Archief maart 2024

belgen-winnen-drie-finales

Belgen winnen drie finales

Ook vandaag waren er enkele honderden BMX-races in het kader van de Europacup. Voor het publiek was het een dag met twee gezichten: een deel speelde zich af in droog en zelfs zonnig weer, maar na de middag was de pret er af wat het weer betreft. De regen maakte het voor de racers ook niet makkelijker op. De Belgen deden het trouwens vandaag uitstekend in de finales met Elias Hellebooge als winnaar bij de jongens 15/16, Niels Appermont bij de juniors en Aiko Gommers bij de dames U23. De andere winnaars vandaag waren Freia Challis (GB, meisjes 15/16), Meline Videlo (FR, meisjes juniors), Jason Noordam (NL, mannen U23), Malene Kejlstrup (DK, dames elite) en Kye Whyte (GB, mannen elite). (foto's Ann Jordens)

op-zoek-naar-paaseieren-in-de-blauwe-wijk

Op zoek naar paaseieren in de Blauwe Wijk

Het bestuur van de Blauwe Wijk had niet alleen de paashaas besteld, maar ook droog weer. Ideaal dus om in de tuin van Anna Bosmans in de Nieuwstraat en in het aangrenzende bosje een paaseierenraap te houden. De kinderen gingen op zoek waarna de buit werd verzameld en eerlijk verdeeld. Midden al dat enthousiasme werden ook de ouders en grootouders nog getrakteerd. En zo was iedereen tevreden. (foto's Tony Sempels)

buitenkant-sint-janskapel-is-afgewerkt

Buitenkant sint-Janskapel is afgewerkt

De voorbije weken is ook de voorzijde van de historische Sint-Janskapel afgewerkt, zodat de buitenkant er nu weer in volle glorie bij ligt. 

de-blik-van-richie-106
songs-van-gainsbourg-op-een-aparte-manier-gebracht

Songs van Gainsbourg op een aparte manier gebracht

Het Brussels Jazz Orchestra stond zaterdag samen met de Franse zangeres Camille Bertault op het muzepodium. Samen brachten ze een eigen interpretatie van songs van Serge Gainsbourg. (foto's Herman Eerdekens)

fijne-paasdagen-3

Fijne paasdagen

Voor wie Pasen viert, maak er iets moois van. 

nathalie-lemmens-met-dresden-naar-halve-finale

Nathalie Lemmens met Dresden naar halve finale

Ook goed volleybalnieuws uit Duitsland. Nathalie Lemmens (nr 4) uit Viversel heeft met haar team DSC Volleybal uit Dresden de kwartfinale  gewonnen. Het team klopte Wiesbaden met 3-1, setstanden  13-25, 25-20, 25-19 en 25-22. DSC is al zeker derde in de Bundesliga. Volgende week gaan de halve finales van start. (foto Denis Trap)

rvberkenbos-viert-titel-in-eigen-huis

RVBerkenbos viert titel in eigen huis

De herenploeg van RVBerkenbos - RecreatieVolleybal Berkenbos - is vanavond in eigen sporthal kampioen geworden. RVB versloeg de bezoekers uit Pelt met 3-1 en dat volstond om de titel binnen te halen. Meer dan verdiend overigens want Berkenbos verloor dit seizoen maar één keer. Er werd dan ook samen met de enthousiaste supporters een feestje gebouwd. (foto's Roman Martyka)

broedvogels-op-bovy-live-te-volgen-via-webcams

Broedvogels op Bovy live te volgen via webcams

't Is lente en dus loopt op domein Bovy het project 'Birdwatch Bovy'. De ringgroep heeft de voorbije jaren verspreid op het domein al heel wat nestkasten opgehangen waarvan de vogels gretig gebruik maken om zich te vermenigvuldigen. Vier van die nestkasten zijn uitgerust met een camera: 2 voor mezen, 1 voor kerkuil en 1 voor ijsvogel. Via deze website kan je de activiteiten in de nestkasten live volgen, tenminste zolang de vogels geen klacht indienen wegens schending van hun privacy. Het project kreeg steun van het Wijersfonds, RLLK en de gemeente Heusden-Zolder. Via deze link kun je ook een steuntje geven aan het Wijersfonds.

kampioen-hebad-bouwt-toch-nog-een-feestje

Kampioen Hebad bouwt toch nog een feestje

Zoals we al meldden is Hebad 1G opnieuw landskampioen in het badminton, evenwel zonder dat het de finale moest spelen door het gedwongen forfait van W&L 1G. Geen dolle kampioenenviering dus, maar de hele bende is wel naar Leuven getrokken om een feestje te bouwen. De finale had trouwens ook voor Hebad een zware klus kunnen worden doordat Amber Boonen vlak voordien geblesseerd uitviel. Maar alle lof voor coach Jan Declercq. Die laat alle spelers in de voorrondes in voldoende wedstrijden aantreden om zo het quotum voor de play-offs te halen. Voor de tweede titel op rij zorgden van links naar rechts  coach Jan Declercq, Sander Prenen, Lotte Geerts, Pol Biesmans, Mare Van Britsom, Jonah Quintens, Dylan Rosius en Marijn Put. Niet op de foto: Amber Boonen en Lieke Van Parijs.

europacup-veel-volk-en-veel-bmx-spektakel

Europacup: veel volk en veel BMX-spektakel

Ondanks het kwakkelweer in het eerste deel van de dag zijn enkele duizenden toeschouwers opgedaagd door de eerste dag van de Europacup BMX op de BMX-track bij Circuit Zolder. En die kregen zoals steeds waar voor hun geld. Toprijders uit alle landen streden er voor de podiumplaatsen, daarbij ook heel wat wereldkampioenen en Europese kampioenen. Spektakel dus. Bij de jongste rijders waren er traditiegetrouw heel wat tuimelpertes. Morgen en maandag zijn er nog een groot aantal races. Klik hier voor de uitslagen.
(foto's Ann Jordens)

vannacht-begint-de-zomertijd-1

Vannacht begint de zomertijd

Vannacht begint de zomertijd. Dat betekent dat we om 2 uur de klok doorzetten naar 3 uur. Voor velen betekent dit een uurtje minder slaap, voor mensen met nachtdienst een uurtje minder werken. Morgenvroeg blijft het langer donker, maar morgenavond blijft het een uur langer licht. De zomertijd houden we aan tot de nacht van 25 op 26 oktober.

man-op-speedpedelec-gewond

Man op speedpedelec gewond

Op de Koerselsebaan zijn vrijdag in de vroege avond een auto en een speedpedelec gebotst. De bestuurder van de speedpedelec  - een man van 55 - kwam ten val en raakte daarbij gewond.

vrijdag-heropent-buurthuis-den-ubbel

Vrijdag heropent buurthuis Den Ubbel

In Boekt kunnen ze beginnen aftellen want op vrijdag 5 april heropent Buurthuis Den Ubbel. vanaf dan verwelkomen de nieuwe uitbaters Ellen en Jurgen de Boektenaren dagelijks, behalve dinsdag. Het is ook goed nieuws voor de sportbeoefenenaars zoals de tennissers en de petanquespelers die na de geleverde inspanning hun dorst weer kunnen lessen. En het verenigingsleven heeft weer vlot toegang tot vergaderfaciliteiten. 

paashaas-bezoekt-cite-1

Paashaas bezoekt Cité

De paashaas is vandaag op ronde in winkelcentrum Cité. Hij heeft paaseitjes bij voor jong en oud. Velen willen ook een knuffel met zijn zachte pels. 

de-blik-van-richie-105

De blik van Richie

Het paasweekend is begonnen.

europacup-bmx-ook-via-live-stream-te-volgen

Europacup BMX ook via live stream te volgen

Geen betere manier om de Europacup BMX te beleven dat langs de BMX-track zelf. Je hoort er het zoeven van de fietsen, de opgewonden commentaar, de joelende supporters, de kreten van de rijders, ... Voor wie echt niet naar de track zelf kan gaan - gratis voor de inwoners van Heusden-Zolder - is er ook een livestreaming op de website van de UEC. Die is te volgen morgen vanaf 9.45 uur, zondag vanaf 9.45 uur en maandag vanaf 9.35 uur. Te bekijken via deze link. (foto Dirk Dekens)

vandaag-gezien-527

Vandaag gezien

In de vooravond was er een merkwaardige lucht, hier door Jean Vandevoort gespot boven Suska. 

een-hele-week-paasstemming-in-vks-pagadder

Een hele week paasstemming in VKS Pagadder

In VKS Pagadder zijn de kleuters een hele week onderweg geweest naar Pasen. Maandag kwam kwam de paashaas vertellen, dat ze  de hele week opdrachten moesten uitvoeren om puzzelstukken te verdienen. Zo speelden ze een geluiden memory met gevulde eieren. Op dinsdag legden ze in de turnzaal een parcours af en  woensdag konden de kleuters met een plan van de speelplaats, eieren zoeken en tellen. Die dag namen ze ook deel aan de actie 'Stampen voor Vrede'.  Op donderdag maakten ze het stil en luisterden een eerste keer naar het paasverhaal van Jezus. Vrijdag woonden de oudste kleuters samen met de lagere school de viering bij in de kerk. Uiteindelijk bleek dat elke klas de puzzelstukken had verzameld en met de afgewerkte puzzel ontdekten ze waar de paaseieren verstopt lagen.

gewapende-jongeren-poseerden-onder-de-poort

Gewapende jongeren poseerden 'Onder de Poort'

De foto's van gemaskerde Turkse jongeren met hakmessen, messen en stokken  die al enkele dagen circuleren op social media, blijken wel degelijk in Heusden-Zolder genomen te zijn. De foto's zijn tot nu toe uit de reguliere media gehouden omdat er veel fake news circuleerde. Maar nu heeft uitgebreide factchecking door VRTNWS uitgewezen dat de foto's wel degelijk recent in Heusden genomen zijn. Op de achtergrond zijn duidelijk de graffiti van Onder De Poort te zien. De foto's werden verspreid door het pro-Koerdisch Instagram-kanaal Newsfromkurdistan. Dat had op zijn beurt screenshots genomen van accounts van pro-Turkse aanhangers op X, het voormalige Twitter. De foto's zijn ook gekend bij politie en parket en maken deel uit van het onderzoek door de taskforce.

early-bird-tickets-voor-mine-blues-zijn-te-koop

Early Bird tickets voor Mine Blues zijn te koop

De bluesliefhebbers kunnen zich schrap zetten want de Early Bird tickets voor Mine Blues zijn nu te koop voor slechts 15 euro. Ze zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt, in de gewone voorverkoop kosten ze 20 euro en aan de kassa 25 euro. De 7de editie van Mine Blues heeft plaats op zaterdag 8 juni op het Marktplein. Op de affiche staan Doghouse Sam & his Magnotones, Thomas Frank Hopper, Nienke Dingemans Band, Big Joe & Phanton 309, The Blue Chevys, Luca & Uncle Rudi en Los Chupitos in het bluescafé. Tickets via Mineblues.be. (foto Roman Martyka)

populieren-geoogst-voor-productie-van-osb-platen

Populieren geoogst voor productie van OSB-platen

Deze week oogst West Fraser Genk, vroeger bekend als OSB-platenproducent Norbord, 1 hectare 8-jarige populieren in Heusden-Zolder op een korte omloophout-perceel, aangelegd door BOS+. Dat levert 160 kubieke meter hout op. Het is de bedoeling met deze teelt om op korte termijn veel hout te produceren. Het is een moderne variant op het traditionele hakhoutbeheer dat al eeuwen toegepast wordt. De overblijvende wortels zorgen ervoor dat spontaan (…) Lees het hele bericht

busverkeer-zwaar-verstoord-door-staking

Busverkeer zwaar verstoord door staking

Opgelet als je vandaag de bus wil nemen, want er is in deze regio een spontane staking uitgebroken bij de chauffeurs van De Lijn. Die doen dat uit protest tegen een geval van agressie eergisteren in Leopoldsburg. In Hasselt is driekwart van de bussen niet uitgereden en in Beverlo zijn ze allemaal binnengebleven. Dat heeft een zware impact op de ritten in deze regio. Check best de routeplanner van De Lijn.

raad-krijgt-reconstructie-van-de-gebeurtenissen

Raad krijgt reconstructie van de gebeurtenissen

Als bijkomend punt aan de gemeenteraad gaf burgemeester Mario Borremans (GOED) een gedetailleerd overzicht van de gebeurtenissen van vorige zondag tot vanavond. Hij benadrukte dat de aanleiding - de auto's met vlaggen - niet had kunnen voorkomen worden, omdat er vooraf geen enkele indicatie was dat de groep PKK-sympathisanten naar hier zouden komen. Hij deed uit de doeken hoe de situatie in de Kolderstraat op grondgebied Houthalen escaleerde en herhaalde verschillende keren de rol van oproepen (…) Lees het hele bericht

over-clubhuis-vrijheid-en-middenplein-velodroom

Over clubhuis Vrijheid en middenplein velodroom

De gemeenteraad keurde de concessieovereenkomst met Rugbyclub9 goed voor de uitbating van het clubhuis in het Sportpark Vrijheid. De club zal ze uitbaten voor de eigen werking en ook toegankelijk houden op avonden en in weekends dat ze zelf geen activiteit heeft. De club heeft zelf ook voor de inrichting van het clubhuis - dat casco was afgeleverd - gezorgd. 
De raad keurde ook het subsidiereglement goed voor tussenkomst in de huur van het middenplein van de velodroom. Zoals bekend past de gemeente het verschil bij tussen de vroegere huurprijzen elders en de huurprijs die algemeen geldt in de velodroom. Er worden daarbij wel verschillende voorwaarden opgelegd, tornooien en evenementen zijn uitgesloten.

oppositiekritiek-op-lege-ocmw-agenda

Oppositiekritiek op lege OCMW-agenda

De OCMW-raad bevatte geen punten. Voor Herwig Hermans (N-VA) was dat de aanleiding om Yasin Gül als voorzitter van het Bijzonder Comité daarover aan te spreken. Volgens Hermans moet Gül de scharnierfunctie vervullen tussen OCMW en beleid en is het aan hem om punten zoals tendenzen en pijnpunten te berde te brengen. Volgens Gül kan dat niet omwille van de geheimhoudingsplicht van de dossiers. Maar daar ging het volgens Hermans niet om, hij vroeg welk beleid er gevoerd werd en dat hij daar niets van gemerkt wat. Gül benadrukte dat er veel gebeurd is op het vlak van welzijn en dat ook vanuit de oppositie altijd suggesties kunnen gedaan worden.

t-blijft-vrij-rustig-meer-problemen-in-de-steden

't Blijft vrij rustig, meer problemen in de steden

Gisteravond en vannacht is het vrij rustig gebleven in Heusden-Zolder en omgeving. Wel hangen nog altijd groepjes jongeren rond en verschijnen nog opruiende berichten op de social media. Overigens zullen de jongeren die dinsdagavond geïdentificeerd zijn nadat ze wagens met Duitse nummerplaat klemreden, niet vrijuit gaan. De politie heeft daarover de nodige pv's opgemaakt. De conflicten lijken momenteel eerder te verschuiven richting steden als Antwerpen en Gent. In Gent heeft het stadsbestuur zelfs een samenscholingsverbod op een tiental plaatsen afgekondigd nadat de voorbije nachten drie Koerdische handelszaken zijn vernield.  

welke-jeugdvereniging-heeft-beste-baseballteam

Welke jeugdvereniging heeft beste baseballteam?

Paasmaandag dat betekent sinds jaar en dag baseballdag. De jeugdverenigingen van Heusden-Zolder bekampen elkaar dan tijdens een baseballtornooi, dit jaar al voor de 35ste keer. De jeugdraad nodigt hen voor deze editie uit op de terreinen van Chiro Boekt, aan de Ubbelstraat. Competitie en plezier gaan er hand in hand, de ambiance is altijd 'volle bak', maar ieder team mikt toch op de trofee ... De officiële spelregels worden dan ook gevolgd en ervaren scheidsrechters leiden de wedstrijden. Het begint maandag om 9 uur en duurt tot een gat in de namiddag. (foto Ann Jordens)

meer-dan-3-200-bmx-ers-verwacht-op-europacup

Meer dan 3.200 BMX-ers verwacht op Europacup

Drie dagen lang - van zaterdag tot en met maandag - volgen de races op de BMX-track bij Circuit Zolder elkaar in ijltempo op. En ook vandaag en morgen wordt er al intensief getraind. Er staan immers de derde en vierde manche van de Europacup op de kalender. Er zijn meer dan 3.200 rijders uit heel Europa en ook daar buiten ingeschreven en die brengen ook nog eens een pak supporters mee. Zaterdag komen de rijders in actie voor de opwarming om 8 uur, de eerste race start om 9.45 uur, (…) Lees het hele bericht

weer-veilig-voor-voetgangers-langs-boudewijnplein

Weer veilig voor voetgangers langs Boudewijnplein

De werkzaamheden aan het Koning Boudewijnplein zijn afgerond, de nieuwe stoepen zijn klaar. Alleen moet de komende weken het zand nog inregenen. Alleszins goed nieuws voor voetgangers, wandelaars met een rollator of kinderwagen. Het  lijkt haast symbolisch ... de werkzaamheden startten kort voor Kerstmis en eindigden vlak voor Pasen.

hebad-wordt-landskampioen-zonder-finale-te-spelen

Hebad wordt landskampioen zonder finale te spelen

FLASH Vanavond is bekendgeraakt dat W&L zaterdag forfait moet geven voor de finale van badmintoncompetitie in eerste nationale. Dat betekent dat Hebad 1G voor het tweede jaar op rij landskampioen wordt evenwel zonder te spelen.  UPDATE W&L 1 moet forfait geven omdat maar één speelgerechtigde heer beschikbaar is. Door een samenloop van blessures, in combinatie met de beperkingen die KBBF reglement C300 oplegt aan wie mag deelnemen aan de play-offs, slaagt de club er zo niet in om een volledige ploeg op te stellen. Extra zuur voor W&L is dat zij organiserende club en dus thuisploeg was voor deze finale in Veltem. Bij Hebad zijn ze op zich wel blij met de titel, maar niet met de manier waarop die behaald wordt. Ze gaan samen met W&L in gesprek om aan te dringen op een reglementswijziging. Eerder is ook al Hebad 2G van tweede naar derde nationale gedegradeerd door te stringente regels. Alles was ook voorbereid om zaterdag met veel supporters naar de titelfinale te gaan kijken. Dat valt nu allemaal in het water. 

de-brug-stampte-ook-tegen-conflicten-dichtbij

De Brug stampte ook tegen conflicten dichtbij

De leerlingen van VLS De Brug stampten mee voor vrede na de oproep van SOS Kinderdorpen en Ketnet. Bij De Brug zagen ze ook de voorbije dagen van dichtbij dat conflicten een impact hebben op kinderen. Ze stampten dus mee omdat het echt niet oké was.

leerplaneetleerlingen-op-verkenning-in-het-heelal

Leerplaneetleerlingen op verkenning in het heelal

De leerlingen van het derde leerjaar van GBS De Leerplaneet brachten een onvergetelijk bezoek aan de Cosmodrome in Genk. In de 360°-show vlogen ze mee doorheen het heelal en ontdekten ze alles over de zon, maan en aarde. Daarna bestudeerden ze de sterrenhemel van die avond. Ze kunnen nu ook enkele sterrenbeelden herkennen. Meest boeiend was nog de grote telescoop van de sterrenwacht. Na de middag gingen ze zelf aan de slag:  met Lego bouwden ze de zon, aarde en maan. Daarna lieten ze met de tablet hun zelfgemaakte zonnestelsel ronddraaien.  Wie weet levert de school later nog een astronaut af. Daarvoor is ze tenslotte ook een planeet ... 

uitgehongerde-python-opgevangen-in-het-vzoc

Uitgehongerde python opgevangen in het VZOC

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn ze in de loop der jaren gewoon geraakt aan de meest uiteenlopende dieren die ze moeten opvangen. Zo moesten de medewerkers vanmorgen op vraag van de politie een python gaan ophalen in Tienen, die daar in beslag was genomen. Pythons behoren tot de grootste slagensoorten ter wereld, die tot 10 meter lang kunnen worden. In dit geval ging het om een klein jong dier, dat fel verzwakt, onderkoeld én uitgemergeld was. (foto VZOC)

de-leerplaneet-stampte-voor-vrede

De Leerplaneet stampte voor vrede

SOS Kinderdorpen en Ketnet hadden alle kinderen opgeroepen om vandaag om 5 voor 12 te stampen voor vrede. Zo willen ze de aandacht vestigen op de verwoestende impact van oorlog en conflicten op kinderen wereldwijd. Ook de leerlingen van GBS De Leerplaneet stonden vanmiddag met een groot hart klaar om te stampen voor vrede. (foto Stefanie Custers)

feest-bij-samana-boekt

Feest bij Samana Boekt

In de aanloop naar Pasen genoten de leden van Samana Boekt van een gezellige namiddag. Op het menu krentenbrood en taart en als animatie een koekendooskwis. (foto Magda Truyers)

farmaciestudenten-maken-kennis-met-werking-febelco

Farmaciestudenten maken kennis met werking Febelco

Febelco Zolder zette traditiegetrouw de deuren open voor de laatstejaars studenten Farmacie. dat is uiteraard geen toeval want Febelco is de grootste vestiging van de enige groothandel-verdeler in Belgische handen. Febelco bevoorraadt 3.300 van de 4.750 apothekers in ons land, logisch dus dat de toekomstige apothekers een blik achter de schermen komen werpen. Deze keer kwam de groep van de Katholieke Universiteit Leuven op bezoek. Voor heel wat farmanciestudenten (…) Lees het hele bericht

jongeren-rijden-auto-s-met-duitse-platen-klem

Jongeren rijden auto's met Duitse platen klem

Terwijl op de Cité de rust gisteravond was teruggekeerd, 'patrouilleren' jongeren van Turkse afkomst in de regio op zoek naar auto's met Duitse nummerplaten. Ze vermoeden daarin mogelijke PKK-aanhangers die hier komen provoceren. Gisteren reed een viertal wagens een Duitse bestelwagen klem in de Meylandtlaan. Even later gebeurde hetzelfde in de Koolmijnlaan in Beringen, daar ging het naar verluidt over een 20-tal auto's met jongeren. De politie kwam ter plaatse en is allerminst opgezet met de uitleg van de jongeren dat zij de politie willen bijstaan. Maandag was de bestuurder van een auto met Duitse nummerplaat die een PKK-teken maakte, oorzaak van een opstootje in de Koolmijnlaan in Heusden en ook de geruchten dat Koerden vanuit Duitsland hier amok maken, maken auto's met Duitse nummerplaten blijkbaar allemaal verdacht bij de Turkse jongeren. UPDATE De auto die gisteravond is klemgereden in Beringen-Mijn behoort toe aan een Vlaamse familie uit Heusden die in Duitsland woont. Ze waren voor de paasvakantie - die in Duitsland al begonnen is - met hun kinderen teruggekeerd naar de ouders en grootouders. De man werd in Beringen klemgereden en omsingeld door een groep met mondmaskers gecamoufleerde jongeren. Het was niet alleen voor hem een beangstigende ervaring, zijn vrouw durft in haar geboortedorp niet meer de baan op. Overigens, de komende dagen wordt Heusden-Zolder overspoeld met buitenlandse nummerplaten door de Europacup BMX ... 

ook-koerdische-navbel-roept-op-tot-kalmte

Ook Koerdische Navbel roept op tot kalmte

Op haar beurt roept Navbel, de Belgisch-Koerdische gemeenschapsorganisatie in ons land, op tot kalmte en om niet in te gaan op provocaties.  Ze vraagt ook om de Belgische wetgeving te respecteren. Sinds de rellen tussen Turken en Koerdische PKK-aanhangers zondag, zijn de spanningen tussen beide gemeenschappen hoog opgelopen. Op heel wat plaatsen in ons land hebben Turken en Koerden lokalen en cafés van elkaar vernield of beschadigd, ook de pro-Koerdische betoging in (…) Lees het hele bericht

een-nieuw-steuntje-voor-sint-vincentius

Een nieuw steuntje voor Sint-Vincentius

Vandaag kreeg Sint-Vincentius een mooi cadeau van een plaatselijk ondernemer. RP Products had gemerkt dat het rolluik aan de kade niet meer voldeed. Dus werd gratis een nieuw elektrisch aangedreven rolluik geplaatst. Ook de infrastructuur van Sint-Vincentius is af en toe aan vernieuwing toe, maar daar heeft de organisatie zelf amper middelen voor.

de-blik-van-richie-104

De blik van Richie

Wie kent ze nog?

iftar-avond-van-selimiye-moskee-is-afgelast

Iftar-avond van Selimiye-moskee is afgelast

De grote iftar-avond in de Selimiye-moskee op Lindeman die voor nu zaterdag was gepland, is afgelast. Dat heeft het bestuur vanavond beslist na de gebeurtenissen van de voorbije dagen. De iftar van de Selimiye-moskee is één van de grootste uit de regio met telkens een 800-tal aanwezigen, daarbij worden ook heel wat niet-moslims uitgenodigd. Dat laatste geldt overigens ook voor de iftar van de Sultan Ahmet moskee in de Paquaylaan op 6 april, die gaat nog altijd door omdat er tegen dan alweer wat tijd verstreken is na de incidenten.

politici-vragen-kalmte-en-aanpak-van-extremisten

Politici vragen kalmte en aanpak van extremisten

Meer dan 40 mandatarissen en politiek actieven van Turkse origine hebben vanavond een oproep verspreid naar aanleiding van de recente gebeurtenissen. Ze veroordelen de provocaties en weigeren de kwestie te reduceren tot een conflict tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap. Ze halen uit naar de PKK-sympathisanten die onrust komen zaaien, terreurpropaganda verspreiden en aanvallen uitvoeren. Ze verwijzen daarbij niet alleen naar incidenten hier en elders. Ze noemen het ook onaanvaardbaar dat de (…) Lees het hele bericht

femma-eversel-jongleert-met-bloemen

Femma Eversel jongleert met bloemen

De lente is begonnen en de dames van Femma Eversel halen het voorjaar naar binnen. Tijdens een workshop bloemschikken knutselden ze elke een pareltje in elkaar. (foto Rita Vanhove)

doorprikt-de-straat-is-geen-volkstribunaal

DOORPRIKT: De straat is geen volkstribunaal

De voorbije dagen verdrong het nieuws uit Heusden-Zolder de vliegende kogels in de Brusselse probleemwijken en de knallende molotovs in de Antwerpse straten. Het was geen fraaie vertoning waar we trots op kunnen zijn en zeker geen troef waarmee we onze gemeente bekend willen maken. Het stond ook schril in contrast met de oproepen tot vrede en respect die we sinds de start van de ramadan hoorden en lazen.

Het begon met een provocatie door Koerden - die niet eens hier wonen - die met vlaggen duidelijk (…) Lees het hele bericht

neos-bezocht-het-kunstuur-in-hasselt

Neos bezocht Het Kunstuur in Hasselt

Een twintigtal leden van Neos Heusden-Zolder bracht een bezoek aan de tentoonstelling ‘Het Kunstuur’. Dat toont in het historische stadhuis van Hasselt topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1850-1950. In kleine groepjes worden de bezoekers in een kamer gebracht. De kunstwerken worden één voor één  belicht, en telkens komt een bekende Vlaming in beeld met een toelichting over het schilderij en vertelt wat zijn/haar band is met het kunstwerk of de kunstenaar. Daardoor bekijk en beleef je de werken op een veel intensere manier. (foto's Robrecht Froyman)

vijf-betrokkenen-van-zondag-geidentificeerd

Vijf betrokkenen van zondag geïdentificeerd

Vandaag is het voorlopig rustig gebleven in Heusden-Zolder, er hangen wat groepjes rond op de Koolmijnlaan. In de vooravond is er ook weer extra politie in standby gezet. Ondertussen wordt naarstig doorgewerkt aan de analyse van de beelden van zondag. Daaruit zijn tot nu toe al 5 personen geïdentificeerd die bij de rellen betrokken waren. Er zijn ook al 16 pv's van evenveel feiten opgemaakt. Eind deze week komt de taskforce opnieuw samen om alle verzamelde info naast elkaar te leggen.  De incidenten in Heusden-Zolder zorgen ook elders voor spanningen. Zo is in Eisden afgelopen nacht het lokaal van de Belgisch-Turkse federatie bekogeld met een baksteen en bom, ruiten sneuvelden en ook binnen is er schade. 

nieuwe-fietsen-in-en-om-limburg-is-voorgesteld

Nieuwe 'Fietsen in en om Limburg' is voorgesteld

In Center Parcs De Vossemeren in Lommel stelden Dirk Van Bun en Leo Swinnen de nieuwe gratis fietsgidsen 2024 van Tips voor Fietsers voor, zowel de Antwerpse als Limburgse editie. Samen met verschillende andere collega's was ook schepen van Toerisme van Heusden-Zolder Marleen Hoydonckx daarbij aanwezig. 'Fietsen in en om Limburg' is al aan zijn negende jaargang toe, wordt met een oplage van 66.300 exemplaren verspreid en biedt 68 fietsroutes aan die vertrekken vanuit 29 (…) Lees het hele bericht

okra-organiseert-zegening-van-weggebruikers

OKRA organiseert zegening van weggebruikers

Voor Okra Heusden is 2024 een feestjaar want de vereniging bestaat 70 jaar. Er staat nog van alles op stapel. Op Paasmaandag organiseert OKRA de jaarlijkse zegening van de weggebruikers. Iedereen is welkom: fietsers, voetgangers, e-bikers, tandems, ligfietsen, steps, kinderkoetsen, rollators, rolschaatsers maar ook motorrijders en autobestuurders. Afspraak op Paasmaandag 1 april om 13.30 uur aan de trappen van de Sint-Willibrorduskerk in Heusden.

mijnmarkt-afgelast-7-extra-arrestaties

MijnMarkt afgelast, 7 extra arrestaties

In een communiqué doet het lokaal bestuur van Heusden-Zolder een beroep op de kalmte en verantwoordelijkheid van de inwoners. Wel is de MijnMarkt van morgen afgelast en zijn gisteravond nog 7 extra arrestaties gebeurd. "De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben begrijpelijke ongerustheid veroorzaakt, maar het is nu belangrijker dan ooit om rustig te blijven en niet toe te geven aan ongegronde geruchten op sociale media. Deze kanalen misbruiken door aan te zetten (…) Lees het hele bericht

hebad-rekent-zaterdag-op-zijn-supporters-in-finale

Hebad rekent zaterdag op zijn supporters in finale

In het badminton strijdt Hebad 1G zaterdag opnieuw voor de landstitel en dat al voor het derde jaar op rij. De eerste keer was het net niet, maar vorig jaar werd het allerhoogste in ons land binnengehaald, na een beslissende golden game. En ook deze keer is de tegenstander W&L, dat zich ook voor het derde jaar op rij plaatst voor de finale. W&L is de organiserende ploeg, en mag dus thuis aantreden. Dat betekent ook dat Hebad alle steun meer dan nodig zal hebben. De wedstrijden worden gespeeld nu zaterdag om 14 uur in de sporthal Ivo Van Damme in Veltem-Beisem. (op de foto een deel Hebad 1G)

rellen-blijven-ook-niet-politiek-onbesproken

Rellen blijven ook niet politiek onbesproken

Het is duidelijk dat de gebeurtenissen van de voorbije dagen in de wijken Lindeman en Cité ook niet politiek onbesproken zullen blijven. Burgemeester en schepenen mogen zich deze donderdag op de gemeenteraad verwachten aan vragen van de beide oppositiepartijen, N-VA en Vlaams Belang. Die willen duidelijkheid over de oorzaken en de aanpak van de rellen en hoe zulke dingen in de toekomst kunnen vermeden worden. 

tip-van-de-bib-coco-mellors

Tip van de Bib: Coco Mellors

De titel van de boekentip van deze week spreekt meteen tot de verbeelding:  “Cleopatra en Frankenstein”. Daarvoor duikt Coco Mellors onder in de kunstwereld van New York.

Korte inhoud

New York blijkt moeilijk te veroveren voor de vierentwintigjarige kunstschilder Cleo. Ze is weliswaar op bijna ieder feestje te vinden, maar eigenlijk kent ze nauwelijks iemand. Haar visum verloopt bijna en ze heeft geen geld. Maar dan ontmoet ze Frank.Hij is een twintig jaar oudere selfmade man en ze worden verliefd. Door met Frank te trouwen krijgt Cleo de vrijheid om te schilderen en in Amerika te blijven. Hij krijgt er schoonheid en kunst voor terug, en hopelijk een reden om te minderen met drinken. Hun toevallige ontmoeting en hun impulsieve huwelijk blijken onvoorziene gevolgen te hebben voor henzelf en voor de mensen om hen heen.

fijne-paasdagen-2

Fijne paasdagen

Voor wie Pasen viert, maak er iets moois van. 

rustig-op-de-koolmijnlaan-intensieve-patrouilles

Rustig op de Koolmijnlaan, intensieve patrouilles

Het is vanavond rustig gebleven op de Koolmijnlaan. Weliswaar zijn na de iftar opnieuw honderden mensen op straat gekomen, maar incidenten hebben zich niet voorgedaan. De politie heeft wel nog altijd de Koolmijnlaan tussen de Teutenweg en de Rode Kruisstraat afgesloten. In die strook werd onder meer met honden gepatrouilleerd. Ook elders in de gemeente werd intensief gepatrouilleerd door ploegen van de lokale, de federale en de wegpolitie. Die zijn ook even opgeroepen naar afrit 28 van de E 314. Daar hadden zich tientallen gemaskerde mannen verzameld. Later op de avond waren die daar verdwenen, het was niet duidelijk waar naartoe. 

toestand-gespannen-deel-koolmijnlaan-afgezet

Toestand gespannen, deel Koolmijnlaan afgezet

De toestand is vanavond bijzonder gespannen op de Cité. Honderden mensen zijn naar buiten gekomen en hebben zich verspreid over de Koolmijnlaan en in de buurt van het Brilonplein. De federale politie heeft ondertussen een deel van de Koolmijnlaan afgezet. Het waterkanon is enkele keren in stelling gebracht maar is nog niet moeten tussenkomen. Verschillende jongeren lopen gemaskerd rond. Ondertussen is er wel een incident geweest met een auto met Duitse nummerplaten, de bestuurder zou een PKK-teken hebben gemaakt. Daarop werd hij klemgereden en uit zijn auto gehaald. Hij kreeg klappen, de politie moest hem ontzetten en heeft hem vervolgens in de cel gestopt. Omdat via de social media weer oproepen waren verspreid, controleert de politie ook op de invalswegen de auto's. UPDATE Een helikopter van de federale politie hangt opnieuw in de lucht boven de Cité. 

iftarmaaltijden-op-braderieplein-stopgezet

Iftarmaaltijden op Braderieplein stopgezet

De iftarmaaltijden die iedere avond in een speciale tent op het Braderieplein werden aangeboden worden stopgezet. Initiatiefnemer Ufuk Murat heeft dat vandaag beslist na de rellen van gisteravond. "Er was geen concrete bedreiging voor ons, maar na overleg met politie en gemeente heb ik toch besloten om ermee te stoppen. We organiseerden onze iftar in een tent op een open plein en ik wil niet dat de veiligheid van onze gasten ook maar enigzins in het gedrang zou komen." De tent is dus deze namiddag afgebroken. Ze zat bijna dagelijks vol met een 100-tal gasten die van Ufuk een gratis verzorgde iftar-maaltijd kregen aangeboden. Hij is ontgoocheld, maar smeedt toch al plannen om volgend jaar opnieuw met een initiatief te komen.

rellen-in-brussel-rust-in-heusden-zolder

Rellen in Brussel, rust in Heusden-Zolder

De pro-Koerdische betoging in het centrum van Brussel - naar aanleiding van de rellen gisteravond in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren - is stevig uit de hand gelopen. Opnieuw zijn Koerden en Turksen met elkaar slaags geraakt. Het ging er daarbij hard aan toe, de politie zette het waterkanon in en gebruikte traangas. In Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren is het vandaag zeer rustig gebleven. Wel laat de politie voor vanavond niets aan het toeval over. Het waterkanon en de federale politie staan hier nog steeds standby.

veel-kinderen-afwezig-op-school-vandaag

Veel kinderen afwezig op school vandaag

De agressie en de dreigende sfeer van gisteravond heeft ook zijn invloed op de scholen in Berkenbos, Hal en Lindeman. Uit vrees voor incidenten durfden ouders hun kinderen niet naar school sturen of kinderen waren zelf bang. De directies hebben de ouders proberen gerust te stellen via de telefoon of individuele gesprekken, maar dat heeft - voor vandaag althans - weinig zoden aan de dijk gebracht. In de Go Next basisscholen De Schans en De Luchtballon is vandaag slechts één leerling op drie aanwezig. In De Linde is 75 % van de leerlingen aanwezig. In andere klassen van de lagere en kleuterscholen in Berkenbos is de toestand wisselend, maar er zijn klassen met 30 tot 40 % afwezigen. In het Sint-Franciscuscollege waren in sommige klassen wel minder leerlingen aanwezig, maar al bij al was de situatie daar normaal en rustig.

husdinio-wordt-overstelpt-met-bedreigingen

Husdinio wordt overstelpt met bedreigingen

De gekende Thaiboxclub Husdinio Fight Academy is ongewild mee betrokken geraakt in de gebeurtenissen van gisteren. "Ik had onze leden opgeroepen daar weg te blijven en er niet bij betrokken te geraken. Wij zijn een sportclub die discipline en respect hoog in het vaandel draagt en die geen politieke banden heeft. Maar een 17-jarig lid van onze club die in de buurt van het omstreden huis woont, had er een wat lacherig filmpje van gemaakt. Blijkbaar besefte hij op dat ogenblik de ernst van de (…) Lees het hele bericht

extra-toezicht-aan-scholen-en-moskeeen

Extra toezicht aan scholen en moskeeën

Tijdens het crisisoverleg van vanmorgen is besloten dat de politiepatrouilles in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren nog even actief blijven vooral in Lindeman, Cité en andere buurten. Daarbij zullen ze moskeeën en scholen - zeker bij begin en einde - extra in de gaten houden. Deze namiddag zitten beide burgemeesters samen met de moskeevoorzitters, ze willen de imams een oproep tot rust laten doen. De man die gisteren gearresteerd is, is ondertussen op vrije voeten gelaten. Onder leiding (…) Lees het hele bericht

op-zoek-naar-poezie-tussen-de-bomen

Op zoek naar poëzie tussen de bomen

Toekomst Telt, de bibliotheek en ECRU organiseerden dit weekend drie poëtische boswandelingen door Eversel bos. De deelnemers lieten zich  bij het 'bosbaden' niet afschrikken door het wisselvallige weer. Ludo Deleux zorgde voor de bosbeleving en dichteres Marjan De Ridder voor de mooie poëtische inbreng. (foto's Ruben den Brok)

koerden-betogen-vanmiddag-in-brussel

Koerden betogen vanmiddag in Brussel

Op haar beurt organiseert de Koerdische vrijheidsbeweging vanmiddag om 12 uur een demonstratie aan het Europees Parlement, en dat als protest tegen de gebeurtenissen van gisteren. In een persbericht schrijft de Koerdische vrijheidsbeweging: "We veroordelen het geweld dat gisteren plaats vond ten aanzien van Koerden in Heusden-Zolder. Een Koerdische familie werd urenlang belaagd door een bende Grijze Wolven. Auto's vernield. Slagen en verwondingen. Politie en (…) Lees het hele bericht

voorlopig-6-gewonden-en-1-arrestatie-na-rellen

Voorlopig 6 gewonden en 1 arrestatie na rellen

Na de zware rellen van gisteravond is het vannacht rustig gebleven in de omgeving van Lindeman en Cité. Rond 23 uur waren de meeste mensen van de straat verdwenen. De politie is wel heel de dag preventief blijven patrouilleren. Urenlang was de toestand chaotisch en waren er op verschillende plaatsen incidenten en vechtpartijen, daardoor was het ook moeilijk om een overzicht te krijgen. Uit het crisisoverleg dat vanochtend plaatsvindt, zal wellicht meer duidelijkheid komen. Tot nu toe is sprake van 6 gewonden, van wie één met een mes zwaar is toegetakeld. Er zou één persoon gearresteerd zijn, maar het onderzoek loopt nog volop, waarbij ook camerabeelden worden geanalyseerd. Er is ook heel wat materiële schade aan wagens en minstens één woning.

ook-op-de-tweede-dag-werd-volop-geklonken

Ook op de tweede dag werd volop geklonken

Ook de tweede dag van The Beer Experience - de zondag is traditioneel de kalmste dag - kreeg veel bierliefhebbers over de vloer. Veel aanwezige brouwerijen passen hun aanbod trouwens aan en hebben op de tweede dag andere bieren op de kaart. Ook de workshops en lezingen waren weer volgeboekt. Muzikaal ging het er vandaag behoorlijk stevig aan toe met in ZLDR Luchtfabriek Presidenz, in de balzaal Rocco Di Turi, Johan Schroyen en hun gevolg en in het MuzeCafé Yerra Yerra en Sha-la-lees. De aandachtige toehoorders genoten evenveel van de muziek als van het bier. Op naar de vierde editie. (foto's Stephan Volders)

sultan-ahmet-moskee-roept-op-tot-kalmte

Sultan Ahmet Moskee roept op tot kalmte

De Sultan Ahmet Moskee heeft vanavond een oproep verspreid tot de mensen in Heusden en omgeving met de vraag kalm te blijven en naar huis terug te keren. De moskee verwijst naar een provocatie die tot de gebeurtenissen hebben geleid, maar roept op om "geen instrument in iemands spel te worden. Ga morgen veilig aan het werk. We hebben vrede en rust nodig in de ramadan, sta geen stappen toe die de vrede kunnen verstoren", aldus de oproep van de moskeeverantwoordelijken.

samana-eversel-viert-pasen-met-muziekbingo

Samana Eversel viert Pasen met muziekbingo

Samana Eversel kon geen klassiek paasfeest organiseren doordat in Sint-Baaf aan het dak wordt gewerkt. Ze verhuisden daarom naar de kerk en organiseerden daar een muziekbingo. 't Was even aftasten voor iedereen mee was, maar eenmaal op toerental werd er goed meegezongen tot iedereen een rijtje of kaart vol had. Daarna werd een tekst rond Pasen voorgelezen en uiteraad konden de koffie met iets lekkers, de paaseitjes en de paaswens niet ontbreken. (foto's Mieke Swerts)

drie-keer-thuiswinst-voor-hebad

Drie keer thuiswinst voor Hebad

In het badminton speelden drie ploegen van Hebad dit weekend thuis en ze haalden allemaal hun slag ... thuis. Hebad 1D won met 6-2 tegen De Klamp 1D. Hebad 1H won met 8-0 van Brasschaat 1H. En Hebad 2H versloeg  De Voskes 2H met 5-3.

zolder-e-verliest-thuis

Zolder E verliest thuis

In de vierde provinciale van het basketbal heeft Zolder E vandaag met 59-77 verloren van Sint-Truiden D.

winst-voor-anadol-en-heusden

Winst voor Anadol en Heusden

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol Kadijk Overpelt verslagen met 3-1. In de derde provinciale ging Bolderberg FC met 3-2 onderuit bij Zonhoven United. En in vierde provinciale versloeg SK Heusden 06 Helson Helchteren met 2-1.

rust-op-cite-nog-steeds-niet-teruggekeerd

Rust op Cité nog steeds niet teruggekeerd

De rust is nog steeds niet teruggekeerd op de Cité. Enkele honderden hebben zich verzameld in de omgeving van het Brilonplein. Er doen allerlei - niet bevestigde geruchten -  de ronde dat Turken én Koerden uit andere regio's naar hier zouden afzakken . Daarom worden alle invalswegen en ook op- en afritten van de snelwegen permanent in de gaten gehouden. Er is een crisiscentrum geïnstalleerd en de politieploegen zullen heel de nacht aanwezig blijven. Intussen is er nog geen verdere informatie over twee gewonde slachtoffers. Eén van hen is zwaar toegetakeld met een mes en naar het ziekenhuis gebracht. Van een ander slachtoffer, van wie beweerd werd dat hij beschoten was, is geen bevestiging. Ondertussen is ook duidelijk dat bij de rellen niet alleen heel wat klappen en schoppen zijn uitgedeeld, ook verschillende auto's zijn zwaar beschadigd. 

complete-ravage-na-botsing-tussen-2-auto-s

Complete ravage na botsing tussen 2 auto's

In de Guido Gezellelaan, ter hoogte van het kruispunt met Schomstraat en Holleweg zijn kort voor 22 uur twee auto's op elkaar geknald. Beide wagens kwamen vervolgens tegen een gebouw terecht. Er vielen twee gewonden, maar de ravage was enorm. Eén wagen kwam tegen de gevel van een kapsalon terecht dat daarbij flink wat schade opliep. De andere auto strandde tegen een schoonheidssalon, ook daarvan werden de voorgevel en de vitrine beschadigd. En ook van de metalen rasters van de gloednieuwe middengeleider bleef niet veel meer over. Ook beide auto's zijn wellicht klaar voor de sloop. De brandweer kwam ter plaatse om het puin te ruimen.

waterkanon-nu-ook-effectief-ingezet

Waterkanon nu ook effectief ingezet

De federale politie heeft zonet het waterkanon effectief ingezet om relschoppers te verdrijven van de Koolmijnlaan en omgeving. Ondertussen is in Lillo de weg afgesloten om te voorkomen dat ook uit die contreien relschoppers zouden afzakken naar Heusden.

rellen-breiden-zich-uit-naar-koolmijnlaan

Rellen breiden zich uit naar Koolmijnlaan

De rellen op Lindeman zijn nu ook uitgebreid naar de Koolmijnlaan. De politie is daar omstreeks 21 uur gechargeerd van aan de Voort richting Koolmijnlaan. Voorop liepen agenten met honden, vervolgens volgden enkele combi's dan weer een peleton te voet in gevechtskleding en tenslotte het waterkanon. 

rellen-begonnen-met-koerdische-provocatie

Rellen begonnen met Koerdische provocatie

De rellen zijn ontstaan nadat een kleine autokaravaan met Koederische vlaggen en ook een afbeelding van PKK-leider Öcalan toeterend over de Koolmijnlaan reed en inzittenden ook de middenvinger opstaken. Dat ontlokte al heel wat agitatie in de omgeving van het winkelcentrum. Vervolgens reden ze via Hal naar Lindeman, daar werden ze belaagd en vluchten in een huis. Later op de avond heeft de politie de aanwezigen in het huis moeten ontzetten. Er zijn verschillende beelden van vechtpartijen, mensen die tegen de (…) Lees het hele bericht

massale-politie-actie-na-rellen-op-lindeman

Massale politie-actie na rellen op Lindeman

Het provinciaal interventieplan is afgekondigd na rellen in de wijk Lindeman. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de oorzaak of aanleiding is maar blijkbaar zijn er heel wat mensen uit het Turkse milieu op straat gekomen. Vanuit heel Limburg heeft de politie versterking aangevoerd, rond kwart over 6 kwamen ook enkele eenheden van de federale politie ter versterking. Vanuit de lucht werd alles gecoördineerd door een helikopter van de federale politie. De Kolderstraat is volledig afgesloten. UPDATE Het waterkanon van de federale politie is aangekomen. Brandweer, ambulance en MUG zijn ook ter plaatse. De hulpdiensten zijn gewaarschuwd tegen het gebruik van steekwapens en pepperspray. UPDATE Uit filmpjes blijkt dat Koerden eerst met vlaggen over de cité reden en daarna via Hal naar de Lindeman. Andere filmpjes tonen dan weer mensen die klappen krijgen, maar wie of door wie is niet duidelijk. Terwijl de federale politie zich klaarmaakt voor een interventie probeert schepen Özdemir de gemoederen te bedaren. UPDATE De politiezone Heusden-Zolder heeft een bericht verspreid en opgeroepen omwille van de grootschalige politieinterventie de Kolderstraat te vermijden en de kalmte te bewaren. -UPDATE Na 19.30 hing de politiehelikopter nog steeds in de lucht.

50-jaar-vriendschapsbanden-met-erbe-gevierd

50 jaar vriendschapsbanden met Erbè gevierd

In de wijk Lindeman werd vandaag Palmzondag gevierd. Dat gebeurde in aanwezigheid van een delegatie uit de Italiaanse partnergemeente Erbè die onder leiding van burgemeester Nicola Martini traditiegetrouw komt afgezakt. Het begon met een eucharistieviering in de kerk van Lindeman waar de palmtakken werden gewijd en uitgedeeld. Normaal was ook een optocht naar het Volkerenplein voorzien waar de hymnes zouden gespeeld worden. Maar door de maartse buien en de rukwinden werd heel (…) Lees het hele bericht

een-kleurrijke-schuttersstoet-trok-door-berkenbos

Een kleurrijke schuttersstoet trok door Berkenbos

Vanmorgen trok een bijzonder kleurrijke stoet door Berkenbos. Daarin alle schutters en schutterijen die deelnemen aan het 100ste congres, een uiterste zeldzaamheid in onze contreien.  Tientallen vaandels, koningen en koninginnen, keizers, ... getooid met hun eretekens, ... begeleid door de harmonie trokken ze naar de begraafplaats waar samen met burgemeester Mario Borremans bloemen werden neergelegd aan het monument van de gesneuvelden, met muzikaal eerbetoon. Nadien trokken de schutters terug naar het Sint-Franciscuscollege voor hun congres met jaarverslag, jaarplanning en huldiging van de kampioenen. Nu al mag gastgilde Sint-Sebastiaan tevreden zijn over de hele organisatie. (foto's Robrecht Froyman)

winst-voor-zolder-a-hoop-voor-zolder-b

Winst voor Zolder A, hoop voor Zolder B

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A het thuispubliek blij gemaakt met een 73-64 overwinning tegen Croonen Lommel B. In eerste provinciale kan eerste achtervolger Zolder B - dat niet moest spelen door het algemeen forfait van Sint-Truiden - weer hopen nu leider Optima Tessenderlo een zware thuisnederlaag leed. In tweede provinciale moest Zolder C door het stof bij Cosmo Genk B: 90-57. In vierde provinciale verloor Zolder D met het kleinste verschil bij Cosmo Genk C: 54-53.

covers-on-the-rocks-zorgt-ambiance-in-t-kuipke

Covers on the Rocks brengt ambiance in 't Kuipke

't Kuipke stond gisteravond behoorlijk op zijn kop en daarvoor tekende Covers on The Rocks, de coverband die in deze contreien alsmaar vaker op de affiches verschijnt. Melodieuze rock met de nadruk op gitaarwerk, meezingers, niet teveel show en toch volop ambiance. De eigen aanhang samen met de cafébezoekers maakten er een feest van. (foto Tony Sempels)

zware-nederlaag-voor-kvv-heusden-zolder

Zware nederlaag voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond een 7-2 pandoering aangesmeerd gekregen van KRC Peer A.

geslaagde-eerste-dag-van-the-beer-experience

Geslaagde eerste dag van The Beer Experience

De eerste dag van The Beer Experience op de Muze-site was meteen een voltreffer. Heel wat bierliefhebbers kwamen uit alle windstreken afgezakt om de enkele honderden bieren te proeven. Daarbij een aantal bieren uit de streek, uit de rest van het land maar ook buitenlands gerstenat. De liefhebbers kampten dus in feite met keuzestress. Onder het genot van een lekker pintje - blond, donker of daar tussenin - konden ze ook een optreden meepikken: Along Comes Mary, Big Joe & Phantom 309, (…) Lees het hele bericht

bijna-90-schutters-voor-congresschieting-in-hal

Bijna 90 schutters voor congresschieting in Hal

Bij schutterij Sint-Sebastiaan in Hal had vandaag de congresschieting plaats. Dat is in feite de sportieve proloog op het 100ste nationaal congres van de schutterijen dat morgen in het Sint-Franciscuscollege plaatsheeft. De organisatoren hadden voor vandag op een 70-tal inschrijvingen gerekend ... het werden er nagenoeg 90. En de schutters kwamen uit het hele land, zelfs vanuit de Westhoek. In de kantine hing een nostalgische sfeer, die de rijke traditie van het schutterswezen in ons land uitademt. Morgenvroeg is er de optocht gevolgd door het eigenlijke congres. (foto's Robrecht Froyman)

wieze-boys-b-verrassend-op-kop

Wieze Boys A verrassend op kop

In het bedrijfsvoetbal won Wieze Boys A moeiteloos bij FC Solar Assistance met 2-6, doordat Century Hasselt verrassend met 3-2 onderuit ging bij Boca Houthalen, grijpen die van Boekt onverhoopt de leiding. Ook RP Products had weinig moeite met El Toro en won met 3-1. Wieze Boys B speelde 2-2 gelijk tegen FC Klotbroek. 

jo-claes-heeft-een-nieuw-misdaadverhaal-klaar

Jo Claes heeft een nieuw misdaadverhaal klaar

Auteur Jo Claes, met roots in Heusden, heeft een nieuwe misdaadroman uit. 'De prijs van de twijfel' duikt meteen de lijst van de best verkopende boeken van het ogenblik in. Daarmee heeft hij een opvolger klaar voor zijn succesboek 'De doden moeten hun getal hebben'. De afgelopen jaren is Claes - die eerder al bekroond werd - nog gegroeid als misdaadauteur. Zijn verhalen kregen nog meer diepgang, er was nog meer research aan voorafgegaan en ze waren nog beter (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-103

De blik van Richie

Alles evolueert ...

yasin-gul-wordt-lijsttrekker-van-voor-u

Yasin Gül wordt lijsttrekker van 'Voor U'

Schepen Yasin Gül (onafhankelijk) zal bij de parlementsverkiezingen van 9 juni in Limburg de Vlaamse lijst van de nieuwe partij Voor U trekken. Voor U is een initiatief van Els Ampe, Vlaams parlementslid die in september vorig jaar uit Open VLD stapte. Naar eigen zeggen is Voor U "niet links of rechts maar rechtdoor". Ampe is nu volop bezig met het verzamelen van de nodige handtekeningen om aan de verkiezingen te mogen deelnemen en ook kandidaten voor haar (…) Lees het hele bericht

horeca-wil-limburgse-wijn-extra-promoten

Horeca wil Limburgse wijn extra promoten

Limburg heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot een sterke wijnregio. Een 40-tal producenten maakt kwaliteitswijnen, in 2022 ging het om 627.000 liter wijn, daarvoor hadden ze 128 ha wijngaarden in gebruik. Voka – KvK Limburg en Visit Limburg slaan de handen in elkaar om de lokale wijnbouwers te ondersteunen en de beleving van streekwijnen te bevorderen. Dit doen ze met een Belgisch-Limburgs wijnlogo, een symbool van sterke lokale verbondenheid tussen wijnproducenten en horecaondernemers, dat (…) Lees het hele bericht

volleybalkleding-en-fitnessspullen-gezocht

Volleybalkleding en fitnessspullen gezocht

In het Rode Kruis opvangcentrum De Bark zijn ze op zoek naar volleybalkleding en fitnessspullen. Het initiatief gaat uit van een studente sociale readaptatiewetenschappen die er momenteel stage loopt. Enkele jongens in het centrum zouden graag volleybal spelen en daar wordt aangepaste kleding voor gezocht. Daarnaast zijn ze een fitnessruimte aan het inrichten. Daarvoor zoeken ze spullen zoals gewichten, een hometrainer, enz. Wie zulke dingen heeft of tips heeft om ze te bemachtigen mag contact opnemen met fran.meelberghs[!]student.ucll.be.

anthony-kumpen-dit-jaar-vooral-in-de-boxen

Anthony Kumpen dit jaar vooral in de boxen

De supporters van Anthony Kumpen gaan hem dit jaar niet zo vaak aan het werk zien. Hij spitst zich toe zijn taak  als coach en teammanager van PK Carsport. Zelf wil hij nog enkele races - geen volledig seizoen - van de NASCAR Whelen Euro Series rijden. Dat zullen wellicht twee van de drie laatste meetings worden - waar die van Zolder ook in valt - terwijl hij volgend jaar weer wel een volledig seizoen wil rijden. In de NASCAR zal Vittorio Ghirelli voor het Hasseltse team rijden en de ambitie (…) Lees het hele bericht

blusdeken-kan-een-ramp-voorkomen

Blusdeken kan een ramp voorkomen

Meestal komen brandpreventietips van de brandweer of andere instanties, maar deze van een lezer is ook eentje die kan tellen. Bij Philippe De Pauw vatte deze week een broodrooster vuur in de keuken, door een onbekende oorzaak. Meteen ontstonden vlammen van 30 cm hoog. Zijn vrouw was gelukkig zo alert om er een blusdeken over te gooien. Zo werd het vuur gedoofd en kon Philippe de broodrooster buiten brengen en daar nog water over gieten. Het blusdeken hing al meer dan 20 jaar ongebruikt in de keuken, maar heeft nu wellicht een regelrechte ramp voorkomen. Een tip die kan tellen.

kampioen-verliest-in-tongeren

Kampioen verliest in Tongeren

Hebad 3H - de kersverse kampioen in tweede provinciale - ging gisteravond onderuit in Tongeren. De ploeg trad er aan zonder de jongsten - Arthur en Lucian - en moest een 5-3 incasseren bij Plêmke. Maar ach, de titelbuit was toch al lang binnen.

femma-eversel-weet-meer-over-positieve-gezondheid

Femma Eversel weet meer over positieve gezondheid

Femma Eversel organiseerde vandaag een ontbijtgesprek over positieve gezondheid. Dat begon met een lekker ontbijt waarna een consulente van de CM een toelichting gaf. Ze benadrukte dat gezondheid niet alleen puur lichamelijk is maar ook slaat op het mentale welzijn, gezonde relaties, sociale contacten, beweging, gezonde voeding, woonomgeving, ... kortom een brede waaier aan factoren die bijdragen aan een gezond leven. (foto's Rita Vanhove)

nationaal-boogschutterscongres-komt-naar-heusden

Nationaal boogschutterscongres komt naar Heusden

Dit weekend is Heusden het mekka van de boogschutterssport. Het nationaal congres van de boogschutters wordt er voor de 100ste keer georganiseerd. Dat is een event waar twee jaar lang tijd en energie zijn ingestoken door het Boogschuttersverbond Verbroedering Gewest Beringen, 13 gildes uit Heusden-Zolder en Beringen, de gemeente Heusden-Zolder en de KNBBW. Het begint zaterdag met een congresschieting van 14 tot 18 uur op de terreinen van Sint-Sebastiaan in de (…) Lees het hele bericht

bromfietsster-gewond-bij-botsing

Bromfietsster gewond bij botsing

Vanmiddag kort over half één zijn op de Koerselsebaan een auto en een bromfietsster gebotst. De bromfietsster kwam ten val en is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een vrouw (28) uit Beringen.

hoe-komt-een-lantaarnpaal-in-de-gracht-terecht

Hoe komt een lantaarnpaal in de gracht terecht?

Een lantaarnpaal langs de Zolderseweg is op 'miraculeuze wijze' in de gracht terechtgekomen. De paal lag daar klaar om de vorige paal te vervangen. Die was stukgereden in januari toen de weg er glad bijlag door de sneeuw. Volgens kenners gebeurt het zelden dat zo'n lantaarnpaal zelf beslist om zich in de gracht te verstoppen. (foto Philippe De Pauw)

politie-hezo-eert-dode-en-gewonde-collega-s

Politie Hezo eert dode en gewonde collega's

De politie Heusden-Zolder heeft vanmiddag een korte herdenking gehouden voor de collega  van de federale politie die eerder deze week om het leven kwam en zijn collega's die gewond raakten bij een interventie in de regio Charleroi. De aanwezige personeelsleden kwamen om 12 uur naar buiten voor een ingetogen moment. Elk politiekorps staat op zulke momenten stil bij de toenemende gevaren van het beroep. Ook in Heusden-Zolder maken enkele agenten deel uit van het regionale interventieteam, maar eender welke politiefunctionaris kan plots in een gevaarlijke situatie verzeild geraken.  Ook elders waren er op het middenuur herdenkingen.

t-is-wereld-down-syndroom-dag

't is Wereld Down Syndroom Dag

Het is vandaag Wereld Down Syndroom Dag. Heel wat landen zetten acties op om het taboe rond het Down Syndroom te doorbreken. Ook bij ons nemen heel wat mensen deel en dragen om dat te onderstrepen een dag lang twee verschillende sokken. 

maandag-en-dinsdag-asfaltwerken-in-bolderberg

Maandag en dinsdag asfaltwerken in Bolderberg

Als het weer de planning niet verstoort, laat het Agentschap Wegen en Verkeer volgende week maandag en dinsdag (25 en 26 maart) een nieuw topasfaltlaag aanbrengen in de Sint-Jobstraat. Daarbij worden putten en gerafelde asfaltplekken tussen de rotonde in Bolderberg tot vlak na de Kabienstraat en Heidestraat aangepakt. In een tiental verschillende zones op het traject gebeuren frees- en voorbereidende werken in beide rijrichtingen. In die zones wordt de nieuwe (…) Lees het hele bericht

the-beer-experience-de-winnaars-van-een-ticket

The Beer Experience: de winnaars van een ticket

Het was uiteraard niet moeilijk te vinden dat Hop Miners het eigen bier van The Beer Experience is en dat het gebrouwen wordt door Les Intenables, eergisteren is het bier trouwens officieel gelanceerd. Er waren blijkbaar veel dorstigen, maar dit zijn de winnaars van een ticket voor zondag op The Beer Experience: Wendy Claes, Eveline Vos, Kris Vanbilsen, Renilde Vrijsen en Dries Van Gestel. Proost!

transportbedrijf-transschroyen-is-trends-gazelle

Transportbedrijf TransSchroyen is Trends Gazelle

De Limburgse Ambassadeurs van de Trends Gazellen 2024 zijn bekendgemaakt, daarmee bekroont het magazine de snelst groeiende bedrijven die een positieve invloed hebben op het ondernemersklimaat in hun regio. Voka-KvK-Limburg ondersteunt de wedstrijd. In de categorie kleine bedrijven is transportbedrijf TransSchroyen uit Heusden-Zolder bekroond tot Trends Gazelle. Tegen de wil van zijn ouders richtte Dennis Schroyen (links op de foto) in 2011 zijn eigen (…) Lees het hele bericht

fien-en-steven-brengen-alabama-naar-cc-muze

Fien en Steven brengen Alabama naar CC Muze

Morgen staan Fien Leysen en Steven De bruyn samen op het podium van de zwarte zaal van CC Muze. Fien Leysen is de dochter van wijlen journalist Kris Leysen. In 1978 maakte hij een reportage voor de openbare omroep en kwam terecht in Birmingham, Alabama. Hij sprak er met jonge mensen over werk en studies, over de zoektocht naar The American Dream en de kloof tussen arm en rijk. 45 jaar later trekt Fien, nu dezelfde leeftijd als haar vader toen, naar Alabama en zoekt de mensen van toen op. Ze stelt de vragen die haar vader liet liggen en hoopt er zelf antwoorden te vinden. Samen met muzikant Steven De bruyn - de gekende mondharmonciaspeler afkomstig uit Heusden-Zolder - deelt Fien het resultaat van haar zoektocht. De voorstelling begint om 20.15 uur, tickets: € 20, € 17, € 14. (foto Jessica Ridderhof)

guestcam-maakt-fanfoto-s-op-schlagerfestival

Guestcam maakt fanfoto's op Schlagerfestival

Dit weekend heeft in de Trixxo Arena in Hasselt het Schlagerfestival plaats. Bezoekers kunnen er niet alleen uit de bol gaan op de muziek van onder meer Sam Gooris, Christoff, De Romeo’s of Garry Hagger, maar dankzij de technologie van Guestcam uit Heusden-Zolder kunnen ze foto’s maken tussen hun favoriete artiesten. “In onze photomagique studio kan je alleen of in groep schitteren op een foto die je na afloop geprint of per e-mail mee naar huis kan nemen. Een (…) Lees het hele bericht

17-4-buitenspeeldag-op-sportpark-vrijheid

17/4: buitenspeeldag op Sportpark Vrijheid

Op woensdag 17 april vormt sportpark Vrijheid het decor voor een goedgevulde buitenspeeldag. Van 13 tot 17 uur genieten kinderen daar gratis van een uitgebreid spelaanbod en tal van speelprikkels. Alle kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen er terecht op drie grote pleinen met attracties: springkastelen, bumperballen, knutselen, een Olympisch dorp, ... letterlijk tientallen activiteiten. Parkeren kan best op parking Brancardiershof of aan Beekbeemdenhof, van daaruit rijdt een (…) Lees het hele bericht

italiaanse-gemeenschap-viert-zondag-palmzondag

Italiaanse gemeenschap viert zondag Palmzondag

Zondag is het Palmzondag en voor de Italiaanse gemeenschap in de wijk Lindeman heeft die dag extra betekenis. De vzw ANCRI (Associazione Nazionale Combattenti e Reduci Italiani) herdenkt die dag de gesneuvelden in alle oorlogen en op het werk. Ze viert ook de 50ste verjaardag van de verbroedering met de gemeente Erbé in Italië. Er zal een delegatie uit Erbé met onder meer de burgemeester aanwezig zijn, verder nemen de nationale (…) Lees het hele bericht

de-lente-is-begonnen-2

De lente is begonnen

Het is nog maar 20 maart maar toch is vanochtend vroeg de lente begonnen. Dat merk je ook aan het weer dat ons tenminste vandaag  in een lentesfeer wil onderdompelen. De dagen zijn ondertussen ook al flink 'gelengd'. De zon is vanochtend opgekomen om 6.41 uur en ze zal ondergaan om 18.51 uur. (foto Jan Leijskens)

afbraak-schoolgebouw-langs-brugstraat-is-gestart

Afbraak schoolgebouw langs Brugstraat is gestart

Bij kleuterschool De Toverfluit in de Brugstraat - die zoals bekend een volledige metamorfose ondergaat - is gestart met de afbraak van het voorste grijze gebouw. Op dit moment zijn die werken nog op de speelplaats bezig, maar wanneer het gebouw langs de Brugstraat zelf tegen de vlakte gaat, wordt het beeld helemaal anders en wordt er een soort openheid gecreëerd. De kleuters zitten al in hun nieuwe klassen en de speelplaats wordt heringericht, onder meer met veel groen.

de-blik-van-richie-102

De blik van Richie

Ode aan de G-sporters.

het-festivalbier-is-geproefd-en-goedgekeurd

Het festivalbier is geproefd en goedgekeurd

De organisatoren van The Beer Experience zijn voortdurend op zoek naar nieuwigheden. Zo brengen ze deze editie hun eigen bier uit en daarmee zou wel eens een nieuwe traditie kunnen ingeluid zijn. Hop Miners heet de eersteling. Het is een dubbele IPA. Het bier heeft een aangenaam aroma en laat zich zeer vlot drinken, maar met zijn alcoholpercentage van 8 % kan menigeen zich er in vergalopperen. Het bier is ontwikkeld door de mensen van The Beer Experience in samenspraak met brouwerij Les Intenables in het Franse Rosheim. Geheel in de creatieve traditie van het festival werd het in een kleurrijk blik gegoten. Vanavond werd het in de Muze in de aanloop van The Beer Experience voorgesteld en geproefd in het gezelschap van burgemeester Mario Borremans die het ook wist te appreciëren. 

malik-en-hasan-geselecteerd-voor-nationaal-team

Malik en Hasan geselecteerd voor nationaal team

Twee kickboxers van Heusden-Zolder zijn geselecteerd voor het nationale team van België. Het zijn tweevoudig Belgisch kampioen Malik Ogul en Hasan Atmaca. Ze zullen België komende zomer vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Hongarije. De selectie is een enorme opsteker voor hun club Husdinio Fight Academy. Die bestaat nog maar 7 jaar, Malik en Hasan zetten er hun eerste stappen en hebben zich in korte tijd opgewerkt tot de top van ons land in hun categorie.

message-from-a-friend-nieuw-album-van-dominique

'Message from a friend': nieuw album van Dominique

Dominique Swerts heeft vandaag een nieuw album gelanceerd: 'Message from a Friend'. Dominique Swerts is zanger, componist en muzikant, hij is een veel gevraagde live-act op allerlei events en feesten. Zijn muziek is doorleefd, gemaakt vanuit een eigen beleving en gevoel. Daarom heeft hij ook dit album van a tot z alleen uitgewerkt. Het album bevat 12 songs en begint met het titelnummer. De nummers leunen sterk bij progressieve poprock en filmmuziek Vanaf nu te beluisteren op Spotify

gratis-events-voor-inwoners-op-circuit-in-2024

Gratis events voor inwoners op circuit in 2024

Geregeld wordt de vraag gesteld welke evenementen op Circuit Zolder gratis toegankelijk zijn voor inwoners van Heusden-Zolder op vertoon van hun identiteitskaart. Dit is het lijstje voor dit jaar
- 30, 31 maart en 1 april BMX Europacup ronde 3 en 4
- 6 en 7 april Terlaemen Cups
- 18 en 19 mei New Race Festival
- 25 mei Zolder Cycling Cup
- 26 mei Finale Greenpower Challenge
- 8 juni Essec 12 Hours Cycling
- 20 juni Porsche Sprint Challenge Benelux
- 22 en 23 (…) Lees het hele bericht

win-toegangstickets-voor-the-beer-experience

Win toegangstickets voor The Beer Experience

Volgend weekend is Heusden-Zolder thé place to be voor alle bierliefhebbers, want dan strijkt The Beer Experience voor de derde keer neer. CC Muze, ZLDR Luchtfabriek en een deel van het Marktplein worden ingenomen door het bierfestival dat ook voor het afgelopen jaar tot het beste bierevent werd bekroond. Je kunt er bieren van 35 binnen- en buitenlandse brouwers proeven, een tiental live-bands, dj's en percussieband, workshops meemaken, lachen met comedy van Dennis Vansant die een speciale biershow heeft gebrouwen en het gelegenheidswerk bekijken van heel wat kunstenaars uit Heusden-Zolder. Er zijn nog tickets te koop, maar wij mogen vijf lezers op een gratis toegangsticket voor de zondag trakteren. De organisatoren van The Beer Experience hebben dit jaar een eigen biertje laten brouwen. Hoe heet het en wie heeft het gebrouwen? Stuur uw antwoord voor woensdag 20 maart 22 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu met je naam en adres. Proost alvast.

tip-van-de-bib-claire-daverley

Tip van de Bib: Claire Daverley

Deze week wordt ons vanuit de bibliotheek 'Tot diep in de nachtvan Claire Daverley warm aanbevolen.

Korte inhoud

Will en Rosie zijn tieners als ze elkaar ontmoeten. Ze verschillen enorm maar groeien steeds meer naar elkaar toe door hun geheime afspraakjes en lange telefoongesprekken tot diep in de nacht. Ze zijn elkaars eerste echte liefde, maar gaandeweg wordt duidelijk dat ze ook elkaars grootste liefde zijn.
Maar dan, op een dag, gebeurt er iets tragisch waardoor Will en Rosie nooit meer samen kunnen zijn. Hun levens veranderen onherroepelijk en ze raken elkaar volledig kwijt. Toch blijft hun liefde bestaan

natali-broods-kwam-skunk-voorstellen-in-de-roxy

Natali Broods kwam 'Skunk' voorstellen in de Roxy

De ElaN Filmavonden brachten vanavond Skunk naar The Roxy Theatre. Dat viel ook samen met de 1+1 promo's voor de Vlaamse film en dus moesten twee zalen geopend worden. Wellicht was ook de komst van Natali Broods, één van de hoofdacteurs uit de prent een extra troef. Skunk is een bikkelharde film van regisseur Koen Mortier. Centraal staat een jongen die vanuit een compleet destructieve thuissituatie in een instelling wordt geplaatst, ook daar komt hij (…) Lees het hele bericht

tuur-lemmens-wint-sprinttriatlon-in-poperinge

Tuur Lemmens wint sprinttriatlon in Poperinge

Tuur Lemmens uit Viversel heeft in Poperinge de Decap Orgelmakers sprinttriatlon gewonnen. Na een spannende strijd liet hij Pep Delvaux en Peter Denteneer achter zich. Het was de tweede winterse triatlon van het seizoen De 500 meter zwemmen gebeurde in het zwembad van Poperinge, nadien volgden 20 km fietsen en 5 km. Tuur nam in het zwemmen meteen de leiding, hij bleef aan de leiding om te finishen in 50"25 met 9 seconden voorsprong op de tweede. (foto Iron Team Hasselt)

grootouders-kwamen-spelen-op-school

Grootouders kwamen spelen op school

Heel wat grootouders zakten een namiddag af naar De Leerplaneet om mee te spelen met de kleuters. Samen bouwen, boekjes lezen, spelletjes spelen, dansen en genieten van een kopje koffie. En omdat het pyjamadag was, was de dresscode duidelijk ... (foto's Stefanie Custers)

de-leerplaneet-zorgde-voor-propere-straten

De Leerplaneet zorgde voor propere straten

Ook leerlingen van De Leerplaneet haalden afval op in verschillende Zolderse straten. Na een namiddag hard labeur - met tussendoor even ontspanning in een speeltuintje - bestond debuit uit vier zakken met flesjes, blikjes, peuken, papiertjes ... (foto's Stefanie Custers)

vandalen-beschadigen-auto

Vandalen beschadigen auto

Vandalen hebben gisteren in de Pastoor Paquaylaan een auto behoorlijk toegetakeld. Ze staken de banden stuk en maakten krassen in het koetswerk.

woody-cuppens-was-de-beste-schremkeschieter

Woody Cuppens was de beste schremkeschieter

28 strijdlustigen traden zaterdag aan in het Veenbonk schremkeschiettornooi Grote Prijs 't Veen 2024. De rondellen waren gewikt en gewogen en voorzien van een nieuw laagje verf. Tot in de finale werd gestreden op het scherpst van de snee. De eerste prijs werd door Woody Cuppens uit de brand gesleept met 125 punten en 57 tegen. Alain Driesen eindigde tweede (124 punten/65 tegen) en Gert Moons werd derde (124 punten/98 tegen). Er wordt traditiegetrouw ook gestreden voor de begeerde troostprijs voor de laatste, die ging naar Anita Sterckx.

kamp-waes-voor-innoptus-solar-team

'Kamp Waes' voor Innoptus Solar Team

Anderhalve week geleden stonden ze in CC Muze nog op het podium als sportploeg van het jaar, maar dit weekend was het Innoptus Solar Team aan het oefenen op de militaire basis in Heverlee. Een soort Kamp Waes dus, waar ze de procedures oefenden die ze nodig hebben tijdens de Sasol Solar Challenge, een zonnewagenwedstrijd die in september plaatsvindt in Zuid-Afrika. De teamleden worden in deze voorbereiding ondersteund door enkele alumni van het team. Zij onderwerpen studenten aan (…) Lees het hele bericht

vandaag-starten-inrichtingswerken-op-domein-bovy

Vandaag starten inrichtingswerken op Domein Bovy

Op Bovy start vandaag een landinrichtingsproject om het domein om te vormen tot Wijerspoort. Daarmee krijgt Heusden-Zolder de eerste van acht toegangspoorten voor De Wijers of het Land van 1.001 vijvers dat zich over zeven gemeenten uitstrekt. Via landinrichting wil de Vlaamse Landmaatschappij met haar partners de beleefbaarheid van De Wijers vergroten op domein Bovy en in Bolderberg. Daarvoor zijn ingrijpende werken nodig. De hele toegangszone langs de Galgeneinde wordt grondig (…) Lees het hele bericht

winst-en-verlies-voor-hebad-4

Winst en verlies voor Hebad

In het badminton kende Hebad een speeldag met winst en verlies. Hebad 3G klopte thuis Dendermonde 1G met 5-3. Hebad 6G verloor met 5-3 uit bij Looise 2G.

vlotte-winst-voor-zolder-e

Vlotte winst voor Zolder E

In de vierde provinciale van het basketbal heeft Zolder E vandaag makkelijk gewonnen van Helchteren 2020 B, het werd 74-50.

kwb-zolder-vulde-34-zakken-met-zwerfvuil

KWB Zolder vulde 34 zakken met zwerfvuil

KWB Zolder nam zoals ieder jaar deel aan Straat.net. 14 ijverige leden trokken drie uur lang de baan op. Ze namen alle straten aan de oostelijke zijde van Zolder voor hun rekening: de M. Scheperslaan, Achtmeilaan, Laambroekstraat en alle zijstraten en tussenstraten. En helaas bleek het weer meer dan nodig, aan het einde werden 34 volle vuilzakken geteld. Als iedereen deze belangeloze inzet nu eens zou respecteren .... 

anadol-wint-op-verplaatsing

Anadol wint op verplaatsing, KVV verliest thuis

In de tweede provinciale B heeft FC Anadol met 0-2 gewonnen bij Houthalen VV.  KVV Heusden-Zolder verloor zijn thuismatch tegen Turkse Beringen met 2-3.

thuisverlies-voor-bolderberg-5

Thuisverlies voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Bolderberg FC met 0-1 verloren van Herk Sport Hasselt. 

861-lopers-op-verschillende-nummers-van-vijverrun

861 lopers op verschillende nummers van VijverRun

Liefst 861 lopers mocht de VijverRun33 vandaag verwelkomen op Domein Bovy, in het koninginnennummer - de 33 km - kwamen 142 lopers aan de start. Zij kregen een bijzonder pittig parcours voorgeschoteld, langs vijvers en door bossen, met hellingen en afdalingen, op sommige plekken was het opletten geblazen voor plassen of modder. Behoorlijk zwaar dus. Bij de vrouwen was Jolien Vandersmissen uit Beringen de snelste in 2:37.07, zij liet Alana Hoeven en Prisca Valkeneers achter (…) Lees het hele bericht

trainer-kvv-heusden-zolder-stapt-op

Trainer KVV Heusden-Zolder stapt op

Tweedeprovincialer KVV Heusden-Zolder zit zonder trainer. Coach Erhan Özturk heeft vandaag zelf zijn ontslag gegeven. Blijkbaar was er een conflict tussen de trainer en het bestuur over de ploegopstelling. De coach pikte het niet dat het bestuur zich moeide met de ploegopstelling en vroeg om ze aan te passen. Dus moet KVV het deze namiddag voor zijn match tegen Turkse FC Beringen zonder hoofdcoach op de bank doen. Sowieso zou de samenwerking tussen KVV en Özturk eind dit seizoen - het tweede - gestopt zijn. Na vandaag zijn er nog vijf competitiewedstrijden te spelen. 

wandeling-en-ontbijt-voor-inwoners-vrunstraat

Wandeling en ontbijt voor inwoners Vrunstraat

De buurtwerking van de Vrunstraat organiseerde vandaag voor de zesde keer een ochtendwandeling met ontbijt. 35 buurtbewoners daagden op voor een korte wandeling over de Bolderberg. Voor het uitgebreide ontbijt Hostellerie Soete Wey was de groep aangegroeid tot 50. Ze maakten er samen een gezellige voormiddag van. (foto's Louis Hauquier)

gemeenteraad-over-clubhuis-vrijheid-en-velodroom

Gemeenteraad over clubhuis Vrijheid en velodroom

Op donderdag 28 maart om  19 uur vergadert de gemeenteraad, met momenteel 14 punten op de openbare zitting. Er komt een nieuwe belasting op de 'inname van het openbaar domein'. Verder wordt het GAS-reglement aangepepast en moet de raad de concessie met Rugbyclub69  voor het clubhuis in sportpark Vrijheid goedkeuren. En ook moet de raad het licht op groen zetten voor het subsidiereglement voor het gebruik van het middenplein op de velodroom.

nick-drake-in-een-sublieme-sound-gegoten

Nick Drake in een sublieme sound gegoten

Zanger-muzikant Nick Drake overleed 50 jaar geleden aan een overdosis pillen nadat hij al jaren worstelde met zijn demonen. Hij werd net geen 27 maar liet in zijn jonge leven al een behoorlijk muzikaal oeuvre achter. Grote namen uit de muziek verheven hem begin deze eeuw tot een icoon. Toch bleef hij voor het grote publiek onbekend, maar ook in dat geval en zelfs als zijn werk je niet echt kon raken, werd dat vanavond in een amper half gevulde Muze-schouwburg helemaal anders. Annelies Van Linter, (…) Lees het hele bericht

alleen-zolder-c-kan-winnen-1

Alleen Zolder C kan winnen

Een nieuwe nederlaag voor Zolder A in de tweede landelijke van het basketbal. Het verloor met 69-51 van Stevoort B. Ook Zolder B verloor in eerste provinciale, 62-54 tegen Croonen Lommel C.  In tweede provinciale redde Zolder C de eer door Miners Beringen C met 56-52 huiswaarts te sturen. In vierde provinciale beet Zolder D in het spreekwoordelijke zand tegen Gems Diepenbeek B met 43-60. En ook de dames van Zolder verloren, 40-78 tegen Union Leopoldsburg C.

heusden-verliest-in-noord-limburg

Heusden verliest in Noord-Limburg

In de vierde provinciale B van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 2-1 verloren van Kadijk SK Overpelt B.

dorpsraad-heusden-ruimde-heel-wat-zwerfvuil-op

Dorpsraad Heusden ruimde heel wat zwerfvuil op

Leden van de Dorpsraad Heusden zijn vandaag de straat opgetrokken voor de actie Straat.net. En helaas ... de oogst was zeer groot.

iedereen-klaar-voor-de-vijverrun33

Iedereen klaar voor de VijverRun33?

Het wordt wat wisselvallig morgenvoormiddag maar de lopers die deelnemen aan de VijverRun33 zullen zich daardoor niet laten afschrikken. Alleen wat rekening houden met natte of modderige plekken onderweg door de overvloedige regen van de afgelopen tijd. De loopwedstrijden zijn meteen ook de seizoensopener van de Vandersanden Limburg Runs. Inschrijven kan nog ter plaatse (enkel cash betalingen) tot 15 minuten van de start van de wedstrijd waar je aan deelneemt. De 33 km, door het bos- en (…) Lees het hele bericht

de-badkamertrends-van-dit-moment-op-een-rij

Dé badkamertrends van dit moment op een rij

PARTNERBIJDRAGE Wordt jouw of jullie badkamer nieuw leven ingeblazen en volgt er een verbouwing? Plannen krijgen vorm, maar het finetunen van de precieze materialen kan alsnog een uitdaging vormen: wat zijn de mooiste badkamertrends en musthaves van dit moment?

Badkamer items, ben jij er al uit?

Iedere badkamer verbouwing begint met het in kaart brengen van die specifieke items die je erin terug wilt vinden. Waar moet jouw badkamer echt plaats aan (…) Lees het hele bericht

alleen-wieze-boys-a-wint-1

Alleen Wieze Boys A wint

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 3-0 gewonnen van FC Vini's. RP Products speelde 0-0 gelijk bij SV Vastgoed C. Wieze Boys B gaf forfait bij Boca Houthalen.

vandaag-gezien-526

Vandaag gezien

Een natuurkluisje, vlakbij de Kluis van Bolderberg. Een creatie en meditatieplek van de boskabouters binnen een magische cirkel? (foto Greta Mullens)

een-breed-aanbod-op-de-pop-up-beurs-in-cc-muze

Een breed aanbod op de pop-up beurs in CC Muze

Juwelen, paasdecoratie, poppetjes, parfums, wenskaarten, dromenvangers, kaarsen, bewaarkommen, ... je vindt het allemaal op de pop-up beurs die vandaag en morgen in de balzaal van CC Muze loopt. Kinderen kunnen zich laten schminken of een paasmandje maken. Volwassenen kunnen langsgaan bij de kaartlegster of hun foto laten lezen, ... vandaag en morgen van 10 tot 17 uur, gratis toegang. (foto's Ann Jordens)

de-blik-van-richie-101

De blik van Richie

Wat hebben we vandaag geleerd?

zondag-garageverkoop-in-29-straten-in-boekt

Zondag garageverkoop in 29 straten in Boekt

Wie zich graag laat verrassen door allerlei spulletjes die te koop worden aangeboden, moet nu zondag zeker eens naar Boekt afzakken. Daar organiseren ze een garageverkoop van 9 tot 16 uur. En heel wat Boektenaren nemen daaraan deel, want je vindt het aanbod in liefst 29 straten. Ideaal dus om te combineren met een fietstocht, of een stevige wandeling. Hier vind je een overzicht.

vandaag-gezien-525

Vandaag gezien

Ondanks het kwakkelende lenteweer staan veel bloemen en struiken vol bloesems. (foto Jan Leijskens)

aldi-bijna-week-dicht-voor-herinrichting

Aldi bijna week dicht voor herinrichting

Het Aldi-warenhuis in de Koolmijnlaan gaat morgen om 16 uur dicht en dat tot vrijdag 22 maart. De winkel wordt in die periode heringericht. Daarbij wordt de volledige versafdeling naar de ingang gebracht en ook in nieuwe 'meubelen' ondergebracht. Ook het eiland met de promo's op verse groenten en fruit staat voortaan bij de ingang. Aldi maakt die keuze omdat verse producten bij veel mensen bovenaan het boodschappenlijstje staan. Alle Aldiwinkels worden op die manier anders georganiseerd, dit jaar gebeurt dat voor 13 winkels in Limburg.

in-pyjama-naar-school-als-steun-voor-bednet

In pyjama naar school als steun voor Bednet

In vele scholen daagden de kinderen vandaag in pyjama op. Het is immers nationale pyjamadag als steun aan Bednet. Bednet zorgt ervoor dat kinderen, die door ziekte tijdelijk niet naar school kunnen, de lessen van thuis uit live kunnen volgen. Ook 't Molenholleke steunt het initiatief en daarom verschenen kleuters, leerlingen en juffen in pyjame of kamerjas op school. Het zorgde in ieder geval voor een knusse sfeer.

ook-vluchtelingen-staken-de-handen-uit-de-mouwen

Ook vluchtelingen staken de handen uit de mouwen

Bewoners en personeel van het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat zijn gisteren al op pad getrokken om zwerfvuil op te ruimen. Daarbij kregen ze de hulp van de Fietsersbond en Toekomst Telt. Met vereende krachten werd de omgeving van De Bark en van de Finse piste afvalvrij gemaakt. 

leerlingen-t-molenholleke-ruimden-zolder-op

Leerlingen 't Molenholleke ruimden Zolder op

't Molenholleke draagt zijn steentje bij om de gemeente proper te houden.  Vandaag gingen de leerlingen van het zesde leerjaar op weg met vuilniszakken en grijpstokken om het dorpscentrum van Zolder netjes te maken.

geen-drugs-gevonden-bij-grote-controle-in-sfc

Geen drugs gevonden bij grote controle in SFC

De politie  heeft vandaag - in samenspraak met de directie - een controleactie op drugs gehouden in het Sint-Franciscuscollege. Daaraan namen  leden van de interventie-, wijk- en recherchedienst van Heusden-Zolder samen met de drie drugshonden van de federale politie deel. Ze doorzochten 11 klassen, de honden besnuffelden 165 leerlingen en hun boekentassen. Ook de lockers (foto) werden gecontroleerd. Nergens zijn drugs aangetroffen. Korpschef Kris Janssen reageert tevreden: “De politiezone wenst op die manier een sterk signaal te sturen dat drugsbezit en -gebruik, zeker bij minderjarigen, niet getolereerd worden.  Scholen moeten een veilige omgeving zijn waar iedereen zich ten volle kan ontwikkelen. Wij zijn blij dat het Sint-Franciscuscollege hieraan meewerkt en plannen in de toekomst nog zulke acties.”

gemeente-wil-de-mening-van-de-inwoners-kennen

Gemeente wil de mening van de inwoners kennen

Of het met de nakende verkiezingen te maken heeft, weten we niet maar het lokaal bestuur Heusden-Zolder organiseert een burgerbevraging "#wijzijnheusdenzolder". Het wil daarin naar eigen zeggen van de inwoners horen wat ze goed vinden, wat beter kan, waar ze van wakker liggen. Inwoners kunnen via de bevraging hun zegje doen over allerlei thema’s zoals betaalbaar wonen, fietspaden of afvalophaling. Voor het onderzoek werkt de gemeente samen met onderzoeksbureau Indiville en veldwerkbureau Bpact, zij garanderen de privacy en de kwaliteit van de bevraging. Je vindt de enquête online via  www.heusden-zolder.be/burgerbevraging. Je kunt ook een papieren versie invullen in de wijkcentra, het gemeentehuis, de bibliotheek, De Zandloper en het Sociaal Huis en achterlaten in de verzamelboxen. 

willy-draaide-als-een-leeuw-in-een-kooi-in-the-max

Willy draaide als een leeuw in een kooi in The Max

De liefhebbers van variëté en revue kwamen vandaag aan hun trekken in The Max Experience, want daar had een show plaats met al die ingrediënten in verwerkt. Zang, ballet, goochelen, humor en als top of the bill Willy Sommers voor wie duidelijk het grootste deel van het publiek gekomen was. Willy bracht al zijn grote hits, wie al niet meestapte in de polonaise stond minstens recht voor zijn stoel. De fans lieten de zon in hun hart, al dan niet versierd met anjers en rozen en draaiden rond als een leeuw in een kooi. En Willy zag dat het goed was. (foto's Ann Jordens)

kwb-overdag-rondde-feestelijk-af

KWB-Overdag rondde feestelijk af

Vandaag was er in 't Kuipershof de laatste bijeenkomst van KWB-Overdag voor dit seizoen. Van half november tot half maart kwamen de leden elke donderdagochtend samen voor een leerrijke of amusante bijeenkomst, soms ook met een uitstapje. Niet evident voor de organisatoren om steeds maar nieuwigheden te blijven bedenken, maar de opkomst is wel telkens groot en dat motiveert hen ongetwijfeld. De laatste bijeenkomst is telkens een feestje, met een ontbijt, daarna een montage met de mooiste en leukste beelden van het afgelopen seizoen om af te ronden met vlaai en de nodige dranken. (foto's Ludo Deleux)

t-molenholleke-wint-raamtekening-van-welzijnszorg

't Molenholleke wint raamtekening van Welzijnszorg

Basisschool 't Molenholleke heeft vanmiddag een raamtekening van Welzijnszorg gekregen voor zijn actie tegen armoede. Welzijnszorg voerde de afgelopen maanden campagne met de slogan ‘De strijd tegen armoede winnen we samen’. Bij de campagne hoorde ook een schouder aan schouder fotowedstrijd. Er waren 300 inzendingen, daar werden er 10 uitgekozen voor de publieksjury en 't Molenholleke won de stemming. De school kreeg nu dezelfde raamtekening die een tweetal weken (…) Lees het hele bericht

inwoners-schrijverswijk-kunnen-samen-renoveren

Inwoners Schrijverswijk kunnen samen renoveren

De inwoners van de Schrijverswijk krijgen een aanbod om hun huizen energetisch te renoveren, met alle voordelen vandien voor het milieu en hun portemonnee. Er wordt een wijkrenovatieproject opgezet waardoor ze samen met hun buren kunnen renoveren aan gunstiger voorwaarden en zonder zorgen. Stebo geeft hen alle informatie tijdens de Wijkdag vandaag. Ze zijn daarvoor welkom op het pleintje in de Rodenbachlaan van 15 tot 17 uur of in zaal Jogem om 19 uur.  Nadien kunnen ze inschrijven voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek, waarbij een energieadviseur van Stebo alle renovatiemogelijkheden voor hun woning en hun budget in kaart brengt. Een maand later ontvangen ze een adviesrapport en kunnen ze beslissen welke renovaties ze - onder begeleiding - laten uitvoeren.


iftartent-op-braderieplein-is-elke-dag-geopend

Iftartent op Braderieplein is elke dag geopend

Gisteravond is op het Braderieplein de iftartent geopend. Tijdens de ramadan zal Ares bv er dagelijks bij zonsondergang een publieke iftarmaaltijd serveren. De deelnemers kunnen er rekenen op soep, warm eten, dessert en drank die kostenloos aangeboden worden. Vrijwilligers zorgen voor de bediening. De tent heeft een capaciteit voor 100 personen, daarom is het noodzakelijk vooraf te reserveren via 0474 60 85 15 of [!]heusdenzolder_iftarcadiri. "De ramadan draait om meer dan vasten alleen. Voor ons gaat het ook om de sociale contacten, het stilstaan bij het leven en het helpen van de medemens. Daarom bieden we met deze gemeenschappelijke maaltijd gezinnen en (moslim)organisaties een gelegenheid om samen te komen", zegt Ufuk Murat.

1-282-deelnemers-aan-straat-net-in-heusden-zolder

1.282 deelnemers aan Straat.net in Heusden-Zolder

De komende drie dagen ga je weer heel wat vrijwilligers in actie zien die zwerfvuil ophalen, want het is de jaarlijkse actie Straat.net. Het wordt een recordeditie:  Limburg.net telt liefst 24.392 vrijwilligers in de 42 Limburgse gemeenten en Diest. Daarbij staat Heusden-Zolder op de tweede plaats na Genk met 1.282 deelnemers uit scholen en verenigingen. Morgen gaan de scholen op pad, zaterdag en zondag de verenigingen. Zij gaan in de bermen vooral wegwerpverpakkingen zoals blikjes en drankkartonnetjes, sigarettenpeuken, kauwgom, textiel en plastic folies oprapen. Die worden in zakken achtergelaten en begin van de week door de gemeentediensten opgehaald. Trouwens, heel het jaar door gaan mooimakers op pad om hun straat of buurt proper te houden, ze krijgen daarbij de nodige ondersteuning met materialen. Wie zin heeft, vindt op deze website meer info.

een-poetische-boswandeling-in-eversel-bos

Een poëtische boswandeling in Eversel-bos

Op zaterdag 23 maart om 15 uur en zondag 24 maart om 10 en 15 uur organiseert de bibliotheek in samenwerking met Toekomst Telt en ECRU een poëtische boswandeling in het bos van Eversel. De route is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Afspraak op de parking van De Veen en de fit-o-meter. (Buitingweg). Onderweg houden de wandelaars halt om samen met dichteres Marjan De Ridder hun zintuigelijke indrukken om te vormen tot poëzie. Het aantal deelnemers per groep is beperkt, inschrijven voor 16 maart via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90. 

olympia-c-grijpt-op-laatste-speeldag-naast-titel

Olympia C grijpt op laatste speeldag naast titel

Ook in het petanque 50+ is de laatste speeldag afgewerkt. Olympia C werd net geen kampioen nadat het bij Genenbos F zijn meerdere moest erkennen. Ook de andere clubs konden geen titel behalen. De uitslagen. Ere-Limburg: Boekt B – Sint Truiden A: 6-3, Opec A – Boekt A: 6-3 en Zigzag A – De Berk A: 6-3. 1ste Limburg: Olympia A – Genenbos C: 5-4. 2de Limburg: Horizon B – Boekt C: 5-4 en Olympia B – Terbiest A: 5-4. 3de Limburg: Terbiest B – De Berk B: 6-3. 4de Limburg: De Berk C – Bocholt A: 8-1. 5de Limburg: Boekt D – Interlommel C: 8-1 en Genenbos F – Olympia C: 7-2.

benjalien-zoekt-vrijwilligers-en-jobstudenten

Benjalien zoekt vrijwilligers en jobstudenten

We hebben het al enkele keren gehad over Benjalien, het dagcentrum met 4 personen met een verstandelijke en fysieke beperking dat in de Horionweg in Ubbersel is gevestigd. Het initiatief - genomen door de ouders - kan op heel wat steun rekenen van buren, sponsors en andere sympathisanten. Maar ze zijn nog op zoek naar allerlei vrijwilligers, die kunnen zich voor allerlei taken melden: gezellig spelletjes spelen met de gasten op elke laatste dinsdagnamiddag van de maand, een rolstoel duwen tijdens één van de wandeltochtjes of uitstappen en ook handige klussers voor kleine klusjes. Naast de vrijwilligers worden ook nog jobstudenten gezocht om de werking op zaterdag te versterken. Wie geïnteresseerd is, een kijkje wil komen nemen of meer info wil, kan contact opnemen via  Benjalienvzw[!]gmail.com of  0485 30 14 69.

terrein-voor-dorpstuintjes-wordt-klaar-gemaakt

Terrein voor dorpstuintjes wordt voorbereid

Zoals bekend verhuizen de dorpstuintjes van de Mangelbeekvallei naar een nieuw terrein van de gemeente langs de Garenstraat. Maar daar moeten nu eerst de nodige voorbereidingen gebeuren. Zo heeft de Amerikaanse vogelkers een deel van het terrein ingenomen. Een aannemer is vandaag gestart met die exoot te verwijderen. (foto Julien Maebe)

afbraakwerken-voor-schuttershof-aan-de-gang

Afbraakwerken voor Schuttershof aan de gang

In Zolder-Centrum zijn de afbraakwerkzaamheden aan de gang op de plek waar residentie Schuttershof moet komen. Daarvoor wordt onder meer het vroegere schutterslokaal gesloopt. De gebouwen hebben destijds ook gediend als bioscoopzaal en feestzaal, een stukje dorpsgeschiedenis die verdwijnt dus. Residentie Schuttershof wordt de eerste in Vlaanderen in het kader van het zogenaamde budgethuren. Er verrijzen enkele tientallen appartementen waaronder ook sociale appartementen. (foto Tony Sempels)

nieuwe-bloedinzamelingen-in-heusden-zolder

Nieuwe bloedinzamelingen in Heusden-Zolder

Het Rode Kruis houdt de komende weken weer bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. Op dinsdag 2 april van 17.30 tot 20.30 uur in Sint-Baaf Eversel. Op donderdag 4 april van 17.30 tot 20.15 uur in de Witte Zaal Bolderberg. Op maandag 15 april van 17.30 tot 20 uur kun je terecht in Ons Huis Berkenbos. Het is wenselijk om vooraf te reserveren.

de-blik-van-richie-100

De blik van Richie

Het zwarte gat?

zaterdag-en-zondag-pop-up-beurs-in-muze

Zaterdag en zondag pop-up beurs in Muze

Zaterdag 16 en zondag 17 maart heeft in CC Muze weer een pop-up beurs plaats. Verschillende handelaars staan er in de balzaal met een stand:  kinderkledij, kleding, juwelen, handgemaakte spullen, portrettekeningen, granola, wijnen, hondenartikelen, make-up, .... Er is gratis animatie voor de kinderen, zij kunnen zelf paasmandjes maken die gevuld worden met chocolade. Heel het weekend maken de bezoekers kans op een cadeaubon. De pop-up beurs is zaterdag en zondag open van 10 tot 17 uur en de toegang is gratis. (foto Ann Jordens)

inbraak-in-vagevuurpad

Inbraak in Vagevuurpad

In het Vagevuurpad is gisteren een inbraak gepleegd. Wellicht gebeurde dat in de vooravond, de feiten zijn ontdekt rond 21 uur. Over een buit is niets bekend.

je-kunstgras-er-mooi-laten-uitzien-in-de-regen

Je kunstgras er mooi laten uitzien in de regen

PARTNERBIJDRAGE Wanneer je besluit wel of niet voor kunstgras te kiezen, zal het feit dat het zeer weinig onderhoud vergt zeker een van de grote pluspunten zijn. Toch weet je misschien niet helemaal zeker hoe geschikt dit gras is als het hevig regent. Just Green van Top Kunstgras is in ieder geval zeer geschikt, aangezien dit per minuut 60 liter water per vierkante meter door kan laten. Dit type is sowieso fantastisch omdat het (…) Lees het hele bericht

regi-opent-vanavond-liefde-voor-muziek

Regi opent vanavond 'Liefde voor Muziek'

Vanavond start op VTM een nieuwe reeks van 'Liefde voor Muziek'. Omdat het om het tiende seizoen gaat, keert telkens één artiest terug uit de afgelopen jaren als centrale gast. In de eerste aflevering is Regi Penxten de centrale gast. Andere artiesten zullen nieuwe versies brengen van de verschillende hits die hij schreef. Aan het eind is het aan hemzelf en hij liet Jaap Reesema en Pauline overkomen om samen een nieuwe versie van Kom Wat Dichterbij te brengen. De reeks werd opgenomen in Zuid-Frankrijk. Liefde voor Muziek, vanavond om 20.40 uur, VTM. (foto VTM)

5-rijbewijzen-ingetrokken-voor-alcohol-of-drugs

5 rijbewijzen ingetrokken voor alcohol of drugs

Afgelopen weekend hield de verkeersdienst van de politie Heusden-Zolder een alcohol- en drugscontrole op verschillende locaties. Daarbij zijn 5 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen en mogen de bestuurders zich aan een flinke boete verwachten. 544 bestuurders zijn gecontroleerd, van wie 3 positief bliezen en dus 15 dagen hun rijbewijs kwijt zijn. 2 personen bliezen alarm en waren 3 uur hun rijbewijs kwijt. Er zijn ook enkele drugstesten afgenomen waarvan 2 positief bleken. Ook (…) Lees het hele bericht

nu-al-650-inschrijvingen-voor-vijverrun33

Nu al 650 inschrijvingen voor VijverRun33

We zitten in de laatste rechte lijn naar de VijverRun33 die nu zondag wordt gehouden met start en aankomst op Domein Bovy. De 33 km start om 9.30 uur, de 16 km om 10.15 uur, de 8 km om 10.45 uu ren de 4 km om 11 uur. Je kunt nog online inschrijven tot vrijdag om 23.59 uur, zondag ter plaatse inschrijven kan ook nog altijd. Op dit moment zijn 650 voorinschrijvingen genoteerd, dat is nu al meer dan vorig jaar. (foto Robrecht Froyman)

tip-van-de-bib-joan-didion

Tip van de Bib: Joan Didion

De boekentip van de bib is deze week “Het spel meespelen” van Joan Didion.

Korte inhoud

Beverly Hills, jaren zestig. Maria, een actrice met een vastgelopen filmcarrière, is getrouwd met een succesvolle filmproducent, die ze vergezelt naar jetset feestjes in een wereld die vooral om buitenkant draait. Eenzaam rijdt ze in haar auto rond door de stad en de Mojavewoestijn, en bezoekt ze hun autistische dochter Kate, die tot haar verdriet in een instelling woont. Haar bestaan lijkt doelloos, tot het leven een onverwachte wending neemt. De late jaren 60 in Amerika worden hier sfeervol weergegeven.

jeugd-heeft-een-verkiezingscharter-met-10-punten

Jeugd heeft een verkiezingscharter met 10 punten

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober is de jeugd van Heusden-Zolder alvast niet blijven stilzitten. Jeugdraad, jeugdverenigingen, jeugdhuizen en speelpleinwerkingen hebben samen een verkiezingscharter opgesteld gebaseerd op de  principes van participatie, inclusiviteit en empowerment. Het vertegenwoordigt een collectieve visie op hoe de samenleving de lokale jeugd kan ondersteunen, inspireren en betrekken. Het charter bevat 10 punten: (…) Lees het hele bericht

nummerplaatdiefstal-en-bandenvandalisme

Nummerplaatdiefstal en bandenvandalisme

Onbekenden zijn dit weekend aan de haal gegaan met de officiële en replicanummerplaat van een auto in de Inakker
In de Meilweg zijn de vier banden van een wagen stukgestoken. Dat is gisteren na de middag ontdekt.

boeiende-ontmoetingen-met-gasten-uit-congo

Boeiende ontmoetingen met gasten uit Congo

Zoals aangekondigd waren er gisteren Congolese gasten op bezoek in Heusden-Zolder,  in het kader van Broederlijk Delen.  Franck (2de van links), geneeskunde-student en Herkulan (2de van rechts), voorzitter landbouwcoöperaties namen 's middags deel aan de lente-eetdag van de parochie Eversel, waar ze verschillende contacten hadden. Op die eetdag bracht een bloemenverkoopactie 690 euro op voor Broederlijk Delen. Na de middag bracht het gezelschap een bezoek aan de (…) Lees het hele bericht

boekt-c-is-petanquekampioen

Boekt C is petanquekampioen

In het petanque zit de competitie er op. In de Vlaamse liga eindigt Boekt op de tweede plaats. In 1ste Limburg strandt Boekt op de derde plaats en eindigt De Berk B laatste. In 2de Limburg heeft Boekt C zich tot kampioen gekroond. De uitslagen van de laatste speeldag. Vlaamse liga: Boekt – Beersel: 6-3 en Olympia – Reynaert: 8-1. Ere-Limburg: Boekt A – Genenbos B: 6-3 en De Berk A – Opec A: 4-5. 1ste Limburg: De Berk B – Zigzag A: 3-6 en Olympia A – Boekt B: 6-3. 2de Limburg: Hasselt A – Olympia B: 9-0 en Hasselt B – Boekt C: 1-8.

show-met-willy-sommers-en-anderen-in-the-max

Show met Willy Sommers en anderen in The Max

Nu donderdag strijkt De Grote Showrevue neer in The Max Eventcenter, de vroegere badzaal van de mijn. Top of the bill van het programma is Willy Sommers die zijn grootste hits zal brengen. Daarnaast krijgt het publiek een complete show gepresenteerd met Eddy Herman, het showballet Showcase, Ezra Veldman en Thomas Julian. De show begint om 14 uur en duurt tot 17 uur. Tickets kosten € 19, koffie en gebakje inbegrepen. Reserveren kan via deze link

heusden-zolder-krijgt-twee-deelwagens

Heusden-Zolder krijgt twee deelwagens

Heusden-Zolder krijgt twee deelwagens, één zal op het Heldenplein in Zolder gestationeerd worden, de andere op het Koning Boudewijnplein in Heusden. Daarvoor gaat de gemeente een samenwerking aan met Share4Mobility, een platform dat volledig elektrische wagens inzet. Gebruikers moeten zich eerst als lid registreren. Nadien kun je de wagen reserveren, openen en sluiten doe je met de smartphone. Een boordcomputer registreert de ritten en afrekenen gebeurt via creditcard. In Heusden-Zolder is Renault Kwanten partner in het verhaal en zal wagens van het type Zoe leveren.

hebaddames-verliezen-in-leuven

Hebaddames verliezen in Leuven

In het badminton heeft Hebad 1D bij W&L 1D in Leuven verloren met 7-1.

ook-de-kleinsten-van-moed-en-volharding-scoorden

Ook de kleinsten van Moed en Volharding scoorden

Het was een druk weekend voor iedereen die in Heusden-Zolder met gymnastiek bezig is. Zo traden de i'tjes van Moed en Volharding vandaag aan in Leopoldsburg. En met succes. Stella, Maïte, Juna, Pia en Heléna behaalden een bronzen medaille. Ana-Sofia bracht zelfs een zilveren medaille mee naar huis.

code-geel-voor-zware-regenval-afgekondigd

Code geel voor zware regenval afgekondigd

Je zou het niet zeggen als je momenteel buitenkomt, maar voor de periode tussen vannacht en dinsdagochtend is code geel voor zware regen in Limburg afgekondigd. Het KMI verwacht over een periode van 24 uur tussen 25 en 30 liter in delen van de provincies  Limburg en Luik. Vooral morgen zou het niet of nauwelijks stoppen met regenen. Daarom heeft Binnenlandse Zaken ook het noodnummer 1722 geactiveerd, daar kun je bellen voor situaties met wateroverlast.

sint-janskapel-staat-al-mooi-in-de-kleur

Sint-Janskapel staat al mooi in de kleur

De restauratie van de historische Sint-Janskapel nadert stilaan haar voltooiing. De voorkant moet nog afgewerkt worden. Maar het dak en torentje zijn klaar en drie zijden hebben ook al hun typische kleur weer gekregen. 

de-ramadan-gaat-van-start

De ramadan gaat van start

Voor de moslims gaat vanavond de vastenmaand ramadan van start. Vanaf nu tot maandag 11 april mogen ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken en zich onthouden van andere lichamelijke geneugten. Elke avond wordt de vasten gebroken met de iftar. Verschilende organisaties in Heusden-Zolder organiseren de komende maand gezamenlijke iftars, waar ook aanhangers van andere godsdiensten of overtuigingen op worden uitgenodigd. 

lichtgewonde-bij-botsing-in-de-kanaalweg

Lichtgewonde bij botsing in de Kanaalweg

Vanmiddag zijn in de Kanaalweg, ter hoogte van Hemelrijk, twee auto's gebotst. Eén van de wagens ramde een lantaarnpaal en het Mariakapelletje, ook de haag van een woning werd beschadigd. Eén bestuurder raakte bij de botsing lichtgewond en is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

thuiswinst-voor-sk-heusden-06-1

Thuiswinst voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale B kon SK Heusden 06 de volle puntenbuit thuishouden door Lindelhoeven VV B met 2-0 te kloppen. 

bolderberg-verliest-in-nieuwerkerken

Bolderberg verliest in Nieuwerkerken

In de derde provinciale A keerde Bolderberg FC met een 3-1 verlies terug van bij Nieuwerkerken VV.

anadol-en-kvv-delen-de-punten

Anadol en KVV delen de punten

in de tweede provinciale B van het voetbal stond een derby op het programma. FC Anadol en KVV Heusden-Zolder maakten er een boeiend kijkstuk van dat met een 3-3 puntendeling werd afgesloten.

titel-en-ereplaatsen-voor-moed-en-volharding

Titel en ereplaatsen voor Moed en Volharding

Op de Limburgse kampioenschappen behaalden de C-gymnasten van Moed en Volharding vandaag mooie resultaten. Bij de C-13 werden Juna 3de , Anouk 9de en Ece 13de. Bij de C 16 werd Amelie 1ste en dus  Limburgs kampioen.

vier-medailles-op-de-dubbel-mini-trampoline

Vier medailles op de dubbel mini-trampoline

Op de Limburgse kampioenschappen dubbel mini trampoline C-niveau in Eppegem behaalden vier gymnasten uit Heusden-Zolder die trainen bij Olympia Zonhoven eremetaal.  Rune Vranken won goud in de categorie 13-14 jaar jongens, Lily Munters haalde goud in de categorie 15 jaar meisjes voor Thomas Snoekx was er zilver in de categorie 13-14 jaar jongens en Lisa Paris tenslotte won zilver in de categorie 11 jaar meisjes.

evelyn-neuteleers-wint-zilver-ondanks-blessure

Evelyn Neuteleers wint zilver ondanks blessure

Dit weekend vindt in Leopoldsburg het Limburgs kampioenschap TTM C-niveau plaats (toestelturnen meisjes). Ook Evelyn Neuteleers, die traint bij Palfit Paal, is nog steeds van de partij. En hoewel een aanslepende blessure haar parten speelde - minder training en niet voluit kunnen gaan op de balk - heeft ze toch nog goed gedaan en de zilveren medaille weggekaapt.

fietsen-op-trage-wegen-boswachter-dreef-manege

Fietsen op trage wegen: Boswachter, Dreef, Manège

Deze maand zet de Fietsersbond de trage wegen Boswachterspad (860 meter), De Dreef (530 meter) en Manègepad (370 meter) in de kijker. Zij vormen de verbinding tussen de Beringersteenweg, Kanaalweg en Hemelrijk. De ingang ligt langs de Beringersteenweg in het domeinbos van Soest. Dat is  sinds de 18e eeuw in handen geweest van de familie de Horion en heeft een nauwe band met het Kasteeltje van Obbeek. Sinds 1998 is het eigendom van (…) Lees het hele bericht

zolder-a-kan-weer-winnen-1

Zolder A kan weer winnen

Na een spannende wedstrijd heeft Zolder A zijn wedstrijd in de tweede landelijke van het basketbal van Aarschot B gewonnen met 76-74. Ook een vlotte winst voor Zolder B  in eerste provinciale, het werd 76-60 tegen Nieuwerkerken A. In de tweede provinciale moest Zolder C een regelrechte pandoering slikken tegen Optima Tessenderlo B, het werd 115-45. In vierde provinciale won Zolder E bij Cosmo Genk C met 70-74. De dames van Zolder werden met 73-41 ingeblikt door Femina Habac Sint-Truiden B.

duidelijke-boodschap-tegen-zwerfvuil-en-sluikstort

Duidelijke boodschap tegen zwerfvuil en sluikstort

De boodschap van de eigenaar van de site aan het centraal magazijn laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Zijn werf wordt door passanten en hangjongeren herschapen tot een vuilnisbelt. 

nog-steeds-leveringsproblemen-vanuit-febelco

Nog steeds leveringsproblemen vanuit Febelco

De gevolgen van de staking bij geneesmiddelenverdeler Febelco in Heusden-Zolder vrijdag laten zich nog altijd voelen bij de apothekers. Vrijdag legde het personeel daar het werk neer uit protest tegen het werkklimaat in de plaatselijke vestiging. De apotheken werden toen nauwelijks bevoorraad. Gisteren reden de wagens opnieuw uit, naar de apotheken met weekenddienst. Maar de achterstand kon niet meteen goedgemaakt worden, een groot deel van de bestellingen bleef achter. Sommige mensen moesten daardoor langs meerdere apotheken om een voorgeschreven geneesmiddel te pakken te krijgen. Wellicht zullen begin van de week de bevoorradingsproblemen van de baan zijn.

frank-vander-linden-kwam-langs-achter

Frank Vander Linden kwam langs achter ...

De Muzeschouwburg was grotendeels volgelopen voor het optreden van Frank Vander Linden vanavond. Het concert begon al verrassend, de zanger kwam niet vanuit de coulissen, maar langs achter de zaal binnen en daalde al spelend de trap af. Op het podium bracht hij covers van De Mens, eigen nummers en die van anderen. Daarbij werd hij bijgestaan door pianist David Poltrock. Het publiek genoot. (foto's Ann Jordens)

delegatie-uit-congo-morgen-te-gast-in-hz

Delegatie uit Congo morgen te gast in HZ

Morgen komt een delegatie uit Congo naar Heusden-Zolder in het kader van de campagne van Broederlijk Delen voor de vastentijd. Eén van hen is voorzitter van een Boerenorganisatie uit de provincie Kwilu en kent de strijd van de boeren voor grond, duurzame landbouw en inkomen, dat is precies het thema van de campagne Broederlijk Delen van dit jaar. De andere gast is dokter en momenteel bezig aan een specialisatie voor volksgeneeskunde of santé public en heeft jaren (…) Lees het hele bericht

een-sleut-tegen-wateroverlast-op-mortelveld

Een sleuf tegen wateroverlast op Mortelveld

Tijdens de overvloedige regen van de voorbije maanden stroomde het oppervlaktewater van het vers omgewoelde Mortelveld , in de tuinen van de achterliggende bewoners in de Schootstraat. De klachten daarover, ook aangekaart bij de Dorpsraad, zijn niet in dovemansoren gevallen. De aannemer heeft een grote sleuf gegraven die mogelijk zal aangesloten worden op de riolering. (foto's Julien Maebe)

lotti-kopecky-wil-dames-op-de-fiets-krijgen

Lotti Kopecky wil dames op de fiets krijgen

Zoals bekend strijken in het najaar de Europese kampioenschappen wielrennen op de weg hier neer, met vertrek in Heusden-Zolder en aankomst in Hasselt.  Daarbij zal uiteraard ook heel wat aandacht gaan naar het dameswielrennen dat in het kielzog van Lotte Kopecki, de Nederlandse en andere toppers een boost kent de jongste jaren. De gemeente Heusden-Zolder wil ook hier meer dames op de fiets krijgt en lanceert daarom de lessenreeks ‘Women on Wheels’. Elke maandag van 8 april tot 10 juni, telkens van 19 tot 21 uur, kunnen ze op Circuit Zolder onder leiding van gediplomeerde trainers alle kneepjes van de sport leren. Voor geoefende fietsers wordt een training op maat voorzien. De slotrit of social ride zal eind juni gereden worden in het gezelschap van Lotte Kopecki. Deelnemen kan vanaf 16 jaar. Het kost € 95, daarin zitten begeleiding door gediplomeerde trainers, een Cycling Card Circuit Zolder, huur fiets en helm (eigen materiaal mag ook) en de slotrit met Lotte Kopecki. Inschrijven kan vanaf 18 maart.

geen-werelduurrecord-wel-16-824-voor-kotk

Geen werelduurrecord wel € 16.824 voor KOTK

Opnieuw is een aanval op het werelduurrecord op de velodroom niet gelukt. Deze keer was het Karel Willems, een huisarts uit Grimbergen die op zijn 70ste verjaardag een aanval op het uurrecord in zijn leeftijdscategorie deed. Hij werd luid aangemoedigd door zijn supporters en slaagde er toch in om het Belgisch record op 39 km en 610 meter te zetten. Maar minstens even belangrijk, de recordpoging bracht liefst 16.824 euro op voor Kom Op Tegen Kanker. Op VRTNWS vind je een reportage en filmpje.

wieze-boys-a-uitgeschakeld-in-beker

Wieze Boys A uitgeschakeld in beker

Geen nieuwe bekerfinale voor Wieze Boys A in het bedrijfsvoetbal. Na de heenwedstrijd in de halve finale en het 2-1 verlies bij FC Berg leek nog alles open te liggen. Maar thuis in de terugwedstrijd kreeg Wieze Boys een 1-4 pandoering aangesmeerd. Nu moet het alles op de competitie zetten waarin het de enige is die leider Century Hasselt nog kan bedreigen.

toekomst-telt-volgt-omstaanderstraining

Toekomst Telt volgt omstaanderstraining

De leden van burgerbeweging Toekomst Telt volgen een omstaanderstraining, aangeboden door de gemeente samen met Avansa. Tijdens een vergadering, op het speelplein, in de supermarkt, in de school of sportvereniging kan iedereen wel eens te maken krijgen met ongewenst gedrag, racistische of seksistische uitlatingen. Het kan best moeilijk zijn om te reageren, ook als getuige.  In zo'n omstaanderstraining leren de deelnemers wat het is en ze krijgen 5 manieren mee om effectief te reageren. Er volgt nog tweede sessie binnen 2 weken. 

ook-zolder-en-bolderberg-krijgen-batopin-automaten

Ook Zolder en Bolderberg krijgen Batopin-automaten

Het is Batopin menens met de uitrol van de 'neutrale' geldautomaten. Eergisteren werd een nieuw cashpoint met drie automaten in gebruik genomen aan het Brilonplein Berkenbos, nadat die in Heusden aan het Sint-Willibrordusplein al een jaar actief is. Het bedrijf kondigt ook geldautomaten aan in Zolder en in Bolderberg. In Zolder is al een locatie in beeld, in Bolderberg wordt nog een plaats gezocht.

spectrumcollege-geeft-t-trapke-een-steuntje

Spectrumcollege geeft 't Trapke een steuntje

De leerlingen en leerkrachten van 2B (Economie en Organisatie en Maatschappij en Welzijn) van Spectrumcollege Middenschool Beringen organiseren jaarlijks een ondernemend project. Dit jaar openden ze een pop-up: The Sweetheart Giftshop waar ze sleutelhangers, snoepgoed, armbandjes en andere cadeautjes verkochten. Het project bracht niet alleen geld op voor een goed doel, maar gaf de leerlingen ook een waardevolle ervaring in ondernemerschap en samenwerking. Ze schonken een deel van de opbrengst, 541,50 euro, aan ‘t Trapke, de kinderafdeling van ’t Weyerke in Heusden-Zolder. Dat is een schoolvervangende dagopvang voor kinderen en jongeren tot 21 jaar met een meervoudige beperking en/of autisme.

de-blik-van-richie-99

De blik van Richie

Grote kampioene.

straffe-madammen-vierden-muzikale-vrouwendag

Straffe madammen vierden muzikale vrouwendag

In CC Muze vierden zowat 150 aanwezigen Internationale Vrouwendag met Femina Eternia of straffe madammen in concert. Rahmat Emonds studeerde recent af aan PXL Music. Ze komt nu ze naar buiten met eigen werk als Amaea en mocht de avond openen. Dan was het de beurt aan Eva Put met haar soloproject Evawicht. Een eclectische beleving waarin muziek, zang en het gesproken woord één worden. Sarah Gillis, medebezieler van de avond, nam via honderden knopjes en toestellen het publiek in samples (…) Lees het hele bericht

lotte-kopecki-inspireert-jonge-sportievelingen

Lotte Kopecki inspireert jonge sportievelingen

Special guest tijdens de sportkampioenenhulde was wereldkampioene wielrennen Lotte Kopecki. Ze gaf - geïnterviewd door Ine Beyen - een keynote. Met foto's en beeldfragmenten werd een overzicht gebracht van heel haar wielerloopbaan, van in haar prilste jeugd tot haar recente prestaties. Alle hoogtepunten uit haar carrière werden overlopen en geanalyseerd. Ook de moeilijke momenten, hoe ze moed putte uit tegenslagen en bij wie ze op die momenten terechtkon, wat er door haar hoofd ging op het ogenblik dat ze als nieuwe wereldkampioenen over de meet schreed, enz. Gisteren was Lotte nog het parcours van Parijs-Roubaix gaan verkennen en haar eerstvolgende wedstrijd is Nokere Koerse. Met haar verhaal inspireerde ze ongetwijfeld heel wat jonge meisjes, niet alleen voor het wielrennen, maar in alle sporten, want als jeugdige had Lotte tal van sporten geprobeerd. (foto's Marina Poelmans)

vele-kampioenen-uit-uiteenlopende-disciplines

Vele kampioenen uit uiteenlopende disciplines

De sportkampioenen uit 2022 en 2023 die vanavond in CC Muze werden gehuldigd kwamen uit de meest uiteenlopende disciplines. In een interview met presentator Dirk Reynders had schepen van Sport Lode Schops al een overzicht gegeven van de rijke sportinfrastructuur die Heusden-Zolder telt en ook de vele sportinitiatieven die hier op het getouw worden gezet. Daarbij ook de vele internationale kampioenschappen die de komende jaren op stapel staan. Voorzitter Johan Verhagen van de sportraad benadrukte de cruciale rol van de vrijwiligers in deze Week van de Vrijwilliger. Ook onderstreepte hij de opgang van de vrouwensporten en de minder populaire sporten. Daarna was het aan de vele kampioenen van de lokale verenigingen om aan het défilé te beginnen. (foto's Marina Poelmans)

ruiters-skister-racer-atlete-en-zonnewagens

Ruiters, skister, racer, atlete en zonnewagens

Opvallend tijdens de sportkampioenenhulde vanavond waren de uiteenlopende disciplines die in de prijzen vielen. Zo werd ponyclub Ephona - actief in manège Hemelrijk - uitgeroepen tot jeugdsportploeg van het jaar. Ze behaalde immers de Belgische titels afgelopen seizoenen. Beloftevolle jongen van het jaar werd wereldkampioen karting Dries Van Langendonck. Dries verblijft momenteel in Spanje dus werd een interview via Zoom uitgezonden. Hij koestert voor de (…) Lees het hele bericht

jaroslava-en-ibrahim-zijn-sportfiguren-van-het-jaa

Jaroslava en Ibrahim zijn sportvrouw en -man

Tijdens de jaarlijkse kampioenenhulde konden gemeente en sportraad vanavond uitpakken met schitterende sportfiguren van het jaar. Sportman van het jaar werd Belgisch kampioen Ju Jitsu Ibrahim Kilic en sportvrouw werd wereldkampioene hoogspringen Jaroslava Mahoetsjich. Ibrahim Kilic van Brasa Limburg kroonde zich tot Belgisch kampioen. Naar eigen zeggen het resultaat van hard werken en goed de richtlijnen van zijn trainer opvolgen. Hij hoopt nu aan de Europese kampioenschappen (…) Lees het hele bericht

ook-winkelcentrum-cite-heeft-een-batopin-punt

Ook Winkelcentrum Cité heeft een Batopin-punt

Winkelcentrum Cité beschikt vanaf nu ook over een cash-punt van Batopin. In een pand aan het Brilonplein zijn drie buitenautomaten geïnstalleerd waar je geld kan afhalen of droppen. Het is gisteren in gebruik genomen en er wordt nu al volop gebruik van gemaakt. Ronny Oyen, voozitter van Winkelcentrum Cité, is blij met de nieuwe geldautomaten. "Het was echt wel noodzakelijk dat we als belangrijkste handelskern van Heusden-Zolder over geldautomaten konden beschikken, waar (…) Lees het hele bericht

symposium-bekeek-toekomst-industriele-batterijen

Symposium bekeek toekomst industriële batterijen

In Watt17 had vandaag een kennissymposium plaats over de toekomst van energieopslag op industriële batterijen. Heel wat sprekers en stakeholders zoals Huawei, Wattkraft, netwerkbeheerder Elia en Centrica waren aanwezig bij de kennissessie georganiseerd door Energeen Pro van de Green&Durable Group. Bedrijven kunnen in de toekomst energie-onafhankelijk zijn door het gebruik van industriële batterijen. Zo kan in elke omstandigheid de productiecapaciteit worden (…) Lees het hele bericht

kleurrijke-wezens-op-kind-en-jeugdafdeling-in-sfz

Kleurrijke wezens op kind- en jeugdafdeling in SFZ

Met een klein feestje is vanmiddag in het Sint-Franciscusziekenhuis de vernieuwde afdeling kind- en jeugdgeneeskunde geopend. Dat gebeurde samen met personeel, patiëntjes en hun ouders. De afdeling kreeg de afgelopen maanden een mooie facelift. Overal hangen vrolijke, kleurrijke figuren tegen de muren. Het gaat om ontwerpen gemaakt door Brenda, de speelbegeleidster. Die ontwerpen zijn vervolgens door de mensen van de technische dienst in het groot op hout gemaakt, alles (…) Lees het hele bericht

the-finest-notes-genieten-van-whisky

The Finest Notes genieten van whisky

Whiskyclub The Finest Notes uit Heusden-Zolder hield gisteren een tasting bij drankenhandel Broekmans.  Na 20 jaar is  een nieuw bestuur gekozen met David Deraeve uit Koersel als voorzitter. Er waait ondertussen een nieuwe wind door de club die  40 leden telt. Geregeld worden proeverijen georganiseerd en de club werkt ook mee aan het whiskyfestival Spirits Inn op 28 april in Casino Beringen. Gisteren zorgde Chris Lauriers voor een fijne en smaakvolle avond met flessen uit de rekken van Young Charly uit Aartselaar. Er werden wat minder bekende whisky's voorgesteld en die werd gretig geproefd en geapprecieerd door de leden.

morgen-is-het-vintagebeurs-in-de-kringloopwinkels

Morgen is het Vintagebeurs in de Kringloopwinkels

Morgen organiseren de 8 Kringloopwinkels van vzw Reset hun jaarlijkse Vintagebeurs. De bezoekers reizen dan terug in de tijd naar de jaren ’50 tot ’90.  “We proberen ieder jaar een gevarieerd aanbod te voorzien in onze kringloopwinkels.”, vertelt Marthe Simons, communicatiemedewerkster bij vzw Reset. “Dat kan gaan van kleurrijke zeteltjes tot waardevolle boeken, retro-fietsen en tafelkleden met bloemenmotief. Je waant je echt in een andere tijd. Om het vintage-gevoel helemaal compleet te (…) Lees het hele bericht

rokersruimte-is-gastvrij-voor-bloemen-en-insecten

Rokersruimte is gastvrij voor bloemen en insecten

Gisteren hadden we het nog over het succes van de peukenzuilen van het Heusdense Fresh Tray Services. Ondertussen heeft bedrijf uit de Kapelstraat weer een nieuwigheid gelanceerd: FreshBee. Dat is niet alleen een rokersruimte, maar een totaaloplossing die duurzaamheid combineert met robuustheid en aandacht voor de natuur. Het is een stijlvolle rokersruimte, gemaakt in thermowood, een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout, dat gehaald wordt uit snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Door een speciaal verhittingsproces behoudt het hout zijn duurzame eigenschappen zonder chemische behandelingen. Bovendien is FreshBee uitgerust met een groendak, dat zorgt waterretentie, luchtzuivering en energiebesparing, Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de plantenbak met bloemen en planten van water te voorzien, waardoor een bloeiende omgeving voor insecten ontstaat. De FreshBee cabine bevat ook een insectenhotel,waar nuttige insecten een veilige haven vinden. Voor de productie werkt Fresh Tray Services samen met Bulkmans veranda's. En zoals bij de peukenzuilen zorgt het bedrijf ook hier voor de lediging, reiniging en recyclage van de peuken.

rik-torfs-analyseert-de-tijdgeest

Rik Torfs analyseert de 'Tijdgeest'

Vanavond was professor Rik Torfs - oud-rector van de KU Leuven - op uitnodiging van Platform B te gast in het MuzeCafé. Hij kwam er zijn boek 'Tijdgeest' voorstellen. Het werd een boeiende babbel met iemand die geen blad voor de mond neemt en wel overal zijn mening over heeft en deelt. En daar ook wat spitse humor in laat sluipen. (foto's Roman Martyka)

neos-bezocht-liberation-garden-in-leopoldsburg

Neos bezocht Liberation Garden in Leopoldsburg

Neos Heusden-Zolder trok deze namiddag met een 30-tal leden naar het museum Liberation Garden in Leopoldsburg. Tienduizenden Duitse soldaten oefenden tijdens WO 2 in het kamp van Beverlo, tegelijk zaten er duizenden politieke gevangenen opgesloten. Met een audio-gids stapten de bezoekers in de schoenen van bezetters, verzetslieden, bevrijders en gewone burgers, zelfs een kind. Met behulp van virtual reality vlogen ze mee in een Spitfire. De middag werd afgesloten in de cafetaria van Aeroclub Sanicole in Hechtel, om de slogan van het museum te respectyeren: In Touch with History! (foto's Robrecht Froyman)

gemeente-levert-vergunning-af-voor-mc-donalds

Gemeente levert vergunning af voor McDonalds

Het college van burgemeester en schepenen heeft gisteren de omgevingsvergunning afgeleverd voor de bouw van een McDonalds restaurant, langs de Meylandtlaan. Het restaurant komt op de plaats waar de vroegere feestzaal De Klimroos nog moet gesloopt worden en op de bijhorende terreinen. Tegen de plannen hadden buren bezwaarschriften ingediend omdat ze vreesden voor extra verkeersoverlast. Maar de mobiliteitsstudie die mee ingediend werd, voorziet geen problemen. (…) Lees het hele bericht

3-keer-in-een-maand-betrapt-zonder-rijbewijs

3 keer in een maand betrapt zonder rijbewijs

De politie LRH heeft aan de Halveweg in Zonhoven een man van 22 uit Heusden-Zolder betrapt terwijl hij reed zonder rijbewijs. Het is al de derde keer in een maand tijd dat de man achter het stuur zonder rijbewijs betrapt wordt. Net als de vorige keren had hij ook nu drugs gebruikt. Hij is in de gevangenis opgesloten in afwachting dat hij voor de politierechter verschijnt. De auto was van zijn vader. Niet alleen is de wagen getakeld, ook zijn vader kreeg een pv omdat hij zijn wagen toevertrouwde aan iemand zonder rijbewijs.

alles-over-de-jacht-bij-kwb-overdag

Alles over de jacht bij KWB-Overdag

Ronny Ferla  van  Wildbeheereenheid De Zwarte Beek was vandaag te gast bij KWB Overdag om alle aspecten van de jacht uit de doeken te doen. Om jager te kunnen worden moet je eerst vrij zware theoretische en praktische proeven afleggen. Het klein wild in onze contreien is sterk verminderd, daarom besteedde Ronny Ferla veel aandacht aan het grotere wild, vooral de everzwijnen. Vooral sinds begin deze eeuw zijn de everzwijnen sterk toegenomen en verspreid. Het zijn (…) Lees het hele bericht

bijna-145-000-peuken-ingezameld-in-een-jaar

Bijna 145.000 peuken ingezameld in een jaar

Het project met de peukenzuilen in Heusden-Zolder is een succes. Tussen maart 2023 en februari dit jaar werden liefst 144.863 peuken ingezameld en gerecycleerd. Het project wordt daarom alvast met één jaar verlengd. Het aantal peukenzuilen wordt uitgebreid van 12 naar 15. Er komen er twee bij aan De Zandloper en één aan de buitenschoolse kinderopvang in Heusden. De peukenzuilen - die op steeds meer plaatsen worden in gebruik genomen tot aan de kust toe - zijn een product van het Heusdense bedrijf Fresh Tray. Oprichter Maarten Claes moet ondertussen al een beroep doen op een tiental medewerkers.

alleen-boekt-b-kon-winnen

Alleen Boekt B kon winnen

In het petanque 50+ was het een slechte speeldag voor de ploegen uit Heusden-Zolder. Alleen Boekt B kon winnen, met het kleinste verschil, de rest ging de boot in. De uitslagen. Ere-Limburg: Pelter A – Boekt B: 4-5 en Boekt A – Sint Truiden B: 3-6.1ste Limburg: Tongeren A – Olympia A: 6-3. 2de Limburg: Boekt C – Horizon A: 3-6 en Sparrendal A – Olympia B: 5-4. 4de Limburg: Tongeren B – De Berk C: 9-0.

59-gemeentepersoneelsleden-kozen-voor-leasefiets

59 gemeentepersoneelsleden kozen voor leasefiets

De fietsenstallingen aan de gemeentegebouwen zijn de jongste tijd wat meer gevuld. Dat is het gevolg van het fietsleaseplan dat het lokaal bestuur eind vorig jaar voor zijn medewerkers lanceerde. In dat plan ruilen personeelsleden - op vrijwillige basis - hun eindejaarstoelage en/of vakantiedagen fiscaal voordelig in voor een fiets, inclusief fietsbijstand, verzekering en onderhoud. Het plan slaat blijkbaar aan want 59 personeelsleden zijn meteen in het systeem gestapt. Ze kunnen zelf het type fiets kiezen, de meesten opteren voor een elektrische fiets, in sommige gevallen een plooifiets, maar de sportievelingen kunnen net zo goed voor een koersfiets kiezen.

laatste-indoor-van-dit-seizoen-voor-jongsten

Laatste indoor van dit seizoen voor jongsten

In de Golazo Arena op De Veen had in de vooravond de allerlaatste indoormeeting van dit seizoen voor de jongste atleten plaats. Daar kwamen de kangoeroes en de benjamins aan de start in verschillende disciplines. En ze hadden veel supporters en familieleden meegebracht. (foto's Roman Martyka)

jolien-augustyniak-schreef-roman-over-ms

Jolien Augustyniak schreef roman over MS

Jolien Augustyniak uit Heusden-Zolder schreef een boek over hoe ingrijpend het kan zijn wanneer iemand in een gezin met MS wordt geconfronteerd. Jolien is nu 33, gelukkig getrouwd met Michel Vanblaere en mama van twee prachtige dochters. Maar haar jeugd was minder happy. Toen ze 8 jaar was, kreeg ze samen met de rest van de familie te horen dat haar vader een zeer agressieve vorm van de ziekte MS had. "Ikzelf heb hierdoor een heel intense jeugd ervaren, (…) Lees het hele bericht

bonden-voeren-actie-tegen-personeelsbeleid-febelco

Bonden voeren actie tegen personeelsbeleid Febelco

De nationale actiedag naar aanleiding van Internationale Vrouwendag nu vrijdag, wordt door de lokale vakbondsafgevaardigden van ABVV en ACV aangrepen om ook actie te voeren bij Febelco Zolder, het bedrijf dat geneesmiddelen en andere producten levert aan de apothekers.  Ze nemen het personeelsbeleid op de korrel. Ze protesteren meer bepaald tegen de toenemende controle op het personeel, zowel in het  expeditie- als magazijngedeelte, maar (…) Lees het hele bericht

hondenlosloopweides-krijgen-spelregels

Hondenlosloopweides krijgen spelregels

Heusden-Zolder heeft drie hondenlosloopweides: op Domein Bovy, aan kasteel Meylandt en in het Domherenpark. Maar ook als honden daar onder het waakzame oog van hun baasjes loslopen en ravotten, geldt een aantal spelregels. Daarom wordt binnenkort aan elke weide een infobord met de spelregels geplaatst. Die regels zijn een onderdeel van het GAS-reglement, wie ze dus met de voeten treedt, kan een GAS-boete krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het niet opruimen van hondenpoep.

stx-motorhomes-nieuwe-sponsor-24-uren-van-zolder

STX Motorhomes nieuwe sponsor 24 Uren van Zolder

STX Motorhomes, een toonaangevende producent van luxe campers, gaat een samenwerking aan met Circuit Zolder. Zo wordt het bedrijf hoofdsponsor van de 24 Uren van Zolder - op 24 en 25 augustus - die worden omgedoopt tot STX Motorhomes 24 Hours of Zolder.  Daarnaast zal STX Motorhomes gedurende het seizoen 2024 aanwezig zijn op verschillende races op Circuit Zolder. Coureurs en teams krijgen de kans om de luxueuze STX-campers te verkennen en getuige te zijn van het comfort dat ze in hun leven op het circuit brengen. Er zijn bezichtigingen mogelijk en verkoopvertegenwoordigers zullen de nodige toelichting geven.

vandaag-gezien-524

Vandaag gezien

Yves Maex vraagt zich af of de paashaas niet te vroeg is. Ofwel is hij al op verkenning. 

de-blik-van-richie-98

De blik van Richie

Levenswijsheid.

hydromine-wil-afval-omzetten-in-waterstof

Hydromine wil afval omzetten in waterstof

Een onderzoeksproject naar conversietechnologieën van afval naar waterstof, heeft grotendeels zijn basis in Heusden-Zolder. IPAS en de coöperatieve transit_LAB participeren beide in Hydromine. Het project loopt tot eind 2026 en wordt gefinancieerd door het EU Onderzoek fonds voor Kolen en Staal. Het is gebaseerd op ontwikkeling van op waterstof gerichte raffinage voor huishoudelijk afval op basis van een nieuw vergassingsproces (ontleend (…) Lees het hele bericht

albanese-drugsbende-ook-actief-in-heusden-zolder

Albanese drugsbende ook actief in Heusden-Zolder

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding bevestigd van acht mannen die vorige week zijn opgepakt in een onderzoek cannabisteelt. Bij huiszoekingen zijn drie actieve plantages aangetroffen. Het onderzoek liep al sinds midden vorig jaar nadat een Albanees betrapt werd met bloembakken en meststoffen in zijn bestelwagen. Vorige week donderdag is de politie dan binnengevallen op adressen in Antwerpen, Flémalle, Heusden-Zolder, Leut en Maasmechelen. Daarbij is 43 kilogram (…) Lees het hele bericht

beresterk-spitst-zich-toe-op-kine-voor-kinderen

Beresterk spitst zich toe op kine voor kinderen

In de Bieststraat heeft Eslie Thielemans kinderpraktijk Beresterk geopend. Dat is een kinesitherapiepraktijk waar kinderen van 0 tot 18 jaar terechtkunnen voor  motorische ontwikkelingsstimulatie, psychomotorische therapie en neuromotorische revalidatie. Eslie is tien jaar geleden afgestudeerd als pediatrisch kinesitherapeut aan de KU Leuven en volgde nadien nog enkele specialisaties. In Beresterk worden naast kinesitherapie  wekelijks ouder-kind beweegsessies georganiseerd, gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne. Via speelse oefeningen worden de motorische ontwikkeling, relatie tussen kind en ouder alsook het (zelf)vertrouwen gestimuleerd. Daarbij staan plezier en ontspanning centraal.

bijna-1-000-overtredingen-rond-limburgse-scholen

Bijna 1.000 overtredingen rond Limburgse scholen

Bij de 'Veilig naar school'-actie die de Limburgse politiezones na de krokusvakantie organiseerden, zijn in het totaal bijna 1.000 overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaten die de provincie vandaag heeft bekendgemaakt, het gaat om de meest uiteenlopende overtredingen. Zo werden 304 overtredingen vastgesteld voor stilstaan en parkeren op niet-toegelaten plaatsen of negeren van de signalisatie voor verboden rijrichtingen. 4 bestuurders kregen een boete voor het overtreden van de regels van een fietszone.  Ook zijn 3 boetes geschreven voor niet-reglementaire e-steps, werden er 21 overtredingen vastgesteld bij controle van bromfietsen en bleken 26 van de gecontroleerde fietsen niet in orde. 524 autobestuurders reden te snel in de schoolomgeving. Zij mogen allemaal een boete of GAS-PV verwachten. Verder klikten 47 autobestuurders zichzelf of hun kinderen niet correct vast, en hadden 3 bestuurders geen geldig rijbewijs. Tot slot werden 31 boetes en PV’s opgesteld voor alcohol- en druggebruik in het verkeer.

sociaal-huis-verdeelt-sportzakjes-als-promotie

Sociaal Huis verdeelt sportzakjes als promotie

Heusden-Zolder startte in september een campagne om de sportiefste gemeente te worden. In dat kader komt ook het Sociaal Huis met een sportief initiatief op de proppen. “Omdat bewegen of sporten voor iedereen haalbaar moet zijn, verdelen we sportzakjes over de gezinnen waarvan de ouders onder onze begeleiding zijn. We willen de ouders en hun kinderen laten proeven van sporten om zo de stap naar een vereniging of club makkelijker te maken”, vertelt maatschappelijk werker (…) Lees het hele bericht

werkloosheidsgraad-klimt-weer-naar-7-2

Werkloosheidsgraad klimt weer naar 7,2 %

Eind februari zaten in Heusden-Zolder 1.106 inwoners zonder werk. Dat zijn er liefst 21,7 % meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ten opzichte van een maand geleden zijn er 26 werklozen bijgekomen. De werkloosheidsgraad is in Heusden-Zolder ondertussen opgelopen tot 7,2 %. Dat is een stuk boven het Limburgse gemiddelde dat nu op 6,5 % staat, in Vlaanderen bedraagt dat cijfer 6,7 %.

tip-van-de-bib-wanda-reisel

Tip van de Bib: Wanda Reisel

Inge van de bibliotheek raadt ons deze week 'Adam' van Wanda Reisel aan. Adam gaat over iemand die vindt dat de wet niet voor hém geldt en daarmee weg denkt te komen

Korte inhoud

Adam Landau wil uit de fatale cirkel van zijn bestaan breken. Als er onder zijn ogen een aanslag wordt gepleegd, komt hij tot een drastisch besluit om zijn geluk af te dwingen. Hij bedenkt een meesterplan, sluist in het geheim miljoenen naar banken in het buitenland, en begint aan een tocht door de steeds grenzelozer wereld, van Amsterdam, via Zürich en Shanghai, om zich terug te trekken in een doodstil fjord in Noorwegen. Tegen deze achtergronden worstelt hij met de consequenties van zijn daad en zijn zo gewenste vrijheid. Wat zijn goed en kwaad in een wereld die zijn morele grenzen almaar optrekt?

nieuwe-verbroederingsbomen-geplant-op-meylandt

Nieuwe verbroederingsbomen geplant op Meylandt

Aan het verbroederingspark bij kasteel Meylandt zijn vandaag twee nieuwe verbroederingsbomen geplant en de oude verwijderd. De oude, 'Eiche', werden in 1997  geschonken door partnerstad Bad Arolsen naar aanleiding van 25 jaar partnerschap. Ze werden samen met een gedenksteen geplant aan het voormalige cultuurcentrum in de Dekenstraat. Maar bij de afbraak van het cultuurcentrum werden de bomen verplaatst naar Meylandt. Maar zoals het spreekwoord zegt: Oude bomen (…) Lees het hele bericht

bevers-worden-ook-zelf-gebeten

Bevers worden ook zelf gebeten

Vandaag was er in de verschillende media nogal wat te doen over de wandelaar die in de buurt van de Maas gebeten werd door een bever. Een vrij uitzonderlijk voorval. Maar bevers worden zelf ook wel eens het bijtslachtoffer. Dat hebben ze vandaag vastgesteld in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Daar was gisteravond een gewonde bever uit het Leuvense binnengebracht. Het dier was verzwakt, eerst werd gedacht dat hij een verkeersslachtoffer was. Maar vandaag heeft grondig onderzoek uitgewezen dat de bever verschillende letsels had, bijtwonden van een hond en die waren aan het etteren. Het dier heeft ondertussen de nodige geneesmiddelen en pijnstillers gekregen en kan stilaan herstellen. 

sfc-leerlingen-organiseren-comedy-voor-goed-doel

SFC-leerlingen organiseren comedy voor goed doel

Op woensdag 17 april organiseren de leerlingen van 4 Organisatie en Logistiek van het Sint-Franciscuscollege een spetterend comedy event. Daarvoor krijgen ze vier bekende namen op het podium van de Franciscuszaal: Sergej Lopouchanski, Jeron Dewulf, Roosje Pertz en Yannick Noben. Dat wordt dus lachen geblazen, maar tegelijk gaat de opbrengst ook naar een goed doel: "Ons Huis met een Hart' in Maaseik. Hier vind je alle info over dat project. Tickets kosten € 20 en kunnen gereserveerd worden via sabine.gybels[!]sfc.be. De bar opent om 18.30 uur en na de show, de show zelf begint om 19.30 uur.

lotte-kopecki-vrijdag-te-gast-op-kampioenenviering

Lotte Kopecki vrijdag te gast op kampioenenviering

Op vrijdag 8 maart huldigen de sportraad en het lokaal bestuur van Heusden-Zolder de sportkampioenen van de afgelopen twee jaar. Vanuit de meer dan 130 sportverenigingen zijn heel wat provinciale, Vlaamse, nationale en zelfs wereldkampioenen naar voor gekomen. Ook dit jaar zullen weer de beloften, G-sporter, sporters en sportclub van het jaar gelauwerd worden. Maar er komt ook een bijzondere gast: wereldkampioene wielrennen - en zaterdag nog winnaeres van de Strade Bianche - Lotte Kopecky. Zij zal samen met Ine Beyen een keynote geven en zo een inspirerend verhaal schetsen van de kracht en rol van vrouwen in de sport. Niet toevallig is het vrijdag trouwens Internationale Vrouwendag. Na de keynote blijft Lotte Kopecki nog voor een Meet & Greet, een signeersessie en phoobooth. Door het beperkt aantal plaatsen is het event alleen toegankelijk voor de genodigde sportkampioenen, en hun familieleden.

vlotte-uitzege-voor-boekt

Vlotte uitzege voor Boekt

In de Vlaamse liga van het petanque ging Boekt met 2-7 winnen bij Okapi, terwijl Olympia met dezelfde cijfers verloor in Beersel. De andere uitslagen: Ere-Limburg: Sint Truiden A – De Berk A: 5 en Tongeren A – Boekt A: 5-4. 1ste Limburg: Boekt B – Genk A: 9-0 en Sint Truiden B – De Berk B: 9-0. 2de Limburg: Interlommel A – De Berk C: 9-0, Boekt C – Genk B: 4-5 en Olympia B – Hasselt B: 5-4.

16-kunstenaars-tonen-werk-op-the-beer-experience

16 kunstenaars tonen werk op The Beer Experience

Op de 3e editie van het bierfestival The Beer Experience op 23 en 24 maart zal ook dit jaar kunst te zien zijn onder de noemer 'The Art Experience'. Maar dit jaar worden de kunstwerken getoond over de hele eventlocatie, dus niet enkel in de mezzanine van het Muzecafé, maar ook in ZLDR Luchtfabriek en CC Muze.  16 kunstenaars uit Heusden-Zolder hebben een 'bier gerelateerd' werk gemaakt zonder dat ze daarbij beperkingen op het vlak van materiaalgebruik, (…) Lees het hele bericht

pat-krimson-en-loredane-scheiden-hun-afval

Pat Krimson en Loredana scheiden ... hun afval

Pat Krimson en Loredana De Amicis geven het goede voorbeeld en scheiden ... althans zo klinkt het in de nieuwe campagne van Limburg.net. Met het showbizzkoppel als boegbeeld wil de intercommunale de aandacht vestigen op het belang om organisch afval uit het huisvuil te weren. De komende weken zal de sensibiliseringscampagne online, op sociale media, videoplatformen, in het straatbeeld, op bussen en via een huis-aan-huis folder alle inwoners van Limburg en Diest bereiken. Uiteraard blijft afvalpreventie prioritair, afval dat niet ontstaat, hoeft ook niet te worden opgehaald en verwerkt. In een huis-aan-huisfolder zal Limburg.net daarom heel wat tips delen om afval te voorkomen of zelf te verwerken. Maar uiteraard is niet  al het organisch afval onvermijdelijk. Dan is het belangrijk om goed te sorteren, om het afval optimaal te kunnen recycleren. Afval dat in de huisvuilzak of -container belandt wordt immers verbrand, alle voedingsstoffen gaan op die manier verloren. Tegelijk wordt het door de verbranding omgezet tot biogas, een groene energiebron. Meer info. Overigens zal Limburg.net samen met de campagne voor het scheiden van afval, blijven sensibliseren over cyberveiligheid.

organ-donor-speelde-de-maandelijkse-jazznoten

Organ Donor speelde de maandelijkse jazznoten

Vanavond had gitarist Marco Cirone tijdens de maandelijkse MJO ‘Invites’ Organ Donor uitgenodigd in het MuzeCafé. Met Marco Cirone op gitaar, Alano Gruarin op Hammond Orgel, Rob Vanspauwen aan de bas en David La Mela op drums werd het een funky groovy party. De talrijke fans genoten duidelijk van boppin’ heads, swinging hips & greasy foots. (foto's Ann Jordens)

artisto-gaf-een-eerste-optreden-in-viversel

Artisto gaf een eerste optreden in Viversel

Dit weekend gaf Artisto voor het eerst een optreden in De Vierseleer. Artisto is een artistieke vzw uit Heusden-Zolder voor jong en oud met o.a. een popkoor, zang- en pianolessen, workshops en artistieke kampjes voor kinderen. Tijdens dit eerste optreden was het vooral de bedoeling om te tonen hoeveel lokaal talent we hier in petto hebben: zowel leerlingen uit de muziekles, een kindergroepje als het popkoor traden op. De avond werd afgesloten door The Rappel Sisters die muziek uit de oude doos tot leven brengen. Zin om mee te zingen in het koor?  Welkom tijdens de repetities op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.15 uur. Meer info info[!]artisto.be. (foto's Clepta Photography)

winst-en-verlies-voor-hebad-3

Winst en verlies voor Hebad

In het badminton heeft Hebad 3G met 8-0 verloren bij Dijlevallei 4G. Beter verging het Hebad 4G dat met 5-3 thuis tegen Dijlevallei 3G won.

zolder-e-hield-het-spannend

Zolder E hield het spannend

In de vierde provinciale van het basketbal heeft Zolder E zondagnamiddag Alfa 2000 Achel A verslagen met 58-55.

bolderberg-speelt-thuis-gelijk

Bolderberg speelt thuis gelijk

In de derde provinciale A heeft Bolderberg FC de bordjes in evenwicht gehouden tegen Godsheide VV: 1-1.

anadol-speelt-gelijk-10

Anadol speelt gelijk, KVV scoort vlot

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol 1-1 gelijkgespeeld bij FC Hamont 99 A. KVV Heusden-Zolder maakte er een feestje van tegen ESK Leopoldsburg, het werd 5-1.

jambon-en-anderen-zien-truckdroom-in-vervulling

Jambon en anderen zien truckdroom in vervulling

Voor velen ging vandaag op Circuit Zolder een droom in vervulling: ze mochten een truck besturen en daarmee - onder begeleiding - enkele rondjes op het circuit rijden. Ook minister-president Jan Jambon nam het stuur van zo'n pk-monster in handen en draaide zijn toertjes. Initiatiefnemer Marc Van Grootel mocht zich in de handen wrijven over het succes van Roadstars against Cancer. Tweemaal verloor hij een echtgenote aan de vreselijke ziekte en hij blijft zich onder meer tijdens de 1000 km voor Kom op Tegen Kanker inzetten voor de strijd tegen kanker. Het event van vandaag bracht alvast heel wat geld in het laatje. (foto's Dirk Dekens)

wtc-boekt-start-nieuwe-seizoen-met-herdenking

WTC Boekt start nieuwe seizoen met herdenking

Wielertoeristenclub WTC Boekt is vandaag aan het nieuwe seizoen begonnen. Traditiegetrouw ging de eerste rit naar de Peerderijk, de plek waar Lucien Swinnen is overleden. 

een-aandenken-voor-boek-en-expo-van-heemkundekring

Een aandenken voor boek en expo van Heemkundekring

In november vond in het woonzorgcentrum Hof ter Bloemen de voorstelling van het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden plaats, met aansluitend de tentoonstelling. Als aandenken gaven bestuursleden aan directrice Sara Van Ende een poster die samen met de andere stilaan een galerij begint te vormen.

nieuw-verlies-voor-zolder-a-2

Nieuw verlies voor Zolder A

In de tweede landelijke van het basketbal geraakt Zolder A voorlopig niet uit zijn neerwaarste spiraal. Nu verloor het met 92-62 van Black Boys Erpe Mere, één van de teams uit de top van het klassement. In tweede provinciale walste Zolder C over Bree B: 93-68. In vierde provinciale verloor Zolder D met 38-51 van Lummen C. De dames van Zolder gingen met 32-85 onderuit tegen Houthalen C. 

laurens-vanthoor-eerste-belg-in-wk-na-38-jaar

Laurens Vanthoor eerste Belg in WK na 38 jaar

Laurens Vanthoor heeft bevestigd na zijn veelbelovende pole en de 1812 Kilometer van Losail gewonnen. De uithoudingsrace in Qatar is de eerste manche van het wereldkampioenschap uithouding. De zege van Vanthoor kreeg nog meer kleur doordat het van 1986 geleden is dat nog een Belg een race van het WK uithouding won, toen was dat Thierry Boutsen op de 1.000 km van Spa. In Qatar bestuurde Vanthoor de Porsche 963 van Penske samen met de Fransman Kévin Estre en de Duitsers André Lotterer. Op het podium stonden nog twee andere Porsche-teams. Broer Dries Vanthoor - in een BMW van WRT - eindigde pas 16.

ook-de-jeugd-imponeert-bij-de-heidegalm

Ook de jeugd imponeert bij De Heidegalm

Koninklijke Harmonie De Heidegalm gaf in een gevulde Muzeschouwburg een fel gesmaakt concert. Voor het eerst trad ook het jeugdorkest in volle voetlicht, het mocht meteen ook een cheque van 500 euro in ontvangst nemen. Veel applaus was er voor de solisten Ediz Tuncer, Laurens Vangeel, Leen Loenders en Marjolein Briers en uiteraard voor Arne Wasbauer die het jeugdorkest leidde en Kristof Aerts die zoals steeds De Heidegalm door een boeiende avond dirigeerde. (foto's Roman Martyka)

in-bolderberg-geniet-je-van-limburgse-bieren

In Bolderberg geniet je van Limburgse bieren

Toegegeven als je vandaag in de Witte Zaal in Bolderberg binnenstapt, zelfs met geweldige dorst, dan moet je toch even nadenken. Tijdens de Bolderbergse Bierhappening krijg je immers zowat 40 Limburgse bieren aangeboden, waarbij een 25-tal dat je misschien nog nooit hebt gezien. De truuk is dan met familie of vrienden verschillende bieren delen en er je commentaar op geven. Organisator Louis Hauquier en zijn collega's mochten ondertussen weer rekenen op een volle zaal biervrienden. De bierhappening blijft een event zonder capsones, maar waar de streekbieren de plaats krijgen die ze verdienen. Nog tot 22 uur vanavond en er zit nog heel wat in de frigo's ... (foto's Robrecht Froyman)

klaar-om-de-voorjaarssnoei-van-rozen-aan-te-vatten

Klaar om de voorjaarssnoei van rozen aan te vatten

Verschillende rozenliefhebbers streken vanmiddag neer bij Michel Oyen van de Rozenkring voor een workshop rozen snoeien. Na een kennismakingsmoment werden alle vragen genoteerd  en kregen ze uitleg over de anatomie van de roos. Slapende ogen en bladringen zijn nu geen Latijn meer zijn voor de deelnemers. De grootbloemige rozen werden grondig ingekort. Het doel van de voorjaarsbemesting met organische meststoffen werd uitvoerig besproken en ook het verschil (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-en-rp-products-delen-de-punten

Wieze Boys A en RP Products delen de punten

In het bedrijfsvoetbal had de topper tussen Wieze Boys A en RP Products heel wat in petto, het werd 3-3. En met diezelfde cijfers keerde Wieze Boys B terug van bij FC Solar Assistance. 

proeven-ruiken-proberen-informeren-bij-cvo

Proeven, ruiken, proberen, informeren bij CVO

De geur van barbecue en van verse kruiden, de zon die scheen en de lente die in de lucht hing, ... CVO De Verdieping had zich geen beter decor kunnen dromen vanmorgen voor zijn jaarlijkse Buitengewoon Groen en Lekker happening. Mensen die goesting hebben om er weer in te vliegen in hun tuin, kregen tips van deskundigen. In een lezing staken ze verbazingwekkende wetenswaardigheden over therapeutische tuinen op, ze maakten kennis met cursussen en docenten. En tussen al die ervaringen en aroma's konden ze ook nog eens een leuke photoshoot doen, ... de komende maanden zal de drukte aan de Ganzenstraat niet meer wegebben. (foto's Ann Jordens)

demir-zal-voor-een-andere-keer-zijn

Demir zal voor een andere keer zijn

Normaal zou Zuhal Demir vandaag in Lavandi haar boek zijn komen voorstellen, maar dat is uiteindelijk afgelast en uitgesteld naar een latere datum. Er waren vooraf ook al wat bedreigingen geuit, maar de hoofdreden was dat Demir vandaag op een fotosessie met partijgenoten moest aanwezig zijn. De organisatoren hadden iedereen die ingeschreven was verwittigd, maar er waren ook nog mensen spontaan opgedaagd. Onder meer een groepje ex-mijnwerkers die de minister wilden komen polsen naar hun rechten. "We kwamen niet om herrie te maken hoor, enkelen van ons wilden zelfs een boek kopen," zo lieten ze nog weten. (foto Roman Martyka)

de-blik-van-richie-97

De blik van Richie

Goeie vlucht ... ooit

beeld-en-geluid-vinden-elkaar-in-dubbelconcert

Beeld en geluid vinden elkaar in dubbelconcert

Een 60-tal toeschouwers zag en hoorde in de zwarte zaal van CC Muze voor de pauze RudyTrouvé die eigen werk bracht. Nadien was het de beurt  aan Daau of Die Anarchistische Abent Unterhaltung dat oud en nieuw werk uit zijn muzikale doos opdiepte. Een avond waarin beeld en geluid zich met elkaar vervlochten. (foto's Ann Jordens)

vvvkhvt-nam-afscheid-van-kookmoeder-maria

VVVKHVT nam afscheid van kookmoeder Maria

Vandaag nam kookclub VVVKHVT na 21 jaar afscheid van haar kookmoeder Maria Kenis. Dat moest uiteraard gevierd worden en Maria werd gehuldigd tijdens het jaarlijkse kookfeestje. En nu vraagt u zich waarschijnlijk af waar de afkorting VVVKHVT voor staat? Heel eenvoudig: Vereniging Van Viversele Venten die Kapot gaan van Honger als Hun Vrouw niet Thuis is. Enfin, op de foto zien ze er eerder dorstig dan hongerig uit.

volle-zaal-luistert-naar-dokter-baki-topal

Volle zaal luistert naar dokter Baki Topal

Hoog bezoek vanavond in het Sint-Franciscuscollege, de school is erin geslaagd om dokter Baki Topal te strikken voor een exclusieve lezing. Baki Topal is ondertussen in heel Vlaanderen gekend van de realityserie Topdokters, maar in zijn discipline is hij wereldwijd gerenommeerd omdat hij een nieuwe operatietechniek voor pancreaskanker ontwikkelde, met een lager overlijdensrisico en minder verwikkelingen. Hij groeide op als mijnwerkerszoon in (…) Lees het hele bericht

bij-cvo-is-t-morgen-buitgenwoon-groen-en-lekker

Bij CVO is 't morgen buitengewoon groen en lekker

De lente hangt in de lucht en dan is het tijd voor Buitengewoon Groen en Lekker, het lente- en buurtfeest van CVO De Verdieping. Dat heeft morgen plaats tussen 10 en 13 uur in de Ganzenstraat 37 in Zolder, waar onder meer ook de serres van het CVO liggen. Het zal tijdens de opendeur duidelijk worden dat de serres dé leerplek zijn voor levensgenieters en iedereen met groene vingers. Er valt dan ook heel wat te beleven: Tamara van Reijen geeft een lezing over therapeutische tuinen, je krijgt nuttige plantentips met handige tricks van tuinexperts, er is aandacht voor het  seizoensonderhoud van tuinmachines, leerkrachten Fotografie maken ter plekke mooie portretten met natuurlijk licht, de kookleerkrachten zorgen voor lekkere hapjes, want proeven hoort er natuurlijk ook bij. Hier vind je alle info. (foto Ann Jordens)

vlareg-keurt-ook-overdracht-koolmijnlaan-goed

Vlareg keurt ook overdracht Koolmijnlaan goed

Vandaag heeft ook de Vlaamse regering de overdracht van de Koolmijnlaan tussen kilometerpunt 4.236 en 5.520 aan de gemeente Heusden-Zolder goedgekeurd. Het gaat om de Koolmijnlaan tussen beide rotondes aan de Mijnwerkerslaan. Dat wordt zoals bekend in de toekomst een lokale weg die onthard wordt. Op 14 december had ook al de gemeenteraad goedgekeurd om de Mijnwerkerslaan aan Vlaanderen over te dragen zodat die in de toekomst de gewestweg wordt en het doorgaand verkeer moet verwerken. Een studiebureau moet uitwerken hoe de herinrichting van de Koolmijnlaan moet gebeuren, de gemeente krijgt voor de herinrichting éénmalig van Vlaanderen bijna 500.000 euro.

inbraak-in-sint-lutgardisstraat

Inbraak in Sint-Lutgardisstraat

Er is een inbraak gepleegd in een woning in de Sint-Lutgardisstraat. Dat gebeurde wellicht gisteren in de vooravond want de inbraak is kort over 21 uur ontdekt. Over een buit is niets bekendgemaakt.

ook-in-het-voorjaar-staan-er-paddenstoelen

Ook in het voorjaar staan er paddenstoelen

Wie dacht dat paddenstoelen alleen in de herfst de kop opsteken, vergist zich. Bij een wandeling op het vernieuwde Mangelbeekpad heeft Stefan Was de 'rode kelkzwam' gespot. Die is in het vroege voorjaar te vinden en steekt af door zijn kleur. De foto's zijn gemaakt langs de helling van het routeke. En op de oude vliertakken tref je de 'echte judasoor'. De naam wordt verklaard uit een overlevering over de bijbelse figuur Judas Iskariot. Die zou zich aan een vlierboom hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had.

voorbereiding-restauratie-schachtbok-in-volle-gang

Voorbereiding restauratie schachtbok in volle gang

Zoals aangekondigd zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de restauratie van de schachtbok in volle gang. Het terrein rond het schachtbokgebouw is ondertussen al opgeruimd en met hekken afgebakend. Van de parking op het Schachtplein is het rechtse deel bij het binnenkomen afgezet als werfzone. Dat maakt dat je van aan de slagbomen rechtdoor moet oversteken, tussen enkele boompjes door, wat bij sommige bestuurders voor wat verwarring zorgt zoals (…) Lees het hele bericht

een-bedankje-op-de-complimentenmuur-in-sfz

Een bedankje op de complimentenmuur in SFZ

Het is vandaag Complimentendag. Voor het Sint-Franciscusziekenhuis was dat de aanleiding om in de inkomhal een 'complimentenmuur' te onthullen. Patiënten en bezoekers kunnen daar hun compliment of positief verhaal achterlaten om zo het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. In het ziekenhuis merkten ze dat er wel vaak positieve feedback wordt gegeven, maar dat die verspreid binnenkomt en niet altijd de betrokken mensen bereikt. Op de verschillende diensten (…) Lees het hele bericht

oversteekplaats-terlaemenlaan-4de-keer-aan-flarden

Oversteekplaats Terlaemenlaan 4de keer aan flarden

De fietsoversteekplaats in de Terlaemenlaan ter hoogte van de carpoolparking is voor de vierde keer stukgereden. De weg is pas in 2022 heringericht met een een tweerichtingsfietspad. De Fietsersbond hamert al langer op de onveilige toestand en heeft eerder aan het Agentschap Wegen en Verkeer 27 voorstellen overhandigd om de infrastructuur in de Terlaemenlaan te verbeteren. (foto Danny Wendelen)

samen-naar-boven-dansen-op-ladders

Samen naar boven dansen op ladders

De dansvoorstelling 'Beyond the Edge' van fABULEUS in CC Muze bracht meer dan er van verwacht werd. Choreograaf Piet van Dijcke had de 8 jongeeren werkelijk boven zichzelf uitgetild met een danspektakel dat zich volledig met en op ladders afspeelt. Het toont ook aan dat iedereen elkaar nodig heeft om hoger op te geraken. Samenwerking is de rode lijn. (foto's Ann Jordens)

kwb-bezocht-krantendrukkerij-en-hospitaalmuseum

KWB bezocht krantendrukkerij en Hospitaalmuseum

De jaarlijkse busreis van KWB-Overdag ging in de voormiddag naar de drukkerij van Mediahuis in Beringen. Daar worden onder meer de kranten Belang van Limburg, De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen gedrukt. Ivo Vandekerckhove, vorige hoofdredacteur van het Belang, schetste eerst het ontstaan van die drukkerij en de technische ontwikkelingen in de mediawereld. Daarna kregen de KWB-ers een rondleiding in het gebouw. Na de middag ging het naar Geel voor een bezoek aan het Hospitaalmuseum. Het ging er uiteraard over de opname van psychiatrische patiënten bij plaatselijke inwoners maar ook de 'oude medische aanpak' maakte indruk. Er was zoveel belangstelling dat KWB over enkele weken dezelfde reis nog eens organiseert met mensen die nu niet op de bus raakten. (foto's Ludo Deleux)