Archief augustus 2023

vakantiegroeten-uit-steenokkerzeel

Vakantiegroeten uit Steenokkerzeel

Nog een grappige foto aan het eind van de vakantie. Iedere schoolvakantie kunnen we steevast rekenen op de grootouders voor de opvang van de kinderen, laat Dorien Wynands weten. Zij proberen er dan altijd een leuke dag van te maken voor de kleinkinderen. Een topper was de uitstap naar Erps-Kwerps om daar de vliegtuigenwandeling te doen. En vanop Zaventem is het in de vakantie nog wat drukker.

langs-belgische-mijnen-luik

Langs Belgische mijnen: Luik

Paul Coolen heeft vandaag een stevige heuvelachtige wandeling van 33 km achter de rug, die leidde tot in het centrum van Luik. Onderweg beklom hij drie terrils en kwam verder  een fort, oude arbeiderswijken, veel natuur enMaria-vererering tegen om tenslotte in de Vurige Stede te belanden.

een-zomers-tekort-in-de-kinderopvang

Een zomers tekort in de kinderopvang

Er is deze zomer een tekort aan opvangplaatsen geweest in de kinderopvang in Heusden-Zolder. Dat antwoordde schepen Dirk Schops (GOED) op een vraag van Steven Goris (N-VA) daarover. De capaciteit was ontoereikend om aan de volledige vraag te beanwoorden. Nochtans waren bovenop het personeel studenten ingezet en bijkomende initiatieven genomen en nog volstond het niet. Er komt een grondige evaluatie om tegen volgende zomer een oplossing te bieden. Ook de scholen worden benaderd en de schepen kijkt ook uit naar wat het nieuwe decreet zal meebrengen. 

gemeente-betaalt-gebruiksrecht-voor-gymzaal

Gemeente betaalt gebruiksrecht voor gymzaal

De gemeenteraad keurde de overeenkomsten van Heusden-Zolder voor de velodroom met Sport Vlaanderen en de vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder goed. Herwig Hermans (N-VA) zei dat zijn fractie geschrokken was van het feit dat Heusden-Zolder als mede-investeerder 182.000 euro per jaar gedurdende 30 jaar moet betalen, een bedrag dat geïndexeerd wordt. Volgens burgemeester Borremans slaat dat gebruiksrecht louter op de gymhal, waar ook onderhoud, poetsen, herstellingen, personeel, ... tegenover staan, terwijl de gemeente ook eventuele inkomsten mag innen. Voor het middenplein betaalt Sport Vlaanderen alleen.

ringlaan-niet-klaar-bij-start-schooljaar

Ringlaan niet klaar bij start schooljaar

De fietspaden op de Ringlaan zullen morgenvroeg bij de start van het nieuwe schooljaar nog niet klaar zijn. Om het verkeer toch veilig te laten verlopen zullen onder meer de politie en werfverantwoordelijken toezicht houden aan De Leerplaneet. Dat antwoordde burgemeester Mario Borremans (GOED) tijdens de gemeenteraad op een vraag van Tony Lespoix (Vlaams Belang). Lespoix maakte zich ongerust over de veilige start van het schooljaar omdat de omgeving nog een werf is en ook de parking Beekbeemdenhof niet klaar is. Vanavond werd nog volop gewerkt aan de Ringlaan, de komende dagen en week gaan de werken verder. De hoge waterstand de afgelopen weken heeft voor vertraging gezorgd. 

vakantiegroeten-uit-noorwegen-8

Vakantiegroeten uit Noorwegen

Het uitzicht op de top van Skrovafjellet op Skrova eiland op Lofoten in Noorwegen was adembenemend. Ook al omdat er een stevige wind stond, laat Gert Bex weten.

nog-meer-samenwerking-tussen-politie-hz-en-bht

Nog meer samenwerking tussen politie HZ en BHT

De politiekorpsen van Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder breiden vanaf 4 september hun bestaande samenwerking aanzienlijk uit. Ze bundelen hun krachten voor gezamenlijke interventies op het grondgebied van Beringen, Ham, Tessenderlo en Heusden-Zolder. Dit betekent dat politievoertuigen van BHT binnenkort meer in HZ zullen patrouilleren, en vice versa. De coördinatie van de interventieteams blijft zoals voorheen verlopen via het communicatie- en informatiecentrum (CIC) (…) Lees het hele bericht

kiana-vanderbiesen-in-oktober-naar-china

Kiana Vanderbiesen in oktober naar China

Half oktober vertrekt Kiana Vanderbiesen, leerling 6de jaar Latijn-Moderne talen aan het Sint-Franciscuscollege, naar China om België te vertegenwoordigen in “Chinese Bridge”, een internationale welsprekendheidswedstrijd Chinees voor buitenlandse studenten. In mei won Kiana de Belgische competitie, gejureerd door professoren sinologie van KU Leuven, VUB, UGent en vertegenwoordigers van de Chinese ambassade.

Recent vernam Kiana officieel van het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-489

Vandaag gezien

 In een tuintje langs de Ghoosstraat staat een enorme zonnebloem. Vandaag is ze al tot liefst 4m33 opgeschoten. Tot verbazing van de eigenaar want de bloem is spontaan gegroeid. Misschien wil ze wel tot aan de zon reiken.

herinrichting-parking-69-is-bijna-klaar

Herinrichting Parking 69 is bijna klaar

De herinrichting van Parking 69 is bijna klaar. De werken nemen niet zoveel tijd in beslag omdat het vooral gaat om nieuwe belijning en signalisatie. De lijnen zijn al gespoten voor de parkeervakken en rijweg. Alleen het dubbel fietspad moet nog gemarkeerd worden. Passage  69 is voortaan éénrichting en dat geldt ook voor de Kerkstraat tussen de parking en het Herderspad. (foto's Roger Convents)

vandaag-laatste-circuitrondleiding

Vandaag laatste circuitrondleiding

Vandaag heb je de allerlaatste kans van dit seizoen om met een gids van Toerisme Heusden-Zolder een kijkje te nemen achter de schermen van Circuit Zolder. De BMX-track, de Sacramentskapel, de paddock, het racecontrolecenter, het museum, ... het staat allemaal op het programma. Vandaag zijn er trouwens internationale trainingen voor motoren. Afspraak om 14 uur aan Bar C waar achteraf een drankje wacht. Deelnemen kost 5 euro.

vakantiegroeten-uit-houffalize

Vakantiegroeten uit Houffalize

Leen Beunens was 'live' op de Houffa Grave in Houffalize. Een fietstocht van 110 km. Met 100 km in de benen zijn plaatselijke supporters altijd leuk.

gemist-over-14-jaar-een-nieuwe-kans

Gemist? Over 14 jaar een nieuwe kans

Neen, blauw was hij niet, maar wel vol en dicht bij de aarde. De blauwe supermaan bedoelen we.  Super omdat hij dichter bij de aarde stond dan gemiddeld en blauw omdat het de tweede volle maan in een maand tijd is. Dat komt niet vaak voor. Heb je het gemist? Noteer dan januari 2037 in uw agenda voor de volgende blauwe supermaan. (foto Jan Leijskens)

sfeer-en-veel-volk-bij-zomervertelling

Sfeer en veel volk bij Zomervertelling

Erg warm was het niet bepaald, maar toch kwam vanavond de zon haar sympathie nog betuigen voor de laatste Zomervertelling van TVL dit seizoen. Het Marktplein zat behoorlijk gevuld en ook de sfeer zat er goed in. Dat heb je natuurlijk met drie ervaren humoristen die het publiek uitstekend kunnen bewerken. Han Solo, Erhan Demirci en Joost Van Hyfte wisten elk op hun manier het brede publiek in te pakken. (foto's Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-het-salzburgerland

Vakantiegroeten uit het Salzburgerland

Yolande  en  Raymond  Remans  hebben een mooie  vakantie  beleefd in  het  Salzburgerland.

langs-belgische-mijnen-vilaine

Langs Belgische mijnen: Vilaine

Vandaag stapte Paul Coolen door Seraing-le-Château en dat meerdere uren door de regen. Het was een mooie heuvelachtige wandeling door bossen en velden, waarbij schoonheid en lelijkheid -door menselijk toedoen - elkaar afwisselden. Het vinden van een overnachtingsplek blijkt geregeld een probleem. Maar met de hulp van de plaatselijke bevolking vond hij onderdak in Vilaine in ... een net geopend kasteelhotel. "Mensen brengen je verder dan Google", heeft Paul ondertussen geleerd.

vakantiegroeten-uit-kiewit-1

Vakantiegroeten uit Kiewit

Benny Meekers ging samen met Monique het vakantiegevoel zoeken bij Aero Kiewit. Of ze zelf ook van de grond zijn gegaan, is ons niet duidelijk.

de-blik-van-richie-15

De blik van Richie

Beter gebroken botten, dan een gebroken hart.

10-van-de-15-schoolomgevingen-zijn-aangepakt

10 van de 15 schoolomgevingen zijn aangepakt

Overmorgen begint het nieuwe schooljaar en in de aanloop daarvan is nog de verkeerssituatie in een aantal schoolomgevingen aangepakt. Het gaat om een uitvoerig plan dat de huidige meerderheid over verschillende jaren uitwerkt en waarbij met inzet van technologieën en van inspraak een omgeving tot stand komt die kinderen en ouders aanzet om met de fiets of te voet naar school te komen. Daarbij kunnen ze ook gebriuik maken van de fietsrouteplanner, een unieke app die voor (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-val-martello

Vakantiegroeten uit Val Martello

Heidi Put verbleef deze maand  in Val Martello in Zuid-Tirol, op Italiaans grondgebied.

tvl-zomervertelling-gaat-door-in-openlucht

TVL Zomervertelling gaat door in openlucht

Vanavond om 20 uur treden de Comedy Gypsies op het Marktplein voor Muze op. Vanaf de late namiddag blijft het droog, dus deze voorstelling gaat wel degelijk door in openlucht zoals gepland. Iedereen kan op het terrein terecht vanaf 19 uur. Wel je eigen stoeltje en eventueel dekentje meebrengen. De Comedy Gypsies zijn de afsluiter van de TVL Zomervertellingen, het wordt lachen geblazen met Han Solo, Erhan Demirci en Joost Van Hyfte. De toegang is gratis en het publiek krijgt er een gratis Sezoens-biertje bovenop.

fietsen-en-wandelen-voor-transplantoux

Fietsen en wandelen voor Transplantoux

Nu zaterdag heeft in Zonhoven  de 8ste editie van de Transplantoux Classic plaats, een fiets- en wandelhappening voor iedereen, met tochten voor elk niveau. Transplantoux wil zo mensen na een transplantatie steunen en aanmoedigen om samen  te bewegen en te sporten. De tocht start in De Waerde, Zonhoven en gaat doorheen Haspengouw. Deelnemers kunnen kiezen uit fietstochten van 25, 55, 77, 90, 121 en 145 km. Uitgebreide bevoorrading en (…) Lees het hele bericht

langs-belgische-mijnen-oteppe

Langs Belgische mijnen: Oteppe

Vandaag stapte Paul Coolen 33 km door een mijnenvrije heuvelachtige landelijke regio van Namen tot boven  Huy. Hij kwam in Oteppe terecht, bekend bij kampeerders maar in een regio waar voor de rest de slaapplaatsen beperkt zijn, hij vond uieindelijk wel een B&B. Het wandelritme is naar eigen zeggen wat gedaald.

vakantiegroeten-uit-cinque-terre

Vakantiegroeten uit Cinque Terre

Evi Geybels bezocht met haar gezin het Cinque Terre National Park in Italië. Het was er mooi maar druk, zo stelde ze vast.

vandaag-gezien-488

Vandaag gezien

De 'Spaanse vlag' fladdert deze dagen weer rond in Heusden. (foto Wim Goris)

hebad-breidt-aanbod-pickleball-uit

Hebad breidt aanbod pickleball uit

Hebad gaat verder met het aanbieden van pickleball, de racketsport die almaar populairder wordt. Meer nog, er komt een tweede spelmoment in het aanbod in sporthal Olympia Heusden. Tot nu toe werd er op dinsdag van 20 tot 22 uur gespeeld in hal 2. Daar komt nu de donderdag van 18.30 tot 20.30 uur bij in hal 1 en dat vanaf donderdag 7 september. Ook wie eens wil proeven van deze vrij nieuwe sport is welkom. Eén deelname kost 5 euro, huur materiaal inbegrepen. (foto Dirk Dekens)

zwembad-terlaemen-28-dagen-open-en-5-250-zwemmers

Zwembad Terlaemen: 28 dagen open en 5.250 zwemmers

Dat er deze zomer geen zwemdagen in overvloed waren, is een open deur intrappen. Dat hebben ook de vrijwilligers van het openlucht zwembad Terlaemen mogen ondervinden. Zij konden tussen 24 juni en 24 augustus slechts 28 dagen de poorten openen. Het begon nochtans beloftevol in de allereeerste week met de lokale scholen die met ongeveer 400 kinderen kwamen zwemmen. Daarna zijn 5.250 zwemmers geteld. Er kwamen drie groepen met 88 kinderen. 2019 en 2022 waren topzomers voor het zwembad met 12.700 en 12.817 zwemmers. In 2020 bleef het dicht en 2021 was ook een rotzomer met 2.776 zwemmers. (foto Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-67

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

In de weide van Beekbeemden langs het wandelpad grazen de pony's Oros en Billy. Geregeld mogen ze mee op wandel, laat Ine Willems weten.

35-belangrijke-woordjes-voor-kleuters-op-kaartjes

35 belangrijke woordjes voor kleuters op kaartjes

Kleuters hebben al heel wat taal nodig wanneer ze starten in de kleuterschool. Daarom ontwikkelde Kameleon Huis van het Kind samen met enkele kleuterleidsters, zorgleerkrachten en welzijnsorganisaties ‘Leons Woordenschat’. Zo krijgen de jongste kleuters in Heusden-Zolder 35 basiswoorden op woordkaartjes mee die de eerste stappen naar school een beetje makkelijker maken. 

"Het gaat om woordjes die belangrijk zijn bij de start van de kleuterschool. Denk (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-nina-mouton

Tip van de Bib: Nina Mouton

Als laatste boekentip voor de zomer raadt Kim van de bib ons "Mild ouderschap: zelfs tijdens de woedeaanval in de supermarkt" van Nina Mouton aan. Ideaal leesvoer in de aanloop naar een nieuw schooljaar.

Ervaringsdeskundige en gezinspsycholoog Nina Mouton leert je in Mild ouderschap hoe je een betere ouder kunt zijn. Zonder rigide regels, mét oog voor je eigen grenzen en behoeften van je kind. 

Tips, regels en adviezen over hoe je een goede ouder moet zijn vind je overal. Wil jij ook een betere ouder zijn, maar zie je door alle regels het bos niet meer? In Mild ouderschap laat gezinspsycholoog en ervaringsdeskundige Nina Mouton zien dat je ook zonder rigide regels, perfect ouderschap of ultieme gehoorzaamheid een goede ouder kunt zijn.

vakantiegroeten-uit-dusseldorf

Vakantiegroeten uit Düsseldorf

Marcella Bellinkx zag de zon ondergaan in Düsseldorf

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-slot

Groei en bloei van het Zolders toerisme (slot)

De mooie vakwerkwoning aan het kasteel van Terlaemen was vroeger één van de molens die Zolder rijk was. Tot voor enige tijd was hier de gekende manege Paddock gevestigd. Wie herinnert zich niet het grote event 'Nacht van het Paard' dat in augustus werd georganiseerd door Geneviève Crahay? Ook Friese paarden en spannen gaven er shows.  Het kasteel en de manege zijn nu verkocht en krijgen een andere bestemming. (foto Heemkundige Kring Zolder)

parochie-bolderberg-trakteert-in-t-kloosterke

Parochie Bolderberg trakteert in 't Kloosterke

De traditionele traktatie in de kerk van Bolderberg na de mis van 18 uur - “Piet‘s glaasje” - heeft deze zaterdag niet plaats in de kerk maar wel in ‘t Kloosterke. Het parochieteam en de kerkraad vinden dat na de ingebruikname van ‘t Kloosterke, iedereen wel eens mocht zien wat er van het iconische gebouw geworden is. Vanaf 19 uur zaterdag is iedereen welkom voor een glaasje en om met eigen ogen te zien hoe 't Kloosterke is gerenoveerd na het vertrek van de zusters. Vanaf nu is daar het nieuwe parochiesecretariaat ondergebracht en kan ook elke vereniging die aan de parochie Bolderberg is verbonden er terecht.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-66

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Zo ziet de achterkant van de terril - den tris - van Heusden-Zolder er uit vanop de uitkijktoren van 't Koersels Kapelleke, gefotografeerd door Johan Ceyssens.

langs-belgische-mijnen-namen

Langs Belgische mijnen: Namen

Vandaag maakte Paul Coolen vanuit Sambreville een mooie wandeling van 30 km door het landelijke en heuvelachtige Namen met als uitgebreide afsluiting 2,5u stappen langs de Samber. Vanuit het samenvloeingspunt Samber en Maas was het nog een eindje tot aan de jeugdherberg waar hij zich terug gekatapulteerd voelde naar begin jaren 90. De teller staat ondertussen op 201 km.

heusden-heeft-een-atletiek-wereldkampioene

Heusden heeft een atletiek wereldkampioene

Terecht was er tijdens het WK atletiek in Budapest veel aandacht voor de Belgian Cheetahs, de Tornados, Bolingo, enz. Helaas konden ze ons niet aan een medaille helpen. Maar toch heeft Heusden-Zolder een wereldkampioene. De Oekraïense Yaroslava Mahuchikh won goud in het hoogspringen met een jump over 2.01 meter. Na het uitbreken van de oorlog in haar land vond Yaroslava tijdelijk onderdak in Heusden en op De Veen heeft ze uiteraard de ideale trainingsinfrastructuur ... die zijn vruchten heeft afgeworpen op het allerhoogste niveau.

vakantiegroeten-uit-bettendorf

Vakantiegroeten uit Bettendorf

Eddy Princen nam deze foto tijdens een avondwandeling in Bettendorf, Luxemburg.

trage-wegen-mangelbeekvallei-worden-aangepakt

Trage wegen Mangelbeekvallei worden aangepakt

In de tweede helft van september starten de werken voor de uitbouw van de trage wegen in de Mangelbeekvallei. Ze zullen duren tot april 2024. De totale kostprijs bedraagt 1.170.000 euro. Heusden-Zolder betaalt daarvan 867.000 euro, Vlaanderen 303.000 euro. De werken aan de trage wegen maken deel uit van het landinrichtingsplan (LIP) ‘Mijn Mangelbeek’. Dat draait rond drie thema’s:  water en natuur (naar een meer natuurlijke beekvallei op lange termijn), trage wegen (veilig (…) Lees het hele bericht

bouwsubsidies-voor-de-toverfluit

Bouwsubsidies voor De Toverfluit

Vlaams minister van onderwijs en Weyts (N-VA) heeft opnieuw een reeks investeringen in Limburgse scholenbouwprojecten bekendgemaakt. Het gaat om ruim 3 miljoen euro in 19 projecten, meestal lagere en kleuterscholen. Zo krijgt ook vrije kleuterschool De Toverfluit een nieuwe schijf van bijna 202.150 euro voor de nieuwbouw en verbouwingen die ze momenteel in de Brugstraat realiseert.

nog-een-dag-vakantiefoto-s-insturen

Nog één dag vakantiefoto's insturen

Nog tot morgen - maandag - middernacht kunnen foto's voor onze vakantiefotowedstrijd worden ingestuurd, we moeten ze immers nog allemaal voor het einde van de vakantie gepubliceerd krijgen. Voor de mooiste foto uit Limburg ligt een Limburgcheque van 400 euro klaar. Voor de knapste foto's uit Heusden-Zolder zitten twee verrassingspakketten van Visit  Heusden-Zolder in de prijzenpot. De mooiste foto's uit de rest van ons land én de wereld komen in aanmerking voor een heerlijk diner voor twee personen bij restaurant La Passione, een zeer mooie prijs van Auva en prachtige bloemen van bloemenatelier Bopha. Vergeet niet, foto's die elders verschijnen, vallen uit de prijzenboot.

vakantiegroeten-uit-bokrijk-6

Vakantiegroeten uit Bokrijk

Dé Limburgse vakantiebestemming in alle weersomstandigheden is Domein Bokrijk, waar je bnnen en buiten heel wat kunt beleven. Stefaan Bervoets bezocht onder meer Oud Haspengouw.

langs-belgische-mijnen-sambreville

Langs Belgische mijnen: Sambreville

Vandaag trok Paul Coolen van Charleroi naar Sambreville. Het werd naar eigen zeggen een memorabele dag vol belevenissen en ideaal wandelweer. Mooie muziek en podcasts van Touché maakten het nog aangenamer. 

stefan-nielsen-neemt-gouden-helm-mee-naar-gb

Stefan Nielsen neemt Gouden Helm mee naar GB

Ondanks het wisselvallige weer mag de Speedwayclub Helzold terugblikken op een succesvolle editie van de Gouden Helm met een behoorlijke belangstelling en mooie races.  In de finale voor de Gouden Helm streden de Brit Stefan Nielsen en de winnaar van vorig jaar, Daniël Gappmaier, om de overwinning. Nielsen pakte de leiding en gaf die niet meer af. Gappmaier moest vrede nemen met de tweede plaats, de Deen Nicklas Aagaard met de derde plaats.Bij de rookies 500 cc ging de zege (…) Lees het hele bericht

harmonie-viversel-viert-95-jarige-lucien-bielen

Harmonie Viversel viert 95-jarige Lucien Bielen

Lucien Bielen wordt morgen 95 jaar. En daarom plaatsten ze hem bij de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel op een troon te midden van de leden. Lucien is al meer dan 50 jaar lid van de harmonie. Hij zwaaide er af als kassier na 37 jaar dienst en helpt nu nog steeds aan de inkom van hun concerten en eetdagen. Verder is hij nog actief bij toneelgroep Crescendo, het zangkoor, het missiecomité en is hij ook lid van Samana en Neos. Een bezige bij dus ook op zijn 95ste. Proficiat. (foto Lode Beylemans)

top-drie-eindigt-binnen-vier-rondes

Top drie eindigt binnen vier rondes

De 24 Uren van Zolder zijn gewonnen door Nico Verdonck, Nicolas Saelens, Rodrigue Gillion, Glenn van Parijs en Thomas Laurent. Zij reden in hun Porsche 992 van August by NGT 797 rondes of 3.188 km. Dat waren er twee meer dan Dylan Pereira, Bert Longin, Stienes Longin en Peter Guelinckx in de Porsche van PK Carsport. Derde werd de Porsche Red ANT Racing van Ayrton Redant, Sam Dejonghe,Yannick Redant op 4 rondes. UPDATE De zege in de GTB was voor de (…) Lees het hele bericht

tuur-lemmens-derde-op-ek-aquathlon

Tuur Lemmens derde op EK Aquathlon

Een bijzonder straffe prestatie van Tuur Lemmens: hij werd disteren derde op het Europees Kampioenschap Aquathlon in Menen. Een aquathlon bestaat uit 1 km zwemmen en 5 km lopen. Winnaar werd een andere Belg, Noah Servais, in 28:16, voor de Spanjaard Kevin Tarek Viñuela Gonzalez in 28:28. Tuur klokte af in 28:37. (foto's Jan Lemmens)

vakantiegroeten-uit-lier-1

Vakantiegroeten uit Lier

Robert en Marleen Vogels-Jacobs fietsten een prachtige route langs de Nete in Lier. Ze ontdekten er Felix Timmermans,  de Zimmertoren, het Begijnhof en nog meer moois 

de-blik-van-richie-14

De blik van Richie

't Was overal goed te horen.

het-lijkt-nog-te-gaan-tussen-vier-porsches

Het lijkt nog te gaan tussen vier Porsches

In de 24 Uur van Zolder heeft de nacht zijn sporen nagelaten en zijn enkele vroege koplopers teruggeslagen of uitgeschakeld. Vier Porsches lijken de  podiumplaatsen te gaan verdelen. Om half 11 reed Nico Verdonck aan de leiding met 4 rondes voorsprong op Dylan Derdaele en 5 op Peter Guelinckx. Vierde is Kobe De Breucker en Nicolas Busschaert is met zijn Mustang eerste niet Porscherijder maar moet al rekenen op pech van de andreren om het podium nog te halen. (foto's Dirk Dekens)

straatfeest-in-de-drij-dreven

Straatfeest in De Drij Dreven

De bewoners van De Drij Dreven hielden hun jaarlijkse straatfeest met eten, drinken en veel sfeer. (foto's Ann Vanoppen)

voortdurend-wisselende-posities

Voortdurend wisselende posities

In de eerste uren is de race verschillende keren geneutraliseerd geweest. .Vooraan wisselden de posities voortdurend door de pitsstops, maar de wedstrijd bleef onveranderd in handen van de Porschefamilie. Rond half één reed Kobe De Breucker op kop met 289 rondes, in dezefde ronde gevolgd door  John De Wilde en op 1 ronde door Dylan Derdaele. Onderussen zochten heel wat - vooral jonge - aanwezigen de ambiance van de TopRadioParty op. (foto's Dirk Dekens)

langs-belgische-mijnen-marcinelle

Langs Belgische mijnen: Marcinelle

Paul Coolen ging vandaag op verkenning in en rond Charleroi. Mijnmuseum, bosgebieden, terrils en Waalse folklore gaven een positieve noot. En daar heb je ook Marcinelle, met de bijklank van een somber verleden ... de mijnramp en het gruwelhuis van Dutroux. 

vakantiegroeten-uit-noorwegen-7

Vakantiegroeten uit Noorwegen

Jenny Ceyssens aanschouwde veel schoonheid op De Lofoten, een gekende eilandengroep in Noorwegen.

de-muzikale-toekomst-ziet-er-veelbelovend-uit

De muzikale toekomst ziet er veelbelovend uit

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden hield vandaag haar Kids Kick-off en familiedag. Jonge muzikanten kwamen samen met de Juniors een hele voormiddag oefenen. En na de middag gaven ze een kort maar erg prettig concertje voor de familie en de rest van de harmonie met zelfs een verrassend doedelzakoptreden. De muzikale toekomst oogt veelbelovend. (foto's Ann Jordens)

de-porsches-domineren-van-het-begin

De Porsches domineren van het begin

Het is al heel de dag erg druk op Circuit Zolder, niet in het minst door de duizenden 'vips' die op uitnodiging van sponsors de benen onder tafel mogen komen steken en tegelijk de start van het grootste autosportevent van Vlaanderen kunnen meemaken. Eerder vanmiddag was ook de foto- en handtekeningensessie met de rijders al druk bijgewoond. En toen om 16 uur het licht op groen sprong, leek meteen het Porschefestival te zijn ingezet. Dat blijk ook na 2,5 uur race. De eerste 9 plaatsen worden ingenomen door Porsches, met aan de leiding de bolide met Lars Kern aan het stuur en 89 rondes op de teller. (foto's Dirk Dekens)

rc-9-doet-inspiratie-op-in-engeland

RC 9 doet inspiratie op in Engeland

Met het WK rugby en de eigen competitie in het vooruitzicht begint het te kriebelen bij de rugbyliefhebbers in Heusden-Zolder. Rugbyclub 9 greep dan ook met alle handen de kans om  2 spectaculaire rugbywedstrijden bij te wonen, in de unieke  sfeer van het Twickenham Stadium in Londen. Zo beleefden ze vrijdagavond samen met 80.000 anderen de magische sfeer van de wedstrijd Zuid Afrika - Nieuw Zeeland. Op spectaculaire wijze gewonnen door de regerende wereldkampioenen, de Springboks. Vandaag staat het treffen tussen Engeland en Fiji op het programma.

vakantiegroeten-uit-de-veluwe

Vakantiegroeten uit de Veluwe

Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe, ten westen Apeldoorn. Het indrukwekkende gebouw fungeerde als decor voor de opnames van de serie Arcadia. Marie-José Bellinkx passeerde er tijdens haar vakantie.

het-voorprogramma-is-afgewerkt

Het voorprogramma is afgewerkt

De vier races voor het voorprgramma van de 24 Uren van Zolder zijn afgewerkt. De eerste race van de Belcar Skylimit Sprint Cup is gewonnen door Steven Maris in een BMW E36 M3 voor Olivier Meurens in een Seat Toledo 5 en Wouter Manderveld in een Renault Clio Cup. In de tweede race stonden dezelfde rijders op de twee hoogste schavotjes, de derde stek was voor Bart Lievens in een BMW M2 Competition. De eerste reeks van de Historic Monoposto Racing was voor  Tony Walsh (Reynard SF78 FF20-2 1), (…) Lees het hele bericht

hebad-organiseert-start-to-badminton

Hebad organiseert 'Start to Badminton'

Hebad organiseert een lessenreeks 'Start to Badminton' voor 18-plussers. Het gaat om zes lessen waarin de recreatieve speler of speelster de juiste basisitechnieken krijgt bijgebracht. De reeks start op dinsdag 5 september om 18.30 uur  in sporthal Olympia. Na elke les kan iedereen een uurtje vrij spelen. Deelnemen kost 40 euro maar wie nadien aansluit bij Hebad krijgt 25 euro korting op het lidgeld. Vooraf inschrijven. Voor meer info: secretariaat[!]hebad.be

de-blik-van-richie-13

De blik van Richie

Maar er is nog geen paniek bij de everzwijnen.

auto-over-de-vangrail-op-afrit

Auto over de vangrail op afrit

Op de afrit 28 Heusden-Zolder richting Leuven van de E 314 is vanavond door een ongekende oorzaak een bestuurder de controle over het stuur verloren. De wagen ging over de vangrail. Er viel één lichtgewonde. Naast de auto werden ook de vangrail, een paal en een reflectiebord beschadigd.

vakantiegroeten-uit-peer

Vakantiegroeten uit Peer

Tijdens het plukken van zonnebloemen op de pluktuin van Boerket in Peer genoot Hanne Roosen van de zonsondergang.

langs-belgische-mijnen-monceau-sur-sambre

Langs Belgische mijnen: Monceau-sur-Sambre

Paul Coolen kon door de regen pas laat deze voormiddag op pad. Toch heeft hij twee terrils bestegen wat het totaal op 8 brengt. Hij arriveerde in Monceau- sur-Sambre vlakbij Charleroi. In heel de streek was geen bed meer te vinden. In een cafetaria bood een pastoor hem een lift aan naar Charleroi centrum. Morgen herneemt hij zijn wat aangepaste route.

morgen-begint-het-al-vroeg-op-het-circuit

Morgen begint het al vroeg op het circuit

Vandaag was het 'stille vrijdag' op Circuit Zolder en werd nog gesleuteld en gepoetst aan de bolides maar morgen barst het 24 urengeweld in alle hevigheid los. Morgenochtend hebben de vroege vogels recht op een pitwalk tussen 8u00 en 8u50. De 40 wagens zijn dan allemaal te bewonderen. Wie ook handtekeningen en posters wil, moet op het middaguur naar de paddockzone 2 achter de boxen, want daar zullen alle rijders voor heel wat sfeer zorgen. In paddock 5 kan je dan weer (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-zeeland-5

Vakantiegroeten uit Zeeland

De Banjaard, een moooi strand in Zeeland waar Jan Leijskens passeerde.

vandaag-gezien-487

Vandaag gezien

De rups van een koninginnepage is verlekkerd op de peterselie in de tuin van de familie Wynands-Weber.

kvv-heusden-zolder-klaar-voor-het-nieuwe-seizoen

KVV Heusden-Zolder klaar voor het nieuwe seizoen

KVV Heusden-Zolder is klaar voor een nieuw seizoen in tweede provinciale B. De ambitie is de eindronde spelen. De ploeg werd daarvoor in de breedte versterkt met 13 nieuwe spelers en zag er drie vertrekken of stoppen. De coach Erhan Ozturk, die aan zijn tweede seizoen toe is, toont zich tevreden met de uitbreiding van de kern. Eventuele blessures kunnen nu beter opgevangen worden. KVV HZ begint aan het seizoen in een gloednieuwe uitrusting van het merk Errea. Op de foto (boven van (…) Lees het hele bericht

een-vleugje-nostalgie-2

Een vleugje nostalgie ...

Bij de 60ste verjaardag van Circuit Zolder diepte Luc Cams dit boek uit 1993 op, uitgegeven bij de 30ste vetjaardag van de omloop. Heb je zelf nostaligische foto's, affiches of andere publicaties  uit vervlogen Terlaemen-tijden? Post ze op onze Facebookpagina.

vakantiegroeten-uit-damuls

Vakantiegroeten uit Damüls

In het Oostenrijkse Damüls genoten Freddy, Maryse en Sofie Vandebroek van het zicht op de bergen.

helzold-viert-zondag-50-jaar-speedway

Helzold viert zondag 50 jaar speedway

We stelden eerder al de belangrijkste deelnemers aan de Gouden Helm speedway dit weekend aan u voor. Het wordt een feestelijk gebeuren in het Helzoldstadion want de speedway viert daar zijn 50ste verjaardag. Daarom worden oud-rijders verwelkomd en aan het publiek gepresenteerd voor de start van het hoofdprogramma. Op een showstand worden oude speedway-, grasbaan- en zijspanmachines tentoongesteld. Zaterdag zijn er vrije trainingen tussen 13 en 17 uur, toegang gratis. Zondag starten de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-van-aan-de-maas

Vakantiegroeten van aan de Maas

Gezellig aan de oevers van de Maas genieten deze duiven van elkaar. Een schouderklopje op een hek tussen knooppunt 52 en 53 kan altijd deugd doen, vindt Leen Beunens.

langs-belgische-mijnen-la-louviere

Langs Belgische mijnen: La Louvière

Vandaag maakte Paul Coolen in de buurt van La Louvière een geschiedkundige tocht langs oude kanalen, 4 scheepsliften, oude gebouwen, mijnwerkerswijken, ijzeren hekken als poorten voor de mijnen, .... Verder woedde een zwaar onweer met onverwachte schuilplaats en la tristesse van de namiddagcafés. Ondertussen zijn de eerste 100 km in zicht.

ware-vrienden-nodigen-jonge-muzikanten-uit

Ware Vrienden nodigen jonge muzikanten uit

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden probeert ieder jaar wat nieuwe jongeren te rekruteren. De Kids Kick-Off bij de start van het seizoen is daarvoor een belangrijk moment. Nu zaterdag is het zover in de harmoniezaal. Vanaf 9 uur repeteren de Juniors, aangevuld met nieuwe muzikanten, die gratis en vrijblijvend kunnen deelnemen. Om 14 uur geeft het kersvers orkest al een mini-concert voor de ouders en andere sympathisanten, waarna de sneukeltocht van start gaat. Vanaf 17 uur schuift heel de harmonie aan voor een barbecue. 

worden-de-24-uren-een-porschefestival

Worden de 24 Uren een Porschefestival?

Terwijl de deelnemers nog tot 23.55 uur kunnen oefenen in het donker zijn de startposities bekend voor de 24 Uren van Zolder. Het was Xavier Maassen - een Nederlander die in Lanaken woont - die met zijn  Porsche 992 Cup vanavond de snelste was in de Superpole. Zijn snelste rondetijd was 1:31.272, bijna een halve sneller dan de Porsche 992 Cup van Glenn Van Parijs, een fractie verder gevolgd door de Porsche 992 GT3 Cup van Dylan Pereira. De eerste 9 plaatsen zijn voor de GTA-klasse, op één Mustang na, allemaal Porsches. 10de en eerste GTB is Cédric Wauters in een BMW M2 CS Racing. De pole in TA ging naar Maxim Van Den Hove in de Cupra TCR. De snelste TB tenslotte was Tom Van Eenaeme in een Renault Clio. 

vakantiegroeten-uit-turda

Vakantiegroeten uit Turda

Arnold Vinck ging het ondergronds zoeken. In Roemenië bezocht hij vele tientallen meters onder de grond het gangenstelsel van de oude zoutmijnen in Turda. Het lijnenspel op de wanden is verbluffend. 

circuitbezoekers-ontmoetten-tom-boonen

Circuitbezoekers ontmoetten Tom Boonen

De bezoekers die vandaag deelnamen aan een circuitrondleiding van de vzwToerisme Heusden-Zolder hadden geluk: er heerste immers een enorme bedrijvigheid in de aanloop naar de 24 uren van Zolder. De regen zorgde voor heel wat kopzorgen bij de bandenkeuze en -afstelling. Dat konden ze van nabij ervaren in enkele boxen.Ook in de controlekamer hing een opperste concentratie en van daaruit leerden de bezoekers hoe de marshalls met vlaggen communiceren met de piloten. Een unieke ervaring was een ontmoeting met foto met Tom Boonen in raceuitrusting. Op de terugweg werd ook nog even een blik geworpen in de VIP-tenten. (foto's Michel Oyen)

en-nu-hopen-dat-de-lijsters-frankrijk-overleven

En nu hopen dat de lijsters Frankrijk overleven

De leden van de vogelringgroep Heusden zagen vanmorgen vroeg de metalen vogels dezelfde richting uitvliegen als de trekvogel, zuidwaarts dus. Hopelijk geraken de twee zanglijsters voorbij Frankrijk, want daar worden ze als ... lijsterpaté geserveerd. Op het vlak  van vogelbescherming is Europa nog altijd verdeeld. Verder is ook de gekraagde roodstaart volop in trek en ook de sprinkhaanzanger vindt zijn tijd gekomen ... (foto's Stefan Was)

vakantiegroeten-uit-n-ormandie

Vakantiegroeten uit N/ormandië

Bart Cuypers was met vrouw Els en dochters  Aurora en Cleo in Normandië en zag aan de  Mont Saint Michel de zon ondergaan.

kunstenaars-van-hof-ter-bloemen-tonen-hun-werk

Kunstenaars van Hof ter Bloemen tonen hun werk

Hof ter Bloemen telt heel wat creatieve bewoners. Dat werd vandaag duidelijk tijdens de tentoonstelling van hun werkjes. Er is een knutselwerkgroep maar dat is allesbehalve een vrijblijvende  bezigheidstherapie. De deelnemers maken kleurrijke schilderijtjes, wenskaarten versierd met parels, poppetjes en knuffels, ... mooi om te zien.  Ze exposeerden het vandaag allemaal met de nodige trots. En er waren ook heel wat kunstkijkers want de tenoonstelling ging gepaard met een ijsfestijn. (foto's Marina Poelmans)

vandaag-gezien-486

Vandaag gezien

Jan Leijskens is altijd gefascineerd door de binnenkant van bloemen.

vakantiegroeten-uit-de-ardennen

Vakantiegroeten uit de Ardennen

Joni Luts zocht in de Ardennen de rust van de natuur en het plezier van picknicken in het bos..

langs-belgische-mijnen-le-grand-hornu

Langs Belgische mijnen: Le Grand Hornu

Vandaag was het voor Paul Coolen  terrildag met vele oude sites met ook Le Grand Hornu en de site Marcasse.  Een landschap met een rijke en zware geschiedenis. De ene terril na de andere ligt uitgestrooid over het landschap, bij drie ervan haalde hij de top, soms langs een aangenaam bergpadje, soms door de struiken. Soms heeft een terril ook een zachtere helling maar dat zag Paul pas nadien met zijn benen vol schrammen. Weer wat wijzer geworden vandaag.

jagen-op-foto-s-en-handtekeningen

Jagen op foto's en handtekeningen

Massale belangstelling voor de parade van de 41 bolides die deelnemen aan de 24 Hours of Zolder en die van het circuit naar het Heldenplein reden en vanavond de omgekeerde beweging maakten. Ze werden daarbij begeleid door de politie en Race Rescue. Onder de dreunen van een dj-car werd druk gefotografeerd en op handtekeningen gejaagd. Ondertussen werden de bolides technisch gekeurd en werden in het gemeentehuis de administratieve plichtplegingen afgewerkt. Morgen ligt de focus weer (…) Lees het hele bericht

veel-sympathisanten-op-actie-pro-circuit

Veel sympathisanten op actie pro circuit

De groep die zichzelf Pro Buren noemt, heeft in de vooravond aan het gemeentehuis een actie gehouden om steun te betuigen aan Circuit Zolder. De opkomst was bijzonder groot. Ze wijzen naar de tegenwerking van naaste buren die het circuit al tientallen jaren tegenwerken en waarvoor het circuit zowel inzake geluidsoverlast als organisaties aanpassingen doorvoerde. Pro Buren onderstreept het toeristische en sportieve belang van de infrastructuur. Ze zijn het dan ook beu dat enkelingen en een kleine (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-loen

Vakantiegroeten uit Loen

In Noorwegen passeerde Lien Maes aan het meer Lovatnet in Loen.

48-deelnemers-aan-zomerkampen-berenhuis

48 deelnemers aan zomerkampen Berenhuis

In en rond Het Berenhuis is het laatste zomerkampje van dit jaar aan de gang.  Al spelend krijgen de 15 deelnemers nog flink wat oefenkansen Nederlands voor de start van het nieuwe schooljaar. In het totaal waren er in juli en augustus 5 zomerkampen van telkens een week. 48 kinderen namen deel, de meesten kwamen voor 2 of 3 weken, een aantal kinderen voor 1 week. De weergoden speelden niet altijd mee maar dat vormde geen rem op de pret.

worden-het-de-laatste-zwemdagen

Worden het de laatste zwemdagen?

Volgens onze weerman Michel Nulens is het einde van de zomer in zicht. En met ook nog eens het einde van de schoolvakantie op komst eind volgende week, zouden dit wel eens de laatste zwemdagen in het openlucht zwembad Terlaemen kunnen zijn. (foto Ann Jordens)

22-huurders-van-johanneshof-kregen-hun-sleutel

22 huurders van Johanneshof kregen hun sleutel

Aan het Johanneshof hebben vanmorgen 22 nieuwe huurders van Wonen in Limburg de sleutel gekregen van hun gloednieuwe woning. Het project Johanneshof ligt tussen de bestaande wijk Sint-Jansblok en het rondpunt aan de Beringersteenweg. Het bestaat uit 5 woningen, 12 duowoningen en 5 appartementen. De woningen hebben 2 verdiepingen en 3 slaapkamers, de appartementen hebben 2 slaapkamers. Daarnaast zijn er ook nog eens 14 koopwoningen gebouwd. Het ontwerp is van Q-bus architectengroep (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heist

Vakantiegroeten uit Heist

Op het strand van Heist zagen  Paul en Greta Remans-Vleugels hoe kapitein Bo droomt van de grote zee.

workshop-rond-nieuwe-projecten-in-zolder-centrum

Workshop rond nieuwe projecten in Zolder-Centrum

De gemeente wil de bevolking betrekken bij de realisatie van 2 nieuwe projecten in Zolder-Centrum. Zoals bekend wil de gemeente de gronden van het oude CVO (hoek Ringlaan-Molenstraat) en van het oude gemeentehuis (grasvlakte hoek van de Ringlaan en de Pironlaan) verkopen aan projectontwikkelaars. Die zullen daarbij wel vooraf een duidelijke omschrijving krijgen van de mogelijke bestemmingen: wonen, handel, horeca, ... het moet ook gaan om hoogwaardige architectuur met meer groen op het plein, ... Om de bevolking (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-12

De blik van Richie

Ook deze Belgische vrouwen doen het goed.

langs-belgische-mijnen-dour

Langs Belgische mijnen: Dour

Zijn eerste traject langs de Belgische mijnen bracht Paul Coolen vandaag door het bois de Bon Secours langs de grens met Frankrijk. Verder het landelijke Henegouwen met matige inkomens want je ziet hier bijna geen SUV's en de straten spreken voor zich. Na 30 km wandelen aankomst boven Dour met al een fikse platte terril. Even liften tot Saint-Ghislain voor een kamer want in Dour was niets. 

vakantiegroeten-uit-cassis

Vakantiegroeten uit Cassis

Een mooie zeeden in contrast met het blauw van de Middellandse zee en de okerkleurige rotsen in de buurt van Cassis in Frankrijk, Jos Willems voelde zich "God in Frankrijk".

sympathisanten-voeren-actie-voor-circuit

Sympathisanten voeren actie voor circuit

Terwijl enerzijds buren en een natuurvereniging de aangepaste omgevingsvergunning van Circuit Zolder aanvechten, willen andere buren en sympathisanten actievoeren om hun steun aan de omloop te betuigen. Ze willen dat doen met een symbolische actie morgen om 18 uur aan de ingang van het gemeentehuis. Dat is overigens geen toeval want op dat ogenblik staan daar alle deelnemers aan de 24 Uren van Zolder met hun wagens verzameld na de traditionele parade. 

vandaag-gezien-485

Vandaag gezien

Sluier-, stapel-, schapen- en andere wolken zorgden na de middag voor rare kronkels in de lucht, zoals hier gefotografeerd door Anna Hojnacki vanop het Beetspad.

de-eerste-oogst-oogt-smakelijk

De eerste oogst oogt smakelijk

Het was vandaag een belangrijke dag in de dorpstuintjes. Daar werden de Carolus-bioaardappelen gerooid. Ook hebben de tuinders het onkruid gewied in de Sevilla-aardappelen die ze later oogsten. "Samen tuinen" luidt overigens het devies. En de koffiepauze met zelfgebakken cake is daar een wezenlijk onderdeel van. (foto's Julien Maebe)

vakantiegroeten-uit-kaapverdie

Vakantiegroeten uit Kaapverdië

Greet van Wijk ging op vakantie naar Boa Vista, een eiland in Kaapverdië en maakten een uitstap naar Praia da Varandinha. Het was een warme dag en ze hadden gelukkig geen last gehad van de wolken die boven de zee hingen.

peter-fietste-alleen-van-heusden-naar-middelkerke

Peter fietste alleen van Heusden naar Middelkerke

Peter Vanoppen uit de Holleweg heeft er een stevig fietstochtje opzitten: helemaal in zijn eentje van Heusden naar Middelkerke. Hij vertrok om 6.15 uur, hield 's middags een spaghettistop van 30 minuten in Zelzate om vervolgens om 17.15 uur op de zeedijk in Middelkerke aan te komen. Wellicht heeft hij nadien niet meer met een 'billekarre' rondgetoerd.

openbaar-onderzoek-rond-kolenhaven-van-start

Openbaar onderzoek rond kolenhaven van start

Zoals we op 23 juni al meldden, heeft de Vlaamse regering twee scenario's klaar om de insteekhaven van Lummen (beter gekend als de lossing of de kolenhaven van Genenbos) te ontwikkelen en ontsluiten. Daarvoor start vandaag de publieke raadpleging en die loopt tot en met 20 oktober.
Omdat het bedrijventerrein, dat grotendeels in Lummen en een klein stukje in Heusden-Zolder ligt, een ongunstige perceelsstructuur heeft, wil de Vlaamse regering het bedrijventerrein herstructureren. Het (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-mark-haayema

Tip van de Bib: Mark Haayema

De bibliotheekmedewerkers raden ons deze week "Muk naar de top" van Mark Haayema aan.
Muk naar de top is een muzikaal avontuur in samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest. In dit boek maken kinderen kennis met een orkest en de verschillende insturmenten: elk dier in het boek wordt verbeeld door een ander instrument. Die liedjes en geluidsfragmenten zijn te beluisteren via de bijbehorende afspeellijst.

Korte inhoud

Als de kleine dalmatiërpup Muk hoort over de bergen, wil hij die wel eens met eigen ogen zien. Samen met zijn vriend de vlieg gaat hij op avontuur. Op weg naar de top ontmoeten ze allerlei dieren: nuffige berggeiten en gastvrije bijen, maar ook een roedel hongerige wolven…

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-8

Groei en bloei van het Zolders toerisme (8)

Het Domein Bovy,  dat in handen is van de gemeente en de voorbije jaren is opgewaardeerd, zag er vele jaren geleden anders uit. Hier woonde ooit Joseph Bovy, gouverneur van Limburg. Het domein Bovy was in de veertiende eeuw een winning van de abdij van Averbode. Later werd het woonhuis een hotel met aangrenzend het café Gasthof 1800. (foto Heemkundige Kring Zolder)

klaar-voor-de-nieuw-patatjes

Klaar voor de nieuw patatjes

De ochtendstond heeft goud in de mond. Dat mag je letterlijk en figuurlijk nemen aan de dorpstuintjes waar ze morgen aan de nieuw patatjes toe zijn. (foto Tamara Briers)

vakantiegroeten-uit-salou

Vakantiegroeten uit Salou

Nele Vanbockrijck genoot in het Spaanse Salou, onder meer van de Camí de Ronda.

motorrijder-gewond-bij-botsing-4

Motorrijder gewond bij botsing

Vanmorgen rond kwart voor zes is op de Beringersteenweg, aan het kruispunt met Joachimstraat en Pater Beckersstraat, een motorfiets tegen een auto gebotst. De motorrijder, een man uit Beringen, is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

173-clienten-van-sociaal-huis-naar-bobbejaanland

173 cliënten van Sociaal Huis naar Bobbejaanland

Zoals ieder jaar organiseerde het Sociaal Huis een begeleide uitstap voor cliënten die zelf niet de financiële middelen daarvoor hebben. Zaterdag trokken ze met maar liefst 173 inwoners naar Bobbejaanland. Het Sociaal Huis krijgt van de federale overheid subsidies voor Participatie en Sociale Activering, daardoor betaalden de deelnemers slechts 2 euro voor een toegangsticket, een busreis en een snack en drankje. Door de uitstap voor het eerst te plannen op een zaterdag, (…) Lees het hele bericht

parking-69-eenrichting-en-fietspad

Parking 69: éénrichting en fietspad

Parking 69 op Terlaemen wordt volgende week heringericht. Dat is nodig omdat ze aanvullende parking is voor de velodroom, momenteel voor veel passanten onduidelijk is en ook onveilig doordat er te snel gereden wordt. Zo wordt de passage éénrichting, je kunt er dan alleen nog inrijden vanuit de Terlaemenlaan en weer uitrijden via de Kerkstraat. Ook belangrijk: het stuk van de Kerkstraat tussen het Herderspad en de Vijverstraat (uitgang (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-derde-in-parijs

Jelle Geens derde in Parijs

Het Belgische triatlonteam met Arnaud Mengal, Jolien Vermeylen, Jelle Geens en Claire Michel is derde geworden in de gemengde estafette tijdens het testevent voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het werd evewel een duathlon, het zwemmen werd geschrapt door de vervuiling van de Seine.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-65

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

De kleinkinderen van Anita Frederix namen deel aan de zoektocht "Schatten van Vlieg" in ZLDR Luchtfabriek.  Terwijl ze bezig waren de vragen op te lossen, hebben ze de mooie werkjes van de academie ook kunnen betasten.

zomerbarbecue-in-de-kapelanijen

Zomerbarbecue in De Kapelanijen

De bewoners van residentie De Kapelanijen verzamelden vandaag voor hun zomerbarbecue. Betty verwelkomde de nieuwe bewoners en dankte iedereen die een steentje had bijdragen aan het welslagen van het burenfeest. Er werd zelfs muziek gespeeld en op verzoek werden liedjes van vroeger gespeeld. Er zijn al plannen gemaakt voor een volgend feest

viergeslacht-bij-de-familie-leeten

Viergeslacht bij de familie Leeten

De familie Leeten mag voor de tweede keer een viergeslacht verwelkomen. Op de foto een trotse Alfons  Leeten 98 jaar, Eddy  Leeten 63 jaar, Jochen Leeten 33 jaar en de kleine Bodil 9 dagen .

vakantiegroeten-uit-lech-1

Vakantiegroeten uit Lech

Rita Theunis stuurt ons zonnige groeten uit Lech in Oostenrijk.

volgende-week-gouden-helm-op-helzold

Volgende week Gouden Helm op Helzold

Vandaag over een week worden de speedwayliefhebbers voor het laatst dit seizoen verwacht op Helzold. SpeedwayClub Helzold sluit af met de befaamde Gouden Helm wedstrijd. SC Helzold heeft kosten noch moeite gespaard om een topveld aan de start te krijgen. Titelverdediger Daniel Gappmaier uit Oostenrijk voert een deelnemerslijst aan dat nooit eerder zo sterk en internationaal getint was met rijders uit elf verschillende landen. Gappmaier mag flinke tegenstand verwachten van verschillende profrijders (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-11

De blik van Richie

Onze gele tijgerinnen zijn voorlopig niet te stuiten.

vakantiegroeten-vanop-de-colombier

Vakantiegroeten vanop de Colombier

Paul en Eddy volgden 2 bergritten in de Tour de France. Dit was het uitzicht vanop de plaats waar ze met hun camper stonden  op de Col du Grand Colombier.

paul-coolen-wandelt-400-km-langs-oude-mijnen

Paul Coolen wandelt 400 km langs oude mijnen

Paul Coolen vertrekt maandag voor een wandeltochtvan 440 km langs de voormalige Belgische koolmijnen. De wandeling start aan de Franse grens in Henegouwen en gaat door de Borinage rond Bergen, Le Centre rond La Louvière, Le Pays Noir bij Charleroi en het Luikse mijnbekken. Verder langs de Limburgse mijnen Eisden, Waterschei, Zwartberg, Winterslag, Houthalen en Beringen om op 9 september te eindigen op de top van de terril in Zolder (foto) Daar wil hij samen met anderen toosten op de toekomst, want de tocht staat in het teken van de 17 duurzame doelstellingen en burgerparticipatie die ook Toekomst Telt nastreeft. Dit zijn de links naar de reisblog en de route.

vakantiegroeten-uit-klemskerke

Vakantiegroeten uit Klemskerke

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men ... paardenweiden tegen. Zo stelde ook Margaretha Beckers in Klemskerke vast.

de-blik-van-richie-10

De blik van Richie

Mét dorpsgenote Nathalie Lemmens.

vandaag-gezien-484

Vandaag gezien

Bolderberg ontwaakt. (foto Christina Put)

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-64

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Vakantie kan ook zijn ... in Heusden-Zolder vanuit een ligstoel naar de lucht kijken en daar geschifte toestanden vaststellen, laat Karin Cerstelotte weten.

inbraak-in-chalet-in-bolderberg

Inbraak in chalet in Bolderberg

In de bosrijke omgeving van de Vrunstraat is ingebroken in een chalet die als buitenverblijf wordt gebruikt. Er werd werkgereedschap en een barbecue gestolen.

van-nachtegaal-tot-waterral

Van nachtegaal tot waterral

Hoewel vogelringgroep Heusden vandaag sprak van een rustige ochtend met weinig trekvogels, is de "oogst" toch rijk met een aantal bijzondere vogels: nachtegaal uit het bronsgroene eikenhout, een kleine karekiet, geringd in Londen, een gekraagde roodstaart, een braamsluiper, een fitis en een waterral. (foto's Stefan Was)

vakantiegroeten-uit-colmar

Vakantiegroeten uit Colmar

Jos Put ging op fietsvakantie in de Elzas en bewonderde onder meer Petit Venice in Colmar

een-gevulde-gemeenteraad-op-31-augustus

Een gevulde gemeenteraad op 31 augustus

Op 31 augustus om 19 uur vergadert de gemeenteraad met op dit moment 28 punten op de agenda van de openbare zitting. De raad moet aan de politie toestemming geven om bodycams te gebruiken. De raad krijgt heel wat grondkwesties vvoorgeschoteld en de subsidies  voor onder meer ontwikkelingsprojecten, sociale economie en jeugd. Ook de overeenkomst voor het gebruik van het middenplein en de gymhal in de Velodroom ligt voor. Heusden-Zolder gaat ook op zoek naar een nieuwe financiële directeur.

24-uren-traject-van-de-parade

24 Uren: traject van de parade

De route die de deelnemers aan de 24 Hours of Zolder tijdens de traditionele parade op woensdag 23 augustus zullen volgen, is bekendgemaakt. Ze starten omstreeks 15.30 uur op P69 en volgen onder politiebegeleiding de route Terlaemenlaan, Ubbelstraat, Meylandtlaan, Boekterheide, Elf Novemberstraat en Bieststraat. De wagens zullen op het Heldenplein blijven staan tot ongeveer 19 uur. Dan keren ze terug via de Bieststraat, Onze-Lieve-Vrouwstraat en Terlaemenlaan. Op het Heldenplein (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-vrouwenpolder

Vakantiegroeten uit Vrouwenpolder

Tijdens een wandeling in het natuurgebied Oranjezon in het Nederlandse  Vrouwenpolder kwamen de familie Smeulders dit drietal tegen. Enkele wilde paarden die in het natuurgebied leven.

werken-ringlaan-in-volle-gang

Werken Ringlaan in volle gang

De werkzaamheden om onder meer de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers op de Ringlaan ter hoogte van Beekbeemdenhof veiliger te maken en met definitieve verkeerslichten uit te rusten zijn in volle gang. Ook wordt de parking aan de sportzaal ingericht. Het is nog een bouwwerf waardoor de Ringlaan daar nog heel de maand augustus afgesloten blijft. Tegen de start van het schooljaar zou alles klaar zijn. (foto Tony Lespoix)

geen-wesp-en-geen-tijger-wel-een-spin

Geen wesp en geen tijger, wel een spin

Wim Goris fotografeerde in zijn buurt deze wespspin. Ze wordt oiok wel tijgerspin genoemd, beide benamingen naar aanleiding van haar uiterlijk. En het is een vrouwtje! Vandaar misschien dat ze wat dik is uitgevallen - Wim haalde er zelfs zijn meter bij om te laten zien hoe groot ze is. De spin is een soort die oorspronkelijk alleen in het zuiden van Europa voortkwam; sinds een aantal jaren schuift ze meer en meer op naar het Noorden en nu komt ze dus ook bij ons voor. "Een exemplaar met een lijf van meer dan 20 mm en met poten meer dan 50 mm heb ik bij deze soort nog nooit gezien," zegt Wim. "Ik denk dat het belangrijk is dat ze op een goede weide zitten want ik heb ze gevonden op een perceel ingezaaide wilde bloemenweide, waar ze zich tegoed doet aan sprinkhanen en andere insecten die in haar wielweb verzeild geraken."

met-vakantiegroeten-uit-knokke

Vakantiegroeten uit Knokke

Tijdens een fietstochtje rond het Zwin kan je vanallles tegenkomen. En mooie foto's maken! (Foto Luc Vanherck)

werken-op-everselkiezel

Werken op Everselkiezel

Er wordt volop gewerkt aan het fietspad langs de Everselkiezel. Nu nog behoorlijk wat hinder, maar eenmaal klaar zal het voor alle weggebruikers een opluchting zijn. (foto's Rudi Rykers)

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-17

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

Wilsi Berings stuurde ons deze foto van aan de voet van de Grossglockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk.

info-avond-voor-wie-wil-werken-bij-de-brandweer

Info-avond voor wie wil werken bij de brandweer

De hulpverleningszone Zuid-West-Limburg houdt jobinfodagen onder de noemer 'Start to Brandweer'. Zo is er op woensdag 6 september om 19 uur een infoavond in de branweerkazerne van Heusden-Zolder voor al wie geïnteresseerd is om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Je maakt die avond kennis met enkele vrijwilligers, zij vertellen over hun ervaringen en beantwoorden alle vragen. Je kunt er enkele proeven proberen die nodig zijn om het federaal geschiktheidsattest te (…) Lees het hele bericht

kevin-de-bruyne-is-maanden-out

Kevin De Bruyne is maanden out

Gaan we ondanks de start van het voetbalseizoen Kevin De Bruyne de komende maanden meer in Bolderberg zien? Het zou kunnen want door een hamstringblessure zal hij wellicht maanden out zijn. Hij moest tijdens de openingsmatch van Manchester City tegen Burnley na 20 minuten naar de kant met dezelfde blessure die hem ook al in de Champions League finale parten speelden. Het is nog niet duidelijk of er een operatie nodig is.

vakantiegroeten-uit-riquewihr

Vakantiegroeten uit Riquewihr

Tony Vogels was met vakantie in de Elzas in Frankrijk, hier toont hij een beeld van het middeleeuws stadje Riquewihr (opgericht in 1680), het ligt niet zo ver van Colmar.

veel-goals-op-gemeentelijke-voetbalontmoeting

Veel goals op gemeentelijke voetbalontmoeting

Het is al een oude traditie dat de competitievoetbalclubs uit Heusden-Zolder elkaar halfweg augustus treffen. Vroeger was dat een volledig tornooi met voorrondes en finales, tegenwoordig is dat teruggebracht tot een vriendschappelijke voetbalontmoeting. Vandaag had die plaats op de terreinen van FC Anadol. De clubs hadden hun supporters meegebracht die tussen pot en pint hun - ludieke want er staat niets op het spel - aanmoedigingen niet spaarden. SK Heusden 06 klopte RP Products met 5-1, Bolderberg FC versloeg Wieze Boys met 5-0 en thuisploeg Anadol hield KVV Heusden-Zolder met 2-1 van zich af. Alle ploegen kunnen nu de laatste hand leggen aan de voorbereidingen voor de competitie, zowel van de voetbalbond als het bedrijfsvoetbal. (foto's Ann Jordens)

jong-atletiekgeweld-strijdt-om-de-titels

Jong atletiekgeweld strijdt om de titels

Veel jonge atleten vandaag op De Veen, ze leverden in alle atletiekdisciplines strijd om de Vlaamse titels voor kadetten en scholieren, zowel bij de meisjes als jongens. En uiteraard brachten zoveel atleten ook veel supporters mee die voor de nodige aanmoedigingen zorgden. Ook heel wat atleten uit de regio namen deel aan de kampioenschappen. De uitslagen vind je hier. (foto's Roman Martyka)

vakantiegroeten-uit-antalya-1

Vakantiegroeten uit Antalya

De familie Biçer genoot van een mooie vakantie in Antalya, Turkije. 

vandaag-gezien-483

Vandaag gezien

Enkele reetjes genieten van de ochtendrust in de Schansbeemden. (foto Tony Lespoix)

viversel-genoot-weer-van-de-sacramentsprocessie

Viversel genoot weer van de Sacramentsprocessie

Het was vandaag ideaal weer voor de Sacramentsprocessie van Viversel die traditiegetrouw uittrekt op Maria Hemelvaart. Heel wat inwoners van Viversel hadden zich weer geëngageerd om deel uit te maken van de groepen die de legendes en historische gebeurtenissen uitbeelden. De harmonie zorgde voor de muzikale opluistering van de processie. Het zangkoor deed hetzelfde voor de eucharistie aan de Sacramentskapel die baadde in een bloemrijke omgeving waar Francis Bosmans voor had gezorgd. Een (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-de-loirestreek

Vakantiegroeten uit de Loirestreek

Op de terugweg vanuit de Loirestreek kwam Gert Palmers dit veld vol zonnebloemen tegen. 

tip-van-de-bib-amarylis-de-gryse

Tip van de Bib: Amarylis De Gryse

Voor deze week beveelt Kim van de bibliotheek ons "Varkensribben" van Amarylis De Gryse aan. 

Korte inhoud

Marieke slaapt al dagen in een huurauto aan de vaart. Net toen ze de was wilde doen, zette haar jeugdliefde haar op straat. Ze raakte haar kleren kwijt, haar huis, en ook zichzelf. De zomer wordt steeds warmer. Ook in het rust- en verzorgingstehuis waar ze als verpleegster de ochtenddienst doet. Door problemen bij de verhuizing van het (…) Lees het hele bericht

een-sfeerbeeld-van-de-kaarskesprocessie

Een sfeerbeeld van de kaarskesprocessie

Voor de deelnemers is de kaarskesprocessie een klimmetje tegen de Bolderberg. Voor mensen die niet goed te been zijn, is wel atijd alternatief vervoer voorzien. Roger Convents maakt deze sfeervideo .

stemmige-kaarskesprocessie-en-viering-aan-kluis

Stemmige kaarskesprocessie en viering aan Kluis

Heel wat mensen namen aan de vooravond van Maria Hemelvaart deel aan de kaarskesprocessie van de kerk van Bolderberg naar de Kluis. Boven aan de Kluis droeg pastoor Ghislain Agognon een eucharistie in openlucht op. Het historische natuurdecor en de zomeravond droegen bij tot een bijzondere stemming. (foto's Roger Convents)

honderden-jongeren-morgen-op-de-veen

Honderden jongeren morgen op De Veen

In atletiekstadion De Veen hebben morgen de Vlaamse atletiekkampioenschappen voor kadetten en scholieren plaats. Honderden atleten treden heel de dag - van 9.15 uur tot 19 uur - aan in de meest uiteenlopende disciplines: discuswerpen, verspringen, hoogspringen, 80 meter, 100 meter, 110 meter, 300 en 400 meter horden, polsstokspringen, kogelstoten, 100 meter, hinkstapspringen, speerwerpen, 200, 400, 800, 1500 meter en 1500 en 2000 meter steeplechase.

vakantiegroeten-uit-hasselt

Vakantiegroeten uit Hasselt

Anita Frederix fietste naar Hasselt om daar de Street Art Route te volgen en te genieten van de mooie werken van de graffiti-kunstenaars.

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-7

Groei en bloei van het Zolders toerisme (7)

Het Heidestrand was vroeger grondgebied Zolder. Het was ook één van de trekpleisters voor de Zolderse bevolking. Tijdens warme zomers trok de jeugd van Zolder met de fiets naar de grens met Zonhoven, naar de grote waterplas met zandstrand met zijn speeltuin. Nadien volgde een camping met stacaravans. Het zwembad op het domein Heidestrand is pas veel later gekomen. (foto Heemkundige Kring Zolder)

vandaag-126-trekvogels-geringd-in-heusden-zolder

Vandaag 126 trekvogels geringd in Heusden-Zolder

De jaarlijkse trek van de vogels komt stilaan op gang en de meeste vogels trekken richting zuiden, zelfs naar Afrika. Het ringstation Heusden doet mee en probeert zoveel mogelijk aangelande vogels wetenschappelijk te ringen met als doel meer te weten te komen over hun trekroute, ouderdom, ... Vanmorgen hebben al 126 vogels een ringetje gekregen, onder meer tjiftjaf, zwartkop man, zwartkop vrouw, grasmus, spotvogel, boompieper, rietzanger, boomkruiper ... Meer info. (foto's Stefan Was)

vakantiegroeten-uit-collioure

Vakantiegroeten uit Collioure

Karen Kennes trok met haar twee zussen voor twee weken naar Collioure in Frankrijk en kiekte daar de kinderen die broederlijk naar elkaar hadden postgevat. 

skaten-of-stuntsteppen-je-kunt-het-leren

Skaten of stuntsteppen: je kunt het leren

Nu de zomer opnieuw van de partij is, kunnen skaters en steppers zich volop uitleven in het skatepark op de Vrijheidsite. Heel wat jongeren halen daar heuse stunts uit, terwijl anderen hun eerste ervaringen opdoen. Wie het allemaal goed onder de knie wil krijgen, kan gebruik maken van de gratis initiatielessen die deze maand worden aangeboden. Stuntstep op 26 augustus van 13.30 tot 14.30 uur voor jongeren vanaf 7 jaar zonder ervaring, en tussen 14.30 tot 15.30 uur voor gevorderden.  Stuntskaten kan je leren op 27 augustus van 10 tot 11.30 uur. Initiaties skateboarden zijn er op 28 augustus van 14 tot 15 uur (6-8 jaar) en van 15 tot 16 uur (9-12 jaar). Inschrijven kan hier. (foto's Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-zoutelande

Vakantiegroeten uit Zoutelande

De familie Smeets trok op fietsvakantie naar Zeeland. Er stond een strakke wind maar dat leverde in Zoutelande dan weer dit beeld op.

kaarskes-processie-en-bedevaart-voor-hemelvaart

Kaarskes, processie en bedevaart voor Hemelvaart

Dinsdag 15 augustus is het Maria Hemelvaart en voor de katholieke gemeenschap is dat traditioneel de aanleiding voor een aantal evenementen. In Bolderberg trekt aan de vooravond de traditionele kaarskesprocessie. Die vertrekt om 19.30 uur aan de kerk en gaat richting Kluis. Daar wordt om 20 uur een eucharistie in openlucht opgedragen. Dinsdagmorgen gaat alle aandacht naar Viversel waar de traditionele Sacramentsprocessie met groepen en taferelen uittrekt. Die vertrekt om 9.30 uur aan de kerk van Viversel, om 10.30 uur wordt een viering in openlucht opgedragen aan de Sacramentskapel binnen het circuit. De pastorale eenheid Sint-Franciscus, met alle parochies van Heusden, trekt dinsdag op bedevaart naar 't Koersels Kapelleke. Om 16 uur wordt daar een eucharistieviering in openlucht opgedragen. 

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-63

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Ook op kletsnatte dagen, en zo hebben we er deze vakantie al heel wat gehad, kun je in de natuur van Heusden-Zolder plezier beleven. De kleinkinderen van Veerle Daemen amuseerden zich te pletter bij een plassenspringen-wandeling aan de Kluis in Bolderberg.

nu-weer-19-verwaarloosde-schapen

Nu weer 19 verwaarloosde schapen

Deze  beelden doen je gewoon gruwelen, en ze blijven maar terugkomen. Het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum vangt momenteel 19 verwaarloosde schapen op die op vraag van politie Neteland in beslag zijn genomen in Vorselaar. De dieren zijn over het algemeen verwaarloosd en ze zijn gedeeltelijk 'geschoren', blijkbaar zijn gewoon stukken vacht weggesneden op verschillende tijdstippen.

locals-together-laten-de-zolderse-zomer-rocken

Locals Together laten de Zolderse zomer rocken

Een zomerse festivalsfeer zaterdagavond op het dorpsplein in Zolder waar voor 't Kuipke lokaal muzikaal talent op het podium verscheen voor de tweede editie van de Locals Together. Prille bands en muzikanten met heel wat decennia op hun teller wisselden elkaar af. Een vleuge funk tussen het hardere rockwerk door. Maar het vaste publiek van Locals-gebonden activiteiten weet dat het vooral stevige gitaarmuziek mag verwachten en het werd dan ook tijdens deze editie op zijn wenken bediend. (foto's Ann Jordens)

dodentocht-deelnemers-bereiken-de-finish

Dodentocht-deelnemers bereiken de finish

Op de Dodentocht in Bornem bereiken ook de deelnemers uit Heusden-Zolder de finish. Jimmy Lasters kwam al binnen om 11.48 uur, hij stapte een gemiddelde van 6,8 km per uur. Chris Vandebroek is aangekomen om 13.06 uur en Philippe Claes om 13.23. Jelmer Jacobs 15.05. Nick Dullers 15.56. Chris Tschaika 16.40, Philippe De Pauw 16.47, Rudi Bauwens 17.53, Noah Gaens 18.00, Veronique Vandeloo 18.27, Siemen Vanderborght 18.33, Selina Bosch 18.50, Michaël Arvanitidis 19.10, Kris De Bruyn 19.34, Geert Clauwers  20:58. De anderen bereikten de finish niet. 

vandaag-gezien-482

Vandaag gezien

Er is blijkbaar nood aan een nieuwe oversteekplaats in de Terlaemenlaan. Deze familie maakt dat alvast duidelijk met een langzaam-aan-actie gecombineerd met een sit-in. (foto Michel Oyen)

vakantiegroeten-uit-alicante

Vakantiegroeten uit Alicante

Freddy en Kristien Mullens trokken twee weken naar het zuiden van de Costa Blanca en bezochten de stad Alicante. Deze foto namen ze in het prachtige palmenpark El Palmeral.

oversteekplaats-koerselsebaan-is-aangepast

Oversteekplaats Koerselsebaan is aangepast

Op voorstel van de Fietsersbond heeft het gemeentebestuur de oversteek op de Koerselsebaan aan het station van Heusden verbeterd. Overbodige obstakels zijn weggenomen en de aanduidingen op de weg zijn vernieuwd. Fietsers kunnen nu vlotter en veiliger oversteken. Voor een latere fase pleit de Fietsersbond voor het wegnemen van het paaltje en een fietspad door het parkje richting Bergstraat.

de-blik-van-richie-9

De blik van Richie

Fenomenale Remco.

14-wandelaars-uit-heusden-zolder-op-dodentocht

25 wandelaars uit Heusden-Zolder op Dodentocht

Om 21 uur vanavond is in Bornem de 54ste Dodentocht gestart. Liefst 13.000 wandelaars gaan de uitdaging aan om, los van alle competitie, 100 km te stappen. Onder hen zijn deze keer ook 25 deelnemers uit Heusden-Zolder. Ze hebben allemaal een vlotte start genomen en zijn aan de eerste controlepunten gepasseerd. Nu maar hopen dat het een droge nacht blijft, dan maken we morgen de balans op.

locals-together-vanaf-18-uur-morgen

Locals Together vanaf 18 uur morgen

Morgen heeft op het Dorpsplein bij café 't Kuipke in Zolder de tweede editie van Locals Together plaats, een spinoff van de Night of the Locals in de winter. Het begint om 18 uur. Op de affiche staan onder meer The Locals Band, Trash Head en The Wubbes Collective en zoals steeds enkele verrassingen. Het publiek mag zich verwachten aan een mix van stevige rock maar ook funk-jazz. (foto Ann Jordens)

patrick-feliciteert-kersvers-wereldkampioen-remco

Patrick feliciteert kersvers wereldkampioen Remco

Feest voor de supporters van Remco Evenepoel in Glasgow vandaag, want hun trip naar Schotland en hun felle aanmoedigingen voor hun idool werden bekroond met de wereldtitel tijdrijden. Heusdenaar Patrick Bartels, voorzitter van de Limburgse Remco Evenepoel fanclub, was in de vooravond na de cérémonie protocolaire één van de eersten om de kersverse wereldkampioen te feliciteren. Op het thuisfront waren andere leden van de fanclub in het supporterslokaal samengekomen om op tv de titelstrijd te volgen. Ook daar was de sfeer uiteraard uitgelaten.

vakantiegroeten-vanop-de-teut

Vakantiegroeten vanop de Teut

De Teut’ in Zonhoven is het een groot  heidegebied in Midden-Limburgen vormt bovendien  eenmooi decor voor een foto van de zonsopgang boven de vennen, toont Paulette Huybrechts.

brandweermannen-vier-jaar-later-herdacht

Brandweermannen vier jaar later herdacht

Vandaag is het vier jaar geleden dat bij een noodlottige brand in de Koolmijnlaan in Beringen de brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders van het korps van Heusden-Zolder om het leven kwamen. Aan de kazernes van Heusden-Zolder, Beringen en Tessenderlo hielden de brandweerlieden vanmorgen om 8.11 uur een kort herdenkingsmoment met vlaggengroet. Op dat moment loeide in Heusden ook de sirene. Aan het gemeentehuis hangen de vlaggen halfstok. Een kleine troost voor familie en collega's dit jaar is dat ondertussen de rechtszaak tegen de brandstichters is ingeleid. 

oplichters-nemen-geen-vakantie

Oplichters nemen geen vakantie

Ook in de vakantieperiode blijven oplichters ongestoord doorgaan in de hoop aan de bankgegevens van nietsvermoedende slachtoffers te komen. Zo worden dezer dagen weer berichten rondgestuurd, zogezegd in naam van Fluvius om een terugbetaling te krijgen. Uiteraard zou iedereen graag een terugbetaling krijgen, maar wie hier op ingaat ziet zijn geld in de verkeerde richting verdwijnen. Een lezer die het bewuste bericht ook kreeg, heeft het gemeld aan verdacht[!]safeonweb.be en dat kan best iedereen doen die rare berichten krijgt.

24-uren-ook-dit-jaar-parade-naar-het-heldenplein

24 Uren: ook dit jaar parade naar het Heldenplein

Voor de autosportliefhebbers is het momenteel aftellen naar de 24 Hours of Zolder die op 26 en 27 augustus gereden worden. Er worden meer dan 40 deelnemers in de verschillende categorieën verwacht. Op woensdag 23 augustus tussen 12 en 14 uur is er de eerste van twee trackwalks op het circuit. Om 15.30 uur rijden alle teams voor een parade naar het Heldenplein. Aan en in het gemeentehuis vinden de technische keuring, de briefing en de administratieve plichtplegingen plaats, terwijl de fans op foto- en handtekeningenjacht kunnen gaan. Donderdag zijn er de vrije trainingen en kwalificaties, tussen 19 uur en 20.30 uur de Superpole. Tot iets voor middernacht volgen de nachttrainingen. Vrijdag is een stille dag. Zaterdag zijn er eerst vier races en daarna starten de 24 uren. (foto Dirk Dekens)

vandaag-gezien-481

Vandaag gezien

Jo Balette trof vandaag in zijn tuin een tijgerspin die net een prooi had gevangen. 

vakantiegroeten-uit-nieuwpoort-5

Vakantiegroeten uit Nieuwpoort

Ellen Moreels vond de zon aan de Noordzee, in Nieuwpoort. 

sensatie-tijdens-rondleiding-langs-circuit

Sensatie tijdens rondleiding langs circuit

Behoorlijk wat belangstelling vandaag voor de rondleiding op Circuit Zolder van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. Het was dan ook zomers weer en er draaiden heel wat interessante bolides rondjes op de omlooop. Als extraatje  kregen de wandelaars een live interventie van de veiligheidsdiensten en de medische ploeg. Gelukkig bleven de gevolgen beperkt tot een kapotte bandenmuur en wat blikschade en geraakte de rijder heelhuids op eigen kracht uit de wagen. Zoals steeds konden de deelnemers nog wat napraten bij een drankje in Bar C, buiten deze keer. (foto's Michel Oyen)

het-is-eindelijk-nog-eens-zwemweer

Het is eindelijk nog eens zwemweer

Na weken smachten kan er weer gezwommen worden in het openluchtzwembad Terlaemen. Gisteren  werd er nog geaarzeld en ging de poort vroegtijdig dicht. Maar vandaag is het er heerlijk toeven. (archieffoto Ann Jordens)

weer-een-plezant-zomerkamp-aan-het-berenhuis

Weer een plezant zomerkamp aan Het Berenhuis

Dankzij de Warmste Week genieten 15 tieners van een week vol avontuur en pret in en rond Het Berenhuis. Er werd weer samen gespeeld met de buren van het DAC. Ze leerden T-shirten en zakken bedrukken. En natuurlijk wordt er volop genoten van de zon.

worden-de-wijers-unesco-biosfeergebied

Worden De Wijers Unesco Biosfeergebied?

Worden De Wijers - waarvan onder meer Domein Bovy één van de toegangspoorten is - erkend als Unesco Biosfeergebied? Voorlopig nog afwachten maar het aanvraagdossier wordt momenteel voorbereid om volgende maand op te starten en over enkele jaren in te dienen. Op 27 september is een startmoment gepland, het is ook de bedoeling de bevolking er in te betrekken. Als een natuurgebied erkend is als Unesco Biosfeergebied wordt gewerkt aan het behoud en de uitbreiding van de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-torgny

Vakantiegroeten uit Torgny

Tijdens een uitgeregende, wandelvakantie in de Gaume (het zuiden van de provincie Luxemburg) ging Philippe De Pauw ook langs in Torgny, het zuidelijkste dorpje van België. Het staat terecht op de lijst van mooiste dorpjes van Wallonië. Je waant je echt in de Franse Provence en het heeft een eigen microklimaat. Het dorpsbeeld: gele natuurstenen huizen, echte straatlantaarns, een oude "wasplaats" waar de mensen hun kleren gingen wassen met de hand, ....

de-weg-van-een-gevonden-fiets

De weg van een gevonden fiets

We hebben het hier al eerder gehad over weesfietsen, fietsen die in het openbaar zijn achtergelaten en daar al een hele tijd niet meer zijn gebruikt. Soms worden die gemeld bij de gemeente of opgemerkt door iemand van de werkplaatsen. Die meldt het aan de politie, een agent gaat dan ter plaatse en hangt een geel label aan de fiets met de melding dat de fiets een maand later zal opgehaald worden. Ongeveer een maand later verhuist de fiets tijdelijk naar de lokale politie, een foto verschijnt op www.gevondenfietsen.be. Vanaf dan heeft de eventuele eigenaar nog 3 maanden om de fiets op te halen. Gebeurt dat niet, dan komt de tweewieler terecht in de Fietshal, daar krijgt hij een opknapbeurt en kan nadien uitgeleend worden aan inwoners die zich zelf geen fiets kunnen veroorloven. Achtergelaten fietsen mag je altijd melden via werkplaatsen[!]heusden-zolder.be.

inbraak-zonder-buit

Inbraak zonder buit

Gisteravond is een inbraak ontdekt in de Canadastraat. De inbrekers zouden niets hebben buitgemaakt.

trage-weg-is-weer-open-voor-wandelaars-en-fietsers

Trage weg is weer open voor wandelaars en fietsers

De trage weg langs het routeke, ter hoogte van de Rode Kruisstraat, is weer open voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Vorige maand was de weg versperd nadat een buurtbewoner de doorgang had volgestort met takken en gekapte boompjes. Dat leidde tot protesten van onder meer wandelaars, mountainbikers en de Fietsersbond. De gemeente heeft ingegrepen en ondertussen is het pad weer opengemaakt. (foto Paul Coolen)

jumbo-blijft-gewoon-in-heusden

Jumbo blijft gewoon in Heusden

Enkele lezers reageerden de voorbije dagen ongerust over het bord te huur voor het Jumbo-warenhuis, ook met de sluiting van de winkel in Zonhoven in het achterhoofd. Maar geen paniek, Jumbo blijft gewoon op zijn zelfde plek langs de Koolmijnlaan. Het 'retail-warehouse' waarover het gaat is nog een resterende ruimte van 762 m². Op de verdieping waar Jumbo zit waren meerdere ruimtes beschikbaar, waarvan de Nederlandse keten het overgrote deel in gebruik heeft. Een ander deel is ook verhuurd, en nu wordt dus het laatst beschikbare deel gepromoot. 

de-blik-van-richie-8

De blik van Richie

Wordt Amerika een nieuw zottenkot?

vakantiegroeten-uit-koersel-2

Vakantiegroeten uit Koersel

Jos Bellinkx ging wandelen in de Koerselse bossen. 

circuit-vernieuwt-verlichting-en-schenkt-oude-weg

Circuit vernieuwt verlichting en schenkt oude weg

Op Circuit Zolder is vanmorgen gestart met de vernieuwing van de verlichting langs de piste, daarvoor wordt de nieuwste LED-technologie gebruikt. Het circuit kan rekenen op de inbreng en ervaring van zijn vaste partner: EL Systems. Er werd uitgegaan van drie criteria: energieverbruik verlagen met minimaal 60%, een verbeterde lichtopbrengst van minimaal 200% en geen lichtpollutie naar de buren.Vooral voor die laatste reden is gekozen voor de  meest recente verlichting van Schréder die het (…) Lees het hele bericht

omleiding-tijdens-bestrijkingswerken-in-viversel

Omleiding tijdens bestrijkingswerken in Viversel

Vandaag en morgen zijn de aangekondigde bestrijkingswerken gepland in de Mokkenberg, Pleinstraat, Sint- Quirinusstraat en Gildenstraat in Viversel. Voor de inwoners van die straten is tijdens de werken een omleiding voorzien via de achterzijde van de Veldstraat langs het kanaal naar de Laarstraat. Tegenover Barnoe zullen rijplaten gelegd worden en de signalisatie zal morgenochtend aangepast zijn, laat schepen van Openbare Werken Lode Schops (GOED) weten. Op donderdag 17 en vrijdag 18 augustus) zal dat nog eens herhaald worden. Op de andere dagen blijft het jaagpad gewoon fietssnelweg en is dan niet toegankelijk voor auto's.

zelfde-manege-zelfde-verwaarlozing

Zelfde manège, zelfde verwaarlozing

De medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum moesten gisteren voor de tweede keer in minder dan twee maanden naar een manège in Kasterlee. Deze keer moesten drie ernstig verwaarloosde paarden worden opgehaald, waaronder een merrie en haar veulen. Op 13 juni ging het om zes uitgemergelde paarden. Het VZOC wijst er op dat in de manège nog altijd lessen worden gegeven en ook paarden- en ponykampen voor jongeren. Daarnaast zouden alle paarden en pony's besmet zijn met (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-sam-mc-bratney

Tip van de Bib: Sam Mc Bratney

De bibliotheek tips ons deze week "Ik hou het hele jaar van jou" van Sam Mc Bratney met tekeningen van  Anita Jeram.

Korte inhoud

Hazeltje en Grote Haas beleven elk seizoen een mooi avontuur. In de lente, als alles begint uit te lopen en te groeien, vraagt Hazeltje zich af waarin hij zal veranderen als hij groter wordt. In de zomer ziet Hazeltje overal kleuren. Maar hij heeft één lievelingskleur! In de herfst inspireert de wind tot ren- en verstopspelletjes, en krijgt Grote Haas een bijzondere verrassing. En in de winter spelen Hazeltje en Grote Haas ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet in de sneeuw. Vrolijke en vertederende verhaaltjes om het hele jaar door van te genieten

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-6

Groei en bloei van het Zolders toerisme (6)

Wandelwegen werden aangelegd in de bossen van Vogelsanck en Terlaemen, de vijvers zorgden voor de nodige rust. In de vorige eeuw werden hier motorcrosswedstrijden georganiseerd. Die lokten veel volk. Wie kent nu nog de grote namen van toen zoals René en Walter Baeten. Toen de Bolderberg een natuurdomein werd, zijn de wedstrijden afgeschaft. (foto Heemkundige Kring Zolder)

sk-heusden-06-is-klaar-voor-het-nieuwe-seizoen-1

SK Heusden 06 is klaar voor het nieuwe seizoen

SK Heusden 06 heeft vanavond zijn ploegvoorstelling voor het seizoen 2023-2024 bezorgd. Vorig seizoen kon de club uit vierde provinciale bogen op 335 leden. Van de 204 jeugdspelers en de 131 senioren en medewerkers wonen er 285 in Heusden-Zolder. Dit seizoen komt de club uit met 17 competitieploegen (van U6 tot 1ste ploeg) en 1 recreatieploeg (Victoria Club Heusden het vroegere Vanhelmont). Op de foto de eerste ploeg met entoerage. Bovenste rij: Bert Briers (bestuur), Tony Aerts (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-altinoluk-1

Vakantiegroeten uit Altinoluk

De vakantiegroeten van Levent Turkeli komen uit Altinoluk in Turkije. 

gemeentelijke-voetbalontmoeting-op-15-augustus

Gemeentelijke voetbalontmoeting op 15 augustus

Zoals ieder jaar in de late zomer nemen de sportclubs van Heusden-Zolder het tegen elkaar op voor enkele wisselbekers. Zo volgen in september nog het gemeentelijk vistornooi (2 september) en de interclub wisselschieting boog op staande wip (10 september), daarover later meer. Maar eerst is er de gemeentelijke voetbalontmoeting op 15 augustus bij KFC Anadol in de Valentinusstraat. De voetbalploegen nemen het in 2 x 40 minuten tegen elkaar op. Om 16.30 uur spelen op het A-terrein SK Heusden 06 en RP Products Ubbersel tegen elkaar. Om 17.15 uur treffen op het B-terrein K. Bolderberg FC en KVK Wieze Boys elkaar. Om 18.30 uur verschuift de aandacht weer naar het A-terrein voor het treffen tussen K. FC Anadol en KVV Heusden-Zolder.

werken-gestart-zonder-signalisatie

Werken gestart zonder signalisatie

De werkzaamheden aan het kruispunt Ringlaan-Beekbeemdenhof zijn van start gegaan. Maar de signalisatie was alvast deze voormiddag nog niet geplaatst waardoor fietsers en voetgangers rechtsomkeer moesten maken. (foto Tony Lespoix)

zaterdag-locals-together-aan-t-kuipke

Zaterdag Locals Together aan 't Kuipke

Nu zaterdag heeft in Zolder-Centrum aan 't Kuipke het openlucht event 'Locals Together' plaats. Een soort zomerevent van The Night of the Locals. Headliners zijn onder meer The Locals Band en Trashhead. Er zijn nog bands welkom om op te treden tussen 19 en 21 uur, podium en PA zijn aanwezig. Melden bij robert.quintens[!]telenet.be.

13-straten-krijgen-een-opknapbeurt

13 straten krijgen een opknapbeurt

In verschillende straten in Heusden-Zolder is het wegdek aan een opknapbeurt toe. Een aannemer start daarom vandaag - als de weersomstandigheden het toelaten - met bestrijkingswerken met slemafdichting in 13 straten. Het gaat om Pleinstraat (tussen Westlaan en Gildenstraat), Gildenstraat, St-Quirinusstraat, Mokkenberg, Kerkstraat (vanaf rotonde tot aan de Laarstraat), Viverselweg, Haverveldstraat, Poelenstraat, Schansstraat (tussen Halstraat en Dennenweg), Dennenweg (tussen Paquaylaan en Halstraat), De Lobbert, Sint-Barbarahof en Sint-Barbarastraat. Normaal moeten de werken op 18 augustus afgerond zijn, maar nogmaals, het weer kan altijd spelbreker zijn.

sint-barbara-scoort-op-limburgs-kampioenschap

Sint-Barbara scoort op Limburgs kampioenschap

Op de Limburgse kampioenschappen boogschieten outdoor in het Mijnstadion in Beringen heeft boogschietclub Sint-Barbara Heusden het uitstekend gedaan. Gisteren was er de wedstrijd op 25 m en 3 pijlen. Ze schieten dan 3 pijlen per reeks in 20 reeksen.  Vandaag was het 25m 1 pijl.  De schutters schieten dan 30 keer één pijl. De 60 pijlen is moeilijker omdat je je langer moet concentreren, maar anderzijds worden foutjes bij de 30 pijlen harder afgestraft omdat je gemiddelde sneller zakt. Regen en wind maakten het er nog een stuk moeilijker op. Toch hebben de schutters van Sint-Barbara zowel in de individuele categorieen als in de ploegencompetities meerdere prijzen behaald.  

ook-dit-weekend-dieven-op-pad

Ook dit weekend dieven op pad

Dieven sloegen dit weekend op minstens twee plaatsen toe in Heusden-Zolder. Eén keer afgelopen nacht aan het Marktplein, waar het dj-festival plaatsvond. En ook gisteren aan de Graaf de Theuxlaan, daar gingen ze aan de haal met een fiets en een hogedrukreiniger die onder een carport stonden.

vakantiegroeten-uit-brussel-3

Vakantiegroeten uit Brussel

Anna Hojnacki trok voor een 'Bubble Experience' naar Tour en Taxis in Brussel.

bekeruitslagen-in-het-voetbal

Bekeruitslagen in het voetbal

Op de start van de provinciale voetbalcompetitie is het nog even wachten. De clubs treden al wel aan in de regionale reeksen van de Beker van Limburg. Zo speelde Bolderberg FC 3-3 tegen Bocholter VV. SK Heusdenh 06 verloor met 2-4 van KFC Ham United. FC Anadol verloor met 0-2 van Thes Sport Tessenderlo B. KVV Heusden-Zolder won met 2-4 bij Park Houthalen.

een-fietstocht-langs-markante-bomen

Een fietstocht langs markante bomen

Toekomst Telt en de Fietsersbond organiseerden gisteren een fietstocht langs markante bomen met een treetag waarop soort en eigenschappen vermeld staan. Bij iedere boom kregen ze deskundige uitleg, vooral ook over het belang en de kwetsbaarheid van bomen. Het werd een tocht van 30 km met een pitstop aan Meylandt. Het gezelschap hield ook halt in de Lambert Hoelenstraat waar een bosstrook bedreigd is door een bouwproject. Buren, Toekomst Telt en Dorpsraad Bolderberg hebbn een bezwaarschirft ingediend tegen de gevraagde omgevingsvergunning.

nog-heel-de-maand-zomerexpo-voelen

Nog heel de maand zomerexpo 'Voelen'

Te slecht weer voor een buitenactiviteit? Ga dan eens naar ZLDR Luchtfabriek. Daar loopt nog steeds de mooie zomerexpo 'Voelen' van de academie. Jonge kunstenaars hebben werken gemaakt waar je niet alleen kunt naar kijken, maar ook mag aan voelen. Nog tot 31 augustus, dagelijks van 9 tot 17 uur, gratis toegankelijk. (foto's Ann Jordens)

geen-massale-opkomst-voor-dipastrofestival

Geen massale opkomst voor Dipastrofestival

Het DJ-festival Dipastro in Muze - alles was naar binnen verplaatst door het slechte weer - was prima georganiseerd. Een kleine 20 dj's uit verschillende genres, foodtrucks, biersoorten, verkoopstandjes, ... alleen bleef de opkomst ondermaats. Wellicht was ook dit event zoals heel wat andere dit weekend ten prooi gevallen aan de slecht weersvoorspellingen of de veelheid aan muziekactiviteiten. Jammer, de organisatoren verdienden meer. (foto's Roman Martyka)

vakantiegroeten-uit-montfoort

Vakantiegroeten uit Montfoort

In Nederland zijn er overal mooie stadjes te bezoeken, vindt Mia Theunis. Zelf was ze in Montfoort, niet ver van Utrecht, waar ze zelf ooit enkele jaren gewoond heeft. Ze vond het fijn om er weer eens even rond te lopen.

buurtfeest-in-vunderstraat-en-neerjouten-2

Buurtfeest in Vunderstraat en Neerjouten

Vrijdagavond verzamelden zowel bewoners, ex-buren als nieuwe bewoners van de Vunderstraat en Neerjouten voor een buurtfeest. Zelfs de zon was even van de partij om het feestje samen met de muziek, de frieten en het ijs op te vrolijken. En het straatcomité had voor voldoende vloeibaars gezorgd om alles door te spoelen. (foto's Ludo Vanherle)

rommelmarkt-van-de-kaj-in-eversel

Rommelmarkt van de KAJ in Eversel

Slechte weersvoorspellingen of niet, de KAJ van Eversel houdt vandaag een rommelmarkt en vanmorgen vroeg hebben de deelnemers al een breed aanbod uitgestald. Nog tot 14 uur te beleven in de Butastraat. (foto's Lieze Vogels)

de-blik-van-richie-7

De blik van Richie

Met een heldere kijk het weekend in.

chiro-berkenbos-beleefde-prachtig-bivak-in-geel

Chiro Berkenbos beleefde prachtig bivak in Geel

Chiro Berkenbos kampeerde 10 dagen in Geel, op kampplaats de Kruiskwacht. De grote groep bestond uit 17 leiding, 72 leden en een kookploeg van in het totaal 12 volwassenen en 2 kindjes. De leiding en aspi's waren als eersten met de fiets naar Geel vertrokken om de tenten recht te zetten en de kampplaats in te richten.Nadien volgden ook de Tito's en Keti's op de tweewieler, de Rakwi's werden met de auto gebracht. Kampthema was ‘Back to the future'. Marty McFly (…) Lees het hele bericht

herinneringen-aan-radio-mi-amigo-hofstad-opgehaald

Herinneringen aan Radio Mi Amigo Hofstad opgehaald

Vanavond organiseerde Jan Remen in Heusden een reünie van dj's en medewerkers van Radio Mi Amigo Hofstad. Die lokale zender - een fusie van twee bestaande stations - was in de jaren '80 en '90 erg populair in de regio. De studio was gevestigd in de pittoreske omgeving van De Kluis in Bolderberg. Velen denken met nostalgie terug aan de programma's maar zeker ook aan de showavonden en vedettenparades waar destijds heel wat grote namen uit de Vlaamse showbizz optraden. Die bijzondere momenten  werden vanavond opgediept met affiches en programmaboekjes van weleer. Het radiostation is ondertussen al lang uit de ether, maar de herinneringen blijven. (foto's Julien Maebe)

wk-op-de-baan-voor-junioren-wordt-8ste-wk

WK op de baan voor junioren wordt 8ste WK

Met de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen op de baan voor junioren in de Velodroom in 2026, wordt in Heusden-Zolder een traditie van wereldkampioenschappen op de fiets doorgetrokken. In het totaal zijn hier drie keer de regenboogtruien veldrijden uitgereikt: 1970, 2002 en 2015. De wereldkampioenschappen op de weg hebben twee keer plaatsgevonden: 1969 en 2002. De wereldkampioenschappen BMX waren op de BMX-track te gast in 2015 en 2019. Ervaring zat dus en we durven er veel geld op verwedden dat de komende jaren nog meer regenboogstrijden naar hier zullen komen. Wie weet ooit zo'n super-WK zoals nu in Glasgow voor het eerst wordt georganiseerd?

vandaag-gezien-480

Vandaag gezien

Niet alleen 's nachts loont het de moeite om af en toe eens omhoog te turen, ook overdag kun je interessante verschijnselen zien in lucht en wolken, zoals Eric Vanbuel in de vooravond vanuit Zolder-Centrum opmerkte. De voorbode van beter weer volgende week??

vannacht-gezien-10

Vannacht gezien

De maan stond vannacht groot en helder, gefotografeerd om 0.59 uur door Jan Leijskens.

schildpadden-gedumpt-in-vijver-van-bovy

Schildpadden gedumpt in vijver van Bovy

Iemand heeft exotische waterschildpadden gedumpt in de moerasvijver van Domein Bovy. En dat is geen goede zaak, want in de natuur komen bij ons geen schildpadden voor. Deze exemplaren zijn afkomstig uit Noord-Amerika en werden hier vroeger verkocht als huisdier. Ondertussen is dat verboden omdat ze - als ze ontsnappen - schade kunnen toebrengen aan inheemse dieren en planten. Wellicht zijn deze schildpadden gedumpt door iemand die zijn huisdieren beu was.  De mensen van het Regionaal (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-scheveningen-1

Vakantiegroeten uit Scheveningen

Christina Put was in Scheveningen en bezocht er het Museum Beelden aan Zee. Dit is het kunstwerk "Bottle River" van Stephen Wilks.

wk-junioren-2026-op-de-velodroom

WK junioren 2026 op de Velodroom

In 2026 hebben de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor junioren plaats op de Velodroom in Heusden-Zolder. Dat is vandaag bekendgemaakt. Pas onlangs zijn de eerste rondjes gereden op de gloednieuwe velodroom die volgende maand officieel geopend wordt. Van bij het begin was het de ambitie om in de toekomst grote kampioenschappen te organiseren. De eerste 26 Belgische kampioenschappen staan voor deze winter al geprogrammeerd. De juniores zullen dus over drie jaar voor hun wereldtitels komen kampen in Heusden-Zolder en de overtuiging bestaat dat andere Europese en wereldkampioenschappen niet lang op zich zullen laten wachten. 

vandaag-gezien-479

Vandaag gezien

Stefan Was kreeg deze namiddag een blauwe reiger op bezoek. Stilletjes hoopt hij dat hij op jacht was naar slakken, want die zijn er momenteel in overvloed. 

vakantiegroeten-uit-sardinie-2

Vakantiegroeten uit Sardinië

Juliette Pittery was met haar familie op vakantie in Castelsardo, in Sardinië, en maakte daar deze strandfoto. 

juwelen-gestolen-van-overleden-bewoner

Juwelen gestolen van overleden bewoner

Vandaag is bekendgeraakt dat inbrekers onlangs zijn binnengedrongen in een woning die leegstaat in de Bieststraat. Ze gingen aan de haal met de juwelen van de overleden bewoner van het huis. Daarvoor hadden ze voordeur geforceerd. Zoals we nog al meldden, is er de jongste tijd bij dieven heel wat interesse voor leegstaande huizen.

groeiende-interesse-voor-circuitrondleidingen

Groeiende interesse voor circuitrondleidingen

Dreigende regenbuien kunnen de geïnteresseerden niet weerhouden om op donderdag naar het circuit af te zakken voor de rondleidingen die de vzw Toerisme Heusden-Zolder wekelijks organiseert. Desnoods met de paraplu bij de hand, sowieso wordt het hele gezelschap achteraf binnen in Bar C uitgenodigd voor een drankje.

aziatische-hoornaar-nestelde-in-heusden

Aziatische hoornaar nestelde in Heusden

Een Aziatische hoornaar heeft een nest gemaakt in Heusden, een stevige constructie zo blijkt. Onderaan zie je hoe de hoornaar komt aanvliegen. Lang krijgt die niet de tijd, een bevriende imker komt het nest en de hoornaar met plezier vernietigen. De Aziatische hoornaar is immers funest voor onze bijenpopulatie. 

werkloosheidscijfers-stegen-sterk-in-juli

Werkloosheidscijfers stegen sterk in juli

Eind juli zaten in Heusden-Zolder 1.044 inwoners zonder werk, dat is een stijging met liefst 22,1 % ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar. In vergelijking met einde juni dit jaar zijn er 92 werklozen meer, ook dat is een groei met 9,6 %. De toename die eerder al was ingezet, wordt dus bevestigd. Erger nog, de werkloosheidsgraad is vorige maand toegenomen tot 6,8 % (vorige maand nog 6,2 %). De verhouding tussen werklozen en beroepsbevolking gaat overal in stijgende lijn, maar in Limburg en Vlaanderen gaat het momenteel om 6,4 %. De kloof met Heusden-Zolder wordt dus groter. 

vandaag-gezien-478

Vandaag gezien

De natste julimaand in 35 jaar zorgt begin augustus voor paddenstoelen alsof we midden in de herfst zitten. (foto Michel Oyen)

vakanntiegroeten-uit-fuerteventura

Vakanntiegroeten uit Fuerteventura

Zo ziet een palmboom er langs de onderkant uit, afgetekend tegen de blauwe lucht in de vallei van Vega de Río Palmas op het Canarische eiland Fuerteventura, laat Paulette Huybrechts weten. 

dipastro-verhuist-naar-binnen

Dipastro verhuist naar binnen

Het dj-festival Dipastro dat nu zaterdag op de Muzesite plaatsheeft, verhuist volledig naar binnen. Het was de bedoeling te werken met een binnen- en een buitenstage, maar door de slechte weersvoorspellingen heeft de organisatie er voor gekozen om alles naar binnen te verhuizen: de main stage, de technostage, de marketplace en de beertasting. Buiten worden nog wel de frieten, ijspannenkoeken en  en arrosticini’s geserveerd in tenten. En er is een tent met een rokersruimte.

laura-wil-miss-fashion-en-hondentrimmer-worden

Laura wil Miss Fashion én hondentrimmer worden

Laura Romero uit Heusden-Zolder steekt een tandje bij in haar campagne voor de verkiezing van Miss Fashion 2024. De finale heeft plaats op 28 oktober in de Eskimofabriek in Gent en dus heeft ze nog een kleine 3 maanden om voldoende sympathisanten achter zich te krijgen. Laura, die 21 is, start volgende maand ook met haar opleiding 'hondentrimster' bij Syntra in Hasselt. Haar droom is om samen met haar vriend een hondentrimsalon te openen. Beiden hebben (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-6

De blik van Richie

Een KW is bovendien goed tegen de regen ...

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-62

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Martine Bellinkx zoekt de vakantievreugde in eigen gemeente. "Oost West Thuis Best" laat ze weten, "met de hitte, de bosbranden, de hagelstormen in het buitenland is het nergens zo goed als op ons terras met zicht op een bloemenzee."

mislukte-inbraak-in-hoensbroeckstraat

Mislukte inbraak in Hoensbroeckstraat

Inwoners van de Hoensbroeckstraat hebben gisteren ontdekt dat er gepoogd was om in te breken in een woning. De dieven zijn evenwel niet binnengeraakt. 

zwembad-terlaemen-snakt-naar-beter-weer

Zwembad Terlaemen snakt naar beter weer

Voor het openlucht zwembad Terlaemen is het rotweer in juli een slechte zaak. Het was allemaal hoopvol begonnen in de hete dagen eind juni. In juni is het 7 dagen open geweest met 1.327 zwemmers.  Ook in juli waren er 7 openingsdagen met 1.782 zwemmers. Dat betekent dat er 3.190 mensen zijn komen zwemmen. (foto Ann Jordens)

Ondertussen is het zwembad al twee weken dicht en is het hopen op de aangekondigde weersverbetering vanaf 10 augustus. Extra jammer is het dat er dit jaar - in tegenstelling met vorig jaar - wel voldoende redders beschikbaar waren. De vrijwilligers van het zwembad wilden ook hun bezoekers en terraskloppers extra verwennen en hadden hun koelkasten en diepvriezers volgestopt met eten en drinken. Hopelijk kan dat alsnog worden bovengehaald. 

40-000-bezoekers-voor-tarzan-jane-in-juli

40.000 bezoekers voor Tarzan & Jane in juli

We zijn halfweg de vakantie en hét onderwerp is al weken het slechte weer. Maar niet iedereen klaagt daarover. De bioscopen draaien bijvoorbeeld uitstekend, door het weer maar ook door Barbie en Oppenheimer. Maar ook de binnenattracties doen het zeer goed. Binnenspeeltuin Tarzan & Jane lokte in juli dubbel zoveel bezoekers naar de Michel Scheperslaan. Daar werd afgeklokt op liefst 40.000 bezoekers, wat een absolute topmaand in het bestaan van de binnenspeeltuin betekent. De bezoekers kwamen vooral voor het binnengebeuren en niet voor het waterspraypark dat bij het begin van de zomer nog zeer populair was. (archieffoto)

mortelveld-geeft-stilaan-zijn-geheimen-prijs

Mortelveld geeft stilaan zijn geheimen prijs

Aan het Mortelveld zijn de archeologische opgravingen volop aan de gang. Die gebeuren door het gespecialiseerde bedrijf Group Van Vooren - Terra Engineering & Consultancy - uit Sint-Truiden dat van de gemeente de opdracht kreeg. Ervaren archeologen zijn er dagelijks met de hulp van een 6-tal studenten archeologie van de KU Leuven aan de slag. Het gaat om een intens en secuur werk, zeker nadat bij het vooronderzoek belangrijke archeologische sporen zijn gevonden. En hoewel de (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-laetita-colombani

Tip van de Bib: Laetita Colombani

De tips van de bib komen deze week van Kim en ze laat de spits afbijten door Laetitia Colombani met 'De Vlieger'. Laetitia Colombani is een internationaal bekende Frans-Duitse schrijver, scenarioschrijver, acteur en filmregisseur. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven. 

Korte inhoud

Het is een roman over een jonge Franse vrouw die na een tragische wending in haar leven besluit naar India te gaan, waar ze met haar (…) Lees het hele bericht