Archief december 2023

onduidelijke-oorzaak-van-stroompanne

Onduidelijke oorzaak van stroompanne

Het is nog altijd niet duidelijk wat in de vooravond de oorzaak was van de stroomstoring in Heusden-Zolder en een deel van de rest van Limburg. Daarbij viel de straatverlichting uit. Na 19 uur was het probleem opgelost maar de oorzaak is dus nog niet gekend.

doorprikt-komen-en-vooral-gaan

DOORPRIKT: Komen en vooral gaan

Het eind van het jaar is altijd zwanger van een zekere melancholie. De afgebladderde kalender accentueert dat alles voorbijgaat en niets voor altijd is. Het afscheid van een aantal traditionele handelszaken in Heusden-Zolder stimuleert dat gevoel nog. Ze doven hun lichten definitief en dat maakt onze straten weer wat somberder en het versterkt de nostalgie naar een dorp dat nooit meer terugkomt.  Wat wil je, sommige van hen sluiten de deuren na 40 jaar en meer, of soms zelfs na enkele (…) Lees het hele bericht

vanavond-opnieuw-extra-toezicht-in-koolmijnlaan

Vanavond opnieuw extra toezicht in Koolmijnlaan

Net als vorig jaar is er in de omgeving van de Koolmijnlaan vanavond extra toezicht om problemen met illegaal vuurwerk zoals in de voorbije jaren te voorkomen.Ook vorig jaar bleef het door die controles relatief rustig. Er zijn opnieuw tijdelijke camera's geplaatst, de politie zet extra manschappen in en verantwoordelijken vanuit de Turkse gemeenschap en moskeeën zullen ter plaatse zijn om de jongeren indien nodig op andere gedachten te brengen. Overtreders die worden betrapt, zullen meteen de rekening gepreseerd krijgen.

gelukkig-nieuwjaar-vanuit-sydney

Gelukkig Nieuwjaar vanuit ... Sydney

Wellicht zijn Jos en Greta de eerste inwoners van Heusden-Zolder die al in het jaar 2024 leven. Zij maakten zojuist in de haven van Sydney, in Australië, een indrukwekkend vuurwerk mee dat de overgang van het oude naar het nieuwe jaar inluidde. 

juwelers-de-greeve-afscheid-na-64-jaar

Juweliers De Greeve: afscheid na 64 jaar

Vandaag is de allerlaatste dag van Juweliers De Greeve in de Koolmijnlaan, na 64 jaar sluiten Peter en Sabine straks definitief de deuren. Daarmee verdwijnt letterlijk en figuurlijk de parel van winkelcentrum Cité. 64 jaar geleden startten de ouders Laurent en Marie-Lou de juwelierszaak, in de loop der jaren werd een ijzersterke reputatie opgebouwd en groeide de zaak zowel inzake aanbod van juwelen als van horloges uit tot de top van Limburg en zelfs het land. Zoon Peter (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-73

De blik van Richie

Ook in deze tijd heeft bij de jaarwisseling niet iedereen een dak boven het hoofd.

inlandse-zangvogels-in-beslag-genomen

Inlandse zangvogels in beslag genomen

Politiezone Carma trof gisteren een aantal inheemse zangvogels aan die in kleine kooitjes opgesloten zaten. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is de vogels gaan ophalen. Het gaat vooral om putters, ook bekend als distelvinken (foto) en ook een sijs. Het Agentschap Natuur en Bos volgt de zaak verder op.

vredeswake-op-driekoningen-in-kerk-zolder

Vredeswake op Driekoningen in kerk Zolder

Voor de negende keer organiseeert de Interreligieuze Werkgroep Heusden-Zolder een vredeswake bij het begin van het nieuwe jaar. Deze keer valt die toevallig ook samen met het feest van de Driekoningen. Op zaterdag 6 januari om 18.30 uur begint het in de kerk van Zolder-Centrum. Er worden getuigenissen gebracht en gebeden voorgelezen uit alle religies, er is muziek voorzien en er worden vredeswensen uitgewisseld. En die vrede, die kan wereldwijd wel een steuntje gebruiken. 

gallowayrund-op-wandel

Gallowayrund op wandel

Bewoners van de Ganzenstraat hebben deze namiddag de politie verwittigd omdat er een rund in hun buurt rondliep. Het zou gaan om één van de gallowayrunderen die worden ingezet voor het beheer van het natuurgebied in de buurt. De politie contacteerde het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum dat vervolgens natuurbeheerder Limburgs Landschap op de hoogte bracht. Zo wordt geprobeerd het dier op een gewone manier terug de natuur in te drijven, vangen en verdoven is immers het allerlaatste bij deze dieren die erg gevoelig zijn. 

einde-van-de-laatste-heusdense-krantenwinkel

Einde van de laatste Heusdense krantenwinkel

Met een draaiorgel, affiches aan het raam en attenties hebben buurtbewoners en klanten in de Guido Gezellelaan afscheid genomen van Dagbladhandel bij Vera die na 40 jaar vanmiddag de deuren heeft gesloten. Vera Deveux gaat met pensioen en daarmee verdwijnt ook de allerlaatste krantenwinkel uit Heusden. 

de-blik-van-richie-72

De blik van Richie

De feministen zullen ervan koken ... 

bewoners-woonzorgcentra-kregen-een-attentie

Bewoners woonzorgcentra kregen een attentie

Een delegatie van Vlaams Belang bracht een bezoek aan de woonzorgcentra Hof ter Bloemen en De Bloemelingen. De bewoners kregen naar aanleiding van Kerstmis en Nieuwjaar een kleine attentie. 

inbraak-in-de-ubbelstraat-1

Inbraak in de Ubbelstraat

Gisteravond hebben in de Ubbelstraat inbrekers toegeslagen in een huis. De bewoners ontdekten later op de avond dat ze de dieven via een venster waren binnengedrongen. Het huis werd grondig overhoop gehaald. De dieven zouden aan de haal zijn gegaan met computers en toebehoren.

laat-vuurwerk-de-feestvreugde-niet-bederven

Laat vuurwerk de feestvreugde niet bederven

Er is dezer dagen - zoals elk jaar  -  weer heel wat te doen  omtrent het vuurwerk rond oudjaar. De voorbije dagen waren in Heusden-Zolder trouwens al heel wat knallen te horen. Toch geldt in Heusden-Zolder een algemeen vuurwerkverbod. De enige uitzondering is oudejaarsavond tussen 22 uur en 1 uur. Dan mag het alleen op privéterrein, door meerderjarige gebruikers, er moeten veiligheidsmaatregelen genomen zijn in afstemming met de brandweer en (…) Lees het hele bericht

eindejaarswedstrijd-de-finale-opgave

Eindejaarswedstrijd: de finale opgave

Tromgeroffel en klaroengeschal, het is tijd voor de finale van onze eindejaarswedstrijd. 48 lezers komen nog in aanmerking voor onze prijzen: een luxe-ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs, een heerlijk etentje voor twee in restaurant Lavandi, prachtige bloemen van Bloemenatelier Bopha, 3 x 2 filmtickets van The Roxy Theatre, fietskaarten waarmee je heel Limburg kan doorkruisen en mooie boeken over Limburg. Maar dan moeten ze wel onze finalevraag zo goed mogelijk beantwoorden. Twee leden van onze redactie - Marina en Dirk - maakten samen een wandeling naar de Kluis van Bolderberg, langs de ene zijde omhoog, afdalen langs de andere zijde, vertrek en aankomst lagen aan de dienst Toerisme. Een proloog op de Winterborrelwandeling als het ware. Hoeveel stappen legden beiden samen af, en vermenigvuldig die som met de tijd in seconden dat ze onderweg waren. De uitkomsten die het dichtst bij het eindresultaat winnen (zoals aangekondigd, er kan één winnaar per mail- en/of postadres zijn). Mail uw antwoord voor 31 december middernacht. Op 1 januari geven we de oplossing en op 2 januari kunnen we dan de winnaars van onze eindejaarswedstrijd bekendmaken.

we-two-kirri-en-veel-jong-talent-op-het-podium

We Two, Kirri en veel jong talent op het podium

In het Muzecafé trad donderdagavond We Two op in een kerstsetting met als gast Kirri Valvekens. Daarnaast kregen ook heel wat jonge talenten, die op de nodige coaching mogen rekenen, een podiumkans. Die hadden allemaal hun supporters meegebracht, waardoor het café weer nokvol zat. En dat betekent traditiegetrouw dat de sfeer navenant is ... (foto's Roman Martyka)

exsultate-en-villanella-houden-kerstmis-even-vast

Exsultate en Villanella houden Kerstmis even vast

Het koor Exsutate gaf in de vooravond een erg knap kerstconcert in de kerk van Boekt. Samen met het jeugdkoor Villanella uit Geel werden kerstliederen uit heel de wereld vertolkt, afgewisseld met vredesboodschappen door een verteller. Het geheel werd muzikaal ondersteund door een orkest, terwijl Marthe Gilis schitterde als sopraan. Dirigenten Bruno Sprengers en An Alen mochten trots zijn op dit totaalspektakel. Morgenavond om 20 uur doen ze het nog eens over. (foto's Ann Jordens)

amicantus-brengt-twee-driekoningenconcerten

Amicantus brengt twee driekoningenconcerten

Onder de noemer "Het quamen dry coninghen" brengt het vocaal ensemble Amicantus twee driekoningenconcerten. Op zaterdag 13 januari om 20 uur in de Sint-Annakerk in Aldeneik (Maaseik) en zondag 14 januari om 16 uur in de Sint-Lambertuskerk in Beverlo. Met instrumentale begeleiding, sopraan Inge Clerix en verteller Jef Clerix brengt het gezelschap het kerstverhaal in woord en muziek, en dat onder leiding van Alexander Schneider. Tickets kosten €18/€20 en te koop via www.jmmaaseik.be (voor Maaseik) of www.amicantus.be (voor Beverlo). (foto Roman Martyka)

vandaag-gezien-512

Vandaag gezien

Het doet deugd om in de laatste dagen van 2024 nog eens een mooie valavond te zien, na al die weken met grijs somber weer. 

veel-sfeer-op-kersttornooi-van-dc-classic-26

Veel sfeer op kersttornooi van DC Classic 26

Het jaarlijkse kersttoernooi van dartsclub Classic 26 in cafe De Kompel was een succes. 24 mannen en 8 vrouwen - uiteraard in gepaste kersttrui - namen deel aan een bruisende competitie op gloednieuwe dartsstanden. De mannen streden in koppelwedstrijden om een plek op het hoogste schavotje. De vrouwen werkten onderlinge partijtjes af om te bepalen wie bovenaan de ranking kwam te staan. Het tornooi draait trouwens niet alleen om het competitieve, maar dient ook om de samenhorigheid (…) Lees het hele bericht

move2blues-heeft-al-4-concerten-vastliggen

Move2Blues heeft al 4 concerten vastliggen

Move2Blues heeft zijn voorjaarsprogramma klaar. Van januari tot april staan weer 4 bluesbands op het podium van het MuzeCafé. Donderdag 11 januari bijt Harmonica Throwdown (USA/NL/B) de spits af. Op donderdag 8 febrauari komen The Bluesbones afgezakt. Woensdag 13 maart is het de beurt aan Sean Mack McDonald (USA/FR) en op donderdag 11 april komen The Özdemirs vanuit Duitsland. De concerten beginnen telkens om 21 uur, tickets kosten 15 euro in voorverkoop en 18 euro aan de kassa.

eindejaarswedstrijd-de-vijfde-oplossing

Eindejaarswedstrijd: de vijfde oplossing

Dit waren de juiste antwoorden op onze vijfde opgave. Sommige lezers sloegen de bal één of meerdere keren mis. Anderen sloegen een antwoord over. Al bij al betekent het dat we met 48 deelnemers naar de finale gaan. Die zijn ondertussen verwittigd.
- Hoe heet het nieuwe album dat Whispering Sons begin volgend jaar uitbrengt? The Great Calm.
- Hoe heet het album dat een bekende pianist in januari in CC Muze komt voorstellen. Jef Neve brengt dan 'The Old Feeling'
- (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-71

De blik van Richie

Altijd spannend.

afscheid-met-een-tekening

Afscheid met een tekening

Grote en kleine klanten komen op hun manier afscheid nemen van Vera Deveux die eind deze week haar krantenwinkel in de Guido Gezellelaan definitief sluit. Deze jonge klant doet het met een tekening. Ook de bejaarden uit het nabije woonzorgcentrum en andere buren zullen de buurtwinkel missen. (foto Danny Wendelen)

veel-volk-en-sfeer-op-de-cross

Veel volk en sfeer op de cross

Er was veel volk op de Superprestige op en rond het circuit, de hellingen waren goed bezet, op de grote schermen stonden ze het verloop van de koers te volgen, waarbij ze soms vergaten live voor hun neus te kijken, en er was sfeer, veel sfeer. De koude pintjes smeerden de schorgeschreeuwde kelen, de immer populaire frieten en hamburgers deden alleen de magen zwijgen, ... Dringen was het ook om aan de camper een glimp op te vangen van de opwarming van Wout van Aert, of van de renners aan de startlijn, ... Wie ook probeerde op te vallen, was een delegatie van 't Heusdens Volksteater, het trio had een spandoek meegebracht om reclame te maken voor de komende revue. Wout van Aert houdt zijn komst nog in beraad ... (foto's redactie, Dirk Dekens, Robrecht Froyman)

iserbyt-biedt-tot-in-slot-weerwerk-aan-van-aert

Iserbyt biedt tot in slot weerwerk aan van Aert

Wie een gokje op winst voor Wout van Aert in de Superprestigemanche had gedaan, zal wellicht niet veel verdiend hebben. Hij kwam dus zoals verwacht als eerste binnen maar tot op een minuut voor het einde had een sterke Eli Iserbyt hem stevig weerwerk geboden en vruchteloos geprobeerd van Aert los te schudden. Bij de snelle start was van Aert even wat achterop geraakt, terwijl de Zwitser Kuhn de rest op sleeptouw nam. Er ontstond stilaan een kopgroep, de Nederlander  Tibor del (…) Lees het hele bericht

van-empel-wint-spannend-duel-met-alvarado

van Empel wint spannend duel met Alvarado

De vrouwen serveerden het publiek een prachtige manche van de Superprestige, met dank aan de Nederlandse toppers wereldkampioene Fem van Empel en Ceylin Alvarado. Even leek de tweestrijd in het water te vallen, toen Van Empel vroeg in de koers in een afdaling viel en terechtkwam op haar knie, die haar eerder al parten speelde. Ze zette evenwel een sterke achtervolging in, kwam terug bij Alvarado, beiden wilden elkaar geen duimbreed toegeven. Dat getouwtrek leidde in de slotronde zelfs tot twee (…) Lees het hele bericht

sp-juniors-nederlandse-winst-yoren-vanhoudt-9de

SP juniors: Nederlandse winst, Yoren Vanhoudt 9de

De Telenet Superprestige werd vanmiddag gewonnen door de Nederlander Senna Rijmen. Hij had 16 seconden voorsprong op zijn landgenoot Keije Solen. De Belg Arthur Van den Boer veroverde het derde schavotplaatsje. Binnen dit internationale gezelschap - 6 nationaliteiten in de eerste 10 - reed Yoren Vanhoudt zich naar een prachtige negende plaats, tot plezier van de thuissupporters. Er kwamen 89 juniors aan de start. 

vannacht-gezien-11

Vannacht gezien

Er was vannacht een mooie halo rond de maan te zien. Saskia Goraj kon hem vastleggen. 

garage-uitgebrand-in-de-kanaalweg

Garage uitgebrand in de Kanaalweg

Bij een felle brand in de Kanaalweg is afgelopen nacht een garage volledig uitgebrand. De brandweer kreeg de oproep kort voor één uur. Toen de eerste wagens aankwamen sloegen de vlammen al naar buiten. De brandweer heeft dan vooral ingezet op het redden van de woning, en die kon uiteindelijk gevrijwaard worden. De garage is totaal vernield. De oorzaak is momenteel nog niet duidelijk.

eindejaarswedstrijd-de-vijfde-opgave

Eindejaarswedstrijd: de vijfde opgave

Het wordt alsmaar spannender nu onze eindejaarswedstrijd dichter bij de ontknoping komt. Het aantal gegadigden voor onze prijzen neemt dan ook af. Er wachten een luxe-ontbijt voor vier personen van Bakkerij Schreurs, een heerlijk etentje voor twee in Restaurant Lavandi, prachtige bloemen van Bloemenatelier Bopha, (…) Lees het hele bericht

superprestige-de-winnaars-van-de-laatste-tickets

Superprestige: de winnaars van de laatste tickets

Er waren veel, heel veel gegadigden voor de laatste tickets die we voor de Superprestige veldrijden morgen hebben liggen. Eerst moest natuurlijk het juiste antwoord gegeven worden: het was Erik De Vlaeminck die met zijn zeven wereldtitels veldrijden bij de profs nog altijd recordhouder is. We zagen hier allerlei namen passseren, maar de meerderheid had het toch bij het juiste eind. Het lot heeft deze winnaars van elk één ticket tevoorschijn getoverd: Peter Bosmans, Johan Peeters, Tom Van Rompaey, Els Hermans en Christiane Vangenechten. Veel plezier.

de-westwijk-hield-haar-winterdrink

De westwijk hield haar winterdrink

De bewoners van de westwijk in Viversel hielden voor de vijfde keer een winterborrel. Door de krachtige wind zijn ze daarvoor moeten uitwijken naar De Vierseleer, maar de sfeer en de stemming werden er alleen maar beter door. (foto Tamara Celis)

the-voice-of-art-muziek-overbrugt-brede-kloven

The Voice of Art: muziek overbrugt brede kloven

In een overvol MuzeCafé organiseerde The Voice of Art een Turks-Koerdisch-Armeense avond. Vanuit zowat het hele land waren de toeschouwers afgezakt om bands uit Rotterdam, Luik en Limburg zelf te horen. De klanken kwamen dus uit verschillende culturen, die heel wat gemeen hebben, maar wiens gemeenschappen - of liever politieke leiders - geregeld botsen. Daarom wou The Voice of Art hen samenbrengen, samen laten zingen en dansen, om zo de polarisatie te verminderen. Zo probeert The Voice of Art al tien jaar muzikale bruggen te slaan. (foto's Ramazan Bel)

tip-van-de-bib-tjibbe-veldkamp

Tip van de Bib: Tjibbe Veldkamp

De laatste boekentip van de bibliotheek voor dit jaar is "De jongen die van de wereld hield" van Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Mark Janssen.

Korte inhoud

Adem is een ‘mogelijk kind’: als zijn ouders elkaar ontmoeten, slaat er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Hij doet er alles aan om zijn ouders bij elkaar te brengen en in een echt kind te veranderen, want hij kan niet wachten om te leven en op de wonderlijke wereld rond te lopen.

een-film-over-het-maakproces-van-reuzen

Een film over het maakproces van reuzen

De jongste jaren winnen reuzen weer aan populariteit. Nieuwe reuzen worden gebouwd, oude reuzen worden vanonder het stof gehaald en gerestaureerd, ...Er trekken reuzenstoeten uit, er zijn doopplechtigheden, bij festiviteiten dagen de reuzen op, ... Genoeg redenen dus voor Histories om, samen met Reuzen in Vlaanderen, in het kader van filmproject Focus Vakmanschap een uitgebreide documentaire te maken over hoe je een reus kunt maken. Reuzen in Vlaanderen heeft ook heel wat aanhang in Heusden-Zolder, het hoeft dus niet te verwonderen dat ook Marcel Veltjen en Julien Maebe geregeld in de film opduiken. 

de-blik-van-richie-70

De blik van Richie

KRC Genk voelt zich bestolen door de VAR.

superprestige-veldrijden-de-allerlaatste-tickets

Superprestige veldrijden: de allerlaatste tickets

Dit zijn de allerlaatste gratis tickets voor de Superprestige veldrijden nu woensdag op en rond Circuit Zolder. We hebben nog vijf individuele tickets. Laat ons voor morgen dinsdag 14 uur weten welke renner de meeste wereldtitels veldrijden bij de profs behaalde. internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Met uw naam en adres.

kortrijk-is-tegenstander-van-hebad-in-halve-finale

Kortrijk is tegenstander van Hebad in halve finale

Regerend landskampioen in het badminton Hebad 1G kent zijn tegenstander voor de halve finales van de play-offs: het is Lebad Kortrijk 1G. De andere halve finale is  W&L 1G - RBC Verviers 1G. De wedstrijden worden gespeeld op 25 februari 2024 om 14 uur in Verviers. Hebad hoopt voor het derde jaar op rij de finale te bereiken.

nog-kaarten-voor-55ste-revue-beschikbaar

Nog kaarten voor 55ste revue beschikbaar

Tijdens de kersthappening van 't Heusdens Volksteater zijn al heel wat honderden kaarten verkocht voor de 55ste productie 'Ich môt just niks' die in januari en februari 12 keer wordt opgevoerd in 't Kuipershof. Er zijn nog kaarten beschikbaar, die kunnen vooraf gekocht worden in het lokaal van 't Heusdens Volksteater (achterkant Kuipershof) op maandag en woensdag van 17.30 tot 19.30 en op zaterdag van 10 tot 12 uur (niet op feestdagen). (foto Lowie Gielis)

bloed-geven-in-heusden-zolder-na-nieuwjaar

Bloed geven in Heusden-Zolder na Nieuwjaar

Ook tijdens de feestdagen is voor het Rode Kruis telkens wat moeilijker om genoeg bloeddonoren te vinden. Vandaar ook het belang van de drie bloedcollecties die kort na NIeuwjaar in Heusden-Zolder plaatsvinden. Op dinsdag 2 januari van 17.30 tot 20.30 uur kun je terecht in Sint-Baaf, Eversel. Op maandag 8 januari van 17.30 tot 20 uur is het te doen in Ons Huis Berkenbos. Op vrijdag 19 januari van 17.30 tot 20.15 uur tenslotte zwaaien de deuren van de Witte Zaal Bolderberg open. 

extra-subsidie-voor-bouw-van-de-toverfluit

Extra subsidie voor bouw van De Toverfluit

De Vrije Kleuterschool De Toverfluit krijgt nog eens 34.285 euro aan subsidies voor haar bouwwerken aan de Brugstraat. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vandaag laten weten. Het gaat om een extra subsidie buiten de middelen die eerder al waren toegezegd. Zoals bekend voert De Toverfluit een hele vernieuwingsoperatie uit, met een combinatie van renovatie, afbraak en nieuwbouw, met daarbij ook omgevingswerken.  De werkzaamheden zijn ondertussen al een hele tijd aan de gang, in februari dit jaar woedde nog een brand in het oude, leegstaande deel van de school.

de-blik-van-richie-69

De blik van Richie

Een witte Kerstmis behoort tot onze vage herinneringen, van vrede op aarde kunnen we alleen maar dromen.

fijne-kerstmis

Fijne Kerstmis

Maak er een gezellige periode van.

superprestige-winnaars-van-de-duotickets

Superprestige: winnaars van de duotickets

Het was niet zo moeilijk om te achterhalen, Michael Vanthourenhout is inderdaad de Europese kampioen veldrijden. Sommigen sloegen toch nog de bal mis, maar al bij al kregen we meer dan 100 juiste antwoorden binnen. Het lot heeft volgende winnaars van een duoticket voor de Superprestige van volgende woensdag op Circuit Zolder aangeduid: Stefan Deferme, Liam Copermans, Marc Lenskens, Roger Bervoets en Patricia Claes. Veel cyclocrossplezier. 

eindejaarswedstrijd-de-vierde-oplossing

Eindejaarswedstrijd: de vierde oplossing

Er moet natuurlijk wat gewerkt worden als je één van onze mooie prijzen in de wacht wilt slepen. Het woord dat we zochten was Sacramentsprocessie. Hieronder de verschillende letters die we daarvoor nodig hadden. Nog 65 deelnemers blijven over voor de volgende ronde.


1. S – Laatste letter van de familienaam van de oud-renner die op 28 december 81 jaar wordt - Roger Swerts
2. A – Tweede letter van de Franse naam van onze Waalse partnerstad - Saint-Hubert
3. C – Eerste letter van (…) Lees het hele bericht

cvo-de-verdieping-2-575-voor-dww

CVO De Verdieping:€ 2.575 voor DWW

CVO De Verdieping heeft liefst 2.575,67 euro ingezameld voor De Warmste Week. Dat gebeurde afgelopen week onder meer met de Warmste Break waarbij tijdens de pauze een concert werd gegeven - technisch omkaderd door de eigen leerlingen - en waar giften welkom waren. Tegelijk hebben ook de anderstalige cursisten lekkers uit hun land van herkomst verkocht, dat was op zich al goed voor ruim 550 euro. 

de-blik-van-richie-68

De blik van Richie

Laatste dag van De Warmste Week.

6-belgische-kampioenen-op-de-piste-gekroond

6 Belgische kampioenen op de piste gekroond

Op de tweede dag van de Belgische baankampioenschappen in de velodroom zijn opnieuw zes kampioenen gekroond, echt veel verrassingen zaten daar niet bij. Zo werd Nicky Degrendele, de vroegere keirin-wereldkampioene, kampioen in de sprint. In twee heats won ze het van de jonge belofte Julie Nicolaes, terwijl Valerie Jenaer naar het brons spurtte. Bij de mannen ging de sprinttitel naar Runar De Schrijver voor Tjorven Mertens en Mathias Lefeber. In de achtervolging klokte specialist Noah Vandenbranden (…) Lees het hele bericht

in-t-kuipke-strijden-ze-om-de-eer-in-pooltornooi

In 't Kuipke strijden ze om de eer in pooltornooi

In 't Kuipke wordt op dit moment de tweede editie van het pooltornooi betwist. Het gaat om een liefhebberstornooi, tussen de klanten, maar volgens de offiële regels. Bij de enkels en de dubbelmatchen is het einde van de poules in zicht, de finales zullen begin volgen jaar uitgevochten worden. (foto's Tony Sempels)

schuttershof-huren-aan-lagere-prijzen-in-zolder

Schuttershof: huren aan lagere prijzen in Zolder

In Zolder-Centrum heeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA)  vandaag de spade in de grond gestoken voor het Schuttershof, dat is het eerste woonproject budgethuren. Met dit systeem wil worden private ontwikkelaars aangemoedigd om zowel betaalbare als sociale woningen te realiseren. Vanaf oktober 2023 konden zowel ontwikkelaars als sociale woonmaatschappijen een aanvraag voor een project indienen en nu wordt het eerste woonproject al (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-67

De blik van Richie

Eén troost: Mathieu komt niet naar Heusden-Zolder volgende week ....

4-000-voor-fietsmateriaal-voor-rk-opvangcentrum

€ 4.000 voor fietsmateriaal voor RK Opvangcentrum

De Fietsersbond werkt al langer samen met het Rode Kruisopvangcentrum (de Bark) aan de fietsmobiliteit van de bewoners. Eerder hadden ook al de KWB-afdelingen  een vijftigtal fietsen  geleverd en startten vrijwilligers uit Hasselt een fietsatelier op. De werkplaatsen van de gemeente hebben voor fietsenstallingen gezorgd en de fietsersbond gaf fietseducatie met een behendigheidsparcours. De bewoners kunnen nu zelfstandiger naar school, naar hun werk of voor de nodige administratie of medische zorg, zonder dat er altijd auto's nodig zijn. Via het project “Een fiets voor iedereen” vanuit de koepel Fietsersbond Vlaams-Brabant,  Cera, Netwerk tegen Armoede en Bike for live haalde de Fietsersbond 4000 euro steun binnen voor de aankoop van fietsen en herstelmateriaal.

tuur-dens-pakt-twee-baantitels-in-velodroom

Tuur Dens pakt twee baantitels in velodroom

Tuur Dens (Team Flanders-Baloise) was de grote winnaar op de eerste avond van de Belgische baankampioenschappen op de velodroom. Hij was eerst de snelste in de tijdrit over één kilometer. Daarin klokte hij 1:01.553, bijna één seconde minder dan zilveren medaillewinnaar Gianluca Pollefliet, derde was Thibaut Bernard. En ook in de afvallingskoers was Dens de beste, daarin liet hij titelverdediger en ploegmaat Jules Hesters achter zich in de slotsprint, terwijl Gianluca Pollefliet brons wegkaapte. Bij de vrouwen - in afwezigheid van wereldkampioene Lotte Kopecky - won Marith Vanhove de afvalling voor Katrijn De Clercq en Sara Maes. In de 500 meter tijdrit was de winst voor Julie Nicolaes, die het met 34.681 haalde voor Valerie Jenaer en Vanhove. Vandaag zijn er opnieuw kampioensschappen tussen 11 en 18 uur, inwoners van Heusden-Zolder mogen gratis binnen. (foto's Roman Martyka)

de-brug-sloot-af-met-eigentijdse-kerstviering

De Brug sloot af met eigentijdse kerstviering

In lagere school De Brug hebben ze de adventstijd afgesloten met een warme  eigentijdse kerstviering in de kerk. De kinderen kregen als mooie boodschap mee hoe ze een lichtje kunnen zijn voor anderen. (foto's Inge Vreys)

boom-verspert-de-kanaalweg

Boom verspert de Kanaalweg

Het stormachtige weer blijft voor problemen zorgen, met bomen en hangende installaties. Zojuist is een grote boom omgewaaid in de Kanaalweg. De straat is er in beide richtingen volledig versperd, er kan geen verkeer voorbij. De brandweer is opgeroepen om de weg vrij te maken. 

dww-fakkeltocht-van-chiro-zolder-bracht-2-000

Fakkeltocht van Chiro Zolder bracht € 2.000 op

Chiro Zolder organiseerde vorige zondag een fakkeltocht voor De Warmste Week. En 't was een succes: een grote opkomst en alle deelnemers stapten met een fakkel in de hand drie kwartier door het centrum van Zolder. En dat warme initiatief bracht liefst 2.000 euro op. Stijn De bruyn maakte een knappe aftermovie die de sfeer van het hele gebeuren weergeeft.

33-hoenders-samengeperst-op-1-2-m

33 hoenders samengeperst op 1,2 m²

Voor heel wat dieren is het allesbehalve De Warmste Week want het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is deze week weer geconfronteerd met drie schrijnende gevallen van dierenverwaarlozing. Het begon maandagavond in Balen waar het VZOC op vraag van de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn 26 graatmagere eenden, een gans en een doodzieke geit moest afhalen. Dat was al de vijfde tussenkomst in enkele jaren op dezelfde plaats. De volgende dag liet de inspectiedienst in Kampenhout (…) Lees het hele bericht

brug-en-toverfluit-in-de-bres-voor-sint-vincentius

Brug en Toverfluit in de bres voor Sint-Vincentius

Kleuterschool De Toverfluit en de lagere school De Brug organiseerden een warme actie tegen kansarmoede. Bij 'De Toverfluit' stond er een mooie kerstboom met geschenkjes voor leeftijdsgenootjes en nog een voorraad voedingsproducten. Ook 'De Brug' vulde bakken vol met voedings- en huishoudproducten. Zo konden de medewerkers van Sint-Vincentius met een volle koffer naar het centrum terugkeren.

win-5-x-2-tickets-voor-superprestige-veldrijden

Win 5 x 2 tickets voor Superprestige veldrijden

Zullen we nog eens wat lezers blij maken? We hebben nog vijf duotickets om volgende woensdag op en rond Circuit Zolder Wout van Aert naar een nieuwe zege in de Superprestige Cyclocross te schreeuwen. Of om in spanning af te wachten wie van de supergetalenteerde Nederlandse dames op welke podiumplek zal staan? Of valt er toch een verrassing te beleven? In ieder geval, stuur ons het antwoord op de vraag wie de regerende Europese kampioen veldrijden bij de mannen is. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres, voor zondag 24 december 10 uur. Veel succes. 

eucharistievieringen-rond-kerstmis-en-nieuwjaar

Eucharistievieringen rond Kerstmis en Nieuwjaar

Rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn er verschillende katholieke vieringen in de kerken van Heusden-Zolder. Op zondag 24 december kerstavond zijn er missen in Zolder (17.30 familieviering), Eversel (17.30 uur), Lindeman (23 uur), Boekt (23 uur) en Heusden (24 uur). Op zondag 25 december kerstdag zijn er eucharistievieringen in Heusden (9 uur), Viversel (9.30 uur), Berkenbos (10 uur), Lindeman (11 uur), Zolder (11 uur) en Eversel (11.30 uur, gebedsviering). Op 26 december tweede kerstdag is er een viering in Heusden (9 uur) en in Bolderberg (9.30 uur). Op 31 december oudejaarsavond zijn er missen in Eversel (17.30 uur) en Heusden (17.30 uur en 22 uur). Op 1 januari Nieuwjaarsdag tenslotte wordt om 9 uur een eucharistie opgedragen in Heusden, om 9.30 uur in Viversel, om 10 uur in Berkenbos en om 11 uur in Lindeman.

celstraffen-voor-regelen-van-257-valse-invaliden

Celstraffen voor regelen van 257 'valse invaliden'

De rechter in Hasselt heeft een 49-jarige man uit Heusden-Zolder veroordeeld tot  3 jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel, 32.000 euro boete en er is bijna 70.000 euro van hem verbeurd verklaard. Hij moet een dienstenchequebedrijf ruim 14.000 euro schade vergoeden. De man had via fictieve documenten attesten voor arbeidsongeschiktheid laten opstellen voor mensen die hem daarvoor betaalden. Zo zouden 257 personen een arbeidsongeschiktheid van meer dan 66 % hebben toegekend (…) Lees het hele bericht

de-springplank-danst-de-vakantie-in

De Springplank danst de vakantie in

De kerstvakantie is begonnen. In De Springplank Eversel hebben ze het eerst trimester al dansend afgesloten met 2 leuke dansjes die de kinderen van de kinderen ebben geleerd tijdens de turnlessen. De ouders konden intussen genieten van een drankje en een hapje aangeboden door de oudervereniging, en van het optreden natuurlijk. (foto's Claudia Aquilani)

eerste-grote-politieactie-in-heel-limburg

Eerste grote politieactie in heel Limburg

Eergisteren is in Limburg een hele dag lang - 8 tot 18 uur - een grootschalige politieactie georganiseerd om diefstallen, rondtrekkende daderbendes en andere criminaliteit preventief aan te pakken. Het was de eerste keer dat zo'n grote proactieve actie plaatsvond in Limburg. De actie was uitgewerkt door een aantal hoofdinspecteurs in opleiding op het PLOT. De politiezone LRH nam het voortouw en 10 andere politiezones sprongen samen met de federale wegpolitie op de kar. Ook de (…) Lees het hele bericht

vandaag-begint-de-winter

Vandaag begint de winter

Vandaag begint de winter. We hebben dan ook de langste nacht achter de rug. Vanaf nu beginnen de dagen ook te lengen, hoewel je dat met een korreltje zout moet nemen. Om de paar dagen komt er een minuut bij. Zo is op 31 december het verschil tussen zonsopkomst en -ondergang 7 uur en 58 minuten, dat is 6 minuten meer dan gisteren. Het duurt dus nog even eer het echt zal opvallen. Trouwens, aan het weer zullen we ook niet meteen merken dat het winter is.

let-op-aangepaste-vuilnisophaling

Let op: aangepaste vuilnisophaling

Door de feestdagen verschuift ook de afvalophaling. De gewone vuilniswagens passeren in Heusden-Zolder niet op maandag 25 december (kerstdag) maar op zaterdag 30 december. Op vrijdag 29 december is er zoals gebruikelijk de ophaling van papier en karton. Het recyclagepark is bijkomend gesloten op dinsdag 26 december en dinsdag 2 januari.

wie-doet-van-aert-en-van-empel-wat

Wie doet van Aert en Van Empel wat?

Op en rond Circuit Zolder wordt nu woensdag de Cyclocross Heuden-Zolder gereden, de zesde manche van de Telenet Superprestige. Wout van Aert gaat voor een derde zege op rij, hij won hier al vijf keer. Bij de vrouwen zal Ceylin del Carmen Alvarado met Fem van Empel moeten afrekenen als ze hier voor het tweede jaar op rij op het hoogste schavotje wil staan.

Wout van Aert rijdt deze winter een beperkt crossprogramma, zijn fans zullen dus woensdag massaal naar hier afzakken. Het parcours is (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-66

De blik van Richie

Groot in het verlies.

lais-luidde-de-langste-nacht-in

Laïs luidde de langste nacht in

Toeval bestaat niet ... uitgerekend bij het ingaan van de langste nacht van het jaar stond Laïs op de planken van CC Muze met nummers uit het nieuwste album ... 'De Langste Nacht'. De Vlaamse volksgroep bracht een heerlijk optreden en de zangeressen kregen zowaar het publiek in de schouwburg op de been om mee te dansen. Een miezerige avond werd zo nog bijzonder vrolijk. (foto's Ann Jordens)

stefan-en-ann-nemen-afscheid-na-bijna-45-jaar

Stefan en Ann nemen afscheid na bijna 45 jaar

Na bijna 45 jaar bergt kok Stefan Vogels op oudejaar zijn kookpotten definitief weg. Sinds 1979 waren Stefan & Ann een begrip bij smulpapen en feestvierders. Ze startten hun frituur en restaurant in de Schaapsweg in 1979 vlak langs bakker Gijbels. In 1982 kochten ze de huidige locatie, die werd drie jaar lang als feestzaal uitgebaat, maar werken op twee locaties was onhoudbaar. Daarom brachten ze in 1985 ook de frituur en restaurant naar de huidige locatie in de Schaapsweg over. Op dat (…) Lees het hele bericht

graffiti-maken-onder-de-poort-totkleurrijke-buurt

Graffiti maken Onder de Poort tot kleurrijke buurt

De verbinding tussen de Koolmijnlaan en Onder de Poort is niet langer een somber, donker tunneltje maar een vrolijke doorgang, die vol graffiti is gezet door plaatselijke jongeren. Het gaat om een project waarvoor Arktos en zijn creactieve cel Klub Karbon samenwerkten met het Zebrahuis. Samen hebben ze de jongeren begeleid en de voorbije maanden is er hard gewerkt, vooral samengewerkt door enkele tientallen jongeren. Het resultaat van graffitiproject ODP is een kleurrijke muur, mooie motieven en hoopvolle boodschappen. Bij de inhuldiging werd gespeech door een afgevaardigde van Arktos en schepen én buurtbewoner Engin Özdemir.

schenking-van-vrienden-van-de-security-aan-dac

Schenking van 'Vrienden van de Security' aan DAC

Het DAC van 't Weyerke kreeg vandaag liefst 1189,97 euro van de ‘Vrienden van de Security’. Het gaat om een vereniging die de security verzorgde op festivals. Omdat zij er nu mee gestopt zijn, wilden ze het resterende geld schenken aan een goed doel en zo kwamen ze bij het DAC terecht. Daar zijn ze  momenteel aan het sparen voor een fun-train (foto onder)Dat is een uitbreiding op een elektrische duofiets, zodat er meerdere personen kunnen meefietsen. Op termijn wil het DAC bekijken wat de DAC-fiets kan betekenen in het straatbeeld van Heusden-Zolder. Onlangs organiseerden ze er al een wafelverkoop voor, en de gift van vandaag brengt de fun-train alweer een stapje dichterbij.

morgen-en-overmorgen-bk-s-op-de-piste

Morgen en overmorgen BK's op de piste

Zoals eerder aangekondigd vinden morgen en zaterdag in de velodroom de Belgische baankampioenschappen plaats. Morgen gaan de wedstrijden van start om 18 uur. Dan rijden vooral de dames in alle categorieën, de nieuwelingen en debutanten hun BK's in de 1 km, de 500 meter, de puntenkoers en afvalling. De laatste race wordt om 22.20 uur gereden. Zaterdag begint het om 11 uur met de 200 meter voor dames elite. Daarna volgen voor dames elite en de verschillende categorieën heren onder meer scratch, temporonden, sprint, puntenkoers, achtervolging en madison. De laatste race start om 18.01 uur. Nog even vermelden dat inwoners van Heusden-Zolder gratis binnen mogen (op vertoon van EID). (foto Ann Jordens)

olympia-c-neemt-de-leiding

Olympia C neemt de leiding

In het petanque 50+ neemt Olympia C de leiding in de 5de afdeling. De uitslagen: Ere-Limburg: Boekt A – Opec A: 8-1 en De Berk A – Zigzag A: 3-6. 1sta Limburg: Genenbos C – Olympia A: 7-2. 2de Limburg: Boekt C – Horizon B: 5-4 en Terbiest A – Olympia B: 7-2. 3de Limburg: De Berk B – Terbiest B: 2-7. 4de Limburg: Bocholt A – De Berk C: 3-6. 5de Limburg: Interlommel C – Boekt D: 3-6 en Olympia C – Genenbos F: 6-3.

tractor-belandt-in-de-gracht

Tractor belandt in de gracht

In de Strabroekweg is deze voormiddag een tractor met aanhangwagen in de gracht terechtgekomen. Er kwam zwaar materiaal en wat inventiviteit aan te pas om de combinatie daar weer uit te krijgen. 

sk-heusden-06-verkwanselt-periodetitel

SK Heusden 06 verkwanselt periodetitel

SK Heusden 06 heeft zijn inhaalwedstrijd tegen Lindelhoeven VV B verloren met 3-1. Door die tweede opeenvolgende nederlaag ziet Heusden de eerste periodetitel in vierde provinciale B aan zijn neus voorbijgaan.

de-blik-van-richie-65

De blik van Richie

En we zien de jongste tijd de zon sowieso al niet veel ...

muzikale-kerstviering-in-de-bloemelingen

Muzikale kerstviering in De Bloemelingen

In Woonzorgcenrum De Bloemelingen hield afdeling 'De Rozengang' haar jaarlijks kerstfeest. 
Het werd een feeëriek "High Tea" festijn, waarbij bewoners en hun families werden verwend door de medewerkers . Voor de muzikale omluistering zorgden het koor Volkorengrijs en pianist Jochen Golsteyn. (foto's Woody Cuppens)

ceyssens-gaat-batterij-van-8mwh-plaatsen

Ceyssens gaat batterij van 8MWH plaatsen

Group Ceyssens - in Heusden nog altijd bekend als 'Glas Ceyssens' - laat op zijn terreinen aan de Mijnwerkerslaan een megabatterij plaatsen. Die zou een capaciteit van 8MWH hebben en in februari geïnstalleerd worden. Volgens Made in Limburg dat zaakvoerder Dirk Ceyssens citeert, past de investering in het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf en het streven om zo energieneutraal mogelijk te produceren. Het energieverbruik kan zo op een slimmere manier gestuurd worden en er is een back-up bij een stroomonderbreking. De batterij zal geplaatst worden door Green & Durable Group.

samana-bolderberg-trakteerde-op-een-kerstfeest

Samana Bolderberg trakteerde op een kerstfeest

Ook in Bolderberg trakteerde Samana zijn leden op een gezellig kerstfeest. Dat had plaats in een stemmig versierde Witte Zaal. Er werd stilgestaan bij Kerstmis, met gepaste gezangen en uiteraard werd er lekker getafeld. Voor velen ook een gelegenheid om nog eens te babbelen en terug te blikken op een bewogen jaar. 

de-springplank-zwaait-juf-marleen-uit

De Springplank zwaait juf Marleen uit

Juf Marleen maakte vandaag haar allerlaatste werkdag in basisschool De Springplank in Eversel. Dat lieten de collega's en de leerlingen uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan. Marleen werd verrast met een ontbijt, knutselwerkjes, cadeautjes en ze zwaaiden haar met z'n allen uit. (foto's Lisanne Put)

eindejaarswedstrijd-de-vierde-opgave-1

Eindejaarswedstrijd: de vierde opgave

Zoals gemeld komen nog 91 lezers in aanmerking voor onze eindejaarsprijzen: een luxe-ontbijt voor vier personen van Bakkerij Schreurs, een heerlijk etentje voor twee in Restaurant Lavandi, prachtige bloemen van Bloemenatelier Bopha, bioscooptickets van The Roxy Theatre, fietskaarten van Limburg en boeken. 

Na de relatief makkelijke derde opgave, gaan we jullie wat meer aan het werk zetten, met de zo gevreesde rebus. Vorm met onderstaande antwoorden een woord dat op de één of andere manier te maken heeft met Heusden-Zolder, zoals de vorige jaren kan dat een persoon, plaats, gebeurtenis, gebouw, ... zijn. Alleen één probleem: de computer heeft de letters door elkaar geschud, dus er komt nog wat gepuzzel aan te pas. Maar niet getreurd, je hebt tijd tot 23 december om 23 uur. Veel plezier.

- Derde letter van de familienaam van de maker van het Lego-jaaroverzicht
- Voorlaatste letter van de verdeelpunten met geldautomaten
- Vierde letter van de voornaam van de dame die in 2016 wereldkampioen veldrijden bij de beloften werd
- Voorlaatste letter van het enige waterkasteel van Heusden-Zolder
- Vierde letter van een gekend vertaalbedrijf
- Eerste letter van de famlienaam van de peter van Limburgs Landschap
- Tweede letter van de familienaam van de hoofdinspecteur uit de boeken van Jo Claes
- Welke letter komt drie keer voor in de huidige naam van het vroegere Ziekenzorg
- Laatste letter van de familienaam van de 4de loopster op de 100 meter horden op de KBC Nacht 2023
- Eerste letter van een gemotoriseerde competitiesport die buiten het domein van Terlaemen wordt betwist
- Vierde letter van de familienaam van de zanger van Lords of Acid
- Eerste letter van de straat waar de hoofdingang van het ziekenhuis ligt
-Laatste letter van de familienaam van de oud-renner die op 28 december 81 jaar wordt
- Letter die tweemaal voorkomt in de voornaam van de eliterenster die als eerste Belgisch kampioene werd op de velodroom
- Eerste letter van het festival dat op 8 juni volgend jaar plaatsheeft op het Marktplein
- Eerste letter van de brasserie van de velodroom
- Laatste letter van de voornaam van de gouverneur van Limburg
- Tweede letter van de Franse naam van onze Waalse partnerstad
- Derde letter van de voornaam van de schepen verantwoordelijk voor basiseducatie

120-aanwezigen-op-kerstfeest-van-samana-zolder

120 aanwezigen op kerstfeest van Samana Zolder

Samana Zolder hield een kerstfeest waarop 120 leden aanwezig waren. Zij kregen in de Jogem een kerstdiner aangeboden. Maar eerst was er een misviering rond het thema ‘hoop en vrede in de wereld’ opgeluisterd met heel wat gekende kerstliederen. In een mooi versierde zaal genoot iedereen van het feest, met als afsluiter een leuke tombola. (foto’s Lode Beylemans)

circuit-gebruikt-ook-digitale-veiligheidsvlaggen

Circuit gebruikt ook digitale veiligheidsvlaggen

Circuit Zolder heeft nieuwe LED-panelen geïnstalleerd waarmee op kritieke plekken de rijders gewaarschuwd worden met digitale veiligheidsvlaggen. Het systeem is gehomologeerd door de FIA en FIM.  Het voordeel is dat de vlaggenmarshalls zich naar veiliger posities kunnen verplaatsen. De digitale vlaggen worden vanop een draadloos en draagbaar bedieningspanel aangestuurd. De digitale LED-panelen zijn zeer zichtbaar onder alle weersomstandigheden, zodat coureurs constant (…) Lees het hele bericht

kerstfeest-bij-samana-eversel

Kerstfeest bij Samana Eversel

Samana Eversel organiseerde een sfeervol kerstfeest voor zijn leden. Het werd een gezellige namiddag met een viering, lekker eten, een mooi toneelstuk en een kersttombola waarbij iedereen prijs had. Bij het naar huis gaan kregen de leden ook nog een Samanakalender en een kerstwens mee. (foto Mieke Swerts)

tot-eind-paasvakantie-werken-aan-beekbeemdenhof

Tot eind paasvakantie werken aan Beekbeemdenhof

Na de kerstvakantie gaan aan Beekbeemdenhof de rioleringswerken van start, samen met de heraanleg van de parking en de toegangsweg. Na de paasvakantie zou dan heel de schoolomgeving moeten klaar zijn. Ondertussen moet wel rekening gehouden worden met hinder. Tot 19 januari is de parking op Beekbeemdenhof nog wel bereikbaar bij het begin en einde van de school. Maar van 22 janauri tot het einde van de paasvakantie wordt Beekbeemdenhof en dus de parking volledig afgesloten, ook (…) Lees het hele bericht

rotary-houthalen-schenkt-kerstpakketten

Rotary Houthalen schenkt kerstpakketten

De leden van Rotary Houthalen Midden-Limburg stelden weer een mooi kerstpakket samen voor alle gezinnen die klant zijn bij Sint-Vincentius. Ze krijgen dat in de komende periode bezorgd.

het-jaar-in-lego-volgens-maarten-verlinden

Het jaar in Lego volgens Maarten Verlinden

Nog tot 26 december kun je in de bibliotheek het jaaroverzicht in Lego van Maarten Verlinden gaan bekijken. Voor Maarten is het ondertussen al jaren een gewoonte om aan het eind van het jaar de belangrijkste gebeurtenissen in een groot Lego-tafereel te reconstrueren. Daarvoor wordt hij trouwens op alsmaar meer plaatsen gevraagd. In de bib van Heusden-Zolder is hij al jaren een vaste gast. "Deze keer heb ik het iets anders aangepakt", vertelt Maarten. "Omdat Vlaanderen het hele jaar (…) Lees het hele bericht

chiro-houdt-op-kerstavond-weer-een-krakmoment

Chiro houdt op kerstavond weer een krakmoment

Wie op kerstavond - 24 december -, al dan niet na een copieus diner, iets speciaals wil doen, moet zeker naar het Sint-Willibrordusplein afzakken. Chiro Heusden slaat daar traditiegetrouw letterlijk en figuurlijk zijn tenten op om aan alle passanten een jeneverke, een warme choco, een soepje, ... aan te bieden tijdens het gekende Krakmoment. Tegen democratische prijzen en bovendien voor een goed doel. Dit jaar wordt de opbrengst geschonken aan Wensambulancezorg VZW. Die organisatie maakt wensen werkelijkheid: met een team van enthousiaste vrijwilligers en professioneel medisch materiaal vervoeren ze de patiënt in alle comfort zodat hij of zij die laatste wens werkelijkheid ziet worden. De chiroleden staan klaar om iedereen te bedienen tussen 21.30 uur en 4 uur 's ochtends. Je kunt ook gewoon gezellig rond de vuurkorven blijven plakken en een praatje slaan, want ieder jaar passeert daar nogal wat volk.

t-molenholleke-werkte-rond-project-robby

't Molenholleke werkte rond project Robby

In de advent treedt Welzijnszorg altijd op het voorplan met zijn inzet voor minderbegoeden. Uitgangspunt is dat we armoede de wereld uit kunnen helpen als we als samenleving onze schouders eronder zetten. 't Molenholleke wil benadrukken dat armoede een onrecht is. Daarom hebben ze gewerkt rond het project "Robby". (foto Sara Bellinkx)

welke-straat-is-het-mooist-verlicht

Welke straat is het mooist verlicht?

Vorig jaar werd het Vagevuurpad bekroond als Fonkelstraat 2023. De straat kreeg het felbegeerde straatnaambord en een cheque van 500 euro om te gebruiken bij een buurtevent. Welke straat wordt dit jaar de laureaat? De bewoners van Domherenstraat, Vagevuurpad, Bavostraat, Butastraat & Kruisherenstraat, Kanunnik Davidlaan en Gildenstraat staan alleszins te popelen om het verdict van de jury te vernemen. Zij hebben allen hun best gedaan om hun straat zo mooi en sfeervol mogelijk te verlichten. 

exsultate-en-villanella-brengen-vredesboodschap

Exsultate en Villanella brengen vredesboodschap

Het koor Exsultate en het tiener-en jeugdkoor Villanella brengen op donderdag 28 december om 17 uur en vrijdag 29 december om 20 uur 'De weg naar Bethlehem', een hedendaagse muzikale kerstbeleving, in de Heilig Hartkerk in Boekt. Geen toeval in een wereld waarin vrede en verdraagzaamheid verder weg lijken dan ooit. Beide koren brengen daarom hun zang als een reflectie van dialoog. Muziek als een ontwapenende vredessymfonie en woord als een lichtbaken van hoop. Ze doen (…) Lees het hele bericht

marktkramers-mogen-voortaan-in-de-dorpen-staan

Marktkramers mogen voortaan in de dorpen staan

Het gemeentebestuur krijgt alsmaar meer vragen om ambulante handel toe te laten in de dorpskernen. Dat zijn marktkramen die bijvoorbeeld één dag per week komen staan om ook de bewoners van die dorpskernen dicht bij huis verse producten aan te bieden. Die komen dus bovenop de MijnMarkt die twee keer per maand op het Marktplein plaatsheeft en ook alleen op die dagen dat er geen MijnMarkt is. Om daaraan tegemoet te komen heeft het gemeentebestuur het 'reglement ambulante handel' (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-hield-zijn-x-mas-loop

't Molenholleke hield zijn X-Mas loop

De leerlingen van 't Molenholleke hielden hun X-Mas loop. Ze liepen rondjes door de gebouwen waarvoor ze zich lieten sponsoren. Jammer van 't weer, maar daar liet niemand zich door ontmoedigen.

mine-blues-2024-eerste-naam-staat-op-de-affiche

Mine Blues 2024: eerste naam staat op de affiche

Vanaf januari wordt be-MINE Blues officieel Mine Blues. De bluesvrienden hebben ook een nieuw logo en ze hebben alvast de eerste naam te pakken voor hun bluesfestival op 8 juni volgend jaar op het Marktplein: Thomas Frank Hopper, de winnaar van de Belgian Blues Challenge 2023. Ondertussen gaan ook volgend jaar de maandelijkse Sunday Evening Blues volop voort. (foto Roman Martyka)

eindejaarswedstrijd-de-derde-oplossing

Eindejaarswedstrijd: de derde oplossing

Het moet niet altijd even moeilijk zijn. De uitkomst van onze derde opgave was 2017,68. De drie ploegen in het bedrijfsvoetbal Wieze Boys A en B en RP Products scoorden samen tot nu toe 96 doelpunten deze competitie. Vermenigvuldig dat met de 250 meter lengte van de wielerpiste en je komt op 24.000. Delen door de opcentiemen op de onroerende voorheffing (935), geeft 25,668, tel daar 1992 bij (het jaar van de mijnsluiting) en de afgeronde uitkomst bedraagt 2017,67. We hebben een kleine tolerantiemarge toegepast. Zo zijn er nog 91 lezers in de running die de drie rondes hebben overleefd, zij hebben ondertussen een mail ontvangen en mogen zich schrap zetten voor een nieuwe uitdaging.

de-blik-van-richie-64

De blik van Richie

De Warmste Week is aan 't vlammen ...

recyclageparken-werken-weer-normaal

Recyclageparken werken weer normaal

Afvalintercommunale Limburg.net heeft ondertussen een groot deel van zijn activiteiten kunnen normaliseren. Zoals bekend waren uit veiligheidsoverwegingen alle systemen stilgelegd na een cyberaanval vorige week woensdag. Het ziet er niet naar uit dat gegevens van de inwoners zijn gelekt. Vanaf vandaag verlopen de bezoeken aan het recyclagepark weer normaal, geautomatiseerd dus. De website van Limburg.net werkt ook weer en de klantendienst is weer telefonisch (0800 80 720) of via (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-matt-haig

Tip van de Bib: Matt Haig

Helemaal in de sfeer van de kerstperiode tipt de bibliotheek ons deze week "Een jongen met de naam Kerstmis" van Matt Haig.

Korte inhoud

De vader van Kerstmis moet voor de koning op zoek naar het elfendorp in het noorden van Finland. Kerstmis gaat hem achterna en vindt het dorp. Dan blijkt dat een van de elfjes is ontvoerd…

Origineel boek, supergraag gelezen, om helemaal in kerstsfeer te komen!. In dezelfde reeks zijn ook verschenen "Het meisje dat Kerstmis redde" en "Vader Kerstmis en ik". Het is een jeugdboek voor 6- tot 8-jarigen.

tickets-voor-de-superprestige-de-winnaars-2

Tickets voor de Superprestige: de winnaars

De meeste lezers wisten wel dat Eli Iserbyt en Annemarie Worst momenteel de leiders zijn in de Superprestige veldrijden, hoewel er ook nog een heel pak de bal missloegen. Dat leverde ver over de 100 juiste antwoorden op, die kwamen uit heel Vlaanderen tot Nederland toe. Het lot heeft daar volgende winnaars van een duotickets voor de Superprestige veldrijden op 27 december op Circuit Zolder uitgetrokken: Stephan Steegmans, Liesbeth Beerten, Francine Goddyn, Cedric Rogiers en Lentel Brepoels. Veel plezier alvast, en de anderen ... wie weet. 

theo-dirix-laat-andreas-vesalius-nooit-los

Theo Dirix laat Andreas Vesalius nooit los

Theo Dirix gaf vanavond in de bibliotheek een bevlogen lezing over Andreas Vesalius en de Vlaamse Canon. Hij situeerde eerst Vesalius als belangrijke anatoom, die in zijn korte leven - 31 december 1514 - 15 oktober 1564 - nog zoveel meer betekenis had, als geneesheer van Karel V en diens zoon Filips II, maar ook als pionier in de didactiek, diplomaat, pelgrim, ... Hij was geboren in Brussel, en stierf op Zakynthos op een ogenblik dat hij van een pelgrimsboot (…) Lees het hele bericht

stefan-blommaert-over-de-nieuwe-zijderoute

Stefan Blommaert over de nieuwe zijderoute

Meer dan 40 NEOS-leden kwamen vandaag luisteren naar de voordracht van Stefan Blommaert: “De Nieuwe Zijderoute”. Stefan Blommaert, voormalig journalist en nieuwsanker van de VRT, heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in Oost-Europa, maar hij woonde ook een hele tijd als vaste correspondent in China. De Chinese president lanceerde in 2013 het idee van een nieuwe zijderoute: hij wou het historische handelstraject nieuw leven inblazen door de transportinfrastructuur in de landen langs de route te vernieuwen. In 2015 volgde Stefan Blommaert de oude zijderoute met een terreinwagen, onderweg stootte hij overal op de Chinese aanwezigheid. Europa realiseerde zich dat pas nadat het proces al ver gevorderd was ... (foto's Robrecht Froyman)

ks-vriendenkring-moet-van-de-leden-doorgaan

KS-Vriendenkring moet van de leden doorgaan

De KS-Vriendenkring hield bij haar leden een enquëte naar aanleiding van het vonnis van de rechtbank in Hasselt op 7 december. Die had twee mijnwerkers ongelijk gegeven, nadat ze naar de rechtbank waren gestapt tegen de belastingen die ze moesten betalen op hun achterstallig pensioen. KS-Vriendenkring vroeg haar leden via mail of de strijd moet voortgezet worden en er beroep moet aangetekend worden tegen de belasting op de zogenaamde retroactiviteit. KS-Vriendenkring maakte nu bekend dat van de 97,75 % heeft aangegeven door te willen gaan met de strijd. Volgens het bestuur telt de KS-Vriendenkring 5155 leden.

kerstfeest-bij-het-anker

Kerstfeest bij Het Anker

Het Anker hield vandaag zijn kerstfeest in 't Kuipershof. Daar waren ongeveer 200 aanwezigen. 't Was ook een gelegenheid om het bestuur en de vrijwilligers even te bedanken voor hun inzet. Ondertussen is ook het jaarprogramma voor 2024 klaar met geregeld op maandag tussen 11.30 en 14.30 een praatcafé in 't Kuipershof, op zaterdag 13 april een spagettidag, op zaterdag 4 mei een busuitstap naar Brugge en op dinsdag 24 september een busuitstap naar Koblenz. (foto Tony Lespoix)

hoe-zit-dat-met-de-nieuwe-regeling-van-de-lijn

Hoe zit dat met de nieuwe regeling van De Lijn?

Vervoermaatschappij De Lijn zet op 6 januari een nieuwe stap in de uitrol van de basisbereikbaarheid, waarbij bussen geconcentreerd worden op lijnen met grotere vraag. Daarbij zal het netwerk nog zowat 16.400 haltes tellen, ruim 3.000 haltes of 17 procent minder dan voor de start van de basisbereikbaarheid. Waar er minder of geen reguliere bussen rijden, zullen reizigers zelf een rit moeten aanvragen. Hoe zit dat in Heusden-Zolder? Ingewikkeld om in enkele lijnen uit te leggen. De Lijn heeft een webpagina gemaakt voor inwoners die willen weten hoe ze na 6 februari van het openbaar vervoer met de bus gebruik kunnen maken.  Hier vind je alvast wat info over Heusden-Zolder.

de-schans-en-de-luchtballon-broodjes-voor-dww

De Schans en De Luchtballon: broodjes voor DWW

De leerlingen en leerkrachten van GO! Next  BS De Schans - De Luchtballon hebben zich ingezet voor De Warmste Week door gezonde broodjes te maken en te verkopen. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar bereidden maar liefst 205 heerlijke broodjes. Elk broodje was rijkelijk belegd met kaas, tomaat, komkommer, wortel, sla en ei. Tijdens de lunch genoten de kinderen van de broodjes. Met een opbrengst van 570 euro mag de actie een groot succes genoemd worden. Dankzij de samenwerking met vzw IsBroodnodig konden de kosten beperkt worden. Zo kan een mooi bedrag overhandigd worden aan vzw ‘t Kietelt, die zich inzet om kinderen uit kansarme gezinnen een fijne verjaardag te bezorgen.

uitbaters-bovy-kunnen-zich-vanaf-nu-melden

Uitbaters Bovy kunnen zich vanaf nu melden

Vanaf nu kunnen kandidaat-uitbaters voor de horeca op Domein Bovy zich bij de gemeente melden. Voor de bistro bedraagt de huur 1.000 euro per maand, eenzelfde bedrag geldt ook voor de schuur, daar komen uiteraard nog de kosten bovenop. Beide zaken kunnen apart in concessie genomen worden, maar de gemeente geeft de voorkeur aan een gezamenlijke uitbating. Ook de andere gebouwen kunnen mee in de overeenkomst worden opgenomen. Het gaat om een concessie tot 9 jaar die nog eens met eenzelfde periode kan verlengd worden. Bovy trekt heel het jaar door wandelaars aan, met pieken op dagen waar evenementen plaatsvinden. De gemeente verwacht in de toekomst nog meer bezoekers omdat het domein wordt uitgebouwd als Poort van de Wijers. 

impromptu-blues-waardige-afsluiter-van-2023

Impromptu Blues: waardige afsluiter van 2023

Sunday Evening Blues zit erop voor dit jaar met Impromptu Blues om het rijtje af te sluiten. En wat een afsluiter, een topband, met loeiende gitaarsolo's, schuupapieren vocals, ... een stevige set die het MuzeCafé door elkaar schudde en het publiek wreed spijt deed hebben toen het gedaan was. (foto's Roman Martyka)

mijnentocht-blijft-een-succesformule

Mijnentocht blijft een succesformule

Een massa lopers en wandelaars zijn vanmorgen vanop de mijnsite in Zolder vertrokken voor de Keytrade Mijnentocht. Een heel aantal wandelaars, maar toch vooral lopers die een pittige tocht van 15, 20 of 30 km richting mijn van Beringen voor de boeg hadden. Het begin was al meteen spectactulair met passage door onder meer de Muze en The Max. De allerdappersten namen er ook de mijnterril bij alvorens ze de natuurrijke omgeving tussen beide mijnsites opzochten. In Beringen wachtte opnieuw een doortocht door mijngebouwen - en voor de strafsten twee terrils - om op be-Mine te finishen en getrakteerd te worden op een mijnwerkersbiertje. (foto's Roman Martyka en Johan Put)

inbraak-in-de-zandstraat-1

Inbraak in de Zandstraat

Inbrekers zijn gisteren binnengedrongen in een woning in de Zandstraat. Ze hadden een ladder gevonden waarmee ze op de eerste verdieping via een raam konden binnenraken. Daar haalden ze heel de boel overhoop, maar over de buit is niets bekend.

olympia-kan-nog-winnen

Olympia kan nog winnen

Na drie keer een nipt verlies eindelijk nog eens een klinkende overwinning voor Olympia tegen Lokeren in de Vlaamse liga van het petanque. De uitslagen. Vlaamse liga: Beersel – Boekt: 5-4 en Reynaert  Lokeren – Olympia: 2-7. Ere Limburg: Genenbos B – Boekt A: 2-7  en Opec A – De Berk A: 7-2. 1ste Limburg: Boekt B – Olympia A: 6-3 en Tongeren A – De Berk B: 6-3. 2de Limburg: Boekt C – Hasselt B: 6-3 en Olympia B – Hasselt A: 6-3.

tweemaal-verlies-voor-hebad-in-de-tweede-liga

Tweemaal verlies voor Hebad in de tweede liga

In de tweede liga B verging het de ploegen van Hebad Heusden vandaag heel wat minder. De dames van Hebad 1D gingen met 3-5 onderuit tegen Buggenhout 2D. De heren van Hebad 1H verloren met dezelfde cijfers van W&L 1H.

hebad-1g-opnieuw-geplaatst-voor-de-play-offs

Hebad 1G opnieuw geplaatst voor de play-offs

Goed nieuws uit het badminton want landskampioen Hebad 1G heeft zich opnieuw geplaatst voor de play-offs. Voor de middag won Hebad met 6-2 van Dijlevallei 1G uit Leuven. Na de middag versloeg het met dezelfde cijfers Lebad 1G uit Kortrijk. Zo plaatst Hebad 1G zich als tweede voor de play-offs. Wie de tegenstanders daarin zullen worden, blijft nog even spannend want de loting gebeurt pas woensdag. Het zal gaan tussen W&L 1G, Verviers RBC 1G en Lebad 1G.

sk-heusden-06-lijdt-thuisnederlaag

SK Heusden 06 lijdt thuisnederlaag

In de strijd om de koppositie in vierde provinciale B deed SK Heusden 06 een slechte zaak, het verloor thuis met 1-3 van SV Breugel.

pandpoering-voor-bolderberg

Pandpoering voor Bolderberg

In de derde provinciale A leed Bolderberg FC een pijnlijke 1-5 nederlaag tegen Velm VV A.

vlotte-zege-voor-anadol-2

Vlotte zege voor Anadol

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol FC Paal-Tervant ingeblikt met 4-1.

50-jaar-verbroedering-met-bad-arolsen-gevierd

50 jaar verbroedering met Bad Arolsen gevierd

In Bad Arolsen is dit weekend de 50ste verjaardag van de verbroedering met Bad Arolsen. Dat partnerschap werd destijds nog voor de fusie afgesloten door de gemeente Zolder, terwijl Heusden verbroederd was met Brilon. Om dat gouden jubileum in de verf te zetten hadden dit weekend enkele plechtigheden plaats in de voormalige Duitse garnizoenstad. Vanuit Heusden-Zolder werd daar onder meer aan deelgenomen door burgemeester Mario Borremans, schepen Lode Schops en enkele leden van het Verbroederingscomité. 

opnieuw-een-stormloop-op-kaarten-voor-de-revue

Opnieuw een stormloop op kaarten voor de revue

In 't Kuipershof heeft vandaag de kersthappening van 't Heusdens Volksteater plaats. Dat is ook de start van de voorverkoop voor de nieuwe revue, 'Ich mot just niks'. De kaartenverkoop startte om 14 uur maar al voor 11 uur zaten de eerste gegadigden geduldig te wachten. Nadien kwam een heuse stormloop op gang. (foto's Julien Maebe) 

een-kerstfeest-bij-femma-in-eversel

Een kerstfeest bij Femma in Eversel

De leden van Femma Eversel kwamen samen voor het jaarlijkse kerstfeest. Het begon met een bezinning over hoop op  vrede ...die nu ver te zoeken is Ook waren drie Oekraïense vrouwen uitgenodigd die in de pastorie gehuisvest zijn. Dank zij de vrijwilligers was het een leuk feest, de mannen van de KWB werden ingeschakeld voor de afwas. Als afsluiter was er een tombola, waarmee zowel de winkel van 't Weyerke als het woonproject Benjalien in Ubbersel hun voordeel mee doen.

eversel-dankt-zijn-vrijwilligers

Eversel dankt zijn vrijwilligers

In Sint-Baaf werden vandaag met een drankje en een hapje alle vrijwilligers van Eversel bedankt voor hun inzet. Eversel kan over het jaar gespreid een beroep doen op meer dan 200 vrijwilligers om alle evenementen in goede banen te leiden. (foto's Rita Vanhove)

beelden-staan-in-zolderse-kerststal

Beelden staan in Zolderse kerststal

Ondanks de lichte regen was de inkleding en inzegening van de kerststal bij de Sint-Vincentiuskerk in Zolder vanavond een sfeervol gebeuren. De vormelingen speelden daarin een sleutelrol, zowel in de voorafgaandelijke eucharistieviering als bij het aanbrengen van de beelden en de zang. Pastoor Ghislain hanteerde de kwispel voor de zegening en al even traditiegetrouw stonden nadien de borreltjes klaar. (foto's David Amgad)

gelijkspel-voor-kvv-heusden-zolder

Gelijkspel voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder 1-1 gelijkgespeeld bij FC Hamont 99 A.

zolder-wint-zonder-veel-overschot-van-staartploeg

Zolder wint zonder veel overschot van staartploeg

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A van hekkensluiter Leuven Bears B gewonnen met 73-69. In de tweede provinciale klopte Zolder C Zonhoven A met 76-64. Een pandoering van jewelste voor Zolder D in vierde provinciale: 103-34 bij Alfa 2000 Achel A. De dames van Zolder verloren met 72-50 in Stevoort B.

boektenaren-treffen-elkaar-op-winterhappening

Boektenaren treffen elkaar op winterhappening

Kinderanimatie, kinderkoor en later op de avond een band en dj, een ruime keuze uit dranken, zoetigheden en hartigheden, ... de Winterhappening in Boekt had heel wat in petto voor jong en oud. Die kwamen dan ook gespreid over de hele avond naar de Ubbelvelden afgezakt. (foto's Ann Jordens)

hebad-2g-moeten-strijden-in-play-downs

Hebad 2G zal moeten strijden in play-downs

In de tweede nationale van het badminton zakte Hebad 2G als vijfde geplaatste af naar Gent voor een ronde van alles of niets. Voor de middag werd met 6-2 gewonnen tegen leider Bad 79 1G. Daardoor was nog alles mogelijk, maar dan moest na de middag gewonnen worden tegen Mont-sur-Marchienne RBC 1G. Helaas, mede door het utivallen van Hanne Put, werd dat een 6-2 verlies. In plaats van de titelstrijd is Hebad 2G op de play-downs aangewezen. Die worden op 10 februari gespeeld tegen - opnieuw - Mont-sur-Marchienne RBC 1G en BC Jodoigne 1G, hopelijk dan met opnieuw een volledige kern.

win-tickets-voor-de-superprestige-veldrijden-1

Win tickets voor de Superprestige veldrijden

Op 27 december strijkt de Telenet Superprestige veldrijden weer neer op en rond Circuit Zolder. Dat is het oudste regelmatigheidscriterium in het cyclocross. Het begint al om 12 uur met de internationale junioren, om 13.40 uur starten de elite en U23 vrouwen en om 15.10 uur springt het licht op groen voor de elite en U23 mannen. Wij kunnen alvast 5 lezers met een duo-ticket naar het veldrijden sturen. Laat ons voor maandag 18 december 8 uur 's ochtends weten wie bij de mannen en de vrouwen momenteel de leiding heeft in de stand van de Superprestige. Mailen naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

voremingen-viversel-880-voor-dww

Vormelingen Viversel: € 880 voor DWW

9 vormelingen uit Viversel en hun 2 vormselcatechisten hebben zich ingezet voor de warmste week. Ze verkochten allerlei lekkers op verschillende plaatsen. Zo waren ze te vinden bij de adventsboomplanting in Viversel, aan de Sint-Jan Berchmansschool, in Hof ter Bloemen en uiteraard ook in hun eigen omgeving. Door hun inzet brachten ze liefst 880 euro samen. (foto Lode Beylemans)

vandaag-gezien-511

Vandaag gezien

De Kerstman is op pad in winkelcentrum Cité, hier gespot in de Jumbo.

geesten-lijken-te-rijpen-voor-overdekt-zwembad

Geesten lijken te rijpen voor overdekt zwembad

Donderdag keurde de gemeenteraad de omzetting van het huurcontract van de vzw Terlaemen naar een erfpacht voor 69 jaar goed. Die kan eventueel nog eens met 30 jaar verlengd worden, want 99 jaar is het maximum voor een erfpacht. Volgens burgemeester Mario Borremans geeft dat het circuit meer armslag, zoals het recht op bankgaranties, e.d. en kan het ook andere partners zakelijk recht geven op delen van het geheel. Het maakt dus het aantrekken van externe investeerders mogelijk. "Maar we hebben (…) Lees het hele bericht

verbroederingskerstboom-staat-voor-meylandt

Verbroederingskerstboom staat voor Meylandt

Terwijl een delegatie uit Heusden-Zolder dit weekend naar Bad Arolsen trekt, om daar de viering van 50 jaar verbroedering bij te wonen, zijn ook de lichtjes in de kerstboom van het Verbroederingscomité voor kasteel Meylandt aangestoken. Dat gebeurde dit jaar zoals gemeld uitzonderlijk zonder plechtigheid. (foto Jef Minten)

vormelingen-bezochten-sint-vincentius

Vormelingen bezochten Sint-Vincentius

De vormelingen van Berkenbos brachten een bezoek aan Sint-Vincentius, waar ze werden onthaald door voorzitter Stefan Was. Voor de jongeren was het een zinvol ontmoetingsmoment waarbij ze leerden dat armoede ook in hun buurt bestaat en de regio heel wat gezinnen telt die het financieel moeilijk hebben. Ze maakten kennis met het nieuwe winkelsysteem waar minderbedeelden kleding, speelgoed en voedsel aan gunstprijzen kunnen kopen. De jongeren brachten zelf  3 karren vol mee met allerlei spullen die Sint-Vincentius goed kan gebruiken in zijn hulpverlening.

de-blik-van-richie-63

De blik van Richie

Donkere dagen ...

veel-volk-op-gezellig-wonderland-van-t-weyerke

Veel volk op gezellig Wonderland van 't Weyerke

Het Wonderland herschiep het domein van 't Weyerke vanavond in een sfeervol kerstdorp. Niets was onverlet gelaten om er iets moois van te maken. Er kwam dan ook veel volk naar afgezakt, op zoek naar gezelligheid, naar lekkere drankjes en hapjes, maar ook naar cadeautjes voor de eindejaarsfeesten. En wat dat laatste betreft, was er een heel aanbod om uit te kiezen. Ook de kinderen waren niet vergeten, voor hen was er een draaimolen en animatie. (foto's Ann Jordens)

morgen-niet-naar-recyclagepark-indien-niet-nodig

Morgen niet naar recyclagepark indien niet nodig

Ook morgen blijf je best weg van het recyclagepark als je er niet echt dringend moet zijn. Na de hacking eerder deze week zijn nog niet alle systemen van Limburg.net heropgestart. Ook de website ligt nog plat. De recyclageparken zijn wel open, maar doordat alle systemen zijn afgekoppeld moet wegen en afrekenen grotendeels manueel gebeuren en dat zou bij grote drukte tot lange wachtrijen leiden. 't Is nog niet duidelijk wanneer alles weer normaal zal lopen.

morgen-winterhappening-op-ubbelvelden-in-boekt

Morgen Winterhappening op Ubbelvelden in Boekt

Morgen zakt zowat iedereen uit Boekt naar de Ubbelvelden af, want daar heeft de  razendpopulaire Winterhappening plaats, een samenwerking van de Dorpsraad, de basisschool en een aantal verenigingen. De tent staat alvast klaar en om 17 uur opent de happening. Er zijn optredens van het schoolkoor van Boekt met kerstklassiekers en vrolijke deuntjes, de band Blue Dawn die het publiek meenement op een muzikale reis door een reeks genres en dj Cycle die iedereen aan het dansen wil krijgen. En oh ja, dorst en honger zal niemand moeten lijden. (foto Ann Jordens)

de-brug-hield-vredesmarkt-voor-dww

De Brug hield vredesmarkt voor DWW

VLS De Brug heeft vandaag De Warmste Week in gang gezet met een eigen actie rond het thema 'Opgroeien zonder zorgen'. Eerst werd het eigen, tweede symbool van de schoolvisie voorgesteld: De Brug als katholieke dialoogschool,waarbij ze vredeswensen en een vredeslied lieten klinken. Tijdens de vredesmarkt verkochten de leerlingen hun zelfgeknutselde werkjes en mochten ze zich uitleven tijdens een heuse fluofuif. Heel wat ouders kwamen geneiten van een kom soep. (foto's Inge Vreys)

bij-de-ferm-dames-wordt-thuis-chocolade-gesnoept

Bij de Ferm-dames wordt thuis chocolade gesnoept

Ferm Eversel rondde het najaarsprogramma af met een activiteit om duimen en vingers bij af te likken: een chocoladeworkshop. Onder leiding van Michel van Choc-o-fieke van Beringen-Tessenderlo leerden de dames mooie chocoladecreaties maken. Zo ontwierpen ze zelfs een kommetje in chocolade om hun  zelfgemaakte studentenhaver én pralines mee naar huis te nemen.

dylst-en-5-anderen-voor-rechter-voor-2-5-miljoen

Dylst en 5 anderen voor rechter voor 2,5 miljoen

Michel Dylst, de voormalige voorzitter van de KS-Vriendenkring moet zich voor de rechtbank verantwoorden. Ook zijn ex-vrouw, twee ex-bestuursleden van de vriendenkring, een vriend van Dylst en een ex-mijnwerker moeten zich ook verantwoorden voor de strafrechter. Dat heeft de raadkamer beslist. Samen worden ze verdacht van de verduistering van 2,5 miljoen euro van de vzw KS-Vriendenkring. Dat geld is afkomstig van lidgelden van ex-mijnwerkers die betaalden omdat de KS-Vriendenkring (…) Lees het hele bericht

75-neos-leden-vierden-hun-kerstfeest

75 Neos-leden vierden hun kerstfeest

 Neos Heusden-Zolder  vierde traditiegetrouw zijn kerstfeest, deze keer in Het Krekelhof in Kuringen. De 75 aanwezigen genoten van een heel lekker feestmaal, het optreden van het gelegenheidskoor en van elkaars gezelschap in een mooi en gezellig kader. (foto's Robrecht Froyman)

definitieve-schadevergoeding-is-nog-te-bepalen

Definitieve schadevergoeding is nog te bepalen

De rechtbank kende de verschillende burgerlijke partijen - onder meer de familieleden van de omgekomen brandweermannen en de gewonde brandweermannen - voorlopige schadevergoedingen toe van meer dan 800.000 euro. Die zijn provisioneel uitgesproken, omdat er nog een herberekening voor het loonverlies moet gebeuren. Op 28 juni wordt de zaak heropend om de definitieve bedragen te bepalen. De rechtbank heeft ook een deskundige aangesteld die de gewonde brandweerman Arno Barzan moet (…) Lees het hele bericht

gezellige-drukte-op-kerstmarkt-van-hof-ter-bloemen

Gezellige drukte op kerstmarkt van Hof ter Bloemen

Het was een gezellige drukte in woonzorgcentrum Hof ter Bloemen waar de jaarlijkse kerstmarkt plaatshad. De bezoekers konden zich verkneukelen in allerlei lekkers, maar er werden ook heel wat cadeautjes mee huiswaarts genomen om daar onder de kerstboom te belanden. En de intrede  van de kerstman zorgde voor de nodige deining, want iedereen wilde met de sympathieke Laplander op de foto. 

al-bijna-2-500-deelnemers-aan-mijnentocht-zondag

Al bijna 2.500 deelnemers aan Mijnentocht zondag

Voor de derde editie van het  loop- en wandelevenement  Keytrade Bank Mijnentocht nu zondag zijn al bijna 2500 deelnemers ingeschreven. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag, maar zondag ter plaatse inschrijven kan ook nog. De deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden: 8 km, 15 km, 20 km of – nieuw dit jaar – 30 km. De 8 km start en finisht op de oude mijnsite van Beringen, alle andere (…) Lees het hele bericht

5-jaar-cel-3-met-uitstel-voor-brandstichter

5 jaar cel, 3 met uitstel voor brandstichter

De man van 22 uit Heusden-Zolder die op 11 augustus 2019 brand stichtte in de Koolmijnlaan in Beringen, waarbij twee brandweermannen van Heusden-Zolder omkwamen en een derde zwaar verbrand raakte, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenis, waarvan drie met uitstel. UPDATE Tijdens het proces zei de man dat hij samen met twee anderen "uit verveling" het winkelpand was binnengedrongen en er brand gesticht had. "We hebben geprobeerd om het vuur nog te (…) Lees het hele bericht

muzecafe-leek-even-chicago-uit-de-sixties

MuzeCafé leek even Chicago uit de sixties

Het Big Dave Trio was het laatste optreden van Move2Blues voor dit kalenderjaar in het MuzeCafé. Ook deze keer was het weer volle bak en zat de sfeer er goed in. Een Belgisch trio met heel wat ervaring (Big Dave, harmonica en zang, Bart Mulders, gitaar en Frederik van den Berghe,drums) dat erin slaagt om Chicago-style bluesmuziek uit de jaren vijftig en zestig authentiek te laten klinken. (foto's Roman Martyka)

vredeslicht-uit-bethlehem-in-zolder-aangekomen

Vredeslicht uit Bethlehem in Zolder aangekomen

Het Vredeslicht uit Bethlehem in Palestina is vanavond aangekomen in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder. Het is een traditie dat het vlammetje in de eindejaarsperiode vanuit Bethlehem wordt overgebracht naar Wenen in Oostenrijk en van daaruit verder verspreid over Europa. Vanuit Tongeren werd het naar de Limburgse dekenaten gebracht. Twee vormselkathechisten zijn het gaan ophalen in Tongeren en gaven het vanavond door aan de vormelingen van de federatie Zolder. Ook pastoor Ghislain nam het in ontvangst en het zal in de Sint-Vincentiuskerk blijven branden tot Kerstmis. Rond het geheel werd een stemmingsvolle viering gebouwd, waarbij jongeren ook voor de muzikale opluistering zorgden. Tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in Palestina en Israël krijgt het vredeslicht wel een heel aparte betekenis. (foto's David Amgad)

wegenruil-koolmijnlaan-mijnwerkerslaan-goedgekeurd

Wegenruil Koolmijnlaan-Mijnwerkerslaan goedgekeurd

De gemeenteraad zette vanavond het licht op groen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitbater voor de horeca op Domein Bovy nadat De Winning de handdoek gooide. Het gemeentebestuur zal een openbare marktrraadpleging organiseren daarvoor. De raad keurde ook  de ruil Koolmijnlaan-Mijnwerkerslaan met het Vlaams gewest goed. Daardoor wordt binnenkort de Mijnwerkerslaan een gewestweg, terwijl de Koolmijnlaan tussen beide rotondes gemeenteweg wordt. Dat opent de (…) Lees het hele bericht

n-va-wil-opnieuw-een-overdekt-zwembad

N-VA wil opnieuw een overdekt zwembad

De gemeenteraad boog zich vandaag opnieuw over het voorstel van de vzw Terlaemen om de huurovereenkomst te vervangen door een erfpachtovereenkomst. Het doel was om de vzw meer flexibiliteit te verschaffen om investeringen te kunnen doen op en rond het circuit. De N-VA-oppositie was bij een vorige bespreking - in juni - fel van leer getrokken tegen de "veel te ruime zone die in erfpacht zou gegeven worden." Daar stond ook de site van het openlucht (…) Lees het hele bericht

oppositie-blijft-zich-verzetten-tegen-hogere-taks

Oppositie blijft zich verzetten tegen hogere taks

De oppositie in de gemeenteraad vindt het nog altijd niet kunnen dat de inwoners meer moeten betalen op het afleveren van administratieve stukken. In mensentaal: de belastingen die moeten betaald worden als je bijvoorbeeld een nieuwe identiteitskaart of andere documenten moet afhalen. Herwig Hermans (N-VA) had ook vorige maand bij de bespreking van de begroting al aangekaart dat de voorbije jaren die kostprijs meer dan verdubbeld is. Er ontspon zich een discussie met de schepenen Thielemans en Özdemir die de oorzaak leggen bij de kosten die de Vlaamse overheid doorrekent, terwijl volgens de N-VA de gemeente dat zelf kan bepalen. N-VA vroeg de stemming en onthield zich samen met Vlaams Belang, de meerderheid keurde het reglement unaniem goed.

kwb-overdag-vierde-zijn-kerstfeest-1

KWB-Overdag vierde zijn kerstfeest

KWB Overdag heeft iedere donderdag inhoudelijke thema's op de agenda staan, maar op de laatste bijeenkomst voor Kerstmis staat altijd een feestje op het programma. Daar schoven vandaag 72 leden van de afdelingen Heusden-Centrum en Berkenbos voor aan. Na de verwelkoming door voorzitter Klaus Neumann en een eerste drankje volgde een korte bezinning. Daarna mocht iedereen passeren aan het pastabuffet. Ludo Bosmans zorgde ondertussen voor de muzikale sfeer met Vlaamse schlagers en een aantal aanwezigen liet zich niet pramen voor een danspasje. Lucien Vanheel, vroeger nog actief geweest in enkele bands, deed er nog een vocaal schepje bovenop met covers van Tom Jones, Engelbert Humperdinck en Percy Slegde. Nog wat naneuriënd trok iedereen in de late namiddag huiswaarts. (foto's Joseph Bams)

eindejaarswedstrijd-de-derde-opgave-1

Eindejaarswedstrijd: de derde opgave

Er zijn nog altijd 105 lezers in de running voor de prijzen van onze eindejaarswedstrijd: een luxe-ontbijt voor vier personen van Bakkerij Schreurs, een lekker etentje voor twee personen in restaurant Lavandi, prachtige bloemen van Bloemenatelier Bopha, 3 x 2 bioscooptickets voor The Roxy Theatre en verder fietskaarten voor heel Limburg en boeken. In de derde ronde zetten we de deelnemers aan het rekenen. We hebben drie ploegen uit Heusden-Zolder in het bedrijfsvoetbal of de KLBS: Wieze Boys A, Wieze Boys B en RP Products. Hoeveel doelpunten hebben zij samen gescoord op de eerste 12 speeldagen van de huidige competitie. Vermenigvuldig die som met de lengte van de wielerpiste in de velodroom (in meters) en deel het product door de opcentiemen op de onroerende voorheffing die in Heusden-Zolder wordt aangerekend. Tel bij die quotiënt het jaartal op waarin de mijn van Zolder sloot. Indien nodig mag je de uitkomst afronden tot op 2 cijfers na de komma. Mail je oplossing voor zondag  17 december om 20 uur naar het gekende adres. Veel rekenplezier!

bouwstelling-gestolen-in-lobelialaan

Bouwstelling gestolen in Lobelialaan

In de Lobelialaan in Bolderberg gingen dieven aan de haal met werfmateriaal dat op de oprit van een huis lag. Ze namen onder meer een stelling voor een bouwwerf mee.

bezoekers-blikten-achter-de-circuitschermen

Bezoekers blikten achter de circuitschermen

Op vraag van Circuit-Zolder  verzorgde de vzw Toerisme Heusden-Zolder  vandaag een rondleiding met speciale aandacht voor de museumwerking en het hart van het Circuit-Zolder, de zone waar Race Control and Safety is ondergebracht. Het ging om een vriendengroep met de naam 'Club', die vooraf al door Marc Wauters was ingewijd in de troeven van de velodroom. In de museumwerking kregen ze een overzicht met attributen, affiches enz. van de belangrijkste evenementen die sinds de (…) Lees het hele bericht

kabouterhuisje-volledig-vernield-door-vandalen

Kabouterhuisje volledig vernield door vandalen

Het kabouterhuisje, dat lange tijd zoveel wandelaars plezier heeft bezorgd in de Mangelbeekvallei, is gisteren onherstelbaar beschadigd door vandalen. Volgens initiatiefnemer Eddy Agten - die in elk seizoen wel voor variatie zorgde - is de schade deze keer zo groot dat er niets anders op zit dan de boel op te ruimen, anders blijft een puinhoop achter in de natuur. Hij heeft er lange tijd van genoten om anderen een plezier te bezorgen en mooie foto's te laten maken, maar deze complete vernieling is er te veel aan. Het kabouterhuisje is definitief weg. Triest.

t-weyerke-wordt-morgen-een-groot-kerstdorp

't Weyerke wordt morgen een groot kerstdorp

Morgen organiseert 't Weyerke zijn ondertussen bekende WinterWonder. Vanaf 17 uur baadt heel het domein in een feeërieke kerstsfeer met lichtjes, bomen, vuurkorven, ... Er staan tientallen kraampjes waar je de meest uiteenlopende cadeautjes voor de feestdagen kunt vinden. Maar uiteraard zijn er drankjes, warm en koud, straf en zacht, ... niemand hoeft bovendien op zijn honger te blijven zitten. Er is animatie, een draaimolen voor de kleintjes, ... kortom, de gezelligste avond van 't jaar aan de Domherenstraat. (foto Ann Jordens)

colors-iedereen-kleurt-de-wereld-en-het-theater

Colors: iedereen kleurt de wereld en het theater

Zondag om 15 uur brengen KOPERGIETERY & Het Scheldeoffensief  'Colors' in CC Muze, kleurrijk theater voor iedereen vanaf 6 jaar. Acht 'ikken' komen in 80 kleuren op de scène, een diverse groep spelers die samen zoeken naar dat ene schilderij waarin ze samen passen. Ze verschillen onderling maar geven elk kleur aan onze wereld. De groep bestaat uit volwassenen en jongeren met of zonder beperking. De voorstelling is doorregen met mooie muziek van Geoffrey Burton. Studenten Lerarenopleiding van de  UCLL geven gratis workshops vol kleur voor en na de voorstelling. Tickets(foto Phile Deprez)

de-blik-van-richie-62

De blik van Richie

Letters in chocolade kunnen discrimineren.

bejaarde-fietser-botst-tegen-slagboom

Bejaarde fietser botst tegen slagboom

Vanmiddag rond 12 uur is een man van 80 gewond geraakt op de Everselkiezel. Hij was met zijn fiets tegen een slagboom gebotst. Die slagbomen worden bij het begin en het einde van de schooltijd naar beneden gelaten om de schoolstraat vrij van gemotoriseerd verkeer te houden.

theo-dirix-over-vesalius-in-woord-en-beeld

Theo Dirix over Vesalius in woord en beeld

We hebben het hier al eerder gehad over Heusdenaar Theo Dirix, notoir kenner van Andreas Vesalius, de 16de eeuwse anatoom. Theo heeft de voorbije jaren heel wat puzzelstukjes verzameld in zijn zoektocht naar het graf van Vesalius. Volgende maandag, 18 december om 19.30 uur, geeft Theo een lezing in de bib en de aanleiding is deze keer de 'Canon van Vlaanderen'. De auteur en onderzoeker wil die avond aantonen dat het beter is als bijzin te (…) Lees het hele bericht

samana-boekt-hield-een-kerstfeestje

Samana Boekt hield een kerstfeestje

Samana Boekt organiseerde een kerstfeestje voor zijn leden. Het werd een gezellige boel, huiskok Rita en haar helpers serveerden een heerlijk feestmaal. Met een mooi kerstroosje en uiteraard de beste wensen voor Kerstmis en Nieuwjaar keerden de aanwezigen tevreden huiswaarts. (foto Magda Truyers)

kerstman-erg-populaire-op-kerstmarkt-bocasa

Kerstman erg populair op kerstmarkt BoCasa

Vandaag had in BoCasa een kerstmarkt plaats. Er stond een 20-tal mooi aangeklede kraampjes met kerstcadeautjes, zelfgemaakte decoratie, warme mutsen en sjaals, juwelen,   ... Ook allerlei lekkernijen ontbraken niet, naast de klassieke proeverijen waren er ook warme rozenwafels en rozenjenevers. De Kerstman arriveerde met paard en kon op heel wat bijval van oud en jong rekenen, die allen met hem op de foto wilden. (foto's Roger Convents)

stel-niet-dringend-bezoek-aan-reyclagepark-uit

Stel niet-dringend bezoek aan reyclagepark uit

Afvalintercommunale Limburg.net is afgelopen nacht getroffen door een cycberaanval. Daarop heeft de intercommunale preventief alle systemen afgesloten. De recyclageparken zijn wel open, maar daar kan alleen offline gewerkt worden waardoor de afhandeling aan de weegbrug trager verloopt. Om lange wachttijden te voorkomen, wordt aangeraden om niet dringende bezoeken aan het recyclagepark uit te stellen. Ook wie zijn tegoed aan vuilniszakken wil afhalen - niet alleen in de cyclageparken ook in gemeetehuizen of winkels - is er momenteel aan voor de moeite. Ook de website ligt uit. Het is niet duidelijk hoe lang de problemen zullen aanhouden.

tweedehands-boekenbeurs-voor-dww-in-ziekenhuis

Tweedehands boekenbeurs voor DWW in ziekenhuis

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december telkens van 14 tot 20 uur organiseert het Sint-Franciscusziekenhuis een tweedehands boekenbeurs ten voordele van DeWarmste Week. In de inkomhal en de personeelscafetaria vind je meer dan 3.000 (drieduizend) boeken die te koop worden aangeboden.  Het thema van de warmste week is ‘Opgroeien zonder zorgen’! Ook boeken doen groeien, beleven, ontplooien. Het ziekenhuis heeft twee concrete doelen uitgekozen: de vzw Warm Hart in Houthalen-Helchteren en de actie 'Kansarme kinderen veilig in het verkeer' van Sint-Vincentius Heusden-Zolder. In het enorme aanbod zitten de meest uiteenlopende boeken. Wie niet zo'n lezer is, kan met een vrije gift steunen. 

eindejaarswedstrijd-oplossing-van-de-tweede-ronde

Eindejaarswedstrijd: oplossing van de tweede ronde

Dit waren de juiste antwoorden van de tweede ronde van ons eindejaarsspel
- Move2Blues
- Porsche
- Jaroslava Mahoetsjich (of Mahuchikh) + hoogspringen
- Beringen, Ham, Tessenderlo
- Stijn Coninx
Er gaan nog 105 deelnemers naar de volgende ronde, zij ontvangen een bevestigingsmail.

dit-weekend-erop-of-eronder-voor-hebad

Dit weekend erop of eronder voor Hebad

Voor de beide topteams van Hebad is de opdracht voor dit weekend duidelijk: punten pakken om zeker te zijn van de play-offs. Op de laatste speeldag, bij Pluimplukkers in Gent, is het D-Day. In tweede nationale moet Hebad 2G, momenteel 5de in de stand, nog vol aan de bak want alleen de eerste 4 spelen de play-offs. Voormiddag speelt het tegen Bad79 1G, de leider uit Anderlecht. Na de middag treedt Hebad 2G aan tegen Mont-sur-Marchienne RBC 1. In de eerste nationale staat Hebad 1 G momenteel derde, maar kan toch best zijn beide partijen winnen. Voor de middag tegen Dijlevallei 1G uit Leuven en na de middag tegen Lebad 1G uit Kortrijk.

meer-dan-15-500-niet-betaalde-belastingen-geind

Meer dan € 15.500 niet betaalde belastingen geïnd

Samen met de Vlaamse belastingdienst hield de politie gisteren een controle in Heusden-Zolder. Daarbij is liefst 15.567 euro aan niet betaalde belastingen geïnd. 296 bestuurders moesten blazen, niemand had gedronken. 1 bestuurder reed zonder rijbewijs rond en moest dus zijn wagen achterlaten. Er zijn boetes uitgeschreven voor een voertuig dat onterecht met buitenlandse nummerplaten rondreed, voor 1 bestuurder die zijn gsm achter het stuur gebruikte en voor twee wagens met kale banden.

nier-limburg-neemt-aanloop-naar-gouden-jubileum

Nier Limburg neemt aanloop naar gouden jubileum

Nier Limburg hield voor de 41ste keer een kerstfeest, in zaal Krekelhof in Kuringen. Heusdenaar Maurice Mues is al 25 jaar voorzitter van de vereniging, ook andere inwoners van Heusden-Zolder zijn in de vereniging betrokken en het Sint-Franciscusziekenhuis is één van de dialysecentra. Er waren 110 deelnemers, niet evident voor een groep wiens leven voor een deel door die dialyse gedomineerd wordt en waar ook de werking door corona een dip heeft gekend. Maar er was vooral veel optimisme te horen tijdens het feest, waar ook verpleegkundigen en dokter hen een hart onder de riem kwamen steken. In zijn toespraak blikte voorzitter Maurice Mues al vooruit naar 2024, dat een gouden feestjaar moet worden. Nierstichting Limburg is immers opgericht op 3 februari 1974 en die 50ste verjaardag zal niet ongemerkt voorbijgaan. (foto Joseph Bams)

film-en-gesprek-over-duurzame-landbouw

Film en gesprek over duurzame landbouw

Vanavond organiseerde het  Rikoltoteam van Heusden-Zolder de filmvertoning 'Sur le champ' in de zwarte zaal van CC Muze. Na de film gingen An Kindermans Van Rikolto en bioboer Filip Zandecki  van  Puur Leguum in gesprek over duurzame landbouw als alternatief voor een landbouwsysteem in verandering. Het was een boeiende avond met een geïnteresseerd publiek.

viversel-deelt-zijn-bekommernissen-met-de-politiek

Viversel deelt zijn bekommernissen met de politiek

Ook de open vergadering van Dorpsraad Viversel vanavond werd druk bijgewoond. Viversel heeft het afgelopen jaar dan ook heel wat veranderingen ondergaan, vooral op het vlak van verkeer en infrastructuur. De aanslepende werken zorgen bij heel wat inwoners voor ergernis. Burgemeester Mario Borremans en schepen Lode Schops mochten toelichting geven onder meer bij het verderz verloop van de werken, bij de geplande fietspaden en de veiligheid rond de scholen. Ook de directie van het circuit was aanwezig om op mogelijke vragen te antwoorden rond de inspanningen die zij levert rond geluid en milieu. In de zaal ook weer afgevaardigden van politieke partijen die de temperatuur kwamen meten met het oog op oktober volgend jaar. (foto's Roman Martyka)

zolderse-kerststal-is-klaar-zaterdag-inzegening

Zolderse kerststal is klaar, zaterdag inzegening

De kerststal aan de kerk van Zolder is vandaag klaargezet. En neen, dit zijn niet de levende beelden die er gaan plaatsnemen maar wel de vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken om de stal op te bouwen. Nadien aten ze samen met pastoor Ghislain een stuk pizza. Nu zaterdag om 19 uur is iedereen welkom om de zegening van de stal en de plaatsing van de beelden bij te wonen, bij dat feestelijk moment horen altijd een hapje en drankje. 

dorpsraad-viversel-houdt-volksvergadering

Dorpsraad Viversel houdt volksvergadering

Vanavond is het de beurt aan de Dorpsraad Viversel om een volksvergadering te houden, om 20 uur in de Vierseleer.  Op de agenda staan allerlei punten die leven in Viversel, denk maar aan de wegenwerken. Ook is vooraf aan de inwoners gevraagd wat ze graag gerealiseerd zien om de leefbaarheid in het dorp in zijn geheel te verbeteren, een vraag die uiteraard in de aanloop naar de verkiezingen speelt. De aanwezigen krijgen een gratis drankje aangeboden. 

schouwbuirg-uitverkocht-voor-rieu-film

Schouwburg uitverkocht voor Rieu-film

De schouwburg van CC Muze was helemaal uitverkocht voor de seniorenfilm: Home for Christmas. André Rieu bracht iedereen in kerststemming. (foto Kris Vandevenne)

vandaag-gezien-510

Vandaag gezien

Jan Leijskens brengt enkele aparte sfeerfoto's van een wandeling in Bolderberg.

een-fitcamp-ten-voordele-van-de-warmste-week

Een 'fitcamp' ten voordele van De Warmste Week

Elke woensdag in de herfst- en wintermaanden organiseert Nele Schroyen een 'Fitcamp' onder het afdak bij CVO De Verdieping. Op woensdag 20 december komt er een speciale editie: Holly Jolly Fitmass. Dat is een motiverende workout in een toffe kerstsfeer, deze keer ten voordele van De Warmste Week. Alle deelnemers mogen een vrije gift geven. Het heeft plaats van 19.30 uur tot 20.30 uur, na de workout staat een warme recovery shake klaar om je helemaal op te peppen. Neem gerust vrienden en collega's mee. Voor meer info: nele.schroyen[!]telenet.be

tip-van-de-bib-linde-faas

Tip van de Bib: Linde Faas

De bib tipt ons deze week 'Ergens in de sneeuw' van Linde Faas. Het is een prachtig geïllustreerd prentenboek voor lezers vanaf 4 jaar. Linde Faas is een Nederlandse illustrator die woont en werkt in Noorwegen.

Korte inhoud

Een meisje dat thuis geen kerstboom heeft, wordt door een eland meegenomen naar het winterbos. Samen met de dieren versiert ze een kleine dennenboom met de mooiste schatten uit het bos.
Voor haar derde prentenboek 'Waar is grote broer?' ontving ze de Bronzen Griffel in 2022.


50-tal-geinteresseerden-op-vergadering-in-st-baaf

50-tal geïnteresseerden op vergadering in St.Baaf

Een 50-tal erg geïnteresseerde inwoners van Eversel en Ubbersel woonde vanavond in Sint-Baaf de algemene vergadering bij die de dorpsraad er organiseerde. Leden van de dorpsraad gaven er onder meer een stand van zaken over de veilige schoolomgeving, het kerkhof, de plaatselijke wandelingen die aan herstel toe zijn, ... Daarnaast wordt ook in Eversel gewerkt aan een memorandum in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Om uit de veelheid aan thema's het belangrijkste naar voor te laten komen wordt vertrokken vanuit de sterktes en zwaktes van Eversel-Ubbersel, de bedreigingen en de kansen. Die werkwijze zal moeten leiden tot een stevig rapport dat de politieke partijen zullen krijgen, maar dat ook de leidende ambtenaren kan inspireren. Paul Coolen gaf vervolgens een stand van zaken van de uitbouw van de trage wegen in Heusden-Zolder en de werkzaamheden in het kader van de Mangelbeekvallei die momenteel en de komende maanden in volle uitvoering zijn. (foto's Ann Jordens)

fietsen-op-trage-wegen-beekbeemdenpad

Fietsen op trage wegen: Beekbeemdenpad

Deze maand zet de Fietsersbond het Beekbeemdenpad in de kijker als waardevolle trage weg. Het is verbinding tussen Mommestraat, Ringlaan en Molenstraat, 1300 meter lang en ongeveer 2 meter breed. Oorspronkelijk was enkel het deel tussen Mommestraat en de opvang ‘t Klim-Op-Ke aan Beekbeemdenhof goed berijdbaar met de fiets. Dat deel werd aangelegd als veilige verbinding naar de gemeenteschool Beekbeemden.  Onlangs is het pad opgewaardeerd richting de Molenstraat. Onderweg kom je onder meer een leuk bruggetje tegen en  het kabouterdorp De Poelmennekes tegen. Het is een zeer goed berijdbaar pad, alleen opletten in de scherpe bochten waar je fietsers of wandelaars niet ziet aankomen en er zitten ook everzwijnen in de buurt. Hier vind je alle details en meer foto's.

laatste-dagen-om-sportkampioenen-te-melden

Laatste dagen om sportkampioenen te melden

Op 8 maart volgend jaar zal Heusden-Zolder zijn sportkampioenen van 2023 én 2022 huldigen. De provinciale, Vlaamse, nationale en internationale kampioenen van twee jaar dus omdat er dit jaar geen viering was. De clubs hebben nog tot 15 december tijd om hun kampioenen van die twee jaar door te geven via deze link. Daarna is het onherroepelijk te laat om aan dit gebeuren deel te nemen. 

bij-hebad-leer-je-de-knepen-van-badminton

Bij Hebad leer je de knepen van badminton

Badmintonclub Hebad organiseert een reeks 'Start to badminton'. Die is bedoeld voor recreatiespelers die de basistechnieken en -tactieken onder de knie willen krijgen. Het gaat om zes lessen vanaf dinsdag 16 januari, telkens om 18.30 uur. Na een les van een uurtje, kan er nog een uurtje vrij gespeeld worden. Deelnemen kost 40 euro (nadien kan je voor slechts € 25 aansluiten bij de club), leden betalen 20 euro. Inschrijven via secretariaat[!]hebad.be.

vanavond-volksvergadering-voor-eversel-ubbersel

Vanavond volksvergadering voor Eversel-Ubbersel

Vanavond om 19.30 houdt de dorpsraad Eversel-Ubbersel een volksvergadering in Sint-Baaf waar iedereen welkom is. Op de agenda staan onder meer de bekommernissen en ideeën in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, een stand van zaken van de trage wegen door Paul Coolen, komende activiteiten, ...

voor-meer-dan-8-500-aan-openstaande-boetes-geind

Voor meer dan € 8.500 aan openstaande boetes geïnd

Bij een actie van de verkeersdiensten van de politie Beringen-Ham-Tessenderlo en Heusden-Zolder samen met de douane is voor 8.583 euro aan openstaande boetes geïnd. De acties zijn vorige week gehouden aan de Beringersteenweg en in de Koolmijnlaan. Twee voertuigen werden in beslag genomen omdat de bestuurders de openstaande boetes van €3.631 en €2.099 euro niet konden betalen.  De politie-inspecteurs voerden ook 2.197 alcoholtests uit waarbij 5 (…) Lees het hele bericht

zondag-kersthappening-van-t-heusdens-volksteater-2

Zondag kersthappening van 't Heusdens Volksteater

Zondag 17 december houdt 't Heusdens Volksteater zijn jaarlijkse kersthappening in 't Kuipershof. Dat is ook de start van de voorverkoop voor de revue 'Ich môt just niks'. De opvoeringen hebben plaats op 26 en 27 januari, 2, 3, 4, 9, 10, 11, 13, 16,17 en 18 februari. Tickets kosten 10 euro. Zondag gaan de deuren van 't Kuipershof open om 13 uur, de voorverkoop vindt plaats van 14 tot 18 uur. Het wachten kan er ondertussen best aangenaam zijn want je kunt er allelei hapjes en drankjes aan zeer democratische prijzen bekomen.

de-berk-a-is-leider-af

De Berk A is leider af

In de Limburgse ere-afdeling van het petanque moest De Berk A het onderspit delven tegen Sint-Truiden A en moet zo ook de leiding overdragen aan de Haspengouwers. De uitslagen: Vlaamse liga: Boekt – Okapi: 6-3 en Olympia – Dilbeek: 4-5. Ere-Limburg: Boekt A – Tongeren A: 9-0 en De Berk A – Sint Truiden A: 2-7. 1ste Limburg: Genk A – Boekt B: 2-7 en  De Berk B – Sint Truiden B: 4-5. 2de Limburg: Genk B – Boekt C: 8-1, Hasselt B – Olympia B: 3-6 en De Berk C – Interlommel A: 8-1.

eindejaarswedstrijd-de-tweede-opgave-1

Eindejaarswedstrijd: de tweede opgave

Tijd om een tandje bij te steken. Een luxe-ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs, een heerlijk etentje voor twee in Restaurant Lavandi, mooie bloemen van Bloemenatelier Bopha, bioscooptickets van The Roxy Theatre, fietskaarten en boeken ... je krijgt het niet zomaar.  De volgende opgave
- Maandelijks worden we verwend door bluesconcerten in het MuzeCafé. De mensen van be-Mine Blues - tegenwoordig Mine Blues - doen dat langer. Welke bluesclub is er dit jaar bijgekomen?
- Welk automerk won in 2023 het algemeen klassement in de 24 Uren van Zolder?
- Heusden-Zolder kreeg dit jaar zowaar een wereldkampioene in het atletiek, haar naam en discipline?
- Welke steden of gemeenten maken deel uit van de politiezone waarmee politie Heusden-Zolder tegenwoordig nauw samenwerkt?
- Wie is de nieuwe natuurpeter van Limburgs Landschap?

Alleen de overblijvers van de eerste ronde nemen nog deel, mail je antwoorden voor woensdag 13 december om 8 uur 's ochtends met je naam en adres.

winst-en-verlies-bij-hebad

Winst en verlies bij Hebad

In de tweede liga B van het badminton heeft Hebad 3G met 5-3 verloren op bezoek bij Dendermondse 1G. In eerste provinciale won Hebad 5G met 6-2 thuis tegen Poona Hoeselt 1G.

funda-oru-be

Funda Oru bevestigd als lijsttrekker

Tijdens een verkiezingscongres van Vooruit Limburg in Watt 17 zijn vandaag de verkiezingslijsten voor 9 juni volgend jaar onthuld. Daarin is ook Funda Oru bevestigd als lijsttrekker voor de Kamer, voor de federale verkiezingen dus. Oru was de voorbije negen jaar schepen voor de socialisten in Heusden-Zolder. Twee jaar geleden maakte ze, zoals afgesproken na de verkiezingen, plaats voor partijgenoot Nico Geeraerts maar ze zetelt nog als raadslid. De lijst voor het Vlaams parlement wordt getrokken door Kris Verduyckt.

dries-vanthoor-tweede-in-abu-dhabi

Dries Vanthoor tweede in Abu Dhabi

Dries Vanthoor is met een BMW van het Belgische Team WRT tweede geworden in de 12 Uur van Abu Dhabi, dat is de laatste manche van het seizoen in de Grand Tourisme international. Vanthoor reed samen met de Brit Nick Yelloly en de Italiaan Valentino Rossi. In hun BMW M4 GT3 streden ze tot in de laatste ronde voor de zege maar ze strandden uiteindelijk op 12 seconden van de Mercedes AMG van een Duits-Canadees team. 

vogels-zijn-op-zoek-naar-voedsel

Vogels zijn op zoek naar voedsel

Het koude miezerige weer vergt veel energie van de vogels in de vrije natuur. Daarom is nu de tijd aangebroken om hen met aangepast voedsel te ondersteunen. (foto's Stefan Was)

zolder-a-verliest-in-tongeren

Zolder A verliest in Tongeren

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A verrassend zwaar verloren bij staartploeg Tongeren, 83-58.

een-heel-aanbod-voor-de-komende-feesten

Een heel aanbod voor de komende feesten

In deze periode zijn al veel mensen op jacht naar cadeautjes voor onder de kerstboom of om met Nieuwjaar te geven. Ze konden dit weekend hun gading - of inspiratie - vinden in de balzaal van CC Muze waar een pop-up beurs plaatsvond. Allerlei leuke hebbedingetjes, lekkernijen, handige spullen, ... het zat allemaal in het aanbod van de enkele tientallen standhouders. (foto's Ann Jordens)

bolderberg-laat-de-punten-aan

Bolderberg laat de punten aan Nieuwerkerken

In derde provinciale A moest Bolderberg FC thuis met 1-2 de winst laten aan VV Nieuwerkerken.

anadol-lijdt-thuisverlies-1

Anadol lijdt thuisverlies, winst voor KVV

In de tweede provinciale B heeft FC Anadol met 2-3 verloren van Esk Leopoldsburg. KVV Heusden-Zolder won met 2-0 van Houthalen VV. 

massa-volk-op-pro-palestijnse-manifestatie

Massa volk op pro-Palestijnse manifestatie

Deze namiddag is een massa volk opgedaagd voor een soldariteitsbijeenkomst over het Palestijns-Israëlisch conflict op het grasplein voor het gemeentehuis. Het ging om een burgerinitiatief van enkele jongeren uit de Turkse gemeenschap in Heusden-Zolder, de manifestatie had vooraf toestemming gevraagd en gekregen en alles was ook goed georganiseerd, inclusief parkeerwachters. De politie was met heel wat manschappen aanwezig, maar kon afzijdig blijven. In verschillende (…) Lees het hele bericht

2-leerkrachten-uit-viversel-op-n-va-lijsten-op-9-6

2 leerkrachten uit Viversel op N-VA lijsten op 9/6

De N-VA heeft haar lijsten voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 9 juni volgend jaar bekendgemaakt. En opvallend, op beide lijsten staan twee onderwijzers van de school van Viversel. Zo krijgt sportleerkracht Tuur Lemmens de zevende plaats op de Vlaamse lijst. Hij is nieuwkomer in de politiek maar werkte zich onlangs nog sportief op het voorplan met de Limburgse titel sprinttriatlon en een podiumplaats op het EK Aquatlon. De Vlaamse lijst wordt uiteraard getrokken door Zuhal Demir en geduwd door ancien en velodroom-voorzitter Jan Peumans. Op de federale lijst staat een andere leerkracht uit Viversel, Steven Goris, op de negende plaats. Hij is ook fractieleider voor zijn partij in de gemeenteraad en werd afgelopen lente al aangekondigd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. De federale lijst wordt getrokken door Steven Vandeput en geduwd door Frieda Brepoels.

eindejaarswedstrijd-nog-184-deelnemers-over

Eindejaarswedstrijd: nog 184 deelnemers over

De eerste ronde van onze eindejaarswedstrijd zit erop en het antwoord was inderdaad Marc Wauters, de ex-renner die aan de grondslag lag van de velodroom. Een poepsimpele opgave vonden we zelf maar tot onze verbazing hebben toch nog heel wat lezers de bal misgeslagen en Odiel Defraeye genoemd. Maar zijn naam is alleen maar gebruikt voor de brasserie. We hebben dus al heel wat afvallers en we gaan nog met 184 deelnemers naar de tweede ronde. Die hebben ondertussen een mailtje van ons gehad. Zet u schrap voor de volgende opgave ...

alleen-zolder-b-kan-winnen-in-provinciale

Alleen Zolder B kan winnen in provinciale

In de eerste provinciale van het basketbal heeft leider Zolder B makkelijk gewonnen bij Lummen A, 65-92. In tweede provinciale ging Zolder C stevig onderuit in As, 90-60. Ook Zolder D kreeg in de vierde provinciale een zware pandoering van Cosmo Genk C, het werd thuis 35-83. Zolder E moest maar nipt het onderspit delven tegen Sint-Truidense D, 71-68.

gezinsviering-als-aanloop-naar-kerstmis

Gezinsviering als aanloop naar Kerstmis

In de Sint-Jacobuskerk in Eversel had vanavond een gezinsviering plaats in de aanloop naar Kerstmis. Na afloop werden koekjes verkocht ten voordele van de actie Welzijnszorg. (Foto's Mieke Swerts)

inbrekers-slaan-toe-in-eversel

Inbrekers slaan toe in Eversel

Twee woningen in Eversel kregen vrijdagavond ongewenst bezoek. In de Vroenweg gingen inbrekers aan de haal met geld en juwelen. In de Pater Beckersstraat moesten ze zonder buit afdruipen.

crossers-beleven-plezier-aan-de-modder-aan-de-val

Crossers beleven plezier aan de modder aan De Val

Op en rond het domein De Val in Viversel had vandaag de Terlaemencross plaats. Voor de middag waren het de kinderen die centraal stonden, ze mochten met alle mogelijke fietsjes komen rijden. Daar kwam een 60-tal deelnemers voor opdagen, een succes dus. Na de middag kwamen dan de 'echten' aan bod, maar toen was het - jammer voor de organisatoren - rotweer. Maar de renners - op crossfietsen en mountainbikes - lieten de modder niet aan het hart komen, in tegendeel, de modder zat op heel hun lijf. Ze leken er alleen nog maar meer plezier aan te beleven. (foto's Roman Martyka)

alleen-wieze-boys-a-kan-winnen

Alleen Wieze Boys A kan winnen

In het bedrijfsvoetbal deed alleen Wieze Boys A een goede zaak vandaag door met 6-2 te winnen van Pool Keramo A. RP Products ging thuis met 3-6 de boot in tegen Boca Houthalen en ook voor Wieze Boys B liep het niet goed, 3-1 verlies bij El Toro.

mc-donalds-wil-restaurant-bouwen-in-meylandtlaan

McDonalds wil restaurant bouwen in Meylandtlaan

McDonalds wil na jaren onderbreking opnieuw naar Heusden-Zolder. De hamburgerketen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om te bouwen op de plaats van de vroegere feestzaal De Klimroos bij de rotonde aan de Meylandtlaan. Het openbaar onderzoek is gisteren gestart en loopt tot en met 6 januari. MCDonalds wil er een restaurant bouwen met ook een drive. McDonalds had jarenlang een restaurant aan Suska Berg, dat werd tijdens de afslanking van de groep stopgezet en van de hand gedaan aan een restauranthouder. Maar door een brand werd het helemaal verwoest waarna er appartementen zijn gebouwd. De Meylandtlaan ontpopte zich eerst tot benzineboulevard en wordt nu stilaan de 'avenue de manger', want ook de Group Bruno heeft ondertussen een vergunning voor een Foodcorner. 

kerstmarkt-in-heusden-centrum-is-gestart

Kerstmarkt in Heusden-Centrum is gestart

Met wat vertraging door het slechte weer is in de late namiddag de kerstmarkt in Heusden-Centrum van start gegaan. Op uitnodiging van de Handelaars Heusden-Dorp staan heel wat sfeervolle kraampjes opgesteld op het plein tussen de kerk en het OCMW. Daarbij een assortiment van de lokale handelaars met fietsen- en motorspullen, kleren, eten en drinken, decoratie, kerstcadeautjes, ... Julien Maebe zorgt ondertussen voor kerstmuziek op het draaiorgel. De kerstmarkt duurt nog tot 22 uur. 

dankfeestje-voor-de-vrijwilligers-van-de-zandloper

Dankfeestje voor de vrijwilligers van De Zandloper

Heel het jaar door draait de cafetaria van De Zandloper op vrijwilligers. En in de aanloop naar Kerstmis krijgen die een feestje aangeboden. Vandaag was het weer zover. Met 45 kwamen ze samen in - uiteraard - De Zandloper waar ze een feestmaaltijd kregen opgediend. De vrijwilligers werden verwelkomd en bedankt voor hun inzet door schepen van Senioren Dirk Schops.

verlies-en-gelijkspel-voor-hebad-1

Verlies en gelijkspel voor Hebad

Vandaag moesten twee ploegen van Hebad aantreden in de badmintoncompetitie. In tweede liga A verloor Hebad 1H met 5-3 op bezoek bij Olve 1H. In tweede provinciale A speelde Hebad 6G 4-4 gelijk op bezoek bij Slagveld 1G.

limburgse-moslims-bieden-een-kerstdiner-aan

Limburgse moslims bieden een kerstdiner aan

De Limburgse vereniging Platform B organiseert dit jaar een interreligieus kerstdiner. Het is de bedoeling om in de sfeer van Kerstmis mensen met verschillende achtergronden, moslims, christenen, vrijzinnigen en anderen, samen te brengen rond een kerstdiner.  Uniek is dat het event wordt georganiseerd door Limburgse moslims. Het begin van de avond wordt opluisterd door het Beringse koor Feel Good en na het diner door de Turkse groep Grup Yanki. De maaltijd wordt gratis aangeboden door de sponsoren van Platform B en Fedactio. Wel wordt er gevraagd om tijdig in te schrijven omwille van de beperkte plaatsen, dat kan tot 15 december via info[!]platformb.be of via een berichtje naar 0477 42 08 96. Het event heeft plaats op dinsdag 19 december om 18 uur zaal De Kardijk, Burgemeester Heymansplein 14 in Beringen(Beverlo).  

kwb-heeft-kerststal-in-bolderberg-geplaatst

KWB heeft kerststal in Bolderberg geplaatst

Leden van KWB-Bolderberg waren er vandaag goed op tijd bij om de handen uit te mouwen te steken. Traditiegetrouw plaatsten zij de kerststal bij de kerk van Bolderberg. En toen ook de beelden op hun plaats stonden, werd het werk afgerond met een borrel. 

europese-award-voor-tandartsengroep-beutels

Europese award voor Tandartsengroep Beutels

De Tandartsengroep Beutels in de Kapelstraat heeft de Star Clinix Award van de Colosseum Dental Group ontvangen. De Colosseum Dental Group is een organisatie van 620 tandartensenklinieken en 50 laboratoria in 11 Europese landen. De award en het bijhorende certificaat worden jaarlijks uitgereikt aan klinieken die het best presteren op het gebied van werksfeer, financiële gezondheid en patiënttevredenheid. Marina Beutels begon 36 jaar geleden met een eigen (…) Lees het hele bericht

vanochtend-gezien-37

Vanochtend gezien

Wat een verschil tussen de lucht vanochtend omstreeks 8 uur en het grijze weer waar we ondertussen in beland zijn. (foto Eric Lefèbvre)

de-blik-van-richie-61

De blik van Richie

Tijd voor de kerstexamens.

sfeervolle-lichtjeswandeling-van-wzc-berckenbosch

Sfeervolle lichtjeswandeling van wzc Berckenbosch

Vanavond had in Berkenbos een sfeervolle lichtjeswandeling plaats, een initiatief van woonzorgcentrum Berckenbosch. Het personeel en vrijwilligers hadden niets onverlet gelaten om een puike organisatie op te zetten. De buurtwandeling was bewegwijzerd met feeërieke lichtjes, aan de kruispunten stonden medewerkers om iedereen veilig over te loodsen. Aan de tocht namen bewoners, familieleden, sympathisanten, ... deel, allemaal gehuld in kerstkleding en lichtjes. Onderweg en bij het woonzorgcentrum kon iedereen genieten van soep, dranken en hapjes. (foto's Greta Mullens)

de-everzwijnen-zijn-weer-op-pad

De everzwijnen zijn weer op pad

Nu de winter in aantocht is, komen de everzwijnen blijkbaar weer dichter bij de huizen. Zo hebben ze hun territorium aan Schansbeemden uitgebreid tot de grasperken van de woningen in de wijk langs de Molenstraat. (foto Tony Lespoix)

5-jaar-geeist-voor-mislukte-ontvoeringspoging

5 jaar geëist voor mislukte ontvoeringspoging

Tegen een man van 23 uit Heusden-Zolder is vandaag voor de rechtbank in Hasselt 5 jaar gevangenisstraf, mogelijk met uitstel, geëist. Hij had op 14 januari vorig jaar aan een bushalte in de Michel Scheperslaan een 15-jarig meisje naar een busje proberen te sleuren. De man zei dat hij het meisje wilde betasten omdat hij dat nog nooit gevoeld had. De dagen voordien was hij in de buurt al op verkenning gegaan met de bestelwagen van zijn broer. Hij had zijn oog laten vallen op (…) Lees het hele bericht

petereenheid-cbos-noord-heeft-nieuwe-commandant

Petereenheid CBOS Noord heeft nieuwe commandant

Bij CBOS Noord in Leopoldsburg was er vandaag de bevelsoverdracht.  Benny Van Bocxlaer, majoor van het Vliegwezen stafbrevethouder, droeg de bevoegdheid van korpscommandant over aan luitenant-kolonel van het Vliegwezen Bart Grieten. Er was een delegatie uit Heusden-Zolder aanwezig want Heusden-Zolder is één van de petergemeentes, De Schans en BSBO Heideland zijn ook peterinstellingen van CBOS Noord die op geregelde steun kunnen rekenen. CBOS Noord is ook meestal present op activiteiten van het Verbroederingscomité. Zowel de afscheidnemende als de nieuwe commandant benadrukten het belang van die banden. (foto's Michel Oyen)

verkeerschaos-na-botsing-bij-achtervolging-op-e314

Verkeerschaos na botsing bij achtervolging op E314

Het verkeer in en rond Heusden-Zolder is deze vooravond helemaal in de soep gedraaid na een crash bij een achtervolging op de E 314. Twee verdachten werden al van in Vlaams-Brabant achtervolgd. Op de snelweg richting Lummen, vlak achter de oprit Heusden-Zolder,kwam het tot een botsing met een wagen van de wegpolitie. Twee agenten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. De verdachten konden verder vluchten maar zijn in Herentals gecrasht en gearresteerd. Ondertussen kwamen politie en (…) Lees het hele bericht

kies-een-weesgedicht-voor-op-je-raam

Kies een #weesgedicht voor op je raam

In de Poëzieweek 2024, van 25 januari tot en met 31 januari, gaan honderden #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Het is de bedoeling de straten te overspoelen met gedichten en zo het onterechte saaie imago van poëzie te slopen. Al wat je nodig hebt is een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze. Surf vanaf woensdag 13 december om 10 uur naar weesgedichten.be en kies een geselecteerd gedicht van bibliotheek Heusden-Zolder. Verder is het gewoon wachten tot de mensen van de bib langskomen om het gedicht met speciale, afwasbare stiften aan te brengen. Er zijn gedichten geselecteerd van bekende  en nog te ontdekken dichters. Alle bibliotheken van Vlaanderen, Brussel en Nederland werken samen voor dit project.

tc-motus-klaagt-armoede-aan-in-het-theater

TC Motus klaagt armoede aan in het theater

Theatergroep Motus is er helemaal klaar voor. Vanavond brengt het gezelschap een eerste opvoering van 'Meisje met de zwavelstokjes'. Het is een geëngageerd stuk voor een goed doel bovendien. Eén op 3 kinderen groeit op in armoede. Met het verhaal 'Het meisje met de zwavelstokjes' wil Motus aantonen dat ieder van ons de mogelijkheid heeft om hier mee een einde aan te maken. Het gekende sprookje van Hans Christian Andersen wordt daarvoor in een modern jasje en in een verrassende vorm gegoten. De opbrengst van de voorstelling wordt geschonken aan het goede doel, nl. armoede en kansloze gezinnen. Er zijn opvoeringen in CC Muze vanavond en morgenavond om 20 uur, zondag om 15 uur. Tickets kosten 15 euro.

lichtjeswandeling-en-marktje-in-wzc-berckenbosch

Lichtjeswandeling en marktje in WZC Berckenbosch

Woonzorgcentrum Berckenbosch organiseert vanavond een lichtjeswandeling met kerstmarkt. Het is de bedoeling dat ook buren en familieleden daaraan deelnemen om zo samen licht te brengen in Berkenbos. Daarom is aan de buren ook gevraagd om lichtjes buiten te hangen, familieleden mogen rolstoelen van lichtjes voorzien. De wandeling en de kerstmarkt hebben plaats tussen 17 en 19 uur. Tijdens de wandeling zijn verschillende stops voorzien, onder meer bij een buurvrouw van het WZC die een specialie kerstboom heeft gemaakt waar bewoners een boodschap kunnen achterlaten. Er is onderweg een kraampje met soep, wat verder staat een standje met jenever. Via de parking van het ziekenhuis gaat het terug naar het woonzorgcentrum waar je nog boterhammen met kipkap kunt eten. Daar staat ook een kleine kerstmarkt met zelfgemaakte spullen. Blijkbaar leeft heel het gebeuren nu al volop in de buurt, dat belooft dus voor vanavond.

belastingtoeslag-voor-mijnwerkers-was-terecht

'Belastingtoeslag voor mijnwerkers was terecht'

Er moesten wel degelijk belastingen betaald worden op de pensioencompensatie die de zowat 8.000 ondergrondse mijnwerkers in 2020 kregen. Dat heeft de rechter in Hasselt beslist. Jarenlang kregen ondergrondse mijnwerkers niet het volledige pensioen uitbetaald zoals vastgelegd bij de mijnsluitingen. Dat werd pas enkele jaren geleden aan het licht gebracht door de KS-Vriendenkring. Er volgden acties en in 2020 werd een wet goedgekeurd die een herberekening toeliet. Sindsdien krijgen (…) Lees het hele bericht

elk-kerkdorp-krijgt-een-moderne-fietsenstalling

Elk kerkdorp krijgt een moderne fietsenstalling

De gemeente is gestart met de plaatsing van moderne fietsenstallingen in elk kerkdorp. Er komen er 8 in het totaal. Drie zijn al geleverd, de eerste is gezet in Viversel, de tweede aan het Braderieplein. Rond de stalling van Viversel - langs de bushalte bij de kerk - moet de stoep nog wat afgewerkt worden, maar ze wordt al meteen gebruikt. Ook schepen van Mobiliteit Lode Schops kwam ze testen met zijn fiets. "We hebben de dorpsraden zoveel mogelijk inspraak (…) Lees het hele bericht

gemeente-en-ziekenhuis-nemen-deel-aan-koesterweek

Gemeente en ziekenhuis nemen deel aan Koesterweek

Van 8 tot 15 december loopt weer de Koesterweek, een initiatief van Berrefonds vzw. Elk jaar roept deze organisatie iedereen op om zijn of haar hart te tonen voor gezinnen met verdriet om een kind dat er niet meer is. Ook de gemeente Heusden-Zolder neemt deel. De gemeente laat de koestervlag wapperen en het personeel draagt een hartjespin. De medewerkers van Team Burger kunnen een webinar volgen over omgaan met de registratie van een stilgeboorte (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-in-het-teken-van-elektrische-fietsen

KWB-Overdag in het teken van elektrische fietsen

KWB-Overdag stond vandaag in het teken van elektrische fietsen en had daarvoor Koen Lemmens van Bolbikes uitgenodigd. ‘Test eerst de fiets’, was de eerste raad van Koen. Daarna overliep hij de belangrijkste functies of onderdelen van elektrische fietsen, met hun plus-en minpunten. Er is de batterij, het duurste onderdeel, de verschillende soorten laders. "Wacht nooit tot de batterij helemaal leeg is om te laden",  was zijn aanbeveling. En er is het display met in de toekomst meer en meer mogelijkheden via de GSM. Versnellingen, schakelingen, ketting of riem, ... het kwam allemaal aan bod. Maar vooral ook het belang van een goed onderhoud en de juiste bandenspanning. Fietshandelaar Koen waarschuwde ook om nooit de batterijen 's nachts op te laden zonder toezicht en ze in een strenge winter te bewaren bij kamertemperatuur. (foto's Ludo Deleux)

geen-buit-bij-inbraak-in-naaldert

Geen buit bij inbraken in Naaldert en Hoekstraat

Inbrekers probeerden binnen te dringen in een huis aan de Naaldert. Ze forceerden daarvoor een raam aan de achterzijde maar ze konden geen buit maken. Gisteren was er ook al een inbraak in de Hoekstraat. Daar bleken de inbrekers de achterdeur geforceerd te hebben, maar ze stootten binnen op een tweede deur die gesloten was en daar raakten ze niet voorbij. 

topradio-verwent-politie-tijdens-middagpauze

Topradio verwent politie tijdens middagpauze

De politie Heusden-Zolder beleefde vanmiddag een heel ongewone middagpauze. De binnenkoer was deels ingenomen door een grote bus en een tentje van Topradio. Het radiostation te gast met een lunch, muzikale animatie en zowaar een aantal live-flitsen, het was de prijs die de politie onlangs gewonnen had met een bedrijfsquiz waarmee je je bedrijf in de bloemetjes kunt zetten. "Ik heb door een zwaar motorongeval een half jaar uitgelegen. Ondertussen kreeg ik heel wat telefoontjes en berichtjes (…) Lees het hele bericht

drugsvaten-gedumpt-in-bosje-langs-mijnwerkerslaan

Drugsvaten gedumpt in bosje langs Mijnwerkerslaan

Onbekenden hebben vannacht een lading vaten met vermoedelijk afval van een drugslaboratorium gedumpt langs de Mijnwerkerslaan. Die zijn daar vanmorgen ontdekt in het bosje aan de achterzijde van het mijnterrein. Het gaat om enkele grote tonnen en een hoeveelheid kleinere vaten. De brandweer werd opgeroepen om te checken of er geen direct gevaar was. Dat bleek niet het geval. Daarop werd de buurt afgezet en bewaakt door de politie in afwachting van de komst van het gerechtelijk laboratorium. Daarna is het aan de civiele bescherming om de lading weg te halen. UPDATE Volgens de politie gaat het om 5 grote vaten van 100 liter en een 50-tal kleine vaten van 5 liter. Ze zijn ontdekt door arbeiders. De vaten waren gevuld met vloeistof maar de precieze samenstelling moet nog blijken uit het laboratoriumonderzoek. De milieuambtenaar van de gemeente is ook ter plaatse geweest, maar het is nog niet duidelijk of een sanering van de plek nodig is.

politie-bracht-sint-naar-pagadder

Politie bracht Sint naar Pagadder

Een speciaal Sinterklaasfeest bij VKS Pagadder vandaag. De Sint was opgepakt tijdens één van zijn nachtelijke tochten over de daken en werd voor inbraak in hechtenis genomen door de politie. Gelukkig bleek het een groot misverstand en werd Sinterklaas vrijgesproken. Met loeiende sirenes en zwaailichten werd hij door de politiecombi naar de school gebracht. Tot grote lol van de kinderen.

eindejaarswedstrijd-de-eerste-opgave-1

Eindejaarswedstrijd: de eerste opgave

We zijn er klaar voor, jullie ook? We gaan van start met onze eindejaarswedstrijd 2023. Zoals steeds is het weer de moeite om je kans te wagen. Dit zijn de prijzen: een luxe-ontbijt van Bakkerij Schreurs voor 4 personen, een heerlijk etentje voor twee in restaurant Lavandi, prachtige bloemen van Bloemenatelier Bopha, drie bioscoopbezoeken voor twee personen aan The Roxy Theatre, en verder luxe-fietskaarten voor heel Limburg en historische boeken. De formule blijft hetzelfde: je moet elke ronde overleven om de finale te halen, een verkeerd antwoord betekent onherroepelijk de uitschakeling. Per adres en per mailadres kan er maar één winnaar zijn. Dit is onze eerste vraag: Welke ex-wielrenner ligt aan de grondslag van de Velodroom in Heusden-Zolder die dit najaar de deuren opende? Mail uw antwoord voor zaterdag 9 december 22 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

bij-verkiezingen-2024-stemmen-in-4-sporthallen

Bij verkiezingen 2024 stemmen in 4 sporthallen

Bij de twee verkiezingen van volgend jaar wordt in Heusden-Zolder op vier plaatsen gestemd, dat is het dubbel van in het verleden. Het gaat om de sporthal Heusden (hal 1), sportzaal Zolder, sporthal Berkenbos (hal 1) en sporthal Bolderberg (hal 1). In het verleden kon er alleen in de sporthallen van Heusden en Zolder gestemd worden. Maar door het vervangen van de sporthal Zolder door de sportzaal en de herinrichting errond, is er (…) Lees het hele bericht

veldrijden-voor-jong-en-oud-aan-de-val-in-viversel

Veldrijden voor jong en oud aan De Val in Viversel

Cyclocrossliefhebbers moeten nu zaterdag zeker eens naar Viversel afzakken, want daar worden veldritten georganiseerd, voor de jongsten én de oudsten. Alles speelt zich aan De Val waar ook nog ter plaatse kan ingeschreven worden. Elk kind kan deelnemen met een loopfiets, buggy of elk andere fiets, het gaat puur om de beleving en het plezier. De reeksen per leeftijd starten tussen 10.15 uur en 11.30 uur. Om 12.30 start een Open Reeks/Dorpelingen waaraan iedereen mag deelnemen met elke fiets, maar zonder ondersteuning. Om 13.30 uur begint de WTK competitie. Er zijn per leeftijdscategorie reeksen voor dames en heren. De toegangsprijs bedraagt (vanaf 12 jaar) € 3 (1 consumptie inbegrepen). Inschrijvingen en info via www.hagelandcrossen.be

nieuwe-verkeerslichten-zijn-in-werking

Nieuwe verkeerslichten zijn in werking

Deze vooravond zijn de nieuwe verkeerslichten (VRI) op het kruispunt Koolmijnlaan-Pater Amideuslaan in werking gesteld. De verkeerslichten moeten op die plek vooral het oversteken van fietsers en voetgangers van en naar school veiliger maken, maar de Fietsersbond benadrukt dat het ook voor rolstoelers en andere weggebruikers een aanzienlijke verbetering is en kijkt uit naar de uitvoering op andere oversteekplaatsen. (foto Danny Wendelen)

wegruil-koolmijnlaan-mijnwerkerslaan-op-de-raad

Wegruil Koolmijnlaan-Mijnwerkerslaan op de raad

Op 14 december om 19 uur vergadert de gemeenteraad de laatste keer dit jaar. Op de openbare agenda staan 23 punten. Daarbij de samenwerkingsovereenkomst rond het Kolenspoor, de samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer voor de herinrichting van de Sint-Jobstraat. Daarnaast ook de overdracht van de Koolmijnlaan tussen de rotondes Koolmijnlaan/Mijnwerkerslaan aan de gemeente en tegelijk de overdracht van de Mijnwerkerslaan het Vlaamse Gewest. De raad moet de openstelling van de concessie op Bovy goedkeuren en ook de samenwerkingsovereenkomst met de vzw EK Limburg 2024 rond de organisatie van het EK Wielrennen. 

nauwelijks-treinen-vandaag-beperkt-aantal-morgen

Nauwelijks treinen vandaag, beperkt aantal morgen

De treinstaking blijft ook hier niet zonder gevolgen. Vandaag rijden er bijna geen treinen tussen Hasselt en Mol. Morgen zal de dienst op die lijn gedeeltelijk verzorgd worden. Wie dus in Heusden of Zolder de trein wil nemen, checkt best even de website van de NMBS.

circuit-zolder-heeft-kalender-2024-klaar

Circuit Zolder heeft kalender 2024 klaar

Circuit Zolder heeft zijn kalender voor 2024 bekendgemaakt, daarop staan voor het auto-, moto, fiets- en BMX-gebeuren liefst 30 activiteiten vermeld. Voor de fietsliefhebbers zijn er de Europacup BMX (30, 31 maart, 1 april), het BK BMX (6, 7 juli), de Europese Kampioenschappen op de weg (13, 14, 15 september), de 12 Hours Cycling (8 juni), verschillende manches van de (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-60

De blik van Richie

Helaas kan de goede man uit Spanje niet alle wensen inwilligen ...

dorpsraad-bolderberg-boog-zich-over-3-thema-s

Dorpsraad Bolderberg boog zich over 3 thema's

In de Witte Zaal van Bolderberg was er vanavond behoorlijk wat belangstelling voor de Open Dorpsraad. Daar stond een aantal thema's op de agenda die leven bij de bevolking. Voorzitter Ruben Mangelschots gaf eerst een algemene inleiding. Dan werden de aanwezigen opgedeeld in drie groepen van ongeveer 15 mensen om telkens rond een bepaald thema te discussiëren. Jeroen Myny leidde de werkgroep 'Mobiliteit', Peter Orens was de moderator in de groep 'Wonen' en Jo Martens nam de 'algemene thema's' voor zijn rekening. Het is de bedoeling dat de belangrijkste conclusies en voorstellen uit de werkgroepen gebundeld worden. Ze kunnen dan ook dienen als inspiratie in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, en in de periode nadien uiteraard. Niet toevallig waren ook heel wat partijleden present. (foto's Robrecht Froyman)

morgen-start-onze-eindejaarswedstrijd

Morgen start onze eindejaarswedstrijd

We moeten nog heel even wachten voor de Sint weer naar Spanje vertrokken is, maar morgenavond zetten we ook onze cadeautjes onder de kerstboom. De feestmaand is begonnen en naar gewoonte mag u van ons weer een eindejaarswedstrijd verwachten. De succesformule blijft behouden: wie het juiste antwoord geeft, mag naar de volgende ronde, de anderen vallen af. En meteen na Nieuwjaar kennen we de winnaars van de prijzen die lekker, mooi, leerrijk of sportief zijn, ook morgen meer daarover. Hou je klaar!

sfc-senioren-bezochten-de-velodroom

SFC-senioren bezochten de velodroom

De SFC-senioren bezochten deze namiddag de veldodroom. Er hadden zich zoveel anciens van het college ingeschreven dat de groep in twee werd gesplitst om het multisportcomplex te bezoeken. Beide gidsen Hans en Jos konden hen daardoor in alle hoeken van het gebouw de nodige toelichting verschaffen. Na de rondleiding werd op het binnenterras, met zicht op de wielerpiste, afgerond met een glas wijn en een pastabuffet. (foto's Patrick Daniëls)

collegepersoneel-blust-zelf-smeulbrandje

Collegepersoneel blust zelf smeulbrandje

Door een kortsluiting aan een TL-lamp was er vanavond even een smeulbrandje in een studiezaal onder het internaat van het Sint-Franciscuscollege. De leerlingen die er op dat moment aan het studeren waren, werden meteen geëvacueerd. Personeelsleden hadden ondertussen met een brandblusser het brandje geblust. Toch werd veiligheidshalve de brandweer opgeroepen, die kon zo het valse plafond controleren maar alles bleek veilig. De schade bleef beperkt tot een aantal plafondtegels, even later was het personeel met vereende krachten het lokaal al aan poetsen.

sint-kwam-in-een-kruiwagen-naar-t-molenholleke

Sint kwam in een kruiwagen naar 't Molenholleke

Al dagenlang lag er een groot rood pak op het dak van 't Molenholleke. Zwarte  Piet volgde vlieglessen met de  Sint-helikopter. Maar hij duwde op een verkeerd knopje waardoor alle pakjes uit de helikopter vielen. En vandaag liet de onhandige vliegpiet de helicopter crashen. Een mislukte landing dus in het bos, waardoor de Sint op school toekwam in een kruiwagen vol stro, gras, aarde… 

30-rijbewijzen-afgenomen-bij-bob-controles

30 rijbewijzen afgenomen bij BOB-controles

30 bestuurders hebben dit weekend in Heusden-Zolder hun rijbewijs moeten inleveren bij een BOB-actie van de verkeersdiensten van de politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder. Het was meteen de start van de winter BOB-campagne. Bij de controles - vrijdag en zaterdag - moesten 1.784 bestuurders blazen. 30 van hen hadden dus te diep in het glas gekeken en moesten hun rijbewijs afgeven. Daarnaast zijn nog verschillende andere overtredingen vastgesteld: 2 bestuurders (…) Lees het hele bericht

vanavond-open-dorpsraad-in-bolderberg

Vanavond open dorpsraad in Bolderberg

Vanavond houdt de Dorpsraad Bolderberg een open dorpsraad voor alle inwoners. Op de agenda staan verschillende thema's zoals wonen, verenigingen, mobiliteit en algemene aangelegenheden. Het begint om 19.30 uur in de Witte Zaal.

hang-de-aap-nel-kleurenplaat-voor-het-raam

Hang de AAP & NEL kleurenplaat voor het raam

Terwijl in de straten de kerstverlichting meer en meer begint te fonkelen, willen AAP & NEL de creativiteit van de jongste inwoners aanwakkeren om voor wat extra sfeer en gezelligheid te zorgen. Ze roepen daarom op om de winterse AAP & NEL kleurplaten af te halen in de bib, het gemeentehuis, Huis van het Kind of een van de drie wijkcentra of te downloaden op de website van de gemeente. Als de plaat gekleurd is, hang je ze voor het raam. Maak er een foto van en stuur die ten laatste op 15 (…) Lees het hele bericht

werken-aan-stoepen-op-boudewijnplein-echt-gestart

Werken aan stoepen op Boudewijnplein echt gestart

Na een dagje uitstel wegens het winterweer, zijn vandaag de werkzaamheden van start gegaan om de stoepen langs het Koning Boudewijnplein te vernieuwen. Die worden fase per fase aangepakt. Als het weer niet nog eens roet - of sneeuw - in het eten strooit, zou iedereen over ongeveer drie maanden zonder struikelen over de voetpaden moeten kunnen. Ondertussen blijkt ook zoals verwacht dat boomwortels medeplichtig zijn aan de omhoog gekomen klinkers. (foto's Julien Maebe)

dank-aan-alle-vrijwilligers-1

Dank aan alle vrijwilligers

Het is vandaag de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Dat is een gelegenheid om een pluim te geven aan alle vrijwilligers die het verenigingsleven laten draaien, die meewerken in hulpdiensten of die mensen die het moeilijk hebben ondersteunen. Op deze dag willen wij ook de vrijwilligers danken die ervoor zorgen dat Internetgazet Heusden-Zolder dagelijks voor de lezers wat in petto heeft.

tip-van-de-bib-marijke-umans

Tip van de Bib: Marijke Umans

In deze feestelijke maand december zoekt Lies van de bibliotheek telkens weer een boek dat past bij het moment. Zo beveelt ze ons vandaag de 'Buitengewone Sinterklaasverhalen' van Marijke Umans aan. 

Korte inhoud

Het zijn vijf eigentijdse verhalen over de grote kindervriend. Hij is onder meer bang om te varen, wordt verliefd op de vader van een kind en is verslaafd aan schoenen. Met paginagrote, soms grappige kleurenillustraties. Geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar en om zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Het debuut Marijke Umans was Wiebelkont en dat is echt een juweeltje.

heusden-zolder-telt-6-9-procent-werklozen

Heusden-Zolder telt 6,9 procent werklozen

Eind november zaten in Heusden-Zolder 1.056 mensen zonder job, dat zijn er exact 25 % meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. In vergelijking met vorige maand zijn er dan weer 14 werklozen minder. We zitten met een werkloosheidsgraad van 6,9 procent, 0,1 % minder dan een maand geleden om een klein lichtpuntje te melden. Voor Limburg bedraagt dat cijfer 6,2 % en voor Vlaanderen 6,5 %. Het gaat dus om het deel van de beroepsbevolking dat als werkzoekend geregistreerd staat. 

hebad-4g-wint-verre-verplaatsing-op-maandagavond

Hebad 4G wint verre verplaatsing op maandagavond

Nu moest ook al een ploeg van badmintonclub Hebad Heusden voor de competitie aan de bak op maandagavond. In tweede liga A moest Hebad 4G daarvoor zelfs een trip van 150 km doen naar sporthal Oostbroek in Nevele. Maar met een winst van 3-5 was de terugreis uiteraard nog best leuk, ondanks de inspanningen die zo'n verplaatsing op een weekdag vergt.

sinterklaas-en-gevolg-bezochten-de-blauwe-wijk

Sinterklaas en gevolg bezochten de Blauwe Wijk

Naar jaarlijkse traditie - al voor de 49ste keer - kwamen Sinterklaas en zijn gevolg naar de Blauwe Wijk om daar de kinderen te trakteren op uitnodiging van de buurtbewerking. Na de verwelkoming door voorzitter Volders, stond er één en ander te gebeuren. Vorig jaar waren Zwarte Piet en Zwarte Miet immers in het huwelijksbootje getreden. Dit jaar was daar al een vervolg aan gekomen: beiden hadden een buikje maar alleen Zwarte Piet moest op dieet en met de hulp van de kinderen fitnessoefeningen doen. Maar de kinderenhanden werden gevuld zodat zij alvast niet op dieet moeten. (foto's Tony Sempels)

fien-troch-kwam-zelf-haar-film-holly-voorstellen

Fien Troch kwam zelf haar film Holly voorstellen

De ElaN-filmavonden presenteerden vanavond 'Holly' in The Roxy Theatre. Regisseur Fien Troch was persoonlijk naar Koersel afgezakt voor een korte inleiding en achteraf een uitgebreid interview. Centraal in de film staat de 15-jarige Holly die een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben. Vanaf dan geeft Holly overal waar ze komt rust, warmte en hoop. Maar iedereen begint haar dan op te zoeken om een beroep te doen op haar speciale gaven, en dan (…) Lees het hele bericht

vanavond-buurtoverleg-van-apl-in-viversel

Vanavond buurtoverleg van APL in Viversel

Vanavond om 19 uur organiseert asfaltproductent APL nv een  buurtoverleg in de Vierseleer. Dat geregeld overleg was één van de voorwaarden die Vlaams minister van Omgeving Demir een jaar geleden oplegde in de omgevingsvergunning. De bedrijfsdirectie zal toelichting geven over de asfaltproductie via de technologie van indirecte verwarming, verder gaat het over de resultaten van de emissiemetingen en het geurbeheersplan. De stand van zaken van de asfaltproductie in Nederland en België komt aan bod net als de aanpassing van de "Best Beschikbare Technologie" voor de productie van asfalt . De buurtbewoners kunnen ook vragen stellen.

de-berk-a-blijft-op-kop

De Berk A blijft op kop

In het petanque blijft De Berk A blijft aan de leiding in ere-Limburg na een spannende strijd tegen buur Genenbos, terwijl de twee andere ploegen B en C in hun reeks de laatste plaats innemen. De uitslagen: Vlaamse Liga: Dilbeek – Boekt: 8-1 en Okapi – Olympia: 4-5. Ere-Limburg: Opec A – Boekt A: 7-2 en Genenbos A – De Berk A: 4-5. 1ste Limburg: Zigzag A – Olympia A: 6-3 en Genenbos C – De Berk B: 7-2. 2de Limburg: Boekt C – Olympia B: 6-3 en
Genenbos D – De Berk C: 7-2.

chauffeur-verongelukt-in-dellestraat

Chauffeur van Mireille verongelukt in Dellestraat

Een werknemer van wasserij Mireille is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval in de Dellestraat, op grondgebied Lummen. Door een nog onbekende oorzaak kwam de man omstreeks 6 uur met zijn bestelwagen tegen een boom terecht. De hulpdiensten snelden ter plaatse maar voor de bestuurder kon geen hulp meer baten. Het slachtoffer is een man van 51 uit Koersel. Het parket heeft een verkeersdeskundige ter plaatse gestuurd. UPDATE De man laat een vrouw en twee kinderen achter. Bij het bedrijf Mireille werd aangeslagen gereageerd, de man was er al bijna een kwarteeuw in dienst. Er is psychologische hulp voor de collega's bijgeroepen. 

bib-is-365-dagen-van-10-tot-22-uur-toegankelijk

Bib is 365 dagen van 10 tot 22 uur toegankelijk

Sinds kort kun je in de bibliotheek ook terecht buiten de openingsuren, dus als er geen personeel meer aanwezig is. Het is de bedoeling dat inwoners nog meer van de bib kunnen gebruik maken, of dat studenten er kunnen studeren, en dat 365 dagen per jaar van 10 tot 22 uur, ook op feest- en brugdagen.Tijdens je bezoek zijn er geen personeelsleden aanwezig die je kunnen helpen of begeleiden. Je moet dus zelf wel al een beetje thuis zijn in de bib om vlot van deze service gebruik te kunnen maken. “Uiteraard is het niet zo dat iedereen hier zomaar binnen kan lopen”, zegt Saskia Schepers van de bibliotheek. “Je ondertekent het reglement en geeft toestemming om gefilmd te worden door de beveiligingscamera’s. Wie aangesloten is, kan met een unieke code in combinatie met de identiteitskaart de deuren openen.” Je moet dus lid zijn van de bib, minstens 14 jaar zijn en eerst een infosessie volgen: inschrijven via heusden-zolder.bibliotheek.be.

de-blik-van-richie-59

De blik van Richie

Naamfeest van Sint-Barbara vandaag. 

vandaag-es-t-wier-sint-baar

Vandaag es 't wier Sint-Baar

Het is vandaag 4 december, het naamfeest van Sint-Barbara, beschermheilige van de mijnwerkers, brandweermannen, elektriciens en andere gevaarlijke beroepen. Sint-Baar, zoals ze in de volksmond zeggen, is een dag die in onze contreien nog steeds niet ongemerkt voorbijgaat. Kunstenaar en ex-mijnwerkers Stefan Elsen zet op deze dag het dodenhuisje op de mijnsite van Zolder in de picture. Hij heeft het dodenhuisje kunstzinnig aangekleed en broedt op nog meer plannen. De kleine spiegeltjesinstallatie (die refereren aan het gebruik door iedere mijnwerker) aan de buitenkant, wordt op een ingetogen en serene wijze opgelicht door sfeervolle kaarsen, dit om de verongelukte mijnwerkers te herdenken en de traditie van Sint-Barbara levend te houden. De kaarsen zullen hopelijk enkele dagen blijven branden ...

lennert-baerts-blaast-de-sneeuw-weg

Lennert Baerts blaast de sneeuw weg

In het kader van MJO invites ... stond zondagavond in de zwarte zaal Lennert Baerts centraal. Samen met de muzikanten van zijn kwartet Anti-Panopticon bracht hij eigen composities. En echte jazzliefhebbers laten zich niet afschrikken door wat sneeuw, want de zaal liep bijna vol. (foto's Ann Jordens)

slippende-auto-door-twee-voortuinen

Slippende auto door twee voortuinen

In de J.M. Huybrechtsstraat in Heusden heeft een Porsche vanavond een ware ravage aangericht. De wagen slipte en ging door twee voortuinen. Daarbij moesten onder meer muurtjes, planten en tuinverlichting er aan geloven. Er vielen geen gewonden. De wagen moest getakeld worden. 

kunst-met-zilver-doorbreekt-de-somberheid

Kunst met zilver doorbreekt de somberheid

Onder ruime belangstelling is deze namiddag in kunstgalerij De Mijlpaal de expo 'Every cloud has a silver lining' geopend. Er is prachtig werk te zien van de zilversmeden Helena Schepens, Patrick Storme, David Huycke en van beeldend kunstenaar Patrick Ceyssens. Elk heeft zijn eigen aanpak en invalshoek. Maar het zilver - mat of glanzend - doorprikt voor de waarnemer de grijze, sombere tijden waarin we zowel seizoensgebonden, klimatologisch als maatschappelijk mee worstelen. Te kijk tot en met 3 maart - tot wanneer de lente in aantocht is dus - op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, maar van 22 december tot en met 7 januari dagelijks, behalve op 25 december en 1 januari. (foto's Ronny Vanthienen)

gymnastiekwedstrijden-hadden-meer-publiek-verdiend

Gymnastiekwedstrijden hadden meer publiek verdiend

Ook op de tweede dag van de Cup Michel Wanten in de velodroom brachten de gymnasten uitvoeringen op hoog niveau in de verschillende disciplines. Alleen jammer dat er niet meer toeschouwers waren om van deze competities te genieten. De gymnasten lieten het zich niet aan het hart komen, zeker niet degenen die aan het eind van de middag een welverdiende medaille in ontvangst mochten nemen. (foto's Ann Jordens)

hebad-2d-wint-bij-smash-2d

Hebad 2D wint bij Smash 2D

In tweede provinciale A van het badminton speelde Hebad 3H 4-4 gelijk thuis tegen 't Plemke Tongeren 1H. In eerste provinciale won Hebad 2D op bezoek bij Smash 2D met 2-6. In derde liga B speelde Hebad 2H 4-4 gelijk op bezoek bij De Voskes 2H. En vanavond won in tweede liga B Hebad 1D op bezoek bij Brasschaat 1D met 3-5.

opletten-met-besneeuwde-wegen-en-voetpaden

Opletten met besneeuwde wegen en voetpaden

Het is in de vooravond flink beginnen te sneeuwen. De sneeuw blijft liggen, ook de lokale wegen in Heusden-Zolder liggen er momenteel vrij gevaarlijk bij. De strooiploegen zijn wel gemobiliseerd, maar het blijft oppassen geblazen. Zeker ook op fiets- en voetpaden.  De temperatuur is ondertussen opnieuw gedaald tot net boven het vriespunt.

zolder-e-klopt-orly

Zolder E klopt Orly

In het basketbal waren er dit weekend slechts een beperkt aantal wedstrijden. In de vierde provinciale trad Zolder E aan tegen Orly Hasselt B. Het werd een 62-54 thuiszege.

anadol-wint-in-hechtel

Anadol wint in Hechtel

In de tweede provinciale heeft FC Anadol met 2-4 gewonnen bij Hechtel. Bij de rust stond het al 0-2. De overige doelpunten vielen in de laatste 10 minuten.

vlotte-uitzege-voor-bolderberg

Vlotte uitzege voor Bolderberg

In de derde provinciale A had Bolderberg FC weinig moeite met Herk Sport Hasselt. Het behaalde een vlotte 1-4 uitzege.

sk-heusden-gaat-vlot-over-lommel

SK Heusden gaat vlot over Lommel

Vochtige vlokjes in de lucht, maar SK Heusden 06 won zijn wedstrijd in vierde provinciale tegen Grenstrappers Lommel Kolonie met kurkdroge 4-0 cijfers.

sinterklaas-op-bezoek-in-kinderopvang

Sinterklaas op bezoek in kinderopvang

Er klopten heel wat kinderharten vol verwachting bij de kinderopvang van Jos, Lieve en Tine. De Sint, vergezeld van zijn zwarte pieten, kwam er op bezoek en had heel wat cadeautjes en lekkers bij. Alleen maar blije gezichtjes dus. 

sint-bezocht-het-vernieuwde-jeugd-rode-kruis

Sint bezocht het vernieuwde Jeugd Rode Kruis

Het Jeugd Rode Kruis Heusden-Zolder - dat pas weer van start is gegaan - kreeg Sinterklaas en zijn pieten op bezoek. De kinderen kregen eerst een pietenopleiding en zetten hun eerste stappen in de EHBO. Ze reanimeerden blijkbaar een piet. Daarna mochten ze de Sint ontvangen en kregen hun pietendiploma. Kinderen die nog willen aansluiten bij het Jeugd Rode Kruis zijn welkom iedere eerste en derde zaterdag van de maand tussen 14 en 16 uur in het lokaal van het Rode Kruis, Rode Kruisstraat 1.

uitwinst-voor-kvv-heusden-zolder-6

Uitwinst voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 2-3 gewonnen bij As-Niel United.

il-canniccio-viert-zijn-40ste-verjaardag

Il Canniccio viert zijn 40ste verjaardag

Vandaag bestaat het gekende restaurant Il Canniccio in de Kleuterweg precies 40 jaar. De zaak heeft daarmee een hele geschiedenis achter de rug. Dat is zaterdagavond al gevierd met een groot feest, niet in de zaak zelf maar in het Sint-Franciscuscollege. Daar mochten Alberto, Marianne en zoon Ricardo liefst 400 gasten verwelkomen voor een uitgebreide feestavond. Er werd genoten van heel wat lekkers en er zijn ook veel herinneringen opgehaald. (foto Maarten Claes)

wegen-kunnen-glad-zijn-vanochtend

Wegen kunnen glad zijn vanochtend

Het zal wellicht lokaal niet overal even erg zijn, maar het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om onnodige verplaatsingen even uit te stellen. Het kan glad zijn door de vriestemperaturen van vannacht en deze ochtend. De daltemperatuur in Heusden-Zolder was min 3,8 graden Celsius, vanmorgen kort voor half zeven geregistreerd door Meteo Obbeek. Voor het eerst deze winter is ook het winteractieprotocol (WAP) geactiveerd. Daarin werken  AWV, de Federale Wegpolitie, het KMI, De Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum, de provinciebesturen, de Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Fietsersbond, VAB en Touring samen om door een snelle info-uitwisseling de verkeersveiligheid te verbeteren.

erf-bracht-stevige-muziek-naar-sint-baaf

ERF bracht stevige muziek naar Sint-Baaf

Sint-Baaf heeft er twee pittige avonden opzitten met het Eversels Rockfestival dat over twee dagen werd uitgesmeerd. Vrijdagavond mochten lokale dj's voor de opwarming zorgen. Zaterdag was het dan eerst de beurt aan Moments om te proberen de vonk erin te krijgen, daarna mocht Silverblade met stevig werk het podium innemen. De andere momenten werden opgesmukt door dj Kurt die het beste uit zijn platenkoffer oplegde. Wat de opkomst betreft, hadden de organisatoren van het ERF wel wat beter verdiend. (foto's Roman Martyka)

muzikaal-eerbetoon-aan-kate-bush

Muzikaal eerbetoon aan Kate Bush

De vrouwenpowerband Oko Yono bracht zaterdagavond in CC Muze een tribute aan Kate Bush. En het was een geslaagd eerbetoon. (foto's Ann Jordens)

viversel-heeft-de-advent-feestelijk-ingezet

Viversel heeft de advent feestelijk ingezet

In Viversel werd vanavond naar aloude gewoonte bij het begin van de advent de adventsboom geplant en de lichtjes ontstoken. Eerst werd de eucharisetie gevierd opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel, het zangkoor en de organist. Priester Frans Hermans kreeg onder meer de hulp van de vormelingen die ook tijdens de receptie allerlei lekkers verkochten voor De Warmste Week. Burgemeester Borremans mocht de lampjes ontsteken waarna een receptie met glühwein en choco volgde. (foto's Lode Beylemans)

kerststal-in-heusden-is-ingezegend

Kerststal in Heusden is ingezegend

Na de zaterdagavondmis in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden-Centrum heeft pastoor Guido De Waegeneere de kerststal gezegend, die leden van de KWB eerder deze week hadden geïnstalleerd. De pastoor keek bij die inzegening niet op een spatje wijwater en de laatste druppels gingen in de richting van fotograaf Joseph Bams die aldus een gezegend eindejaar inging.

winst-voor-de-drie-ploegen-in-het-bedrijfsvoetbal

Winst voor de drie ploegen in het bedrijfsvoetbal

In het bedrijfsvoetbal hebben alle ploegen van Heusden-Zolder gewonnen. RP Products won van FC Solar Assistance met 1-0. Wieze Boys B klopte Cosmos Spouwen met 3-0. En Wieze Boys A blikte FC Klotbroek in met 0-4. In de rangschikking staan Wieze Boys A, RP Products en Wieze Boys B op 2, 3 en 4.

mooie-uitvoeringen-op-eerste-dag-cup-michel-wanten

Mooie uitvoeringen op eerste dag Cup Michel Wanten

Op de eerste dag van de Cup Michel Wanten in de Velodroom kregen de aanwezigen al meteen gynmnastiek op hoog niveau voorgeschoteld. Topclubs uit vier landen hebben hun beste turnsters gestuurd voor de verschillende categorieën die aan het oordeel van de jury worden onderworpen. Overigens heeft het tornooi nog nooit in zulke omstandigheden kunnen plaatvinden: de opwarming kan gebeuren in de professioneel uitgeruste gymhal en dan de eigenlijke wedstrijden op het middenplein van de velodroom. Hoewel turnen in zo'n grote ruimte misschien ook wel imponerend kan zijn voor jonge gymnasten. Ondertussen maken de mensen van Moed en Volharding zich op voor de tweede dag.  (foto's Roman Martyka)

vandaag-gezien-509

Vandaag gezien

Langs het Beetspad, bij de Mangelbeekvallei. Ook daar is de voorbije weken veel nattigheid bijgekomen en daar vormt zich nu een dun laagje ijs op. (foto Anna Hojnacki)

sint-is-op-pad-in-cite

Sint is op pad in Cité

Sinterklaas heeft het erg druk dezer dagen. Vandaag is hij onder meer op pad in winkelcentrum Cité waar hij wat bij heeft voor de kleinste bezoekers. 

aan-het-heike-kan-een-nieuw-bos-groeien

Aan Het Heike kan een nieuw bos groeien

Een weide aan Het Heike in Eversel is vandaag omgevormd tot een nieuw bos. Op initiatief van de gemeente en onder leiding van BOS+ hebben vrijwilligers daar een kleine 1.000 boompjes en struiken geplant die in de toekomst moeten uitgroeien tot een bos met de oppervlakte van een voetbalveld. De voorbije dagen waren er al gaten gemaakt met een speciaal uitgeruste tractor. Maar ondanks de oproepen vooraf was de opkomst van het aantal vrijwilligers erg beperkt. Zo was er een delegatie (…) Lees het hele bericht

we-two-zet-t-kuipke-in-vuur-en-vlam

We Two zet 't Kuipke in vuur en vlam

Het brandalarm ging net niet af in 't Kuipke vrijdagavond, zo hoog was de temperatuur opgelopen door de ambiance tijdens het optreden van We Two. Rocco en Arturo hadden bovendien Belinda meegebracht die met haar zangkwaliteiten nog een extraatje toevoegde aan het veelzijdige duo. Rocco en Arturo moesten niet al te diep in hun repertoire tasten om het publiek van zijn stoel en aan het swingen te krijgen ... (foto's Stephan Volders)

de-blik-van-richie-58

De blik van Richie

Is het wijsheid of waarheid die naar boven komt?

het-werd-3-3-graden-in-heusden-zolder

Het werd -3,3 graden in Heusden-Zolder

Na de droge dag van gisteren, valt het misschien minder fel op in het landschap, maar we hebben toch de koudste nacht van deze week achter de rug. Meteo Obbeek heeft een minimum van min 3,3 graden Celsius geregistreerd. Die temperatuur werd vanmorgen tussen half 8 en 8 gemeten, sindsdien stijgt het weer. 

bruno-bouwt-begin-2024-langs-de-meylandtlaan

Bruno bouwt begin 2024 langs de Meylandtlaan

Nog voor de zomer van 2024 hoopt de Group Bruno zijn nieuwe foodcorner aan de Meylandtlaan te openen. Die komt zoals Internetgazet al in april meldde bij het Shell tankstation, en is eerste vestiging van de groep zonder eigen Esso-tankstation. Er zal een 15-tal voltijdse jobs gecreëerd worden en troefkaart wordt de gekende pizza-oven in het eetgedeelte met een kleine 50 zitplaatsen. Nu het schepencollege zopas de omgevingsvergunning afleverde, zullen de werken wellicht begin volgend jaar starten. Het gaat om een investering van 3,2 miljoen euro. Ondertussen heeft de groep nog geen concrete plannen met de vroegere Garage Vossen aan de Koerselsebaan. 

pieten-vonden-de-weg-naar-de-leerplaneet

Pieten vonden de weg naar De Leerplaneet

De Sint kwam vandaag ook op bezoek in De Leerplaneet. Even was er paniek omdat hij zijn pieten kwijt was. Gelukkig had iemand ze opgevist en bracht ze met een coole trike de speelplaats op. 

verliefde-piet-daagt-op-in-de-springplank

Verliefde piet daagt op in De Springplank

Sinterklaas bezocht vandaag samen met zijn pieten De Springplank in Eversel Dat bezoek stond, net zoals de hele week, in het teken van ... verliefde piet. De school was getooid met hartjes, want Piet is verliefd op juf Elke. De school kleurde vandaag rood, de kleur van de liefde en Sinterklaas. Dat was een opdracht van piet, en die was maar al te blij dat hij juf Elke eindelijk zag. Uit zijn grote boek vertelde Sinterklaas heel wat geheimen en waarheden. En hij had leuke cadeautjes bij voor de Springers.

3-maanden-werken-aan-stoepen-koning-boudewijnplein

3 maanden werken aan stoepen Koning Boudewijnplein

Volgende week start een aannemer in opdracht van de gemeente met de vernieuwing van de stoepen op het Koning Boudewijnplein. De nodige materialen zijn al geleverd en ook de hekken waarmee de werfzone wordt afgesloten, staan er. Het grootste deel van de parking blijft bruikbaar tijdens de werken en er zullen altijd 1 of 2 toegangen open zijn, naargelang de plek van de werken op dat ogenblik. De fietsenrekken, glasbollen en kledingcontainers zijn meer naar binnen geplaatst zodat ze altijd bereikbaar (…) Lees het hele bericht

heusdense-kwb-ers-hebben-kerststal-klaargemaakt

Heusdense KWB-ers hebben kerststal klaargemaakt

Vrijwilligers van de KWB van Heusden-Centrum hebben vanmorgen de handen uit de mouwen gestoken en de koude getrotseerd om de kerststal aan de kerk in te richten. Jef, Romain, Louis, Ludo, Jos, André en Michel werkten de klus feilloos af, en genoten nadien van een welverdiend borreltje tegen de koude. Pastoor Guido De Waegeneere zag dat het goed was en zal morgen na de avondmis (rond 18.15 uur) de stal inwijden, iedereen is daarbij welkom. (foto's Joseph Bams)

viversel-steekt-zaterdag-de-lichtjes-aan

Viversel steekt zaterdag de lichtjes aan

Nu zaterdag 2 december houden  ze in Viversel aan de kerk een adventboomplanting,  daarmee wordt de traditie voortgezet. Eerst is er om 18 uur in de kerk een viering, opgeluisterd door het koor en de harmonie. Aansluitend zal de burgemeester een toespraak houden, worden de kerstlichtjes aangestoken en is er een drink.