit Zolder kan rekenen op een lange samenwerking met de NASCAR Whelen Euro Series, de Europese tak van de beroemde NASCAR-competitie. Bovendien blijft de Amerikaanse ambiance niet tot het asfalt beperkt. Ook in de paddock gonst het van de Amerikaanse activiteiten en jong en oud kunnen er (…) Lees het hele bericht

boom-versperde-trage-weg

Boom versperde trage weg

In de Ghoosstraat - het stukje trage weg dat de verbinding vormt met de Guido Gezellelaan - was vanmorgen een boom op de weg gevallen. Dat zorgde voor hinder voor de schoolkinderen die er passeren. De brandweer heeft nadien het obstakel opgeruimd. 

een-bijzonder-muzikaal-weekend-in-cc-muze

Een bijzonder muzikaal weekend in CC Muze

Het wordt een bijzonder muzikaal weekend in CC Muze. Het begint vrijdagavond in de zwarte zaal met het Sam Joris Octet feat. Bert Joris. Belgische jazzlegende Bert Joris viert zijn 65ste verjaardag met een theatertour waarin de trompettist zijn krachten bundelt met zoon Sam. Deze unieke samenwerking is voor hen de ideale gelegenheid om Sams jazzoctet na tien jaar terug samen te brengen. Het repertoire van Bert Joris vormt het uitgangspunt, maar het octet zorgt voor een hedendaagse (…) Lees het hele bericht

morgen-wordt-be-alert-massaal-getest

Morgen wordt BE-Alert massaal getest

Morgen wordt het BE-Alert systeem getest in 36 Limburgse steden en gemeenten, ook in Heusden-Zolder. Zij maken deel uit van een grote nationale test. BE-Alert is het alarmeringssysteem waarmee de overheid de burgers kan verwittigen bij een ernstige noodsituatie. Dat is vaak op het lokale vlak, wanneer bijvoorbeeld bij een brand ramen en deuren moeten dichtgehouden worden. Iedereen die ingeschreven is op BE-Alert zal dus morgen een sms krijgen van het nummer 1789, een telefonische oproep van het (…) Lees het hele bericht

zaterdag-is-nacht-van-de-duisternis-1

Zaterdag is Nacht van de Duisternis

Als je zaterdag om 19 uur de openbare verlichting ziet uitgaan, dan is dat nog niet de start van de geplande bezuinigingsoperatie. Het is zaterdag wel de jaarlijkse Nacht van de Duisternis, een initiatief dat mensen bewust wil maken van lichthinder en lichtvervuiling. Zo kan je bijvoorbeeld beter naar de sterren kijken. De bevolking wordt opgeroepen om ook thuis de lichten te doven en eventueel van de gelegenheid gebruik te maken om een nachtuitstap te maken. En kijk naar boven, je ziet (bij helder weer) niet alleen sterren, maar misschien ook wel een vleermuis, nachtvlinder of uil.

saved-by-the-bell-in-de-leerplaneet

Saved by the bell in De Leerplaneet

In de Gemeentelijke Bassisschool De Leerplaneet toonden ze vandaag, op de internationale Dag van de Leerkracht, dat ze het onderwijs een warm hart toedragen. En ze wensen dat iedereen, waar ook ter wereld, kan genieten van goed onderwijs. (foto Ann Vanoppen)

neos-op-bezoek-in-het-hasseltse-kunstuur

Neos op bezoek in het Hasseltse Kunstuur

Neos Heusden-Zolder bezocht in het stadhuis van Hasselt de tentoonstelling ‘Kunstuur in Hasselt’. Topwerken van Belgische kunstenaars uit periode 1850-1950 worden op een unieke manier gebracht. Bekende Vlamingen vertellen wat hun band is met de kunstenaar of met het schilderij.  28 neosleden bezochten - in groepjes van maximaal 6 personen - deze tentoonstelling en waren behoorlijk onder de indruk van wat ze te zien en te horen kregen. (foto Trudo Groffi)

straatverlichting-doven-en-temperatuur-naar-19

'Straatverlichting doven en temperatuur naar 19°'

Ook de gemeente Heusden-Zolder is klaar met een plan dat de energiekosten moet drukken. "Het grootste verbruik  ligt binnen ons eigen patrimonium. Daarom sporen we met een interne communicatiecampagne onze mensen aan tot het doven van de lichten bij het verlaten van de ruimte, het sluiten van binnendeuren en het uitschakelen van elektronische apparatuur aan het einde van de dag. De campagne zou deze week opgestart worden", legt burgemeester Mario Borremans uit.

Om (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-881

De kijk van Richie

Een tip voor wandelaars.

verkeersveiligheid-en-fietsen-in-sfc

Verkeersveiligheid en fietsen in SFC

Het Sint-Franciscuscollege organiseert deze week zijn jaarlijkse verkeersweek. De fietsersbond ondersteunt dat met een verkeerseducatieve wandeling. 15 groepen van eerstejaarsstudenten krijgen een rondleiding waarbij de verkeerssituatie op 4 kruispunten in de onmiddellijke schoolomgeving wordt toegelicht. De fietsersbond focust daarbij vooral op veilig fietsen: hoe zit het met de  voorrang, hoe steek ik veilig over, waar is mijn plaats als fietser en hoe (…) Lees het hele bericht

drie-verwaarloosde-hengsten-in-beslag-genomen

Drie verwaarloosde hengsten in beslag genomen

Op deze Werelddierendag hebben medewerkers van het VZOC 3 verwaarloosde hengsten in beslag genomen in Laakdal. Dat gebeurde op vraag van de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn en de lokale politie. De paarden probeerden blijkbaar al geruime tijd gras te eten aan de buitenzijde van de weide die was afgespannen met prikkeldraad. Ze liepen daarbij heel wat verwondingen en littekens op. De eigenaar daagde nog op, maar kon de inbeslagname niet verhinderen. De hengsten bekomen nu in het opvangcentrum. (foto VZOC)

wie-vult-een-schoendoos-voor-behoeftige-kinderen

Wie vult een schoendoos voor behoeftige kinderen?

Gadimeo (de Evangelische Christenen voor Heusden-Zolder) doet mee aan de schoenendoosactie. Iedereen kan een bijdrage leveren door samen met zijn kind of kleinkind een schoenendoos met schoolspullen, speelgoed en verzorgingsproducten te vullen. Daarmee kun je een glimlach op het gezicht van een kind uit Afrika, Oost-Europa of in een vluchtelingenkamp toveren. Op de website staan alle instructies uitgelegd, daar vind je ook alle info. Je kunt ook terecht (ook om in te leveren) bij H. Deleebeeck, Klokstraat 14/1, h.deleebeeck[!]gadimeo.be of 011 18 35 11 inleveren tussen 11 en 19 november (maak vooraf een afspraak).

pilotengat-in-de-lucht

Pilotengat in de lucht

Deze namiddag was er in grote delen van Limburg, hier gefotografeerd vanuit Heusden, een mooi “pilotengat” of “fallstreak hole” te zien in de wolken.

besmettingen-blijven-beperkt-stijgen

Besmettingen blijven beperkt stijgen

De afgelopen week zijn 68 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. Dat zijn er 16 meer dan de week voordien, een stijging dus maar wel nog altijd een beperkte. Het gemiddelde staat nu op 201 besmettingen per 100.000 inwoners. In de Limburgse ziekenhuizen is het wel wat drukker geworden. Daar liggen nu 62 patiënten met een COVID-besmetting van wie 5 op intensieve zorgen. 

vandaag-gezien-413

Vandaag gezien

We kregen zowel van Denise Greunlinx als van Martin Wouters foto's binnen van een herfstwandeling in Bolderberg. In de omgeving van de kluis is het dezer dagen ideaal om te wandelen. En 't is duidelijk, in geen enkel ander seizoen moet je meer met de blik naar beneden lopen dan in de herfst.

geen-treinen-in-zolder-en-heusden

Geen treinen in Zolder en Heusden

De NMBS heeft vanmorgen de alternatieve regeling bekendgemaakt voor de treinstaking van morgen. Er zullen helemaal geen treinen stoppen in de stations van Zolder en Heusden. En dat is al het geval vanaf deze avond 22 uur. Pas donderdagmorgen zal het treinverkeer weer normaal verlopen. 

het-is-vandaag-werelddierendag-1

Het is vandaag Werelddierendag

Het is vandaag Werelddierendag. Een dag dat onder meer dierenrechtenorganisaties stilstaan bij het leed dat op veel plaatsen dieren ondergaan. Maar voor veel dierenliefhebbers is het ook een gelegenheid om hun geliefde huisdier extra te vertroetelen. Zo krijgt konijn Ella vandaag in de Voortstraat extra snoepjes voorgeschoteld. 

heeft-werkloosheid-dal-bereikt

Heeft werkloosheid dal bereikt?

Eind september telde Heusden-Zolder 890 werklozen. Dat zijn er 4,9 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Op korte termijn stijgt de werkloosheid licht, want het zijn er deze maand 22 meer dan eind augustus dit jaar. De werkzoekendengraad bedraagt voor Heusden-Zolder 5,8 %, we doen het daarmee beter dan Limburg en Vlaanderen die gemiddeld 5,9 % halen én het arrodissement Hasselt dat op 6,2 % strandt. 

tip-van-de-bib-guido-kees

Tip van de bib: Guido Kees

Liesje van de bib tipt ons deze week Het potlood van auteur Guido Kees, verschenen in 2015. Het is een boek voor jeugd vanaf 12 jaar en ook voor volwassenen die een beetje avontuur waarderen. Dit boek geeft je een sterke verbeeldingskracht, een echte aanrader!

Korte inhoud

Het verhaal gaat over Tom, een getalenteerd tekenaar met als voorlopig doel in het leven de saaie lessen economie op school te overleven. Hij is niet bijzonder populair en Lisa, het mooiste meisje van de klas, ziet hem niet staan. Daar komt op slag verandering in, als zijn moeder hem een oud potlood geeft uit haar antiekwinkel. Binnen de kortste keren is zijn leven een aaneenschakeling van gevaarlijke avonturen die hij in zijn wildste dromen niet had durven bedenken.

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-3

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

Ook deze maand doet de Heemkundige Kring Zolder een graai uit de geschiedenis, met gebeurtenissen uit de eerste week van oktober.  Op 1 oktober 1498 kwam Terlaemen in het bezit van Philip van der Huls - recent kreeg het trouwens weer een nieuwe eigenaar - en op 2 oktober 1855 werd Felix Ballet “maître d’école” in de dorpsschool.Op 3 oktober 1588 overleed Arnold van der Heyden, de abt van Averbode was afkomstig van Zolder. Rebellie op 4 oktober 1815 toen pastoor (…) Lees het hele bericht

ecru-subsidies-voor-projecten-rond-sint-barbara

ECRU-subsidies voor projecten rond Sint-Barbara

ECRU Erfgoed, de voormalige erfgoedcel Mijn-Erfgoed, lanceert een oproep voor de viering van Sint-Barbara, de patroonheilige van de gevaarlijke beroepen. Via  ‘Barbara Feest’ kan er een budget tot 2.000 euro aangevraagd worden voor de organisatie van een Sint-Barbara activiteit. Sint-Barbara wordt op 4 december nog jaarlijks herdacht. Door de mijnwerkers uiteraard, maar ook door de brandweerlieden, de elektriciens en andere gevaarlijke beroepen. Daarom (…) Lees het hele bericht

driekwart-van-de-treinen-rijdt-woensdag-niet

Driekwart van de treinen rijdt woensdag niet

Als je met de trein naar het werk of de school gaat, hou er dan rekening mee dat er nu woensdag gestaakt wordt bij de Belgische spoorwegen. Volgens de NMBS zal driekwart van de treinen niet rijden. Met de personeelsleden die wel werken zal een alternatieve regeling worden uitgewerkt en die is vanaf morgenvroeg online te raadplegen. De staking gaat in morgenavond om 22 uur, tegen donderdagochtend zullen de treinen weer normaal rijden. 

nascar-bolides-paraderen-donderdag-door-zolder

Nascar bolides paraderen donderdag door Zolder

Volgend weekend is het weer American Weekend op Circuit Zolder met daarin centraal de Nascar, de Europese versie van de op en top Amerikaanse races. En traditiegetrouw hoort daar op donderdag een parade door de straten van Zolder bij. De hele karavaan start om 16.30 uur vanop Circuit Zolder richting Heldenplein volgens de route op het plannetje linksonder. Voor het gemeentehuis verzamelen ze voor een static show waar iedereen de wagens van nabij kan bekijken en fotograferen of een handtekening van de rijders op de kop kan tikken. Kort over 18 uur rijdt de hele karavaan dan weer terug volgens de route op het plannetje rechtsonder.

vandaag-gezien-412

Vandaag gezien

In de natte natuur van de Stukkenstraat kwam Stefan Was de grootste kroontjesknotzwam tegen die hij al ooit heeft gezien. Zelfs een kikker zat er bewonderend naar te kijken.

olympia-buigt-voor-de-leiders

Olympia buigt voor de leiders

In het petanque was Olympia ondanks stevig verweer niet opgewassen tegen de topploeg uit Hannuit, die na 3 wedstrijden de leiding neemt in de 2de nationale. Uitslag Olympia – Carreau Hannutois: 3-6. 1ste Vlaamse liga PC Lint – Boekt: 5-4, Ere Limburg De Berk A – Genk A: 8-1 en Olympia A – Tongeren A: 6-3. 1ste Limburg: Boekt A – Boekt B: 4-5, 2de Limburg De Berk B – De Berk C: 7-2.

hebad-1g-start-met-drie-op-vier

Hebad 1G start met drie op vier

In de eerste nationale van het badminton is Hebad 1G de competitie gestart met  3 op 4. Voormiddag was er de heruitgave van de finale van vorig jaar tegen W&L 1G, deze keer eindigde het op een 4-4 gelijkspel. Na de middag was er winst tegen nieuwkomer Dijlevallei met 5-3. Over twee weken is er de volgende speeldag. De andere uitslagen: Lebad 1H (Kortrijk) - Hebad 1H: 7-1, Opbad 2H (Opglabbeek) - Hebad 2H: 0-8, Hebad 3H - Poona Hoeselt: 5-3, Smash 1D Berkenbos - Hebad 2D: 7-1.

zo-verliep-de-afbraak-van-de-brug-in-viversel

Zo verliep de afbraak van de brug in Viversel

De Vlaamse Waterweg heeft een mooie videomontage gemaakt van het verloop van de afbraak van de brug van Viversel gisteren. Ze laat ook weten dat de werken op schema zitten. De komende weken kan het kanaal onder de brug verbreed worden en worden de nieuwe landhoofden gebouwd. Die werken duren tot eind november. En dan is het aftellen naar 10 december, de dag dat de stalen boogbrug richting Westlaan wordt gevaren. Nadien sluit de aannemer de brug op de wegen aan, tegen de kerstvakantie moet dat rond zijn. 

succesvolle-tweede-dag-op-mijnkracht

Succesvolle tweede dag op MijnKracht

De tweede dag van de familiehappening van MijnKracht kreeg heel wat meer bezoekers dan de eerste. Vooral de kinderen leken zich enorm te amuseren op al de attracties en speciallekes, terwijl de volwassenen genoten van de muzikale animatie. In de schouwburg kon De Suite voor de Laatste Mijn opnieuw op veel bijval rekenen. (foto's Ann Jordens)

twee-inbraken-zaterdagavond

Twee inbraken zaterdagavond

In Heusden-Zolder zijn dit weekend zeker twee inbraken gebeurde. De eerste is zaterdag in de vroege avond ontdekt in de Toekomststraat. De tweede later die avond in Brandeborg.

basket-zolder-speelt-zonder-thuissporthal

Basket Zolder speelt zonder thuissporthal

Er wordt weer gespeeld in het basketbal. In tweede provinciale A won Zolder B van Lummen met 85-32. Na zijn verpulverende zege op de eerste speeldag tegen Beringen, neemt Zolder uiteraard meteen de leiding. In derde B versloeg Zolder C Hades met 76-73. In vierde A verloor Zolder D met 59-49 van Alfa 2000 A. In vierde B won Zolder E van Genk C met 52-48. Overigens zullen de wedstrijden van de heren A en B van Zolder voorlopig in sporthal Lakerveld in Houthalen worden afgewerkt, doordat de vloer in Zolder door wateroverlast onbespeelbaar is. Voor de rest is het behelpen voor wedstrijden en trainingen in de andere beschikbare sporthallen in de gemeente.

jubileumbraderie-kreeg-het-verhoopte-feest

Jubileumbraderie kreeg het verhoopte feest

De 70ste braderie van winkelcentrum Cité is een succes geworden. De weergoden hadden de meteomensen goed voor de gek gehouden en hielden het droog, met zelfs af en toe wat zon. Dat zorgde voor een grote opkomst. Jong en oud amuseerde zich met de animatie: het straattheater, de merkwaardige creaturen, sprookjesfiguren, oude kermisattracties en volksspelen, een schoenpoetser, een levend standbeeld, verschillende muzikale acts, lekkere hapjes, ... en natuurlijk wilden heel wat mensen het geheel overschouwen vanuit het reuzenrad. Kortom, 't was een geslaagd feest. Morgen is er nog een laatste koopjesdag. (foto's Johnny Boyen)

wat-gebeurt-er-met-uw-vuilniszakken

Wat gebeurt er met uw vuilniszakken?

Op de meeste plaatsen in Heusden-Zolder staan vanavond de vuilniszakken buiten voor de ophaling van morgenvroeg. Heb je je al eens afgevraagd wat daar nadien mee gebeurt? Dat kon je vandaag te weten komen in Beringen. Tijdens Open Bedrijvendag stelde  Limburg.net, samen met Bionerga, de deuren van de Optimo sorteerinstallatie en de Biostoomcentrale open voor het grote publiek. Daar zagen de bezoekers hoe het afval wordt gesorteerd en het restafval worden omgzet in nieuwe energie.

liene-vanderspikken-is-limburgs-kampioene

Liene Vanderspikken is Limburgs kampioene

Op de provinciale kampioenschappen atletiek meerkamp  in Lommel was het podium volledig voor Looise A. Goud was voor Liene Vanderspikken van Meylandt AC, zilver voor Yanina Oeyen en brons voor Lio Ramaekers, ook al van Meylandt AC.

een-uitdagende-orientatieloop-op-circuit-zolder

Een uitdagende oriëntatieloop op Circuit Zolder

Heel wat lopers zakten deze namiddag af naar Circuit Zolder voor een Oriëntatiemeeting. Ze konden kiezen tussen omlopen van 2, 4, 6 en 8 km op het circuit en in de omgeving. En het was best uitdagend, maar oh zo plezant. En het was soms best wel zoeken naar aanwijzingen. 

slecht-weekend-voor-tweedeprovincialers

Slecht weekend voor tweedeprovincialers

In de tweede provinciale A verloor KVV Heusden-Zolder met 3-1 van Peer. In tweede B verloor FC Anadol ook al met 1-3 van Aa-Niel United. 

vlotte-winst-voor-sk-heusden-06

Vlotte winst voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal versloeg SK Heusden 06 Zepperen-Brustem B met 4 - 1.

viersel-bridge-is-down

'Viersel bridge is down'

Het is zover, met het nodige gekraak, geraas en gedonder is het middendeel van de brug van Viversel afgebroken. Er is dus nu officeel geen sprake meer van een brug, er is geen overkomen meer aan. De afbraakfirma's zullen evenwel nog vele uren in de weer zijn om ook de beide zijkanten te verwijderen. En ook de komende dagen rest nog heel wat opruimwerk. 

vck-verliest-in-stevoort

VCK verliest in Stevoort

In 3de provinciale van het volleybal hebben de dames van VCK Bolderberg met 3-0 verloren in Stevoort. Setstanden waren 25-22, 25-12 en 25-16.

het-volk-begint-af-te-zakken-naar-de-rommelmarkt

Het volk begint af te zakken naar de rommelmarkt

Toen de eerste standhouders voor de rommelmarkt op de Braderie vanmorgen arriveerden was het nog druilerig. Ondertussen is het droog geworden en begint ook het volk al af te zakken. Met de voorspelde opklaringen zou het na de middag helemaal goed moeten komen. (foto's Ronny Vanthienen)

de-brug-van-viversel-kraakt

De brug van Viversel kraakt

Vanmorgen vroeg zijn arbeiders en ingenieurs gestart met de afbraak van de kanaalbrug in Viversel. Stuk voor stuk worden de elementen weggennomen, onder de brug zorgt een ponton voor de opvang van brokstukken. Vanochtend ging de tweede brugpijler eraan en even later lag alleen nog het wegdek op zijn plaats. 

de-kijk-van-richie-880

De kijk van Richie

Eigen verlengkabel meebrengen mag ook.

mijnkracht-biedt-voor-elk-wat-wils

MijnKracht biedt voor elk wat wils

De familiehappening in het kader van MijnKracht zorgde een hele namiddag en ook een groot stuk van de avond voor ambiance op het Marktplein. Daarvoor tekenden onder meer Borokov, Cliff Willy en zijn podiumboys en uiteraard het totaalspektakel en amusement van Carnivale van de Machinerie. In de Club Oriëntal presenteerde Art of Voice in première KDR Charbonnage, een band uit Heusden-Zolder die anatolische rock brengt. En ter plaatse kon je ook Turkse hapjes nuttigen. Een aantal acts komt (…) Lees het hele bericht

la-baracca-houdt-mijnherdenking-in-houthalen

La Baracca houdt mijnherdenking in Houthalen

Ook de vereniging La Baracca van Lindeman organiseerde vandaag een evenement in het teken van de mijnen, in cultureel centrum Casino in Houthalen. Onder de noemer 'Terug in het Kolenspoor' werd herdacht dat het 120 jaar geleden is dat André Dumont de eerste steenkool ontdekte in As, 100 jaar geleden de eerste mensen uit Oost-Europa naar hier kwamen, 75 jaar geleden de Italiaanse en Belgische regering een contract sloten om Italiaanse arbeiders naar hier te halen, het (…) Lees het hele bericht

suite-voor-de-laatste-mijn-erg-gesmaakt

Suite voor de Laatste Mijn erg gesmaakt

De eerste uitvoering van de Suite voor de Laatste Mijn werd erg enthousiast onthaald vanavond in de Muzeschouwburg, die goed gevuld was. Voor wie het spektakelstuk vijf jaar geleden ook al zag, het is nu vijf minuten langer geworden ... 30 minuten voor 30 jaar. Het filmpje van Remo Perotti is nog hetzelfde, de live-muziek van de Muze Jazz Orchestra en Steven De bruyn is basic dezelfde maar wel licht bijgestuurd, het koor wordt deze keer gevormd door het koor van Kunsthumaniora Musart. Aan het eind (…) Lees het hele bericht

rustige-proloog-als-aanloop-naar-braderiezondag

Rustige proloog als aanloop naar braderiezondag

Het was vanavond behoorlijk rustig in en rond de feesttent aan de braderie. Nochtans bood het reuzenrad al van ver een sfeervol beeld. Het is wellicht de proloog op een drukke zondag, nu de weerprognoses in positieve zin zijn bijgesteld. Morgen begint het al vroeg met de rommelmarkt en na de middag wordt heel het winkelcentrum Cité overspoeld met allerlei straatacts en animatie.

nieuwe-opdoffer-voor-bolderberg

Nieuwe opdoffer voor Bolderberg

In tweede provinciale A van het voetbal gaat het van kwaad naar erger bij Bolderberg FC. Vanavond kreeg het een 5-0 pandoering aangesmeerd bij Vlijtingen. 

winst-voor-wieze-boys-a

Winst voor Wieze Boys A

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 0-3 gewonnen bij FC Solar Assistance. Wieze Boys B speelde 0-0 gelijk tegen SV Vastgoed C. UD Barcelona gaf forfait bij RP PRoducts.

toekomst-schachtbok-en-gebouw-oogt-indrukwekkend

Toekomst schachtbok en gebouw oogt indrukwekkend

De plannen voor de schachtbok en het bijhorende gebouw zoals die dit weekend aan het publiek worden getoond zijn best indrukwekkend. Het Q-Bus Architectenbureau dat eerder al andere gebouwen op de site gestalte gaf zoals bijvoorbeeld CVO De Verdieping en cultuurcentrum Muze, presenteert aan de bezoekers een aantal buitenbeelden en sfeerbeelden van binnen die aantonen welke metamorfose het geheel zal ondergaan met respect voor de oorspronkelijke constructies.  Als naar wens verloopt, zal de site er over een goeie drie jaar een attractiepool bij hebben. (beelden Q-Bus Architectenbureau)

uitvaartzorg-franken-opent-t-zonnebloempje

Uitvaartzorg Franken opent 't Zonnebloempje

Aan de Koerselsebaan 37 is 't Zonnebloempje geopend, dat is een winkel bij Uitvaartzorg Franken vooral gespecialiseerd in zijden bloemen . De zaak heeft een groot assortiment bloemstukken voor op graven of bij begrafenissen, allemaal eigen creaties. Ook bloemwerken met levende bloemen of bloemen die een bevriezingsprocédé ondergingen zitten in het assortiment. In de aanloop naar Allerheiligen loopt heel de maand oktober - dagelijks open  - een zijden bloemenshow. Bezoekers krijgen een drankje aangeboden.

een-blik-op-de-schachtbok-en-zijn-toekomst

Een blik op de schachtbok en zijn toekomst

Heel wat mensen maken dit weekend van de gelegenheid gebruik om de schachtbok van de mijn van Zolder nog eens te bezoeken en voor een laatste keer te bekijken in zijn 'toestand van ontbinding'. Ze krijgen er in groepjes uitleg van architect Luc Nizet. Hij schetst de geschiedenis van de Zolderse schachtbok(ken), de enige met een gebogen dak, en van de andere resterende gebouwen en hun herbestemming. De grootste aandacht gaat natuurlijk naar de toekomst van de (…) Lees het hele bericht

voorbereidingen-afbraak-volop-bezig

Voorbereidingen afbraak volop bezig

Aan de brug in Viversel zijn de grote middelen aangevoerd en wordt alles voorbereid om morgenvroeg met de afbraakwerken te starten. 

weekend-van-de-klant-en-open-bedrijvendag

Weekend van de Klant en Open Bedrijvendag

Het zijn sombere tijden voor bedrijven en handelaars, maar dit weekend proberen ze dat niet aan hun hart te laten komen. Op initiatief van UNIZO vieren de handelaars vandaag en morgen het 'Weekend van de Klant'. Veel handelaars in Heusden-Zolder verrassen daarbij hun klanten met een attentie als dank voor hun trouw. En er is ook de 'Open Bedrijvendag', waar VOKA zich dan weer achterschaart. In Heusden-Zolder neemt één bedrijf deel, namelijk Atelier Ferro (foto Ann Jordens) in de Kapelstraat 132 dat vorig jaar ook al van de partij was. Daar worden onder meer poorten, hekwerken en tuinelementen in metaal gemaakt. Je kunt er terecht van van 10 tot 17 uur.

brug-in-viversel-wordt-morgen-afgebroken

Brug in Viversel wordt morgen afgebroken

In Viversel wordt nu toch alles in gereedheid gebracht om de brug over het kanaal in de Westlaan af te breken. Vorige week waren die werken nog uitgesteld omdat in de omgeving nog een aantal klussen moesten opgeknapt worden, maar De Vlaamse Waterweg bevestigt dat morgenvroeg om zes uur de slopingswerken van start gaan. 

de-kijk-van-richie-879

De kijk van Richie

Van een amoureus cv gesproken ...

prachtige-foto-s-brengen-mijn-in-beeld

Prachtige foto's brengen mijn in beeld

Vrijdagavond is in de compressorenzaal ook de tentoonstelling geopend die cursisten fotografie van CVO De Verdieping rond het mijnthema hebben gemaakt. Voor MIJN|REFLECTIE lieten ze zich inspireren door mijngebouwen en degenen die er aan de slag zijn geweest. Op zich misschien evident, want de cursussen worden gegeven in het hartje van de Zolderse mijnsite. Te bezoeken tot en met 23 oktober, dagelijks van 10 tot 17 uur. (foto's Ann Jordens)