Archief juli 2023

131-deelnemers-aan-everselse-midzomerjogging

131 deelnemers aan Everselse Midzomerjogging

Vanavond was er in Eversel de Midzomerjogging in alles behalve prettige weersomstandigheden. Het begon met een kidsrun waaraan 19 kinderen deelnamen. Bij de jongens was Jules Maes de snelste voor Wout Swinnen en Conreel Maes. Marie Daenen was vierde in de algemene uitslag en eerste meisje. Tweede werd Elise Martens en derde Fien Speleers. De 5 km werd gewonnen door Bjarne Corvers voor Nico Claes en Giel Jonkmans. Bij de dames ging de zege naar Ine Wittewrongel voor Jana Nys en Sien Wittewrongel. Er waren 51 deelnemers. Dan was er nog de 10 km met 61 lopers aan de start. Thomas Thijs was de snelste gevolgd door Boris Valkeners en Sonny Volders. De winst bij de damesste was voor Griet Luyckx, gevolgd door Sofie Windmolders en Martine Reynders. Hier vind je de detailuitslagen. (foto's Stephan Volders)

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-5

Groei en bloei van het Zolders toerisme (5)

Hotel Leana in de Stationsstraat was een plaats waar toeristen en anderen een overnachting vonden. Ook geliefd bij Duitse racepiloten. Hotels en restaurants werden ook in de omgeving van het circuit gebouwd, zoals Hotel Pergola, Hotel Soete Wey, De Gulden Schalmei, Hotel De Pits en Hotel Oud Bolderberg. Ze zaten vaak volgeboekt, zeker bij autoraces, maar ook door toeristen die de regio bezochten. (foto Heemkundige Kring Zolder)

mislukte-inbraak-in-werfkeet-in-viversel

Mislukte inbraak in werfkeet in Viversel

In het weekend hebben inbrekers gepoogd binnen te dringen in een werfkeet in de Westlaan. De daders maakten het slot stuk maar kregen de deur niet open en zijn dus zonder buit afgedropen.

leyn-wecks-oogst-sympathie-in-beselare

Leyn Weckx oogst sympathie in Beselare

Het regende zondag oude wijven - of moeten we zeggen oude heksen - in Beselare, West-Vlaanderen waar de tweejaarlijkse Heksenstoet uittrok. Maar de traditie is daar zo sterk dat niemand zich liet afschrikken en er liefst rond de 25.000 toeschouwers opdaagden. Zij maakten ook kennis met Leyn Weckx de Putheks die voor het eerst haar opwachting maakte, met een muzikaal gezelschap. En ja, de Westvlamingen waren onder de indruk van de ondergrondse heks die van de andere kant van Vlaanderen was afgezakt. (foto's Sabrina Reymen en Julien Maebe)

vakantiegroeten-uit-utah

Vakantiegroeten uit Utah

Monument Valley, in het erg warme Utah, blijft één van dé attractiepolen van de Verenigde Staten. Dat stelde ook Godelieve Gielis vast.

parochiefeesten-eversel-kenden-al-2-goede-dagen

Parochiefeesten Eversel kenden al 2 goede dagen

In Eversel hebben ze al twee drukke dagen van de parochiefeesten achter de rug. Na de fel gesmaakte zeepkistenrace van de zaterdag, was de barbecue gisteren het meeste gesmaakte onderdeel. Even werd die zelfs slachtoffer van het eigen succes toen ze door hun vlees- en groentenvoorraad heen geraakten. Gelukkig werden ze snel gedepanneerd en moest het geduld van de hongerigen niet al te lang op de proef worden gesteld. Ondertussen houden ze in Eversel angstvallig de weerkaarten in de gaten met het oog op het laatste onderdeel: de midzomerjogging, vanavond vanaf 19 uur. (foto's Rita Vanhove)

vakantiegroeten-uit-gorges-du-verdon

Vakantiegroeten uit Gorges du Verdon

Wendy Bielen stuurt  ons deze foto van de kloof in Gorges du Verdon in Frankrijk, dat is de langste kloof van Europa. Het was voor haar gezin een stevige wandeling op een hete dag, maar het uitzicht compenseerde alle inspanningen.

dries-vanthoor-en-co-zevende-op-nurburgring

Dries Vanthoor en co zevende op Nürburgring

 Dries Vanthoor, Charles Weert en Sheldon van der Linde zijn in hun BMW M4 GT3 van het Belgische WRT-team vandaag zevende geworden in de  Drie Uren van de Nürburgring. Het gaat om de vierde manche van de GT World Challenge Europe Endurance. Het BMW-trio moest een stevige inhaalrace doen, maar kwam niet meer in de buurt van het podium. Er staat nog één manche voor het kampioenschap op het programma, namelijk op 1 oktober in Barcelona. Maar de titel kan amper nog aan Mercedes, de winnaar van vandaag, ontsnappen.

briljant-voor-jef-en-mariette

Briljant voor Jef en Mariette

Jef Balette (89) en Mariette Lambrechts (87) hebben hun briljanten bruiloft gevierd. Ze gaven elkaar het ja-woord op 23 juli 1958 en vieren dus hun 65-jarig huwelijk. Het koppel telt 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen.Jef is gepensioneerd onderwijzer en Mariette naaister en huisvrouw. Jef was jarenlang voetbaltrainer, generaties bracht hij de knepen van het voetbalspel bij en geldt als een icoon van SK Heusden. Hij fietst nog dagelijks. Mariette doet vrijwilligerswerk en is bestuurslid van de Gezinsbond. Heel de familie deelde in de feestvreugde.

volle-kerk-voor-jubileum-godfried-vanderfeesten

Volle kerk voor jubileum Godfried Vanderfeesten

In de kerk van Lindeman is vandaag het 65-jarig priesterjubileum van Godfried Vanderfeesten gevierd. Hij ging zelf voor in de eucharistie geassisteerd door deken Mathieu Plessers, pastoor Guido De Waegeneere en diaken Ward Ceyssens. De viering was georganiseerd door de Heusdense  parochlale eenheid Sint-Franciscus. Godfried Vanderfeesten is afkomstig van Overpelt, hij was jarenlang kapelaan in Paal en daarna pastoor in Koersel. Na zijn kerkelijk pensioen in 2004 stak hij in Heusden geregeld (…) Lees het hele bericht

elke-woensdagavond-fitcamp-op-meylandt

Elke woensdagavond fitcamp op Meylandt

Elke woensdag in de zomer van 19.30 uur tot 20.30 uur heeft op het grasveld bij kasteel Meylandt een fitcamp plaats. Het is de bedoeling om te sporten in groep, ieder te laten oefenen op eigen niveau en afwisselende work-outs voor het volledige lichaam te doen in een fijne sfeer. Afgelopen woensdag was er een eerste bijeenkomst, daarvoor daagden 20 deelnemers op. Die waren allemaal positief en dus wordt het fitcamp voortgezet, onder het motto 'Get fit, the fun way'. Meer info bij nele.schroyen[!]telenet.be 

vakantiegroeten-uit-beaune

Vakantiegroeten uit Beaune

Frankijk is een land met vele gezichten. Dat stelde Dominique Kwanten ook vast in Beaune, een kleine stad in het Franse departement Côte-d'Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. 

jong-en-oud-beleven-plezier-aan-zeepkistenrace

Jong en oud beleven plezier aan zeepkistenrace

De parochiefeesten in Eversel mogen dan niet op schitterend weer rekenen, er was vandaag wel veel volk. En die toeschouwers kwamen vooral voor de eerste zeepkistenrace. Er waren weliswaar maar vijf deelnemers, maar die zorgden voor een ludiek spektakel waar iedereen veel plezier aan beleefde. Aan de jeugdlokalen was een 'ramp' gemaakt waar de zeepkisten een vliegende start namen, onderweg vormde een waterbak dan nog een hindernis. Elke team mocht drie pogingen ondernemen, maar voor heel wat toeschouwers had het nog wat langer mogen duren. Misschien beginnen anderen volgende week al te bouwen voor volgend jaar. (foto's Ann Jordens)

vandaag-gezien-477

Vandaag gezien

Hier word je niet vrolijk van ... het openlucht zwembad Terlaemen, leeg en verlaten. Het seizoen startte veelbelovend, maar de voorbije weken is het totaal geen zwemweer. Ook op de Limburgse campings en bij de openlucht attracties hoor je het aantal klachten over het weer toenemen. (foto Ann Jordens)

kyano-schepers-strandt-op-0-1-punt-van-brons

Kyano Schepers strandt op 0,1 punt van brons

Vandaag is in het Sloveense Maribor het Europees Olympisch Jeugd Zomerfestival afgelopen.  Zes juniores jongens en meisjes vertegenwoordigden ons land in het toestelturnen. Kyano Schepers uit Heusden-Zolder die uitkomt voor Olympia Houthalen, Fynn Van Kampen (Gym Waasland) en Victor Tournicourt (Vaste Vuist Lauwe) kwamen in actie tijdens de kwalificaties. Het team eindigde met 151.850 punten op de 14de plaats. Het goud was voor Groot-Brittannië. Kyano Schepers zette individueel de beste prestatie neer. Alleen de afsprong aan het rek kostte hem punten. Met een allround score van 76.050 punten eindigde hij 18de. Daarnaast behaalde hij met zijn zevende plek aan de brug een plek in de finale. Samen met Chloe Baert kon Kyano zich ook plaatsen voor de mixed team finale met 15 teams. Met  50.365 punten eindigden ze zesde. In de finale aan de brug presteerde Kyano vandaag opnieuw zeer sterk, hij werd vierde en strandde op ... 0,1 punt van een bronzen medaille.

airbadminton-is-tof-jammer-van-het-weer

Airbadminton is tof, jammer van het weer

Op de terreinen van zwembad Terlaemen werd vandaag airbadminton gespeeld. Er was daar zowel een halve finale voor het Vlaams kampioenschap als de Summer Tour gepland. Een organisatie van de Badminton Vlaanderen samen met Smash Berkenbos. Het was een toffe bedoening, maar zo jammer van het weer. Het was anders een mooie combinatie geweest met het zwembad gebeuren en dan waren er ook veel meer toeschouwers afgezakt. Maar toch een zomerse discpline om in de gaten te blijven houden. (foto's Ann Jordens)

inbrekers-dringen-binnen-in-huis-in-vlierhof

Inbrekers dringen binnen in huis in Vlierhof

Er zijn vandaag op twee plaatsen in Heusden-Zolder inbraken gemeld. In een woning in Vlierhof haalden inbrekers alles overhoop terwijl de bewoner met vakantie was. Het is nog niet bekend wat ze hebben buitgemaakt.
In de Opperstraat werd een steen door een ruit gegooid in een woning die al een hele tijd leegstaat. Het ziet er naar uit dat ze daar niet zijn binnengeraakt. Overigens zijn de jongste tijd wel meer leegstaande woningen het doelwit van inbrekers of vandalen.

114-deelnemers-aan-zolder-cycling-cup

114 deelnemers aan Zolder Cycling Cup

Op Circuit Zolder had vandaag weer een manche plaats van de Zolder Cycling Cup. Dames en heren kwamen er aan de start in wielerkoersen in verschillende leeftijdscategorieën.  Ze kregen 15 rondes voor de wielen, 60 km in het totaal dus. Bij de heren won Guy Smet voor Erwin Bollen en Jim Mariën. Bij de dames was Sharon van Leuven de snelste voor Lore Philippe en Els Goris. In alle categorieën samen kwamen 114 renners en rensters aan de start. Hier vind je alle uitslagen.  (foto's Roman Martyka)

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-61

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Na de corona is Christophe Jaemers naar eigen zeggen meer dan ooit een huismus geworden. Hij kan prima gedijen zonder op vakantie te gaan en dat combineert hij met zijn hobby: Polaroid-fotografie. Zoals hier een foto van het gemeentehuis, of hoe hij het zelf omschrijft als Hotel de Ville de Saint-Cornis.

een-fietstocht-langs-25-monumentale-bomen

Een fietstocht langs 25 monumentale bomen

Op zaterdag 5 augustus organiseren de burgerbeweging Toekomst Telt en de Fietsersbond een fietstocht langs 25 monumentale bomen in Heusden-Zolder. Een specialist zal per boom de nodige uitleg geven, onderweg wordt ook een bedreigd bosje kort bezocht. Vertrek om 13.30 uur aan de grote groene beuk bij het gemeentehuis. Het gaat om een tour van 38 km, met onderweg een pauze aan de vijvers van Meylandt waar de zelf meegebrachte picknick kan verorberd worden. Inschrijven is niet nodig en iedereen is welkom. Voor vragen: toekomsttelt[!]gmail.com. (foto de monumentale plataan aan het Domherenhuis)

de-blik-van-richie-5

De blik van Richie

De bal is weer aan het rollen ...

opnieuw-4-uitgemergelde-paarden-opgevangen-in-vzoc

Opnieuw 4 uitgemergelde paarden opgevangen in VZOC

Er komt werkelijk geen einde aan: het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft opnieuw vier uitgemergelde paarden moeten evacueren. Het gaat om vier dieren die gisteren door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn in beslag zijn gekomen in een 'trainingsstal' in Aarschot. Het gaat om jaarlingen, die tijdens het transport enorm gestresseerd waren, het was immers hun eerste transport. Ze kwamen tot rust in het opvangcentrum toen ze eindelijk voeding kregen. Ze werden er ontwormd, gechipt en op veel hooi getrakteerd.

expo-30-jaar-de-mijlpaal-verlengd-tot-27-augustus

Expo 30 jaar De Mijlpaal verlengd tot 27 augustus

De tentoonstelling 'Dromen - Denken - Doen' waarmee kunstgalerij De Mijlpaal in de Brugstraat haar 30ste verjaardag viert, wordt verlengd tot 27 augustus. Normaal was ze nu aan haar laatste weekend toe, maar er bestaat zoveel belangstelling voor het werk van de 30 prominente kunstenaars dat ook het grootste deel van de maand augustus er bij komt. Het gaat zoals bekend om uiteenlopende disciplines en invalshoeken waarin veel gevoelens en emoties verwerkt zijn. Te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en ook op afspraak. (foto's Ronny Vanthienen)

vakantiegroeten-uit-slovenie-6

Vakantiegroeten uit Slovenië

Anke Wijnants genoot van het meer van Bled in Slovenië.

deze-winter-al-26-bk-s-op-de-velodroom

Deze winter al 26 BK's op de Velodroom

Er zullen de komende winter al liefst 26 Belgische kampioenschappen wielrennen op de baan plaatsvinden in de Velodroom in Heusden-Zolder. Het begint al op vrijdag 10 november met  Dames Elite: scratch en  puntenkoers en Heren Elite/U23: puntenkoers en ploegkoers. Op zaterdag 11 november betwisten zowel de Dames Elite als Heren Elite/U23 het omnium kampioenschap. Op vrijdag 22 december is het de beurt aan Meisjes Jeugd: 500m en puntenkoers, U17: 500m en puntenkoers, Dames Elite: 500m en (…) Lees het hele bericht

kruispunt-ringlaan-beekbeemdenhof-3-weken-dicht

Kruispunt Ringlaan-Beekbeemdenhof 3 weken dicht

Het kruispunt van de Ringlaan met Beekbeemdenhof en Kuiperstraat wordt afgesloten van 7 tot en met 31 augustus. Een aannemer gaat in die periode het kruispunt vernieuwen, er komt een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers en de definitieve verkeerslichten worden geplaatst. Ook wordt de riolering in Beekbeemdenhof vernieuwd. Een andere aannemer zal dan de parking aan sporthal Zolder aanleggen, maar die wordt dus kleiner dan eerst gepland. Zolang het kruispunt is afgesloten, (…) Lees het hele bericht

art-27-dit-jaar-in-rijksmiddelbare-school-zonhoven

Art 27 dit jaar in rijksmiddelbare school Zonhoven

Na een lange zoektocht naar geschikte leegstaande gebouwen in Heusden-Zolder, zonder resultaat, vond Art 27 vzw voor het tweede jaar op rij een tentoonstellingslocatie in Zonhoven: de vroegere rijksmiddelbare school in de Gulden Boomkensweg die al 7 jaar leeg staat. Daar zijn de medewerkers ondertussen al bijna 2,5 maanden aan het werk om het gebouw klaar te maken voor de 23ste editie van de kunsttentoonstelling. De kunstenaars zijn doorheen de eerste selectie en wachten nu op nieuws voor ze uiteindelijk echt aan het werk kunnen in hun ateliers. De expo vindt plaats van 1 tot 19 november met als thema 'Learning to fly'

vakantiegroeten-van-aan-het-gardameer-1

Vakantiegroeten van aan het Gardameer

De familie Diepvens is een trouwe bezoeker van het Gardameer. Al enkele jaren is dat hun bestemming maar telkens weer ontdekken Julie, Mathieu , Gert en Deborah nieuwe plekjes, zoals deze haven van Moniga del Garda. Gelukkig was het niet de hele tijd noodweer in de streek. 

me-gezicht-es-muug

Mè gezicht es muug

Iemand die tijdens het gapen in zijn gezicht wrijft durft al eens zeggen: Mè gezicht es muug. Dat betekent dus ik heb een dipje of ik krijg een klopje. Als je dan pech hebt, zit er iemand naast u die zegt: En ich zèn oer gezicht al lang muug. 

20-tal-dj-s-op-festival-dipastro

20-tal dj's op festival Dipastro

Op 5 augustus vanaf 15 uur heeft in en rond CC Muze het DJ-festival Dipastro plaats. Er zijn twee podia, een binnen en een buiten. Er worden zowat 20 acts verwacht. Dit is het programma: Main Stage: 15:00-17:00 Seeburn, 17:00-18:00 Chiquito, 18:00-19:00 TBA, 19:00-20:30 Whoodah?!, 20:30-22:00 Cycle, 22:00 - 24:00 Boys on deck, 24:00-01:00 Waves, 01:00-02:00 Prinsezy en 02:00-03:00 Crème Fresh. Op de techno stage staan: 15:00-16:00 S Unal, 16:00-17:00 MotionWild, 17:00-18:00 Fer Fox, 18:00-19:00 Mamba, 19:00-20:00 Paradoxa, 20:00-21:30 Tumzz b2b EVE, 21:30-23:30 Kalopsia, 23:30-00:30 Vina, 00:30-02:00 Essick en 02:00-03:00 JAE. Er staan verschillende foodtrucks, er is een cocktailbar en er is ook een beertasting georganiseerd. Voor alle soorten tickets kun je hier terecht.

ondanks-rotweer-toch-gegadigden-voor-rondleiding

Ondanks rotweer toch gegadigden voor rondleiding

De weergoden - en hun vertegenwoordigers hier op aarde in de persoon van de meteomensen - hadden voor vandaag rotslecht weer voorspeld. En toch zijn er geïnteresseerden opgedaagd voor een rondleiding op het circuit. Gids Jos mocht zowaar een familie uit Noord-Nederland verwelkomen, een koppel uit Zutendaal en een koppel uit Sint-Lambrechts-Herk. (foto Michel Oyen)

de-blik-van-richie-4

De blik van Richie

Het weer is niet meer te volgen ...

vakantiegroeten-uit-mullerthal

Vakantiegroeten uit Mullerthal

Martine Eevers passeerde in de regio Mullerthal in Luxemburg, ook wel eens Klein Zwitserland genoemd, het kasteel van Beaufort

zomerkamp-in-de-berentuin-is-een-avontuur

Zomerkamp in De Berentuin is een avontuur

In De Berentuin is momenteel het derde zomerkampje aan de gang. 15 kinderen spelen deze week er naar hartelust en hebben ondertussen ook heel wat ontdekt. Zo speelden ze gisteren samen met de buren van het DAC, een traditie die intussen al een paar jaar bestaat. Vandaag brachten ze een bezoek aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum en dat was opnieuw een enorme beleving. In augustus worden nog twee kampjes georganiseerd. (foto's Gerlinde Gilissen)

man-en-vrouw-komen-ten-val

Man en vrouw komen ten val

In De Hoeven zijn deze namiddag een man en een vrouw tijdens een fietstocht ten val gekomen. Het koppel, beiden zeventigers, werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

julien-nys-coordinator-op-paralympiische-spelen

Julien Nys coördinator op Paralympische Spelen

De Internationale Badmintonfederatie (BWF) heeft vier Belgische officials geselecteerd voor de Olympische en Paralympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Het gaat om Julien Nys van Hebad Heusden, Bert Vanhorenbeeck, Aurore Lequartre en Kamasha Robertson-Martens. "Nooit eerder werden zoveel officials uit één land geselecteerd. Een primeur", zo laat Badminton Vlaanderen weten. "Het benadrukt het uitstekende niveau van de Belgische scheidsrechters alsook hun talent en aspiratie binnen de badmintonwereld." Elk van de scheidsrechters heeft een specifieke rol. Zo is Julien Nys aangeduid als scheidsrechtercoördinator voor de Paralympische Spelen.

eversel-maakt-zich-op-voor-de-45ste-dorpsfeesten

Eversel maakt zich op voor de 45ste Dorpsfeesten

Eversel organiseert het komende weekend zijn 45ste Dorpsfeesten. Het begint nu zaterdag om 14 uur met een zeepkistenrace, verder Eversel Terrast, om 17 uur kinderanimatie en om 20 uur live optreden van Early Birds. Zondag om 9 uur vertrekken de wielertoeristen, na de middag is er de fotozoektocht, nadien barbecue en de prijsuitreiking van de zoektocht. Maandag worden de wegen vrijgemaakt voor de sportievelingen. Om 19 uur is er de pagadderloop en kidrun, om 19.30 uur beginnen de lopers aan de 5 km, om 20.30 uur start de 10 km en om 22 uur worden de tombolaprijzen uitgereikt.

gratis-met-nachtbus-van-pkp-naar-huis

Gratis met nachtbus van PKP naar huis

37 Limburgse gemeenten nemen dit jaar samen met de provincie deel aan de nachtbussen vanuit Pukkelpop. Daarbij ook Heusden-Zolder. Door hun inbreng kunnen inwoners met een Pukkelpopbandje gratis met bus naar huis na iedere festivaldag. Er zijn in het totaal 16 trajecten uitgestippeld. Voor Heusden-Zolder gaat het om Nachtbus 52-58 van Kiewit via Heusden-Zolder naar Beringen en Leopoldsburg. De bussen vertrekken op vrijdag- en zaterdagnacht om half drie, en zondagnacht om half één.

de-blik-van-richie-3

De blik van Richie

Testaankoop onderzoekt de zaak.

vakantiegroeten-uit-bergen-op-zoom

Vakantiegroeten uit Bergen-op-Zoom

De families Meykens, Masset en Maes maakten een tweedaagse fietstocht naar Bergen-op-Zoom. Onderweg genoten ze van mooie uitzichten, het typische Belgisch weer namen ze er maar bij. 

blauwe-reiger-zat-vast-in-stropersklem

Blauwe reiger zat vast in stropersklem

Terwijl de medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum de jongste dagen de handen al vol hebben met het bevrijden of verzorgen van reeën, kregen ze zaterdag een oproep voor een onwaarschijnlijk incident uit Hechtel. De politie had daar bij een afgesloten privévijver, naast een natuurgebied van Natuurpunt, een blauwe reiger gevonden die vastzat in een klem. Het stroperstuig hing aan een ketting van 6 meter en was met een hangslot verankerd aan een metalen staaf in de grond. De onfortuinlijke vogel werd bevrijd en naar dierenkliniek De Aak gebracht, waar één teen moest geamputeerd worden. De politie nam de klem in beslag.

de-putheks-zondag-in-heksenstoet-van-beselare

De putheks zondag in heksenstoet van Beselare

Zondag trekt in Beselare bij Zonnebeke (West-Vlaanderen) de 47ste Heksenstoet uit. Het gaat in het totaal om 60 groepen, en het nummer 44 is ... reuzin Leyn Wecks de Putheks samen met een 15-tal Heusdense muzikanten. Die stoet trekt al sinds 1959 uit, om de twee jaar in elk oneven jaar.En het is een hele bedoening, want in drie uur tijd moeten daar 1.000 heksen geschminkt worden en dat is nog niet eens de helft van de stoet die voor de rest bestaat uit praalwagens, anekdotes en (…) Lees het hele bericht

geen-brandgevaar-en-dus-code-groen-in-de-natuur

Geen brandgevaar en dus code groen in de natuur

Terwijl in grote delen van Europa de natuur in vuur en vlam staat, heeft bij ons de regen van de afgelopen dagen en weken zijn effect niet gemist. Het brandgevaar in onze bossen en natuurgebieden is momenteel geweken. Daarom schakelt de provincie Limburg in overleg met Agentschap Natuur en Bos weer over op code groen, zeg maar een normale situatie. 

verny-verachten-helpt-blussen-op-rhodos

Verny Verachten helpt blussen op Rhodos

De bosbranden in Griekenland, en vooral dan op het eiland Rhodos, domineren al dagen het nieuws. Brandweerman Verny Verachten van het korps van Heusden-Zolder is daar momenteel met vakantie en hij stak een handje toe bij de collega's van de Griekse brandweer die het momenteel bijzonder zwaar hebben. Zelf verblijft hij met zijn vrouw aan de oostkust waar er geen gevaar is. Maar gisteren ging hij een kijkje nemen in het rampgebied. "Als brandweerman wil je de situatie toch (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-wim-opbrouck

Tip van de Bib: Wim Opbrouck

Deze week krijgen we als tip van de bib "Het lied van de bultrug" van Wim Opbrouck mee, een boek dat mee gedragen wordt door prachtige prenten van Bruno Vergauwen.

Korte inhoud

Het lied van de bultrug is een bezwerende vertelling van duivelskunstenaar Wim Opbrouck. In dit prentenboek voor jong en oud kruipt hij in de huid van een bultrug, de monarch der zeeën. Een betoverend boek over eenzaamheid en verbinding. Voor jong (…) Lees het hele bericht

whispering-sons-scoorde-op-rock-olmen

Whispering Sons scoorde op Rock Olmen

Voor de post-punk band Whispering Sons is de zomer altijd een drukke periode - de rest van het jaar eigenlijk ook - omdat ze nogal wat festivalaffiches sieren. De komende weken staan nog Vlaanderen en Wallonië maar ook Duitsland en Frankijk op de agenda. Afgelopen weekend stonden ze met een stevige set op het podium van het festival Rock Olmen, samen met onder meer Black Box Revelation, Captain Kaiser, Doodseskader, Gallus, Hideous, High Hi, Ila, Jack Vamp, Stellarbone en The Sheila Divine. Whispering Sons kon op erg veel bijval rekenen. (foto's Stephan Volders)

4-jaar-celstraf-voor-mensenhandel

4 jaar celstraf voor mensenhandel

De rechtbank in Hasselt heeft een 31-jarige man uit Heusden-Zolder en een 39-jarige Turk wegens mensenhandel en illegale tewerkstelling veroordeeld tot elk 4 jaar cel. De twee daagden niet op voor hun proces, de rechter heeft hun onmiddellijke aanhouding bevolen. De twee waren geen onbekenden voor het gerecht en eerder al veroordeeld voor poging tot moord. Ze hadden in 2020 in Beringen zes Oost-Europeanen tewerkgesteld, maar geen Dimona-aangifte gedaan. Ze maakten gebruik van drie fictieve (…) Lees het hele bericht

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-4

Groei en bloei van het Zolders toerisme (4)

In de zomer brachten heel wat inwoners van Zolder hun vakantie door op de camping binnen het circuit van Terlaemen. Een caravan werd er neergezet, een tent werd opgeslagen of een chalet gehuurd. Iedereen kende iedereen. Buren kwamen elkaar daar tegen, om gezellig te praten en een pintje te drinken. De kinderen konden spelen in de speeltuin en de waterplas. Ondertussen bestaat het circuit 60 jaar, maar de camping is verdwenen. (foto Heemkundige Kring Zolder)

vakantiegroeten-uit-de-dolomieten

Vakantiegroeten uit de Dolomieten

Patrick en Ingrid Neuteleers verblijven een 10-tal dagen in de Dolomieten en bezochten 's morgens heel vroeg Lago di Braies. Dan weerspiegelen de bergen nog in het water en zijn er nog niet teveel toeristen te bespeuren.

waar-zitten-de-75-jarigen-uit-berkenbos

Waar zitten de 75-jarigen uit Berkenbos?

De jeugd van Berkenbos blaast nog eens verzamelen, 't is te zeggen, degenen die geboren zijn in 1948 en dus dit jaar hun 75ste verjaardag vieren. Ze komen samen op zaterdag 7 oktober om 12 uur in  restaurant Truckstop in Viversel. Op hun vorige bijeenkomst 5 jaar geleden zagen ze er blijkbaar allemaal nog kwiek en fris uit. Persoonlijke uitnodigingen worden niet verstuurd, maar alle betrokkenen kunnen zich inschrijven door 49 euro per persoon te storten op de (…) Lees het hele bericht

brug-viversel-een-maand-afgesloten-aan-rotonde

Brug Viversel een maand afgesloten aan rotonde

Van 1 augustus tot 1 september zal de kanaalbrug in de Westlaan afgesloten zijn. Dat heeft te maken met werkzaamheden die er aan de rotonde worden uitgevoerd. Die werken zijn een voorbereiding op de aanleg van de fietspaden in de Kerkstraat en de Westlaan enerzijds en anderzijds voor de verbetering van de veiligheid in de schoolomgeving. Er is immers na overleg met dorpsraad, de schooldirectie en het oudercomité afgesproken om de tijdelijke situatie daar definitief te maken. (…) Lees het hele bericht

oude-eik-waait-om-in-mommestraat

Oude eik waait om in Mommestraat

In de Mommestraat, ter hoogte van het Beekbeemdenpad, is vanmorgen een oude eik omgewaaid. De boom kwam gelukkig niet op de stroomkabine ernaast terecht, maar belandde wel voor een deel op de straat. Daar is hij door de brandweer opgeruimd. (foto Tony Lespoix)

vandaag-gezien-476

Vandaag gezien

Nog een bewijs van de natuurlijke rijkdom van de Wijers, een prachtige ijsvogel, deze keer gespot op het grondgebied van Zonhoven. (foto Christina Put)

vakantiegroeten-uit-de-dordogne-1

Vakantiegroeten uit de Dordogne

De familie Vanzonhoven-Hauquier is met de mobilhome op rondreis in Frankrijk en maakte een tussenstop aan de de grot van Gouffre De Padirac in de Dordogne vallei.

een-dag-met-lichtpuntjes-voor-kinderen-met-kanker

Een dag met lichtpuntjes voor kinderen met kanker

Corvette Club Experience had naar aanleiding van de Historic Grand Prix 15 gezinnen uitgenodigd van wie kinderen getroffen zijn door kanker. In samenwerking met het Kinderkankerfonds krijgen ze - de voorbije jaren onderbroken door COVID - een volledig verzorgde dag aangeboden. Het begon vandaag met een limousinerit van Leuven naar het circuit. Daar wachtte een ontbijt. In de paddock mochten ze de racewagens van dichtbij bekijken waarna een begeleide rondrit in Corvettes volgde. Ze kregen ook nog (…) Lees het hele bericht

yvette-thierre-en-andere-legendes

Yvette, Thierry en andere legendes

Het Concours d' Elegance was de blikvanger vandaag tijdens de Historic Grand Prix. Dat is bij iedere editie het geval, maar deze keer stond de 60ste verjaardag van Circuit Zolder centraal. Met onder meer wagens uit 1963. Daarnaast waren enkele grootheden uit onze nationale autosportgeschiedenis met hun racewagen aanwezig. Oud-formule 1 rijder Thierry Boutsen was één van de centrale gasten, maar ook de altijd op Zolder zo geliefde Yvette Fontaine die poseerde op haar geliefde Ford Escort. Ondertussen deed de strenge maar stijlvolle jury haar werk om de mooiste wagens uit te kiezen. (foto's Dirk Dekens) UPDATE Dit zijn de winnaars van het Concours d' Elégance: 'Class of 1963’: Lancia Flaminia, ‘Swinging Sixties’: Dino 206 ex Eric Clapton, Racing for Zolder - GT/Touring Cars: Ford Escort MKI, Racing for Zolder – Single Seaters: Formule 2 March BMW ex Teo Fabi, Porsche 911 60 Years Race Cars: Porsche 911 2.0 L. Art Car, Porsche 911 60 Years Road Cars: Porsche 911 Speedster Pré Production en Alpine A110 60 Years: Dinalpine Cabrio.

een-kolfje-naar-de-hand-van-de-regenrijders

Een kolfje naar de hand van de regenrijders

De Historic Grand Prix werd vandaag enkele keren geteisterd door regenbuien. Dat vertaalde zich ook in een mindere publieke opkomst. De races zelf werden er alleen maar sensationeler door. De Belcar Historic Cup werd net als gisteren gewonnen door Erik Qvick in een BMW E36 STW. De Cup und Touringwagen Trophy ging naar Marc Ulrich in een Porsche 997 GT3 Cup. Er waren vandaag drie races voor de Kampf der Zwerge  met als winnaars Enzo Tifain (Austin Mini Cooper S), Hans März (Simca 1200 S) en Nick Gregor (…) Lees het hele bericht

sluikstorters-ruimen-zelf-op-bij-vincentius

Sluikstorters ruimen zelf op bij Vincentius

De daders die vorige zondagavond versleten stoelen en zitbanken dumpten aan de lokalen van Sint-Vincentius zijn geïdenficeerd. Ze waren trouwens tijdens het sluikstorten gefilmd door de bewakingscamera's. De politie heeft hen voor de keuze gesteld: de boel opruimen of een GAS-boete betalen. Ze hebben voor het eerste voorstel gekozen. Sint-Vincentius doet nogmaals een oproep om alleen langs te komen met goederen tijdens de openingsuren: maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag, telkens van 9 uur tot 11.30 uur. Wie dat wenst, krijgt een rondleiding en er kofie bovenop. Goederen achterlaten buiten de openingsuren, is sluikstorten.

heerlijke-prijzen-voor-de-mooiste-vakantiefoto-s

Heerlijke prijzen voor de mooiste vakantiefoto's

Zoals elk jaar draait onze vakantiefotowedstrijd op volle toeren en krijgen we dagelijks foto's binnen. Soms moet je als inzender dus heel even geduld hebben. Maar onze prijzenpot is uiteraard zeer de moeite met de Limburg Cheque van 400 euro waarmee je kan gaan logeren of op restaurant gaan in heel de provincie, een verzorgd diner voor twee personen in restaurant La Passione in Bolderberg, een waardevolle prijs van Auva, prachtige bloemen van Bloemenatelier Bopha of verrassingspakketjes van Heusden-Zolder. Zorg voor het juiste formaat (landscape of liggende foto's) van minstens 800 pix breed. Foto's mogen niet op andere websites verschijnen om voor de prijzen in aanmerking te komen. Er zijn aparte categorieën voor Heusden-Zolder, Limburg en de rest van de wereld. Geniet van je vakantie. 

de-blik-van-richie-2

De blik van Richie

Ham wordt een groene gemeente. 

ook-oudjes-brengen-nog-spektakel

Ook oudjes brengen nog spektakel

Op de eerste dag van de Historic Grand Prix zijn vandaag al verschillende races afgewerkt. De Belcar Historic Cup werd gewonnen door Erik Qvick in een BMW E36 STW. De Cup and Touringwagen Trophy ging naar de Porsche Supercup 3500 met Michael Nolte aan het stuur. De Kampf der Zwerge werd vandaag gewonnen door Hans März in een Simca 1200 S. Eén rode draad door de races: ook de oudjes zorgen nog voor spektakel. (foto's Dirk Dekens)

vakantiegroeten-uit-sao-miguel

Vakantiegroeten uit Sao Miguel

 De familie Franssens-Ceyssens trok naar de Azoren en deelt vanuit Sao Miguel deze foto van Sete Cicades met ons.

een-bedankje-voor-het-medical-team

Een bedankje voor het Medical Team

Een foto die het Medical Team van Circuit Zolder vandaag op zijn facebookpagina heeft gedeeld. Een jaar geleden heeft het team met succes een racer gereanimeerd tijdens de Historic Grand Prix. En vandaag, opnieuw tijdens de Historic Grand Prix, kwam diezelfde man het team bedanken voor de snelle, adequate en goede hulp waaraan hij zijn leven te danken heeft.

wiener-circus-brengt-10-voorstellingen-in-heusden

Wiener Circus brengt 10 voorstellingen in Heusden

Het gekende Wiener Circus is neergestreken op het Koning Boudewijnplein. Daar brengt het vanaf vandaag tot en met volgende week zondag in het totaal 10 voorstellingen. Het Wiener Circus trekt al sinds 1965 rond in België en is daarmee het oudste rondtrekkende circus in ons land.  Het programma wordt geregeld vernieuwd. Op dit moment zitten in de voorstelling muzikale clowns, evenwichtskunstenaars, luchtacrobaten, jongleurs, antipodisten en de enige echte laserman. Voorstellingen zijn er vandaag om 14.30 uur en 19 uur, morgen en dinsdag om 14.30 uur, woensdag om 14.30 uur en 17.30 uur , vrijdag om 14.30 uur, volgende week zaterdag om 14.30 uur en 17.30 uur en volgende week zondag tenslotte om 14.30 uur. Alle info en reservaties via www.wienercircus.com (foto Tom Leentjes)

de-blik-van-richie-1

De blik van Richie

Ook voor sporticonen is familiegeluk belangrijk.

vakantiegroeten-uit-san-francisco

Vakantiegroeten uit San Francisco

Ben Engelen keek in de Verenigde Staten, in San Francisco, naar de Golden Gate Bridge die half verscholen lag in de mist. 

godfried-vanderfeesten-wordt-zondag-gevierd

Godfried Vanderfeesten wordt zondag gevierd

Zondag 30 juli om 11 uur wordt in de kerk van Lindeman priester Godfried Vanderfeesten gevierd. Deze maand is hij immers 65 jaar priester. Om dat te vieren wordt zondag een dankeucharistie opgedragen in de kerk van OLV van de Vrede. Het gaat om een gezamelijke viering van de pastorele eenheid Sint-Franciscus Heusden. Die dag zal er in de andere drie Heusdense parochies geen eucharistie zijn. 

de-blik-van-richie

De blik van Richie

Nationale Feestdag vandaag, best geen steek laten vallen, laat dat maar over aan de regeringen. 

ook-kleuterdans-bij-moed-en-volharding

Ook kleuterdans bij Moed en Volharding

Zoals ieder jaar start het sportjaar voor turnkring Moed en Volharding op 1 september. Dit seizoen wordt het speciaal want de competitieturners en enkele van de recreagroepen zullen voortaan trainen in de nieuwe gymhal van de velodroom. Ook wordt dit seizoen opnieuw kleuterdans aangeboden, meer bepaald op dinsdag van 17.15 uur tot 18 uur in de sporthal van school De Brug. September is een proefmaand. Wie ook inschrijft voor kleuterturnen krijgt 50 % korting op kleuterdans. Alle vind je hier.

vandaag-gezien-475

Vandaag gezien

We zouden toch graag nog een tijdje genieten van de zomer, maar de natuur bereidt zich blijkbaar al voor op de herfst. Stefan Was heeft de eerste knolparasolzwammen gespot. 

grondwettelijk-hof-geef-moskeeen-deels-gelijk

Grondwettelijk Hof geef moskeeën deels gelijk

De moskeeën die bij het Grondwettelijk Hof in beroep waren gegaan tegen het Vlaams decreet dat de buitenlandse financiering van lokale geloofsgemeenschappen verbood, hebben voor een stuk gelijk gekregen. Enkele punten uit het decreet zijn vernietigd. Onder meer Dyanet - voorgezeten door Heusdenaar Erkan Konak - was in beroep gegaan. Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat "de vrijheid van godsdienst en eredienst geschonden is voor wat betreft het verbod om (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-polen

Vakantiegroeten uit Polen

Jef en Nancy Bams trekken momenteel rond in Polen. Daarbij brachten ze een bezoek aan de zoutmijn in Wieliczka. Op de foto zie je dde St Kinga’s Chape, die is volledig uitgehouwen in ... zout. 

circuit-heeft-krantje-voor-60ste-verjaardag

Circuit heeft krantje voor 60ste verjaardag

Voor zijn 60ste verjaardag heeft Circuit Zolder een speciaal krantje uitgegeven. Daarin hoogtepunten uit de geschiedenis, markante figuren, de verhalen achter de bochten, enz. het krantje wordt dit weekend verspreid onder de bezoekers van de Historic Grand Prix en vandaag hebben zoveel mogelijk buurtbewoners het ook in de bus gekregen. Via deze link kun je het ook downloaden. Alle inwoners kunnen trouwens dit weekend gratis naar de Historic Grand Prix.

vlaams-geld-voor-riolering-in-verloren-kost

Vlaams geld voor riolering in Verloren Kost

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) investeert 122 miljoen euro in 183 rioleringsprojecten over heel Vlaanderen. Die zijn er op de eerste plaats op gericht om de waterkwaliteit te verbeteren. Het gaat vooral om nieuwe rioleringen en waterzuiveringen. In Limburg ontvangen 17 projecten bijna 11 miljoen euro. Heusden-Zolder krijgt in deze subsidieronde 255.563 euro. Dat geld is bedoeld voor een rioleringsproject in de Verloren Kost in Zolder. 

concours-d-elegance-rond-60-jaar-circuit

Concours d'élégance rond 60 jaar circuit

Zoals gemeld gaat tijdens de Historic Grand Prix dit weekend ook aandacht naar de 60ste verjaardag van Circuit Zolder. Dat zal gebeuren tijdens het Concours d'élégance, waarvan de deelnemers verzamelen in paddockzone 5. "Een Concours d’Elégance is een 'elegantie-competitie’ en geen snelheidswedstrijd, met oorsprong in het Parijs van de 17de eeuw. Een vakjury beoordeelt wagens uit op basis van elegantie, uitstraling, originaliteit en authenticiteit. (…) Lees het hele bericht

geen-water-meer-pompen-uit-beken

Geen water meer pompen uit beken

Vanaf vandaag mag er geen water meer uit onbevaarbare waterwegen gehaald worden in heel Limburg. Het gaat om een tijdelijke maatregel die de gouverneur heeft afgekondigd omwille de aanhoudende droogte. Het waterpeil in de rivieren en beken staat immers te laag. Sinds vorig jaar is er al een permanent verbod om water te onttrekken uit kwetsbare rivieren en beken, maar daar komt dus nu nog een tijdelijk verbod bij voor alle onbevaarbare waterlopen in Limburg. Een uitzondering geldt voor het drenken van vee en voor de hulpdiensten als er geen andere oplossing is. Water oppompen uit het kanaal mag wel, als er toestemming is van de Vlaamse Waterweg.

kristof-ulenaers-vijfde-in-duitsland

Kristof Ulenaers vijfde in Duitsland

Golfer Kristof Ulenaers is vijfde geworden in The Cuber Open, dat is een tornooi uit de Pro Golf Tour in het Duitse Donaueschingen. Voordien stond Ulenaars nog elfde maar in een slotronde van 67 slagen, vier onder par, kwam hij op een totaal van 202 uit. Opvallend, hij eindigde ex-aequo vijfde met een anere Belg, Jean de Wouters.

vakantiegroeten-uit-westende-2

Vakantiegroeten uit Westende

Vakantiepret aan zee in Westende, vastgelegd door Elke Timmers. 

vandaag-gezien-474

Vandaag gezien

Wendy Vanhoudt fotografeerde deze koninginnepages op het topje van de mijnterril. Geef toe, een liefdevol tafereel.

spannende-aankomende-evenementen-in-hasselt

Spannende aankomende evenementen in Hasselt

PARTNERBIJDRAGE Hey, avontuurlijke zielen! Zin in een beetje cultuur, muziek, en plezier in het charmante Hasselt? De hoofdstad van de provincie Limburg, België, staat op het punt om je te verbluffen met een line-up van evenementen die je niet wilt missen. Laten we een kijkje nemen in wat Hasselt de komende maanden in petto heeft.

De markt voor huurwoningen in Hasselt

Heb je zin in een uitstapje naar Hasselt, maar maak je je zorgen over (…) Lees het hele bericht

zomerterras-in-de-zandloper-is-een-succes

Zomerterras in De Zandloper is een succes

Het zomerterras in De Zandloper is een succes. Elke woensdagmiddag is er sfeer met een optreden. Vandaag bijvoorbeeld zorgden Frans & Karolien met mondharmonica en accordeon voor de nodige sfeer op het terras. Zowel buiten als binnen zat er heel wat volk.

fietser-gewond-na-aanrijding-in-de-koolmijnlaan

Fietser gewond na aanrijding in de Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan is deze namiddag een fietser aangereden door een auto. Het slachtoffer kwam ten val en raakte gewond. De MUG kwam ter plaatse en diende de eerste zorgen toe voor het slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht. Het ging om een man van 52 uit Houthalen-Helchteren.

meer-dan-14-000-aan-openstaande-schulden-geind

Meer dan € 14.000 aan openstaande schulden geïnd

De politie hield gisteren in Heusden-Zolder, samen met de Vlaamse belastingdienst, een controle-actie. Daarbij is voor € 14.120 aan openstaande schulden geïnd. Daarnaast liepen nog andere bestuurders tegen de lamp. 1 bestuurder kon zijn boete van € 619,09 niet betalen, waarop zijn auto is getakeld. Ook een voertuig dat niet ingeschreven of verzekerd was, verdween op de takelwagen. 2 handelaren zijn beboet wegens foutief gebruik van commerciële platen en (…) Lees het hele bericht

stijn-coninx-brandt-kaarsje-voor-sint-janskapel

Stijn Coninx brandt kaarsje voor Sint-Janskapel

Limburgs Landschap vzw heeft bij de provincie Limburg een projectsubsidie aangevraagd om de Sint-Janskapel langs de Kapelstraat te renoveren. De kapel, die in 1845 door Casimir Baptist is gebouwd, maar waarover ook al in 1636 sprake was, is in het verleden al opgeknapt, maar is nu aan restauratie toe. “Zowel het dak als de dakgoten, het torentje en de verflagen gaan we aanpakken. Op een duurzame manier deze keer. We vervangen ook de asbestleien. Samen met de gemeente (…) Lees het hele bericht

troostkracht-positieve-kijk-op-rouw-en-verlies

Troostkracht: positieve kijk op rouw en verlies

ECRU, de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur en cultureel erfgoed in Midden-Limburg, lanceert een oproep naar iedereen die een activiteit organiseert rond troost- en rouwcultuur. Met TROOSTKRACHT wil de organisatie in het najaar 2023 en voorjaar 2024 de deur openzetten voor een positieve kijk op rouw en verlies. De coronapandemie had een grote impact op de invulling van troost- en rouwcultuur, denk maar aan de herdenkingsactiviteiten en troostplekken. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-1000

De kijk van Richie

Zolang er maar geen gedonder van komt.

gulle-schenkers-dumpen-versleten-brol

'Gulle schenkers' dumpen versleten brol

Bij Sint-Vincentius worden voedingswaren en andere bruikbare spullen voor behoeftigen dankbaar in ontvangst genomen. Maar het is uiteraard niet de bedoeling om als een soort containerpark te functioneren. Zo werden zondagavond 3 versleten stoelen en 2 versleten zitbanken gedumpt. Op de camerabeelden is te zien hoe een koppel met een karretje en in het licht van een zaklamp de spullen 'afleverde'. De vrijwilligers hebben de gulle schenkers nog niet kunnen bedanken maar zullen dat zeker doen zo gauw ze geïndentificeerd zijn op de beelden.

vakantiegroeten-uit-tenerife-2

Vakantiegroeten uit Tenerife

Louis Mentens bezorgde ons deze mooie avondimpressie van aan de Costa Adeje, op Tenerife.

appartementen-zijn-tijdelijk-onbewoonbaar

Appartementen zijn tijdelijk onbewoonbaar

Het incident in het appartementsgebouw in de Dorpsstraat van maandagavond mag dan beperkt in omvang zijn geweest, voor de bewoners zijn de gevolgen bijzonder vervelend. De brandweer kon gisteravond laat niet anders dan het gebouw tijdelijk onbewoonbaar verklaren. Fluvius kon de installatie immers maar vervangen nadat het waterlek definitief hersteld was. Vier van de zes appartementen waren bewoond. De meeste bewoners hebben bij familie onderdak gevonden, de bewoners van één appartement (…) Lees het hele bericht

vluchter-opgepakt-na-zoekactie-met-helikopter

Vluchter opgepakt na zoekactie met helikopter

Vanmiddag is in het grensgebied van Heusden-Zolder en Beringen een tijdlang een klopjacht gehouden op een man die op de vlucht was. De politie Beringen-Ham-Tessenderlo moest de man in de Laan op Heusden gaan ophalen omdat hij zijn voorwaarden voor voorlopige vrijlating had geschonden. Daarop sloeg de man op de vlucht en begon de zoekactie, de politie BHT kreeg versterking vanuit Heusden-Zolder en de zoekactie werd vanuit de lucht gecoördineerd door een helikopter van de federale politie. UIteindelijk kon de man worden opgepakt in Koersel, vlakbij de grens met Heusden. Hij kan het gaan uitleggen bij de onderzoeksrechter. 

op-elke-mijnmarkt-een-beloning-voor-de-fietsers

Op elke MijnMarkt een beloning voor de fietsers

MijnMarkt steekt een tandje bij om de bezoekers die met de fiets komen, te belonen. Tijdens de eerste markt van deze vakantie - vorige woensdag - kregen de fietsende bezoekers een fietsbel. Maar het was zo'n succes dat de bellen binnen de kortste keren uitgeput waren en dus heel wat marktbezoekers met lege handen naar huis fietsten. Maar geen nood. Op 26 juli staat bij de bewaakte fietsenstalling aan de Koeltorenlaan opnieuw een standje, deze keer krijgen de fietsende marktbezoekers een (…) Lees het hele bericht

kyano-schepers-naar-eyof-in-maribor

Kyano Schepers naar EYOF in Maribor

Gymnast Kyano Schepers  heeft zich geplaatst voor het EYOF in Maribor, dat plaatsvindt van 23 tot en met 29 juli. Hij deed dat met uitstekende scores op de selectieinterlands met Nederland en Zweden. Daar behaalde hij tweemaal zilver en eenmaal goud. Het European Youth Olympic Festival (EYOF) bereidt jonge sporters voor op een carrière aan de top. Ze krijgen als het ware een voorsmaakje van de echte Olympische Spelen. Er staan 11 sporten, waaronder gymnastiek, op het programma. Sporters uit meer dan 40 landen nemen deel aan het EYOF. Daar kan Kyano dus tonen waar hij internationaal staat.

tip-van-de-bib-boudewijn-de-groot

Tip van de Bib: Boudewijn de Groot

Deze week geeft de bib ons als tip mee "Soms als ik een vlinder zie" van Boudewijn de Groot & Jaco van der Steen met tekeningen van Mark Janssen.

Korte inhoud

Het boek draait rond liedjes waar je helemaal vrolijk van wordt, om (voor) te lezen en te luisteren terwijl je geniet van de fantastische prenten. Over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, een droomgedrocht, een giraf die bang is om zijn nek te breken, een zebra die zomaar midden op straat ligt, en nog veel meer. 
De liedjes lezen als poëzie en de tekeningen zijn indrukwekkend mooi. Een aanrader. En de muziek kun je beluisteren via de QR-code in het boek.

kortsluiting-met-rookontwikkeling-na-waterlek

Kortsluiting met rookontwikkeling na waterlek

De brandweer is vanavond rond 9 uur uitgerukt naar de Dorpsstraat in Zolder. In het appartementsgebouw naast de harmoniezaal was door een lek water op de elektriciteitskast in de kelder terechtgekomen. Dat veroorzaakte een kortsluiting met de nodige vonken en een rookontwikkeling. De toestand was snel onder controle maar Fluvius werd erbij geroepen om het stroomprobleem op te lossen. UPDATE Die oplossing bleek niet zo evident. Eerst moet het waterlek hersteld worden voor Fluvius nieuwe meters kan installeren, de bewoners van het gebouw zitten daardoor een tijd zonder water en elektriciteit.

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-3

Groei en bloei van het Zolders toerisme (3)

De aanleg van de omloop op Terlaemen gevolgd door een speeltuin, camping en plonsvijver lokte veel volk naar Zolder. Van in het begin waren de races populair. Maar het was vooral de formule 1 in de jaren zeventig en tachtig die het circuit wereldberoemd maakte. De grote namen uit die tijd kwamen allemaal naar Zolder: Jacky Stewart, Niki Lauda, James Hunt, Emmerson Fittipaldi, Jacky Ickx, ... Een zwarte bladzijde was 1982 toen Gilles Villeneuve verongelukte tijdens de kwalificaties voor de Grote Prijs van België die 's anderendaags zou plaatsvinden. (foto Heemkundige Kring Zolder)

vakantiegroeten-uit-griekenland-3

Vakantiegroeten uit Griekenland

Nathan Vercruysse beleefde een prachtige zeilvakantie in Griekenland. Naar eigen zeggen lieten 7 Zolderse helden heel Griekenland kennismaken met Heusden-Zolder dank zij de vlag die ze meetorsten op hun tocht van Lefkada tot Zakynthos en terug.

fietsrek-van-trekhaak-gestolen-in-achel

Fietsendrager van trekhaak gestolen in Achel

Een man van 72 uit Heusden-Zolder is gisteren het slachtoffer geworden van een diefstal aan de Achelse Kluis in Hamont-Achel. Hij had zijn auto in de voormiddag achtergelaten op de parking, maar toen hij terugkeerde in de loop van de namiddag was de fietsendrager  op zijn trekhaak gestolen. 

van-een-bijs-tussendoor-wjer-d-er-noat

Van een bijs tussendoor wjêr d'er noat

Dat het kan drûppe of fiezele weten we al langer, maar als er - al dan niet tijdens een onweer - een ferm bijs oat de locht valt, dan zèdder drek noat. Een bijs is in dit geval een stevige regenbui waar je snel nat van wordt.

historic-gp-viert-60-jaar-circuit-zolder

Historic GP viert 60 jaar Circuit Zolder

Volgend weekend heeft op Circuit zolder de Historic Grand Prix plaats, een event dat voor een deel ook in het teken van de 60ste verjaardag van het circuit zal staan. Op het programma een uitgebreid racegebeuren met de eigen Belcar Historic Cup, naast heel wat andere wedstrijden voor GT’s en toerwagens en het Concours d’élégance op zondag. “We hebben dit weekend een volle agenda", aldus algemeen directeur Harry Steegmans. “Karin Kölzer van de Youngtimer Trophy (…) Lees het hele bericht

comedy-gypsies-samen-op-het-marktplein

Comedy Gypsies samen op het Marktplein

De TVL Vertellingen houden deze zomer weer halt in Heusden-Zolder. Op woensdag 30 augustus brengen 3 doorgewinterde Comedy Gypsies een avondvullend lachprogramma op het Marktplein: Erhan Demirci, Han Solo en Joost Van Hyfte. De toegang is gratis en daarnaast trakteert Brouwerij Martens alle bezoekers op een glas Sezoens. Vanaf 19 uur kan je op het Marktplein terecht, de vertelling start stipt om 20 uur. Bezoekers moeten wel hun eigen stoeltje of zeteltje meebrengen.

afval-aan-het-smeulen-bij-renewi

Afval aan het smeulen bij Renewi

De brandweer is in de vooravond opgeroepen voor een 'brand' bij afvalverwerkend bedrijf Renewi in de Lochtemansweg. Passanten hadden rook gezien. Het bleek te gaan om afval dat wat aan het smeulen was, een ploeg van de brandweer had de toestand snel onder controle. Er is geen schade.

vakantiegroeten-uit-epernay

Vakantiegroeten uit Epernay

Tijdens een vakantie in de Champagne-streek kwam Viviane Donné in de buurt van Epernay deze reuze fles tegen.  Mocht je ze ontkurken ... zeker opnieuw een mailtje sturen.

na-pech-een-9de-plek-voor-dries-vanthoor

Na pech een 9de plek voor Dries Vanthoor

Vandaag was er de tweede reeks voor  de GT World Challenge Europe Sprint in het Italiaanse Misano. Lange tijd zag het er naar uit dat Dries Vanthoor en zijn teamgenoot Charles Weerts naar de overwinning stoomden. Maar toen kregen hun BMW een mechanisch probleem. Zo vielen ze terug naar de negende plek en ging de overwinning naar een andere Belgische BMW-rijder, Maxime Martin die samen met de Italiaanse motorlegende Valentino Rossi reed.

kom-van-dat-dak-af

Kom van dat dak af ....

Zaterdagnacht werd de politie opgeroepen omdat enkele  jongeren rondliepen op het dak van sporthal Olympia. Ze gebruikten hun gsm om bij te lichten. Toen de politie ter plaatse arriveerde, waren de dakklimmers verdwenen.

vandaag-gezien-473

Vandaag gezien

Eenvoudige bloemen zorgen voor kleurenpracht. (foto Jan Leijskens)

dries-vanthoor-derde-na-straffe-inhaalrace

Dries Vanthoor derde na straffe inhaalrace

In een gloeiend heet Misano in Italië wordt dit weekend weer gestreden voor de GT World Sprint Cup. In de eerste race eindigde Dries Vanthoor met zijn ploegmaat Charles Weerts op de derde plaats. Daarvoor moesten ze in hun BMW M4 GT een straffe inhaalrace doen, ze waren immers na tegenvallende kwalificaties vanop de 21ste plaats vertrokken. 

jelle-geens-niet-in-de-top-op-wk-sprint

Jelle Geens niet in de top op WK sprint

Op de vijfde manche van de Worls Series Sprint Triathlon in Hamburg, die als wereldkampioenschap super sprint marathon gold, is Jelle Geens niet tot de top kunnen doordringen. Hij werd uitgeschakeld na een 29ste plaats in de eerste finalereeks. Het gaat om een afvallingwedstrijd over telkens 300 meter zwemmen, 7,5 kilometer fietsen en 1,7 kilometer lopen. 

de-kijk-van-richie-999

De kijk van Richie

Veel auto's en motoren in de Tour, heel veel toeschouwers ook, die renners zijn er eigenlijk te veel aan. 

ook-applaus-voor-jarige-marcel-schepers

Ook applaus voor jarige Marcel Schepers

Tijdens de KBC-Nacht was er ook veel applaus voor AVT-boegbeeld en 'vader van De Veen' Heusdenaar  Marcel Schepers die gehuldigd werd voor zijn 83ste verjaardag. Eer werd gezongen, hij kreeg een geschenk van meetingdirecteur Marc Corstjens, er waren felicitaties van Rani Rosius en bloemen voor echtgenote Mariëtte. (foto Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-praio-do-ursa

Vakantiegroeten uit Praio do Ursa

Dit is Praia do Ursa, één van de mooiste stranden in Portugal. Philippe De Pauw was een week  in Portugal voor het trouwfeest van een nichtje. Tijdens één van zijn vele wandelingen, passeerde hij Praia do Ursa, in de buurt van Sintra, een ongelooflijk mooie plaats tussen de kliffen.

enthousiasme-voor-belgen-kenianen-erg-snel

Enthousiasme voor Belgen, Kenianen erg snel

Er was meer volk aanwezig op de KBC-Nacht dan vorig jaar, de formule met de gratis toegang voor iedereen heeft dus vrij goed gewerkt. En hoewel de jongste jaren de grote internationale namen niet meer van de partij zijn, zorgden de Belgische atleten voor spanning en zijn er heel wat buitenlandse nationale records gevestigd.  De meeting werd slechts enkele keren door wat regen geteisterd, alleen de laatste 5000 meter-atleten van het nachtprogramma kregen de volle lading. 

Eén van de (…) Lees het hele bericht

jeugd-in-de-rij-voor-rani-rosius

Jeugd in de rij voor Rani Rosius

Rani Rosius kwam zoals bekend niet aan de start van de KBC-Nacht door haar hamstringblessure. Maar ze was wel aanwezig en werd onder meer op het podium geïnterviewd. En toen ze op de tribune verscheen, werd duidelijk dat ze momenteel hét atletiekboegbeeld voor de jeugd is. Jonge atleten stonden massaal in de rij voor handtekeningen en selfies. Rani onderging het allemaal met de lach. 

voorprogramma-op-kbc-nacht-is-in-volle-gang

Voorprogramma op KBC-Nacht is in volle gang

Het voorprogramma van de KBC-Nacht is in volle gang. Traditiegetrouw is het de jeugd die in verschillende categorieën de spits mag afbijten. Voor hen zijn alleen de loopnummers voorbehouden. Diezelfde jeugd zorgt er ook voor dat hun supporters al vroeg in de namiddag op post zijn. De weersvoorspellingen blijven ietwat wisselvallig, veel neerslag zou er niet vallen, maar het wordt ook niet te heet om scherpe tijden neer te zetten, straks als de blikvangers aantreden. (foto's Ann Jordens)
Klik hier voor de uitslagen van de jeugd.

de-kijk-van-richie-998

De kijk van Richie

Levenswijsheid.

vakantiegroeten-uit-flims

Vakantiegroeten uit Flims

Greta, Joke, Kristof, Maren en Oona Poel zijn naar Flims in Zwitserland getrokken. Toevallig waren ze dan ook nog 13 jaar getrouwd en vierden dat met de wandeling 'Trutg dil Flem’.

vandaag-gezien-472

Vandaag gezien

Zomer betekent bloemen en vlinders. (foto Jan Leijskens)

fietsster-gewond-bij-aanrijding-1

Fietsster gewond bij aanrijding

Vanochtend vroeg is aan de Industrieweg, op het industrieterrein in Viversel, een fietser geraakt door een auto. De vrouw uit Heusden-Zolder kwam daarbij ten val en werd gewond.

sirene-loeit-door-werken

Sirene loeit door werken

Geen paniek als je vandaag een aantal keren de sirene van de brandweer hoort loeien. Normaal is die alleen te horen dagelijks om 17 uur, maar in de kazerne zijn momenteel werkzaamheden aan de sturingen aan de gang, daarbij worden een aantal zaken getest, dus ook de sirene. (foto Marcel Gybels)

belgische-toppers-willen-zich-tonen-op-kbc-nacht

Belgische toppers willen zich tonen op KBC-Nacht

Op de 44ste KBC Nacht van de Atletiek zullen morgen in De Veen bijna 1.000 atleten aantreden in de verschillende disciplines. Jammer genoeg moet Rani Rosius - zoals gemeld - geblesseerd aan de kant blijven. Maar er zijn nog heel wat andere Belgische toppers. Hanne Claes bijvoorbeeld die op de 400 meter haar topvorm wil bevestigen, ze krijgt Cynthia Bolingo tegenover zich, die ook al in blakende vorm is. Ook Noor Vidts komt afgezakt, zij treedt aan op de 100 meter (…) Lees het hele bericht

40-maanden-cel-voor-mishandeling-en-verkrachting

40 maanden cel voor mishandeling en verkrachting

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft een man van 26 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 40 maanden effectieve celstraf. Hij had in juli 2018 in het Duitse Duisburg een vrouw van 19 mishandeld, verkracht en aangerand. De dader is ook voor vijf jaar zijn rechten kwijt. De zaak begon te rollen op 10 juli 2018, toen 's nachts de moeder van de dader naar de politie belde, ze vroeg om naar haar woning in Heusden-Zolder te komen waar een jonge vrouw verbleef die thuis was (…) Lees het hele bericht

101-dieren-in-beslag-genomen-bij-drugslab

101 dieren in beslag genomen bij drugslab

Opnieuw grote drukte in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Bij een drugslab in Lille werden liefst 101 dieren in beslag genomen. De eigenaar zat al een tijdje in de gevangenis waardoor de dieren geen verzorging meer kregen 3 paardentrailers waren nog te weinig om alle dieren te gaan ophalen: 7 paarden, 3 damherten en een heleboel andere dieren zoals illegaal gevangen vogels. De paarden en andere zoogdieren worden opgevangen in het VZOC. De vogels zijn door het Agentschap Natuur en Bos vrijgelaten. (foto VZOC)

vakantiegroeten-uit-rimini

Vakantiegroeten uit Rimini

Michel Oyen vond een staalblauwe hemel de ideale achtergrond om per boot de  boorplatformen voor de kust van Rimini te bezichtigen."Tussen Emilia Romagna en Marche zou het mogelijk zijn om 3 miljard kubieke meter metaangas per jaar te winnen" hiervoor moeten de bestaande installaties terug gereactiveerd worden . De momenteel operationele  platformen voeren het gas via ondergrondse pijpleidingen naar Ravenna. De rijkste putten zouden zich in de regio bevinden, alleen is (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-leegstaand-huis-2

Inbraak in leegstaand huis

Vandaag werd ontdekt dat inbrekers waren binnendrongen in een huis in het Voetpad. Het gaat om een huis dat niet bewoond is, 't is ook niet geweten of ze nog iets konden buitmaken.

bejaarde-fietser-komt-ten-val

Bejaarde fietser komt ten val

Deze namiddag is een bejaarde fietser ten val gekomen in de Graaf de Theuxlaan. Het slachtoffer is een man van 89 uit Heusden-Zolder. Hij raakte slechts lichtgewond, maar veiligheidshalve werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

fietsbellen-vlogen-in-half-uur-de-deur-uit

Fietsbellen vlogen in half uur de deur uit

Verschillende bezoekers die gisteren met de fiets naar de MijnMarkt waren gekomen, vroegen zich af waar de beloofde fietsbellen waren. Het bleek dat er 200 exemplaren voorradig waren en dat door de grote drukte op de markt, in 30 minuten tijd alle fietsbellen een andere eigenaar hadden gekregen. Er is nu nog een beperkt aantal exemplaren over voor de volgende markt, op tijd naar daar fietsen is de boodschap.

mooie-kunstwerken-om-te-bekijken-en-te-voelen

Mooie kunstwerken om te bekijken én te voelen

Als je naar een tentoonstelling gaat, dan geldt doorgaans de regel: kijken moet, aankomen mag niet. Maar in de expo 'Voelen' van de academie die heel de zomer loopt in ZLDR Luchtfabriek is dat niet het geval. De kunstwerken van de kinderen en de jongeren zijn niet alleen om naar te kijken, maar je mag ze ook aanraken. En door ze aan te raken, voel je soms iets anders dan je ziet. Het wordt dus eigenlijk een hele belevenis. De moeite waard voor jong en oud. Gratis te bezoeken tot 31 augustus, elke dag van 9 tot 17 uur. (foto's Ann Jordens)

wandel-en-mountainbikeroute-is-versperd

Wandel- en mountainbikeroute is versperd

De route van Meylandt tot Helzold in de Mangelbeekvallei die door heel wat mountainbikers en wandelaars wordt gebruikt, is in de buurt van de Rode Kruisstraat geblokkeerd met gekapte takjes en boompjes. En dat leidt tot heel wat boze reacties bij recreanten die hun weg versperd zien. (foto's Tony Lespoix) 

tussendoor-ook-even-ontspanning-in-parijs

Tussendoor ook even ontspanning in Parijs

Gisteren plande de entourage van Kiara Maene een rustdag in, zo kon ze wat uitslapen en de andere Belgische atleten in Parijs gaan aanmoedigen. Onder meer de rolstoelatleten kwamen in actie. Er was zo te zien op de foto ook wat tijd voor plezier. Vandaag staat voor Kiara de verspringtraining op het programma en gaat ze opnieuw supporteren voor de andere Belgen.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-60

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Ook in Heusden-Zolder kun je je vakantie op een leuke manier doorbrengen. Zo geniet Marina Sempels van de vogels die op culinair bezoek komen in de tuin. 

bewegen-kan-overal-deze-zomer

Bewegen kan overal deze zomer

Heusden-Zolder wil zijn inwoners deze zomer nog meer aan het bewegen krijgen. Zo kun je je eigen fietsroute samenstellen dankzij het knooppuntensysteem met vele autovrije trajecten. Wie liever wat meer avontuur wil, haalt best zijn mountainbike van stal. De moutainbikeroute bestaat uit 3 lussen van 8, 20 en 25,5 km. Je kan starten aan het Cycling center, sportzaal Zolder en sporthal Eversel. Tijdens het fietsen ontdek je de natuur. Aan je fitheid kun je ook werken op de (…) Lees het hele bericht

pasar-fietste-naar-de-paardenkliniek-in-lummen

Pasar fietste naar de paardenkliniek in Lummen

Pasar Heusden-Zolder maakte een fietsuitstap naar Equitom Equine Clinic, de wereldvermaarde paardenkliniek in Lummen. Toppaarden uit heel de wereld ondergaan daar chirurgische ingrepen. De 36 deelnemers luisterden met veel aandacht naar het boeiende verhaal van de gids. Nadien ging de tocht verder richting Paalse Plas voor een drink en wat napraten. (foto's Jos Willems)

auto-knalt-tegen-boom-op-meylandt

Auto knalt tegen boom op Meylandt

Vanmorgen vroeg, kort over 6 uur, is op de dreef naar het kasteel Meylandt een auto tegen een boom geknald. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk, de auto raakte bij de botsing totaal vernield. 

kbc-nacht-biedt-een-gevuld-programma

KBC-Nacht biedt een gevuld programma

Zaterdag heeft de KBC-Nacht plaats op De Veen en zoals bij elke grote meeting kan het tijdschema nog tot op het laatst veranderen. Maar het grootste deel ligt nu vast. Het begint om 12.30 uur met het voorprogramma. Dat bestaat uit 25 loopnummers - waarvan sommige met verschillende heats - voor pupillen, miniemen, cadetten en scholieren. Vervolgens is het aan de dames en heren in de nationale heats. Om 18 uur begint het hoofdprogramma met achtereenvolgens (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-oostende-13

Vakantiegroeten uit Oostende

Bernadette Nuyts zag in Oostende de zon zakken in de zee. Atlijd een mooi moment. 

we-haalden-vandaag-31-7-graden-1

We haalden vandaag 31,7 graden

Het werd vandaag 31,7 graden, een piektemperatuur die Meteo Obbeek deze namiddag om 16.42 uur registreerde. Daarmee zijn we althans voor even over het hoogtepunt heen, de komende dagen gaan er enkele dagen van af.  

buren-in-beroep-tegen-vergunning-circuit

Buren in beroep tegen vergunning circuit

Buren van Circuit Zolder gaan in beroep tegen de bijstelling van de vergunningsvoorwaarden voor het circuit die de bestendige deputatie op 29 juni goedkeurde. Zoals bekend had Vlaams minister van Omgeving Demir als bijkomende vergunningsvoorwaarde opgelegd om een derde geluidsmeetpunt op te stellen, deze keer niet langs het circuit, maar bij de dichtst bijgelegen woning. Maar omdat de eigenaar van die woning dat niet wilde, ging de deputatie akkoord met de vraag van de directie om (…) Lees het hele bericht

het-mocht-niet-zijn-voor-kiara-maene

Het mocht niet zijn voor Kiara Maene

Het heeft niet mogen zijn voor Kiara Maene op het WK in Parijs. Ze startte vanmorgen perfect in baan 8 op de 400 meter en liep een mooie race. Tot op het laatste bleef ze in de running voor rechtstreekse plaatsing voor de finale. In de laatste 10 meter moest ze echter haar meerdere erkennen in enkele andere loopsters. Ze eindigde vijfde in een Belgische recordtijd. Even later volgde de ontnuchtering: Kiane werd gediskwalificeerd omdat ze in bocht 2 drie keer de lijn had geraakt, wat maar twee keer is toegestaan. Toch was de Belgische delegatie tevreden over haar prestatie. Morgen is het rustdag en zondag volgt de finale van het verspringen samen met clubgenoot Anke Sneyers.

veel-pv-s-en-grote-opbrengst-bij-verkeersacties

Veel pv's en grote opbrengst bij verkeersacties

De politiezones Heusden-Zolder, Carma en Beringen-Ham-Tessenderlo hebben de afgelopen maand enkele gezamenlijke verkeersacties gehouden. De eerste gebeurde op vrijdag  9 juni op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder. Dezelfde verkeersactie werd op 23 juni herhaald op het grondgebied van PZ CARMA. Ook de Vlaamse Belastingdienst, de Douane en Accijnzen, de WPR Vlaams-Brabant en Turnhout en het Parket Limburg namen deel. Tijdens die controles bleven de autokeuringsstations van Alken en As (…) Lees het hele bericht

gien-vets-wjerd-door-da-hiet-wjer

Gien vets wjêrd door da hiet wjêr

De temperatuur loopt alweer boven de 30 graden op. Warm weer dus en niet iedereen kan daar goed tegen. Zo liet ons iemand weten "Bè zoe'n hiet wjêr zèn ich gien vèts wjêrd!". Dat kun je vertalen als "Bij zo'n heet weer, ben ik geen sikkepit waard."

tip-van-de-bib-shaun-tan

Tip van de Bib: Shaun Tan

Ook deze week weer een graphic novel als tip van de bib, namelijk 'De aankomst' van Shaun Tan.

Korte inhoud

De aankomst is een eerbetoon aan de moed en het doorzettingsvermogen van alle migranten, vluchtelingen en ontheemden. Het werd bekroond met de belangrijkste literaire prijs van New South Wales en door Publishers Weekly, New York Times, Booklist, School Library Journal en Washington Post verkozen tot een van de beste boeken van 2007.

d-day-voor-kiara-op-de-400-meter

D-Day voor Kiara op de 400 meter

Vandaag is het D-Day voor Kiara Maene in Parijs. Gisteren heeft ze samen met trainer Marc Hermans nog een goede training volgens het schema van hoofdtrainer Johan Baerts afgewerkt. De voorbije dagen is er steeds getraind om 9 uur, dat is het tijdstip dat Kiara haar 400 meter moet lopen. Daarvoor moest telkens om 5 uur worden opgestaan, een goed ontbijt en om 6.45 uur de transfer naar het stadion. De  400 meter is een moeilijk nummer omdat je lichaam op het einde totaal verzuurd is en de atleet even door de pijn heen moet bijten. Kiara loopt in de eerste reeks met heel wat snelle concurrenten, ze wil er alles aan doen om bij de eerste acht te eindigen en zo naar de de finale te gaan.

de-kijk-van-richie-997

De kijk van Richie

't Is Vlaamse feestdag vandaag. 

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-2

Groei en bloei van het Zolders toerisme (2)

De Bolderberg met zijn kluis, de heide, de rust en de prachtige natuur is altijd al een aantrekkingspool geweest. Het mooie panorama vanaf de top van de Bolderberg richting het kasteel van Terlaemen en zijn vijvers zijn pas echt populair geworden na de restauratie van de kluis en het uitroepen tot sterrenplekje. Een wandeling aan de voet van de Bolderberg langs de vijvers, de gagel en door zanderige wegen is genieten van de schoonheid van de natuur. Het heeft jaren geduurd voor de kluis weer in haar glorie hersteld was, en nu ondergaat ook het kasteel Terlaemen een restauratiebeurt. (foto Heemkundige Kring Zolder)

vakantiegroeten-uit-maspalomas

Vakantiegroeten uit Maspalomas

Rudi en Karina Gilis-Claes genoten van de duinen van Maspalomas, een natuurgebied dat bestaat uit zandduinen in de buurt van Maspalomas. Dat is dan weer een deelgemeente van San Bartolomé de Tirajana, in het uiterste zuiden van Gran Canaria. Het gebied van 404 hectare groot is sinds 1987 een natuurreservaat. Karina en Rudi wandelden er dwars doorheen, Vermoeiend in het mulle zand, duin op, duin af zo laten ze nog weten. 

diefstal-uit-tuinhuis-in-driesstraat

Diefstal uit tuinhuis in Driesstraat

Inwoners in de Driesstraat hebben deze voormiddag vastgesteld dat er ingebroken was in hun tuinhuis. Het is niet bekendgemaakt wat de dief of dieven hebben buitgemaakt.

stroomonderbreking-in-enkele-straten

Stroomonderbreking in enkele straten

Er zijn vanochtend een enkele niet aangekondigde stroomonderbrekingen in Heusden-Zolder. Vanochtend hebben de Halstraat, Heuvelstraat en Kleuterweg meer dan een uur zonder stroom gezeten. Een klein deel van de Koolmijnlaan heeft al sinds kort over 9 uur geen elektriciteit, dat geldt ook voor delen van de Langstraat en Stationsstraat. UPDATE Om 14.20 uur waren de problemen van de baan.

exelgaarden-vierde-een-straatfeest

Exelgaarden vierde een straatfeest

Een feesttent midden op de straat, een springkasteel, fietsen in een verkeersvrije straat en een mobiele frituur, ... dat waren de ingrediënten van het jaarlijkse straatfeest van de Exelgaarden. Er waren zowat 50 deelnemers die tot in de late uurtjes bijpraatten. (foto's Patrick Neuteleers)

sfc-krijgt-steun-voor-renovatie-wetenschapslokalen

SFC krijgt steun voor renovatie wetenschapslokalen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuwe reeks investeringen in schoolgebouwen bekendgemaakt. In Limburg gaat het om 5,9 miljoen euro in 11 scholen. Het Sint-Franciscuscollege krijgt een toelage van 19.246 euro voor de renovatie van de wetenschapslokalen. Het gaat om een verhoging van de eerder toegekende subsidie. 

laurens-vanthoor-7de-in-monza

Laurens Vanthoor 7de in Monza

Laurens Vanthoor is met zijn teamgenoten Kevin Estre en André Lotterer zevende geëindigd in de 6 Uur van Monza, de vijfde manche van het FIA WEC-kampioenschap. Het trio - in een Porsche 963 van het team Penske - klom in de race op van de tiende naar de zevende stek. In september is er de volgende manche in Japan. 

vakantiegroeten-uit-selcuk

Vakantiegroeten uit Selçuk

Gilbert Vanutte stuurt ons vakantiegroeten uit  Selçuk in Turkije. De stad is  niet alleen gekend door haar prachtige antieke site van Efese. Het is ook een gedroomde broedplaats voor ooievaars. De "jonkies", die in het voorjaar geboren zijn, zullen weldra uitvliegen. Vandaar dat er flink geoefend wordt. Eerste les: opstijgen met behulp van de warme thermiekwinden.

veel-volk-op-topdag-van-supercar-madness

Veel volk op topdag van Supercar Madness

Vandaag was er een pak volk voor de Supercar Madness op Circuit Zolder. De tribunes zaten goed gevuld. Het publiek kwam niet alleen voor de races maar ook voor de demo's en de parade van de exclusieve wagens. Even leek het aangekondigde onweer voor extra spanning te zorgen maar uiteindelijk bleef de hinder binnen de perken. De BMW M2 Cup Benelux werd net als gisteren gewonnen door Rappange-Warmerdam. Veel spektakel in de Ford Fiësta Sprint Cup met Thomas De Backer (…) Lees het hele bericht

het-avontuur-is-gestart-voor-kiara-en-co

Het avontuur is gestart voor Kiara en co

Kiara Maene en haar collega's werken een druk programma af op de World Para Athletics Championships in Parijs. Gisteren in de voormiddag stond de starterspractice op het programma. "Daarbij is het de bedoeling dat iedereen de kans kreeg om de start te oefenen. Omdat iedereen vanuit zijn beperking de start moet kunnen oefenen in die omstandigheden. Zeker voor atleten zoals Kiara die voor de eerste keer deelnemen is dat belangrijk. De stress zal zeker (…) Lees het hele bericht

het-bleef-uiteindelijk-behoorlijk-rustig

Het bleef uiteindelijk behoorlijk rustig

Het aangekondigde zware onweer, was dus een scheet in een fles. Vanmiddag was het weliswaar behoorlijk heet, met een piek van 30,9 graden gemeten door Meteo Obbeek om 13.50 uur. Daarna ging het bergaf, richting onweer, dat zeer beperkt bleef tot wat gerommel, enkele flitsen en een zeer korte regenpiek van 25 l/h.

radio-2-ontsluiert-mysterie-van-bloedende-hostie

Radio 2 ontsluiert mysterie van bloedende hostie

Deze zomer stuurt Radio2 traditiegetrouw weer mysteriejagers op pad. Ward Schouppe en Sam De Meulder speuren heel de zomer lang naar opmerkelijke verhalen in de vijf Vlaamse provincies. Verhalen die tot de verbeelding spreken en vragen oproepen. Met de hulp van luisteraars en experten probeert Radio2 antwoorden te vinden in een nieuwe reeks Mysteries van Vlaanderen.De komende week zoekt Sam De Meulder uit of de 'bloedende hostie' van de Herkenrodeabdij in Hasselt ook echt (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-471

Vandaag gezien

Je moest al vroeg op zijn op de ochtendnevel te zien, want die werd met de nodige overtuigingskracht snel verdreven door de opkomende zon. (foto Christina Put)

code-oranje-voor-onweer-in-limburg

Code oranje voor onweer in Limburg

Het KMI heeft voor Limburg code oranje voor onweer afgekondigd, Limburg is de enige provincie in Limburg waar dat geldt, samen met de Waalse provincies Luik, Namen en Luxemburg. Er wordt rekening gehouden met hagelstenen, rukwinden en veel regen. Het onweer zou er in de loop van de namiddag aankomen, maar zoals steeds is het afwachten hoe hevig het lokaal kan zijn ... of niet. 

vakantiegroeten-uit-maaseik-3

Vakantiegroeten uit Maaseik

Een foto van het buitenland genomen vanuit het binnenland ... de familie Peeters maakte een trip naar Maaseik. Vanop de oever van de Maas zagen ze hoe aan de overzijde, op Nederlands grondgebied dus, een kudde paarden wordt ingezet voor natuurbeheer. De dieren kwamen in de vooravond wat verkoeling zoeken aan het water. 

thomas-piessens-wint-eerste-supercar-race

Thomas Piessens wint eerste Supercar race

Vandaag was er op Circuit Zolder de eerste dag van de Zolder Supercar Madness 2023. Er was heel wat te zien aan bijzondere wagens, de foto's spreken voor zich. Daarnaast waren er kwalificatiesessies en de eerste races. Zo werd de eerste manche van de BMW M2 Cup Benelux gewonnen door Rappange-Warmerdam, voor Jayden Post en Rodenburg-van de Craats. Ook voor de Supercar Challenge werd de eerste race betwist. Daar werd Thomas Piessens (Deldiche Team) in een Norma als eerste afgevlagd na 38 rondes. Hij had ruim 45 seconden voorsprong op twee BMW M6 GT3, die van Jansen-Poland en die van Tubben-Weering. (foto's Dirk Dekens)

vandaag-gezien-470

Vandaag gezien

Julien Maebe liet zijn huisspin naar buiten voor een hopelijk deugddoende vakantie. Maar hij vraagt zich wel af welke spinsoort het is. Iemand een idee? Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. UPDATE Onze lezers laten er geen twijfel over bestaan: dit is de grote huisspin.

buurt-van-de-h-rita-hield-een-zomerfeestje

Buurt van de H. Rita hield een zomerfeestje

De buurt van de Heilige Rita - omgeving Schootstraat/Zolderseweg hield haar jaarlijkse buurtbarbecue. Er waren net geen 100 inschrijvingen. Naast de klassieke spijs en drank was er aan de kinderen gedacht met een springkasteel en een zwembadje. Of de volwassenen in de late uurtjes ook in het zwembadje zijn gesprongen, is ons niet meegedeeld. 

het-werd-vandaag-32-4-graden-in-heusden-zolder

Het werd vandaag 32,4 graden in Heusden-Zolder

Het was heet vandaag, "klammig hiet" zoals ze dat hier zeggen. De piektemperatuur is door Meteo Obbeek om 14.40 uur gemeten, toen haalden we in Heusden-Zolder 32,4 graden Celsius. Er zijn deze namiddag trouwens ook enkele beperkte brandjes geweest. 

de-kijk-van-richie-996

De kijk van Richie

Dat denken wij ook.

spooroverweg-koerselsebaan-is-weer-open

Spooroverweg Koerselsebaan is weer open

Vannacht hebben de ploegen van Infrabel hun werkzaamheden aan de spooroverweg op de Koerselsebaan voltooid. Onder meer de kussens zijn vervangen en de wegaansluitingen vernieuwd, waardoor het passerende verkeer minder lawaai zou moeten maken. De overweg is weer geopend en de omleidingen zijn opgeheven. 

supercar-madness-heeft-heel-wat-in-petto

Supercar Madness heeft heel wat in petto

Dit weekend heeft op Circuit Zolder de Supercar Madness plaats, een evenement rond exclusieve wagens en races. Er zullen bijvorobeeld zeldzame bolides present zijn. Zo is Maasdijk Automotive aanwezig met een gelimiteerde Lamborghini Aventador SVJ 63 (foto).  Deze Aventador SVJ 1/63 heeft een super zeldzame kleur 'Blu Tawaret'. De 6.5 liter sterke V12 produceert maar liefst 770 pk, waardoor de Lamborghini binnen 3 seconden naar de 100 km per uur sprint. Kostprijs 890.000 euro. Ook de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-469

Vandaag gezien

Velen zullen het wel gemerkt hebben, na een bijzonder rustig voorjaar was het vandaag een drukke vlinderdag. Na een heel aantal atalanta's, dagpauwogen, citroenvlinders, koolwitjes en gekartelde aurelia's kregen we vanavond bij onze redactie zelfs een kolibrievlinder op bezoek. Moeilijk te fotograferen, ze zitten geen seconde stil en hun vleugeltjes slaan 70 tot 80 keer per seconde. 

eerste-zomerkamp-in-berenhuis-zit-erop

Eerste zomerkamp in Berenhuis zit erop

De vakantie is amper een week oud en in Het Berenhuis zit het eerste kampje van deze zomer er al op. 15 kinderen genoten deze week van avonturen in en rond de berentuin. Centraal stonden speelse oefenkansen Nederlands. Ook de omgeving werd verkend: de bib, het St.Jansbosje, de broodjesbar in de buurt, ... Het kampje werd vandaag afgesloten met de ouders in samenwerking met het Huis van het Kind en er werd zelfs een buffet gekookt. Over twee weken begint het volgende kampje.

inbraak-in-de-drij-dreven

Inbraak in De Drij Dreven

In een huis in De Drij Dreven is gisteravond een woninginbraak ontdekt. Het is niet duidelijk of de dieven iets hebben buitgemaakt.

bejaarde-fietser-lichtgewond

Bejaarde fietser lichtgewond

Op het kruispunt van de Kapelstraat en Geenrijt is donderdag rond 18.30 een man op zijn fiets door een auto geraakt en ten val gekomen. Het slachtoffer, een inwoners van 87 van Heusden-Zolder raakte lichtgewond en is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

2-400-van-bravo-boulevard-voor-vincentius

€ 2.400 van Bravo Boulevard voor Vincentius

Sint-Vincentius kreeg opnieuw een stevig steuntje van een lokaal initiatief. De organisatoren van het mooie event Bravo Boulevard, dat op 6 mei in CC Muze plaatsvond, kwamen langs met een cheque van liefst 2.400 euro. Die is specifiek bestemd voor de werking van de afdelingen Joepie Jarig en GROEI!.

fietsbel-voor-wie-met-de-fiets-naar-mijnmarkt-komt

Fietsbel voor wie met de fiets naar MijnMarkt komt

Wie in de zomervakantie met de fiets naar de MijnMarkt komt wordt beloond met een leuke fietsbel. Volgende woensdag heb je daartoe al de eerste kans. Het gemeentebestuur wil met die promo-actie zowel bijdragen aan een betere mobiliteit als aan de gezondheid. Tijdens de markt kun je trouwens je fiets gratis en veilig stallen in een bewaakte fietsenstalling in de Koeltorenlaan.

morgen-start-wk-voor-kiara-en-co

Morgen start WK voor Kiara en co

Morgen is het zover, dan gaan in Parijs de World Para Athletics Championships van start. Kiara Maene van Meylandt AC krijgt er het gezelschap van haar clubgenoten van Looise Anke Sneyers en Matthias Boonen. Anke en Matthias zijn al vaste waarden in het wereldje van de Para Atletiek. Anke is Belgisch kampioen in het verspringen en Matthias op de 1500 meter. Kiara, Belgisch kampioen op de 100 en 400 meter sprint, is aan haar eerste WK toe. Maar alledrie hebben ze een goede voorbereiding achter de rug, de verwachtingen zijn hooggespannen.

vakantiegroeten-uit-griekenland-2

Vakantiegroeten uit Griekenland

Lutgart Aerts was in Griekenland en kwam daar kapelletjes tegen langs de weg op verschillende plaatsen waar iemand het leven liet, vaak in het verkeer.

de-circuitrondleidingen-zijn-weer-gestart

De circuitrondleidingen zijn weer gestart

Na twee jaar inactiviteit heeft de vzw Toerisme Heusden-Zolder de draad van de rondleidingen op het domein van Circuit Zolder weer opgepakt. De weergoden waren ook geïnteresseerd en dus kwamen ook de eerste deelnemers afgezakt. Bar C is de nieuwe partner in het gebeuren, die ook als vertrek- en aankomstplaats fungeert. Op de meeste donderdagen deze vakantie telkens om 14 uur vertrekt de rondleiding, deelnemen kost € 5, drankje inbegrepen. (foto's Michel Oyen)

samana-eversel-trok-naar-de-kroningsprocessie

Samana Eversel trok naar de Kroningsprocessie

Samana Eversel trok met 45 personen naar de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren. Na aankomst werd een wandeling gemaakt door de  mooi versierde straten of een terrasje gedaan. Nadien zorgden vrijwilligers van Samana Tongeren dat de honger gestild werd. En dan konden de tribuneplaatsen worden ingenomen, weliswaar moest even de regenkleding worden bovengehaald voor wat gedruppel, maar de rest van de avond bleef het droog. En zo genoot het gezelschap van een ingetogen processie met bijna 3.000 deelnemers. (foto's Mieke Swerts)

op-29-juli-airbadminton-bij-zwembad-terlaemen

Op 29 juli airbadminton bij zwembad Terlaemen

Binnenkort start het Vlaams kampioenschap airbadminton. Dat is een zomers badmintontornooi per team in openlucht. Per team dienen minimaal 2 vrouwen en 2 mannen opgegeven te worden en maximaal 4 van elk. Er zijn twee voorrondes en een finale, daarbij mag de teamsamenstelling gewisseld worden zolang het binnen die 4 van elk blijft.  Elke wedstrijd bestaat uit 4 partijen: 1 mannendubbel,  1 vrouwendubbel en 2 trippels  (2 mannen en 1 vrouw of 2 vrouwen en 1 man). Er is een voorronde (…) Lees het hele bericht

een-gratis-mocktail-voor-een-bloedgift

Een gratis mocktail voor een bloedgift

Het is al vaker gezegd, de vakantie is een moeilijke periode om voldoende bloeddonoren te vinden. Daarom maakt het Rode Kruis Heusden-Zolder van de nood een deugd: elke donor die op één van de drie bloedinzamelingen deze maand langskomt, krijgt een gratis mocktail aangeboden. Een reden te meer dus om langs te gaan vanavond tussen 17.30 uur en 21 uur in de Witte Zaal in Bolderberg, op dinsdag 11 juli tussen 17.30 uur en 20.30 in Sint-Baaf Eversel of maandag 17 juli tussen 17.30 uur en 20 uur in Ons Huis Berkenbos.

elan-languages-breidt-uit-naar-duitsland

ElaN Languages breidt uit naar Duitsland

Talenbedrijf ElaN Languages, met hoofdkantoor op het Marktplein in Heusden-Zolder, blijft groeien en breidt nu ook uit naar Duitsland. ElaN heeft het Duitse German Translation Network (GeTraNet) overgenomen. GeTraNet behoort tot de top 10 van toonaangevende taaldienstverleners in Duitsland en staat in Europa op de 43ste plaats. GeTraNet heeft zijn hoofdzetel in Keulen en telt 13 vestigingen, verspreid over heel Duitsland. Eerder dit jaar nam ElaN Languages Eloquentia over, een (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-canakkale

Vakantiegroeten uit Çanakkale,

Ronny Put zag de zon ondergaan in Çanakkale, in Turkije.

cc-muze-neemt-vakantie-muzecafe-op-zuiderse-toer

CC Muze neemt vakantie, MuzeCafé op zuiderse toer

Cultuurcentrum Muze gaat in zomerpauze van zaterdag 8 juli tot en met zondag 30 juli. De kantoren en balie zijn dus gesloten maar online kunnen nog steeds tickets worden geboekt. Ook het MuzeCafé sluit in diezelfde periode, maar toch niet helemaal. Het café is open tijdens de MijnMarkt van 12 juli en organiseert deze zomer ook zuiders getinte thema-avonden met aangepaste hapjes en muziek. Het begint nu vrijdag 7 juli met een Italiaanse avond met Rocco & Arturo en Kirri en pasta à volonté, een welkomstdrankje en tiramisu als dessert, voor € 35 per persoon.  Inschrijven via info[!]muzecafé.be. Verder deze zomer een Belgische avond (21 juli), een Spaanse avond (29 juli), een Griekse avond (19 augustus) en een Cubaanse avond (26 augustus). Klik hier. (foto Kris Vandevenne/Muze)

bloemenrock-lokt-jong-en-oud-naar-hof-ter-bloemen

Bloemenrock lokt jong en oud naar Hof ter Bloemen

In woonzorgcentrum Hof ter Bloemen was het deze namiddag druk voor Bloemenrock, het jaarlijkse zomerfestival. Door het wisselvallige weer moest naar binnen worden uitgeweken, maar geen probleem, daar was genoeg plaats en alles was zomers aangekleed. Er werd live-muziek gespeeld, er waren frieten en sangria, voor de kinderen stond een springkasteel opgesteld, ... jong en oud kwamen dus aan hun trekken. (foto's Marina Poelmans)

fietsersbond-houdt-bevraging-naar-fietsstraten

Fietsersbond houdt bevraging naar fietsstraten

De Fietsersbond is gestart met een eigen bevraging bij de bevolking naar de ervaring over de fietsstraten die vorig jaar zijn ingevoerd in de centra van Zolder en Heusden. Die hebben immers nogal wat commotie veroorzaakt en in de discussies staan voor- en tegenstanders vaak lijnrecht tegenover elkaar, vooral over het feit dat de snelheid beperkt is tot 30 km per uur en auto's fietsers niet mogen inhalen. Nochtans zijn die maatregelen precies bedoeld om meer veiligheid voor de zwakke weggebruiker te realiseren. De Fietsersbond wil de mening horen van de inwoners, ze kunnen die kwijt via deze link.

lieselotte-ontsluiert-bibgeheimen-in-podcasts

Lieselotte ontsluiert bibgeheimen in podcasts

Als je alles wil weten over het reilen en zeilen van de bibliotheek, dan moet je zeker luisteren naar de nieuwe podcast De bib van H tot Z’ . Daarin neemt Lieselotte Bijnens, specialist Bibliotheek, de luisteraar mee achter de schermen. “Ik was op zoek naar een nieuwe manier om onze bib, onze werking en activiteiten in de kijker te zetten. Podcasts zijn tegenwoordig een heel hip medium – ik luister er zelf ook heel graag naar in de auto - en het leek mij de (…) Lees het hele bericht

velodroom-ter-beschikking-van-kbbc-zolder

'Velodroom ter beschikking van KBBC Zolder'

"Uiteraard vinden we dat een sportclub met een uitstekende werking die bovendien zulke goede resultaten kan voorleggen, ook een goede en aangepaste infrastructuur verdient. Precies daarom wordt de velodroom ook ter beschikking gesteld van basketbalclub Zolder, ze moet alleen het aanbod maar aannemen", zo reageert burgemeester Mario Borremans (GOED) op de commotie rond de basketclub. "De velodroom biedt topsportinfrastructuur, er is een uitstekende vloer om (…) Lees het hele bericht

fiets-en-voetgangersexamen-lagere-scholen

Fiets- en voetgangersexamen lagere scholen

In de laatste weken van het schooljaar organiseerde de wijkdienst van de politie voetgangers- en fietsexamens voor de leerlingen van de lagere scholen. 280 leerlingen van het zesde leerjaar van 7 lagere scholen legden het fietsexamen af. Eerst kregen ze een theoretische uiteenzetting, nadien gingen ze in het echte verkeer waarin allerlei verkeerssituaties waren voorzien. 236 leerlingen van het vierde leerjaar legden hun voetgangersexamen af. Ook zij leerden hun juiste plaats (…) Lees het hele bericht

dirk-is-30-jaar-vaandeldrager-van-ware-vrienden

Dirk is 30 jaar vaandeldrager van Ware Vrienden

Dirk Willems is al 30 jaar de vaste en trotse vaandeldrager van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Zolder. Hij is steeds trouw op post. Dat lieten de muzikanten niet ongemerkt voorbijgaan en deze week tijdens de repetitie kreeg hij een muzikaal eerbetoon. Bovendien kreeg hij een ingekaderde fotocollage en een doosje zelfgemaakte pralines. 

de-kijk-van-richie-995

De kijk van Richie

Jasper Philipsen is duidelijk de snelste in de Tour.

vakantiegroeten-uit-ijsland-3

Vakantiegroeten uit IJsland

Elly Weltjens was bij de Gullfoss - te vertalen als gouden waterval - in IJsland.  In de 19e eeuw werd deze op het nippertje gered door een kranige IJslandse vrouw die zich verzette tegen de bouw van een elektriciteitscentrale op deze plaats. Vandaag is het een unieke attractie.

kiara-maene-is-klaar-voor-wk-in-parijs

Kiara Maene is klaar voor WK in Parijs

Kiara Maene neemt van 8 tot 17 juli met Paralympic Team Belgium deel aan het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs. De atlete met een verstandelijke beperking behaalde recent haar beloftestatuut als topsporter bij G-sport Vlaanderen. Onder de vleugels van Johan Baerts – ook trainer van Rani Rosius – en Marc Hermans (A.C. Meylandt, Vlaamse Atletiekliga) timmerde Kiara aan haar weg naar dit WK. Ooit wil ze ook deelnemen aan de Paralympische spelen. Sinds 2019 had Kiara Maene al (…) Lees het hele bericht

kbbc-zolder-nog-altijd-in-onzekerheid-voor-23-24

KBBC Zolder nog altijd in onzekerheid voor 23-24

Hoe moet het volgend seizoen met basketbalclub KBBC Zolder? De clubleiding weet het op dit moment zelf nog niet. De sporthal Zolder, haar vroegere thuisbasis, is immers verdwenen. Vorige week polste N-VA fractieleider Steven Goris op de gemeenteraad nog naar de situatie. Uit het antwoord van schepen van Sport Lode Schops (GOED) moest blijken dat de club volgend seizoen zou terecht kunnen in de sporthallen van Heusden, Berkenbos en Bolderberg. Zelf liet de club enkele dagen geleden weten dat er nog (…) Lees het hele bericht

nog-lang-wachten-op-vaste-elektrische-treinen

Nog lang wachten op vaste elektrische treinen

Deze voormiddag is dus de elektrische spoorverbinding Hasselt-Mol officieel ingereden, aan boord zaten onder meer verschillende ministers en de top van Infrabel. Maar het ziet ernaar uit dat de reizigers nog lang moeten wachten op elektrische treinen. Pas wanneer eind volgend jaar de nieuwe regeling wordt ingevoerd, zal er voldoende materiaal beschikbaar zijn, om in het weekend elektrisch te rijden. En wanneer er nog later piekuurtreinen bijkomen zullen die ook elektrisch zijn. De voorbije 3,5 (…) Lees het hele bericht

elke-woensdagnamiddag-muziekoptreden-in-zandloper

Elke woensdagnamiddag muziekoptreden in Zandloper

Tijdens de zomermaanden is er elke woensdag volop ambiance op het terras van dienstencentrum De Zandloper. Op Zomerterras wordt elke woensdag van 14.30 uur tot 15.30 uur een tof optreden aangeboden. De toegang is gratis. Morgen trappen The Mixties de reeks af met het beste van de jaren '60. De verdere affiche: 12 juli Jos, Armand, Edgard & co (gitaar & zang), 19 juli Frans & Karoline (mondharmonica & accordeon), 26 juli Freddy (accordeon), 2 augustus Gerard & Jan (mondharmonica & accordeon), 9 augustus Freddy (accordeon), 16 augustus Fons (keyboard, zang), 23 augustus Jos, Armand, Edgard & co (gitaar & zang), 30 augustus The Mixties (band).

werkloosheid-is-duidelijk-aan-het-stijgen

Werkloosheid is duidelijk aan het stijgen

Eind juni zaten in Heusden-Zolder 952 inwoners zonder werk, dat zijn er 18,6 % meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. In vergelijking met mei dit jaar 19 werklozen meer. In een half jaar tijd zijn er 112 werkzoekenden bijgekomen. Er is nu dus onmiskenbaar een stijging van de werkloosheid ingezet. De werkloosheidsgraad in Heusden-Zolder bedraagt 6,2 %, ook daar gaan we in stijgende lijn en we zitten duidelijk boven Limburg (5,9 %) en Vlaanderen (6,0 %). Opvallend is de uiteenlopende werkzoekendengraad in de mijngemeenten: Beringen doet het goed met 5,8 %, voor Heusden-Zolder 6,2 %, Houthalen-Helchteren 6,3 %, Maasmechelen 7,5 % en Genk 9,1 %.

spooroverweg-koerselsebaan-is-dicht

Spooroverweg Koerselsebaan is dicht

Zoals aangekondigd is sinds vanmorgen de overweg op de Koerselsebaan afgesloten voor alle verkeer. Spoorwegarbeiders voeren er aanpassingen uit om het geluidsniveau van het verkeer te verminderen, ook de wegaansluitingen worden aangepast. Het grootste deel van de werken wordt 's nachts uitgevoerd omdat er dan weinig treinverkeer is. Ondertussen moet tot eind deze week al het verkeer omrijden, er is een aparte omleiding voorzien voor fietsers en voetgangers enerzijds, en auto's anderzijds. (foto's Julien Maebe)

tip-van-de-bib-ruth-mellaerts

Tip van de bib: Ruth Mellaerts

Carla van de bib tipt ons "Soms ben ik een ontdekkingsreiziger", een graphic novel van Ruth Mellaerts met illustraties van Toon Delanote en Charlotte Peys. Het is een indrukwekkend debuut dat het dagelijkse leven een gouden randje geeft.

Korte inhoud

Soms wilde ik dat ik in een tijd was geboren waarin er nog landen te ontdekken waren, gebieden te veroveren. Ik kijk naar de wereldkaart en vraag me af of daar nergens een vergeten eiland is, waar (…) Lees het hele bericht

rani-rosius-moet-forfait-geven-voor-kbc-nacht

Rani Rosius moet forfait geven voor KBC-Nacht

Slecht nieuws voor de KBC Nacht want Rani Rosius zal niet in actie komen. De Genkse spurtbom was één van de blikvangers van de meeting en mikte op een scherpe tijd op de 100 meter. Maar op 23 juni blesseerde ze zich tijdens het EK atletiek voor landenteams in Polen. En nu blijkt dat de blessure aan de hamstring haar vijf weken uit competitie houdt. Ze hoopt alsnog hersteld zijn voor het WK atletiek van 19 tot 27 augustus in Boedapest.

vrijdag-theater-in-kunstgalerij-de-mijlpaal

Vrijdag theater in kunstgalerij De Mijlpaal

In Galerij De Mijlpaal loopt nog steeds de tentoonstelling 'Dromen-Denken-Doen' met werk van een pleiade kunstenaars en dat naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de galerij. In datzelfde kader vindt nu vrijdag om 20 uur weer een bijzondere activiteit plaats: theatergroep De Fanthasten speelt dan 'Kunst' van Yasmina Reza. Het is een vlijmscherp stuk over kunst, en vooral over de confrontatie van drie mannen op het breekpunt van hun relatie. Uiterst grappig maar verre van onschuldig. Een vrije bijdrage mag, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. (foto Cato Boelen).

groei-en-bloei-van-het-zolders-toerisme-1

Groei en bloei van het Zolders toerisme (1)

De bijdragen van de Heemkundige Kring Zolder zetten we in juli en augustus in het teken van de vakantie. We blikken terug op de voorbije decennia waarin Zolder zich ontpopte tot toeristische plek, ook voor de eigen inwoners. Vanaf de jaren zestig werd het leven er totaal anders. Voor die tijd werd alles nog gedomineerd door hard labeur in de koolmijn of op het land. De vijfdaagse werkweek was sinds kort ingevoerd en de extra vrije tijd werd op een aangename familiale sfeer ingevuld. Iedereen kende toen nog iedereen. Inwoners van Zolder gingen niet zoveel of zover op vakantie, want ze vonden in eigen buurt een groen vakantieoord

kantoren-van-stin-husson-en-jos-put-smelten-samen

Kantoren van Stin Husson en Jos Put smelten samen

Een nieuwe zakelijke samenwerking in Heusden-Zolder. De zakenkantoren Husson & Co aan de Brugstraat in Heusden en Financieel en Verzekeringsadvies Jos Put aan de Ringlaan in Zolder werken vanaf nu samen als één groot team. Ze gaan samen verder onder de naam naam Zakenkantoor Husson & co. Voorlopig blijven beide vestigingen behouden, de klanten kunnen alleszins op een groot team terugvallen. 

deze-zomer-archeologisch-onderzoek-op-mortelveld

Deze zomer archeologisch onderzoek op Mortelveld

Tijdens deze zomervakantie wordt het archeologisch onderzoek op het Mortelveld uitgevoerd, het gaat om de grond achter sporthal Olympia die wordt verkaveld in 47 bouwgronden. Dan wordt er ook een weg aangelegd die de Schootstraat verbindt met de Processieweg. Tijdens het opgelegde archeologisch vooronderzoek zijn liefst 133 sporen gevonden. Daarbij onder meer  onder meer scherven uit de late ijzertijd, de middeleeuwen en de Romeinse periode, een glasfragment van een Romeinse kom en een (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-994

De kijk van Richie

En na de finish moet je het dan uitleggen ...

jeugdbewegingen-krijgen-zonnecreme

Jeugdbewegingen krijgen zonnecrème

Het is even wat koeler, maar tegen eind van de week komen er opnieuw hoge temperaturen met veel zon aan. En ondertussen is de vakantie gestart. De jeugdverenigingen trekken op kamp, de speelpleinwerkingen komen op gang, ... maar bij buitenspelen is zonnebescherming noodzakelijk. Daarom trekt Team Jeugd van de gemeente er deze zomer op uit om de leiding van jeugdverenigingen, bezoekende kampgroepen en de speelpleinwerking een hervulbaar flesje met zonnebrandcrème te bezorgen. Het flesje kan eenvoudig aan een lanyard of musketon gehangen worden. Geen excuus dus om je kamp niet gesmeerd te laten verlopen.

vandaag-gezien-468

Vandaag gezien

Deze juffers zijn druk bezig met het voorzien van hun nageslacht. (foto Jan Leijskens)

morgen-rijdt-eerste-elektrische-trein-hasselt-mol

Morgen rijdt eerste elektrische trein Hasselt-Mol

De elektrificatie van de lijn Hasselt-Mol is rond. De elektrische treinen kunnen vanaf nu rijden. Wanneer ze effectief de vaste diensten zullen gaan verzorgen, moet nog even afgewacht worden, maar alleszins zal morgen de allereerste elektrische trein rijden van Hasselt naar Mol. Daarmee wordt de geëlektrificeerde lijn officieel ingehuldigd want aan boord zullen minister van de Vlaamse en federale regering zitten samen met de top van de spoorwegen. Nadien rijdt de trein ook weer terug naar Hasselt. 

vooral-nederlandse-en-duitse-triomfen-op-helzold

Vooral Nederlandse en Duitse triomfen op Helzold

De speedwayfans werden weer verwend vandaag in het Helzoldstadion tijdens de Sidecar Masters, dat kwam ook door het gevarieerde aanbod dat door de Speedwayclub was geprogrammeerd. Het hoofdprogramma, de zijspannen, werd in de finale gewonnen door Nicole Standke/Desiree Holstein, voor Fabian Müller/Peter Maurer en Dennis Möhlenpage/Pascal Hillmann. Een volledig Duits podium dus, niet te verwonderen in een typisch Duitse discipline. Bij de internationalen ging de zege naar (…) Lees het hele bericht

laurens-vanthoor-eerste-belg-in-24-uren-van-spa

Laurens Vanthoor eerste Belg in 24 Uren van Spa

In de 24 Uren van Spa-Francorchamps is Laurens Vanthoor met zijn Franse teamgenoten Kévin Estre en Julien Andlauer op de vierde plaats geëindigd. Hij werd daarmee de eerste Belg. Het team had in de laatste uren van de race te kampen met schade achter aan hun Porsche 911 GT3, dat kostte hen een podiumplaats, want de derde eindigde minder dan één seconde voor hen. Broer Dries Vanthoor had nog minder geluk, samen met Charles Weerts en de Zuid-Afrikaan Shaldon van der Linde, deelde hij een BMW M4 GT3, maar de wagen raakte kort voor halfweg de race betrokken in een botsing met een andere BMW, en toen was het verhaal over.

de-verenigde-vrienden-op-europese-rondreis

De Verenigde Vrienden op Europese rondreis

Bij het begin van de zomer organiseert de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden altijd een 'specialleke'. Deze keer was het een tweedaagse play in Europa, een muzikale rondreis door Europa. Er werd twee dagen gemusiceerd maar ook lol getrapt. Het hoogtepunt had vanavond plaats met een kort maar bijzonder prettig slotconcert in de harmoniezaal. En de trouwe supporters waren uiteraard ook op post.  (foto's Ann Jordens)

het-ruikt-naar-cocktails-in-eversel

Het ruikt naar cocktails in Eversel

De dames van Ferm Eversel hielden een cocktail-en mocktailavond, één van de eerste initiatieven van het nieuwe bestuur. 12 enthousiaste vrouwen hingen - figuurlijk - aan de lippen van Geert Conard die zijn kennis,  tips en  trucs deelde om een lekker drankje op tafel te toveren. Tussendoor konden ze proeven van hun zelfgemaakte Cosmopolitan, Daiquiri of Sour en ook de alcoholvrije mocktals vielen in de smaak. Met de receptenfolder op zak, kunnen ze er thuis een tropische zomer van maken.


vakantiegroeten-uit-friesland

Vakantiegroeten uit Friesland

Anita Frederix trok naar Lauwersoog, aan de Waddenzee in Friesland. De streek is niet echt toeristisch maar heeft veel natuur en mooie fietsroutes.

de-kijk-van-richie-993

De kijk van Richie

De Yates-tweeling schreef Tour-geschiedenis. 

muziek-en-gezelligheid-in-de-blauwe-wijk

Muziek en gezelligheid in de Blauwe Wijk

De vzw Blauwe Wijk hield het jaarlijkse zomerfeest. Het werd - ondanks het kwakkelweer - een gezelig gebeuren waarvoor de vrijwilligers de handen weer flink uit de mouwen hadden gestoken. Bovendien gaven verschillende muzikanten het beste van zichzelf waardoor de sfeer helemaal top was. 

straatfeest-in-de-kortstraat

Straatfeest in de Kortstraat

De buurtbewoners van de Kortstraat verzamelden gisteravond naar jaarlijkse gewoonte voor hun straatfeest. 't Werd een gezellig samenzijn met een gesmaakte barbecue. (foto Mieke Vossen)

fietsersbond-hield-jubileum-zomerfietstocht

Fietsersbond hield jubileum zomerfietstocht

De Fietsersbond is nu vijf jaar actief en organiseerde dan ook zijn 5de zomerfietstocht. Ondanks dat het weer niet meezat, was er toch een behoorlijke opkomst. De groep zette zich in beweging na een korte speech van schepen Marleen Hoydonckx aan de bib. Het ging via een mooi parcours naar De Val in Viversel waar burgemeester Borremans en enkele leden van de Fietsersbond het woord namen. De tocht eindigde aan het MuzeCafé. 

morgen-sidecar-masters-in-helzoldstadion

Morgen sidecar masters in Helzoldstadion

De speedwayliefhebbers zakken morgen weer naar het Helzoldstadion af, deze keer organiseert de Speedwayfanclub de Sidecar Masters. Na twee succesvolle edities komt dit Duitse format voor de derde keer naar Heusden-Zolder. Het is een soort van Grand Prix systeem waarin de beste zijspanteams mekaar over 4 wedstrijden bekampen. Dit jaar wordt het erg uitkijken naar het thuisteam met Joachim Martens en bakkenist Des Vanzonhoven. Zij wonnen in april de eerste wedstrijd in Duitsland en zijn dus op de (…) Lees het hele bericht

padbroekweg-hield-zijn-40ste-straatbarbecue

Padbroekweg hield zijn 40ste straatbarbecue

In de Padbroekweg in Eversel hebben ze een oude traditie om in de zomer een barbecue te organiseren. Gisteren was die al aan zijn 40ste editie toe, naar verluidt is 't weer laat geworden. (foto Denise Sweelssen)

vanaf-maandag-is-er-elke-week-weer-de-poef

Vanaf maandag is er elke week weer 'De Poef'

Heusden-Zolder kan pronken met een uitgebreide en veelzijdige sportieve infrastructuur. Die zal deze zomer extra in de verf gezet worden tijdens een nieuwe editie van 'De Poef'. Elke maandag in de de zomervakantie (behalve 10 juli en 14 augustus) wordt de poef op een geheime maar sportieve plek gezet. Om 18 uur plaatst de gemeente een foto op haar sociale mediakanalen (Facebook, Instagram of www.heusden-zolder.be) en wie het snelst op de poef zit, wint een mooie prijs. Zit er binnen het half uur niemand op, dan is er geen winnaar.

vakantiegroeten-van-aan-het-gardameer

Vakantiegroeten van aan het Gardameer

Voilà, we zijn vertrokken. De eerste vakantiegroeten worden ons bezorgd door Hilde Ilsbroux die een vakantie aan het Gardameer in Italië beleefde. 

de-kijk-van-richie-992

De kijk van Richie

De Ronde van Frankrijk gaat van start, hopelijk is 't over drie weken wat gekalmeerd in Parijs, anders maken ze nog wel een extra ommetje.